Креветочная риба конгріо: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Господиням добре відома така риба, як креветочна, її ще називають конгріо. Мешкає в Американському і Австралійсько-Новозеландському регіонах Світового океану. Свою назву має тому, що харчується, в основному, молюсками.
Її м’ясо рожевого або білого кольору, на смак – злегка солодкувате, дрібних кісток не має, через що і користується популярністю в кулінарії.
У ній креветочна риба застосовується в запеченому, відварному і копченому вигляді, має насичений смак, який нагадує смак креветок.
Трохи інформації про рибу конгріо, її користь
Кажуть, що печінка курчати – найніжніша і смачна, так ось знайте, що наша риба перевершує її за всіма показниками.
Креветочна риба не тільки дуже смачна, її ніжне і біле м’ясо не має специфічного запаху риби, а спинний хребет легко вивільняється. Гурмани люблять готувати і їсти її печінку.
Також вона дуже корисна для організму людини, оскільки максимально насичена різними мінеральними речовинами і мікроелементами.
Конгріо – креветочна риба, багата екстрактивними речовинами, що володіють сокогонним дією, такими як молочна кислота, глікоген, інозит, карнозин. Вони збуджують апетит і добре стимулюють секрецію шлунка. Містить натрій, калій, хлор, магній, залізо, фосфор, сірку та інші мінеральні речовини, йод, який складно знайти в інших продуктах харчування. В ікрі, жирі печінки і внутрішньому жирі в значній кількості є вітаміни А, Е і В, які забезпечують обмін речовин. М’якоть риби допоможе тим, хто бореться із зайвою вагою, має проблеми з зором, нігтями і волоссям, відрегулює імунітет і наведе порядок в обмінних процесах. Ви забудете про поганий настрій і самопочуття, станете стресостійкими.
Креветочна риба, загальні поради кулінарів
- Як ми вже говорили, її можна готувати різними способами, а кращими гарнірами можуть бути салати і овочі, а також соуси.
- Відомі рецепти супів з конгріо, які прийшли до нас з Чилі, де є традиційною стравою. Готувати їх не складно, а смак фантастичний.
- Печінка креветочної риби їдять окремо від м’яса.
- Вона прямо-таки ідеально поєднується з оливками, креветками, оливковою олією, італійськими травами, білими винами, часником, лимонним соком, бальзамічним оцтом і томатами.
- У союзники до неї напрошується сметана і вершки, тут можете сміливо експериментувати.
- Якщо зняти з риби шкіру і приготувати її на пару, то по консистенції і аромату вона стане схожа на омарів. В такому випадку контр потрібно подавати з часником і зеленню, збитими разом з вершковим маслом.
- М’ясо смаженої або відвареної риби злегка солодкувате і соковите.
- Насичений смак, схожий на смак ракоподібних, креветочна риба набуває, коли її припустити разом з соусом на пару.
- У вигляді сашимі, сирим, м’ясо даної риби вживають в Японії.
Рецепт №1: тушкуємо креветочну рибу в соусі
Чим хороша наша риба для даного способу приготування, та й не тільки? Вона не має дрібних кісток, не потребує чищення, має багато білого, соковитого м’яса, готується швидко, зовсім нежирна.
Приступаємо до оброблення: в магазинах продається вона без хвоста і голови, випотрошена. Але робота все одно знайдеться. У білому ущільненні біля хребта є біле ущільнення, наповнене внутрішніми органами.
Потрібно його вирізати і місце добре зачистити, потім обрізати краю очеревини і розділити на кілька шматків.
Тепер розповідаємо, як готується креветочна риба, а саме рецепт гасіння безпосередньо в соусі. Інгредієнти: сама риба, цибуля порей – половина стебла, масло топлене, вершки, мускатний горіх, чорний перець і сіль.
- Знімаємо шкуру, це робиться дуже просто – вона знімається цілком, як панчоху. Філе перчимо і солимо, і нехай трохи полежить.
- Розпускаємо в сотейнику масло. Нарізаємо шайбами стебло порею і обсмажуємо до м’якості та до появи характерного запаху.
- Тепер додаємо до цибулі вершки – вони повинні на 2/3 його покрити. Далі – горіх мускатний. Лук зрушуємо на одну половинку сковорідки, а на другу, в соус, кладемо шматочки конгріо, накриваємо їх відсунутим цибулею, закриваємо кришкою і 15 хвилин тушкуємо на повільному вогні.
- Викладаємо готове філе на тарілку. Блендером наводимо соус в однорідне стан, трохи підсолюємо і пару ложок додаємо до риби. Дуже смачно! Але можна зробити ще краще.
Рецепт №2: випікаємо рибу в паперовому конверті у власному соку
На черзі прийшло розповісти, як по-іншому гаситься креветочна риба, рецепт – у власному соку.
- Хребет і шкуру поки що залишаємо. Беремо папір, призначену для випічки. Робимо з неї паперовий конверт, добре закріплюємо краю, щоб пара не виходила і, при середніх налаштуваннях аерогрилю, запікаємо 15 хвилин. Можна 20 хвилин в духовці при 180 градусах.
- Виймаємо з готової риби хребет і знімаємо шкуру.
- Готуємо креветковий соус, щоб підкреслити назву риби. Чистимо кілька королівських креветок. У сковороді розігріваємо трохи вершків, кладемо креветки, перчимо рожевим перцем і солимо. Кип’ятимо 4-5 хвилин без кришки на середньому вогні. Відправляємо в блендер і перетворюємо в соус. Подаємо разом з рибою.
Рецепт №3: запечена риба конгріо
Інгредієнти: креветочна риба – 400 грам, морква – дві штуки, часник – два зубчики, сир – 120 грам, томатна паста – одна столова ложка, сметана і майонез – по дві столові ложки, сіль. А тепер будемо готувати страву, яке називається “запечена конгріо”. Моєму рибку, видаляємо плавники і хребет, ріжемо на шматочки і обвалюємо у борошні.
Смажимо на олії з обох сторін, але не до кінця. Натираємо на крупній тертці моркву, півкільцями нарізаємо цибулю і також трохи обсмажуємо. Складаємо конгріо в форму для запікання і зверху викладаємо нашу зажарку. Притрушуємо натертим сиром. Готуємо соус, змішавши сметану, майонез і томатний соус. Поливаємо соусом рибу і запікаємо 20 хвилин в духовці при температурі 200 градусів. Готово! Смачного!
Рецепт №4: суп з конгріо
Ми непогано освоїли різні способи того, як готується креветочна риба, рецепти з фото, а ось про супі забули. Будемо виправлятися.
Інгредієнти: 600 грам креветочної риби, 100 грам креветок, 500 грам картоплі, дві цибулини, 30 грам зеленої цибулі, одна морквина, болгарський перець – половинку, три зубчики часнику, два листа лаврових, дві столові ложки рослинної олії, чорний мелений перець і сіль – за смаком.
- Добре вимити рибу, в тому числі вискоблюємо ножем.
- Наливаємо в каструлю воду, нарізаємо почищену картоплю, кидаємо в ємність і варимо.
- Чистимо цибулю і обсмажуємо.
- Після його подрумяниванія додаємо перець і моркву, також обсмажуємо.
- Хвилин за 10 до готовності картоплі кладемо в каструлю рибу і лавровий лист.
- Потім додаємо зелений лук і прожарені овочі.
- За дві хвилини до готовності кидаємо креветки і за смаком підсолюємо.
- Розливаємо готовий суп по тарілках і їмо.
Смачного!
Конгріо: що за риба, де водиться, чим корисна
В останні кілька років на прилавках наших магазинів стали з’являтися продукти, про які раніше ми тільки чули.
Морепродукти в даному випадку не є винятком – ще кілька років тому такі назви, як тунець, дорада, тигрові креветки, звучали для нас якоюсь екзотикою, не більше.
Одиною з таких заморських чудасій, зовсім недавно з’явилося в наших краях, є креветочна риба, про яку ми розповімо в статті.
Що це за риба
Конгріо, або креветкова риба, формою схожа на вугра (в Новій Зеландії її називають морським вугром), в довжину може досягати 2 метрів. Водиться в Південній півкулі нашої планети, в Індійському, Тихому й Атлантичному океанах біля Австралії, Нової Зеландії, Чилі, Бразилії.
Чи знаєте ви? Найближчим родичем креветкової риби є мурена.
Тіло у конгріо рожевого кольору, кругле в перетині, з плямами того ж забарвлення, але злегка відрізняється по тону, черево світліше решти тіла. Звичайний розмір тулуба:
- довжина – 0,45-1 м;
- маса – 0,55-4,6 кг.
Живе як на мілководді, так і на глибинах до 900-1100 метрів. М’ясо по своєму смаку і текстурі нагадує креветки, звідси і українськомовна назва.
Калорійність і хімічний склад
У 100 грамах морепродукту міститься:
- вода – 78 г;
- білки – 19 г;
- жири – 2 г;
- калорійність – 94 ккал;
Важливо! Якщо ви зібралися придбати креветкову рибу, а на прилавку тушки розміром до 45 см, утримайтеся від покупки.
Недобросовісні постачальники, користуючись тією обставиною, що цей морепродукт у нас недостатньо відомий, можуть видати за нього іншу рибу.
Ще один варіант – конгріо, вирощена на фермі (часто в Південно-Східній Азії) із застосуванням антибіотиків.
Користь і шкода
Як і більшість морепродуктів, креветкова риба має масу корисних якостей. Але не все так однозначно – можуть виникнути і деякі протипоказання.
Корисні властивості
Завдяки високому вмісту амінокислот у складі, м’ясо конгріо є основою для побудови м’язової тканини організму. Крім того, білок морських мешканців засвоюється нашим організмом навіть краще, ніж курячий.
Наявність у складі вітамінів А, В12, D нормалізує обмін речовин, підвищує імунітет, поліпшує стан шкірного покриву і слизових нашого організму.
Завдяки природним вітамінам краще засвоюються багато мікро- і макроелементів – синтетичні вітаміни такими властивостями не володіють.
Це цікаво: Як дізнатися характер будь-якої людини на 100%?
Чи знаєте ви? У знаменитого чилійського поета Пабло Неруди є вірш під назвою «Ода рибного супу з конгріо».
Жири сприяють нормальній роботі серцево-судинної системи, мозку. Вони грають найважливішу роль в діяльності ЦНС. В організмі є свого роду енергетичним запасом, підживлюючи нас в надзвичайних ситуаціях, коли виникає дефіцит вуглеводів. Жирні кислоти незамінні для статевої системи як чоловіків, так і жінок.
Природне місце існування конгріо – морська вода, багата мінеральними речовинами. Ці речовини, в свою чергу, накопичуються в тканинах морських мешканців. Можна сказати, що морепродукти є природним мінеральним комплексом. Вітамін В12 необхідний для нормальної роботи печінки. Як і всі морепродукти, м’ясо конгріо містить велику кількість йоду, який в такому вигляді добре засвоюється нашим організмом. А він, у свою чергу, необхідний нам для нормального обміну речовин, стимулює утворення шлункового соку і перешкоджає розвитку діабету.
Протипоказання і шкода
Мабуть, єдиними протипоказаннями до вживання в їжу конгріо є індивідуальна непереносимість і алергія. Це новий гість на наших прилавках – з’явилася риба недавно, вивчена погано як дієтологами (її вплив на організм), так і споживачами.
Дізнайтеся, чи буває риба без кісток.
Слід також згадати про те, що описуваний продукт має високий вміст білка. Так що якщо у вас проблеми з нирками, печінкою або ви дотримуєтеся білкової дієти, утримайтеся від його вживання. Бажано попередньо проконсультуватися з лікарем-дієтологом.
Якщо ви раніше не пробували конгріо, а у вас бувають алергічні реакції на деякі продукти, спробуйте спочатку невеликий шматочок. При нормальному стані організму можна буде з’їсти більше.
Поради з приготування
Креветкова риба дуже смачна, придатна для вживання в будь-якому вигляді: від маринованої до приготовленої із застосуванням будь-якої теплової обробки (запечена, варена, смажена, копчена).
У Південній Америці гарніром часто слугує картопля, рибу використовують в салатах, закусках. У Чилі, наприклад, величезною популярністю користується суп з конгріо.
В Японії, крім всіляких способів теплової обробки, конгріо використовують як основи для ролів і суші, вживаючи в їжу практично в сирому вигляді.
Це цікаво: висівковий дієта для схуднення: гідності і недолік
Буде цікаво дізнатися – як смачно приготувати морського окуня, дорі, пікшу, хоки і юшку зі свіжої риби.
На наших прилавках частіше можна зустріти заморожену конгріо, її краще приготувати в духовці. Якщо ви хочете зробити максимально калорійний обід (вечерю), запечіть або зажарьте морепродукт з картоплею або як гарнір використовуйте рис.
Якщо ви віддаєте перевагу менш калорійній, але більш корисній трапезі, запечіть рибу з овочами (помідори, цукіні, перець). Слід сказати кілька слів про інших продуктах і спеціях, з якими поєднується конгріо і які традиційно застосовують для її приготування:
- оливкова олія;
- лимон або лайм;
- часник;
- базилік, орегано, середземноморські трави;
- помідори;
- бальзамічний оцет;
- каперси;
- креветки;
- біле вино.
Важливо! Якщо ви захотіли приготувати конгріо, знайшли бажаний рецепт, але не зуміли придбати цей морепродукт відповідної якості, його можна замінити схожими за смаковими характеристиками і консистенції тріскою або морським окунем.
Креветкова риба має величезну популярність в місцях свого природного проживання – в прибережних країнах Океанії та Південної Америки.
Однак з розвитком транспортної та логістичної інфраструктури, цей екзотичний мешканець південних морів став не таким вже рідкісним гостем і на наших прилавках.
Спробуйте приготувати рибу зі смаком креветки і, можливо, ви зрозумієте і розділіть захоплення Пабло Неруди.
Креветкова риба – 7 смачних рецептів приготування
Віка Лепінг
Всім привіт! З вами Віка Лепінг, і сьогодні я розповім про те, що таке запечена риба Кінг Кліп на овочевій подушці. Рецепт, як буває у мене часто, дуже простий і швидкий. Але смачний!
Воістину, універсальний морепродукт – креветкова риба. З такою смачною мешканкою морів легко приготувати найрізноманітніші страви – її можна подавати в тушкованому, запеченому, смаженому або копченому вигляді.
Конгріо – що це за риба
У риби конгріо є багато назв, але багато хто називає її креветковою через схожість смаку з цими ракоподібними. Страхітливий вигляд водоплавної зробив її не дуже популярною в домашній кулінарії, і абсолютно марно. Ця риба схильна до будь-якої термічній обробці, і її можна застосовувати для приготування самих різних страв.
Найближчою родичкою креветочної риби є мурена, що і пояснює її настільки відлякуючий вигляд. У конгріо таке ж видовжене округле тіло, задня частина якого чимось нагадує хвіст вугра. Багато ще називають таку рибу морським вугром. Тіло конгріо гладке, покрите густим шаром слизу, в довжину може виростати до півтора метрів.
У морській природі є три види конгріо. Усі вони мають однакову форму, відрізняються тільки забарвленням і смаком м’яса.
- Так, золота і червона конгріо належать до делікатесних видів, у них м’ясо ароматне і м’яке.
- Третій вид має чорне забарвлення, більш тверде і темне за кольором м’ясо.
Мешкає риба конгріо біля берегів австралійського континенту і Нової Зеландії, тому до наших споживачів вона доходить виключно в якості морозивом напівфабрикату.
Користь і шкода креветочної риби
- Якщо говорити про калорійність конгріо, то на сотню грам продукту припадає 93 ккал.
- Незважаючи на настільки низький показник, цю мешканку теплих вод включити в список дієтичних продуктів не можна з тієї причини, що в ній високий вміст білків і корисних жирів.
- Такий набір елементів спонукає до зростання м’язової маси, і якщо людина веде малоактивний спосіб життя, то може непогано додати у вазі.
- Але в цілому креветочна риба дуже живильна.
- У ній присутні амінокислоти, а це будівельний матеріал для наших клітин.
- У складі м’яса є жирні кислоти, які благотворно впливають на роботу організму людини.
- У рибі безліч компонентів, які необхідні для належної життєдіяльності людського тіла.
- Плюс вітаміни D, B12 і A, які активізують обмінні процеси, надають підтримку слизовим оболонкам і шкірним покривам.
Креветочна риба може завдати шкоди при наявності алергії, а також її вживання варто обмежити тим, хто дотримується лікувальної дієти. Важливо купувати продукт тільки у перевіреного постачальника, оскільки особини, спіймані в невідомих водоймах, можуть завдати великої шкоди організму.
Креветочна риба в гірчичному соусі
Креветочна риба, як і багато морепродуктів, відмінно поєднується з різними соусами. Так, конгріо можна запекти або потушити на сковороді під гірчичним соусом. Для виконання рецепта візьміть одну тушку риби.
Інгредієнти для приготування:
- одна цибулина;
- маленький пучок кропу;
- склянка вершків;
- ложка гірчиці, але не гіркої.
- Головне, не варто купувати особини довжиною менше 50 см.
- Риба з меншою довжиною, скоріше є підробкою, або її виростили в штучній водоймі, а якість таких риб викликає великі сумніви.
Спосіб приготування:
- Тушку риби ріжемо порційно, солимо, перчимо, скроплюємо цитрусовим соком і укладаємо в форму.
- На топленому маслі пасеруємо подрібнену цибулю. Як тільки овоч стане м’яким, вливаємо вершки, туди ж відправляємо гірчицю, подрібнений кріп, сіль, перець, при бажанні можна приправити соус дрібкою мускату.
- Ледве соус почне кипіти, одразу поливаємо їм рибу і відправляємо в піч на 15 хвилин (температура – 180 °C).
Як смачно посмажити на сковороді
Щоб смачно приготувати рибу, необов’язково придумувати якісь складні рецепти, адже її можна просто посмажити на сковороді. Виходить смачно і дуже апетитно.
Риба, запечена в духовці
- Креветочна риба у багатьох любителів морепродуктів користується особливою популярністю.
- Адже у конгріо дуже ніжне і солодкувате на смак м’ясо, і при цьому мало кісток, і немає неприємного «рибного» запаху.
- Для виконання рецепта потрібно взяти філе риби вагою в один кілограм.
У кисло-солодкому соусі
Не знаєте, як приготувати креветочну рибу? Візьміть наш наступний рецепт на замітку. Нотки соєвої приправи і імбиру надають страві особливого смаку.
Суп з конгріо
Пропонуємо рецепт смачного першого блюда з конгріо, але не простого, а чилійського. Біля берегів цієї країни живе червоний вид креветочної риби, м’ясо якого відрізняється особливою ніжністю і смаком.
Креветочна риба в клярі
Смажена креветочна риба в клярі – це відмінний варіант не тільки для сімейної вечері, але і для зустрічі гостей.
М’ясо конгріо ніжне і на смак нічим не відрізняється від креветок.
З картоплею, помідорами і вином
Не знаєте, чим здивувати своїх гостей? Приготуйте їм креветочну рибу з томатами, картоплею і вином.
Креветочна риба конгріо – рецепти
Конгріо – безчешуйна риба, що має гладку шкіру рожевого кольору. М’ясо цієї рибки дуже соковите, ніжне і зовсім без кісток. Ми розповімо вам сьогодні, як правильно і швидко приготувати конгріо та здивувати ваших гостей оригінальним блюдом, якого вони ще напевно ні разу не пробували.
Рецепт креветочної риби
Складові:
- риба креветочна – 500 г;
- родзинки – за смаком;
- молоко – 2 ст. ложки;
- масло вершкове – 50 г;
- борошно – 1 ст. ложка;
- часник – 2 зубчики;
- спеції.
Приготування:
Ізюм заливаємо окропом і залишаємо на деякий час настоюватися. Креветочну рибу обробляємо, виймаємо нутрощі, гарненько промиваємо та нарізаємо на порційні шматочки. Потім викладаємо їх на лист фольги, присмачуємо спеціями і щільно загортаємо. Розміщуємо в розігріту духову шафу і запікаємо 25 хвилин.
Цим часом готуємо соус: на сковороду викладаємо шматочок вершкового масла, розтоплюємо його, всипаємо ложечку борошна і, помішуючи, обсмажуємо до золотистого кольору. Потім вливаємо молоко, додаємо набряклий родзинки, видавлюємо часник і тушкуємо до загустіння. Готову рибу викладаємо на блюдо і поливаємо теплим соусом.
Рецепт приготування креветочної риби
Складові:
- креветочна риба – 3 шт.;
- спеції;
- лимонний сік – 0,5 шт.
Для соусу:
- молоко – 0,5 ст.;
- сметана – 0,5 ст.;
- цибулина – 1 шт.;
- зерниста гірчиця – 2 ст. ложки;
- мускатний горіх – щіпка;
- масло вершкове – 50 г.
Приготування:
Тушки гарненько промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на шматочки. Підсолюємо, перчимо до смаку, скроплюємо злегка лимонним соком, перемішуємо і відставляємо на 10 хвилин в сторону. Цим часом чистимо цибулину, шаткуємо її дрібними кубиками і пасеруємо на вершковому маслі до золотистого кольору. Потім додаємо гірчицю і дрібку мускатного горіха.
В окремій чашці з’єднуємо сметану з молоком і акуратно виливаємо до цибулі. Перемішуємо соус, зменшуємо вогонь і проварюємо до закипання.
Після цього додаємо подрібнений кріп, приправляємо до смаку спеціями, викладаємо рибу, закриваємо кришкою і тушкуємо хвилин 15.
Далі акуратно перевертаємо шматочки, знову накриваємо кришкою і тушкуємо ще 15 хвилин. Подаємо готову конгріо з відвареним рисом або картопляним пюре.
Рецепт креветочної риби конгріо в духовці
Складові:
- креветочна риба – 700 г;
- кінза – за бажанням;
- лимонний сік – за смаком;
- спеції.
Для соусу:
- цукор – 1 ст. ложка;
- імбир – 1 ст. ложка;
- соєвий соус – 3 ст. ложки;
- вода – 30 мл.
Для підливи:
- часник – 2 зубчики;
- зелена цибуля – 50 г;
- помідори черрі – 10 шт.;
- цукор – 2 ст. ложки;
- томатна паста – 1 ст. ложка;
- борошно – 1 ч. ложка.
Приготування:
З риби акуратно знімаємо шкірку, надрізаємо по хребту і обережно відділяємо кістки від м’якоті. Потім натираємо філе з двох сторін сіллю і відставляємо на годину, щоб воно гарненько просочилося. Імбир натираємо на дрібній тертці, всипаємо до нього цукор, вливаємо трохи соєвого соусу і розбавляємо водою.
В окремій чашці змішуємо лимонний сік, цукор, воду, томатну пасту і мелений перець. Часник чистимо, подрібнюємо, a цибулю шаткуємо по діагоналі і пасеруємо на рослинній олії до золотистого кольору.
Після цього викладаємо в сковороду цілі помідори черрі і, помішуючи, готуємо хвилин 3-5. Потім виливаємо томатну суміш і тушкуємо ще 5 хвилин. Цим часом розводимо в невеликій кількості води борошно, щоб не було грудочок, і виливаємо до помідорів. Доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.
Філе риби викладаємо на решітки, під яку ставимо деко, і запікаємо 30 хвилин, рясно поливаючи рибу імбирним соусом. Тепер акуратно знімаємо блюдо з дека, викладаємо на тарілку і заливаємо томатною підливою. Зверху прикрашаємо блюдо листочками кінзи і пір’ям зеленого лука.
Дрібну рибу салаку не так часто використовують у приготуванні різноманітних страв. Ми беремося це виправити і розповімо, як смачно замаринувати цю рибу і які страви з неї можна створити. Читайте і вибирайте свій рецепт. | Холодець – це смачне холодне блюдо, яке готують з м’яса, птиці, риби. Ми розглянемо останній варіант приготування з риби. Це оригінальна страва, звичайно ж, прикрасить будь-який святковий чи повсякденний стіл. Читайте і вибирайте свій рецепт. |
Дієтологи радять, щоб риба якомога частіше була присутня на наших столах. Вона легко засвоюється організмом і насичує його необхідними вітамінами та мікроелементами. І зараз ми вам розповімо, як приготувати тилапію. | Пікша – морська риба, недорога і корисна, придбати її не складе труднощів. Якщо ви не знаєте, що приготувати з пікші, ми пропонуємо вам її загасити з овочами. Страви з тушкованої пікші виходять дуже ароматними і смачними. Дотримуйтесь наших рецептів і радуйте своїх близьких смачною вечерею! |
Конгріо – креветочна риба: користь і шкода, варіанти приготування
Кінг-кліп, морський вугор, американський вугор, конгріо, креветочна риба – всі ці назви однієї і тієї ж морської особини. Незважаючи на свої явні позитивні якості і відмінні смакові показники, продукт не так часто використовується кухарями і любителями рибних делікатесів.
Багатьох просто насторожує незвичайний вид тушок, незнання особливостей їх кулінарної обробки. Насправді, риба конгріо чудово підходить для приготування практично всіх відомих страв на основі морепродуктів.
Її можна використовувати навіть у тих випадках, коли інші риби категорично не підходять.
Опис креветочної риби
Досить доступну за ціною промислову рибу стали називати креветочною через те, що її смак дуже нагадує м’ясо креветок.
Найближчим родичем особини є мурена, що пояснює їх незвичайний зовнішній вигляд. Тіло конгріо довге і округле, його задня частина схожа на хвіст вугра.
Гладка шкіра пофарбована у яскраво-рожевий відтінок, який на животі не такий строкатий, а більш спокійний.
Порада: Не варто купувати цілі тушки конгріо, якщо їх довжина сягає 50 см. Швидше за все, це або не справжня креветочна риба, або вона була вирощена в штучних умовах. Користь продукту в обох випадках дуже сумнівна.
Доросла риба креветочна завжди покрита товстим шаром слизу. Її довжина може становити до 1,5 м, тому в магазини вона зазвичай потрапляє в уже обробленому вигляді.
В основному її вилов проводиться біля берегів Нової Зеландії та Австралії, тому на наші прилавки вона потрапляє у замороженому вигляді.
Якість продукту від цього анітрохи не знижується, його можна сміливо купувати і піддавати будь-яким видам кулінарної обробки.
Склад і корисні властивості
Незважаючи на невисоку калорійність – 94 одиниці на 100 г – риба конгріо не може бути віднесена до дієтичних продуктів. У ній багато корисних жирів і білка, які за певних умов стимулюють набір м’язової маси. При відсутності фізичних навантажень зловживання продуктом може стати причиною появи зайвої ваги.
В цілому, користь і шкода морського мешканця обумовлені присутністю в його складі таких речовин:
- Амінокислоти. Є будівельним матеріалом для клітин і м’язових волокон. Попереджають руйнування тканин, сприяють їх відновленню за рахунок утворення нових клітинних колоній.
- Вітаміни А, В12 і Д. Підтримують шкіру і слизові оболонки в оптимальному стані. Стимулюють обмінні процеси, не допускають розвитку ряду захворювань, допомагають організму засвоювати мінерали.
- Жирні кислоти. Необхідні для нормального функціонування всіх органів і систем людини. Позитивно впливають на стан головного мозку, серця і судин, нервової і статевої систем.
- Мінерали. Як і будь-який морепродукт, риба конгріо містить масу хімічних елементів і їх сполук, необхідних для підтримки життєдіяльності організму. Вони нормалізують водний баланс у тканинах, стимулюють синтез гормонів, підтримують текстуру кісток, м’язів і інших тканин.
Регулярне вживання креветочної риби в будь-якому вигляді забезпечує загальне зміцнення організму. Звичайно, на такі результати можна розраховувати тільки у випадку введення в раціон справжнього продукту високої якості, а не одного з його сумнівних аналогів.
Шкода креветочної риби
Конгріо може викликати алергію, тому його потрібно вкрай обережно вводити в раціон при наявності схильності до бурхливої реакції організму на продукти харчування.
Особи, виловлені в сумнівних водоймах, можуть нашкодити організму, тому купувати тушки слід тільки в перевірених магазинах. З огляду на високий вміст білка в складі креветочної риби, вона може бути протипоказана при деяких лікувальних дієтах.
При наявності хронічних захворювань введення продукту в меню краще попередньо обговорити з лікарем.
Варіанти кулінарної обробки конгріо
Конгріо можна сміливо віднести до групи універсальних інгредієнтів. Вона відмінно підходить для приготування святкових і повсякденних страв.
З неї виходять відмінні супи, закуски, самостійні страви. Відварена або запечена риба нерідко додають у салати з морепродуктів і навіть овочів.
Креветочну рибу можна готувати на пару, варити, коптити, смажити, запікати, тушкувати, фарширувати.
Особливою популярністю конгріо користується у любителів японської кухні. Її застосовують у сирому або підкопченому вигляді для приготування ролів, суші і сашимі. Правда, для цієї мети краще підійде свіжий продукт, який не так просто знайти.
Ще один важливий момент – заготовки повинні бути обов’язково перевірені на предмет відсутності паразитів.
Щоб не ризикувати, слід довести м’ясо особини до готовності на пару, приправивши соусом для посилення характерного смаку, що нагадує ракоподібних.
Креветочна риба чудово поєднується з усіма видами гарнірів, соусів, заправок і підлив. Для підвищення корисних властивостей продукт подають зі свіжими або вареними овочами.
Для підвищення поживної цінності – з крупами і картоплею. Якщо використовується заморожений продукт, то краще за все його запікати в духовці або мультиварці.
Тоді він не розвалиться і практично не втратить своїх характерних корисних якостей, харчових особливостей, гастрономічних властивостей.
Складові:
- одна цибулина;
- маленький пучок кропу;
- склянка вершків;
- ложка гірчиці, але не гіркою.
- Головне, не варто купувати особину довжиною менше 50 см.
- Риба з меншою довжиною, скоріше, є підробкою, або її виростили в штучних водоймах, а якість таких риб викликає великі сумніви.
Креветочна риба конгріо – рецепти
Конгріо – безкліпка риба, яка має гладку шкіру рожевого кольору. М’ясо цієї риби дуже соковите, ніжне і зовсім без кісток. Ми розповімо вам сьогодні, як правильно і швидко приготувати конгріо і здивувати ваших гостей оригінальним блюдом, якого вони, напевно, ні разу не пробували.
Рецепт креветочної риби
Складові:
- риба креветочна – 500 г;
- родзинки – за смаком;
- молоко – 2 ст. ложки;
- вершкове масло – 50 г;
- борошно – 1 ст. ложка;
- часник – 2 зубчики;
- спеції.
Приготування:
Ізюм заливаємо окропом і залишаємо поки настоюватися. Креветочну рибу обробляємо, виймаємо нутрощі, гарненько промиваємо та нарізаємо на порційні шматочки. Потім викладаємо їх на лист фольги, присмачуємо спеціями і щільно загортаємо. Розміщуємо в розігріту духовку і запікаємо 25 хвилин.
Цим часом готуємо поки соус: на сковороду викладаємо шматочок вершкового масла, розтоплюємо його, всипаємо ложечку борошна і, помішуючи, обсмажуємо до золотистого кольору. Потім вливаємо молоко, додаємо набряклі родзинки, видавлюємо часник і тушкуємо до загустіння. Готову рибу викладаємо на блюдо і поливаємо теплим соусом.
Рецепт приготування креветочної риби
Складові:
- креветочна риба – 3 шт.;
- спеції;
- лимонний сік – 0,5 шт.
Для соусу:
- молоко – 0,5 ст.;
- сметана – 0,5 ст.;
- цибулина – 1 шт.;
- зерниста гірчиця – 2 ст. ложки;
- мускатний горіх – щіпка;
- масло вершкове – 50 г.
Приготування
Тушки гарненько промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на шматочки. Підсолюємо, перчимо до смаку, скроплюємо злегка лимонним соком, перемішуємо і відставляємо на 10 хвилин в сторону. Цим часом чистимо цибулину, шаткуємо її дрібними кубиками і пасеруємо на вершковому маслі до золотистого кольору. Потім додаємо гірчицю і дрібку мускатного горіха.
В окремій чашці з’єднуємо сметану з молоком і акуратно виливаємо до цибулі. Перемішуємо соус, зменшуємо вогонь і проварюємо до закипання.
Після цього додаємо подрібнений кріп, приправляємо до смаку спеціями, викладаємо рибу, закриваємо кришкою і тушкуємо хвилин 15.
Далі акуратно перевертаємо шматочки, знову накриваємо кришкою і тушкуємо ще 15 хвилин. Подаємо готову конгріо з відвареним рисом або картопляним пюре.
Рецепт креветочної риби конгріо в духовці
Складові:
- креветочна риба – 700 г;
- кінза – за бажанням;
- лимонний сік – за смаком;
- спеції.
Для соусу:
- цукор – 1 ст. ложка;
- імбир – 1 ст. ложка;
- соєвий соус – 3 ст. ложки;
- вода – 30 мл.
Для підливи:
- часник – 2 зубчики;
- зелена цибуля – 50 г;
- помідори черрі – 10 шт.;
- цукор – 2 ст. ложки;
- томатна паста – 1 ст. ложка;
- борошно – 1 ч. ложка.
Приготування
З риби акуратно знімаємо шкірку, надрізаємо по хребту і обережно відділяємо кістки від м’якоті. Потім натираємо філе з двох сторін сіллю і відставляємо на годину, щоб воно гарненько просочилося. Імбир натираємо на дрібній терочці, всипаємо до нього цукор, вливаємо трохи соєвого соусу і розбавляємо водою.
Після цього викладаємо в сковороду цілі помідори черрі і, помішуючи, готуємо 3-5 хвилин. Потім виливаємо томатну суміш і тушкуємо ще 5 хвилин. Тим часом розводимо в невеликій кількості води борошно, щоб не було грудочок, і виливаємо до помідорів. Доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.
Філе риби викладаємо на решітку духовки, під яку ставимо деко, і запікаємо 30 хвилин, рясно поливаючи рибу імбирним соусом. Тепер акуратно знімаємо блюдо з дека, викладаємо на тарілку і заливаємо томатною підливою. Зверху прикрашаємо блюдо листочками кінзи і пір’ям зеленої цибулі.
Користь і шкода риби конгріо. Що ми знаємо про склад, способи приготування, користь і шкоду риби конгріо?
Велика кількість людей люблять морепродукти. Одні вважають за краще всім відомі і доступні продукти морів, а інші віддають перевагу чомусь особливому. Саме до другої категорії відноситься риба конгріо. Нерозповсюджений, але універсальний і простий у приготуванні делікатес мало хто знає. Так що ж можна сказати про креветочну рибу, її користь і шкоду?
Риба конгріо: опис
Конгріо, морський вугор, американський алабам, кінг-кліп, креветочна риба – всі ці назви належать одній рибі. Морський вугор живе, в основному, в морях Нової Зеландії та Австралії.
Довжина конгріо може сягати півтора метрів. Креветочна риба має хвіст, який дуже схожий на вугра. Доросла особина конгріо покрита слизовим шаром. Довге тіло морського вугра має рожевий відтінок і гладку шкіру. За смаковими якостями цей морський мешканець схожий на креветки.
Склад і калорійність риби конгріо
Калорійність риби конгріо дорівнює приблизно 100 кілокалорій на 100 грамів продукту. Однак тим, хто худне, не варто включати креветочну рибу у свій раціон. Справа в тому, що велика частина риби конгріо – це жири і білки. Тобто, при пасивному способі життя споживання цього морепродукту може негативно вплинути на фігуру людини.
- Вивчаючи склад цього морського делікатесу, можна прийти до висновку, що його користь обумовлена високим вмістом наступних речовин:
- · Вітамін А
- · Вітамін В12
- · Вітамін D
- · Мінерали
- · Амінокислоти
- · Жирні кислоти
- Вітаміни, які містяться в креветочній рибі, позитивно впливають на загальний стан організму людини: зміцнюють імунну систему, запобігають ряду захворювань, стимулюють обмінні процеси.
Амінокислоти покликані перешкоджати руйнуванню м’язових волокон і клітин організму. Завдяки амінокислотам клітини організму постійно оновлюються за рахунок виникнення нових колоній.
Жирні кислоти необхідні всім органам і системам організму. Найбільш помітно їх вплив позначається на серцево-судинній, нервовій та статевій системах.
Морепродукти необхідно включати в свій раціон саме через вміст корисних мінералів. Риба конгріо містить велику кількість цих хімічних сполук, які сприяють нормалізації водного балансу в тканинах, підтриманню текстури м’язів і кісток, стабілізації гормональної системи організму.
Корисні властивості риби конгріо
Креветочна риба, як і будь-який морепродукт, дуже корисна, але не всі про це знають. Незвичайний делікатес для нашої країни може допомогти вирішити багато проблем зі здоров’ям, провести профілактику захворювань і поліпшити загальний стан людини. Так якими ж корисними властивостями знаменита риба конгріо?
- · Великий вміст корисних вітамінів і мінералів
- · Знижує ризик розвитку цукрового діабету
- · Активізує вироблення шлункового соку
- · Стимулює обмінні процеси організму
- · Покращує роботу печінки
- · Стимулює утворення нових клітин і тканин в організмі
- · Покращує роботу репродуктивної системи
- · Позитивно впливає на нервову систему людини
- · Активізує розумові процеси головного мозку
- Вивчивши корисні властивості креветочної риби, можна прийти до висновку, що її вживання не тільки порадує своїми смаковими якостями, але й принесе масу користі.
Яку шкоду риба конгріо може завдати здоров’ю людини?
Риба конгріо практично не є небезпечною і не має протипоказань. Єдина загроза криється в індивідуальній непереносимості.
Цей ризик збільшується через те, що конгріо мало знайома жителям нашої країни і не мешкає на території України. Саме тому реакція організму на закордонного «гостя» на вашому столі непередбачувана.
Дієтологи ще не вивчили вплив такого делікатесу на організм. Рекомендується з’їсти трохи риби і простежити за своїм станом.
Креветочна риба може завдати шкоди тільки в разі її неправильного зберігання на виробництві та в домашніх умовах. Також негативно позначиться на здоров’ї вживання риби конгріо, яка мешкала в забруднених водах. Щоб креветочна риба не завдала шкоди здоров’ю, слід звертати увагу на репутацію виробника, магазину і знати правила вибору оптимальної риби конгріо.
З чим поєднується риба конгріо в кулінарії?
Креветочну рибу часто називають «універсальною». Таке найменування має своє коріння, адже рибу конгріо може подавати практично з усіма видами гарнірів, соусів, заправок і підлив.
Заморожену рибу конгріо найкраще запекти в духовці. Однак незалежно від обробки риби, будь то смаження, тушкування, приготування на парі, креветочна риба зберігає всі свої корисні властивості і смакові якості.
Господині часто подають незвичайний делікатес з картоплею і різними крупами. Такий варіант страви з рибою конгріо підвищує його поживну цінність. Якщо ж ви хочете отримати від креветочної риби максимум користі, то рекомендується готувати і подавати морського мешканця з овочами, як свіжими, так і вареними.
Як вибрати рибу конгріо?
Як говорилося вище, рибу конгріо слід вибирати «з розумом», адже якщо придбаний делікатес мешкав у забруднених водах або неправильно зберігався, це може завдати серйозної шкоди здоров’ю: важка харчова інтоксикація організму та нетравлення.
Слушна порада: краще не купувати цільну креветочну рибу, якщо її довжина не становить і 50 см. Такі маленькі рибки найчастіше є обманом для покупця, який не бачив конгріо раніше.
Нерідко креветочну рибу замінюють схожими морськими мешканцями або вирощують штучно, додаючи в її раціон харчування хімічні домішки та добавки.
Така риба не порадує свого володаря ні користю, ні смаковими якостями.
Потрібно заздалегідь сказати, що справжня цілісна тушка риби конгріо досить велика та довга – сягає півтора метра. Зарекомендувані магазини обробляють креветочну рибу та продають шматками в замороженому вигляді. Конгріо може піддаватися будь-якій температурній обробці, тому заморозка ніяким чином не впливає на зміни корисних властивостей і смакових якостей.
Варіанти приготування риби конгріо
Конгріо – одна з небагатьох риб, яка піддається будь-якій тепловій обробці і при цьому зберігає свої корисні властивості та смакові якості.
Креветочна риба може прикрашати як святкові столи, так і подаватися на повсякденну вечерю. Цього морського мешканця можна вживати щодня.
Риба конгріо точно не набридне, адже з неї можна приготувати безліч страв різними способами. Креветочну рибу можна:
- Смажити
- Варити
- Коптити
- Гасити
- Готувати на пару
- Запікати
- Фарширувати
З креветочної риби виходять відмінні закуски, супи, салати, добавки до гарнірів. Також риба конгріо популярна в японській кухні. Ресторани цього профілю добувають свіжу креветочну рибу і пропонують на її основі суші, роли та сашимі.
На завершення можна сказати, що риба конгріо – це відмінний універсальний продукт, яким можна користуватися в межах власної фантазії. На жаль, даний представник морського світу маловідомий, але спробувати його повинен кожен.
конгріо
опис
Риба конгріо або американський ошібень, а також чорний конгріо належить до сімейства ошибневі, роду КОНГРЕВ. У Новій Зеландії рибалки називають цю рибу морським вугром. В Україні до цієї риби часто застосовують назву креветочна, так за смаковими властивостями вона нагадує креветки. Кінг кліп – промислове ім’я цієї риби.
Найближчим родичем риби конгріо є мурена. Тіло конгріо довге і кругле, хвіст схожий на хвіст вугра, шкіра гладка і строкато-рожевого відтінку, забарвлення живота частіше за все менш строкате і бліде. Риба завжди покрита товстим шаром слизу і є дуже великою за розміром (довжина її близько 1,5 метра).
Ареол проживання креветочної риби конгріо – район Австралії та Нової Зеландії. Відповідно, на українському ринку в більшості випадків ми можемо купити морожену рибу кінг кліп, яка вже оброблена на тушки або шматки. Також нерідко зустрічається в наших торгових мережах проложне або блочне філе риби конгріо.
- калорійність конгріо
- Калорійність конгріо становить 94 ккал на 100 грам продукту.
- Склад і корисні властивості конгріо
Корисні властивості риби конгріо укладені в її багатому вітамінно-мінеральному складі, а також насиченості амінокислотами, які так необхідні організму людини. Риба містить невелику кількість калорій, що робить її незамінною в дієтичному харчуванні.
Біохімічний склад м’яса риби конгріо, безсумнівно, зумовлює корисні властивості цієї риби. До його складу входять вітаміни A, D і B12, жири та мінеральні речовини, а також незамінні для людини амінокислоти. М’ясо конгріо позитивно впливає на обмін речовин в організмі, стимулює шлункову секрецію, знижує ризик виникнення діабету.
Вживання риби конгріо сприяє зміцненню організму, будівництву нових клітин і тканин, їх оновленню.
Конгріо в кулінарії
Риба конгріо підходить для приготування щоденних і святкових страв. Вона є відмінною їдальною рибою.
Існує безліч способів приготування конгріо, адже риба добре піддається всім видам термічної обробки.
З свіжої конгріо кулінари всього світу готують вишукані та неповторні за смаком страви. Конгріо смажать, варять, запікають. Дуже апетитною та смачною є копчена і фарширована конгріо.
Ця риба дуже популярна в японській кухні: її часто загортають у суші та роли, причому в свіжому вигляді. Свіже м’ясо кінг кліпу (конгріо) має м’який і ніжний аромат, тому японці люблять використовувати цю рибу, особливо у вигляді сашимі. Якщо рибу конгріо приготувати на пару з соусом, її смак стане більш яскравим і насиченим та нагадуватиме смакові властивості ракоподібних.
Харчова цінність в 100 грамах:
- Білки, г: 19.1
- Жири, г: 1.9
- Вуглеводи, г: 0.0
- Шкода і протипоказання
- Протипоказанням до вживання такої рибки є індивідуальна непереносимість даного смачного продукту харчування.
- Рецепти
- Запечена конгріо
Щоб приготувати запечену в духовці конгріо, будуть потрібні наступні інгредієнти: 1 конгріо, 6 бульб картоплі, 1 стиглий томат, 1 середня головка ріпчастої цибулі, 50 мл білого сухого вина, 1 ч. л. розмарину, 1 ч. л. базиліка, чорний мелений перець і сіль за смаком. Для обсмажування продуктів і змащування форми знадобиться 2 ст. л. оливкової олії і 1 ст. л. рафінованої соняшникової олії.
Рибу очищають, відрізавши плавники, і ретельно промивають під проточною холодною водою. Тушку розрізають упоперек і уздовж. Отримані шматки підсушують і натирають сумішшю з солі, розмарину та чорного меленого перцю.
На сковороді розігрівають оливкову олію і обсмажують рибу з тонко шинкованою ріпчастою цибулею приблизно 10 хвилин. До риби додають сухе біле вино і, прикривши кришкою сковороду, гасять конгріо 5 хвилин.
Очищену картоплю нарізають часточками. Форму для запікання змазують олією і викладають на дно підготовлену картоплю, приправлену базиліком і посоленою до смаку. На картоплю акуратно перекладають рибу і цибулю. Поверхню страви рівномірно покривають тонко нарізаним томатом, очищеним від шкірки.
Форму відправляють в духовку, розігріту до 180°C, на 40 хвилин. Приблизно за 10 хвилин до закінчення готування можна посипати страву тертим сиром.
Смажена конгріо
Для приготування смаженої конгріо будуть потрібні наступні продукти: 600 г конгріо, 100 г пшеничного борошна, сіль і чорний мелений перець за смаком. Для обсмажування риби знадобиться 4 ст. л. рафінованої олії. Відмінно підкреслить смак смаженої креветочної риби естрагон.
Рибу потрошать та промивають у проточній холодній воді, видаляючи плавники. Нарізають тушку на зручні порційні шматки і підсушують паперовими серветками. Кожен шматочок натирають сумішшю з солі, естрагону та чорного меленого перцю. Потім рибу залишають у спокої на чверть години.
У нагріту на середньому вогні сковороду наливають рослинне масло. Рибу обвалюють у борошні і обсмажують до утворення рум’яної скоринки приблизно 10 хвилин. Підсмажені шматочки конгріо акуратно перевертають і обсмажують з іншого боку 5 хвилин. Щоб конгріо пропеклась, можна накрити сковорідку кришкою і припустити рибу протягом 3-5 хвилин.
Подавати смажену креветочну рибу найкраще з рисом або гарніром, приготованим з картоплі. Блюдо прикрашають свіжою зеленню і дольками лимона.
Конгріо креветочна риба: користь і способи приготування
У світі існує величезна кількість морепродуктів, які можуть використовуватися в їжу. Багато з них маловідомі пересічному споживачеві.
Багато видів такої їжі використовуються кулінарами лише в деяких країнах, а на полиці наших магазинів потрапляють вкрай рідко. Якраз до таких продуктів належить риба конгріо, відома також як чорний конгріо, американський ошібень або креветочна риба.
Давайте поговоримо про те, як в духовці готується конгріо, креветочна риба, а також її користь і шкоду для здоров’я людини.
Рибка конгріо вважається близькою родичкою мурен. Вона має довге кругле тіло, хвіст, схожий на хвіст вугра, гладку строкато-рожеву шкіру та бліду, менш строкату забарвлення живота. Риба конгріо завжди покрита досить товстим шаром слизу, її розміри можуть варіюватися.
Риба конгріо – користь і шкода
Користь риби конгріо
Ця рибка має в своєму складі масу корисних речовин. Вона є джерелом значної кількості вітамінів – провітаміну A та інших. Також в її складі містяться корисні жири і мінерали, а також ряд незамінних амінокислот.
Вважається, що споживання риби конгріо позитивно позначається на перебігу обмінних процесів, активізує вироблення шлункового соку і знижує ймовірність розвитку цукрового діабету.
Такий продукт зміцнює організм людини в цілому, стимулює утворення нових тканин і клітин і запускає регенеративні процеси. Прийом в їжу риби конгріо дозволяє поліпшити діяльність печінки.
Крім усього іншого, цей продукт харчування має в своєму складі багато корисних жирів – поліненасичених жирних кислот. Ці речовини необхідні для повноцінної діяльності всіх органів і систем людини.
Вони особливо важливі для активної роботи головного мозку, для здоров’я серця і судин та для нормального функціонування нервової системи.
Достатнє надходження поліненасичених жирних кислот в організм позитивно позначається на стані шкіри, волосся і нігтів, допомагає підтримувати фігуру в хорошому стані.
Чи небезпечна риба конгріо, шкода здоров’ю може принести?
Така рибка практично не здатна нашкодити людині. У деяких ситуаціях вона може викликати алергічні реакції, що є протипоказанням до її подальшого споживання в їжу. Ще шкоди може завдати риба, яка зберігалася або готувалася неправильно, і яка проживала в забруднених водах.
Конгріо – рецепти в духовці
Риба конгріо в духовці з картоплею, помідорами і вином
Для приготування такого смачного страви вам знадобиться одна рибка конгріо, шість картоплин, один середній помідор, одна середня цибулина і п’ятдесят мілілітрів білого вина. Крім того, використовуйте пару столових ложок оливкової олії, столову ложечку, чайну ложечку базиліка, таку ж кількість розмарину, кілька меленького чорного перцю та солі.
Як приготувати конгріо?
Очистіть рибку, відріжте з неї плавники, вимийте і висушіть. Потім розріжте тушку спочатку на половинки, а потім – уздовж. Кожен отриманий шматочок присолите, поперчіть і присипте сушеним розмарином.
Розігрійте сковороду з оливковою олією, після обсмажте на ній рибку разом з цибулею по обидва боки. Це займе приблизно десять хвилин. Потім влийте в сковороду вино.
Гасіть рибу під кришкою ще десять хвилин.
Картоплю очистіть і наріжте великими шматками. Розмістіть її на дні форми для запікання, змащеної рослинним маслом. Присолите і посипте сушеним базиліком. Поверх викладіть рибку разом з цибулею.
Верхнім шаром розташуйте тоненько нарізаний помідор. Надішліть форму в духовку, розігріту до ста вісімдесяти градусів. Готуйте протягом сорока хвилин.
Приблизно за п’ять хвилин до закінчення приготування можна присипати блюдо тертим сиром (за бажанням).
Смачна риба конгріо в духовці
Для приготування такого варіанту риби потрібно підготувати п’ятсот грамів безпосередньо риби конгріо, невелику жменю родзинок (за смаком), п’ятдесят грамів, пару стаканів молока і столову ложечку борошна. Крім того, використовуйте пару столових ложок меленого сухого часнику, трохи меленої селери і солі.
готуємо:
Ізюм залийте окропом і залиште на час для розбухання. Рибу конгріо, знявши шкірку, очистіть від нутрощів, вимийте і висушіть. Наріжте тушку порційними шматочками, викладіть її на листочок фольги і присипте сіллю і спеціями. Загорніть рибу в фольгу і відправте на деко в духовку, розігріту до ста дев’яноста градусів. Випікайте протягом двадцяти п’яти хвилин.
Поки риба запікається, приготуйте соус. Розтопіть на сковороді вершкове масло, додайте до нього ложечку борошна і, постійно помішуючи, обсмажте до золотистого кольору. Влийте в сковороду молоко, додайте віджаті родзинки і змелений часник. Присолите і тушкуйте до загусання.
Готову рибу вийміть з духовки та полийте соусом.
Ще один рецепт приготування риби конгріо в духовці
Для приготування такого смачного страви потрібно підготувати сімсот грамів рибки конгріо, деяку кількість кінзи і спецій. Щоб створити соус, вам знадобиться столова ложка імбиру, столова ложка цукру, три столові ложки і тридцять мілілітрів води.
Що робити?
Для підливи використовуйте пару зубків часнику, п’ятдесят грамів зеленої цибулі, десять грамів, пару столових ложок цукру, столову ложечку і столову ложку борошна.
Очистіть і промийте рибу. Акуратно зніміть з неї шкірку, надріжте по хребту і відокремте кістку від м’якоті. Після натріть філе з обох сторін сіллю і залиште на годину. Імбир натріть на маленькому тертці, змішайте з цукром та невеликою кількістю соєвого соусу. Розведіть отриману масу водою.
В окремій ємності з’єднайте лимонний сік з цукром, водою, томатною пастою і меленим перцем. Часник очистіть і накриште. Лук наріжте по діагоналі. Пасеруйте цибулю і часник в сковороді на рослинній олії до золотистого кольору.
Далі викладіть до них цілі помідори черрі і тушкуйте, помішуючи, ще три-п’ять хвилин. Потім влийте в сковороду томатну суміш і тушкуйте ще п’ять хвилин. У невеликій кількості води розведіть столову ложечку борошна і вилийте до помідорів.
Доведіть до кипіння і зніміть з вогню.
Філе рибки викладіть на решітку в духовці. Внизу розмістіть деко. Випікайте рибу протягом півгодини, поливаючи імбирним соусом. Подайте її до столу, залитою томатною підливою.