Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Рапсове масло вважається дієтичним, не поступається оливковому за смаковими і корисними властивостями. Це незамінне джерело жирних кислот, широко застосовується в медицині, косметології, кулінарії.

Опис рапсового масла

Рапсове масло: шкода і користь

Масло видобувається з ріпаку – однорічного рослини сімейства “хрестоцвітних” методом холодного, гарячого пресування. З урахуванням загального обсягу вироблення рослинних масел на частку виробництва ріпакової доводиться 14%. Однак продукт – ідеальний за змістом жирних кислот (лінолева, ліноленова, арахідонова), також вітаміну Е, D, F і B, каротиноїдів.

До вживання в їжу підходить рафінована олія жовтого відтінку, схильна в процесі обробки гідратації, рафінації, виморожування. Для промислових цілей (текстиль, металургія, миловаріння) виготовляють нерафінований продукт зеленуватого або коричнево-червоного відтінку у вигляді маслянисто-темної рідини.

Хімічний склад і калорійність

Рапсове масло: шкода і користь

У складі ріпакової олії:

  • жирні кислоти (пальмітинова, мірістинова, оленова, лінолева, стеаринова, парафінова, ерукова, бегенова);
  • поліненасичені жири (Омега 3 і 6);
  • токофероли;
  • вітаміни A, D;
  • каротиноїди;
  • тіоглюкозіди.

Завдяки багатому хімічному складу продукт добре засвоюється стінками кишечника. Хоча ерукова і бегенова кислоти – токсичні, здатні накопичуватися в організмі людини.

При виборі для прийому в їжу, сорт рапсового масла повинен бути виведений штучно, містити якомога менше шкідливих компонентів.

Калорійність 100 г неочищеного сиродавленного масла – 899 ккал. На частку жирів доводиться 99%.

Корисні властивості для організму

Рапсове масло: шкода і користь

Склад масла – ідеальний і збалансований, тому корисний для людей будь-якого віку. Продукт:

  • нормалізує роботу нирок, печінки, підшлункової залози;
  • знижує рівень шкідливого холестерину в крові, кислотність шлунка;
  • загоює рани, опіки і тріщини, надає регенеруючу дію;
  • знімає біль в суглобах;
  • регулює жировий обмін;
  • покращує стан волосся, покривів шкіри;
  • має бактерицидну дію, знижує запальні процеси;
  • облагороджує жировий метаболізм, перешкоджаючи накопиченню жиру в печінці;
  • нормалізує діяльність головного мозку;
  • підсилює вироблення гормонів для прискорення обміну речовин і придушення апетиту, що важливо для тих, що худнуть людей.

Завдяки лінолевій кислоті в складі, масло ріпаку корисно приймати в їжу для поліпшення роботи серця, запобігання тромбоутворення, підвищення еластичності судинних стінок. Арахідонова кислота незамінна дітям для нормального фізичного розвитку, зміцнення кістково-м’язового апарату.

У маслі ріпаку багато каротиноїдів, токоферолу, кальцію, фосфору, магнію, цинку, також вітаміну Е – потужного антиоксиданту для профілактики утворення ракових клітин.

Рапсове масло – незамінне джерело олеїнової кислоти, що бере участь в обміні холестерину. Також жирів – структурного матеріалу клітин для створення захисного бар’єру від механічних пошкоджень, нормалізації репродуктивної функції, серцево-судинної та імунної системи. Продукт широко застосовується в дерматології і косметології, оскільки підвищує тонус м’язів, надає антиоксидантні властивості, уповільнює процеси старіння шкіри.

Для чоловіків

Омега-3 і рослинні жири благотворно впливають на статеву систему чоловіків. Хоча деякі речовини в складі масла можуть знижувати якість сперми, придушувати лібідо, підсилювати вироблення естрогену (жіночого статевого гормону). Не рекомендується використовувати масло в їжу великими дозами без попередньої консультації з лікарем.

Для жінок

Рапсове масло: шкода і користь

Продукт – корисний для жінок різного віку:

  • підвищує вироблення естрогену в період менопаузи;
  • відновлює функції яєчників;
  • покращує стан шкіри і волосся;
  • утримує кальцій в організмі, що важливо віковим дамам для запобігання розвитку остеопорозу.

Продукт врегулює менструальний цикл і гормональний фон, що важливо при неможливості зачаття, безплідді. Також знижує ризик розвитку онкозахворювань, раку грудей і молочних залоз у жінок.

Для дітей

Багато дитячі суміші містять у собі рапсове масло – джерело жирних кислот для повноцінного розвитку немовлят. Саме рослинні жирні кислоти в складі нормалізують психологічний стан і нервову систему дітей, а вітамін:

  • А – покращує зір;
  • Д – зміцнює кістково-м’язову систему;
  • Е – стимулює ріст нігтів, шкіри і волосся, зміцнює м’язові тканини.

Фосфоліпіди і кислоти в складі підтримують імунітет, запобігають виробленню шкідливого холестерину.

Для літніх людей

Продукт постачає в організм літніх незамінні кислоти, покращує травлення. Рекомендується до прийому в їжу в рафінованому вигляді, додаючи в салати, заправки.

Важливо! Використовувати масло ріпаку для смаження не можна через виділення шкідливих канцерогенів в процесі нагрівання.

Застосування при вагітності та лактації

Рапсове масло вважається аналогом оливкового, адже також містить важливі вітаміни і Омега-3 жирні кислоти, недолік яких може викликати гальмування розвитку плода, відставання в розвитку дитини після пологів.

Науково доведено, що прийом масла жінкам при вагітності по 1 ст. л. в день насичує організм жирними рослинними кислотами, благотворно впливають на плід. Також важливо приймати жінкам продукт при годуванні груддю (особливо недоношених дітей) для насичення грудного молока корисними компонентами, підтримки і формування в нормі тканин, кісток, внутрішніх органів дитини.

Масло насичує організм немовлят важливими мінералами і елементами. Вагітним і годуючим жінкам рекомендується постійно вживати масло вранці – 1 ст. л. за 0,5 години до їди.

Лікувальні властивості ріпакової олії

Завдяки багатокомпонентному складу, масло широко застосовується в лікувальних цілях, оскільки сприяє:

  • зниженню ризику розвитку серцево-судинних захворювань (інсульт, інфаркт міокарда), злоякісних новоутворень;
  • зміцненню кровоносних судин;
  • запобіганню утворенню атеросклеротичних бляшок;
  • розщепленню шкідливого холестерину, жирових відкладень (що важливо при дієті);
  • придушенню вірусної і бактеріальної інфекції, вільних радикалів завдяки вітаміну Е і каротиноїдам;
  • підвищенню імунітету;
  • відновленню менструального циклу, порушеного гормонального фону (за рахунок естрадіолу в складі);
  • загоєнню виразки шлунка, кишечника;
  • посиленню обмінних процесів.

Лікарі рекомендують приймати рапсове масло вранці на голодний шлунок по 1-2 ч. л. для збагачення організму поліненасиченими кислотами, надання благотворного впливу в цілому.

Продукт часто додається в мазі, креми, ін’єкційні розчини для загоєння ран і тріщин на шкірі, добре усуває безсоння і стреси, зміцнює нервову систему.

Це відмінний засіб для профілактики інсульту, інфаркту та атеросклерозу. Підвищує опірність до інфекційних захворювань, покращує обмін речовин, відновлює роботу шлунково-кишкового тракту.

Застосування в косметології

Рапсове масло: шкода і користь

Масло широко використовується в косметології при догляді за шкірою, цінується антиоксидантними властивостями і не призводить до алергії. Також:

  • усуває зморшки;
  • перешкоджає старінню шкіри;
  • надає потужний омолоджуючий ефект;
  • пом’якшує і зволожує дерму, очищає від відмерлих клітин;
  • нормалізує видільні функції сальних залоз.

Масло добре зволожує, пом’якшує і відновлює уражену шкіру волосся, тіла, рук, обличчя. Може використовуватися як основа для додавання в косметичні засоби (шампуні, креми, гелі, лосьйони).

Шкіра обличчя

Масло ріпаку додається в багато косметичних продуктів для пом’якшення, живлення, зволоження, відновлення ураженої шкіри.

Хороший рецепт маски для чутливої ​​шкіри:

  • рапсове масло і ананас взяти порівну;
  • потовкти в блендері;
  • наносити на обличчя у вигляді маски на 0,5 години;
  • змивати водою без мила.

При зайвої сухості шкіри:

  • масло (100 мл) + лаванда (2 мг) + бергамот (2 мг) змішати;
  • наносити отриманий крем 1 раз на день.

Від старіючої, в’янучої шкіри:

  • подрібнити вівсяні пластівці (100 г);
  • додати рапсове масло (1 ст. л), лимонний сік (30 г), яєчний білок (2 штуки);
  • перемішати, наносити маску на 20 хвилин на проблемні зони 1 раз на день.

Продукт доступний у продажу і за ціною, не має вираженого кольору. Містить безліч поживних компонентів, вітамінів, рослинних кислот. Буде регенерувати тканини, насичувати волосся, зволожувати шкіру при місцевому використанні. Головне, не завищувати дози, зазначені в рецептах, і використовувати харчове сорт ріпаку з безліччю поживних компонентів з нейтральним приємним запахом і кольором.

волосся

Рапсове масло: шкода і користь

У складі продукту – стирол, що відновлює пошкоджені клітини шкіри волосся. Ефективний рецепт маски для харчування цибулин, поліпшення притоку крові і швидкості відростання пасом:

  • рапсове масло (1 ст. л) + цибульна кашка (1 ч. л) + жовток яєчний + мед (15 г);
  • цибулю розтерти в кашку;
  • додати мед і рапсове масло;
  • накладати на голову, розподіляючи по довжині з відступом від коренів волосся в 1 см;
  • витримувати 1 годину;
  • ополіскувати лимонною водою.

Від випадіння волосся, для пробудження сплячих фолікул:

  • масло насіння ріпаку (1 ст. л) + ефірне масло кедра (4-5 крапель) + ефір розмарину (1 ч. л) + мед (30 г) змішати до отримання в’язкої рідини;
  • наносити на волосся, укутуючи плівкою;
  • витримувати 35 хвилин;
  • змивати.

Рецепт для зміцнення тьмяних волосся, харчування коренів і шкіри важливими мікроелементами, вітамінами:

  • петрушка (1 пучок) + масло ріпаку (1 ст. л);
  • петрушку порубати або пропустити через м’ясорубку;
  • додати масло, настояти 20 хвилин;
  • втирати в коріння волосся, рівномірно розподіляючи гребінцем;
  • витримувати 40 хвилин;
  • змивати водою з додаванням шампуню.

Для освітлення волосся на 2 тони:

  • кефір (1 склянка) змішати з маслом (1 ст. л);
  • наносити на пасма по всій довжині;
  • тримати 20 хвилин;
  • змивати звичайною водою.

Вугровий висип

Знизити кількість висипань на обличчі допоможе наступний рецепт:

  • рапсове масло (100 г) змішати з вівсяним борошном (100 г);
  • наносити маску на проблемні зони;
  • витримувати 0,5 години;
  • змивати прохолодною водою.

Застосування в фармакології

Рапсове масло: шкода і користь

Насіння ріпаку широко використовуються у фармакології з додаванням:

  • ін’єкції при хворих суглобах;
  • теплі компреси з прикладанням до уражених місць для загоєння порізів, ран, саден, опіків;
  • ванни для надання тонізуючого, заспокійливого, знеболювальної дії.

Як приймати?

Приймається масло всередину натщесерце за 1,5 години до сніданку. Разова доза – 1-2 десертні ложки.

Добова норма вживання

Норма на добу для дорослої людини – 15 мл з метою профілактики захворювань, підтримання організму.

  • У лікувальних цілях або при білковому харчуванні дозування може бути збільшена до 30 мл.
  • Для дитини з 4-6 місяців варто вводити в овочевий прикорм, починаючи з 1 краплі і поступово збільшуючи до 2 мл за 7 днів. Добова доза – 25-30 мл.

Як вибрати і зберігати?

Рапсове масло: шкода і користь

При виборі варто спочатку визначитися: з якою метою потрібно рапсове масло? Якщо використовувати в кулінарії для салатів, соусів, випічки, то повинно бути світлим, рафінованим. Якщо в косметології для виготовлення кремів і мазей, то підійде темне нерафіноване з неповторним смаком, збереженням корисних компонентів.

Щоб запобігти можливій шкоді здоров’ю при виборі варто звертати увагу на:

  • осад, якого не повинно бути в безпечному і очищеному продукті;
  • ступінь очищення і краще, якщо масло буде рафінованим, які пройшли всі ступені очищення;
  • концентрацію ерукової кислоти, процентна кількість має становити не більше 0,1%;
  • колір, в ідеалі – золотистий.

Зберігати масло слід у скляній тарі, в темному місці подалі від прямих сонячних променів.

Протипоказання і шкода від застосування

Рапсове масло: шкода і користь

Ерукова кислота в складі ріпакової олії – єдиний, але небезпечний недолік. Це токсичний компонент, здатний негативно відбитися на опорно-руховому апараті, серці, печінці. При виборі масла варто звертати увагу на рівень ерукової кислоти і глікозидів. Речовини виділяють токсини і канцерогени, що викликають онкологію.

Основні протипоказання:

  • гепатит будь-якого типу;
  • індивідуальна непереносимість.

Відгуки лікарів

Рапсове масло для українців – не звичний продукт. А ось європейці давно його додають у різноманітні дієти як джерело жирних кислот. Масло коштує набагато дешевше, ніж оливкова, і набирає популярність в медицині, косметології, кулінарії.

Вчені не з’ясували до кінця ступінь впливу продукту на організм, тому думка у лікарів – неоднозначні. Одні стверджують, що за хімічним складом ріпаковий продукт нічим не поступається оливковому. Інші переконані, що все-таки може завдати шкоди через наявність токсичних сполук.

Дієтологи не дуже люблять цей калорійний продукт, хоча і повністю засвоюється кишечником. Масло регулює жировий обмін, наповнює організм енергією.

Відгуки

Рапсове масло на ринку України з’явилося недавно. Деяким прихильникам не подобається запах, хоча відгуки про шкоду відсутні. Найбільше продукт з насіння ріпаку використовується в кулінарії, зокрема в салатах. Масло продається за демократичною ціною. Хоча в рафінованому вигляді не має особливого запаху і смаку.

Аліна, 46 років:

«Пробувала варити на цьому маслі, так почав виділятися пекучий запах. Довелося довго провітрювати приміщення.»

Світлана, 34 роки:

«Це для косметології діючий, недорогий продукт. Якщо поєднувати з реп’яховою, аргановою, касторовою і оливковою олією, то можна використовувати для нігтьових ванночок, харчування волосся, додавання в відбілюючі маски і скраби.»

Юлія, 48 років:

«Мені подобається масло, тому що не викликає алергію на відміну від інших аналогів. Головне, не купувати фальсифікат, щоб уникнути ризиків для здоров’я.»

Яка користь і шкода рапсового масла для людини?

Рапсове масло: шкода і користь

Давно почали вивчати користь і шкоду рапсового масла. Це комора корисних речовин, тому його використовують при різноманітних проблемах і хворобах.

На сьогодні рапсове масло набрало більшої популярності. Яку ж користь може принести такий продукт?

Корисні властивості

Рапсове масло: шкода і користь

У складі цього продукту сконцентрувалися ненасичені жири. А саме:

  • оленіх;
  • альфа-ліноленова;
  • ліноленова.

Вони здатні привести в норму вміст холестерину в крові.

Крім цього, склад рапсового масла має такі особливості:

  • насичено вітаміном E. Він створює захист клітин від руйнівної дії вільних радикалів. Він позитивно позначається на жіночій репродуктивній системі.
  • В цьому продукті є багато вітамінів групи B. Вони нормалізують обмін жирів, білків і вуглеводів. Вони позитивно впливають на нервову і кровоносну системи людини.
  • У складі є вітамін A, який зміцнює імунну систему, покращує зір.
  • Вітамін D створює захист від хвороб шкірного покриву, допомагає загоювати ранки.
  • У його складі сконцентрувалися мінеральні речовини.

Якщо вживати рапсове масло, можна помітно поліпшити стан шкірного покриву, нігтьової пластини, волосся. З його допомогою знижується ризик появи атеросклерозу, нормалізується імунітет і нервова система.

Але варто відзначити, що в продукті знаходиться менше різноманітних корисних речовин, ніж в оливковій або кукурудзяній олії.

Лікувальні властивості

Виділяють такі лікувальні властивості цього продукту:

  • У складі міститься естрадіол.

Рапсове масло: шкода і користь

Його рекомендується вживати під час виношування плоду, оскільки цей продукт допомагає розвиватися ембріону.

  • Рапсове масло здатне зняти запалення, є регенеруючим засобом.

З цієї причини воно знайшло своє застосування в дерматології і косметології. Цю олію намазують на шкірний покрив або роблять з неї домашні маски. Вона надає відмінне харчування, зволоження шкіри. Якщо регулярно використовувати її, можна помітити значне поліпшення зовнішнього вигляду рук і обличчя.

  • Масло знайшло своє застосування і в народній медицині.

Його здавна почали використовувати при опіках, ранах, порізах. Його підігрівали і використовували у вигляді ванн для лікування суглобів. Таке засіб тамує біль, знімає запалення.

  • Всі речовини, що входять до складу продукту, позитивно впливають на здоров’я людини.

Допомагає покращити імунну систему, бореться з бактеріями і вірусами, які оселилися в організмі.

  • Розщеплює поганий холестерин.

Регулярне вживання є відмінною профілактикою атеросклеротичних бляшок.

  • Не дає з’являтися тромбозу, захищає від інсульту та інфаркту.
  • У косметології цей продукт використовують для приготування різноманітних засобів для всього тіла.

Якщо регулярно застосовувати мазі і креми на основі цього компонента, шкірі додасться м’якість, гладкість.

  • Рапсове масло: шкода і користьУ складі міститься багато вітаміну E.

Тому він допомагає захистити організм від виникнення злоякісних пухлин, вступає в боротьбу з раковими клітинами.

  • Масло ріпаку застосовують при дієтах, оскільки воно прискорює розщеплення жирів, процеси обміну.

Багато вчених називають рапсове масло еліксиром молодості. Це пов’язано з тим, що воно покращує вироблення колагену в організмі, що допомагає усунути мімічні зморшки, після чого шкіра стає гладкою і шовковистою.

  • Цей продукт почали використовувати в фармакології.

З нього роблять спеціальні розчини для ін’єкцій, додають в засоби, які використовуються для загоєння ран. Багато лікарів радять вживати ріпак під час стресу, при безсонні.

Народні цілющі рецепти

Рапсове масло застосовують не тільки для лікування системи травлення, серця і судин. Його часто використовують в косметології, з його допомогою зміцнюють локони, покращують стан шкірного покриву.

Розслаблююча ванна

Після важкого дня кожна людина хоче розслабитися. Для цього допоможе ванна на основі ріпаку. Для початку необхідно з’єднати такі компоненти:

  • 250 мл теплого молока;
  • 2 ст. л. морської солі;
  • соду;
  • крохмаль;
  • 2-3 краплі олії лаванди;
  • 2-3 ст. л. ріпакової олії.

Всі інгредієнти перемішуються і додаються в гарячу ванну. У неї варто зануритися і полежати не більш третини години.

Рапсове масло для здоров’я волосся

Рапсове масло: шкода і користь

Після такої маніпуляції на голову надягають поліетиленову шапочку і закутують рушником. Після 30 хвилин волосся миються звичним способом.

Необхідно пам’ятати, що змивання масла є складною процедурою. Тому косметологи радять скористатися деякою хитрістю. Для цього в воду, якою миють волосся, додають жовток і сік лимона.

Маска для шкіри

Щоб покращити стан шкіри рук і обличчя, рекомендується здійснити такі маніпуляції:

  • змішати 2 ложки масла ріпаку, меду і йогурту;
  • отриману суміш нанести на шкіру на чверть години;
  • після закінчення часу засіб видалити теплою водою.

Така маска допоможе створити захист епітелію від зимових перепадів температури. Вона надає зволоження, усуває лущення.

Користь для шлунка

Якщо є проблеми зі шлунком або кишечником, тоді варто на голодний шлунок випивати по 1 ч. л. масла. Робити це необхідно один раз на добу. Крім цього, не забороняється додавати цей продукт в салати.

Протипоказання і шкода

Рапсове масло: шкода і користь

Багато педіатри рекомендують відмовитися від вживання ріпаку дітям, оскільки вважають, що цей продукт шкодить організму дитини, який ще не встиг зміцніти.

Якщо нагрівати олію, починають виділятися канцерогени, які провокують виникнення онкологічних хвороб. Тому варто бути обережними.

Крім цього, виділяють такі протипоказання до застосування продукту:

  • наявність діареї, коли з’являється блювота, зрив стільця;
  • коли загострюється холецистит;
  • розвиток гепатиту;
  • якщо людина не переносить даний продукт;
  • коли з’являється алергія, яка супроводжується набряком, свербежем та іншими симптомами.

Що ще корисного в рапсовій олії?

Рапсове масло: шкода і користь

Якщо людина порізалася, а під рукою немає ніяких медикаментів, тоді можна скористатися рапсовим маслом. Їм необхідно змастити порізи та рани.

Якщо шкіра почала грубити, в’янути, тоді варто почати використовувати це масло. Воно зробить епітелій пружним, еластичним. Сьогодні багато виробників різноманітних засобів для шкіри застосовують масло ріпаку, оскільки воно не тільки надає зволоження, але і має ефект омолодження.

Як вибирати і зберігати масло ріпаку?

Рапсове масло: шкода і користь

  • Під час вибору варто подивитися, чи є осад на дні пляшки.

Якщо він є, тоді можна зробити висновок, що це неякісний продукт. Тому його заборонено вживати всередину.

  • Варто подивитися на етикетку і складові компоненти.

Виробник повинен вказати точну концентрацію ерукової кислоти. Вона не повинна перевищувати 0,5%.

  • Фахівці радять схилятися до вибору рафінованої олії. Це означає, що воно пройшло всі етапи очищення.
  • Масло ріпаку має золотистий відтінок і хороший запах.

Для зберігання даного продукту варто використовувати ємність зі скла, яка добре закривається. Місце для цього варто вибирати темне і прохолодне. На масло не повинні потрапляти промені сонця. В іншому випадку воно може втратити всі свої лікарські властивості. Якщо слідувати цим рекомендаціям, тоді масло буде якісним протягом 5 років.

Це недорогий продукт. Його ціна становить близько 100 гривень. Дешевизна пов’язана з тим, що масло легко видобувається, а на очищення не потрібно багато витрат. Також у ріпаку з’являються насіння 3 рази за сезон.

Рапсове масло добре себе зарекомендувало ще багато років тому. Але і сьогодні цей продукт є затребуваним, так як має ряд позитивних властивостей. Це унікальний засіб проти багатьох хвороб і проблем. Але варто знати деякі правила використання цього рослинного продукту.

Рапсове масло: корисні властивості та протипоказання

Це масло, яке називається ще «північним оливковою», виходить з культури, що не зустрічається в дикій природі.

Однак обробляють її ось уже кілька тисячоліть!

Рапсове масло: шкода і користьРапсове масло знайоме людству вже давно

Давайте ж розберемося, які шкоду і користь рапсове масло може принести.

Що собою являє цей продукт

Мало хто може відповісти, з чого роблять рапсове масло. Існує думка, що польова капуста суріпиця і є підвидом ріпаку. Однак вона, як і капуста городня, є лише попередником. В Україні виробництво ріпакової олії налагодили відносно недавно, зате в Європі і США його давно полюбили.

Даний продукт недорогий і безвідходний у виробництві, придатний в різних галузях від миловаріння до кулінарії.

Рапсове масло: шкода і користьЯкісне рапсове масло повинно бути світлого відтінку

Щільність рапсового масла є 100% жиру. Продукт в хорошому стані повинен бути коричневим або жовтим, причому світлого відтінку. Якщо пляшечку піднести до світла, якісна рідина виявиться прозорою. І неодмінна умова – ніякого осаду! Що стосується аромату, то в ідеалі він нагадує горіховий.

Доводи за вживання олії в їжу

Рапсове масло володіє наступними перевагами:

  • На відміну від соняшникової, до складу ріпакової олії входять так звані жирні полінасичені кислоти. Людський організм, на жаль, їх не виробляє, але вони необхідні для зменшення кількості холестерину. Це, в свою чергу, значно знижує ймовірність отримання інсульту або інфаркту. Не викликає вже сумнівів і те, що ймовірність виникнення тромбів зменшується в кілька разів, а стінки судин стають міцнішими.
    Можливо, вам буде цікаво, що існують спеціальні статини проти холестерину. А такі продукти, як фейхоа, борсуковий жир, кунжут, калина і спіруліна також сприяють зниженню рівня холестерину і зміцнюють серцево-судинну систему.
  • Виробництво ріпакової олії вигідно і бажаючим скинути зайву вагу. Калорійність на класичні 100 г становить 899 Ккал. Обмін речовин при вживанні даного інгредієнта прискорюється, як і клітинна регенерація. Якщо продукт попався якісніше, то він виявиться корисніше навіть найдорожчого оливкового;
  • Міркуючи про те, чи корисно рапсове масло, варто згадати, що в ньому міститься важливий набір вітамінів. Це, наприклад, поліпшує зір вітамін А, який до того ж зміцнює імунітет. Варто згадати і вітаміни D для шкіри і E, які служать профілактикою появи ракових утворень. Є також кальцій, цинк, магній, мідь, фосфор;
  • Рапсове масло в дитяче харчування включається все частіше, так як має необхідні малюкам вітаміни, жирні кислоти, різноманітні мікроелементи. Завдяки ним організм краще росте. Іноді буває таке, що підростаючий організм недоотримує корисні речовини разом з материнським молоком – в такому випадку цей інгредієнт якраз допоможе;
  • Застосування рапсового масла рекомендується страждаючим проблемами зі шлунком. В результаті запальні процеси вщухнуть, рівень кислотності знизиться. Людина може відчути і невеликий проносний ефект, що при зазначеній проблемі буває дуже корисно.

Детальніше про користь ріпакової олії ви дізнаєтеся з відео:

Застосування в індустрії краси

Активно використовується ріпакова олія в косметології. Його по достоїнству оцінять власниці огрубілої або занадто сухої шкіри. Фармацевти давно примітили здатність ріпаку зволожувати і живити, що і використовують для основи кремів, ін’єкцій, мазей.
Рапсове масло для обличчя, наприклад, добре використовувати перед засмагою. У такому випадку шкіра зволожиться і придбає менше зморшок.

Після засмаги теж корисно скористатися даним засобом – воно прибирає почервоніння. Може зняти також набряки, зробити шкіру менш чутливою.

А власниці проблемної шкіри можуть змішати 3 ложки цього інгредієнта з 3 шматочками ананаса.
Рапсове масло для волосся застосовується як зміцнюючий засіб. Часто використовується в складі заводських шампунів.

Але можна виготовити маску і своїми руками, змішавши даний інгредієнт з авокадо, 10 краплями вітаміну A і 5 краплями ефірного масла Бей. Останню складову можна замінити на розмарин.

Подібна маска тримається в ідеалі хвилин 40-60.

Чим корисно рапсове масло для жіночого здоров’я

Рак грудей, згідно з статистичними даними, є досить частим захворюванням. Описуваний же в даній статті продукт допомагає жіночому організму виробляти певні корисні гормони. Ці гормони знижують ризик виникнення безпліддя або онкології.

Говорячи про те, що таке рапсове масло, не можна не відзначити користь ванн з його додаванням для жіночого організму. Буде потрібно додати всього 2 ст. л., а разом з тим молоко, морську сіль, крохмаль, соду і лавандову олію.

Всі складові перемішуються і вливаються в теплу воду.

Рапсове масло: шкода і користьВанни з рапсовим маслом дуже корисні

Олія рапсова нерафінована: чого слід побоюватися

Незважаючи на всі позитивні характеристики, ставитися до цього засобу потрібно акуратно. Так, якщо воно недостатньо добре оброблено, вміст ерукової кислоти і тіоглюкозідов становить в середньому 64%.

Ці речовини наш організм утилізувати не привчений, що призводить до їх накопичення і, як наслідок, проблем зі здоров’ям.
Тому в дитячому харчуванні використовується низькоерукове рапсове масло.

Воно містить всього максимум 5% ерукової кислоти і 3% тіоглюкозідов.

В іншому випадку цілком можна отримати затримку статевого розвитку підростаючого організму.

Звернути увагу рекомендується і на канадський сорт «канола», який нешкідливий і без обробки.
Корисні властивості і протипоказання рапсового масла переплітаються іноді досить тісно. Так, в їжу або маску його додавати рекомендують і дієтологи, і косметологи.

Але ось нагрівати при цьому продукт не можна категорично! Як тільки температура стає вище 41 градуса, корисні властивості випаровуються. А ось токсичність у деяких з’єднань виникнути може.
Рекомендуємо все ж відвідати лікаря. Тільки він розповість про те, як приймати, користь і шкоду рапсового масла.

І, звичайно ж, точно визначить, чи є у вас реакції на продукт. Ніколи не можна виключати такий фактор, як індивідуальна непереносимість.

Сподіваємося, що у нас вийшло відповісти на питання про те, що це таке – рапсове масло. І нехай на нашому ринку воно стало з’являтися не так давно, але безумовно заслуговує уваги. Цифри говорять самі за себе: близько 2% ріллі світової землі припадає саме на ріпак.

Рапсове масло: шкода і користь в харчуванні людини для організму

Цей продукт добувають з насіння олійної рослини ріпаку, широко використовується в харчовій промисловості. Найчастіше його застосовують при виробництві майонезу, маргарину і навіть дитячого харчування. Більш докладно зупинимося на користі і шкоді рапсового масла для організму.

Рапсове масло: шкода і користь

Його культивуванням займалися ще в давнину. Наприклад, в ІV столітті до н.е. обробітком ріпаку займалися в Індії і Середземномор’ї. У сирому вигляді воно на смак було надто гірким і в якості їжі не годилося, зате давало полум’я, яке ідеально підходило для освітлення будинків, оскільки воно не диміло.

В Європі його стали вирощувати в ХVІІІ столітті з метою використання в текстильному і шкіряному виробництвах, а також миловарінні. З виникненням парових двигунів масло ріпаку стали застосовувати і як матеріал для змащення.

Досить тривалий час були спроби збувати його як продукт харчування, але всі вони закінчувалися безуспішно: гіркий смак, різкий запах, зелений колір були не до душі потенційним покупцям.

Медичні дослідження в свою чергу звертали увагу на наявність в ньому небезпечних компонентів. Підставою для таких претензій стала наявність в ньому глюкозинолатів і ерукової кислоти, які здатні нашкодити організму.

Лише завдяки зусиллям селекціонерів з Канади вийшло вивести таку різновид ріпаку, як канола, в маслі якої наявність глюкозинолатів, ерукової кислоти і хлорофілу (відповідальний за зелений колір) було суттєво знижено.

Які-небудь особливі умови для вирощування цієї трав’янистої рослини не потрібні. Воно себе прекрасно почуває в будь-яких кліматичних регіонах і, до того ж, паралельно збільшує врожайність земель. Це відмінний медонос.

Процес виробництва не витратний, оскільки від нього не залишаються відходи – макуха згодовують тваринам.

Внаслідок цього його популярність сильно зросла, що дозволило йому дорівнятися до лідерів світового ринку: соєвого, пальмового та соняшникової олій.

Рапсове масло: склад і кількість калорій

На олієжировому ринку представлено 3 сорти:

  1. високоерукове (наявність ерукової кислоти не більше 5%);
  2. низькоерукове (до 2%);
  3. безерукове (до 0,5%).

За якісними характеристиками і способу обробки ділять на:

  1. Дезодорована рафінована вищого сорту – для використання в їжу або в чистому вигляді, або в якості добавки в продукти харчування. Буває без- або низькоеруковою.
  2. Дезодорована рафінована 1-го сорту (високоерукове) – як і попереднє, дозволено до вживання.
  3. Недезодорована рафінована.
  4. Нерафінована.

Останні 2 види використовують виключно для промислових цілей.

Зміст жирних кислот

У його складі є достатньо багато жирних кислот, серед яких такі, як:

  • оленевої – 51-70%;
  • стеаринової – 0,8-3%;
  • ліноленової – 5-14%;
  • гондоінової – 0,1-4,3%;
  • лінолевої – 15-30%.

Наявність жиру в продукті становить 99,9%. У 100 г міститься 18,9 мг вітаміну Е і 2 мг фосфору. Калорійність масла в середньому – 899 ккал.

Користь рапсового масла для організму

Продукт через досить багатий склад і безліч корисних властивостей називають ще й «північним оливковою».

Рапсове масло: шкода і користь

Воно є постачальником жирів, які виступають енергетичним і структурним матеріалом для клітин організму.

Завдяки жирам створюється захисний бар’єр від надмірного охолодження органів, їх механічних пошкоджень, а також запобігає втраті вологи з тканин.

Без їх наявності неможливе нормальне функціонування серцево-судинної та імунної систем, а також виконання репродуктивної функції.

Це джерело важливого елемента обміну холестерину, як мононенасичена олеїнова кислота. Незамінні жирні кислоти – лінолева і ліноленова в організмі людини не виробляються, але для збереження здоров’я судин і побудови мембран клітин вони дуже потрібні.

Основні корисні властивості ріпакової олії:

  1. активізує імунітет;
  2. покращує діяльність головного мозку;
  3. попереджає інфаркт міокарда, інсульт, серцеві аритмії, перешкоджає утворенню тромбів; підвищує тонус кровоносних судин (при серцевих захворюваннях);
  4. бере участь в обміні холестерину: збільшує показник ліпопротеїдів високої щільності, які постачають в печінку «поганий» холестерин для утилізації, внаслідок чого знижується ризик появи атеросклерозу;
  5. зменшує різного роду запалення;
  6. покращує зір;
  7. має антибактеріальну дію;
  8. попереджає розвиток остеопорозу;
  9. прискорює процес загоєння ран, виразок або опіків;
  10. бере участь в синтезі білка;
  11. сприяє здоровому протіканню жирового метаболізму, знижує жирові запаси печінки;
  12. попереджає появу пухлин;
  13. підвищує тонус м’язів і шкіри;
  14. бореться з процесами окислення і старіння (завдяки антиоксидантним властивостям);
  15. покращує вироблення гормонів, які пригнічують апетит, а також допомагає схуднути, прискорюючи обмін речовин.

  Звичайні продукти, які знижують рівень цукру в крові.

Його рекомендують використовувати для смаження страв, оскільки входить до його складу олеїнова кислота стійка до нагрівання і шкідливі канцерогени не утворює.

Далі рекомендуємо подивитися відео, в якому говориться, чим так корисний даний продукт:

Зовнішнє застосування

Його можна використовувати для поліпшення шкірних покривів, лікування дерматологічних захворювань і зміцнення волосся.

Проти сухої шкіри обличчя

Нанести на шкіру на 30 хв. суміш з масла, вершків (сметани) і рідкого меду (все по 1 ст. л.).

Проти тьмяних волосся

Нанести на волосся маску з 2 ст. л. масла, 0,5 л жирного кефіру і 0,5 ст. л. морської солі. Закрити все плівкою з поліетилену і укутати рушником, витримати 1 годину і ретельно змити.

Від прищів

Регулярне змазування допомагає зменшити висипання.

Протипоказання і шкода

Концентрація глюкозинолатів і ерукової кислоти визначає шкоду масла.

Ерукова кислота в організмі погано перетравлюється і, накопичуючись, здатна:

  • спровокувати порушення репродуктивної системи;
  • привести до кардіологічних хвороб (сприяючи відкладенню жиру в серце);
  • уповільнити зростання дитини, порушити правильне формування м’язів і скелета;
  • стати джерелом захворювань нирок і печінки.

Дослідження, які підтверджують негативний вплив ерукової кислоти, проводилися тільки на тваринах. Що стосується людини, то шкода на його організм до кінця не вивчено.

Висока концентрація глюкозинолатів може отруїти організм, оскільки їх продукти розпаду токсичні.

Основні протипоказання:

  • розлад шлунково-кишкового тракту;
  • гепатит;
  • захворювання нирок;
  • індивідуальна непереносимість.

Чи можна використовувати в харчуванні малюків

Як компонент харчування для дітей, воно виступає об’єктом суперечок дієтологів. Мета додавання його в дитячі суміші – насичення поліненасиченими жирними кислотами, які організм самостійно не виробляє. Але у дітей-немовлят є можливість отримувати ці речовини з материнського молока.

Вчені, які вивчали вплив масла з рапсу на організм малюків, підтвердили його позитивний вплив на імунну систему в цілому і розвиток мозку.

Сумніви опонентів викликані еруковою кислотою, яка присутня, хоч і в мізерних кількостях, навіть у якісному продукті. Існує думка, що вона провокує уповільнення зростання тканин малюка. Але наукових доказів цьому немає.

Поради, як правильно вибрати і зберігати

Кращий продукт виробляється в Німеччині та Канаді. У цих країнах особливу увагу звертають на контроль якості, проводяться наукові дослідження, застосовуються нові технології, а також спеціальні олійні ґатунки. Але при активному експортуванні масла Канадою, Німеччина його виробляє тільки для внутрішнього споживача.

Рапсове масло: шкода і користь

В даний час заявляють про себе білоруські та українські виробники. Якість продукції регулюється за допомогою стандарту. Вони повністю відповідають європейським вимогам, тому на етикетці якісного продукту повинен бути знак відповідності.

При виборі зосередьте увагу на наявності ерукової кислоти. Чим менше її показник (0-0,5%), тим безпечніше. Якісне масло має світло-жовтий колір, і в ньому не повинно бути осаду.

Для зберігання підходить прохолодне місце без доступу сонячних променів.

Рапсове масло – користь і шкода, корисні властивості

Рапсове масло: шкода і користьСьогодні ми поговоримо про рапсову олію, з чого її роблять, склад і калорійність, обговоримо користь і шкоду продукту для організму, застосування масла завдяки його корисним властивостям в народній медицині, косметології та кулінарії.

З чого роблять рапсове масло, що таке ріпак, фото рослини

Ріпак – це маслична культура виду капустяних. Родинне йому рослина – сурепка, суцвіття яких (жовті дрібні квіточки, зібрані в пучок) схожі.

У промислових масштабах вирощують ріпак для виробництва:

  • масел для технічних цілей, біопального;
  • миючих засобів;
  • косметичних засобів;
  • харчового масла;
  • кормів.

Історія масла з рапсу

У зв’язку з великою потребою масел для технічних цілей під час Другої світової війни рапс стали використовувати у їх виробництві. Воно значно покращувало технічні якості зброї та техніки, подовжувало терміни експлуатації.

У повоєнний час намагалися робити харчове рапсове масло, але воно виходило з гірким смаком і неприємним запахом, а також зеленим за кольором.

Пізніше канадські вчені отримали сорт ріпаку (канола), в якому ерукової кислоти (з’єднання, шкідливе для організму) менше 2%. Після виведення нового сорту олія з ріпаку стало придатним для вживання.

  • Сучасна харчова промисловість застосовує рапсове масло при виготовленні маргарину, напівфабрикатів, швидкої їжі, кондитерської продукції, чіпсів, попкорну тощо.
  • Прихильники вживання олії з ріпаку стверджують, що вони схожі за властивостями з оливковою олією, а противники його застосування наполягають, що масло не повністю виводиться з організму (осідає на стінках судин).
  • Рапсове масло: шкода і користь

Види рапсового масла

У насінні ріпаку близько 40% масла. Отримують його способом віджиму і пресування без нагріву. Насіння необхідно чистити, дробити і віджимати. В результаті отримують нерафіновану олію, яка зберігає поживні речовини і всі свої властивості.

Рафінована олія отримують шляхом фізичної і хімічної обробки нерафінованої олії. Макуха також використовується – його повторно пресують, додають у корм тваринам.

У сучасному виробництві ріпакової олії використовуються нові технології, що дозволяють випускати масло з малою кількістю ерукової кислоти. Низький відсоток її присутності в маслі дає можливість вживати його в їжу.

Рапсове масло випускається трьох сортів:

  • 1 сорт – ерукової кислоти

Leave comment