Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Рослина бамія має безліч назв: це і окра, і абельмош, і гібіскус смачний.

Така різноманітність назв пояснюється тим, що окру довгий час не могли правильно класифікувати, помилково віднісши її до роду Гібіскус, і лише трохи пізніше виділивши в окремий рід.

Якщо ж відкинути всі ботанічні вишукування, то можна сказати, що окра – це овоч, що володіє дуже корисними властивостями і містить велику різноманітність вітамінів і мікроелементів.

Окра (бамія): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

Де росте окра

Рослина окри має тропічне походження: в дикому вигляді вона зустрічається в Північній Африці і басейні Карибського моря.

Як одомашнена культура, має широке поширення на Середземноморському узбережжі, зокрема, в Південній Європі і на узбережжі Африки. Її можна зустріти в обох Америках, в Центральній і Південній Азії.

Бамія вирощується в субтропічному кліматі – в деяких регіонах проводяться експерименти з її вирощуванням і адаптацією.

Бамія відноситься до сімейства мальви. Маючи дуже сильну схожість з гібіскусом, вона, тим не менш, є окремим видом, хоча сплутати рослини дуже легко. Фото типового куща бамії:

Окра (бамія): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

Зовні бамія є кущ (залежно від різновиду) висотою від 40 см до 2 м. Складається з товстого і масивного стебла, товщиною від 10 до 20 мм. Ближче до землі стебло дерев’яніє.

Вся його поверхня покрита жорсткими, але досить рідкісними волосками. Зазвичай стебло, досягаючи якоїсь висоти, починає гілкуватися, причому досить рясно.

Зустрічаються розгалуження до 7 великих пагонів.

Листя у бамії забезпечені товстими і довгими черешками. Їх відтінок може бути найрізноманітнішим, в залежності від умов вирощування можуть зустрічатися будь-які градації зеленого кольору. Форма листя п’яти-, рідше семилопастна. Розмір листя від 5 до 15 см.

Квітки рослини розташовуються в пазухах листків; у них короткі квітконіжки. Суцвіття бамія не зав’язує, квітки розташовуються по одному. Вони великі (до 12-15 см в діаметрі) і мають жовтий або кремовий колір. Квітки можуть запилюватися за допомогою вітру.

Плоди окри – це те, що визначає її відокремленість від роду Гібіскус. Їх неможливо сплутати ні з чим через характерну форму. Зовні вони нагадують довгі коробочки пірамідальної форми, схожі на плоди перцю. Плід бамії може бути опушений тонкими волосками. Довжина плодів іноді перевищує 20-25 см. Нижче представлено фото плодів овоча окри:

Окра (бамія): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

На що бамія схожа за смаком

Бамія відноситься до овочевих культур завдяки тому, що її плоди можна вживати в їжу, і вони по консистенції і смаком нагадують типових представників цієї кулінарної групи.

За смаком бамія є продуктом, який має схожість як з кабачками або патиссонами, так і з представниками бобових – квасолею або бобами. Це унікальна властивість забезпечує бамії дуже широкий спектр застосування в кулінарії.

Хімічний склад бамії

Бамія дуже багата корисними речовинами. Особливо багато в ній аскорбінової кислоти (вітаміну С).

Слизові речовини, що містяться в стручках рослини, складаються з білків та органічних кислот, набір яких дуже різноманітний. Жирів у м’якоті плоду міститься мало.

Найбільша концентрація жиру (до 20%) спостерігається в насінні, з яких отримують масло, за смаком і складом дуже нагадує оливкову.

Користь і шкода для здоров’я бамії визначаються її складом. Сира бамія на 90% складається з води. Суха маса 100 г продукту розподіляється наступним чином:

  • харчові волокна – 3,2 г;
  • жири -0,1 г;
  • білки – 2 г;
  • вуглеводи – 3,8 г;
  • зола – 0,7 г.

Склад плодів рослини представлений наступними вітамінами групи В:

  • Вітамін В1 – 0,2 мг;
  • Вітамін В2 – 60 мкг;
  • Вітамін В4 – 12,3 мг;
  • Вітамін В5 – 250 мкг;
  • Вітамін В6 – 220 мкг;
  • Вітамін В9 – 88 мкг;
  • Вітамін РР – 1 мг.

Інші вітаміни:

  • Вітамін А – 19 мкг;
  • Вітамін Е – 360 мкг;
  • Вітамін К – 53 мкг;
  • Вітамін С – 21,1 мг.

Крім цього, до складу плодів входить близько 200 мг бета-каротину і приблизно 500 мг лютеїну. Сумарний вміст фитостеринов складає близько 20-25 мг.

Мікроелементний склад м’якоті плодів наступний:

  • калій – 303 мг;
  • кальцій – 81 мг;
  • магній – 58 мг;
  • натрій – 9 мг;
  • фосфор – 63 мг;
  • залізо – 800 мкг;
  • марганець – 990 мкг;
  • мідь – 90 мкг;
  • селен – 0,7 мкг;
  • цинк – 600 мкг.

Калорійність бамії

Калорійність сирої бамії становить 31 ккал.

Харчова цінність:

  • білки – 33,0;
  • жири – 3,7%;
  • вуглеводи – 63,3%.

Спиртів рослина не містить.

Залежно від способу обробки, калорійність бамії може змінюватися:

  • бамія варена – 22 ккал;
  • заморожена варена – 29 ккал;
  • заморожена варена з сіллю – 34 ккал;
  • заморожена неприготована – 30 ккал.

Чим корисна бамія

Завдяки вмісту в ній корисних речовин, бамія має вельми широке коло застосування.

Перш за все, ця рослина буде корисна вагітним і годуючим жінкам, оскільки в ній міститься достатня кількість вітаміну В9 (фолієвої кислоти).

З огляду на низьку калорійність продукту, бамія може з успіхом використовуватися в різних дієтах і схемах для схуднення. І справа тут зовсім не в 20-30 ккал на 100 г маси, речовини, що містяться в овочі, сприяють синтезу вітаміну А і вітамінів групи В, що допомагає позбутися від депресії і втоми.

Рекомендується вживати достатню кількість бамії в разі застудних захворювань, оскільки м’якоть рослини і плодів має антисептичні властивості.

Також бамію застосовують при розладах системи травлення. Інформація, що міститься в її складі слиз, разом з харчовими волокнами сприяє очищенню кишечника, завдяки «вимиванню» з нього токсинів і не повністю переварених залишків їжі.

Ці речовини також сприяють синтезу жовчі і виведенню з організму холестерину. Завдяки такому комплексному впливу істотно поліпшується стан мікрофлори кишечника.

Саме тому бамію часто рекомендують при різних проблемах травного тракту: дисбактеріозі, запорах, здутті тощо.

Окра (бамія): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

Крім регулювання рівня холестерину, м’якоть плодів окри здатна зменшувати рівень глюкози в крові. Її часто рекомендують в якості профілактики хворим, що страждають на цукровий діабет.

Вміщені в стручках пектини сприяють очищенню організму, оскільки виводять важкі метали. Завдяки наявності антиоксидантів і речовин, що виконують очищення організму, в останній час бамію стали застосовувати для профілактики онкологічних захворювань.

Насіння рослини здатні надавати тонізуючу дію на організм. Обсмажені насіння використовуються для приготування тонізуючого напою (на зразок кави) і для виготовлення спеціального масла.

Застосування бамії

Оскільки бамія є їстівною рослиною, її основне застосування – кулінарія. З огляду на перелічені корисні властивості бамії, її також застосовують в медицині, домашній та професійній косметології.

У кулінарії

Бамія за смаком нагадує щось середнє між кабачком і квасолею, тому найпростіший спосіб її застосування – заміна одного з цих продуктів.

Зазвичай для приготування їжі використовують світло-зелені стручки, у яких відсутні сухі вкраплення. Стручки вибираються розміром не більше 10 см, оскільки вважається, що довші можуть бути сухими.

Важливо! Це не відноситься до спеціальних гігантських сортів, плоди яких мають довжину 15-20 см.

Рекомендується готувати стручки відразу ж після того, як вони були зрізані, оскільки вони швидко псуються (стають дуже твердими і волокнистими).

Окра (бамия): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

Бамію використовують у сирому, вареному, смаженому або тушкованому вигляді.

Рослина прекрасно знаходить застосування в різних супах, салатах, овочевих рагу тощо. Бамію не має яскраво вираженого смаку, тому вона сумісна практично з усіма видами продуктів. Температурні режими її приготування аналогічні таким у кабачків.

Бамію чудово поєднують з різними спеціями – цибулею, часником, різними перцями тощо. Її можна застосовувати з вершковим і рослинним маслами, лимонним соком, сметаною тощо.

Смажені стручки бамію чудово підійдуть як гарнір до будь-якого м’ясного або рибного блюда.

Під час приготування страв з бамією не рекомендується використовувати чавунні чи мідні ємності, оскільки продукт може змінити колір. Час гасіння бамію невеликий – зазвичай це кілька хвилин на малому вогні.

У медицині

Окра сприяє вторинному поглинанню рідини, виводить з організму токсини та зайвий холестерин, очищає його від надмірної жовчі. Важлива роль окри полягає в чищенні кишечника і нормалізації його роботи.

Також регулярне вживання бамією сприяє профілактиці появи катаракти і діабету.

Відзначається також покращення складу плазми крові при регулярному харчуванні м’якоттю окри або вживанні масла з її кісточок.

Наукові дослідження м’якоті плодів окри підтверджують, що бамія може бути використана проти раку. Зокрема, зазначається, що регулярне вживання м’якоті окри в їжу призводить до зниження ймовірності захворювань раком прямої кишки.

У косметології

У косметології бамія переважно використовується для зміцнення волосся та обробки шкіри.

Її застосовують у кремах і мазях як домашнього, так і промислового виготовлення. Рецепт мазі для волосся може бути наступним:

  1. Відбирають зелені стручки.
  2. Стручки відварюють у воді до тих пір, поки відвар не стане максимально слизким.
  3. Відвар охолоджують і додають кілька крапель лимонного соку.

Як їдять бамію

Вживання бамію в їжу не має будь-яких особливостей, тому її можна вживати, як звичайні гарбузові. Незважаючи на те, що вона на смак нагадує бобові, ніяких неприємних наслідків, властивих їм (здуття, гази тощо), бамія не має.

Окра (бамия): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

Протипоказання до бамії

Як і всі представники рослинного світу, бамія має не тільки корисні властивості; компоненти, які входять до її складу, можуть мати і протипоказання.

Основне протипоказання – індивідуальна непереносимість. Це явище досить рідкісне, оскільки м’якоть окри або її насіння не містять ніяких алергенів. Проте особливості кожного організму врахувати неможливо. Рекомендується в разі першого вживання рослини в їжу або в якості косметики почати з невеликої дози.

Окремо варто зазначити, що волоски на плодах окри можуть викликати алергічну реакцію, тому їх рекомендується видалити перед будь-яким використанням продукту.

Висновок

Окра – це овоч, який має масу корисних властивостей. Його можна застосовувати в їжу, замінюючи безліч інших овочів, переважно бобових або гарбузових. Плоди окри містять у своєму складі масу корисних речовин і використовуються для профілактики великої кількості різних захворювань.

Бамія – корисні властивості і рецепти приготування

При зустрічі з незнайомими культурами виникає безліч питань. Є в нашій країні дуже незвичайна рослина, яка показала високу ефективність при лікуванні багатьох хвороб. І носить воно горду назву бамія. Що це таке, як воно росте і як його готувати – давайте дізнаємося про нього докладніше.

Називають її по-своєму. У нашій країні – бамією. В Індії – окра. В Америці – гомбо. На Кіпрі – «дамські пальчики». В Індії – бхінді / бінді. У різних районах Африки – «окур» або «кінгомбо».

Бамія – незвичайний овоч з екзотичним смаком, що має велику кількість цінних якостей.

Окра (бамия): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

Корисні властивості бамії і протипоказання

Цілющі властивості окри численні і унікальні. Але, як і будь-яке інше лікарська рослина, вона може принести як користь, так і шкоду.

1. Тут міститься ціле джерело вітамінів і цінних мінералів: таких як мідь і кальцій, вітаміни В2, В5 і РР, фосфор і цинк, залізо, а також:

  • корисну для травлення клітковину;
  • фолієву кислоту, що стимулює в організмі процеси відновлення, а також незамінну для вагітних;
  • пектин, що адсорбує солі важких металів.

2. При регулярному вживанні окри ви не будете знати проблем з кишечником. Її волокна стимулюють виведення токсинів, «поганого» холестерину, позбавляють від надлишку жовчі. Тому її вживання оберігає від цукрового діабету, підвищує ефективність лікування захворювань серцево-судинної системи.

3. З давніх-давен бамію використовували при лікуванні захворювань простудного характеру (грип чи бронхіт). Відвар рослини (беруться тільки свіжі стручки) допомагає зупинити кашель.

4. З огляду на низьку калорійність окри, її активно рекомендують при дотриманні різних дієт для людей з ожирінням.

5. Деякі фахівці стверджують, що регулярний прийом рослини попереджає розвиток катаракти.

6. Останні наукові дослідження підтверджують, що специфічні властивості рослини протидіють поширенню ракових клітин і сприяють профілактиці деяких поширених типів цієї страшної хвороби.

7. Лікувальні властивості бамії допомагають зміцнити судини і розробити суглоби. Регулярне вживання зменшує ризик атеросклерозу.

8. Є думка вчених, що вживання бамії підвищує потенцію.

9. Рослина сприяє лікуванню постійної втоми і депресивних настроїв.

Бамія практично не має протипоказань. Обмеження – індивідуальна непереносимість і можливість алергічних реакцій.

Особливості приготування

Кращі кухарі різних країн рекомендують різні способи приготування бамії. Але перш ніж почати готувати, необхідно ретельно її промити і зчистити з поверхні всі волоски.

Для приготування краще використовувати неметалеву посуд, інакше вона потемніє.

Досвідчені фахівці беруть незрілі яскраво зелені стручки бамію. Чим “старше” плід, тим він жорсткіший і менш смачний. Відповідний розмір стручка – 5-10 см. Бамія повинна просто ламатися, але бути «пружною». Окра (бамия): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказанняНа смак вона нагадує стручкову квасолю, баклажан або спаржу. Стручки бамію слід готувати дуже швидко, інакше вони розваляться.

Смак свіжої бамію краще відчувається в салатах з червоним перцем, приправами, а також з помідорами. Подають її як гарнір до морепродуктів або м’яса, включаючи птицю. Через здатність швидко загусати, з неї можна робити супи і соуси. Вона чудова при приготуванні будь-яким способом: гасіння, смаження, засолювання і маринування, заморожування і сушіння, можливо навіть зацукровування.

Жителі африканських країн висушені насіння використовують як альтернативу кави.

Незрілі насіння бамію консервують і використовують як зелений горошок. Також з її насіння виробляють масло, за складом і смаком ідентичне оливковому.

Бамія надає стравам пікантність. Незвичайний смак її вдало підкреслять: лимонний сік або оцет, базилік, чебрець і майоран.

Рецепти приготування бамію

Куряча грудка з бамією

Обсмажте 15 хвилин разом з бамією, цибулею, морквою, помідорами без шкірки, та болгарським перцем. Не перемішуйте. За півхвилини до готовності в отриманий соус покладіть часник. Додайте попередньо обсмажені шматочки курки. Потримайте на повільному вогні.

Окра (бамия): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

Бамія барбекю

Гриль розігрівається до максимуму. У невеликій мисці змішуються по 1 чайній ложці солі, цукру, паприки та меленого коріандру, по ½ ч.л. кайенського та чорного перцю і ¼ ч.л. насіння селери.

450 грамів свіжої бамії необхідно промити проточною водою і висушити, зрізати кінчики з боку «хвостика».

Потім потрібно перемішати овоч з 1 столовою ложкою вершкового масла і сумішшю спецій, переклавши його попередньо у великий посуд.

Окра (бамія): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

Для смаження викласти бамію на гарячу решітку перпендикулярно прутів (щоб не провалювалася) і обсмажити з усіх боків по 3-4 хвилини до появи рум’яної скоринки.

Тушкована бамія

1 порізану кубиками цибулю обсмажують у 2 ст.л. рослинного масла. Додається 6 зубчиків часнику, обсмажуються до золотистого кольору. Слідом кладеться 450 грамів замороженої або свіжої бамії, 3 нарізаних свіжих або консервованих помідорів, томатна паста, сіль і чорний перець (кількість – на свій смак).

Окра (бамія): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

Все перемішується, доводиться до кипіння. Потім вогонь необхідно зменшити і варити 35-45 хвилин до готовності бамії. Подавати з рисом.

Вирощування і догляд за бамією

Бамія легко вирощується навіть овочівником-любителем на садовій ділянці. Вона активно зростає в умовах повного освітлення, тепла і вологості.

Земля для посадки потрібна родюча, не глиниста, не заболочена і не засолена. Краще підібрати місце, захищене від вітру, з південного боку. Бамія добре розвивається при температурі +20 – +25 °C. Ділянку під вирощування рослини варто підготувати восени – перекопати і внести органічні або фосфорно-калійні підгодівлі. Навесні слід повторно перекопати і удобрити аміачною селітрою.

При догляді за бамією необхідно дотримуватись правил обережності. Доторкнувшись до рослини, можна отримати роздратування, свербіння і печіння. Носіння рукавичок обов’язково!

Ростять бамію найчастіше через розсаду. Посадку починають у середині квітня. Після пересаджування рослина важко адаптується, тому садити необхідно в окремі контейнери. Через місяць розсаду переносять у підготовлену на ділянці грунт. Розсада буде здоровою і живучою при використанні різних торфосумішей з додаванням біогумусу.

Якщо не хочеться займатися розсадою, то можна здійснювати вирощування з насіння відразу в грунті. Але тільки, коли стане тепло (кінець травня – червень) або висаджувати «під плівку». Сіяти треба на глибину близько 5 сантиметрів з відстанню між паростками 60х30 см. Перед посівом насіння бамії замочують для набухання приблизно на дві години.

Бамія починає цвісти через 2 місяці красивими жовтими квітами, а після радує око плодами у вигляді коробочок.

Збір врожаю не можна затягувати, і краще здійснювати його кожні 3 дні, в іншому випадку плоди стануть непридатними. Через 5 днів після дозрівання вони стають грубими. Зрізати їх рекомендується ножицями.

Бамію рекомендується підгодовувати розведеним водою пташиним послідом, або нітрофоскою (розводити 2 столові ложки на відро води), або калійною сіллю. Можна зробити прищипування. Це допомагає прискорити появу плодів. Обов’язково розпушування і мульчування грядок.

Якщо потрібно зібрати насіння, плоди слід тримати на кущі до остаточного висихання.

Корисні властивості бамії для людини

Бамія – однорічна трав’яниста рослина, яке відносять до овочевих культур. Батьківщина цього овочу – Африка. В Україні бамію вдається вирощувати в теплих регіонах. Інші назви цієї рослини:

  • дамські пальчики;
  • окра;
  • абельмош їстівний;
  • гомбо.

Користь

Окра (бамія): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

Насіння на 20% складаються з масла, яке схоже на оливкове. Стручки містять:

  • вуглеводи;
  • багато білків;
  • вітаміни;
  • органічні кислоти;
  • слизові речовини;
  • мінеральні солі.

Бамія вважається одним з найефективніших натуральних продуктів проти онкології. Ця властивість пов’язана з наявністю в складі глутатіону – потужного антиоксиданту.

Овоч застосовують у народній медицині як засіб лікування захворювань дихальних шляхів. Відвар допомагає від бронхіту та застудних хвороб.

Бамія корисна як спортсменам, так і людям, які ведуть сидячий спосіб життя. Великий набір мінеральних речовин допомагає підтримувати здоров’я в будь-яких умовах.

Бамія здатна:

  • регулювати рівень глюкози;
  • позбавляти від запорів і здуття живота;
  • регулювати роботу нирок, прибирати набряки;
  • виводити надлишки жовчі і холестерину.

Стручки допомагають боротися з:

  • ангіною;
  • запаленням легенів;
  • хронічною втомою і депресією;
  • авітамінозом;
  • катарактою;
  • атеросклерозом;
  • цукровим діабетом.

Шкода

На плодах бамії є волоски, які можуть викликати алергічну реакцію. Людям зі схильністю до алергії слід бути обережними при обробці і вживанні цього овочу.

Алергія може розвинутися не тільки від випадкового вживання волоска в їжу, але й від дотику до нього. Перед вживанням овоч потрібно мити і видаляти всі волоски.

Протипоказання

Окра (бамія): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

При регулярних алергічних реакціях не варто контактувати з бамією. Волоски на її поверхні і пекучі ділянки шкірки можуть викликати сильну алергію.

Крім індивідуальної нестерпності, строгих протипоказань до її застосування немає.

Чи можна вагітним і годуючим жінкам

Бамія корисна вагітним жінкам через високий вміст фолієвої кислоти. Особливо корисні страви з цього овоча на 4-12 тижнях вагітності.

Годуючим жінкам не варто починати їсти бамію, якщо реакція організму на цей овоч ще не відома. Продукт має корисний склад, але при появі алергії у мами або дитини його вживання потрібно припинити до закінчення годування грудьми.

Склад (вітаміни і мікроелементи)

Калорійність бамії становить від 25 до 31 ккал на 100 грам продукту. Овоч містить:

  • 2 г білків;
  • 0.1 г жирів;
  • 3,8 г вуглеводів.

Бамія містить багато мінеральних речовин і вітамінів:

Речовина Зміст в 100 г продукту, мг Відсоток від денної норми, %
Вітамін C 21,1 23
Вітамін K 0,053 44
Вітамін B9 (фолієва кислота) 0,088 22
Вітамін B6 0,2 10
Вітамін B1 0,2 13
Марганець 1 50
Калій 303 2

У бамії також міститься невелика кількість:

  • кальцію;
  • фосфору;
  • вітамінів B2, B5 і PP;
  • міді;
  • заліза;
  • цинку.

Як готувати

Окра (бамія): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

Різні народи мають власні традиції приготування такого овоча, як бамія. Корисні для здоров’я властивості і протипоказання до страв з цього продукту добре вивчені, хоча овоч і не можна віднести до популярних.

В їжу використовують плоди не старше 5 днів. Їх можна їсти в сирому вигляді або піддавати короткочасній термічній обробці:

  • гасити з іншими овочами;
  • обсмажувати;
  • варити.

Для тривалого зберігання стручки можна:

  • заморожувати;
  • сушити;
  • консервувати.

Перед приготуванням бамії потрібно вимити і видалити з неї волоски. При тривалому варінні стручки деформуються. У супи і рагу окру кладуть в останню чергу.

У процесі теплової обробки овоч виділяє багато слизової рідини. Супи і рагу набувають завдяки цьому нові смакові якості. Якщо ви хочете уникнути цього ефекту, бамію слід обсмажити з томатним або лимонним соком. Кисле середовище запобігає утворенню слизу.

Зберігання

Стручки окри довго зберігати не можна. Вони швидко стають волокнистими і втрачають смакові якості. Максимальний термін зберігання становить 3 дні в холодильнику або 6 днів у сухому і темному місці.

Щоб зберегти бамію надовго, її потрібно висушити, заморозити або законсервувати в стерильних банках.

Як вибрати

Переспіла бамія має жорсткі і несмачні плоди. Стручки повинні бути свіжими, без ознак волокнистості і млявості – вони легко ламаються при згинанні. Яскраво-зелені і щільні плоди довжиною 5 – 10 см будуть найсмачнішими.

Овоч не рекомендується довго зберігати в сирому вигляді, тому варто купувати найсвіжіші плоди.

Якщо на стручках є сліди гнилі або цвілі, купувати їх не варто. Навіть якщо пошкоджені ділянки вдасться обрізати, плід навряд чи виявиться свіжим.

З чим поєднується

За смаком бамія схожа на:

  • стручкову зелену квасолю;
  • кабачки;
  • баклажани;
  • спаржу.

Бамія поєднується з:

  • овочевими і м’ясними рагу;
  • рибними і м’ясними стравами;
  • супами з морепродуктів;
  • соєвим соусом;
  • помідорами.

Як приправи до страв з бамії використовують:

  • часник;
  • цибулю;
  • кінзу;
  • імбир;
  • стручковий червоний перець.

Продукт можна їсти окремо або як гарнір. З насіння стиглої окри готують гіркуватий напій, який за смаком схожий на каву.

Бамія:

  • кладуть у салати в сирому вигляді;
  • відварюють або обсмажують як гарнір до м’яса або риби;
  • додають в кінці приготування до супів з овочів, м’яса або морепродуктів.

Бамія – рідкісний, але поступово набирає популярність продукт. Безліч корисних речовин, простота приготування і низька калорійність роблять овоч цікавим доповненням до раціону.

Бамія

Бамія, також відома як «дамські пальчики», є одним з улюблених поживних овочів північно-східної частини африканського континенту. Зазвичай її стручки збираються, коли вони ще зелені і ніжні, у незрілій стадії.

Дієтологи вважають її вельми корисним і поживним продуктом і останнім часом приділяють все більше уваги. Вона здатна поліпшити травлення, зміцнює кістки, сприятлива для шкіри.

Має корисні властивості для серцево-судинної системи, знижує рівень холестерину в крові, високий кров’яний тиск, зміцнює імунітет. Який це овоч, як виглядає і де у нас росте бамія, читайте далі.

Бамія: що це таке і де росте

Огра (бамії): що це за овоч, де росте, як їдять, чим корисна, яка на смак, протипоказання

Ботанічно бамія відноситься до багаторічних квітучих рослин родини мальвових і роду абельмош. Вона відома також як дамські пальчики, окра, гамбо (гомба), бхінді і по-науковому називається Abelmoschus esculentus. Як овочева культура вона вирощується в однорічній культурі. Окра досить витривала рослина, яка може рости навіть при відносній посусі і жаркому кліматі.

Являє собою невеликий чагарник висотою близько 30-40 сантиметрів. Є екземпляри, що досягають у висоту 2 метрів. Віддає перевагу добре дренованим і удобреним грунтам.

Листя рослини досить великі, темно-зеленого або зеленого кольору. Цвіте вона великими з 5 пелюстками квітками білого або жовтого кольору.

Перші плоди дозрівають через 45-60 днів після цвітіння і є ребристий, звужений стручок зеленого кольору. Усередині стручка багато насіння білого кольору і круглої форми. Зривають їх для вживання в їжу в стадії неповної стиглості.

Батьківщиною бамії є регіони тропічної Африки. У дикому вигляді росте вона на Антильських островах. Сьогодні її вирощують в обох Америках, Європі. У нас невеликі плантації окри є.

Бамія: чим корисна

Плоди бамії відомі своєю поживною цінністю і мають багато корисних властивостей. У ній містяться різні речовини, з яких основну користь приносять вітаміни і мінерали. У складі окри присутні:

  • Вітаміни К, А, С, Е, групи В (тіамін, В6, фолати);
  • Мінерали: кальцій, залізо, магній, калій, цинк та інші;
  • Харчові волокна;
  • Білок;
  • Жири;
  • Вуглеводи;
  • Цукри.

Окра також є джерелом антиоксидантних сполук. У насінні рослини містяться олігомерні катехіни і флавоноїдні похідні, наявність яких пов’язують з можливістю бамії бути хорошим продуктом для профілактики розвитку ракових пухлин.

Присутні в ній похідні кверцетину. Як в стручках, так і в насінні окри є ряд фенольних сполук.

Виходячи з хімічного складу, ця поки екзотична для нас овочева культура має антиоксидантні, протимікробні і протизапальні властивості.

Як овоч, вона містить мало калорій – всього 33 ккал на 100 грам. Завдяки такій низькій калорійності і вмісту багатьох необхідних для організму речовин бамія рекомендується в програмах по зниженню ваги.

Бамія: корисні властивості

Забезпечуючи низьку калорійність, окра не містить жирів і холестерину, є багатим джерелом харчових волокон, вітамінів і мінералів.

Окра (бамії): що це за овоч, де росте, як їдять, чем корисна, яка на смак, протипоказання

Клітковина живить корисні бактерії кишечника, виступаючи як пробіотик, і допомагає підтримувати баланс рН травного тракту. Очищаючи кишечник, волокна також можуть служити профілактикою раку.

Як показують багато досліджень, дієта, багата харчовими волокнами, знижує рівень холестерину в крові, що в свою чергу знижує ризик захворювань серця, судин, ожиріння, діабету.

Абельмош містить вітамін А, який належить до потужних антиоксидантів. Крім того, в ньому присутні інші антиоксидантні і флавоноїдні сполуки, такі як бета-каротин, лютеїн, ксантин.

Всі ці сполуки необхідні для збереження доброго зору, профілактики розвитку катаракти та підтримки здорової шкіри.

Крім того, споживання продуктів, багатих на флавоноїди, допомагає захистити від розвитку раку легенів і порожнини рота.

Як хороший джерело вітаміну С, бамія зміцнює імунну систему, захищаючи від респіраторних і вірусних хвороб. Вона корисна для зменшення симптомів астми, діє як протизапальний засіб.

Порція окри може забезпечити організм приблизно 33% добової потреби у вітаміні С.

До того ж цей вітамін відноситься до антиоксидантів і допомагає протистояти окислювальному впливу вільних радикалів.

Стручки бамії є хорошим джерелом фолатів. У 100 грамах міститься близько 22% добової норми дорослої людини. Фолієва кислота особливо важлива під час зачаття і виношування дитини, допомагає запобігти розвитку вад нервової трубки плода.

Вітамін К є кофактором згортання крові, необхідним для зміцнення кісток. Він допомагає поглинати й засвоювати кальцій, що може бути хорошою профілактикою остеопорозу в старшому віці.

Бамія може стабілізувати рівень цукру в крові, сповільнюючи його абсорбцію в кишечнику.

Бамія: користь для організму і здоров’я

Відвар молодих стручків бамії використовується для лікування запалень слизової оболонки, особливо коли це пов’язано з органами дихання, що супроводжуються виділенням слизу.

Сік окри застосовують для лікування ангіни, кашлю.

Відвар листя має сечогінні властивості і застосовується при проблемах сечової системи, таких як запалення і навіть в запаленні, пов’язаному з гонореєю і сифілісом. Використовують відвар при головних болях, артриті, лихоманці.

  1. Листя і коріння рослини використовуються в якості припарок при ранах, листя допомагають зняти запалення.
  2. Сік служить хорошим засобом при діареї, знімає хворобливі спазми.
  3. Стручки бамії їдять для профілактики передчасного сім’явиверження.
  4. Насіння застосовують для лікування і профілактики м’язових спазмів, а смажене насіння стимулюють потовиділення.
  5. Сік можна застосовувати для зняття свербежу та використовувати як зволожуючий крем для запобігання прищів.

Протипоказання і шкода

На деяких людей споживання бамії в великих кількостях може мати несприятливий вплив.

Окра (бамія): що це за овоч, де росте, як їдять, ніж корисна, яка на смак, протипоказання

Варто утриматися від її споживання людям, які мають проблеми з нирками, оскільки вона може спровокувати утворення оксалатів.

Присутня в ній така речовина, як соланін. Він відноситься до токсичних сполук, може викликати загострення артриту та інші запалення.

Обмежити споживання цієї овочевої культури потрібно тим, хто приймає препарати для розрідження крові, оскільки в ній міститься досить багато вітаміну К.

З обережністю слід підходити людям, які схильні до утворення тромбів, тому різко змінювати кількість надходження в організм вітаміну К їм не рекомендується.

Як вибрати і зберігати бамію

Стручки окри можуть бути доступні в магазинах і на ринку практично цілий рік. Вони мають привабливий насичений зелений колір і нейтральний аромат.

При покупці в свіжому вигляді вибирайте молоді, ніжні, але тверді. Перевірити їх свіжість легко: свіжі стручки добре ламаються навпіл.

Уникайте тих, що вже дозріли, які обесцвечені, зморщені, м’які, мають плями, злами і інші сліди недбалого зберігання.

На жаль, у свіжому вигляді бамія не зберігається довго. Її потрібно вжити протягом 2-4 днів. Якщо в цей період не вдається, краще заморозьте стручки. Після покупки або збору їх слід відразу помістити в холодильник. Інакше стручки стануть слизькими і швидко пліснявіють.

Бамія в кулінарії

Бамія легко росте в теплому кліматі. Щоб зберегти кращу живильну цінність культури, краще не піддавати її тривалій тепловій обробці. Не мийте стручки поки не будете готувати.

Дамські пальчики використовують у салатах, супах, рагу, м’ясних стравах. Її смажать, відварюють і маринують. Окра добре поєднується з багатьма овочами, м’ясом, рисом.

Перед приготуванням ретельно промийте стручки в холодній воді, щоб видалити всю бруд. До того ж, вирощувана в промислових масштабах, вона може містити залишки пестицидів і гербіцидів.

Використовуючи гострий ніж, обріжте підставу стручка (хоча робити це необов’язково) і наріжте стручки.

При нарізці з стручків виділяється слизовий сік, який загущує соуси, супи, м’ясні страви. У висушеному вигляді його можна використовувати як загущувач соусів і як заміну яєчним білкам.

  • Обсмажені та змолоти насіння можуть стати замінником кави, який не містить кофеїну.
  • А тим, хто не любить желеподібну консистенцію, її можна готувати у цілому вигляді.
  • Бамія може стати смачним доповненням до смаженого курчати та інших смажених страв.
  • На Карибських островах її часто подають з рибою та додають у суп.
  • Тушкована баранина або яловичина з бамією – традиційне і популярне блюдо.
  • Її молоді ніжні листи можна використовувати так само, як листя буряка, кропиви або кульбаби.

Наприкінці слід зазначити, що для більшості ця овочева культура, поки що малопоширена у нас, є корисним поживним продуктом. Вона містить багато різних корисних речовин, які необхідні нашому організму для повноцінного функціонування і можуть зробити наше харчування різноманітнішим.

Бамію називають мрією вегетаріанця

У цього овоча дуже багато назв, серед яких: гомбо, окра і дамські пальчики. Якщо ви чуєте це назва, означає, мова йде про бамію – доволі коштовну овочеву культуру, яка належить до сімейства мальви. Нічого не відомо про батьківщину цієї рослини, але вона широко поширена в Африці, Північній Америці, Індії і тропіках. Дехто називає її батьківщиною Західну Африку, інші – Індію. Це пов’язано з тим, що в тутешніх місцях росте велика різноманітність сортів і видів бамії. Овоч зустрічається в Європі, але привезли його туди араби. Вирощують його в Україні. Це стало можливо після настання помітного потепління. Число ентузіастів, які вирощують її, дуже мало.

Бамія є однорічною трав’янистою рослиною. У висоту вона може вирости до 40 см, але бувають випадки, коли овоч досягав двох метрів. У окри дуже товсте і гіллясте стебло. Листя опущені світло-зеленого кольору.

Вони дуже великі і семілопастні, хоча бувають і п’яти. Квітки досить великі, мають жовтувато-кремовий колір. Знаходяться вони на квітконіжках у пазусі листків. Саме тут формуються плоди.

У народі плоди бамії називають коробочками, через те, що вони мають 4-8 гранну форму, всередині яких насіння.

Бамія, як і баклажани, дуже вимоглива до тепла. Зараз ситуація трохи змінилася, і умільці-садівники успішно вирощують її і в більш холодних країнах.

Овоч все частіше можна побачити на прилавках магазинів не тільки в замороженому вигляді, але і в свіжому. Останнім часом бамію можна знайти і на ринку. Збирають урожай цієї рослини з серпня по листопад.

Як вибрати бамію

При виборі бамію особливу увагу слід приділити її зовнішньому вигляду. Стручки повинні бути до 10 см в довжину. Купувати слід коротші плоди. Вони повинні бути яскраво-зеленого кольору, без будь-яких ушкоджень, запліснявілих плям або сухих ділянок.

Купуйте тільки молоді і ніжні плоди, які повинні бути щільними на дотик. Іноді зустрічаються сорти з більш темним, навіть злегка червонуватим кольором. Визначити перезрілий плід дуже легко по шкірястій оболонці.

Такий овоч дуже жорсткий і волокнистий, абсолютно непідходящий для приготування їжі, він лише псує її.

Як зберігати бамію

Бамія – дуже швидкопсувний продукт. Зберігати її можна лише протягом трьох днів. Якщо ви збираєтеся зберігати овоч у холодильнику, загорніть його в газету або в паперовий пакет.

У культурі

Відомо, що вирощуванням бамію займався всім відомий письменник – Чехов Антон Павлович. Ще на початку XX століття він старанно культивував овоч на своїй ділянці.

Калорійність бамії

Дієтичний низькокалорійний продукт, в 100 г якого міститься всього 31 ккал, тому люди, які дбають про свою вагу, можуть вживати його в їжу без шкоди для своєї фігури.

Харчова цінність в 100 грамах:

Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Зола, г Вода, г Калорійність, ккал
2 0,1 3,8 0,7 90,1 31

Бамію називають мрією вегетаріанця завдяки великій кількості корисних і поживних речовин: заліза, білка, дієтичного волокна, вітамінів С, В6, К, А, кальцію і калію.

Корисні і лікувальні властивості

Особливо вагітним рекомендується вживати в їжу бамію через концентрацію в ній фолієвої кислоти. З її допомогою формується нервова трубка зародка в перші тижні вагітності.

Цей овоч регулює рівень цукру в крові, оскільки рослинна слиз окри і її дієтичні волокна поглинаються в тонкій кишці. Людям з розладом шлунково-кишкового тракту особливо рекомендується вживати страви, до складу яких входить бамія.

Це ідеальний овоч для схуднення, адже він не шкодить здоров’ю. Бамія – чудовий помічник у боротьбі з такими захворюваннями, як ангіна, депресія, хронічна втома. Окра може навіть зменшити напади астми. Цей овоч особливо корисний в дієтичному харчуванні людей, які страждають на атеросклероз. Крім того, бамія здатна зміцнити стінки капілярів.

Окра вимиває зайвий холестерин і токсини з нашого організму. Запобігає виникненню здуття, запорів, а також допомагає в лікуванні виразок шлунка.

Над бамією проводилося дослідження, яке довело, що вона може запобігти раку прямої кишки. З її допомогою зменшується ризик виникнення діабету і катаракти.

Овоч вирішує всі проблеми, пов’язані з потенцією. Лікарі не рідко призначають бамію хворим після операції.

У ній всього 31 калорія, тому бамія так важлива в дієтичному харчуванні.

У кулінарії

Кулінарія є основною сферою застосування бамії. Для приготування їжі підходять і молоді листя. Її смак нагадує спаржу і баклажан. З цієї причини, її готують, використовуючи ті ж рецепти, що і для подібних продуктів.

Бамію можна гасити, варити, консервувати і навіть використовувати для салатів. Вона ідеально підходить для приготування супів, м’ясних страв, закусок та овочевих страв. Як гарнір вона чудово підходить до птиці, риби і м’яса.

Leave comment