Харчова добавка Е160а: що це, небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм

- Походження: натуральний, синтетичний
- Категорія: барвники
- Небезпека: практично безпечний
- Синонімічні назви: Е 160а, Е – 160 а, Е-160а, екстракт природних каротинів, бета-каротин, провітамін, бета каротин синтетичний, екстракт натуральних каротинів, beta-carotin, beta-caroten.
Загальна інформація
Carota – це латинське слово, яким називають моркву. Вона є справжнім джерелом каротину. Каротин – це пігмент оранжевого кольору, який є результатом процесу фотосинтезу рослин. Чим інтенсивніше колір, зокрема помаранчевий, тим більше каротину в тому чи іншому продукті. Причому каротини не виробляються в живих організмах.
Структура барвника Е 160 а являє собою ненасичені вуглеводні, які відносяться до групи каротиноїдів. У вигляді хімічної формули він виглядає наступним чином: C40H56.
Якщо розглядати Е 160 а в плані фізичних характеристик, то барвник не розчиняється у водному середовищі. Зате в жирах і органічних розчинниках розчиняється досить добре.
Ця добавка стійка до високих температур, а також до впливу сонячних променів.
В основному розрізняють два види Е – 160 а: екстракти натуральні і бета-каротин синтетичний. Натуральні екстракти, або кодуються як Е 160 а (і), отримують з кукурудзи, пальмової олії, моркви та інших продуктів, багатих на каротин.
Синтетичний екстракт каротину зашифрований як Е 160а (іі). Він виготовляється шляхом синтезу, але може також виділятися з природних джерел. Зокрема, австралійці отримують Е 160а з сушених водоростей, а іспанці – з грибів спеціального виду. Головним постачальником синтетичного каротину вважаються США.
Вплив на організм
Каротин вважається речовиною, що необхідна для повноцінного функціонування організму людини. Він є основним джерелом вітаміну А. Відповідно, добавка Е 160а – це провітамін вітаміну А.
Каротин, за своєю природою, є антиоксидантом. Завдяки своїй дії, Е 160а запобігає накопиченню шкідливих продуктів, так званого перекисного окислення ліпідів, сповільнюючи процеси окислення на клітинному рівні.
В організмі надлишок каротину може накопичуватися в жирах, а також в печінці. У вітамін А цей надлишок синтезується при потребі.
Шкода
Хоча каротин вважається малотоксичним, його надлишок може бути шкідливим, адже може спровокувати захворювання, відоме як каротінемія, що не входить до числа небезпечних. Внаслідок такої патології відтінок шкіри стає жовтішим.
Надлишок каротину може бути шкідливим для людей, які належать до групи ризику онкологічних захворювань.
Це працівники хімічної промисловості, зокрема азбестової, а також особи, які зловживають алкоголем і курці.
На даний момент немає доказів, що підтверджують підвищений ризик виникнення ракових захворювань внаслідок надмірного вживання каротину у порівнянні з іншими людьми.
Користь
Застосування бета-каротину може запобігти зниженню когнітивних функцій. Його призначають людям, які схильні до підвищеної світлочутливості.
Використання
Е 160а (і), тобто каротин натуральний, застосовується для забарвлення молочних продуктів. Синтетичний барвник використовується у виробництві безалкогольних напоїв, кондитерських виробів, хлібобулочних виробів, а також маргарину та майонезів.
Добавка Е 160 використовується також у косметичній промисловості, для фарбування комбікормів у сільському господарстві та в тютюнових виробах.
Вона також застосовується в медицині, зокрема у сфері нанотехнологій.
Законодавство
Застосування Е 160а дозволено практично в усіх країнах, в тому числі в Україні.
Харчова добавка Е160а – небезпечна чи ні
Не всі барвники, що застосовуються в харчовій промисловості, є шкідливими для людини. Один з них – харчова добавка Е 160а. Під цим кодом ховається натуральний органічний барвник бета-каротин. Споживачам буде цікаво дізнатися, чи є небезпека при вживанні такого пігменту.
зміст:
Що таке Е160а
Існує два способи отримання бета-каротину – хімічний та натуральний. Каротин відноситься до терпеноїдів – органічних сполук, в молекулі яких міститься кисень. Бета-каротин – це також провітамін А.
Властивості барвника:
- відтінок – помаранчевий або червоно-помаранчевий;
- зовнішній вигляд – кристалічний;
- нейтральний запах;
- не розчиняється в чистому вигляді у воді, добре розчиняється в жирах, бензолі, хлороформі, ефірі;
- не розкладається при нормальних умовах;
- чутливий до яскравого світла і тепла, може самостійно займатися навіть при кімнатній температурі;
- стійкий до кислот.
Бета-каротин може бути в рідкому вигляді. У такому випадку його фасують у ємності. Суха добавка надходить до підприємств в пакетах.
Де застосовується харчова добавка Е 160а
Основне використання – підфарбовування їжі. Ось у яких продуктах він міститься:
- масло;
- маргарин і спред;
- майонез;
- сир – твердий і плавлений;
- макаронні і хлібобулочні вироби;
- різні солодощі;
- напої і їх концентрати;
- продукти швидкого приготування.
Споживачі часто шукають інформацію, скільки можна вживати добавки Е 160а. Вона дозволена до застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я як пігмент, що не виявляє негативних наслідків для здоров’я. Шкода ж його мінімальна і проявляється при надмірному вживанні провітаміну.
Натуральний провітамін А міститься в:
- гарбузі;
- моркві;
- манго;
- хурмі;
- дині;
та інших фруктах, овочах і ягодах, що мають помаранчеву або жовте забарвлення.
Користь каротину
Бета-каротин Е 160а має корисну антиоксидантну дію на організм людини. Він виводить з нього вільні радикали і бореться з утворенням злоякісних пухлин.
Каротин корисний також для волосся і шкіри, допомагає отримувати красивий і рівний загар.
Він є профілактичним засобом від ракових і серцево-судинних патологій, покращує імунний захист.
Провітамін А необхідний для нормальної життєдіяльності людського організму. Саме по собі добавка не шкідлива: небезпечна її відсутність у раціоні. При дефіциті спостерігаються:
- сухість шкіри;
- поява зморшок;
- прищі;
- ламкість волосся і їх випадання;
- часте виникнення гострих респіраторних захворювань;
- запалення слизової рота;
- млявість і сонливість;
- куряча сліпота;
- зниження статевого потягу;
- анемія;
- складнощі з засипанням.
Існує думка, що Е-160а може бути засобом для профілактики ракових захворювань. Однак дані американських досліджень показують, що у нього немає таких властивостей, і що позитивного впливу на профілактику раку він не має.
Чи небезпечна добавка
У Сполучених Штатах і країнах Європейського Союзу заборонено вживати бета-каротин дітям до 3 років. Клінічні дослідження показали, що він здатний викликати захворювання шкіри, в тому числі дерматити.
Добавка має безпечний вплив на організм, накопичуючись в підшкірній жировій клітковині. Вона забарвлюється в жовтий колір. Люди, які вживають багато продуктів, що містять каротин, отримують характерне жовте забарвлення шкіри. Це не небезпечно, на відміну від вітаміну А. Передозування цією речовиною небезпечна і може викликати отруєння.
Сучасні технології дозволяють отримувати барвник з бактерій, водоростей і грибів. Небезпечного впливу на організм вони не мають. Синтетичний каротин такий же безпечний, але його біологічна доступність набагато менша. Це зменшує користь речовини і збільшує ризик розвитку алергічної реакції.
Існують дослідження, які доводять, що споживання провітаміну А курцями підвищує у них вірогідність розвитку онкологічних патологій серця. Якщо людина вживає сигарети, то до каротину потрібно ставитися обережно і не перевищувати його рекомендовану добову дозу.
Такий же шкідливий ефект спостерігається у людей, зайнятих на виробництві азбесту. Механізми такого явища лікарями досі не вивчені.
Провітамін А впливає на багато життєво важливих процесів в організмі. Харчова добавка використовується для фарбування і вітамінізації продуктів харчування. Вона може проявляти шкідливість тільки при передозуванні або при схильності до алергічних захворювань.
Подивіться відео про бета-каротин і жіноче здоров’я:
Е160а (каротини): кому слід уникати натурального барвника
Існує досить поширений міф, що від «всіх цих Е один суцільний шкоду».
Дійсно, навіть серед дозволених до застосування в Україні харчових добавок є і канцерогенні, і такі, що викликають сильні алергічні реакції, при цьому не приносять ніякої користі.
Однак бувають серед них і повністю нешкідливі, і навіть корисні, такі як червоно-помаранчевий органічний барвник Е160а – бета-каротин.
Бета-каротин ділиться на два типи за методом отримання – E160a (i), синтезований хімічно, і Е160 (ii), отриманий безпосередньо з біосировини.
Назва
Назва компанії барвника Е160а – бета-каротин, або β-каротин, англ. beta-carotene. Бета-каротин називається саме так, оскільки на кожному кінці його молекули перебувають структурно ідентичні β-кільця.
Тип речовини
Хімічна формула: C40H56.
За типом E160a відноситься до каротину, який, в свою чергу, є терпеноїдами – кисневмісними органічними сполуками (як правило, природного походження), їх вуглецевий скелет утворений з ланок ізопренів.
Бета-каротин є про-вітаміном А (ретинол).
Властивості
Основні властивості Е160а можуть бути представлені в таблиці:
показник | стандартні значення |
колір | червоно-помаранчевий або оранжево-жовтий |
склад | молекули β-каротину або β-каротин і розчинник |
Зовнішній вигляд | помаранчевий моноклінний кристал, порошок оранжевого кольору |
запах | нейтральний, але специфічний стійкий запах, саме β-каротин є основним джерелом, наприклад, запаху моркви |
розчинність | в чистій воді не розчиняється, але добре розчиняється в ефірі, бензолі, гексані, пропіленгліколі, хлороформі і жирах. |
Частка барвників | 100% |
Точка кипіння | 654,7 °C при 760 мм рт. ст. |
щільність | 0,941 г/см³ |
точка плавлення | 178-179 °C |
стабільність | стабільний, але чутливий до повітря, тепла і світла, пірофорен, тобто може самозайматися на повітрі при кімнатній температурі |
Температура спалаху | 346 °C |
кислотостійкість | висока |
Упаковка
Фасують сухий бета-каротин в коробки, пакети; в рідкому вигляді – в пластикові пляшки та каністри.
Виробники
На світовий ринок більшу частину хімічно синтезованого каротину поставляють США і Німеччина. В Іспанії його в основному виробляють з грибів Blakeslea trispora, в Австралії виготовляють із сушених водоростей Dunaliella salina.
З огляду на доступність джерела, виробництво або синтез E160a налагоджені по всьому світу.
- Christian Hansen, Данія;
- BASF, Німеччина;
- Vitatene, Іспанія;
- DSM, США;
- Aquacarotene Limited, Австралія.
В Україні можна назвати ТОВ «НВП АКВА-МДТ», запущено виробництво β-каротину з водоростей на ПК «Галіт».
Придбати в Україні Е160а можна в таких компаніях, як:
- ТОВ «Біо-Хім»;
- ТОВ «ГК Союзоптторг»;
- ТОВ «БАРГУС ТРЕЙД».
Застосування
- масло;
- маргарин;
- сири;
- майонез;
- хліб;
- макарони;
- кондитерські вироби;
- концентрати напоїв;
- швидкорозчинні супи.
Е160а дозволена для застосування ВООЗ. Оскільки бета-каротин необхідний людині, а його шкода мінімальна, він дозволений до застосування у всіх країнах світу.
В Європі та США вживання E160a (i) (синтетичного β-каротину) заборонено для дітей у віці 1-3 років, оскільки він може викликати дерматити.
Норма вживання – до 5 мг/кг ваги в день.
У харчової добавки Е160а є досить кумедний, хоча і нешкідливий ефект – бета-каротин накопичується в підшкірному жирі, фарбуючи його в жовтий колір, тому ті, хто вживає його в надмірних кількостях, можуть отримати жовтий відтінок шкіри, що абсолютно безпечно, оскільки на відміну від вітаміну А β-каротин нетоксичний.
Каротин міститься в багатьох помаранчевих, жовтих і зелених листках, овочах і фруктах, з яких (перш за все з моркви, що дала йому назву) його спочатку і навчилися отримувати. Зараз для отримання натурального бета-каротину використовують також бактерії, водорості і гриби з високим вмістом цієї речовини.
Користь і шкода
Бета-каротин володіє багатьма чудовими властивостями, але варто пам’ятати, що однозначно корисних речовин не буває.
З корисного можна вказати те, що є антиоксидантом, джерелом вітаміну А, а, значить, позитивно впливає на стан шкіри і волосся, допомагає безпечно засмагнути на сонці, може бути профілактичним засобом від серцево-судинних і шлунково-кишкових захворювань, покращує стан імунітету.
Синтетичний каротин менш біодоступний, ніж отриманий з натуральних компонентів, що зменшує його користь і збільшує ймовірність алергії.
Можна сказати, що E160a – швидше корисна добавка, тому купуючи улюблений майонез і шкодуючи про свою фігуру, можна втішити себе змістом в ньому даного барвника, який може принести здоров’ю безсумнівну користь. Але найкращим джерелом β-каротину для людини будуть, звичайно, натуральні овочі і фрукти, особливо з’єднані з жирами.
Вплив шкідливих харчових добавок: що ми їмо насправді?
Консерванти, барвники, антиокислювачі, стабілізатори, емульгатори, регулятори – назви цих та інших харчових добавок сьогодні можна знайти на упаковці будь-якого продукту харчування.
Ми вже настільки до цього звикли, що навіть не замислюємося над тим, що ховається за буквено-числовим позначенням добавки, і вже тим більше нам невідомо, наскільки вона шкідлива. Така безпечність чревата серйозною загрозою здоров’ю, адже про більшість харчових добавок не можна сказати, що вони корисні для здоров’я.
Тому про те, який вплив на наш організм надають використовувані в харчовій промисловості добавки і про шкідливі харчові добавки Е, читайте сьогодні на жіночому сайті “Красива і Успішна”.
Для чого потрібні харчові добавки?
- Харчові добавки – це речовини, які незалежно від наявності у них харчової цінності додаються в їжу в технологічних цілях.
- Іншими словами, це найпростіший і, відповідно, дешевий спосіб продовжити термін придатності продукту, а також надати йому більш привабливий вигляд, колір і навіть смак.
- Але сподіватися на те, що продукт, на етикетці якого прописаний довгий список з безлічі «Е», буде корисним, не доводиться.
- Швидше за все, він буде містити і харчові добавки, шкідливі для здоров’я.
- Вітаміни, мікроелементи та інші корисні речовини до харчових добавок не належать, а це значить, що речовини, які надають продукту потрібну форму, гарний колір і приємний смак, не є скільки-небудь корисними.
- У зв’язку з цим всі харчові добавки можна умовно розділити на дві групи:
- відносно безпечні,
- шкідливі.
Вплив харчових добавок
Абсолютно безпечних харчових добавок немає. Причин тому кілька.
- Добавки, визнані безпечними, є такими до тих пір, поки вживаються в невеликих кількостях.
- Немає гарантій, що навіть найбезпечніша харчова добавка не викличе у людини (особливо у дитини) бурхливу алергічну реакцію.
- Постійно ведуться наукові дослідження, в ході яких з’ясовується, що харчові добавки, які раніше вважалися безпечними, не такі вже безпечні.
За принципом своєї дії харчові добавки поділяються на групи, розглянемо кожну окремо.
Найбільш шкідливими харчовими добавками в цій групі є червоний амарант (Е123) і цитрусовий червоний (Е121). Використовувати ці добавки заборонено, так як доведено їх здатність викликати рак. А ось барвник Е127 діє «адресно»: провокує захворювання щитовидної залози.
Барвник тартразин (Е102), хоч і дозволений до застосування, але нерідко викликає харчову алергію. Таким же ефектом володіють і інші барвники, що забезпечують продукту червоний і жовтий колір.
- Консерванти (Е 200-299) – стерилізують добавки
- Використовуються для продовження термінів придатності продукту, так як захищають його від усіх видів живих мікроорганізмів.
- Е250 і Е251 (нітрит і нітрат натрію) – сумнозвісні харчові добавки, вплив на організм яких може виражатися в дратівливості, головному болю, підвищеній стомлюваності, різноманітних запальних та алергічних реакціях, печінкових кольках.
- Речовини під кодом Е 231 і 232, які використовуються у виробництві консервів і м’ясних виробів, шкідливі для шкіри.
- Консерванти Е 216, 217, 240 можуть викликати рак.
- Сьогодні споживання їжі з консервантами досягло таких обсягів, що ці речовини дуже швидко накопичуються в організмі, провокуючи появу хронічних захворювань, викликаючи рак і приводячи до відмови важливих для життя органів і систем.
Sympaty.net радить по ходу читання статті запам’ятовувати (а краще записувати), які харчові добавки шкідливі, ці знання знадобляться вам при першому ж поході в магазин.
- Антиокислювачі (Е 300-399)
Під їх впливом жири навіть при тривалому зберіганні не гіркнуть і не втрачають свого кольору.
Консерванти під кодом Е 311-313, що використовуються у виробництві багатьох кисломолочних продуктів, ковбасних виробів, шоколаду, призводять до хвороб шлунково-кишкового тракту.
- Загусники і стабілізатори (Е 400-499)
Тут шкідливий вплив харчових добавок на здоров’я може виражатися в хворобах травного тракту. Вміщені в джемах, згущеним молоком і шоколадному сирі речовини Е407, 447 і 450 можуть викликати хвороби нирок і печінки.
З їх допомогою можна з незмішуваних продуктів зробити однорідну суміш. У цій групі потрібно запам’ятати добавки Е510, 513 і 527, вони викликають розлад кишечника і небезпечні для печінки.
- Підсилювачі смаку і запаху (Е 600-699)
До цієї групи належить відомий всім глутамат натрію (Е621), без якого не обходиться жодна страва в закладах швидкого харчування.
На питання про те, чи шкідлива харчова добавка Е621, sympaty.net вже неодноразово давав позитивну відповідь. Глутамат натрію міститься практично у всіх м’ясних і рибних напівфабрикатах, надаючи їм виражений смак і запах. Може спровокувати проблеми з кишечником, головні болі, слабкість м’язів, жар і прискорене серцебиття.
Але найголовніше – глутамат натрію викликає звикання, і звідси наслідки у вигляді вищеописаних симптомів і інших патологічних станів.
- Підсолоджувачі, розпушувачі, глазірователі і піногасники (Е 900-999)
У цій групі шкідливий вплив харчових добавок на людину проявляється при вживанні продуктів з підсолоджувачами Е951 і 952 (аспартамом і цикламатом). При їх постійному прийомі можливий дзвін у вухах, головний біль і депресія.
Небезпеку становлять і піногасники Е924а і 924 b: можуть спровокувати рак.
Тепер ви самі можете відповісти на питання про те, чи шкідливі харчові добавки в продуктах.
На жаль, сьогодні на полицях магазинів дуже важко знайти продукт без харчових добавок. Тому при покупці продуктів харчування потрібно дуже уважно вивчати зазначений на упаковці склад, це дозволить вам уникнути багатьох серйозних проблем зі здоров’ям.
Корисні «Е»: міф чи реальність?
Є невелика група харчових добавок, які не тільки не шкодять нашому здоров’ю, а й навіть приносять нам деяку користь. Однак це стосується тільки їжевих добавок натурального походження.
До таких належать такі харчові добавки:
- барвники Е100 і 160d (куркумін і лікопін),
- консервант Е270 (молочна кислота),
- антиокислювач Е322 (лецитин),
- загусники Е406, 412 і 415 (агар, гуарова і ксантанова камедь).
Вплив перерахованих харчових добавок на організм проявляється в підвищенні імунітету, зниженні рівня холестерину (Е100); профілактиці злоякісних новоутворень (Е160d); посилення перистальтики (Е406); антимікробному дії (Е270); профілактиці захворювань печінки (Е322).
Тепер ви знаєте, що є шкідливі і корисні харчові добавки, але пам’ятайте, що перше дуже багато, а друге зовсім трохи. Тому будьте пильні і уважно читайте те, що написано на етикетках продуктів, які ви купуєте для себе і своїх близьких.
–
Харчовий барвник Е160a (Альфа-, бета-, гамма-каротини)
Назва: Альфа-, бета-, гамма-каротини, Е160a Інші назви: Е160а, Е160а, Анг: E160a, E160a, alpha-Carotene, beta-Carotene, gamma-Carotene Група: Харчова добавка Вид: Харчові барвники
Вплив на організм: безпечна
Дозволена в країнах: Україна, Україна, ЄС
Характеристика: Каротини – харчові барвники жовто-оранжевого кольору. Розрізняють такі види каротинів: – Натуральні екстракти каротинів, одержувані з моркви, кукурудзи і пальмового масла. Каротин також міститься в червоному перці, шпинаті, чорній смородині, персиках, абрикосах, чорниці і агрус. – Бета-каротин синтетичний. Виготовляється синтетичним шляхом, але за властивостями схожий з натуральними каротинами.
Натуральний каротин є антиоксидантом і джерелом ретинолу (вітаміну А). Дана добавка стійка до впливу сонячних променів і високої температури. Е160а може надавати продуктам не тільки жовто-оранжевий колір, а й деякі його відтінки: блідо-жовтий, лимонний, морквяний.
Синтетичний бета-каротин отримують не тільки синтетичним шляхом, але і виділяють з природних джерел разом з іншими каротінодами. Обидва види Е160а дозволені у всіх країнах.
Застосування:
Натуральний каротин використовується для фарбування таких продуктів, як згущене молоко, вершки, сир, йогурти, а також ряд інших молочних продуктів, в тому числі соковмісні сироватки. Синтетичний бета-каротин використовується в якості харчової добавки для приготування маргарину, майонезу, ряду кондитерських і хлібобулочних виробів, а також деяких видів безалкогольних напоїв. Добавка Е-160а використовується не тільки в харчовій промисловості, а й у сільському господарстві для приготування комбікорму, в косметичній промисловості і у виробництві тютюнових виробів.
Вплив на організм людини: З огляду на те, що каротини є антиоксидантами, вони перешкоджають накопиченню в організмі продуктів перекисного окислення ліпідів, тим самим позбавляючи його від зайвих токсинів.
Вживання натуральних каротинів як джерел вітаміну А є профілактикою зниження зору. Каротин знижує шкідливий вплив на організм радіаційного випромінювання.
За деякими джерелами, у великих дозах синтетичні бета-каротини можуть провокувати розвиток раку легенів у курців і раку передміхурової залози у чоловіків.
Е160а харчова добавка: небезпечна чи ні
Барвники – одна з найчисленніших категорій харчових добавок. Щоб привернути увагу споживача на початковому етапі або надати штучному продукту ілюзію натурального забарвлення, виробники широко застосовують хімічні речовини, які здатні змінити колір продукту.
Часто використовуються натуральні барвники, які формально є нешкідливими. Про натуральність барвника виробник обов’язково вкаже на упаковці, в складі продукту. Інший раз застосовується і ще більш підла виверт – виробник пише на упаковці продукту: «Барвник, ідентичний натуральному».
Це означає, що барвник є синтетичним і шкідливим для здоров’я, але з якихось критеріям віддалено схожий на натуральний, хоча сам по собі до такого ніякого відношення не має.
Важливо розуміти, що практично завжди використання в складі продукту барвників (нехай навіть самих натуральних) – це ознака того, що виробник намагається штучно поліпшити зовнішній вигляд продукту і замаскувати ті чи інші його дефекти. Одним з таких барвників є харчова добавка Е160а.
Харчова добавка Е160а: що це
Харчова добавка Е160а – каротин. Назва цієї речовини походить від латинської назви моркви. І не випадково. Морква – рекордсмен за змістом каротину, пігменту оранжевого кольору, що міститься в овочах, в основному, з такою ж забарвленням.
У них каротин утворюється в процесі фотосинтезу. В організмі живих істот – людини і тварин – каротин не виробляється і надходить в організм лише з рослинною їжею.
Наш організм має властивість запасати каротин в печінці і жирі і при необхідності синтезувати його у вітамін А.
Найбільша кількість каротину міститься в продуктах з помаранчевою та жовтим забарвленням: абрикоси, морква, манго, хурма, диня, гарбуз. Ця речовина є провітаміном вітаміну А і бере участь в його синтезі.
Каротин може мати різну форму: бета-каротин, альфа-каротин, гамма-каротин, дельта-каротин, епсилон-каротин, зета-каротин.
Принципової відмінності між ними немає, і різниця полягає лише в позиціях подвійних зв’язків в кінцевому кільці молекули.
Отримують каротин в промислових масштабах із спеціальних видів грибів або сушених водоростей, а також деяких видів бактерій. Каротин – необхідний для людського організму продукт, він є антиоксидантом, тобто речовиною, що відновлює пошкоджені клітини і повертає процес їх старіння назад.
Однак варто застерегти від непомірного вживання продуктів, багатих цим ферментом, з метою знайти безсмертя – надлишок каротину може привести до такого захворювання, як каротінемія. Серйозного збитку здоров’ю воно не приносить, хіба що тільки з естетичної точки зору – змінюється колір шкіри, вона жовтіє.
Е160а харчова добавка: вплив на організм
Каротин – природний компонент овочів і фруктів, він відіграє важливу роль в обміні речовин людини. Однак надмірне його споживання може призвести до порушень обміну.
Також зайва кількість каротину в раціоні може згубно позначитися на людях, які знаходяться в групі ризику ракових захворювань: курців, алкоголіків, працівників азбестової промисловості.
Дослідження показали, що надлишок бета-каротину збільшує ризик ракових захворювань у осіб цієї групи.
Результати досліджень викладені досить туманно і не зовсім зрозуміло, чи впливає надлишок бета-каротину в аспекті ракових захворювань на здоров’я людей, які не входять до групи ризику. Тому питання небезпеки його надлишку залишається відкритим. У будь-якому випадку, надмірне вживання навіть самого корисного і натурального компонента в раціоні навряд чи буде корисно.
В цілому, наявність бета-каротину в раціоні є корисним для здоров’я. Особливо він необхідний людям з підвищеною світлочутливістю.
Досвід показує, що вживання такими людьми бета-каротину полегшує їх стан – запобігає зниженню когнітивних функцій, що є найбільш актуальним для літніх людей.
Тому включення в їх раціон моркви, гарбуза, манго і абрикосів може позитивно позначитися на діяльності мозку.
Незважаючи на те, що каротин – природний компонент і в організмі синтезується найважливіший вітамін А, треба розуміти, що виробники використовують цей фермент в якості барвника в складі шкідливих, ненатуральних, рафінованих продуктів.
Каротин також застосовується в різних штучних напоях, ненатуральних соках (в яких немає нічого, крім барвника, цукру, підсилювачів смаку, стабілізаторів і інших добавок).
Каротин широко використовується в кондитерській промисловості, дозволяючи підфарбовувати і робити більш привабливими різні кондитерські вироби. І вказівка в складі «натурального» барвника – не більше ніж виверт.
Добавка Е160а дозволена для використання практично в усіх країнах світу. І, по суті, вона сама по собі не завдає шкоди, важливо розуміти, що найчастіше вона міститься в продуктах харчування, які шкідливі.
Е160a – Каротин
У статті описана харчова добавка (барвник) каротин (Е160a, бета-каротин, провітамін А), її застосування, вплив на організм, шкода і користь, склад.
Каротин або харчова добавка Е160а – це група органічних сполук, що відповідають хімічною формулою С40H56. Каротин – пігмент жовто-оранжевого кольору рослинного походження, що утворюється в рослинах в результаті фотосинтезу. У природі каротини містяться в помаранчевих, жовтих і зелених листках рослин, агрус, моркві, шипшині, абрикосах, шпинаті, салаті, помідорах, червоному перці, гарбузі, зеленій цибулі, капусті броколі, хурмі, грейпфрутах, чорниці, сливах, манго, персиках, чорній смородині, динях.
Відомо, що організм людини і тварин не може самостійно виробляти каротин. Каротин існує в двох різних формах: альфа-каротин (α-каротин) і бета-каротин (β-каротин). За своїм молекулярному будові альфа- і бета-каротин в цілому однакові і відрізняються тільки розташуванням подвійних зв’язків в останньому кільці їх молекул.
У промислових масштабах каротини отримують з натуральної сировини, яке містить їх у великій кількості, або синтезують хімічним шляхом. Залежно від способу виробництва добавка Е160а може бути двох видів:
- бета-каротин синтетичний (барвник Е160а (i));
- екстракт натурального каротину (добавка Е160а (ii)).
Одним з природних джерел отримання каротину є мікроорганізми, які запасають його в процесі своєї життєдіяльності. Мікробіологічний каротин виділяють з клітин водоростей, дріжджів, міцеліальних грибів, актиноміцетів і бактерій.
Технологію отримання мікробіологічних каротинів можна вважати чистою з екологічної точки зору, оскільки вона не передбачає застосування агресивних хімічних речовин і виключає шкідливі відходи.
Звичайним вихідним матеріалом для виробництва каротинів служать відходи, проміжні і побічні продукти борошномельної, крахмало-патокової, олійно-жирової, м’ясо-молочної та консервної промисловості.
В Іспанії каротин виробляють з певного виду грибів, в Австралії екстрагують з сушених водоростей. Значна частка синтетичного каротину на світовому ринку належить США. Ще одним із значних джерел добавки Е160а є рослини і певні види бактерій.
Бета-каротин є провітаміном, «сировиною», з якого організм синтезує вітамін А, званий також ретинол, і може бути активним антиоксидантом. Організм людини може створювати запас каротину в жировому прошарку, а також в печінці та, при необхідності, перетворювати його в вітамін А.
Давно відомо, що каротин корисний і життєво важливий для здоров’я людини. Існує безліч доказів того, що застосування бета-каротину в ролі харчової добавки позитивно впливає на організм.
Бета-каротин є ефективним захистом організму від впливу радіації, а також профілактичним засобом проти серцево-судинних і онкологічних захворювань. Харчова добавка Е160а відома своїм адаптогенною та імуностимулюючою дією.
Каротин нетоксичний. Надлишок провітаміну А в організмі не завдає шкоди, не призводить до серйозних ускладнень і не викликає розвитку гіпервітамінозу. Відомо, що тривале вживання Е160а не супроводжується негативними побічними ефектами.
Найкраще каротин засвоюється при вживанні спільно з харчовими маслами та жирами.
Харчова добавка Е160а використовується в харчовій промисловості в якості безпечного натурального барвника. Бета-каротин може надати харчовим продуктам різні колірні відтінки – від блідо-жовтого до насиченого оранжевого.
Каротин застосовується для фарбування і вітамінізації напоїв, соків, згущеного молока, йогуртів, маргаринів, майонезів, хлібобулочних і кондитерських виробів, сирів, вершків, рідких і пастоподібних молочних продуктів, сиру, безалкогольних напоїв.
Наскільки ви довіряєте цій харчовій добавці? Проголосуйте за 5-бальною системою (від 1 до 5 балів).
- Е-добавки
- продукти оброблені
- продукти необроблені
Е160а – Каротин | Добавкам.нет
Термін каротин (він же харчова добавка Е160а) використовується для позначення групи речовин, що мають хімічну формулу С40H56.
За структурою добавка Е160а – це ненасичені вуглеводні, що відносяться до групи каротиноїдів. Каротин – помаранчевий пігмент, що утворюється в результаті фотосинтезу рослин.
Каротини, наприклад, відповідають за помаранчевий колір абрикоса. Каротин не може вироблятися організмами тварин або людини.
Назва каротин походить від латинського carota – морква. Цей продукт за своєю природою багатий каротином. Крім моркви, особливо багато каротину містять такі овочі та фрукти: диня, хурма, абрикос, капуста, петрушка, гарбуз, солодка картопля, манго. Як правило, чим вища інтенсивність оранжевого кольору продукту, тим більше він містить каротину.
Барвник Е160а не розчиняється у воді, але може бути розчинним в органічних розчинниках і жирах. Добавка Е160а є провітаміном вітаміну А.
Надлишок каротину може відкладатися в організмі людини в печінці і жирах і при необхідності синтезуватися у вітамін А. Жовтий колір людського жиру – результат накопичення каротину.
Неперероблений каротин в організмі тварин може надавати забарвлення коров’ячого молока і продуктів, отриманих з нього (сиру, масла, сметани).
Існує дві основні форми каротинів: альфа-каротин (α-каротин) і бета-каротин (β-каротин). Також існують гамма-, дельта-, епсілон- і зета-каротини (γ, δ, ε і ζ-каротини), але вони не набули широкого поширення. Молекули альфа- і бета-каротину практично ідентичні, відрізняються лише позицією подвійних зв’язків в кінцевому кільці молекули.
У промисловості каротин (харчова добавка Е160а) або синтезується хімічним способом, або видобувається з продуктів, багатих каротином. Залежно від типу виробництва добавка Е160а ділиться на два підтипи: бета-каротин синтетичний (добавка Е160а (i)) і екстракти натуральних каротинів (барвник Е160а (ii)).
США постачає на світовий ринок більшу частину каротину, отриманого синтетичним шляхом, в Іспанії його виробляють із спеціального виду грибів, в Австралії витягають із сушених водоростей. Також промисловим джерелом добавки Е160а можуть бути інші рослини і деякі види бактерій.
В цілому каротин – життєво необхідний елемент. Він основне джерело вітаміну А в організмі людини. За своєю природою добавка Е160а є антиоксидантом – речовиною, що сповільнює процеси окислення клітин в організмі.
Однак надлишок каротину в організмі може призводити до захворювання каротінемією.
Так як каротин, на відміну від вітаміну А, володіє малою токсичністю, зазвичай каротінемія (гіперкаротінемія) не розглядається як небезпечне захворювання, хоча і призводить до зміни відтінку шкіри до більш жовтого кольору.
Не рекомендується вживати надмірну кількість добавки Е160а людям, які знаходяться в групі ризику ракових захворювань (курці, люди, які надмірно вживають алкоголь, працівники азбестової промисловості), так як в результаті декількох досліджень було доведено, що зайве вживання бета-каротину в їжу збільшує ризик ракових захворювань у людей цієї групи. Однак немає жодних досліджень, які б доводили, що це відноситься до всього населення в цілому.
Прийом бета-каротину призначають людям, що страждають підвищеною світлочутливістю (erythropoietic protoporphyria). Також його вживання допомагає запобігти зниженню когнітивних функцій.
Вживання бета-каротину в складі продуктів, що містять харчову добавку Е160а, не може завдати ніякої шкоди організму внаслідок невеликих доз і здатності організму синтезувати каротин у життєво необхідний вітамін А.
У харчовій промисловості харчова добавка Е160а використовується в якості безпечного барвника. Він зустрічається в напоях, соках, кондитерських виробах та інших продуктах.
Крім харчової промисловості бета-каротин застосовується в сфері нанотехнологій і в медицині.
Добавка Е160а дозволена для використання в продуктах харчування в Україні та багатьох інших країнах.
Харчовий барвник Е160a (Альфа, бета, гамма – каротин)
Назва: Е160а, Альфа, бета, гамма-каротини
Інші назви: Е160а, англ. E160a, E160a (Alpha – carotene, Beta-carotene, Gamma-carotene)
Група: харчова добавка
Вид: харчовий барвник
Вплив на організм: безпечний
Дозволена в країнах: країни ЄС, Україна
Опис Е160а
Харчова добавка Е160a (Альфа-каротин, бета-каротин, гамма-каротин) дозволена до використання в харчовій промисловості всіх країн. Барвник Е160а (альфа-каротин, бета-каротин) використовують для фарбування продукції в жовтий або помаранчевий колір.
Натуральний каротин екстракт (альфа-каротин) видобувається з рослинної сировини – з овочів (морква), ягід (агрус, чорна смородина, чорниця, шовковиця), фруктів (абрикоси і персики), а також з кукурудзи і червоного перцю.
Ідентичний натуральному барвнику і харчовий барвник бета-каротин, який отримують не лише при синтезі, а й виділяється з натуральних продуктів у процесі виділення інших каротинів. Каротин натурального походження має властивості антиоксиданту (уповільнює старіння клітин організму) і містить у собі ретинол – вітамін А, необхідний для зору.
Ці харчові барвники, на відміну від деяких натуральних барвників, не змінюють свої властивості при нагріванні (термообробці) і стійкі до впливу сонячного світла. Колір продукції з додаванням Е160а варіюється від світло-жовтого до оранжевого.
Застосування Е160а
При виробництві молочної продукції допустимо використання натурального каротину Е160а альфа-каротину і бета-каротину, ідентичного натуральному, для додання потрібного кольору, втраченого після термообробки.
Насичений жовтий колір набувають такі продукти харчування як вершкові креми, вершки, згущене молоко, маргарин, спред, майонез, твердий сир, йогурт. Кондитерські вироби і безалкогольні напої також можуть підфарбовуватися барвником Е160а.
Корми для тварин теж можна підфарбовувати за допомогою харчового барвника каротину. Добавка Е160а зустрічається в складі косметичних засобів і деяких сигарет.
Вплив Е160а на організм людини
Антиоксидантний вплив каротинів на клітини організму сприяє усуненню токсинів, перешкоджаючи їх накопиченню в організмі. Вітамін А, що міститься в каротині, покращує і підтримує роботу зору.
Було відмічено, що каротин підсилює опір організму перед негативним опроміненням радіації.
Але великі дози бета-каротину мають зворотний ефект і можуть нашкодити організму людини, так як у людей, що палять сигарети, багаторазово зростає ризик розвитку ракової пухлини в легенях, а у чоловіків після 50 років – аденому простати.
Завантаження …
Таблиця харчових барвників Е100 … Е182
Таблиця харчових добавок
Related posts:
Склад барвника Е160a Каротини. Користь і властивості барвника Е160а
Натуральні барвники, які людина отримує з природних компонентів, тобто продуктів харчування, несуть в собі чималу користь для організму. Тому корисні властивості барвника Е160a Каротини поряд з його відмінними фарбуючими здібностями широко використовуються в багатьох сферах промислового виробництва.
- Найчастіше натуральний барвник Е160a Каротини застосовується в харчових цілях для фарбування багатьох продуктів харчування, наприклад, таких як вершки, йогурти, згущене молоко, сир, соковмісні сироватки, а також ряд інших кисломолочних продуктів.
- Синтетичний бета-каротин застосовується як харчова добавка при виготовленні маргаринів, майонезів, ряду хлібобулочних і кондитерських виробів, а також певних видів напоїв без вмісту алкоголю.
- Завдяки універсальним властивостям барвника Е160a Каротини, його використання не обмежується тільки харчовою промисловістю – застосовується він і в сільському господарстві (комбікорм), у виробництві тютюнових виробів та косметичних засобів.
Склад барвника Е160a Каротини
Яскравим жовто-оранжевим кольором ця речовина зобов’язана складу барвника Е160a Каротини, який обумовлений способом отримання і, відповідно, різновидами. Перш за все, виділяють два види каротинів: натуральні і синтетичні.
Натуральні екстракти каротинів отримують з моркви, пальмової олії, кукурудзи, червоного перцю, персиків, абрикосів і агрусу. Природна добавка Е160a є антиоксидантом і являє собою відмінне джерело ретинолу, який відомий також під назвою вітамін А. Цей барвник Е160a Каротини стійкий до впливу високої температури та сонячних променів.
До другого виду барвника Е160a Каротини відноситься бета-каротин синтетичний, який, хоч і проводиться штучним шляхом, має ідентичні властивості з натуральною добавкою. До речі, синтетичний бета-каротин можна отримати не тільки штучним способом, але і виділити його з природних джерел разом з іншими видами каротинів.
Склад барвника Е160a Каротини дозволяє фарбувати продукти не тільки в яскраво-оранжевий колір, а й отримувати інші близькі відтінки: світло-жовтий, насичено-лимонний або морквяний. Відрадно, що і натуральна, і синтетична добавка Е160a дозволена для використання у всіх галузях промислового виробництва у всьому світі.
Користь барвника Е160a Каротини
З причини того, що користь барвника Е160a Каротини полягає в його антиоксидантних властивостях, вживання продуктів з даною добавкою перешкоджає накопиченню в організмі людини результатів перекисного ліпідного окислення, тим самим очищаючи його від шкідливих токсинів.