Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Риба сиг є цінною промисловою рибою. Відловлюють її в озерах і річках Європи, Америки та Північної Азії. Всього розрізняють понад сорока видів цих лососевих, і кожен вид має власний ареал проживання та умови життєдіяльності.

У цій статті ви можете ознайомитися з описом риби, подивитися фото ікри, видів і сімейств сигових, дізнатися про процес приготування сиг.

Опис – що це за риба?

Риба сиг відноситься до сімейства лососевих. Саме сиг звичайний є прісноводним.

Її м’ясо білого кольору на відміну від інших представників цього виду – у них червоне, рожеве, коралове.

Володіє різними розмірами (в середньому від 7 до 45 сантиметрів – залежить від конкретної особи й типу). Середній вважається трирічна особина, довжина тушки якої дорівнює 30 сантиметрам, а вага – 300 грамів.

Всі види риби мають легкий сріблястий відтінок і чорні плавники. Голова їх велика і плоска. Тіло кілька стисло з обох боків, воно довгасте і широке. При цьому на тілі і плавниках немає плям.

На верхній щелепі у сиг часто немає зубів, а саме ротовий отвір слабо розвинене – немає необхідності полювати на великих хижаків. В цілому риба має мінімум кісток, і це обумовлює її широке застосування в кулінарії.

Самки відрізняються від самців більшою лускою.

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготувати

Риба харчується планктоном і дрібними мальками. Статевозрілою вважається риба, яка досягла трирічного віку. Її вага на цей момент дорівнює приблизно 300 грамам.

Нерест відбувається в листопаді та може затягнутися до кінця зими. Риба цього типу може розмножуватися не тільки в озерах, при цьому мальки і самі дорослі особини живуть в одному водоймищі.

Сиг також може проводити нерест у річках, піднімаючись вгору, вище місця впадання.

Риба сиг відноситься до класу рідкісних. Вона володіє прекрасними смаковими характеристиками, а ореол проживання є відносно невеликим. Це послужило приводом для того, щоб деякі підвиди занесли до Червоної книги. Зокрема, підвиди чудський, Баунтовський, волховський відносяться до охоронюваних.
Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготуватиСігова ікра

Ціна сига

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготуватиЦіни на сиг в середньому по Києву, за кг :

  1. Морожений, свіжоморожений, без обробки: від 580 гривень.
  2. Тушка холодного копчення: від 1290 гривень за кг.
  3. Філе холодного копчення: від 1690 гривень.

Риба сиг в СНД зазвичай значно дешевша. Ціни вказані з місцевого ринку.

  1. Заморожена тушка йде за ціною від 130 гривень за кг.
  2. Кіло х/к за 600 гривень за кг.

Де живе

Риба сиг, хоч і вважається відносно рідкісною, все-таки зустрічається практично в кожному куточку світу. Зокрема, багато її знаходиться в країнах Європи, особливо улови проводять у Фінляндії і Швейцарії. Поширена в Америці, де її часто вирощують в промислових масштабах.

В Україні популяція одна з найбільших. Справа в тому, що клімат країни відповідний для розмноження і життєдіяльності сига, є безліч водойм, де йому нічого не загрожує.

Риба сиг в країні вважається промисловою, тому були створені умови для її розповсюдження. Ловлять в основному з жовтня по квітень, протягом всієї зими.

У північних регіонах зима затяжна, тому ловля може тривати не тільки взимку, а й 2 місяці осені та 2 місяці весни.

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготуватиАреал проживання риби Сиг

Найбільше виловлюють у Чудському, Онежському і Ладозькому озерах. Також поширена популяція в багатьох річках. Відмітна особливість в тому, що в жодній водоймі можуть мешкати кілька видів особин. Підвиди мирно співіснують при цьому, не з’являються мутації. Звернути увагу слід на те, що:

  • в Чудському озері поширені сиги, які мають найбільшу вагу – до трьох кілограм;
  • в Скандинавії вид пижьян, який може жити тільки в солоній воді;
  • в озері Байкал найбільше озерної великої риби;
  • озеро Севас в Вірменії відомо завдяки видобутку в промислових масштабах;
  • Скандинавські річки Мезена і Печора стали не тільки місцем проживання сига, але й місцем його нересту.

Понад сорок підвидів мешкають в основному в річках та озерах. Але також вони зустрічаються і в затоках, морях.

Види сигових

Сиг відноситься до сімейства лососевих. Крім нього до цього роду відносяться сьомга, горбуша, кета, нерки, кижуч, чавичі, кумжа, чир, сиг, омуль, голець, харіус, таймень, ленок, а також збірна назва для кількох видів – форелеві.

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготувати

За своїм виглядом риба сиг розділяється залежно від області проживання. Бувають види річкові, озерні, прохідні (які призводять нерест в річках, а після повертаються в озера).

Також поділяють на види залежно від розміру: дрібні і великі. Найближчим родичем є омуль, який вважається в кулінарії справжнім делікатесом.

Він зустрічається тільки в водоймах Скандинавії, тоді як розглянуту рибу можна знайти в багатьох місцях планети.

Риба сиг ділиться на більш ніж сорок підвидів. Відносяться до цього сімейства тільки ті, що мають певну форму і кількість тичинок зябер. Найпоширенішими підвидами є щокур, мускун, пелядь, чир, озерні та звичайний сиг, пижьян.

На що ловлять

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготувати

Сиг харчується в природному середовищі червоноперкою, уклейкою, піскарем. Отже, приманки вибираються довжиною не більше 6 сантиметрів і в діаметрі не більше 2 сантиметрів. Використовуються світлі тони приманок, адже рибі знайомий цей колір. Звернути увагу слід на те, що:

  1. Сиг ловиться на пічкура, мертву особину, але не перевищує зазначені вище розміри;
  2. В озерах можна використовувати шматочки більшої риби;
  3. Черви застосовуються для вилову молодняка – на особин у рік вони не дієві;
  4. Іноді використовуються в якості приманки прісноводні креветки, крабове м’ясо.
  5. Блешні, одна з найбільш популярних – “чортик”.

При риболовлі на річках рибалки найбільш часто застосовують зручну округлену приманку класичну джиг-головку. Кращі кольори – світлий коричневий або бежевий, оранжевий.

Сиг стає активним за допомогою світловідбивних приманок і силіконових. Звичайно, в промислових масштабах сиг ловлять у мережі.

Обережно вибирайте способи вилову, адже в деяких водоймах вилов риби, деякі види якої занесені до Червоної книги, вважається браконьєрством.

Коли ловлять сига

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготуватиСіга ловлять в будь-який час року, але особливо кращий сезон в Україні спостерігається в лютому та грудні. Для мережевої риболовлі краще вибирати час з середини жовтня, коли риба йде на нерест.

Слід розуміти, що в залежності від сезону в конкретному регіоні змінюються кліматичні умови. Отже, якщо в Фінляндії сиг починає нерест, то в водоймах Скандинавії він може закінчитись. В Якутії ловля сига триває з жовтня по квітень.

Приготування риби сиг

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготуватиСиг є популярною в кулінарії рибою. Його запікають, гасять, варять, використовують для юшки, закривають в банках тощо. М’ясо має корисні вітаміни і мікроелементи в величезній кількості. У сига міститься:

  • до 8 грамів жирів;
  • близько 18 грамів білків.
  • Калорійність 145 ккал.

Залежно від розміру, місця існування змінюється жирність м’яса. Тому в дієтології не застосовується – можуть бути підвищені норми вмісту жиру. Сиг не рекомендується в їжу людям, які страждають ожирінням, з холециститом і виразкою дванадцятипалої кишки.

Незважаючи на те, що відноситься до класу жирних риб, калорійність мала – близько 145 кілокалорій. У м’ясі містяться необхідні людському організму речовини. Зокрема, цинк, фтор, молібден, а також вітаміни груп Е, А і Д.

Як приготувати? Особливою популярністю користується рецепт запеченого в духовці сига.

  • Як солити сига? Відео:
  • Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготуватиПриготування сига в духовці:
  • Блюдо виходить смачне, яскраве за смаком, але разом з тим ніжне. Буде потрібно:
  1. Почистити рибу;
  2. Зробити розріз близько плавників;
  3. Зробити розріз по довжині хребта;
  4. Вийняти м’якоть – вийде два рівних філе без кісток;
  5. Змішати в окремій ємності улюблені спеції, оливкову олію, борошно і сіль;
  6. Занурити філе з двох сторін і трохи підсмажити на сковороді;
  7. Викласти рибу на деко, накрити подушкою з овочів і сиру (використовують баклажани, помідори, перець – які більше продукти вам подобаються).

Сиг – популярна, доступна і дуже корисна риба. Додаючи її в свій раціон хоча б раз в два тижні, ви зможете значно підвищити імунітет і заповнити нестачу вітамінів А і Е.

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготувати

Користь і шкода сига залежать від середовища проживання риби і наявності у людини алергії на морську їжу. Риба користується популярністю і широко застосовується в промислових цілях, косметології, народній медицині та кулінарії. Завдяки його властивості позитивно впливати на функції організму, фахівці часто рекомендують вживати сиг жінкам під час виношування дитини та годування груддю.

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготувати

Як виглядає і де водиться сиг

Риба сиг дивує різноманітністю підвидів. Вони водяться практично в кожному водному середовищі на планеті. Різновидами багаті азіатські, європейські та американські країни. Зустрічається риба на Алясці, але найбільш висока чисельність популяції знаходиться на території Забайкальського краю, Анадиру, Колими, річок Єнісей, Обь, Каре.

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготувати

Сиг зараховується до загону лососеобразних, але його м’ясо білого кольору. Розмір залежить від особливостей конкретного типу і місця існування. Він може бути дрібним або великим, але не більше 50 см в довжину. За вагою риба не досягає 1 кг. Виняток – гібридні види особин, що перевищують максимальне значення на 3-4 кг.

Важливо! Багато представників риб сига вимирають, занесені в Червону книгу.

Популяції відрізняються перевагами в їжі. Деякі особини харчуються планктоном, інші ведуть хижий спосіб життя.

Однозначно скласти опис риби, що підходить для всіх типів особин, неможливо, але найпоширеніший вид – сріблястий. Плавці темного відтінку, луската покриття середнє. Верхні зуби відсутні.

Хімічний склад сига

Основна користь полягає в жирових прошарках м’яса. Вони включають вітаміни і мікроелементи, необхідні для організму:

  • вітамін РР (бере активну участь в обміні речовин),
  • макроелементи (сірка і хлор),
  • мікроелементи (молібден, нікель, фтор, хром і цинк).

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготувати

М’ясо містить вітамін А, корисний людям з порушенням зору. Присутній вітамін D, який бере активну участь у зміцненні і формуванні кісткових тканин.

Висока жирність риби не принесе шкоди організму людини і зайвих кілограмів. Жир сига не тільки корисний, але й має властивість швидко перетравлюватися, на відміну від продукту тваринного походження.

Харчова цінність і калорійність сига

Головна користь рибного делікатесу – низька калорійність. На 100 г продукту припадає не більше 145 ккал.

Харчова цінність:

  • білки – 18,0 г,
  • жири – 7,5 г,
  • вуглеводи – 0,0 г

Завдяки високому вмісту білка і відсутності вуглеводів, сиг – дієтична їжа, рекомендована людям, охочим скинути зайву вагу.

Корисні властивості сига

Рибний делікатес допомагає:

  • справлятися з депресією,
  • зміцнювати імунну систему,
  • нормалізувати артеріальний тиск (корисний гіпертонікам),
  • прискорювати метаболізм,
  • покращувати зір.

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготувати

М’ясо сига в невеликих кількостях рекомендують маленьким дітям через високий вміст вітаміну D, який зміцнює кістки, зубну емаль і волосся. Починати знайомство малюка з делікатесом слід після 1 року.

Регулярно вживати корисний делікатес радять людям, які страждають:

  • туберкульозом,
  • анемією,
  • рахітом,
  • гастритом,
  • виразкою шлунка,
  • проблемами з шлунково-кишкового тракту.

Включити в режим харчування продукт можна в післяопераційний період. Він має властивість заповнювати нестачу вітамінів і мікроелементів.

Користь сига для схуднення

Перше місце дієтичного меню займає білкова їжа. Риба сиг – джерело білка. Він допомагає спалювати жири і надає відчуття ситості на довгий час.

Корисний склад сприяє швидкому позбавленню від зайвих кілограмів, при цьому заповнюючи запаси необхідних елементів для здоров’я. У комплексі з рослинною їжею рибний продукт позитивно впливає на нервову систему, перешкоджає розвитку серцевих захворювань і зміцнює кісткові тканини.

Важливо! Щоб не заразитися паразитами, які часто присутні в рибній їжі, необхідно проводити її термічну обробку не менше 20 хвилин.

Застосування сига в народній медицині

Препарат застосовують в народній медицині з метою підвищення захисних функцій організму. Для цього готують спеціальні супи, основний компонент яких – риба сиг. При вживанні такого супу зміцнюється імунітет і поліпшується опірність організму до інфекційних захворювань.

Користь риби полягає не тільки в м’ясі, а й в кістках, що містять кальцій у великих кількостях. Їх перемелюють на борошно і приймають для здоров’я кісток, зубів і волосся.

Як використовують сига в косметології

У косметології застосовується риб’ячий жир. Він входить в більшість антивікових масок. Поверхневе застосування необхідно для зміцнення структури волосся і нігтів. Жир допомагає усувати сухість шкірних покривів. Регулярні обгортання позбавляють від целюліту.

Як правильно приготувати сига

Спочатку тушку добре очищають від нутрощів. Шкуру ретельно чистять від луски і промивають під проточною водою.

Сиг: користь і шкода, фото і опис риби, калорійність, як приготувати

Щоб зберегти корисний склад і властивості риби, її краще вживати вареною або запеченою. Замість солі використовувати слабосолений соєвий соус. Він додасть сигові незвичайний смак і зробить страву кориснішою. Для приготування підходить пароварка, мультиварка та духовка.

Шкода сига і протипоказання до вживання

Користь і шкода риби сиг залежать від середовища проживання. Недобросовісні продавці можуть реалізувати продукт із забруднених водойм. Тому важливо перед покупкою упевнитися в якості товару, зажадавши відповідний сертифікат.

Шкоди організму принесе термічно необроблений продукт. У сирій рибі сиг можуть бути присутніми яйця паразитів. Тому слабосолений сиг не рекомендується їсти.

Протипоказанням до вживання служить індивідуальна непереносимість морської їжі. Алергія на рибу сиг практично не виникає.

Вибір і зберігання сига

На прилавках магазинів свіжої риби практично немає. Вона продається в замороженому вигляді, що безпечно, оскільки шкідливі бактерії та мікроорганізми не розмножуються при низьких температурах. Але корисних властивостей у замороженого продукту набагато менше, ніж у свіжого.

Сиг має пружне м’ясо, що помітно при легкому натисканні. Очі ясні, без помутнінь. Зябра з яскравим відтінком червоного. М’ясо білого кольору, допускається блідо-рожевий відтінок, якщо риба поїдала креветки.

Температурний режим зберігання риби:

  • заморожена – при -18 °C не більше 10 місяців,
  • гарячого копчення – 3 доби при 1 °C до +2 °C,
  • солона – 7 днів від 0 °C до +1 °C.

Свіжий продукт бажано приготувати відразу або відправити в морозильну камеру, щоб уникнути розмноження шкідливих організмів у м’ясі.

Висновок

Користь і шкода сига несумірні. Риба практично не викликає алергічних реакцій, винятком можуть стати особи з непереносимістю морської їжі. При відсутності протипоказань рибний делікатес дозволяється вживати пацієнтам, що страждають на захворювання, пов’язані з низьким рівнем імунітету. Корисний продукт показаний до вживання жінкам, які планують зачати дитину, вагітним і маленьким дітям.

Чи була Вам дана стаття корисною? Так / Ні

Користь і шкода риби сиг і його ікри

Сиг – поширена в промисловості риба, що відноситься до сімейства лососевих. Існує більше 40 різновидів, які незначно розрізняються зовні, але мають різні смакові характеристики. Користь і шкода сига визначаються його цінним біохімічним складом. М’ясо риби та ікра затребувані за харчовими та корисними властивостями, благотворно впливаючи на життєво важливі системи організму людини.

Як виглядає і де водиться сиг

Індивідуальні зовнішні ознаки сига важко відокремити, оскільки всі різновиди практично ідентичні. Зазвичай він сталевого забарвлення із затемненням в області спини. Плавці теж темні. Зустрічаються представники з чорним відливом на загальному сірому тлі.

Голова у риб непропорційно велика, щодо плоскої тушки. За типом сиги підрозділяються на 3 категорії:

  • мелкотічинові;
  • середнетічинові;
  • многотічинові.

Це зяброві тичинки, які у різних видів мають різну кількість – від 15 до 64.

За формою, тичинки бувають гладкі або ребристі.

Розміри сига

Сігова риба може бути масивною і дрібною, тому вага варіюється в межах 12-13 кг, при максимальній довжині до 80 см. М’ясо білого кольору, незважаючи на приналежність до червоної риби. Живуть ці водоплавні у дикій природі близько 20 років.

У зв’язку з таким видовим різноманіттям, ареал поширення в природі розширений. Сіга можна назвати як прісноводною, так і морською рибою, оскільки він однаково комфортно почувається в прісних і солоних водоймах, на глибині і в верхніх водних шарах.

Існують хижаки та планктофаги, що харчуються виключно планктоном.

Живуть у багатьох басейнах української території, включаючи Північний Льодовитий океан. Часто можна зустріти таку рибу в Фінській протоці. У Баунтовських озерах поширений унікальний підвид сига – Coregonus lavaretus baunti. Зарубіжний підтип обживає водосховища: Аляски, Північної Америки, Канади, Швейцарії.

Хімічний склад сига

Великий спектр корисних властивостей сига обумовлений його насиченим біохімічним складом, втім, як і його шкода. Особливо цінується м’ясо сига за омега-3 та інші жирні кислоти, важливі для життєдіяльності людського організму. Інтенсивне нарощування жиру пояснюється місцем проживання рибок – північні води.

Користь і шкода риби сиг безпосередньо взаємопов’язані з хімічним складом

У ній містяться:

  • вітаміни: А, Е, D, РР;
  • макро- і мікроелементи;
  • поліненасичені та мононасичені жири;
  • омега-3 кислоти.

Незважаючи на велику жирову складову, м’ясо сига, на відміну від тваринного, несе тільки користь і не завдає шкоди завдяки своїй легкій засвоюваності.

Харчова цінність і калорійність сига

Харчова цінність 100 грам м’яса сига становить близько 90 ккал. Така низька калорійність не знижує його поживних властивостей і користі, завдяки чималій кількості корисних жирів у складі. Сиг швидко і надовго насичує та заряджає життєвою енергією.

Корисні властивості сига

Користь і шкода м’яса сига враховуються в народній і традиційній медицині. Якщо шкода від вживання риби незначна, то корисні властивості безмежні.

Тому сиг рекомендується дієтологами до включення в звичайний раціон і тим, хто дотримується здорового харчування.

Завдяки фолієвій кислоті м’ясо особливо показано вагітним жінкам, оскільки це сприяє повноцінному виношуванню дитини.

Дієтологи радять поступово вводити його в меню вже на етапі планування вагітності, щоб організм майбутньої матері максимально наситився корисними компонентами і звик до нового продукту. Інакше риб’яче м’ясо здатне завдати шкоди при різкому включенні в раціон.

Корисні властивості м’яса риби:

  • позитивно впливають на роботу мозку та нервову систему в цілому;
  • нормалізують гормональний фон;
  • знижують тиск;
  • зміцнюють стінки капілярів, перешкоджаючи варикозному розширенню;
  • нормалізують травлення;
  • захищають від розвитку запальних процесів у шлунково-кишковому тракті.

У зв’язку з високими поживними властивостями сиг корисний людям, які перенесли важку хворобу і потребують відновлення.

Користь ікри сига

Важливо! Найбільш корисною вважається ікра сига, за корисністю та властивостями вона ідентична лососевої. Тільки її називають рожевою.

Користь сига для схуднення

Сиг виявляється корисним у разі схуднення, незважаючи на підвищену жирність. Це пояснюється тим, що жири в м’ясі не відкладаються, а відразу переробляються на цінні елементи.

Їх властивості спрямовані на прискорення метаболічних процесів і нормалізацію травлення.

Завдяки поживній цінності м’ясо дає тривалий енергетичний заряд, що підвищує витривалість під час тривалих спортивних тренувань.

Застосування сига в народній медицині

У традиційній фармацевтиці на основі жирової витяжки з сига виготовляють різні препарати, що включають важливі омега-3 кислоти. Вони корисні не тільки для поповнення цієї речовини в організмі, але також для профілактики.

У народній медицині затребуване не тільки чисте м’ясо, а й різні його модифікації – кісткове борошно. Включення риб’ячого м’яса в меню принесе користь при ряді проблем зі здоров’ям:

  • схильність до депресії;
  • підвищена дратівливість і нервозність;
  • виснаження;
  • рахіт;
  • туберкульоз;
  • анемія;
  • авітаміноз.

Для зміцнення імунітету і поліпшення апетиту варять супи з сига. Кістки, перетерті до мукоподібного стану, вживають як кальцієву добавку. Тільки запивати треба молоком.

Як використовують сига в косметології

Користь сига знайшла своє застосування в косметології, де використовується риб’ячий жир і його корисні властивості. Без шкоди його застосовують як внутрішньо, так і зовнішньо. На основі жиру готують всілякі косметологічні засоби:

  • маски для зміцнення волосся;
  • емульсії для обличчя з омолоджуючими властивостями;
  • поживні та зволожуючі лосьйони.

Також з риб’ячим жиром роблять корисні антицелюлітні обгортання. Його п’ють для зміцнення структури шкірних покривів, нігтьових пластин і локонів.

Як правильно приготувати сига

Тушку сига можна приготувати будь-яким способом, від чого його користь не зменшується. Зазвичай готують наступним чином: запікають, гасять, фарширують, солять, коптять, смажать у клярі. Кісток в рибі мало, і переважно вони великі, що дозволяє включати рибне м’ясо в дитяче меню без побоювання заподіяти шкоду.

Для дієтичного харчування цей корисний морепродукт рекомендується готувати на пару. Оскільки м’ясо сига надзвичайно ніжне, то варити недоцільно – воно розпадається, перетворюючись на безформну масу. Краще піч або обсмажувати.

Шкода сига і протипоказання до вживання

Незважаючи на широкий спектр корисних властивостей сига, є і протипоказання. До основних шкідливих властивостей відносять індивідуальну непереносимість на окремі компоненти у складі та алергічну реакцію на морепродукти.

Можливий шкоду при вживанні м’яса сига в сирому вигляді. Це може призвести до зараження гельмінтами. Щоб не завдати шкоди здоров’ю, товар набувають лише у перевірених постачальників. Це обумовлено тим, що риба здатна накопичувати в м’ясі шкідливі елементи, мешкаючи в екологічно несприятливих районах.

Вибір і зберігання сига

До вибору та придбання риби ставляться відповідально, адже на ринку часто зустрічаються заражені важкими металами особини. Це може завдати фатальної шкоди після попадання всередину організму людини.

Перевагу слід віддавати свіжому продукту. У замороженому вигляді він може мати прострочений термін зберігання, що неминуче викличе отруєння. Оскільки тушку не зберігають довго, її слід готувати якомога швидше.

Висновок про користь і шкоду

Сігова різновид поширений по всьому світу і активно ловиться. У зв’язку з цим деякі з них занесені до Червоної книги. Користь і шкода сига обумовлюють його застосування в різних сферах, не лише в кулінарії. При правильному приготуванні та помірному вживанні така добавка принесе відчутну користь організму.

сиг

Сиг відноситься до сімейства лососевих. У природі існує більше ста видів цієї риби, і всі вони дуже смачні та корисні. Сиг мешкає в прісних і морських водоймах. Незважаючи на те, що сиг відноситься до лососевих, його м’ясо має білий колір. Завдяки холодним водам, в яких мешкає сиг, його м’ясо містить багато жиру, який, на відміну від жиру тварин, дуже корисний для організму людини.

Харчова цінність

Кількість на порцію
% Добова значення *
* Розрахунок для добового раціону в 2000 ккал

Співвідношення БЖУ в продукті

Як спалити 88 ккал?

ходьба 22 хв.
Біг підтюпцем 10 хв.
плавання 7 хв.
велосипед 13 хв.
аеробіка 18 хв.
Робота по дому 29 хв.

Оскільки сиги дуже поліморфні, складно виділити якісь характерні риси виду. Тіло риб сріблясте з більш темною спинкою і плавниками. Сиги живуть до 20 років, але улов зазвичай складається з особин 7-10 років. Середня вага однієї риби 1-2 кг.

користь сига

Сиг багатий жиророзчинними вітамінами. Вітамін А нормалізує зір, а вітамін D покращує регенерацію кісткової тканини і сприяє гармонійному розвитку скелета. Останнє особливо важливо в дитячому віці, коли відбувається закладка основ для майбутнього зростання і розвитку дитини.

Крім вітамінів м’ясо сига багате різними мікроелементами. Молібден сприяє нормалізації тканинного дихання, регулює обмінні процеси, разом із фтором, який також міститься в Сігу, грає найважливішу роль у підтримці здоров’я зубної емалі.

Хлор регулює баланс між складовими елементами крові, а також нормалізує вміст рідини в організмі. Нікель відповідає за нормальний артеріальний тиск, бере участь в гормональної регуляції організму людини.

Цинк покращує пам’ять, бере участь в активації імунітету, нормалізує роботу статевої системи. І це тільки основні, найважливіші мікроелементи, що містяться в цій рибі.

У 100 г сига міститься 144 ккал.

Особливості приготування сига

Класичних варіантів домашнього приготування сига не так багато. Наприклад, можна спробувати загасити сига в духовці з вершками, використовуючи як гарнір картоплю. Попередньо необхідно злегка обсмажити рибу з обох боків на олії.

Особливо славиться сиг, копчений на диму вільхових тирси. Природно, інші способи приготування також цілком підходять. Сіга можна відварювати з зеленню, тушкувати, смажити або запікати на вугіллі або в духовці.

Сіга також можна засолити. Досвідчені кулінари знають, що при його приготуванні вкрай важливо суворе дотримання рецептури. При неправильному приготуванні може загубитися ніжний смак риби, і блюдо втратить виняткові смакові якості.

Незважаючи на важливість грамотного підходу в приготуванні сига, можна з упевненістю сказати, що сиги, як і більшість інших риб, готуються досить просто і швидко.

При цьому сиг має низьку алергенність, що дозволяє сміливо використовувати його в їжу людям, які страждають на алергічні захворювання. Хвороби печінки та підшлункової залози також не є протипоказаннями для вживання сига в їжу.

Багате жиром м’ясо легко засвоюється в шлунково-кишковому тракті, що дозволяє рекомендувати цей продукт людям із захворюваннями шлунка та кишечника.

Приготування смаженого сига також не складе великих труднощів. Єдиним важливим моментом є необхідність використання в приготуванні тільки соняшникової олії. Інші рослинні масла мають більш акцентований запах і можуть негативно вплинути на смакові якості риби.

Не можна залишити без уваги і ікру сига, яка також відома як рожева ікра. Її користь і поживність не поступаються ікрі лососевих риб.

Показання та протипоказання

  • Завдяки своїм цінним якостям, сиг особливо корисний людям, які страждають на ожиріння, захворюваннями щитовидної залози, тромбофлебітом, гіпертонією, варикозним розширенням вен, хронічним гастритом та виразковою хворобою шлунка, колітом.
  • Протипоказаний сиг при його непереносимості.

Звичайні судаки відносяться до риб, які можуть досягати досить значних розмірів. Нерідко особина судака звичайного може важити 15 кг. Головною особливістю судака звичайного можна вважати наявність великих зубів. Звичайний судак є цінним об’єктом рибного промислу.

Варто відзначити, що м’ясо судака відрізняється своєю низькою калорійністю, але в той же час містить велику кількість корисних сполук у своєму хімічному складі. Наприклад, хімічний склад судака містить 20 природних амінокислот, з яких 8 вважаються незамінними для людського організму. У кулінарних цілях використовують як м’ясо, так і ікру судака.

Ікра судака відноситься до так званих частиковим видам продукту. Хоча ікра судака і відноситься до менш цінного, в порівнянні з червоною або чорною, виду ікри, не варто даремно недооцінювати смакові, а також споживчі характеристики продукту. Варто відзначити, що часткова ікра судака виготовляється в більшості випадків у ястиках, тобто не очищаючи ікринок від природної плівки.

Зазвичай, в їжі промисловості ікру судака протирають через сито, а після засолюють. Нерідко ікру судака називають галаган. Ікра судака відрізняється своїм світлим бежевим кольором, а також водянистою консистенцією. Ікра судака вважається найбільш доступним видом продукту.

Особливою популярністю і попитом користується засолена в домашніх умовах ікра судака. Однак, виробники продуктів харчування також пропонують непоганий вибір консервованої ікри судака. Правда, цінителі ікри судака вважають, що такий вироблений промисловим способом продукт містить занадто велику кількість солі, а також рослинного масла.

Для того, щоб засолити ікру судака в домашніх умовах, вам знадобляться наступні інгредієнти: ікра, рослинне масло, а також сіль, ріпчаста цибуля і лимонний сік. Потрібно відділити ікру судака від природної плівки. Для цього ікру судака обдають киплячій підсоленою водою, а потім пропускають через сито.

Далі ікру судака опускають на хвилину в гарячий розчин солі, а потім відкидають на друшляк. Для тривалого зберігання просолену ікру судака поміщають у попередньо стерилізовані банки, а також додають рослинне масло і лимонний сік. Найкраще зберігати приготовлену в домашніх умовах ікру судака в холодному і темному місці.

Розміри сига

Сігова риба може бути масивною і дрібною, тому вага варіюється в межах 12-13 кг, при максимальній довжині – до 80 см. М’ясо білого кольору, незважаючи на приналежність до червоної риби. Живуть дані водоплавні в дикій природі близько 20 років.

У зв’язку з таким видовим різноманіттям, ареал поширення їх у природі розширений. Сіга можна назвати як прісноводною рибою, так і морською, оскільки він однаково комфортно почувається в прісних і солоних водоймах, на глибині і в верхніх водних шарах.

Існують хижаки і планктофаги, що харчуються виключно планктоном. Живуть у багатьох басейнах української території, включаючи Північний Льодовитий океан. Часто можна зустріти таку рибу у Фінській протоці. У Баунтовських озерах поширений унікальний підвид сига – Coregonus lavaretus baunti.

Зарубіжний підтип облаштувався в водосховищах: Аляски, Північної Америки, Канади, Швейцарії.

Сиг

Це досить велика риба, що має маленьку головну частину і низьке розташування ротової порожнини. Відноситься до сімейства лососевих. Забарвлення трохи різниться: у самців вона має сріблястий відтінок, у самок – жовтуватий. Жіночі особини формою нагадують брусок, тоді як у чоловічих тіло трохи більше видовжене. Крім того, сиг чоловічої статі покритий більш дрібними лусочками.

Проживати риба віддає перевагу в холодній, чистій, проточній воді. Дрібні екземпляри цілодобово живуть неподалік від берега, збираючись під крутоярами. В їжу їм йдуть дафнія, ручейник, мотиль, мормиш, циклоп. Особи вагою від півтора до шести кілограмів прогулюються у фарватері, у ямах.

Рано вранці і з настанням сутінків ці рибини наближаються до берега, шукаючи зони з потужним зворотним плином.

Сама риба, як і ікра сига, є цінним продуктом, тому її видобуток ведеться в промислових масштабах. Різновидів у неї налічується понад 40 видів, серед яких виділяються прохідний сиг, валаамка, сиг лудога і безліч інших. Чир, омуль, муксун полькур, що мешкають у Скандинавії, також належать славному роду сигів.

Ікра сига з’являється на світ у вересні або грудні. Переважно для нересту риби знаходять стоячу воду, де дно з гальок або рифами. Кладку ґрунтом не накривають. Сиги активні протягом всього року, не поступаючи позицій і в зимові холоди.

При розведенні сига в господарствах був помічений один цікавий нюанс: майже за місяць до того, як зробити забір ікри, рибу потрібно припинити годувати. Це дозволяє отримати чисту ікру.

Ікра сига, відгуки про яку можуть бути тільки захопленими, пофарбована в рожеві тони, адже як не крути, а це риба з родини лососів.

І, між іншим, європейці пропонують вживати цю ікру маленькими ложками, запиваючи обов’язково сухим шампанським.

Хімічний склад сига

Великий спектр корисних властивостей сига обумовлений його насиченим біохімічним складом, втім, як і шкода. Особливо цінується м’ясо сига за омега та інші жирні кислоти, важливі для життєдіяльності людського організму. Інтенсивне нарощування жиру пояснюється місцем проживання рибок – північними водами.

Користь і шкода риби сиг безпосередньо взаємопов’язані з хімічним складом

У ній містяться:

  • вітаміни: А, Е, D, РР;
  • макро- і мікроелементи;
  • поліненасичені і мононасичені жири;
  • Омега-3 кислоти.

Незважаючи на велику жирове включення, м’ясо сига, на відміну від тварин, несе тільки користь і не робить шкоди, в силу легкої засвоюваності.

Секрети виробництва пробійної ікри

Сиг, як уже говорилося, відноситься до числа риб з сімейства лососевих. Такий продукт справді можна назвати делікатесом. Але не тільки рибне філе користується популярністю.

На повсякденних і святкових столах зустрічається так звана пробійна ікра. У чому ж її відмінність від інших ікорних сортів? Ікра сига матиме ніжний рожевий відтінок, а щоб отримати пробійний продукт, виробники вдаються до двох способів.

У першому випадку рибу вбивати не потрібно. Їй акуратно проколюють черевце і витягують по одній ікринці. Надалі така особина продовжує жити і знову виробляє ікру.

У другому випадку рибі розпорюють черевце і витягують так званий ястика. Він представлений у вигляді мішечка з ікрою. Його очищають від плівки, промивають, щоб вийшла розсипчаста і чиста ікра.

На замітку! Деякі виробники здійснюють засолення сигової пробійної ікри прямо в ястиках.

Обов’язково кожну ікринку промивають, використовуючи спеціальне пристосування, іменоване гуркотом. Надалі залишається лише розфасувати пробойную ікру в скляну чи бляшану тару.

Практично всі фахівці переконані, що пробойная ікра, незалежно від сорту риби, вельми корисна для людського організму. По-перше, в такому делікатесному частуванні міститься багато протеїну, необхідного м’язовій тканині. По-друге, ікра має дивовижний компонентний склад. Завдяки цьому, людина може заповнити дефіцит тих чи інших мікро- і макроелементів.

Не варто забувати про горезвісні жирні кислоти типу Омега. Вони дуже важливі для краси і здоров’я локонів, шкірних покривів, а також всього організму на клітинному рівні.

На замітку! Народні лікарі вважають, що наявність пробійної ікри в меню – це відмінна профілактика кісткових і суглобових недуг, в тому числі рахіту і остеопорозу.

Корисні властивості Сіга

Користь і шкода Сігового м’яса враховуються в народній і традиційній медицині. Якщо шкода від вживання риби незначний, то корисні властивості безмежні.

Тому сиг рекомендується дієтологами до включення в звичайний раціон і тим, хто дотримується здорового харчування.

Завдяки фолієвій кислоті м’ясо особливо показано вагітним жінкам, що сприяє повноцінному виношуванню дитини.

Дієтологи радять поступово вводити його в меню вже на етапі планування вагітності, щоб організм майбутньої матері максимально наситився корисними компонентами і звикла до нового продукту. Інакше риб’яче м’ясо здатне завдати шкоди при різкому включенні в раціон.

Корисні властивості м’яса риби:

  • позитивно впливає на роботу мозку і нервову систему в цілому;
  • нормалізує гормональний фон;
  • знижує тиск;
  • робить стінки капілярів еластичнішими, перешкоджає варикозному розширенню;
  • нормалізує травлення;
  • захищає від розвитку запальних процесів у шлунково-кишковому тракті.

У зв’язку з високими поживними властивостями сиг корисний людям, які перенесли важку хворобу і потребують відновлення.

Біла ікра

Ікра сига, властивості якої дозволяють їй бути не останніх рядах рейтингу ембріонів риб, відноситься до особливого виду, що відрізняє її від звичної червоної і чорної. Називається цей вид – білою ікрою.

Вона набагато більш доступна, ніж «яйця» благородної риби, проте її використання набагато ширше. З неї виготовляють соуси, салати, додають в омлети і яєчні страви.

Неочищена смажена ікра дуже смачна з цибулею і часником.

Часто використовується вона в поєднанні з хлібними тостами, які здатні підкреслити смакові якості продукту.

Застосування Сіга в народній медицині

У традиційній фармацевтиці на основі жирової витяжки з сига все одно виконують потрібні препарати, що включають важливі Омега-3 кислоти. Вони корисні не тільки для поповнення цієї речовини в організмі, але і заради профілактики.

У народній медицині затребуване не тільки чисте м’ясо, а й різні його модифікації – кісткове борошно. Включення в меню риб’ячого м’яса принесе користь при ряді проблем зі здоров’ям:

  • схильність до депресій;
  • підвищена дратівливість і нервозність;
  • виснаження;
  • рахіт;
  • туберкульоз;
  • анемія;
  • авітаміноз.

Для зміцнення імунітету і поліпшення апетиту варять Сігов супи. Кістки, перетерті до мукообразного стану, вживають як кальцієву добавку. Тільки запивати треба молоком.

Користь сига

Сиг багатий жиророзчинними вітамінами. Вітамін А нормалізує зір, а вітамін D покращує регенерацію кісткової тканини і сприяє гармонійному розвитку скелета. Останнє особливо важливо в дитячому віці, коли відбувається закладка основ для майбутнього зростання і розвитку дитини.

Крім вітамінів, м’ясо сига багате різними мікроелементами. Молібден сприяє нормалізації тканинного дихання, регулює обмінні процеси, разом з фтором, який також міститься в Сігу, грає найважливішу роль в підтримці здоров’я зубної емалі.

Хлор регулює баланс між складовими елементами крові, а також нормалізує вміст рідини в організмі. Нікель грає найважливішу роль в зростанні м’язів, відповідає за нормальний артеріальний тиск, бере участь в гормональній регуляції організму людини.

Цинк покращує пам’ять, бере участь в активації імунітету, нормалізує роботу статевої системи. І це тільки основні, найважливіші мікроелементи, які містяться в цій рибі.

У 100 г сига міститься 144 ккал.

Як використовують сиг в косметології

Користь сига знайшла своє застосування в косметології, де використовується риб’ячий жир і його корисні властивості. Без шкоди він застосовується як внутрішньо, так і зовнішньо. На основі жиру готують всілякі косметологічні засоби:

  • маски для зміцнення волосся;
  • емульсії для обличчя, з омолоджуючими властивостями;
  • поживні та зволожуючі лосьйони.

Також з риб’ячим жиром роблять корисні антицелюлітні обгортання. П’ють жир для зміцнення структури шкірних покривів, нігтьових пластин і локонів.

Користь ікри

Ікра сига, корисні властивості якої раніше сильно применшувалися, включає в себе велику кількість різних речовин, що ставить її майже врівень з елітними сортами. Так, білки, що містяться в ній, добре засвоюються організмом людини.

У достатній кількості міститься ряд вітамінів, фосфор, фолієва кислота, залізо та інші мінерали. Крім того, цей продукт багатий риб’ячим жиром, який необхідний в процесі травлення – такий склад дозволяє поліпшувати обмін речовин.

До того ж він сприяє запобіганню захворювань серця і щитовидної залози.

Дуже часто на півночі ікра сига використовується не тільки в якості закуски, а й як основний інгредієнт енергетичного напою. Для цього ікру тільки що пійманого сига солять і додають воду. Після цього гарненько перетирають, залишаючи до розчинення ікринок. Цей живильний коктейль дуже добре засвоюється і допомагає в найкоротші терміни заповнити розтрачені сили.

Як правильно приготувати сига

Тушку сига можна приготувати будь-яким способом, від чого користь його не зменшується. Зазвичай готують наступним чином: запікають, гасять, фарширують, солять, коптять, смажать у клярі. Кісток в рибі мало і переважно великі, що дозволяє включати рибне м’ясо в дитяче меню, без побоювання заподіяти шкоду.

Для дієтичного харчування корисний морепродукт рекомендується готувати на пару. Так як м’ясо сига надзвичайно ніжне, то варити недоцільно – розпадається, перетворюючись на безформну масу. Краще піч або обсмажувати.

Як зберігати рибу сиг

При зберіганні рибного м’яса слід строго дотримуватися температурного режиму. У замороженому стані при температурі –18 °C тушки можна зберігати 10 місяців.

Якщо риба приготовлена способом гарячого копчення, слід проявити обережність, адже термін придатності продукту становить не більше 3 діб при температурі зберігання від –1 °C до +2 °C.

Солена риба при температурі 0-1 °C здатна зберігатися всього 1 тиждень.

При розморожуванні риби в ній з великою швидкістю можуть розмножитися шкідливі мікроорганізми.

Якщо свіжих сигів ви не збираєтеся готувати відразу, що рекомендується, відправте продукт в холодильник якомога швидше.

Дана риба не викликає алергії, рекомендовано включити в раціон вагітним жінкам і тим, хто тільки хоче зачати дітей. Для маленьких діток риба сиг є улюбленими ласощами.

Шкода сига і протипоказання до вживання

Незважаючи на широкий спектр корисних властивостей сига, є і протипоказання. До основних шкідливих властивостей відносять – індивідуальну непереносимість окремих компонентів в складі і алергічну реакцію на морепродукти.

Можливий шкоду при вживанні Сігового м’яса в сирому вигляді. Це здатне привести до зараження гельмінтами. Щоб не завдати шкоди здоров’ю, набувають товар тільки у перевірених постачальників. Це обумовлено тим, що рибка здатна накопичувати в м’ясі шкідливі елементи, мешкаючи в екологічно несприятливих районах.

Риба від Акуловки – ТОП-3 корисних продуктів

Купуйте фермерські продукти високої якості в Акуловці. Свіжа риба, ікра, безкоштовна доставка додому в Києві та Дніпрі. Ловимо і охолоджуємо форель, і відправляємо її вам в упаковці на експедиторській машині; 2 години, і найсвіжіша риба з Карелії буде лежати на вашій кулінарній дошці. Рекомендуємо спробувати ТОП-3 корисних продуктів:

  • Сиг в маслі 250 г – ціна 350 гривень, термін придатності до 30 діб.
  • Ікра сига без консервантів 130 г – вартість 520 гривень.

Leave comment