Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

Вівсяна мука цілком може замінити звичайну муку, з якої ми звикли випікати різні страви. Борошно з вівса набагато корисніше, а випічка з неї виходить вельми оригінальною на смак. У чому її користь? Що можна приготувати з вівсяної муки? Відповіді на всі питання знайдете в цьому матеріалі.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

Вівсяне борошно буває досить різноманітним, хоча всі її види роблять з вівса. Це може бути цільнозернове борошно, яка на вигляд нагадує трохи подрібнене зерно. Такий продукт зберігає в собі всі корисні якості цільного зерна і відмінно підходить для тих, хто хоче позбутися від зайвих кілограмів і дотримується здорового харчування.

Є борошно середнього помелу, яка містить в собі велику кількість клітковини. А є продукт тонкого помелу, який отримують шляхом повного очищення зерна від оболонки і висівок.

У підсумку виходить продукт, який швидко засвоюється і відмінно підходить для різноманітної випічки і не тільки. Звичайно, позитивні відгуки в більшій мірі отримує борошно цільнозернове або, як її ще називають, грубого помелу.

Оскільки в ній зберігаються всі корисні властивості вівса.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

Оскільки даний продукт є натуральним, то така мука містить в собі велику кількість вітамінів і корисних елементів. Щоб у цьому переконатися, достатньо вивчити хімічний склад продукту.

Вівсяне борошно містить в собі вітаміни групи В, Е і РР, а також корисні для організму амінокислоти, кальцій, фосфор, магній, мідь, залізо, ефірні масла і т.д. Цей вид продукту містить 369 калорій на 100 г.

Що стосується БЖУ продукту, то борошно з вівса містить в собі 13 г білків, майже 7 г жирів і більше 64 г вуглеводів.

Незважаючи на високу калорійність, даний продукт все одно відноситься до дієтичних. А все тому, що в ньому великий вміст клітковини і легко засвоюваних білків.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

Для тих, хто стежить за своєю стрункістю і контролює вагу, досить важливо знати глікемічний індекс продуктів. Також це є важливим фактором для діабетиків. ГІ вівсяної муки в середньому становить 45 одиниць. Таким чином, дана борошно належить до продуктів із середнім рівнем ГІ.

Тих людей, у кого виявлено непереносимість глютену, хвилює питання – чи є глютен в вівсяній борошні? Як і в більшості злакових продуктів, овес теж містить глютен. Правда, на відміну від інших видів продукту в даній борошні його зміст не таке велике. Овес містить в собі 21% цього складного білка. Для порівняння – в пшеничній муці його 80%.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

Завдяки численним корисним елементам і вітамінам даний вид борошна, безумовно, приносить велику користь організму. Продукт містить в собі клітковину двох видів: розчинну і нерозчинну. Перша допомагає боротися з цукровим діабетом, а друга виводить шлаки і токсини з організму.

Також вівсяне борошно має корисні властивості для нормальної роботи печінки, нирок і серця. Продукт допомагає знижувати рівень поганого холестерину, знижує ризик виникнення тромбів, нормалізує тиск і позитивно впливає на зміцнення нервової системи.

Також допомагає швидко і природним шляхом набрати м’язову масу, за що цей злаковий продукт так цінують спортсмени.

Регулярне вживання такого продукту допомагає поліпшити пам’ять, розвиває уважність і допомагає збільшити працездатність. Крім того, завдяки природним антиоксидантам даний вид борошна позитивно впливає на красу і здоров’я шкіри і волосся.

Завдяки тому, що ця мука не містить в собі крохмаль, її можна використовувати для схуднення. Під час деяких дієт цілком допускається виготовлення нескладних десертів на основі вівсяного продукту. Виходять такі страви корисними і смачними.

Крім того, цей продукт допомагає поліпшити травлення, нормалізує роботу кишечника, що в комплексі допомагає позбутися від зайвих кілограмів.

Що стосується шкоди, то у даного продукту є свої протипоказання. Не рекомендується вживати даний вид борошна тим, у кого виявлена алергія або індивідуальна непереносимість. Людям, чий організм погано засвоює кальцій, також не рекомендується вживати даний злаковий продукт.

Зловживання такою мукою і виробами з неї може згубно позначитися на здоров’ї.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

Перш ніж вибрати той чи інший вид борошна, багато хто замислюється над тим, як вони відрізняються один від одного, і який вид борошна корисніше.

Для того щоб зрозуміти, чому багато під час дієт вибирають саме вівсяну муку, варто ретельно вивчити різницю між вівсяною і пшеничним борошном. Калорійність у обох продуктів приблизно однакова, але вівсяна все ж вважається дієтичною.

А все тому, що вівсяний продукт має в своєму складі цінний білок, який легко засвоюється організмом людини. А ось пшеничне борошно складається з простих вуглеводів, які не можуть приносити велику користь організму.

Крім того, вівсяне борошно містить в собі клітковину, яка виводить шлаки і очищає організм. А ось пшеничний продукт не може похвалитися такою властивістю.

Виходить, що вівсяне борошно набагато корисніше, нею цілком можна замінити пшеничне в тому випадку, якщо є проблеми із зайвою вагою і не тільки.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

Часто у продажу можна зустріти не просто вівсяну муку, але ще і вівсяне толокно. У чому різниця? Спочатку толокно виготовляють із суцільної провареної крупи, а після її перетирають в ступці.

Завдяки особливій технології виготовлення в толокно потрапляють не тільки висівкові оболонки, але і зародкові. А от борошно виготовляється з зародкових зерен.

В цьому і криється головна відмінність борошна і толокна.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

У домашніх умовах цілком можна самостійно виготовити борошно, яка стане основним інгредієнтом для корисної випічки. Для її виготовлення цілком підійдуть звичайні вівсяні пластівці. Тільки не варто використовувати продукт швидкого приготування.

Потрібні звичайні пластівці, які слід варити двадцять п’ять – тридцять хвилин. Перемолоти пластівці можна в кухонному комбайні або блендері. Якщо в будинку немає ні того, ні іншого виду кухонної техніки, то цілком підійде звичайнісінька кавомолка.

Як правило, весь процес подрібнення займає не більше однієї хвилини.

Ви зможете самостійно контролювати ступінь помелу. Головне, щоб борошно вийшла однорідною і в ній не залишилося великих шматочків пластівців, інакше це негативно відіб’ється на випічці. Якщо будуть потрапляти великі шматочки пластівців, то можна їх просто витягти або струсити кавомолку і продовжити подрібнення до однорідного стану.

Використовувати таку муку можна відразу, а можна зберігати її в скляній ємності з щільною кришкою.

Замінюючи вівсяним борошном пшеничне, можна спекти дієтичні і низькокалорійні кекси або млинці. У нас є кілька цікавих рецептів, які допоможуть вам урізноманітнити щоденне меню.

Почнемо з рецепта смачних млинців. Для початку підігріваємо чотириста мілілітрів натурального молока. Сильно гріти молоко не потрібно. Потім додаємо дві столові ложки будь-якого меду і повністю розчиняємо його в молоці. Додаємо два сирих яйця, трохи солі і чайну ложку розпушувача.

Після цього додаємо сто п’ятдесят грам попередньо розтопленого і остиглого вершкового масла і двісті шістдесят грам вівсяного продукту. Вершкове масло в рівних пропорціях можна замінити на соняшникову.

Змішуємо всі інгредієнти, готуємо рідке тісто і випікаємо на розпеченій сковороді наші млинці.

Для любителів солодких кексів під назвою «мафіни» у нас є перевірений рецепт. Двісті грам вівсяної муки змішуємо з двома чайними ложками розпушувача, перемішуємо і відставляємо в сторону. Беремо два стиглих банана середньої величини і перетворюємо їх в пюре.

Сюди відмінно підійдуть переспілі фрукти. До фруктового пюре додаємо сто грам розтопленого вершкового масла, два сирих яйця і сімдесят грам цукру. Все ретельно збиваємо і поступово вводимо борошно. Тісто має вийти не дуже густим.

Наповнюємо їм формочки і випікаємо двадцять – двадцять п’ять хвилин при 180 °C.

А ось ще один рецепт смачного домашнього печива, яке припаде до смаку і дорослим, і дітям. Беремо склянку вівсяної муки, чверть склянки вівсяних пластівців (звичайних, а не швидкого приготування), сто грам вершкового масла, дві-три столові ложки цукру, два яйця і чайну ложку розпушувача.

Яйця збиваємо з цукром до стану пишної піни. Потім додаємо пластівці і розтоплене масло. Все ретельно перемішуємо і поступово додаємо залишившийся інгредієнт, поки не вийде густе тісто. При бажанні можна додати трохи родзинок, горіхів або цукатів.

Тісто викладаємо мокрою ложкою на папір для випікання, випікаємо до готовності при 180 °C.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, рецепти випічки

Овес – трав’янистий злак, відомий людині протягом тисячоліть. Про цілющі властивості простий посівної культури знали лікарі Стародавньої Греції. Невибаглива рослина дає насіння, придатні для виготовлення муки. Сучасна мікробіологія підтвердила всі відомі раніше корисні якості продукту і відкрила нові цінні властивості.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад

Калорійність вівсяної муки: Достоїнства зернового вівса складаються в змісті амінокислот у значних кількостях, серед них – життєво необхідних, вітамінів, в тому числі найважливішої для здоров’я групи В, мінералів, серед яких залізо і калій присутні у значних колічествах. В процесі вироблення борошна зберігається збалансоване співвідношення елементів зерна.

Від вживання 100 г вихідного продукту людина отримає близько 370 Ккал енергії.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад

Речовина % вмісту Кілокалорії Білки 14 52 Жири 7 – 10 61 Вуглеводи 70 260 Високій калорійності вівсяне борошно зобов’язана вуглеводам. Більше половини з них – крохмаль, який разом з розчинною клітковиною створює корисну для травлення гелеобразну, слизову консистенцію при кулінарній обробці.

На відміну від пшеничного борошна, вуглеводи вівса – повільні, що віддають енергію поступово і рівномірно.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад

Вівсяна мука: користь і шкода. Страви з борошна вважаються важкими для перетравлення, але до борошна з вівса це не відноситься. Білки продукту засвоюються легко і повністю завдяки складу, близькому до м’язової тканини.

Розчинні і нерозчинні волокна рослинної клітковини допомагають активному просуванню їжі по кишечнику, регулюють рівень холестерину, нормалізують цукор в крові.

Вітаміни та мінерали збагачують раціон, зміцнюють імунітет, гармонізують обмін речовин, діяльність печінки, серця, судин.

Для страв з вівсяної муки користь і шкода співвідносяться як 100:1. Одиниця скидається на рахунок алергії на загальний білок злаків і глютен, які присутні у всіх зернових субстанціях. Інша індивідуальна реакція на овес – випадок вкрай рідкісний.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад

Як зробити вівсяну муку самостійно? Доступний і популярний спосіб виготовлення дієтичної борошна в домашніх умовах полягає в подрібненні крупи Геркулес. Пластівці пропускають через м’ясорубку або розмелюють в кавомолці.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад

Так отримують продукт, більш цінний, ніж покупна борошно, позбавлена щільних зернових фракцій. Другий рада про те, як зробити вівсяну муку – важчий для виконання, але заслуговує на увагу прихильників здорового харчування.

Цілісні зерна запарюють на 12 годин. Решту води зливають, рівний шар зерен обережно прогрівають в духовці або мікрохвильовій пічці до висихання і легкого потемніння.

Масу подрібнюють до порошку, пропускають через сито з середніми осередками.

Отримана борошно – знамените толокно, що зберігає всі корисні елементи зерна при калорійності всього 120 Ккал.

Рецепт печива з вівсяної муки: В складі багатьох хлібопекарських виробів входять продукти переробки вівса. Добавки підвищують кулінарні гідності булочок, пирогів.

При виготовленні випічки з вівсяної муки як основного інгредієнта лідирують млинці, коржі, кекси, печиво. Неповторний смак страв поєднується з їх користю для здоров’я.

Скласти власний рецепт печива з вівсяної муки може будь-яка господиня. Так готується знамените європейське тісто для домашніх десертів.

У нього вводяться шматочки шоколаду, фруктові, горіхові, пряні добавки в різних співвідношеннях. Найулюбленіший інгредієнт – імбир. Новорічна випічка має форму фігурок звірів, зірок, сніжинок.

Для приготування потрібно: 2 скл. борошна вівса, 0,5 скл. пшеничного, 1 яйце, 0,5 скл. цукру, 50 г олії, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. сметани, 5 г розпушувача, 1 ч. л. порошку імбиру або добавки за смаком. Готують теплу олійно-медово-сметанну суміш, з’єднують з збитим з цукром яйцем і борошном, вимішують тісто, формують коржики, випікають близько 20 хвилин.

Розсипчасте печиво прикрасить сніданок, порадує дітей і дорослих. Аромат і апетитний вигляд випічки зроблять застілля святковим. Добра енергія вівсяного зерна підвищить тонус, зробить роботу продуктивною.

  • Рецепт хліба Смачний домашній хліб з вівсяного борошна в хлібопічці урізноманітнює і оздоровить сімейний раціон. Для формування закладки: порошок вівса з’єднують з пшеничним борошном, пропорція – 1:1,5, на 350 г сухої основи знадобляться 250 г молока, 20 г рафінованої олії, 80 г цукру, 20-25 г сухих дріжджів, 40 г пластівців Геркулес,
  • подальші дії проводять за інструкцією до хлібопічки.

Маска Поживна маска з вівсяної муки для особи готується просто і швидко. Порошок розводять водою до стану густої сметани, наносять на шкіру, витримують 10-20 хвилин, змивають. Кожний покрив отримує харчування, підвищує пружність, омолоджується. Така маска принесе користь волоссю, рукам, нігтям.

А ось ще й відео з рецептом.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад

Унікальна вівсяне борошно – користь і шкода

Продукти> Борошно> Вівсяна мука

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

Вівсяне борошно виготовляється з злакової культури овес, багато в чому перевершує жито і пшеницю за своїми корисними властивостями. Вона широко використовується в кулінарії, домашній косметології, а також входить до складу багатьох рецептів народної медицини. Вівсяна мука, користь і шкода якої з’ясовані вченими вже досить давно, є джерелом дуже важливих компонентів для людського організму.

Види вівсяної муки

Отримують борошно з вівса шляхом перемелювання зрілих зерен цієї культури. Можна купити вже готовий продукт в магазині або приготувати її вдома. Про те, як зробити вівсяну муку в домашніх умовах знає кожна господиня. Для цього необхідно просто перемолоти вівсяні пластівці на кавомолці. Існує кілька видів вівсяного борошна, що відрізняються особливістю помелу:

– Звичайна. Перемелюється тільки м’яка частина зерна, після видалення твердої оболонки. – Цільнозернові. Помолу піддається зерно разом з оболонкою.

– З пророслого вівса. Перед помелом зерно обов’язково пророщують і висушують. Цей вид борошна вважається найкориснішим.

Склад

Перемелений в борошно овес є природним сховищем величезної кількості корисних речовин. Отриманий продукт містить всі необхідні людині амінокислоти, мінеральні солі (фосфорні і кальцієві), ферменти, легкі вуглеводи і ефірні масла. До складу вівсяної муки входять багато вітамінів, мікроелементи, а також кремній, який відповідає за обмін речовин.

Вівсяна мука дуже корисна людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, оскільки містить речовини, які нормалізують роботу внутрішніх органів (шлунка і кишечника). Харчові волокна, якими багатий овес, знижують рівень холестерину, виводять шлаки і значно уповільнюють процес старіння організму.

Калорійність вівсяної муки складає 369 ккал. У 100 г цього продукту міститься: білків – 13 г, вуглеводів – 64,9 г, жирів – 6,8 г

Незважаючи на значний вміст калорій, з вівсяної муки готують дієтичні страви, оскільки вона містить багато клітковини, а також легкозасвоювані білки.

Завдяки такому складу, продукт надає на організм позитивний вплив і сприяє відновленню пошкоджених тканин.

Корисні властивості вівсяної муки

Про шкоду і користь вівсяної муки знали ще у 2-му тисячолітті до нашої ери. Саме з тих пір вплив цієї злакової культури на організм стали вважати масштабним і комплексним.

Харчові волокна (клітковина) можуть бути присутніми в цільнозерновому борошні 2-х видів: розчинні та нерозчинні.

Оскільки вони надають на організм людини винятково позитивний вплив, багата ними вівсяне борошно має наступні корисні властивості:

  1. Зменшує ризик виникнення пухлин. Вміщені в вівсі антиоксиданти мають здатність надавати на організм людини антиканцерогенну дію.
  2. Знижує рівень холестерину. Регулярно вживаючи продукти, приготовані з додаванням вівсяної муки, можна знизити шанс виникнення багатьох судинних захворювань. Мікро і макроелементи, що входять до складу цього продукту, покращують показники крові і прочищають судини.
  3. Нормалізує роботу печінки і нирок. Вівсяна мука має здатність зв’язувати та виводити токсини з організму разом із зайвою рідиною.Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки
  4. Покращує розумову активність. Регулярно вживаючи в їжу овес, можна поліпшити пам’ять, збільшити працездатність, а також стимулювати розумові процеси.
  5. Підвищує тонус шкіри. Наносячи щодня на обличчя живильні маски з додаванням вівсяної муки, можна попередити раннє поява мімічних зморшок і розвиток багатьох шкірних захворювань (екзема, акне, себорея).
  6. Сприяє схудненню. Зниження ваги відбувається за рахунок покращення травлення і позбавлення від токсинів природним шляхом.

Шкода вівсяної муки

Овес, перемелений в борошно, в основному сприймається і засвоюється організмом дуже добре.

Завдати шкоди здоровій людині цей продукт не здатний, якщо тільки не виявлені патологічні процеси, при яких його вживання протипоказане.

Не рекомендується вживати продукти з вівса людям, які страждають від алергії на глютен. Хоч його вміст дуже мале, він все ж таки присутній у вівсяної муці і може викликати непередбачену реакцію організму.

Також не рекомендується вживати вівсяні продукти людям, організм яких дуже погано засвоює кальцій. Це пояснюється здатністю вівсяної муки пов’язувати і ще більше зменшувати його кількість, що негативно позначиться на міцності кісткової тканини і призведе до розвитку патологій.

Використання в кулінарії

Для більшості людей вживання вівса в їжу грає важливу роль, оскільки цінний склад його муки надає сприятливу дію на організм. Цей продукт використовується для приготування багатьох страв.

В основному це випічка. Але не варто забувати, що спекти якісний виріб з однієї вівсяної муки не вийде, так як вміст в ній клейковини дуже низька. Готовий продукт просто не зберігатиме свою форму.

Вівсяний хліб

Кожна господиня хоче годувати свою сім’ю виключно корисними і домашніми стравами. Приготований в хлібопічці вівсяний хліб урізноманітнює щоденний раціон і поліпшить травлення. Для цього потрібно закласти в кухонний апарат наступні інгредієнти:

  1. 400 г сухої основи (пшеничне і вівсяне борошно 1:1);
  2. 250 г молока;
  3. 30 г олії;
  4. 100 г цукру;
  5. 2 чайні ложки сухих дріжджів;
  6. 50 г дрібних вівсяних пластівців.

Подальші дії хлібопічка проведе самостійно. У підсумку вийде дуже смачна і не менш корисна випічка. Такий хліб ідеально підійде до овочевих страв.

Смакові якості вівса виграватимуть у поєднанні з пісними супами і молочними продуктами.

Вівсяний хліб не рекомендується вживати разом з жирним м’ясом, оскільки це може викликати генерацію високо кислотного соку в шлунку, що призведе до подразнення його стінок.

Печиво

Напевно, кожна людина хоч раз пробував вівсяне печиво і пам’ятає його аромат. Зробити ласощі унікальним і ще більш корисним можна, доповнивши стандартний заводський рецепт оригінальними компонентами (горіхами, шматочками шоколаду, цукатами, пряними добавками). Для приготування тіста необхідно подбати про наявність наступних інгредієнтів:

Насамперед слід змішати масло, мед і сметану, трохи підігріти до утворення однорідної маси. Потім з’єднати інгредієнти з збитими яйцями і цукром, ретельно вимішати, додати борошно. На наступному етапі за допомогою спеціальних формочок вирізається печиво і випікається в духовці протягом 20 хвилин.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

Знаючи, що приготувати з вівсяної муки, можна урізноманітнити раціон своєї родини корисними і смачними стравами. Це можуть бути різні киселі на основі цього злаку, млинці, оладки, пироги, домашні хлібці і багато іншого. Крім вживання в їжу, унікальне вівсяне борошно також знайшло застосування в косметології та народній медицині.

Застосування в косметології

На основі перемеленого вівса досить часто готують маски для обличчя. Вона підходить для будь-якого типу шкіри, усуває омертвілі клітини епідермісу, сприяє прискореній регенерації. Вівсяна мука для обличчя підходить ідеально. Завдяки її властивостям можна надати шкірі матовість, розгладити її поверхню і освіжити природний тон.

Маски на основі вівса мають здатність проникати досить глибоко в пори і утримувати необхідну кількість вологи в клітинах, розгладжувати зморшки і усувати пігментні плями. Щоб домогтися кращого ефекту, вівсяну муку слід змішати з певними інгредієнтами.

Суху шкіру слід плекати, тому лікувальна маска на основі вівса повинна містити рослинне масло, мед, рідкі вітаміни (Е і А), яєчний жовток і молоко. Всі наявні інгредієнти необхідно змішати в пластиковій невеликій ємності, нанести на обличчя. Для досягнення кращого ефекту, нанесену суміш можна покрити непроникним матеріалом.

Якщо на шкірі присутні пігментні плями, то вівсяна маска повинна доповнюватися соком лимона і яєчним білком. В першу чергу слід змішувати рідкі інгредієнти, регулюючи консистенцію борошном з вівса. Вона повинна бути досить густою і однорідною, щоб її було зручно наносити на шкіру. Тримати таку маску слід не більше 20 хвилин, потім вмитися теплою водою і витерти насухо обличчя.

Вівсяна мука: корисний продукт для здоров’я | Застосування в кулінарії і косметології

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

Вівсяне борошно, одержуване з найдавнішої на планеті злакової культури, – це цінний харчовий продукт, успішно застосовуваний у дієтичному харчуванні. Страви з нього мають неповторний ніжний смак, а складові зерна інгредієнти позитивно впливають на здоров’я.

Вихідний продукт, поширений в наш час повсюдно, згадується в давньогрецьких і давньоримських рукописах. Його вирощували стародавні індуси, слов’яни і кельти. Зараз вівсяне борошно широко застосовується в кулінарії і косметології.

Вівсяне борошно – це

Продукт виробляють з посівного вівса, єдиного придатного для вживання в їжу сорту з 22 різновидів рослини.

Його культивують у величезних масштабах. Всі інші дикорослі види – шкідливі бур’яни, з якими доводиться боротися, щоб вони не засмічували поля і не створювали перешкод при вирощуванні корисних рослин.

Культура вважається суттєвою складовою сільськогосподарського виробництва багатьох країн. Поширення її в центральних регіонах України і Європи обумовлено адаптацією до прохолодних кліматичних умов.

Вона цінується за те, що кулінарні вироби з вівсяної муки відрізняються користю, унікальними смаковими якостями, максимальною пишністю і розсипчастістю. Млинці з вівсяної муки – взагалі, дієтичний продукт.

Однак, щоб випічка виходила високоякісною, необхідно враховувати особливості сировини. Овес характеризується дефіцитом клейковини, тому борошно рекомендується з’єднувати з іншими видами, наприклад, з пшеничним, причому в співвідношенні 1 до 2. Крім того, недолік зв’язуючих речовин можна заповнити лляною мукою.

Вівсяний продукт існує у двох різновидах. До них відносяться:

  1. звичайна мука, що використовується для випічки дієтичних видів хлібобулочних і кулінарних виробів;
  2. толокно, яке виготовляють з очищених, пропарених і просушених подрібнених злакових зерен.

За рахунок попадання в кінцевий продукт висівок і зародкових оболонок, толокно володіє більшою щільністю і містить більшу кількість корисних компонентів, однак може зберігатися протягом меншого часу. Борошно виробляють з відшліфованого зерна, в результаті чого в ній знижений вміст біоактивних елементів.

Склад і калорійність вівсяного борошна

Вівсяне борошно являє собою цінну сировину для випічки кулінарних і хлібних виробів завдяки тому, що під час помелу зерна всі поживні і корисні елементи зберігаються в переробленому продукті.

Його вживання позитивно впливає на людський організм. У вівсі практично не міститься жиру, а структура його білків ідентична людським.

Енергетична цінність вівсяної муки – 369 ккал / 100 г.

Середні показники головних поживних інгредієнтів:

  • білків міститься від 13 до 17%;
  • вуглеводів – 65%;
  • води – до 9-12%;
  • жиру – близько 6-7%;
  • клітковини – від 4,5 до 11%.

Продукт є природним джерелом цінних елементів для організму. У нього входять всі необхідні для людини речовини:

  • амінокислоти;
  • ферменти;
  • вітаміни і мікроелементи;
  • вуглеводи.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

  • Вітаміни групи В і РР слугують для активізації обмінних процесів в організмі і контролю засвоєння поживних речовин, одночасно позитивно впливаючи на функції нервової системи.
  • А вітаміни А, С і Е регулюють відновні процеси, допомагають протистояти інфекціям і покращують стан шкірного і волосся, нігтьових пластин.
  • Мінерали сприяють поліпшенню метаболізму в організмі.
  • Фосфорні солі включаються в структуру білків і сприяють стабілізації хімічного складу крові.
  • Солі кальцію слугують основою для будови кісткових тканин і беруть участь у регуляції серцевої і м’язової діяльності.
  • Магній позитивно впливає на діяльність нервової системи і підтримує засвоєння вітамінів.
  • Завдяки натрію і калію відбувається регулювання обміну речовин за рахунок покращення проникності мембран клітин.

Корисні властивості вівсяної муки

Корисні властивості вівсяної муки, доведені на практиці і науковими дослідженнями, обумовлені її унікальним хімічним складом і низьким глікемічним індексом.

Цей показник забезпечує організм достатньою кількістю енергії, попереджаючи раптові зміни рівня глюкози в крові. Вівсяне борошно вважається чудовим засобом, що очищає завдяки великій кількості клітковини, яка:

  • виконує функцію пребіотика;
  • стабілізує мікрофлору;
  • стримує розвиток патогенної інфекції;
  • впливає на травлення;
  • активізує діяльність кишкового тракту;
  • видаляє відпрацьовані речовини, токсини і шлаки;
  • покращує процеси метаболізму в організмі;
  • сприяє зниженню ваги;
  • регулює рівень цукру і шкідливого холестерину в крові.

Завдяки вмісту цінних інгредієнтів, вівсяне борошно:

  • відповідає за регуляцію жирового обміну в організмі людини;
  • сприяє загоєнню при захворюваннях шлунка і кишечника;
  • служить відновленню самопочуття в разі нервового перенапруження;
  • допомагає реабілітуватися після отриманих ушкоджень;
  • продукує серотонін – гормон радості і задоволення.

Насиченість вітамінами і мінералами дозволяє успішно використовувати вівсяну муку в якості вельми затребуваного харчового продукту.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність, склад, відгуки

Можливі протипоказання і шкода

Розумне вживання вівсяної муки не може завдати шкоди здоров’ю. Її застосування вважають безпечним для пацієнтів з діагнозом цукровий діабет завдяки низькому глікемічному індексом.

При надмірному захопленні нею іноді можливі ускладнення з боку шлунково-кишкового тракту. Рекомендується проявляти обачність тим, у кого є порушення кальцієвого обміну через здатність продукту посилювати вимивання цього елемента.

Вагітним і годуючим жінкам бажано проконсультуватися з лікарем з приводу використання вівсяних продуктів, хоча серйозних обмежень не існує. Однак слід враховувати індивідуальні особливості організму.

Маски з вівсяної муки

Натуральний продукт допомагає зберегти здоров’я, ніжність і свіжість шкіри, що використовується в косметології та догляді за обличчям в домашніх умовах.

Маски на основі толокна мають неоціненні якості. Вони живлять, очищають, освітлюють і захищають епідерміс.

Для ефективної чистки шкіри зазвичай розводять толокно з невеликою кількістю води до консистенції сметани і наносять на обличчя легкими круговими рухами. Змивають теплою водою через чверть години. Шкірні покриви набувають ніжності, еластичності і шовковистості.

Для освітлення обличчя і позбавлення від пігментних плям перемішують вівсяну муку з кисломолочними продуктами і витримують на обличчі протягом півгодини. З метою живлення шкіри толокно з’єднують з жирною сметаною і наносять цей засіб на 20 хвилин. Комбінувати продукт можна також:

  1. з йогуртом;
  2. з оливковою олією і медом;
  3. з подрібненими фруктами;
  4. з сиром;
  5. з косметичною глиною.

Відео рецепти масок з вівсяної муки

Ми підібрали кілька хороших рецептів масок з вівсянки. Пропонуємо їх у форматі відео.

Всі ці рецепти на основі натуральних продуктів допомагають поліпшити структуру епідермісу, роблять обличчя молодшим.

Для схуднення

Борошно з вівсяних зерен містить особливі жирні кислоти, які сприяють зниженню ваги завдяки нормалізації метаболізму. Вони запускають в організмі процес витрачання накопичених відкладень.

Ефективна дієта, заснована на використанні вівсяної муки, базується на принципі нормалізації роботи і очищення кишечника від шлаків і токсинів, що перешкоджають засвоєнню корисних продуктів.

Зазвичай застосування вівсяної дієти є першим етапом для позбавлення від зайвих кілограмів. Щоб виключити можливі протипоказання при запуску процесу очищення, неодмінно слід проконсультуватися з косметологом.

На закінчення

Вівсяне борошно – один з цінних дієтичних продуктів. Вона відрізняється багатим вітамінно-мінеральним складом і благотворно впливає на стан здоров’я.

Високий вміст клітковини сприяє нормалізації роботи кишечника і очищенню його від шкідливих продуктів розпаду, а також позбавленню від зайвої ваги. Ефективно використання борошна в косметології для поліпшення стану шкірних покривів.

Вівсяна мука: користь і шкода, калорійність на 100 грам і хімічний склад, вживання для схуднення

Овес, на відміну від жита, пшениці і ячменю, не містить глютену. Борошно, що отримується з натурального продукту, підходить для людей, які страждають алергією на цю речовину. Вона легше перетравлюється і рідко призводить до негативних наслідків.

Вівсяне борошно, користь і шкода якої описані нижче, застосовується не тільки в кулінарії, але і для створення косметичних засобів.

Хімічний склад і калорійність вівсяного борошна

Подрібнені в порошок пластівці вівса містять багато вітамінів, мікро- і макроелементів. Серед вітамінів виділяються:

У ряді хімічних макроелементів присутні фосфор, сірка, кальцій, натрій і калій. До мікроелементів відноситься марганець, залізо, цинк, фтор, кобальт.

На 100 г вівсяного борошна калорійність становить 404 ккал. Що стосується розподілу ЖБУ, то вуглеводів тут 65,7 г, жирів 14,66 г, білків 9,12 г. Клітковина зосереджена в кількості 6,55 г. Також присутній трохи крохмалю. Продукція дає людині 20% білків від добової норми, 21% – вуглеводів і 11% жирів.

Властивості

Борошно видобувається шляхом перемелювання вівса в порошок. Помел залежить від розміру зерен. Вівсяна мука для швидкого схуднення буває декількох видів:

  • стандартна;
  • цільнозернова;
  • з пророслих зерен.

Проста виготовляється з очищеного вівса без оболонки. В другому різновиді застосовують цілі зернятка. З пророслого вівса борошно виходить найкориснішою, але дорогою.

Користь

Мелена продукція приносить велику користь організму. Позитивні якості дозволяють покращити стан і зовнішній вигляд шкірних покривів. Якщо є висипання і подразнення, то це зникне. Крім того, вівсяне борошно застосовується в косметичних цілях.

Важливо! Продукт приносить користь організму, що росте. Педіатри говорять про корисні якості борошна і радять її для вживання в різному віці. У продукті зосереджений максимальний набір компонентів, який зміцнює здоров’я.

Розчинна клітковина знижує кількість цукру, нерозчинна сприяє виведенню токсинів. Вітамін В благотворно впливає на кровотворення, що виключає розвиток анемії. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту і печінкових патологіях мелені пластівці рекомендують під час терапії і після неї.

Зменшує ризик серцевих захворювань

Вівсяна мука сприятливо впливає на серце, корисні якості продукту значні, оскільки він перешкоджає тромбоутворенню, знижує рівень холестерину, знижує тиск. Дослідження показали, що у людей, які вживають багато клітковини, на 12% менше розвивається ішемія.

Знижує рівень холестерину

Властивість знижувати рівень холестерину обумовлено присутністю бета-глюкана. Це сильне клейке розчинне волокно, що йде через тонкий кишечник. В результаті поглинання холестерину знижується.

Допомагає людям з діабетом

У зернах мало крохмалю, цукру, але достатня кількість клітковини, завдяки чому вони стають справжнім скарбом для діабетиків і людей, що сидять на дієті.

Знижує кров’яний тиск

Позитивні якості вівса проявляються в можливості знижувати артеріальний тиск. Вживання борошна корисне для людей з легкою та прикордонною гіпертонією.

Ситний продукт

Продукція, приготована з вівсяної муки, насичує і вгамовує почуття голоду. Відчуття ситості не проходить кілька годин.

Шкода і протипоказання

Велике вживання борошна може спровокувати загострення реакцій, особливо при проблемах зі здоров’ям. Якщо продукт містить різні ароматизатори, синтетичні компоненти, цукор, то виникає ризик розвитку діабету.

Якщо вжити велику кількість страви, приготованого з клейкого борошна, то утворюється блокада кишечника. Він засмітиться і викличе сильні запори. У вівсі знаходиться фітинова кислота, яка послаблює травлення. Фітати роблять непридатними корисні елементи – кальцій, магній, цинк і залізо.

Люди з непереносимістю глютену можуть приймати страви, приготовані з вівсяного порошку, адже глютену в чистому вигляді немає, але присутні білки – авенін. Багато людей з целіакію непогано переносять ці компоненти без появи небажаних наслідків. Але за статистикою, близько 1% пацієнтів виявляють реакцію на велику кількість вівса в харчуванні.

Якщо людина не звикла вживати вівсяні продукти, то з боку шлунково-кишкового тракту можуть з’явитися побічні ефекти у вигляді здуття живота та підвищеного газоутворення. Але це пояснюється не реакцією на порошок, а великим споживанням клітковини.

Чим відрізняється

Варто розглянути відмінності вівсяного порошку від толокна і пшеничного борошна.

Від пшеничного борошна

Пшеничний продукт – найпопулярніший, його застосовують для будь-яких видів випічки. Але така мука містить крохмалисту частину, тому корисних властивостей в ній мало. Клітковина, мінеральні солі і волокна відсутні. В її складі знаходяться лише вуглеводи. Людям, які страждають ожирінням, продукти з пшеничного борошна зашкодять.

Вівсяна мука набагато корисніша – в ній присутній крохмаль, білок, жир, вітаміни групи В, які благотворно впливають на нервову систему.

Важливо! Також в складі є легко засвоювані вуглеводи, які виробляють гормон щастя – серотонін.

Вівсяний продукт містить два різновиди клітковини – розчинну, яка знижує цукор у крові, і нерозчинну – вона виводить токсини і позитивно впливає на кишечник.

Від толокна

Толокно є товчене зерно, лікарі рекомендують вживати при захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту. Толокно витягують з обробленої вівсяної крупи.

Спочатку овес кип’ятили, висипали на решето і сушили 2-3 дні. Завдяки технології в кінцевий продукт потрапляють висівкові і зародкові оболонки.

Воно корисне при патологіях ШКТ, органів травлення.

Потім крупу товкли в ступці, безперервно відсіваючи через сито. В результаті виходив порошкоподібний склад зі специфічним запахом, схожим на какао. Основна відмінність вівсяної муки від толокна полягає в використанні вихідної сировини. У толокна висока зольність, присутні мінерали, вітаміни.

Вівсяне борошно виробляється з зародкової складової зерна. Його спочатку відшліфовують, щоб видалити висівковий і зернову оболонку. У підсумку виходить продукт, в основі якого знаходяться вуглеводи. Іноді борошно виготовляють з толокна, коли необхідно отримати масу з маленькими гранулами.

Толокно більш корисне для роботи внутрішніх органів та підвищення імунітету. Але воно і шкідливіше – його небезпечно вживати людям, яким не вистачає кальцію або він вимивається.

Як зробити вівсяну муку в домашніх умовах

Щоб не купувати готову продукцію, можна приготувати борошно самостійно. Ніяких навичок не потрібно – процес швидкий і простий.

У блендері

Набувають цілісний геркулес. Це основа для борошна. Його продають у будь-яких продуктових магазинах. У перемеленому вигляді обсяг зменшиться на ¼ частину. Занурюють потрібну кількість в чашу блендера і включають «старт». Подрібнюють не менше 30 секунд, поки склад не стане однорідним.

Для переконання, що всі пластівці подрібнені, потрібно відкрити блендер і перемішати масу. Неперемелені шматки відразу попадуться на очі. Якщо це так, то знову закривають кришку і перемелюють 10-15 секунд.

У кавомолці

Якщо в будинку немає блендера і комбайна, можна скористатися кавомолкою. Спочатку її потрібно добре промити і висушити. Залишки кави повинні бути видалені, щоб мука не набула кавового присмаку.

Крупу насипають в машинку, закривають кришкою і перемелюють протягом декількох секунд. Потім трусять кавомолку, щоб на поверхню піднялися цілі шматки. Потім кавомолку вимикають на 30 сек. і перевіряють ступінь подрібнення.

Особливості застосування вівсяної муки

Борошно використовують в різних сферах – для приготування страв, косметичних засобів.

Для схуднення

При дієті лікарі рекомендують виключити борошняні вироби, але деякі різновиди можна вживати. Вівсяна випічка менше решти підвищує цукор, тому людина з легкістю зможе контролювати апетит. Завдяки борошні з організму йдуть токсини і шлаки, що позитивно позначається на процесі схуднення.

У домашній косметології

Вівсяне борошно застосовується не тільки в стравах, але і в косметичних цілях. Користь від неї істотна. Вітамін Е, який є у складі, відмінно зволожує шкіру, сповільнює процес старіння, тонізує і живить шкірні покриви. Завдяки амінокислотам активується вироблення колагену, відбувається омолодження.

Маска для жирної шкіри обличчя

Подрібнений порошок допоможе позбавити шкіру від жирного і сального блиску. Що знадобиться:

  • вівсяне борошно – 2 ст. л.;
  • грейпфрутовий сік – 2 ст. л.;
  • кефір – 2-4 ст. л.

Як приготувати:

  1. З’єднати всі компоненти, перемішати.
  2. Розподілити по обличчю і залишити на 15 хвилин.
  3. Змити водою і нанести на шкіру зволожуючий крем.

Зволожуюча маска для сухої шкіри обличчя

Наступний рецепт зволожить шкірні покриви. Склад:

  • порошок – 1 ст. л.;
  • мед – 1 ч. л.;
  • курячий жовток – 1 шт.;
  • рослинне масло – 1 ч. л.;
  • сік лимона – 1 ч. л.

Інгредієнти змішують в мисці і наносять на обличчя. Спочатку склад вийде рідким, потім він почне підсихати. Залишають на покривах на 15 хвилин. Потім змивають і намазують кремом.

Маска з вівсяної муки для волосся

Гарна маска виходить з порошку. Для її приготування 3 столові ложки борошна з’єднують з 0,5 склянкою води. Залишають для вбирання і розподіляють по шкірі голови. Якщо вона жирна, до складу насипають ложку харчової соди. При сухих покривах – кефір.

Миття волосся вівсяним борошном

Промивання локонів за допомогою злакового продукту додає здоровий блиск і життєву силу. Після миття голови простим шампунем її обполіскують сумішшю муки і води. Засіб готують так – на 3 склянки рідини насипають ложку суміші.

Що можна приготувати з вівсяної муки

Найчастіше порошок використовують для приготування випічки. Популярно вівсяне печиво, галети. За рахунок невеликої кількості клейковини форму виробів зберегти непросто, тому можна насипати лляну борошно.

Також господині готують каші, пудинг, кисіль. Страви мають корисними властивостями і прекрасним смаком. Цікавий варіант використання порошку як сурогату кави. Напій виходить незвичайним.

Кисіль, зварений з вівсяного порошку, підвищує імунітет, опірність організму до захворювань. Також напій сприятливо впливає на печінку, його п’ють в реабілітаційний період для відновлення сил. Щоб зварити кисіль, 50 грам порошку насипають в 300 мл води і гріють на водяній бані. Маса повинна загуснути, варять на повільному вогні. Можна додати мед.

Знамените страва – млинці. Їх нерідко готують з вівсяного порошку. Звичайне борошно замінюють цим різновидом. Млинці виходять ситними, по калорійності прийнятне, тому їх їдять при дієті. Таким же чином вівсяний порошок кладуть в тісто для оладок, сирників.

Важливо! У фарш, котлети, тефтелі порошок не кладуть, оскільки він додасть страві специфічний присмак.

Особливості зберігання

Зберігати вівсяний порошок потрібно правильно. Місце, де він буде стояти, має бути сухим, а контейнер або банка – герметично закриватися. Для продовження терміну придатності борошно можна помістити в морозилку. Так вона залишиться свіжою протягом півроку. При утриманні її в кухонному шафці, період зберігання складе 3 місяці.

На закінчення варто відзначити, що користь від вівсяного порошку нижче, ніж від толокна, але воно набагато цінніше пшеничного різновиди. Велика перевага борошна в тому, що її можуть споживати люди з непереносимістю глютену.

Шкода суміш приносить рідко. Препарат застосовують при готуванні печива, млинців, оладок. Також варять кисіль, який показаний при дієтах і діабеті. Вівсяне борошно – відмінний зволожуючий і очищаючий засіб для шкіри обличчя і волосся.

Борошно Вівсяна

Борошно Гарнець для домашнього вівсяного печива.

Всім привіт! Сьогодні хочу розповісти вам про вівсяну муку Гарнець. Чоловік давно просив спекти йому домашнє вівсяне печиво, тому в магазині я купила цю муку. Вибирала виключно за зовнішнім виглядом упаковки і звернула увагу, що саме під такою назвою велика різноманітність різної муки.

Дивовижний засіб для чистої шкіри

Добрий день. На вівсяній борошні я не готую. Я її використовую, щоб пори обличчя завжди залишалися чистими, а тон шкіри рівним і красивим. Дивні речі, але якщо її використовувати щодня, то очищуючий ефект на рівні дорогих масок. Борошно вівсяне Арчеда-Продукт Крупно.

Смачний і корисний продукт, який явно оцінять прихильники правильного харчування. Поділюся простим рецептом печінкових оладок, які завжди виходять, а також рецептом кабачкових оладок і розповім, де ще можна застосовувати вівсяну муку.

Всім привіт. Раніше вівсяну муку я робила сама. Тепер за плечима у мене зламана млинка у блендера, зламана кавомолка і навіть в електром’ясорубки зламана одна пластикова насадка (добре, що їх в комплекті було кілька).

Хочете смачний рецепт без шкоди для фігури? Рецепт овсянобліна і цікава начинка від фітнес-тренера.

Привіт, я є персональним тренером тренажерного залу, хотіла б сьогодні поділитися з вами рецептом мого улюбленого сніданку! Всі ми знаємо, що сніданок найважливіший прийом їжі, тому він повинен бути ситним, збалансованим і, звичайно ж, смачним! Борошно Вівсяна Спосіб життя цельносмолотого.

Корисна борошно, яка внесе різноманітність в звичну випічку!

Всім привіт! Не можу сказати, що я затята прихильниця правильного харчування, намагаюся, звичайно, але виходить не завжди. Але я завжди прагну до різноманітності в харчуванні, люблю кулінарні експерименти і сьогодні хочу розповісти про вівсяну борошну від компанії «Образ життя». Упаковка: борошно упакована в комбінований пакет.

Борошно вівсяне, відрізняється від звичайного борошна. Рецепт смачних ПП сирно-сирних ласощів, які підірвали інстаграм.

Доброго часу доби, дорогі мої читачі! Начиталася в розумних книжках про користь вівсяної муки, вирішила придбати. Упаковка звичайна паперова, дуже скромна. Максимум інформації, все по справі і навіть рецепт є! Важлива інформація про продукт!

Найсмачніше пшеничного!

Одного разу під час закупівель в супермаркеті побачила цю вівсяну муку в симпатичній невеликій упаковці і взяла спробувати. Відразу обмовлюся, для бісквітів вона мало придатна: важкувата і липка, якщо тільки навпіл з манкою, тому я використовую її для випічки печива.

Найкраща борошно для приготування корисної випічки! Оладки, шарлотка, мафіни і багато іншого – ось що я люблю готувати!

Я не дуже люблю готувати. І пекти мені дуже подобається. Але я люблю смачну випічку і бажано корисну. Те, що я можу купити в пекарнях, не завжди виявляється корисним і нешкідливим.

Дієтична і корисна випічка?! З вівсяним борошном це можливо. Рецепт овсянобліна.

Зараз на полицях багатьох супермаркетів можна зустріти колосальну різноманітність корисної борошна: кукурудзяна, житнє, рисова, лляна, гречана та ін. Серед них і дієтична, з вельми багатим вітамінно-мінеральним складом, вівсяне борошно. Борошно Вівсяна – Спосіб життя цельносмолотого.

Основа для безлічі ПП-страв і десертів! Смачна і корисна борошно, яка здатна урізноманітнити ваше меню!

Я дуже люблю експериментувати з ПП-випічкою. Для цього я використовую різні види борошна: вівсяну, рисову, кукурудзяну, лляну, гречану і навіть горохову. Якісь варіанти подобаються більше, інші – менше через свою специфічність.

Все про корисні властивості вівсяної муки! Що можна приготувати з неї? Покроковий рецепт приготування корисних млинців, які не зашкодять вашій фігурі! Як приготувати вівсяну муку самостійно?

Всім привіт!!! У надії схуднути до відпустки, я позбулася всього солодкого і мучного, що було в будинку. Вистачило мене ненадовго, і вже на третій день захотілося смачненького… полізла я по кухонним шухлядках і… знайшла забуту мною вівсяну борошно фірми Гарнець.

Борошно Вівсяна – Дівінка цільнозерновий.

Підходить для дієтичного та правильного харчування. Рецепт оладок без яєць, цукру і масла!

Моїм дітям, які мають алергію, складно урізноманітнити раціон, коли не можна ні масло, ні цукор, ні яйця. А їм теж хочеться щось печеного, смачного. І ось мені розповіли рецепт «без усього».

Мінус, перекреслив його все плюси.

Всім привіт!

Давно загорілася я ідеєю почати пекти печиво та інші смаколики до чаю сама, тому що те, що продають у магазинах, мене не влаштовує через велику кількість хімії, маргарину та інших «принад». Так ось, почати вирішила з вівсяного печива.

ღღღ ПП захоплює світ! Відгук про вівсяну борошно, як нас дурять з вівсяним печивом і чому треба піч самому, ФОТО + рецепт маффінів! ღღღ

Отже, тепер поговоримо з вами про вівсяну борошно. Зараз вона стала дуже популярною, майже у всіх ПП рецептах використовується саме ця мука. Перейдемо до самого продукту) Борошно знаходиться в щільному пакеті рудого кольору.

Любите випічку, але не хочете одужувати!? Вівсяне борошно «Гарнець» в цьому вам допоможе. Все про користь і властивості, а також ПП-рецепт (Корисна Піца) – їжте, насолоджуйтесь і худніть))

Всім привіт!) Сьогодні я хочу поділитися з вами враженнями про вівсяну борошно від фірми Гарнець. Напевно, кожен знає, що пшеничне борошно, яка використовується в 99% випічки, не сприяє появі стрункого силуету, а скоріше навіть навпаки.

Любите борошняне, але боїтеся наслідків? Так додайте в раціон вівсяну муку!

Доброго дня! При переході на вегетаріанство я також «підсіла» на різну муку. Пробувала лляну, гречану і вівсяну. Остання у мене в фаворитах, використовую її часто. У продажу бачила вівсяну муку тільки цієї марки. Ціна близько 60 грн. Борошно вівсяне С.Пудов’ для печива, млинців, кексів, коржів, хліба. 400 г

Leave comment