Алича: користь, опис і фото

Алича добре плодоносить в помірному кліматі, особливо ближче до півдня. Плоди цього дерева схожі на сливи, але мають менші розміри. Тому аличу часто називають «вишня-слива».
Залежно від сорту плоди можуть мати різну окрасу – зелені, жовті, бузкові, темно-фіолетові тощо. Аличу часто вирощують в декоративних цілях, проте її плоди мають масу корисних властивостей.
Користь і шкода аличі можуть варіюватися залежно від сорту. Хоча в цілому властивості і склад ягід приблизно однакові.
Деякі сорти відрізняються більш солодкими плодами, придатними для вживання в свіжому вигляді. Є більш кислі сорти, з яких краще робити корисне варення.
У грузинській та середньоазіатській кухнях алича використовується в приготуванні різних страв. Плоди аличі не тільки додають блюдам смаку, але також насичують їх корисними вітамінами і мікроелементами.
Корисні речовини в складі плода
По складу алича схожа зі сливою. Однак обсяг цукру в ній нижчий, що є важливим фактором для багатьох людей. Це низькокалорійний продукт – 100 г продукту містить 30 ккал.
- Залежно від сорту і умов вирощування калорійність може варіюватися.
- 100 г аличі містить наступні корисні речовини:
- 1 мг калію. Впливає на серцево-судинну систему, бере участь в натрієво-калійному обміні;
- таніни. Мають бактерицидний і протизапальний ефект. Завдяки таніну плоду з’являється терпкий смак;
- 22 мг вітаміну С. Сильний антиоксидант, підвищує імунітет, позитивно позначається на стані судин;
- 100 мг фенолів (проціанідіни). Потужний антиоксидант.
У 100 г продукту також міститься 3 мг кальцію, 5 мг магнію і 11 мкг заліза. Ядра плодів містять велику кількість олеїнової і лінолевої кислот.
Корисні властивості
- Користь аличі для здоров’я обумовлена її хімічним складом, що включає велику кількість важливих для людського організму вітамінів і мінералів.
- В аличі є антиоксиданти, які надають позитивний вплив на клітини і уповільнюють процес їх старіння.
Біологічно активні речовини, що містяться в продукті, покращують роботу травної системи і підвищують імунітет.
Для серцево-судинної системи
Благотворний ефект на серцево-судинну систему надає вітамін С, якого в складі продукту досить багато.
Вітамін С робить стінки судин більш міцними і еластичними. Завдяки цьому значно знижується ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
Калій – ще один важливий елемент для підтримки здоров’я серцево-судинної системи. Він запобігає розвитку різних патологій судин.
Для зору
Один з ключових елементів, необхідних для нормальної роботи зорових органів – вітамін А. Він забезпечує підтримку гостроти зору.
При погіршенні зору часто призначають додаткове вживання цього вітаміну. У 100 г аличі міститься 11 мг вітаміну А. Тому регулярне вживання продукту дозволяє підтримати і покращити зір.
Для шлунково-кишкового тракту
Алича позитивно позначається і на роботі шлунково-кишкового тракту. Вона стимулює роботу кишечника, покращуючи його моторику.
Вживання аличі дозволяє виключити ризик запорів і застою в печінці. При цьому даний продукт має незначну калорійність, тому може входити до складу різних дієт.
За впливом на шлунково-кишковий тракт алича дуже схожа зі сливою. Однак в надмірних кількостях вживати продукт не можна.
Особливо це стосується кислих сортів, які можуть значно підвищити кислотність шлунка. Також надмірне вживання аличі може призвести до діареї.
Для імунної системи
Алича багата антиоксидантами і стимуляторами імунітету. Завдяки цьому зміцнюється імунна система організму, покращується загальний стан організму.
Вживання аличі дозволяє підвищити природні захисні властивості організму. Алича використовується для профілактики різних захворювань.
Також продукт позитивно позначається на стані шкіри, нігтів і волосся. Цей ефект обумовлений великим вмістом вітамінів А і С, антоціанів і каротиноїдів.
Збереження корисних властивостей аличі
Плоди аличі висушують для вживання до нового врожаю. Це дозволяє зберегти корисні властивості продукту. При цьому користь і шкода сушеної аличі залежать від загального стану організму.
У певних випадках вживати цей продукт не можна. Це може бути обумовлено різними протипоказаннями, в тому числі на алергію на складові плоду.
Корисні властивості сушеної аличі мало відрізняються від свіжої. В процесі висушування хімічний склад плодів практично не змінюється. Вони втрачають вологу, проте вітаміни і мінерали повністю залишаються в продукті.
Сушену аличу часто використовують в приготуванні страв. З неї можна робити смачний компот. Особливо добре для цього підходять кислі сорти.
Яка користь від компоту з аличі залежить прежде всього від сорту плода. Згідно з дослідженнями, найкориснішими в компоті виявляються більш кислі сорти. Вони містять підвищене вміст вітаміну С. Саме він дає ту саму кислинку.
Вітамін С підвищує імунітет, знижує ймовірність виникнення простудних захворювань. Тому компот з аличі особливо рекомендується до вживання в холодну пору року, на початку весни і ближче до кінця осені, коли організму не вистачає вітамінів.
Шкода і протипоказання
Будь-який продукт не може бути тільки корисним. Зловживати не можна жодною їжею, в тому числі аличею.
Надмірне вживання може призвести до алергії, висипу, діареї, підвищення кислотності шлунково-кишкового тракту, порушення роботи підшлункової залози. Тому ці плоди потрібно вживати помірно.
Є кілька протипоказань, при яких зовсім не варто вживати аличу:
- індивідуальна непереносимість елементів, що знаходяться в складі плоду. Якщо після вживання аличі з’явилися симптоми алергічної реакції, слід відразу звернутися до лікаря;
- гастрит і виразкова хвороба. В аличі багато вітаміну С, він підвищує кислотність, що може призвести до загострення гастриту і виразки;
- часті діареї. У деяких людей ЖКТ більш схильний до діареї, тому аличу їм вживати не варто.
Під час вагітності вживати аличу можна, проте в малих кількостях. Але, попередньо слід упевнитися в алергії на даний плід.
Фото аличі
Будь ласка, зробіть репост
Алича
Сильно колючі гіллясті багатостовбурні дерева, іноді чагарник, з тонкими буро-зеленими паростками, висотою 3-10 метрів. Квітки білі або рожеві, одиночні. Цвіте в перших числах травня. Плоди дозрівають в серпні-вересні.
- Прекрасний медонос і підщепа для сливи.
- Алича була знайдена в Закавказзі і Передній Азії до нашої ери.
- Плоди – округлі соковиті жовті, червоні або майже чорні кістянки розміром від невеликої вишні до 3 см, іноді подовжені або плескаті, жовті, червоні, фіолетові або майже чорні, з легким восковим нальотом і слабкою поздовжньою борозенкою.
- Алича мало вимоглива до грунту і вживається проти багатьох хвороб.
Калорійність аличі
Дієтичний і нежирний продукт, в якому міститься всього 30 ккал. Вживати в їжу його можна без побоювання за свою фігуру.
Харчова цінність в 100 грамах:
Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Зола, г | Вода, г | Калорійність, ккал |
0,2 | 0,1 | 8 | 0,6 | 89 | 30 |
Алича містить: вітаміни РР, А, B1, B2, C, E, а також мінерали кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо.
Алича корисна і в свіжому, і в переробленому вигляді. Вона рекомендується дітям для поліпшення росту, вагітним жінкам, годуючим матерям, особам похилого віку, а також при хронічних запальних ураженнях печінки і жовчних шляхів.
- Аличу використовують для профілактики і лікування цинги, курячої сліпоти та інших авітамінозів, а також запорів.
- Завдяки високому вмісту пектинів і клітковини плоди аличі сприяють виведенню радіонуклідів.
- Сік, часто в суміші з камфорою, застосовують для лікування погано гояться ран, а також як засіб проти і потогінний засіб при застуді.
Водний настій квіток аличі вживають при захворюваннях печінки, нирок і імпотенції. Слиз з камеді застосовується при виразковій хворобі шлунка, а також в якості противокашлевого і протиблювотний засіб.
Приносять користь і кісточки аличі. З них отримують масло, близьке за складом до міндальному – його в кісточках до 41-43% ваги (якщо не брати до уваги шкаралупи).
Аличевий масло, як і мигдальне, містить глікозид амігдалин, який має здатність у присутності води і ферменту емульсин розкладатися на глюкозу, бензальдегід і синильну кислоту.
Однак головне застосування аличевого масла знаходить у парфумерії і в виробництві медичних мив.
- Підсумок: використовується при хронічних запальних ураженнях печінки і жовчних шляхів; при простудних захворюваннях; при захворюваннях нирок; при імпотенції; при авітамінозі;
- при запорах.
Надмірне вживання аличі може стати причиною розладу шлунку або кишечника. Як відомо, алича містить у великих кількостях органічні кислоти, тому не слід вживати її тим, хто страждає від гастриту, підвищеного рівня кислотності в шлунковому соку, а також виразок шлунка.
Також не рекомендується їсти аличу людям з цукровим діабетом, бо в ній міститься багато цукру.
Вам подобаються ароматні настоянки? Тоді спробуйте приготувати смачну настоянку з аличі за рецептом з цього відео.
Слива Чорнослив
Нектарин Персик
Абрикос Айва Груша
Яблуко
Чомпу
Курага
Алича: користь і шкода плодів для організму
Аличу називають рідною сестричкою сливи. Це не дивно, адже вони дуже схожі і за смаком, і за зовнішнім виглядом. У народі ця культура вважається дикою, хоча в дійсності алича, користь і шкода якої будуть розглянуті в цій статті, є культурною рослиною, до того ж високоврожайним, витривалим і з смачними плодами.
Основна характеристика. Умови зростання
Перші згадки про аличу були виявлені кілька століть назад. Її батьківщиною є Закавказзі, але в інших джерелах згадується також і про Малу Азію. Алича, користь і шкода якої були відомі вже нашим предкам, відноситься до роду Слива і сімейства Рожеві. Ця рослина вважається одним з найбільш корисних видів сливових.
В яких умовах добре росте алича? Дерево, корисні властивості, користь і шкода плодів якого розглядаються нижче, дуже любить світло, тому його потрібно вирощувати на відкритому, добре освітленому сонячними променями просторі. Грунт повинна мати нейтральну реакцію, адже на кислих або солоних землях дерево росте і плодоносить погано.
Алича є посухостійкою культурою, тому якщо немає часу її полити, то не варто засмучуватися, вона не пропаде. До холодів вона теж байдужа. Чи не гине навіть при сильних морозах. Стійка до шкідників, практично не хворіє.
Алича, користь і шкода для здоров’я якої відомі і простому народу, і медикам, є життєздатним деревом, тому її люблять садівники.
Опис рослини
Максимально в висоту дерево досягає 13 метрів, живе до 45-50 років. Алича – це плодове дерево, яке має міцний стовбур і велику кількість гілок. Рослина має міцне коріння, листя овальної форми з загостреним кінцем. Цвіте білим або ніжно-рожевим кольором.
Плоди дерева – це фрукти невеликого розміру. Вони мають округлу форму. За кольором алича може бути жовтою, червоною, рожевою, фіолетовою, помаранчевою. Всередині цей плід має кісточку. Стигла алича соковита, м’яка і солодка на смак, а незріла – тверда і кисла. Плодоносити дерево починає через два роки після посадки. Дозріває алича швидко.
Дивовижна червона красуня
Унікальне дерево – алича червона. Користь і шкода культури залежить і від сорту. Ботаніки окремо виділяють червону аличу. Рослина має не тільки темно-вишневі плоди, а й червоне листя. Найчастіше плоди використовують для приготування варення і компоту. Рослина шалено красиво цвіте великими рожевими квітами. Найкраще для дерева буде південний клімат. Поливи червона алича не любить, їй потрібно більше сонця і тепла. На сьогоднішній день садівники вирощують і продають цю рослину як декоративну культуру. Проте плоди аличі червоної так само корисні для здоров’я, як і жовті та оранжеві.
Склад «дикої сливи»
Які властивості має алича? Користь і шкода її обумовлюються хімічним складом м’якоті плодів. У ній знаходиться безліч вітамінів: А, групи В, Е, а також велика кількість мінералів, наприклад, фосфор, магній, натрій і кальцій. У ній міститься багато фруктози і мало цукрів, органічні кислоти.
Алича низькокалорійна, в ній всього близько 32 кілокалорій на сто грам.
Алича: корисні властивості
І користь (шкода буде розглянута далі) плодів цієї рослини, і їх здатність відмінно зберігатися, і велика кількість страв, які можна приготувати з аличі – все робить її бажаним фруктом для господинь.
Корисні властивості:
- плоди чудово допомагають при авітамінозі;
- рекомендується вживати аличу при запорах;
- стимулює діяльність кишечника;
- аличу можна додавати в раціон при дієтичному харчуванні;
- плоди допомагають засвоювати важкі білкові продукти;
- її використовують при застудах, так як вона має відхаркувальну дію;
- алича покращує апетит;
- підвищує кислотність, тому корисна при гастритах з низькою кислотністю;
- сприяє підвищенню імунітету і запобіганню захворюванням;
- знижує жар, знімає запальні процеси в організмі;
- допомагає позбутися цинги;
- з кісточок можна зробити дуже корисне масло.
Шкода аличі
Її не варто вживати, якщо є підвищена кислотність шлунка. Вона небезпечна при виразках і інших шлунково-кишкових захворюваннях. Провокує появу печії.
Алича, користь і шкода якої розглядаються в статті, при індивідуальній непереносимості може викликати нудоту, блювоту або висип. Наслідком переїдання плодів може стати діарея.
У великій кількості кісточки можуть викликати отруєння.
Рецепти з аличі
Рецепт 1. Сливовий соус. Для початку видаліть з одного кілограма аличі кісточки. Додайте до плодів півсклянки води і поставте на вогонь на десять хвилин. Після приготування потрібно перетворити аличу в однорідну масу за допомогою міксера. Далі знову ставимо суміш на вогонь і готуємо 30-35 хвилин. Тепер додаємо зубчик часнику, розчавленого, – і знову на вогонь на 10-15 хвилин. Додавши всі спеції і сіль, готуємо ще десять хвилин. Після цього соус потрібно процідити і закип’ятити. Обов’язково помішуйте, щоб не пригорів.
Рецепт 2. Компот з аличі на зиму. Промиваємо 1-1,5 кілограма аличі і сушимо її. Тепер візьміть зубочистку і робіть маленькі дірочки у всіх плодах. Далі складайте аличу в банки, зайнявши третю частину всього місця. Після цього залийте плоди гарячим цукровим сиропом і закрийте кришками. Смачний компот на зиму готовий.
Рецепт 3. Пастила з аличі. Промийте і висушіть 1,5-2 кілограми аличі. Підготуйте лист, змащений олією. У каструлю налийте півсклянки води і викладіть в неї плоди.
Коли алича стане м’якою, знімаємо її з вогню і те, що вийшло, знову ставимо на маленький вогонь. Додаємо один кілограм цукру. Варимо аличу, поки вона не перетвориться в густе пюре. Після цього знімаємо її з вогню і акуратно викладаємо тоненькими шарами на деко.
Ставимо його в духовку, включивши маленький вогонь, на дві години. Домашня пастила з аличі готова.
Рецепт 4. Вино з аличі. Якщо вживати цей напій в невеликих кількостях, то його можна назвати лікувальним. Щоб приготувати таке вино, для початку потрібно промити плоди і скласти в бутлі для бродіння. Використовуйте для першого разу 4-5 кілограмів фруктів.
Додаємо в бутлі воду (півлітра на один кілограм слив). Туди ж додаємо дріжджі. Суміш потрібно збовтати і закрити. Для бродіння бутлі поставте в місце з температурою 25 градусів. Бродити вино буде десять днів.
Після закінчення десяти днів переставте його в прохолодне місце.
Алича фрукт – корисні властивості, чим відрізняється від сливи
Українські садівники додають в свої колекції унікальні і апетитні екземпляри південних плодових культур. Багато хто замислюється про вирощування аличі.
Виростає в південних районах дерево завдяки зусиллям українських селекціонерів з’явилося в центральній смузі нашої країни. Можливо, з часом нові сорти стануть доступні для північних широт.
І тоді на питання: алича – це що за фрукт, зможе відповісти кожен.
Що таке алича фрукт або ягода
Алича (Prunus cerasifera) має кілька назв – це слива вішненосна або слива розчепірена. Вона відноситься до роду Слива і належить сімейству Рожеві. Дерево алича досягає 10-13 м у південних регіонах і 4-5 м в середній смузі.
Стовбур 50 см в ширину вінчає округла або пірамідальна крона, здатна до загущення. Крона утворена колючими, червоно-коричневими пагонами. Іноді виростає відразу кілька стовбурів, формуючи чагарникову форму.
Цвітіння припадає на початок травня, а квіти від білого до рожевого кольору огортають рослину ще до розпускання листя. Квіткові бруньки закладаються на однорічних або обростаючих пагонах.
Через невеликі розміри деякі вважають плід вишні розчепіреною ягодою, але не викликає сумніву, що алича – це фрукт. Він характеризується наступними особливостями:
- соковита кістянка округла або злегка подовжена;
- кісточка оточена соковитою м’якоттю;
- хрустка м’якоть кисло-солодкого смаку;
- вага фрукта в середньому 40 г;
- на тонкій шкірці помітний восковий наліт.
Дозрівання плодів припадає на липень-вересень, що залежить від кліматичної зони і сортової приналежності. Дерево росте протягом 30-50 років.
Як відрізнити сливу від аличі
Фрукт алича відноситься до різновидів домашньої сливи, але відрізняється деякими рисами від своєї «родички».
Чим відрізняється алича від сливи:
алича | слива
Скороплідність, починає плодоносити раніше сливи на 2 роки | Плодоношення починається пізніше |
Плоди дрібніші | Плоди середніх розмірів |
Висока врожайність, з дерева збирають до 100 кг плодів | Середня врожайність: нижча, ніж у аличі |
Кісточка погано відділяється від м’якоті | Кісточку легко відокремити від м’якоті |
Плоди важко висушити | Плоди піддаються сушці: отримують чорнослив |
Володіє кисло-солодким смаком | Найсмачніше, більш соковита і солодка |
Вирощується в теплому кліматичному поясі | вирощується повсюдно |
Добре переносить транспортування | На великі відстані перевозять недостиглі плоди |
Стійка до шкідників і хвороб | Легко уражається шкідниками і хворобами |
Для більшої зимостійкості аличу схрестили з китайською сливою, здатною витримати холод до -50 °C. Тепер деякі сорти аличі вирощуються в районах Дніпра.
Сорти аличі
Фруктове дерево утворює три основні різновиди:
- дика алича або кавказька дика;
- східна або середньоазіатська дика;
- великоплідна.
Перші два різновиди неокультурені, і тільки алича великоплідна дає початок новим сортам. Дикі різновиди та сучасні плодові культури розподілені по різних кліматичних зонах. Українські селекціонери отримують нові сорти з кримської аличі. Колірна гамма фрукта різноманітна: зустрічається алича зелена (зазвичай це недостиглі плоди). Є червоні, сині і навіть чорні форми.
Пофарбовані в різноманітні колірні відтінки плоди відрізняються і за хімічним складом. Наприклад, алича жовта багата цукрами та лимонною кислотою, а її чорна різновид – це джерело пектинів і антоціанів.
Алича легко схрещується з «родичами», утворюючи міжвидові гібриди. Родоначальником багатьох гібридних форм служить китайська слива, яку можна зустріти в різних куточках світу.
Нектарин є міжвидовим гібридом, отриманим при схрещуванні аличі і персика. Айва японська (це японська алича) красива в період цвітіння, який триває майже місяць, приносить урожай ароматних і смачних плодів.
Японський чагарник або північний лимон досить зимостійкий і доживає до 80 років.
Селекціонерами створено колоновидну форму аличі. Компактний сорт практично не має гілок, а плоди формуються на стовбурі. Дереву не потрібна обрізка, воно займає мало місця, збір врожаю фруктів більш зручний.
Харчова цінність і хімічний склад
Співвідношення БЖУ на 100 г фрукта наступне:
- білків – 0,2 г;
- жирів – 0,1 г;
- вуглеводів – 7,9 г;
У складі також містяться харчові волокна, зольні елементи і вода.
Вітамінний набір відрізняється достатком: це вітаміни групи В майже в повному комплекті, А, С, РР, Е, К. З макроелементів переважають калій, магній і фосфор. Серед мікроелементів багато заліза. Склад фрукта багатий органічними кислотами, в ньому є пектин та дубильні речовини, але відрізняється незначною кількістю цукрів. Тому стигла алича не відноситься до солодких фруктів.
калорійність аличі
Незважаючи на високий вміст вуглеводів, калорійність аличі низька. На 100 г продукту припадає лише 34 ккал. У складі фрукта присутні в основному складні вуглеводи (клітковина, крохмаль), які вважаються «повільними» і засвоюються поступово, не відкладаючись «про запас». Дієтологи рекомендують включити низькокалорійний фрукт в дієту людей із зайвою масою тіла.
Чим корисна алича
Насичений вітамінно-мінеральний склад дозволяє застосовувати плоди аличі як продукт, що загальнозміцнює і підвищує імунітет. Це прекрасний профілактичний засіб проти авітамінозу. Інші лікувальні властивості:
- приводить в норму артеріальний тиск;
- це м’яке проносне і засіб, що поліпшує моторику кишечника;
- покращує склад крові, підвищуючи рівень гемоглобіну;
- як антисептик фрукт знищує бактеріальну мікрофлору в горлі, знімаючи біль і зменшуючи кашель;
- використовується в профілактиці лікування серцево-судинних патологій;
- покращує зір;
- маски з м’якоті фрукта допомагають у боротьбі з пігментацією шкіри.
Оскільки алергічний ефект плодів виражений слабо, то їх рекомендують у період виношування дитини. Алича при вагітності використовується як загальнозміцнюючий засіб і для відновлення кількості гемоглобіну в крові.
Користь азербайджанської аличі
Азербайджанські сорти – це плоди з “знаком якості”: ніжна м’якоть фруктів покрита тонкою шкіркою. М’якоть на 90% складається з води, тому вона чудово втамовує спрагу. Користь азербайджанської аличі пов’язана з низьким вмістом цукрів. Глікемічний індекс дорівнює 25, тому фрукт використовується в харчуванні хворих на цукровий діабет. Корисний він при авітамінозах і слабкій імунній системі.
Корисні властивості зеленого аличі
Це незрілий плід на любителя, оскільки фрукт дуже кислий: кількість вітаміну С і органічних кислот в ньому просто зашкалює. У кулінарії – це відмінна приправа до м’ясних страв. Через велику кількість кислот м’ясо стає більш соковитим і м’яким. Фрукт дуже різкий на смак і має деякі протипоказання.
Користь червоної аличі
Фрукти червоного і фіолетового кольору отримали своє забарвлення завдяки присутності в них антоціанів: це натуральні барвники. Вони благотворно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту:
- застосовується при жирному і калорійному раціоні харчування;
- лікує запалений кишечник;
- полегшує виведення жовчі.
Поліфеноли в складі фруктів беруть участь у звільненні судин від надлишкового холестерину. Компот, зварений з плодів червоного кольору, сприяє розрідженню мокротиння в бронхах.
застосування аличі
Завдяки цілющому складу фрукт знайшов застосування в різних напрямках. Це косметологія, де м’якоть плодів допомагає створити гарний вигляд. Це народна медицина, де за рецептурою створюють настої і відвари, які допомагають в лікуванні ряду недуг. Це варить, де компот з плодів, ніжне варення і щербет неодмінно варто спробувати.
У народній медицині
Для профілактики і лікування деяких захворювань використовуються плоди, кісточки, квітки і гілки. Рецепти з використанням фруктів:
- Плоди є прекрасним проносним засобом, яке м’яко чистить кишечник. Щоб приготувати відвар, беруть 200 г свіжих фруктів на 500 мл окропу, проварюють 10 хвилин, проціджують, остуджують. Прийом розрахований на три рази до їди.
- До потогінним засобам відноситься свіжовичавлений або консервований сік. Досить приймати 200 мл напою на день, щоб забути про кашлі та застуді.
- Від запору допомагають сушені фрукти. Готують настій з 30 г фруктів, які заливають склянкою окропу. Настоюють 5 годин, порцію ділять на три частини і п’ють протягом дня.
Народні рецепти перевірені часом, але можливі індивідуальні протипоказання, тому необхідна консультація фахівця.
в косметології
Косметологи використовують плоди аличі в програмах по очищенню й омолодженню шкіри і організму. І це далеко не всі корисні властивості аличі.
Завдяки великій кількості рідини, фруктова м’якоть насичує шкіру вологою, утримуючи пружний тонус. За рахунок антисептичного ефекту шкіру можна позбавити від прищів і вугрової висипки.
Це сильний антиоксидант, який здатний протидіяти процесам старіння.
Хороша алича для фруктових масок, які готують з м’якоті і кісточок. Користуються різними варіантами масок: поживною, очищаючою, для “пергаментної”, сухої шкіри, м’який скраб для обличчя.
З кісточок шляхом холодного віджиму отримують масло, яке за своєю якістю не гірше мигдального. У парфумерії та косметології широко використовується цей продукт. Шкаралупа фрукта є складовою активованого вугілля.
в кулінарії
Фрукт знаходить застосування в кулінарії. Оскільки він набув значного поширення в південних країнах, тобто національні страви, створені на основі аличі або включають її в якості додаткового компонента. Кислуваті на смак плоди споживають у свіжому вигляді. Їх також переробляють і роблять солодкі заготовки, вино, основу для коктейлів.
Як гарнір до м’ясних страв застосовують мариновану аличу. Знаменитий грузинський соус «ткемалі», який створюють з одного з сортів. У харчовій галузі з аличі виробляють лимонну кислоту.
шкода аличі
Завдати шкоди здоров’ю можна при надмірному поглинанні фрукта. Випадки індивідуальної непереносимості та алергії практично не трапляються, але повністю виключати їх не можна. У складі плода є таніни, вітамін С, каротиноїди, на яких можливі алергічні прояви. Іноді кислий фрукт провокує прояв печії.
Протипоказанням до вживання є:
- схильність до діареї, оскільки плід проносить;
- наявність в анамнезі виразки будь-якого відділу шлунково-кишкового тракту або гастриту через наявність органічних кислот і вітаміну С, які здатні викликати роздратування травного тракту;
- не можна вживати кісточки фруктів: їх склад включає отруйну синильну кислоту.
При тривалому зберіганні компотів та варення з кісточками, їх вміст і синильна кислота виділяються в сироп, що здатне завдати шкоди здоров’ю. Солодкі заготівлі потрібно робити, попередньо витягаючи кісточки.
Алича корисна, і це очевидно. Не завжди є можливість виростити південне дерево, але плоди можна знайти на прилавках супермаркетів і побалувати себе свіжим варенням або зробити живильну маску. Яскравий і корисний фрукт подарує тепло і аромати південного літа, а смачні десерти стануть прикрасою святкового столу.
Про корисні властивості аличі, про які ви могли не знати
Всім привіт! ☺ Що ви більше любите – сливу або аличу? Я – більше черешню. Але про неї я розповім в наступній статті, а сьогодні мова піде про те, чим корисна алича.
У сезон аличі часто бабусі-дачниці пропонують мені її купити, а я ось щось все відмовляюся і відмовляюся …
Знаєте, чому? Тому, що вони все, як одна, навперебій говорять, що з неї виходить дуже смачне варення!
- А ви знаєте, я варення не їм, я люблю свіжі ягоди-фрукти їсти, тому мені якось і не хотілося купувати цю аличу …
- А тут задумалася і вирішила вивчити, чим корисна алича.
- Думаю, ну не може ж бути, щоб її тільки для варення можна було використовувати, та соус ткемалі з неї готувати! ☺
- Напевно, думаю, є в цій ягідці щось таке, що «зачепить» мене своєю корисністю!
- Ось, розповідаю тепер вам все, що дізналася ☺
Алича – це такий колючий-колючий чагарник підродини сливових. Простіше кажучи, це один з різновидів сливи звичайної.
Інші її назви – ткемалі, мірабель, вішнесліва.
Плоди у неї невеликі, кругленькі, дуже соковиті. Бувають жовтого, червоного, фіолетового і навіть майже чорного кольору!
Я таких, правда, ніколи не бачила і не їла. У нас найчастіше росте жовта. А ви таку пробували – майже чорну? А фіолетову? От цікаво, чи їх смак відрізняється?
Напишіть в х, дуууже цікаво було б дізнатися! ☺
Деревце це дуже врожайне – з одного тільки дерева можна за сезон зібрати до 100 кг плодів!
Де росте алича?
Цей чагарник досить невибагливий, тому зростає практично по всьому світу.
Але особливого поширення він отримав на Кавказі, в Середній Азії та Закавказзі. Напевно, тому, що там не мислять своє життя без соусу ткемалі? Як ви думаєте? ☺
І правильно роблять, я вважаю!
Це набагато краще, ніж поливати свій шматок м’яса якимось синтетичним кетчупом сумнівної якості! Ви згодні? ☺
Хімічний склад аличі
- Ця ягода багата на вуглеводи, вітаміни, мінерали, пектини, органічні кислоти.
- Особливо славиться вона своїми корисними властивостями завдяки наявності великої кількості калію, заліза, магнію, кальцію і фосфору.
- З вітамінів лідирують Вітамін С, провітамін А, вітаміни групи В.
- Що важливо, всі вони (мінерали та вітаміни) знаходяться в ідеальному співвідношенні один з одним, доповнюючи і підсилюючи корисні якості один одного, де одне допомагає засвоюватися іншому!
Цікаво те, що колір аличі залежить від її складу! У жовтій багато корисних цукрів і лимонної кислоти.
А в чорноплідної – більше корисного пектину.
Калорійність аличі
Калорійність цієї ягідки – всього 34 ккал.
Корисні властивості аличі або чим корисна алича?
Про корисні властивості аличі дуже добре розповідають в цьому відео, подивіться!
Отже, чим корисна алича:
- Алича визнана дієтологами як відмінний дієтичний засіб.
- Сік зі свіжої аличі чудово освіжає в спеку, втамовує спрагу, тонізує організм, надає сил.
- Ягоди показані при авітамінозах, як відмінна вітамінна «підживлення» для тіла.
- Вони прекрасно зміцнюють імунітет, борються з вірусами, бактеріями, різними запальними процесами всередині тіла.
- Добре лікує хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, надає легкий проносний ефект, тому її цінують ті, у кого проблеми з кишечником.
- Ще одна чудова якість – вона містить не так уже й багато цукру, тому ті, хто страждає на цукровий діабет, можуть спокійно їсти її стільки, скільки хочеться.
- Це хороший засіб від набряків різного походження, кровоочисний засіб, протизапальне, жарознижувальне.
- Рекомендована всім, у кого проблеми з печінкою і жовчними потоками.
- Для дітей ця ягода – відмінний засіб підвищення апетиту. Давайте кілька ягідок дитині перед їжею, десь за годину.
- Вживайте її, якщо страждаєте хронічними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, якщо у вас застуда і ви кашляєте.
- Добре лікує імпотенцію у чоловіків і проблеми з усією сечостатевою системою у жінок. Особливо «вдячні» аличі будуть ваші нирки!
- Очищає організм від токсинів, радіонуклідів, отрут. Особливо рекомендується тим, хто проживає в екологічно несприятливих умовах, в мегаполісах, де повітря дуже забруднене.
- Треба зауважити, що найбільше свої корисні і лікувальні властивості вона проявляє, коли вживається в свіжому вигляді!
Алича в домашній косметології
Її косметичні властивості особливо оцінять ті, у кого є висипання на шкірі, у кого шкіра жирна, пориста, горбиста і тьмяний, несвіжий колір обличчя.
Довірте своє личко цій диво-ягідці, і вона поверне вам сяючий, здоровий і доглянутий вигляд!
Для цього просто частіше додавайте розім’яту м’якоть у свої найулюбленіші маски для шкіри обличчя. Не забувайте про область декольте і шию!
У жінок ці делікатні зони особливо потребують ретельного догляду для того, щоб ви завжди виглядали молодо! ☺
Де і як використовують плоди аличі?
Перше, що одразу спадає на думку – це варення з аличі і соус «ткемалі», так? ☺
- Але крім цього, з неї варять повидло, джеми, желе. Готують квас, сік, вино, компот і навіть мармелад!
- У косметології поширене рослинне масло з кісточок цієї ягоди.
- Його використовують точно за призначенням (маски, масажі, як засіб-догляд безпосередньо на шкіру), і також додають в різні гігієнічні та косметичні препарати промислового виробництва (мило, креми тощо).
- З того шроту, що залишився від кісточок після вичавлювання олії, готують рослинний казеїн.
- З шкаралупи кісточок роблять активоване вугілля, який застосовують для очищення продуктів промислового виробництва.
Використовують її, в основному, в свіжому вигляді.
А також у приготованому та сушеному.
Кому не можна їсти аличу – протипоказання
Щоб не завдати собі шкоди, будьте здоровомислячі в кількості споживаної ягоди.
Особливо це відноситься до тих, у кого вже є хронічні захворювання органів травлення.
Тих, у кого в даний момент загострення виразкової хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки, гостре запалення підшлункової залози, дуже сильне перевищення показників шлункового соку по кислотності.
Акуратно з дітьми до 3 років.
Потроху давайте їм аличу і дивіться, як реагує їхній організм. Якщо все нормально, дитина бадьорий, веселий, активний, немає ніяких алергічних проявів, то сміливо додавайте кількість ягідок!
- Нехай буде тільки на Здоров’я! ☺
- Також вам можуть бути цікаві ці пости про корисні ягоди:
- Ось те, що я хотіла сьогодні вам розповісти, друзі, про те, чим корисна алича.
- Про себе можу сказати, що мене зацікавила вона своїми корисними властивостями!
А так як я дуже люблю свіжовичавлені соки, то особливо мене зацікавив сік зі свіжих ягід аличі. Треба буде спробувати!
Вам сподобалася стаття? Діліться нею з друзями в соц. мережах! Нехай вони теж дізнаються про корисні властивості цієї ягоди!
З вами була Олена Яснева, будьте завжди здорові, друзі мої! До зустрічі!
- фото @ hansbenn
- ПРИЄДНУЙТЕСЬ ДО МОЇХ ГРУП У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ
Сезон аличі: в чому користь і шкода для організму – корисні поради та лайфхаки
Алича – це надзвичайно корисний фрукт, який можуть вводити в свій раціон як вегетаріанці, так і ті, хто харчується традиційно. Цей продукт не відноситься до екзотичних і не відрізняється якимось особливим, яскравим смаком. Але зате він володіє величезною кількістю корисних властивостей. Яку ж користь приносить алича нашому організму? Про це і піде мова в статті.
Але перш варто сказати трохи про те, що являє собою цей фрукт, де він росте і коли починається його сезон.
1. Батьківщина
Батьківщиною аличі є Закавказзя. Але сьогодні цей фрукт використовується майже повсюдно. Чималу популярність має він і в нашій країні.
2. Назва
Назва «алича» дали йому азербайджанці. На їх мові це слово означає – «маленька зливка».
3. Де росте?
З’являються ці плоди на деревах, висота яких варіює від 3 м до 20 м. Через свою невибагливість фруктове дерево може рости де завгодно, не потребуючи особливого догляду.
Багато ботаніків припускають, що алича сталася від абрикоса і дикої вишні. Саме тому вона солодка і соковита, як абрикос, але при цьому має кислинку, мабуть, успадковану якраз від вишні. А в результаті схрещування самої аличі з терном на світ з’явилася всім добре знайома звичайна домашня зливка.
5. Сезон аличі
Плоди зазвичай дозрівають у серпні. Але є і ранні сорти, які встигають у середині літа. А ті фрукти, які продаються на ринках у червні, ще зелені. Вони тверді і кислі. Тому краще відмовитися від їх покупки і почекати ще кілька тижнів. Закінчується сезон аличі у вересні.
Склад
Щоб зрозуміти, яку саме користь приносять ці жовті фрукти організму людини, необхідно мати уявлення про їх склад.
1. Цукор
Від багатьох інших солодких фруктів алича відрізняється в першу чергу тим, що в ній міститься порівняно невелика кількість цукру. У зрілому плоді обсяг цукру не перевищує 10%.
До складу аличі входять корисні для нашого організму органічні кислоти. Перш за все, це лимонна і яблучна. В цілому в 100 г продукту їх міститься приблизно 500 мг.
Вітаміни
Алича багата вітамінами. Зокрема, в ній багато вітамінів В, а також А, E, PP. Присутній в цьому фрукті трохи вітаміну С.
Мікроелементи
Що стосується макро- і мікроелементів, то найбільше в аличі калію. Його обсяг – 190 мг. Кальцію, фосфору і магнію міститься приблизно по 25 мг. Натрію – трохи більше 15 мг. Також в аличі є залізо. Його обсяг – не більше 2 мг.
Харчова цінність
Алича відноситься до дієтичних продуктів, оскільки в ній дуже мало жирів. Їх процентний вміст – 0,1%. Білків приблизно в два рази більше. А кількість вуглеводів – 8%.
Багато хто знає, що алича сприяє спалюванню жирів. І це насправді так. Жир спалюється за рахунок аскорбінової кислоти. Але, говорячи про користь даного продукту для схуднення, необхідно зазначити, що він допоможе тільки в тому випадку, якщо його вживати в сирому вигляді. І при цьому, звичайно, не повинно бути мови про цукор, що використовується в якості добавки.
Очевидно, аличеве варення на користь організму при бажанні схуднути уже точно не піде. І хоча, звичайно, це ласощі містить у собі багато поживних речовин, але схуднути воно не допоможе. Саме тому рекомендується вживати аличу в свіжому вигляді. В такому випадку її калорійність становить лише 34 ккал.
Користь
Якщо включити в свій раціон аличу, то можна запобігти безлічі проблем зі здоров’ям. Як же діє цей фрукт на наш організм?
Зміцнення імунітету
Алича допомагає боротися з хвороботворними мікроорганізмами. А якщо вже почалося запалення, то цей фрукт додасть необхідні імунітету сили.
Виведення води
Алича виводить з організму всю непотрібну воду, запобігаючи тим самим появі набряків.
Даний фрукт очищає кров. А це дуже важливо для тих, хто має якісь захворювання нирок.
Вплив на травлення
Алича допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Вона має делікатний проносний ефект. Рекомендується перед вживанням жирних страв з’їдати пару штучок аличі. Тоді після прийому їжі не буде відчуватися тяжкість у животі. Відомо, що цей фрукт здатний будити апетит.
І це повинні взяти на замітку батьки дитини, який відмовляється їсти суп чи кашу. Вже від смачного фрукта, який ще й виглядає привабливо, малюк точно не відмовиться. А там, дивись, у нього розіграється апетит, і він охоче з’їсть всю порцію.
Вплив на шкіру
Алича позитивно впливає на шкіру. При регулярному вживанні цей фрукт постійно буде підживлювати її свіжими порціями важливих вітамінів. Жінки можуть самостійно зайнятися приготуванням масок для обличчя. Цей фрукт можна використовувати в якості добавки до багатьох інших масок.
Алича здатна виводити з організму не тільки зайву воду, а й всі шкідливі речовини. Тому даний фрукт рекомендується вживати тим, хто живе неподалік від заводів, які постійно викидають в атмосферу тонни виробничих відходів.
Зміцнення волосся
Можна використовувати аличу і при догляді за волоссям. Приготовлені з цього фрукта відвари допомагають зміцнити волосся, а також надають їм блиску.
Підвищення гемоглобіну
Алича допомагає тим, кому потрібно підвищити гемоглобін. Адже в її складі міститься необхідний для цього елемент – залізо.
Заспокійливий вплив
Алича заспокоює нерви. Тому її можна використовувати в якості седативного засобу. Добре допомагає цей фрукт при безсонні.
Вплив на судини
Аличу рекомендується вживати гіпертонікам. Вона знижує тиск. Крім того, цей фрукт надає зміцнювальний вплив на судини.
Також алича рекомендується страждаючим мігренню. Якщо вживати її регулярно, то головні болі поступово стануть все менш інтенсивними, поки врешті-решт зовсім не зникнуть.
Зміцнення серця
Що міститься в аличі калій позитивно впливає на серце. Він сприяє зміцненню серцевого м’яза і усуненню аритмії.
Протипоказання
Щоб отримати від аличі тільки користь, потрібно вживати цей продукт в міру. Якщо з’їсти його занадто багато, можуть з’явитися печія і діарея.
Важливо! Рекомендована норма – 100 г аличі на добу. Це приблизно 15 штучок, які якраз поміщаються в один стакан.
Від цього фрукта повинні відмовитися ті, хто має індивідуальну непереносимість будь-яких речовин, що містяться в його складі. Також алича протипоказана при подагрі, ревматизмі, виразці, гастриті. Не можна давати занадто багато сушеної аличі дітям до 12 років.
Тим, хто страждає захворюваннями шлунка, алича протипоказана з тієї причини, що в ній міститься багато кислот. Однак це стосується переважно свіжих фруктів. Але якщо запекти аличу в духовці, кислота випарується, і тоді продукт стане нешкідливим.