Кукурудзяна олія: користь і шкода, відгуки, застосування, калорійність

Користь і шкода
Поповнює склад ОМЕГА-6 | Містить глютен (крім масла цукрової кукурудзи) |
Знижує холестерин і ризики появи атеросклерозу | Має незбалансовану кількість ОМЕГА-6 – доповнюйте жирами лляного насіння, де 50% становлять ОМЕГА-3. Ці кислоти поряд з ОМЕГА-9 містяться в грецькому горіху. Вживання ОМЕГА-6 у великому обсязі пригнічує власний синтез ПМЖК. |
Нормалізує гормональний баланс у жінок | Може містити ГМО |
Підтримує функції репродуктивної системи | Нерафінована олія промислового виробництва містить пестициди |
При смаженні не синтезуються канцерогени | |
Дозволяє поповнити запаси мікроелементів, включаючи золото | |
Відновлює нервову систему і нейробіологічний обмін | |
Є ефективним засобом для профілактики передчасного посивіння | |
При вагітності допомагає уникнути недостатності жовтого тіла і завмерлого плоду | |
Захищає клітини від генетичного переродження |
Нерафіновані жири через обприскування кукурудзи не застосовуються. Особливості культивації негативно впливають на якість первинного продукту. Про інші користь і шкоду розповімо додатково.
Користь для здоров’я людини
Кукурудзяна олія відрізняється особливим складом. Саме завдяки якості його відносять до дорогих продуктів. До особливостей зараховують високий вміст ненасичених жирних кислот і токоферолів.
У порівнянні з іншими жирами загальний обсяг вітаміну Е в два рази перевищує його вміст в інших видах масел. У нього входить рекордну кількість Омега-6, що пов’язується з винятковими лікувальними властивостями.
Завдяки його складу масло можна порекомендувати:
- для лікування жіночої репродуктивної сфери;
- в якості оздоровчого продукту, який допомагає боротися з вірусами.
Ці властивості роблять жири кукурудзи цінним лікувальним засобом. До цінних елементів, які є в складі, відноситься лецитин, який виробляється з кукурудзи в промислових масштабах і використовується в косметиці для відновлення шкіри і як загусник кремів і мазей.
Незважаючи на виробництво рафінованого продукту, в кулінарії його застосовують рідко через специфічний смак. Незважаючи на те що вартість такого масла нижча, ніж соняшникової, а склад має більш високу харчову цінність, його рідко використовують для приготування страв.
Факт, що демонструє переваги споживачів, можна назвати істотним упущенням.
Кукурудзяні жири використовуються для відновлення балансу при залізодефіцитній анемії. Лікувальна властивість дозволяє поліпшити формулу крові, відновити вміст гемоглобіну.
Особливо в якості лікарського засобу кукурудзяна олія корисна дітям. Його додають в каші, з ним готують салати і випічку.
Страви, виготовлені на основі кукурудзяних жирів, мають приємний відтінок смаку – незвичний для українців, але це не повинно бути перешкодою для використання в раціоні цього продукту.
Кукурудзяну олію рекомендують для вживання:
- при низькому гемоглобіні;
- для відновлення стану шкіри і регенерації тканин органів;
- при необхідності нормалізації роботи серцево-судинної системи;
- коли потрібно зниження рівня холестерину, що робить продукт рекомендованим для людей похилого віку.
Використовується в якості джерела ОМЕГА-6, вітаміну Е, заліза і магнію. Таке поєднання є ідеальним для підтримки жіночого здоров’я, лікування анемії і наслідків підвищеної нервової навантаженості.
Харчова цінність рафінованого та нерафінованого продукту
Найбільшою цінністю володіють нерафіновані жири, в процесі дезодорації усувається запах, пестициди та важливі корисні речовини. Якщо ви вирішили приймати як оздоровчий засіб, слід придбати органічну продукцію у фермерів. Рафіновані жири не володіють вираженою харчовою цінністю і рідко використовуються в кулінарії.
Властивості ОМЕГА-6 – проти атеросклерозу
Тригліцериди є будівельним і протекторним елементом для організму людини.
Нормальний рівень ОМЕГА-6 захищає від розвитку атеросклерозу і є ефективним захистом від поширеної хвороби XXI століття.
Кукурудзяна олія при постійному прийомі дозволяє впоратися з проблемою атеросклерозу до моменту її виникнення або загострення. Це підвищує значення продукту для раціону людини.
Високий вміст ОМЕГА-6 є важливою якістю. Лікарі рекомендують почати їх прийом при перших симптомах атеросклерозу:
- ламкість судин;
- шум у вухах.
Якщо симптоми спостерігаються без виражених проявів, потрібно починати профілактичне лікування. На роль ефективного препарату претендує саме кукурудзяна олія. Якщо є можливість придбання нерафінованої органічної продукції, це найбільш переважно і корисно для здоров’я.
Жирні кислоти Омега-6 в значній мірі покращують структуру волосся, нормалізують менструальний цикл, дозволяють знизити больові відчуття під час місячних і в поєднанні з токоферолом відновлюють гормональний баланс. Арахідонова кислота виводить продукти розпаду, які виникають при загибелі вірусних мікроорганізмів, при цьому виділяється значна кількість токсинів.
Згідно з існуючими дослідженнями, в раціоні людини повинні переважати кислоти ОМЕГА-3. Причому співвідношення повинно бути приблизно 1:4. З цієї причини потрібно збалансувати вміст ненасичених жирних кислот у раціоні за рахунок інших продуктів.
Користь для вагітних
Жир з насіння кукурудзи рекомендується жінкам, які готуються до вагітності або вже виношують малюка. Який вплив робить вітамін Е в процесі розвитку плоду?
- Вітамін Е взаємопов’язаний з гормоном прогестероном, який відповідає за другу фазу циклу і формування жовтого тіла.
- На ранніх термінах вагітності він забезпечує виділення гормонів в потрібній кількості, що сприяє нормальному розвитку малюка.
- Вітамін Е під час вагітності є ефективним захистом від «завмирання плода», викликаного недостатністю жовтого тіла.
При постійному прийомі масло кукурудзи здатне нормалізувати стан жовтого тіла протягом перших трьох місяців, коли відбувається формування плоду. Вміст заліза сприяє підтримці функції крові і синтезу гемоглобіну. Іноді у вагітних спостерігається зниження його змісту, і цю проблему успішно вирішує кукурудзяна олія.
Рекомендовано жінкам, які страдають гормональним дисбалансом і недостатністю прогестерону. Йдеться про поширене порушення, яке можна коригувати за допомогою вживання таких продуктів, як кукурудзяна олія.
Ідеальний продукт для приготування страв
Користь кукурудзяної олії можна поставити на перші позиції завдяки її унікальному властивості. У порівнянні зі соняшниковою, масло кукурудзи при смаженні не піниться і практично не пригорає.
Це пов’язано з більш високою точкою появи диму. Особливо корисно таке масло при приготуванні страв у фритюрі. На цьому не закінчуються його практичні властивості.
Головне, що при обсмажуванні не утворюються канцерогени.
Для людей з хорошим здоров’ям це незначні обсяги токсинів, які організм успішно знешкоджує. Але продукт необхідний у щоденному приготуванні страв для дітей, вагітних, людей похилого віку і тих, хто страждає серйозними захворюваннями. Кукурудзяна олія виключає додаткові канцерогени, що отримуються з їжі і ослаблюють організми людей, які потребують дбайливого ставлення.
Кукурудзяна олія – золота комора мінералів і вітамінів
Кукурудзяна олія можна по праву назвати золотою коморою мінералів і вітамінів. Це якість ставить його в перші ряди високоцінних продуктів харчування, здатних значно впливати на метаболізм.
Слід нагадати, що оцінка стосується органічного нерафінованого продукту. Крім вмісту вітаміну Е, заліза, ПМЖК, за допомогою цієї добавки можна впоратися з гормональними порушеннями у жінок, залізодефіцитною анемією, забезпечити ефективну боротьбу з вірусами.
На цьому не закінчуються важливі властивості кукурудзяної олії.
Знахарі його називають «рідким золотом». Це правда, але причина не в коштовному наборі вітамінів і мінералів. Кукурудза та жири насіння містять золото в дрібнодисперсному стані. Значення цього елемента для здоров’я людини недостатньо вивчено. Але загальновідомий факт, що нації, які вживають кукурудзу, практично не страждають серцево-судинними хворобами.
Масло кукурудзи містить ряд цінних вітамінів, які працюють в організмі на клітинному рівні:
- вітаміни групи В (В1, В2, В6) необхідні для відновлення нервової системи;
- вітамін РР, який відновлює судини;
- біотин – 100 г масла містять 42% його добової норми, це ідеальний продукт, який захищає волосся від посивіння;
- фітостероли – надають дію, схожу на вплив гормонів, відновлюючи клітини без побічних явищ і взаємодіючи з клітинними мембранами;
- фітостерини – знижує холестерин у крові;
- бета-сістерол – стимулює жіночу репродуктивну систему і відновлює репродуктивні якості, дозволяє боротися з раннім старінням;
- пурини – формують пуринові основи ДНК, захищаючи клітини від патологій, особливо корисні для людей, які страждають на подагру;
- холін, який бере участь в роботі нейромедіаторів, необхідний для нервової системи;
- амінокислоти, які надають загальнозміцнюючу дію.
Кукурудзяна олія має унікальний мінеральний склад, в ньому містяться:
- Бор – бере участь в метаболізмі клітин.
- Ванадій – значення не до кінця вивчено, але передбачається, що бере участь в метаболізмі щитовидної залози.
- Рубідій – активує ферменти.
- Кремній – є структурним антиоксидантом.
- Нікель – бере участь у побудові і відновленні РНК і ДНК.
- Марганець – впливає на роботу нейромедіаторів.
- Кобальт – бере участь в метаболізмі щитовидної залози і сприяє виробленню гормонів.
- Фосфор – бере участь в кістковому обміні.
- Селен – на його основі синтезуються селенпротеіни, це активний біоантиоксидант.
- Магній – бере участь в регуляції нервової системи.
- Мідь – впливає на гормональний баланс, особливо на репродуктивну систему.
- Залізо – покращує формулу крові.
- Золото – перешкоджає старінню.
- Калій – незамінний мікроелемент для роботи серця і інші.
Зміст мінералів досить високе, вони активно беруть участь в клітинному обміні і захищають організм від заражень.
Золото рідко міститься в рослинах і рослинних продуктах. Кукурудза є одним з них. Золото справляє надзвичайно сильну біологічну дію.
Шкода
На відміну від інших масел, які не мають побічних явищ, кукурудзяні рослинні жири потрібно приймати, враховуючи захворювання і дисбалансні стани. При прийомі потрібно пам’ятати, що при недостатній очищенні масло може містити пестициди. На ринку представлені продукти з ГМО, які надають непрогнозований вплив на організм людини.
Є й медичні особливості. Прийом олії за рахунок вмісту ОМЕГА-6 повинен бути короткочасним, так як організм більше потребує ОМЕГА-3. Рекомендоване співвідношення при прийомі становить 1:4, незважаючи на корисні якості жирних кислот.
Від використання кукурудзяного масла доведеться утриматися людям, які не переносять глютен. Один сорт культури позбавлений цього недоліку – це цукрова кукурудза.
Якісні продукти маркуються методом виробництва – «холодного віджиму», масляна рідина в цьому випадку виходить при температурі до 47 градусів С. Основні властивості кукурудзяної олії.
Кукурудзяна олія: чим корисно для організму, шкода і протипоказання, як приймати
Кукурудзяна олія – цінний продукт, який знайшов своє застосування в косметології і народній медицині. Вітамінний склад і цілющі властивості роблять його затребуваним в лікуванні багатьох захворювань.
Склад і властивості елементів
Це рослинне масло виробляють з насіння кукурудзи (зародків) методом екстракції і преса. Продукт отримують методом холодного прямого віджиму. Частка жиру від сухої речовини становить 2,5%.
За хімічним складом відрізняється від інших представників продукції природного походження. Вітамінів і мінералів міститься небагато, зате багато жирних кислот (насичених і ненасичених). Вони визначають поживну цінність продукту.
На 100 грам доводиться 899 ккал, вміст рослинних жирів 99,9 г, білки і вуглеводи відсутні, води 0,1 м.
До складу входять такі ненасичені жирні кислоти:
- пальмітолеїнова (омега-7);
- олеїнова (омега-9);
- ліноленова (омега-3);
- лінолева (омега-6);
- гадолінова (омега-11).
Масло кукурудзи, так само як і соняшникова, містить велику кількість вітаміну Е (токоферолу) і його похідних – гамма, бета і дельта-токоферол. Всі вітаміни і мікроелементи представлені в таблиці:
вид елемента | Зміст на 100 г (% від денної норми) | властивості |
Вітамін Е (альфа-токоферол) | 18,5 мг (110%) | Функціонування систем організму, уповільнення процесів старіння, регулює гормональний фон, відповідає за репродуктивну функцію. |
Бета-токоферол | 3,0 мг (20%) | Похідні вітаміну Е грають велику роль в роботі дихальної, кровоносної і нервової систем організму, перешкоджають утворенню тромбів, знижують ризик розвитку інфаркту міокарда. |
Гамма-токоферол | 72 мг (486%) | |
Дельта-токоферол | 4,0 мг (27%) | |
вітамін К | 1,8 мкг (1,6%) | Розпадається під впливом світла і луги, нормалізує кровотворення і згортання крові, має загоюючі властивості, допомагає засвоювати кальцій і вітамін Д. |
Холін (вітамін B4) | 0,2 мг (0,02%) | Захищає клітини від ушкоджень, має заспокійливу дію, покращує загальний метаболізм. |
Натрій | 0,2 мг (0,02%) | Підтримує водно-сольовий баланс в організмі, бере участь у синтезі шлункового соку. |
Фосфор | 2,0 мг (0,3%) | Елемент кісткової тканини, підвищує міцність кісток, підвищує розумову діяльність і допомагає наростити м’язи. |
Йод | 0,8 мкг (0,5%) | Контролює терморегуляцію тіла, незамінний для функціонування щитовидної залози, відповідає за розвиток кісток і м’язів тіла. |
Нікель | 5,5 мкг (3,8%) | Допомагає засвоювати залізо, виробляє гемоглобін і інсулін. |
Хром | 6,8 мкг (14%) | Підтримує норму цукру в сироватці крові, бере участь у виробленні нуклеїнових кислот. |
З опису видно, що продукт містить важливі елементи для функціонування всіх систем організму і не поступається за якістю соняшниковій.
Чим корисно кукурудзяне масло
Продукт рослинного походження має ряд корисних властивостей, які успішно використовуються в нетрадиційній медицині та кулінарії.
Завдяки вмісту поліненасичених, мононасичених кислот і лецитину в організмі відновлюється і активізується ліпідний обмін, що дозволяє регулювати вміст у крові холестерину.
Приносить неоціненну користь пацієнтам з проблемами у функціонуванні кровоносної системи і серця, зменшує ризик закупорки судин.
Підтримує нормальний рівень глюкози, тому корисно приймати діабетикам.
Природна користь масла кукурудзи полягає в підвищеному вмісті вітаміну Е, який сприяє омолодженню організму. Він впливає практично на всі внутрішні органи людини.
Недарма кажуть, що токоферол – вітамін молодості. Зміцнює нервову систему, що благотворно позначається на загальному самопочутті та емоційності.
Його корисно включати в раціон чоловікам, які займаються спортом і відчувають підвищені фізичні навантаження на роботі.
Це обумовлено змістом поліненасичених жирних кислот, що сприяє активній роботі всіх груп м’язів і збільшує загальну витривалість організму.
Його включають до складу багатьох дієт завдяки трьом діям:
- прискорює жировий обмін, що допомагає поступово знизити вагу;
- підсилює перистальтику кишечника і надає проносне дію;
- активізує відтік жовчі, що сприяє зменшенню розвитку холециститу.
Продукт вживають не тільки в їжу. Корисні властивості кукурудзяної олії знайшли застосування в домашній косметології. З нього роблять різні маски для обличчя і тіла, волосся, нігтів. Застосовують в лікуванні псоріазу, почервоніння на шкірі, алергічних реакцій.
Вітамін Е допомагає зберегти волосся красивим і блискучим. Якщо додати масло з паростків зародків кукурудзи в крем або просто нанести на шкіру, воно позбавить від надмірної сухості і лущення. У холодну пору року рекомендується змащувати їм шкіру губ, якщо з’явилися тріщини.
Вітамін F і фосфатиди, що входять до складу продукту, надають на організм наступну дію:
- Підсилюють мозковий кровообіг, підвищують інтелектуальні здібності.
- Регулюють ліпідний обмін і накопичують амінокислоти.
- Розріджують кров, ризик розвитку тромбозу і атеросклерозу знижується.
У чому ще полягає користь кукурудзяної олії для організму? Воно знижує розвиток онкологічних захворювань, розлади нервової системи, підвищує імунний статус організму.
Важливо: Що входить до складу кукурудзи фосфор відфільтровує продукти розпаду з нирок і регулює енергообмін. Завдяки мінералу клітини і тканини добре регенерують, а він захищає їх від можливих мутацій на генетичному рівні.
Як приймати кукурудзяну олію без шкоди для здоров’я
Легкозасвоюване кукурудзяна олія, користь і шкода якого вивчаються тривалий час, знайшло застосування в кулінарії, косметології та нетрадиційній медицині. Представлений продукт в декількох видах:
- Нерафінований склад (стадію очищення не проходить).
- Рафінована дезодорована з відміткою Д і П.
- Очищений склад не дезодорований (з характерним запахом, але без домішок).
Рафінований продукт в кулінарії цінується більше через відсутність специфічного запаху і пестицидів. На ньому готують випічку, використовують для смаження різних страв, додають в соуси. Унікальний склад і корисні властивості дозволяють застосовувати його в харчуванні дітей малого віку. Підходить для тих, хто дотримується дієти.
Застосування нерафінованої кукурудзяної олії приносить не тільки користь, але і шкоду. При вирощуванні кукурудзи качани накопичують шкідливі речовини. При переробці насіння на фабриках після віджиму вони піддаються рафінації, що дозволяє видалити пестициди.
Неочищений продукт не проходить цю стадію, тому зберігає в складі шкідливі компоненти. Але отримати від вживання максимальну користь можна тільки за допомогою нерафінованої складу. Насичений колір і характерний запах свідчать, що продукт зберіг в собі всі вітаміни, які при очищенні (рафінації) частково йдуть.
Важливо: Щоб уникнути негативного впливу на організм, зберігайте в домашніх умовах нерафіновану олію кукурудзи в морозилці і перелийте обов’язково в темну ємність.
Норма вживання в день для дорослої людини становить 80 грам. Підліткам можна з’їдати до 60 грам, дітям з року дозволено їсти по 30 грам. Можна включити його в харчування годуючої матері.
У цей період жінці потрібно багато вітамінів і мінералів для швидкого відновлення після пологів. Допомагає підняти настрій, усунути безсоння і збільшити поживну цінність грудного молока.
Зловживати ним не варто, так як сік зародків насіння кукурудзи містить багато калорій. Поменше використовуйте його для смаження, більше додавайте в свіжі салати і каші та вживайте в чистому вигляді як профілактичний засіб натщесерце.
При вагітності
Під час виношування малюка майбутній мамі потрібно піклуватися про своє здоров’я. Використання масла дозволяє наситити організм вітамінами, що важливо для розвитку дитини. Правила вживання:
- До другого триместру вагітної дозволено додавати в салати, соуси, смажити.
- У третьому триместрі потрібно відмовитися від жирного і смаженого, краще поливати цим маслом салати.
- Якщо жінку нудить або вона відчуває біль під ребром, потрібно знизити вживання продукту до однієї чайної ложки в день.
Максимум користі для вагітних буде, якщо додавати масло в салат зі свіжих овочів.
У раціоні дітей
Вводити продукт в ранній прикорм небажано. Починати можна у віці 8 місяців і додавати потроху, стежачи за реакцією малюка.
Якщо немає алергічної реакції і все нормально зі стільцем, можна змішувати декілька крапель з овочевим або м’ясним пюре.
При схудненні
Продукт допомагає ефективно боротися із зайвою вагою і целюлітом. Звичайно, відразу проблему не вирішити, але в комплексі з дієтою, масажем і фізичними навантаженнями можна позбутися від непотрібних кілограмів.
Вживати краще в чистому вигляді і використовувати в масках для обгортання тіла.
Можлива шкода й протипоказання
Кількість протипоказань вченими не встановлено, так як в основному масло кукурудзи позитивно впливає на організм. На практиці відомо багато корисних властивостей, а протипоказань небагато.
Шкода очевидна при жовчнокам’яній хворобі, підвищеному згортанні крові та індивідуальної непереносимості складових компонентів.
Важливо: Якщо продукт прострочений і змінив колір, вживати його в їжу не можна.
Рецепти народної медицини і косметології
Наведемо кілька домашніх рецептів з натуральним кукурудзяним жиром, які здатні принести відчутну користь.
- Стимуляція жовчного міхура: пити масло по одній столовій ложці в день два рази за півгодини до прийому їжі. Через півтори години відбувається посилене скорочення міхура і жовч починає відходити.
- Лікування псоріазу та екземи: приймати продукт по два рази в день по ложці під час їжі. У воду, якою будете запивати, додайте столову ложку меду і яблучного оцту.
- Маска для краси волосся: перед миттям втерти в шкіру голови олійною складу (суміш базового і ефірного масла, наприклад, іланг-іланг) і залишити на одну годину. Одягти утеплюючий ковпак. Після закінчення часу волосся промити і висушити. Засіб робить коріння міцними, волосся стає слухняним і гладким.
- Щоб усунути на обличчі пігментні плями, протріть шкіру маслом, а потім нанесіть на неї маску з будь-якого фрукта.
- Маска для усунення зморшок: взяти в рівних пропорціях масло, натуральний мед і один яєчний жовток. Все розмішати і нанести тонким шаром на шкіру обличчя. По завершенні 20 хвилин протерти мокрим ватяним диском.
- Щоб зміцнити нігті і зволожити шкіру рук, підігрійте масло кукурудзи і додайте в нього п’ять крапель йоду. Дотримуйтеся вимог в суміші руки протягом 10-15 хвилин. Якщо проводите процедуру перед сном, після неї надіньте рукавички з бавовняного матеріалу.
- Для позбавлення тварин від вушних кліщів підігрійте трохи масла і закапайте в постраждале вухо.
Спробуйте додати цей чудовий продукт у ваш звичний раціон. Додавайте його в маски, креми, пийте натщесерце в чистому вигляді. Але не забувайте, все повинно бути в міру, так як масло містить багато калорій.
Дотримання рекомендацій по вживанню дозволить налагодити роботу всіх систем організму, адже немає нічого кращого того, що подарувала природа.
Кукурудзяна олія: користь і шкода для організму
Кукурудзяна олія (інша назва – Маїсове масло) є не найпопулярнішим продуктом. І в цьому немає нічого дивного, адже кукурудзу в Україні почали культивувати лише близько 300 років тому. Кукурудзяні зерна, на відміну від зерен льону або соняшнику, містять мало масел. Тому дуже довго люди не хотіли добувати олію з насіння кукурудзи.
Але як тільки кулінари вперше спробували кукурудзяну олію, вони відразу ж високо оцінили його унікальний і приємний смак, красивий жовто-золотистий колір і ледве вловимий аромат. Дієтологи ж стверджують, що масло з кукурудзяних зерен володіє масою корисних властивостей і благотворно впливає на організм людини.
Чи так це насправді? Що відомо про хімічний склад та калорійність даного продукту? Чи можна абсолютно всім людям вживати кукурудзяну олію в їжу? Чи існують протипоказання? Сьогодні спробуємо знайти відповіді на ці та багато інших важливих питань, що стосуються масла з кукурудзяного насіння.
Кукурудзяна олія: калорійність і хімічний склад
Кукурудзяна олія – це поживний і цінний продукт, який добувають шляхом віджиму зародків зерна кукурудзи.
Зовні кукурудзяна олія чимось нагадує соняшникову, але в нашій країні і країнах ближнього зарубіжжя воно, на відміну від олії з насіння соняшника, не користується особливою популярністю.
А дарма, адже доведено, що кукурудзяна олія в кілька разів корисніше для нашого здоров’я, ніж соняшникова або оливкова.
Незважаючи на те, що про багатьох рослинних маслах людству було відомо ще в давнину, харчове кукурудзяна олія вперше було видобуто в американському штаті Індіана в кінці дев’ятнадцятого століття.
Сталася ця знаменна подія через те, що олія була дуже дорогим і дістати його було практично неможливо.
Американські фермери вирішили створити свій власний вид масла, який коштував би дешевше, але мав масою корисних властивостей.
У нас же кукурудзяна олія з’явилося відносно недавно, але з кожним роком все більше і більше людей знайомляться з цим продуктом і вводять його в свій раціон.
Деякі експерти називають кукурудзяну олію «рідким золотом», адже в її склад входить багато корисних для організму людини речовин (на 100 г продукту):
- вітамін Е – 14,4-18,8 мг;
- бета-токоферол – 2,8-3,2 мг;
- гамма-токоферол – 72 – 74 мг;
- дельта-токоферол – 3,8-4,2 мг;
- вітамін К (філлохінон) – 1,9 мкг;
- холін – 0,2 мг;
- натрій – 0,2 мг;
- фосфор – 2 мг;
- залізо – 0,01-0,06 мг;
- йод – 0,8-0,82 мкг;
- нікель – 5,5 мкг;
- хром – 6,8 мкг;
- ненасичені жирні кислоти (олеїнова, лінолева, ліноленова, пальмітолева, гадолеінова) – 82,25 г;
- насичені жирні кислоти (пальмітинова, стеаринова, арахінова, маргаринова, миристинова) – 12,95 г;
- омега-3 – 1,16 г;
- омега-6 – 53,52 г;
Калорійність кукурудзяної олії – 880 – 910 ккал на 100 г продукту.
Користь кукурудзяної олії для організму людини
Кукурудзяна олія благотворно впливає на наш організм, так як:
- зміцнює імунітет;
- допомагає швидше відновитися після перенесених хвороб;
- підвищує опірність організму до різного роду сезонним інфекціям і вірусам;
- бореться з астмою, сінною лихоманкою;
- покращує роботу нирок і печінки;
- розріджує кров;
- сприяє більш швидкому загоєнню ран і виразок;
- позитивно впливає на роботу кровоносної системи;
- нормалізує рівень цукру в крові;
- покращує травлення;
- допомагає боротися з виразкою шлунка, адже позитивно впливає на його слизову оболонку;
- допомагає боротися з псоріазом і екземою;
- покращує метаболізм;
- активізує виведення жовчі з організму, так як підвищує скорочення стінок жовчного міхура;
- знижує рівень шкідливого холестерину в крові;
- допомагає позбутися від головних болів і мігрені;
- сприяє більш ефективному виведенню з організму токсинів і шлаків;
- перешкоджає розвитку мікротромбів;
- бореться з вільними радикалами, які шкодять нашому організму і пошкоджують клітини;
- допомагає повернути зір;
- бореться з ураженням сітківки ока.
Користь кукурудзяної олії для чоловіків
- ✚ зміцнює стінки судин;
- ✚ благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи;
- ✚ допомагає запобігти розвитку артеріальної гіпертонії, атеросклерозу судин, тромбозу;
- ✚ є відмінною профілактикою раннього інсульту і інфаркту;
- ✚ бореться зі злоякісними пухлинами;
- ✚ благотворно впливає на дітородну функцію чоловічого організму;
- ✚ є хорошою профілактикою виникнення і розвитку онкологічних захворювань;
- ✚ нормалізує роботу сечостатевої системи;
- ✚ запобігає ранню імпотенцію;
- ✚ покращує працездатність;
- ✚ позитивно впливає на головний мозок;
- ✚ дарує додатковий заряд енергії;
- ✚ підвищує тонус організму.
Користь кукурудзяної олії для жінок
- ☑ нормалізує кількість жиру в організмі;
- ☑ покращує жировий обмін;
- ☑ допомагає схуднути;
- ☑ покращує настрій;
- ☑ захищає шкіру від ультрафіолетових променів;
- ☑ надає легкий проносний ефект, так як м’яко і дбайливо стимулює моторику кишечника;
- ☑ підвищує шанси зачати здорову дитину і виносити його без особливих проблем;
- ☑ успішно бореться з дратівливістю, апатією, нудьгою;
- ☑ знімає нервове напруження;
- ☑ бореться з першими ознаками старіння;
- ☑ підвищує лібідо;
- ☑ допомагає повернути шкірі здоровий і сяючий зовнішній вигляд;
- ☑ бореться зі старечими плямами;
☑ бореться з акне, прищами, вуграми, висипом і т.д.;
☑ зміцнює волосся і нігті;
☑ допомагає позбутися від лупи.
Користь кукурудзяної олії для вагітних
- Бореться з токсикозом;
- Покращує проходження процесу вагітності;
- Благотворно впливає на розвиток і ріст плода;
- Підвищує шанси на народження міцного і здорового малюка;
- Допомагає позбутися від слабкості і швидкої стомлюваності.
Протипоказання і шкода
Кукурудзяна олія має масу корисних властивостей і практично не має протипоказань. Але деяким людям слід відмовитися від вживання олії з зерен кукурудзи або ж приймати його з особливою обережністю.
- Дієтологи не рекомендують включати в раціон кукурудзяну олію людям, у яких спостерігаються такі захворювання і проблеми зі здоров’ям:
- ✘ тромбоз;
- ✘ тромбофлебіт;
- ✘ індивідуальна непереносимість;
- ✘ хвороби, спровоковані високим рівнем протромбіну;
- ✘ жовчнокам’яна хвороба;
- ✘ алергія;
- ✘ певні хвороби кишечника і шлунка;
- ✘ сувора дієта.
Зловживати кукурудзяним маслом не варто ні в якому разі, адже воно містить в своєму складі велику кількість вітаміну Е і відноситься до висококалорійних продуктів. 1 – 2 столові ложки олії з зерен кукурудзи в день – оптимальний варіант для того, щоб організм отримав всі необхідні корисні речовини.
Не слід використовувати прострочене масло, яке помутніло і набуло гіркий присмак, адже в продукті накопичилося багато шкідливих для здоров’я окисів.
Відгуки
✔Елла, 29 років: «Кілька місяців тому я відкрила для себе кукурудзяну муку, а тепер ввела в свій раціон і кукурудзяну олію. Ніколи б не подумала, що мені і членам моєї сім’ї так сподобається цей продукт.
Хоча я прекрасно усвідомлюю, що кукурудзяна олія не зможе повністю замінити мені соняшникову і оливкову олію, але я і подумати не могла, що масло з кукурудзяних зерен корисніше соняшникової олії.
Головні переваги кукурудзяної олії – це те, що в її склад входять корисні речовини і велика кількість вітаміну Е, який багато дієтологів називають вітаміном молодості. Це дієтичний продукт, який не містить канцерогенів, не піниться і зовсім не пригорає.
Я нещодавно прочитала в одному популярному журналі, що кукурудзяна олія дуже корисна для нашого організму, адже вона підвищує імунітет, допомагає при проблемах з кишечником, позитивно впливає на кровоносну систему та благо науково доведено, що вона корисна людям, які борються з атеросклерозом. А ще її корисно вживати майбутнім матерям і жінкам, які лише планують вагітність.
Масло з насіння кукурудзи дуже смачне: сподобалося і мені, і чоловікові, і двом дітям (5 і 8 років). Воно має оригінальний і своєрідний запах, насичений золотистий колір і трохи солодкуватий смак. Виробник рекомендує зберігати масло в холодильнику, тому я так і роблю, хоча соняшникову олію звикла зберігати в шафі.
✔ Ксенія, 34 роки: «Про користь кукурудзяної олії чула багато разів, але все ніяк не могла просто взяти і купити її.
Послухаю чергову подружку, яка хвалить кукурудзяну олію, запам’ятаю це, а потім обов’язково забуду. Допоміг мій чоловік, якого я попросила після роботи заскочити в супермаркет і купити соняшникову олію.
Ось він і забіг в магазин, але приніс не соняшникову, а кукурудзяну олію, оскільки взяв перше, що попалося йому на очі.
Лаяти чоловіка я не стала, адже спочатку сама не зрозуміла, що тримаю в руках кукурудзяну, а не звичну соняшникову олію. Якщо ж гарненько придивитися, то можна помітити, що кукурудзяна олія має більш насичений колір.
На зворотному боці етикетки виробник вказує, що масло з кукурудзяних зерен багате на вітамін Е, який по праву називають природним антиоксидантом і борцем зі старінням шкіри.
Мені сподобався колір і запах кукурудзяної олії. Воно не гірчить, має дуже приємний і трохи солодкуватий смак. Хоча для мене воно має солодкуватий смак, чоловік нічого особливого не помітив.
Поки що на кукурудзяній олії я нічого не смажила, але активно додаю його до салатів. Тепер планую використовувати масло в сирому вигляді, адже хочу зберегти всі корисні елементи, що містяться в його складі.
✔ Вікторія, 42 роки: «Протягом останніх кількох років я намагаюся вести здоровий спосіб життя, тому активно цікавлюся корисними для організму продуктами.
Одним з таких продуктів для мене є кукурудзяна олія. Воно, в порівнянні з соняшниковою, містить багатий комплекс вітамінів і корисних елементів.
У великій кількості в маслі з кукурудзяних зерен присутній вітамін Е, який благотворно впливає на шкіру, волосся і нігті.
Колір кукурудзяної олії жовто-золотий, але темніший, ніж у соняшникової олії. Запах я практично не відчула, а ось смак мені дуже сподобався. Під час смаження масло з кукурудзи не піниться і не пригорає, тому приготування з ним приносить тільки позитивні і приємні емоції.
Якщо регулярно вживати кукурудзяну олію, алергічні реакції знижуються, шкіра стає більш зволоженою і еластичною, а загальний стан організму помітно поліпшується. Але не варто забувати, що це масло дуже калорійне, тому зловживати ним дієтологи не радять, особливо людям, які дотримуються дієти.
Іноді я використовую кукурудзяну олію й для косметичних цілей. Невелику кількість масла я підігріваю, втираю його в шкіру голови та обертаю голову рушником, змоченим в теплій воді. Ходжу так 25-35 хвилин, а потім змиваю маску звичайним шампунем. Результатом дуже задоволена, волосся стало здоровим і блискучим, а лупа зникла. Рекомендую всім дівчатам!».
Кукурудзяна олія: шкода та користь для людини
Продукт цінується в кулінарії за високу температуру димлення, від якої залежить кількість диму при смаженні. Кукурудзяна олія, користь і шкода цього «рідкого золота» для здоров’я людини все більше привертають увагу дієтологів, лікарів та косметологів. Завдяки значній кількості вітаміну Е та незамінних жирних кислот омега-3 і 6, цей продукт допомагає зберегти здоров’я і молодість.
Корисні речовини в складі продукту
Зернівки кукурудзи містять менше масла, ніж насіння соняшнику або льону. Вперше продукт для харчового застосування було отримано лише в кінці XIX століття в США. Тому кукурудзяна олія не має такої багатої історії, як оливкова. Тільки в останні десятиліття продукт привернув увагу дієтологів та адептів здорового способу життя.
Опис складу і калорійності
Олія кукурудзяна нерафінована має насичений жовтий колір або червонувато-коричневий відтінок, приємний смак. Зміст лецитину (фосфоліпідів) та поліненасичених жирних кислот (ЖК), особливо лінолевої (омега-6), високе. Збірна назва комплексу поліненасичених жирних кислот – «вітамін F», токоферолів – «вітамін Е».
Особливості складу (на 100 г продукту):
- загальний вміст ліпідів – 99,9 г;
- поліненасичені жири – 50,4 г, з них омега-6 ЖК – 49,8 г, омега-3 ЖК – 0,6 г;
- мононенасичені жири – 30,6 г;
- насичені жири – 15 г;
На 100 г продукту доводиться 899 ккал, на 1 столову ложку – від 110 до 125 ккал. Помірне споживання масла дозволяє скористатися його корисними властивостями без шкоди для фігури.
Вітаміни та вітаміноподібні речовини: бета-каротин, Е, D, С, К, В1, В3. Токоферолів міститься майже в 2 рази більше, ніж в оливковій та соняшниковій олії. Є невеликі кількості мінеральних речовин, зокрема кальцій, залізо, цинк, мідь, селен.
Користь ненасичених жирних кислот
Продукт багатий жирними кислотами, але залишається стабільним, порівняно з багатьма іншими харчовими маслами. Причина в тому, що в олії присутні жиророзчинні антиоксиданти – токофероли. Точка димлення нерафінованої олії – 178 ° C, рафінованої – 232 ° C.
Жирні кислоти є неодмінними учасниками обмінних процесів. Вони синтезуються в організмі або надходять ззовні в їжі, витрачаються при формуванні клітин і тканин, в метаболічних реакціях і енергетичному обміні.
Користь токоферолів
Вітамін Е – один з антиоксидантів (поряд з вітамінами А, С та іншими речовинами). Ці сполуки перешкоджають збільшенню кількості вільних радикалів в тканинах і, тим самим, захищають клітини від руйнування. Образна назва – «вітамін молодості і краси». Натуральний антиоксидант допомагає зберегти шкіру свіжою та еластичною, захищає від токсинів.
Зміст токоферолів в оливковій олії таке ж високе, як в кукурудзяній. Але перше значно дорожче другого. Нерафінована соняшникова олія багата на вітамін Е, проте має специфічний запах і відносно низьку температуру димлення. Слід пам’ятати, що будь-яка рафінована рослинна олія містить менше токоферолів, ніж необроблене.
Користь лецитину
Природна суміш фосфоліпідів з тригліцеридами, вільними ЖК, складними ефірами, біологічними пігментами і фітостеринами також виконує в складі продукту роль антиоксиданту. Лецитин в тонкому кишечнику розщеплюється на вищі жирні кислоти, холін, фосфорну кислоту, гліцерин.
Кукурудзяна олія
Кукурудзу почали вирощувати як культурну рослину ще близько 7-12 тисяч років тому на території сучасної Мексики. Найдавніші знахідки цієї культури були знайдені в печері Ґвільям Накітц (сучасна Оахака в південному районі Мексики) і датуються 4250 роком до нашої ери. Цікаво, що тоді кукурудзяні качани були практично в десять разів меншими сучасних і не перевищували в довжину 3-4 сантиметрів.
Зараз в косметології та кулінарії часто використовують масло з кукурудзи, користь і шкода якого давно вивчались в Америці, а саму кукурудзу тоді називали «золотом Заходу». Це масло вперше отримали в 1898 році в американському штаті Індіана.
Зовні воно нагадує соняшникову, його колір може варіюватися від світло-жовтого до червонуватого і навіть коричневого. Цей продукт приємно пахне та має м’який смак. Температура застигання кукурудзяної олії коливається від -10 до -15 ° C.
Масло виробляють із зародків кукурудзи. Є два способи його виробництва: екстракційний та пресовий.
Для отримання всього набору корисних речовин кукурудзяної олії використовують наступну технологію: зародки зерен вимочують у воді 30-40 годин, після чого дана маса обробляється діоксидом сірки. Внаслідок цього виходить світло-жовта рідина, вона абсолютно прозора і не має запаху в очищеному вигляді. Кукурудзяна олія буває таких видів:
- Рафінована дезодорована (марка Д) – використовується при приготуванні дієтичних страв;
- Рафінована дезодорована (марка П) – застосовується на підприємствах громадського харчування;
- Рафінована НЕ дезодорована – має специфічний запах, але проходить певну очистку;
- Нерафінована – у неї більш темний колір, виразний аромат і деяка кількість осаду. Подібне масло має найбільше корисних речовин.
Не дивлячись на користь нерафінованої олії, її використовують не так часто, адже крім корисних вітамінів, в ній містяться залишки пестицидів, які застосовуються при вирощуванні цієї культури в виробничих масштабах.
В результаті в магазинах можна зустріти тільки рафінований продукт, який чудово підходить для кулінарних цілей: воно при смаженні не піниться, не горить, тому і не виділяє дим, що містить канцерогени.
Відсутність яскравих смакових якостей рафінованої олії дає можливість застосовувати її для заправки салатів.
Як вибрати
Кукурудзяна олія повинна бути гранично прозорою і чистою, красивого рівномірного кольору.
Найкраще вибирати масло в скляній тарі. Пам’ятайте, що якісний продукт не може бути дешевим. Варто вибирати масло з середньої цінової категорії: тут багато якісних зразків, а вартість ще не така висока, щоб її уникати.
Також варто вибирати масла від відомих виробників. Вони, маючи великі потужності і піклуючись про нормальні відносини з перевіряючими органами, намагаються не допускати браку і низької якості.
Як зберігати
При тривалому зберіганні масло кукурудзи може набувати неприємний аромат.
Якщо ви придбали нерафіновану, так зване «живе» масло, то зберігати його треба в скляній ємності в холодильнику; інакше в теплому місці і на світлі такий продукт швидко помутніє, втратить корисні властивості і придбає неприємний гіркий смак.
На прилавках найчастіше представлено дезодоровану рафіновану олію, яка зберігається значно довше в будь-яких умовах. В ході дезодорації з олії усувають речовини, які надають продукту характерний запах.
У кулінарії
Кукурудзяна олія чудово підходить для смаження, приготування різних страв у фритюрі і гасіння. Важливо відзначити, що воно не утворює при нагріванні канцерогенних речовин, не пригорає і не піниться. Тому для цих цілей радять використовувати саме кукурудзяну, а не соняшникову олію. Та й витрачається воно економніше.
Кукурудзяна олія використовують також для приготування майонезу, різних соусів, випічки, тесту. Цей продукт має колосальну кількість корисних властивостей, а це робить його вкрай важливим інгредієнтом, використовуваним у виробництві дієтичних продуктів і страв дитячого харчування.
Цей продукт широко використовують для заправки салатів. Оскільки кукурудзяна олія не має характерного смаку, вона не може перебити натуральний смак інгредієнтів.
Використовується кукурудзяна олія і в промисловому виробництві – його можна часто побачити в складі різних маргаринів.
Калорійність
Хоча калорійність масла досить висока – 899 кКал – цей продукт є дієтичним, легко засвоюваним організмом.
Харчова цінність в 100 грамах:
Білки, гр | Жири, гр | Вуглеводи, гр | Зола, гр | Вода, гр | Калорійність, ккал |
– | 99,9 | – | – | – | 899 |
Олія із зародків кукурудзи містить багато корисних для здоров’я речовин. У складі цієї олії є близько 85 відсотків ненасичених жирних кислот. Однак мова йде лише про нерафіновану олію. Воно багате також насиченими жирними кислотами. Присутні в ньому і вітаміни F, B1, Е, PP, лецитин і провітамін А.
Основною перевагою кукурудзяної олії перед іншими називають наявність у ній досить високого вмісту вітаміну Е. Цей вітамін вважається сильним антиоксидантом, що сприяє захисту організму від передчасного старіння.
За рахунок вітаміну Е це масло сприяє правильному функціонуванню статевих залоз, воно вкрай корисне вагітним, захищає клітини від потенційних мутацій.
Вчені давно вивчили механізм старіння людського організму. Причиною старіння вважаються вільні радикали, що ушкоджують всі клітини. Дослідники намагаються знайти способи боротьби з радикалами. Одним з них можна назвати вживання вітаміну Е. Цей антиоксидант перешкоджає зношуванню клітин.
Щоб отримувати необхідну кількість цього вітаміну, необов’язково купувати дорогі біологічні добавки. Просто треба знати, в яких саме продуктах міститься максимальна його кількість, і намагатися вживати їх в їжу регулярно. Серед таких продуктів займає важливе місце і кукурудзяна олія.
Треба відзначити, що вітаміну Е в цьому маслі міститься в 2 рази більше, ніж у соняшниковій і оливковій.
До речі, вітамін Е називають ще токоферол. Це слово на латині означає «несучий потомство». А ім’я таке він отримав, тому що його основною функцією є підтримка в жіночому організмі здатності до виношування і розмноження здорових дітей.
Вчені встановили, що вітамін Е – жиророзчинний. Це означає, що наявність жирного середовища – обов’язкова умова його засвоєння організмом.
Кукурудзяна олія чудово підходить в якості такої середовища, адже в ній розподілено рівномірно вміст найважливіших жирних кислот.
Корисні і лікувальні властивості
Кукурудзяна олія – чудовий дієтичний продукт. Вона позитивно впливає на множинні системи організму. Регулярне вживання цієї олії дає можливість налагодити обмінні процеси. Цей продукт сприяє поліпшенню роботи кишечника, жовчного міхура і печінки, він є досить ефективним жовчогінним засобом.
Також можна відзначити захисну дію цього продукту на генетичний апарат всіх клітин: запобігання іонізуючим випромінюванням і мутацій, які є наслідком дії хімічних речовин на організм.
Ненасичені жирні кислоти олії кукурудзи сприяють підвищенню опірності до атак інфекційних вірусів.
У складі кукурудзяної олії є речовини, які дають можливість знизити рівень холестерину. Так, кукурудзяна олія допомагає запобігти розвитку атеросклерозу і зменшує ризик тромбоутворення.
Цей продукт має загальнозміцнюючу дію. У ньому міститься вітамін К, який позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи.
Завдяки корисним якостям, масло кукурудзи знаходить застосування в рецептах народної медицини. Рекомендована доза цього масла на добу становить 75 грам. Його корисно щодня вживати в їжу. Особливо кукурудзяна олія корисна вагітним, годуючим матерям і малюкам.
Лінолева кислота в кукурудзяній олії допомагає організму ефективніше боротися з різними захворюваннями. Вона відповідає також за згортання крові. Лікарі рекомендують вживати регулярно кукурудзяну олію тим, хто страждає такими захворюваннями, як лущення шкіри, астма, сінна лихоманка, головний біль.
Масло кукурудзи стимулює функціонування жовчного міхура: через 1-1,5 години після його споживання скорочення посилюються, що викликає виділення свіжої жовчі. Для цього радять приймати кукурудзяну олію 2 рази на добу по столовій ложці за 30-40 хвилин до ранкового і вечірнього прийому їжі.
Внутрішнє застосування цього масла рекомендовано лікарями при цукровому діабеті, порушенні обмінних процесів, проблемах роботи кишечника.
Зовнішнє застосування цього продукту полягає в обробці ділянок тіла, пошкоджених опіками, а також для загоєння ран, наприклад, тріщин на губах.
Народна медицина також пропонує застосовувати масло кукурудзи для лікування екземи та псоріазу. Для цього використовують наступний рецепт: 2 рази на добу випивати по столовій ложечці масла під час їжі і запивати його склянкою кип’яченої теплої води. У неї додають невелику кількість (по столовій ложці) меду і яблучного оцту.
Використання в косметології
Використовують масло кукурудзи і в косметології. Воно допомагає набагато поліпшити стан волосся і шкіри. Так, щоб волосся зробити більш здоровими і міцними, слід підігріте масло просто втирати в шкіру голови.
Потім в гарячу воду опускають рушник і обертають їм голову. Це проробляють кілька разів. Потім волосся треба промити будь-яким нейтральним милом.
При цьому ваше волосся стане більш шовковистим і здоровим, усувається лупа. Разом з цим добре буде додавати масло кукурудзи і в їжу під час кожного основного прийому їжі.
Варто зазначити, що цей продукт можна знайти в складі безлічі засобів по догляду за будь-яким типом волосся.
Як вже згадувалося, масло кукурудзи багате на вітаміни А, F, E і необхідні ненасичені жирні кислоти. У цьому продукті є лецитин і лінолева кислота, які часто застосовують в косметології. Ці речовини допомагають відновити бар’єрні функції шкіри.
Це масло живить і пом’якшує шкіру, володіє відмінними антиоксидантними властивостями. Продукт з кукурудзи сприяє поліпшенню кольору обличчя і відновлює захисні функції шкіри.
Масло кукурудзи має порівняно високу поживну цінність, тому його використовують для роздратованої, сухої, шорсткої і в’янучої шкіри.
Цей продукт також сприяє регенерації шкіри. Це можна пояснити високим вмістом вітаміну А. Варто відзначити, що це масло підходить для будь-якої шкіри. Їм корисно протирати суху шкіру, на якій є пігментні плями.
Подібну процедуру треба проводити регулярно. Після того, як протерли обличчя, необхідно зробити вологий гарячий содовий компрес, а закінчити цю процедуру рекомендують нанесенням на шкіру маски.
Її легко приготувати вдома з соку або м’якоті будь-яких овочів.
Для обробки шкіри використовують такі способи:
- Протирають кукурудзяною олією пігментні плями, після чого наносять на шкіру маску з м’якоті фруктів (наприклад, персика);
- Застосовують маску з кукурудзяної олії, меду і жовтка для усунення невеликих зморшок. Маска рівномірно наноситься на шкіру на 20 хвилин, після чого її знімають ватою, змоченою в теплій воді;
- Ванна з підігрітої олії з додаванням 3-4 крапель йоду для рук і нігтів. Руки треба потримати в цьому складі 15 хвилин. Така процедура може комбінуватися з нанесенням масла на руки перед сном, після чого потрібно лягати спати в бавовняних рукавичках;
- У комбінації з ефірними маслами використовують для сеансів масажу.
Дослідження вчених не виявили на практиці наявність яскраво виражених протипоказань до вживання кукурудзяної олії. Відзначаються лише окремі випадки, що трапляються при індивідуальній непереносимості його компонентів, тому починати використовувати масло рекомендується поступово.
Також не можна використовувати кукурудзяну олію з вичерпаним терміном придатності, адже в ньому з часом утворюються окиси, які можуть порушити обмін речовин.
У нашій статті йдеться про властивості кукурудзи, її корисні і небезпечні властивості, хімічний склад, харчову цінність, наявність вітамінів і мінералів, застосування в кулінарії та косметології.