Чорна смородина: користь і шкода, лікувальні властивості, калорійність

Ягода чорна смородина, корисні властивості і протипоказання якої дуже високі, дуже популярна в Україні. Зустріти її можна практично на кожному дачній або присадибній ділянці. Росте вона на чагарнику, що досягає висоти півтора метрів, цвітіння відбувається в травні – червні, а дозрілі ягідки чорного або темно-фіолетового кольорів збирають в липні або серпні.
Чорна смородина, корисні властивості її полягають і в листі, застосовується в народній медицині, з них заварюють чай.
Асортимент її представлений тисячами різних сортів, що розрізняються ароматом, формою, змістом корисних речовин.
Лікувальні властивості і протипоказання чорної смородини використовуються в промисловості, народній медицині, фармакології та кулінарії. А чим же вона заслужила настільки широке покликання?
Чорна смородина – що в ній міститься
Корисні властивості чорної смородини залежать від сорту і в цілому такі:
- Вона містить аскорбінову кислоту, альфа-токоферол, каротин, піридоксин, рибофлавін. Вітаміни Р, вітаміни групи В.
- У складі виявлено вітамін J – антіпневмонійний фактор, що оберігає від легеневих захворювань.
- Містяться цукри (фруктоза, сахароза), кислоти: винна, саліцилова, лимонна, яблучна, бурштинова.
- Ягоди наповнені пектиновими речовинами, дубильними і мікроелементами: залізом, кобальтом, міддю, йодом, марганцем.
Крім того, вони містять набагато більше калію і вітаміну С, ніж в бананах і цитрусових відповідно.
Листочки чорної смородини, корисні властивості яких давно використовуються в загальнонародній медицині і фармакології, включають аскорбінову кислоту, фітонциди і з’єднання фенольної групи. Невелика калорійність чорної смородини – лише сорок ккал.
У чому користь ягід
Корисні властивості чорної смородини підтримують людський організм і допомагають боротися з багатьма захворюваннями. При її вживанні ви підвищите імунітет, а багатий хімічний склад робить позитивний вплив на всі органи. Добова доза вітаміну С міститься всього в двадцяти ягодах. Використовуються і листя чагарнику, насичені різними вітамінами і мінералами.
Смородина нормалізує роботу всіх органів людського організму, відновлює тонус і сили, особливо після перенесених операцій. Калій виводить солі з організму, що істотно впливає на роботу нирок, серця і судин. Незважаючи на великий вміст цукрів, її дозволено вживати і при цукровому діабеті, але попередньо порадившись з лікарем.
Користь чорної смородини проявляється і при захворюваннях очей, серця, судин: зміцнює капіляри, стимулює кровотворення. Їжте її для усунення колік, спазм кишечника.
Благотворно впливає на роботу печінки і травного тракту, збільшує вироблення шлункового соку.
Незважаючи на деякі протипоказання чорної смородини, вона рекомендована літнім людям, так як добре впливає на роботу мозку і пам’ять. Є і ліками, і профілактикою при хворобі Альцгеймера.
Маленька калорійність чорної смородини не забороняє використовувати її і при різних дієтах, правильному харчуванні. Ягода виводить шкідливі речовини з організму, допомагає усунути шкірний висип і дерматит.
Чорна смородина при грудному вигодовуванні також надзвичайно корисна. Наситить організм матері і дитини вітамінами, підніме імунітет, допоможе виробленню молока.
Настої з ягід або листя роблять позитивний вплив і на нервову систему: усувають безсоння, нервозність, заспокоюють, знімають стрес. Його використовують і як тонік при жирній шкірі обличчя. Протипоказання чорної смородини при використанні на шкіру не мають значення.
Ягоди, як джерело значущих вітамінів, мінералів і мікроелементів, сприяють відновленню сил. Допомагають у боротьбі з інфекційними захворюваннями, при гастриті, авітамінозі, захворюваннях кишечника і покращують апетит. Такі головні корисні властивості чорної смородини.
Містять високу частку аскорбінової кислоти листя, мають сечогінну і потогінну дію. Їх заварюють при застуді і вірусних захворюваннях. Пектинові речовини в складі допомагають виводити токсини з організму.
Протипоказання і шкода при вживанні ягід
Протипоказання чорної смородини не стосуються листя, лікування якими повністю безпечно і натурально. А ось ягоди мають ряд обмежень:
- Не дозволені тим, хто страждає розладами шлунка або кишечника з підвищеною кислотністю.
- Протипоказані при гепатиті, тромбофлебіті.
- Шкода чорної смородини проявляється у виникненні алергічної реакції.
- А ось при необмеженому вживанні смородина збільшує згортання крові.
Вагітним жінкам вживання ягоди буде дуже корисно, адже в ній знаходиться така кількість вітамінів і мікроелементів, які допомагають здоров’ю її та малюка.
Однак перед вживанням перевірте показники згортання і переконайтеся в тому, що у вас немає хвороб, зазначених у протипоказання.
Чорна смородина при грудному вигодовуванні безумовно корисна, але обмежуйте її споживання, щоб не викликати у малюка алергічної реакції.
Дітям включайте в раціон ягоди, починаючи з малих кількостей, так як вони частіше викликають алергію у малюків.
Лікування листям і ягодами не має часових і кількісних обмежень. Навіть при тривалому використанні ви не побачите шкоди чорної смородини.
Правильний збір та заготівля ягід чорної смородини
Якщо на присадибній ділянці чи дачі ростуть чагарники чорної смородини, то вам дуже пощастило. Адже ви зможете насолодитися свіжими ягодами, приготувати з неї різні страви або заморозити на зиму. Щоб правильно зібрати плоди і листя, дотримуйтеся рекомендацій:
- Листя варто збирати в червні або липні, а ягоди в кінці липня – серпні.
- Вибирайте зелені, чисті, без пошкоджень і вкраплень листочки і сушіть їх на відкритому повітрі, але не на сонці, а під навісом.
- Збирайте ягоди вранці або ввечері.
- Ягоди вживаються в свіжому вигляді або консервованому. Заморозьте їх на зиму, попередньо добре промивши, так ви зможете в холодну пору року поповнити запас вітамінів. Їх можна засушити в термічних сушарках при температурі не вище шістдесяти градусів. При відсутності таких їх сушіть на вулиці, в такому вигляді вони зберігаються до двох років.
- Листя збирайте з середини рослини, щоб вони були не старими, але і не молодими. Перші містять менше необхідних речовин, а другі зашкодять чагарнику. Потім і розкладіть під навісом і просушіть в добре провітрюваному приміщенні.
Користь чорної смородини, безсумнівно, буде віддана вам в повній мірі, якщо ви підійдете до збору і зберігання з усією відповідальністю.
Як вживати і застосовувати ягоду
Вживати в їжу можна плоди в свіжому, сушеному, консервованому або замороженому вигляді. При переробці користь чорної смородини зберігається практично в повному обсязі. А з листя заварюйте зміцнюючий і тонізуючий чай.
На зиму заготовляють смородиновий сік або вітамінізуюче желе, для чого вона перетирається з цукром без додаткових добавок. Ягоди годяться для приготування желе, мармеладу, начинки для пирогів. Їх додають в випічку, каші, мюслі. З ними часто готують варення, варять компоти зі свіжих, заморожених і сушених плодів.
Сік виготовляють холодним способом: плодами наповнюють полотняний мішок, розминають і залишають в підвішеному стані на три доби. Він сам стече в посуд.
Чорна смородина, користь і шкода її дозволяють використовувати і в промислових масштабах: в медицині, народній та офіційній, косметології та кулінарії.
Народні рецепти з ягід
Чорна смородина, корисні властивості і протипоказання якої стали в нагоді для виготовлення народних рецептів, використовуються ще з давніх-давен.
Відвар з листя вважається хорошою профілактикою застуд, а ось для лікування готується такий настій з ягід: жменя заливається окропом і настоюється до охолодження, потім її проціджують і п’ють.
У день слід вживати два або три склянки, що підвищить опірність організму хворого, наситить організм вітамінами, надасть потогінну та протизапальну дію.
Якщо у вас знижений імунітет і, як наслідок, ви часто хворієте, то приготуйте настій з сушеної смородини і шипшини. Візьміть дві однакові жмені і залийте окропом, після того, як він остаточно охолоне, пийте напій по половинці склянки тричі на добу.
Чорна смородина може підвищувати або знижувати тиск, тому для його стабілізації вживайте таку суміш: ягоди і цукор в пропорції 1:2. Вона замінить десерт і принесе користь організму. А при виразці, хворобах печінки та порушенні обміну речовин краще пити свіжовичавлений смородиновий сік.
Наситити організм вітамінами, запобігти появі застуди допоможе смородиновий чай. До того ж він дуже смачний і може використовуватися просто як приємний напій. Приготувати його легко: окропом заливається три столових ложки сухої смородини і настоюється п’ятнадцять хвилин. Настій ще й є хорошим антисептиком, тому застосовується для полоскання горла при запаленні.
Настій з ягід смородини з додаванням меду необхідно пити при захворюваннях нирок або сечового міхура. Напій зменшить набряки, надавши сечогінну та потогінну дію.
Ось така ягода – чорна смородина, користь і шкода якої дозволяють використовувати практично всім людям, будь-якого віку і потреб. Вона має незначні обмеження, а багатий склад обумовлює її чудове вплив на весь організм.
Яка калорійність чорної смородини?
Швидка відповідь: Калорійність чорної смородини – 46 ккал на 100 грам. Детальніше про користь ягоди для ефективного схуднення читайте нижче.
Чорна смородина сприяє зміцненню імунітету, лікуванню атеросклерозу та боротьбі проти простудних інфекцій. Також ягода ефективна при схудненні. Вона містить мінімальну кількість калорій і допомагає спалювати жири завдяки великій концентрації вітаміну C.
Енергетична цінність чорної смородини
Стиглі плоди дуже багаті вітамінами, мікроелементами і корисними речовинами. У них містяться вітаміни: A, B, P, E, K. У великій кількості містяться фруктозний цукор, пектини, фосфорна кислота, калій, залізо, ефірні олії та фосфор.
Якщо споживати протягом дня близько двадцяти ягід чорної смородини, то буде повністю використана добова доза вітаміну С в організмі.
Енергетична цінність чорної смородини – 46 ккал на 100 грам плодів.
- вуглеводи – 13,3 г;
- білки – 1,5 г;
- жири – 0,42 г;
Великий відсоток клітковини в плодах дозволяє швидко відчути почуття насичення, що природним чином обмежує обсяг її разового споживання. Замінником цукру може слугувати варення зі смородини. Підійде як чорна, так і червона смородина.
Через високий вміст вітаміну C, що в кілька разів більше, ніж у лимоні, плоди і сік смородини сприяють спалюванню калорій під час фізичних вправ. Усі ці позитивні фактори активно сприяють зниженню ваги або підтриманню його на прийнятному рівні.
У ягодах знаходяться легко засвоювані цукри, такі як глюкоза і фруктоза, які мають низьку калорійність. Також вони багаті кислотами: лимонною і яблучною. Завдяки високому вмісту вітаміну B, вживання ягід смородини активно сприяє регенерації шкіри.
Багато хто хоче дізнатися калорійність чорної смородини в замороженому стані або при різних способах приготування. Тоді дивіться таблицю нижче.
Найменування Калорій на 100 грам
Заморожена чорна смородина | 46 ккал |
Варення з чорної смородини | 280 ккал |
Чорна смородина з цукром | 220 ккал |
Компот з чорної смородини | 28 ккал |
Кисіль з чорної смородини | 38 ккал |
Морс з чорної смородини | 34 ккал |
Користь для стрункої фігури
Чорна смородина по праву є продуктом дієтичного й здорового харчування. Вона стимулює підвищення імунітету, зміцнює організм, допомагає протистояти простудним захворюванням.
Ягоду активно використовують для профілактики хвороб:
- серцево-судинної системи;
- ракові утворення;
- діабет на ранніх стадіях;
- проблеми зору;
- підвищення інтелекту у пацієнтів похилого віку;
- хвороби печінки і нирок;
- хвороби дихальних шляхів;
- атеросклероз.
Плоди смородини містять речовини, що володіють антиокислювальними, протизапальними і дезінфікуючими діями. Сік має відмінну дію по відновленню внутрішніх сил організму, ослабленого після хвороб або перенесеної операції.
Відвар з ягід використовують при:
- гастриті;
- недокрів’ї;
- гіпертонії;
- сильному кашлі;
- кровоточивості ясен;
- ангіні.
При заморожуванні або термічній обробці ягоди в більшій мірі не втрачають корисні властивості, що робить продукти з цієї ягоди незамінним продуктом для домашнього використання.
Чай, заварений з листя чорної смородини, володіє загальнозміцнюючою, бадьорячою, антизапальною та сечогінною дією. Настій прописують як слабке проносне, при кровотечах і як потогінний засіб.
Через наявність у великій кількості аскорбінової кислоти і пектинів вона активно сприяє виведенню з організму радіоізотопів. Це властивість плодів використовують у раціоні харчування працівників, що працюють на шкідливому виробництві, особливо з підвищеним радіаційним фоном.
При всіх перевагах чорної смородини є і протипоказання до її вживання:
- Тривале вживання плодів сприяє збільшенню згортання крові.
- Не рекомендується вживати чорну смородину при виразці шлунка, порушенні кислотності шлунка, гастриті.
- Не можна вживати ягоди й сік чорної смородини після інфаркту або інсульту.
- У дітей можлива алергія, але в обмежених кількостях сік підвищує гемоглобін.
- Під час вагітності краще утриматися від додавання чорної смородини в будь-якому вигляді.
Дієта на основі плодів смородини
Плоди смородини активно застосовують у низькокалорійних стравах і дієтах для схуднення.
У більшості випадків рекомендують чотириденну смородинову дієту. Крім смородини, у дієті повинні бути присутніми продукти з білками, жирами та вуглеводами. У їх якості використовують яйця, йогурт, зелень, молоко, біле куряче м’ясо, оливкову олію.
Якщо є які-небудь протипоказання, то в якості альтернативи можна замінити чотириденну дієту на розвантажувальний сирно-смородиновий день.
При схудненні можна вживати як чорну смородину, так і червону і білу. Якщо немає певних свідчень і смакових уподобань, то можна чергувати по днях різні види плодів смородини, іноді включаючи в дієту суміш з усіх трьох видів.
В обов’язковому порядку перед тим, як почати смородинову дієту, необхідно проконсультуватися з лікарем-дієтологом. Через досить низький вміст вуглеводів в ягодах така дієта переноситься важко, і потрібно бути готовим до цього.
Не потрібно використовувати такий метод зниження ваги, якщо є шлунково-кишкові захворювання, хвороби нирок і печінки. У разі появи негативних симптомів необхідно відразу припинити дієту!
Чим корисно варення зі смородини і як його приготувати
Варення зі смородини можна приготувати різними способами, і в більшості випадків ягоди зберігають свої корисні властивості. Вживання такого десерту в зимовий період дозволяє поповнити запас вітамінів і уникнути частих простудних захворювань. Однак варення зі смородини, користь і шкода якого підтверджені дослідженнями, підходить далеко не всім людям.
Склад і калорійність чорної смородини
Ягода містить величезну кількість макро- і мікроелементів, необхідних для нормального функціонування організму людини. Серед них:
- натрій, що підтримує кислотно-лужний баланс і благотворно впливає на нервову систему;
- калій, що стабілізує тиск;
- кальцій і фосфор, що відповідають за суглоби і кістки;
- залізо і магній, що забезпечують нормальне самопочуття людини.
Щоб отримати максимум користі з варення, його не радять піддавати термічній обробці. Досить просто протерти ягоди з цукром. Вживання смородини буде корисним для людей, які страждають від надмірної ваги, оскільки енергетична цінність ягоди становить 40 ккал. Варення з цукром більш калорійне – 280 ккал.
Зміст вітамінів і мінералів у свіжому продукті:
Найменування | Зміст на 100 гр. |
вода | 84 г |
білки | 1 г |
жири | 0,3 г |
вуглеводи | 11,1 г |
калій | 345 мг. |
натрій | 33 мг. |
магній | 34 мг. |
крохмаль | 0,5 г |
зола | 0,8 г |
клітковина | 2,5 г |
пектин | 1,2 г |
Крім цього, в смородині міститься багатий комплекс вітамінів груп А, С, D, Е, Р, К. Ці елементи забезпечують нормальну життєдіяльність організму й зміцнюють імунітет.
Користь варення зі смородини
Дослідження показали, що смородинове варення вкрай корисне, якщо вживати його в сезон застуди. Це допоможе підтримати здоров’я, відновити його захисні функції і стане профілактикою проти простудних захворювань.
Підтримка організму обумовлюється тим, що в чорній смородині міститься рекордна кількість вітаміну C. Щоб заповнити добову норму аскорбінової кислоти, потрібно з’їдати 20-25 ягід на день. За вмістом вітаміну з ягодою може змагатися шипшина, але він не всім припаде до смаку. Джем зі смородини має приємні смакові якості і буде корисний дітям.
Крім перерахованих вище речовин, варення містить антоціани. Це група водорозчинних пігментів, які блокують різні пошкодження. Джем буде корисний людям, які нещодавно перенесли операцію або знаходяться в стані відновлення після важкого захворювання.
Основні переваги смородини:
- профілактика ракових клітин;
- благотворний вплив на органи зору;
- зміцнення імунітету;
- попередження цукрового діабету;
- користь для серцево-судинної системи;
- нормалізація тиску;
- відновлення роботи печінки і нирок;
- позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту.
Якщо вживати 3-4 ложечки варення на день, то можна уникнути занепаду сил, апатії та стресу. Джем корисний і людям похилого віку, якщо вживати його з метою профілактики розвитку такої хвороби, як Альцгеймер.
Протипоказання і шкода смородини
Користь даної ягоди очевидна, але вона має і шкідливі властивості, тому зловживати варенням теж не варто. Повністю відмовитися від джему доведеться людині, яка отримала діагноз – тромбофлебіт або варикоз.
Зловживати смородиною не слід і здоровим людям, оскільки вживання в великих кількостях негативно впливає на процес утворення клітин крові.
Існує ряд протипоказань, за яких вживання варення можливе, але тільки з дозволу лікаря. З обережністю слід їсти смородину тим людям, у яких присутні:
- підвищена кислотність шлунка;
- запалення дванадцятипалої кишки;
- виразка шлунка в період загострення.
Не слід зловживати варенням жінкам під час вагітності та в період лактації. Дітям давати смородину також слід з обережністю, оскільки можливі алергічні реакції. Якщо організм відреагував негативно, то вживання продукту потрібно виключити.
Незважаючи на зазначені мінуси, ягода принесе людині більше користі, ніж шкоди.
Як зберегти максимум вітамінів
Щоб отримати максимальну кількість корисних речовин, потрібно обійтися без варіння. Для цього був придуманий холодний метод, при якому зберігаються практично всі вітаміни.
Будуть потрібні:
- чорна смородина – 1 кг;
- цукровий пісок – 1,5 кг;
- апельсин – 1 шт.
Апельсин необхідно помити, порізати на шматочки, вийняти кісточки, покласти в блендер і подрібнити. Потім подрібнити смородину і змішати отримані пюре. Після цього додати цукровий пісок і добре перемішати. Щоб джем вийшов більш корисним, допустимо замінити цукор медом.
Отже, варення ретельно перемішано, залишиться тільки розкласти його по стерилізованим баночках і прибрати в холодильник. Якщо варіант з апельсином здасться надто солодким, його можна просто замінити лимоном.
Варення «П’ятихвилинка»
Щоб варення зберігалося довше, ягоди потрібно піддати термічній обробці. Це припаде до смаку ласунам. Знадобиться:
- смородина – 1 кг;
- цукровий пісок – 1,5 кг;
- вода – 1 склянка.
Ягоди потрібно перебрати, добре промити і обсушити паперовим рушником. В емальовану каструлю насипати цукор, змішати його зі склянкою води і довести до кипіння.
Потім додати в каструлю смородину, знову довести варення до кипіння і залишити на слабкому вогні протягом 5-ти хвилин. Готову суміш тільки слід розкласти по банках і закатати. Якщо варення буде зберігатися в холодильнику, можна використовувати капронові кришки.
Секрет: щоб ягоди не зморщувалися і залишалися в первозданному вигляді, слід закинути їх в окріп і потримати одну хвилину. Після цього можна приступати до основного варіння.
Отримати саме желе, а не варення, можна, якщо пропустити ягоди через м’ясорубку, покласти їх у чашу мультиварки і варити за принципом «П’ятихвилинки».
Цікаві факти
- Смородина росте практично скрізь, її не можна зустріти тільки в Австралії та Антарктиді.
- Концентрація вітаміну C набагато більше в незрілій смородині. Стигла і перезріла ягода починає втрачати свої корисні властивості.
- Обсяг вирощування смородини в Україні набагато більший, ніж в будь-якій іншій країні.
- Як говорилося вище, смородина всюдисуща, але в якому конкретно місці вона зародилася – невідомо. Є припущення, що вона прийшла до нас з Азії.
- Більшість людей чули тільки про чорну, червону і білу смородину. Але насправді в світі існує кілька сотень видів.
- Листя смородини практично не поступаються плодам за кількістю корисних елементів, тому такий чай також вкрай корисний.
- Ягода здатна виживати в суворих умовах, і її можна зустріти навіть у Скандинавії.
Смородинове варення надзвичайно смачне і корисне.
Якщо знати міру і не переїдати, то можна отримати максимум користі для свого організму. Ягода допоможе побороти деякі хвороби і зарядить бадьорістю.
Властивості чорної і червоної смородини: користь і шкода для здоров’я
Смородина – це плодовий чагарник, заввишки до 1,5 м, з невеликими червоними, чорними або білими плодами, які представляють собою багатонасінні ягоди. Квітки смородини дрібні, зеленуватого кольору, зібрані в кисті.
На сьогодні найпопулярнішими різновидами цієї культури є сорти червоної і чорної смородини.
Істотні відмінності між двома видами полягають не тільки в колірному забарвленні ягід, але й у тому, що чорна смородина має надзвичайно запашні листя і ягоди. Причиною цього є ефірне масло, що міститься в спеціальних залозах, яких особливо багато на нижній частині листя.
Склад вітамінів, корисні і лікувальні властивості:
Смородина вважається однією з найцінніших ягід у медицині та косметології. Вона має по-справжньому багатий вітамінний склад, позитивно впливає як на окремі системи, так і на весь людський організм в цілому.
Чорна смородина
Чорну смородину ставлять поряд із штучними вітамінними препаратами за вмістом вітамінів. Жоден інший фрукт або ягода не зрівняються з нею в цьому.
Найбільше вона містить вітаміну С. Цікаво, що, щоб отримати денну норму аскорбінової кислоти, можна просто з’їсти 20 ягід чорної смородини.
У стиглих плодах чорної смородини міститься велика кількість провітаміну А, званого також бета-каротином, а також вітамінів групи В (В1, В2, В3, В5, В6) і вітаміну К.
- Смородина багата багатьма корисними біологічно активними речовинами, серед яких фітонциди, органічні кислоти, пектин, речовини дубильного спектра і ті, які мають властивості ефірного масла.
- До складу чорної смородини також входять мінерали: натрій, калій, кальцій, фосфор, залізо і магній.
- Наявність усіх цих хімічних сполук у складі корисних ягід дозволяє виділити її головні цілющі властивості.
- Завдяки вітаміну С чорна смородина є відмінним імуномодулюючим засобом, з його допомогою вона виводить з організму токсичні речовини і попереджає розвиток ракових пухлин.
- Стимуляцію захисних систем організму здійснює також провітамін А. Крім того, він позитивно впливає на зір.
- Чорна смородина є стимулятором вироблення гормонів, регулює засвоєння білків і нормалізує рівень холестерину.
- Активні речовини в поживних ягодах стимулюють і нормалізують багато синтетичних і енергетичних процесів в організмі.
- Фітонциди є згубними для мікробів і вірусів, тому смородину можна вважати хорошим противірусним засобом.
- Органічні кислоти, що містяться в смородині, покращують травлення і апетит.
- Пектин очищає кишечник від шкідливих бактерій, важких металів і різних токсинів. Цей мікроелемент перешкоджає всмоктуванню холестерину в кров, стимулює роботу кишкової мускулатури і позитивно впливає на процес травлення.
- Дубильні речовини скріплюють кишечник. Їх користь виражається в паралельному дії з пектином, що забезпечує найповніше та ефективне всмоктування їжі.
- Чорна смородина дуже корисна для чоловіків. Вона підвищує потенцію і допомагає зберігати статеву активність на тривалий час.
- Головна функція ефірних масел чорної смородини – знезараження. Ці масла, що мають бактерицидні властивості, підходять для обробки ран.
- Для профілактики анемії і забезпечення продуктивного виробництва кров’яних тілець корисними будуть магній і залізо, які також містяться в ягодах чорної смородини.
- Крім усього зазначеного, ягоди чорної смородини позитивно впливають на периферичну нервову систему, а завдяки кальцію зміцнюють суглоби, калій допомагає нормалізувати артеріальний тиск і ритм серця.
- Для жінок чорна смородина корисна, перш за все, як косметичний засіб, оскільки допомагає позбутися веснянок і вирівняти колір шкіри. Для цього достатньо вживати ягоди в їжу.
Червона смородина
Ягоди червоної смородини мають більш кислий смак, ніж плоди чорної смородини. Тому багато хто воліє змішувати її з цукром або медом.
Проте за вітамінними та лікувальними характеристиками вона майже не поступається своїй чорній «сестрі». У ягодах червоної смородини велику кількість легко засвоюваних видів цукру, вітамінів А, С, Е, Р і групи В, азотисті, дубильні і пектинові речовини, органічні кислоти, каротин, а також калій, залізо і селен.
- Наявність органічних кислот у складі червоної смородини забезпечує гальмування розвитку хвороботворних бактерій. Завдяки вітаміну С і бета-каротину ця ягода зміцнює імунітет.
- Стан серцево-судинної системи червона смородина здатна поліпшити за рахунок комплексу корисних речовин, що містяться в ній: залізо забезпечує підвищення рівня гемоглобіну, пектин запобігає розвитку атеросклерозу, а калій нормалізує роботу серцевого м’яза.
- Бета-каротин позитивно впливає на чутливість очної сітківки до світла.
- Найбільш ефективне отримання енергії з їжі забезпечують вітаміни групи В і цукри.
- Завдяки вітаміну Е червона смородина буде дуже корисною для профілактики ракових захворювань. Привести в тонус весь організм також допоможе цей вітамін.
- Завдяки наявності органічних кислот і клітковини, сік ягід позитивно впливає на активність кишечника, допомагає позбутися від запорів, забезпечує швидке і ефективне травлення.
- Сахари в червоній смородині представлені в основному фруктозою і сахарозою, які легко засвоюються і майже не впливають на рівень цукру в крові, тому не шкідливі для діабетиків.
- Компот з чорної смородини насичує організм необхідними речовинами, такими як кальцій, натрій, магній, фосфор, йод, молібден, а також багатьма вітамінами та іншими корисними речовинами.
- Сік ягід червоної смородини має відмінні сечогінні, жовчогінні та в’яжучі властивості. Його рекомендовано пити при підвищеній температурі, особливо дітям.
- Смородина буде корисна для дитячого організму з раннього віку, але давати ягоди дитині потрібно поступово.
- При шкіряних захворюваннях корисно купати малюка в розчині відварів або настоїв зі смородинових листків, щоб усунути пітницю, зняти роздратування і прибрати висип.
Користь і шкода чорної смородини
Чорна смородина – чагарник сімейства крижовникових висотою до півтора метрів. Листя смородини мають приємний специфічний аромат, лілові або рожеві квіти, зібрані в кисті, розпускаються в травні-червні, а круглі блискучі ягоди чорного або темно-фіолетового кольору дозрівають у липні-серпні.
Всього в світі налічується близько 150 видів чорної смородини, 50 з яких можна зустріти в Європі, Азії та Північній Америці.
Дикоросла смородина росте у вологих лісах, на їх узліссях, у вільшняках, на берегах річок і околицях боліт, на луках. Але найчастіше чорну смородину можна знайти в садах і на городах.
Свою назву ягода отримала від давньоруського слова «смород», що перекладається як «сильний запах».
В їжу вживають і свіжі, і сушені плоди чорної смородини. Сушать також листя і в деяких випадках нирки.
Для сушіння плоди заготовляють таким чином: в липні-серпні дозрілі ягоди збирають вранці, дочекавшись, щоб вони обсохнули від роси, або ближче до вечора.
Сушіння проводять у сушарках, де спочатку ягоди подвяливают при 35-40 °C, після чого закінчують сушку при температурі 55-60 °C. Можна сушити також у печі або на горищі. Такі сушені ягоди зберігаються до 2 років, не втрачаючи своїх корисних властивостей.
Заготівля листя здійснюється влітку після дозрівання і збору плодів. Тут також є свої особливості: їх зривають руками, причому тільки з середини гілок, оскільки старе листя для сушіння непридатне, а зриваючи багато молодого листя, можна завдати серйозної шкоди рослині. Чи не підходять для сушки пошкоджене та зіпсоване листя.
Зібране листя розкладають на тканині або папері тонким шаром, висотою не більше 2-3 см, сушать під навісом або на горищі з залізним дахом. Місце, де вони сушаться, має бути добре провітрюваним.
Склад і калорійність
Чорна смородина є джерелом безлічі вітамінів і інших речовин, важливих для підтримки здоров’я людини.
У списку її корисних складових присутні вітаміни С, Е, D, Р, К, вітаміни групи В (В1, В2, В6, В9), пектин, каротиноїди, ефірне масло, цукри, дубильні речовини, органічні кислоти, солі фосфору, калію і заліза.
Листя чорної смородини – справжнє джерело вітаміну С. Крім того, вони містять магній, срібло, марганець, сірку, мідь, свинець, ефірну олію і мають фітонцидні властивості.
Калорійність чорної смородини становить 40 ккал на 100 грамів.
Лікувальні і корисні властивості
Ягоди смородини в якості неперевершеного джерела вітамінів застосовують при авітамінозах, для поліпшення апетиту, при гастритах зі зниженою кислотністю і захворюваннях кишечника. Такими властивостями володіють і свіжі плоди, і сік, і відвар з них. А для збільшення вмісту гемоглобіну в крові протирають ці ягоди з цукром і в пропорції 1:1 змішують з вівсяним борошном.
- Широко застосовують смородину як тонізуючий, кровоочисний, кровотворний, протизапальний, сечогінний і потогінний засіб, відомі і її здатності покращувати обмін речовин, розширювати судини, збільшувати апетит.
- Рекомендовано вживати ці ягоди людям, які страждають від недокрів’я, захворюваннями лімфатичних вузлів, при підвищеному артеріальному тиску, ураженні радіацією.
- Ця рослина покращує роботу серцево-судинної системи, підвищує опірність організму до різних захворювань, покращує роботу кори надниркових залоз, при діабеті знижує в крові рівень цукру.
З листя чорної смородини готують дуже смачний і ароматний чай, що володіє цілющими властивостями та загальнозміцнюючою дією завдяки вмісту вітаміну С, ефірних масел, дубильних речовин і фітонцидів.
Також в лікувальних цілях використовують настій з листя рослини.
Він застосовується при кровотечах, порушеннях обміну речовин, як потогінний і м’яке проносне засіб, має здатність виводити з організму надлишки пуринової та сечової кислоти.
Настій з листя разом з гілками використовують як протизапальний і потогінний засіб при простудних захворюваннях, кашлі, бронхіті, кашлюку.
При болю в горлі, ангіні, осиплості настоєм полощуть горло або п’ють теплим з додаванням меду.
Цей настій є ефективним сечогінним засобом при набряках, хворобах нирок, нетриманні сечі, сечокам’яній хворобі, запаленні сечового міхура.
Відвар з листя, гілок і нирок чорної смородини в народній медицині застосовують для лікування очних хвороб, ексудативного діатезу і дерматитів.
Ягідний відвар допоможе при кровоточивості ясен, недокрів’ї, гіпертонії, шкірних хворобах, висипах, алергії, подагрі, поліартритах, ревматизмі.
І відвари, і настої мають заспокійливу дію, тому допомагають при порушеннях сну, головних болях, хворобах неврологічного характеру.
Сік чорної смородини – хороший антисептик, при ангіні ним полощуть горло, розвівши з водою. Допоможе сік і від кашлю, для цього потрібно пити його, попередньо змішавши з цукром і медом.
Шкода і протипоказання
Вживання цих плодів у великих кількостях протягом тривалого періоду може викликати підвищену згортання крові. Свіжі ягоди і сік смородини протипоказані при гепатиті. Не можна вживати їх також при підвищеній кислотності шлунка, гіперацидних гастритах, виразці шлунка або дванадцятипалої кишки, тромбофлебіті.
Смородина чорна – калорійність і властивості. Користь і шкода чорної смородини
- Смородина: корисні властивості і шкода для здоров’я, калорійність і протипоказання
- Чорна смородина: корисні властивості, склад і протипоказання
- Червона смородина: корисні властивості, склад і протипоказання
- Властивості, склад і протипоказання білої смородини
- Чорна смородина: корисні лікувальні властивості і протипоказання
- Склад і калорійність
- Смородина містить:
- Чорна смородина: корисні і лікувальні властивості
- Цей вітамін:
- Крім того, плоди смородини:
- Користь листя, ягід смородини
- Як у свіжому вигляді, так і в складі відварів і полівітамінних зборів плоди чорної смородини застосовують при:
- Свіжі і сушені ягоди рекомендовані до застосування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, серед яких:
- Заготівля і зберігання
- Рецепти в народній медицині
- Вживання чорної смородини небажано при:
- Чорна смородина користь і шкода: опис, лікування, застосування
- Чорна смородина: опис і ареал проживання
- Історія рослини і походження
- Де росте чорна смородина
- Фізичні властивості рослини
- Хімічний склад: мікроелементи і вітаміни в чорній смородині
- Харчова цінність і калорійність
- Чорна смородина користь і шкода
- Корисні властивості для організму
- Чим корисна чорна смородина для здоров’я: лікувальні властивості
- Чорна смородина користь для жінок
- Користь чорної смородини для чоловіків
- Плоди чорної смородини для дітей
- Лікарські форми: чаї, відвари, настоянки з чорної смородини
- Скільки можна в день з’їдати свіжих ягід?
- Застосування в косметології
- Чорна смородина: застосування в кулінарії
- Протипоказання до вживання
- Чорна смородина: посадка, догляд і вирощування в городі і на дачі
- Особливості заготівлі та зберігання
- Користь чорної смородини для здоров’я
- Склад чорної смородини: калорійність, вітаміни
- Корисні властивості чорної смородини
- Плоди
- Листя
- Компот
- Сік
- Чай
- Варення
- Сушена смородина
- Чому корисно їсти смородину?
- Жінкам
- Чоловікам
- Дітям
- Вагітним
- Чорна смородина в народній медицині
- Шкода чорної смородини
Літній сезон – це час, який людина повинна використовувати з максимальною користю для здоров’я власного організму. Літо дарує нам великий вибір фруктів, овочів і ягід, здатних поліпшити самопочуття і додати сил.
Одними з найбільш корисних літніх ласощів, що ростуть на дачній ділянці, вважаються ягоди смородини.
Їх властивості по праву можна назвати цілющими: вони допомагають впоратися людині з безліччю недуг, тонізують і надають бадьорості, допомагають організму самому справлятися з хворобами.
Смородина, вміст вітамінів в якій підвищує апетит і настрій, позбавляє від сонливості і втоми. Ефективність вживання ягід науково доведена і визнана медичною спільнотою.
Ягода веде своє походження з сімейства крижовнікових і поширена на всіх континентах земної кулі, за винятком Антарктиди і Австралії. Існує безліч її видів, як диких, так і домашніх.
Домашня смородина буває декількох типів: біла, чорна і червона. Кожен вид має свої особливі властивості, відрізняється за смаковими якостями, ароматом і набором хімічних речовин.
Розглянемо докладніше, ніж корисна ягода людині.
Чорна смородина: корисні властивості, склад і протипоказання
Багаторічний чагарник чорної смородини є одним з численних представників сімейства крижовнікових. Висота може бути близько 150 см. Велике поширення отримала в центральній і південній Україні, в Західному і Східному Скандинавії, Середній Азії. Часто зустрічається в природних умовах на сирих заболочених місцях, поблизу водойм.
Калорійність смородини становить 63 кКал на 100 г. З обережністю використовувати в їжу рекомендовано людям з великою масою тіла через великий вміст цукру в ягодах.
Цілющі властивості смородини можна пояснити великим переліком вітамінів, мікро- і макроелементів, необхідних людині для гарного самопочуття кожен день:
- вітаміни групи С, В, А, К;
- фітонциди, що допомагають боротися з вірусами і мікробами;
- кислота органічного походження, що забезпечує функціонування травної системи;
- пектин, нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, очищає кишечник від скупчилися важких металів, токсичних елементів;
- дубильні речовини, що дозволяють їжі в кишечнику краще всмоктуватися;
- ефірні масла, що мають антимікробну дію;
- мінерали – натрій, фосфор, магній і залізо, кальцій з калієм, що забезпечують функціонування м’язової тканини, суглобів, кровоносної системи і серця.
Складно знайти більш корисний продукт, який так системно впливає на людський організм. Чорна смородина, корисні властивості якої доведені медициною, при постійному поїданні в свіжому вигляді здатна надавати наступний благотворний вплив на організм:
- Допомагає впоратися з авітамінозом, активізувати природні захисні властивості.
- Підвищує тонус.
- Дезінфікує, знімає запалення, лікує застуду.
- Зміцнює судини, нормалізує роботу серця, артеріальний тиск, покращує склад крові.
- Перешкоджає розвитку ракових клітин в організмі.
- Знижує ризик виникнення цукрового діабету.
- Сприяє нормалізації зору.
- Благотворно впливає на роботу нирок і печінки.
- Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
- Людям старшого покоління ягоди допомагають боротися з ослабленням розумових здібностей.
- Заспокоює, робить сон міцним.
Чорна смородина, її користь і шкода для здоров’я повинні бути грамотно зіставлені. Надмірне вживання чорної смородини не рекомендується при таких діагнозах:
- тромбофлебіт;
- гастрити;
- виразкові ураження шлунково-кишкового тракту;
- цирози;
- гепатити.
до змісту ↑
Червона смородина: корисні властивості, склад і протипоказання
Червона смородина також відноситься до сімейства крижовнікових. Представлена багаторічним чагарником, скидаючим листя з настанням холодної пори року. Щороку молодий чагарник нарощує сильні пагони, які йдуть на заміну старим.
З плином часу зростання червоної смородини буде все більше сповільнюватися. Це пов’язано зі старінням рослини. В середньому один і той же чагарник здатний плодоносити від 8 до 20 років.
Чагарник відрізняється хорошою живучістю: вона легко переносить сильні морози, а також є посухостійкою. Максимальне зростання і плодоношення спостерігається на сонячних територіях. Садівники виділяють сьогодні близько 19 сортів.
Червона смородина, калорійність якої всього 39 кКал, може по праву вважатися дієтичним продуктом. Чим корисна ягода? Смородина, склад якої вражає своїм багатим вмістом в одній ягоді наступних вітамінів і корисних речовин:
- вітамінні групи A, B, E, C, H, PP;
- органічні кислоти;
- зола;
- харчові волокна;
- залізо, фосфор, натрій, магній, калій, кальцій;
- антиоксиданти.
Антиоксиданти в складі перешкоджають розвитку ракових клітин. Наявність поєднання заліза і калію забезпечує безперебійну і надійну роботу серця і кровоносних судин. Застосовується при лікуванні цукрового діабету. Ягода підвищує апетит, може бути використана при нападах нудоти. Має сечогінні, в’язкі, жовчогінні властивості.
Сприяє зниженню температури тіла при застудних захворюваннях. Має тонізуючий ефект. Зменшує показники згортання крові, ризик виникнення інсультів і тромбозів. Перешкоджає появі холестеринових бляшок. Сприяє відновленню нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.
Червона смородина застосовується в сирому вигляді або в складі настоїв. Беруть 3 столові ложки ягід і заливають склянкою окропу, дають настоятися 3-4 години. Вживають по 1/4 склянки за 0,5 години до прийняття їжі. Періодичність вживання – 4 рази на день.
Смородина, її корисні властивості і протипоказання до застосування повинні бути грамотно зважені. Вживати ягоди потрібно з великою обережністю людям з такими захворюваннями:
- виразки органів шлунково-кишкового тракту;
- гастрити;
- гепатити;
- гемофілія (згортання крові нижче необхідного рівня).
до змісту ↑
Властивості, склад і протипоказання білої смородини
Біла смородина – результат роботи селекціонерів. Чагарник-багаторічник відноситься до сімейства крижовнікових і досягає висоти до 2 м. Ягоди кремового або світлого рожевого кольору діаметром до 10 мм. Період плодоношення чагарнику – липень-серпень.
Біла смородина цінна за багатий смак, вражаючий склад з мінералів, вітамінів різних груп і органічних кислот. Застосовується в якості профілактики та для позбавлення від безлічі хвороб. Біла смородина, калорійність якої становить всього 42 кКал на 100 г, може бути включена в раціон навіть тих, хто дотримується суворої дієти.
Ягода надає здоров’ю людини неоціненну користь:
- упорядковує серцево-судинну систему, робить стінки судин більш міцними, підвищує витривалість серцевого м’яза;
- підвищує природні захисні властивості організму;
- активує процес обміну речовин;
- прискорює виведення жовчі;
- відновлює печінку;
- сприяє виведенню солей важких металів;
- виводить холестерин, не дає йому відкладатися на стінках судин;
- знижує жар;
- покращує пам’ять;
- перешкоджає розвитку склерозу у людей похилого віку;
- призупиняє природний процес старіння органів і систем;
- робить організм більш бадьорим і активним (в розумовому і фізичному плані).
Біла смородина, корисні властивості і протипоказання якої повинні бути враховані при вживанні її в їжу певними категоріями людей:
- страждаючим від гастриту;
- мають високу кислотність виробленого шлункового соку;
- які мають схильність до розвитку виразкових захворювань шлунково-кишкового тракту;
- страждаючим тромбофлебітом (вітамін K в ягодах підвищує згортання крові).
Використання в їжу ягід чорної, червоної або білої смородини з дотриманням всіх протипоказань здатне замінити будь-які медичні препарати, спрямовані на зміцнення імунітету або заповнення нестачі певних груп вітамінів.
Радувати себе таким ласощами можна не тільки в літню пору року. Заморожені ягоди – відмінний спосіб заповнити нестачу корисних речовин в організмі в холодну пору року, вітаміни в них повністю зберігаються при правильній заморожуванні.
Чорна смородина: чим корисна, вітаміни, протипоказання
Чорна смородина
Чорна смородина, сама впізнана і популярна садова ягода, має в своєму складі безліч корисних речовин для здоров’я. Вона багата вітамінами і мінералами, яких в ній набагато більше, ніж в інших ягодах. Це продукт, вкрай необхідний для здорового харчування. Його потрібно включати в раціон для підвищення імунітету, оздоровлення і зміцнення організму.
користь чорної смородини для здоров’я, чорна смородина
Чим корисна чорна смородина
Основним вітаміном, за який смородина так цінується людьми, є аскорбінова кислота (або вітамін C).
Смородина містить також інші вітаміни, кислоти, глюкозу і фруктозу, дубильні речовини, багато інших корисних елементів і речовин. Накопичуються вони не в одних лише плодах.
Корисними властивостями володіють також листя рослини, які часто використовуються для приготування лікувальних настоїв і відварів.
Наявність великої концентрації в плодах аскорбінової кислоти допоможе здобути перемогу в боротьбі з ГРВІ, грипом, застудою. При регулярному вживанні в їжу смородина здатна посилити імунітет, завдяки якому легше протистояти будь-яким вірусним та бактеріальним інфекціям. Для задоволення потреби в аскорбіновій кислоті досить щодня вжити 15-20 ягід корисного рослини.
Додавши при заварюванні чаю всього кілька листочків смородини, можна отримати протизапальний відвар із жарознижувальною дією. Чай з засушеними листям смородини сорту запашна нагадуватиме про ласкавому літо в зимову холоднечу.
Заспокійливо діє ягода на виснажену стресами нервову систему. Щоб заспокоїтися, ефективно зняти нервову напругу, можна залити крутим окропом жменьку ягід і обережно випити корисний напій.
Смородина для нирок і шлунка
Завдяки сечогінній дії, ягоди смородини показані при ниркових захворюваннях, проблемах сечостатевої сфери, циститі. Відвар, приготовлений з смородинових листя, рекомендується при набряках, для позбавлення від мішків, що виникають під очима.
Смородина здатна допомогти в разі підвищеної кислотності.