Масляна риба: користь і шкода, наслідки вживання, рецепти з фото

Продукт під назвою «масляна риба» об’єднує кілька різновидів риб, схожих за смаковими якостями. Він є улюбленим делікатесом споживачів. В Україні ж ходять неприємні чутки, пов’язані з діареєю, яку викликає вживання масляної риби. Проте багато людей вважають, що наслідки її включення в раціон сильно перебільшені, тому із задоволенням готують цей продукт. Поговоримо про його користь, шкоду і калорійність.
Таку рибу можна по праву назвати повноцінним джерелом енергії, тому її вважають за краще включати в своє меню спортсмени, працівники фізичної праці, прихильники здорового харчування. Невелика порція продукту може стати хорошим ситним обідом. Калорійність 100 грамів риби становить в середньому приблизно 130 кКал.
Здавалося б, цей показник невеликий, проте м’ясо такої риби в основному містить білки (25 г) і трохи жирів (5 г). Вуглеводи, які так необхідні при схудненні, в цьому продукті практично відсутні.
Тому він не рекомендований для людей, що бажають скинути зайві кілограми.
Зате шкідливого жиру тут досить багато, причому навіть самі щадні методи термообробки не можуть повністю позбавити блюдо від цього негативного речовини.
Незважаючи на «страшилки», які розповідають деякі споживачі, в такій рибі міститься маса корисних речовин.
Наприклад, великий вміст у складі продукту калію забезпечує здорову роботу серцево-судинної системи. Жири мають ефект омолодження, благотворно впливаючи на структуру шкірних покривів.
Це екологічно чистий продукт, так як в основному їстівні особини мешкають в незабруднених водоймах.
Велике значення для людського організму має міститься в рибі хром, він покращує роботу ендокринної системи. Фосфор активізує мозкову діяльність, розвиває пам’ять і увагу. Залізо знижує ризик розвитку анемії.
Велику користь організму приносять також вітамін РР, магній, натрій, молібден і інші елементи. Велика частина всіх корисних властивостей зберігається навіть після термічної обробки.
Шкода полягає в можливих наслідках вживання. Продукт містить велику кількість жирів, не всі з яких можуть легко засвоюватися людським організмом, наприклад, гемпілотоксін. Через це після вживання масляної риби часто виникає діарея, іноді фекалії можуть бути пофарбовані в оранжевий колір.
Шлунок буває роздратований жовчю, що викидається великим вмістом жиру. Людина при цьому може відчувати нудоту, запаморочення і інші ознаки харчового отруєння. Діарея, якою лякають споживачів, може виникати раптово. Саме через таких наслідків люди і бояться їсти масляну рибу.
Однак деякі, навпаки, вважають за краще періодично вживати цей продукт у періоди виникнення запорів.
Під назвою «масляна риба» можуть продаватися різні особини, які варто розрізняти.
- Строматея. Тушка є тіло без луски, сплощене з боків. Довжина риби – приблизно від 20 до 50 см, є голчасті плавники. Іноді в магазинах цей продукт представлений під найменуванням «долар-фіш». Склад різновиди включає близько 17% жиру.
- Американська. Риба масою близько 0,5 кг, розмір – 30 см. Характеризується великим вмістом кісток, жир у складі продукту становить 18%. Часто пропонується під виглядом кликача.
- Серіолелла. Маса досягає 7 кг, розмір – близько 70 см. Морепродукт відрізняється відсутністю луски і легким бірюзовим відтінком. Жир становить понад 30%. У зв’язку з цим даний різновид застосовують для засолювання і копчення.
- Есколар. Відноситься до скумбрієвих. Дуже великий вид, вага якого може досягати 60 кг. Довжина – близько 2 метрів.
Відсоток жирності невисокий (близько 10%), тому даний варіант можна смажити або готувати на грилі.
Вирушаючи в рибний відділ за масляної рибою, дотримуйтесь основні рекомендації по вибору якісного продукту.
- Якщо вибирається тушка в замороженому вигляді, то вона повинна бути цілою, без пошкоджень, рівного кольору.
- Якщо риба повністю покрита льодом, то льодова кірка повинна бути цілісною. Насторожити повинні будь-які плями і зміна кольору.
- Віддавайте перевагу рибі в прозорій ємності. У закритій упаковці непорядні виробники найчастіше ховають несвіжий або неякісний продукт.
- Вибирайте цільну тушку, а не готову страву. Така покупка знижує ризик придбання неякісного товару, тоді як красиво нарізані готові шматки філе можуть виявитися зіпсованими.
- Звертайте увагу на пружність і щільність риби. Натисніть на тушку: якщо слід від пальця швидко зникне, це говорить про хорошу якість товару.
- Варто проходити повз риби, яка має неприємні сторонні запахи.
Масляну рибу, в залежності від виду, можна піддавати різним способам приготування.
Продукт допускається коптити, смажити, тушкувати, варити, в’ялити, готувати на грилі.
Само по собі м’ясо має білий колір, смак дуже приємний, ніжний. Однак негативні наслідки, описані вище, часто виникають після декількох невдалих спроб приготування масляної риби.
У зв’язку з цим існує кілька рекомендацій, що стосуються її обробки перед вживанням.
- Найкращий варіант приготування – варіння. Це пояснюється тим, що шкідливий жир під час варіння виходить у бульйон, який потім зливається.
- Ще один рекомендований спосіб приготування – жарка на грилі. У процесі цього методу термічної обробки масло, яке і викликає проносний ефект, стікає крізь ґрати.
- Найменш бажаний спосіб – копчення. Однак якщо копченої риби дуже хочеться, то рекомендується не подавати її з помідорами, інакше таке поєднання може зіграти з вами злий жарт.
- Перш ніж приступити до готування, у тушки потрібно відрізати голову. Потім рибу варто підвісити за хвіст, щоб основна маса жиру витекла.
- Уникнути діареї дозволить вживання риби невеликими порціями.
Вам будуть потрібні:
- масляна риба – 2 стейка;
- лимон – 1 шт.;
- сіль, перець, спеції – за смаком;
- оливкова олія.
Розглянемо основні етапи приготування.
- При необхідності розморажуємо стейки при кімнатній температурі.
- З’єднуємо в одній мисці оливкову олію, сіль і спеції, туди ж видавлюємо лимонний сік.
- Отриманою сумішшю обмазуємо стейки, залишки зливаємо в ту ж миску і залишаємо на півгодини маринуватися.
- Викладаємо рибу на решітку гриля і обробляємо по 5 хвилин з кожного боку.
- Перед подачею посипаємо руколою та подаємо з овочевим салатом.
Складові:
- масляна риба – 1 тушка;
- лимон – 1 шт.;
- зелена цибуля – 1 пучок;
- сіль і перець – за смаком.
Покроковий рецепт досить простий.
- Обробляємо тушку на однакові порційні шматки, кожен змащуємо сіллю.
- Вичавлюємо лимонний сік, рясно скроплюємо ним рибу, залишаємо маринуватися на 15 хвилин. В цей час подрібнюємо цибулю.
- У форму для випічки поміщаємо фольгу. Першим шаром висипаємо цибулю, потім укладаємо рибу і закриваємо фольгою.
- Розігріваємо духовку до 200 градусів і відправляємо рибу в духовку на півгодини.
Класичний рецепт приготування масляної риби дивіться у відео нижче. Смачного!
Масляна риба: наслідки вживання продукту
Масляна риба – продукт для тих, хто любить гастрономічні експерименти. Така риба корисна тим, хто веде активний спосіб життя. Цей сорт риби є хорошим джерелом енергії.
Масляна риба дуже калорійна. Лідер серед всіх морепродуктів за кількістю жиру, за що і отримала свою назву.
У цьому морепродукті міститься велика кількість цінного білка і мінералів: фосфор, залізо, калій, хлор, магній, натрій. Причому ці речовини присутні у великій кількості.
Вітаміни РР, D, E, F, ніацин, амінокислоти. Концентрація Омега-3 жирних кислот перевищує лососевих в 3 рази.
Саме поняття «масляна риба» винайшли заповзятливі комерсанти для позначення цілої групи риб. Звичайно, риба об’єднана за якісними характеристиками: біле жирне м’ясо. На прилавках магазинів можна зустріти:
- Есколар. Риба нагадує тунця. Володіє відмінними смаковими якостями.
- СТРОМАТ.
- кликач
- Австралійська серіолелла.
Всі ці види риб розрізняються між собою по ареалу проживання, зовнішнім виглядом і якісним характеристикам.
Вид масляної риби
Есколар – риба рідкісна. Спеціального промислового лову не ведеться. Есколар в єдиному вигляді накопичує складні ефіри жирних кислот і воску. Організм людини не має ферментів, здатних розщеплювати ці речовини. М’ясо нагадує за смаком жирного тунця.
Серіолелла сама жирна з усіх видів риб. Рівень жирності коливається від 10-40%, в залежності від місця проживання. Вага риби може становити близько 3 кг.
СТРОМАТ – має біле, ніжне м’ясо. Вага 500-600 грам, а в довжину досягає 50-60 см.
Масляна риба володіє прекрасними смаковими якостями, але варто поцікавитися наслідками її вживання і що це за риба. Щоб уникнути неприємних наслідків, краще не вживати її у великих кількостях і розуміти, яку саме рибу ви купили.
Масляна риба вважається справжнім делікатесом, і купити її можна за досить пристойну суму.
Користь масляної риби
Риба має масу корисних властивостей, завдяки багатому запасу мінералів, вітамінів та інших корисних речовин. Корисно приймати такий морепродукт людям з проблемами серцево-судинної системи, так як риба запобіжить розвитку атеросклерозу, знизить рівень холестерину, відновить нервову систему, полегшить роботу серцевого м’яза.
Цей сорт риби допоможе запобігти розвитку атеросклерозу.
Сприяє процесам омолодження в організмі, покращує стан нігтів і волосся. Рекомендують масляну рибу людям з ослабленим імунітетом, з низькою стійкістю до стресів, а також жінкам з хворобливими менструаціями і під час менопаузи.
Останні дослідження підтвердили, що риба допомагає в лікуванні астми.
Наслідки вживання масляної риби
Незважаючи на масу корисних властивостей, у олійної рибки є один великий мінус. Справа в тому, що риба містить жири, які не засвоюються людиною. Есколар замість жирів містить ефірний віск – гемпілотоксін.
Він безпечний для організму, але може викликати сильне розлад шлунка. Великий вміст жирів провокує активний викид жовчі, що дратує стінки шлунково-кишкового тракту.
Особливо сильний ефект від вживання риби спільно з помідорами.
Як правило, з наслідками поїдання масляної риби, люди не звертаються до лікаря. Тому підтверджених побічних ефектів немає. Але за свідченнями, після риби може з’являтися запаморочення, метеоризм, блювання, нудота, спазми в шлунку.
Виділення мають неприємний сильний запах. Вони не відпираються ніякими засобами. Тому не варто експериментувати з рибою в громадських місцях і не захоплюватися делікатесом, щоб не осоромитися прилюдно.
Через великий жирності цього сорту риби дозволено вживати її в невеликій кількості.
Щоб уникнути негативних наслідків вживання масляної риби необхідно знати, що це за риба і як правильно її готувати. Пробувати цей делікатес краще в ресторані. Там її правильно приготують і подадуть з відповідними продуктами.
До речі, скарги на побічні дії риби надходять саме після домашнього приготування. Грамотні кухарі рекомендують перед приготуванням підвісити рибу за хвіст, попередньо відрізавши їй голову.
Зайвий жир витече, і м’ясо буде набагато смачніше.
У продажу продукт частіше зустрічається в свіжомороженому і копченому вигляді. У домашній кулінарії також рекомендується готувати на грилі, щоб позбутися від великої кількості жиру. Взагалі, риба універсальна в приготуванні – її можна і варити, і смажити, і запікати, і коптити.
Чому треба знати, яка саме риба куплена?
Недобросовісні продавці видають всі види масляної риби за один вид.
Копчена масляна риба
Від риби на жорсткій шкірі відмовилися більшість країн світу, так як вона практично не годиться в їжу. Тому перевагу варто віддати продукту з м’якою шкірою, краще ескалору або Кликач.
При покупці масляної риби варто поцікавитися у продавця, що це за риба.
А також пошукати грамотні рецепти приготування, щоб не мати плачевних наслідків вживання.
Рибою не варто захоплюватися людям з надмірною вагою або з проблемами шлунково-кишкового тракту. Починати дегустацію рибки краще з маленького шматочка, приготованого з лимоном. Через півгодини можна запити водою з лимонним соком. Це дозволить прискорити процес розщеплення жирів і поліпшити травний процес.
У біології немає такого поняття, як «масляна риба». Його придумали комерсанти для позначення цілого розряду мешканців океану, куди потрапляють:
- есколар;
- австралійська серіолелла;
- атлантична масляна риба;
- риба пампаніто;
- патагонський СТРОМАТ.
- Основна ознака, за яким всі ці різні види риб були об’єднані в одне торгове найменування – схожі смакові якості і дуже жирне, часто білого кольору, м’ясо.
Велика кількість жиру характерно для морських мешканців тропічних широт, які живуть в районі підводних височин і гір. Основні регіони-постачальники масляних риб – Південна Африка, Австралія, Нова Зеландія, Південна Америка.
Найчастіше під етикеткою «масло-риби» подається рувета, відома також як наждак-риба. У країнах Африки місцеві жителі називають її есколар. Це дуже велика риба вагою в кілька десятків кілограм.
З огляду на те, що і зовні, і по поведінці вона близька до тунцевих риб, то часто виловлюється помилково. Мешкає на континентальному шельфі і харчується дрібними рибками, рачками і кальмарами. У темний час доби виходить на поверхню.
М’ясо відрізняється прекрасною консистенцією і високими смаковими якостями.
У цьому ролику Михайло розповість, як він одного разу купив рибу пампаніто:
Застосування в гастрономії
Одне з ключових переваг даного морепродукту – різноманітність способів його приготування:
- копчення;
- жарка;
- гасіння;
- варка;
- приготування на грилі.
Ніжне смачне м’ясо дуже цінується гурманами і завсідниками ресторанів. Однак щоб їжа не пішла організму на шкоду, потрібно дотримуватися кількох простих правил:
- З усіх варіантів приготування краще вибирати варіння (жир йде в бульйон і підлягає зливу) або смаження на грилі (шкідливі речовини стікають через ґрати). Продукт, схильний до копчення, краще не їсти, особливо з помідорами, які підсилюють так званий «касторовий ефект»;
- Перед початком приготування краще підвісити рибу за хвіст, попередньо відрубавши їй голову. Так значна частина масла (жиру) витече;
- Перевагу потрібно надавати меншим порціям. Саме так можна отримати всі корисні речовини, не ризикуючи підхопити діарею.
Масляна риба: калорійність
Масляна риба відома як один з кращих джерел енергії, завдяки чому відмінно підходить для спортсменів, працівників фізичної праці і просто любителів активного відпочинку. Кілька стейків можуть замінити собою повноцінний обід.
Усереднені значення харчової цінності (на 100 г) для даного торгового найменування наступні:
- Калорійність – 130 ккал;
- Білки – 25 г;
- Жири – 5 г;
Внесок кожного грама білків, вуглеводів і жирів в калорійність становить відповідно 4, 4 і 9 (т. Е. 1 г білків – 4 ккал). Відповідно до робіт провідних дієтологів, кращим джерелом енергії є вуглеводи, яких в масляній рибі надзвичайно мало. Ось чому бажаючим тримати свою фігуру в нормі і що сидять на дієті варто забути про вживання цього блюда.
Риба масляна: користь і шкода
На території країн пострадянського простору так звана «масло-риба» продавалася за низькою ціною в якості кормової. У сучасній Україні цей вид риб подається іноді в якості дорогого вишуканого делікатесу «для обраних». В якості приманки комерсанти наводять такі позитивні якості продукту:
- Приємний смак;
- Різноманітність способів приготування;
- Риба має в складі калій, який допоможе при серцево-судинних захворюваннях;
- Наявні в складі жири можуть справляти враження омолодження, поліпшуючи структуру покривної системи людини;
- Риба мешкає виключно в незабруднених водах, тому рекламується як «екологічно чиста»;
- Роботі ендокринної системи допоможе міститься в продукті хром;
- У складі є безліч мікроелементів і вітамінів.
Шкідливі властивості риби не менш вражаючі. При неправильному приготуванні – а це трапляється практично завжди при домашньому приготуванні – продукт викликає сильні розлади шлунково-кишкового тракту.
З’являються симптоми харчового отруєння (перш за все пронос). Іноді з заднього проходу може без позивів витікати масляниста рідина.
Відбувається це тому, що в масляних рибах міститься захмарна кількість жирів, багато з яких людським організмом не засвоюються.
- Однак і цей недолік риби можна трактувати у відносно позитивному світлі: вона може бути рекомендована страждаючим від запору.
Законодавче регулювання
Негативний ефект від вживання жирної риби (перш за все есколар) призвів до визнання її в ряді розвинених держав світу нехарчовим продуктом:
- В Японії вона була визнана отруйною і заборонена до продажу в 70-х роках;
- У країнах Скандинавії уряд видає спеціальні рекомендації, що мають декларативний характер, щодо небезпек від неправильного вживання даного морепродукту;
- Рекомендаційними заходами вирішили обмежитися і регулюючі органи Канади. Місцевим споживачам там наказано довідатися про якість у продавця риби;
- На кілька років «масло-риба» була заборонена в США, проте під тиском лобі рибалок і торгових мереж заборона була знята.
Що стосується України, то ще в радянські роки Київським НДІ есколар був визнаний непридатним до вживання в їжу продуктом. Однак нині висновки вчених благополучно забуті на догоду отримання надприбутків торговцями.
У радянські часи цей товар продавався за копійки і вважався шкідливим, а сьогодні він позиціонується майже як їжа богів. Це, звичайно ж, масляна риба. Наслідки вживання її вельми плачевні, але не смертельні.
Рясна діарея гарантована. Навряд чи негативні наслідки зможуть переважити нечисленні позитивні якості.
Відео: якщо поїли масляної риби
В даному відео буде показано філе есколар (масляної риби), а також гастроентеролог Андрій Пирогов розповість, які наслідки чекають після її вживання:
Масляна риба – шкода і користь для організму людини
Ні, це не спосіб приготування або вимочування ляща чи щуки. Це морська риба, м’ясо якої відрізняється високою жирністю.
Що таке масляна риба?
Відзначимо, що в науці такого поняття, як «масляна риба», не існує. Під цим продуктом мається на увазі кілька видів з морської іхтіофауни: кликач, СТРОМАТ, есколар, рувета і австралійська серіолелла.
За своєю біологією і способом життя ці риби не є родичами. Єдине, що їх об’єднує – зміст складних жирних кислот у м’ясі.
Користь масляної риби для людини
Вкрай неправильно стверджувати, що вся риба корисна для людини. Так, велика кількість цих морських мешканців має унікальний набір хімічних елементів, які дозволяють поліпшити роботу систем людського організму.
Так і види «масляної» риби містять в своєму складі ґрунтовні показники за кількістю фосфору, білка, заліза, магнію, натрію, калію, хлору. Не кажучи вже про традиційні «плюсах» риб’ячого м’яса у вигляді жирів ОМЕГА-3, амінокислот і вітамінів групи E, D, F, PP. За деякими даними, рівень жирності м’яса масляної риби в рази перевищує не тільки лосося, але і свинину.
Масляна риба стала часто фігурувати в радах і рецептах від дієтологів і фітнес-інструкторів, тому що цей продукт допомагає скинути зайву вагу, зміцнити імунітет, поліпшити роботу жіночого організму і навіть позбавити від вироблення гормону стресу – кортизолу. Ось тільки у цій «золотій медалі» є серйозна зворотна сторона …
Шкода масляної риби для людини
Першою ознакою, яка змушує задуматися про необхідність вживання масляної риби, є факт заборони. Деякі види цієї риби були заборонені ще в минулому, а також заборонені до лову в багатьох країнах і сьогодні. Причина тому – рідкість і шкідливість.
Що стосується вживання масляної риби в їжу, то тут слід знати наступне. У м’ясі цієї риби міститься восковий ефір, іменований гемпілотоксін. Проблема в тому, що у нашого організму немає таких ферментів, які могли б його розщепити і засвоїти.
У підсумку все неперероблене в шлунку буде виведено через кишечник. В цьому випадку нерідко відзначені випадки діареї. Та й спроби організму переробити восковий ефір будуть примушені серйозного навантаження на всі системи і органи. Це може послужити причиною для прояву прихованих захворювань і порушень в роботі органів.
До того ж, висока концентрація жиру чинить серйозний вплив на підшлункову залозу і печінку. Організму також потрібно вироблення більшої кількості жовчі, що може призвести до неприємних наслідків. Навіть знаючи особливості свого організму і проблеми зі здоров’ям, наслідки від вживання масляної риби можуть бути непередбачуваними.
Поряд з природним складом м’яса, існують ризики, які можуть і зовсім привести до серйозних проблем.
Так, згідно зі статистичними даними, велика частина виловлюваної масляної риби має в собі ракові пухлини, що може стати причиною розвитку злоякісних новоутворень у людини.
У рибі може міститися і досить паразитів, які, при недостатній обробці (і навіть при чищенні), можуть потрапити в наш організм.
Більш серйозним фактором є зберігання цієї риби. Найменше порушення умов – і в рибі утворюються сильні токсини, які призводять до отруєння.
Масляну рибу можна порівняти з рибою фугу, правда її вживання не викличе летального результату, та й вартість масляної риби – цілком бюджетна, але вживання в їжу у великій кількості може викликати досить непередбачувані наслідки.
Ось тільки тепер кілька разів подумайте про те, чи варто включати в свій раціон те, до чого наш організм просто не пристосований. А про негативні наслідки і говорити і не доводиться. Бережіть себе і своїх близьких!
Масляна риба: шкідливі і корисні властивості, як краще вживати
Обов’язкова умова міцного здоров’я – правильне харчування. Масляна риба, яка багата цінними речовинами, грає в раціоні не останнє значення.
Це не порода морських мешканців, а збірна назва деяких видів таких риб. Вони відрізняються специфічним приємним смаком і деякими доброчинними властивостями. Заморожені тушки, філе, а також копчену масляну легко знайти на полиці кожного магазину.
Масляна – це якась
Поняття «масляна риба» включає в себе представників сімейств строматеевих, центролофових і гемпілових:
- СТРОМАТ – зустрічається в теплих атлантичних водах біля південних берегів Азії, а також Африки і Америки;
- есколар (сіра делікатесна макрель) – має подібний вигляд з тунцем, зустрічається не так часто. Його особини можуть досягати 2-х метрів в довжину і важити близько 50 кг;
- американська масляна – живе повсюдно;
- австралійська серіолелла – виловлюється в тихоокеанських водах. У ній знаходиться особливо багато жиру – від 10 до 40%.
Всі перераховані особини харчуються планктоном та іншими представниками собі подібних. У продаж надходять відносно невеликі тушки довжиною 20-60 см. Основними українськими постачальниками є промислові фірми Китаю, США, Індонезії та В’єтнаму.
В Америці ці різновиди називають «батерфіш», що перекладається як масло-риба.
Хімічний склад і харчова цінність
Масляна риба досить жирна, тому користь і шкода від її вживання в чому залежать від з’їденої кількості і способу приготування. Найкраще запікати на грилі. Так велика частина жиру піде з тушки.
Вона також багата цінними речовинами, які необхідні людському організму. До них відносяться:
- вітаміни групи В, А, Е, D і РР;
- мінеральні речовини – фтор, залізо, натрій, калій, кальцій, фосфор, селен, магній, марганець, хром;
- жирні кислоти омега-3;
- амінокислоти;
- білки.
Особливо великий зміст такого цінного елемента, як хром. 100 г продукту заповнюють добову потребу в цій речовині. Воно необхідне для правильної роботи ендокринної системи.
Калорійність масляної риби становить близько 115 ккал на 100 г. При копченні цей показник збільшується в 1,5 рази. З них близько 20 г – це білки, а 10 г – жири. Конкретні дані залежать від сорту.
У чому користь
Масляна риба – спірний продукт, який приносить користь і шкоду. Завдяки наявності в складі набору цінних компонентів він робить деякий благотворний вплив:
- Жирні кислоти необхідні для підтримки функціонування серця і судин, позитивно діють на стан шкіри і органів зору;
- Поєднання вітаміну D, кальцію і фосфору запобігає появі проблем з опорно-руховим апаратом. Вони беруть участь у формуванні кісток і попереджають їх крихкість;
- Залізо, що в складі, покращує кровотворення і сприяє виробленню еритроцитів. Це хороша профілактика анемії;
- У крові знижується рівень холестерину і поліпшується її згортання;
- Нормалізується робота щитовидної залози і стабілізується гормональний фон;
- Вітаміни та мінерали зміцнюють імунітет і відновлюють захисні сили організму.
Помічено, що люди, які регулярно вживають рибу, менше схильні до стресів, не мають проблем зі сном, зором і пам’яттю, відрізняються високою тривалістю життя.
Фахівці рекомендують їсти не більше 100-150 г продукту на добу. Частота вживання не повинна перевищувати 2-х разів на тиждень.
Як правильно вживати
Морепродукти не тільки смачні, але і корисні. Риба масляна містить цінні речовини, які передаються приготованим стравам. Але принесена користь багато в чому залежить від способу приготування риби.
У магазинах частіше зустрічається філе, яке використовують для копчення або в’ялення. Воно добре підходить для такого способу обробки. М’ясо відрізняється щільною структурою та відмінними смаковими характеристиками. Воно сподобається будь-якому гурману.
Виняткова особливість цього продукту – велика кількість жиру, який може навіть стікати з нього. Під час розбирання тушку рекомендують підвісити, щоб видалити з неї надлишки цієї речовини.
Оптимальне рішення – готувати на грилі. Тоді частина жиру витопиться, що зменшить можливу шкоду від вживання. Але такий спосіб досить складно застосовувати в міських умовах, тому її часто запікають у духовці.
Для цього знадобиться:
- 750 г філе;
- 1 лимон;
- 1 ст. ложка оливкової олії;
- за смаком додають спеції і сіль.
Алгоритм дій:
Філе промивають, нарізають на невеликі шматочки. Потім їх натирають сіллю і спеціями, поливають лимонним соком і змащують оливковою олією. Приготоване сировину розкладають на деку. Від фольги варто відмовитися, оскільки вона ускладнює витоплювання жиру.
Продукт запікають протягом півгодини при температурі 200-220 °C. Як тільки диплом стане рум’яною – страва готова. Перед подачею на стіл його ще раз поливають соком лимона.
Ще один безпечний спосіб приготування – відварювання. При цьому зберігається більшість позитивних якостей. В якості альтернативи можна скористатися пароваркою.
Як вибирати і зберігати
Щоб не стати жертвою отруєння і не нашкодити здоров’ю, потрібно вміти правильно вибирати і зберігати рибу.
Під час покупки слід звернути увагу на наступні параметри:
- Свіжий продукт відрізняється характерним запахом, в якому немає неприємних або різких нот;
- М’ясо повинно бути пружним і тримати форму при натисненні;
- Колір залежить від сорту, але в ньому не повинно бути жовтуватих або зеленуватих відтінків;
- Якщо продукт заморожений, то слід віддавати перевагу цілої тушки, у якій відсутні пошкодження і злами. За непрозорою упаковкою можуть ховатися дефекти, які свідчать про низьку якість;
- Краще купувати цілу рибу, а не нарізану на шматочки. Так складніше провести всілякі маніпуляції, які надають їй товарний вигляд;
- Якщо в тушці видно паразити, то від покупки точно варто відмовитись.
Риба швидко псується. У холодильнику її зберігають кілька днів, в морозильній камері – до декількох місяців. Головне – не допускати стрибків температури. Переморожений продукт втрачає смакові якості.
Протипоказання
Точних досліджень, які б підтверджували негативні наслідки і шкоду масляної риби, не проводилося. Однак багато людей відзначають, що вона викликає появу нападів діареї. Крім того, протягом 1,5 доби після вживання виникають:
- підвищене газоутворення,
- головний біль,
- шлунковий спазм,
- нудота,
- блювота.
Головна причина цих симптомів – гемпілотоксін. Це восковий ефір, який не розщеплюється в шлунку. Через високу концентрацію жиру відбувається вироблення великої кількості жовчі.
Вона, в свою чергу, негативно впливає на стан слизової шлунково-кишкового тракту. В результаті жири і масло виводяться з організму і надають випорожненням рудий колір.
Але такі побічні ефекти з’являються і при вживанні інших дарів моря.
Зафіксовано сумна статистика – від інфікованих морських продуктів щороку гине близько 325 тисяч людей.
Через велику кількість подібних випадків ці різновиди риби заборонені в деяких європейських країнах, а також Японії і Канаді.
Вводити такі санкції в Україні не планують, оскільки сировина піддається всебічній перевірці і контролю. Тому вважається, що воно цілком безпечне для вживання.
Але його не варто вводити в раціон наступним категоріям людей:
- мають індивідуальну непереносимість і алергію;
- що страждають хронічними захворюваннями печінки;
- під час вагітності морепродукти гальмують розвиток головного мозку і ЦНС плода, що в подальшому позначається на його розумових здібностях. З цієї ж причини їх не дають малюкам.
Крім діареї, продукт провокує появу та інших негативних наслідків:
- Розвиток злоякісних новоутворень і недоумства. Згідно дослідженням, близько половини спійманої риби має ракову пухлину;
- Якщо термічна обробка була недостатньою, це призводить до зараження паразитами. Тому медики радять не їсти свіжу рибу;
- При неправильному зберіганні вона перетворюється на справжню отруту і викликає сильну інтоксикацію організму;
- При гарячому копченні в ній утворюється велика кількість канцерогенних сполук, які призводять до утворення ракових клітин. Краще вживати в їжу продукт, приготований холодним способом.
Якщо правильно зберігати, готувати і вводити в раціон невелику кількість цього продукту, то шкоди він не заподіє. При розумному вживанні він принесе певну користь здоров’ю – наситить незамінними жирними кислотами, зміцнить серце і зір, вирішить проблеми зі шкірою і волоссям.
Важливе значення мають і відмінні смакові характеристики. Але не можна забувати, що харчування має бути збалансованим і забезпечувати людину різноманітними необхідними з’єднаннями.
Масляна риба: користь і шкода
«Масляна риба» – промислове назва групи риб з сімейства Lepidocybium flavobrunneum.
Водяться такі мешканці в водах океанів і морів, виключаючи води Індійського океану, мають фарбувати, щільне, жирне м’ясо, за смаковими властивостями якого і названа сама рибка, дуже вже вона на смак нагадує собою вершкове масло. Читайте нижче в статті, що таке масляна риба, користь і шкода, як правильно вибрати і споживати продукт.
Опис
[Adsp-pro-2]
У науці немає поняття «масляна риба», так назвали її люди, які займаються промислом і продажем морепродуктів. У це поняття об’єднали цілу групу риб, які схожі за виглядом і смаком свого м’яса, у них воно щільне, жирне, біле.
Есколар, пампаніто, Австралійська серіолелла, кликач або масляна риба. Крім названих, в цю групу входять ще кілька десятків мешканців морів і океанів. Всі ці морські риби мають схоже за смаком і жирності м’ясо, розрізняються середовищем свого проживання і зовнішнім виглядом.
Тим часом будь-яку масляну рибу можна легко дізнатися. Середні розміри довжини тіла особин досягають 50-70 см, вага однієї середньої тушки становить близько 4-5 кг. Тим часом існують і особини меншого або навпаки більшого розміру.
Великі тушки Есколар, наприклад, досягають в довжину близько 1,5-2 метрів і важать вони майже пів центнера.
На замітку! Кликач або масляна риба холодних морів – вимираючий вид, який заборонений до вилову більш ніж в 20 країнах світу. Мешкає кликач, на відміну від інших особин, в холодних водах, а вміст жиру в ньому досягає 30-40%.
У чому користь морського делікатесу?
- Допомагає швидко відновитися після депресій і неврологічних розладів, сприяє зміцненню нервової системи.
- Знижує рівень шкідливого холестерину.
- При ожирінні схуднення відбувається без шкоди для організму.
- Підвищує імунітет.
- Стає профілактичним засобом розвитку атеросклерозу.
- Знижує больові синдроми при спазмах.
- Пригнічує вікові зміни в головному мозку, що ведуть до недоумства і втрати пам’яті.
- Благотворно впливає на структуру волосся і нігтів.
- Омолоджує шкіру на клітинному рівні.
Цікаво знати! Вчені Сіднейського державного університету встановили, що регулярне вживання будь-масляної риби знижує ризик появи хвороб дихальних шляхів і розвитку астми в 4 рази.
Корисний морепродукт і для вагітних, однак тут важливо не перестаратися і споживати з обережністю. Делікатес покращує самопочуття майбутньої матусі, сприяє розвитку малюка в утробі, збагачує організм поживними речовинами.
Морепродукт – джерело енергії і сили, його рекомендують спортсменам, людям, які ведуть активний спосіб життя, тим, хто займається фізичною працею, піклується про своє здоров’я. Таку користь морський делікатес несе, завдяки багатому хімічному складу.
Крім насичених жирів, до складу риби входять:
- вітаміни групи D, А, Е;
- амінокислоти;
- мікроелементи: йод, залізо, цинк, нікель, фтор, молібден, хром;
- макроелементи: кальцій, магній, фосфор, натрій, хлор, сірка і калій.
Масляна риба: калорійність на 100 грам
Калорійність делікатесу не так велика, як здається. На 100 грамів філе такої рибки доводиться в середньому в залежності від сорту, місця існування і часу вилову від 110 до 135 ккал.
Масляна риба для схуднення
Жири, що містяться в названих морепродуктах, погано засвоюються, а тому даний тип морської їжі некалорійний, часто входить до складу різноманітних комбінацій дієт і меню здорового харчування.
Дієтологи часто рекомендують в дієтах замінювати м’ясо на рибу, вибирати олійні сорти радять не все. Потрібно підходити до вибору продукту і його кількості з розумом. Окремі сорти делікатесу можуть по калорійності перевершувати навіть жирну свинину.
Потрібно розуміти і те, що для схуднення найкраще готувати продукти на пару або запікати, але не споживати в копченому або смаженому вигляді. Від такої страви для тих, що худнуть, точно користі не буде, а от зайві кілограми можуть з’явитися. В дієтичне меню жирні морські продукти дозволяється включати не частіше одного-двох разів на тиждень.
На замітку! Для схуднення найбільш корисними будуть особини, що живуть у холодних морях, бо вони менш калорійні. До таких належить багатьма улюблений кликач.
Як вибрати і вживати морепродукти
Хочете купити рибу масляну холодного або гарячого копчення, свіжу або заморожену? Відправляючись за покупкою, потрібно не забувати про прості правила вибору морського делікатесу.
- Заморожений продукт повинен бути цілим пластом, без тріщин по тушці і зламів. Морський продукт повинен бути звичного кольору, ніяких пожовклих чи інших плям на рибі бути не повинно. Якщо ви виявили, що у тушок немає голови або хвоста, зламані плавники або тіло – продукт піддавався заморожуванню. Від покупки краще відмовитися, щоб не нашкодити своєму здоров’ю.
- При покупці масляної риби холодного чи гарячого копчення зверніть увагу на упаковку. Вона повинна бути прозорою, щоб ви візуально могли оглянути тушку і оцінити її. Купуйте тільки зовні красивий продукт, не забудьте звернути увагу на термін придатності, зазначений на упаковці.
- Найкраще купувати морепродукт цілим і вже вдома розрізати на шматки. Якщо в магазині вам пропонують вже порізаний продукт, він міг бути зіпсованим, тому його порізали, щоб усунути ознаки частого розморожування. У кусковому варіанті, при неправильних умовах зберігання, можуть завестися шкідливі мікроорганізми і бактерії.
- Купуючи морські делікатеси, пам’ятайте: риба повинна мати морський запах, не повинна містити ніяких сторонніх ароматів, тим більше тухлого запаху.
- На дотик м’ясо масляних сортів пружне, на ньому не залишаються вм’ятини від пальців. Якщо риба свіжа, при натисканні вона тут же повертається в колишню форму.
Вживати морський делікатес слід обережно, в невеликих кількостях. Найбільш безпечним і корисним буде продукт, приготований на грилі, на пару або запечений в духовці без жиру.
З огляду на те, що цей сорт морепродукту дуже жирний, кращим гарніром до такого продукту стануть свіжі або запечені овочі, за винятком помідорів. Вони підсилюють процеси в кишечнику і шлунку, що може привести до діареї.
Масляна риба: рецепти приготування
- Таку рибу можна коптити, варити, тушкувати, під вершками, сиром або овочами запікати, солити, сушити, в’ялити, смажити, подавати в клярі, варити юшку.
- У будь-якому вигляді м’ясо цих сортів риби дуже смачне, жирне, насичене, соковите.
Шкода і протипоказання
Для організму морепродукт дуже корисний, але він може завдати шкоди при неправильному вживанні.
Масляна риба, наслідки вживання:
- – алергічна реакція;
- – діарея та інші види розладу шлунково-кишкового тракту;
- – загострення існуючих хвороб нирок, печінки та інших органів.
Щоб уникнути таких небажаних наслідків, потрібно вживати морепродукт не частіше 2-х разів на тиждень і в кількості не більше 150 г за один прийом. З жирною рибою краще за все не їсти помідори. Такий набір продуктів буде накопичувати моногліцериди в організмі, що може привести до діареї.
Частково або повністю виключити з раціону харчування людям, які мають:
- – алергію на продукти морського походження;
- – камені в жовчному міхурі або нирках;
- – захворювання кишечника або шлунка;
- – хронічні захворювання печінки.
Корисна інформація! З обережністю морські делікатеси потрібно вживати вагітним жінкам і дітям. Окремі види риби замість жирних корисних кислот містять ефіри, які організм не в змозі переварити.
Масляна риба: відгуки
Відгуки про морський делікатес неоднозначні, як у медиків і вчених з різних країн світу, так і у звичайних любителів морепродуктів. Хтось рибу вважає знахідкою, намагається готувати і споживати її якомога частіше, а хтось не рекомендує часто вживати цей продукт. Тут справа, звичайно, кожного. Скільки людей – стільки й думок, а споживати чи ні її, вирішити повинні тільки ви.
Масляна риба: ціна за 1 кг
Купити продукт можна: копченим, свіжим, морозивим, цілим або нарізаним. Залежно від цього буде відрізнятися ціна на продукт.
- Середня ціна в Україні морепродукту холодного копчення становить від 1000 до 1500 грн за 1 кг.
- Кликач копчений (сорт масляної риби) в середньому обійдеться покупцеві в 1000-1200 грн.
- Середня ціна за нарізку з жирної риби – від 1300 до 1600 грн за один кілограм.
- Ціла заморожена тушка на ринках України коштує в середньому 900-1100 грн.
- Свіжі тушки знайти в нашій країні складно. Ціна за кілограм такого продукту складе десь від 1400 до 1800 грн.
Тепер ви знаєте, що таке масляна риба, яка її користь і шкода, які можуть бути від її вживання, калорійність, склад морського делікатесу, як можна приготувати її і за скільки купити.
Масляна риба: користь чи шкода?
Мало хто відмовиться поласувати смачною рибкою, навіть якщо зазвичай віддає перевагу м’ясу.
Особливим смаком відрізняється масляна риба, яка, що буде відмінною новиною для тих, що худнуть, сумісна практично з будь-яким дієтичним харчуванням.
Говорячи про енергетичний склад продукту, варто врахувати, що жирність риби, в залежності від місця існування, може варіюватися від 0,5 до 13%, при цьому вміст білка в м’ясі може становити не менше 20%.
Варто відзначити, що масляна риба, як і будь-який інший вид її побратимів, має кілька способів приготування: її можна як смажити, так і варити або тушкувати. Хороша вона і в солоному вигляді, причому іноді люди, не надто обізнані в делікатесах, приймають біле м’ясо масляної за осетра. На прилавках магазинів можна зустріти виключно філе ексолара (як її ще називають). У повній величині ця риба практично не продається.
Корисні властивості
Говорячи про масляну рибу, варто відзначити, що головною її особливістю є надлишок олії, яке буквально стікає з тушки.
Зрозуміло, як і будь-який інший дар моря, ексолар містить в собі вітамін РР, званий ниацином, а також корисні мінерали: магній, натрій, фосфор, калій, молібден і багато інших. Деяка частина цих речовин є у філе в достатній кількості.
Крім того, масляна риба відрізняється пристойним складом заліза, що істотно знижує ризик розвитку анемії в організмі.
Не варто забувати про відмітний смак риб’ячого м’яса, який припаде до душі навіть самому примхливому гурману. У сучасній кулінарії існує велика кількість рецептів з цим продуктом в основі, але найбільш поширеною все-таки є масляна риба холодного копчення.
Зворотній бік медалі
Однак, незважаючи на таку велику користь, не варто занадто захоплюватися вживанням ексолара. По-перше, надто високий вміст жирів може призвести до негативних наслідків; чим більше жиру стече з філе перед його приготуванням, тим краще.
По-друге, масляна риба, наслідки надмірного вживання якої можуть бути не дуже приємними, відрізняється складом жиру: він просто не перетравлюється організмом. Більш того, такий сорт продукту може призвести до розвитку діареї, якщо йдеться про безконтрольне його споживання.
Забороняється до вживання масляна риба тим людям, які страждають на хронічні захворювання печінки, а також частими розладами системи травлення.
Висновок
Найоптимальніший спосіб приготування цієї страви – на грилі. В цьому випадку зайвий жир стече під час смаження. Таким чином, ви зможете істотно знизити навантаження на травний тракт.
Варто відзначити, що в деяких країнах вживання певних сортів Есколар заборонено через високий відсоток жирності. Проте на прилавках українських магазинів цей продукт зайняв своє почесне місце.