Шпинат: користь і шкода, як вживати в їжу, рецепти з фото

Привіт, дорогі читачі. Шпинат належить до ряду найбільш поширеної їстівної зелені. Використовувати його в їжу почали давно, а вже до 16 століття культивувалося кілька сортів. Ця рослина не тільки смачне, але й дуже корисне.
Його використовують як цінне джерело вітамінів і мікроелементів, а також для лікування та профілактики деяких захворювань. Тема цієї статті: шпинат – користь, шкода, де і як використовувати. Якщо вам цікава дана тема, залишайтеся з нами. Види шпинату є трав’янистими представниками сімейства амарантових.
Це, як правило, однорічники. Прийшли вони до нас з азіатських земель.
Як стверджують дослідники, назву рослина отримала від перського найменування, яке в перекладі означає «зелена рука». І дійсно, форма листя класичних різновидів шпинату схожа на кисть руки. Сьогодні широко поширення набули сорти з подовжено-яйцевидними листами.
У кулінарії використовуються молоді листові розетки як з рівними, так і з гофрованими листами. Літні сорти відрізняються більш світлими листовими пластинами. У зимових же забарвлення більш насиченого зеленого тону, та й листя крупніше. При побіжному порівнянні можна сплутати шпинатну зелень зі щавлевою.
Але при більш уважному огляді видно відмінності в формі і забарвленні листів. Відрізняються вони і за смаковими характеристиками. Властивий щавлю кислого смаку у шпинату відсутня, зате розрізняється не дуже виражена, досить приємна гірчинка.
На сьогоднішній день найбільше шпинату вживається американцями і китайцями, в основному в свіжому вигляді. Популярність цей листовий овоч здобув завдяки помилці одного вченого, який невірно вказав вміст заліза в цьому продукті, сильно завищивши реальну цифру.
Популяризацію це непорозуміння знайшло завдяки відомому мультфільму «Popeye the sailor», де головний герой перемагав супротивників завдяки чудодійному шпинату, що надавало йому казкову силу.
Інший вчений чоловік підтримав цю помилку, дослідивши продукт у висушеному вигляді.
Тільки той факт, що свіжа зелень на 90% складається з рідини, отже, отримані цифри слід зменшити в 10 разів, він випустив з уваги.
Міф про «залізну шпинаті», овочі, де заліза міститься більше, ніж в будь-якому рослині, був розвінчаний лише в кінці 20 століття. Після цього продажі цієї зелені значно знизилися. Але з часом вона знову завоювала загальне визнання. Сьогодні шпинатна індустрія процвітає.
Шпинат – користь і шкода, хімічний склад
Шпинат дійсно дуже корисний. Він містить велику кількість необхідних нутрієнтів.
- Харчові волокна (клітковина).
- Віт. А (ретинол), бета-каротин.
- Віт. С (кислота аскорбінова).
- Вітаміни групи В (особливо багато В9).
- Мінеральні речовини – Fe, Mg, Ca, P, Na, Se, Cu, Zn, Mn.
Але є і неприємні моменти. Шпинат є рекордсменом за змістом фітінової та похідних щавлевої кислоти.
Як стверджують теоретики, ці сполуки значно погіршують засвоєння організмом кальцію і заліза, також присутніх в цій зелені в достатніх кількостях.
За їх підрахунками, організм використовує лише 5% їх доступного обсягу. Але практичні дослідження не завжди підтверджують ці теоретичні розрахунки.
Застосування шпинату
- Шпинат широко використовують при складанні дієтичного раціону. А все завдяки його корисним властивостям:
- ✔ Очищає організм.
- ✔ Усуває запори.
- ✔ Регулює обмінні процеси.
- ✔ Підвищує імунний захист.
- ✔ Зв’язує вільні радикали.
- ✔ Підтримує зір.
- ✔ Попереджає розвиток новоутворень.
- ✔ Є засобом профілактики гіпертонії.
- ✔ Благотворно впливає на нервові реакції.
- ✔ Зміцнює опорно-руховий апарат.
- ✔ Поліпшує склад крові.
- ✔ Бере участь в гормональному синтезі.
- ✔ Покращує газообмін в клітинах і тканинах.
- ✔ Тонізує.
- ✔ Нормалізує апетит.
- Ці властивості роблять корисною шпинатну зелень для лікування і попередження ряду захворювань.
Калорійність шпинату
Продукт низькокалорійний. Його харчова цінність у різних сортів злегка коливається, але не перевищує 22 ккал / 100 г продукту.
Рослина корисно вживати в їжу в післяопераційний період, після затяжної хвороби, під час вагітності. Рекомендується свіжа зелень, але можна також готувати її, бажано на пару або додавати в страви в самому кінці теплової обробки.
Будучи замороженим, шпинат не втрачає своїх корисних властивостей. Тому допустимо його нетривале зберігання в холодильнику і більш тривале – в морозильній камері.
Застосовують шпинат і в складі масок для очищення і живлення шкіри, усунення зморшкуватої сітки, тонізації. Корисний продукт і для чоловіків. Він стимулює вироблення тестостерону, використовується для профілактики інфарктів, інсультів, допоможе скорегувати вагу тіла.
- Підводячи невеликий підсумок, можна зробити висновок про те, що основні функції шпинату зводяться до наступних:
- ✔ Очищаюча.
- ✔ Антиоксидантна.
- ✔ Заспокійлива.
- ✔ Імуномодулююча.
- ✔ Антизапальні.
- ✔ Кардіопротекторні.
- ✔ Тонізуюча.
- ✔ Проносний.
Вагітним жінкам і годуючим мамам
- Під час виношування немовляти, а також на етапі вирощування його груднім молоком, вживання шпинату в їжу в розумних кількостях не тільки не забороняється, але й рекомендується.
- Для жінок в цей час найбільш важливими є такі особливості цього їстівного рослини:
- ✔ Не викликає алергії.
- ✔ Насичений корисними нутрієнтами.
- ✔ Має нейтральний смак.
- ✔ Підвищує гемоглобіновий показник.
- ✔ Корисний для серцевого м’яза.
- ✔ Не містить холестерин.
- ✔ Благотворно впливає на формування нервової системи плоду.
- ✔ Заспокоює.
- ✔ Нормалізує апетит.
При цьому листову зелень можна використовувати не тільки в початковому вигляді для салатів і бутербродів, але й для приготування пирогів, запіканок, перших страв, соусів. Корисний продукт і в вигляді фрешу.
Шпинат в дитячому меню
Педіатри не радять поспішати з введенням шпинату в ранній прикорм. У вигляді кашки або вичавок продукт можна давати дитині не раніше півроку. Що ж стосується безпосередньо листової зелені, то її рекомендують пропонувати дитині з 10-12-місячного віку.
Якщо малюк не хоче їсти цю корисну добавку, то не слід його примушувати. Краще піти на хитрість і домішувати її в подрібненому вигляді до різних страв. У будь-якому випадку бажання витамінізувати дитяче харчування з допомогою шпинату слід обговорити з педіатром.
Шпинат для схуднення
Використовується некалорійна зелень при складанні дієт, покликаних стабілізувати масу тіла пацієнта. Набір корисних функцій шпинату тут доводиться як не можна до речі. Він значно активізує перистальтичну активність кишечника, тонізуючи і очищаючи його.
Усуваються запори, кишкова діяльність нормалізується. Тіло отримує заряд вітамінів і бадьорості. Також шпинат допомагає стримати непомірний апетит.
Для схуднення також важливі легкий сечогінний і заспокійливий ефекти, які дає шпинатна зелень.
Її рекомендується вживати в натуральному вигляді, переконавшись, що для її прийому у вас немає протипоказань.
Шкода шпинату
Як уже зазначалося, в шпинаті міститься висока концентрація щавлевої (етандіової) кислоти і її похідних – оксалатів. Ці сполуки при порушенні метаболічних процесів відкладаються в різних частинах тіла, переважно в нирках і суглобах.
Крім того, вони можуть спровокувати загострення деяких хронічних захворювань. Тому шпинатові листя не рекомендується вживати в їжу в будь-якому вигляді при таких недугах.
- Жовчнокам’яна хвороба, холецистит, печінкова недостатність.
- Завищена кислотність шлунка.
Шпинат не викликає алергічного реагування, але за певних умов можуть виникнути симптоми отруєння після його вживання. В цьому випадку слід звернутися за медичною допомогою.
Використання в народній медицині
Ось кілька цікавих і ефективних способів застосування шпинату для лікувальних цілей:
- Шпинатовий настій. Листя миють і дуже дрібно нарізають. Велику ложку подрібненої зелені потрібно залити теплою кип’яченою водою і настояти 1-2 години. Після цього рідину фільтрують. Засіб слід пити тричі на день до їди по 50 мл. Воно допоможе усунути запалення горла, стимулювати вироблення еритроцитів при залізодефіцитній анемії, боротися з запорами, зняти запалення під час пневмонії.
- Шпинатно-масляний склад. Чисті свіжі листи опускають у кипляче мигдальне масло і кип’ятять кілька хвилин. Після охолодження шпинат віджимають, а в отриманий екстракт додають свіже коров’яче масло. Суміш допомагає при судомному синдромі.
- Ще один рецепт з мигдальним маслом. У півсклянки масла потрібно влити таку ж кількість свіжоприготованого шпинатового соку. Вживання такого засобу всередину потроху протягом дня допоможе полегшити стан при геморої.
- Свіжі листи зелені потрібно обмити і просушити. З одного боку їх іскречують ножем і прикладають до фурункулів, запалених місць на шкірі. Такий засіб можна застосувати і при екземі.
- Усунути анемію і відновити сили після операцій або затяжних хвороб допоможе винно-шпинатна суміш. Для цього з листової зелені віджимають сік. На склянку сухого червоного вина потрібно 50 г отриманої вичавки. Приймають засіб раз на день по 50-100 мл. Курс лікування – один тиждень.
Як їдять шпинат
Переважно використовувати свіжий шпинат. У їжу годяться молоді листові розетки, зібрані до цвітіння. Після того, як рослина піде в цвіт, листя стануть грубішими, гіркота в них значно посилиться.
Концентрація небезпечних щавлевокислих з’єднань також зросте. Якщо ви самі займаєтеся вирощуванням шпинату, можна обривати квітконосні стрілки. Більш кращим буде багаторазове підсівання нових рослин у міру зростання попередньої партії.
У холодильнику небажано зберігати листя більше 5-7 днів. Їх краще перекласти в морозилку. Розморожені листя використовують для приготування різних страв. Вони підійдуть для супів, розсольників, борщів, овочевих рагу, запіканок. Також зелень можна використовувати в якості начинки для пиріжків і пирогів.
За смаком вона досить нейтральна, тому добре поєднується і з рибою, і зі злаками, і з м’ясом, і з грибами, і з яйцями. Слід враховувати, що велика частина вітамінів, якими багатий шпинат, в процесі помірної термічної обробки не буде втрачена. А ось антиоксидантні властивості стануть значно слабшими.
Зараз не проблема придбати шпинат в будь-який час року. Але все ж багато хто воліє самостійно заготовляти продукт на зимовий час.
Для цього існує кілька способів, але всі вони мають на увазі заморожування продукту:
✔ Промиті листові пластини складають стопкою по кілька штук, згортають в трубку і відправляють у морозильник. У такому вигляді продукт може зберігатися до восьми місяців.
✔ Дрібно нарізані листи розміщують у форми для льоду і заливають водою. Після заморожування крижані кубики можна складувати в морозилці, уклавши їх у харчові контейнери. Отриманий лід годиться для приготування перших страв, рагу тощо.
✔ Подрібнений в кашку продукт змішують з топленим вершковим маслом, розливають по формах і заморожують. Заготівля знадобиться для заправки каш, супів тощо.
Зелень шпинату, як і будь-яку іншу, можна засушити. Для цього її промивають, обсушують і розкладають тонким шаром до повного висихання в добре вентильованому місці. Не можна сушити шпинат під дією прямих сонячних променів. Висушений матеріал зберігають у щільно закритій скляній тарі.
Зберігати шпинат можна, використовуючи в якості консерванту сіль. Для цього його потрібно нарізати, змішати з соляними кристалами і розкласти, приминаючи, по банках. Тримають заготовку в холодильнику або льосі, слідкуючи за відсутністю плісняви на продукті. Ще шпинат консервують.
Готується розсіл – 2 великі ложки солі на літр води. Зелень опускають в окріп на 3-5 хвилин, потім розкладають по стерилізованим банкам і заливають киплячим сольовим розчином, закочують.
Що можна приготувати з шпинату
Нижче представлені кілька рецептів з використанням шпинату як свіжого, так і замороженого.
Куряче філе
Цибулю і часник очистити і нарізати, обсмажити до напівпрозорого стану. Куряче філе порізати великими кубиками, прожарити до готовності. Влити трохи вершків і посипати шпинатом. Протушкувати під кришкою, присолити, 5 хвилин.
Запіканка
Свіжоприготоване картопляне пюре з’єднати з сирими яйцями. Будь фарш (м’ясний, овочевий, грибний) з’єднати з яйцем і нарізаним шпинатом. Форму для запікання змастити жиром і присипати сухарями. На дно викласти шар з половини обсягу пюре.
Поверх помістити фарш, накрити шаром залишкового пюре. Поверхню запіканки змастити яйцем і посипати сухарями або натертим сиром. Запекти.
Паста
Цибулю нарізати і обсмажити, додати протерту варену квасолю і подрібнені волоські горіхи. Без розморожування покласти шпинат (якщо необхідно, роздробити) і трохи томату, прогріти. Соус подавати з вареними спагеті гарячим.
Шпинат. Корисні властивості. Рецепти страв
Шпинат – трав’яниста рослина висотою 25-50 см. Соковиті листя зібрані в розетки, за формою вони круглі, округло-овальні або ланцетовидні. Рослина скоростигла, посухостійка і холодостійка.
У природних умовах росте в Європі, Азії, Північній Америці.
Ця листова овочева скоростигла культура рано встигає і дає зелень тоді, коли інших овочів ще мало. Його використовують для приготування перших і других страв, салатів і соусів. Використовують шпинат і в цілющих цілях.
Корисні властивості
Листові овочі – мангольд, шпинат, садові лобода, щавель і ревінь – відносяться до групи шпинатних рослин, зелень яких годиться для вживання в сирому і в вареному вигляді.
Найбільшу цінність з цієї групи рослин має шпинат, як джерело комплексу вітамінів. Причому вітамін С і каротин шпинату дуже стійкі і майже не руйнуються при варінні. Рослина багата мінеральними речовинами, особливо залізом. Білка в сухій речовині шпинату в 1,5 рази більше, ніж у сухій речовині молока.
Це листове рослина містить легкозасвоювані білки, вуглеводи, а також багато калію, магнію, заліза, фосфору, йоду, вітамини А, В, С, В1, В2, В9, D, Р, Е, Н, РР, К і секретин, що сприяє кращому травленню.
Зелень шпинату багата вітамінами, мінеральними солями, білками. За кількістю протеїну він стоїть поруч з молоком і поступається лише м’ясу.
Застосування в кулінарії
Шпинат – однорічний пряний овоч, листя якого повсюдно використовуються в їжу. Шпинат має прісний аромат і злегка кислуватий смак.
Шпинат їдять свіжим, готують на пару, гасять, обсмажують, заморожують, сушать або консервують у вигляді увареного пюре.
Молодий зелений шпинат кладуть у салати, супи (кропив’яні щі, холодник), соуси, гарячі страви з яєць, м’яса, риби, птиці, овочів, подають до сиру, бекону, грінок, вершків, кедрових горіхів, помідорів, квасолі, гороху, рису.
Розморожений шпинат підійде для приготування салатів, супів, заправки до картопляного пюре, яєчні, омлету, шпинатового закусочного крему, гарнірів до м’яса, курки та риби, а також начинки для пирогів, запіканок тощо.
Сушений і консервований шпинат є хорошим джерелом вітамінів взимку. Такий шпинат додають у супи та основні страви з м’яса і риби.
Шеф-кухарі радять: щоб страва зі шпинату стала смачнішою, потрібно заправити його сумішшю свіжовичавленого лимонного соку і оливкової олії (в співвідношенні 1 ст. ложка олії на 1 ч. ложку соку). Або додати до страви разом зі шпинатом трохи щавлю.
Шпинат добре поєднується з мускатним горіхом, цитрусовою цедрою, чорним перцем, кропом, фенхелем, петрушкою, базиліком та іншими спеціями.
Шпинат їдять вареним, тушкованим або сирами. Перед використанням шпинат перебирають, видаляючи при цьому зіпсовані листя, і ретельно кілька разів миють у великій кількості холодної води.
Салат із сирого шпинату
500 г шпинату, сік 1 лимона, 3 ст. ложки рослинної олії, 1 ч. ложка натертого хрону, невелика цибулина, зелень петрушки чи кропу.
Дрібно нарізаний сирий шпинат змішати з натертим хріном, цибулею, нарізаною петрушкою або кропом, додати сік лимона, рослинне масло. Усе добре перемішати. Салат можна подавати до різних м’ясних і рибних страв.
Суп зі шпинатом
Суп зі шпинату
400 г шпинату, 30 г маргарину або вершкового масла, 100 г вівсяних пластівців або рису, 1,5 л води або бульйону, сіль, перець, 1/2 склянки сметани, кефіру або йогурту, смажена цибуля (нарізана колечками).
У розтопленому жирі швидко обсмажити вівсяні пластівці або рис, влити киплячу воду і варити крупу до напівготовності. Потім додати дрібно нарізаний шпинат, сіль, щіпку перцю і трохи поварити.
Гарнір зі шпинату
1 кг шпинату, 2 цибулини, 40 г маргарину або вершкового масла, 30 г борошна, перець.
Шпинат залити 3/4 склянки окропу і довести до кипіння. Відвар відокремити і використовувати для приготування соусу, а шпинат подрібнити разом з цибулею.
Окремо приготувати соус: обсмажити борошно з жиром до світло-жовтого кольору, розвести гарячим відваром, довести до кипіння і варити протягом 5-7 хвилин.
У отриману масу ввести підготовлені овочі, сіль, перець і при помішуванні проварити ще протягом 2-3 хвилин.
Шпинат, запечений з ковбасою
1 кг шпинату, 200 г білого хліба, 2-3 яйця, 150 г ковбаси або вареного м’яса, маргарин, сіль, мускатний горіх або червоний перець.
Дрібно нарізаний шпинат посолити, згасити у власному соку і перемішати з розмоченим і віджатим білим хлібом, яйцями, нарізаною кубиками ковбасою або м’ясом і спеціями. Масу помістити в змащену маслом кільцеподібну форму (типу «чудо»), запекти в духовці.
Готову страву перекласти на підігріту тарілку. Середину кільця можна заповнити гарячим картопляним пюре або відвареним рисом.
Омлет зі шпинатом
500 г шпинату, 8 яєць, мускатний горіх, 2 ст. ложки борошна, маргарин або вершкове масло, сіль.
Нарізаний шпинат згасити з жиром. У підготовлену масу ввести яєчні жовтки, борошно, сіль, спеції. Усе перемішати і додати збитий білок. Суміш вилити на розпечену, змащену жиром сковороду і запекти.
Оладки зі шпинату з картоплею
По 500 г шпинату і картоплі, 100 г борошна, 2 яйця, сметана, розтоплений жир, мускатний горіх, сіль, натертий хрін.
Картоплю відварити, розім’яти, змішати з борошном, мускатним горіхом, сіллю.
Сирий шпинат дрібно нарізати і змішати з яйцями та підготовленою картопляною масою. Смажити оладки з обох сторін на розпеченій, змащеній жиром сковороді.
При подачі полити сметаною і посипати натертим хріном.
Застосування шпинату в медицині
Корисні властивості цієї культури дозволили використовувати її як лікувально-дієтичний засіб при захворюваннях крові, органів травлення, серцево-судинної системи. Дуже корисний він у дитячому харчуванні – для формування кісток, як проти-рахітний засіб.
Відвар листя шпинату п’ють при запорах і скупченні газів в кишечнику (10 г на 1 склянку окропу, варять 10-15 хвилин, відціджують) по 0,5 склянки 3-4 рази на день перед їдою.
Вживання шпинатового соку рекомендують при порушенні росту дітей, запорах важкої форми, захворюваннях ясен (в суміші з морквяним соком), як засіб для харчування нервової системи працівників розумової праці і людей неврастенічного складу.
Завдяки значній кількості цінних мінеральних солей і достатку різних вітамінів його застосовують при лікуванні злоякісного недокрів’я і захворювань щитовидної залози. Регулярне споживання сприяє нормальній роботі серця. Останнім часом шпинат стали використовувати і як лікарський препарат проти променевої хвороби.
У шпинаті багато щавлевої кислоти, яка протипоказана людям з порушеним сольовим обміном. Шпинат не слід вживати при сечокам’яній хворобі, нефриті, подагрі, колітах, ентероколітах, захворюваннях печінки, жовчного міхура та підшлункової залози.
Шпинат
Вирощування шпинату
Вибір місця і підготовка ділянки. Під шпинат відводять місця, захищені від північних і східних вітрів, зі слабким ухилом на південь або південний схід.
Шпинат бажано сіяти після посадок картоплі або капусти. Він любить поливи і добре росте на будь-якому родючому, але не кислому ґрунті при температурі 15-18 °C. При відсутності вологи швидко йде в стрілку і грубіє.
Восени ділянку під шпинат перекопують на повну глибину орного шару. Якщо ґрунт кислий, її попередньо посипають вапном-пушонкою з розрахунку 200-300 г на 1 м² та фосфоритним борошном – 40 г на 1 м², яка є добривом і нейтралізує ґрунт.
Навесні з ділянки зганяють сніг, посипаючи його золою, а коли земля підсохне, її боронують, вносять мінеральні добрива з розрахунку 30 г аміачної селітри і 5-7 г хлористого калію на 1 м², дрібно перекопують і роблять гряди. Багато вносити калієвих добрив не можна.
Вирощування насінням. Перебрані і перевірені на схожість насіння висипають на чисту тканину, зав’язують і обробляють марганцевим калієм так само, як і салат, після чого зберігають у вологому стані під тканиною. Цей прийом прискорює появу сходів на 4-5 днів.
Підготовлені насіння злегка просушують і висівають 15-20 квітня рядовим способом в підготовлені гряди, на яких попередньо ручним маркером і ручкою грабель роблять борозни глибиною 4 см (відстань між ними 10 см). Висівають насіння рівномірно – на 2-3 см одне від одного, а на краях кілька погуще.
Потім нагортають землю так, щоб насіння були на глибині 2 см, а для рівномірного отримання сходів ґрунт злегка ущільнюють граблями або ручним катком. Якщо ґрунт сухий, його поливають, а потім вкривають рогожею або мішковиною. На 1 м² гряди витрачається від 4 до 5 г насіння, в залежності від їх схожості.
Встановлено, що шпинат при скороченому світловому дні розвивається краще і дає більше листя, а при довгому дні і низьких температурах дає менше листя і швидко йде в стрілку. З огляду на цю обставину, шпинат краще сіяти в парники або утеплені гряди.
Шпинат
Найпростішу утеплену гряду влаштовують таким чином. Укладають з боків 4 дошки так, щоб вони були на 10-14 см вище поверхні, і зміцнюють кілочками.
Сіють шпинат звичайно, але з появою сходів протягом 15-20 днів рослинам необхідно давати 10-годинний світловий день. Для цього з 5 години вечора до 7-ї години ранку гряду зверху закривають рамами, оббитими толем, або матами.
Цей агрозахід рекомендується проводити особливо тоді, коли настає період світлих ночей.
Після появи сходів шпинат регулярно поливають, розпушують ґрунт і ведуть боротьбу зі шкідниками та хворобами. В кінці першої декади травня його прополюють і проріджують на 8-10 см, а молоденькі рослини використовують в їжу.
Потім шпинат підгодовують розчином аміачної селітри. Норма для поливу 1 м² посівів – 30-40 г аміачної селітри, розчиненої в 10 л води. Щоб не було опіків листя, Рослини після підгодівлі злегка зрошують чистою водою.
Другий посів шпинату проводять наприкінці травня, а третій – наприкінці червня або на початку липня.
Для отримання раннього врожаю шпинату його можна посіяти і під зиму на підвищених ділянках з легким ґрунтом. Для цього в кінці вересня – на початку жовтня ретельно видаляють залишки овочевих культур і бур’яни, вносять мінеральні добрива, перекопують і обробляють гряди, нарізають борозенки.
Для загортання насіння заготовляють легку супіщану, торф’яну або хорошу перегнійну землю і вкривають її соломою і гноєм, щоб вона не замерзла.
Сіють в листопаді в мерзлий ґрунт сухим насінням з розрахунку 5 г насіння на 1 м2.
Насіння висівають в борозенки і засипають спеціально заготовленою землею. Навесні, коли земля підсохне, розпушують міжряддя і висапують бур’яни.
Коли з’являться сходи, рослини поливають, підживлюють аміачною селітрою в дозах, зазначених вище, а поверхню гряд мульчують.
Подальший догляд за шпинатом полягає в розпушуванні, прополці, поливах і боротьбі зі шкідниками та хворобами.
Вирощування шпинату в домашніх умовах. Для кімнатних умов найкраще підходять сорти: Вікторія, Вірофле, Годри і гібриди з Голландії – Мелодія, Мазурка, Тарантела.
Шпинату необхідне інтенсивне освітлення, тому після сходів (при посіві в січні – лютому) шухлядки або горщики з рослинами встановлюють на підвіконнях або опалювальних засклених верандах, в лоджіях і теплицях якомога ближче до світла. Оптимальною температурою змісту є 14-18 °C. При дотриманні цих умов ви будете вже через місяць збирати в холодну, зимову пору свіжу зелень шпинату.
Кращим субстратом для вирощування кімнатного шпинату є земляна суміш, що складається з багатої дернової землі, перегною і річкового піску (2:2:1). Високі врожаї шпинату виходять при використанні універсального «Біогрунта». Субстрат засипати найкраще в невеликі ящички або горщики шаром 12-15 см.
Перед посівом насіння протягом 1-2 діб замочують у воді і висівають на глибину 1,5-2 см. При посіві в кімнатних умовах оптимально розміщувати 30 насіння на 1 м2. Сіють шпинат в борозенки з відстанню між ними 5-6 см, між рослинами – 3-4 см. При необхідності сходи проріджують.
Шпинат рекомендується часто і рясно поливати. Через 12-15 днів після появи сходів рослини підживлюють. Найкраще в якості добрива використовувати рідке концентроване добриво «Веселка».
Догляд за шпинатом полягає в поливах, розпушуванні ґрунту, виполюванні бур’янів і проріджуванні рослин на 15-20 см.
Коли почнуть жовтіти стебло і листя, шпинат зрізають, зв’язують. Зберігають його так само, як і насіння салату. Схожість насіння шпинату зберігають 3-4 роки.
Збір врожаю. Забирають шпинат вибірково: спочатку, коли у рослини утворюється 4-6 добре розвинених листків, а потім у міру зростання, але не допускаючи утворення квіткових пагонів. Шпинат зрізають або висмикують з коренем вранці, коли висохне роса.
Шпинат швидко псується, але добре зберігається (протягом двох місяців) в целофанових пакетах в холодильнику при температурі від -1 до -2 °C.
При відсутності холодильника зібраний шпинат можна пересипати дрібним льодом (75% від ваги шпинату) і зберігати в погребі при температурі 5-9 °C протягом 5-6 днів.
Все про те, що таке шпинат, чим корисний, як готувати і багато іншого
Шпинат – це один з найпопулярніших і корисних для здоров’я зелених листових овочів. Він смачний і сам по собі, і в рецептах приготування інших страв. Корисні властивості шпинату пояснюються тим, що він багатий мінералами, вітамінами і фітонутрієнтами.
Що таке шпинат?
- Шпинат – це зелений овоч з широкими м’ясистими листями, які зазвичай готують на пару, варять або смажать, а також їдять сирими, поки вони молоді і не встигли огрубіти.
- Це універсальний листовий овоч, який присутній практично в кожній кухні світу.
- У шпинату настільки темно-зелений колір, що його використовують для фарбування продуктів, наприклад, макаронів.
Як виглядає шпинат – фото
Загальний опис
Шпинат належить до сімейства Амарантові і по-науковому називається Spinacia oleracea.
Є багато різних сортів шпинату. З них популярні три різновиди:
- савойський – листя хвилясті, зморшкуваті і пружні на дотик.
- плосколістний – як випливає з назви, плоскі, а також гладкі і часто більш широкі листя. Найкраще вживати в сирому вигляді. Добре підходить для салатів.
- полусавойський – щось середнє між попередніми двома.
Чим пахне і який на смак
У сирого шпинату м’який смак і слабкий свіжий аромат. В приготованому вигляді він стає гіркувато-солодким, віддалено схожим на спаржу, і набуває «металевий» присмак. Запах шпинату посилюється в процесі термічної обробки, і у нього з’являються кислуваті нотки.
Де купити і як вибрати
Заморожені брикети шпинату можна знайти практично в будь-якому продуктовому магазині у відділі «заморожених продуктів». Свіжий теж продають цілий рік, але його сезон – весна (приблизно з березня по червень, в залежності від регіону).
Вибирайте свіжий шпинат з яскраво-зеленим листям і стеблами без плям і пожовтіння. Він повинен виглядати міцним і ніжним.
Ознаки зіпсованого шпинату, на які варто звернути увагу:
- в’янення і втрата свіжості;
- потемніння листя;
- сильний запах, часто затхлий або кислий;
- почорнілі краї або плями на листі;
- слизове покриття на поверхні.
Якщо ви купуєте попередньо упаковані пакети, подивіться, чи багато всередині конденсату. Надлишкова вологість не підходить для листя шпинату і призводить до швидкого погіршення якості продукту. Шукайте найсухішу упаковку.
Інший варіант – купити вже заморожений шпинат. Іноді він навіть більш корисний, ніж свіжий. Це пов’язано зі швидкістю обробки, яка часто складає менше 24 годин від збору до заморожування і зберігає повний набір корисних речовин. Однак заморожений шпинат не такий смачний, як свіжий.
Як і скільки зберігати
Термін придатності свіжого шпинату – менше тижня в овочевому відсіку холодильника. Не мийте листя перед зберіганням, тому що вплив води прискорить псування. Покладіть шпинат в пластиковий пакет і щільно оберніть, видавлюючи якнайбільше повітря.
Краще не тримати листя довго в холодильнику, а вжити в їжу протягом 4-5 днів, щоб отримати максимальну користь.
Шпинат, який був попередньо упакований в пластикові пакети, зберігайте в нерозпечатаному вигляді до моменту використання.
Як заморозити шпинат в домашніх умовах
Для тривалого зберігання листя заморожують: спочатку бланшують, вичавлюють воду, потім розкладають на порції в пакети і кладуть в морозильник на строк від 10 до 12 місяців.
Інструкція щодо заморожування:
- Ретельно промийте шпинат і викиньте все листя, які виглядають несвіжим. Відріжте всі товсті, зрілі стебла.
- Доведіть до кипіння каструлю з водою і на одну-дві хвилини занурте туди листя. Це допомагає зберегти колір, смак, текстуру і навіть поживні речовини.
- Злийте воду і складіть бланшовані листя шпинату в миску з крижаною водою. Потримайте їх у холодній воді близько двох хвилин. Цей етап зупинить процес подальшого приготування.
- Вийміть шпинат з крижаної лазні і вичавіть ложкою стільки води, скільки зможете.
- Розділіть його на порції і розкладіть у великі формочки для кубиків льоду або інші контейнери.
- Помістіть в морозильну камеру.
- Після заморожування вийміть кубики з лотка, перекладіть в пакет і поверніть в морозильник.
Таким способом його можна заготовити на зиму.
Як вживати шпинат в їжу
Сирий шпинат містить щавлеву кислоту – органічну речовину, яка перешкоджає засвоєнню кальцію і заліза. Вона розщеплюється при нагріванні, тому листя краще відварювати або готувати на пару. Якщо не зловживати кількістю, то свіжий шпинат можна їсти і сирим – у складі салатів або в соках і смузі, оскільки його користь значно перевищує і компенсує можливу шкоду.
Заморожений шпинат без термообробки зазвичай не їдять, оскільки він м’який і зів’ялий після відтавання. Його не кладуть у салати, але він добре підійде для гарячих страв. Приготований шпинат вживають у їжу як гарнір або додають у різні супи, рагу і запіканки.
Поради з приготування шпинату
Свіжий шпинат потрібно дуже добре промити, так як листя і стебла мають тенденцію збирати пісок і грунт. Попередньо обріжте коріння.
Підготовка:
- Помістіть шпинат у велику миску з холодною водою і перемішайте руками.
- Злийте воду і налийте нову.
- Повторюйте цей процес до тих пір, поки у воді не залишиться бруду (зазвичай два-три рази).
- Акуратно промокніть листя паперовим рушником або м’якою тканиною.
- Обріжте жорсткі стебла. Листя можна нарізати або використовувати цілком залежно від рецепту.
Як правильно приготувати шпинат:
- Візьміть велику каструлю (3-5 літрів), наповніть водою і доведіть до кипіння.
- Киньте шпинат в окріп.
- З моменту закипання варіть 1 хвилину.
- Вийміть шпинат з каструлі шумівкою, видавіть рідину виделкою.
- Перемішайте з приправами і подайте як гарнір або додайте як інгредієнт страви.
Що можна приготувати зі шпинатом:
- Кладіть його в страви, які зазвичай готуєте вдома. Додайте кілька жмень у пасту, суп або запіканку.
- Обсмажте шпинат в невеликій кількості олії та приправте меленим чорним перцем і свіжим тертим сиром пармезан. Подавайте як гарнір до смаженої курки або лосося. Додавайте в омлет, яєчню.
- Перемішайте з сиром рікотто, яйцем, часником, сіллю, перцем і панірувальними сухарями. Скачайте масу в кульки розміром з великі фрикадельки. Обсмажте в олії, щоб усі сторони стали хрусткими, а потім влийте томатний соус. Тушкуйте кілька хвилин.
- Свіжий шпинат підходить для бутербродів і салатів.
- Киньте жменю листя в смузі або сік – це змінить колір, але не смак!
Хімічний склад і харчова цінність
Харчова цінність на 100 г шпинату (Spinacia oleracea):
- Калорійність: 23 кал.
- Вуглеводи: 3,63 г
- Харчове волокно: 2,2 г
- Жир: 0,39 г
- Білок: 2,86 г
Вітаміни та мінерали | кількість | % Від добової норми |
фолати | 194 мкг | 48,5 |
ніацин | 0,724 мг | 4,4 |
пантотенова кислота | 0,065 мг | 1 |
піридоксин | 0,195 мг | 15 |
рибофлавін | 0,189 мг | 14,5 |
тіамін | 0,078 мг | 6,5 |
вітамін A | 9377 ME | 312 |
вітамін C | 28,1 мг | 47 |
вітамін E | 2,03 мг | 13,5 |
вітамін K | 482,9 мкг | 402 |
калій | 558 мг | 12 |
натрій | 79 мг | 5 |
кальцій | 99 мг | 10 |
мідь | 0,130 мг | 14 |
Залізо | 2,71 мг | 34 |
магній | 79 мг | 20 |
Марганець | 0,897 мг | 39 |
цинк | 0,53 мг | 5 |
Бета-каротин | 5,626 мкг | – |
Лютеїн-зеаксантин | 12,198 мкг | – |
Свіжий шпинат містить безліч корисних речовин, які сприяють зміцненню здоров’я і профілактиці захворювань.
Він низькокалорійний – в 100 г сирих листя тільки 23 калорії. У листі гарне кількість розчинних харчових волокон. Не дивно, що цей зелений овоч часто рекомендують дієтологи в програмах контролю холестерину і схуднення!
У 100 г шпинату міститься близько 25% добової норми заліза. Це один з найвищих показників серед зелених овочів.
Вітаміни:
- А – необхідний для здорового зору, нормального функціонування всіх органів, імунної системи, а також корисний для зору, шкіри, кісток і інших тканин організму.
- C – бере участь у багатьох функціях організму, включаючи освіту колагену, засвоєння заліза, підтримку імунітету, загоєння ран, а також підтримку здорових хрящів, кісток і зубів.
- K – грає важливу роль в згортанні крові, метаболізмі кісткової тканини і регулюванні рівня кальцію в крові.
- Групи B (піридоксин, тіамін, рибофлавін, фолати і ніацин) – виконують безліч функцій і життєво необхідні для підтримки здоров’я.
Фітонутрієнти:
- Лютеїн – використовують для профілактики захворювань очей, включаючи вікову дегенерацію жовтої плями, катаракту і пігментний ретиніт. Зеаксантин – фільтрує шкідливі хвилі високоенергетичного спектра (синій світло) і допомагає захищати і підтримувати здорові клітини в очах. Бета-каротин – перетворюється на вітамін A і захищає клітини від ушкоджень.
Мінерали:
- Калій – зменшує ризик інсульту, знижує кров’яний тиск, захищає від втрати м’язової маси, зберігає мінеральну щільність кісток і зменшує утворення каменів в нирках;
- Марганець – допомагає організму засвоювати вітаміни C, E, холін і тіамін, забезпечує правильну роботу печінки;
- Магній – його споживання пов’язане з більшою щільністю кісток, зменшенням ризику остеопорозу у жінок після менопаузи;
- Мідь – необхідна для виробництва еритроцитів, допомагає підтримувати здоров’я кісток, кровоносних судин, нервової та імунної систем, а також сприяє засвоєнню заліза;
- Цинк – необхідний для синтезу ДНК, імунної функції, обміну речовин і зростання.
Користь для організму
Корисні властивості шпинату:
- Виводить токсини з організму завдяки хлорофілу, який має протизапальні і детоксикаційні властивості.
- Допомагає схуднути. У ньому мало жирів і вуглеводів, багато поживних речовин і мінералів, тобто шпинат – ідеальний дієтичний продукт. Також в ньому є жироразчинні волокна, які покращують травлення, знижують цукор у крові.
- Підтримує гарний зір. Шпинат містить лютеїн і зеаксантин – два основних хімічних речовини, які захищають очі від катаракти та інших вікових проблем. Також в ньому є вітамін A, який відповідає за здоров’я слизових оболонок і корисний для зору.
- Зміцнює кістки, тому що містить вітамін K. Це хороша альтернатива молочним продуктам, якщо хтось не переносить лактозу.
- Покращує засинання. Шпинат – ідеальне розслаблювальне засіб (міорелаксант). За рахунок високого вмісту цинку і магнію він заспокоює і прискорює засинання.
- Підвищує імунітет. Вітамін A зміцнює імунну систему організму і підвищує рівень лейкоцитів. У вас менше шансів захворіти, якщо регулярно їсти шпинат.
- Бореться з випаданням волосся, викликаним дефіцитом заліза і фолату. У шпинаті містяться ці два елементи. Вони працюють одночасно, виробляючи еритроцити, а також покращують постачання клітин киснем.
Протипоказання і побічні ефекти
Шпинат краще їсти свіжоприготовленим, так як при розігріванні нітрати перетворюються в нітрити і нітрозаміни. Відбувається це через особливих бактерій, які присутні в зелених овочах, багатих на нітрати. Ці сполуки шкідливі для здоров’я, особливо під час вагітності і для дітей до чотирьох місяців.
Шпинат протипоказаний:
- Яким приймають антикоагулянти через високий вміст вітаміну K;
- При оксалатних каменях у сечовивідних шляхах, так як щавлева кислота кристалізується і посилює захворювання;
- При захворюваннях щитовидної залози через присутність речовин, що впливають на вироблення гормону тироксину.
- Фітати і харчові волокна, що присутні в шпинаті, впливають на біодоступність заліза, кальцію і магнію, тому їх потрібно розносити по часу з прийомом мультивітамінів.
- У людей, чутливих до латексу, можуть проявитися алергічні реакції і на шпинат.
- При прийомі ліків від діабету, потрібно уважніше стежити за рівнем цукру в крові, так як шпинат може його знизити.
Дивовижний шпинат: корисні і лікувальні властивості, рецепти приготування страв та можливі протипоказання
Раціон, в якому включені овочі та фрукти, дозволяє підтримувати самопочуття в нормі, сприяє значному оздоровленню. Найбагатшим вітамінами овочем вважають шпинат.
Введення цього продукту в щоденний раціон покращить якість життя людини. Для чого приймається рослина на організм, в яких рецептах його можна використовувати?
Розповімо вам про корисні властивості шпинату, чи є протипоказання при вживанні продукту.
до змісту ↑
Шпинат – це найбрудніша рослина, оскільки виростає на грунті, де може міститися велика кількість важких металів і отруйних речовин. Збирати його рекомендується в тих районах, де немає шкідливих виробництв, сміттєзвалищ.
- Якщо ви в магазині купуєте траву, поцікавтеся у продавця, звідки був привезений товар і де він вирощувався.
- Інформація повинна бути вказана на ціннику, але співробітники часто ігнорують це правило.
- При виборі цього продукту звертайте увагу на:
- Колір. Листочки повинні мати яскраво-зелений відтінок. Це означає, що продукт потрапив на прилавок відразу, а не лежав довго на складі. Колір свіжої зелені говорить про те, що в рослині міститься велика кількість вітаміну С.
- Запах. Свіжий продукт має насичений запах. Якщо ж від листочків виходить неприємний запах, то такий продукт купувати не варто, оскільки він лежить вже 3-5 днів або довше.
- Товщина стебла. Якщо стебло занадто широкий – зелень вже перезріла, містить багато гіркоти.
- Зовнішній вигляд. Зелень не повинна мати зовнішніх дефектів. Листочки повинні бути гладкими, соковитими, еластичними. Якщо вони зів’яли, то такий продукт шкідливий для здоров’я.
Подивіться, як повинні виглядати свіжі хороші листочки:
до змісту ↑
Хімічний склад цілющих листя
- Зелень багата жирами, вуглеводами, білками, органічними і жирними кислотами, водою, зольними елементами.
- Вона містить амінокислоти: замінні (серин, аланін, пролін, аспарагінова і глутамінова кислоти, тирозин, цистеїн), незамінні (метіонін, лейцин, ізолейцин, треонін, триптофан, аргінін, метіонін, фенілаланін).
- Вітамінний склад – бета-каротин, рибофлавін, холін, ретинол, біотин, тіамін, піридоксин, альфа-токоферол, ніацин, филлохінон, магній, мідь, марганець, фосфор, калій, кальцій, залізо, селен, цинк, йод, натрій.
Енергетична цінність продукту становить 22 ккал. Глікемічний індекс шпинату становить 15.
до змісту ↑
Корисні властивості для здоров’я
Цілющі властивості рослини:
- тонізуючу;
- протизапальну;
- антиоксидантну;
- судинозміцнюючу;
- омолоджуючу;
- сечогінну;
- проносну;
- протиракову;
- загальнозміцнюючу.
до змісту ↑
Трава має сприятливу дію на стан ротової порожнини, зубів. Її активно використовують як профілактичний засіб, оскільки знижує ризик розвитку пародонтозу.
Трав’яниста рослина також використовується при гіпо- та авітамінозі, анемії. Допомагає виводити з організму солі важких металів, шлакові відкладення і токсини.
Воно сприяє відновленню зорової функції, діючи на сітківку ока.
Регулярний прийом шпинату збереже гостроту зору, запобіжить катаракту і дистрофію сітківки.
Засіб попереджає формування і розвиток пухлиноподібних новоутворень, в тому числі злоякісних. Шпинат також рекомендований як зовнішнє ліки при фурункульозі, ранах.
Зелень також показана при цукровому діабеті, гормональних збоях, вона зміцнює кісткову тканину.
до змісту ↑
Для жінок і чоловіків
Для жінки трав’яниста рослина – продукт номер один.
Всі жінки та дівчата повинні хоча б один раз на тиждень з’їдати кілька листочків, оскільки це потужний засіб боротьби з раком грудей і яєчників.
Користь для чоловіків пояснюється тим, що в листочках міститься велика кількість елементів, які сприяють виробленню тестостерону. Знижується ризик появи проблем з потенцією, забезпечується повноцінний кровотік до статевого органу.
до змісту ↑
Для вагітних
- У такий відповідальний для жінок період необхідно ретельно стежити за своїм раціоном.
- Крім молочних продуктів, овочів і злаків, в їжу важливо вживати зелень.
- Про користь, можливу шкоду шпинату замислюються багато майбутніх мам, тому в цьому розділі ми хочемо розповісти про необхідність вживання при вагітності цінної та корисної травички.
- Шпинат допомагає позбутися від токсикозу, володіючи послаблювальним дією.
- Додаючи цю траву в харчування на 2-му триместрі, жінка позбавиться від проблем з кістками і зубами, які часто виникають у вагітних через вимивання кальцію.
- На останньому триместрі вагітності потрібно підтримувати в нормі рівень заліза, тому на цьому етапі важливо вживати траву.
до змісту ↑
Чим корисний для дітей
Грудничкам можна почати вводити цей продукт, починаючи з 8-ми місяців, в кількості не більше 50 грамів. У цьому віці шпинат в раціоні може з’являтися не раніше ніж два рази на тиждень.
З двох років в меню дитини можна почати вводити свіжі листочки шпинату. Їх потрібно додавати в салати.
до змісту ↑
Для літніх
Народні цілителі рекомендують цю рослину людям похилого віку, оскільки вона допомагає поліпшити роботу мозку і пам’яті.
У шпинаті міститься вітамін К, який корисний при атеросклерозі. Живильні речовини, що входять до складу засобу, захищають сітківку від дегенерації – головна причина появи «курячої сліпоти» у літніх людей.
до змісту ↑
У зелені міститься октакозанол, який корисний для серцево-судинної системи. Але найкорисніше для всіх культуристів властивість – октакозанол робить м’язи набагато сильнішими. Спробуйте поєднувати добавку з октакозанолом і регулярний прийом шпинату. При такому поєднанні вже через кілька місяців ви відчуєте результат.
При діабеті також корисний цей продукт. Запобігає виникненню жирових відкладень через низькокалорійність рослини. У огрядних діабетиків в кілька разів швидше розвиваються ускладнення.
Яка користь шпинату? Про це вам розповість Олена Малишева:
до змісту ↑
Шпинат протипоказаний до вживання при сечокам’яній хворобі. У траві міститься кальцій і оксалат (щавлева кислота), поєднання яких може призвести до появи каменів у сечовому міхурі.
При синдромі роздратованого кишечника він дозволений, проте захоплюватися цим продуктом не варто. Оксалати, що входять до складу, можуть обтяжувати перебіг хвороби.
На думку багатьох лікарів, від вживання шпинату краще відмовитися людям, які страждають на кістозний фіброз, захворюваннями щитовидної залози, астмою, фіброміалгією, артритом.
до змісту ↑
Перед вживанням листочки слід на кілька хвилин занурити в киплячу воду, а потім відразу ж обдати холодною водою. При такій обробці пропаде гіркуватий присмак без втрати вітамінів.
При варінні першу воду потрібно злити (щоб позбутися від нітратів), а потім продовжити приготування на другій воді.
до змісту ↑
Рецепти приготування страв
Шпинат активно використовується при приготуванні салатів, супів, напоїв, других страв.
- Смузі. Для приготування цього напою слід підготувати такі компоненти: авокадо – 1 шт., шпинат – 1 пучок, яблуко (найкраще взяти зелене) – 1 шт., петрушка – 0,5 пучка, ківі – 1 шт., мед – додається за смаком, мінеральна вода – 1 стакан, сік лимона. Яблуко нарізати шматочками, перекласти в блендер. Нарізати часточками авокадо, петрушку, шпинат і покласти їх до яблука. Можна додати трохи меду. Поступово додаючи воду, доводимо напій до необхідної густоти.
- Салат з сухариками. Для приготування цієї страви нам будуть потрібні: рукола – 1 пучок, горішки (кедрові) – 1/4 склянки, пармезан – 1/3 чашки, базилік – 1 пучок, хліб – 4 невеликих скибочки, часник – 1 зубчик, морква – 2 шт., морква (бейбі) – 10 шт., зелений горошок – 100 г, фета – 230 г, червоний перець – 1 щіпка, петрушка і шпинат – по 1 пучку. Звичайну моркву нарізати тонкими полосочками. Для приготування соусу необхідно відправити в блендер рукколу, горішки, базилік і пармезан (спеції за смаком) і збивати до отримання однорідної маси. Хліб потрібно розділити на невеликі шматочки, які обсмажуються в духовці. Всі компоненти викласти в салатницю, полити їх соусом. Блюдо прикрасити сиром. Можна подавати до столу.
Вашій увазі ще один цікавий рецепт – салат зі шпинатом і курячою печінкою:
до змісту ↑
Щоб позбутися від зайвої ваги, слід регулярно вживати шпинат – низькокалорійний, але дуже поживний продукт, що очищає організм, покращуючи процес спалювання жирів і сприяє схудненню.
Дієтологи також радять вживати відвар з цієї трави. Його потрібно приймати по півсклянки 3 рази на день перед їжею. Курс терапії потрібно продовжувати протягом одного місяця.
до змісту ↑
При нервових захворюваннях необхідно випивати 100 мл суміші, для якої в рівних пропорціях взяти соки шпинату і моркви. Такий коктейль вживати 4-5 разів на тиждень.
Якщо мучить геморой, то допоможе суміш з мигдального масла і соку шпинату. Компоненти потрібно взяти в рівних пропорціях. Суміш приймати по столовій ложці до повної стабілізації стану.
Відео про лікування шпинатом дивіться тут:
до змісту ↑
Шпинат – це прекрасний засіб, який активно використовується в косметології. Завдяки цьому складу рослина позитивно діє на шкіру, живлячи і тонізуючи її.
- Для приготування живильної маски підготуйте шпинат – 100 г, морквяний сік – 10 мл, масло – 1 ч. л., мед – 1 ч. л. Траву потрібно варити 15 хвилин, потім до неї додають масло і сік. Всі компоненти перемішайте, нанесіть на обличчя. Процедуру потрібно робити кілька разів на тиждень.
- Якщо у вас веснянки, допоможуть свіжі листочки, які попередньо розминають в кашку. Суміш потрібно наносити на обличчя не частіше 3-х разів на тиждень.
Шпинат – це унікальна трава, справжня скарбниця корисних речовин. Однак не варто забувати про міру: при зловживанні у вас може з’явитися алергічна реакція.