Чорнослив: користь і шкода для організму, склад, калорійність, відгуки

Чорнослив – це висушений плід чорної сливи і є одним з доступних видів сухофруктів. Сушка збільшує термін зберігання продукту, завдяки чому його корисні властивості можна отримувати протягом року. До того ж, смак чорносливу вельми вишуканий, тому його додають у різні страви для «родзинки». Як правило, для виробництва сушених ягід використовують сорт сливи під назвою Угорка італійська.
Хімічний склад чорносливу
Зовсім недаремно його називають лікувальною ягодою. Він цього заслуговує, оскільки містить велику кількість вітамінів і мінералів.
- Вітаміни: А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, К, РР.
- Макроелементи: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, хлор.
- Мікроелементи: залізо, марганець, мідь, селен, цинк.
Крім того, він містить феноли, білки, жири, вуглеводи (57 г на 100 г), сорбітол, пектин, азотисті речовини і клітковину. Про глюкозу, напевно, можна і не згадувати – як відомо, ягода дуже солодка. Вся ця криниця цінних речовин, якщо правильно нею користуватися, принесе масу користі для здоров’я організму.
- Калорійність чорносливу – 264 ккал на 100 г.
- Добова норма чорносливу – 6 шт.
- Глікемічний індекс чорносливу без кісточки – 25-29.
Корисні властивості і користь чорносливу для організму
- володіє антибактеріальними і антисептичними властивостями,
- профілактика раку,
- підвищує імунну систему,
- підтримує серцево-судинну систему,
- допомагає при гіпертонії,
- профілактика анемії,
- покращує метаболізм,
- усуває запори,
- має жовчогінну та сечогінну дію,
- профілактика і лікування захворювань очей,
- покращує зір,
- зміцнює опорно-руховий апарат,
- активізує роботу головного мозку,
- покращує працездатність і пам’ять,
- допомагає відновити сили,
- заряджає енергією, тонізує,
- бореться зі стресами,
- надає омолоджуючий ефект,
- покращує стан шкіри.
Давно помічено, що чорнослив попереджає розвиток такої хвороби серцево-судинної системи, як гіпертонія, якщо вживати його на початкових етапах захворювання. І справляється він з цим краще, ніж багато інших фруктів, ягід та лікарських трав. Тому для усунення цієї недуги необхідно включити сухофрукти у свій щоденний раціон харчування.
Доведено, що продукт має антибактеріальні властивості. Він вбиває патогенні бактерії, які присутні в роті – стафілококи і стрептококи. Цей вид сухофруктів захистить зуби від карієсу.
Але і це ще не все. Різні дослідження показали, що сливи зміцнюють кісткову тканину. Таким чином, було рекомендовано вживати чорнослив людям, які піддаються впливу опромінення, наприклад, космонавтам та онкохворим.
А ревматизм і атеросклероз є показаннями для вживання продукту.
Сушена слива є незамінним компонентом раціону сучасної людини, адже вона допомагає швидко відновитися і набратися сил. Щоденне вживання всього 5 ягід заряджає енергією на весь день. Крім того, вона позитивно впливає на роботу головного мозку: покращує пам’ять, працездатність і концентрацію.
Як приймати чорнослив при запорах
Ця ягода незамінна у боротьбі із запорами, оскільки має послаблюючу дію. А з огляду на безпеку її прийому для організму, вона стає ефективним «препаратом» для прихильників народних засобів лікування.
Щоб впоратися з запором, можна вживати чорнослив у чистому вигляді по 5-6 штук на день або готувати з нього настій.
Настій від запору
100 г (6 шт.) сушених ягід залийте 2 склянками гарячої води. Укутайте ємність у рушник і поставте настоятися 12 годин. Одержаний настій необхідно пити по 1 склянці за півгодини до сніданку. Для більшого ефекту також рекомендується з’їдати 2-3 плоди.
Чим корисний чорнослив для організму жінки
Даний продукт дуже корисний для жіночого організму. Як відомо, жінки схильні до анемії, тому він необхідний у раціоні завдяки своєму багатому вмісту заліза.
Вживання від 5 до 12 ягід на день рятує тих, хто має схильність до остеопорозу – в цю групу можна віднести жінок у період менопаузи.
Корисний чорнослив буде й тим, хто хоче схуднути, стежить за зовнішнім виглядом та станом шкіри. Він, маючи високу калорійність, завдяки придушенню апетиту просто вбереже від зайвих походів до холодильника. А наявність антиоксидантів допоможе істотно уповільнити процес старіння і в’янення шкіри.
Чорнослив відноситься до дозволених продуктів для вагітних. Часто у майбутніх матусь починаються проблеми з травленням, опорно-руховим апаратом, а стан зубів, шкіри і волосся погіршується.
У сушеній ягоді присутній «повний вітамінний набір», який допоможе уникнути всіх перерахованих незручностей, головне – не перевищувати добову норму – 5-6 шт.
До того ж, продукт оберігає організм від вірусів завдяки підвищенню захисних функцій.
Протипоказання і шкода чорносливу
- індивідуальна непереносимість,
- цукровий діабет,
- годування грудьми,
- ожиріння.
Слід врахувати, що продукт не варто їсти кілограмами, інакше це може призвести до неприємних наслідків, наприклад, до розладу травлення.
А оскільки він має послаблюючу дію, його не рекомендується вживати годуючим мамам, адже у дитини можуть з’явитися коліки і діарея.
Як вибрати якісний чорнослив
Безумовно, користь для організму людини принесе виключно якісний продукт. На жаль, у магазинах і на ринках продається багато шкідливих сухофруктів.
У процесі їх виготовлення фрукти і ягоди обробляють хімікатами з метою прискорення процесу, збільшення терміну зберігання та надання їм більш товарного вигляду.
Щоб не нашкодити собі, необхідно відповідально підійти до вибору чорносливу. Пропонуємо кілька порад, якими варто скористатися під час покупки.
Хороший чорнослив пружний, і в той же час м’який. Він має чорний колір, коричневий же відтінок говорить про те, що його обробили окропом, а синій – хімічними елементами. Термообробка руйнує велику кількість вітамінів, а хімікати – роблять його токсичним.
Ідеальна глянсова поверхня плода свідчить про те, що його обробили гліцерином або чимось іншим. Іноді його обробляють сіркою для збільшення терміну придатності. Вибирайте продукт з матовою поверхнею.
Смак продукту повинен бути насиченим, солодким і злегка кислуватим. Наявність гіркоти свідчить про зіпсованість. Аромат – приємний, без відтінків копченості.
Завжди віддавайте перевагу чорносливу з кісточкою, оскільки плоди залишаються цілими. Пошкоджені більш схильні до швидкого гниття і розмноження в них бактерій.
Як правильно зберігати чорнослив в домашніх умовах
Для його зберігання варто використовувати скляну ємність з кришкою. Ідеальні умови зберігання – темрява і прохолода. Найкраще тримати в холодильнику.
Чорнослив в кулінарії
Як вже було сказано вище, він широко використовується в кулінарії. Завдяки своєму смаку він поєднується з багатьма продуктами і надає якихось родзинок стравам.
Пропонуємо вашій увазі рецепти, в яких не використовується термообробка, а отже, всі корисні вітаміни та мінерали продуктів зберігаються.
Рецепти з чорносливом
- фарширований чорнослив,
- цукерки,
- салат.
Для багатьох людей чорнослив є улюбленим видом сухофруктів. Сподіваємося, що після прочитання статті ви подивитеся на цей продукт не лише як на ласощі, але й як на відмінний натуральний засіб для позбавлення від багатьох недуг. Користь чорносливу для людини дуже висока.
Чорнослив відноситься до сухофруктів. Вони вважаються найбільш безпечними для здоров’я солодощами. Дійсно, сухофрукти, на відміну від тістечок, тортів, печива, не шкодять організму.
Навпаки, якщо вживати їх правильно, вони корисні і навіть допомагають скинути зайву вагу. Це може здатися дивним, враховуючи їх поживність. Адже якщо подивитися, скільки ккал в чорносливі, можна подумати, що він нічим не може допомогти в схудненні.
Проте він їм сприяє завдяки своїм особливим властивостям.
Наскільки поживний чорнослив?
Калорійність сливи – 250-300 ккал в залежності від сорту. Це досить багато, як може здатися на перший погляд. З іншого боку, мало хто може з’їсти за раз більше 200-300 г цих фруктів. Що стосується чорносливу, його і 100 г за раз вжити проблематично, та й не потрібно. Хоча багато що залежить від апетиту і того, наскільки подобається людині цей солодкий, ароматний продукт.
Чим корисні сухофрукти?
Як не дивно, слива зберігає більшість вітамінів і корисних властивостей при висушуванні і копченні. Тому чорнослив – альтернатива свіжим фруктам зимою. Цього не можна сказати про джеми і варення, а от сухофрукти – інша справа.
Зокрема, якщо взяти чорнослив, калорії якого можуть здатися зайвими, він не тільки насичує організм вітамінами, але і є легким проносним засобом. До того ж він очищає організм від шлаків і шкідливого холестерину завдяки клітковині і пектину, що входять до його складу.
У ньому також багато інших корисних властивостей, про які не можна хоча б побіжно згадати.
- Він благотворно впливає на серцево-судинну систему, зміцнюючи стінки капілярів і підвищуючи їх еластичність завдяки калію.
- Він має тонізуючі, імуностимулюючі, загальнозміцнюючі властивості.
- Чорнослив містить антиоксиданти, що допомагають організму боротися зі шкідливими умовами навколишнього середовища. Вони ж сприяють омолодженню і є профілактикою онкологічних захворювань.
- У ньому містяться вітаміни групи В, без яких порушується діяльність нервової системи. Тобто вживання чорносливу попутно захищає людину від стресів, сприяє нормалізації сну, вберігає від нервових тиків, знижує тривожність.
- До речі, найкращим профілактичним засобом від закрепів є якраз чорнослив. Калорійність його тому – не перешкода для бажаючих схуднути.
- Він також дуже корисний при захворюваннях нирок, серця, печінки і проблемах з травленням.
- Чорнослив – одне з прекрасних засобів, що сприяють виробленню червоних кров’яних клітин. Таким чином, він запобігає залізодефіцитній анемії.
- Поживна цінність продукту настільки висока, що допомагає швидко відновити енергію. Цим найбільш цінний чорнослив, калорійність якого не повинна лякати, тому що існують продукти, що володіють високою калорійністю, але не заповнюють енергію. Про сухофрукти цього ж сказати не можна.
- І, звичайно, чорнослив – вишукані ласощі, прекрасно поєднується з птахом, запеченим в духовці. Доданий до м’яса, він сприяє кращому засвоєнню їжі.
Чим шкідливий чорнослив?
Калорійність продукту, як ми з’ясували – не мінус, а скоріше плюс. Проте у чорносливу є деякі протипоказання.
Обмежити вживання цих сухофруктів потрібно людям, що страждають на цукровий діабет, ожиріння, вагітним жінкам на останньому місяці і годувальним мамам.
Тому що у немовлят чорнослив викликає коліки, у вагітних можуть виникати алергічні реакції. А що стосується перших двох категорій, то тут потрібна консультація лікаря, що стежить за дієтою підопічних.
Чорнослив – користь і шкода для організму, калорійність
Чорнослив – неймовірно багатий вітамінами і мінералами сухофрукт, який має широке застосування в народі, використовується в кулінарії, для схуднення або приготування відварів, для поліпшення працездатності перед заняттями спортом. Сушений плід корисний для здоров’я, має лікувальні властивості, наділяє організм енергією і підвищує витривалість.
Сушений чорнослив без кісточки за своїм складом і змістом БЖУ (білків, жирів і вуглеводів) практично аналогічний свіжим слив темних сортів. А ось калорійність чорносливу на 100 г дорівнює 253 ккал, в той час як у свіжій сливі 43 ккал.
Харчова цінність сушеного чорносливу на 100 г:
- білки – 2,5;
- жири – 0,8;
- вуглеводи – 54,3;
- харчові волокна – 8;
- вода – 26.
Співвідношення білків, жирів і вуглеводів – 1 / 0,4 / 25 відповідно. Калорійність чорносливу досить висока, але в його склад входять корисні види цукру, такі як фруктоза і глюкоза. В середньому в 1 шт. в’яленого чорносливу – 45-53 ккал.
Хімічний склад чорносливу на 100 грамів наведено у вигляді таблиці:
Вітаміни, макроелементи, мікроелементи | зміст |
В 1 | 0,90 мг |
В 2 | 0,96 мг |
У 3 | 0,47 мг |
О 6 | 0,18 мг |
З | 4,5 мг |
Е | 2,6 мг |
біотин | 0,6 мкг |
Альфа-каротин | 55,0 мкг |
Бета-каротин | 695,0 мкг |
Фолієва кислота | 5,2 мкг |
калій | 750,0 мг |
магній | 75,0 мг |
кремній | 19,6 мг |
кальцій | 79,0 мг |
натрій | 9,7 мг |
хлор | 4,0 мг |
Залізо | 2,8 мг |
ванадій | 5,8 мкг |
йод | 1,0 мкг |
мідь | 384,0 мкг |
цинк | 534,0 мкг |
алюміній | 335,0 мкг |
нікель | 50,0 мкг |
Такий багатий склад нутрієнтів доводить, що чорнослив дуже корисний сухофрукт для організму людини, особливо в зимовий і весняний періоди, коли часто виникає дефіцит вітамінів.
Спортсменам – жінкам і чоловікам – можна їсти продукт як енергетик, який підвищить витривалість і працездатність. Людям, що сидять на дієтах з метою схуднення, сухофрукт також може надати допомогу, так як відмінно втамовує голод.
Однак його необхідно вживати в помірній кількості.
Корисні і лікувальні властивості чорносливу
Чорнослив багатий корисними і лікувальними властивостями, і рекомендований до застосування не тільки дорослим, але й дітям. Його можна віднести до найкорисніших сухофруктів, оскільки вплив чорносливу на організм виражене і різноманітне.
- Чорнослив – незамінний продукт для поліпшення роботи кишечника. Сухофрукти позитивно впливають на травні процеси. Продукт має антибактеріальні властивості, завдяки яким він відмінно справляється з кишковою паличкою. Крім цього, чорнослив використовується як профілактичний засіб від раку кишечника.
- Самою поширеною метою застосування, про яку знають багато, вважається використання чорносливу в боротьбі із запорами, адже продукт виступає в ролі ефективного проносного засобу (в деяких випадках навіть краще медичних препаратів, особливо для усунення запорів у немовлят або вагітних).
- Чорнослив нормалізує артеріальний тиск.
- Завдяки високому вмісту калію чорнослив позитивно впливає на весь організм в цілому, покращуючи самопочуття.
- Регулярне вживання якісного чорносливу підвищує працездатність, що особливо корисно для спортсменів.
- Сухофрукт відмінно очищає організм, виводить шлаки та інші шкідливі речовини. А також продукт позитивно впливає на судини, очищаючи їх.
- Чорнослив надає сечогінний ефект, що допомагає зняти набряклість і виводить зайву рідину з організму.
- Зміцнює кістки, особливо корисний для дітей і людей похилого віку.
- Допомагає при захворюваннях печінки.
- Позитивно впливає на зір завдяки вітаміну А.
- Допомагає зміцнити зуби і запобігає їх передчасне подрібнення.
Можна виділити особливу користь чорносливу для спортсменів-чоловіків, таку як підвищення витривалості за рахунок вироблення організмом додаткової енергії.
З’їдаючи кілька штук сухофруктів в день, можна істотно підвищити працездатність.
Чорнослив допомагає тримати м’язи в тонусі, що особливо важливо при регулярних важких фізичних навантаженнях, наприклад, при заняттях в тренажерному залі з великими вантажами, Кроссфіт або бодібілдингу.
Для жінок чорнослив вважається корисним завдяки здатності зміцнити імунітет і омолодити організм. Крім цього, у даного сушеного фрукта є чудова здатність покращувати стан шкіри.
Схуднення за допомогою чорносливу
Схуднути за допомогою чорносливу можна, але в цій справі він буде виступати скоріше допоміжним засобом, а не основним. Є тільки чорнослив, а додавання його в страви або вживання по 2-3 штуки в день більш ніж ефективно.
Наприклад, якщо спортсменам (незалежно від статі) доводиться дотримуватися певної дієти, то чорнослив допоможе швидко відновити відсутні організму вітаміни і завдяки високій калорійності зарядить тіло енергією.
Додатковий ефект під час регулярного вживання чорносливу в тому, що він допомагає вивести холестерин з організму.
А також покращує настрій за рахунок своєї солодощі (що особливо актуально під час дієти) і чудово втамовує відчуття голоду.
Чорнослив стане прекрасною альтернативою цукеркам, але його у великих кількостях не варто, як і вживати з іншими добавками, такими як шоколад або мед.
Оскільки чорнослив – природне проносне, жінки часто роблять із сухофруктів відвари і настоянки, які допомагають очистити кишечник – це необхідна процедура на перших етапах схуднення. Але зловживати такими відварами не варто.
Через високий вміст цукру є чорнослив натщесерце, а також вночі перед сном не рекомендується. Найкраще з’їдати сухофрукт після сніданку або за годину до заняття спортом для отримання енергії перед тренуванням.
Протипоказання до вживання і шкода
Протипоказання до вживання і шкода від сушеного чорносливу мінімальні на тлі його корисних властивостей, проте необхідно бути уважним в наступних випадках:
- якщо людина страждає від цукрового діабету, вживання чорносливу може викликати погіршення стану і різкий стрибок цукру в крові. Однак від продукту необов’язково відмовлятися повністю, якщо лікуючий лікар дасть вам дозвіл на його вживання;
- людям, що страждають від ожиріння, є сушений плід регулярно небажано, щоб не погіршити становище;
- якщо є чорнослив у великих кількостях, це може привести до розладу шлунку і діареї;
- зловживати настоянками для схуднення і очищення кишечника, приготованими на чорносливі, не можна, інакше це призведе до порушення роботи шлунково-кишкового тракту;
- годуючим матерям не можна їсти чорнослив, щоб у немовляти не розпочалася алергічна реакція;
- також заборонено вживати продукт при індивідуальних алергічних реакціях або непереносимості;
- уникайте неякісного чорносливу або продукту, який проходить спеціальну обробку.
Вживання неякісних продуктів загрожує отруєнням – виникає нудота, головний біль, діарея.
Щоб вибрати якісний продукт, зверніть увагу на його колір, який повинен бути темно-синього або чорного відтінку. Якщо чорнослив має світло-коричневий або зеленуватий відтінок, це означає, що слива була висушена неприродним шляхом. Крім цього, поверхня у сухофруктів повинна бути матовою, а не глянсовою, так як глянець – це яскрава ознака обробки продукту гліцерином.
підсумки
Чорнослив – корисний для здоров’я продукт. У ньому міститься маса вітамінів, мінералів і амінокислот, які позитивно впливають як на загальний стан організму в цілому, так і на роботу внутрішніх органів.
Крім цього, сушений фрукт відмінно втамовує голод і допомагає спортсменам підвищити витривалість перед тренуваннями. Під час схуднення сухофрукт замінить солодощі, підвищить настрій і поліпшить стан шкіри у жінок.
Протипоказань небагато, і вони, зокрема, не забороняють вживання чорносливу як такого, просто необхідно їсти сухофрукти в помірній кількості.
Чорнослив – калорійність і користь для організму, чи можна їсти при схудненні?
Чорнослив – висушений плід сливи. Він вважається одним з найбільш смачних і корисних сухофруктів, оскільки сушка дозволяє зберегти всі корисні властивості плоду.
Найбільше чорнослив цінується за те, що він має проносну дію. Але користь даного сухофрукти цим не обмежується.
Він багатий вітамінами і мінералами і позитивно впливає на організм чоловіків, жінок (в тому числі і в період вагітності), а також дітей.
Енергетична цінність продукту складає 231 ккал на 100 грам. В середньому 1 свіжий чорнослив важить близько 10-15 грам, що відповідає 23 ккал. 1 сушений продукт без кісточки важить близько 7 грам, а його калорійність – 16 ккал.
Співвідношення БЖУ:
- білки -2,3 г (16%);
- жири – 0,7 г (17%);
- вуглеводи – 57,5 г (67%).
За кількістю калорій сухофрукт в кілька разів перевершує сливу. Для приготування 1 кг чорносливу необхідно 4-5 кг свіжих плодів. Під час сушіння волога випаровується, а концентрація корисних речовин збільшується.
Чорнослив – джерело вітамінів і мінералів, які роблять позитивний вплив на весь організм. У ньому містяться:
- глюкоза і фруктоза;
- яблучна, лимонна, щавлева кислоти – підсилюють секреторну функцію підшлункової залози і покращують перистальтику кишечника;
- клітковина (в середньому 2%) – допомагає правильно функціонувати органам шлунково-кишкового тракту;
- калій – покращує роботу серця;
- магній – зміцнює нервову систему;
- залізо – бореться з анемією;
- кальцій – зміцнює зуби і кістки;
- провітамін А – покращує стан волосся і шкіри, уповільнює старіння;
- вітамін С – підвищує імунітет, знижує ймовірність утворення злоякісних пухлин;
- вітаміни групи В – необхідні для нормальної роботи нервової системи;
- вітамін РР (нікотинова кислота) – необхідний для здоров’я серця і судин;
- пектини – виводять токсини.
Чорнослив сприятливо впливає на весь організм:
- нормалізує обмін речовин, що сприяє нормалізації ваги;
- покращує роботу шлунково-кишкового тракту, усуває запор;
- зміцнює імунітет і захищає організм від вірусів і бактерій;
- сприяє зміцненню нервової системи, знімає стрес і усуває дратівливість;
- покращує роботу серцево-судинної системи: знижує тиск, очищає судини від холестерину, зміцнює їх стінки;
- покращує зір;
- має сечогінну і жовчогінну дію;
- антиоксиданти зберігають молодість і знижують шанси розвитку онкологічних захворювань.
Регулярне вживання чорносливу надає позитивний ефект на чоловічий організм:
- збільшує сексуальний потяг;
- продовжує статевий акт;
- перешкоджає розвитку імпотенції;
- підвищує життєвий тонус;
- сприяє підвищенню чутливості органів малого таза, що підсилює оргазм;
- в літньому віці перешкоджає дегенеративним змінам;
- підсилює вироблення тестостерону і андрогенів.
Чорнослив позитивно впливає і на організм жінок:
- сприяє зменшенню больових відчуттів під час менструації, знімає спазми, нормалізує кількість виділень, заповнює втрати заліза;
- в період клімаксу знижує частоту припливів, заповнює дефіцит вітаміну Д і кальцію, що є хорошою профілактикою остеопорозу;
- сприяє схудненню, оскільки прискорює процес розщеплення жиру;
- підтримує красу нігтів, волосся та шкіри.
Американські вчені прийшли до висновку, що щоденне вживання 100 грам чорносливу перешкоджає розвитку остеопорозу.
Дитячий організм постійно зростає, тому дитині необхідні вітаміни і мінерали. Чорнослив:
- дає енергію;
- є гарною заміною фруктів взимку і восени;
- солодкий на смак, але при цьому не викликає карієс.
Для дітей можна приготувати корисні цукерки з ягід:
- Подрібнити за допомогою блендера чорнослив і волоські горіхи.
- На куразі зробити надріз і наповнити її отриманою сумішшю.
- Розтопити шоколад і вмочити в нього кожну курагу.
- Викласти на пергаментний папір, через півгодини прибрати в холодильник.
Під час виношування дитини чорнослив рекомендується вживати регулярно, оскільки він є додатковим джерелом вітамінів і мінералів, які необхідні для плоду, що розвивається:
- Вітаміни групи В позитивно впливають на нервову систему – зменшується тривожність, відновлюється сон.
- Вітамін К сприяє правильному формуванню кісток у дитини, а фолієва кислота – нервової системи.
- Аскорбінова кислота допомагає підняти імунітет і захиститися від вірусів.
Крім того, сухофрукт:
- перешкоджає виникненню закрепів. Багато лікарських засобів заборонені в період вагітності, оскільки вони стимулюють мускулатуру не тільки кишечника, але й матки.
- відновлює водно-сольовий баланс. Це сприяє зменшенню набряків на останніх термінах вагітності.
- нормалізує тиск, який часто піднімається в період виношування дитини.
При всій корисності сухофруктів вагітним його необхідно вживати помірно (6-10 штук на день). В іншому випадку може збільшитися рівень цукру в крові.
Під час лактації вживання чорносливу не рекомендується, оскільки він може порушити стілець у грудничка.
Калорійність чорносливу досить висока, але продукт можна використовувати при схудненні. Адже калорії – це енергія. Висушені сливові плоди сприяють схудненню, оскільки вони:
- знижують рівень поганого холестерину;
- мають низький глікемічний індекс (29). Сухофрукт забезпечує почуття ситості на довгий час;
- задовольняють потребу в солодкому, але не шкодять процесу схуднення;
- нормалізують стілець завдяки вмісту харчових волокон і прискорюють обмін речовин;
- відносяться до природних антидепресантів. Під час дієти організм відчуває стрес, а людина часто впадає в депресивний стан. Чорнослив зменшує ці прояви;
- під час дієти забезпечують організм вітамінами і мінералами.
Можлива шкода організму може завдати тільки неякісний продукт або оброблений хімікатами. В інших випадках слід говорити про обмеження у використанні. Якщо з’їдати щодня більше 12 штук, то можуть виникнути неприємні наслідки з боку шлунково-кишкового тракту: болі в животі, здуття, діарея.
Відносними протипоказаннями є:
- Гастрит в період загострення, оскільки продукт важко перетравлюється і має високу кислотність.
- Цукровий діабет. Чорнослив можна вживати в невеликій кількості (не більше 5 штук на день) при діабеті 2-го типу.
- Годування грудьми. Харчові волокна сприяють підвищеному газоутворенню і появі кольок у грудничка. Чорнослив рекомендується вводити в раціон поступово, відстежуючи реакцію дитини.
Чорнослив: користь і шкода для організму, калорійність, корисні властивості і протипоказання
Чорнослив – це корисний сухофрукт з солодким, приємним смаком. Його отримують з сливи сортів «Угорка» і «Ренклод».
Сухофрукт має багато корисних властивостей, допомагає при хворобах серцевої та травної систем, бореться зі стресами, нормалізує обмін речовин. Його застосовують для профілактики різних захворювань.
Улюблений продукт дієтологів, допомагає скинути зайву вагу. Він знайшов своє місце і в кулінарії, надаючи стравам тонкий, вишуканий смак.
Розповімо про користь чорносливу, калорійності сушеного фрукта на 100 г, корисні властивості для кишечника при запорах і для схуднення, вплив на здоров’я чоловіків, жінок, при вагітності і годуванні, про можливу шкоду для здоров’я, протипоказання.
до змісту ↑
Чорнослив продається в магазинах або на ринках (зазвичай в точках, де торгують горіхами, сухофруктами).
Плоди можуть бути в’яленими або копченими, продаватися з кісточкою (вони містять більше корисних речовин) або без неї.
При виборі оцінюйте колір продукту. Він повинен бути чорним, без блиску і глянцю. В іншому випадку плоди були оброблені гліцерином або жиром невідомого походження.
Якщо у них коричневий відтінок, то перед продажем їх обдавали окропом. Це надає плодам гіркуватий присмак.
На вигляд хороший товар повинен бути без цвілі, сторонніх запахів, видимих пошкоджень. При покупці на вагу можна попросити продавця дати пару плодів на пробу. Якісний продукт буде солодким на смак, з легкою кислинкою.
Щоб перевірити, піддавався чи чорнослив хімічній обробці, досить залити його водою і залишити на тридцять хвилин. Натуральний місцями побіліє, а оброблений залишиться незміненим.
до змісту ↑
Хімічний склад і калорійність сушеного фрукта, харчова та енергетична цінність, глікемічний індекс
Сушені сливи – джерело корисних мікроелементів та вітамінів. Серед них:
- мінеральні речовини: калій і магній (перший потрібен для поліпшення роботи серцевого м’яза, другий бореться з анемією), залізо (сприяє розвитку кісткової тканини, корисний при анемії), кальцій (елемент, який зміцнює зуби);
- провітамін А – елемент, який суттєво уповільнює старіння, покращує стан волосся, нігтів;
- вітамін С – служить для стабілізації холестерину в крові, покращує стан шкіри, розгладжує дрібні зморшки, нормалізує рівень гемоглобіну і заліза;
- вітаміни групи В, включаючи В1, В2 – переробляють жири, амінокислоти і вуглеводи. Незамінні в роботі нервової системи, пригнічують розвиток анемії, інфекційних захворювань;
- вітаміни групи РР – елементи, необхідні для роботи серцево-судинної системи. Ці вітаміни сприяють зниженню холестерину в крові, запобігають гіпертонію, тромбози.
- Покращують роботу нервової і травної систем. Відіграють істотну роль у кровотворенні, беручи участь в утворенні гемоглобіну та еритроцитів;
- клітковина – допомагає роботи шлунково-кишкового тракту;
- пектинові речовини – виводять шлаки, токсини.
Енергетична цінність (калорійність) сушеного чорносливу становить 230 кілокалорій на 100 г продукту (зазвичай це 10 шт.). В 1 штуці – 23-25 кілокалорій в залежності від розміру.
Це продукт з низьким глікемічним індексом. Показник становить 29 балів. Продукт надає мінімальний вплив на рівень інсуліну і глюкози.
Задається питанням: чим корисні насіння соняшнику для чоловіків? Відповідь на питання підкаже наша публікація.
Ви знаєте, чим шкідливий арахіс для жінок? Ми підкажемо! Корисна і цікава інформація – в цьому матеріалі.
Про те, яка користь зеленого чаю для жінок, чи є шкода і протипоказання, розповість наша стаття.
до змісту ↑
Корисні властивості і лікувальні якості
Чорнослив благотворно впливає на весь організм:
- відновлює обмін речовин, позбавляє від зайвої ваги;
- покращує роботу шлунково-кишкового тракту, ефективно усуває проблему запорів, діючи, як м’яке проносне;
- має антибактеріальну дію, допомагаючи при лікуванні застуди. Це хороший профілактичний засіб проти вірусних захворювань;
- корисний при нервових захворюваннях;
- нормалізує роботу серцево-судинної системи: знижує тиск, очищає судини, бореться з поганим холестерином, зміцнює стінки судин;
- корисний при захворюваннях печінки, нирок, атеросклерозі;
- має сечогінні та жовчогінні властивості;
- каротин покращує зір;
- підвищує працездатність, здатний протистояти занепаду сил, депресивному стану;
- бореться з вільними радикалами, що є хорошою профілактикою ракових захворювань;
- виводить з організму важкі метали, нітрати, шлаки.
Багато цікавого про чорнослив розповість програма «Жити здорово!»:
Організм дорослої людини знаходиться в ритмі постійної, виснажливої роботи. До цього стану додається втома, тривога, часті стреси. Укупі ці стани розхитують імунітет, відкриваючи дорогу хворобам.
Тому дорослим людям чорнослив корисний (якщо до нього немає протипоказань), як і інші сухофрукти, свіжі фрукти.
Чорнослив покращує роботу всього організму, підвищує опірність інфекціям, бактеріальних захворювань.
Для дітей
Дитячий організм постійно росте. Йому потрібно багато вітамінів. Сушені сливи, як і інші сухофрукти, дають дитині запас енергії.
Він особливо корисний взимку і навесні. Адже свіжі фрукти, ягоди ще не дозріли, а вітаміни потрібні постійно.
Чорнослив – солодкий на смак, його можна порівняти з цукеркою. Він безпечний для зубів, не викличе карієс.
Для вагітних і годуючих
Чи корисний чорнослив вагітним? Звичайно, адже жінки в цікавому положенні часто страждають від закрепів.
- Лікарські препарати застосовувати не рекомендується, їх вибір дуже обмежений (всі проносні можуть стимулювати мускулатуру не тільки кишечника, але й матки, викликаючи переривання вагітності).
- Чорнослив – відмінний спосіб боротьби з запорами , цим він корисний для вагітних: м’яко допоможе майбутній мамі, а дефекація стане регулярною.
- Сухофрукт підвищує імунітет завдяки вітамінному складу, покращує обмін речовин.
- Годуючим мамам не рекомендується їсти сушені сливи, оскільки у немовлят може порушитися стілець, можлива діарея.
Чим корисний для літніх людей
Літнім людям корисно вживати сушені сливи з багатьох причин. Вони покращують роботу серця, всієї кровоносної системи, позбавляють від зайвого холестерину, що актуально в літньому віці.
Люди похилого віку хворіють часто, оскільки у них слабшає імунітет. Тут прийде на допомогу чорнослив, адже він володіє антибактеріальними властивостями, зміцнює імунну систему.
Чим шкідливий: протипоказання і запобіжні заходи
Сухофрукт може завдати шкоди здоров’ю. Обмеження:
- ожиріння, надлишкова вага – безконтрольне вживання сушених слив тільки погіршить стан. Продукт застосовують в дієтології, він ефективний, але в невеликих кількостях;
- цукровий діабет – сушений фрукт містить велику кількість цукру, тому шкідливий для страждаючих цим ендокринним захворюванням;
- жінкам, які годують груддю – речовини, які активізують перистальтику, обов’язково потраплять у молоко.
- Це може нашкодити грудничку, викликавши порушення стільця, кольки, розлад шлунка. Продукт може призвести до алергічних реакцій у малюка.
- індивідуальна непереносимість;
- гіпотонія, подагра.
- Шкоду може заподіяти не тільки сам чорнослив, а й ті хімічні речовини, якими він обробляється (для тривалого зберігання).
- Правильно вибирати сухофрукти важливо , але найменше варто оцінювати їх гарний зовнішній вигляд.
Рекомендації по вживанню і застосуванню
Щоденна норма цього продукту: п’ять-шість штук на день. У великих кількостях він може викликати розлад шлунка.
Краще брати сушені, а не копчені плоди. Сухофрукт зазвичай їдять у свіжому вигляді.
Як мити і обробити чорнослив перед вживанням: залити сухофрукти водою, витримати 15-20 хвилин. Можна просто обдати окропом. Це видалить всі хімікати, якими оброблялися плоди.
Сухофрукт можна їсти до або після їжі. Він хороший як перекушування або на десерт. Це залежить від побажання людини.
У кулінарії
Приємний смак, корисні властивості чорносливу знайшли своє місце в кулінарному мистецтві. Сухофрукт додають у напої, випічку, салати та інші страви.
Плоди можна використовувати як основну начинку при випічці пирогів або пиріжків. Вони додають чудовий смак. Можна поєднувати сухофрукт з іншими інгредієнтами – родзинками, курагою. У кондитерській справі його додають у тістечка.
Чорнослив добре поєднується з м’ясом. Його додають при приготуванні свинини, яловичини, курки та качки.
Сухофрукт – головна складова у вітамінних салатах. Досить змішати порізаний чорнослив, курагу, інжир, додати волоські горіхи. Заправити десерт медом.
Джерело вітамінів, природний антидепресант та імуностимулятор у вас на столі. Такі салати люблять діти та дорослі.
Чорнослив з горіхами і сметанним кремом:
Сушені сливи корисні, якщо потрібно скинути 2-3 зайвих кілограма.
Але діють вони, як ліки: важливе почуття міри. Зловживання плодами призведе до зворотного ефекту.
Дієтологи використовують чорнослив з наступних причин:
- низький глікемічний індекс надовго залишає відчуття ситості, усуваючи голод. Клітковина, яка міститься в плодах, викликає відчуття наповненості в шлунку. Продукт можна використовувати в якості перекусу. Він набагато корисніше бутербродів, не кажучи вже про чіпси або шоколадні батончики;
- дієти обмежують солодке або повністю забороняють його. Чорнослив – окремий випадок, це радість для ласуни. Він смачний, його можна їсти під час схуднення;
- справжній антидепресант, допоможе впоратися з нудьгою у сидячих на дієті – ось чим корисний чорнослив для схуднення;
- покращує роботу кишечника, виводить зайві токсини, що допомагає скинути кілька кілограмів. Плоди покращують обмін речовин, борються з поганим холестерином.
Чорнослив активно застосовують у народній медицині. Його властивості допомагають при лікуванні захворювань:
- гіпертонія – візьміть 4-5 плодів, залийте їх гарячою водою. Через п’ять хвилин вийміть плоди, поріжте на маленькі шматочки. Додайте їх у стакан звичайного чаю (настоюйте 15 хвилин). Цей лікувальний напій знижує тиск;
- мозолі – візьміть сухофрукт з кісточками, проваріть у молоці. Вийміть кісточки, прикладіть плоди до мозолів. Тримайте, поки не відчуєте паління. Проводьте лікування до повного одужання.
Властивості чорносливу використовують як проносний засіб при запорах. Він добре нормалізує роботу всієї травної системи, сприяє виведенню з організму токсинів, шлаків.
Діє дуже м’яко, акт дефекації проходить безболісно, пом’якшуючи калові маси.
З запорами справляються і класичні лікарські препарати. Але перевага чорносливу – в тому, що це природне, безпечне проносне.
Як приймати чорнослив як проносне? Рецепт для лікування запорів: приготуйте вісім-десять штук чорносливу, покладіть їх у теплу воду (вона повинна повністю покривати плоди), залиште на ніч. Перед замочуванням плоди ретельно вимийте.
Вранці на голодний шлунок випийте настій. Сухофрукти з’їжте. Необов’язково все на сніданок – можна розбити на кілька прийомів.
Якщо слідувати цьому рецепту регулярно, то через два тижні можна забути про проблеми з кишечником.
При лікуванні запору недостатньо просто вживати чорнослив – важливий комплексний підхід. Варто переглянути свій раціон. Включіть в меню більше клітковини, їжте кашу, варені овочі. Не забудьте про питво: норма води – 2 літри на день для дорослої людини.
У косметології
Сушені сливи – відмінний косметичний засіб, оскільки продукт очищає пори, покращує колір обличчя, знімає набряки, запалення. Відвар плодів відновлює волосся.
Маска для обличчя – відваріть декілька штучок у молоці, розімніть ложечкою, нанесіть на очищене обличчя. Через п’ятнадцять хвилин змийте маску. Такий засіб відбілює шкіру, роблячи її ніжною та свіжою.
Ополіскувач для волосся – заваріть півлітра окропу 10-12 плодів. Дайте настоятися дві години. Перед застосуванням процідіть. Розбавте ополіскувач літром води, промийте їх чистим мокрим волоссям. Засіб поверне блиск і шовковистість.
Тепер ви знаєте, чим корисний сушений чорнослив для здоров’я, як його вживати від запорів, а також для жінок, чоловіків та дітей.
Чорнослив – відмінний продукт, що містить велику кількість вітамінів і мінеральних речовин. Його можна вживати дорослим і дітям. Він корисний під час вагітності та в літньому віці.
Допомагає впоратися з багатьма хворобами серцево-судинної і травної системи. Це профілактика простудних і онкологічних захворювань.
Але плоди можуть завдати шкоди організму. Перед вживанням чорносливу рекомендується ознайомитися з протипоказаннями.
Чорнослив: користь і шкода для організму
Слива – дивовижна рослина. Його можна зустріти практично в будь-якій точці світу. Воно однаково стійко витримує пекучу спеку Азії і тріскучі морози.
Єдине, чого слива не терпить, – це заболочені ґрунти. Завдяки такій невибагливості сливові дерева отримали широку поширеність.
Чорнослив – це висушений за спеціальною технологією плід сливи. Однак далеко не всі сорти придатні для сушіння. Щоб сухофрукт вийшов смачним і якісним, слива повинна відповідати декільком вимогам: містити багато цукру, мати невеликі плоди темно-синього кольору з щільною шкіркою та маленьку кісточку.
Процес сушки має свої секрети:
- В якості сировини використовують сливи, що впали з дерева самостійно.
- Зібраний урожай перебирають, миють і бланшують.
- На 10-20 секунд фрукти опускають в 1% содовий розчин (це необхідно для видалення воскового нальоту) і знову промивають. Якщо процедура проведена правильно, на плодах повинні з’явитися тріщини.
- Перші 3-5 годин сировину сушать при 40-50 °C, потім температуру збільшують.
Харчова цінність та склад чорносливу
Через високу концентрацію сухої речовини чорнослив має чималу калорійність, як і всі сухофрукти. У 100 г міститься 256 ккал. Через цукри основну частку в складі фрукта становлять вуглеводи – приблизно 45%. Білків і жирів зовсім мало – всього 3% і 1% відповідно. Зате цілих 45% харчових волокон, які забезпечують корисні властивості чорносливу для травлення.
Крім того, сухофрукт має багатий вітамінний склад. Він містить:
- 0,6 мг вітаміну C;
- 0,4 мг вітаміну E;
- 1,9 мг вітаміну PP (ніацин);
- 59,5 мкг вітаміну K;
- 781 МО вітаміну A;
- 0,2 мг вітаміну B2;
- 0,2 мг вітаміну B6.
Ще більш цінним вважається високий вміст легкозасвоюваних мінеральних речовин:
- калій – 732 мг;
- магній – 41 мг;
- фосфор – 69 мг;
- кальцій – 43 мг;
- натрій – 2 мг;
- марганець – 0,3 мг;
- залізо – 0,9 мг.
Користь чорносливу для організму людини
Завдяки своєму багатющому складу чорнослив справляє помітний благотворний вплив на багато систем і органи: шлунково-кишкового тракту, нирки, печінку, серце та судини. Він може допомогти при ревматизмі, слабкому зорі, атеросклерозі та інших патологіях.
Фрукт є корисним для організму чоловіків, жінок і дітей. Як і будь-який продукт харчування, чорнослив потрібно вживати помірно.
У цьому випадку сухофрукт не тільки порадує приємним смаком, але і проявить свій лікувальний ефект.
Нормалізує роботу кишечника
Головна користь чорносливу для організму людини полягає в поліпшенні функціонування травного тракту. Це забезпечується завдяки великій кількості харчових волокон. Однак механізм впливу чорносливу все ще не вивчений досконально, тому тривають медичні дослідження на цю тему.
Наприклад, проводилося вивчення впливу чорносливу на частоту і обсяг стільця. У експерименті брало участь 120 здорових дорослих людей. Першій групі запропонували вживати по 80 г сухофрукту на добу, другій – по 120 г, третя група була контрольною.
В результаті вдалося встановити, що в першій і другій групі обсяг і частота стільця значно зросли в порівнянні з контрольною групою. Крім того, бактеріальна мікрофлора в цих групах збагатилася біфідобактеріями.
У іншому дослідженні вчені дійшли висновку, що вживання чорносливу при запорах однозначно має сенс. Сухофрукт діє як м’яке натуральне проносне. Швидко та ефективно очищає кишечник і нормалізує мікрофлору.
Проте користь сушених слив при нормальному стільці поки науково не доведена і вимагає подальшого вивчення.
Покращує здоров’я кісток
Дані медичної статистики свідчать про повсюдне поширення захворювань суглобів і кісток, особливо серед людей пенсійного віку. Більше половини з них стикаються з проявами остеопорозу та іншими порушеннями кісткової тканини.
Американський національний фонд з вивчення остеопорозу у своїх директивах по харчуванню повідомляє про встановлену взаємозв’язок між раціоном харчування та станом кісток, а також рекомендує замінити енергоємні продукти на поживні.
Медикам вдалося з’ясувати, що чорнослив благотворно впливає на здоров’я кісток завдяки наявності в складі ряду фенолів. Дослідження довели зміцнення і збільшення щільності кісткової тканини при регулярному вживанні сухофруктів.
Варто також відзначити, що при проведенні масштабних клінічних експериментів не було виявлено жодних побічних ефектів.
Знижує холестерин і зміцнює серце
Холестерин життєво необхідний організму. Однак підвищений його вміст може призвести до серйозних наслідків: порушується кровообіг, розвиваються серцеві патології, судини засмічуються тощо.
Вміщені в чорносливі нерозчинні харчові волокна пов’язують шкідливі речовини і безпечно виводять їх з організму. При цьому корисні кишкові бактерії активно виробляють пропіонову кислоту. Ця речовина гальмує продукцію холестерину. Так рівень шкідливого речовини швидко знижується до прийнятних значень, тиск нормалізується, імунітет зміцнюється.
Є незамінним помічником для організму жінки
Сушені сливи завдяки своїм цінним властивостям і цілорічній доступності можуть підтримати жіночий організм в будь-який час. Особливо відчутна їхня допомога в такі нелегкі періоди, як вагітність і менопауза.
Багато проблем, з якими стикаються жінки при виношуванні малюка, можна пом’якшити або зовсім уникнути, якщо ввести в свій раціон чорнослив – натуральний продукт, який не має шкідливих штучних добавок. Цей сухофрукт допоможе:
- забезпечити організм вітамінами та мінеральними речовинами;
- мінімізувати ризик руйнування зубів;
- усунути запалення ясен;
- попередити або усунути запор;
- зняти нервову напругу;
- налагодити травлення;
- поліпшити роботу нирок завдяки відновленню ідеального водно-сольового балансу;
- підвищити гемоглобін завдяки наявному в складі залізу;
- зробити шкіру більш здоровою;
- захистити організм від зовнішніх несприятливих впливів;
- вивести зайву рідину.
Під час менопаузи чорнослив приносить не меншу користь. Продукт є антиоксидантом, тому надійно захищає організм, підвищує його опірність шкідливим факторам, зміцнює імунітет, а головне – попереджає розвиток остеопорозу.
Жінки бальзаківського віку потрапляють в групу ризику. У період менопаузи вони стають особливо схильними до руйнування кісткової тканини.
Тому для профілактики захворювань суглобів і захисту кісток необхідно заздалегідь, ще до настання клімаксу, ввести в звичку регулярне вживання чорносливу.
Крім цього, в даний час проводяться клінічні дослідження щодо здатності сушених плодів сливи запобігати раку молочної залози. За даними, фрукт зменшує ймовірність появи патології на 30%.
Допомагає в догляді за зовнішністю
Маски з використанням сушених слив корисні для будь-якого типу шкіри. Залежно від особистих потреб і особливостей шкірного покриву можна додавати або прибирати додаткові інгредієнти, домагаючись таким чином потрібного ефекту, наприклад:
- Чутлива шкіра: розпарений подрібнений чорнослив + 1 ч. л. борошна + 0,5 ч. л. меду.
- Харчування: 1 ст. л. пюре з чорносливу + 1 ст. л. висівок + 2 ст. л. йогурту.
- Вугрі: 4 подрібнених чорносливу + 2 ст. л. крохмалю.
- Суха шкіра: розтертий чорнослив + 1 ст. л. вершкового масла + жовток + 1 ч. л. меду.
- Нормальна шкіра: сушені сливи змішують з сиром в рівних пропорціях.
- Жирна шкіра: розмочений сухофрукт + яєчний білок.
Шкода чорносливу для організму людини
Найбільша шкода всіх сухофруктів полягає в їх передпродажній хімічній обробці. Для кращого збереження, а також попередження ураження комахами сушені плоди обкурюють діоксидом сірки, який негативно впливає на травний тракт, погіршуючи стан слизових оболонок.
Крім того, в чорносливі міститься канцерогенна і нейротоксична речовина – акриламід. Таке відкриття зробили вчені з Швейцарського технологічного інституту.
Раніше вважалося, що такий небезпечний канцероген виділяється тільки при тривалій дії високих температур. Однак зараз стало очевидним, що це припущення помилкове.
Поки що ведеться подальше вивчення можливої шкоди чорносливу для організму.
Протипоказання
У більшості випадків розумне вживання сухофруктів не здатне спровокувати негативні наслідки для здоров’я. Проте в деяких ситуаціях від чорносливу краще відмовитися:
- При наявності серйозних патологій жовчного міхура та нирок – наявні в складі оксалати можуть викликати загострення.
- Під час годування грудьми – проносний ефект може торкнутися не тільки молодої мами, але й малюка, розлад шлунку дуже часто супроводжується хворобливими коліками.
- Людям, що страждають від ожиріння, слід пам’ятати про високу калорійність продукту.
- Діабетики повинні враховувати високий вміст цукрів у висушених плодах.
Абсолютно неприпустимо вживання чорносливу при наявності:
- важкої форми цукрового діабету;
- розладів стільця;
- каменів у нирках;
- індивідуальної непереносимості.
Як вживати чорнослив
Існує безліч можливих варіантів вживання чорносливу. Він чудово доповнює смак м’яса, дає пікантність грибам, а в десертах і напоях йому взагалі немає рівних. Слива добре поєднується з багатьма продуктами, тому додавати її можна в багато страв.
Для лікувальних цілей сухофрукт також застосовують по-різному:
- Чай: дрібно нарізають розмочені плоди, змішують їх з чорним чаєм і заварюють окропом.
- Цукерки: змішують чорнослив з інжиром в рівних пропорціях, за смаком додають коріандр, формують з суміші кульки.
- Настій: заливають 50 г висушених плодів 250 мл окропу.
Можна вибирати будь-який вподобаний варіант приготування чорносливу. Головне пам’ятати – добова норма сухофруктів ні в якому разі не повинна перевищувати 100 г. Це стосується дорослих здорових людей. В інших випадках порцію доведеться зменшити.