Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Чорну квасолю вважають найживильнішим і найкориснішим з усіх бобових культур. Детальніше про цінний продукт і його вирощуванні далі в статті.

Опис виду

Серед сортів бобового сімейства чорні зерна цінують за багатий склад і щільну структуру м’якоті.

Як виглядає?

Чорна квасоля – однорічна, росте кущем висотою від 35 см до 3 метрів, зустрічаються кучеряві екземпляри. У рослини розвинена коренева система, гнучке стебло, великі листи з гострим кінцем у формі серця.

Боби дозрівають у двостулкових стручках, які висять на стеблах. Залежно від сорту кількість зерен варіюється від 3 до 8, довжина стручків від 5 см до 20 см. Стручки не обов’язково чорного кольору, як зерна.

Є сорти зі строкатим забарвленням стулок, з жовтим і рожевим відтінком.

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Сорти чорної квасолі

Культура має різновиди, серед яких є й спаржеві види.

Найбільш популярні у городників сорти:

  1. Рябушка – високий, більше 1 м кущ, середньораннього дозрівання. Цікаві стручки жовтого кольору з фіолетовими і рожевими вкрапленнями. Вага зерна – 0,6 г.
    Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото
  2. Чорний перли – ранній, спаржевий, росте компактним кущем до 50 см. Стручки насиченого жовтого кольору, трохи зігнуті, до 13 см в довжину.
    Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото
  3. Прето – один з найпопулярніших сортів, кущ середнього розміру. Боби маленькі – 0,5 г, на гладкій поверхні є білі лінії. При приготуванні набуває солодкий смак і ягідний аромат.
    Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото
  4. Кідну – кущ близько 50 см у висоту, великі зерна вагою 1,5 г і червонуватим відтінком. При термічній обробці набуває запах випеченого хліба, м’якоть з деякою зернистістю.
    Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото
  5. Маврітанка – в’юнкі стебла до 3 м довжини. Середньостиглий сорт, стручки 10-12 см, зерна вагою до 3 г, до основного окрасу плодів домішуються сріблясті прожилки.
    Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Склад і харчова цінність

  • У чорній квасолі містяться вітаміни, мікро-, макроелементи, такі як омега-3 і омега-6 жирні кислоти, амінокислоти, флавоноїди.
  • Сто грам квасолі задовольняють добову потребу організму в фолієвій кислоті, кількість вітаміну В9 дорівнює 111% від норми.
  • Інші вітаміни (в % від добової норми в 100 г):
  • В1 (тіамін) – 60;
  • В2 (рибофлавін) – 10,7;
  • В4 (холін) – 13,3;
  • В5 (пантотенова кислота) – 18;
  • В6 (піридоксин) – 14,3;
  • Е (токоферол) – 1,4;
  • К (філлохінон) – 4,7;
  • РР, НЕ (ніацин, нікотинамід) – 9,8.

Дізнайтеся також про користь і шкоду стручкової квасолі.

Мінерали в складі квасолі (в % від добової норми в 100 г):

  • калій – 59,3;
  • кальцій – 12,3;
  • магній – 42,8;
  • натрій – 0,4;
  • фосфор – 44;
  • залізо – 27,9;
  • марганець – 53;
  • мідь – 84,1;
  • селен – 5,8;
  • цинк – 30,4.

Калорійність сирих зрілих бобів – 341 ккал / 100 г продукту.

Харчова цінність:

  • білки – 21,6 г;
  • жири – 1,4 г;
  • вуглеводи – 62,4 г;
  • клітковина – 15,5 г;
  • вода – 11,02 г;
  • зола – 3,6 г.
    Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Чим корисна чорна квасоля?

Завдяки багатому складу чорні зерна корисні для організму, беруть участь у багатьох життєво важливих процесах.

Вживання продукту надає наступний вплив:

  • покращує розумову діяльність;
  • заспокоює нервову систему;
  • зміцнює імунну систему;
  • підтримує роботу серцевого м’яза;
  • стимулює вироблення гемоглобіну;
  • допомагає в процесах травлення;
  • покращує роботу нирок і печінки.

Дізнайтеся також про корисні властивості білої квасолі.

Для чоловіків

Завдяки білкам, які максимально близькі за складом до тваринних протеїнів, продукт дозволяє швидко поповнити запас енергії, наростити м’язову масу.

Квасоля бере участь у функції кровотворення, посилюючи кровообіг, в тому числі і в органах малого таза. Це, в свою чергу, підвищує сексуальне бажання, стимулює вироблення сперми.

Чорні зерна при регулярному вживанні знижують ризик аденоми простати.

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Для жінок

Велика кількість вітамінів допоможе жінкам підтримувати красу, чистоту і молодість шкіри. Отримувані разом з продуктом корисні речовини зміцнять волосся і нігті.

Позитивний вплив на нервову систему, нормалізація сну, що благотворно позначається на зовнішності. Наявність заліза і амінокислот допоможе легше перенести хворобливі критичні дні і швидше відновитися після них.

Регулярне включення в раціон квасолі слугуватиме профілактикою злоякісних пухлин жіночих органів.

Радимо почитати: квасоля – це білок або вуглевод.

При вагітності та годуванні груддю

Чорна квасоля під час вагітності поповнює запаси заліза і міді, що знижує ризик анемії, покращує роботу нирок, знижує набряклість.

Продукт благотворно впливає на процеси регенерації в клітинах шкіри, стимулює вироблення меланіну, що перешкоджає утворенню пігментних плям. Баланс мінералів і амінокислот допомагає впоратися з симптомами токсикозу.

Крім того, в післяпологовий період страви з квасолі нормалізують гормональний фон, відновлюють сили.

Найбільш корисна для мами, яка годує, молода квасоля і її спаржеві сорти. Продукт наситить молоко поживними елементами, зміцнюючи організм і матері, і дитини. Помірне вживання чорних зерен збільшить кількість молока.

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Для шлунково-кишкового тракту

Тіамін і пантотенова кислота – учасники білкового і вуглеводного обміну. Клітковина очищає кишечник від шкідливих накопичень, нормалізує кислотність шлункового соку.

Корисні елементи в складі продукту покращують стан слизової оболонки шлунка, поліпшують травлення.

Незважаючи на високий вміст білка, амінокислоти в складі прискорюють процес його розщеплення, полегшуючи роботу кишечника.

При дієтах і схудненні

При бажанні схуднути рекомендується варений або тушкований продукт: при термічній обробці калорійність бобових зменшується втричі. Порція в 100 г варених зерен без солі містить всього 132 ккал.

Покращений обмін речовин, завдяки активним ферментам, не дозволяє довгим вуглеводам повністю засвоюватись, що зменшує кількість жирових клітин.

Клітковина «вимітає» з органів травлення шлаки і токсини, що також сприяє зменшенню ваги.

У лікувальних дієтах продукт рекомендується з метою відновлення після важких хвороб або перенесеного хірургічного втручання. Корисні елементи в складі прискорюють процеси регенерації, насичують вітамінами і мінералами, зміцнюють імунну систему.

Вам буде корисно дізнатися, чим відрізняється спаржева квасоля від стручкової.

При цукровому діабеті

Амінокислота аргінін у складі квасолі бере участь в обмінних процесах організму, таких як:

  • синтез сечовини в крові;
  • вироблення інсуліну;
  • зниження холестерину;
  • розщеплення ліпідів.

Ці процеси знижують рівень цукру в крові, що важливо для хворих на діабет.

Відео: властивості чорної квасолі

Шкода і протипоказання чорної квасолі

Побічним ефектом від вживання може бути здуття живота. Людям похилого віку небажано часто вживати продукт, оскільки їхня система травлення вже не містить таких активних ферментів для розщеплення важких харчових волокон. Небажано давати блюдо з бобових маленьким дітям: їхня ферментативна система ще не повністю сформована.

  • Не можна вживати продукт людям в період загострення:
  • гастриту;
  • виразки шлунка;
  • панкреатиту;
  • коліту.

Особливості вирощування чорної квасолі

Культура вимоглива до умов, тому для отримання врожаю потрібно дотримуватись правил догляду за нею.

Вибір і підготовка місця для посадки

Ділянка повинна бути освітленою і захищеною від вітру, а розташування підземних вод не має бути менше 1,5 м. Восени грядку перекопують на глибину багнета лопати, вносячи перегній або компост 6 кг / м², додаючи до нього по 30 г фосфатів і калійної солі.

Свіжа, неперепрів органіка згубна для бобових, оскільки в ній занадто велика кількість азоту.

Важливо! Важка клітковина змусить шлунок посилено виробляти сік для перетравлення їжі, що спровокує підвищення кислотності і посилить хворобу.

Підготовка насіння і посів

Перед посівом насіння промивають слабо-рожевим розчином марганцівки, потім промивають і замочують у біостимуляторі («Корневин») на 3 години.

Залежно від клімату в регіоні, посів проводять в кінці квітня або травня. Посів здійснюють у борозни на глибину 4-6 см, в одне поглиблення кладуть 3-4 насінини.

Відстань між насінням і рядами залежить від сорту:

  • кущова – між насінням 40 см, між рядами 20 см;
  • кучерява – між насінням 55 см, між рядами 30 см.

Після посіву проводять рясний полив, температура води не нижче +20 °C, в якості профілактики можна додати кілька кристалів марганцівки. Потім посадку потрібно вкрити міні-парниками. Сходи з’являються приблизно через 10 днів.

Догляд за рослинами

Полив має бути помірним, щоб не спровокувати гниль коренів. Частота поливу залежить від швидкості висихання верхнього (15 см) шару ґрунту.

Застосовують процедуру дощування:

  • раз на 2-3 дня під час спеки і відсутності опадів;
  • раз на 5 днів при регулярних дощах.

Важливим є підгортання рослин, яке починають проводити по досягненні паростків висоти 10 см. Проводять процедуру регулярно, щоб стебла не лягали на ґрунт.

Стримати ріст бур’янів і захистити посіви від перегріву, випаровування вологи допоможе мульчування. В якості мульчі використовують торф, солому.

Важливо! Для кучерявих сортів потрібно встановити шпалеру з декількома горизонтальними перемичками. Перше добриво проводять через місяць після появи сходів. Підгодовують рослину сумішшю карбаміду і суперфосфату по 10 г / 10 л води. Друга підгодівля проводиться через 3 тижні. Застосовують проціджений настій трав, розведений водою 1:8. Втретє вносять в ґрунт деревну золу 200 г / м².

Вирощування бобів в теплиці

Вирощування в тепличних умовах не має відмінностей від догляду за квасолею у відкритому ґрунті. Посів проводять раніше: в лютому, березні. Теплицю потрібно часто провітрювати, а кількість води при поливі зменшити. Підвищена вологість може спровокувати хвороби.

Під час короткого світлового дня культурі потрібно забезпечити додаткове освітлення, інакше вона почне витягуватися.

Шкідники і хвороби

Чорні боби не приваблюють шкідників, виняток – слимаки і щитівка. Від щитівки можна захиститися висадкою в міжряддях репелентів (пижмо, календула, полин). Проти слимаків розсипають товчену шкаралупу волоських горіхів.

При атаці шкідників використовують такі препарати згідно з інструкцією:

  • «Актара» – від щитівки;
  • «Слізнеед» – проти слимаків.

Захворювання рослин (антракноз, іржу) лікують за допомогою біопрепаратів «Байкал-М», «Байлетон». Кореневі гнилі у квасолі невиліковні. Хворий кущ видаляють з грядки, ґрунт дезінфікують 5% розчином мідного купоросу. Для профілактики хвороб при поливі в воду додають марганцівку, посадки припудривают подрібненою деревною золою.

Збір і зберігання

Урожай збирають влітку або восени (пізні сорти). Зрілий стручок при натисканні видає сухе клацання.

Спаржеві сорти для зберігання на зиму можна заморозити, цілими або нарізаними. Стручки зернових сортів лущать, залишають просохнути і провітритися. Зберігають у скляних банках при температурі від +5 °C до +15 °C.

Застосування чорної квасолі

Чорну квасолю, крім кулінарних цілей, застосовують в якості народних лікувальних засобів, як інгредієнт для приготування косметичних масок.

У народній медицині: приготування настоїв і відварів

Народні методи лікування використовують квасолю в відварах і настоях.

Засоби допомагають позбутися від таких станів:

  • цукровий діабет;
  • знижена кислотність;
  • камені в сечовивідних органах;
  • шкірні запалення (примочки);
  • хвороби дихальної системи.

Рецепти приготування настою:

  1. Стулки стручків подрібнюють в порошок, заливають окропом 50 г / 400 мл, настоюють 12 годин. Приймають по 100 мл до їди (3 рази на день) від утворення каменів, проблем з шлунково-кишковим трактом.
  2. Стручки, подрібнені в порошок і залиті холодною водою 50 г / 1 л, настоюють 10 годин, проціджують. Вживають 200 мл / 1 л води 1 раз на день від проблем з органами дихання.

Дізнайтеся все про стручкову квасолю.

Рецепти відвару:

  1. Порошок з стручків 20 г заливають 200 мл окропу і кип’ятять на водяній бані 20 хвилин. Після цього відвар потрібно процідити і приймати по 1 ст. л. 3 рази на день (до або після їди) для зниження рівня цукру в крові.
  2. Один кілограм сухих стручків потрібно відварити в 3 л води. П’ють відвар натщесерце, він покращує функцію кровотворення, поліпшує процеси травлення.

У косметології

Варена м’якоть квасолі – основний інгредієнт омолоджуючих і відбілюючих масок. Крім виведення пігментних плям і веснянок, продукт відновлює контур обличчя, підтягує шкіру. Маски мають протизапальну, зволожуючу і живильну дію. Застосовують для шкіри обличчя, шиї, зони декольте, рук.

У кулінарії. Рецепти

Чорні боби застосовують в приготуванні багатьох страв.

Зерна використовують як:

  • інгредієнт супів;
  • начинку для випічки і млинців;
  • компонент овочевих рагу і паштетів;
  • основу для теплих салатів;
  • як самостійний гарнір.

Рецепти з чорної квасолі:

«Хумус». Відварені боби перетирають в пюре за допомогою блендера або м’ясорубки. Використовують як паштет для сандвічів.

Пюре також застосовують в приготуванні мексиканської закуски:

  1. На тонкий лаваш намазують паштет.
  2. Додають кільця томата, нарізаний соломкою солодкий перець.
  3. Посипають консервованою кукурудзою і тертим сиром, згортають в рулет.

Суп з квасолею. В якості основи використовують 200 мл м’ясного або овочевого бульйону.

Приготування:

  1. 100 г бобів відварюють у підсоленій воді. Воду потім зливають, вона не потрібна.
  2. У каструлі з подвійним дном гасять різану соломкою цибулину і 1 плід болгарського перцю протягом 5 хвилин.
  3. Додають 5 г сухої паприки, 100 г гречаної крупи і тушкують ще 5 хвилин.
  4. Далі в суміш кладуть квасолю, терту моркву і консервовану кукурудзу, залишають гаситися на 3 хвилини.
  5. Після цього доливають 400 мл холодної води, додають лавровий лист і дають супу закипіти.
  6. При подачі можна додати ложку натурального йогурту.

Бобовий салат з перцем і томатами. Боби 150 г заздалегідь відварюють.

Подальша послідовність дій:

  1. Болгарський перець по половині зеленого, жовтого і червоного плода ріжуть соломкою.
  2. Один томат середнього розміру нарізують кубиками.
  3. Зелень – селера і петрушку подрібнюють.
  4. Всі інгредієнти, включаючи боби, змішують і заправляють оливковою олією.

Чорна квасоля – корисний і смачний продукт, вживання якого допоможе знизити вагу і зміцнити здоров’я. Вирощування культури на присадибній ділянці не складе труднощів, якщо дотримуватись правил догляду.

Користь і шкода чорної квасолі для організму людини

Чорна квасоля – продукт часто зустрічається в складі кулінарних шедеврів, його застосовують в кулінарії, навіть в медицині. Але, перш ніж це зробити, рекомендується досконально вивчити його користь, шкоду, можливі протипоказання, побічні ефекти.

Як виглядає, короткий опис і характеристики

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото По виду чорна квасоля схожа на боби, які були пофарбовані в чорний або темно-бордовий колір. Вона має тверду щільну структуру з гладко-глянцевою поверхнею. Цей вид культури відноситься до сімейства бобових. Квасоля має дуже яскравий, насичений смак, схожий на присмак копченостей.

У 100 грамах продукту міститься близько 340 калорій. За своїм складом він багатий білками, корисними вуглеводами, протеїнами і мінералами. Це дуже поживний, але при цьому корисний продукт, тому часто його вживають люди, які сидять на дієті, а вегетаріанці додають його в раціон замість забороненого для них м’яса.

Корисні властивості

Чорна квасоля – дуже корисний продукт, який містить ряд необхідних речовин для здоров’я, зокрема, вітаміни E, K, PP, групи B, цинк, калій, залізо, кальцій, фосфор, селен та інші. Крім того, вона багата високим вмістом амінокислот, мікро- і макроелементів. Користь чорної квасолі для організму різноманітна, і можна виділити кілька її властивостей:

  • насичення організму необхідними для повноцінної життєдіяльності речовинами;
  • вирівнювання рівня інсуліну;
  • нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту;
  • посилення потенції, поліпшення якості сперматозоїдів для чоловіків;
  • поліпшення стану шкіри;
  • зміцнення волосся, зубів, нігтів.

Цей продукт корисний для всіх категорій людей. Чоловікам він потрібен для підтримки репродуктивних функцій і набору м’язової маси, а жінкам – для того, щоб залишатися красивими і молодими. Крім того, рекомендовано його вживання під час лактації, оскільки чорна квасоля сприяє посиленню вироблення материнського молока.

Лікарі-ендокринологи рекомендують додавати в раціон цю культуру людям, що страждають на цукровий діабет, оскільки вона знижує рівень глюкози в крові.

Можливі протипоказання і побічні ефекти

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото Чорна квасоля має як користь, так і шкоду, як і будь-який інший продукт. Негативно її вживання може вплинути на здоров’я людини при недотриманні протипоказань. До них належать:

  • будь-які порушення роботи шлунково-кишкового тракту;
  • подагра;
  • дитячий вік до 12 років;
  • з обережністю під час вагітності.

У рідкісних випадках можлива алергічна реакція на цей різновид бобових, яка може проявлятися у вигляді почервоніння на шкірі або свербіння. Рекомендується вживати ліки проти алергії і надалі намагатися обмежувати себе від вживання цього продукту.

Сорти

Досвідчені садівники, які займаються вирощуванням цієї культури, виділяють кілька її сортів. Всі вони розрізняються за виглядом і способом застосування.

  1. Чорний опал – рідкісний різновид квасолі, представлений круглими бобами зеленуватого відтінку. Вага одного зернятка до 0,5 грам. Завдяки приємному смаку активно застосовується в кулінарії.
  2. Кідну – найбільший сорт квасолі, вага одного бобу може бути до 1,5 грам. Після термічної обробки набуває приємного аромату, схожого на запах свіжоспеченого хліба.
  3. Октава – найширше використовуваний в кулінарії тип культури через можливість тривалого зберігання і заморожування. Середня вага одного бобу становить близько 0,9 грама.
  4. Протва – відноситься до категорії раннього врожаю. Цей сорт можна розпізнати ще під час росту по яскраво-смарагдовим листям. Середня вага одного бобу становить від 0,52 до 0,54 грама.

За фото визначити сорт культури складно. На вигляд всі вони можуть бути однієї форми і розміру. Досвідчені кулінари відрізняють їх за смаком і запахом, а садівники – за влучним висловом їх зростання, висотою куща і відтінком листя. Чорна квасоля невибаглива в догляді і виростає у великій кількості. Один з рідкісних сортів – квасоля прето, яка відрізняється приємним і насиченим смаком.

Незважаючи на всі корисні властивості, вживати квасолю потрібно в помірних кількостях. Надлишок цього продукту може призвести до газоутворення в животі та болів у шлунку.

Використання в народній медицині

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото Якщо порівнювати користь і шкоду для здоров’я, то, без сумніву, позитивний ефект від її застосування спостерігається частіше. Саме тому чорна квасоля часто з’являється в рецептах народної медицини. Після її застосування знижується рівень цукру в крові. Для приготування настою при лікуванні цукрового діабету будуть потрібні наступні компоненти:

  • чорна квасоля – 50 грам;
  • кип’ячена вода – 400 мілілітрів.

Боби слід подрібнити до порошкоподібної консистенції. Цей порошок потрібно акуратно пересипати в термос і залити кип’яченою водою. Далі термос щільно закрити. Цілющий настій повинен настоюватися не менше 12 годин. Після цього його потрібно процідити. Вживати можна по половині склянки перед прийомом їжі.

Як використовують в косметології

Застосування бобів всередину корисно для жінок. Регулярне їх додавання в раціон допоможе зберегти молодість і підтягнутість шкіри. А жінки, що стежать за своєю фігурою, можуть замінити висококалорійні продукти квасолею. Крім того, квасоля широко застосовується в косметології. На її основі виробляються живильні маски для обличчя. Щоб приготувати цей засіб, потрібно:

  • будь-який сорт чорної квасолі;
  • оливкова олія;
  • лимонний сік.

Основний компонент потрібно попередньо відварити, потім розм’якшити до утворення м’якої кашки. Слід додати олію і лимонний сік. Косметичний засіб потрібно наносити на попередньо очищену шкіру обличчя, залишити вбиратись на 20 хвилин, змити холодною водою і нанести живильний або зволожуючий крем. Маску необхідно робити один раз на тиждень.

Рецепти

Квасоля активно застосовується для лікувальних і косметологічних цілей, але частіше за все, вона вирощується для використання в кулінарії. З неї роблять різні страви вдома або в престижних громадських закладах. Наприклад, ароматне овочеве рагу або пікантний салат.

Овочеве рагу

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото Овочеве рагу – корисне і низькокалорійне блюдо. З додаванням чорної квасолі воно стане ще більш ситним і поживним. Для створення кулінарного шедевра будуть потрібні наступні компоненти:

  • зелений горошок – 100 грам;
  • свіжий кабачок – 200 грам;
  • спеції (паприка, сіль, перець) – за смаком;
  • рослинна олія – невелика кількість для смаження;
  • часник – 2 зубчики;
  • цибуля – 100 грам;
  • суха чорна квасоля – 200 грам.

Квасолю слід попередньо відварити до готовності. На розігріту сковороду налити рослинної олії, потім поступово додати ріпчасту цибулю, нарізаний на скибочки кабачок, варену квасолю і горошок. До вмісту потрібно додати невелику кількість води і спеції. Гасити на повільному вогні протягом 30 хвилин.

Пікантний салат

Однотипні салати на святковому столі завжди набридають. Здивувати гостей можна, приготувавши ситний, пікантний салат з додаванням чорної квасолі. Для цього необхідні:

  • варене філе курки – 200 грам;
  • чорна квасоля – 80 грам;
  • фіолетова цибуля – 1 середня голівка;
  • листовий салат;
  • петрушка;
  • томатна паста – 1 чайна ложка;
  • оливкова олія – для заправки;
  • спеції (сіль, перець, орегано) – за смаком.

Квасолю слід попередньо відварити протягом години і остудити. Варене куряче філе, фіолетову цибулю, листовий салат і петрушку подрібнити і додати до квасолі. Заправити салат олією, томатною пастою і спеціями. Рекомендується томатну пасту попередньо підігріти на сухій сковороді або водяній бані.

Вибір і підготовка місця для посадки

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фотоЧорну квасолю можна придбати в будь-якому продуктовому магазині. Також її можна виростити самостійно на дачі або городі. Вирощування всіх сортів цієї садової культури ідентичне. Перший крок до цього – вибір найбільш підходящого місця. Рекомендується, щоб вона росла на найбільш світлому і сонячному ділянці. Інакше її врожайність буде низькою.

Другий важливий фактор – відносна сухість. Ця культура гине від надлишку вологи, тому немає сенсу її садити поблизу ґрунтових вод, краще висаджувати насіння на височині. Землю для посадки потрібно готувати ще восени, досить перекопати грядку до глибини від 25 до 30 сантиметрів.

Квасоля, як і будь-яка рослина, потребує підгодівлі. Рекомендується восени удобрити землю гноєм або компостом, щоб у ній утворилися всі необхідні корисні речовини і мікроелементи для плідного зростання квасолі.

Підготовка насіння і посів

Здійснювати посів слід у той же час, що і огірки. Земля повинна вже гарненько прогрітися від сонячних променів. У різних регіонах весна настає по-різному, орієнтовно посадку чорної квасолі садівники здійснюють з другої половини квітня до кінця березня. Сигналом до посадки може стати цвітіння каштана, якщо така рослина є в регіоні.

Насіння слід попередньо замочити у воді і залишити на ніч. Вранці, коли вони розбухнуть, можна приступити до посадки. Цей процес простий. Достатньо зробити на грядці борозенку глибиною від 5 до 8 сантиметрів, полити її слабким розчином марганцівки і розподілити насіння на відстані від 25 до 30 сантиметрів одне від одного. Завершальний етап – присипання насіння землею.

Догляд за рослинами

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фотоЧорна квасоля – теплолюбна рослина, тому на період дощу або при похолоданні рекомендується закривати її щільною захисною плівкою. Доглядати за культурою потрібно так само, як і за всіма іншими рослинами в городі: необхідно регулярно її поливати, полоти від бур’янів і рихлити землю.

Обов’язковою умовою служить підгортання землі. Цей процес необхідний для підтримки кореневища рослини. Якщо цього не зробити, то воно може зламатися, а рослина загинути. Підгортати його потрібно, коли зростання кущика досягне від 7 до 10 сантиметрів. Через 8 днів після виникнення зав’язі боби дозріють, отже, їх можна збирати.

Вибір і зберігання

Виростити широкий урожай квасолі просто. Але потрібно правильно його зберегти. Для цього необхідно перебрати боби, просушити їх протягом декількох діб. Перекласти продукт у банки або тканинні мішки. Зберігати можна тільки в сухому і прохолодному місці, де температура повітря не перевищує 10 градусів, а рівень вологості 50 відсотків.

Вибираючи бобову культуру в продуктовому магазині, потрібно вивчити термін придатності, зазначений на упаковці. Рекомендується подивитися на вміст упаковки: квасоля повинна бути щільною, цільною і гладкою, боби між собою не повинні склеюватися. Наявність тріщин або слідів комах говорить про низьку якість продукції.

Відгуки городників

Катерина

Маску для обличчя з чорної квасолі роблю близько року. Вже помітила позитивний ефект – шкіра стала виглядати свіжішою і зникли круги під очима. Єдиний недолік – довго доводиться варити квасолю, щоб вона стала м’якою. Додаю в маску масло шипшини і мигдалю, щоб зробити її ще більш поживною.

Вікторія

Ми сім’я вегетаріанців. Тому, щоб наповнити свій організм корисними речовинами, постійно додаємо в страви чорну квасолю. У минулому році вирішили спробувати посадити її на дачі самі, залишилися задоволені врожаєм. Головна складність – не допускати надмірної сухості і переливу ґрунту. В тому і іншому випадку кущик гине.

У чорної квасолі міститься ряд вітамінів, які потрібні людині для повноцінної життєдіяльності. Рекомендується додавати її в страви. Але перед цим обов’язково потрібно переконатися, чи не принесе вона шкоди організму, вивчивши протипоказання та можливі побічні ефекти.

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Чорна квасоля – властивості продукту, а також корисні властивості і шкода

Чорна квасоля – це рослина, яка відноситься до сімейства бобових. Її плоди – це невеликі зерна з шкіркою синяво-чорного кольору і кремовою внутрішньою текстурою. Дозрілі боби відрізняються щільною структурою, яка добре тримає форму. В середньому на 100 грамів квасолі припадає близько 500 зерен.

Бобові культури в цілому вважаються досить поширеними в світі, але чорна квасоля є одним з лідерів. Її люблять у всіх країнах за великий вміст корисних речовин. У цій статті ми розберемося, чому ж так корисна чорна квасоля, як її правильно використовувати, розповімо про вибір і зберігання продукту. Цікаво, що відтінок, який має квасоля, прийнято називати «прето».

Це цікаво! Використовувати боби цієї рослини в їжу вперше спробували в США. Після цього чорна квасоля поширилася по всьому світу. Її почали культивувати в промислових масштабах, зокрема, на території Китаю та США.

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Користь чорної квасолі

Дізнатися користь і протипоказання чорної квасолі потрібно обов’язково. Це не тільки розширить кругозір, але й дасть розуміння, чому цей продукт настільки затребуваний. До основних корисних властивостей можна віднести наступні:

  1. Значний вміст амінокислот. Саме тому продукт рекомендовано для споживання спортсменам, школярам, літнім людям, вагітним жінкам і чоловікам, які страждають захворюваннями статевої системи.
  2. Великий відсоток білка в складі. В середньому в одній чашці чорної квасолі міститься близько 35% добової потреби людини в протеїні.
  3. Наявність кальцію в складі. Це сприяє підтримці здоров’я м’язових волокон, еластичності та пружності шкіри, фортеці волосся і нігтів.
  4. Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту. Саме тому чорна квасоля може стати чудовою підтримкою в схудненні.
  5. Посилення метаболічних процесів.
  6. Низький глікемічний індекс. Саме тому чорну квасолю можуть вживати люди, що страждають на цукровий діабет і ожиріння.
  7. Контроль вуглеводного балансу та посилення засвоєння цукрів, оскільки в складі продукту є й амінокислоти. Завдяки цьому квасоля сприяє перетворенню цукрів в енергію, а не в зайві кілограми.
  8. Виведення надлишків рідини. Завдяки цьому вдається впоратися з набряками ніг.
  9. Нормалізація рівня глюкози в крові.
  10. Нормалізація роботи серцево-судинної системи за рахунок високого вмісту заліза в складі. Фахівці прописують регулярне вживання квасолі людям, які страждають захворюваннями серця.
  11. Очищення кровоносних судин. Це суттєво знижує ймовірність утворення тромбів.
  12. Підтримка нормальної роботи нервової системи, профілактика апатії і безсоння. Цим властивістю чорна квасоля зобов’язана групі вітамінів B і фолієвої кислоти.
  13. Профілактика атеросклерозу. Харчові волокна продукту сприяють виведенню холестерину.
  14. Поліпшення діяльності печінки за рахунок жовчогінного ефекту. Саме тому в лікувальні дієти часто включають чорну квасолю.
  15. Ущільнення стінок капілярів і посилення циркуляції крові по артеріях. Саме тому продукт рекомендують для регулярного споживання тим, у кого ламкі капіляри і часто мерзнуть руки і ноги.
  16. Збереження молодості організму. Цього вдається досягти завдяки антиоксидантним властивостям.
  17. Здоров’я шкірного покриву за рахунок наявності антоціанів і кверцетину.
  18. Зниження артеріального тиску.
  19. Зміцнення імунітету, підвищення захисних сил організму і профілактика сезонних захворювань.
  20. У поєднанні з іншими продуктами сприяє боротьбі з раковими пухлинами, в тому числі на рак товстої кишки.

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Для шлунково-кишкового тракту користь цього продукту дійсно неоціненна. На 100 грамів чорної квасолі припадає 13 грамів клітковини, яка є своєрідною щіткою для травного тракту.

В результаті при регулярному вживанні бобів вдається боротися з застійними явищами.

У складі також присутні мінеральні речовини і пектин, які сприяють поліпшенню всмоктуваності їжі в стінки шлунка. Іншими словами, їжа не бродить в кишечнику, а рухається рівномірно. Крім цього, пектин сприяє очищенню від токсинів.

Варто знати! Деякі фахівці рекомендують обмежити застосування квасолі при годуванні груддю, пояснюючи це ймовірністю появи кольок і здуття живота у дитини. Але при грамотному вживанні все ж можна вводити в раціон бобові. У період виношування плоду немає ніяких обмежень щодо вживання квасолі, єдине – не варто зловживати цим продуктом.

Чорна квасоля не призводить до появи тяжкості в шлунку, вона не навантажує травну систему. Саме тому її вживання можливо навіть людьми з низьким обміном речовин.

Такі боби здатні стабілізувати апетит, тому їх включають в раціон після важкої хвороби або операції для нормалізації загального стану.

Ще одна корисна властивість – здатність посилювати виділення масляної кислоти в шлунково-кишковому тракті, яка важлива для профілактики онкології цього органу.

Користь квасолі для жіночого організму доведена здавна. Страви з цими бобовими в складі сприяють схудненню і очищенню організму без будь-яких зусиль. Квасоля сприятливо діє на внутрішні тканини і органи, зміцнює здоров’я в цілому. Корисний продукт при вагітності і в період лактації при грудному вигодовуванні (при правильному вживанні).

У раціоні підлітків такий продукт повинен бути обов’язково. Він буде робити благотворний вплив під час проблем з гормональним фоном і сприяти зростанню.

Порада! Чорна квасоля показана до прийому після видалення яєчників, так як вона сприяє швидкому відновленню організму після перенесеної операції.

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Шкода і протипоказання чорної квасолі

Шкода і протипоказання у чорної квасолі є. Зокрема, не можна вживати цей продукт людям похилого віку, дітям до двох років і тим, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Варто відмовитися від введення в раціон чорної квасолі тим, кому поставлений діагноз «коліт», «подагра» або «холецистит».

А також продукт протипоказаний людям з індивідуальною непереносимістю і тим, хто схильний до появи алергії, так як квасоля – досить сильний алерген.

Порада! Квасоля нерідко призводить до підвищеного газоутворення і метеоризму. Справитися з такою проблемою можна, вживаючи боби дозовано. А попередньо квасолю потрібно замочувати в сольовому розчині. Вживати квасолю бажано із зеленню, щоб знизити ймовірність газоутворення.

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Використання в кулінарії

Використання в кулінарії чорної квасолі обумовлено приємним смаком цього продукту зі солодкуватими нотками. Боби можуть стати самостійним стравою, наприклад, гарніром, що доповнює м’ясо або рибу, або додатковим інгредієнтом овочевих страв і салатів.

Ідеально доповнити чорну квасолю можна різними приправами, які підсилюють і без того приємний смак продукту. З бобів можна зробити ситний і корисний дієтичний паштет. Не менш смачними виходять рибні або м’ясні соуси з квасолею. Відмінно доповнять боби будь перші страви, наприклад, борщ, овочевий суп-пюре, м’ясні супи або щі з свіжої капусти.

Це цікаво! Чорну квасолю часто додають в випічку, а іноді навіть в десерти. Це цілком можливо, так як продукт має солодкуватий смак.

Крім цього, можна приготувати настій для лікувальних цілей. Можна вибрати один з двох варіантів:

  1. Подрібнені в кавомолці квасолеві стулки потрібно взяти в кількості 50 грамів і залити 400 мілілітрами окропу. Далі протягом 10-12 годин потрібно наполягати продукт в термосі, а потім приймати по половині склянки за двадцять хвилин до їди.
  2. Знадобляться три столові ложки подрібнених бобів, які заливають літром холодної води. Далі продукт настоюють протягом восьми годин, проціджують і приймають перед їжею по одній склянці.

Можна зробити з чорної квасолі відвари, які використовуються в лікувальних цілях. Знадобиться ложка порошку з бобів, який заливають склянкою окропу, далі на водяній бані кип’ятять протягом двадцяти хвилин, потім відвар охолоджують, проціджують і віджимають.

Приймати потрібно тричі на день по три столові ложки. Альтернативний рецепт – відварювання в трьох літрах води кілограма квасолевих стулок. Потім відвар проціджують. Вживати його потрібно щодня по одній склянці натщесерце.

Слід враховувати, що пити доведеться протягом тривалого часу.

Порада! Пам’ятайте, що необхідно збовтати відвар або настій перед застосуванням.

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Застосування чорної квасолі в косметології

Застосування чорної квасолі в косметології не менше поширене, ніж в кулінарії. Зокрема, з бобів роблять маски, які дозволяють наситити шкірні покриви необхідними елементами і зволожити. Результатом регулярних масок стає помітний омолоджуючий ефект.

Найпопулярніший рецепт приготування масок з чорної квасолі передбачає використання додатково лимонного соку і оливкового масла.

Необхідно відварити трохи бобів, а потім подрібнити їх за допомогою блендера. Вийде кашка, яку потрібно змішати з соком і маслом до однорідності.

Отриману масу потрібно розподілити по шкірі обличчя і витримати близько 15 хвилин. Потім можна вмитися теплою водою.

Порада! Перед нанесенням маски потрібно обов’язково очистити шкіру, позбавляючись від забруднень і залишків макіяжу. Додатково можна розпарити шкірний покрив.

Рекомендується робити квасоляну маску два-три рази на тиждень. Перші помітні результати можна буде побачити вже через п’ять процедур. Це будуть більш згладжені заломи і зморшки на шкірі, а також рівність і краса тону. Регулярне застосування масок – можливість позбутися від шкірних висипань і впоратися з деякими захворюваннями шкіри.

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Рекомендації по вибору і зберігання

Рекомендації по вибору і зберігання допоможуть використовувати для різних цілей тільки хорошу квасолю. Отже, вибір бажано проводити відповідно до такими порадами:

  1. Зовнішній вигляд. Огляньте квасолю. Вона не повинна бути потрісканою або мати вм’ятини. При покупці консервованих бобів потрібно прочитати інформацію на етикетці і звернути увагу на розсіл. Якщо останній мутний, а квасоля поламана, перед вами неякісний продукт.
  2. Склад. Зверніть на це особливу увагу (стосується консервованого продукту). Крім самих бобів, цукру, солі і води в складі не повинно бути більше нічого. Всі добавки вказують на те, що перед вами неякісний продукт.
  3. Упаковка. Вона повинна бути якісною, щоб виключити вплив вологи на квасолю. Хороша квасоля буде легко пересипати, злипатися боби один з одним не будуть.
  4. Термін придатності. На нього варто дивитися і для того, щоб не придбати пересушену квасолю. У такому продукті не буде ніякої користі.

Що стосується зберігання, варто врахувати наступне:

  1. Магазинну квасолю потрібно зберігати в контейнерах або герметичних пачках, враховуючи рекомендації виробника щодо температури, вологості і світла. Це дозволить зберегти квасолю протягом одного року без втрати поживних властивостей.
  2. Квасолю, куплену в різні проміжки часу, потрібно зберігати окремо. Слід розуміти, що склад продукту може мати різну вологість. Оптимальна тара для зберігання – герметичні контейнери, в окремих випадках їх можна замінити тканинними мішками.
  3. Готові страви з квасолі зберігаються в окремих ємкостях в холодильнику протягом не більше трьох діб. За бажанням боби можна відварити і заморозити, тоді термін придатності збільшиться до шести місяців.

Варто знати! При бажанні чорну квасолю можна виростити і на власній присадибній ділянці. Серед усього різноманіття сортів варто придивитися до Кінді, який відрізняється солодким присмаком з легкою гіркуватістю і насиченим чорним відтінком. Висушувати боби потрібно на аркушах в добре провітрюваному приміщенні, а зберігати в подальшому в тканинних мішках або банках.

Чорна квасоля використовується в народній медицині, зокрема, для зниження рівня цукру в крові. Будуть корисні відвари і настої на основі квасолевих стулок.

Таким чином потрапляє в організм високоякісний білок, що сприяє побудові інсуліну. А також засіб є протиревматичним, протизапальним, сечогінним і знижує тиск. Квасоля – цінний і корисний продукт.

При правильному вживанні можна домогтися оздоровлення і насичення організму вітамінами.

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фото

Чорна квасоля: калорійність, користь і шкода, властивості з фото

Серед 87 сортів квасолевих культур, відомих людині, одним з найбільш унікальних і менш поширених в Україні є чорна квасоля. Користь від її вживання і можливу шкоду трохи відрізняються від звичних нам червоних або білих сортів, однак харчові та лікувальні властивості не менше хороші.

зміст:

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фотоСорт чорної квасолі

опис

Незважаючи на те, що чорна квасоля вирощувалась на полях в стародавньому Римі, Єгипті та Китаї, в нашу країну ця рослина була завезена трохи більше двох століть тому з Південної Америки через Францію. У Бразилії та Мексиці вона до цього дня є одним з основних компонентів раціону. В дійсно, вона дуже добре підходить на цю роль, тому що є найпоживнішим сортом квасолі.

У цьому різновиді в чорний колір фарбуються не тільки боби, але і стручки, через що може здатися, ніби вони брудні або зіпсовані. Розмір зерен залежить від умов вирощування і конкретного сорту.

Деякі з них, наприклад, називають найбільшими плодами серед бобових рослин. Зерна квасолі мають шовковисто-чорний колір з щільною кремовою структурою. Смак – солодкуватий з невеликою ноткою копченості, що є своєрідною візитною карткою.

У кулінарії вона відмінно поєднується з м’ясом, рибою, супами, печеними і смаженими овочами.

Цінний склад чорної квасолі

Чорна квасоля відрізняється рекордною калорійністю серед квасолевих – 341 кКал на 100 грам. Це на 57 кКал більше, ніж у червоної квасолі. При цьому поживні речовини розподіляються в таких пропорціях:

  • білки – 21,6 г або 25,3%;
  • жири – 1,42 г або 1,66%;
  • вуглеводи – 62,36 г або 73%.

Боби відрізняються дуже високим вмістом клітковини – 15,5 г на 100 грам продукту. Це означає, що для поповнення добової потреби в харчових волокнах досить з’їсти 140 г чорної квасолі.

Вражає також мікроелементарна база даного продукту. На 100 грам доводиться:

  • 3,65 мг цинку;
  • 5,02 мг заліза;
  • 170 мг магнію;
  • 1483 мг калію;
  • 352 мг фосфору.

Чорна квасоля: користь і шкода, приготування, фотоЧорна квасоля на грядці

Повний список мікроелементів налічує близько 23 мінеральних речовин і з’єднань.

Зверніть увагу, що деякі з них є важкими металами і можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю при поїданні.

Тому чорна квасоля, як і інші сорти, піддається сильній термічній обробці, щоб виварити токсини. Після цього приблизно в три рази зменшується калорійність і вміст корисних речовин.

У чорній квасолі міститься більше 20 замінних і незамінних амінокислот, найважливіші серед яких – лізин, аргінін і глутамінова кислота. Їх роль в здоров’ї і довголітті неможливо переоцінити. В основному, за рахунок амінокислот відбувається оновлення тканин, стабільний білково-вуглеводний обмін і запобігання онкологічних захворювань.

користь

Одним з головних достоїнств чорної квасолі як харчового продукту називають високий вміст білка. За твердженням вчених, він не поступається за своїми характеристиками білку тваринного походження.

Разом з ним в організм надходять мінеральні речовини і амінокислоти, що сприяють ефективному обміну, щоб велика білкова маса повністю засвоювалася. Аналогічним чином відбувається засвоєння вуглеводів, яких у 3 рази більше.

Завдяки цьому квасоля насичує невеликою кількістю бобів, і вони повністю перетравлюються і засвоюються.

Корисні властивості чорної квасолі сприятливо позначаються на роботі травної системи. Велику роль тут грають харчові волокна. Вони виконують очисну функцію, коли проходять по кишечнику, а також стимулюють кровообіг в його стінках. Це дуже важливо для людей з поганою прохідністю і частими запорами, тому що поліпшується перистальтика травних органів.

Вітаміни і корисні речовини, що входять до складу чорної квасолі, надають дуже широкий вплив на організм, не обмежуючись, як правило, тією чи іншою системою органів:

  • Цей сорт є лідером серед квасолевих за вмістом калію – одного з головних компонентів здорового водно-сольового балансу. Цей мікроелемент в першу чергу необхідний людям з набряками різного характеру. Крім того, калій має судинозміцнюючі властивості, без нього стінки і клапани кровоносної системи втрачають пружність і еластичність, зростає навантаження на серце.
  • Групу вітамінів B часто називають джерелами молодості і краси. Дійсно, їх омолоджуючі властивості відмінно проявляються в комплексі з іншими вітамінами і мінералами: поліпшується тонус тканин, виводяться токсини, шкіра, волосся і нігті стають міцними і здоровими. Однак дія вітамінів цієї групи не обмежується тільки цим. Вони беруть участь в нормалізації білкового і вуглеводного обміну, проявляють антиоксидантні властивості, приводять у норму нервову систему, зміцнюють опорно-руховий апарат.
  • Корисні речовини і сполуки в складі чорної квасолі здійснюють комплексну очистку організму від шлаків. Вітаміни A, B, E, цинк, кальцій і амінокислоти сприяють виведенню холестерину з кровоносних судин, також розчиненню каменів у нирках, жовчних протоках.
  • Чорна квасоля – цінне джерело філлохінону (вітамін K). Організм не завжди виробляє достатню його кількість, а ця речовина необхідна для нормального згортання крові.
  • Мідь і залізо підтримують рівень гемоглобіну в крові, покращують мікрорегуляцію в капілярах. Це забезпечує необхідне живлення киснем віддалених тканин. Крім того, мідь бере участь в природному синтезі колагену, необхідного для збереження молодості шкіри.
  • Важливим ресурсом, що надходять в організм з квасолею, є селен. Його статок істотно знижує ризик розвитку ракових і серцевих недуг.
  • Альфа-токоферол або вітамін E захищає клітини від діяльності вільних радикалів, покращує роботу мозку, зміцнює серце і нервову систему, уповільнює старіння.

Таким чином, чорна квасоля є одним з кращих джерел здоров’я і молодості. Її вживання захищає від безлічі захворювань і порушень роботи внутрішніх органів, а також сприяє нормалізації їх функцій і видужування.

Вона може стати відмінним помічником в боротьбі із зайвою вагою і ожирінням, серцево-судинними захворюваннями і слабкими імунними здібностями. Проте ця бобова культура може важко уварюватися і засвоюватися організмом.

Тому бажано радитися з лікарем перед включенням її в раціон.

особливості приготування

Чорна квасоля, як і всі квасолеві, ніколи не вживається в свіжому вигляді – це заборонено. Справа в тому, що ця рослина має дивовижну властивість вбирати в себе важкі метали і токсини протягом росту і дозрівання.

На момент збору врожаю вона буквально насичена цими шкідливими речовинами. З’ївши такі боби, можна отримати дуже сильне отруєння з інтоксикацією. Тому приготування квасолі вимагає проведення спеціальних дій, що виключають можливу шкоду.

Незалежно від того, чи хочете ви смажити, тушкувати або запікати боби, їх завжди потрібно попередньо замочувати і варити:

  1. Для замочування квасолю необхідно залити холодною водою з розрахунку 2 склянки рідини на 1 склянку бобів. Процедура замочування вимагає від 6 до 9 годин, при цьому рекомендується оновлювати воду кожні 3 години, щоб продукт не лежав у насиченій токсинами середовищі. Не тримайте боби у воді більше 10 годин, вони можуть заграти.
  2. Перед тим як варити, треба злити воду, в якій квасоля відмочували, і залити її новою з розрахунку 3 склянки на 1 склянку зерен. Доводьте каструлю до кипіння на слабкому вогні, зливайте воду, заливайте свіжою холодною, потім ставте варитися на невеликому вогні приблизно 1,5 години. Сіль слід додавати за 10 хвилин до закінчення варіння, адже вона уповільнює приготування. Рекомендована порція – 1 ч. л. на склянку бобів.

Готова і безпечна для вживання квасоля повинна добре розваритися і бути м’якою.

Обмеження

Незважаючи на суто позитивні харчові та цілющі властивості, чорна квасоля може виявитися шкідливою для здоров’я. Про те, як прибрати з неї токсини, вже було сказано, а тут йдеться про проблеми зі здоров’ям, при яких боби можуть стати причиною погіршення.

Чорна квасоля – один із найкалорійніших і важких для переварювання видів бобових, тому її не варто вживати при кишкових кольках, гастриті, виразковій хворобі, подагрі та підвищеній кислотності шлунка. З цієї ж причини цей продукт потрібно їсти невеликими порціями. Природно, протипоказанням є індивідуальна непереносимість.

Чорна квасоля в тарілціЧорна квасоля в тарілці

Важлива порада: щоб шлунково-кишковий тракт легше впорався з підвищеним обсягом клітковини, при вживанні чорної квасолі потрібно пити більше рідини.

Leave comment