Лосось: користь і шкода, калорійність, види, рецепти з фото, відгуки

Про користь лосося для жінок, чоловіків, дітей і людей похилого віку говорити можна нескінченно. Найголовніше і незаперечне достоїнство риби — у високому вмісті білка і жирних кислот омега-3.
- По всьому світу цей морський продукт вживається в самих різних варіаціях, так як регулярність прийому цього дивного ніжного м’яса є запорукою здорового серця, щитовидної залози і довгої молодості.
А ви знаєте, що ця смачна червона риба також може завдати шкоди організму? Ось про ці дві складові ми і поговоримо сьогодні.
рибні плюси
Правильно приготовлений лосось має благотворний вплив на організм:
При білкових сушках ця риба ідеальна; додавши її в раціон, нарощування м’язів буде відбуватися якісно і швидко. Лососевий протеїн добре засвоюється. Побічні ефекти вкрай рідкісні.
Мінімальна кількість калорій і велика кількість білків відмінно насичують організм, тому лососина прекрасно підходить для тих, хто бореться із зайвою вагою. Її рекомендують при дієтичному харчуванні.
Вміщені вітаміни групи В важливі для нервової системи. Регулярне вживання риби благотворно діє на зміцнення нервових клітин та покращує пам’ять і увагу. Мозкова діяльність активізується.
Користь і шкода лосося не співставні. Хоча, є деякі особливості, через які він може вважатися навіть небезпечним. Але про це пізніше.
Що ще корисного в рибному м’ясі:
- лосось запобігає патології серця;
- покращує зір;
- захищає від онкологічних хвороб;
- знижує рівень цукру в крові, стимулюючи синтез інсуліну.
Це далеко не всі переваги цієї дивовижної риби. Ми не будемо вдаватися в подробиці, оскільки треба розповісти ще про користь і шкоду копченого лосося, сирого, його ікри, печінки. Все по порядку.
Сира риба
Користь і шкода сирого лосося залежить від місця зростання риби. Так, у дикому лососеві практично немає шкідливих речовин.
Хоча, практично у всіх видах цього сімейства є трохи ртуті. Через це червону рибу не рекомендують вагітним жінкам та годуючим матерям.
Примірники, вирощені на фермах, просочені антибіотиками, соєю, ГМО. Зрозуміло, що все це накопичується в рибному м’ясі, потім потрапляє в людський організм. Користь від такого продукту малоймовірна.
Крім того, в червоній рибі містяться пурини, які викликають подагру. При підозрі на це захворювання лосось протипоказаний. Ще бували випадки, коли він викликав алергію.
Через гельмінтів їсти сиру рибу не бажано. Справа в тому, що ці паразити можуть потрапити в організм людини і рости в ньому.
Лососевий «субпродукт»
Трохи про користь і шкоду печінки лосося. Всім відомо, що печінка будь-якої тварини – це цінний продукт. Але мало хто знає, що у лососевих риб вона є найціннішим джерелом урсодезоксихолевої і хенодезоксихолевої кислот.
Ці жовчні кислоти мають дивну властивість розчиняти холестеринові жовчні камені. Крім того, вони зменшують кількість самого холестерину, впливають на кількість і якість жовчі.
Яйця лососевих риб
Користь і шкода ікри лосося. Спочатку опишемо корисні властивості:
- профілактика рахіту;
- підживлення нервових клітин енергією;
- підвищення чоловічої потенції;
- забезпечення повноцінного розвитку зародка, нормалізація життєдіяльності дорослої людини;
- зміцнення імунної системи;
- зміцнення кісткової тканини, профілактика ОДА;
- стимулювання серцево-судинної системи;
- поліпшення зору;
- нейтралізація розвинених ракових клітин;
- поліпшення стану шкіри;
- профілактика хвороби Альцгеймера, астми, екземи, псоріазу, онкозахворювань, ожиріння тощо.
Шкода
Негативних впливів на людський організм помічено вкрай мало, але вони є. Найчастіше виражаються в алергічній реакції на морепродукти.
Надмірне вживання також не принесе користі. Крім того:
- наявність солі провокує порушення обмінних процесів;
- в малих кількостях корисний у боротьбі з ожирінням;
- може містити ртуть, в залежності від місця вилову;
- для здоров’я небезпечний неякісний продукт.
Щоб в рибі збереглося максимум корисних речовин, її не рекомендується смажити, тим більше на маслі. Найкраще, якщо ви лосося відварите, запечете або приготуватимете на грилі.
Фото лосося
Будь ласка, зробіть репост.
Лосось: користь і шкода, склад і харчова цінність
Ця океанічна риба відома своїм чудовим смаком і помаранчевим відтінком м’яса. У магазинах можна зустріти копчений, солоний, морозиво і свіжий лосось. З нього готують безліч страв, у тому числі і досить популярні суші. Склад цієї риби багатий вітамінами і мікроелементами. Користь і шкода лосося дуже часто обговорюються дієтологами.
Опис і зовнішні ознаки
До родини лососевих належать такі популярні види риб, як форель, горбуша, сьомга, нерка, кумжа і ішхан. Мешкає лосось в океані, де проводить більшу частину свого життя. Живуть ці риби досить довго. Їх вік дуже часто досягає п’ятдесяти років. Народжується і помирає лосось в річках. Прямуючи вгору за течією, самки відкладають ікру і тут же гинуть, не в силах подолати зворотний шлях. Зовні вони нагадують риби сімейства оселедцевих. Їх зростання іноді досягає двох метрів, а вага – сімдесяти кілограмів. Тіло у всіх лососевих стислий з боків з циклоїдною лускою.
Склад м’яса лосося
Користь і шкода риби часто обумовлені її складом. Цей продукт містить досить багато білків і жирів. У його складі практично відсутні вуглеводи. Цей продукт цікавий тим, що містить величезну кількість вітаміну PP, що відповідає за здоров’я судин, і вітаміну B3, що знижує рівень поганого холестерину. Завдяки цьому поєднанню у людини, яка регулярно вживає порцію м’яса лосося, очищуються і оздоровлюються судини, помітно зміцнюється вся серцево-судинна система і покращується робота мозку.
Завдяки великій кількості поліненасичених кислот Омега 3 і 6 відновлюється гормональний фон, а шкіра і волосся помітно оновлюються.
Ці кислоти діють омолоджуюче на весь організм і дуже цінуються серед прихильників здорового харчування.
На Землі існує не так багато продуктів, які можуть похвалитися великим вмістом цих речовин. Серед лідерів виділяють риб’ячий жир і льняне масло.
Крім того, лососеве м’ясо також є постачальником інших вітамінів групи B. Завдяки їм покращується функціонування шлунково-кишкового тракту і посилюється імунна система. Серед мікроелементів найбільшу кількість становить калій, укріплюючий серцевий м’яз, і фосфор. Крім того, у складі лосося можна зустріти марганець, залізо, магній і натрій.
Корисні властивості
Ця риба входить до складу дієтичного харчування, призначеного для відновлення сил після тривалої хвороби. А також з її допомогою покращують стан шкіри і волосся (так звана омолоджуюча дієта). Користь і шкода лосося для здоров’я часто обговорюються фахівцями. Лікарі давно рекомендують вживати цю рибу в якості профілактики онкологічних захворювань. Вона досить швидко і легко засвоюється організмом, завдяки чому її можна вживати з самого раннього віку і до глибокої старості. Вона не викликає дискомфорту для шлунка і підшлункової залози.
Цей продукт помітно розслабляє нервову систему і покращує настрій. Його рекомендують вживати психічно неврівноваженим людям та тим, хто має важку працю. Він сприяє засвоєнню цукру та перешкоджає виникненню діабету.
Енергетична цінність
Кількість калорій в лососі досить велике. Так, у ста грамах продукту міститься двісті двадцять кілокалорій. Це середня цифра, яка коливатиметься залежно від способу приготування риби. Наприклад, під великим питанням знаходиться користь і шкода солоного лосося.
Вдома, в смаженому лососеві калорій буде, природно, більше, ніж у вареному. Маринад або соус також підвищують калорійність страви. Втім, його часто вважають за краще готувати на грилі без додавання масла. Вважається, що цей продукт настільки досконалий і самодостатній, що не потребує тривалого приготування або приправ.
Використання на кухні
Дуже часто люди не замислюються про користь і шкоду лосося під час приготування їжі. Лосось здатен прикрасити будь-яку страву і зробити його святковим. Наприклад, пиріг з лососем можна вважати буденним. Відмінно зарекомендувала себе ця риба, приготована на грилі або в духовці. Для цього в попередньо змащену маслом фольгу кладуть філе лосося і загортають. Випікається філе досить швидко, протягом двадцяти хвилин. Дізнатися про готовність продукту можна, проткнувши його виделкою. При запіканні калорійність збільшується і вже становить 255 кілокалорій.
Слід враховувати, що перед приготуванням заморожений шматок варто розморозити. Зазвичай це роблять в мікрохвильовці. Вкрай не рекомендується робити це на повітрі в літню спеку. М’ясо риби дуже швидко поглинає мікроби і стає небезпечним для здоров’я.
Як вибрати лосось
Охолоджений продукт, як правило, містить максимальну кількість користі і зберігає свій смак. У магазинах часто можна побачити філе лосося підозріло помаранчевого кольору.
Недобросовісні продавці іноді зафарбовують м’ясо барвником, щоб надати йому яскравий відтінок. Справа в тому, що під час зберігання м’ясо блідне. Залежаний продукт зазвичай має світлий відтінок.
Таким чином, завдяки фарбі продавці приховують справжній термін зберігання м’яса.
Тому краще звертати увагу на продукт, який має в міру насичений відтінок і рибний аромат. Якщо купується ціла риба, то з нею доведеться повозитися. Чистити лосось найкраще тоді, коли він ще не повністю відтанув. Таким чином луска легше піддається очищенню.
Не можна мити рибу під теплою водою, інакше її смак зіпсується. А також не рекомендується залишати тушку в сирому вигляді. Після водних процедур її обов’язково витирають паперовим рушником. Зберігається тушка протягом трьох днів на нижній полиці холодильника.
У морозильнику термін зберігання, природно, збільшується у кілька разів.
Кому шкідливий
Іноді в сирій рибі можуть перебувати паразити, невидимі для ока. Користь і шкода лосося також залежать від способу вирощування. Наприклад, на спеціалізованих фермах у корм рибам додають антибіотики, які потім накопичуються в м’ясі.
Не можна вживати м’ясо лосося при подагрі, оскільки в його складі містяться пурини. Не рекомендується вживати забагато цього продукту вагітним жінкам, оскільки існує ризик отримати велику дозу ртуті. Справа в тому, що деякі види лососевих можуть містити цю речовину.
Через високу калорійність людям із зайвою вагою слід вживати лосось в обмеженій кількості. Крім того, у осіб, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, може виникнути тяжкість у животі і нудота. При важких захворюваннях печінки також не рекомендують вживати жирну рибу.
Користь і шкода черевця лосося також неоднозначні.
Копчений лосось
У цьому продукті міститься маса токсичних речовин, отриманих в результаті копчення або обробки рідким димом. Це загрожує виникненням гастриту, захворюваннями печінки і жовчного міхура. Особливо сильно може постраждати печінка, оскільки, окрім канцерогенів, у складі лосося також міститься багато жиру. Після копчення в рибі залишається не більше 80% корисних речовин. Тобто 20% втрачається при приготуванні. Навіть в такому вигляді вона все ще залишається джерелом поліненасичених кислот і вітаміну PP.
Як правило, рибу готують трьома способами: за допомогою рідкого диму, холодного і гарячого копчення. Користь і шкода копченого лосося залежать від способу приготування. Найменшу шкоду приносить риба, приготована методом холодного копчення.
Завдяки тому, що дим деревини, що містить шкідливі речовини, проходить через цілу систему трубопроводів, він практично не потрапляє на м’ясо риби. Іноді під час копчення недобросовісні виробники використовують неякісну рибу в надії, що солоний смак і пряний запах диму не нададуть можливості покупцеві визначити залежаний товар.
Після копчення велика частина шкідливих мікроорганізмів зберігається в м’ясі, оскільки температура в 25 градусів не діє на них згубно.
Занадто солона копчена риба погано впливає на нирки і печінку. Тому людям, що страждають підвищеним артеріальним тиском, не рекомендується її їсти.
Лососева ікра
У чому полягає користь і шкода ікри лосося? У цьому унікальному продукті міститься величезна кількість вітаміну А і Е. Її рекомендують вживати в зимову пору року, коли є нестача вітаміну D. Крім цього, у складі ікри є багато йоду, що забезпечує нормальне функціонування імунної системи, а також фосфору і кальцію. Ці мікроелементи відповідають за здоров’я кісток і всього опорно-рухового апарату. Вона повністю засвоюється організмом і не містить зайвих вуглеводів або шкідливих жирів.
Вченими було помічено властивість лососевої ікри позитивно впливати на роботу нервової системи і мозку. Її рекомендують їсти під час навчання або діяльності, що вимагає розумової напруги. Крім того, цей продукт покращує чоловічу потенцію і навіть бере участь у виробленні гормонів. Існує не тільки користь ікри лосося, але й шкода.
Недоліком ікри є наявність такої речовини, як холестерол. Тому не рекомендується з’їдати занадто велику кількість продукту в один день. У ньому міститься досить багато калорій, і тому людям із зайвою вагою слід бути обережними.
А також пацієнтам із захворюваннями нирок або підвищеним артеріальним тиском не радять вживати багато червоної ікри через солі. Окремо варто відзначити неякісний продукт від недобросовісних виробників, який губить здоров’я людини.
Користь і шкода молочка
Спермою називають сперму самців риби. Користь і шкода молочка лосося полягають у наступному. В її складі присутні аналогічні ікрі вітаміни та мікроелементи. Білок протамін, що міститься в молоці, допомагає продовжити дію деяких препаратів. Наприклад, його вкрай корисно вживати разом з інсуліном. Молочка дуже корисна для жінок, які бажають зберегти свою молодість і красу. Завдяки наявності унікальних речовин цей продукт здатний омолоджувати організм і продовжувати молодість шкіри.
Шкода молочка обумовлена головним чином наявністю шкідливих компонентів, що потрапляють в цей продукт при штучному вигодовуванні. А також пересолена риба має, як правило, дуже солоне молоко, що несприятливо позначається на здоров’ї людей з хворими нирками.
Лосось: користь і шкода для організму | Їжа як ліки
Лосось: користь і шкода для організму людини
Перш за все, давайте поговоримо про те, чим корисний лосось для організму людини.
Багато досліджень показали, що збільшення споживання жирної риби, такої як форель, скумбрія, оселедець і лосось, знижує ризик розвитку ожиріння, цукрового діабету і серцево-судинних захворювань. Регулярне вживання лосося також підтримує здорові рівні холестерину.
Лосось – фантастична альтернатива тваринним джерелам білка, таким як курка або яловичина. Ця риба забезпечує достатнє надходження білка, але містить набагато менше насичених жирів, що робить її ідеальним джерелом білка для підтримки зниження маси тіла або індексу маси тіла (ІМТ) в нормальному діапазоні.
Здоров’я серця
- Корисні властивості лосося сприяють поліпшенню здоров’я серцево-судинної системи.
- Недавнє дослідження про зв’язок омега-3 жирних кислот і серцево-судинних захворювань (ССЗ) показало, що споживання цих жирних кислот пов’язано з поліпшенням здоров’я серця.
- Дослідники повідомили, що дві порції жирної риби на тиждень, такої як багатий омега-3 жирами лосось, сприяють профілактиці ССЗ.
- Вчені виявили, що у народів, які вживають багато печеної або вареної риби, спостерігається знижена частота серцевих скорочень, і вони піддаються меншому ризику розвитку ішемічної хвороби серця та серцевої недостатності.
- Дослідники також відзначили в ході окремих обсерваційних досліджень, що народи, такі як японці та інуїти, мають нижчий ризик смерті від серцевих захворювань у порівнянні з людьми, в раціоні яких практично відсутня риба.
Захворювання щитовидної залози
Користь лосося для організму також полягає в тому, що його вживання сприяє поліпшенню стану при захворюваннях щитовидної залози. Дослідження показали, що для здорової функції щитовидної залози необхідний селен.
Метааналіз показав, що люди з захворюванням щитовидної залози, які страждають дефіцитом селену, отримують більший позитивний ефект при збільшенні споживання селену, включаючи зниження маси тіла і пов’язане з цим зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань і цукрового діабету.
Лосось є хорошим джерелом селену.
Психічні захворювання
Лосось може принести користь мозку і психічним процесам.
Нещодавно дослідники виявили, що споживання багатьох поживних речовин, виявлених в рибі, пов’язане з меншим ризиком афективних розладів, таких як депресія. Поліненасичені жирні кислоти також показали зв’язок зі зменшеним ризиком психозів, когнітивних дефіцитів, деменції та гіперкінетичних розладів, таких як СДУГ.
- За даними Національного інституту зловживання алкоголем і алкоголізму, також було виявлено, що жирні кислоти омега-3 зменшують агресію, імпульсивність і депресію у дорослих.
- Ці ефекти ще більш виражені у дітей з афективними розладами і проблемами з безладною поведінкою у віці від 4 до 12 років, такими як деякі типи синдрому дефіциту уваги і гіперактивності.
- Довгострокове дослідження, проведене у Великобританії, показало, що діти, народжені від жінок, які їли щонайменше 350 грамів риби на тиждень під час вагітності, мали вищий рівень інтелекту, поліпшені соціальні та комунікативні навички, а також кращу дрібну моторику.
- Лосось містить широкий спектр поживних речовин, що сприяють хорошому рівню здоров’я людини.
- Згідно з базою даних продуктів харчування, 100 грам приготованого вирощеного на рибних фермах атлантичного лосося містять:
- Калорійність: 206 ккал
- Жири: 12,35 г
- Вуглеводи: 0 г
- Білок: 22,1 г
Така ж кількість приготованого вирощеного на рибних фермах атлантичного лосося також забезпечує організм наступними поживними речовинами:
- Вітамін B12: 2,8 мкг (115% від РСНП)
- Ніацин: 8,045 мг (45% від РСНП)
- Фосфор: 252 мг (25% від РСНП)
- Тіамін: 0,34 мг (28% від РСНП)
- Вітамін А: 69 мкг (8% від РСНП)
* РСНП – рекомендована добова норма споживання.
Дикий лосось містить більше поживних речовин, ніж лосось, що розводиться на рибних фермах. У тій же базі даних вказано, що така ж кількість дикого лосося містить:
- Калорійність: 182 ккал
- Жири: 8,13 г
- Вуглеводи: 0 г
- Білок: 25,44 г
Також до складу дикого лосося входять:
- Вітамін B12: 3,05 мкг (130% від РСНП)
- Ніацин: 10,077 мг (55% від РСНП)
- Фосфор: 256 мг (26% від РСНП)
- Тіамін: 0,275 мг (23% від РСНП)
- Вітамін А: 44 мкг (5% від РСНП)
* РСНП – рекомендована добова норма споживання.
Лосось також містить холестерин. Вміст холестерину в продуктах харчування не обов’язково підвищує рівень шкідливого холестерину в організмі.
Споживання насичених жирів і, особливо, транс-жирів прямо пов’язане зі збільшенням рівня шкідливого холестерину, а лосось не є значним їх джерелом. Риба і молюски особливо важливі для забезпечення організму людини жирними кислотами омега-3. Вони зустрічаються в декількох інших групах продуктів.
Як включити більше лосося в свій раціон
Ви можете легко замінити лососем менш здорові варіанти білкової їжі.
Ось кілька рекомендацій щодо швидкого додавання великої кількості лосося в ваш раціон, що також дуже смачно:
- Використовуйте лосось як основне джерело білка.
- Додавайте лосось до макаронів або рисових страв.
- Додавайте лосось у салати.
- Готуйте пиріжки або бутерброди з лососем.
- Замініть курячий салат салатом з лосося.
Шкода лосося
Лосось не рекомендований для щоденного вживання, оскільки він може містити помірну кількість ртуті і забруднюючих речовин. Ці речовини можуть накопичуватися в природному середовищі існування лосося. В результаті жирна риба повинна споживатися не більше чотирьох разів на тиждень.
Їжа, потенційно містить велику кількість ртуті, може завдати шкоди жінці під час вагітності. Вагітним жінкам рекомендується обмежити споживання риби до 2 порцій на тиждень, виключаючи всю рибу з високим вмістом метилртуті, таку як меч-риба і королівська макрель.
Шкідливі речовини зустрічаються головним чином у шкірі та видимому жирі. У дослідженні зазначено, що видалення шкіри може знизити ризик зараження забруднюючими речовинами. Часто виникає питання про користь шкіри лосося. У той час як вона навряд чи викличе проблеми зі здоров’ям, більш корисно видалити шкіру або купувати заздалегідь оброблений лосось без шкіри.
Атлантичний лосось часто вирощується на рибних фермах, що робить цю рибу більш доступною. Однак це менш здоровий вибір.
У лососі, вирощеному на рибній фермі, більш насичений жир і більше калорій, і він вирощується в неприродному середовищі. Тим, хто хоче уникати червоних барвників, присутніх у кормі для риб, антибіотиків і менш здорових методів ведення сільського господарства, слід віддавати перевагу дикому тихоокеанському лососеві.
Ось кілька важливих порад щодо мінімізації ризику виникнення хвороб харчового походження, пов’язаних з вживанням лосося:
- Купуйте свіжий лосось, правильно охолоджений при температурі -5 °C або нижче.
- Кладіть у кошик заморожений лосось наприкінці походу до супермаркету або магазину, щоб звести до мінімуму вплив більш високих температур.
- Не беріть лосось, якщо він погано пахне або має сильний рибний запах.
- Обов’язково розморожуйте заморожений лосось у холодильнику. Це обмежує можливість зростання шкідливих бактерій.
Важливо відзначити, що загальний раціон харчування людини або спосіб життя в цілому є найбільш важливим фактором профілактики захворювань. Різноманітна дієта є більш сприятливою для доброго здоров’я, ніж концентрація на окремих продуктах харчування.
Риба Лосось – відгук
Всім привіт!
Користь лосося
М’ясо лосося є прекрасним дієтичним продуктом. У ньому дуже багато білків, мало жирів і зовсім немає вуглеводів.
З вітамінів особливо багато в ньому ніацину (вітамін B3, PP). Ця речовина впливає благотворно на весь організм – кровоносну, нервову і травну системи. Також він нормалізує обмін речовин і гормональний баланс.
Багатий лосось на вітаміни B5, B6, B2, B1 і багатьма іншими. Серед макроелементів лідирує калій і фосфор. Ці речовини, як відомо, необхідні для функціонування серцево-судинної системи, розвитку м’язової тканини та нормальної роботи мозку.
Також в ньому міститься кальцій, магній і натрій. Багато в м’ясі лосося і мікроелементів. Особливо багатий він залізом і цинком, також в ньому є марганець, мідь і селен.
М’ясо лосося – це справжнє джерело краси. Вітаміни B6 і B12 сприяють зміцненню кісткових тканин, волосся і нігтів, роблять шкіру більш пружною і красивою.
Велика кількість калію в рибі зміцнює кістки і судини людини.
Тому вона особливо корисна дітям у період їх росту, коли організм постійно вимагає великої кількості «будівельних матеріалів» для зростання і розвитку.
Дорослим вона допомагає зробити судини міцними і чистими. При регулярному вживанні в їжу м’яса лососевих відбувається зміцнення стінок судин і невелике розрідження крові.
Також відомо, що м’ясо лосося має властивість покращувати засвоєння цукрів і жирів організмом. Тому регулярне вживання в їжу цієї риби знижує ризик розвитку цукрового діабету.
Лосось благотворно впливає і на нервову систему, надаючи розслаблюючу і заспокійливу дію.
Шкода лосося
Лосось має масу корисних властивостей і не має протипоказань. Однак не рекомендується їсти цю рибу вагітним жінкам і матерям, які годують груддю. У деяких видах риби може міститися невелика кількість ртуті. Зазвичай вона не робить негативного впливу на організм людини, але ембріону або новонародженому навіть така доза може нашкодити.
Також не варто їсти лосося людям, які страждають на хронічні захворювання травної системи та ожирінням. У цих випадках краще порадитися з лікарем.
Калорійність лосося
Лосось – досить калорійна риба. Але варто врахувати, що близько двох третин калорій доводиться на білки, решта – на жири. В середньому філе лососевої риби містить приблизно 219 кКал на 100 грам.
Звичайно, енергетична цінність риби залежить і від способу її приготування. Найменше калорій буде в лососі, приготованому на пару або обжареному на грилі або відкритому вогні.
Підвищує калорійність рослинне масло і маринади, в яких міститься вино і цукор.
Лосось у кулінарії
З лосося можна готувати безліч страв – його смажать, маринують, готують на пару, додають у пироги, готують з нього супи, закуски і багато іншого.
Мені найбільше подобається лосось, запечений у духовці у фользі. Саме фольга допомагає зберегти соковитість і ніжний смак м’яса.
М’ясо лосося досить дороге, тому дозволити його на кожен день зможе не кожен. Але є бюджетний і не менш смачний варіант – хребет лосося. Саме його я і буду використовувати в даному рецепті.
Рецепт
Нам знадобиться:
- філе лосося – 0,4-0,6 кг;
- лимон або лайм – 1 шт;
- масло рослинне або оливкове – 2 ст.л;
- сіль – ½ ч ложки;
- зелень на вибір: кріп, петрушка, зелена цибуля, базилік, кінза;
- улюблені спеції для риби на вибір: перець червоний або білий, орегано, аніс, майоран, кмин, коріандр. (Я беру готову суміш спецій)
Приготування:
Готуємо рибу. Якщо це ціла тушка – випатрати, розділити навпіл уздовж хребта і відокремити від кісток. Хребет я просто поділяю на порційні шматочки. Він досить міцний, тому потрібно попрацювати.
Кожен шматочок змочити в свіжому соку половини лимона. Можна вмочити на секунду в лимонний сік і викласти на фольгу.
Верхню м’ясну частину натерти спеціями. Спецій краще брати трохи, щоб вони не перебивали запах і смак червоного м’яса. Я використовувала ці спеції.
Змащений спеціями шматочок протираємо маслом. Можна використовувати кулінарну пензлик – так шматочок буде краще промазаний добрим шаром масла. Це збереже м’якість м’яса і не висушить його, коли ми відкриємо фольгу.
- На шматочок викладаємо зелень, нарубану і перемішану.
- У такому вигляді шматочки закриваємо шаром фольги, прикривши краї з усіх боків, щоб зробити всередині ефект лазні для кожного шматочка.
Деко з філе лосося ставимо в духовку, розігріту до 200-220 °C на 15-20 хвилин. Риба готується швидко.
Щоб рибка трохи підрум’янилась і виглядала апетитно, після 15-20 хвилин відкриваємо верхній шар фольги, викладаємо на кожен шматочок дуже тоненьке колечко лимона або лайма і ставимо в духовку ще на 10 хвилин.
Подавати рибу на стіл можна прямо на підкладці з фольги, акуратно розкривши краю і підвернувши їх або відрізавши зовсім. Рибка, приготована таким чином, залишається соковитою, ароматною і буде дійсно апетитно виглядати на святковому столі або просто за сімейною вечерею.
Таке блюдо виходить соковитим, апетитним і неймовірно смачним. Обов’язково спробуйте!
Дякую за увагу!
Лосось – користь, шкода і калорійність лосося
Лосось – риба, яка завоювала популярність через наявність у складі Омега-3 жирних кислот. Недавні дослідження показали, що лосось містить трохи біоактивних пептидів, які контролюють запальні процеси в травному тракті.
Порція лосося містить (% від денної норми):
- 153 ккал;
- Вітамін В12 – 236%;
- Вітамін Д – 128%;
- Вітамін В3 – 56%;
- Омега-3 – 55%;
- Білок – 53%;
- Вітамін В6 – 38%;
- Біотин – 15%.
Лосось є ідеальною їжею для тих, хто стежить за здоров’ям.
Корисні властивості лосося проявляються при регулярному вживанні риби. Лосось найкраще засвоюється з овочами. Салат з червоної риби та овочів діє ефективніше антидепресантів, які продаються в аптеках.
Вміст корисного жиру
Омега-3 жирні кислоти прибирають запалення і допомагають відновлюватися після хвороб. При регулярному вживанні лосося мозок функціонує краще.
Омега-3 кислоти уповільнюють старіння організму, відновлюючи хромосоми в клітинах. Жінкам після 35 років рекомендується вживати лосось 3 рази на тиждень, щоб запобігти появі зморшок.
Запобігання серцево-судинних захворювань
Вживання риби, багатої омега-3 жирними кислотами, знижує ризик виникнення проблем із серцем і судинами. Лосось запобігає розвитку аритмії, інсульту та високого тиску. Такий вплив риби на людину пояснюється дією амінокислот, які знижують рівень «шкідливого» холестерину в крові і перешкоджають рубцюванню стінок вен і артерій.
Поліпшення настрою і зміцнення нервової системи
Омега-3 жирні кислоти зменшують ризик виникнення хвороб мозку і депресій. У підлітків при помірному вживанні лосося легше проходить перехідний вік. У літніх людей знижується ризик когнітивних порушень.
- Учні шкіл та університетів, які вживають лосось щотижня, показують кращі результати успішності, ніж ті, хто не вживає рибу взагалі.
- Захист суглобів
- У лососі містяться біологічно активні молекули білка (біоактивні пептиди), які підтримують суглоби.
У проведених дослідженнях інтерес викликав кальцитонін, важливий жіночий гормон, що регулює баланс колагену та мінеральних речовин у кістках і тканинах. Кальцитонін разом з Омега-3 кислотами має унікальні протизапальні властивості і приносить користь для суглобів.
Мойва – корисні властивості і шкода
Покращує обмін речовин
Амінокислоти, що містяться в рибі, знижують рівень цукру в крові. Лосось корисний для діабетиків і тих, хто хоче запобігти цьому захворюванню.
Спільна дія антиоксиданту селену, вітаміну D і омега-3 кислот стимулює дію інсуліну. Завдяки цьому цукор швидше поглинається, і його рівень знижується.
Поліпшення зору
Астигматизм і сухість оболонки ока усуваються внаслідок спільної дії амінокислот і омега-3 жирів.
Хронічна сухість очей і поява жовтої плями (хронічна проблема, коли матеріал в центрі сітківки на задній частині очного яблука погіршується і з’являється ризик втрати зору) теж не страшні любителям лосося. 2 прийоми лосося в їжу щотижня знизять ризик появи цих проблем.
Профілактика онкології
Червона риба не накопичує канцерогени, які підвищують ризик виникнення онкології. Селен і інші антиоксиданти захищають організм від онкологічних захворювань.
Споживання лосося знижує ризик деяких видів раку: раку товстої кишки, передміхурової та молочної залоз. Для запобігання онкології рибу варто вживати не рідше ніж 1 раз на тиждень.
Підтримка краси
Корисні жирні кислоти підтримують волосся, шкіру і нігті в здоровому стані. Такий вплив риби на організм пояснюється дією селену. Цей антиоксидант продається в аптеках, але його отримують з м’яса лосося.
З віком в організмі людини знижується кількість колагену, і на шкірі з’являються зморшки. У цьому випадку допомагає лососева ікра, яка активізує процес вироблення колагену, а вітаміни та мінеральні речовини, що містяться в ікрі лосося, стимулюють обмін речовин.
Ікра лосося корисна також і для волосся. Вітаміни та мінерали, що входять до складу ікри, роблять волосся густими і надають їм блиск.
Великий шкоди організму може завдати копчений лосось, оскільки він містить токсичні речовини.
При алергії на сімейство лососевих рибу варто виключити з раціону.
Лосось містить пурини, які погіршують перебіг подагри. При загостренні захворювання варто повністю відмовитися від вживання риби, щоб уникнути шкоди для здоров’я.
Не вживайте лосось у сирому вигляді. У сушах та інших стравах, де риба не піддається термічній обробці, можуть міститися личинки гельмінтів. Уникнути неприємних наслідків і позбутися від глистів допоможуть народні засоби.
Скумбрія – користь, шкода і протипоказання
Лосось може містити ртуть. Дорослим ця проблема не страшна, а майбутнім мамам і маленьким дітям варто відмовитися від вживання риби.
Лосось, який вирощують на рибних фермах, захищають від захворювань за допомогою спеціальних кормів, до яких додають антибіотики, сою та генномодифіковані організми. Вживання такої риби в їжу є ризиком для здоров’я, оскільки ці речовини накопичуються в м’язах лосося і згодом потрапляють в організм людини.
Шкідливим для організму є лосось, в який додають барвники, що можна розпізнати за насиченим червоним кольором риби.
Лосось, вирощений поблизу стоків, містить виробничі відходи. Хоча червона риба і не накопичує канцерогени, але те, що було скинуто в каналізацію, частково міститься в лососі.
Зменшити шкоду лосося та збільшити користь допоможе правильний вибір риби.
Свежий лосось слід зберігати в холодному місці, а стейк і філе — на верхній частині льоду.
Звертайте увагу на запах, він має бути свіжим, без відтінків пластмаси.
Пам’ятайте, що риба чутлива до перепадів температур. Тривалість зберігання лосося залежить від того, коли була спіймана риба. Риба, спіймана напередодні покупки, зберігається 4 дні, а риба, спіймана тиждень тому, — 1-2 дні.
Термін зберігання риби можна збільшити за допомогою заморожування. Помістіть рибу в пакет для заморожування і покладіть у найхолодніше місце морозильника. Так риба зберігатиметься 2 тижні.
Лосось: калорійність на 100 грам, користь і шкода для організму, протипоказання до вживання
Лосось популярний не лише через кулінарні смаки, а й завдяки корисним компонентам.
Вітаміни, мікроелементи, Омега-3 та біоактивні пептиди благотворно впливають на організм, покращуючи роботу травного тракту, серцево-судинної системи, підвищуючи імунітет і усуваючи запальні процеси. Цей делікатес рекомендується в їжу всім людям – від дорослих до дітей.
Яка калорійність лосося на 100 грам і зміст БЖУ, скільки калорій у сирій, вареній, приготованій на пару, запеченій, солоній і слабосоленій, копченій рибі, чи можна вживати продукт вагітним, з якого віку варто давати дітям і що можна приготувати з філе рибки?
Існують деякі правила, які важливо враховувати під час покупки.
Вибирати потрібно не заморожену рибу, а охолоджену, щоб уникнути покупки неякісного товару. До лосося необхідно принюхатися — він повинен бути без запаху.
Багато хто помилково вважає, що продукт має пахнути рибою. Насправді має бути невеликий запах, що нагадує солене море, що вказує на свіжість товару.
Лосось повинен мати блідо-рожевий відтінок. Якщо він світліший, це вказує на те, що продукт уже кілька разів заморожували і розморожували.
Якщо продукт має яскравий червоний відтінок, це означає, що в філе ввели барвники. Червоно-коричневий відтінок говорить про те, що лосось старий.
Купувати рибу краще одразу з головою, це дає гарантію, що вона свіжіша. У залежавшійся або зіпсованій риби очі каламутні, а у свіжій – прозорі.
Варто пальцем натиснути на тушку. Якщо продукт гарної якості, ямка швидко зникне.
Тушка не повинна бути занадто великою. Виловлений в природному середовищі, вона має середній розмір.
Якщо риба велика, її, напевно, вирощували на фермах, і ви будете ризикувати потрапити на шкідливі речовини, солі важких металів і паразити.
У фермерської продукції при розрізі черевця можна помітити білі прожилки. Селянська риба надходить у продаж цілий рік. Дикий лосось – з лютого по серпень.
Якщо продукт пройшов термічну обробку, його продають тільки у вакуумній упаковці. На ній має бути вказано склад тільки з 2 інгредієнтів: риби і солі. Якщо в упаковці присутня вода – це говорить про те, що продукт несвіжий.
Залежно від обробки, кожен продукт має свій склад і калорійність. Глікемічний індекс, незалежно від способу приготування, дорівнює 0.
У таблиці нижче представлена інформація про те, скільки калорій міститься в лососі і склад БЖУ:
вид | Білки (г) | Жири (г) | Вуглеводи (г) | Калорійність на 100 грам (ккал) |
сирий | 20 | 13,6 | 201 | |
Запечена в духовці | 16,29 | 15 | 203,6 | |
На грилі | 20,7 | 22,3 | 283 | |
солоний | 21 | 20,5 | 269 | |
слабосолений | 18 | 19 | 245 | |
смажений | 22,3 | 11,9 | 204,68 | |
відварений | 21,2 | 10,7 | 153,6 | |
На пару | 21,1 | 11 | 190 | |
копчений | 22,4 | 8 | 161,5 | |
холодного копчення | 19,4 | 9,6 | 69,9 |
Користь і шкода для організму людини
Ця риба дуже корисна: за рахунок великої кількості вітамінів, мікроелементів і поживних речовин дієтологи рекомендують вводити її в раціон всім. Рекомендується вживати не менше 3 разів на тиждень.
Чим корисний для чоловіків і жінок
Цей продукт корисний за рахунок наявності в ньому Омега-3. Цей компонент активно бореться із запальними процесами в організмі, які провокують більшість захворювань.
Це відмінний профілактичний засіб проти серцевих і судинних захворювань, запобігає цукровий діабет і успішно бореться з раковими утвореннями.
Лосось покращує обмін речовин, захищає нервову систему, допомагає запобігти появі безсоння.
Продукт сприятливо діє на органи травлення, сприяє регенерації клітин печінки. Регулярне вживання риби позитивно діє на шкіру, волосся й нігті.
За рахунок багатого складу з різними вітамінами і мінералами якісно функціонують всі органи і системи.
- При вагітності і лактації жінкам рекомендується ввести в раціон лосось.
- Він благотворно впливає на психічний стан, прибираючи нервову напругу, відчуття втоми, дратівливість, депресію.
- Вживання риби сприяє правильному розвитку плода під час вагітності, дозріванню мозкових клітин плода, надходженню в організм майбутнього малюка всіх необхідних вітамінів і мікроелементів.
- У жінок лосось зменшує ризик розвитку гіпертонії і анемії, покращує роботу судинної системи, перешкоджає утворенню варикозу.
- Під час лактації в організм дитини з молоком матері надходить велика кількість поживних речовин.
Це сприяє поліпшенню його інтелектуального розвитку, когнітивних здібностей, психомоторного розвитку. У дитини зміцнюється імунітет, кісткова і м’язова системи.
Для дітей
Дітям можна вводити в раціон лососеве м’ясо з 6 місяців у вигляді пюре. Досить 3 чайних ложок на добу, щоб дитячий організм отримував усі необхідні для розвитку компоненти.
Ця риба сприяє правильному розвитку опорно-рухової системи, підтримує нормальне функціонування шлунково-кишкового тракту і печінки, є профілактичним засобом простудних захворювань.
Вітаміни А і Е, що входять до складу, – відмінні антиоксиданти, які очищають організм від шлаків, токсинів і радіонуклідів.
Корисні компоненти в рибі регулюють гормональний фон у людини. Омега-3, вітамін D і селен нормалізують рівень глюкози в крові, є засобами профілактики цукрового діабету.
- Простагландини покращують мозкову діяльність, благотворно впливають на пам’ять, попереджають розвиток хвороби Альцгеймера.
- При регулярному вживанні лосося знижується ризик розвитку психозів і недоумства, підвищується інтелектуальний рівень.
- Продукт знижує ризик розвитку інсультів і інфаркту, позитивно діє на роботу серцево-судинної системи.
Амінокислоти і Омега-3 покращують зір, слух, запобігають астигматизму. Риба – універсальне джерело легкозасвоюваного білка, будівельного матеріалу для багатьох органів і систем.
особливі категорії
Рибу рекомендується регулярно вживати людям, які страждають на цукровий діабет, для зниження глюкози в крові.
Лосось корисний тим, хто вирішив позбутися зайвої ваги. Він прискорює метаболізм – втрачаєш зайві кілограми, відбувається очищення від шлаків і токсинів.
Продукт підходить людям, які займаються інтенсивними фізичними навантаженнями.
Він робить організм більш витривалим, адаптує м’язи і зв’язки до спортивних занять, збільшує енергію, благотворно впливає на роботу серця і судин. Тому лосось вважається особливо корисним для спортсменів.
Небезпека і протипоказання
З раціону рекомендується виключити рибу людям, які страждають алергічними реакціями на морепродукти.
Так як в продукті містяться пурини, людям, які мають подагру, не можна їсти цей делікатес, оскільки це може загострити захворювання. Не можна вживати продукт у свіжому вигляді, так як в ньому можуть міститися паразити.
Шкідлива риба, в яку вводяться барвники. Це можна визначити за її насиченим червоним кольором.
Риба повинна проходити термічну обробку. Її необхідно варити, запікати, смажити, коптити або готувати на пару. Можна також піддавати продукт засолюванню.
Дорослим людям рекомендується з’їдати до 150 г продукту на добу. Дітям – не більше 70-100 г, літнім людям – до 100 г. Лосось вживають в будь-який час доби до 3-4 разів на тиждень.
Якщо риба придбана у вакуумній упаковці, її необхідно розкрити і потримати делікатес на повітрі приблизно 20 хвилин. Це усуне різкий запах, який скупчився під пластиком.
Свіжа риба зберігається в холодильнику не більше 4 днів. У замороженому вигляді термін зберігання становить до 2-3 місяців.
Важливо правильно розморожувати рибу. Її залишають в холодильнику на ніч, а потім приступають до приготування.
Якщо необхідно замаринувати продукт, його залишають в маринаді на 30 хвилин. За цей час лосось повністю вбере в себе всі спеції, аромати і сіль.
Щоб у риби була хрустка скоринка, її перед смаженням необхідно обваляти в борошні. Щоб вона була соковитою, в рослинному маслі рекомендується додати вершкове.
З лосося можна готувати різноманітні страви: смажити, тушкувати, запікати, солити, робити паштети, додавати в салати і пироги, готувати перші страви.
-
- Можна приготувати лосось у вершках. У рослинному маслі на сковороді обсмажити терту моркву, цибулю і невеликі кубики лосося. Через 5-7 хвилин розтопити в інгредієнтах 100 г масла, всипати 2 столові ложки борошна. Все перемішати і потомити на невеликому вогні. Потім додати сіль, гірчицю, спеції і влити вершки. Поставити блюдо в духовку і запікати 15 хвилин.
- Щоб підсмажити рибу, необхідно порізати її на скибочки. В окремому посуді збити 2 яйця, додати до них 1 столову ложку борошна, сіль, спеції і трохи майонезу.
Суміш перемішати. Обваляти в ній шматочки лосося, смажити на сковороді 10-15 хвилин.
Лосось корисний тим, хто мріє позбутися зайвої ваги. Головне при приготуванні страв – продукт запікати, варити або тушкувати. Калорійність відвареного лосося всього 153,6 ккал. Смажити не рекомендується. Добова норма не повинна перевищувати 100 грамів.
народні рецепти
- Лосось завдяки наявності Омега-3 благотворно впливає на організм.
- Тому він показаний при порушенні роботи судинної і серцевої систем, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки, як профілактичний засіб від інсультів, інфарктів, атеросклерозу.
- Відварити делікатес і подрібнити в м’ясорубці. Додати до суміші зелень петрушки і кропу. Все перемішати і посолити. Є паштет 2 рази на день по 1 столовій ложці.
- Під час хвороби приготувати з делікатесу уху і вживати по 100 грамів на добу для підвищення імунітету, покращення роботи шлунково-кишкового тракту, зміцнення сил.
Можна використовувати рибу в косметології:
- Відварити пару скибочок риби і подрібнити у блендері. Додати яйце. Нанести кашку на шкіру обличчя на 15 хвилин.
- Паштет з риби змішати з томатом, зеленню петрушки, з ложкою майонезу. Суміш перемішати і нанести на 10 хвилин на шкіру обличчя.