Минтай: користь і шкода, калорійність і фото

- Починаючи розмову про користь і шкоду ікри минтая, необхідно відзначити, що смак цієї риби знайомий практично кожному українцю.
- Продукт відрізняється унікальним смаком та прийнятною ціною, що дає можливість використовувати його в своєму раціоні практично кожному.
Поступово ікра минтая солона стала популярною серед любителів рибних страв. Нижче поговоримо про її різні властивості.
Який хімічний склад?
Сьогодні практично на кожному розі говорять про користь солоної ікри минтая, і в будь-якому супермаркеті обов’язково можна знайти на самій видній полиці ікру минтая в консервах.
Говорячи про шкоду та користь даного морепродукту, можна порівняти його з філе з риби. Щоб повноцінно оцінити всі плюси і мінуси, важливо вивчити хімічний склад минтая.
Така риба в більшості своїй водиться в Атлантичному та Тихому океанах. Її прийнято відносити до числа тріскових. Майже завжди знаходиться на дні та харчується невеликими молюсками.
Якщо подивитися на мінеральний склад філе риби, то ви будете приємно здивовані, адже користь ікри минтая для жінок незаперечна.
Трохи про корисні властивості
На домашньому застіллі риба, як і ікра, може бути представлена не тільки як самостійне блюдо, але і як складова смачного салату, оригінального соусу або начинки для незвичайного бутерброда.
Незалежно від страви, в якому буде використовуватися риба, білок ідеально засвоюється організмом. Якщо немає жодних проблем з кишечником, то мінерали з вітамінами переробляються ідеально.
- Саме ці якості смачного делікатесу дають можливість розраховувати на отримання наступних ефектів від частого вживання риби.
- По-перше, таким чином можна в короткий термін нормалізувати вітамінно-мінеральний баланс, збільшити рівень гемоглобіну та, у разі необхідності, знизити до оптимальних показників артеріальний тиск.
- По-друге, якщо ви боїтеся пережити будь-яку хворобу судин, серця або щитовидної залози, то зниження ризику розвитку цих захворювань буде досягатися саме завдяки надходженню в організм достатньої кількості риб’ячого жиру.
- По-третє, спостерігається швидке відновлення слизової оболонки організму та різних тканин, зміцнення зубної емалі та кісткової тканини.
По-четверте, збільшується гострота зору. Це відбувається тому, що очі більше не сохнуть, навіть після інтенсивної роботи протягом тривалого часу.
Якої шкоди може завдати риба?
Безумовно, користь ікри минтая для чоловіків незаперечна, проте є деякі моменти, коли риба може заподіяти організму шкоду.
Якщо ви будете вживати ікру минтая в обмежених кількостях, то все буде добре. У день не варто вживати більше, ніж одну столову ложку цього продукту.
- Крім того, протягом одного тижня бажано, щоб риба була в раціоні не частіше трьох разів.
Цього буде достатньо, щоб організм наситився корисними макро- та мікроелементами, а також вітамінами. Якщо вживати делікатес надто часто, це може призвести до сильного навантаження на нирки.
Як і у будь-якого продукту, незважаючи на користь консервованої ікри минтая, існують деякі протипоказання, при яких рибу заборонено вводити в раціон. Це різні сечокам’яні захворювання, високий рівень кальцію та холестерину.
Крім того, від продукту слід відмовитися у разі гіперчутливості на нього.
- Якщо ви читали про користь сушеної ікри минтая, то напевно звернули увагу на той факт, що дітям можна давати рибу тільки після досягнення віку двох років і починаючи з мінімальної кількості.
На завершення варто зазначити, що ікра минтая – це дійсно один з найкорисніших морських продуктів для здоров’я кожної людини. Користь від нього величезна, а шкода мінімальна.
Саме з цієї причини в магазинах з кожним роком все більше зростає її асортимент. Якщо ви введете в раціон рибу, то вже буквально через пару місяців помітите, як покращилось ваше загальне самопочуття та здоров’я організму.
- При цьому майте на увазі, що найкорисніша ікра – це не та, яку ви купуєте в супермаркеті, а яку готуєте самостійно вдома за рецептом, що передається з покоління в покоління.
Фото ікри минтая
Будь ласка, зробіть репост.
Минтай – користь і шкода: 12 корисних властивостей риби для організму людини
У деяких країнах риба становить основу раціону, що не дивно: цей продукт не лише смачний, але й дуже корисний. Багатьох цікавить, що за риба – минтай, її користь і шкода для здоров’я людини.
Склад і калорійність
- Склад риби дивує різноманітністю: у ньому присутні макро- та мікроелементи, жирні кислоти, а також вражаюча кількість різноманітних вітамінів.
- Макроелементи: кальцій, магній, фосфор, натрій, хлор, сірка, калій.
- Мікроелементи: цинк, залізо, мідь, хром, йод, фтор, молібден, нікель, кобальт.
- Кислоти:
- Поліненасичені (арахідонова, омега-3, лінолева).
- Насичені (стеаринова, міристинова, пальмітинова).
- Мононенасичені (олеїнова, пальмітолеїнова).
Вітаміни:
Серед морських риб минтай займає лідируюче місце за кількістю селену, йоду, білка.
Харчова цінність:
- жири – 0,9 г;
- білки – 15,9 г;
- холестерин – 50 мг;
- зола – 1,3 г;
- вода – 81,9 г;
Минтай характеризується невисокою калорійністю: в 100 грамах міститься всього 72 кілокалорії, завдяки чому можна харчуватися смачно і ситно без ризику набрати зайву вагу. Якщо рибу зварити, то калорійність трохи збільшиться – до 78 кілокалорій, а якщо посмажити, риба вже не буде дієтичною, в ній буде не менше 120 кілокалорій.
Чим корисний минтай
Минтай водиться в Тихому та Атлантичному океані, харчується планктоном, кальмарами і ракоподібними невеликого розміру. Риба в дуже рідкісних випадках виростає більше 45 сантиметрів, маса дорослої особини, в середньому, становить від 250 до 500 грамів.
Користь чи шкода минтая зумовлені багатим складом, в якому є вітаміни, мінерали, жирні кислоти. Вживаючи цю рибу, можна швидко привести в порядок тьмяне волосся і ламкі нігті, усунути лущення шкіри.
Ікра і печінка минтая служать сировиною для виробництва косметичних засобів, призначених для догляду за зрілою шкірою. Компоненти, що входять до складу цих похідних продуктів, антиоксиданти, впливають на формування колагенових волокон. Витяжка з гонад застосовується при виробництві косметики з регенеруючою дією.
Минтай використовують у медицині. Вживання риби в їжу позитивно позначається на зорі і здоров’ї очей, на функціонуванні серцевого м’яза, а також благотворно впливає на сечостатеву, ендокринну (щитовидна залоза) і травну системи.
Для людей, які мріють схуднути, минтай є незамінним продуктом: низькокалорійний, багатий поживними речовинами, смачний і одночасно ситний.
Порада: Минтай не спалює жир. Зниження маси тіла відбувається за рахунок низької калорійності продукту. Щоб забезпечити працездатність, розпадається підшкірний шар жиру. На засвоєння і переробку риби витрачається мало енергії.
Користь минтая:
- Наявні в складі вітаміни і мінерали покращують настрій і самопочуття, підвищують імунітет.
- Велика кількість йоду попереджає розвиток патологій щитовидної залози і благотворно впливає на її функціонування.
- Жирні кислоти дуже корисні для судин і серцевого м’яза: вони зменшують кількість «поганого» холестерину в крові. Це попереджає формування бляшок, покращує обмін речовин, підвищує низький артеріальний тиск.
- Поєднання тироксину і жирних кислот сприяє зняттю втоми і зміцненню нервових закінчень, підвищує якість кровообігу в головному мозку, а також діє заспокійливо на нервову систему, що важливо при психоемоційних розладах.
- Селен знешкоджує токсини, допомагає виводити шлаки.
- Продукт захищає клітини від старіння, прискорює процеси регенерації.
- Зміцнює кістки, нігті і зуби.
- Регулює обмін речовин.
- Прискорює загоєння ран.
- Покращує стан зв’язок і сухожиль.
- Знижує ризик злоякісних пухлин.
- Нормалізує рівень цукру в крові.
Важливо! Корисні для організму властивості розкриються повною мірою, якщо страви з минтая будуть присутні в раціоні не рідше ніж два рази на тиждень.
Минтай – ідеальне рішення при вугровій висипці або проблемній шкірі. З цим неприємним явищем стикаються майже всі підлітки. Минтай містить дуже мало жирів, тому не провокує посилення роботи сальних залоз, при цьому в рибі багато цинку, який запобігає появі акне.
Шкода
Негативна дія на організм може бути обумовлено індивідуальними особливостями людини і кількістю риби, яку споживають.
Велика кількість морської солі, що міститься в минтаї, сприяє підвищенню артеріального тиску і при занадто частому вживанні пошкоджує слизові оболонки. Вживання минтая протипоказано:
- У разі алергії на морепродукти.
- Індивідуальної непереносимості продуктів, що містять морську рибу.
- Наявної гіпертонії.
У яких випадках рекомендується вживати
Вживання в їжу рекомендується людям, які мають захворювання серця, що страждають від збоїв в роботі щитовидної залози, при діабеті. Присутність минтая в раціоні благотворно впливає на зір, сечостатеву систему і травний тракт. Риба служить помічником у лікуванні захворювань шкіри, вірусних та грибкових інфекцій.
Порада: Рекомендується вживати минтай людям з важкими недугами під час проходження реабілітації, курцям, вагітним і годуючим жінкам, літнім людям.
При психоемоційних недугах присутність минтая в раціоні сприяє нормалізації стану пацієнта.
Минтай в кулінарії використовується з давніх часів. Приготувати смачні страви з цієї риби можна швидко і легко: зварити, запекти, протушкувати або просто посмажити. З минтая роблять борошно, фарш, консерви, ікру, рибу в’ялять, солять і коптять.
Порада: Бажаючим скинути зайву вагу минтай слід вживати тільки в тушкованому або вареному вигляді. Смажена риба, рясно приправлена різноманітними соусами, відрізняється підвищеною калорійністю.
Людям, які страждають від гастриту, виразки шлунка, патології дванадцятипалої кишки або хвороб нирок, слід споживати виключно варену і тушковану рибу.
У дитячому раціоні минтай повинен з’явитися, коли малюк досягне дворічного віку. Це обумовлено високою концентрацією корисних елементів, що містяться в рибі. Користь для дітей: зміцнює волосся і зуби, компенсує похибки в раціоні.
Кращий гарнір для минтая – бурий рис і овочі.
Якщо полити приготовану рибу соком лимона або соєвим соусом, приправити травами, то вона не здасться прісною.
Як правильно вибрати
Шкода від вживання риби може бути обумовлена порушенням термінів або умов зберігання. Купуючи рибу, необхідно врахувати такі фактори:
- Крижана кірка. Свіжий минтай в магазині знайти не представляється можливим. Продається тільки заморожене філе. Сучасна технологія підготовки риби до продажу передбачає покриття тушок крижаної глазур’ю, яка не повинна перевищувати 4% ваги минтая. Визначити, чи відповідає нормі крижана кірка, можна тільки розморозивши рибу і зваживши без льоду.
- Колір. Філе відмінної якості має чистий білий колір, без плям і прожилок жовтуватого або рожевого кольору.
- Запах. Минтай відрізняється слабо відчутним солодкуватим запахом. При неправильному зберіганні риба починає неприємно пахнути.
- Умови, в яких риба зберігалася. У супермаркеті на датчику холодильника показується температура зберігання риби. Вона повинна бути не вище -18 °C.
- Виробник. Країнами-виробниками можуть бути тільки Україна, Японія і Китай. Це пояснюється тим, що минтай мешкає на півночі Тихого океану. Зі зрозумілих причин, японський продукт на українському ринку виявити неможливо, зустрічається риба китайського і вітчизняного виробництва. Віддати перевагу слід українську продукцію: вона екологічна. Головна ознака виробника – довжина тушок більше 20 сантиметрів, оскільки виловлювати молодняк заборонено.
- Чи є сертифікат на продукцію. Через зовнішню схожість за минтай іноді видається тилапія і пангасіус. Подібна риба живе близько дна і харчується покидьками, може накопичувати велику кількість токсичних речовин. Якщо реалізована продукція викликає сумніви, у продавця можна вимагати посвідчення (сертифікат) якості.
- Склад, вказаний на упаковці. Ідеальний склад, який може бути вказано на упаковці, складається з двох елементів: риба, вода. У деяких випадках можна побачити Е 452 (поліфосфат). Подібна добавка забезпечує утримання вологи всередині і зовні тушок. Поліфосфат заборонений в Європі, але він не є небезпечним.
Порівнюючи користь і шкоду минтая, можна зробити висновок, що позитивні властивості превалюють. Доступність і невисока ціна в поєднанні з позитивним впливом на здоров’я людини роблять цю рибу незамінним продуктом.
Тривалість життя риби близько 15 років, статева зрілість досягається в 3-4 роки. Дорослі особини можуть мати вагу до 2,5-5 кг. Залежно від свого розміру на різних етапах життя вони харчуються дрібними планктонними ракоподібними (циклопами, дафніями), дрібними рибами (корюшкою, мойва), кальмарами, ікрою і мальками своїх родичів.
Розмір тіла дорослої особини може становити до 1 м. Очі у риби великі, тіло плямисте, 3 плавця на спині, 2 грудних, 2 черевних плавця, на підборідді є короткий вусик.
Для промислу вибирають особин від 20 см. Світовий обсяг вилову досягав 7 млн тонн. Він скоротився до 5 млн тонн, на початку 21 століття – до 3 млн тонн. Організація Грінпіс оголосила тривогу з приводу скорочення чисельності минтая. Вилов минтая в Україні склав більше 1,5 млн тонн.
Хімічний склад і калорійність минтая
Минтай є джерелом білка – в 100 г риби міститься 23 г протеїну. М’ясо практично не містить вуглеводів, невеличка кількість глікогену знаходиться в печінці. Минтай – нежирна риба, яка містить лише 1,2 г ліпідів, до складу яких входять жирні кислоти – омега-3 і омега-6, холестерин в малих кількостях (90 мг).
Велика частина жиру міститься в печінці та ікрі, які продаються окремо в консервованому вигляді. 100 г риби мають енергетичну цінність 111 ккал.
Риба містить фосфор, натрій (420 мг), калій (430 мг). Вона є багатим джерелом кальцію, цинку, заліза, мікроелементів кобальту, міді, фтору, хрому, марганцю, селену, йоду, жирних кислот.
У м’ясі минтая містяться жиророзчинні вітаміни А, Д, Е, вітаміни групи В, в тому числі рутин, холін, кобаламин, вітамін С – аскорбінова кислота в невеликих кількостях.
Корисні властивості минтая
Цей морепродукт має хорошу харчову цінність. Завдяки низькому вмісту жиру і великій кількості білка він цінується в дієтології, допомагаючи людям із зайвою вагою позбутися жирових відкладень.
Йод і селен в складі продукту запобігають розвитку гіпотиреозу та кретинізму. Цинк, що міститься в рибі, є антиоксидантом, відповідає за вироблення інсуліну і статевих гормонів.
Залізо – необхідний мікроелемент для кровотворення.
Вітамін В12 підтримує утворення червоних кров’яних тілець, функціонування нервової системи, процеси метилювання в печінці, запобігає жировому гепатозу.
Кальцій в минтай необхідний для росту кісток і профілактики остеопорозу у літніх людей, бере участь в згортанні крові, потрібен для адекватного функціонування ЦНС. Фосфор підтримує нормальну розумову активність. Вітамін Д запобігає розвитку остеопорозу, рахіту і аутоімунних захворювань.
Для жінок
Філе минтая – цінне джерело протеїну і низькокалорійний продукт. Парові котлети з нього будуть ситним блюдом на обід при дотриманні дієти.
Йод і селен допоможуть запобігти ожирінню, випадінню волосся, погіршенню стану шкіри, викликаному дисфункцією щитовидної залози.
Цинк допомагає виробленню жіночих статевих гормонів для підтримки репродуктивного здоров’я, як і вітамін Е.
При вагітності і грудному вигодовуванні
При вагітності можна вживати минтай, так як в ньому міститься велика кількість вітамінів, макро- і мікроелементів, білків, жирів, вуглеводів.
При своїй низькій калорійності минтай містить велику кількість вітамінів, макро- і мікроелементів, білків, жирів, вуглеводів. Це робить його придатним продуктом для вагітних і годуючих жінок. Завдяки своєму хімічному складу риба постачає матерів мінералами, які запобігають кретинізму у дитини, сприяють зростанню кісток і інших тканин організму, що розвивається.
Для чоловіків
Білок покращує стан м’язової маси у чоловіків. Цинк і селен підтримують потенцію і роботу статевих залоз. Вітамін Д сприяє виробленню тестостерону.
З якого віку минтай можна дітям
Риба відрізняється своєю гіпоалергенністю. Годувати дітей продуктами з минтая можна вже з 7-місячного віку. З філе риби для дітей готують пюре, парові котлети, супи.
Годування дітей стравами з минтая постачає зростаючий організм вітамінами, мінералами, протеїном, не перевантажуючи жирами, які важко перетравлюються.
Минтай для схуднення
Цей низькокалорійний продукт використовується в дієтології, оскільки містить всі необхідні організму поживні речовини. Він насичує організм завдяки білку, не підвищує рівень інсуліну і глюкози в крові, допомагаючи людям з надмірною масою тіла позбутися від надлишку жиру на животі, сідницях.
Цинк, селен, йод нормалізують роботу ендокринної системи, збої в якій ведуть до ожиріння.
Дієту, що включає минтай, можна доповнювати іншими продуктами – соусами до парових котлет, гарніром з каші (рисової, гречаної).
Ікра минтаю – користь і шкода
Ікра минтаю – більш калорійний продукт, ніж риба, оскільки містить більше жиру. До її складу входить 28 г протеїну, 1,9 г жиру. Калорійність становить 132 ккал.
В ікрі містяться жиророзчинні вітаміни А, Д, Е, залізо, цинк, проте в ній майже немає йоду, хрому.
Завдяки вмісту вітаміну А ікра минтая застосовується в дієтології при шкірних захворюваннях – псоріазі, екземі, а також ксерофтальмії, поганому сутінковому зорі.
В ікрі минтая міститься велика кількість жиру.
Ікра продається у вигляді солоних пресервів, тому може завдати шкоди гіпертонікам і людям з хворими нирками.
Користь і шкода печінки минтая
Калорійність печінки минтая становить близько 450 ккал. У ній міститься мало білка – приблизно 6%. Зате вона є багатим джерелом жиру (50%) і жиророзчинних вітамінів А, Е, Д.
Шкоди організму печінка може завдати, якщо вживати її у великих кількостях.
Вона багата потенційно гепатотоксичним вітаміном А, тому при її надмірному споживанні може розвинутися гіпервітаміноз, який негативно позначиться на роботі печінки.
Крім того, печінка – жирний продукт, здатний викликати напад жовчної коліки при наявності жовчнокам’яної хвороби та болю в правому підребер’ї при дискінезії жовчовивідних шляхів.
Чим відрізняється печінка минтая від печінки тріски
Минтай водиться в менш забруднених водах, тому його печінка екологічно більш безпечна. За іншими параметрами – калорійності, харчової цінності, наявності вітамінів і мінералів – ці продукти близькі.
Як приготувати минтай
Минтай їдять у відвареному, смаженому, запеченому, підсушеному (в’яленому), копченому вигляді. Риба повинна бути повністю прожарена або проварена, щоб в ній не залишилося ніяких потенційно небезпечних мікроорганізмів. Необхідно перевіряти готовність м’яса виделкою або зубочисткою.
Продукт не повинен готуватися надто довго і пересмажуватися, інакше кислоти омега-3 руйнуються і перетворюються в канцерогени.
Минтай можна приготувати у вигляді котлет, додавши в фарш яйце, сіль, спеції. Котлети готують на пароварці або сковороді з розпеченим маслом, подають з гарніром і соусами.
Минтай можна нарізати на шматочки і обсмажити, попередньо змочивши їх у збитому яйці і обвалявши в борошні.
Ікру намазують на хліб з маслом. Печінку додають в салати, наприклад, з вареною квасолею з цибулею, приправляючи блюдо лимонним соком.
Як правильно вибрати і зберігати
При виборі потрібно враховувати, щоб риба не мала сторонніх запахів.
Заморожена риба не повинна мати різкий рибний або сторонній запах. Якісне філе має білий колір без рожевих або жовтих плям, які свідчать про окислення жирів.
Бажано, щоб риба або філе покривала тонка крижана кірка, яка не містить поліфосфатів для утримування вологи і підвищення ваги продукту.
Іноді за минтая видають придонних риб пангасіуса або тилапію, які можуть вбирати шкідливі речовини, тому що харчуються відходами з дна моря. Ці риби можуть штучно вирощуватися в забруднених водах. Тому не рекомендується купувати рибу у ринкових торговців, які не мають сертифікату якості.
Зберігати заморожену рибу можна тільки в морозильнику при -18 °С.
Сушена риба повинна зберігатися у відповідній упаковці в сухому прохолодному місці.
Можлива шкода риби і протипоказання
При алергії не можна вживати минтай.
Продукт шкідливий при наявності індивідуальної непереносимості цієї риби, тобто алергії. Можливо також забруднення – в водах Тихого океану може перебувати ртуть та інші токсичні речовини, тоді вона стає шкідливою для здоров’я.
Минтай: користь і шкода
Люди ловлять рибу стільки років, скільки живуть на планеті, і споживають будь-яку, але краще використовувати нежирну, наприклад, минтай. Користь і шкода якої обговорюються постійно, стало темою для дискусій фахівців зі здорового харчування, лікарів.
Опис
Одним з численних рибних видів тріскового сімейства є минтай. У повноцінному свіжому вигляді він практично не з’являється на ринкових і магазинних прилавках, тому хоча б здалеку повинен бути описаний. Як будь-яка холодолюбива рибка тріскової різновиди, він володіє:
- витягнутим тільцем, що сходять нанівець ближче до хвоста;
- непропорційно великою головою;
- великими опуклими очима, які характерні для напівглибоководних риб;
- вусиком на підборідді, розташованим вниз і що подається трохи вперед;
- дрібною лускою сріблястої забарвлення;
- кількома потемнілими ділянками в районі спини (на голові вони бурі і округлі);
- відмінними темними плямами на загальному тлі «срібла»;
- трьома спинними плавцями (ближче до голови вважається найвищим; середньому характерна середня висота; плавник пріхвостовий найкоротший і низький);
- двома черевними плавниками.
Щодо маси тіла, то фахівці дещо розходяться в своїх судженнях. Тому можна тільки визначити кілька напрямків:
- дорослі особини довжиною в 90 см зазвичай важать до трьох кілограм;
- ті, які мають довжину тіла до 75 см, можуть набрати масу і в п’ять кілограм;
- більш поширений минтай довжиною в 40-45 см досягає максимальної ваги від 850 г до 1,5 кг.
Харчування минтая не обмежується планктоном, а може поширюватися на дрібних риб (в тому числі, з власного роду), мальків і кальмарів.
В загальному плані, минтай відноситься до довгожителів, тривалість його життя становить не менше 15 років.
Рибка глибоководна, часто залягає на глибині 300-700 метрів, і піднімається на мілководді тільки під час нересту, любить холодні води, температурний режим яких не перевищує 9 градусів тепла.
З огляду на такий спосіб життя, іхтіологи визначають основними місцями проживання минтая північні райони Тихого океану, Берингове море, прибережні води Кореї і Японії, Камчатки і Чукотки. Також він помічений поблизу азіатського та американського (затоки Аляска і Монтерей) узбереж, в океанічних водах Атлантики (Цугару і Баренцове море).
Тривалий час минтая відносили до мало цінної рибної категорії. Сьогодні ж користь не викликає сумнівів, вважається особливо корисним для людини, але обсяги вилову знижуються, незважаючи на лідируюче місце по видобутку. Якщо порівнювати з 1980-ми роками, то тодішня маса виловленого минтая становила 7 млн тонн на рік, зараз ця кількість не досягає і 3 млн тонн.
Грінпіс оголосило всесвітнє «прохання» знизити вилов і утриматися від покупки даного виду риби. Вся справа полягала в тому, що популяція особин минтая значно знизилася і його існування знаходиться під загрозою.
Світові експортери кілька прислухалися до слів організації і скоротили загальний вилов до 1,5 млн тонн. В даний час основними «здобувачами» минтая залишилися Україна, Китай, Німеччина, Франція і Великобританія.
Для лову риби використовуються трали та ставні неводи.
Щоб була отримана максимальна користь від низькокалорійної морської риби, необхідно навчитися вибирати і зберігати той продукт, який найбільш часто викладають на полиці магазинів в замороженому вигляді, тобто почищені тушки минтая і його філе.
З цією метою споживач зобов’язаний вибирати, дотримуючись таких правил:
- тушки минтаю в не злиплу між собою вигляді;
- шкірка не повинна бути лопнута або порізана;
- на крижаній кірці не повинно спостерігатися розлучень і слідів крові;
- філе завжди має біле забарвлення, без рожевого, сірого або жовтого відтінку;
- крижане покриття обов’язково (воно захищає від висихання і втрати соковитості) і в якісному продукті не перевищує 4% від загальної маси;
- наявні плавники завжди притиснуті до тушки і не стирчать в різні боки;
- минтай повинен бути рівним і гладким, без пошкоджень і плям;
- не варто випускати з уваги виробника (експерти не рекомендують брати рибу, вироблену Кореєю і Японією, бо в ній міститимуться токсичні речовини і гельмінти);
- по запаху минтай, який зберігався в правильних умовах, матиме трохи солодкуватий аромат;
- упаковані рибки повинні мати інформацію про максимальний склад «інгредієнтів».
Свіжий минтай зберігають не більше двох діб, але через відсутність подібного товару покупець повинен знати:
- температура зберігання не повинна бути вище мінус 18 градусів: в холодильнику, де і знаходиться заморожений минтай, температурний режим відображений на датчику (добре, якщо він справний);
- варто ознайомитися з сертифікатом, який дає інформацію про дійсні терміни зберігання;
- легше, коли минтай упакований і на ньому визначені всі правила.
За державним стандартам заморожені випотрошені тушки та філе можуть зберігатися не більше 10 місяців, але тільки при правильних умовах.
Риба минтай, користь і шкода якого значні, складається з великої кількості мінеральних речовин і вітамінів, і зберігається незалежно від температурної обробки. Крім того, саме він входить в десятку найбільш корисних рибних сортів, чого не можна не врахувати.
Так що в даному виді риби визначені:
- білкові фракції;
- жири;
- ненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6;
- ретинол (вітамін А);
- вітаміни з групи В (тіамін, рибофлавін, ніацин, піридоксин, фолієва кислота);
- токоферол (вітамін Е);
- кислота аскорбінова;
- макро- і мікроелементи у вигляді цинку, міді, хрому, заліза, кальцію, калію, хлору, фосфору, магнію, фтору, йоду, сірки, молібдену і кобальту.
Калорійність вареного минтаю, а також запеченого і приготованого на пару не надто висока, він має тільки 75 кілокалорій на 100 г продукту. А минтай смажений, калорійність на 100 грам становить трохи більше – 112 калорій. Співвідношення білків, жирів і вуглеводів в минтай становить 1 / 0,1 / 0%.
Корисні властивості минтая
Тривалий час господині не упускають можливості придбати та приготувати страви з цієї недорогої риби. І зовсім нічого страшного, що минтай продається виключно в замороженій варіації. Адже користь від відвареного, запеченого або обсмаженого минтая принесе користь всім членам сім’ї:
- допоможе знизити масу тіла;
- зміцнить кісткову систему;
- запобіжить проблеми з судинами;
- приведе в норму глюкозу крові;
- нормалізує роботу щитовидної залози;
- виключить необхідність прийняття вітамінних таблеток.
Представники офіційної медицини рекомендують включати приготований минтай в раціон не менше ніж два рази на тиждень. Вважається, що така риба покриває недолік вітамінно-мінерального змісту в людському організмі практично на 100%, і забезпечує повну відмову від вживання різноманітних вітамінних комплексів.
Якщо розглядати, чим корисний минтай в окремому порядку, то він приносить користь як дорослим, так і дітям, допомагаючи справитися з:
- захворюваннями суглобів;
- ожирінням;
- втратою сили при підвищених фізичних навантаженнях;
- проблемами щодо розвитку клітин головного мозку в дитячому віці;
- відхиленнями у функціонуванні нервової системи;
- проблемами, що відносяться до кровоносної системи;
- атеросклерозом, тобто «жировою» закупоркою судин і артерій;
- поганою циркуляцією крові;
- підвищеним рівнем холестерину;
- очищенням рідких структур організму від токсинів і важких металів, в тому числі їх радіонуклідних солей;
- негативним хімічним складом крові;
- появою судинних катастроф у вигляді інсульту та інфаркту;
- хронічною серцевою недостатністю при вегето-судинних розладах (це, в першу чергу, стосується дітей та підлітків);
- підвищеним рівнем глюкози в крові (цінна риба для людей, які страждають на цукровий діабет);
- дисфункцією щитовидної залози, особливо при зниженій виробленню необхідного тиреоїдного гормону, що впливає на роботу серцево-судинної системи;
- розвитком залізо-дефіцитної анемії;
- розвинутою «поганою» кишковою мікрофлорою;
- гастритами і іншими збоями в травному процесі;
- зашлакованістю печінки і пошкодженням її печінкових клітин;
- набряком будь-якого характеру (особливо це важливо для вагітних жінок).
Минтай при схудненні
Для тих, хто бажає скинути зайві кілограми, користь минтая велика і дуже рекомендована. Його включення в звичний раціон (навіть не варто «сидіти» на однотипній дієті) допоможе:
- наситити організм і утамувати відчуття голоду;
- стабілізувати норму апетиту за рахунок нормалізації глюкози;
- отримати з минтая максимальну кількість вітамінів і мінералів, які сприяють налагодженню і прискоренню обмінних процесів;
- отримати від з’їденого продукту мінімальну кількість калорій;
- не боятися наявності вуглеводів, які і призводять (при засвоєнні в кишечнику) до надлишкової маси тіла.
Можлива шкода й протипоказання
Як і у багатьох видів морської риби, користь минтая не викликає сумнівів, але, на жаль, і шкода для організму теж є, він характеризується підвищеними алергенними властивостями.
Тому до нього варто з обережністю ставитися людям з:
- наявністю індивідуальної непереносимості рибних продуктів морського типу, навіть якщо вона спостерігається лише у родичів;
- загальними алергічними реакціями на будь-який продукт;
- проблемами токсикозу (негативна довкілля і погана чистка тушки можуть погіршити становище).
Шкода може настати для людей, які страждають хворобами шлунково-кишкового тракту (виразки, запалення), а також є протипоказання при захворюванні гіпертонією. Це пояснюється тим, що минтай містить чималу кількість кухонної солі.
Минтай водиться глибоко на дні, і в зябрах селяться макропаразіти, існує ймовірність того, що при чищенні і обробці вони можуть залишитися. Правда, минтая в торгові мережі постачають випотрошеним і без голови, слід вживати його тільки після теплової обробки.
В принципі, в усьому має бути міра. Дієтологи радять включати в раціон минтая кілька разів на тиждень, і тоді негативний вплив на організм він не зробить.
Минтай – склад, БЖУ, користь, шкода і вплив на організм людини
Минтай – низькокалорійна риба, яка відрізняється високим рівнем йоду і селену в складі, а також мінералів, жирних кислот і вітамінів.
У рибі багато білка, повністю відсутні вуглеводи і міститься мінімальна кількість жиру, що робить її оптимальним продуктом для схуднення і дієтичного харчування.
Примітна особливість риби в тому, що корисними для організму властивостями володіє не тільки філе минтая, але і його печінка з ікрою.
Залежно від способу приготування складу, калорійність і харчова цінність минтая можуть змінюватися.
калорійність
Калорійність сирого філе становить 72,3 ккал на 100 г. Якщо піддати рибу термічній обробці, ми отримаємо:
- минтай, смажений на сковороді – 275,9 ккал;
- приготований на пару – 77,9 ккал;
- варений – 74,1 ккал;
- тушкований – 70,8 ккал;
- сушений – 221,6 ккал;
- запечений в духовці – 85,6 ккал.
Ікра минтаю на 100 г має калорійність рівну 133,1 ккал, а печінка – 473,8 ккал. Молочко – 91,2 ккал на 100 г. Людям, які хочуть схуднути, варто віддати перевагу відвареній рибі або приготовленій на пару.
Харчова цінність
Харчова цінність риби на 100 г:
- білки – 16,1 г;
- вуглеводи – 0 г;
- жири – 0,8 г;
- вода – 82,8 г;
- харчові волокна – 0 м
БЖУ
Склад минтая БЖУ на 100 г субпродуктів:
продукт | Білки, г | Вуглеводи, г | Жири, г |
ікра минтаю | 26,8 | 1,2 | 1,9 |
печінка минтая | 6,1 | 51,1 | |
молочко минтая | 15,88 | 2,9 |
З таблиці стає зрозуміло, за рахунок чого калорійність печінки риби така висока, проте не забувайте, що жири, що містяться в рибі, будуть корисні лише в тому випадку, якщо вживати їх в помірній кількості.
склад
Хімічний склад минтая на 100 г:
Найменування речовини | Одиниця виміру | Наявність у продукті |
йод | мг | 0,15 |
залізо | мг | 0,81 |
фтор | мг | 0,69 |
марганець | мг | 0,11 |
молібден | мкг | 3,97 |
мідь | мкг | 129,1 |
хром | мг | 0,55 |
вітамін А | мкг | 9,87 |
вітамін С | мг | 0,52 |
тіамін | мг | 0,11 |
вітамін РР | мг | 4,62 |
вітамін В9 | мкг | 4,75 |
калій | мг | 415,9 |
фосфор | мг | 239,6 |
сірка | мг | 55,1 |
кальцій | мг | 38,9 |
магній | мг | 55,7 |
Крім вищевказаних елементів, до складу минтая входять необхідні для повноцінної роботи організму жирні кислоти омега-6 і омега-3, мононенасичені кислоти, а також незамінні і замінні амінокислоти.
Корисні властивості минтая
При помірному споживанні минтай стане корисним для організму продуктом:
- Завдяки входящим до складу продукту нутрієнтам в організмі зупиняється поширення запальних процесів внутрішніх органів, слизових оболонок і шкіри.
- Для курців минтай буде особливо незамінним продуктом, так як завдяки багатому набору корисних речовин блокується вплив нікотину на легені.
- Регулярне вживання продукту прискорює обмін речовин, запобігає порушенням у роботі нервової системи, знижуючи негативний вплив стресу на стан здоров’я.
- Продукт знижує рівень холестерину і тим самим запобігає розвитку такого захворювання, як атеросклероз.
- Завдяки наявності в складі калію з організму виводиться зайва рідина, внаслідок чого проходить набряклість.
- Особливо корисно філе минтая людям, які страждають від хвороб серця або знаходяться в зоні ризику. Корисні елементи зміцнюють судини і стабілізують серцевий ритм. Продукт рекомендовано вживати для профілактики захворювань серцево-судинної системи – це актуально для людей, які постійно піддаються підвищеним фізичним навантаженням.
- У рибі багато йоду, завдяки якому поліпшується робота щитовидної залози. Крім цього, достатній рівень йоду в організмі людини підвищить життєвий тонус і поліпшить загальне самопочуття.
- Систематичне вживання риби зміцнить імунну систему і підвищить захищеність організму перед інфекційними захворюваннями.
- Завдяки високому вмісту білка, минтай допомагає спортсменам нарощувати м’язову масу і відновлювати сили після тренувань.
За даними деяких досліджень, морська риба при регулярному вживанні знижує ризик утворення ракових пухлин.
Користь печінки минтая
Особливо відчутна користь печінки минтая в післяопераційний період – в продукті підвищена концентрація жирних кислот, які відновлюють сили і підвищують життєвий тонус. Крім цього, продукт позитивно впливає:
- на обмін речовин в організмі;
- роботу статевої системи;
- зір;
- стан зубів, кісток і нігтів;
- роботу щитовидної залози;
- роботу системи кровотворення;
- серцево-судинну систему.
Крім цього, печінку корисно їсти в зимовий період, коли організм страждає від авітамінозу.
Користь ікри риби
Склад продукту багатий фолієвою кислотою, вітамінами В і Е, а також фосфором, калієм, кальцієм і магнієм. Продукт не тільки позитивно впливає на роботу внутрішніх органів, але і застосовується жінками в косметичних цілях.
Ікра впливає на організм у вигляді:
- поліпшення роботи респіраторної системи;
- швидкого відновлення сил після важкого або тривалого захворювання;
- забезпечення організму відсутніми макро- і мікроелементами, а також вітамінами.
В якості косметичного засобу з ікри роблять маски для обличчя, які омолоджують шкіру і роблять її більш пружною. Однак солона ікра не підходить для процедури і особливої користі не несе, як і смажена.
Вплив на організм
Минтай позитивно впливає на організм як чоловіків, так і жінок:
- Систематичне вживання продукту виведе з організму важкі метали, продукти розпаду і токсини.
- Риба покращує роботу опорно-рухового апарату і запобігає подрібнению зубів.
- Вживаючи минтай регулярно, ви допомагаєте зоровим органам. Продукт знижує навантаження на очі і запобігає розвитку очних захворювань. Все це можливо завдяки вітаміну А, що входить до складу.
- Минтай знижує рівень цукру в крові, що служить профілактикою розвитку діабету, а також допоміжним компонентом в лікуванні хвороби.
- Якщо їсти рибу хоча б пару разів на тиждень, ви поліпшите процес дозрівання клітин крові.
- Продукт добре допомагає відновлювати сили після важкої хвороби або фізичних навантажень, а також діяльності, пов’язаної з підвищеною мозковою активністю.
- Завдяки насиченому нутрієнтами складу продукту покращується робота мозку, підвищуються концентрація і уважність. Крім цього, минтай позитивно впливає на пам’ять.
- Риба благотворно впливає на роботу репродуктивної системи як у чоловіків, так і у жінок, підвищує потенцію і збільшує вірогідність зачаття.
- Корисні речовини, що входять до складу продукту, покращують стан нігтів і прискорюють ріст волосся.
Крім перерахованого вище, минтай покращує регенерацію тканин, зміцнює зв’язки і хрящові тканини.
Минтай як ефективний елемент схуднення
Минтай – ідеальний дієтичний продукт з низькою калорійністю і великим вибором способів приготування, при яких не загубляться корисні властивості і не збільшиться калорійність.
Щоб скинути вагу, рибу краще готувати на пару, наприклад, у вигляді котлет, запікати філе в духовці, варити або тушкувати без масла з овочами або рисом.
Завдяки тому, що риба практично на 100% складається з білків, які максимально швидко засвоюються організмом, поліпшується робота шлунка і кишечника, розганяється метаболізм. Якщо при цьому займатися спортом, збільшиться м’язова маса, що зробить тіло більш підтягнутим і сильним.
Щоб схуднути, не варто їсти солоний минтай або смажений. У першому випадку затримається рідина в організмі, що призведе до набряклості і поганого самопочуття, а в другому – збільшується калорійність і повністю знищуються всі корисні властивості.
Примітка: печінку минтая, незважаючи на високу калорійність, можна їсти під час схуднення, але невеликими порціями.
Шкідливий вплив
У разі зловживання рибою, а також при індивідуальній непереносимості морепродуктів або алергії виникає ризик негативного впливу продукту на здоров’я людини.
Протипоказання до вживання минтая:
- гіпертонія – це стосується смаженої або солоної риби та ікри, через які може підвищитися артеріальний тиск;
- загострена форма захворювань шлунково-кишкового тракту;
- від печінки минтая слід відмовитися при запаленні травного тракту;
- вагітним жінкам не можна їсти солону або в’ялену рибу, так як вона може посилити набряклість.
Крім цього, будь-який морепродукт здатний накопичувати небезпечні для здоров’я важкі метали. З цієї причини не можна їсти минтай в сирому вигляді або зловживати продуктом, так як це може призвести до отруєння ртуттю.
Висновок
Минтай – це корисний дієтичний продукт, який допомагає жінкам схуднути, а чоловікам-спортсменам – створювати красиву мускулатуру. Рибу, ікру, а також печінку використовують в лікувальних і косметичних цілях, що робить продукт практично безвідходним.
Корисних властивостей у риби в кілька разів більше, ніж протипоказань або можливої шкоди від вживання, тому минтай точно варто ввести в раціон людини, яка дотримується здорового харчування.