М’ясо цесарки: користь і шкода, смак, відгуки

Цесарка – птах загону курообразних африканського походження. Має щільне оперення сіро-білого забарвлення, хвіст звисає. На голові немає оперення, але є «шолом». За екзотичний вигляд цесарку вважають царською птахом. Розводять цесарок на м’ясо. Цінують красуню за делікатесне м’ясо і корисні яйця.
Хімічний склад м’яса
М’ясо цесарок містить велику кількість необхідних вітамінів, амінокислот і мікро- та макроелементів. Містить багато білка. У його складі присутні жири і вуглеводи. На 100 грамів продукту доводиться:
- білок – 21 г;
- жир – 2,5 г;
- вуглеводи – 0,6 г;
- вода – 76 г;
- холестерин – 0,63 г;
- жирні кислоти – 0,64 г;
- зола – 1,3 г
Енергетична цінність м’яса цесарки становить лише 110 ккал.
Вміст амінокислот у продукті цесарок вище, ніж у курячому.
До складу продукту входять вітаміни групи В, РР, А, Д і С. Детальніше про м’ясо цесарки і його корисні властивості.
Смакові якості м’яса цесарки
Кістки невеликі, набагато тонші в порівнянні з курячими. Крізь тонку шкіру проглядається м’ясо червоного кольору, тушка здається бурою. Боятися не варто. Просто м’ясо цесарки містить велику кількість гемоглобіну.
Особливості смаку
У їжу вживають продукцію 3–5-місячної птиці вагою близько 1 кілограма. Воно більш корисне. Філе виходить м’яким і ніжним. Самки постачають цінні яйця, їх забивають пізніше. Вони за розміром більші, їх м’ясо трохи жорсткіше.
За смаком м’ясо цесарки відрізняється від курячого і інших домашніх птахів. Смак залежить від корму пернатих.
Порівняння смаку з м’ясом інших птахів
Продукт має приємний смак. Мало нагадує курку, більше схожий на смак дикої борової птиці. Нагадує фазанятину або м’ясо куріпки, рябчика, тетерука. Воно більш щільне, містить менше рідини, 100 г продукту містить 74,4 г води. Харчова цінність вище, корисних властивостей для людини більше в порівнянні з іншими домашніми птахами.
Багатий зміст вітамінів, мікроелементів робить продукт корисним і необхідним для людини. Вживання м’яса цесарки приносить користь.
Корисні харчові елементи в м’ясі
Користь продукту полягає в наступному:
- покращує обмін речовин;
- позитивно діє на процеси метаболізму;
- знижує рівень цукру в крові;
- вітамін В6 сприятливо діє на роботу нервової системи;
- покращує роботу мозку;
- запобігає розвитку розсіяного склерозу;
- наявність вітаміну В12 і заліза підвищує гемоглобін;
- вітамін В1 знімає стрес і перенапруження, зміцнює і тонізує організм;
- вітамін С допомагає при простудних і вірусних захворюваннях;
- підвищує імунітет;
- покращує роботу серця і судин;
- наявність рибофлавіну (В2) позитивно впливає на шкірні покриви і волосся, нормалізує роботу органів травлення;
- вітамін D зміцнює кістки і м’язи, допомагає при остеопорозі і рахіті;
- зменшує холестерин;
- мінерали, що містяться в м’ясі у вигляді хлору, сірки, марганцю, калію, магнію і кальцію, полегшують стан при застудах і вірусних захворюваннях, при грипі;
- вітаміни групи РР допомагають при деменції, дерматитах, діареї;
- є антиоксидантом, допомагає зберегти молодість, залишатися енергійним і сильним.
Зміст великої кількості білка, мікро- і макроелементів, різних мінералів та амінокислот допомагає швидше відновлюватися організму після перенесених оперативних втручань. Допомагає при дотриманні дієт і зниженні надмірної ваги. З метою своєчасної профілактики захворювань серцево-судинної системи, зору і шкіри вживання дієтичного продукту корисно.
Хімічний склад м’ясного продукту дуже широкий. Тому перед вживанням краще проконсультуватися з фахівцем, щоб не було побічних ефектів.
Вживання дітьми, при вагітності і годуванні
У вживанні немає обмежень за віком. М’ясо дуже корисне для росту організму завдяки великому вмісту в ньому білка.
Воно відноситься до гіпоалергенної продукції, корисно не тільки дітям, а й громадянам похилого віку, особливо вагітним і годуючим жінкам. Постачає організм необхідними вітамінами і амінокислотами.
Використання в домашній медицині та косметології
У яйцях цесарки багато вітамінів. Яйця містять сухі речовини, каротиноїди, вітамін А, мають низьку калорійність, не викликають алергії. Продукція птиці допомагає людям з проблемами травлення, нервової системи. Якщо вживати яйця кілька разів на місяць, можна позбавити організм від простудних хвороб і поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту. Яйця застосовують у косметичних цілях, готують з них маски.
Можлива шкода
М’ясо цесарки – дієтичний корисний продукт. Але велика кількість білка в його складі зобов’язує обмежити вживання, щоб не нашкодити організму.
Протипоказаннями до вживання є:
- непереносимість продукту;
- розлад травлення.
Іноді при індивідуальній непереносимості та алергічній реакції організму слід утриматися від вживання м’яса. Можливо, це пов’язано з якими-небудь захворюваннями.
При переїданні можуть з’явитися ускладнення у вигляді тяжкості, може турбувати нудота. При розладах травлення з’являється дискомфорт в області шлунка, кишечника.
Інших протипоказань до прийому немає. Потрібно знати міру та необхідні обмеження при вживанні, щоб уникнути негативних наслідків.
Купівля
М’ясо свійської цесарки продається в магазинах, фермерами на фермі і на ринку.
Зміст цесарок не сильно відрізняється від розведення курей, але впливає на вартість продукції. Ціна м’ясної продукції цесарок в європейських країнах перевищує в 3-5 разів курячу. В Україні вартість кілограма м’яса трохи перевищує 500 гривень. Це обумовлено змістом корисних речовин для організму, поживною цінністю та хорошим смаком.
Вартість продукції відрізняється у приватників та офіційних постачальників. Ціна складається з вкладених фермером коштів на розведення птахів та розміру господарства. При наявності сертифіката якості ціна продукту збільшується.
У зимовий час вартість продукції підвищується, оскільки догляд за птицею ускладнюється і вимагає великих вкладень і сил.
Як вибрати м’ясо цесарки
Чим якісніше буде вибране м’ясо цесарки, тим корисніше буде приготоване блюдо. При виборі звертають увагу на наступне:
- вік птиці. Більш дієтичне і корисне м’ясо отримують від 3-місячних птахів;
- не повинно мати кров’яні плями і патьоки;
- повинен бути відсутнім сторонній неприємний запах;
- тушка повинна мати синюватий колір. Вона темніше курки.
- краще купувати в магазині та в упакованому вигляді.
Як правильно зберігати
Охолоджену м’ясну продукцію зберігають на нижній полиці холодильника до 2 діб, помістивши в ємність. Заморожена продукція зберігається в морозильній камері, не втрачає корисних властивостей протягом 3 місяців.
Правильна обробка м’яса
Підготовка до приготування нагадує процес підготовки курячої тушки. Є особливості:
- м’ясо темного кольору, стає світлішим при термічній обробці;
- воно нежирне і не дуже соковите. Найсмачніше виходить при приготуванні свіжої продукції. Заморожену продукцію попередньо розморожують при кімнатній температурі. Не використовують мікрохвильовку для розморожування, щоб не зіпсувати смак;
- для приготування їжі використовують тушки молодих цесарок вагою 1-2 кг. Забивають їх в період, коли м’ясо м’яке і смачніше;
- вважають, що якщо м’ясну продукцію помістити на кілька днів у прохолодне місце (1-3 градуси), то вона придбає смак дичини;
- рекомендують перед приготуванням замочити тушку в оцті або лимонному соці години на 2, можна залишити в маринаді на цілу ніч. Вона стане більш світлою і ніжною;
- радять не використовувати багато прянощів зі спеціями, щоб зберегти оригінальність смаку;
- тельбухи використовують для приготування бульйону. Вариться так само, як і курячий бульйон;
- м’ясо жорстке, готують його довше, ніж курку.
Нежирну птицю не використовують для приготування супів. Насичений бульйон не виходить. Найчастіше з неї готують другі страви. Її гасять, смажать і запікають. Вживають замість повсякденного страви. Цесарка замінює дичину і подають як святкову страву.
Щоб закоптити тушку, вимочують заздалегідь у підсоленій воді. Маринують спеціями, використовують кассию і корицю. Підклавши ялівцеві гілочки в тирсу, надають незвичайний смак копченій продукції.
Поєднання з іншими продуктами
У різних країнах готують по-різному, поєднують з різними продуктами. У західних країнах запікають тушку з овочами. Греки готують, використовуючи маслини, свіжі помідори або кетчуп.
Італійцям більше подобається цесарку смажити або готувати філе під лимонним соусом з розмарином.
Якщо начинити тушку сиром, нафарширувати шинкою в поєднанні з різними травами, можна отримати вишукану страву.
приклад рецепта
Існує безліч рецептів приготування страв з цесарки. Вони різноманітні. Щоб отримати смачну страву, краще дотримуватися алгоритму приготування по конкретному рецепту.
Щоб приготувати цесарку в духовці з часником, необхідно приготувати наступні інгредієнти:
- цесарка вагою в 1,5 кг;
- 2 головки часнику;
- 50 г часникових стрілок (не обов’язково);
- 5 гілочок петрушки;
- півлимона;
- сіль і перець – за смаком;
- 100 мл рослинного масла.
Алгоритм приготування:
- Тушку цесарки поділити на шматки, помити, промокнути рушником.
- Часникові часточки розрізати на 2 частини (краще використовувати свіжий часник).
- Часникові стрілки нарізати довжиною по 3-4 см.
- Лимон нарізати кружечками.
- Розкласти на тушку приготовані лимонні дольки, нарізані головки часнику, петрушку і стрілки часнику. Обмазати перцем з сіллю, перемішати. Залишити для маринування на 2-3 години.
- У форму для запікання налити масло, укласти в ньому замариновану тушку з інгредієнтами для маринування.
- Поставити форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Готувати близько 1,5-2 годин, час від часу поливаючи тушку отриманим соусом.
Це частування припаде до смаку кожному. Блюдо виходить ніжним і смачним, відрізняється ароматом.
Страви з дієтичного м’яса прийдуть до вподоби не тільки любителям дичини, а й тим, хто дотримується здорового харчування і бажає скинути зайву вагу. Урізноманітнюють будь-який святковий стіл з користю для здоров’я. Правильно приготовлена страва з цесарки принесе користь і не буде шкоди.
Особливості м’яса цесарки: користь і шкода для людини
Людиною з 6 відомих видів цесарок одомашнений тільки один. Незважаючи на те, що м’ясо птиці смачніше курячого і качиного, воно поширене тільки серед гурманів. Розглянемо, яку користь і шкоду приносить м’ясо цесарки.
Хімічний склад
М’ясо цесарок – це дієтичний продукт. За складом на 100 грам воно включає наступні компоненти:
білки | 20.64 |
жири | 2.47 |
вуглеводи | 0.6 |
вода | 74.44 |
зола | 1.15 |
жирні кислоти | 0.64 |
холестерин | 0.63 |
калорійність | 110 ккал |
Ідеальний склад для діабетиків, людей із зайвою вагою і в стадіях ожиріння.
Користь м’яса цесарки полягає в невеликій кількості вуглеводів і холестерину: речовин, які протипоказані до вживання з зайвою вагою і людям, які прагнуть зберегти фігуру.
Смакові якості м’яса цесарки
Зовні воно схоже на куряче, але темніше його. При готуванні за кольором його не відрізниш від курки. М’ясо цесарки дієтичне, за змістом амінокислот і вітамінів виграє у курячого, м’яке. Грудка трохи жорсткіша, тому її рекомендують гасити, але не смажити. Цесарка нежирна, для любителів свинини вона може здатися сухуватою.
За смаком м’ясо цесарки нагадує дичину. У свіжому вигляді тушка синюватого відтінку. При термічній обробці стає світліше. Смак приготованого м’яса доповнюється спеціями, а також соусами з фруктів, травами (пряними). Цесарку готують на грилі в мангалі. Вона відмінно поєднується з гарнірами з пшона, рису, бобовими, овочами.
Смак м’яса цесарки порівняно з фазанятіной. Більш вишукане, ніж курятина. У багатьох країнах повністю замінює дичину. Думки багатьох експертів схожі в тому, що це найкраще м’ясо з розряду дієтичного, один з найсприятливіших для людини продуктів.
Користь
Корисні властивості продукту полягають у наступному:
- Трохи калорій і жиру, висока поживність. Це говорить про те, що м’ясо цесарки може використовуватися в будь-якій дієті. Включаючи активне схуднення: білки продукту легкозасвоювані для організму людини, містять амінокислоти, що прискорюють обмінні процеси. Це призводить до втрати ваги в поєднанні з фізичними навантаженнями.
- Багатий склад продукту. Група вітамінів В, широко представлена в ньому, корисна для організму людини. Кожен з вітамінів відіграє свою роль: підвищує імунітет, рятує від стресів і супутньої безсоння, депресій і зневіри, активізує обмін речовин, роботу шлунково-кишкового тракту, серця, печінки.
- М’ясо цесарки показано для вживання в їжу дітям молодшого віку. Це пояснюється тим, що воно не викликає алергії. А ця проблема поширена серед дітей.
- Продукт показаний для літніх людей, так як підвищує м’язову активність, тонус, активує обмінні процеси.
Корисні харчові елементи в м’ясі
Птах включає в себе вітаміни групи В:
- Тіамін. Вітамін В1 сприяє розвитку і росту людського організму, активізує обмінні процеси.
- Рибофлавін. В2 є учасником обміну речовин, знижує рівень цукру в крові.
- Пантотенова кислота. Бере участь в обміні жирів, вуглеводах.
- Піридоксин. Вітамін В6 підтримує нервову систему, знижує рівень стресу, активізує діяльність мозку.
- Фолієва кислота. Вітамін В9 є учасником синтезу амінокислот в організмі, а також клітин.
- Кобаламін. В12 покращує імунітет, позитивно впливає на стан шкірного покриву людини.
Крім вітамінів групи В, до складу входять вітаміни А, С, РР. Вони позитивно впливають на серцево-судинну систему людини, підвищують тонус організму.
Мікроелементи: магній, калій, сірка, фосфор, залізо.
Вживання під час вагітності
Птах корисна для майбутніх матусь. У продукті містяться речовини, необхідні для повноцінного формування плоду. Це фолієва кислота, фосфор, залізо. Крім того, для вагітної жінки корисні наступні елементи:
- Валін. Виробляє серотонін, гормон радості, підвищує тонус організму, посилює м’язи;
- Треонін. Благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, роботу печінки. Зміцнює імунну систему;
- Ізолейцин. Бере участь в обміні речовин.
Для матерів-годувальниць м’ясо також корисно. Зазвичай воно не викликає алергії. Зазвичай цей продукт вводиться в меню мами на 10 день після пологів. Спочатку приймається нею 2 рази в тиждень. Переїдати не варто: на першому етапі досить 60 грам, потім дозу можна поступово підвищувати, спостерігаючи за реакцією дитини.
Чи можна дітям
Якщо говорити про те, яку частину птиці віддати малюкові, то віддамо перевагу грудям. У цій частині спостерігається максимальне зосередження амінокислот.
Після трьох років грудку дозволено гасити, але при цьому не знімати шкіру. Перший прикорм з цесарки вводиться в 9 місяців (при наявності молока у матері). Искусственникам – трохи раніше, приблизно в 6-7 місяців.
Використання в домашній медицині і косметології
У косметології використовуються яйця цесарок. Виготовлені маски, до складу яких входить цей продукт, дозволяють:
- оздоровити шкірні покриви людини;
- ліквідувати жирний блиск на шкірі;
- очистити розширені пори;
- прибрати дрібні зморшки;
- освіжити шкіру обличчя.
Яйця містять:
- калій;
- сірку;
- фосфор;
- кремній;
- марганець.
У домашній медицині яйця птиці використовуються для зняття стресу, це засіб для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, при порушеннях обміну речовин. Крім того, для підвищення лібідо, як у чоловіків, так і у жінок, рекомендовано вживання яєць у сирому вигляді.
можлива шкода
Для організму людини чи може цесарка принести шкоду? Вживання м’яса в надмірному порядку призводить до перевантаження шлунка. Це призводить до відчуття тяжкості, а також больових відчуттів в організмі. Випадки індивідуальної непереносимості компонентів продукту рідкісні. Інших протипоказань немає.
Протипоказання до вживання
Так як м’ясо птиці корисне, протипоказання до його вживання в їжу зведені до мінімуму. Якщо у людини спостерігається індивідуальна непереносимість компонентів, що входять до складу продукту, їсти його не слід. М’ясо цесарки не викликає алергію. Цим воно відрізняється від курятини, свинини.
Як вибрати м’ясо цесарки
Купувати птицю слід в перевірених торгових точках. Це може бути як приватний магазин, так і супермаркет.
Так як м’ясо характеризується великою кількістю корисних якостей для людини, його вартість вища курячого аналога. Наприклад, 1,2-1,4 кг (тушка) коштує від 600 до 800 гривень. Ціна залежить від виробника та магазину.
При виборі м’яса слід звертати увагу на кілька факторів:
- Вік птиці. Найбільш корисними вважаються тушки птахів, яким по 3 місяці.
- М’ясо повинно виглядати свіжим, без плям.
- Без запаху.
- Колір – синюватого відтінку. Він повинен бути темнішим, якщо його порівнювати, наприклад, з курячим м’ясом.
- У магазині рекомендується купувати птицю в спеціальних упаковках.
Як правильно зберігати
За термінами зберігання: в охолодженому вигляді – не більше 24 годин. У замороженому – продукт зберігає корисні властивості не менше 3 місяців.
приготування
Смак м’яса буде особливо інтригуючим, якщо продукт правильно приготувати. А також підібрати до нього інгредієнти. Існують рекомендації з приготування смачного, корисного страви:
- Для отримання ніжного м’яса необхідно запікати його з салом і іншими продуктами підвищеної жирності.
- Для того щоб розм’якшити м’ясо, слід його замаринувати. Це не вплине на наявність корисних речовин в ньому. Якщо господиня вирішила посмажити м’ясо, маринувати його довго не варто. Інакше, воно вийде сухим.
- За часом – цесарка готується довше, ніж курка.
- Цесарку можна смажити, запікати, тушкувати. Кулінари останнього варіанту віддають перевагу.
Правильна обробка м’яса
Досвідчені кулінари віддають перевагу тушкам від 2 до 3 місяців. Краще готувати м’ясо в свіжому вигляді; якщо його заморожувати, то відтавати воно повинно плавно, без різкої зміни температур.
Це стосується мікрохвильової печі, коли господині розморожують продукти на спеціальному режимі. З цесаркою це не вийде: при неправильному розморожуванні м’ясо буде сухим і несмачним.
Поєднання з іншими продуктами
Традиційними рецептами, в яких поєднується цесарка, є:
- птах, томлена у вині (червоне);
- фарширована сиром і зеленню цесарка;
- цесарка тушкована з овочами;
- тушка, приправлена розмарином і лимоном.
У страву в якості приправ додається кориця, каррі і т.д.
приклад рецепта
Класичний рецепт: Цесарка тушкована з апельсинами і яблуками
Склад страви:
- м’ясо – 1-1,2 кг;
- апельсини – 0,3 кг;
- яблука – 0,3 кг;
- родзинки – 75 грам;
- кориця в молотом вигляді – 2 грами;
- мед – 40 мл;
- кальвадос – 40 мл (продукт дозволено замінити вином);
- масло (оливкова) – 40 мл;
- бульйон (овочевий, з цесарки) – 0,2 л;
- сіль, перець чорний за смаком.
Як приготувати:
- Беремо тушку цесарки, промиваємо м’ясо, розрубуємо на порції. Їх хребта варимо бульйон. Заливаємо його водою, додаємо сіль і спеції, а також лавровий лист, моркву в крупнонарізаному вигляді, цибулину. Бульйон доводимо до кипіння і проціджуємо. Варимо 1,5 години.
- Шматки тушки складаємо в миску.
- Яблука очищаємо від шкірки. З них вирізаємо насіннєві коробки. Яблука ріжемо часточками, перекладаємо ними шматочки птиці.
- З апельсина вичавлюємо сік, змішуємо його з сіллю, корицею, перцем і медом. Але попередньо мед топимо до рідкого стану. Цим складом заливаємо тушку, яка розділена на порційні шматки. Ми залишаємо на 3 години.
- Беремо глибоку сковороду. Розігріваємо в ній масло. Кладемо промариновані шматки птиці. Розігріваємо на середньому вогні.
- Додаємо туди бульйон і вино, а також родзинки, але тільки в розпареному вигляді.
- Апельсини ретельно готуємо. Для цього необхідно їх розділити на часточки, звільнити м’якоть від кісточок, промити часточки, помістити їх в ємність. Все готується на протязі 20 хвилин.
Коли страва готова, виникає питання про те, з яким гарніром краще подати тушковану цесарку? Звичайно, все залежить від смаку людини. Але кулінари, які знають толк в рідкісному м’ясі, говорять про те, що краще за все під нього підходять спагетті, локшина.
Але це не означає, що варто зупинятися на них. Цесарка непогано поєднується з овочами, рисом.
Найголовніше – позитивне налаштування і приємного апетиту та насолоди від вишуканого, а головне – корисного м’яса.
М’ясо цесарки: вартість та користь
Ароматне і ніжне мяско царської птиці багато в чому нагадує фазанине, але набагато корисніше його, як і м’яса інших птахів.
Дієтичні якості полягають у наступному:
- в невеликій кількості жиру, у відсотках менше 1;
- велике вміст рідкісних амінокислот;
- низький вміст води;
- не викликає алергію.
М’ясо цесарок без побоювань можна давати навіть зовсім маленьким дітям, вагітним жінкам і літнім людям.
Дуже часто лікарі рекомендують, а в деяких випадках навіть призначають приймати для відновлення організму після важких захворювань.
- Особливо корисно м’ясо молодих цесарок, адже в ньому не тільки низька кількість жиру і води, але і більше вітамінів і рідкісних амінокислот; до того ж воно смачніше.
- Шкірка тушок царської птиці, на відміну від курячої, не тільки дуже тонка, але й трохи темніша, що пояснюється підвищеним вмістом міоглобіну.
- Якщо говорити про кістках, то вони значно менші і тонші, ніж у курей.
Щільність м’яса і грудних м’язів більше, ніж у курей. Під час приготування цесарина туша стає світлішою.
- Говорячи про профілактичні якості, варто відзначити, що речовини, що містяться в м’ясі і яйцях перепілок, попереджають серцево-судинні захворювання, покращують зір, сприяють швидкому відновленню сил після фізичних навантажень, покращують метаболізм, роблять шкіру еластичною.
- Страви з цесариного м’яса дуже корисні для підростаючих дітей, людей, які ведуть активний спосіб життя, літніх людей.
- Якщо ви не фахівець, а просто вирішили купити одну-дві тушки цесарок на ринку, то, цілком резонно, може виникнути питання, а саме як відрізнити общипану тушку цесарки від курячої?
Головна відмінність полягає в їх формі. Цесарина туша коротша і округла, тобто являє собою овал.
Якщо ви ще роздумуєте, чи почати займатися розведенням цесарок, то, можливо, наступна інформація допоможе зробити перші кроки в цьому напрямку.
По-перше, це висока ціна на цесарине м’ясо, по-друге – практично повна відсутність будь-якої конкуренції.
Зазвичай підприємства громадського харчування охоче купують м’ясо цесарок, при цьому цікаво, що дуже часто його подають під виглядом дичини.
Ця стаття містить більшу кількість білка, ніж інші птахи. Також до складу входить значна кількість мікро- і макроелементів, мінералів, амінокислот. Користь проявляється при відновленні після оперативного втручання і тривалих хвороб, дієтах. Властивості продукту сприяють зміцненню імунітету, профілактиці хвороб серця і судин.
Важливо! Користь і шкода для організму м’яса цесарки обумовлені його хімічним складом. Тому перед застосуванням, щоб уникнути побічних ефектів, слід звернутися до лікаря.
Зовні нагадує курку, але сире м’ясо більш темного кольору. Відсоток м’язової маси значніше, ніж у інших. При термічній обробці забарвлення стає близьким до курячого.
М’ясо цесарки за смаком схоже на фазана чи куріпку. Птах більш дієтично, ніж курка, вміст амінокислот і вітамінів вище. Кістки тонші, грудки щільніше і крупніше.
Корисних властивостей, за рахунок хімічного складу, значніше, ніж в курці.
Користь для дітей також визначається хімічним складом і властивостями. Відсутність алергії і низькі ризики заподіяння шкоди, здатність відновлювати сили, усувати нервову напругу – ці характеристики служать рекомендаціями до вживання. Використовується в якості прикорму для новонароджених. Перед вживанням необхідно обов’язково проконсультуватися з педіатром.
Хімічний склад
М’ясо птиці містить всі необхідні людському організму поживні речовини, вітаміни і має безліч корисних властивостей. До його складу входять:
- вітаміни групи B;
- холін;
- вітамін C;
- вітамін PP;
- магній;
- цинк;
- треонін;
- валін;
- гістидин;
- олово;
- кобальт;
- мідь;
- хлор;
- залізо;
- натрій та інші.
Як ми вже говорили, яйця і м’ясо цесарської птиці багаті дуже корисними для людського організму мікроелементами, різними вітамінами і амінокислотами.
М’ясо багате на вітаміни, що відносяться до групи B, причому практично у всіх видах:
- B1, він же тіамін, позитивно впливає на обмін речовин, розвиток і зростання.
- В2, він же рибофлавін, не тільки покращує шкірний покрив, але і знижує вміст цукру в крові.
- В5, вона ж пантотенова кислота, грає виключно важливу роль в обмінному процесі вуглеводів і жирів.
- В6, піридоксин, дуже важливий елемент, бере участь у синтезі речовин, позитивно впливає не тільки на нервову систему, а й на активність головного мозку.
- В9, вона ж фолієва кислота, бере участь у клітинному і амінокислотному синтезі. Необхідна вагітним жінкам.
- В12, він же кобаламін, не тільки позитивно впливає на склад крові, але і на шкірні покриви, покращує імунітет і зміцнює нервову систему.
Окрім вітамінів, що відносяться до групи B, високий вміст вітамінів PP, A і C, які володіють антиоксидантними властивостями, поліпшують не тільки стан волосся, але й позитивно впливають на стан шкіри і судин. Знижує вміст холестерину, підсилює імунітет.
Також велике вміст інших життєво важливих елементів. Внаслідок цього можна стверджувати, що м’ясо цесарки виключно корисне для організму.
Помічено, що серед людей, які регулярно споживають страви з м’яса цесарки, рідше зустрічаються захворювання серцево-судинної системи, а також покращується стан кісток, волосся і шкіри. Виглядають вони молодшими, сильнішими і енергійнішими.
Найбільше корисних елементів міститься в грудях.
Протипоказання
Цесарка звичайна (лат. Numida meleagris) – монотипний вид роду цесарка і сімейства цесаркові. Ще в давнину цесарка була одомашнена людиною. У різних країнах називається по-різному. В Східній Африці цю птицю називають “канга”, у Південній Африці – “генефал”, в Італії – “фараонська курка”.
Ареал природного поширення цесарки розташовується на території Африки (на південь від Сахари) і на о. Мадагаскар. Ще в античні часи почали розводити в країнах Середземномор’я.
Опис цесарки
Цесарка – птах середніх розмірів. Самці важать 1,5-1,6 кг, самки трохи крупніше – 1,6-1,7 кг. Молоді (70-денні) птиці важать 800-850 г. Птах задоволено ефективний у розведенні, оскільки на 1 кг приросту потрібно всього 3,2-3,4 кг корму.
Характерною ознакою зовнішності є наявність на тімені рогоподібного відростка і червоних м’ясистих борідок біля основи нижньої щелепи. Голова гола, дзьоб середніх розмірів, злегка гачкуватий, стислий з боків.
Крила короткі і округлені, хвіст короткий. Тіло вкрите криючим пір’ям темно-сірого кольору з невеликими білими цятками, які облямовані темними обідками.
Відкладати яйця самка починає з 8-8,5-місячного віку. Яйця несе не цілий рік, а лише 5-6 місяців. Несучість 80-90 яєць на рік, середня маса яйця 45,5 г. Шкаралупа кремово-крапчаста. Виживання молодняку дуже висока (до 99%).
Їх розводять для отримання дієтичного м’яса, яєць, а також для знищення сільськогосподарських шкідників (колорадського жука, попелиць, гусениць, черв’яків, слимаків). Мало хто знає, що більшість високоякісних накладних вій виготовляють з пір’я цесарки.
Спосіб життя цесарки
Уникає поселятися в лісах і хащах, вважаючи за краще рідколісся і лісостепу.
Харчується комахами і насінням рослин.
Дикі форми розмножуються під час сухого сезону, оскільки молодняк погано переносить холод і вогкість. Дорослі особини легко переносять зміни температури і вологості повітря.
Цесарки живуть зграями, попереджаючи один одного про небезпеку гучними криками. Бігають швидко, у разі небезпеки можуть літати на невеликі відстані. Тому домашнім птахам підрізають крила.
Ночують цесарки на деревах.
Цесарка в кулінарії
Найкраще м’ясо у птахів віком 3-4 місяці. У сирому вигляді воно буре, а при термічній обробці стає білим.
Рецептів страв з цесарки величезна кількість. Його готують з овочами і спеціями.
У європейській кухні цесарку прийнято готувати у власному соку, начиняти різноманітними фруктами. Її гасять, коптять, смажать. Перед копченням м’ясо засолюють.
Греки вважають за краще вживати м’ясо цесарки з помідорами і оливками.
Італійці зазвичай обсмажують її і подають на стіл із зеленню. Особливий, святковий рецепт – цесарка, фарширована сиром, зеленню і шинкою. Як варіант – м’ясо цесарки з розмарином у лимонному соці.
На Сході в блюдо з цесарки додають касію або корицю.
Калорійність, ккал | 110 |
Білки, г | 20,6 |
Жири, г, в т.ч .: | 2,5 |
Насичені жирні кислоти, г | 0,6 |
Холестерин, мг | 63 |
Вода, г | 74,4 |
Зола, г | 1,25 |
макроелементи | |
Калій, мг | 220 |
Кальцій, мг | 11 |
Магній, мг | 24 |
Натрій, мг | 69 |
Фосфор, мг | 169 |
Сірка, мг | 206 |
мікроелементи | |
Залізо, мг | 0,77 |
Цинк, мг | 1,2 |
Мідь, мкг | 44 |
Марганець, мкг | 18 |
Селен, мкг | 18 |
вітаміни | |
Вітамін A (ретинол), мг | 0,012 |
Вітамін B1 (тіамін), мкг | 67 |
Вітамін B2 (рибофлавін), мкг | 112 |
Вітамін B5 (пантотенова кислота), мг | 0,94 |
Вітамін B6 (піридоксин), мг | 0,47 |
Вітамін B9 (фолієва кислота), мкг | 6 |
Вітамін B12 (кобаламін), мкг | 0,37 |
Вітамін C (аскорбінова кислота), мг | 1,7 |
Вітамін PP (ніаціновий еквівалент), мг | 8,8 |
М’ясо цесарки дуже смачне і багато в чому нагадує курку. Однак у порівнянні з курятиною воно сухіше і містить менше жиру. Без перебільшення, м’ясо цесарки вважається кращим пташиним м’ясом.
Калорійність м’яса цесарки дуже низька – всього 110 ккал на 100 г. Це вдвічі менше, ніж у курки. Тому цесарку по праву можна вважати дієтичним продуктом.
Цінність білка цесарки полягає в тому, що воно гранично багато за амінокислотним складом (валін, гістидин, ізолейцин, метіонін, треонін, фенілаланін). М’ясо цесарки особливо показано при ослабленому здоров’ї. Його потрібно їсти дітям, літнім людям, під час вагітності та годування груддю.
У людей, які їдять цесарку, ще ніколи не було виявлено алергічних реакцій на вживання її м’яса.
М’ясо цієї птиці багате на вітаміни і мінеральні елементи. Вітамін В1 сприятливо впливає на обмін речовин, знімає фізичне і психічне перенапруження. Вітамін В2 допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, шкіри, при ослабленому зорі.
Вітамін В6 попереджає і сприяє лікуванню захворювань нервової системи. Достатнє надходження вітаміну В9 особливо важливо під час вагітності та годування груддю.
Вітамін В12 допомагає в лікуванні захворювань нервової системи, а також при залізодефіцитній анемії.
Міститься в ньому залізо також допомагає впоратися із залізодефіцитною анемією.
Цесарка не має ніяких протипоказань до вживання.
М’ясо цесарки – корисний дієтичний продукт для приготування оригінальних страв
Цесарка – африканський птах, яка виявилася в Європі ще в період античності. Її м’ясо, за смаком нагадує м’ясо дичини, відразу ж відвоювало собі місце на столах європейських гурманів.
Воно містить менше жирів, ніж курка, а за вмістом білка, амінокислот, вітамінів і мікроелементів значно перевершує будь-яку іншу домашню птицю, тому може входити в раціон дітей, хворих, вагітних і літніх людей.
Цесарки – це найближчі родичі перепелів, індиків і курей, які належать до сімейства цесаркові. Вони були завезені в Європу з південних і західних регіонів Африки. Цесарка, відповідно і її м’ясо, буває:
- Дикою. Як правило, мешкає в Африці, на своїй історичній батьківщині. За дикими птахами часто ведеться полювання.
- Домашньою або звичайною. Розлучається в Європі та інших країнах на сучасних господарствах. Саме м’ясо такої птиці можна зустріти на вітринах м’ясних магазинів.
У природі існують різні породи цесарок, але заводчики активно займаються розведенням декількох з них – сіро-крапчастою, кремовою, волзькою білою, Загорською і білогрудою.
Щоб відрізнити тушку цесарки, слід знати, як вона виглядає. Ось основні характеристики:
- Вага. Птицю пускають на забій, як правило, у віці 3-5 місяців, тому вона важить трохи – до 1,5 кг. Звичайно, чим старше птах, тим відгодованіше виглядає її тушка.
- Шкірочка. У тушки цесарки шкірка дуже тонка, тому крізь неї просвічується червоне м’ясо, через що тушка може здаватися бурою. До того ж шкірка темніша, ніж у курки, оскільки у великій кількості містить міоглобін – білок, який за своєю будовою і функціями нагадує гемоглобін.
- Колір. М’ясо має синюватий відтінок, але не варто цього побоюватися, оскільки такий колір пояснюється вмістом в ньому малої кількості жиру. Філе цесарки містить велику кількість гемоглобіну, тому може мати бурий колір. Після термічної обробки м’ясо світлішає і стає практично білого відтінку.
- Кістки. Цесарка має менше кісток в порівнянні з куркою. До того ж вони не такі великі, через що тушка виглядає досить мініатюрно.
М’ясо цесарки за смаком нагадує не курку, а фазана або дичину, оскільки в ньому менше рідини (на 100 г тільки 74,4 г) і вище щільність волокон. До того ж воно не таке жирне, як куряче м’ясо – на 100 г містить 2,7 г жиру, тоді як у курки даний показник становить 8,8 г.
М’ясо цесарки цінується за те, що містить багато білків і мало жирів. Харчова цінність продукту представлена в таблиці:
Найменування | Кількість на 100 г |
білки | 20,64 г |
жири | 2,47 г |
вуглеводи | 0,6 г |
вода | 74,44 г |
зола | 1,15 г |
Насичені жирні кислоти | 0,64 г |
холестерин | 0,63 г |
калорійність | 110 кКал |
Так, в стограмовому шматочку м’яса міститься тільки 110 ккал. Для порівняння слід врахувати, що калорійність курячого м’яса на 100 г становить 170 кКал.
Цінується м’ясо цесарки також за багатий хімічний склад, який розглянемо докладніше.
вітаміни
М’ясо цесарки фактично є рекордсменом за вмістом водорозчинних вітамінів групи B:
- B 1 (тіамін). Сприяє розвитку і росту людини, бере активну участь в процесах метаболізму.
- B2 (рибофлавін). Бере участь в обміні речовин, сприяє зниженню рівня цукру в крові і поліпшенню стану шкіри.
- В5 (пантотенова кислота). Бере участь в обміні вуглеводів і жирів, а також в гормональних процесах.
- B6 (піридоксин). Бере участь в синтезі речовин, підтримує нервову систему і активізує мозкову діяльність.
- B9 (фолієва кислота). Бере участь в синтезі клітин і амінокислот. Особливо кислота корисна для вагітних.
- В12 (кобаламін). Впливає на склад крові, покращує стан шкіри, підтримує імунітет і нервову систему.
Крім вітамінів групи B, м’ясо також багате на вітаміни A, C і PP, завдяки чому має такі властивості:
- має антиоксидантну дію;
- покращує стан волосся і шкіри;
- знижує рівень холестерину і зміцнює судини;
- зміцнює захисні властивості організму.
амінокислоти
Вчені з’ясували, що грудинка птиці містить 95% корисних амінокислот, які потрібні для здорового функціонування людського організму. Для порівняння зазначимо, що грудні м’язи бройлера містять менше кислот – 82%.
У число амінокислот, які містяться в м’ясі цесарки, входить:
- Валін. Бере участь в синтезі тканин і підтримує силу м’язів, дарує організму життєву енергію і гормон радості (серотонін). Валін також служить захистом для мієлінової оболонки нервових волокон в головному і спинному мозку. Завдяки цьому амінокислота значно затримує темпи розвитку розсіяного склерозу.
- Гістидин. Це незамінна речовина, яке сприяє регенерації клітин і утворення корисних сполук, які відповідають за алергічні реакції.
- Треонін. Сприяє правильній роботі печінки, серця і судин, а також зміцнює імунітет, зв’язки і м’язи. У комплексі з іншими амінокислотами бере участь в утворенні білка.
- Фенілаланін. Надає болезаспокійливу (знеболююче) дію. Вступає в синтез з іншими елементами, завдяки чому допомагає впоратися з депресіями. До того ж фенілаланін знижує апетит, завдяки чому представляє особливий інтерес для тих, що худнуть.
- Ізолейцин. Необхідна амінокислота в енергетичному обміні.
мікроелементи
У м’ясі птиці міститься велика кількість мікроелементів, серед яких особливо важливі:
- калій;
- кальцій;
- магній;
- натрій;
- сірка;
- залізо;
- фосфор.
Завдяки такому складу даний продукт корисний для всього організму. Його регулярне вживання дозволить значно поліпшити стан серцево-судинної системи, шкіри, кісток і волосся.
Максимальна кількість поживних елементів міститься саме в грудинці цесарки.
М’ясо цесарки – це дієтичний продукт, тому може входити в раціон тих, що худнуть. Більш того, популярна дієта Дюка включає в себе безліч страв саме з такого м’яса.
До того ж воно є особливо корисним продуктом для наступних категорій осіб:
- вагітних жінок і матерів, що годують;
- дітей (може подаватися як перше м’ясне блюдо);
- літніх людей;
- алергіків (м’ясо цесарки вважається гіпоалергенним продуктом);
- які страждають від авітамінозу;
- проходять реабілітацію після важкого захворювання або операційного втручання;
- хворих на анемію або простудними захворюваннями;
- які страждають від патологій або розладів центрально-нервової системи;
- які страждають від збоїв в роботі шлунково-кишкового тракту і порушень обміну речовин;
- зазнають важкі фізичні навантаження;
- відчувають психологічне виснаження.
М’ясо цесарки рекомендовано вживати і людям, які піклуються про своє здоров’я, оскільки воно володіє профілактичними властивостями і допомагає попередити серцево-судинні хвороби. До того ж воно зміцнює зір і шкіру, знімає втому і відновлює обмін речовин.
Шкода і протипоказання
М’ясо цесарки є цінним продуктом, який не може завдати шкоди організму людини, оскільки в його складі відсутні шкідливі речовини. Тим часом, потрібно розуміти, що це білковий продукт, яким не можна зловживати, інакше шлунок буде надмірно перевантажений, що може привести до таких неприємних симптомів:
- відчуття переїдання і тяжкості в області живота;
- розладу травної системи;
- нудоті.
Що стосується протипоказань, то до таких належить тільки індивідуальна непереносимість компонентів, які містяться в м’ясі.
Застосування в кулінарії
На м’ясо забивають птаха не старші 3-5 місяців. Справа в тому, що м’ясо цесарки постарше не таке м’яке і ніжне. Жива вага цесарки в цьому віці не менше кілограма. Саме така цесарка найбільше підходить для приготування. Її можна запікати у власному соку, тушкувати або коптити, відварювати для приготування перших страв.
Греки вважають за краще подавати тушковану цесарку з помідорами або маслинами, а також під пряним томатним соусом середньої гостроти. Італійці ж вважають за краще готувати тушку цілком, начиняючи її зеленню, кислим сиром і шинкою. Шматок м’яса краще подавати з рубаною зеленню. З фаршу цесарки можна приготувати відмінні котлети, відбивні та тефтелі.
Любителі гастрономічних надмірностей можуть приготувати філе цесарки під лимонно-розмариновим соусом. Щоб додати страві екзотичні нотки, його можна приправити східними спеціями (карам і корицею).
М’ясо цесарки не варто використовувати для приготування консервів. Справа в тому, що її смак не буде насиченим, оскільки цей птах не такий жирний, як курка.
При приготуванні м’яса цесарки варто враховувати, що воно більш жорстке і щільне, ніж куряче. Щоб це не відбилося на якості страв, слід запам’ятати кілька рекомендацій:
- після покупки сиру птицю близько 2-3 днів протримати в холодильнику, щоб її смак став більш вираженим;
- за пару годин до готування м’ясо обов’язково замочувати в підсоленій воді з додаванням лимонного соку, щоб воно стало більш м’яким і краще приготувалося;
- якщо м’ясо буде смажитися або гаситися, замість замочування його слід просто відварити (при цьому воно стане більш м’яким, а отриманий бульйон можна використовувати для приготування супу).
Цесарку можна використовувати замість курки в приготуванні грузинської страви Чахохбили. Його рецепт пропонується в відео нижче:
Як вибрати і зберігати?
Щоб купити якісний і корисний продукт, варто врахувати деякі прості рекомендації:
- Колір цесарки повинен бути темнуватим на вигляд. Якщо ж тушка має світлий колір, ймовірно, це гібрид, який не варто купувати.
- Якщо м’ясо відмінної якості і свіже, після натискання слід від пальця на ньому швидко зникає. Якщо ж на тушці залишається ямка, ймовірно, це продукт не першої свіжості, який небезпечно вживати в їжу.
- Важити тушка повинна близько 1,5 кг. Це буде означати, що птицю забили на м’ясо у віці 5-6 місяців. Особи ж старшого віку більш вгодовані, але і їх м’ясо надмірно жестковате.
- Якщо тушка продається в замороженому вигляді з шматочками льоду, його не варто купувати, оскільки доведеться просто переплатити за воду.
Купивши свіже та якісне м’ясо, необхідно правильно його зберігати до приготування, щоб воно не втратило своїх корисних якостей. У цьому питанні слід врахувати такі правила:
- Якщо м’ясо планується зберігати не довше 1-2 днів, його можна викласти в вакуумну тару і зберігати на нижній полиці холодильника при температурі від 0 до 10 °C.
- Якщо тушку потрібно зберігати довше 2-х днів, його слід тримати в морозильній камері, також попередньо переклавши в вакуумну тару. У такому вигляді тушку варто зберігати близько 3-х місяців, проте прийнятним вважається термін до півроку.
Тримати сиру тушку довше оптимальних термінів зберігання не варто, інакше вона може зіпсуватися.
Вартість
Ціна м’яса цесарки значно вище, ніж ціна курки і навіть індички. Залежно від постачальника і якості продукції вартість 1 кг буде в 2, а то і в 3 рази вище, ніж за куряче м’ясо.
Слід врахувати, що точна ціна буде залежати від того, купується чи тушка у приватної особи або у офіційного постачальника, який до того ж подає документи, що підтверджують якість продукції. Звичайно, сертифікований продукт коштує дорожче, проте в цьому питанні краще не економити, особливо якщо м’ясо купується для дитини, вагітної або людини, що має проблеми зі здоров’ям.
Відео: забій цесарки і приготування
У наступному відео домашній фермер заб’є на пробу кілька сіро-крапчастих цесарок, зважить їх тушки до і після патрання, а далі погасить птицю з сіллю і перцем на повільному вогні:
М’ясо цесарки корисне, поживне і смачне. Це дієтичний продукт, який може входити в раціон всіх людей, які дотримуються правил здорового харчування.
Він забезпечує організм корисними елементами, підтримує фізичні сили і позитивно впливає на моральний стан.