Оливкова олія: користь і шкода, калорійність та відгуки

Головна> Харчування> Правильне харчування
Оливкова олія багата на корисні жири. Воно покращує роботу серця і допомагає позбутися зайвої ваги. Жодна страва в Греції та Італії не обходиться без цього продукту.
Калорійність і склад оливкового масла
Оливкова олія виготовляють з плодів оливи. Воно має м’який золотистий відтінок, приємний запах і густа текстура.
У своєму складі містить:
- Жирні кислоти. Покращують роботу шлунково-кишкового тракту і метаболізм.
- Сквалеон. Застосовують для профілактики ракових захворювань.
- Антиоксиданти. Нейтралізують вільні радикали.
- Токофероли. Приводять у норму рівень глюкози.
- Стероли. Запобігають скупченню холестерину.
- Вітаміни. Покращують мікрофлору кишечника і запобігають старінню. Вітамін А покращує зір.
- Залізо. Стимулює роботу судин і серця.
У 100 г продукту близько 880 ккал.
Корисні властивості оливкової олії
Оливкова олія зміцнює судини, робить їх більш еластичними, а також:
- запобігає утворенню тромбів;
- перешкоджає розвитку артриту і ревматизму;
- є ефективним засобом проти запорів;
- чистить організм від шлаків;
- має тонізуючий ефект.
З його допомогою можна підтримувати оптимальну вагу, залишатися здоровим і енергійним.
Оливкова олія в лікуванні захворювань
Щоб позбутися зайвої ваги, оливковою олією слід заправляти свіжі салати. Його також можна вжити в невеликій кількості перед основним прийомом їжі. Це допоможе налагодити обмін речовин і зменшити апетит.
При лікуванні гастриту і виразки вживають наступний склад:
- 200 мл нерафінованої оливкової олії;
- 200 мл соку алое.
Ці компоненти змішують, залишають на три дні в сухому темному місці. Після додають 30 г меду і ретельно перемішують. Вживають по 30 г перед їдою п’ять разів на день. Курс лікування становить один місяць.
Для очищення організму беруть суміш з меду і оливкового масла. Продукти змішують в рівній кількості, зігрівають і вживають вранці натщесерце. Щоб стимулювати роботу кишечника, в цю суміш додають сік половини лимона. Приймають цей склад на протязі тижня по одній столовій ложці.
Позбутися від каменів у нирках допоможе суміш з 10 г соку лимона і 6 г оливкової олії. Вживають засіб натщесерце протягом 4 тижнів.
Широко використовують олію для лікування шкірних захворювань. При порізах і ранах використовують суміш з воску і олії. Їх змішують і розтоплюють на пару, потім прикладають на уражені ділянки в вигляді примочок. Також на його основі можна приготувати трав’яний настій. Для цього в 200 г продукту всипають 50 г звіробою. Наполягають в темному місці більше трьох тижнів.
Для лікування дитячого діатезу використовують склад з:
- 60 г вичавки;
- 20 г масла ялиці;
- пара крапель вітаміну С.
Всі інгредієнти перемішують і наносять на уражені ділянки шкіри. Залишають на тілі до повного вбирання.
З метою профілактики атеросклерозу, інсульту, гіпертонії та інфаркту щодня слід вживати не менше 90 грам оливкової олії.
Оливкова олія для зовнішнього застосування
Вичавку рекомендується наносити на шкіру обличчя. Вона багата на вітамін E, який живить шкірні покриви, усуває дрібні зморшки і нерівності, повертає здоровий колір. Наносити її можна як у чистому вигляді, так і в складі різних масок і кремів.
Перед нанесенням масло слід підігріти, так воно швидше вбереться в шкіру, і наноситься на 15-20 хвилин. Його залишки видаляють паперовою серветкою і обличчя очищають від залишків водою.
Також вичавку використовують як засіб для догляду за волоссям. Її наносять на шкіру голови перед миттям і залишають на 15 хвилин. Змивають нейтральним шампунем.
Також на гребінець слід нанести пару крапель олії і розчесати нею волосся. Проводити процедуру слід перед сном. Це допоможе наситити сухе волосся і поверне їм колишній блиск.
Якщо ж волосся жирне, олію наносять тільки на кінчики. Попадання на корені викликає надмірне виділення шкірного сала.
Шкода від масла, протипоказання
Як і всі інші продукти, оливкова олія має ряд протипоказань:
- Може викликати алергію. Особливо небезпечно його застосування людям з високою чутливістю шкіри і схильним до атопічного дерматиту.
- Підвищує тиск.
- Негативно позначається на стані людини з конкрементами в жовчному міхурі. Продукт може викликати рух жовчі, що може призвести до небажаних наслідків. Тому перед вживанням слід проконсультуватися з лікарем.
Оливкова олія є висококалорійним продуктом, тому людям з зайвою вагою його слід використовувати обережно.
Не варто наносити його на тіло немовлят, оскільки вони схильні до шкірних реакцій, через які може з’явитися висип.
При зовнішньому використанні, якщо олія не вбереться, залишки видаляють з поверхні шкіри. Воно може закупорити пори, що призводить до утримання і розмноження хвороботворних бактерій.
Як вибрати і зберігати оливкову олію?
Оливкова олія має різновиди:
- Нефільтроване першого холодного віджиму. У ньому збережено велику кількість корисних речовин. Використовують в лікувальних цілях і для заправки свіжих салатів.
- Нефільтроване холодного віджиму. Це масло отримують з менш якісної сировини, але воно також містить корисні елементи, підходить для зовнішнього використання, з нього готують косметичні засоби.
- Рафіноване холодного віджиму. Цей продукт менш концентрований і підходить для смаження, так як при нагріванні не утворює трансжири.
- Рафіноване другого холодного віджиму. Його виробляють з макухи першого пресування. Має меншу кількість корисних речовин, використовується для фритюру.
Масло вибирають в залежності від застосування: для косметичних засобів використовують нефільтроване, а для їжі – рафіноване.
Також слід звернути увагу на:
- Упаковку, вона повинна бути з бляшанки або з темного скла, щоб продукт не контактував зі світлом.
- Написи та маркування. На ємності повинні бути зазначені: країна виробник, вид вичавки. Про якість продукту сигналізують значення DOP / IGP / PDO / BIO.
- Кислотність, вона повинна бути в межах 1-3,3%.
Не варто купувати продукт в інтернет-магазинах, адже неможливо оцінити його якість.
Купуючи нерафіновану вичавку, слід звернути увагу на:
- Колір: воно може бути трохи каламутним через осад.
- Запах: якщо він відсутній – продукт розбавлений, якісне масло має терпкий приємний аромат.
- Смак: він насичений і злегка гіркуватий.
У домашніх умовах якість оливкового масла можна перевірити, помістивши його в холодильник. Справжній продукт через кілька днів стане більш густим.
Продукт слід зберігати при температурі 5-25 °C. Термін придатності запечатаного продукту становить 18 місяців, а розкритого – 1 місяць.
Користь оливкової олії відома людям ще з давніх віків. Її вживають для підтримки імунітету та профілактики різних захворювань. Головне — використовувати тільки натуральний продукт. Користь і шкода від вживання оливкової олії.
Приголомшливе оливкова олія: корисний склад, поради по вживанню і вибору
Оливкова олія – це натуральний продукт, який отримують із плодів маслини культурної шляхом віджиму. Рідина має жовто-коричневий колір, але допускається коливання відтінку і до зелено-бурого. Продукт використовується в їжу, для виготовлення косметичних засобів, виробництва гігієнічних товарів. Найбільша кількість якісних виробників знаходиться в Італії, Іспанії, Греції, Туреччині.
Користь для організму жінок і чоловіків
Основним компонентом продукту є мононасичені жирні кислоти, найбільшу частку від загальної маси займає оленів. Кислота сприятливо впливає на обмін речовин, сприяє нормалізації жирового обміну, скорочує ризик появи атеросклерозу.
Речовина відрізняється антиоксидантним ефектом, завдяки чому користь оливкової олії для організму виявляється у впливі антиоксидантів на серцевий м’яз. Витяжка з маслин містить широкий спектр речовин, необхідних для життєдіяльності.
Вони і визначають ефект від споживання.
Таблиця 1. Чим корисна оливкова олія для людини
Найменування компонентаХарактерістіка
Вітамін E (токоферол) | Захищає клітини організму від згубного впливу окислювальних процесів. Є необхідний для клітинних оболонок. Уповільнює процес старіння шкіри, зберігає пружність епідермісу та ін. |
Вітамін K | Відноситься до елементів, що забезпечують згортання крові, необхідний для формування кісткової тканини, для зміцнення судин та ін. |
Залізо | Є каталізатором дихальних процесів у клітинах, ключовим компонентом деяких необхідних ферментів, бере участь в синтезі гемоглобіну тощо. |
Нікель | Важливий для нормального росту і розвитку, є складовою ряду ферментів тощо. |
Хром | Бере участь в обміні речовин, відноситься до регуляторів рівня цукру та ін. |
Фітостероли | Обумовлюють користь продукту для організму жінок і чоловіків. Здатні скоротити показник холестерину. Однак існує думка, що надлишок фітостеролів небезпечний. |
Найчастіше можна зустріти повідомлення про те, що продукт є найкориснішим серед рослинних масел. Однак дана думка не має нічого спільного з реальними фактами.
Так рідина з лляного насіння перевершує за кількістю поліненасичених жирних кислот, а витяжка з зерен соняшника містить куди більше токоферолу.
Наявні результати досліджень про користь масла для чоловіків і жінок дозволяють припустити, що включення в добове меню здатне надати виражений сприятливий вплив на судини / серце, але точних доказів цього твердження не існує.
Як приймати для здоров’я?
Для споживання всередину переважно вибирати товар категорії «Екстра», який не пройшов фільтрацію. У ньому зберігається найбільша кількість значущих компонентів. Крім того, користь і шкода оливкової олії тісно залежать від того, як і скільки його приймати.
Продукт рекомендується використовувати в натуральному вигляді, не піддаючи його нагріванню і не застосовуючи для смаження. Найкращим рішенням стане додавання масла в салати або інші холодні страви. Перед тим, як приймати оливкову олію, слід врахувати, що добова доза не повинна перевищувати 40 грамів.
40 грам оливкової олії – це приблизно дві столові ложки.
Чи можливий шкоду від вживання?
У деяких випадках слід уникати споживання продукту. Незважаючи на усталену думку про те, що оливкова олія приносить виключно користь, певним категоріям людей воно може завдати відчутної шкоди.
Зокрема, чоловікам слід з обережністю підходити до включення оливкової рідини в раціон.
Продукт багатий бета-сістостеролом – ферментом, що благотворно впливає на жіночий організм, але має гальмівну дію на рівень тестостерону.
Не слід забувати, що, незважаючи на свою корисність, продукт є жиром. Надмірне споживання будь-якого масла може стати причиною надмірної маси тіла. Людям, які мають схильність до повноти, рекомендується строго обмежувати його кількість у раціоні. Також поїдання продукту може стати причиною диспепсичних розладів.
Чи є протипоказання?
Обмеження, наведені далі, актуальні для продукту, споживаного в чистому, незміненому, вигляді. Використання масла для смаження негативно позначається на його характеристиках.
Таблиця 2. Обмеження щодо споживання
ПричинаПодробнее
Індивідуальна непереносимість | Продукт в рідкісних випадках призводить до виникнення алергічної реакції. Однак може викликати кропив’янку, свербіж, почервоніння тощо. |
Гострі захворювання травної системи | До корисних властивостей оливкової олії відносять її сприятливий вплив на роботу шлунка і послаблюючий ефект, однак гострі патології шлунково-кишкового тракту є протипоказанням. Особливо небезпечно поїдання при захворюваннях жовчного міхура. |
Це далеко не всі обмеження щодо включення продукту в раціон. При наявності хронічних патологій варто обговорити з лікарем або дієтологом користь і можливу шкоду від споживання для організму.
Калорійність
Рослинний жир відрізняється значною кількістю калорій. Вважається, що витяжка з маслин менш калорійна, ніж інші, але це не так. Калорійність оливкової і рослинної олії однакова.
Оливкову олію рекомендують вживати з овочами.
100 грамів
Продукт не містить вуглеводів і білків, 99,8 відсотка від його маси становлять жири. Калорійність на 100 грам оливкової олії складає приблизно 900 калорій. Витяжки з кокоса, лляного насіння, ріпаку, соняшнику мають такий же показник.
Чайна, десертна і столова ложка
Для зручності підрахунку калорій краще вимірювати продукт звичними ложками. Так одна столова ложка містить близько 16 мл продукту, що становить приблизно 156 Ккал. Обсяг десертної ложки – 10 мл. Отже, в одній ложці приблизно 90 Ккал. Калорійність 1 чайної ложки оливкової олії – близько 40 Ккал.
Як вибрати правильно?
У торгових точках реалізується безліч пляшечок з рідиною з маслин. Вони відрізняються регіоном походження, кольором, терміном зберігання, ціною. Це призводить до виникнення питання про те, як правильно вибрати оливкову олію. Адже користь здатен принести лише натуральний і якісний продукт.
Таблиця 3. Як вибрати оливкову олію самостійно
КритерійПодробнее
Упаковка | Найкраще зробити вибір на користь пляшечки, виконаної з темного скла. |
Виробник | Перед тим, як вибрати якісну оливкову олію, бажано уточнити, які країни вирощують маслини. Вибирати пляшечку, розлиту в державах, що не вирощують культуру, не варто. Серед кращих виробників: Італія, Туреччина, Греція тощо. |
Колір | Допускається жовто-бурий, зелено-жовтий, насичений коричневий. Залежить від сорту і віджиму. |
Консистенція | Однорідна, без осаду. |
Віджимання | Міркуючи про те, чи корисний продукт, зазвичай ставлять в приклад товар з позначкою Extra Virgin. Саме в цьому маслі найбільша кількість необхідних компонентів. |
Вік | Не більше 16-18 місяців від дати розливу. «Молоде» краще. |
Важливо знати, що хороший продукт не може коштувати дешево. Найчастіше витяжки з маслин змішують з ріпаком і реалізують за меншу ціну. Купувати такий товар не варто.
Як і де зберігати після відкриття?
Після порушення цілісності упаковки продукт важливо вжити якомога швидше. Як зберігати оливкову олію після відкриття:
- забезпечити щільне прилягання кришки;
- помістити пляшку в затінене місце;
- не перегрівати. Не заморожувати.
Місцем, де не варто зберігати оливкову олію до і після відкриття упаковки, вважається холодильник. Охолодження може призвести до випадання хлоп’якоподібної суспензії. При нагріванні продукту ці пластівці розчиняються.
Огляд відгуків про застосування в харчуванні
Переважно думка про продукт позитивна. Користувачі відзначають, що регулярне споживання справило сприятливий ефект на роботу шлунка, призвело до поліпшення кольору обличчя і якості шкіри, а також позитивно вплинуло на міцність нігтьових пластин. Окремо в відгуках відзначали органолептичні властивості оливкової олії. Його тонкий запах перевершує олії, отримані з соняшнику.
Що таке “холодний віджим”?
Існує кілька способів виробництва – з нагріванням і без нього. Останній здійснюється за допомогою преса без використання теплової обробки, здатної негативно вплинути на склад.
Оливкова олія холодного віджиму вважається більш цінною і смачною.
Яке краще – рафінована чи нерафінована?
Вибір залежить від мети придбання пляшки. Зокрема, нерафіновану оливкову олію рекомендовано для споживання в натуральному вигляді, для додавання до холодних страв і закусок, виготовлення соусів.
Нагрівати таку олію категорично заборонено, бо вона стає канцерогенною. Рафінована оливкова олія менш корисна, не має настільки вираженого смаку, але її допускається використовувати при тепловій обробці.
Вибираючи, яке оливкову олію краще – рафінована чи нерафінована, варто зупинитися на другому різновиді. Саме вона багата на вітамін Е, хром і фітостерини. Використовувати продукт для приготування смажених страв – не найкраще рішення.
Чи можна використовувати для схуднення?
Часто можна зустріти поради про зниження ваги за допомогою оливкової олії. Насправді схуднути тільки на основі використання цієї олії не вийде.
Допускається додавання до добового меню при схудненні, але тільки в обмеженому обсязі – 20-30 грам, як додаткове джерело необхідних компонентів. Перед тим, як приймати оливкову олію для схуднення, слід врахувати, що її використовують лише у вигляді соусу або заправки.
Чи можна при вагітності?
При виношуванні дитини важливу роль відіграє правильний вибір продуктів харчування. Оливкова олія під час вагітності стане прекрасним джерелом речовин, необхідних матері та дитині. Однак у деяких випадках може спричинити диспепсичні розлади або алергію.
Чому гірчить?
Багато рослинних олій мають гіркуватий присмак. Це стосується і олії з оливок. Самі по собі оливки не вживаються в їжу в сирому вигляді через їх гіркоту.
Попереднє вимочування допомагає майже повністю позбутися від неї, але легкі нотки все ж залишаються. Якщо олія має відверто гіркий смак і неприємний запах, її не можна вживати в їжу.
Ймовірно, вона зіпсована.
Чи можна смажити?
Використання оливкової олії для смаження цілком допустимо. Однак тепловий оброблення негативно вплине на характеристики цього корисного продукту. Краще підсмажити продукти на сухій сковороді без олії, а по готовності дати страві трохи охолонути. Потім додати до нього пару крапель ароматної олії.
Оливкову олію можна настоювати зі спеціями і додавати до готових страв.
Чи можна пити натщесерце?
Як і будь-який жир, оливкова олія, в тому числі для цілей схуднення, слід вживати тільки разом з їжею. Споживання продукту натщесерце може негативно вплинути на травлення, призвести до непотрібного викиду жовчі, а при систематичному застосуванні – сприяти розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту.
Корисні властивості для волосся
Оливкова олія є популярним засобом для догляду за волоссям. Її використовують у промислових масштабах для виробництва масок, спреїв, бальзамів. Можна використовувати її і в домашніх умовах.
Продукт попередньо підігрівають до теплого стану та наносять на кінчики. Рекомендується накривати голову поліетиленом і закутувати рушником.
Рідина залишається на волоссі на 1-2 години, а потім добре змивається шампунем.
Такі маски дозволяють додати волоссю блиск, позитивно впливають на структуру та еластичність волосся. Використовувати рецепт варто не частіше 2 разів на тиждень, наносити на шкіру голови олію не рекомендовано. Що стосується питання про те, яку олію вибрати для краси, то тут відповідь аналогічна – олія холодного віджиму 1 категорії.
Як застосовувати для обличчя?
Використовувати як зволожуючий засіб для шкіри рекомендується з обережністю. Маски з оливкової олії дозволяють подарувати шкірі свіжість, пружність і поліпшити колір обличчя. Проте надмірне захоплення такими процедурами може призвести до надмірної жирності шкіри та виникнення висипань і чорних крапок.
Оливкова олія – склад, користь і шкода для здоров’я людини
Оливкова олія – незамінний продукт в раціоні прихильників здорового харчування. Крім того, масло з давніх часів використовують жінки в косметичних цілях для додання шкірі свіжості, м’якості та еластичності.
Завдяки цьому продукту можна схуднути та наповнити організм енергією після важкої фізичної тренування, що особливо цінно для спортсменів.
Оливкова олія заслужено вважається універсальним і корисним продуктом завдяки складу, насиченому жирними кислотами, мікроелементами та вітамінами.
Однак для цього необхідно знати, яке масло ви купуєте – очищене чи нерафіноване, для чого використовується те чи інше, як правильно зберігати продукт, і кому оливкова олія категорично протипоказана. Про все це читайте в нашій статті.
Калорійність оливкового масла і хімічний склад
Калорійність оливкового масла на 100 г становить 897,8 ккал, а його хімічний склад багатий жирними кислотами і має великий список корисного впливу на організм людини.
Хімічний склад нерафінованої олії на 100 г у формі таблиці:
Найменування елемента | Кількісний показник |
Омега-6, г | 11,8 |
Олеїнова, г | 63,8 |
Пальмітолеїнова, г | 1,61 |
Пальмітинова, г | 12,8 |
Арахідонова, г | 0,79 |
Стеарінова, г | 2,8 |
Залізо, мг | 0,5 |
Холін, мг | 0,4 |
Вітамін Е, мг | 12,3 |
Вітамін К, мг | 0,07 |
Фосфор, мг | 2,1 |
Калій, мг | 1,1 |
Натрій, мг | 1,9 |
Кальцій, мг | 1,2 |
Бета-ситостерол, мг | 99,8 |
Лінолева, г | 12,1 |
Омега-9, г | 0,6 |
Під час обробки оливкова олія втрачає велику кількість корисних елементів, тому для косметичних або лікувальних цілей найкраще використовувати нерафіновану олію.
Харчова цінність оливкової олії на 100 г:
- вуглеводи – 0 г;
- жири – 98,9 г;
- білки – 0 г;
- харчові волокна – 0 г;
- вода – 1,1 г;
Співвідношення БЖУ – 0/1/0 відповідно. Калорійність 1 столової ложки масла становить 152,6 ккал, в 1 чайній ложці – 44,8 ккал.
Користь для здоров’я
Користь від застосування оливкової олії для здоров’я людини велика і багатогранна. Продукт не тільки покращує загальне самопочуття, але і робить благотворний вплив практично на внутрішні органи, нормалізує їх роботу і виступає профілактичним засобом від різних захворювань.
- Оливкова олія знижує в крові рівень поганого холестерину і збільшує кількість хорошого. Крім цього, продукт зміцнює серцевий м’яз. Наукові дослідження показують, що у людей, які регулярно приймають продукти, насичені жирні кислоти, знижується ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи.
- Продукт має протизапальну дію на організм. Запальні реакції часто виникають через постійний стрес, нерегулярне або неправильне харчування, а далі перетікають в більш серйозні захворювання. Масло допомагає нейтралізувати наслідки запальних процесів, а також знизити частоту їх виникнення.
- Масло надає позитивний вплив на міцність стінок судин, а також нормалізує артеріальний тиск.
- Завдяки антиоксидантним властивостям оливкова олія використовується в якості профілактики онкологічних захворювань.
- Оливкова олія допомагає схуднути і вважається відмінним профілактичним засобом від ожиріння, зрозуміло, якщо вживати продукт в помірних кількостях.
- Підвищує працездатність головного мозку. Систематичне вживання олії, незалежно від того, в чистому вигляді або в якості заправки для страв, покращує пам’ять, концентрацію і уважність.
Крім цього, масло виступає в ролі профілактичного засобу від хвороби Альцгеймера – воно уповільнює зниження когнітивної функції.
Лікувальні властивості оливкової олії
Лікувальні властивості оливкової олії давно використовуються в народній медицині:
- Регулярне вживання продукту попереджає депресії і нервові розлади. Масло нормалізує гормональний баланс, через стрибки якого часто безпричинно псується настрій. Крім цього, систематично приймаючи масло, можна зміцнити сон і домогтися позитивного мислення.
- Є думка, що оливкова олія знижує ризик розвитку діабету. Жири, які входять до складу продукту, нормалізують рівень цукру та інсуліну. Якщо ви любите продукти, склад яких насичений цукром і вуглеводами, можна уповільнити процес потрапляння глюкози в кров невеликою кількістю масла.
- Оливкова олія нормалізує травлення, запобігає виникненню закрепів і здуття, надає допомогу в лікуванні захворювань кишечника.
- Вживання продукту допомагає відновити сили після хірургічного втручання або важкого захворювання.
- Масло виводить з організму токсини, шлаки і зайві солі. Більш того, продукт допомагає очистити дихальні шляхи і знизити негативний вплив на легені.
- Регулярне вживання олії зменшує прояв варикозного розширення вен і запобігає його розвиток за рахунок здатності розріджувати кров. Продукт перешкоджає появі тромбів і робить більш еластичними стінки судин. Крім цього, масло застосовують зовнішньо для втирання в шкіру в місцях прояву варикозу.
- За допомогою продукту лікують запалення ясен. Для цього необхідно нагріти масло (трохи тепліше кімнатної температури) і змащувати ясна за допомогою м’якої зубної щітки. У разі, коли процедура викликає біль, можна просто полоскати рот теплою олією протягом 10-12 хвилин.
Масло відноситься до малого списку продуктів, які майже на всі 100% засвоюються організмом за рахунок різноманітного хімічного складу, компоненти якого сприяють швидкому засвоєнню один одного. Наприклад, що входять до складу антиоксиданти допомагають організму засвоїти вітамін К.
Для здоров’я жінок
Оливкова олія чинить на здоров’я жінок позитивний вплив:
- Регулярне додавання в раціон цього продукту нормалізує гормональний баланс, який змінюється в період настання менопаузи або перед ПМС.
- Масло використовують в лікуванні безпліддя. Для цих цілей у спеціальні дієти часто включають продукт з великим вмістом жирних кислот і поживних речовин, а оливкове масло в цій області – рекордсмен.
- Нормалізується робота щитовидної залози і вироблення естрогену.
- Масло рекомендується вживати під час вагітності, так як воно позитивно вплине не тільки на самопочуття матері, але і на малюка. Крім того, продукт допомагає боротися з хронічною втомою.
Під час грудного вигодовування вживання олії скоротить виникнення кольок у дитини.
Оливкова олія для чоловіків
Оливкова олія сприятливо діє і на здоров’я чоловіків:
- Регулярне вживання продукту поліпшить потенцію за рахунок посилення циркуляції крові.
- Продукт покращує репродуктивну функцію.
- Масло заряджає енергією перед виснажливими спортивними тренуваннями.
Особливо корисно масло спортсменам силового спорту, яким необхідно набрати м’язову масу або показати найкращий результат на змаганнях.
Застосування в косметології
У косметології оливкове масло використовується для поліпшення стану шкіри, зміцнення волосся і вій:
- Щоб збільшити густоту вій, досить просто змащувати вії оливковою олією кожен день перед сном. Після місяця застосування повинні бути помітні перші результати. Крім цього, масло використовують як засіб для зняття макіяжу.
- Щоб отримати блискучі і густе волосся, а також надати їм м’якості та стимулювати подальше зростання, необхідно робити маски на основі живильного крему і оливкового масла, втираючи їх в корені і рівномірно розподіляючи по довжині волосся.
- Масло зволожує шкіру і захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища, наприклад, від ультрафіолету і токсинів, а також запобігає лущенню і огрубінню. Регулярне вживання оливкової неочищеної олії допомагає, але якщо робити креми для рук або обличчя з додаванням олії, ефект значно посилиться.
- Масло застосовують в процедурах обгортання і антицелюлітного масажу. Ці ж дії допоможуть зробити розтяжки менш помітними.
- У домашніх умовах можна позбутися від вугрової висипки або почервоніння, але тільки якщо у вас не жирна шкіра, інакше пори просто заб’ються, і роздратування лише збільшиться.
Крім перерахованого, продукт прискорює загоєння ран, знімає хворобливі відчуття і почервоніння від невеликих опіків. Для косметичного впливу використовуйте нерафіновану олію холодного (першого) віджиму.
Як вживати при схудненні?
Щоб схуднути, рекомендується натщесерце випивати 1 ч. л. неочищеного оливкового масла. Згодом дозу збільшують до 1 столової ложки. Після прийому масла категорично забороняється щось їсти або пити протягом 40, а краще 60 хвилин.
В іншому випадку досягти бажаного результату буде неможливо. За бажанням, коли ваш організм звикне до ранкової дози в 1 ст. ложку, можна додати ще один прийом масла на ніч у тій же кількості (але починати необхідно знову з 1 ч. л.).
Схильність до переїдання може виникнути через брак в організмі олеилетаноламіду. Коли оливкова олія починає взаємодіяти зі слизовою кишечника, вона виступає в ролі каталізатора, завдяки якому починається вироблення зазначеного речовини.
Суть методики полягає в тому, що наситивши організм необхідними жирними кислотами, ви уникнете можливість переїдання і скоротите кількість непотрібних перекусів: відчуття ситості в шлунку буде зберігатися довше.
Важливо! Щоб схуднути, використовуйте нерафіновану олію. Але для термообробки їжі таке масло краще не використовувати.
Крім цього, можна приймати по одній столовій ложці масла, змішаного з соком лимона. Це очистить печінку від накопиченої жовчі, поліпшить її роботу, а значить, прискорить процес схуднення.
Шкода від оливкового масла і протипоказання
Шкода від оливкового масла, як і від більшості інших речовин, в більшості випадків викликаний зловживанням або придбанням неякісного продукту, а також алергією на нього. Протипоказано вживати більше 2 ст. л. масла:
- Людям, які страждають від ожиріння або сидять на дієті, оскільки продукт висококалорійний.
- Людям, у яких є холецистит, камені в нирках або жовчному міхурі, необхідно попередньо проконсультуватися з лікарем перед вживанням продукту і ні в якому разі не пити його натще.
- Під час прийому препарату вищої рекомендованої дози може критично знизитися тиск.
- Неякісний продукт може спровокувати отруєння і збої в роботі серця.
- Зловживання може викликати розлад шлунка, утворення каменів в нирках, стати причиною запального процесу і критичного зниження рівня цукру в крові.
Крім цього, варто пам’ятати про високу калорійність масла і вживати його помірно, у рекомендованих дієтологами дозах.
Висновок
Оливкова олія – надзвичайно цінний продукт, який благотворно впливає на здоров’я чоловіків і жінок.
Масло завдає шкоди організму лише в разі придбання неякісного продукту, порушення норм зберігання (в темному місці, із закритою кришкою і не більше 4-6 місяців після відкриття) або при зловживанні.
Оливкова олія використовується в косметичних і лікувальних цілях, підвищує настрій і допомагає схуднути (при правильному застосуванні). Найбільш корисним вважається неочищена олія extra virgin.
Міфи і правда про оливкову і соняшникову олію: порівняння корисності
Важко знайти більш насичену помилковими віруваннями і лженаукою область, ніж «здорове харчування». Ну хіба що ліки і біодобавки. І поки на їжу люди будуть витрачати значні гроші, частина цих грошей буде йти творцям міфів про їжу.
З простих продуктів, напевно, найбільш міфологізованим є оливкова олія, про «корисність» якого знає кожна жінка – адже це в будь-якому жіночому журналі написано! Але ми не віримо і заглядаємо в дієтичні довідники. Знаходимо результат: виходить, за незамінними поліненасиченими омега-6-жирними кислотами соняшникова олія «корисніше» оливкового в п’ять разів, а за вітаміном E – в два-три! Більше ніяких корисних речовин (в порівнянні з необхідним добовим споживанням) у рослинному маслі немає. Погляньмо на склад обох олій, а також сала:
Видно, що обидва масла складаються в основному з двох жирних кислот; при цьому соняшникова – в основному з незамінної лінолевої, а оливкова – в основному з «баластної» олеїнової (основний компонент свинячого сала!), яка практично не впливає на рівень холестерину (про що люблять брехати в рекламі) і взагалі не є чимось цінним для організму: якщо ми не споживаємо олеїнову кислоту в їжу, наш організм завжди може її зробити сам з насичених жирів, на кшталт пальмової олії або тваринного жиру.
І «шкідливих» насичених жирів в оливковій набагато більше, ніж в соняшниковій.
І бачимо ми в рекламі хоч щось про «корисність соняшникової олії»? Практично ні. На відміну від оливкової. Навіть і не намагаються маркетологи цю інформацію донести. І правильно роблять, тому що знають: рідкісна жінка повірить, що дешевий продукт може бути корисніше дорогого.
Тому забавно читати порівняльні огляди про рослинні олії на різних сайтах. Якщо редактор – професіонал-дієтолог, то про оливкову буде акуратна політкоректна правда, ну не можна ж просто написати «це наймарніше з масел» – непідготовлений мозок не сприйме.
Але набагато частіше можна зустріти настільки антинаукові маячні, на кшталт «це найкорисніше з усіх масел» або «лікує від … список на півсторінки…», що й посилань давати не хочеться, навіть як приклад.
Справедливості заради варто додати, що все ж одного з вітамінів – вітаміну K – в оливковій олії дійсно більше, ніж в соняшниковій, але масло – не єдине й не головне його джерело в звичайному раціоні (на відміну від E і омеги-6), і розглядати масло як основне джерело цього вітаміну можна тільки, якщо ви вживаєте масла порядку склянки на день. Зрозуміло, 10 грамів петрушки як джерело вітаміну K набагато зручніше, особливо для тих, хто худне, які сильно обмежені в калоріях.
Але просто на брехливій рекламі оливкового масла, як більш корисного, процес не зупинився. Міф управляє реальністю і далі. Все більше рекламується новий різновид соняшникової олії – високоолеінового! Що ж в цьому хорошого, запитаєте ви? Звели цінний омегою-6 продукт до звичайного універсального жиру … Так ось цим і рекламують: «нове соняшникову олію стало майже таким же гарним, як оливкова»! Адже ось марення… Причому реальний плюс цього масла тільки один: в рафінованому вигляді воно стійкіше при зберіганні і смаженні, тому що саме поліненасичені кислоти сильніше за все руйнуються нагріванням, світлом і повітрям. Але про це і не згадують особливо, в основному хваляться тим, що воно ближче до оливковій, як головною перевагою!
І ще, коли прямо в статті пишуть: «ні, не важливо соняшникова або оливкова; важливо – купити будь-яке масло, але дорожче», я вже починаю сумніватися, чи туди я потрапив і чи варто було взагалі писати.
Чим корисно і як приймати оливкова олія
Виробляють продукт в країнах Середземномор’я. Велика частина імпортується з Іспанії, Італії та Греції.
Зелені оливки і чорні маслини – це плоди оливкового дерева різного ступеня стиглості. Масло з недозрілих плодів – оливок, виходить більш терпким. З зрілих чорних маслин вихід готового продукту більше, а смак – м’якше. Сирі плоди дуже гіркі. Їх попередньо вимочують за спеціальною технологією, потім тиснуть. Отриману масу перемішують. Віджимання виробляють за допомогою центрифуги.
Яке оливкова олія краще
Нерафінована оливкова олія отримують в результаті прямого віджиму сировини без використання хімічних речовин, при температурі не вище +40 °C. Це продукт найвищої якості, що не піддається процесу рафінування і зберігає всі корисні властивості олив. Володіє яскраво вираженим смаком і ароматом.
Рафінована виробляють методом хімічного очищення і при високих температурах. Такий продукт вже не такий корисний для здоров’я, майже позбавлений смаку і запаху. Єдиний плюс полягає в більш тривалому терміні зберігання.
Склад і калорійність
Калорійність оливкового масла на 100 грам – 884 ккал. Калорійність столової ложки оливкової олії – 152 ккал.
Містить жиророзчинні вітаміни Е і К, водорозчинний вітамін В4 (холін), а також незначна кількість Омега-3.
Мінеральні речовини:
- кальцій;
- залізо;
- калій;
- натрій.
Важливо! Холестерину в складі рослинного жиру немає. Ця речовина знаходиться тільки в продуктах тваринного походження.
Корисні властивості оливкової олії
Вживання оливкової олії є невід’ємною частиною харчування жителів середземноморських країн. У цьому регіоні спостерігається низький рівень серцево-судинних захворювань. Користь полягає в утриманні фитостеринов, які блокують «шкідливий» холестерин. Таким чином знижуються ризики виникнення атеросклерозу, інфаркту та інсульту.
Продукт володіє гіркуватим смаком. Гіркоти стимулюють вироблення жовчі, яка бере безпосередню участь у процесі розщеплення жирів. Це благотворно впливає на діяльність печінки, жовчного міхура і кишечника, сприяє поліпшенню травлення.
Користь оливкової олії для організму жінок
Містить «вітамін краси» (віт. Е), який також необхідний для нормальної діяльності репродуктивної системи. Сприяє нормалізації гормонального фону. Покращує стан шкіри. Є природним антиоксидантом.
Регулярне вживання приносить користь жіночому здоров’ю, сприяє збереженню краси і молодості.
Чим корисна оливкова олія для чоловіків
Оливкова олія корисна і для чоловічого організму. Полегшує роботу печінки, що допомагає впоратися з алкогольною інтоксикацією. Захищає судини, благотворно позначається на потенції. Перешкоджає виникненню серцево-судинних патологій. Покращує стан волосяного покриву, що актуально при віковому облисінні.
Чи можна дитині оливкова олія
Оливкова олія корисна і для дітей. Його можна включати в раціон дитячого харчування, починаючи з року або навіть трохи раніше. Додавати в їжу по крапельці.
Попередження! Краще заздалегідь проконсультуватися з педіатром, особливо в тих випадках, коли у дитини спостерігаються алергічні реакції на продукти харчування.
Використовується для зовнішнього застосування при попрілостях і для масажу. Перед нанесенням на шкіру дитини ємність з маслом необхідно зігріти у гарячій воді або в руках.
Оливкова олія при вагітності
Під час вагітності оливкова олія можна вживати в помірній кількості, використовуючи як заправку до салатів, додавати в супи і другі страви. Це допоможе уникнути проблем з кишечником і полегшить його роботу. Послужить хорошою профілактикою запорів, принесе користь судинам і серцю. Продукт надає благотворний вплив на розвиток плода.
Годуючим мамам оливкова олія також необхідно включати в щоденний раціон для підтримки свого здоров’я і з користю для малюка.
Оливкова олія застосовується від розтяжок при вагітності. Допомагає зберегти структуру шкірних покривів.
Користь оливкової олії для схуднення
Люди, які бажають скинути зайві кілограми, можуть задуматися над тим, чи можна оливкову олію при дієті. Зовсім відмовлятися від вживання жирів не можна. Рослинні жири приносять користь організму. Вони необхідні для нормального обміну речовин.
Порада! Має сенс зменшити споживання тваринних жирів і замінити їх рослинними.
Для схуднення оливкова олія п’ють натщесерце з ранку по столовій ложці. Це робиться для того, щоб запустити роботу кишечника. Регулярний стілець сприяє очищенню організму. Правильна робота кишечника є необхідною умовою для досягнення стрункої фігури.
Лікування оливковою олією
Застосовується, коли необхідно поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту, посилити вироблення жовчі, впоратися з запорами. При зовнішньому застосуванні допомагає при проблемах зі шкірою, сприяє поліпшенню росту волосся, зміцнює нігті.
Увага! Перш ніж зайнятися самолікуванням, необхідно проконсультуватися з фахівцями, ретельно вивчити матеріали по темі, вибираючи грамотні джерела.
Ефективне чищення печінки в домашніх умовах за методом Андреаса Моріца
Перш ніж приступити до цієї процедури, рекомендується зробити УЗД для перевірки наявності каменів в печінці і в жовчному міхурі. Якщо виявлені великі камені, то чистку проводити не можна. Або потрібно робити її під наглядом лікаря.
Чистка печінки оливковою олією має потужний оздоровчий ефект для всього організму.
Позбавляє від невеликих каменів. Покращує стан печінкових проток. Є профілактичним засобом від цирозу печінки.
Попередньо необхідно прочистити кишечник за допомогою клізми або проносного. Це потрібно зробити для того, щоб каміння безперешкодно вийшли з організму і не застрягли в кишечнику.
Очистивши кишечник, можна приступати до самої процедури:
- У день чистки останній прийом їжі має відбуватися не пізніше 14 годин.
- О 18:00 потрібно випити проносне, розвівши водою половину пакетика сульфату магнію.
- Приготувати свіжий сік з грейпфрута і лимона. Змішати в склянці 1/3 олії і 2/3 соку.
- Випити залпом о 20:00. Вжити в теплому вигляді.
- Лягти на правий бік, підклавши під нього гарячу грілку.
- О 22:00 розвести водою решту порошку сульфату магнію і випити.
- На наступний день провести чистку кишечника клізмою.
Важливо! Сульфат магнію має властивість розширювати жовчні протоки, що полегшує евакуацію каменів.
Слід мати на увазі, що погана і недостатня робота печінки згубно позначається на стані всього організму. Тому необхідно дбати і приділяти увагу правильному функціонуванню цього життєво важливого органу. Для грунтовного чищення печінки рекомендується провести кілька таких очисних процедур.
При запорах
Оливкова олія з лимоном натщесерце застосовується при поганій роботі кишечника. Потрібно взяти половинку лимона, вичавити з нього сік і змішати зі столовою ложкою олії. Додати в суміш гарячої води, все перемішати і випити.
Вживання оливкової олії на ніч по столовій ложці також сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.
При панкреатиті
При гострому панкреатиті слід обмежити вживання будь-яких жирів. Під час поліпшення стану необхідно дотримуватися дозування столової ложки на добу разом з їжею.
При гастриті і виразці шлунка
Оливковий продукт сприяє рубцюванню виразок. Корисно для слизової шлунка при гастриті.
Увага! Під час загострень захворювань шлунково-кишкового тракту не рекомендується робити чищення з лимонним соком.
При геморої
Для полегшення стану при цій делікатній проблемі можна робити мікроклізми з теплим оливковою олією, настояним на лікарських травах з протизапальним ефектом.
Можна використовувати ромашку, звіробій, кропиву.
Свіжу або засушену траву заливають оливковою олією і наполягають 3 тижні в темному місці. Процідити і зберігати в холодильнику. Перед використанням лікувальний засіб необхідно зігріти.
При каменях в жовчному міхурі
Нерафінована оливкова олія має виражений жовчогінний ефект. На цій властивості продукту засноване його застосування для позбавлення від невеликих каменів, що знаходяться в печінці і в жовчному міхурі.
Увага! При наявності великих каменів продукт слід вживати з обережністю. Камінь може застрягти в жовчному протоці!
Має сенс перевіритися і при необхідності роздрібнити великі камені на більш дрібні ультразвуковим методом.
При холециститі
Рекомендується використовувати оливковий продукт в лікувальних цілях. З обережністю при наявності каменів. Під час загострення захворювання обмежити вживання.
При варикозі
Покращує стан венозних судин. Можна використовувати для щадного масажу ніг. При цьому масажні рухи проводити у напрямку від п’ят до стегон, по ходу венозного струму крові.
В області хворобливих венозних вузлів масаж не робиться.
Користь і шкода оливкової олії натщесерце
Для того щоб олія не затримувалося в шлунку і швидше потрапляло в кишечник, його необхідно приймати натщесерце. Корисні властивості продукту проявляються при його перебуванні в верхньому відділі кишечника. У разі надмірного вживання може завдати шкоди.
Як вживати оливкову олію вранці
Вранці можна випити столову ложку натщесерце або в суміші з лимонним соком.
З ранку можна приготувати таку суміш:
- Налити в кухоль 2 ст. л. холосаса (сироп шипшини).
- Додати 1 сирий жовток і сік половинки лимона.
- Влити в суміш 1 ст. л. нерафінованої оливкової олії.
- Додати 50 мл води і все ретельно перемішати.
Суміш п’ють з ранку натщесерце 10 днів поспіль. Процедура сприяє очищенню і відновленню печінки. Застосовується для зняття алкогольної, наркотичної, лікарської інтоксикації і поліпшення загального самопочуття. При необхідності курс повторюють кілька разів на рік.
Арахісова олія: корисні властивості та протипоказання, склад