Харчова добавка Е320: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, куди додають

Харчова добавка Е 320 дозволена до застосування в Україні, країнах Євросоюзу, Канаді та США. Чи можна вважати цю речовину безпечною?
Не будемо поспішати з висновками. Суперечки навколо синтетичного антиоксиданту тривають вже багато років.
Назва продукту
ГОСТ Р 55517-2013 (Антиокислювачі харчових продуктів. Терміни та визначення) закріплює найменування бутилгідроксіанізол.
Зустрічаються назви:
- БОА (скорочений термін);
- butylated hydroxytoluene (скорочено BHT), міжнародний синонім;
- Е 320 (Е-321), код в європейській системі харчових добавок;
- butylhydroxyanisol, німецький термін;
- hydroxyanisol de butyle, французький синонім.
Тип речовини
Складна хімічна реакція алкілування пара-метоксіфенола ізобутіленом дає в результаті воскоподібну масу, відому як антиоксидант фенольної групи бутилгідроксіанізол.
Добавка E 320 є повністю штучною, природних аналогів не має.
Властивості
Показник | Стандартні значення |
Колір | Білий, біло-жовтий |
Склад | Бутилгідроксіанізол; емпірична формула C11H16O2 |
Зовнішній вигляд | Воскоподібні тверді кристали або пластівці |
Запах | Слабкий фенольний |
Розчинність | Добре в спиртах, ефірах, жирах; не розчиняється у воді |
Вміст основної речовини | 98,5% |
Смак | Відсутній |
Щільність | 1,0587 г / см³ |
Інші | Термостійкий |
Упаковка
Харчову добавку Е 320 постачають в картонних барабанах об’ємом 25 кг.
Обов’язкова наявність додаткового внутрішнього мішка з щільного поліетилену.
Застосування
Основною сферою застосування є харчова промисловість.
Навіть мала кількість бутилгідроксіанізолу починає активно проявляти антиокислювальні властивості. Для захисту продуктів від прогорклості, збереження їх смаку і запаху достатньо 0,01-0,02% на кілограм.
Антиоксидант E 320 стійкий до високих температур. Це дозволяє використовувати харчову добавку в жарених маслах, кулінарних жирах і продуктах, які піддаються термічній обробці.
- біологічно активних добавок (до 400 мг / кг продукту);
- жувальних цукерок, гумок;
- рибних консервів на основі рослинних масел;
- продуктів швидкого харчування (картопля фрі, нагетси);
- яловичого, баранячого, риб’ячого жирів;
- кондитерських виробів;
- сублімованого м’яса;
- сухих зернових сніданків;
- бульйонних концентратів;
- горіхів (поверхнева обробка).
- Харчову добавку Е 320 використовують для просочення вощених упаковок продуктів, що мають у складі жири.
У Кодексі Аліментаріус антиоксидант має допуск у 23 стандартах, дозволена норма від 100 до 200 мг / кг.
- фармакологія (антиокислювач лікарських препаратів);
- тваринництво (консервує добавка в корми);
- хімічна промисловість (стабілізація восків, технічних масел, нафтопродуктів);
- косметична галузь (консервант і антиоксидант для жирних кремів, засобів для засмаги).
Фосфорна і лимонна кислоти підсилюють дію бутилгідроксіанізолу, тому їх часто використовують спільно.
Користь і шкода
Харчовий антиоксидант E 320, як повністю синтетична речовина, біологічної цінності не представляє.
Лабораторні дослідження впливу бутилгідроксіанізолу на здоров’я людини тривають. Одержані дані суперечливі.
Одні вчені вважають синтетичний антиоксидант Е 320 панацеєю від таких страшних недуг, як СНІД і рак. Доведено можливість речовини пригнічувати вірус герпесу.
Інші стверджують, що властивість бутилгідроксіанізолу вступати в організмі людини у взаємодію з нітратами здатна викликати мутацію клітин ДНК і спровокувати розвиток злоякісних новоутворень.
Обидві групи одностайні в тому, що мала кількість добавки E 320 не заподіє шкоди здоров’ю. Перевищення припустимої норми може викликати алергію та порушення роботи печінки і шлунка.
Безпечна вважається вживання в день 0,5 мг / кг маси тіла.
Основні виробники
Український ринок заповнює переважно продукція з Китаю. Великий обсяг антиоксиданту Е 320 виробляє шанхайська хімічна компанія «Хунхай».
Бутилгідроксіанізол з Нідерландів, пропонований інтернет-магазинами, виробляє німецька холдинг Merck KGaA (штаб-квартира в місті Дармштадт). Компанія спеціалізується на виробництві якісної хімічної сировини, має мережу підприємств по всьому світу.
Вживати чи ні їжу, що містить бутилгідроксіанізол? Поки вчені сперечаються, споживач повинен зробити непростий вибір.
Не варто відмовлятися від корисних горіхів або риб’ячого жиру. Перевищити допустиму норму антиоксиданту складно: додають його в дуже малій кількості.
Виняток становлять продукти швидкого харчування: виробники не скупляться на синтетичні наповнювачі.
Харчова добавка Е320 – небезпечна чи ні
Антиоксиданти широко застосовуються в процесі виробництва продуктів харчування. Серед них – харчова добавка Е320. Оскільки щодо небезпеки речовини давно ведуться суперечки, покупцям харчових продуктів слід знати, чи може заподіяти вона шкоди організму.
Зміст:
Що таке Е320
Інша назва цієї речовини – бутилгідроксіанізол, або БОА. Відноситься до групи антиоксидантів. Аналога в природі ця речовина не має. Основні його властивості такі:
- колір – білий, іноді з жовтуватим відтінком;
- при кімнатній температурі має вигляд воскоподібних кристалів або пластівців;
- запах слабо виражений, фенольний;
- добре розчиняється в спиртах і жирах, не розчиняється у воді;
- смак у нього відсутній;
- щільність дещо більша, ніж у води;
- стійкий до високих температур.
На підприємства харчової промисловості добавка надходить у великих мішках з поліетиленовим вкладишем, що захищає від попадання вологи.
Де застосовується харчова добавка Е320
Ця речовина використовується в харчовій промисловості. Антиоксидантні властивості проявляються навіть при невеликих кількостях Е 320. Цікаво, що навіть 0,01% речовини зберігає смак і запах харчового продукту та продовжує термін його придатності.
Оскільки Е-320 стійкий до підвищеної температури, це означає, що його можна використовувати у виробництві продуктів, що вимагають теплової обробки. Ось в яких продуктах міститься Е320:
- біологічно активні добавки;
- жувальні цукерки;
- жувальні гумки;
- рибні консерви з рослинними оліями;
- продукти швидкого приготування (особливо картопля-фрі);
- жири – риб’ячий, баранячий або яловичий;
- солодощі;
- сублімоване м’ясо;
- сухі зернові сніданки;
- концентрати для приготування бульйону;
- приправи;
- соуси;
- горіхи.
Ця речовина також міститься в складі вощеної упаковки для їжі.
Через наявність корисних антиокисних властивостей добавка вводиться до складу деяких ліків. У тваринництві її використовують як добавку до корму. Хімічну сполуку можна зустріти і в складі деяких косметичних виробів. Іноді його використовують в технічних цілях.
Чи небезпечна добавка Е320
Користі від цього синтетичної речовини немає. Дані про шкідливий вплив на організм суперечливі. Так, за результатами деяких досліджень, цей антиоксидант може застосовуватися як ефективні ліки від багатьох небезпечних захворювань, в тому числі рак або СНІД.
Деякі незалежні джерела стверджують, що вживання їжі з Е320 має негативні наслідки для людини. Антиоксидант викликає мутації клітин, особливо при впливі з нітратами. Подальші дослідження допоможуть зрозуміти, чи небезпечна Е320 і чи дійсно вона викликає рак.
Офіційні дослідження свідчать про те, що в малих кількостях добавка безпечна для організму і не представляє шкідливості. Покупцям необхідно знати, скільки можна вживати Е320.
Це 0,5 міліграма на кілограм маси тіла. Зазвичай виробники додають речовину в невеликих кількостях. Але в складі синтетичних наповнювачів і продуктів швидкого приготування цього з’єднання може бути багато.
Така їжа негативно впливає на здоров’я.
Де дозволена Е320
Ця речовина дозволено до застосування в Україні, країнах СНД, Євросоюзі, США та Канаді, деяких азіатських державах. Даних про те, де заборонений антиоксидант, немає.
Е320 не шкідлива за умови, що виробник чітко дотримується технології і застосовує її відповідно до встановлених стандартів. Деякі різновиди продуктів швидкого приготування, фаст-фуди негативно впливають на людину.
Споживачам зі схильністю до алергічної реакції, наявністю деяких соматичних захворювань слід уважно вивчати склад харчового продукту.
Якщо у покупця є сумніви щодо безпеки їжі, потрібно вибрати альтернативні варіанти.
Подивіться відео про те, як виробляють жуйку:
Е320 – бутилгідроксіанізол
- Походження: штучне;
- Категорія добавки: консервант-антиоксидант;
- Небезпека: рівень небезпеки дуже високий;
- Синонімічні назви: Е 320, бутил гідроксіанізол, Butylated Hydroxyanisole (BHA), бутилгідроксіанізол, ВНА, бутілгідроксіанізол, E-320, Butylated Hydroxyanisole, бутил гідроксіанізол.
Загальна інформація
Консервант зашифрований як Е 320 має антиоксидантні властивості, тобто він здатний пригнічувати процеси окислення в продуктах харчування людини.
Абревіатура ВНА нерідко використовується для позначення даного консерванта і походить від англійського його назви butylated hydroxyanisole.
До складу добавки Е 320 входять два речовини – органічні сполуки 2 – трет-бутил-4-гідроксіанізол і 3 – трет-бутил-4-гідроксіанізол. У відношенні один до одного ці речовини є ізомерами. Безпосередньо харчову добавку Е-320 синтезують з 4-метоксіфенола і изобутилена. У вигляді хімічного співвідношення речовин бутил гідроксіанізол буде виглядати наступним чином: C11H16O2.
У фізичному плані речовина-консервант має такі характеристики: воскообразна форма в твердому агрегатному стані, відсутність здатності розчинення у водному середовищі, висока розчинність в органічних неполярних або слабополярних розчинниках, типу метанолу, етанолу, жири, масла, пропіленгліколь.
Вплив на організм
Шкода
На думку вчених міжнародного агентства з вивчення злоякісних пухлинних захворювань добавка Е 320 відноситься до канцерогенів, а це значить, що вона високо небезпечна для здоров’я. Більш того, дана речовина легко вступає у взаємодію з нітратами, результатом чого є його мутагенні властивості, які служать причинним фактором паталогічних змін у клітинному ДНК.
У зв’язку з цим багато країн на законодавчому рівні заборонили застосування даної добавки в своїх харчових виробництвах.
Інші ж вчені вважають, що оскільки при нормованому застосуванні консерванту в їжу людина не буде перевищувати норму його споживання, яка є абсолютно безпечною. І підґрунтуючись на цій думці, є ряд країн, які продовжують використовувати Е 320 для продовження терміну придатності деяких продуктів харчування.
Користь
Корисних якостей і властивостей у даної речовини, на увазі його синтетичного походження, не виявлено.
Використання
У харчових виробництвах консервант з номером Е 320 може застосовуватися в кондитерській справі (особливо в жувальних цукерках і гумках), при виробництві, що містять жири, м’ясо, різних концентратах і напівфабрикатах.
Законодавство
У законодавстві багатьох країн світу, в тому числі в країнах Євросоюзу, дана харчова добавка числиться як заборонена для продуктів харчування. Україна ж не входить у список таких країн.
Бутилгідроксіанізол (Е320)
Е320 (бутилгідроксіанізол) – це добавка з харчової категорії, основне призначення якої – це процес інгібування процесів окислення. Для того щоб позначити Е320, часто використовують абревіатуру ВНА.
Е320 відноситься не до однокомпонентних харчових добавок, а до комплексних, так як у її склад входять два доданки (обидва є сполуками органічного типу): 3 – трет-бутил-4-гідроксіанізол і 2 – трет-бутил-4-гідроксіанізол (виступають один одному ізомерами). Бутилгідроксіанізол виробляють за допомогою використання изобутилена і 4-метоксіфенола.
Дана харчова добавка володіє наступною формулою: С11Н16О2.
Якщо розглядати фізичні властивості Е320, то можна відзначити, що це тверда воскообразна субстанція, якщо бути точніше – біло-жовті, жовті або білі з рожевим відливом воскоподібні пластівці або кристали з ледве помітним запахом.
Основна речовина в складі добавки – дев’яносто вісім з половиною відсотків. Щільність ВНА 1,0587 грам на сантиметр кубічний. Добавка не розчиняється у звичайній воді, її розчинити можна за допомогою масел, жирів, пропіленгліколю, іншими словами, у малополярних або неполярних розчинниках.
Синтетична добавка в великих кількостях володіє підвищеним рівнем небезпеки.
Серед найпоширеніших назв можна зустріти: Е321, ВНТ, БОА.
Застосування в харчовій промисловості
Е320 активно використовують у процесі виробництва харчової продукції у вигляді антиоксиданту або консерванту.
Період окислення різноманітних продуктів несприятливо впливає на запах, колір і смакові якості, отже, добавка дозволяє зберегти в свіжому і придатному стані продукт більш тривалий період часу. Одним з позитивних моментів ВНА є його антимікробні (хоч і незначні) властивості.
ВНА додають у процесі приготування чіпсів, кондитерських виробів з вмістом фруктів і кремів, виробів з шоколаду, какао, жувальних подушечок і карамельок, пива, хлібобулочних і макаронних виробів, вершкового масла, продуктів м’ясних та інших.
Варто відзначити, що дана добавка може зустрічатися не тільки в харчовій промисловості, а й у медицині (використовується в якості симвастатину, ловастатину, изотретиноина).
Варто відзначити, що при поєднанні з лимонною кислотою дію БОА збільшується, отже, частіше використовують ці дві добавки комплексно.
Сфера застосування
Максимально часто зустрічається даний консервант у харчовій промисловості; також добавку використовують у процесі просочень упаковок для швидкопсувної продукції. Також використовують у медицині, косметології, кормах для тварин та в хімічній промисловості (в нафтопродуктах, виробництві гуми). Добавка дозволяє зберегти колірні, смакові якості будь-якого продукту.
Користь і шкода
Е320 відноситься до добавок синтетичного походження і не несе жодної біологічної цінності. На сьогоднішній день повністю вплив консерванту на людський організм невизначений.
Деякі вчені вважають, що саме ВНА допоможе вилікувати рак і СНІД, а також придушити поширення в організмі вірусу герпесу.
Деякі вчені висловили гіпотезу, що добавка входить у взаємодію з нітратами, що, в свою чергу, може спровокувати мутування ДНК клітин, що може призвести до розвитку новоутворень злоякісного типу.
Однак обидві групи вчених погодилися, що вживання добавки в мінімальних дозах не може спричинити серйозних порушень функціонування органів людини. Вживання великої кількості Е320 може викликати серйозні порушення функціонування шлунка, печінки, нирок, а також викликати серйозні алергічні прояви, аж до екземи та глибоких ран.
Виходячи з застережень виробників, важливо відзначити, що бутилгідроксіанізол активно підвищує рівень холестерину в крові. Засіб з токсичними та канцерогенними властивостями, отже, зловживати цією синтетичною речовиною не рекомендується.
Максимально безпечною добовою нормою вважається півміліграма на один кілограм маси тіла.
Протипоказання до застосування
Продукцію з вмістом бутилгідроксіанізолу категорично не можна використовувати і вживати людям з проблемами серцево-судинної системи незалежно від ступеня тяжкості.
Також протипоказана ця продукція в ранньому дитячому та підлітковому віці.
Варто максимально уважно вибирати косметику, засоби гігієни (особливо це стосується гігієнічних помад і кремів) і продукти жінкам у період вагітності, в період планування вагітності та в період лактації.
Дозволи для застосування
На даний момент використання бутилгідроксіанізолу у виробництві дозволено на території України. У багатьох країнах ЄС та світі дана синтетична добавка під суворою забороною.
Форма випуску
Бутилгідроксіанізол постачається в барабанах з картону по двадцять п’ять кілограмів. У кожному картонному барабані всередині є поліетиленовий мішок високого рівня щільності.
Основні виробники
Серед виробників цієї синтетичної добавки варто відзначити компанію Мона Інгредієнтс, яка в своїй роботі використовує виключно сировину імпортних поставок, а також славиться високою якістю продукції.
Однак на українському ринку більше представлено китайської продукції. Е320 в основному обсязі виробляється в Шанхаї компанією Хунхай.
Купити через інтернет-магазини можна продукцію нідерландської компанії Merck KGaA, яка вже багато років постачає на ринок якісне хімічне сировину і зарекомендувала себе на високому рівні по всьому світу.
Варто відзначити, що в процесі виробництва виробники використовують добавку в мінімальних дозах, і отримати передозування або шкоду від неї гранично складно, але все ж у період вибору продукції варто звертати увагу на склад.
Підступні добавки “Е” в харчових продуктах і їх шкідливість
Все більше виробників і постачальників продуктів застосовують харчові добавки, які збільшують термін придатності їжі та підсилюють смакові відчуття. Серед таких добавок є порівняно безпечні та шкідливі. Законодавство різних країн по-різному підходить до вирішення цього питання. В одних країнах деякі шкідливі добавки в продуктах харчування заборонені зовсім, в інших дозволяється використання незначної кількості. Однак навіть наявність допустимих до вживання харчових добавок може завдати істотної шкоди здоров’ю. Багато з них вважаються дозволеними лише тому, що до цього часу ще не була точно встановлена ступінь їх негативного впливу на організм людини. Насправді ж частина так званих «нешкідливих добавок» має особливість розпадатися при певних умовах на надзвичайно токсичні компоненти. Це може статися навіть під впливом шлункового соку або при підвищеній температурі тіла. Крім того, багато синтетичних добавок, контактуючи з продуктами харчування різного роду, утворюють хімічні реакції, наслідки яких для людини можуть бути найнепередбачуванішими. Тому питання, наскільки шкідливі добавки в продуктах присутні, залишається відкритим. Всі добавки позначаються літерою «е» виробником на упаковці товару. Буква «е» є міжнародним маркуванням для харчових добавок. Крім літерного позначення, наявність добавок також маркується цифровим тризначним кодом, кожна цифра в якому позначає призначення конкретної добавки. Так, код, що починається з цифри «один», позначає барвники, код, що починається з цифри «два» — консерванти, що сприяють збільшенню терміну зберігання продукту, а код, що починається з цифри «три» — добавки окислювачів, що перешкоджають його псуванню. Якщо код товару починається з цифри «чотири», він вказує на те, що в товар додані емульгатори, які підтримують його структуру, а код, що починається з цифри «шість», позначає присутність смакових підсилювачів.
Нижче представлені добавки Е, список яких розшифровується так:
Е100 – Е199 – це барвники
Продукти з червоними і жовтими барвниками, наприклад, тартразин Е102, нерідко викликають харчову алергію. Цей барвник використовують у цукерках, морозиві, кондитерських виробах, напоях. Е127 має токсичну дію, провокуючи захворювання щитовидної залози.
Е200 – Е299 – це консерванти
Сумнозвісні нітрити та нітрати натрію – це Е250 і Е251. Вони до сих пір застосовуються повсюдно, незважаючи на те, що викликають різноманітні алергічні і запальні реакції, головний біль, печінкові кольки, дратівливість і стомлюваність. Речовини, що позначаються кодами Е231 і Е232, шкідливі для шкіри. Ці добавки використовують у виробництві різноманітних ковбас, м’ясних продуктів з тривалим терміном зберігання і консервів. Барвники та консерванти негативно впливають на імунну систему, порушують природну мікрофлору кишечника. А функціональні порушення кишечника іноді призводять до онкологічних і серцево-судинних патологій. Страждає обмін речовин і печінка. В Україні було заборонено використання добавок з індексом Е216 і Е217 з метою попередження загрози виникнення масових неінфекційних захворювань (отруєнь) населення. Вчені висловлюються ще суворіше – ці речовини можуть спровокувати виникнення злоякісних пухлин. Раніше ці добавки використовувалися у виробництві м’ясних та кондитерських виробів.
Е300 – Е399 – це антиоксиданти та антиокислювачі.
Антиокислювачі (їх ще називають антиоксидантами) уповільнюють окислювальний процес в жирових та масляних емульсіях. Жири в такий спосіб не прогоркають і не змінюють з часом свого кольору.
Е311 може викликати алергію та астматичний напад. Напад астми можуть спровокувати також добавки Е320 і Е321 (входять до складу деяких жирових продуктів і жувальних гумок). Е320 затримує воду в організмі та підвищує вміст холестерину.
Е400 – Е599 – це стабілізатори та емульгатори.
Загусники і стабілізатори підвищують в’язкість. Практично завжди їх додають у продукти зі зниженою жирністю – майонези та йогурти. Густа консистенція створює ілюзію «якісного продукту».
Вони можуть спровокувати хвороби травної системи. Емульгатори створюють однорідну суміш з незмішуваних продуктів, наприклад, води та масла. Негативно впливають на печінку, викликають розлад шлунка.
Особливо небезпечні в цьому відношенні емульгатори Е510, Е513 і Е527.
Е600 – Е699 – це підсилювачі смаку та аромату.
«Чудо-приправа» дозволяє заощадити на натуральному м’ясі, птиці, рибі, грибах, морепродуктах. У блюдо додається кілька подрібнених волокон натурального продукту чи навіть його екстракт, щедро посипається підсилювачем, і виходить «справжній» смак.
Добавка успішно маскує низьку якість вихідного продукту, наприклад, старе або неякісне м’ясо.
Підсилювач смаку є майже у всіх рибних, курячих, грибних, соєвих півфабрикатах, а також у чіпсах, сухариках, соусах, різних сухих приправах, бульйонних кубиках та сухих супах. Без підсилювачів смаку не обходиться жоден рецепт у ресторані швидкого харчування.
При цьому допустимі норми можуть бути перевищені – максимальне дозування цієї добавки має створити ілюзію «якісного продукту». Вони можуть спровокувати хвороби травної системи.
Найвідоміший підсилювач смаку – глутамат натрію Е621. Навколо цієї добавки вже багато років ведуться суперечки; ця харчова добавка справляє негативний вплив на сітківку ока. 30% людей, які часто вживають їжу з глутаматом натрію, скаржаться на головні болі, підвищене серцебиття, слабкість у м’язах, жар і розпирання в грудях. У чистому вигляді ця речовина не має ні смаку, ні запаху, але підсилює смак будь-якої страви. Людині, яка часто вживає глутамат натрію, натуральна їжа здається позбавленою смаку, оскільки рецептори розпізнавання смаку втрачають чутливість. Так людина потрапляє в залежність від «ласої приправи». Щоб не відлякати покупця, виробники не завжди називають приправу Е621 своїм ім’ям. Часто вона позначається: «смакова добавка» або «покращувач смаку». Іноді під таким формулюванням ховається і Е622 – глутамат калію, який заборонений до застосування в Україні. З 18 відомих підсилювачів смаку в Україні дозволені 6, а й їх навряд чи можна вважати корисними.
- Е900 – Е999 – це піногасники і підсолоджувачі
- Максимально нешкідливими для людини міжнародною асоціацією здоров’я визнані кілька видів добавок:
- Е200, що представляє собою сорбінову кислоту, яку додають у заморожені напівфабрикати,
- Е100 – натуральні барвники, виготовлені з рослинних речовин
Е300 – аскорбінова кислота, яка присутня в хлібі, фруктових і овочевих консервах.
Крім того, не шкодять здоров’ю добавки Е326 і Е440. Е326 входить до складу плавлених сирів і є сіллю молочної кислоти, а Е440 – це натуральні харчові волокна, які отримують найчастіше з буряка і яблук.
Заборонені шкідливі добавки Е, таблиця: Офіційно заборонені в Україні добавки Е:
Е121 – цитрусовий червоний, барвник; Е123 – червоний амарант, барвник; Е240 – формальдегід, консервант. Е-добавки, дозволені в Україні, але вважаються небезпечними, викликають ріст злоякісних пухлин: Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е143, Е152, Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330, Е447. Викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466. Алергени: Е230, Е231, Е232, Е239, Е311-313. Викликають хвороби печінки і нирок: Е171, Е173, Е320-322.
Найнебезпечніші харчові добавки: це сахарин Е954, ізольмат Е953, аспартам Е951. Такі добавки впливають на зір, можуть викликати пухлину мозку, а також провокують інші захворювання, деякі з яких тягнуть за собою летальний результат. Такі самі небезпечні харчові добавки заборонені у виробництві продуктів харчування повністю.
Взагалі, добавки Е і їх шкідливість породжують безліч суперечок у судах різних інстанцій. Але реальність така, що багатьом найбільшим міжнародним компаніям простіше виплачувати штрафи, ніж виключити добавки з виробництва, так як їх застосування економічно вигідно. На жаль, сьогодні екологічно чисті продукти харчування зустрічаються досить рідко, і вартість їх досить висока. Та невелика частина сільськогосподарських угідь, на території яких вирощуються натуральні овочі і фрукти, призначена, головним чином, для еліти. Що стосується інших людей, то, купуючи продукти в магазинах, вони, так чи інакше, купують разом з ними різні барвники, емульгатори, синтетичні стабілізатори та інше. Харчових добавок зараз налічується понад тисячу, щодо ж безпечними з них вважаються всього кілька десятків.
Звичайно, більшість виробників цих продуктів у своїх рекламних кампаніях стверджують, що той чи інший товар є екологічно чистим і не тільки не шкідливим, а, навпаки, надто корисним для здоров’я.
Однак достатньо уважно вивчити склад цих продуктів харчування, щоб зрозуміти, як ризикує своїм здоров’ям той, хто їх вживає.
Добавки Е, які ми їмо, можуть завдавати шкоди не тільки безпосередньо нам, а й майбутнім поколінням.
- Який же може бути вихід з положення?
- Добавки Е і їх шкідливість впливу на організм можна зменшити, слідуючи деяким простим правилам:
- Готуйте їжу самостійно
- Намагайтеся не купувати продукти, що містять велику кількість добавок Е. Яскраві продукти говорять про наявність великої кількості барвників.
Чим більше термін зберігання у товару, тим більше в ньому добавок. Слід пам’ятати, що всі напівфабрикати містять велику кількість консервантів і стабілізаторів. Тому, по можливості, слід уникати придбання напівфабрикатів або, купуючи їх, уважно вивчати маркування, нанесене на упаковки цих продуктів.
Будьте пильними, думайте, що купуєте і за що платите гроші в магазині. Хай щастить! 🙂
Харчова добавка Е320: небезпечна чи ні? Дізнайтеся тут!
Про шкоду м’ясної їжі вже сказано чимало. Хтось вибирає для себе вегетаріанство з почуття жалю до тварин, хтось – бажаючи позбутися від будь-яких захворювань, хтось – під впливом модних тенденцій. Однак крім такого аспекту, як насильницький метод виробництва цієї їжі, існує ще безліч підводних каменів.
М’ясна індустрія – одна з прибуткових галузей харчової промисловості, і за рівнем своїх доходів може зрівнятися хіба що з кондитерською. Але слід розуміти, що мертва плоть – швидкопсувний продукт.
І, з огляду на ті обсяги виробництва та збуту, які є на сьогоднішній день, дуже гостро стоїть питання продовження терміну придатності, щоб продукт можна було хоча б доставити до місця реалізації.
І, щоб уповільнити процес розкладання мертвої плоті, виробники застосовують різні харчові добавки. Одна з таких харчових добавок – харчова добавка Е320.
Харчова добавка Е320: небезпечна чи ні?
Харчова добавка Е320 – бутилгідроксіанізол. За важким назвою, яке вимовити з першого разу зможе далеко не кожен, криється небезпечний високотоксичний отрута, яким виробники отруюють м’ясні продукти, щоб продовжити термін їх придатності.
У чистому вигляді бутилгідроксіанізол є воскообразним речовиною, нерозчинним у воді. Саме тому його переважно використовують при консервації, так як там присутня жир або олія, в яких бутилгідроксіанізол добре розчиняється.
На відміну від багатьох добавок, де виробники можуть хитро спекулювати тим, що добавка є «натуральною» (що, однак, не виключає можливості шкоди, бо натуральність – не синонім користі), тут це не пройде, адже Е320 – абсолютно синтетична харчова добавка, яка не має ні природних аналогів, ні харчової цінності. У м’ясопереробній промисловості бутилгідроксіанізол грає роль консерванту і антиокислювача, перешкоджаючи природній денатурації білка в убитому тілі тварини.
Згідно з дослідженнями міжнародного агентства з вивчення ракових захворювань, харчова добавка є небезпечним канцерогеном. Незважаючи на це, виробники стверджують, що бутилгідроксіанізол не тільки нешкідливий, але навіть корисний для людини, так як дозволяє запобігти таким захворюванням, як СНІД і герпес.
І це цілком схоже на правду – токсичність добавки настільки висока, що під її впливом гинуть збудники навіть таких небезпечних захворювань. Тільки тут замовчується, що цей високотоксичний отрута разом з вірусами вбиває і саму людину.
За даними того ж Міжнародного агентства з вивчення ракових захворювань, харчова добавка Е320 здатна вбудовуватися в структуру ДНК і викликати генетичні мутації.
Чи впливає це тільки на саму людину, що вживає Е320 в їжу, або також буде відображатися на його нащадків, поки достовірно не вивчено.
Цинізм виробників воістину не знає меж. Крім м’ясної промисловості, Е320 активно застосовується у виробництві біологічно активних добавок, які рекламуються і позиціонуються, як засіб для здобуття здоров’я.
І щоб збільшити термін зберігання таких продуктів, запобігши окислювальні процеси, виробники додають Е320.
Харчова промисловість у цьому питанні не щадить навіть дітей – небезпечний канцероген, яким є Е320, додається в жувальні гумки, цукерки та різні продукти фастфуда. Популярний картопля фрі містить високу дозу Е320.
Харчова добавка Е320 також застосовується в кондитерській промисловості. Різні жиросодержащі кондитерські вироби часто містять цей небезпечний канцероген, так як він перешкоджає розкладанню тваринних жирів, присутніх в таких виробах.
Продуктами з високим вмістом Е320 також є різні суміші і сніданки для швидкого приготування, напівфабрикати (особливо з вмістом продуктів тваринного походження) і так далі.
Практично всі рибні та м’ясні консерви також наповнені канцерогеном Е320, що дозволяє істотно продовжити термін зберігання.
Ще одна несподівана область застосування Е320 – горіхи. Справа в тому, що вони також мають жирову структуру, і щоб продовжити термін їх зберігання, виробники обробляють їх поверхню добавкою Е320.
Найбільше це стосується сирих горіхів, так як в них процеси розкладання протікають особливо швидко. Арахіс, мигдаль, фундук найчастіше обробляються харчовою добавкою Е320.
Волоський горіх, очищений від шкаралупи, також дуже швидко псується, тому проходить обробку Е320.
У багатьох країнах харчова добавка Е320 є забороненою для застосування. В Україні, Європі, Канаді та США добавка вважається безпечною, через те, що нібито добову безпечну дозу, яка становить всього 0,5 мг на кг ваги, перевищити дуже складно. Але це чергова брехня.
Зміст Е320 в продуктах (особливо в напівфабрикатах, м’ясних продуктах швидкого приготування) досить високий. І перевищити так звану безпечну дозу дуже просто.
І навіть невелике перевищення цієї дози загрожує порушеннями в роботі шлунка, печінки і гострими алергічними реакціями.
Е320 – бутилгідроксіанізол
У статті описана харчова добавка (антиокислювач) бутилгідроксіанізол (Е320, BHA, бутильований гідроксіанізол), її застосування, вплив на організм, шкода і користь, склад, відгуки споживачів України.
Бутилгідроксіанізол (добавка Е320, ВНА) є восковообразною твердою речовиною, що має хімічну формулу C11H16O2. З 1947 року даний антиокислювач додають до харчових жирів і жиросодержащих продуктів для запобігання прогоркання їжі, яке супроводжується неприємним запахом.
Подібно бутилгідрокситолуолу, бутилгідроксіанізол здатний знешкоджувати вільні радикали, ізолюючи їх. Діючи як поглинач вільних радикалів, добавка Е320 запобігає подальшим вільнорадикальним реакціям. BHA є синтетичним аналогом вітаміну Е і, на відміну від нього, стійкий до впливу високих температур.
Дослідники припускають, що бутилгідроксіанізол може бути канцерогеном для людини, оскільки мають місце його канцерогенні властивості в високих дозах під час експериментів на тваринах.
Що стосується людини, то статистичні дані поки що не підтверджують зв’язок вживання звичайних кількостей бутилгідроксіанізолу з підвищеним ризиком раку.
На сьогоднішній день активно досліджується вплив ВНА на тварин, наслідки ж для людського організму вивчені недостатньо.
Добавка Е320 перетравлюється і засвоюється організмом. При цьому бутилгідроксіанізол може проявлятися слабо передбачуваними побічними ефектами, як шкідливими, так і корисними.
Деякі лабораторні дослідження на тваринах показують, що ВНА в високих концентраціях, а також у концентраціях, звичайних для продуктів харчування, може мати протиракові властивості. Це може бути пов’язано із знешкодженням вільних радикалів або стимулюванням вироблення ферментів, які нейтралізують канцерогени.
Інші дослідження показують, що низькі дози бутилгідроксіанізолу є токсичними для клітин, тоді як високі дози забезпечують їх захист або навіть навпаки, що низькі дози корисні, а високі завдають шкоди. Іншими словами, вплив антиоксиданту Е320 на організм людини поки вивчено недостатньо.
Бутилгідроксіанізол застосовується в харчовій промисловості як консервант і антиоксидант, оскільки окислення жирових компонентів харчових продуктів впливає на їх смак, колір і запах, і знижує їх інші споживчі властивості. ВНА може мати деякі антимікробні властивості.
Антиоксидант Е320 можна виявити в картопляних чіпсах, м’ясних продуктах, вершковому маслі, зернових, хлібобулочних виробах, пиві, жувальній гумці, какао та шоколадних виробах, кондитерських виробах та інших продуктах.
Бутилгідроксіанізол також широко використовується в медицині, наприклад, як ізотретиноїн, ловастатин і симвастатин.
Наскільки ви довіряєте даній харчовій добавці? Проголосуйте за 5-бальною системою (від 1 до 5 балів).
- Е-добавки
- Продукти оброблені
- Продукти необроблені