Хліб з висівками: користь і шкода, калорійність, рецепт в хлібопічці і духовці

Популярно зараз:
Салат з курки, Класичні салати, Крабовий салат, салат з ананасами, Прості, легкі, швидкі салати, Оселедець під шубою, салат з кальмарів, Салат Цезар, салат Олів’є, Салати з креветками, салат з сиром, Салати з грибами, Салати з крабових паличок, салат Мімоза, салат з ананасами і куркою, салат з капустою, салат з огірків, салат з кукурудзи, Олів’є класичний салат, Салати з моркви, салат з квасолею, салат з яйцями, Грецький салат, Вінегрет, Салати з печінкою, Салати з печерицями, Салат Цезар з куркою, Салат з курячою грудкою, Салат з копченої курки, салати з куркою і грибами, Салат гранатовий браслет, Корейські салати, салати з чорносливом, Салат з помідорів, Салат з сухариками, салати з горіхами, Салат з пекінської капусти, Салат з авокадо, Салат з яловичиною, Салати з риби, Піроги, Печиво домашнє, Млинці і млинчики, Пиріжки, Оладки, Сирники, Ватрушки, Булочки, Шарлотка, Млинці і млинчики на молоці, Тістечко, Маннік – манний пиріг, Шарлотка з яблуками, Пироги в духовці, Коржі, Оладки на кефірі, Кекси, мафіни, капкейкі, Деруни, Пончики, Хачапурі, Імбирне печиво, Борщ, Бульйони, Солянка, Рассольник, Щі, Харчо, Гороховий суп, Класичні рецепти з куркою в духовці, Заморожування, Картопля в духовці, фаршировані страви, Курка в духовці, На сковороді, М’ясо в духовці, в мультиварці, Качка в духовці, Свинина в духовці, Гусь в духовці, Готова горбуша в духовці, Індичка в духовці, Риба в духовці, Каша, Котлети, запіканки, Плов, Вареники, стейки, Голубці, Запеканка сирна, Омлет, Піца, М’ясо по-французьки в духовці, Чебуреки з м’ясом і без, Каші на молоці, Тефтели, Відбивні, Гуляш, Лазанья, Кутя, в клярі, Лагман, Паста карбонара, Креми для торта і випічки, глазур для торта і випічки, Заварний крем, Новогодні салати, Новорічний стіл, Подлівки, Майонез домашній, Вершковий соус, Картопля з м’ясом, Курка з картоплею, Засоліть горбушу, Джем на зиму
Дивись весь каталог
Домашній висівковий хліб з пшеничного борошна на дріжджах – смачно. Хліб можна готувати не тільки з пшеничними, а й іншими злаковими висівками. Хліб добре сходить, виходить відмінний, м’який, пористий і, звичайно ж, з’їдається швидко.
Для приготування в хлібопічці смачного висівкового хліба візьмемо 350 г пшеничного борошна і 100 г пшеничних висівок. На це кількість сухого продукту потрібно 1,5 ч. л. сухих дріжджів, 2 ст. л. нерафінованої соняшникової олії, 1 ч. л. солі, 1 ст. л. цукру і 300 мл води.
У відерце для хлібопічки встановлюємо лопатку і насипаємо на дно сухі дріжджі.
Потім на дріжджі висипаємо в відерце борошно.
На борошно висипаємо пшеничні висівки.
На висівки висипаємо сіль і цукор.
Вливаємо на сухі компоненти соняшникову олію.
Акуратно заливаємо сухі інгредієнти у відерці водою.
Тепер заповнене відерце встановлюємо в хлібопічку.
Хлібопічку закриваємо і встановлюємо програму приготування житнього хліба, це займе 3 години 30 хв.
Після звукового сигналу хлібопічки про готовність хліба, відключаємо її і гарячий хліб з висівками обережно перекладаємо з відерця на решітку, щоб він повністю охолов.
- Коли хліб з висівками з хлібопічки охолоне, нарізаємо його на скибочки.
Як зробити так, щоб тісто не підгоріло?
Щоб тісто не підгоріло, потрібно в духовку поставити миску з водою. При цьому не має значення, про яке тесті йдеться. Це може бути будь-який тісто: прісне, дріжджове, бісквітне, пісочне, заварне, …
Як повернути свіжість хліба
Повернути свіжість хліба і домашнім булочок дуже легко. Розігрій духовку до 100-120 градусів. Намочи кухонний рушник в теплій воді і гарненько відіжміть його. Оберни випічку, яка почала черствіти …
Щоб домашній хліб був пишним
Щоб домашній хліб був пишним, обов’язково додай в тісто 3 столові ложки рослинної олії (або оливкової) на 1 склянку води. Відповідно на 2 склянки води потрібно додати 6 ложок олії.
Чому домашній хліб кришиться
Хліб при нарізанні може кришитися з кількох причин. Перша: це недостатня кількість жиру в основі рецепта, друга: якщо додано в тісто більше солі, ніж необхідно. Погане вимішування і …
Як дістати випічку з нероз’ємною форми
Щоб не було проблем з діставання готової випічки з нероз’ємною форми, попередньо виріж з картону круг, діаметром рівний формі, і оберни його фольгою. На дно форми поклади хрест навхрест дві по …
Чим замінити яйця в солодкій випічці
У солодкої випічки замість яєць можна використовувати один з цих способів: • 1 яйце = 1 ст. ложки кукурудзяного крохмалю + 2 столові ложки води; • 1 яйце = 1 банан, збитий блендером в пюре;
Як нарізати свіжий хліб рівними шматочками.
Щоб свіжий хліб під ножем не розвалювався, а його шматочки залишалися рівними, потрібно всього лише опустити ніж в окріп на дві хвилини. Потім обтерти серветкою і нарізати хліб.
- Цукор – 398 ккал / 100г
- Цукор-пісок – 398 ккал / 100г
- Сіль – 0 ккал / 100г
- Вода – 0 ккал / 100г
- Борошно пшеничне – 325 ккал / 100г
- Олія соняшникова – 898 ккал / 100г
- Олія соняшникова рафінована – 899 ккал / 100г
- Сухі дріжджі – 410 ккал / 100г
- Пшеничні висівки – 180 ккал / 100г
Калорійність продуктів: Пшеничне борошно, Пшеничні висівки, Сухі дріжджі, Соняшникова олія, Сіль, Цукор, Вода
Хліб з висівками: користь і шкода, калорійність, рецепти
Висівки по суті є лушпинням зерна. Борошно перед використанням в хлібопекарському виробництві очищають від домішок. Але корисні речовини, які містяться в лушпинні, не тільки не завдають шкоди організму людини, але і приносять користь.
Мода на здорове харчування і схуднення зробила висівки затребуваним продуктом. Біологія підтверджує, що оболонки таких круп, як пшениця, гречка і овес, набагато корисніше, ніж їх ядра.
Дієтологи підтверджують, що якщо регулярно харчуватися хлібом з додаванням висівок, то можна поліпшити травлення, очистити шлунково-кишковий тракт і перистальтику кишечника.
Склад, користь і шкода
Аналіз складу висівкового хліба дозволяє виділити наступні корисні компоненти цього продукту:
- клітковина. Здійснює процес очищення кишечника. Проходячи по шлунково-кишковому тракту, очищає його стінки, збирає на себе непотрібні продукти життєдіяльності і виводить їх;
- рослинні харчові волокна сприяють зменшенню холестерину;
- вітамінна група В нормалізує діяльність нервової системи;
- вітамін Е є натуральним антиоксидантом;
- велика кількість мінералів сприяє активізації процесів обміну і підтримці водного балансу;
- ліпоміновая кислота є унікальною речовиною, необхідною для регулювання процесів життєдіяльності і зміцнення імунної системи;
- цинк сприяє поліпшенню мозкової діяльності і активізує синтез статевих гормонів.
Хліб з висівками користується попитом. На ринку хлібопекарської продукції представлено понад 20 різновидів хлібних продуктів з висівками. Відрізняються види висівкового хліба за смаком і складом.
Калорійність хліба з додаванням висівок: на кілограм ваги припадає 2480 калорій.
Корисність висівкового хліба, на думку фахівців з дієтичного харчування, полягає в наступному:
- відбувається зміцнення серцевих м’язів, судини приходять в норму, стають більш еластичними;
- імунна система зміцнюється, організм починає активно боротися зі шкідливими чинниками зовнішнього середовища;
- у чоловіків середнього віку підвищується потенція, активізується репродуктивна функція;
- висівковий хліб за рахунок високого вмісту клітковини дає відчуття насичення. Така якість високо цінується тими, хто переживає дієту і прагне зберегти фігуру;
- є відмінним профілактичним засобом при атеросклерозах;
- хлібобулочні вироби з висівками мають відмінні смакові властивості і допомагають у боротьбі зі стресами;
- антиоксиданти, наявні в складі випічки, сприяють продовженню молодості;
- органи травлення починають працювати активніше, тим самим позбавляючи організм від шлаків і токсинів;
- висівки впливають на суглоби, очищають печінку і покращують її функції.
Дієтологи рекомендують використовувати в харчуванні таку випічку тим, хто страждає підвищеним рівнем цукру.
У складі тесту для висівкового хліба має бути не менше третини висівок. Але користь залежить не тільки від складу хліба з висівками, а й від того, наскільки правильно його застосовують в їжу.
Шкода може завдати зловживання продуктом. Надмірна кількість споживаних хлібобулочних виробів з висівками негативно впливає на шлунково-кишковий тракт, спровокувавши коліти, загострення гастриту або панкреатиту, «розбудити» виразкову хворобу і навіть геморой. Груба текстура може пошкодити слизові оболонки шлунка.
Золоте правило – все в міру – слід застосовувати і при вживанні в їжу хліба з висівками.
Рецепт домашнього хліба з висівками в духовці
інгредієнти Кількість
проста вода – | 1 стакан |
борошно – | до 2 склянок |
висівки – | 3-4 ст. л. (з верхом) |
будь-яка рослинна олія – | 2 ст. л. |
сіль – | третину ч. л. |
цукор – | 2-3 ст. л. |
сухі дріжджі – | 18 г |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 230 Ккал |
Якщо в розпорядженні господині немає спеціальної хлібопічки, а є тільки духовка, то побалувати сім’ю чудовим і корисним хлібом з додаванням висівок їй цілком під силу. Виходить дуже смачний хліб з висівками. А аромат свіжої випічки не залишить байдужим жодного домочадця.
Процес приготування досить простий, навичок особливих не вимагає. Головне, всі дії виконувати з почуттям і задоволенням.
- У глибокій мисці з теплою водою (гаряча не підійде) розчиняють дріжджі і додають цукор. Суміш повинна постояти не менше чверті години в теплому місці. Після закінчення часу вона злегка спіниться.
- Додати сіль, перемішати.
- Додати висівки, перемішати.
- Додати борошно, перемішати. Відразу всю муку додавати не треба. Спочатку висипати півтори склянки, а потім поступово додавати, контролюючи, щоб тісто не стало занадто густим.
- Додати рослинне масло і замісити тісто. Місити до тих, поки маса не перестане прилипати до рук.
- Тісто накривають тканиною і залишають в теплому місці, щоб підійшло. Маса тіста повинна збільшитися вдвічі і навіть більше.
- Важливо! Зверніть увагу на якість дріжджів – чим свіжі, тим краще.
- Для випічки треба підготувати жароміцний посуд, рясно змастити вершковим маслом і обсипати борошном. Тісто добре обмять і викласти в посуд. Залишити ще на півгодини в теплі – воно підійде другий раз.
- Духова шафа прогрівають до 190-200 градусів.
- Як тільки тісто збільшиться в об’ємі, відразу ж ставте випікатися.
Готовий хліб з висівками повинен покритися золотистою скоринкою. По готовності випічка виймається з духовки і накривається тканиною.
Незважаючи на спокусу поласувати свіжою хрусткою скоринкою, наберіться терпіння і не турбуйте коровай, поки він не охолоне.
Хліб на сироватці в хлібопічці
Сироватка в хлібопекарському процесі використовується з давніх часів. Пекти його можна з пшеничного борошна і з житнього. Смачним виходить хліб з суміші борошна цих видів.
З більш кислої сироватки буханець виходить більш щільним. Тому на свіжій сироватці краще пекти хліб з пшеничного борошна, а кисла підходить для житнього хліба.
Складові:
- сирих дріжджів – 20 г;
- сироватка – 1 склянка;
- простої води – 2/3 склянки;
- висівки – 80 г;
- борошно – 450 г;
- цукор – 1 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- масло рослинне – 2 ст. л.
- Час для приготування: 6 годин.
- Калорійність: близько 220 ккал на 100 г.
- У ємність хлібопічки викладають дріжджі, вливають туди сироватку і воду (можна додавати тільки сироватку, тоді хліб буде щільніше), потім засипається борошно і висівки.
- Професійні пекарі рекомендують не класти відразу всю кількість борошна, а в разі потреби потім додавати, оскільки борошно буває різне.
- Тісто для короваю з висівками готують за програмою для пельменів (програма може залежати від моделі та виробника).
Після того, як колобок з тіста по консистенції вас влаштував, програма замішування тіста перемикається на програму випічки хліба. Рекомендується вибирати варіант із середньою скоринкою.
Таймер, найчастіше, за даною програмою показує час 4 години. Треба додати ще пару годин для того, щоб почали працювати дріжджі (не забувайте, що мова йде про сирих дріжджах. Для сухих додаткового часу не буде потрібно).
Увага! На багатьох моделях є варіант – французька. Там додатковий час не виставляють – програма працює 6 годин.
Функції пекаря на цьому завершились. Залишається тільки чекати результат.
- По готовності (за сигналом таймера) хліб виймають і охолоджують.
- Хліб, приготовлений на сироватці, кілька днів буде виглядати, як свіжоспечений.
- За бажанням можна додати в хліб насіння, горішки, посипати зверху кунжутом.
Хліб по Дюкану
Дієта Дюка – одна з найпопулярніших. Відповідно, рецепти приготування страв також популярні. Рецептура висівкового хліба по Дюкану – це класичний варіант.
Складові:
- вівсяні висівки – 4 ст. л.;
- пшеничні висівки – 2 ст. л.;
- молоко – 100 г;
- яйця – 2 шт.;
- сирі дріжджі – 10 г;
- сіль – щіпка.
Час для приготування: 2,5 години.
Калорійність: близько 120 ккал на 100 г.
Яйця треба збити з сіллю. Дріжджі розчиняються в молоці (злегка підігрітому). Через 15 хв. суміш починає підніматися. Додаються висівки, і маса ставиться в тепло.
Після того, як тісто підніметься, перекладають всю масу у формочку і знову ставлять в тепло на годину.
Після того, як маса підніметься вдруге, її викладають в форму і печуть в розігрітій духовці близько години.
Особливості вживання для схуднення
При надмірній вазі дієтологи призначають випічку і хліб з додаванням висівок. Це пов’язано з тим, що крім насичення організму корисними речовинами, висівковий хліб дає прекрасне відчуття насичення. Процес перетравлення хліба з висівками тривалий – вуглеводи направляються на поповнення організму енергією.
- Дієтологи стверджують, що якщо цілий рік їсти висівковий хліб замість звичного, то можна позбутися 5 залежаних кілограмів.
- Ті, що худнуть, не повинні їсти хліба більше 150 г на добу.
Рекомендації
- Для запобігання підгоряння в духовці розміщують ємність з водою.
- Якщо хочеться отримати пористий коровай, то борошно треба просіяти і додати в неї висівки відразу ж.
- По готовності буханець виймається і опускається в гарячу воду. Потім знову ставиться в духовку, де підсушується. При такому способі впливу висівки віддадуть в коровай всі корисні речовини.
Хліб з висівок, в порівнянні з пшеничними або здобними булками, можливо, програє за смаком.
Але користі для здоров’я від висівкового хліба набагато більше.
Хліб з висівками: користь і шкода, БЖУ, калорійність, рецепти випічки
Крупи і борошняні вироби
Популярністю користується хліб з висівок.
Рецептів подібної випічки існує безліч, що обумовлено не тільки смаковими якостями, але і користю для організму людини (позбавляє від закрепів, швидко насичує, налагоджує роботу печінки і нирок).
У зв’язку з багатим рядом вітамінів в складі продукту, клітковиною і низькою калорійністю, його включають в різні дієти для схуднення.
Висівки – це лушпиння, відокремлювана від зерна при виготовленні борошна. При подальшому перемелюванні виходить продукт, який додають при вимішуванні хлібного тесту. Залежно від розміру фракції висівки поділяють на кілька категорій:
- докладні;
- грубі;
- великі;
- тонкі.
У продажу можна зустріти гранульовані висівки, які представляють собою стандартний спресований варіант харчової добавки.
Користь хліба з висівками визначається наявністю в складі клітковини, яка благотворно діє на травну систему. Також в випічці містяться інші цінні речовини:
- вітаміни: групи B, E, PP і D;
- аскорбінова кислота;
- амінокислоти: валін, триптофан, тирозин, фенілаланін, ізолейцин;
- ліпоєва кислота;
- мінеральні компоненти: цинк, залізо, калій, магній, селен.
Харчова цінність визначається розподілом БЖУ в 100 грам продукту: білків – 7,6 г, жирів – 1,2 г, вуглеводів – 45 г. Калорійність порції становить 228 ккал.
Незважаючи на досить високу кількість калорій, хліб з висівками відносять до здорової їжі. Щоб користь для організму була максимальною, потрібна наявність в складі такого продукту не менше 30% зернової лушпиння. При термічній обробці корисні властивості хліба не втрачаються.
Регулярне вживання хліба з висівками благотворно діє на:
- нервову і серцево-судинну систему;
- травлення;
- мозкову діяльність;
- роботу нирок і печінки.
Лушпиння виступає ефективним адсорбентом, тобто очищає організм від шлаків і токсинів. Показаний до вживання людям з цукровим діабетом. Це обумовлено здатністю висівок знижувати рівень глюкози і холестерину в крові, а також сповільнювати розщеплення крохмалю від інших продуктів харчування. З цієї причини глікемічний індекс тримається в допустимих межах.
Завдяки високій харчовій цінності почуття ситості після вживання хліба триває досить довго.
Подібна харчова добавка рекомендується особам, страждаючим:
- порушеною роботою шлунково-кишкового тракту;
- серцево-судинними патологіями;
- захворюваннями печінки.
При заміні пшеничного хліба на висівковий в організмі відбуваються наступні зміни:
- зміцнюється серцевий м’яз;
- підвищується тонус капілярів, зменшується їх крихкість;
- зміцнюється імунітет;
- мінімізується ризик розвитку імпотенції у чоловіків;
- стабілізується емоційний стан, організм легше справляється зі стресовими ситуаціями;
- сповільнюється процес старіння;
- нормалізується стілець;
- поліпшується репродуктивна функція.
Включаючи в раціон корисний продукт, можна запобігти появі таких захворювань, як атеросклероз.
Більшість дієт засновані на білковому харчуванні, що веде до запорів. Висівки ефективно справляються з цією проблемою. Зернові оболонки набухають в шлунку і створюють надовго відчуття ситості. В результаті з’їдається меншу кількість їжі. Висівки в хлібі є цінним джерелом вітамінів і мінеральних речовин, що особливо необхідно в період зниження ваги.
Якщо вибирати між висівковим, пшеничним і житнім хлібом, то перевага віддається останньому. У білому присутній глютен, який сприяє набору ваги, появі набряків і депресивних станів. Крім красивої фігури, вживання таких хлібобулочних виробів забезпечить шкірі обличчя здоровий колір за рахунок чистки організму від зашлакованості.
Патології, при яких висівки можуть завдати організму шкоди:
- панкреатит;
- гострий гастрит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки;
- коліти;
- авітаміноз;
- геморой.
У хлібі міститься велика кількість грубої клітковини, яка здатна травмувати хворий орган або сповільнити процес травлення.
Важливо не зловживати висівковими продуктами, оскільки можуть виникати збої в роботі шлунково-кишкового тракту: здуття живота, підвищене газоутворення, запори, метеоризм.
Добова доза для дорослої людини: 30-35 грам сушених зернових оболонок або 4-5 хлібних шматків.
Слід врахувати, що тривале вживання висівок знижує процес засвоєння організмом мінералів, що надходять з інших джерел, що негативно позначається на імунітеті.
Хліб, приготований в домашніх умовах, відрізняється від магазинного більш високою якістю. Така випічка довше зберігає свіжість, набагато духмяний і смачний. Висівки можна додавати в будь-які здобні вироби: булки, батони, кекси, млинці, оладки та ін.
Перевага домашнього виробництва в тому, що можна вирахувати допустиму для організму норму зернової лушпиння. Існує безліч рецептів випікання корисного хліба з переліком доступних інгредієнтів.
Складові:
- 500-550 грам пшеничного борошна;
- 100-150 грам висівок;
- 5 грам живих дріжджів в пресованому вигляді;
- 7-8 грам кухонної солі;
- 30 грам цукрового піску;
- 20 грам вершкового масла;
- 300 мл чистої води.
Порядок приготування:
- У теплій воді (250 мл) розводять дріжджі і половину порції борошна. Розмішують і накривають плівкою, потім прибирають в тепле місце на 2 години. Опара вважається готовою до використання, коли обсяг збільшиться вдвічі, і на поверхні з’являться бульбашки.
- Вносять в неї залишилися інгредієнти, розбавляють водою і замішують тісто.
- Формують куля, укладають в ємність і зверху прикривають рушником. Необхідно почекати близько години, поки тісто підніметься.
- Викочують з нього круглі булки, розкладають на деко. Залишають ще на годину.
- Перед закладанням в духовку роблять зверху кілька надрізів ножем.
- Перші 10-15 хвилин випікають хліб при температурі 220 °C, потім знижують до 180 °C.
Рум’яні хлібці виймають і обприскують прохолодною водою, перекладають на решітку і накривають тканиною. Через 3 години випічка готова до вживання.
На сьогоднішній день найбільшою популярністю користується дієта Дюка. Хліб, приготовлений відповідно до її вимог, вважається класичним.
Для випічки знадобиться:
- вівсяні висівки – 4 ст. л.;
- пшеничні висівки – 2 ст. л.;
- молоко – 100-120 мл;
- курячі яйця – 2 шт.;
- свіжі або сухі дріжджі – 10-12 грам;
- сіль – на кінчику ножа.
На весь процес приготування йде близько 2,5 годин. Калорійність 100 грам продукту становить 115 ккал.
Покрокове приготування:
- Спочатку роблять опару шляхом розчинення дріжджів в теплому молоці. Через 15-20 хвилин спостерігається її набрякання.
- Після цього в опару всипають висівки, вливають яєчну бовтанку і замішують тісто.
- Ставлять в тепло, чекають збільшення в обсязі.
- Поділяють на порції і розподіляють по формам, де він повинен ще полежати близько 30-40 хвилин.
- Ставлять в нагріту духовку: 20 хвилин печуть при температурі 200 °C, після знижують градус до 160 °C і тримають ще 10 хвилин.
Виходить смачний і ароматний хліб, який можна їсти як самостійну страву або робити сандвічі з низькокалорійною начинкою.
Згідно дієтичної добірці Дюка можна спекти швидкий хліб в мікрохвильовці, без борошна. Для цього потрібно:
- 2 сирих курячих яйця;
- 3 ст. л. перемелених пшеничних висівок;
- 2 ст. л. йогурту без добавок;
- 1/2 ч. л. соди і оцет.
Всі інгредієнти необхідно змішати, влити гашене соду і повторити заміс. Перекладають тісто в спеціальний посуд для мікрохвильової печі, попередньо застеливши на дно пергаментний папір. Випікають хліб на потужності 800 Вт, тривалістю 7-10 хвилин.
Сироватка часто використовується в хлібопекарському виробництві. Свіжа підходить в разі замісу на пшеничній муці, кисла – на житній. Найбільш смачною і пишною виходить випічка при поєднанні обох видів борошна. Такі буханки мають більш щільну структуру. Представлений рецепт призначений для хлібопічки, що значно полегшує процес приготування.
Складові:
- 25 грам сирих пресованих дріжджів;
- 1 стакан сироватки;
- 1/3 склянки води;
- 85 г вівсяних або житніх висівок;
- 450-500 грам борошна;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. солі;
- 30 мл рослинного масла.
На підготовку йде близько 6 годин. Калорійність хліба – 210 ккал.
Рецепт:
- У ємність з хлібопічки закладають: дріжджі, сироватку, воду, борошно і висівки.
- Виставляють режим «Пельмені» (рекомендується саме для хліба з висівок).
- Апарат самостійно впорається з замісом тесту. Якщо консистенція повністю відповідає вимогам, перемикають на програму «Випічка». Ступінь зажарювання скоринки кожен вибирає за смаком.
- Стандартний час випічки – 4 години. У разі закладки сирих дріжджів цей час необхідно збільшити на 2 години. Існують моделі хлібопічок з режимом «Французький хліб», де споконвічно закладена програма на 6 годин.
Готову буханку виймають з форми і охолоджують. Можна додати в хліб насіння, горішки та інші інгредієнти. Така здоба зберігає свіжість до 4 днів.
Такий простий і смачний рецепт корисного хліба є знахідкою, так як включає мінімум інгредієнтів. Оскільки він без дріжджів, то часу на приготування йде значно менше.
Список інгредієнтів:
- 400 грам пшеничного борошна;
- 300 мл кефіру;
- 100 мл рослинного масла;
- 2 склянки пшеничних висівок;
- 2 грами соди;
- 1 ч. л. кухонної солі.
Як приготувати висівковий хліб на кефірі:
- Усі сухі складові змішують в окремій мисці.
- Рідкі інгредієнти з’єднують в іншій ємності.
- Поєднують обидві суміші і замішують хлібне тісто.
- На деко вистилають пергамент, змащений олією. Розкладають на відстані сформовані невеликі булочки.
- Попередньо духовку розігрівають до 200 ºC, куди поміщають хліб. Через 15-20 хвилин булки перевертають, щоб скоринка утворилася з усіх боків. Для цього буде потрібно ще хвилин 15.
Такий хліб простий у виготовленні і підходить для включення в здоровий раціон. Ідеальний варіант для зайнятих людей, так як на весь процес йде не більше однієї години.
Також можна спекти хліб в мультиварці – це буде простіше, ніж в духовці. Досить вибрати будь-який рецепт, замісити тісто і покласти у змащену чашу приладу. На режимі випікання весь процес займає всього 20 хвилин.
Слід пам’ятати, що висівки максимально активні по відношенню до травного тракту. Якщо є проблеми з шлунково-кишковим трактом, то від такого хліба краще відмовитися або проконсультуватися з лікарем.
Як спекти дієтичний хліб?
При схудненні багато дівчат повністю відмовляються від хліба. Це неправильне рішення, адже є рецепти дієтичного хліба, який можна готувати і в духовці, і в мультиварці, і в хлібопічці. Випікаючи самостійно, ви завжди будете впевнені, що подаєте на сніданок, обід і вечерю корисний хліб, який не завадить скиданню ваги.
- Який хліб дозволяється на дієті?
- Худне дієтологи радять віддавати перевагу таким видам хліба:
- З висівками. Готується така випічка з пшеничного борошна і висівок. Її калорійність на 100 г складає близько 250-300 ккал. Такий хліб користується у тих, що худнуть найбільшою популярністю, оскільки дозволяє надовго зберегти відчуття ситості. Це обумовлено властивістю висівок. Справа в тому, що вони розбухають, і коли людина їсть невелику кількість хліба з висівками, шлунок наповнюється. Завдяки цьому худне також скорочує порції їжі, що вживається.
- Житній. Дієтологи рекомендують включити в дієтичний раціон саме житній хліб, оскільки він має найменший глікемічний індекс серед випічок подібного типу. Більш того, на 100 г продукту калорійність становить близько 180 ккал. Перевага житнього хліба полягає і в його складі, адже в такій випічці міститься максимальна кількість магнію, заліза, фосфору і різних вітамінів.
- Зерновий. Така випічка готується із зерен пшениці грубого помелу. Її калорійність на 100 г становить 250 ккал. Особливо такий хліб рекомендований тим, хто страждає частими запорами.
На дієті ви можете дозволити собі хліб з висівок, житнього або зернової муки. Звичайно, це не означає, що ви можете використовувати цю випічку в необмеженій кількості. Необхідно контролювати норму вживання хліба, виходячи зі свого дієтичного раціону. Як правило, для схуднення рекомендується вживати близько 200 г хліба протягом усього дня.
На дієті треба повністю відмовитися від білого хліба і кондитерських виробів, адже це не тільки не перешкодить схудненню, але також стане причиною нетравлення шлунка і запорів.
Рецепти низькокалорійного хліба в духовці
Існує безліч методів приготування хліба в духовці, серед яких худнуть варто звернути увагу на наступні рецепти.
№1: З висівками
Кошик продуктів:
- панірувальні + пшеничне борошно – по 250 г
- висівки пшеничні – 200 г
- кисле молоко – 150 мл
- сухі дріжджі – 1 ст. л.
- масло рослинне – 1 ч. л.
- солод – 1 ч. л.
- сироп буряка – 50 мл
- мед – 1 ст. л.
- сіль – 1 ч. л.
Починаємо готувати:
- З’єднуємо 150 г висівок з панірувальних і пшеничним борошном.
- У мисці з’єднуємо кисле молоко, дріжджі і солод.
- У борошняної суміші робимо поглиблення і вливаємо дріжджі. Додаємо масло, сіль і мед.
- Всі інгредієнти змішуємо ложкою, поки не вийде тісто.
- На стіл присипаємо борошно і викладаємо готове тісто. Вимішуємо руками близько 10 хвилин.
- З тіста формуємо кулю, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на півтори години.
- Надаємо тесту потрібну форму, викладаємо на деко і посипаємо висівками (50 г). Випікаємо при температурі 200 градусів близько години.
- За 15 хвилин до готовності дістаємо хліб і змащуємо сиропом, далі відправляємо готуватися.
Житній багет
Кошик продуктів:
- житнє висівковий борошно – 3 склянки
- пшеничне борошно – 3 склянки
- дріжджі – 2 ст. л.
- цукор, сіль – по 1 ст. л.
- вода тепла – 3 склянки
- рослинне масло – 2 ст. л.
- кунжутне насіння для присипки
Починаємо готувати:
- Змішуємо воду, дріжджі і цукор. Даємо суміші спінитися.
- Змішуємо житнє і пшеничне борошно, додаємо масло і сіль.
- В борошняну суміш вливаємо дріжджі, замішуємо руками тісто, накриваємо його рушником і ставимо в тепле місце на 60 хвилин.
- Після того як тісто підніметься, розрізаємо на 2 частини, викладаємо кожну з них на деко, робимо діагональні надрізи, посипаємо кунжутним насінням і залишаємо ще на 2 години.
- Тісто готуємо в духовці при температурі не більше 200 градусів. Час готування – 30 хвилин.
- Дістаємо хліб з форми для випікання після охолодження.
При подачі золотисту скоринку хліба можна змастити молоком або вершковим маслом.
З висівками і кефіром
Кошик продуктів:
- борошно – 4 склянки
- висівки – 4 склянки
- кефір – 3 склянки
- рослинне масло – 1 склянку
- цукор, сіль – по 1 ч. л.
Починаємо готувати:
- Перемішуємо в глибокій мисці борошно з висівками, цукром і сіллю.
- У нову миску вливаємо кефір і масло. Перемішуємо.
- Кефіром заливаємо борошно і замішуємо тісто.
- Ділимо готове тісто на 3-4 кулі, кожен з яких викладаємо на деко і відправляємо в духовку на 30 хвилин.
- За 10 хвилин до готовності дістаємо хліб, перевертаємо на інший бік.
З ячменем
Кошик продуктів:
- борошно пшеничне – 200 г
- ячмінна мука – 150 г
- сухі дріжджі – 5 г
- молоко – 200 мл
- куряче яйце – 1 од.
- морська сіль – 5 г
- топлене масло – 1 ст. л.
- кукурудзяна олія – 70 мл
В даному рецепті ячмінну муку ви можете замінити ячменем, перемолотим в кавомолці, висівками, рисовою, кукурудзяною або вівсяним борошном.
Починаємо готувати:
- З’єднуємо молоко з дріжджами, яйцем і топленим маслом. Все змішуємо.
- Поступово перемішуючи, в молоко додаємо борошно.
- Перемішуємо тісто до отримання консистенції, що нагадує сметану.
- Змащуємо форму для випікання кукурудзяним маслом, виливаємо тісто і відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів. Випікаємо близько 35 хвилин.
З висівками і лляними насінням
Кошик продуктів:
- мелений мигдаль – 100 г
- мелені до великої крихти лляні насіння – 100 г
- пшеничні висівки – 4 ст. л.
- розпушувач – 1 упаковка
- сіль – 1 ч. л.
- сир нежирний – 300 г
- білки 7 яєць
- насіння за смаком для присипки
Починаємо готувати:
- У мисці з’єднуємо всі сухі продукти, залишивши щіпку висівок, щоб посипати деко.
- Сир і білки з’єднуємо, змішуємо до отримання цілісної консистенції. Зробити це можна за допомогою міксера або блендера.
- З’єднуємо всі продукти і ретельно замішуємо.
- На деко викладаємо папір, змочуємо її стінки водою і посипаємо висівками.
- Викладаємо тісто і присипаємо насіння.
- Випікаємо в духовці близько 50 хвилин при температурі 170 градусів.
Інструкція по приготуванню дієтичного хліба в мультиварці
Мультиварка – це прилад, в якому можна навіть випікати. Так, пропонуємо інструкцію з приготування низькокалорійного хліба.
Кошик продуктів:
- борошно житнє – 350 г
- вівсяне борошно – 350 г
- вода гаряча – 300 мл
- закваска житня – 400 мл
- коріандр – 1 ч. л.
- масло рослинне – 3 ст. л.
- солод, цукор – по 1 ст. л.
- сіль – щіпка
Починаємо готувати:
- У мисці з’єднуємо солод, цукор, сіль і дрібно нарізаний коріандр. Варто відзначити, що замість цукру ви можете використовувати цукрозамінник або коричневий цукор.
- У миску заливаємо олію і воду, все перемішуємо.
- Після просіювання борошно житнє і вівсяну висипаємо в посуд з раніше приготовленою сумішшю. Туди ж відправляємо закваску.
Замість вівсяної муки можна використовувати вівсяні пластівці, попередньо подрібнені за допомогою кавомолки.
- Масу змішуємо ложкою або виделкою до моменту, поки не отримаємо однорідне і еластичне тісто.
- Чашу мультиварки змащуємо маслом, а далі переносимо тісто, попередньо надавши йому форму кулі.
- Готуємо хліб в режимі «Випічка» при температурі 40 градусів. Час приготування – близько 4-5 годин.
Результат приготування – півторакілограмовий хліб, який можна зберігати в холодному місці близько 6 днів. За цей час він не втратить свою м’якість і смакові якості.
У своїй мультиварці ви можете приготувати ірландський хліб (без дріжджів). Для цього дотримуйтеся рекомендацій з відео:
Як приготувати дієтичний хліб в хлібопічці?
Якщо на вашій кухні є хлібопічка, ви можете скористатися наступними рецептами дієтичного хліба.
З вівсянкою
Кошик продуктів:
- вівсяне борошно (можна вівсяні пластівці, подрібнені в труху) – 1 стакан
- інше борошно – півсклянки
- пшеничне борошно – 1 склянки
- сухі дріжджі – 1 ч. л.
- тепла вода – 2 склянки
- сіль – 1 ч. л.
- рідкий або густий мед – 3 ст. л.
- йогурт маложирний – 1 стакан
- вершкове масло – 25 г
Починаємо готувати:
- Змішуємо всі види борошна, додаємо сіль, мед, дріжджі і масло. Все перемішуємо.
- Заливаємо воду і йогурт. Замішуємо тісто.
- Форму хлібопічки злегка змащуємо водою і посипаємо вівсяною мукою. Викладаємо готове тісто.
- Вибираємо на приладі один з режимів випікання, наприклад, «4». Цей режим розшифровується як «Дієтичний». Час готування – 5 годин.
- Після приготування дістаємо хліб і перекладаємо на решітку для охолодження.
Слід зазначити, що необов’язково замішувати тісто руками. Досить всі інгредієнти викласти в форму приладу і поставити готуватися. Машина зробить всю роботу самостійно. У цьому можна переконатися, переглянувши відео-рецепт хліба з цільнозернового і пшеничного борошна з сумішшю фітнес-мікс:
З висівками
Кошик продуктів:
- молоко – 250 мл
- цільнозернове борошно – 400 г
- висівки вівсяні – 50 г
- оливкова олія – 3 ст. л.
- сухі дріжджі – 1,5 ч. л.
- цукор – 2 ст. л.
- сіль – 1 ч. л.
Починаємо готувати:
- Молоко кип’ятимо і залишаємо остигати.
- У чашу приладу виливаємо молоко, масло, борошно, дріжджі, цукор і сіль, а в останню чергу – висівки.
- Ставимо випікати в режимі «Основний хліб».
Батон з коріандром і кмином
Кошик продуктів:
- житнє борошно – 70 г
- борошно пшеничне – 350 г
- кисле молоко – 200 мл
- сухі дріжджі – 11 г
- вершкове масло – 3 ст. л.
- вода тепла – 140 мл
- мед – 2 ст. л.
- масло рослинне – 1 ст. л.
- сіль – 2 ч. л.
- кмин, коріандр – по 1 ч. л.
- білок 1 курячого яйця
Починаємо готувати:
- У чашу приладу висипаємо борошно, заливаємо кисле молоко і воду.
- Додаємо дріжджі і інші продукти.
- Випікаємо близько 3 годин до середньої скоринки.
- Після першого сигналу приладу відкриваємо кришку, змащуємо білком, посипаємо кмин і коріандр.
- Кришку закриваємо і допікаємо до готовності.
З висівками, сиром і цибулею
Кошик продуктів:
- борошно пшеничне – 370 г
- висівки – 50 г
- сир чеддер – 100 г
- цибуля – 1 од.
- часник – 1 зубчик
- сухі дріжджі – 8 г
- мед – 1 ст. л.
- вода тепла кип’ячена – 250 мл
- порошок гірчиці, сіль – по 1 ч. л.
- кунжутне насіння для присипки
Починаємо готувати:
- Дрібно страхуємо лук і відправляємо в чашу приладу.
- Засипаємо борошно і заливаємо воду.
- Додаємо дріжджі, мед, гірчицю, сіль і пропущений через прес часник.
- Натираємо на тертці сир, змішуємо з висівками і останніми додаємо в чашу приладу.
- Готуємо в режимі «Основний хліб» близько 100 хвилин.
- За 15 хвилин до готовності відкриваємо кришку і посипаємо кунжутне насіння.
Житній батон з висівками
Кошик продуктів:
- житнє борошно – 215 г
- пшеничне борошно – 215 г
- житні висівки – 3 ст. л.
- вода тепла – 440 мл
- сухі дріжджі – 2 ч. л.
- мед – 3 ч. л.
- сіль – 1 ч. л.
Починаємо готувати:
- Змащуємо форму хлібопічки рослинним маслом. Це робиться для того, щоб готову випічку було простіше діставати.
- Викладаємо в чашу всі інгредієнти.
- Ставимо випікати в режимі «Житній».
Готовий хліб матиме щільну структуру і приємний кислуватий присмак.
Якщо накласти повне табу на хліб, можна спровокувати інтоксикацію організму, в’ялість шкіри і целюліт. Це обумовлено тим, що в хлібобулочних виробах містяться необхідні організму амінокислоти, білок і клітковина. Щоб уникнути таких наслідків, але не перешкодити схудненню, рекомендується протягом дня з’їдати близько 200 г хліба, приготованого за дієтичним рецептом.
Хліб білий в хлібопічці
- Для приготування цього хліба треба на дно форми покласти сухі дріжджі.
- Зверху засипати пшеничну муку.
- Потім кладеться сіль і цукор.
- Заливається 260 мл води.
- Так як масло знижує бродильну активність дріжджів, то його додають в останню чергу. В результаті соняшникова олія буде плавати на поверхні води і не буде стикатися ні з дріжджами, ні з борошном.
- Встановити на хлібопічці розмір «M».
- Встановити на хлібопічці колір скоринки. В даному випадку була встановлена програма для темної скоринки. Далі необхідно запустити 1 програму, яка називається «Основний хліб».
Рецепт з інструкції до Panasonic SD-250.
Смачного!
Автор рецепта: Elenenika
Інгредієнти рецепта «Хліб білий в хлібопічці»:
- Дріжджі – 1 ч.л.
- Борошно пшеничне – 400 г
- Сіль (за смаком) – 2 г
- Цукор (за смаком) – 1 ст.л.
- Олія – 1 ст.л.
- Вода – 260 мл
Харчова цінність страви «Хліб білий в хлібопічці» (на 100 грам):
Калорії: 222 ккал.
Білки: 5.4 г.
Жири: 2.1 г.
Вуглеводи: 46.1 г.
Число порцій: 20
продукт | міра | Вага, г | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Калорії, ккал |
дріжджі | 1 ч.л. | 7 | 0.89 | 0.19 | 5.25 | |
борошно пшеничне | 400 г | 400 | 36.8 | 4.8 | 299.6 | 1368 |
сіль | 2 г | 2 | ||||
цукровий пісок | 1 ст.л. | 25 | 24.93 | 99.5 | ||
олія соняшникова | 1 ст.л. | 10 | 9.99 | 89.9 | ||
вода | 260 мл | 260 | ||||
Разом | 704 | 37.7 | 15 | 324.5 | 1562.7 | |
1 порція | 35 | 1.9 | 0.7 | 16.2 | 78.1 | |
100 грам | 100 | 5.4 | 2.1 | 46.1 | 222 |
Це користувальницький рецепт, тому можуть бути помилки. Якщо їх виявите, прохання написати в коментарі під рецептом – виправимо.