Рисова каша: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування з фото
Вітаю вас, дорогі читачі мого блогу! Багато хто любить рисові каші, але мало хто замислюється, яку користь або шкоду може приносити каша. Рисова каша дуже корисна, це суцільна енергія для людини, рис повинен бути часто в вашому раціоні.
Наразі рис – це улюблений, корисний і головний продукт в східних країнах. З нього роблять каші, плов, різні пиріжки, він, як у нас пшениця. У рисі є унікальні вітаміни і мінерали, тому він завжди є в кожному будинку у жителів Сходу. В рисовій крупі дуже мало калорій, тому всі східні жителі не страждають від ожиріння, завжди стрункі й підтягнуті.
Спочатку батьківщиною рису була Азія, але поступово він набув поширення на всіх материках і зайняв гідне місце як культура народів Землі. Особливо популярний рис у Китаї, Японії, Індії, Індонезії. Рис вважається символом життя і родючості. У багатьох середземноморських країнах молодят посипають рисом, так бажають успіху і щастя молодятам.
Напевно, багато людей не знають, як росте рис, бачили тільки в магазині на полицях, в пакетах. Зростає рис на залитих повністю водою полях до повного визрівання.
Користь рису настільки велика, що для величезної кількості людей він став основним раціоном харчування.
Харчова цінність та склад рису
Користь рису настільки велика, що для величезної кількості людей він став основним раціоном харчування. У зв’язку з відсутністю глютену в рисі, страви з нього можуть безбоязно споживати всі люди, навіть ті, які не переносять клейковини.
Калорійність самої крупи не велика — всього 320 ккал, а в звареній на воді каші міститься всього лише 89 ккал.
Якщо кашу зварити на молоці, то в ній стало трохи більше 100 ккал.
Є два види рисової крупи: білий і коричневий. Більш популярним у населення є білий рис, у нього приємний смак, красивий вид, його легко і швидко приготувати. Він підрозділяється на круглозернистий, довгозернистий і середньозернистий.
Коричневий рис більш корисний, у ньому збережені всі корисні речовини, він не проходить таку обробку, як білий рис. У лушпинні коричневого рису міститься майже 80% важливих для організму складних вуглеводів і мікроелементів. У складі коричневого рису є вітамін В, який може знижувати рівень холестерину в крові і підтримувати енергетичний баланс.
Користь рисової каші
- Найголовнішим перевагою рису є вміст у ньому складних вуглеводів, які дають людині енергію. Після споживання рисової каші не хочеться тривалий час їсти, з’являється відчуття ситості, в організмі накопичується великий запас енергії;
- У рисі багато калію, що зміцнює серцево-судинну систему, протидіє появі ішемії і атеросклерозу;
- Рис заспокоює нервову систему, регулює хороший сон;
- Ця крупа має властивість зупиняти діарею і знижувати кислотність в шлунку;
- Рис здатний очистити організм від шлаків і токсинів, що добре впливає на обмін речовин;
- Через малу калорійність рис допомагає схуднути, жир не відкладається;
- Страви з рису призначають лікарі після важких хвороб і операцій;
- Рис відмінно впливає на шкіру, волосся, на кісткову систему організму людини і надає легкий омолоджуючий ефект;
- Велику користь рис дає хворим з проблемами нирок, він здатний виводити зайву сіль з організму.
Користь для дітей
- У раціоні дітей рисова каша з’являється першою з 5–6 місяців разом з гречаною і вівсяною;
- Рисову кашу корисно давати немовлятам, в ній відсутній глютен. У наш сучасний час часто можна зустріти дітей з алергією на глютен;
- Не можна забувати про те, що маленьким діткам кашу готувати треба не як дорослим. Необхідно спочатку перемолоти рисові зерна, потім розчинити чайну ложку порошку в окропі, а потім варити на повільному вогні 15–20 хвилин. Тільки після охолодження каші можна давати її дитині;
- Спочатку треба дати дитині половину ложечки кашки і спостерігати, чи не виявиться негативна реакція на новий продукт. А якщо дитині сподобається нова їжа, то можна поступово збільшувати норму до 100 і більше грамів каші на добу;
- І тільки з восьми місяців можна варити кашу дитині з цільного зерна не тільки на воді, а й на молоці. Обов’язково проконсультуйтеся з педіатром перед введенням нового продукту в раціон дитини.
Користь для літніх
Найкориснішим властивістю рисової каші для літніх людей є її сприятливий вплив на перистальтику кишечника. При помірному споживанні рисової каші зникають запори і діарея — ось яка вона лікувальна;
Рисова каша допомагає захистити людей похилого віку від інфарктів, інсультів і навіть від хвороби Альцгеймера;
Її корисно вживати тим, у кого гастрит і виразкові хвороби. Вона своєю в’язкістю обволікає слизові оболонки і прибирає роздратування;
Рисова каша для схуднення: відгуки
Відгуки людей, які сиділи на рисовій дієті, та їх результати.
Рис своїм складом багатий вуглеводами, які повільно переробляються організмом і не відкладаються зайвим жиром. Такий продукт надовго насичує організм, і почуття голоду не з’являється швидко.
- Рисова каша виконує роль абсорбенту, вона вбирає всі шкідливі елементи в кишечнику, повноцінно очищає організм людини.
- Калорійність рисової каші при термічній обробці зменшується майже в три рази, тому багато охочих приймати дієту здивовані, що на етикетці з пакетом рису вказана калорійність значно вища.
- Існує багато рисових дієт, які дуже результативні, людина покращує здоров’я і при цьому худне.
Користь рисової каші вагітним
- Вагітна жінка повинна включити в своє меню каші з рису. Особливо корисна молочна рисова каша, в ній багато цінних речовин для розвитку дитини в утробі матері;
- Рисова каша відмінно знімає набряки, нормалізує артеріальний тиск, допомагає усунути токсикоз і заспокоїти нервову систему;
- Важливо, що в рисі міститься вітамін В4, який необхідний для розвитку плода;
- Якщо у вагітної жінки часто бувають запори, краще відмовитися від рисової каші, натомість вживати інші каші.
Як правильно вибирати рис
- Велика користь від каші буде, якщо ви правильно вибрали рис — потрібно купувати якісний рис для вживання;
- Якісний рис слід купувати в прозорих пакетах, ви повинні візуально бачити, що в пакеті;
- Подивіться в пакетах, щоб крупа була однаковою по довжині, без жовтих крупинок. Якщо вони є, значить, рис зберігався неправильно і вже зіпсований;
- Найкращими сортами для приготування каш є сорти Арборіо, Жасмін, Краснодарський.
Шкода рисової каші
- Шкода для організму може бути тільки від неякісного рису. Якщо виробники продукту допустили використання хімікатів при вирощуванні, то в крупі можуть залишитися залишки шкідливих речовин.
- Щоб цього не сталося, перед варінням кілька разів необхідно промивати рис водою, а краще ще й замочити його на 30 хвилин.
- У рису є протипоказання, тим, кому не рекомендують їсти рисову кашу;
- Уважно і обережно з рисом повинні ставитися люди, які страждають на запори, гіпертонію, діабетики і сердечники;
- Деякі люди не знають, що рисова каша може підвищити ризик утворення каменів у нирках.
Рецепти приготування рисової каші
Приготування в мультиварці
- Перед варінням один стакан рису потрібно гарненько вимити, потім викласти в мультиварку, залити двома склянками води, посолити, підсолодити до смаку і покласти шматочок вершкового масла;
- Включити режим «Крупи» на 30 хвилин, після сигналу дати каші трохи потомитися;
- Таку кашу добре подавати з ягодами, фруктами, можна додати варення, кому що подобається.
Приготування молочної рисової каші
- Для каші необхідні такі інгредієнти: один стакан рису, столова ложка цукру, 1/2 чайної ложки солі, чотири склянки молока;
- Рис попередньо промити під проточною водою, потім трохи проварити 5-7 хвилин і відкинути на друшляк;
- Потім довести до кипіння молоко, підсолити його, викласти відварений рис в молоко, кашу варити на маленькому вогні, регулярно помішуючи;
- Через 20 хвилин можна додати цукор, шматочок вершкового масла, і страва готова до вживання, як бачите, нічого складного немає;
- У готову молочну кашу також буде смачно додати ягоди, фрукти, варення.
Висновок
Після прочитання цієї замітки всім стане зрозуміло про рисову кашу: користь і шкоду, рецепти, відгуки. Ми можемо спокійно їсти смачні, корисні рисові каші, але в усьому потрібна поміркованість, тоді фігура наша буде стрункою, підтягнутою, здоров’я міцним, і шкоди не отримаємо. Адже ми звикли до улюбленої рисової каші з дитинства і зараз будемо насолоджуватися смачним продуктом.
Якщо вам сподобалася замітка, напишіть свій відгук у коментарях.
Користь і шкода рисової каші при різних захворюваннях
Рисову кашу можуть вживати дорослі і діти. У деяких випадках від цієї поживи необхідно відмовитися, щоб не зіткнутися з негативною реакцією організму.
Хімічний склад і калорійність рисової каші
У крупі присутня велика кількість корисних речовин, до яких відносять:
- мідь;
- калій;
- марганець;
- вітаміни групи B, E і PP;
- фосфор;
- цинк;
- залізо;
- магній;
- хлор;
- селен;
- кальцій;
- кобальт;
- сірка;
- молібден;
- хром.
У складі необроблених і оброблених зерен є кремній, велика частина якого виводиться з організму через погане засвоєння.
У крупі містяться повільні вуглеводи, які допомагають насититися надовго за рахунок пролонгованого всмоктування і засвоєння. Правильна робота шлунково-кишкового тракту забезпечується за рахунок наявності великої кількості харчових волокон.
Незамінні кислоти, до яких відносять лейцин, валін, триптофан та інші, допомагають нормалізувати функціонування всіх систем і органів.
У рисі відсутній рослинний білок, глютен. З цієї причини кашу дозволено вживати людям з алергією на цей компонент. У білому рисі калорійність становить 354 ккал на 100 г сухого продукту, а в бурому – 330. У каші на молоці міститься 97 ккал, а в суміші, приготованій на воді, – 78.
Користь рисової каші для організму
Каша з рису
До корисних властивостей каші відносять:
- заспокійливу дію на нервову систему та усунення проблем зі сном;
- забезпечення запасу енергії та тривале відчуття ситості;
- зміцнення серцево-судинної системи;
- відновлення роботи травлення та зниження рівня кислотності в шлунку;
- поліпшення стану шкіри, кісткової тканини та волосся;
- очищення організму від токсинів;
- запобігання розвитку анемії та відновлення сил після важких захворювань;
- схуднення за рахунок поліпшення обміну жиру.
Для дітей
Рис відносять до продуктів, яких додають в раціон, починаючи прикорм. Під час грудного вигодовування кашу вводять з 7-8 місяців. Коли дитина вживає молочні суміші, то можна давати кашу на молоці. Вона підходить дітям, у яких часто виникає діарея. Складові рису забезпечують кріпильну дію, а крохмале-слизова консистенція добре засвоюється зростаючим організмом.
Обволікаючі властивості сприяють поліпшенню травлення, тому рисова каша повинна бути включена в меню дитини. Від вживання продукту необхідно відмовитися при схильності до запорів, при ожирінні та кольках в животі. Блюдо вводять в раціон після консультації з дитячим лікарем.
Для літніх
Літній людині можна вживати рисову кашу, оскільки вона сприятливо впливає на перистальтику кишечника.
Якщо її вживати в помірній кількості, то не виникатимуть запори або діарея через нормалізації роботи обміну речовин.
Блюдо є профілактичним засобом від хвороби Альцгеймера, інфаркту та інсульту, а також позитивно впливає на серцево-судинну систему.
При правильному вживанні каші відбувається зниження рівня шкідливого холестерину в крові. Літнім людям з гастритом і виразковою хворобою потрібно їсти в’язку кашу, що обволікає чутливу слизову оболонку і знімає роздратування.
Для схуднення
У білому шліфованому рисі присутні швидкі вуглеводи, тому рисову кашу вживають в першій половині дня і до тренування. Вечірньої пори є блюдо не рекомендується. При схудненні необхідно вводити продукт в раціон правильно, не перевищуючи норму білків, жирів і вуглеводів. Коричневий сорт рису містить повільні вуглеводи, але не відрізняється низьким рівнем калорій.
Якщо людина налаштована на усунення зайвих кілограмів, то в страви не додають цукор, згущене молоко або інші солодощі. Для поліпшення смакових якостей каші додають сухофрукти та горіхи у межах норми БЖУ. Оптимальним варіантом їжі є рисова суміш з додаванням зелені та легких овочів.
При отруєннях
Рис має абсорбуючу здатність, тому його використовують при будь-яких отруєннях, які можуть бути викликані бактеріями або інфекцією. Щоб швидко відновити сили, необхідно готувати і вживати кашу без солі та цукру.
Корисні і шкідливі якості рисової суміші залежать від способу приготування страви. Фахівці радять зливати рідину після варіння каші та пити її. Завдяки рисовим зернам виводяться всі шкідливі речовини з організму, а відвар покриває стінки шлунка і прискорює усунення запальних процесів.
При гастриті і панкреатиті
Рисова каша при гастриті
При наявності гастриту в стадії загострення рекомендується їсти рисову кашу. Вона не подразнює слизову оболонку шлунка, м’яко засвоюється, не викликаючи хворобливих відчуттів і нудоти. Блюдо сприяє насиченню, що важливо при захворюванні, при якому не можна допускати гострого почуття голоду. У такій ситуації відбувається посилене виділення травних ферментів, що завдають шкоди шлунку.
Препарат вводять в раціон при панкреатиті через 2 дні після завершення лікувального голодування та усунення болю. При цій патології кашу варять так, щоб вона була м’якою і рідкою.
Для приготування вибирають шліфовані зерна, які можна попередньо подрібнити в блендері. Так продукт не зашкодить хворому органу. У блюдо не додають масло, цукор або сіль.
Кашу варять на воді, а через кілька тижнів можна вводити молоко.
При діареї
При розладі шлунка часто вживають рисову кашу, а відвар допомагає позбутися від нездужання. Для приготування лікувального напою необхідно 100 г крупи залити 1 л води і почекати закипання. Потім варити на слабкому вогні протягом 30 хвилин. Рідина проціджують і п’ють по 1/3 склянки 3-4 рази на добу, поки симптоми діареї не зникнуть.
При приготуванні їжі для дітей 50 г крупи заливають 1 л води і готують протягом 10 хвилин. Маленьким дітям дають по ½ ч. л. тричі на день. Щоб забезпечити протидіарейні і обволікаючі ефекти, вибирають білий сорт рису, оскільки в ньому міститься більше крохмалю, ніж у нешліфованих зернах.
Чи можна рисову кашу при вагітності
Під час виношування дитини раціон збагачують рисом, який поєднується з рибою, овочами, м’ясом і фруктами. Вагітним жінкам буде корисний молочний суп, для приготування якого крупу заливають молоком, ємність з продуктами ставлять на вогонь, додають сіль, цукор та вершкове масло за смаком після закипання. Щоб каша стала більш вітамінною, в неї кладуть відварену моркву.
Варений рис є корисним гарніром. Щоб приготувати страву, кубиками нарізають болгарський перець, моркву, квасолю і ріпчасту цибулю, поміщають овочі в ємність для гасіння.
Після цього їх змішують з відвареним рисом і запікають у духовці протягом 10 хвилин. Така суміш буде дуже корисною для жінки та дитини.
При цьому слід дотримуватися одного правила: під час приготування використовують мінімальну кількість гострих спецій і м’яса жирних сортів. Більше обмежень немає.
Чи корисна рисова каша годуючим жінкам
Рисова каша на молоці
Продукт корисний при годуванні грудьми завдяки своїй нейтральності та гіпоалергенності, тому він не викличе поганої реакції в немовляти. Рисова каша, користь і шкода якої забезпечені вітамінно-мінеральним складом, допоможе посилити виділення молока. Через порушення перистальтики кишечника у жінок після народження дитини вона може викликати запори.
З цієї причини в цей період готують рідкі супи з рисом. На воді кашу варять у перші 3-4 місяці, а лише потім переходять на молочну, якщо вона не викликає негативної реакції з боку організму дитини і матері. Для поступового переходу протягом декількох тижнів воду і молоко змішують у рівних кількостях.
Користь і шкода рисової каші на молоці
Продукт надає позитивний вплив на організм людини. При приготуванні каші на молоці вона сприяє:
- нормалізації обмінних процесів;
- поліпшенню структури волосся, нігтів і шкірного покриву;
- прискоренню виведення токсинів з організму;
- стимуляції інтелектуальних здібностей;
- нормалізації тиску;
- поліпшенню функціонування травної системи.
Суміш на молоці може викликати негативні наслідки, якщо у пацієнта є непереносимість молочного білка або схильність до закрепів.
Скільки рисової каші можна з’їсти в день
Зловживання рисовою кашею може стати причиною порушення травлення, тому потрібно обмежитися однією порцією в добу. Рис не рекомендується їсти щодня у великих кількостях. Якщо він зварений на молоці, то в добу досить вжити ½ чашки рису і чашку молока. Добова норма становить 150 г крупи.
Рисова каша
Шкода рисової каші і протипоказання
Улюблений продукт дорослих і дітей може завдати шкоди, якщо його їсти постійно, вибираючи лише білий сорт. При обробці зерен втрачається частина їх корисних властивостей. Шліфування дозволяє продовжити термін придатності і надати крупі товарний вигляд. Очищений рис може викликати:
- атеросклероз;
- підвищення кров’яного тиску;
- розвиток цукрового діабету або погіршення стану пацієнта при наявності захворювання;
- проблеми з судинами;
- формування конкрементів у нирках.
Якщо вибирати неочищений або натуральний коричневий рис, то вживання продукту не викликатиме негативних реакцій і не погіршить стан здоров’я.
Рисова каша на молоці
Каша вважається традиційною стравою на нашому столі, дітей до року часто підгодовують лише кашами. Рисова каша на молоці готується досить швидко, має приємний смак, дає відчуття ситості на довгий час. Рисова каша на молоці має середню густоту, крупа розварена, але не втрачає форму, залишаючись фактурною. Рисову молочну кашу рідко готують про запас, вона занадто смачна, щоб залишитися надовго в холодильнику.
Калорійність рисової каші на молоці
Калорійність рисової каші на молоці становить приблизно 97 ккал на 100 грам продукту. Калорійність залежить від жирності використаного молока, а також від того, додаєте ви воду та цукор.
Склад і корисні властивості рисової каші на молоці
У складі продукту лише натуральні інгредієнти: рис, вода, молоко, сіль, цукор.
Продукт є дієтичним, кашу часто включають у меню видужуючих після перенесених хвороб і операцій, якщо вони не пов’язані з шлунково-кишковим трактом.
Рисова каша на молоці – джерело повільних вуглеводів, які тривалий час забезпечують організм енергією. Рис не містить клейковини, тому продукт підходить для безглютенових дієт.
Шкода рисової каші на молоці
Рисова каша на молоці не рекомендується особам зі «слабким кишечником», схильним до запорів, та тим, хто має непереносимість молочного білка.
Як варити рисову кашу на молоці
У кожної господині свій рецепт приготування рисової молочної каші, можна вибрати найбільш смачний і прийнятний саме для ваших близьких. Традиційно круглий рис промивають, заливають водою, щоб була покрита вся крупа, і доводять до кипіння.
Потім зменшують вогонь, варять 10 хвилин і додають молоко, готують до повного набрякання рису, сіль і цукор слід додавати в кінці варіння. Пропорція каші: 1 склянка рису на 4 склянки рідини. За бажанням частину молока можна замінити вершками, після додавання молока продовжити приготування каші в духовці або в українській печі, якщо є така можливість.
Рисову кашу на молоці можна доповнити корицею, ванільним цукром або іншими інгредієнтами за смаком.
Рисова каша на молоці в кулінарії
Свіжозварена рисова каша на молоці – відмінний сніданок або легка вечеря, традиційно до неї додають трохи вершкового масла. Якщо трохи каші залишилося, вбийте в неї кілька яєць і посмажте оладки, які відмінно подавати зі сметаною та лимонним джемом. Зварити рисову молочну кашу можна з гарбузом, тоді вона набуде приємного кольору і специфічного смаку.
Один з рецептів рисової каші на молоці: 1 склянка рису, 4 склянки молока (можна більше), 1 столова ложка цукру, 1/3 чайної ложки солі, 2 столові ложки вершкового масла, 1 яєчний білок.
Рис, промитий у теплій воді, засипати в киплячу воду (на 1 склянку рису – 2 склянки води) і варити 8-10 хвилин, відкинути на сито, дати стекти воді, покласти в каструлю, залити гарячим молоком і варити на слабкому вогні, періодично помішуючи, 15-20 хвилин, додати цукор, сіль, розмішати, закрити посуд кришкою і поставити на кілька хвилин у духовку. Перед подачею на стіл заправити кашу вершковим маслом з добре збитим білком.
Рисова каша: користь і шкода, калорійність
Рис – один з найпоширеніших злаків, регулярно споживаних нами. Особливою любов’ю користуються рисові каші і пудинги, адже вони не тільки смачні і прості в приготуванні, але й дуже корисні.
Є два основних типи рису, якими ми часто користуємося: білий і бурий (нешліфований, коричневий). Існує багато сортів і видів білого рису: басматі, жасмин, кубанський, для суші, пропарений, суміші з бурим рисом.
Найчастіше рис використовують для приготування гарніру або каші. Для гарніру потрібно вибирати розсипчасті сорти або пропарений рис, а для каш краще взяти круглозерний розварювальний рис. Молочна каша з такого рису після невеликої кулінарної доопрацювання може стати дуже смачним пудингом. Зварити кашу можна як із білого, так і з бурого рису, адже він також розварюється.
Чим корисний рис?
Рис сприяє виведенню шлаків і токсинів.
- Відмінне джерело енергії. У рисі величезна кількість вуглеводів, які необхідні для функціонування організму. Вітаміни, мінерали та інші поживні речовини сприяють оптимальній роботі всіх органів і систем.
- Не містить холестерину. Регулярне вживання рису дуже корисно для здоров’я, оскільки він не містить шкідливих жирів, холестерину і натрію. Рис, зокрема бурий, є основою багатьох дієт.
- Контроль рівня артеріального тиску. Оскільки в рисі мало натрію, він не провокує набряки, а значить, не збільшує об’єм циркулюючої крові та навантаження на серце і судини. Рис дуже корисний людям з атеросклерозом, ішемічною хворобою серця та інфарктами в анамнезі, оскільки він перешкоджає венозним і артеріальним спазмам, що можуть провокувати епізоди артеріальної гіпертензії.
- Профілактика раку. Нерозчинна клітковина рису не тільки стимулює роботу кишечника, але й ретельно очищає його, знижуючи ризик розвитку колоректального раку. Натуральні антиоксиданти, такі як вітамін С, вітамін А, фенольні кислоти і флавоноїди, захищають клітини організму від руйнівної дії продуктів перекисного окислення ліпідів. Це також є одним із механізмів захисту від раку, адже вільні радикали ушкоджують не лише клітини, але й ДНК і РНК, що може призводити до мутацій і виникнення онкологічних хвороб.
- Догляд за шкірою. Антиоксиданти не лише нейтралізують вільні радикали, а й мають протизапальну дію. Чим більше антиоксидантів з їжею ви споживаєте, тим краще виглядатиме ваша шкіра. Вона стане яскравою, гладкою, без зморшок.
- Виводить шлаки і токсини. Рисовий відвар справляється з проносом і навіть може вилікувати людину від дизентерії. Китайці кажуть, що особливим чином приготована лушпиння тримісячного рису має виражений сечогінний ефект. Азіати впевнені, що рис допомагає тримати апетит під контролем, сприяє відновленню слизової оболонки шлунка і тонкого кишечника. Завдяки діуретичним властивостям, поліпшенню перистальтики і очищенню кишечника великою кількістю клітковини рис виводить зайву воду та токсини, прискорює процес схуднення.
Користь білого рису
- Багато швидких вуглеводів. Шліфований білий рис, позбавлений оболонки, містить мінімум комплексних вуглеводів і клітковини. Якщо вам потрібно набрати масу тіла або просто швидко підкріпитися, вибирайте кашу з білого рису.
- Сприяє м’язовому росту. Для синтезу нових м’язових волокон необхідні амінокислоти. Сам рис містить достатню кількість амінокислот, але якщо поєднувати його з м’ясом, рибою або яйцями, ефект не забариться.
- Бореться з розладами травлення. У білому рисі мало клітковини, тому він не стимулює перистальтику, а, навпаки, закріплює стілець. Лікарі рекомендують хворим колітом, синдромом подразненого кишечника регулярно вживати рисову кашу. А ще рис допомагає вагітним жінкам впоратися з проявами токсикозу.
- Довше зберігається. Білий рис зберігає свої корисні властивості набагато довше, ніж бурий.
Поживна цінність 100 г білого рису
компонент | Цінність (вага або % від рекомендованої добової дози) |
калорійність | 130 |
жири | 0.3 г |
холестерол | 0 мг |
натрій | 365 мг |
клітковина | 0.4 г (1%) |
калій | 35 мг (1%) |
вуглеводи | 28 г (9%) |
білок | 2.7 г (5%) |
кальцій | 1% |
залізо | 1% |
вітамін B6 | 5% |
магній | 3% |
Як приготувати кашу з білого рису?
- Відміряйте стакан крупи вибраного сорту (арборіо, жасмин, басматі);
- Ретельно промийте її холодною водою;
- Висипте чистий рис у каструлю з товстим дном або чашу мультиварки;
- Налийте 2-3 склянки води (або молока або бульйону), відповідно до інструкції на етикетці, адже кожному сорту потрібно свою кількість рідини;
- Посоліть, додайте спеції за смаком;
- Час варіння рису також визначається його сортом.
Якщо ви варите молочну кашу, то можна налити молоко навпіл з водою, можна додати вершків. Готову кашу можна заправити олією, додати в неї варення.
Чим небезпечний білий рис?
У шліфованого рису високий глікемічний індекс, що робить його забороненою їжею для людей з цукровим діабетом.
Швидке вивільнення вуглеводів з білого рису викликає різкі викиди інсуліну, що виснажує підшлункову залозу і може призвести спочатку до порушення толерантності до глюкози, а потім і до діабету 2 типу.
З огляду на цю особливість, потрібно урізноманітнити своє меню, а не захоплюватися якимось одним продуктом, яким би корисним він не був.
Переваги бурого рису
- Бореться з хворобою Альцгеймера. У нешліфованому рисі багато компонентів, необхідних для синтезу нейротрансмітерів. При нестачі цих речовин може розвинутися хвороба Альцгеймера. У всіх сортах бурого рису є стимулятори нейропротектівних ензимів, що захищають мозок від процесів перекисного окислення ліпідів.
- Висока концентрація селену. Селен знижує ризик розвитку раку, серцево-судинних захворювань і артритів.
- Містить багато марганцю. В одній порції бурого рису міститься 80% рекомендованої добової дози марганцю. Цей елемент необхідний для підтримки жирового обміну, оптимальної роботи нервової та репродуктивної систем.
- Сприяє зниженню ваги. Велика кількість клітковини в оболонці зерна не лише очищає кишечник, а й запобігає появі піків цукру та інсуліну в крові. Підтримка стабільного рівня глюкози прискорює процес спалювання жирів.
- Перекус для дитини. Білий повітряний рис дуже смачний, а бурий повітряний рис ще й корисний. Запропонуйте трохи вареного коричневого рису своєму малюкові, йому точно сподобається!
- Вітамінний комплекс. У рисі висока концентрація вітамінів РР, D, В1, B2, В6, багато кальцію і заліза. Всі ці речовини необхідні для нормальної роботи імунної системи, хорошого метаболізму, функціонування всіх органів.
Поживна цінність 100 г бурого рису
компонент | Цінність (вага або % від рекомендованої добової дози) |
калорійність | 110 |
жири | 0.89 г |
холестерол | 0 мг |
натрій | 301 мг |
клітковина | 1.8 г (1%) |
калій | 43 мг (1%) |
вуглеводи | 23 г (9%) |
білок | 2.56 г (5%) |
кальцій | 1% |
залізо | 2% |
вітамін B6 | 5% |
магній | 3% |
Як приготувати кашу з нешліфованого рису?
- Промийте порцію рису;
- Засипте крупу в каструлю і залийте водою або бульйоном у співвідношенні 1:4-5 (по інструкції);
- Посоліть, додайте спеції за смаком;
- Час варіння рису визначається його сортом.
Чим небезпечний бурий рис?
У коричневому рисі багато клітковини, тому, якщо ви вживаєте такий рис часто і у великих кількостях, не забувайте пити багато води, не менше 2 літрів на добу. Це необхідно для того, щоб клітковина нормально проходила через кишечник і очищала його, а не застрягала, провокуючи болі в животі та запори.
У наш час виростає в субтропіках Африки, Азії, Австралії, США. Невелика кількість обробляється в Україні. Країнами-імпортерами є Китай, Туреччина, Японія, Корея.
Калорійність готового блюда залежить від способу приготування. До речі! На величину енергетичного показника впливає жирність молока, доданий цукор або масло. Це потрібно враховувати при складанні дієти. Гарнір, приготований на воді, забезпечує людину всього на 89 кКал.
Харчова цінність 100 грам рисової каші, приготовленої на молоці:
- 2,6 г білків;
- 1 г жирів;
- 16,5 г вуглеводів;
- харчові волокна 1,2 г;
- вода 65 г;
- зола 0,7 мг;
- крохмаль 73 мг;
- калорійність каші на молоці становить 97 кКал.
До складу готового блюда входять натуральні компоненти. Продукт містить необхідні для життєдіяльності людини речовини, зазначені в таблиці.
Кількість нутрієнтів на 100 грам каші з молоком | |||
вітаміни | мінерали | ||
B6 (піридоксин) | 0.53 мг | магній | 18 мг |
B2 (рибофлавін) | 0,05 мг | натрій | 370 мг |
B1 (тіамін) | 0,32 мг | Залізо | 0,4 мг |
B3 або PP (нікотинова кислота) | 5,3 мг | кальцій | 10 мг |
B9 (фолієва кислота) | 35 мкг | калій | 32 мг |
E (токоферол) | 1 мг | фосфор | 50 мг |
H (біотин) | 12 мкг | селен | 20 мкг |
холін | 78 мг | мідь | 550 мкг |
Марганець | 3,61 мг | ||
хлор | 25 мг | ||
йод | 1,4 мкг | ||
кремній | 100 мг | ||
хром | 1,7 мкг |
Факт! Рекомендується отримувати 58-60% калорій з вуглеводів, 10% з білкової їжі і 30% з жирів. Рис відповідає нормам здорового харчування рослинною їжею. Енергетична цінність (БЖУ) каші становить: 10% / 37% / 63%.
Крім перерахованих речовин, блюдо містить зовсім небагато 0,3 грама насичених і 0,5 г поліненасичених жирних кислот. І також включає в себе 0,7 г моно- і дисахаридів.
Зміст марганцю і селену в необробленому зерні значно перевищує норми вживання для людини в добу.
Рис – універсальний продукт. У кулінарії використовується самостійно, а також у вигляді плову, гарніру або додається в інші страви – долму, супи з фрикадельками, харчо.
Властивості рисової молочної каші на сніданок
Рисова каша – поживне і смачне блюдо. Подана на сніданок, вона забезпечує енергією на тривалий час за рахунок повільних вуглеводів. З’ївши вранці тарілку страви, можна відчувати себе ситим до обіду.
У ній є багато вітамінів РР, D, В1, B2, В6, необхідних для стабільної роботи нервової системи, поліпшення пам’яті. Вони ж запобігають безсонню, знімають психоемоційне напруження.
Користь
Смачна каша на молоці не дарма включена в меню людей, які ведуть здоровий спосіб життя. Вона необхідна для зміцнення імунітету і нормальної роботи нервової системи. Дізнайтеся, чим ще корисна рисова каша на молоці для дорослих:
- На відміну від інших злаків, рис не містить глютен. Тому підходить для харчування дітей і дорослих, які страждають на целіакію – непереносимістю клейковини.
- Сприяє зростанню м’язової маси. В склад готової страви входять амінокислоти, які беруть участь в процесі освіти м’язових волокон. Білки – це будівельний матеріал нашого організму.
- Є джерелом енергії. Для цього краще використовувати круглий сорт. У білому довгозерному рисі є багато швидких вуглеводів і крохмалю. Користь від нього тільки в швидкому насиченні. До речі! Блюдо з шліфованої крупи рекомендується людям, охочим набрати масу тіла.
- Кальцій разом з магнієм, зміцнюючи м’язи, кістки, перешкоджає розвитку артриту, артрозу, хвороб суглобів.
- Рисова каша виводить з організму натрій, отриманий з солоної їжі. Тому вона корисна для роботи нирок, підтримання ваги і схуднення.
- Чорний рис містить антиоксиданти, здатні боротися з раковими клітинами. Страви з нього рекомендується включати в раціон онкологічних хворих.
- Харчові волокна є адсорбентами, які виводять шлаки з організму.
До речі! Якщо вживати кашу разом з м’ясом, яйцями, рибою, корисні властивості проявляться ще швидше.
Для дітей
Смачна каша на молоці добре засвоюється організмом дитини. Завдяки відсутності глютену використовується в якості першого прикорму немовлятам. Дітям дозволено готувати її тільки з піврічного віку, попередньо подрібнивши зерно в блендері.
Педіатри рекомендують рисову кашу для зміцнення здоров’я малюків з кількох причин:
- відсутня клейковина, що викликає алергію;
- міститься комплекс вітамінів групи B, які забезпечують правильну роботу нервової системи;
- кальцій, фосфор, калій сприяють зміцненню кісток, серцевого м’яза, судин;
- лецитин робить позитивний вплив на формування мозку.
Завдяки повному вітамінно-мінеральному складу діти швидко розвиваються, добре додають у вазі. Ефективно підтримується їх захисна система.
Для літніх
Найбільш лікувальними властивостями володіє червоний рис. Наполовину відшліфовані зерна містять в своїй оболонці максимальну кількість корисних речовин. Це позитивно позначається на роботі всіх систем. Вплив страви з червоного рису для літніх людей:
- Завдяки збільшеній кількості магнію, фосфору каша ефективно підтримує ослаблений серцевий м’яз. Забезпечує необхідний тонус кровоносних судин. Усуває нічні судоми ніг за рахунок поліпшення провідності нервово-м’язових імпульсів.
- Залізо, що входить до складу гемоглобіну, нормалізує склад крові.
- Калій регулює водно-сольовий баланс.
- Плови і гарніри з червоного рису сприяють зниженню шкідливого холестерину. Страви корисно включати в раціон людей з патологією серця і судин, а також онкологічних хворих.
- Клітковина, яка міститься у великій кількості, після попадання в шлунок розбухає, продовжуючи відчуття ситості. Стимулюють кишкову перистальтику, зазвичай ослаблену в літньому віці.
Важливо! Червоний рис – лідер за кількістю антиоксидантів, які борються з вільними радикалами. Регулярне вживання страви сприяє зниженню ризику раку, захворювань серця. Попереджає раннє настання старості і розвиток атеросклерозу.
На властивості рисової каші впливає спосіб обробки зерна. З білих круп літнім рекомендується вживати нешліфовані круглі зерна. Очищений довгозерний рис позбавлений вітамінів і мінералів, складається в основному з крохмалю. У ньому відсутня навіть клітковина, тому викликає запори.
Для схуднення
Від того, наскільки правильно ви підберете крупу, залежить результат позбавлення від ненависних кілограмів. Японські дієтологи дотримуються думки, що рис перешкоджає ожирінню.
Однак, далеко не всяке зерно допомагає худнути. Увага! Щоб звільнитися від зайвої ваги, треба вибирати тільки бурий або коричневий рис. У ньому збережена оболонка, яка і містить всі корисні компоненти.
Переваги рисових страв з бурого рису:
- виводить зайву рідину з тканин;
вариться каша не менше півгодини, зате в ній зберігаються амінокислоти, фолієва кислота, вітаміни групи B, магній, фосфор, мідь; - готове блюдо має низьку калорійність;
- має властивості ентеросорбенту – зв’язує і виводить шкідливі жири;
- полегшує роботу нирок;
- підтримує стабільний рівень глюкози, цим прискорюючи спалювання жирів.
Рисова каша при схудненні готується на воді, без додавання олії, цукру або молока. Для поліпшення смаку заправте медом або вичавленим соком лимона. Готову страву рекомендується вживати без м’яса, риби, яєць. Можна поєднувати з овочевими бульйонами, свіжими фруктами. Корисно поєднувати з салатами з моркви, редьки, капусти, заправленими свіжою зеленню.
Важливо! При схудненні одна порція рису для каші становить 60 грам. Під час дієти необхідно випивати в день 2 літри чистої води, а також приймати соки і трав’яні збори. При дотриманні питного режиму клітковина швидко просувається по кишечнику, а не застряє, викликаючи болі в животі.
При отруєннях
Рисова каша з круглого зерна має властивості ентеросорбенту. Інформація, що міститься клітковина, з’єднується з токсичними речовинами, виводячи їх з кишечника природним шляхом. Саме тому цілісний нешліфований рис застосовується в дієті при отруєннях.
Протягом першого дня зазвичай використовується рисовий відвар невеликими ковтками. Він містить вітаміни і мінерали, які нормалізують роботу кишечника. У наступну добу готується рисова каша на воді без цукру і солі.
При гастриті і панкреатиті
Завдяки обволікаючій властивості рисова каша корисна при захворюваннях травної системи. Застосовується в дієті людей, які страждають від гастриту з підвищеною кислотністю та коліту.
Молочна каша поповнює запас енергії білками, які утримуються повільними вуглеводами. Але вживається тільки в період ремісії. При хворобах шлунка готується рідка каша, що полегшує травлення.
При хронічному панкреатиті круп’яні страви дозволяється включати в меню. При загостренні заборонено вживати будь-яку їжу, включно з рисовою кашею.
при діареї
Шліфування крупи містить мало клітковини. Тому вона не стимулює перистальтику, а закріплює стілець. Каша з очищеного довгозерного рису рекомендується лікарями при проносі, синдромі подразненого кишечника, спастичному коліті. Мабуть, в цьому єдина користь шліфованого рису, позбавленого вітамінів і мінералів.
Шкода і протипоказання
При вживанні рисової каші користь і шкода для здоров’я людини пов’язані з видом зерна і методом його обробки. Впливає на властивості страви спосіб приготування, добавки. Шліфований довгозерний рис завдає більше шкоди, ніж користі:
- Високий глікемічний індекс 70 робить кашу забороненою їжею для діабетиків. Швидке вивільнення вуглеводів призводить до різкого викиду інсуліну, що виснажує підшлункову залозу.
- Каша з довгого зерна не рекомендується особам, що страждають на спастичний коліт, схильним до запорів. Навіть круглий білий рис треба вживати в помірній кількості, яким би корисним він не був.
- Блюдо з червоного рису не рекомендується вживати гіпертонікам, вагітним і годуючим жінкам.
Увага! Часте вживання шліфованого довгозерного рису загрожує розвитком цукрового діабету II типу та ожиріння.
Присутність глютену в каші є протипоказанням для людей, які страждають на непереносимість клейковини.
Який рис краще для каші
Відомо чотири види рису – білий, бурий, червоний і чорний. Корисними з них є всі, крім білого шліфованого. Найбільш вираженими лікувальними якостями володіє червоний сорт для серця та чорний протираковий рис.
Для приготування плову використовуються розсипчастий сорт або пропарене зерно. Важливо! Каша готується з круглого або середньозерного злаку будь-якого забарвлення. У цих сортах міститься більше крохмалю, тому блюдо краще розварюється, набуваючи відповідну текстуру.
З усіх відомих марок рису на полицях супермаркетів відмінно зарекомендував себе турецький пропарений рис під торговою маркою Pilavlik і італійський круглий Scotti.
Як смачно приготувати рисову кашу
Смак готового блюда залежить не тільки від виду рису, а й від добавок. Щоб продукт був корисним, важливо правильно приготувати страву.
на молоці
Для отримання смачної молочної каші пропонуємо рецепт:
- Стакан круглозерного рису промийте холодною водою.
- Покладіть у рисоварку або каструлю з товстим дном.
- Залийте 3-4 склянками води.
- Варіть на повільному вогні, постійно помішуючи, від 20 до 30 хвилин відповідно до сорту і виду зерна.
- Додайте молоко, сіль, цукор за смаком і млоїте ще 5 хвилин під кришкою.
Відставивши з вогню, додайте олію. Накрийте товстою тканиною, залиште доходити на 30-40 хвилин. У готову страву за бажанням додається варення, кориця.
З гарбузом
Перш ніж готувати кашу, треба приготувати сам овоч. Плід необхідно ретельно промити проточною водою. Відрізавши потрібну частку, очистіть від насіння та внутрішнього шару. Наріжте на невеликі шматочки, щоб швидше зварилися. Для приготування страви будуть потрібні інгредієнти:
- 300 грам гарбуза;
- 1,5 склянки молока;
- 0,5 літра води;
- ¾ склянки круглого рису;
- сіль, цукор 3-4 ст. л., сіль за смаком.
Покрокове приготування страви:
- Варіть рис 15 хвилин на воді, періодично помішуючи.
- Додайте гарбуз, молоко, сіль, цукор.
- Томіть до готовності під кришкою на повільному вогні.
У готову кашу покладіть мед, масло.
З яблуками
Кожна господиня по-своєму готує кашу з яблуками з одних і тих же інгредієнтів. Співвідношення продуктів може змінюватися в залежності від сорту рису та ваших уподобань. В основному жінки орієнтуються на пропорції рису до води 1:2. Тоді каша виходить розсипчаста у вигляді плову.
Рецепт приготування:
- Промийте рис і всипте в сотейник.
- Залийте приготовленою рідиною і варіть до напівготовності крупи.
- Змастіть дно ємності маслом.
- Викладайте шарами рис, подрібнене яблуко кислих сортів, сіль, цукор і масло.
- Залиште нудитися під кришкою 20-30 хвилин до повної готовності фрукта.
Після приготування укутайте в ковдру і почекайте півгодини, щоб каша просочилася соком і маслом.