Користь і шкода рибних консервів, калорійність, види, зберігання

Скільки коштують рибні консерви (середня ціна за 1 бан.)?
50 грн.
Думаємо, важко знайти жителя наших широт, який жодного разу в житті не пробував рибні консерви.
Кілька в томаті та знамениті святкові шпроти, а також сардини в маслі і інші рибні консерви користуються стабільною популярністю і попитом у споживачів протягом декількох століть.
Варто зазначити, що рибні консерви, як і м’ясні, є продуктами харчування, які входять до щоденного забезпечення військовослужбовців і моряків.
Вперше консервовані продукти харчування з’явилися на початку XIX століття завдяки французькому кухареві Ніколя Апперу, який вирішив винайти спосіб, що допомагає зберігати відмінні смакові та споживчі характеристики продуктів харчування тваринного і рослинного походження протягом тривалішого часу. Рибні консерви – це нічого інше, як повністю готовий до вживання продукт харчування, який має значний термін придатності і зберігання.
Склад рибних консервів
Крім великого терміна зберігання рибні консерви вигідно відрізняються зручністю транспортування, оскільки, як правило, продукт розфасовують у жерстяні банки невеликого розміру.
Склад рибних консервів залежить від різновиду, а також способу виробництва. Як правило, крім риби в складі рибних консервів містяться спеції, а також прянощі.
Сучасна харчова промисловість може запропонувати досить багатий вибір різних видів рибних консервів.
Всі види рибних консервів можна поділити на дві основні групи:
- натуральні рибні консерви або консерви «у власному соку», тобто продукт, виготовлений із застосуванням рибного бульйону або желе, отриманого безпосередньо з риби без додавання рослинних жирів;
- закусочні рибні консерви або продукт, у складі якого присутні додаткові рослинні жири.
Користь рибних консервів
Варто зазначити, що до теперішнього часу не вщухають суперечки з приводу користі і шкоди рибних консервів. Існує думка, що при термічній обробці зі складу рибних консервів зникає більша частина корисних вітамінів, а також незамінних для людського організму сполук природного походження. Це означає, що користі в рибних консервах нібито не залишається.
Однак дане твердження не на всі сто відсотків відповідає дійсності.
При термічній обробці склад первинної сировини змінюється, проте корисні сполуки не зникають, а лише скорочується їх початкова кількість в готових рибних консервах.
Тому рибні консерви все ж приносять користь людському організму, проте не таку, як свіжа риба. Калорійність рибних консервів залежить також від виду і складу продукту.
Шкода рибних консервів
Однак в середньому калорійність рибних консервів не перевищує 88 ккал, які містяться в 100 грамах продукту. Крім користі існує також шкода рибних консервів, який може виникнути при вживанні продукту в їжу у великих кількостях.
Варто зазначити, що головною загрозою рибних консервів можна вважати небезпеку зараження ботулізмом (інфекційне захворювання).
На жаль, за зовнішнім виглядом рибних консервів просто неможливо без лабораторного дослідження визначити наявність або відсутність хвороботворних бактерій. Медики рекомендують перед вживанням у їжу стерилізувати рибні консерви, оскільки термічна обробка здатна знищити шкідливі мікроорганізми.
Калорійність рибних консервів 88 кКал
Енергетична цінність рибних консервів (співвідношення білків, жирів, вуглеводів – БЖУ):
Білки: 17,5 г (~70 ккал) Жири: 2 г (~18 ккал) Вуглеводи: 0 г (~0 ккал)
Енергетичне співвідношення (б | ж | у): 80% | 20% | 0%
Пропорції продукту. Скільки грам?
в 1 банці 250 грамів
В’ялена риба
Копчена риба
Риб’ячий жир
Солона риба
Корисні властивості рибних консервів для людини
Сьогодні на прилавках можна придбати консерви з будь-якого виду риби, зустрічаються як елітні сорти з морських глибин, так і жителі річок і водойм. Консерви з риби зручні у використанні, їх можна застосовувати як самостійну страву або в ролі інгредієнта. Як визначити користь і шкоду рибних консервів? Розглянемо всі нюанси цього популярного продукту.
Користь
Корисні властивості риби пов’язані з вмістом у ній вітамінів та незамінних елементів. Чи зберігаються ці речовини при термічній обробці? Натуральні рибні консерви не втрачають своїх якостей при консервації. У продукті зберігаються кальцій, магній, а також лікопін, антиоксиданти. При термічному впливі корисні сполуки не зникають, а склад первинної сировини видозмінюється.
У рибному консервованому продукті є фосфор та насичені жирні кислоти, які необхідні для повноцінного розвитку і живлення мозку. Вживання рибних продуктів сприятливо впливає на гарну діяльність ендокринної системи людини.
Рекомендується споживати натуральні консерви з риби при важких фізичних навантаженнях та кардіологічних проблемах. Використання консервованого продукту скорочує час приготування, його можна брати в поїздки, використовувати як швидке перекушування.
Розглянемо користь популярних консервів окремо.
Сайра
Консервована сайра зберігає корисні елементи, як і свіжа риба. Регулярне споживання продукту дозволяє знижувати ризик серцево-судинних захворювань. Сайра – лідер за вмістом докозагексаєнової та ейкозапентаєнової кислот.
Горбуша
У складі риби міститься значна кількість кислот, необхідних для нормальної роботи обмінних процесів, вони позитивно впливають на стан шкірного покриву, зміцнюють імунітет. У складі горбуші багато білка, який дуже легко засвоюється.
Кета
Червона риба має в складі живильний білок, фосфор, має ніжний смак, використовується для приготування перших і других страв. Вживання натурального продукту покращує роботу головного мозку, зміцнює пам’ять, постачає організм жирними кислотами.
Бичок в томатному соусі
Консерви з бичка мають приємний смак, містять дієтичне м’ясо, вони підходять людям, що стежать за своєю вагою. Після термічної обробки в складі залишається достатній обсяг вітамінів – кальцію, нікелю, заліза, калію, хрому, йоду і фтору.
Кілька в томатному соусі
Кілька відноситься до джерел білка, не перевантажуючи травний тракт, є джерелом фосфору, кальцію та вітаміну D.
Шпроти
Жирна риба містить незамінні амінокислоти, вітаміни А і Е, а також вітамін D. У складі шпрот великий вміст кальцію, вітамін, необхідний для кісток. Шпроти приємні на смак і є хорошою основою для приготування бутербродів.
Тунець
Натуральні консерви з тунця можуть зрівнятися зі свіжою рибою. Тунець містить фосфор, жирні кислоти, калій. Споживання консервованого тунця добре впливає на зір, нормалізує тиск і імунітет.
Шкода
Шкода рибної консервованої продукції в тому, що вони містять велику кількість спецій і солі. Речовини затримують рідину, провокують набряки, підвищують холестерин. Надлишок солі негативно впливає на стан кровоносних судин мозку.
У продукті часто додають консерванти, надмірне споживання їх шкідливе для організму. Якщо вибирати між свіжою рибою і консервами, то рекомендується саме натуральний продукт. У консервах корисних речовин все ж менше.
Зміст рослинного масла в деяких консервах додає калорійності, тому небажано налягати на блюдо при зайвій вазі. Найбільш калорійні консерви – шпроти і скумбрія. Ще одна небезпека споживання консервації – можливість зараження ботулізмом.
Палички ботулізму викликають нудоту, біль в животі, погіршують самопочуття, порушують роботу кишечника і шлунка. Небезпечні мікроби з’являються в банках при неправильному зберіганні або минулому терміні придатності.
Протипоказання
Рибні консерви не рекомендується давати дітям до трирічного віку або зловживати при таких захворюваннях:
- ниркова недостатність;
- гіпертонія;
- остеопороз.
Чи можна вагітним і годуючим жінкам
Вагітним жінкам не рекомендується включати в меню рибні консерви з кількох причин. У промислову консервацію часто додають антибактеріальні препарати, різні хімікати. Консервуючі речовини містять багато алергенів. Важливо! Вагітним не можна споживати консервований тунець.
У цій рибі високий вміст ртуті, яка накопичується в організмі і створює небезпеку для плода. Під час годування малюка потрібно ретельно перевіряти склад продукту. Вводити в раціон консерви можна тільки через два місяці після народження. Якщо малюк схильний до алергії, то спочатку пробують маленький шматочок і стежать за реакцією.
Не можна споживати продукцію з консервантами, адже багато речовин неприпустимі для годуючих мам.
Склад
Вітаміни та мінерали в складі консервів залежать від риби, яка в них міститься. Великий вміст вітамінів А і Д є в консервах з печінки тріскових риб. 200 грам рибних консервів здатні забезпечити 4% добової потреби організму у вітамінах В12, А, С і В1.
Сильно коливається вміст вітаміну РР в різної продукції. В натуральних консервах лососевих і сардини міститься пантотенова кислота. Розглянемо усереднену таблицю змісту елементів на 100 грам. Варто враховувати, що елементи можуть відрізнятися в залежності від сорту риби.
Нутрієнт | Кількість |
Калорійність | 88 кКал |
Білки | 17.5 г |
Жири | 2 г |
Вода | 70 г |
Вітаміни | |
Вітамін РР | 2.905 мг |
Макроелементи | |
Сірка | 175 мг |
Хлор, Cl | 165 мг |
Мікроелементи | |
Молібден | 4 мкг |
Нікель, Ni | 6 мкг |
Фтор | 430 мкг |
Хром, Cr | 55 мкг |
Цинк | 0.7 мг |
Калорійність різних рибних консервів:
- Горбуша свіжа – 142;
- Збитки відварна – 114;
- Камбала смажена – 223;
- Кета солона – 184;
- Кілька балтійська – 137;
- Лосось соте – 379;
- Минтай під маринадом – 211;
- Палтус відварений – 216;
- Сайра в олії – 283;
- Сардина в маслі – 221;
- Скумбрія в маслі – 278;
- Щука в томатному соусі – 108.
Як готувати
Натуральні консерви готують з цільної риби, в неї додають тільки спеції і сіль. Найдорожчі сорти риби – осетрові і лососеві. При обробці з шматків риби обрізаються хвіст і плавники. Обрізані шматки в консервах зазвичай дешевші за цілісні.
Зберігання
Зберігають консерви в сухих приміщеннях, обов’язково враховуючи температурний режим. Існують наступні норми зберігання:
- Натуральний продукт зберігається при температурі 0 + 10°C;
- В маслі – 0 – + 20°C;
- В томатному соусі – 0 – + 5 °C.
Загальний термін зберігання – до трьох років. Натуральна консервована риба зберігається від 6 до 24 місяців. Продукти в маслі – від 12 до 24 місяців. Консерви в томатному соусі – від 6 до 18 місяців.
Вміст розкритої банки потрібно відразу перекласти на тарілку зі скла або в скляну ємність. Бажано вжити відкритий продукт протягом доби. Коли на рибу починає вплив кисню, продукт швидко окислюється.
При довгому зберіганні у відкритому вигляді зростає ризик отруєння.
Як вибрати
При покупці потрібно звернути увагу на етикетку жерстяної банки. На ній зазвичай вказаний сорт сировини, вид риби, спосіб приготування, поживний і хімічний склад. До натуральних відноситься продукт у власному соку, без додавання олії. Щоб посилити смак, в консерви зазвичай додають спеції, олію, томатний соус.
Цю продукцію зазвичай відносять до закусочних. Потрібно уважно ставитися до терміну зберігання та відстежувати дату виготовлення. Частина сортів риби зазвичай перетворюють в консерви після розморожування замороженої риби, а деякі відразу піддають консервації. Корисною вважається рибка, яка не зазнала попереднього заморожування.
Банка не повинна бути роздутою, пом’ятою, мати додаткові ушкодження. Якщо банка трохи роздута, то від неї потрібно відразу позбутися, оскільки існує небезпека зараження ботулізмом.
Після відкриття варто звернути увагу на зовнішній вигляд: риба повинна мати природний вигляд, в ній не повинно бути підозрілих змін і вкраплень. Якщо продукт має аромат згірклого жиру, його не слід вживати.
З чим поєднується
Рибні консерви поєднуються з овочами, їх часто додають у різні салати. Часто саме цей продукт стає головним компонентом холодних закусок. Варто спробувати змішати консерви з яйцем, цибулею, морквою. Вийде знаменитий салат «Мімоза». Поєднується продукт із зеленим горошком, свіжим огірком, листям салату, вареним рисом.
Продукт часто використовують для супів, в першу страву додають картоплю, рибу в консервованому вигляді та рис. Отже, рибні консерви мають не тільки користь, але можуть завдати шкоди. Слід з обережністю вживати їх при деяких захворюваннях, є обмеження при вагітності та годуванні груддю.
Є особливості вибору продукту, важливо стежити за терміном придатності і не зберігати тривалий час у відкритому вигляді.
Рибні консерви: користь і шкода
Вітаю всіх любителів здорового способу життя та спорту!
Для отримання м’язової маси, сили, стрункості та енергетичного запасу в бодібілдінгу, фітнесі, пауерліфтингу, в будь-якому виді спорту необхідно якісне надходження поживних речовин у процесі харчування. Не завжди є можливість приготувати страву на швидку руку. Для цього до нас на допомогу прийдуть звичайні консерви. Відкрив, заправився, і все.
Але для більш ретельного опрацювання цієї теми давайте розглянемо користь і шкоду консервів, які можуть принести нашому здоров’ю в процесі побудови якісного результату у вигляді бажаного тіла.
Ми зупинимося не на всіх видах консервації. Не будемо заглиблюватися в овочеві, грибні, фруктові; досліджуємо тільки рибні та м’ясні консерви. Користь і шкода рибних консервів. Вони, на мій погляд, найпотрібніші для спортсменів і атлетів.
Історія цього явища корінням сягає в Древній Єгипет, поняття – консервування з латинського «збереження» існує кілька століть. Офіційним першовідкривачем тривалого збереження продуктів вважається французький кухар Ніколь Аппер.
Консерви також були дуже поширені, тому, коли не існувало спортивного харчування, багато культуристи використовували рибні та м’ясні консерви як додаткове джерело білка і вітамінів.
Зараз відійду від звичного опису і почну розповідати про мінуси, які можуть дати бляшані баночки. Як люди люблять спочатку погану новину, а потім хорошу!
Шкода, що можуть принести здоров’ю вживання рибних консервів
- Говорячи про здорове харчування, існує думка, що після термічної обробки риби або м’яса продукти втратили свої корисні властивості у вигляді мікроелементів і вітамінів. Це не зовсім так. Після впливу високої температури в продуктах активізуються корисні антиоксиданти – лікопін, бета-каротин. Лікопін відмінно справляється з розщепленням жиру, нормалізує апетит і сприяє зниженню ваги. Бета-каротин здатен захистити тканини організму від впливу радикалів, що викликають онкологію. Шкіру захищає від передчасного старіння, надає еластичність, оксамитовість.
- З мінусом, з яким я погоджуюсь, є ботулізм. Загроза цієї бактерії з’являється в результаті неякісної термообробки або недотримання технологічних процесів при приготуванні консервів. Але і тут все залежить від вас. Щоб не заразитися ботулізмом, потрібно грамотно підійти до вибору консервів. Обов’язково дивіться на дату випуску; якщо анаеробна середовище не порушене (банка не роздута), сміливо можете купувати. У будь-якому випадку рекомендую вдома піддати товар стерилізації. Адже фрукти та овочі ми регулярно миємо.
- Наступним шкідливим фактором є невідповідність продукції саме стандартам. Консервація, зроблена по ТУ, може містити ароматизатори, підсилювачі смаку, барвники, перевищений вміст солі та цукру. Зверніть на це увагу. Не беріть товари, де багато добавок, олії чи оцту. Я купую тільки баночки з начинкою у власному соку.
- На що точно потрібно звернути увагу, так це на можливість впливу БФА (бісфенол-А). Це пластифікатор, що використовується в хімічному покритті з внутрішньої сторони банки. У XXI столітті вчені на основі досліджень визнали шкоду БФА для здоров’я. З цього моменту багато виробників консервують без застосування бісфенолу-А. Уважно читайте етикетки.
- При розтині бляшанки намагайтеся з’їсти весь вміст одразу, щоб не завдати шкоди здоров’ю консервами. Адже зберігання такого елемента в початковій тарі допускається не більше двох годин. Якщо не вдається скуштувати все одразу, перекладіть в емальований посуд.
- З бюджетної точки зору на сьогоднішній день рибні консерви мають різницю в ціновому діапазоні. Тут потрібно дивитися на можливості свого бюджету. Але точно знаю, целісний продукт з кісточками не містить добавок, але й дорожчий. Раз на тиждень можна дозволити собі з’їсти баночку.
З негативними моментами розібралися? Переходимо до плюсів. Хто тільки почав займатися в тренажерному залі, можете додати в свій раціон консервовану рибу та м’ясо. Що це дає, дивіться нижче.
Користь рибних і м’ясних консервів
Для цього давайте розглянемо конкретні зразки консервованої продукції. Почнемо з мого улюбленого – тунця. Рибка – відмінний варіант для набору м’язової маси в бодібілдингу. Тунцеві варіанти містять у середньому 25 грам високоякісного протеїну, при цьому є низькокалорійними – всього 144 ккал на 100 г. Запас енергії і тонусу м’язів забезпечує селен. Детальніше про продукти, що містять селен, прочитайте тут. Вітаміни Е, А, В12 також присутні в складі. А які вітаміни потрібні для справжнього бодібілдера, ознайомтеся в цій статті мого блогу. Про лікопін і бета-каротин я згадував вище.
Сардини у власному соку володіють величезною кількістю ненасичених жирів Омега-3, Омега-6 і 9. Додаємо фосфор; кісточки сардини містять кальцій, вітамін D.
Таке наявність збільшує вироблення тестостерону, гормону, який так необхідний у силових видах спорту.
Жирораствориме з’єднання коензим Q10, що переводиться з латині «всюдисущий», провокує організм на спалювання жирових відкладень. Ось вам процес схуднення в дії.
Консерви з лосося. Рекордне число Омега-3. Присутність жирів виду ЕРА, DHA зміцнюють суглоби, особливо важливо під час роботи з обтяженнями на ноги. Активізує зростання м’язових волокон як природний анаболік.
Консервовані краби. Ще одне ласощі для відвідувачів тренажерних залів і фітнес-центрів. Користь цього виду консервів криється в білку та цинку.
Цинк відмінно зміцнює імунітет. Кращого джерела цинку ви не знайдете. В аптечних мережах продають препарати з цинком, зміст останніх мінімізовано, а у крабах його предостатньо.
Обов’язково включайте в свою харчову програму баночку з морською істотою.
Щодо м’ясних консервів, я б відніс користь курки у власному соку. Така курка нічим не гірша за звичайну курячу тушки. Білок, цинк, селен та інші мікроелементи присутні в ній. Вигода супроводжується економією часу на приготування. Якщо побачите в магазині такий товар, беріть сміливо.
Якщо ви не знаєте, як швидко заправитися протеїном з консервів, пропоную найпростіший рецепт бутерброда з консервами.
Нам знадобиться:
- баночка тунця у власному соку – 1 шт.
- селера – 3 стебла
- помідор – 1-2 шт. (невеликого)
- сир, перець, сметана, кінза – за смаком.
Дістаємо тунець з банки, в тарілці розминаємо до однорідної маси. Додаємо дрібно порізану кінзу та селера. Додаємо інгредієнти: сметану, сіль, перець.
Викладаємо всю цю суміш на нарізану булочку грубого помелу. На масу поміщаємо колечка помідорів і посипаємо натертим сиром. Ставимо в мікрохвильовку. Все готово.
Якщо у вас є свої рецепти бутербродів з консервів, діліться в коментарях до статті.
Користь рибних консервів – експертна думка
кандидат медичних наук, лікар-дієтолог, головний лікар клініки здорового харчування «Фактор ваги», автор книг «Я вмію худнути» і «Я вмію худнути легко і просто день за днем»
– При відсутності риби консерви можуть стати цінним доповненням до раціону і принесуть організму користь, але за умови, що ви будете слідувати простим правилам.
Залежно від способу приготування і призначення рибні консерви поділяються на:
- натуральні у власному соку,
- в томатному соусі,
- у маслі,
- паштети і пасти,
- рибоовочні консерви,
- дієтичні,
- для дитячого харчування.
Слабкі сторони рибних консервів
В ідеалі рибні консерви повинні складатися з риби одного конкретного виду (а не асорті) і солі. Сіль в цьому випадку не тільки підсилює смак, але й є відмінним консервантом.
Однак при консервації, як правило, використовують найпростішу, кам’яну сіль з високим вмістом натрію. Причому нерідко солі в консервах буває більше покладеної норми, що провокує затримку рідини в організмі, підвищення артеріального тиску і набряки.
Саме тому такі продукти не рекомендуються гіпертонікам і людям з порушенням функції нирок.
Крім риби у власному соку, часто зустрічаються рибні консерви в маслі та томатному соусі. Додавання масла, найчастіше соняшникової, збільшує калорійність продукту і стимулює викид жовчі. Тому такі види консервів протипоказані людям з дискінезією жовчовивідних шляхів і надмірною вагою.
У чому користь?
- Риба відноситься до швидкопсувних продуктів; відразу після вилову її потрібно або заморожувати, або переробляти. Виготовлення консервів збільшує термін придатності риби, робить доступними різні сорти риби.
- У консервованій продукції зберігається частина корисних властивостей свіжої риби: макро- і мікроелементи (фосфор, магній, кальцій, калій тощо), частково вітаміни (наприклад, групи В). На жаль, при термічній обробці більшість з них руйнується.
- У жирних сортах консервованої риби зберігаються омега-3 жирні кислоти.
- Це дуже важливі компоненти для нашого імунітету, підтримки здоров’я кісток, нігтів, волосся, шкіри, а також нормального обміну речовин.
- Томатна заправка за калорійністю значно нижча, ніж масляна; більш того, якщо соус приготований правильно і в ньому немає штучних ароматизаторів, загусників і оцтової кислоти, то він стає джерелом лікопену – речовини з томатів, що володіє протираковою активністю. І це можна віднести до безперечних плюсів.
Іноді при розтині банки звертає на себе увагу запах згірклого жиру або темно-коричневий (іржавий) колір риби. Вся справа в тому, що при тривалому зберіганні (особливо при недотриманні температурних режимів) риба і масло можуть вступати в хімічні реакції з внутрішньою стороною банки, і в результаті продукт псується. Таку банку викидайте без жалю.
Крім жерстяних банок, використовується пластикова тара. Термін зберігання такої продукції набагато менше, і для неї встановлені більш жорсткі температурні умови: пресерви зберігаються не більше півроку і бажано в холодильнику при температурі не вище 10-15 °С.
Окремо про шпроти
Для виробництва даного виду консервів використовується риба гарячого копчення. Причому зараз шпроти в олії виробляються не тільки з копченої, а й зі свіжої консервованої риби з використанням харчової добавки «рідкий дим».
Підкопченими, особливо хімічна добавка, яка використовується для додання рибі запаху димку і специфічного забарвлення, одночасно збільшує кількість канцерогенів в консервах.
Підраховано, що для нейтралізації шкідливого впливу однієї банки шпрот необхідно таку кількість антиоксидантів, якого вистачить на тиждень «правильної» життя. Тому дієтологи не рекомендують вживати в їжу ці продукти.
Це була одна з найулюбленіших закусок. Без шпрот не обходився жоден святковий стіл. У сучасний час сировиною для виробництва цієї консервованої продукції служить будь-яка дрібна риба – балтійська, північноморська, чорноморська кілька, тюлька, салака, молодь оселедців. Сьогодні шпротами називають будь-які консерви з дрібної копченої риби.
Не можна стверджувати, що рибні консерви в повній мірі можуть замінити свіжу рибу. У той же час при відсутності риби консерви можуть стати цінним доповненням до раціону і принесуть організму користь, але за умови, що ви будете слідувати простим правилам.
Рибні консерви не слід їсти частіше 1-2 разів на тиждень.
- У пріоритеті консерви у власному соку або в томатній заправці. Бажано, щоб це були тунець, лосось, білуга, горбуша, зубатка, кета, осетер, палтус, путасу, сайра, сардінелла, ставрида, хек і оселедець.
- Для тих, що худнуть, ідеальний продукт – тунець і хек.
- Не рекомендується їсти консерви гіпертонікам, людям із захворюваннями нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту і схильністю до набряків.
Інформація для батьків
Купуючи «дитячі» рибні консерви (швидше за все, вони будуть у вигляді тефтелек або суфле), уважно прочитайте етикетку, переконайтеся, що вони підходять за віком вашому малюкові і рекомендовані для дитячого харчування. У них буде набагато менше солі, а з добавок дозволені тільки чорний перець і лавровий лист.
Дітям можна давати «дорослі» рибні консерви у власному соку, але тільки з п’яти років і у вигляді супу або додаючи потроху в салат при відсутності звичайної риби.
Користь і шкода рибних консервів для організму людини
Деякі люди кажуть, що шкода рибних консервів перевищує користь. Дієтологи стверджують: при відсутності свіжої риби консерви стають цінним доповненням до раціону.
З’ясуємо, чим корисні рибні консерви, як їх вибирати і зберігати. Кому протипоказано вживання цього продукту.
Історія появи консервів
Люди намагалися зберігати продукти понад 3 тис. років тому. Найдавніші консерви були виявлені в гробниці Тутанхамона. Це була качка, смажена в оливковій олії, укладена в глиняний горщик, запечатаний смолою. Як стверджують фахівці, продукт залишився їстівним. Собаки не відмовилися з’їсти історичне блюдо. Треба сказати, що ці тварини не їдять небезпечну їжу.
У 1800 році Наполеон заснував премію за винахід тривалий спосіб збереження продуктів. Тільки через 9 років кухар з Франції Ніколя Аппер створив перші консерви. М’ясо, поміщене в скляні банки з герметичною кришкою, піддавалося тривалому кип’ятінню.
Оскільки посуд зі скла часто билася, П’єр Дюран замінив банки залізними. У 1812 році було налагоджено ручне виробництво консервів. Американці стали випускати їх на верстатах. Консерви використовувалися на війні.
У 1870 році в Україні відкрився свій консервний завод, який став випускати тушковану яловичину. Продукт сподобався і солдатам, і мирним громадянам. У XX столітті Радянський Союз став лідером за кількістю найменувань продукції, що випускається. Входили в це число і рибні консерви.
Склад продукту
Сьогодні вітчизняна харчова промисловість пропонує великий вибір консервованої рибної продукції, яка ділиться на два основних види:
- Натуральні консерви у власному соку. Вони готуються на бульйоні і желе з цієї ж риби без будь-яких інших добавок.
- Закусочні консерви готуються на основі рослинної олії.
Склад і калорійність консервованого продукту залежать від виду риби і способу приготування. При виготовленні використовують прянощі, спеції. Середня енергетична і харчова цінність на 100 грам готового продукту:
- білок – 18,5 г;
- жири – 2,0 г;
- вуглеводи – 0;
- калорійність – 88 ккал.
Як бачимо, харчова цінність представлена переважно білками.
Виловлену рибу солять на борту корабля. На рибному комбінаті її піддають обробці за різною технологією в залежності від продукту. Для приготування кільки в томаті рибку пересипають борошном, смажать в олії. Потім розкладають по консервних банках, заливають томатним соком.
При виготовленні шпрот використовують різні види дрібної рибки. Найчастіше коптять кільку або сайру, укладають в банки і заливають маслом.
Користь рибних консервів
У воєнний час консерви становили основний пайок солдатів у всіх країнах. Рибні консерви і в мирний час входять в щоденне забезпечення моряків та інших військовослужбовців.
Існує думка, що консерви не приносять користі, оскільки під час термічної обробки цінні речовини руйнуються. Це лише частина правди. У процесі приготування змінюється початковий склад риби.
Фахівці з’ясували, що в консервах корисних речовин більше, ніж у смаженій або вареній рибі.
Користь для здоров’я консервованої сайри забезпечують речовини, представлені в таблиці.
Зміст вітамінів
Кількість
Зміст мінералів
Кількість
B2 | 0,22 мг | сірки | 172 мг |
B6, піридоксин | 0,45 мг | марганцю | 1 мг |
C, аскорбінова кислота | 2,3 мг | фосфору | 0,44 мг |
PP, нікотинова кислота | 3,0 мг | цинку | 0,71 мг |
кальцію | 375 мг | ||
заліза | 0,68 мг | ||
хлору | 840 мг |
Користь для організму консервів з риби обумовлена їх компонентами:
- Корисні жири Омега-9, 6 і 3 знижують «шкідливий» холестерин, підвищують його корисну фракцію, попереджаючи розвиток інфаркту, інсульту.
- Мінерали необхідні для скорочення серцевого м’яза, підтримки тонусу артерій і вен.
- Консерви містять цинк, який зміцнює чоловічу потенцію. Цей мікроелемент підвищує рухливість сперматозоїдів, покращує репродуктивну функцію.
- Завдяки вмісту заліза підвищується рівень гемоглобіну.
- Кальцій і фосфор необхідні для зміцнення зубів, кісткової тканини.
Поліненасичені жирні кислоти покращують обмінні процеси в корі головного мозку. Зміцнюють пам’ять, увагу і розумові здібності; попереджають розвиток інсульту.
Велику користь організму приносить ікра, в тому числі з минтая, в якій міститься багато білка.
Шкода рибних консервів
Шкода консервованої риби пов’язаний, перш за все, з методом її приготування. Консерви в маслі протипоказані людям з хворобами печінки, жовчного міхура та підшлункової залози. Не будуть корисні калорійні консерви при ожирінні. Особам з цими захворюваннями рекомендуються продукти у власному соку.
Шкода консервів з тунця пов’язаний з небезпечним накопиченням ртуті в тілі і шкірі цієї риби. Вона мешкає в глибинах океану, харчуючись водоростями, які вбирають важкі метали з морської води. Щоб уникнути перевищення кількості ртуті в організмі, дієтологи радять вживати тунця не частіше двох разів на тиждень.
Допустимість для окремих категорій людей
Незважаючи на корисні властивості, деякі консервовані риби мають свої негативні якості. Особливо це стосується майбутніх мам.
Для вагітних і годуючих
Вагітним краще вживати свіжу рибу. Вона містить багато мінералів і вітамінів для матері і плоду. Корисна для вагітних горбуша, форель, сардінелла, сардина.
Рибні консерви містять антибактеріальні препарати. Їх додають для збереження сировини в банку. Найчастіше додається тетрациклін, який негативно діє на плід.
У першому триместрі, коли йде закладка органів плоду, консерви не можна вживати.
Консерви допускаються під час вагітності в обмеженій кількості. Високий вміст солі і смакових добавок також шкодять матері-годувальниці, порушують водно-електролітний баланс вагітної жінки.
Для дітей
Для молодшого віку є в продажу дитячі рибні консерви у вигляді суфле або тефтелек. Купуючи продукт, переконайтеся, що він підходить вашому малюкові.
Рибні консерви для дорослих вирішуються дітям тільки з 7-річного віку в невеликій кількості. Їх додають в домашні салати. Шкода сардини в консервах полягає в наявності великої кількості солі, барвників, антибіотиків. Вони можуть викликати у дитини алергію.
При схудненні
Жінкам, які дотримують дієту, зашкодять тільки консерви, бланшіровані в маслі. Велика кількість жирів збільшує їх калорійність. Тому жінкам, які прагнуть до схуднення, слід виключити такий продукт зі свого раціону.
Зате дуже корисною буде відварна риба нежирних сортів, приготована за рецептами з томатною заправкою, яка по калорійності нижча, ніж масляна. Якщо соус приготований правильно, в ньому немає шкідливих добавок – загусників, барвників.
Правила споживання
Дієтологи не рекомендують включати в раціон консерви частіше 1-2 разів на тиждень. Слід надавати перевагу рибі у власному соку або томатному соусі:
- сардінелла;
- лосось;
- минтай;
- горбуша;
- скумбрія;
- оселедець івасі.
Не варто їсти консерви пацієнтам, що страждають на гіпертонічну хворобу, нефритом, патологією печінки або ожирінням. Для жінок, які намагаються позбавитися від зайвої ваги, ідеально підходять рибні консерви у власному соку – хек і тунець. Вони містять багато корисних мікроелементів.
Правила вибору та зберігання
Консерви принесуть користь, якщо правильно їх вибирати. Для цього слід дотримуватися деяких правил:
- В першу чергу дивіться на термін придатності продукту. Він зазначений на кришці тисненням або протягнутий в пресі незмивною фарбою.
- Надавайте значення упаковці. Не купуйте банку з бомбажем (здуттям кришки). Ці консерви можуть бути заражені смертельною отрутою ботулізму.
- При розтині дивіться на зовнішній вигляд продукту. Риба однакових розмірів має приємний запах. Різнорідна маса говорить про несумлінність виробника.
Закрита консервна банка повинна зберігатися в холодильнику до зазначеного терміну придатності.
У розумних кількостях консерви принесуть користь. Треба тільки правильно вибрати продукт і дотримуватися правил зберігання. Консервована риба забезпечить наш організм частиною корисних компонентів, які були у свіжій.
Сайра: консерви, користь і шкода, калорійність свіжої та консервованої риби
Сайра – океанічна риба, луска якої має сріблясто-сірий колір з боків і синьо-зелений відтінок на спині.
Її м’ясо смачне і ніжне, тому багато любителів риби охоче купують цей продукт. Сайра багата цінними мікроелементами і вітамінами, корисна для здоров’я.
Чим корисна риба сайра, чи не шкідливі рибні консерви для нашого організму, яка калорійність продукту (скільки калорій у свіжій та консервованій рибі, в маслі і у власному соку)?
Вибираючи консервовану сайру, користуйтеся такими правилами:
- На банці має бути присутня рівно наклеєна етикетка з добре читаним складом. На першому місці в списку вказують тип сировини, з якого виготовлений продукт.
- Металева банка не повинна мати пошкоджень і здуття.
- Після розтину консервів потрібно подивитися на колір м’яса: воно повинно бути світлим, без темних включень.
- Свіжоморожені тушки вибирають так:
- Товщина льодової глазурі повинна бути тонкою.
- Свіжі тушки мають натуральний колір, без жовтого відтінку.
- Риба повинна бути рівною, без пошкоджень.
- На упаковці обов’язково повинні бути присутніми заводські маркування.
- Висока цінність продукту пояснюється тим, що він містить багато мікроелементів і мінералів, білків, які легко засвоюються організмом.
- Свіжа риба:
- Білки – 19,5 г
- Жири – 14,1 г
- Вуглеводи – 0 г
- Калорії – 294 ккал
- Глікемічний індекс – 0.
- Консервована в маслі:
- Білки – 18,3 г
- Жири – 23,3 г
- Вуглеводи – 0 г
- Калорії – 192 ккал.
- Консервована у власному соку:
- Білки – 19 г
- Жири – 23,5 г
- Вуглеводи – 0 г
- Калорії – 192 ккал.
Сайра дуже корисна для дорослих чоловіків і жінок. Вона багата кальцієм, залізом, магнієм, тому робить кістки міцними, попереджає анемію. Якщо регулярно включати її в меню, можна не боятися появи хворобливих м’язових судом.
Жінкам в період вагітності і лактації цей продукт теж буде корисний, але у відварному або запеченому вигляді. Від консервів бажано відмовитися або вживати їх у мінімальній кількості.
Риба благотворно впливає на кісткову тканину, покращує стан волосся і шкіри, зміцнює імунітет, має загальний протизапальний ефект.
Оскільки сайра містить вітамін D і фосфор, її включають в харчування дітей з 2 років. Ці речовини допомагають кальцію краще засвоюватися, в результаті скелет розвивається нормально, зуби стають міцними.
Літнім людям необхідно частіше їсти цю рибу. Вона містить амінокислоту таурин, яка благотворно впливає на склад крові, стимулює утворення жовчі, нормалізує процеси травлення. Якщо вживати її регулярно, можна не боятися карієсу, остеопорозу, артриту, раку печінки.
Дуже корисна сайра і для алергіків. Ті, які їдять її хоча б раз на тиждень, рідше страждають від алергії і висипань, а загострення у них протікають в легкій формі.
Якщо виробник порушував технології виробництва, продукт може завдати шкоди організму. Не завжди сира риба зберігається правильно, тому якість готових консервів може розчарувати.
- Важливо, щоб на виробництві використовувалося якісне рослинне масло, інакше продукт буде становити реальну небезпеку для здоров’я споживачів.
- Оскільки в консервах міститься багато солі, їх не рекомендовано вживати людям, які страждають:
- Патологіями серцево-судинної системи.
- Хворобами печінки, жовчного міхура.
- Порушеннями роботи органів шлунково-кишкового тракту.
- Пряме протипоказання до вживання сайри – індивідуальна непереносимість.
- Ще кілька цікавих фактів про користь і шкоду сайри і рибних консервів:
Свіжоморожену рибу розморожують і чистять. Важливо видалити всі нутрощі, ретельно промити черевце. Це дозволить уникнути зараження скребня, які мешкають в кишечнику риби.
Сайру смажать або відварюють, запікають в духовці. Зберігати її в морозильній камері занадто довго не варто, оскільки з часом її корисні властивості і смак погіршуються. Стандартна порція риби – приблизно 200 г.
Ця риба підходить для юшки, засолювання, смаження, запікання. Готувати її легко, очищати просто, тому всі кулінари можуть спробувати втілити в життя нескладні рецепти.
Солона
Засолити рибу можна так:
- Додати в 1 л води 4 ложки солі, 2 ложки цукру, трохи запашного перцю, 3 лаврових листки.
- Закип’ятити воду, остудити, додати 2 ложки оцту.
- 1 кг риби нарізати шматочками, скласти в банку, залити розсолом, щоб він покривав продукт на 1 см.
Через добу сайра буде готова.
Вуха
На обід можна швидко приготувати запашну юшку:
- Очистити 3 картоплини, нарізати скибочками.
- Закип’ятити 2 л води, додати сіль за смаком і покласти картоплю.
- Моркву очистити, а потім подрібнити на крупній тертці.
- Цибулю очистити, подрібнити гострим ножем.
- Обсмажити овочі в олії до прозорості цибулі.
- Відкрити банку консервованої сайри, розім’яти вміст виделкою, додати в каструлю.
- Перекласти туди ж пасеровані овочі, поперчити і довести до кипіння.
- Залишити під закритою кришкою на 15 хвилин.
- Готову юшку розлити по тарілках і посипати кожну порцію дрібно нарізаною петрушкою.
Цей неаполітанський рецепт урізноманітнює звичне меню:
- 0,5 кг риби випатрати, промити в проточній воді, розрізати кожну тушку навпіл.
- Подрібнити 3 зубчики часнику, злегка обсмажити.
- Додати дрібно нарізаний пучок петрушки і 150 г м’якоті помідора, перемішати.
- Додати в соус шматки риби, посолити і посипати сушеним орегано за смаком.
- Гасити рибу близько 20 хвилин, перевернувши її за цей час один раз.
Рецепт приготування смачних пиріжків з начинкою з сайри:
Цю рибу допустимо є тим, хто бажає схуднути, але, звичайно, варто відмовитися від консервів і вживати продукт у вареному або в запеченому вигляді з овочами.
Низькокалорійне м’ясо сайри досить включати в раціон через день замість м’ясних страв. Якщо під час дієти відмовитися від борошняних продуктів і солодощів, займатися спортом, можна істотно знизити вагу.
Продукт містить поліненасичені жирні амінокислоти Омега-3 і Омега-6. Організм людини існувати без них не може, а сам їх виробляти не в змозі.
Ці кислоти:
- Беруть участь у синтезі гормонів, відповідальних за нормальну роботу імунітету, нервової системи, серця, судин.
- Підвищують гостроту зору.
- Забезпечують нормальну роботу мозку.
- Знижують агрегацію тромбоцитів.
- Регулюють обмін жирів.
- Знижують вміст холестерину в крові.
- Підвищують працездатність і поліпшують тонус.
Якщо регулярно їсти сайру, можна уникнути раку печінки. Ці дані перевірили фахівці онкологічного інституту за допомогою добровольців. Вчені відзначили, що прийом БАДів, що містять жирні кислоти, не дає такого ж благотворного результату, тому так важливо частіше вживати рибу.
Людям, які страждають на цукровий діабет і патологіями щитовидної залози, від сайри краще відмовитися.
Цінність амінокислот, що містяться в сайрі, оцінили не тільки медики і дієтологи, але й косметологи. Багато відомі бренди випускають капсули для підтримки краси волосся, нігтів і шкіри.
Вони містять витяжки з ікри сайри, багаті Омега-3 і Омега-6. Після прийому капсул шкіра стає гладкою, волосся – шовковистим і блискучим, нігті – міцними.