Мигдальне молоко: рецепт, користь і калорійність

Мигдальне молоко – це дивно смачний напій, у складі якого всього два інгредієнти – мигдаль, подрібнений до стану борошна, і вода. За смаком молоко виходить злегка солодкуватим, але в цілому нейтральним.
Мигдальний напій – справжня знахідка для тих, хто не їсть продукти тваринного походження, страждає алергією на лактозу і при цьому не любить сою. Крім цього, продукт можна використовувати під час посту.
Цікавою особливістю є здатність такого молока залишатися свіжим протягом 25-30 годин після приготування без охолодження, завдяки чому його зручно брати з собою в подорожі. Але покупне мигдальне молочко все ж варто зберігати в холодному місці.
Це цікаво! Вважається, що мигдальне молоко було винайдено в Середньовіччі. Тоді воно відігравало роль коров’ячого, так як останнє не могло довго зберігатися.
Крім цього, тоді вплив церкви був величезним, тому постів дотримувалися практично всі.
Інші продукти тваринного походження були заборонені, їх рослинні аналоги виступали основною їжею людей в цей період. До речі, мигдальне молоко створили в монастирі.
Корисні властивості і протипоказання
Корисні властивості і протипоказання відомі здавна. Багато людей, судячи з відгуків, відзначають такі переваги продукту, як легкість приготування, дивовижний смак (деякі переконують, що мигдальне молочко смачніше коров’ячого), немає лактози в складі і немає потреби в зберіганні в холодильнику (перший час).
Серед корисних властивостей продукту можна виділити такі:
- Поліпшення роботи травного тракту. Це пояснюється наявністю клітковини в складі продукту.
- Зміцнення м’язів. Білка в цьому напої трохи, а ось вітаміни групи B (рибофлавін), а також залізо містяться у великій кількості. Вони забезпечують повноцінну роботу і зростання (у дітей) м’язових тканин.
- Нормалізація рівня цукру в крові. Якщо вживати напій без добавок, то він відрізняється низьким вмістом вуглеводів. Він також має низький глікемічний індекс (ГІ), тому його вживання допустимо при діабеті, а також показано для профілактики його розвитку.
- Зміцнення кісток і зубів. У склянці напою міститься близько 30% рекомендованої щоденної норми кальцію. Крім цього, мигдаль має значний вміст вітаміну D. При включенні напою в свій раціон зміцнюється імунітет, а ризик розвитку артриту істотно знижується.
- Оздоровлення серцево-судинної системи. У такому продукті немає насичених жирів і холестерину, натрій міститься в невеликій кількості, а от концентрація ненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6 значна. Регулярне вживання такого молока допомагає запобігати серцевим захворюванням і нормалізувати кров’яний тиск.
- Можливість контролювати вагу, завдяки мінімальному вмісту калорій. У склянці мигдального молока всього 60 ккал. Калорійність коров’ячого (цільного) досягає 146 калорій, 2% – 122 калорії, 1% – 102 ккал, а знежиреного – 86 ккал. Іншими словами, мигдальне молоко – це практично дієтичний напій з мінімальною жирністю і нормальним БЖУ, з яким підтримувати вагу буде набагато простіше.
- Сприятливий вплив на зір завдяки вмісту вітаміну А. Як результат, при регулярному вживанні можна відзначити, що очі краще пристосовуються до різного висвітлення.
- Додання сяючого і здорового вигляду шкірі. У продукті міститься в значній кількості вітамін E (антиоксидант, який здатний захищати шкіру від шкідливого впливу УФ-променів).
Незважаючи на величезну користь мигдального молока, воно має і протипоказання.
Воно неприпустимо для вживання жінками в період грудного вигодовування (ГВ), так як цей продукт вважається небезпечним для грудних дітей, втім, як і більш традиційні молочні продукти.
Крім цього, існує висока ймовірність розвитку алергії на горіхи у немовлят. Саме тому в період лактації варто виключити продукт з раціону.
Під час вагітності також потрібно бути максимально обережними і консультуватися з фахівцями. Зазвичай продукт рекомендують жінкам у період виношування плоду через величезну користь, але бувають і винятки. Важливо проконсультуватися з лікарем, щоб не завдати шкоди організму жінки і малюкові.
Крім цього, варто ретельно вибирати покупне мигдальне молоко. Окремі виробники включають до складу карріган. Ця добавка робиться з червоних морських водоростей, на які у деяких людей алергія. Добавка використовується з метою загустіння, щоб домогтися гелеподібної маси. Найкраще зробити продукт вдома. Так він гарантовано буде смачним і корисним.
Технологія приготування в домашніх умовах
Технологія приготування в домашніх умовах гранично проста. З нею впорається будь-яка господиня, навіть починаюча. Що знадобиться? Сушений мигдаль (можна використовувати і смажений, і сирий) і звичайна вода. Оптимальна пропорція горіхів до рідини – один до шести відповідно, але багато хто віддає перевагу більш концентрованому варіанту – один до трьох.
Сам процес приготування передбачає такі етапи:
- Замочування мигдалю у великій кількості води як мінімум на 6-8 годин.
- Промивання горіхів під проточною водою.
- Очищення горішків від шкірки (якщо цього не зробити, готовий продукт буде злегка гірчити).
- Подрібнення горішків в блендері до стану пудри (її часто називають мигдальним борошном).
- Заливання отриманої мигдальної пилу водою.
- Проціджування рідини через звичайне сито або два-три шари марлі.
От і все. Ніяких складнощів процес приготування не передбачає. Перед використанням бажано злегка остудити мигдальне молоко, якщо рецепт не передбачає використання гарячого продукту.
Багато господині експериментують зі складом, що дозволяє зробити напій більш ситним, ароматним і апетитним. Зокрема, вони нерідко додають в молоко мускатний горіх, корицю, ваніль і різноманітні сиропи.
Використання мигдалевого молока в кулінарії
Використання мигдалевого молока в кулінарії дуже широке. Його часто замінюють звичайним коров’ячим молоком. З цього продукту будь-яка господиня може зробити велику кількість різних страв.
Традиційно саме мигдальне молоко використовують для приготування Чіа-пудингу, в який додають і інші корисні інгредієнти, такі як горіхи, вівсяну кашу (в домашніх умовах можна зробити «ледачу»), родзинки, сухофрукти, шоколад, банани, фініки і смажений мигдаль.
Крім цього, неймовірно смачними виходять молочні та кисломолочні продукти на цьому молоці. Будинки легко зробити сир, йогурт або кефір. В цьому випадку вийде дуже смачний молочний десерт, яким можна здивувати навіть дітей.
Можна поекспериментувати і з випічкою. Наприклад, можна зробити панкейкі, маффіни, кекси, оладки. А доповнити їх можна заварним кремом з мигдального молока.
Діти будуть щасливі скуштувати молочну кашу, особливо смачною виходить манна, вівсяна, полб’яна і рисова. Апетитними будуть також омлет і паста (особливо з морепродуктами).
Багато господині балують домочадців і делікатесними стравами – супами на мигдальному молоці з мідіями і креветками.
Варто знати! Є один традиційний рецепт з цього продукту. Це чай матчу. Батьківщиною напою є Китай, але, що дивно, чай називають японським. Його нерідко заварюють саме на мигдальному молоці. Сам чай має порошкоподібний стан, завдяки якому напій набуває яскраво-зелений відтінок.
З напоїв на мигдальному молоці готують як безалкогольні, так і алкогольні коктейлі. Смак кави, якщо в складі є такий продукт, повністю змінюється.
Він стає більш солодким, ніжним і злегка пікантним. У домашніх умовах можна легко приготувати капучіно, гляссе або латте, а дітей можна здивувати какао.
А також варто спробувати зробити смузі з додаванням різних фруктів і сиропів.
З більш екзотичних страв можна спробувати приготувати кіноа на мигдальному молоці (каша з хлібної зернової культури) або кероб (напій, який за смаком нагадує какао, але він не настільки солодкий).
Відмінно вийде й панакота, і желе, і сорбе, і морозиво, і деякі інші рецепти. Не бійтеся експериментувати.
Мигдальне молоко має дуже приємний смак і вважається дуже корисним, тому страви напевно сподобаються.
Порада! Навіть якщо мигдальне молоко скисло, не поспішайте його викидати. На ньому можна зробити ситні і смачні млинці або оладки. А макуха (відходи, які можуть залишитися після самостійного виготовлення мигдалевого молока) можна використовувати в приготуванні смачного торта або пирога.
Чим замінити мигдальне молоко?
Чим замінити мигдальне молоко? Це досить актуальне питання для людей, які з тих чи інших причин вирішили відмовитися від вживання такого продукту. Можна віддати перевагу будь-якому молоку, приготовленому з продуктів рослинного походження.
Найпопулярнішими замінниками можна назвати кокосове і соєве молоко. Багато в чому вони мають схожі властивості і таким же приємним смаком, як і мигдальне.
Як і з чим вживати?
Як і з чим вживати? Мигдальне молоко буде смачним в самостійному вигляді. Досить налити його в склянку і приправити лимонним соком, ваніллю, медом або какао. Виходить ароматний і пікантний напій.
З чим буде смачним мигдальне молоко? Практично з будь-якими десертами.
Можна сміливо доповнювати напій випічкою (тортами, пирогами, булочками і тістечками), шоколадними або кавовими мусами, вершковим желе або ж звичайним печивом.
За бажанням можна приготувати численні коктейлі. Наприклад, якщо додати в продукт трохи кавового лікеру, вийде цікавий напій, яким можна здивувати гостей на якомусь святі. А якщо ви дотримуєтеся дієтичного харчування, то можна використовувати йогурт або кефір з мигдального молока в якості заправки.
Застосування мигдалевого молока в косметології
Застосування мигдалевого молока в косметології показано в першу чергу для шкіри. Про користь такого напою знали ще в давнину. І зараз багато дівчат намагаються доглядати за собою, включаючи мигдальне молоко до складу регулярних доглядаючих коштів; відгуки свідчать, що результат помітний практично відразу.
Пропонуємо вам ознайомитися з деякими рецептами поширених масок з мигдальним молочком:
- Стандартна. Знадобиться дві столові ложки продукту, які змішують з однією чайною ложкою меду і 50 мл води. Масу потрібно збити до однорідності. Наноситься засіб круговими масажними рухами. Через 10 хвилин можна змити склад водою.
- З маслом жожоба. Знадобиться на дві столові ложки олії п’ять столових ложок мигдалевого молочка. Обидва інгредієнти змішуються до однорідності, а отримана маска акуратно втирається в шкіру обличчя масажними рухами. Через 20 хвилин засіб можна змити теплою водою.
- Відбілююча. У складі кошти дві столові ложки мигдалевого молочка, чайна ложка лимонного соку (бажано використовувати свіжовичавлений) і один яєчний білок. Маска наноситься на шкіру обличчя круговими рухами і змивається теплою кип’яченою водою через 20 хвилин.
- Рожева. В основі кошти чайна ложка рожевої води і дві столові ложки мигдалевого молочка. Також до складу додається чайна ложка гліцерину і пара крапель масляної мигдалю. Склад перемішується і на 20 хвилин наноситься на шкіру. Змивати потрібно прохолодною водою. Щоб добитися хорошого результату, таку маску потрібно робити тричі на тиждень.
- Від в’янучої шкіри. Знадобляться в рівних пропорціях сметана, жовток і мигдальне молочко. Суміш слід перемішати до однорідності і нанести на шкіру обличчя і шиї. Через 20 хвилин можна змивати.
Варто знати! У косметології дуже поширене використання мигдального масла для шкіри і волосся. Воно володіє унікальними властивостями і вважається більш сильним помічником у боротьбі за красу, ніж молочко з мигдалю.
Поради щодо вибору і зберігання
До порад щодо вибору та зберігання бажано прислухатися, так як від цього залежить якість напою і, відповідно, його вплив на організм. При виборі продукту потрібно звернути увагу на його склад.
Бажано, щоб в ньому не було ніяких харчових добавок (зокрема, каррагинана), цукру і його замінників.
Також ретельно слід вибирати виробника (краще довіряти перевіреним маркам) і перевіряти термін придатності.
Магазинне молоко має термін придатності і рекомендації по зберіганню безпосередньо на упаковці. Проблем і питань зазвичай не виникає. Зазвичай рекомендують після відкриття упаковки випивати напій протягом одного тижня.
Домашнє молоко бажано випити за 2-5 днів, а зберігати його протягом першої доби можна прямо на столі, тобто ховати в холодильник продукт не обов’язково.
А в холодному місці продукт залишиться свіжим протягом п’яти діб.
До речі, у продажу можна знайти і сухе мигдальне молоко. Його вартість зазвичай трохи нижча. Такий продукт потрібно розбавляти водою і гріти перед вживанням.
Мигдальне молоко – корисний і смачний продукт. Він стане відмінним аналогом продуктів тваринного походження. Вживати такий напій можна практично завжди, оздоровлюючи організм. Експериментуйте з мигдальним молоком, застосовуючи його в кулінарії для приготування різних страв, або побалуйте себе мигдальним доглядом за шкірою.
Мигдальне молоко
Молоко з мигдалю – прекрасна основа для мілкшейків.
Мигдальне молоко має рослинне походження, і тому рецепт оцінять і полюблять вегетаріанці та постники. Воно стоїть в одному ряду з молоком соєвим і кокосовим.
Мигдальне молоко можна додавати в каву, а також використовувати для випічки або приготування кремів і мусів, не кажучи вже про різноманітні каші на сніданок.
Відмінно підійде таке молоко і для розвантажувальних днів або для приготування смачних коктейлів з вівсяними пластівцями, висівками, свіжими фруктами і смачними сиропами – від справжнього мілкшейка не відрізниш!
Смак мигдального молока ніжний і м’який, без яскравих виразних ноток, але він насичено горіховий. Ви можете зробити його більш-менш концентрованим за своїм смаком, додавши менше або більше води. Весь інший процес приготування займе буквально 5 хвилин – рецепт мигдального молока простий. Просто замочіть сирі горіхи на ніч, і вже на ранок ви отримаєте незвичайний і смачний напій.
Час приготування: 5 хвилин плюс час на замочування горіхів
Складові
- 3 склянки відфільтрованої холодної води
- 1 стакан сирого (несмаженого) мигдалю.
Великі фото
маленькі фото
Мигдальні горіхи промийте і залийте великою кількістю холодної чистої води. Залиште горіхи в воді на ніч. За цей час вони набухнуть і трохи збільшаться.
Злийте воду і залийте їх окропом на 15 хвилин. Це допоможе з легкістю зняти з них шкірку. Можна шкірку і не знімати, але тоді вона додасть молоку злегка терпкий смак і кремовий колір.
Перекладіть очищений мигдаль у блендер і додайте 1 склянку води.
Подрібніть горіхи з водою, щоб горіхи змололися якомога дрібніше. Так вони максимально наситять воду. Ви побачите, що вода стала білою – схоже на звичне коров’яче молоко.
Потім додайте решту води і перейдіть все ще раз у блендері протягом 30-40 секунд.
Потім процідіть молоко через щільну лляну тканину або марлю, складену в 4-6 шарів.Ретельно відіжміть макуха. Не поспішайте викидати макуху, він дуже смачний і відмінно підходить в якості добавок для приготування цукерок, паштетів і салатів.
Можна насолоджуватися таким молоком відразу ж, а можна додати в нього крапельку меду або будь-які інші добавки, наприклад, ваніль і корицю.
Зберігати мигдальне молоко слід в холодильнику не більше 3 днів.
НА ЗАМІТКУ
Не поспішайте викидати мигдальний макуху, він дуже смачний. Використовуйте в якості добавки в домашніх цукерках, курячих паштетах і будь-яких салатах. Для цього підсушіть і зберігайте в прохолодному місці.
Рецепт мигдального молока можна ускладнити, перетворивши його в десертний напій. Наприклад, додати в блендер до мигдальних горіхів якісь сухофрукти.
Про користь мигдального молока
Мигдальне молоко – ідеальний напій для вегетаріанців. І найкраща альтернатива тваринному молоку в пісні дні (кокосове і соєве в наших широтах все-таки екзотичні).
На чверть (до 25 відсотків) воно складається з рослинного білка, до того ж, позбавлене холестерину (що особливо важливо при захворюваннях серцево-судинної системи). У ньому багато корисного (і знову для серця і судин!) магнію і вітаміну Е.
Мигдальне молоко добре збалансоване іншими поживними речовинами: воно містить фосфор, кальцій, залізо, калій і цинк, марганець, а з вітамінів в мигдальному молоці особливо багато вітамінів групи В.
Калорійність мигдального молока – 100 ккал.
10 причин пити мигдальне молоко
Привіт, шановні читачі! Завжди рада зустрічі з вами на сторінках мого блогу!
Сьогодні одна з улюблених тем для тих, хто захоплюється здоровою, живою їжею і для тих, хто не уявляє, як можна жити без коров’ячого молока, а саме – мигдальне молоко: користь і шкода.
Хімічний склад і застосування мигдалю
Плоди мигдалю мають дуже багатий хімічний склад:
- вітаміни – А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Д, Е;
- макроелементи – калій, кальцій, магній, фосфор, натрій;
- мікроелементи – залізо, йод, марганець, мідь, фтор, цинк;
- жирні кислоти – Омега 3, 6, 9 та ін.
У 100 г мигдалю містяться:
- білки – 18,6 г
- жири – 57,7 г
- вуглеводи – 13,6 г
- клітковина – 2,5 г
- зола – 3,6 г
- вода – 4 г
Калорійність 100 г продукту становить близько 645 ккал.
Унікальні корисні властивості мигдалю визначаються його хімічним складом. Ще Авіценна описував цей дивовижний лікувальний плід.
Мигдалеве масло застосовується в медицині, фармакології, косметології. Ядра мигдалю використовуються в кулінарії, виноробстві, кондитерській промисловості та для отримання мигдального молока.
Мигдальне молоко отримують з сирих плодів (без термічної обробки), тому його хімічний склад такий же, як і у самого мигдалю.
Навіщо робити і пити мигдальне молоко?
Мигдальне молоко – традиційний замінник молока тварин, особливо для людей, які дотримуються посту, вегетаріанців і сироїдів.
Цей напій нічого спільного не має з молоком тварин і називається молоком тільки через свій колір і схожий на молоко смак.
Іспанці вже протягом багатьох століть готують з плодів мигдалю рослинний молочний напій «Орчата». Французи вважають за краще «оршад» – суміш мигдального молока і помаранчевої води.
В даний час мигдальне молоко стало популярним у багатьох країнах світу і продається в супермаркетах. Воно є аналогом коров’ячого молока, але в ньому відсутня лактоза і холестерин.
Мигдальне молоко – смачний, поживний напій, який має такі корисні властивості:
- Відсутність в цьому молоці лактози і досить високий вміст клітковини забезпечує нормальну роботу травної системи.
- Високий вміст жирних «омега» кислот, низький рівень натрію і відсутність холестерину надає еластичність судинам, знімає запалення в судинах, розчиняє холестеринові бляшки, що сприяє нормалізації високого артеріального тиску, а також запобігає хворобам серцево-судинної системи.
- Наявність вітамінів В5, антиоксидантів (Е, С) сприяє зміцненню імунної системи і запобігає розвитку ракових захворювань.
- Низький відсоток вмісту вуглеводів не впливає на підвищення рівня цукру в крові і знижує ризик розвитку діабету.
- Високе вміст кальцію і вітаміну Д забезпечує здоров’я кісткової системи.
- Помірний рівень вмісту вітаміну А зміцнює зір.
- Для вагітних жінок наявність у мигдальному молоці фолієвої кислоти (вітамін В9) запобігає відхиленням у розвитку плода, кальцій і вітамін Д формують міцну кісткову систему дитини. Маски для обличчя з цього молока, завдяки наявності вітаміну Е, захищають шкіру від зовнішніх негативних впливів, живлять її на клітинному рівні, роблять чистою і красивою.
- Мигдальне молоко покращує регенерацію клітин, запобігає передчасному старінню і сприяє схудненню, так як його калорійність складає всього 51 ккал.
- Міститься в мигдальному молоці залізо, вітамін А і вся група вітамінів В сприяють розвитку м’язової тканини у чоловіків, відновленню потенції, а також попереджають і лікують рак простати.
- Найбагатший склад мигдального молока сприяє виробленню ферментів, гормонів, допомагає при недокрів’ї, стимулює роботу мозку.
Мигдальне молоко має тривалий термін зберігання. З нього можна приготувати: каші, смузі, коктейлі, соуси, десерти, заправки для супів. Його можна додавати в каву, чай, але корисніше всього вживати його в сирому вигляді.
Виробники мигдального молока часто використовують різні добавки, які не завжди подобаються покупцям. Тому найкраще готувати це молоко власноруч.
Як зробити мигдальне молоко в домашніх умовах?
Для приготування мигдального молока необхідно вибрати свіжі горішки з приємним горіховим ароматом і солодкуватим смаком. Ні в якому разі не купуйте зелені і гіркі на смак горіхи мигдалю – вони містять отруйні речовини.
Складові:
- мигдаль – 1 стакан
- очищена вода – 3 склянки.
Якісні плоди мигдалю необхідно для набухання залити на ніч (на 8-12 годин) водою кімнатної температури так, щоб вода покривала горішки на 2-3 см вище їх рівня.
Макуху не викидайте, його можна використовувати для випічки або приготування різних страв.
Для отримання більш ніжної текстури мигдалевого молока, після замочування знімають шкірку з горішків, хоча в ній міститься багато корисних речовин. Шкірку можна просушити, подрібнити і додавати в різні страви.
У мигдальне молоко можна додати за своїм смаком мед, ваніль, корицю, кленовий сироп, сіль, мускатний горіх, після чого його необхідно збити міксером. У спеку можна подати охолоджене мигдальне молоко.
Зберігати приготоване молоко необхідно в щільно закритому посуді і найкраще – в холодильнику.
Включайте в раціон свого харчування цей здоровий, ароматний, смачний і дуже корисний для здоров’я напій!
Чим корисний самий веганський продукт – мигдальне молоко
Багато корисні продукти залишаються не до кінця оціненими. Наприклад, мигдальне молоко, яке є відмінним джерелом білка для веганів і тих, у кого є непереносимість лактози.
Мигдальне молоко за походженням не має нічого спільного з молоком тваринного походження, а називається так через свого кольору і смаку.
Калорійність мигдального молока
У 100 мл мигдалевого молока міститься всього 51 ккал. Енергетична цінність 100 мл мигдалевого молока: білків – 18,6 г; жирів – 53,7 г; вуглеводів – 13 г.
В цьому молоці, на відміну від козячого, коров’ячого, овечого, немає ні холестерину, ні лактози.
Чим корисно мигдальне молоко
Мигдальне молоко прискорює метаболізм, сприяє зниженню ваги, покращує зір, зміцнює кістки і корисно для судин і здоров’я серця. Також воно надає м’язам тонус і нормалізує кров’яний тиск. Мигдальне молоко корисно людям з нирковою недостатністю, так як воно допомагає ниркам краще функціонувати.
Вже багато років цей продукт використовують вегани і люди з непереносимістю лактози як альтернатива коров’ячому. У ньому практично немає жиру, але досить білків, ліпідів і клітковини.
Мигдальне молоко здатне уповільнити процеси старіння, адже в ньому маса корисних мінералів, які захищають клітини від впливу вільних радикалів.
Мигдальне молоко багате вітамінами і мінералами, такими як кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, калій і цинк. З вітамінів в ньому містяться рибофлавін (кислота, яка необхідна жіночому організму), ніацин, тіамін, фолат і вітаміни А і E.
Мигдальне молоко можна приготувати навіть у домашніх умовах.
Гарбуз – великий осінній супервітамін
Рецепт мигдального молока
Виберіть правильні горіхи: вони повинні бути свіжими, але не зеленими, мати легкий горіховий аромат і солодкий присмак. Гіркий мигдаль небезпечний – речовина, що міститься в ньому, в організмі людини перетворюється на ціаністий калій. Гіркий мигдаль використовують тільки в косметичній промисловості.
- Залийте мигдаль водою, щоб рідина покривала горіхи на 2-3 см. Залиште їх для набухання на 12 годин.
- Злийте воду, залийте горіхи знову водою в пропорції 1 частина мигдалю на 3 частини води. Все це змоліть у блендері.
- Суміш процідіть через дрібне сито або марлю.
З мигдалевого макухи можна приготувати печиво або пиріг.
Кому протипоказано мигдальне молоко
Продукт може замінити дорослій людині молоко тваринного походження, але дітям мигдальне молоко пити шкідливо. Особливо це стосується грудних дітей. Малюкам не можна переходити на рослинний напій через малий вміст вітаміну С.
Через вживання тільки мигдалевого напою є ризик розвитку цинги у грудничка. В Іспанії, до речі, був подібний випадок. Немовляті, яка страждала на сильну непереносимість лактози, призначили суміш на основі мигдального молока.
До 10 місяців у малюка з’явилася цинга і був слабо розвинений кістковий корсет.
Мигдальне молоко: користь і шкода для організму
- Мигдальне молоко є одним з найбільш продаваних рослинних молочних продуктів завдяки своїй багатій текстурі і смаку.
- Однак, оскільки це оброблений напій, ви можете задатися питанням, чи корисно воно для здоров’я і чи безпечно воно.
- У цій статті розповідається про мигдальному молоці і про те, яка його потенційна користь і шкода для здоров’я людини.
Мигдальне молоко – користь і шкода для організму жінки і чоловіки
Що таке мигдальне молоко?
Мигдальне молоко складається з меленого мигдалю і води, але може включати і інші інгредієнти, в залежності від типу.
Більшість людей купують його готовим, хоча його досить легко приготувати в домашніх умовах.
Під час обробки мигдаль і вода змішуються, а потім проціджують для видалення м’якоті. В результаті ми отримуємо однорідну рідину.
- У більшість комерційних видів мигдалевого молока зазвичай додають згущувачі, консерванти і ароматизатори для поліпшення смаку, текстури і терміну придатності.
- Мигдальне молоко, природним чином, не містить продуктів тваринного походження – це означає, що воно підходить для веганів, а також людей з алергією на молочні продукти або непереносимістю лактози.
- Проте ви повинні уникати його вживання, якщо у вас алергія на горіхи.
Резюме:
Мигдальне молоко – це напій на рослинній основі, виготовлений з відфільтрованого мигдалю і води. Воно природним чином не містить молока тваринного походження і лактози, що робить його хорошим варіантом для тих, хто уникає молочних продуктів.
Мигдальне молоко дуже низькокалорійне, так як містить всього лише 39 калорій на чашку (240 мл). Воно також містить різні поживні речовини.
Одна чашка (240 мл) комерційного мигдалевого молока містить:
- Калорії: 39 ккал
- Жир: 3 грами
- Білок: 1 грам
- Вуглеводи: 3,5 грама
- Клітковина: 0,5 грама
- Кальцій: 24% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Калій: 4% від РСНП
- Вітамін D: 18% від РСНП
- Вітамін E: 110% від РСНП
Мигдальне молоко є відмінним і природним джерелом вітаміну E, який є жиророзчинним антиоксидантом, що допомагає захистити ваш організм від пошкодження вільними радикалами.
Деякі сорти збагачені кальцієм і вітаміном D, які є важливими живильними речовинами для здоров’я кісток. Мигдальне молоко, приготовлене в домашніх умовах, не є хорошим джерелом цих поживних речовин.
Нарешті, мигдальне молоко містить мало білка – 1 чашка (240 мл) містить тільки 1 грам.
Резюме:
Мигдальне молоко природним чином багате на вітамін E – антиоксидант, що бореться з хворобами. Під час обробки воно зазвичай збагачується кальцієм і вітаміном D. Однак воно не є хорошим джерелом білка.
Користь мигдального молока для організму
Мигдальне молоко може принести певну користь здоров’ю людини.
Багате на вітамін E
- Мигдаль є відмінним джерелом вітаміну E, що є жиророзчинним вітаміном, важливим для захисту ваших клітин від пошкодження вільними радикалами.
- Вітамін E сприяє здоров’ю очей і шкіри і може грати роль у захисті від таких захворювань, як серцево-судинні захворювання.
- Одна чашка (240 мл) комерційного мигдалевого молока забезпечує організм 110% від РСНП вітаміну E, що робить його вживання простим і доступним способом задоволення ваших щоденних потреб у цій живильній речовині.
Непідсолоджені сорти містять мало цукру
Більшість людей споживають занадто багато цукру у формі десертів, напоїв і підсолоджувачів. Таким чином, споживання продуктів харчування і напоїв з низьким вмістом цукру може допомогти вам контролювати вагу і знизити ризик виникнення певних хронічних захворювань.
Багато видів молока рослинного походження ароматизовані і підсолоджені. Фактично, 1 чашка (240 мл) мигдалевого молока зі смаком шоколаду може містити до 21 грама доданого цукру – більше 5 чайних ложок.
Якщо ви намагаєтеся обмежити споживання цукру, мигдальне молоко без додавання цукру – відмінний вибір. Воно природним чином містить мало цукру – всього 2 грами на чашку (240 мл).
Резюме:
У непідсолодженому мигдальному молоці природним чином міститься мало цукру і багато вітаміну E – потужного антиоксиданту, що бореться з хворобами. Однак підсолоджене мигдальне молоко може бути багатим на цукор.
Хоча мигдальне молоко корисне для здоров’я, є деякі важливі недоліки, які слід враховувати.
Містить мало білка
Мигдальне молоко містить всього 1 грам білка на чашку (240 мл), тоді як коров’яче та соєве молоко містять 8 і 7 грамів відповідно.
Білок необхідний для багатьох функцій організму, включаючи зростання м’язів, структуру шкіри і кісток, а також вироблення ферментів і гормонів.
Багато немолочних і рослинних продуктів містять багато білка. До них відносяться квасоля, сочевиця, горіхи, насіння, тофу, темпі і насіння конопель.
Якщо ви не уникаєте продуктів тваринного походження, яйця, риба, курка і яловичина є відмінними джерелами білка.
Не підходить для немовлят
Дітям віком до 1 року не слід пити коров’яче або рослинне молоко, оскільки вони можуть перешкоджати засвоєнню заліза. До досягнення віку 4-6 місяців малюк повинен отримувати поживні речовини виключно з молоком матері або дитячих сумішей.
У віці 6 місяців на додаток до грудного молока або молочної суміші запропонуйте малюкові воду в якості здорового напою. Після 1 року в раціон вашої дитини може бути включено коров’яче молоко.
За винятком соєвого молока, напої на рослинній основі природним чином містять мало білка, жирів, калорій і багатьох вітамінів і мінералів, таких як залізо, вітамін D і кальцій. Ці поживні речовини необхідні для росту і розвитку.
Мигдальне молоко містить тільки 39 калорій, 3 грами жиру і 1 грам білка на чашку (240 мл). Цього недостатньо для зростаючої дитини.
Якщо ви не хочете, щоб ваша дитина пила коров’яче молоко, продовжуйте годувати грудьми або проконсультуйтеся з лікарем із приводу кращої немолочної суміші.
Може містити добавки
Оброблене мигдальне молоко може містити багато добавок, таких як цукор, сіль, смоли, ароматизатори, а також лецитин і карагенан (типи емульгаторів).
Деякі інгредієнти, такі як емульгатори та смоли, використовуються для поліпшення текстури і консистенції. Вони безпечні, якщо не вживати їх в надзвичайно великих кількостях.
Проте одне дослідження в пробірці показало, що карагенан, який зазвичай додається в мигдальне молоко в якості емульгатора і вважається безпечним, може порушити здоров’я кишечника. Однак перш ніж робити які-небудь висновки, необхідно провести більш ретельні дослідження.
Багато компаній уникають цієї добавки в цілому через ці побоювання.
Крім того, багато ароматизовані і підсолоджені види мигдалевого молока містять багато цукру. Надмірна кількість цукру може збільшити ризик збільшення маси тіла, розвитку карієсу і інших хронічних захворювань.
Щоб уникнути цього, віддавайте перевагу непідсолодженому мигдальному молоку.
Резюме:
Мигдальне молоко є поганим джерелом білка, жирів і поживних речовин, важливих для росту і розвитку дитини. Більш того, багато перероблені сорти містять такі добавки, як цукор, сіль, ароматизатори, смоли і карагенан.
Як вибрати краще мигдальне молоко
Продуктові магазини пропонують різні види мигдалевого молока.
При виборі продукту обов’язково шукайте непідсолоджений сорт. Ви також можете вибрати тип без доданих смол або емульгаторів, якщо ці інгредієнти викликають у вас занепокоєння.
Нарешті, якщо ви дотримуєтеся обмеженої дієти, такої як веганство або вегетаріанство, і стурбовані можливим дефіцитом поживних речовин, віддавайте перевагу мигдальному молоку, збагаченому кальцієм і вітаміном D.
Мигдальне молоко домашнього приготування не містить цих поживних речовин.
Резюме:
Щоб отримати найбільшу користь, віддавайте перевагу мигдальному молоку, яке непідсолоджене, не ароматизоване і збагачене кальцієм і вітаміном D.
Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах
Щоб приготувати своє власне мигдальне молоко, дотримуйтесь цього простого рецепту.
Складові:
- 2 чашки (280 грам) вимоченого мигдалю
- 4 склянки (1 літр) води
- 1 чайна ложка (5 мл) екстракту ванілі (за бажанням)
Замочіть мигдаль у воді на ніч і злийте воду перед використанням. Додайте мигдаль, воду і ваніль у блендер і подрібнюйте протягом 1-2 хвилин, поки вода не стане каламутною, а мигдаль – дрібно подрібнений.
Вилийте суміш у сітчастий фільтр, поміщений поверх миски і вистелений марлею. Обов’язково відіжміть суміш, щоб отримати якомога більше рідини. Ви повинні отримати приблизно 4 чашки (1 літр) мигдального молока.
Помістіть рідину в ємність і зберігайте в холодильнику протягом 4-5 днів.
Резюме:
Щоб приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах, додайте в блендер попередньо вимочений мигдаль, воду і екстракт ванілі. Подрібніть, а потім вилийте суміш через марлю і сітчастий фільтр. Зберігайте отриманий напій в холодильнику протягом 4-5 днів.
Підведемо підсумок
- Мигдальне молоко може бути відмінним рослинним варіантом для тих, хто уникає коров’ячого молока.
- Непідсолоджені сорти містять мало калорій і цукру, при цьому багаті на вітамін E.
- Проте мигдальне молоко містить мало білка, а підсолоджені види можуть рясніти цукром.
- Якщо вам подобається мигдальне молоко, обов’язково віддавайте перевагу несолодким і неароматизованим версіям і додавайте в свій раціон інші багаті білком продукти, такі як яйця, бобові, горіхи, насіння, рибу і курку.
Мигдальне молоко – користь і шкода для організму – корисні поради та лайфхаки
Багато хто не може собі уявити свій раціон без цільного коров’ячого молока і без кисломолочних продуктів. І, отже, вони не можуть обійтися без тих страв, у складі яких міститься будь-який з цих інгредієнтів. Однак не кожен може дозволити собі вживати коров’яче молоко.
Зокрема, від нього змушені відмовлятися ті, хто страждає непереносимістю міститься в молочній продукції лактози. Також через духовно-моральні міркування звичайне коров’яче молоко виключають зі свого раціону ті, хто дотримується вегетаріанського, а точніше більш суворого – веганського способу життя.
Але оскільки молоко використовується для приготування багатьох страв, доводиться шукати йому гідну заміну. На щастя, є багато рослин, з яких можна отримувати молоко.
По живильній цінності ця рідина рослинного походження, звичайно, поступається традиційному молоку, але все ж здатна його замінити.
До того ж у рослинного молока часто є певні позитивні властивості, яких немає у коров’ячого.
У даній статті мова піде про рослинне молоко, що отримується з мигдалю. Буде розказано про те, як воно впливає на організм, ніж воно, власне, відрізняється від коров’ячого молока і скільки можна його вживати без ризику заподіяти шкоду своєму здоров’ю.
І перш ніж почати говорити про користь і шкоду мигдалевого молока, варто сказати про те, як його виготовляють. Для виробництва цього продукту використовують ядра мигдалю. А другим його основним інгредієнтом є очищена вода. Існує багато різних способів приготування мигдального молока.
Можна використовувати не тільки сам мигдаль і воду, а й інші продукти. Наприклад, нерідко в цей напій додають мед, ваніль, сіль, тростинний цукор. Вони потрібні для зміни смаку або для додання певних властивостей.
Важливо! Горіхи, які використовуються для приготування мигдального молока, повинні бути повністю дозрілими. Якщо нехтувати цим правилом, то можна отримати отруєння, адже в недозрілій мигдалі присутня синильна кислота.
Історія напою
Взагалі цей напій, званий мигдальним молоком, був знайомим людям ще з давніх часів. Його багато століть тому виготовляли і вживали в різних країнах. І вже тоді він виступав в якості заміни звичайного коров’ячого молока. Найчастіше його пили християни під час посту. Мигдальне молоко застосовували для приготування оршада. Так називається напій, багато в чому схожий на кисіль.
Основна особливість мигдалевого молока полягає в тому, що в ньому немає ні лактози, ні холестерину. А адже саме ці речовини, здатні завдати величезної шкоди нашому організму, у великій кількості містяться в звичайному молоці. При цьому до складу мигдалевого молока входить багато вітамінів, мінералів і корисних кислот.
Вітаміни
Говорячи про вітаміни, що містяться в цьому чудовому продукті, перш за все слід назвати А, С, D, E. Також у цьому напої міститься багато вітамінів групи В.
Випиваючи щодня склянку цього напою, людина буде отримувати всю добову норму вітаміну E.
А ця речовина, по-іншому зване токоферолом, має омолоджуючу дію на шкіру та перешкоджає розвитку онкологічних хвороб.
Вітаміни групи В позитивно впливають на м’язи: зміцнюють їх і сприяють їх росту. А вітамін А дуже корисний для зору. І хоча його в мигдальному молоці міститься не така вже велика кількість, при щоденному вживанні цього напою він все ж принесе організму істотну користь.
Мікро- та макроелементи
Мигдальне молоко нітрохи не поступається звичайному молоку за змістом корисних макро- і мікроелементів. У ньому міститься багато калію, кальцію, магнію. Також цей напій багатий залізом, натрієм, фосфором і багатьма іншими речовинами, вкрай необхідними нашому організму для нормального функціонування.
Зокрема, кальцій позитивно впливає на кісткову тканину. Він зміцнює зуби і нігті. Фосфор бере участь в процесах відновлення кісткової тканини. Магній необхідний для правильної роботи серця. Він запобігає інфаркту та ішемії.
Харчова цінність
Що стосується харчової цінності, то найбільше в мигдальному молоці жирів. Їх обсяг – понад 4,5 г. Вміст білків у цьому продукті – 1,5 г. А обсяг вуглеводів – 3,2 г. Крім цього, на 0,6 г мигдаль складається з клітковини, а на 96 г – з води. Калорійність продукту – 65 ккал.
Оскільки в мигдальному молоці міститься лише мала кількість вуглеводів і калорій, його рекомендується вживати тим, хто страждає на діабет. А так як продукт має низький ГІ, організм буде краще перетравлювати цукор. З цієї ж причини даний продукт радять включати в раціон тих, хто прагне схуднути.
Найчастіше мигдальне молоко просто вживають в якості самостійного напою. Але його також можна додавати до інших страв. Воно добре підійде для тих рецептів, де необхідно використовувати коров’яче молоко. Наприклад, якщо потрібно приготувати якусь борошняну продукцію, звичайне молоко можна замінити на мигдальне.
Випічка від цього гірше не стане, зате цілком може стати більш корисною. Також на мигдальному молоці можна варити каші. З нього можна готувати різні коктейлі. Можна наливати його замість звичайного молока в каву. Нерідко цей продукт використовується як інгредієнт для соусів і різних десертів.
Протипоказання
Головний недолік рослинного молока – висока ціна. Саме з цієї причини багато хто змушений відмовлятися від його вживання, принаймні, від щоденного. Втім, навіть маючи можливість регулярно купувати цей напій, слід подумати про те, чи не принесе він шкоди здоров’ю. У деяких випадках його вживання слід обмежити.
Перш за все, це стосується тих, хто має будь-які проблеми з травленням, адже даний продукт може викликати діарею. Також не варто вживати мигдальне молоко тим, хто страждає нервовими розладами. Протипоказаний цей напій і при поганій роботі серця. Зрозуміло, необхідно відмовитися від мигдального молока всім, у кого є алергія на цей горіх.
Цей продукт категорично заборонений при будь-яких проблемах зі щитовидною залозою. При надмірному вживанні цього напою може з’явитися головний біль, а в деяких випадках – стан, багато в чому схожий на сп’яніння спиртними напоями.
Важливо! Мигдальне молоко не можна використовувати для годування новонароджених дітей, і тим більше не можна замінювати їм грудне вигодовування.
Купуючи мигдальне молоко в магазині, потрібно уважно дивитися на упаковку. Перш за все, необхідно вивчити склад і переконатися, що в продукті не міститься ніяких шкідливих домішок.
Мигдальне молоко – це хороша альтернатива традиційному коров’ячому молоку. Сьогодні цей напій має величезну популярність, і тому його без проблем можна придбати в будь-якому продуктовому магазині.
Особливий смак мигдалевого молока, має горіховий відтінок, багатьом подобається навіть більше, ніж звичайне коров’яче молоко. При наявності достатньої кількості вільного часу його навіть можна приготувати самостійно.