Ерітрітол (Еритреї): користь і шкода, відгуки

У своїй старій статті про цукрозамінник на основі листя стевії я говорила, що на той момент це найнатуральніший і безпечний замінник солодощів. Але зараз на ринку з’явився новий солодкий замінник – ерітрітол або, інакше кажучи, Еритреї. Далі ви дізнаєтеся, що це за підсолоджувач і з чим його їдять в буквальному сенсі. А пізніше хотіла б висловити свою думку про солодощі в житті діабетика і солодкому загалом.
Поліол Еритреї або ерітрітол – що це за цукрозамінник
Ерітрітол – це багатоатомний цукроспирт (поліол), як ксиліт і сорбіт, який має солодкий смак, але не має властивостей етанолу. Відкрито в 80-х роках ХХ століття. Випускається під кодом Е 968. Його отримують з 100% натуральних сировин. В основному це крахмалосодержащі рослини: кукурудза, тапіока тощо.
В результаті процесів ферментації з використанням дріжджів, які виділяються з бджолиних сот, отримують новий цукрозамінник. У невеликих кількостях ця речовина присутня в таких фруктах, як диня, груша, виноград, тому його ще називають “динний підсолоджувач”.
Готовий продукт представляється у вигляді кристалічного порошку білого кольору, за солодкістю нагадує звичайний цукор, але менш солодкий, приблизно 60-70% від солодощі сахарози, тому вчені називають Еритреї об’ємним підсолоджувачем. Оскільки Еритреї відноситься до поліолів, як сорбіт чи ксиліт, переносимість у нього набагато краща, ніж у останніх.
Калорійність ерітрітолу
На відміну від своїх старших “братів”, сорбіту та ксиліту, Еритреї не має енергетичної цінності – має нульову калорійність. Це дуже важливо для такого виду підсолоджувачів, оскільки на відміну від інтенсивних підсолоджувачів, об’ємні використовуються в більшій кількості. І необхідно, щоб людина отримувала не тільки солодкий смак, але й не отримувала при цьому зайві калорії.
Відсутність калорійності досягається завдяки маленькому розміру молекул, які швидко всмоктуються в тонкому кишечнику і не встигають метаболізуватися. Потрапивши в кров, він швидко фільтрується в незмінному вигляді нирками і виводиться з сечею.
Те, що не усмокталося в тонкому кишечнику, надходить у товстий і також у незмінному вигляді виводиться з фекаліями. Ерітрітол не піддається бродінню, тому в організм не надходять продукти його розпаду, які можуть мати калорійність (летючі жирні кислоти).
Таким чином, енергетична цінність дорівнює 0 кал/г.
Вплив на рівень глюкози та інсуліну
Оскільки Еритреї в організмі не метаболізується, він не впливає ані на рівень глюкози, ані на рівень інсуліну. Іншими словами, глікемічний та інсуліновий індекси дорівнюють нулю. Цей факт робить ерітрітол ідеальним замінником цукру для пацієнтів з порушеннями вуглеводного обміну або для людей, які стежать за своїм здоров’ям.
Застосування ерітрітолу
Зазвичай ерітрітол поєднують з екстрактами стевії для посилення солодкого смаку, а також з іншими синтетичними замінниками цукру, наприклад, з сукралозою. Його використовують у приготуванні дієтичних продуктів, а також у гумових жуйках, зубній пасті, лікарських сиропах для дітей. Але можна зустріти і чистий ерітрітол, як на фото вище.
- Я регулярно його використовую в приготуванні десертів і рекомендую вам кілька рецептів з покроковими фото на основі ерітрітолу.
- Це низьковуглеводні рецепти без традиційної борошна і цукру, які в помірній кількості зовсім не впливають на рівень глюкози та інсуліну.
- Можна використовувати ерітрітол і для приготування пісного бісквіта без цукру та іншої випічки, але при цьому потрібно пам’ятати, що продукт все одно буде мати досить високий глікемічний індекс, якщо в приготуванні буде використовуватися звичайна пшенична мука.
Ерітрітол: користь і шкода
Будь-який новий продукт попередньо проходить дослідження і тестування на безпеку. І новий замінник не є винятком. Унікальність полягає в тому, що в результаті численних досліджень жодної шкоди здоров’ю Еритреї не завдає, він повністю нешкідливий і нетоксичний. Більш того, хочу сказати, що він не тільки не шкідливий, але й корисний. У чому полягає користь ерітріта?
- Не містить калорій і не підвищує рівень глюкози та інсуліну, що сприяє профілактиці порушень вуглеводного обміну і ожиріння.
- Засіб для профілактики карієсу і захворювань порожнини рота, навіть ефективніше ксиліту.
- Є антиоксидантом, оскільки “поглинає” вільні радикали.
Торгові назви нового підсолоджувача ерітрітол
Оскільки цукрозамінник ще новий і недавно з’явився на українському ринку, то, можливо, на периферії країни ви його поки не знайдете. Тоді ви завжди можете замовити в інтернет-магазинах, як роблю це я. Я останнім часом навіть не шукаю подібні продукти в звичайних магазинах і відразу шукаю, де купити в інтернеті. Торгові марки замінників цукру на основі ерітріта:
- “Сукрін” від Funksjonell Mat (Норвегія) – 620 грн за 500 г
- “ФітПарад №7 на Еритреї” від ТОВ “Пітеко” (Україна) – 240 грн за 180 г
- “100% ерітрітол” від Now Foods (США) – 887 грн за 1000 г
- “Лаканто” від Saraya (Японія) – в інтернеті не знайшла
- “ISweet” від ТОВ «МАК» (Україна) – від 420 грн за 500 г
На даний момент я вважаю, що це найвигідніший варіант, якщо знайдете дешевше, то пишіть. Ерітрітол можна використовувати в домашній випічці або просто класти в чай, але потрібно завжди пам’ятати, що має залишатися почуття міри, якого потрібно дотримуватися.
Споживання цієї речовини більше 50 г на добу може привести до діареї.
Чим Еритреї краще сорбіту та ксиліту
Істотна відмінність від інших цукроспиртів, таких як ксиліт або сорбіт, полягає в тому, що Еритреї має нульову калорійність і безпечний в плані збільшення зайвої ваги. Він також не впливає на рівень глюкози та інсуліну в крові, що може бути корисним для людей з діабетом будь-якого типу, ожирінням або іншим порушенням вуглеводного обміну.
Також не впливає на ліпідний спектр, що є актуальним для людей із зайвою вагою і діабетом. Цікаві дослідження ерітрітолу показали, що він абсолютно метаболічно інертний, не впливає на роботу шлунково-кишкового тракту та кишкової флори зокрема.
На відміну від інших подібних цукрозамінників, які при збільшенні дози викликають здуття і діарею, виявляється, що майже весь (90%) продукт всмоктується в тонкому кишечнику, а тільки мала частина доходить до товстого, де мешкають наші маленькі друзі, а потім виводиться з нирками.
Але навіть у цьому випадку бактерії не переварюють залишився в кишечнику Еритреї, і він виводиться в незмінному вигляді.
Не дарма його активно почали використовувати в зубних пастах, оскільки цей замінник цукру краще, ніж ксиліт, справляється із підтримкою кислотно-лужного балансу в роті і захищає від розмноження хвороботворних бактерій.
Ерітрітол – відгук лікаря-ендокринолога
Напевно, прочитавши весь текст вище, ви зрозуміли, що я обома руками за, як активний користувач, так і лікар-ендокринолог. Я переконана, що цей замінник цукру є прекрасною альтернативою для зменшення шкідливості їжі. Я довіряю результатам великих досліджень, які довели його нешкідливість.
Рекомендую всім здоровим людям і людям з порушеннями вуглеводного обміну та ожирінням використовувати цей підсолоджувач. Його можна використовувати як у чистому вигляді, так і в комбінації зі стевією, яка також є натуральним продуктом.
У цьому випадку солодкий смак стає більш чітким і вираженим, з легким відчуттям холодку.
Я сама регулярно використовую ці замінники в випічці і шукаю нові рецепти смакоти. Освоюю рецепти безе і зефіру, скоро викладу результати експериментів. Мої діти задоволені, а головне, мій найсолодший син отримує менше вуглеводного навантаження, від чого рівень цукру набагато стабільніший. Сподіваюся, що мій відгук буде для вас корисний.
Як я стала противником цукру
Відкрию вам страшну таємницю. Нас посадили на вуглеводну голку, і злізти з неї практично нереально. А якщо серйозно, то вчені і лікарі-наркологи визнали, що вуглеводна залежність споріднена різним видам наркоманії, алкоголізму, ігроманії та телеманії. Виділяють навіть такий термін “вуглеводне пияцтво” або “вуглеводне сп’яніння”.
Особливо це яскраво виражено у дітей. Оскільки дитячий мозок недосконалий, то надлишок простих вуглеводів буквально растормажує нервову систему, знімає всі психологічні гальма і обмеження.
Чому в тій же Америці діти приходять до школи і розстрілюють однолітків? Тому що цукор присутній у них у будь-якому продукті! Тому що цукор в продукті – це запорука хороших продажів! Ви самі не помічали, що після солодкого ваші діти поводяться непосидючі, шумно, не слухають ваших прохань, не можуть зосередитися? Я помітила цей ефект не тільки на своїх дітях, хоча солодке ми їмо рідко. Ми зі старшим проходили дитячий психологічний тренінг, який тривав два дні. Там було близько 10-12 дітей. Я була присутня за лаштунками, щоб контролювати цукор у свою дитину. Так ось організатори, не подумавши, на столики кава-брейку поставили велику вазу з цукерками, деякі фрукти і печиво. Звичайно, в першу чергу пішли цукерки, за ними печиво і залишилися майже недоторканими фрукти. До обідньої перерви все було добре, діти слухалися тренера, виконували з ентузіазмом його завдання, між собою не сварилися. Бачили б ви, що сталося з тими ж дітьми, але після поїдання такої кількості солодкого. Вони буквально зірвалися з ланцюга, стали агресивними, неслухняними, почали сильно відволікатися і не слухати тренера. Організатори та тренер були в шоці, вони так і не змогли їх організувати і заспокоїти, лише до вечора вони трохи заспокоїлися.
Тоді я порадила наступного дня залишити тільки фрукти і трохи печива. Як ви вже здогадалися, день пройшов набагато краще. Це я до чого? До того, що солодке таким чином впливає не тільки на дітей, а й на дорослих.
Першою реакцією буде стан ейфорії, який швидко змінюється спадом настрою і небажанням щось робити, а у когось і агресивною поведінкою.
Я вже не кажу, що це зайві порожні калорії, шкірні проблеми, каріозні зуби і купа інших проблем.
Чи потрібні солодощі при 1 типі діабету
Багато лікарів і досвідчені діабетики вважають, що з 1 типом можна все солодощі, які душа забажає, головне – правильно їх компенсувати інсуліном.
Але в той же час це привід задуматися, а чи потрібна вам або вашим дітям ця дозволеність? Вирішувати вам, що покласти в шкільний сніданок: чергову шоколадку або фрукт, несолодкий йогурт з бутербродом з цільнозернового хліба або шматок м’яса.
Як злізти з вуглеводної залежності – це вже інше дуже серйозне питання. Можливо, я напишу свої міркування в іншій статті, так що, хто ще не з нами, підписуйтесь на оновлення блогу.
Але якщо без солодкого ніяк не обійтися, буде краще, якщо це будуть корисні або не шкідливі смакоту, які виготовлені на правильних сахарозамінниках. Зараз в інтернеті безліч рецептів, і десерти можна готувати самим вдома.
Вони будуть набагато кориснішими, ніж покупні, оскільки матимуть менший глікемічний індекс і без хімічної підтримки в складі. Якщо і це неможливо, то залишилося тільки побажати вам точного розрахунку інсуліну та вивіреної експозиції.
Сподіваюся, ви знаєте, що це таке і як це робити, раз вибрали такий важкий шлях.
Чи можна солодке людям з 2 типом діабету
Що стосується діабетиків 2 типу, то тут рекомендації дещо інші.
Для того, щоб ваші цукри були пристойними, вам варто відмовитися від багатьох солодощів, оскільки у вас в переважній більшості порушена перша фаза секреції інсуліну, і підшлункова залоза не виділяє достатньої кількості інсуліну в перші хвилини підвищення цукру для його утилізації, а цукор підлітає миттєво, будьте впевнені.
Заліза підключається тоді, коли цукор в крові вже на неабиякому рівні і спершу справляється з великою кількістю глюкози, але потім і ця здатність згасає. Жодне таблетоване ліки не може змусити залозу реагувати на зміну концентрації цукру в крові так, як це робить здорова залоза.
При використанні інсуліну можна максимально наблизитися до такого ефекту і імітувати нормальну роботу залози. Ще один негативний момент у солодкого для людей з 2 типом діабету і людей із зайвою вагою – це збільшення і так високого рівня інсуліну в крові, що сприяє ще більшому набиранню ваги і збільшенню інсулінорезистентності, що веде до ще більших проблем у компенсації діабету.
Давайте не будемо прибувати в ілюзіях. Кушаючи солодке і борошняне, ви самі копаєте собі могилу. І це вже не жарт! Багато з вас вже однією ногою в ній стоять, але вперто продовжують випробовувати свій організм на міцність. Але знову постає питання: “Як відвадити себе від солодкого?”. Один з виходів – це використання якісних замінників цукру.
Про стевію ви вже знаєте, сьогодні з’явився ще один – ерітрітол або Еритреї. Використовуйте і експериментуйте! А моя рекомендація завжди залишається колишньою – намагайтеся максимально захищати себе і своїх дітей від солодкого, поступово змінюйте свої звички, використовуйте сурогати цукру по мінімуму. Нехай це буде маленькою і рідкісною “радістю-солодкістю” в житті, а не заміною нормальної здорової їжі. Солодке – це залежність, а залежність – це несвобода, це кабала. Хіба ви хочете від когось або від чогось залежати? Вибір завжди за вами.
- На цьому я закінчую, і наступна стаття буде про суперечливу сукралозу – цукрозамінники з цукру.
- З теплотою і турботою, ендокринолог Діляра Лебедєва
З теплотою і турботою, ендокринолог Діляра Лебедєва
Солодкість – в радість! Що таке ерітрітол (Еритреї): користь і шкода, де купити і особистий досвід
Чи може замінник цукру бути приємним на смак, безпечним для здоров’я і навіть захищати зуби від бактерій? Так, якщо це – ерітрітол. Що це таке, шкода і користь, калорійність та відгуки лікарів. Ціна і де купити – відповіді на всі питання читайте в нашій статті. Як і завжди, ми спираємося на серйозні джерела і усвідомлено прощаємося з міфами. Буде цікаво!
Відразу попередимо: ми знайшли про Еритреї багато інтригуючих фактів. Однак тим, хто хоче швидко зорієнтуватися з практичними питаннями, не обійтися без змісту.
Хочете дізнатися, скільки цукрозамінників можна з’їсти і де купити?
Тисніть пункт № 3.3 – граничні дози. Пункт № 6 – торгові марки, ціни і наш досвід, як використовувати в сімейному меню.
А у вас ви можете залишити відгук, які ще добавки хотіли б вивчити разом з нами.
Ерітрітол: що це таке
Це низькокалорійний підсолоджувач з кодом Е968. Він відноситься до багатоатомних цукроспиртів – поліол. До цієї ж групи належать відомі ксиліт, сорбіт, мальтит.
Хоча речовина було виділено ще в 1852 році, метод його промислового отримання був винайдений лише століттям пізніше. А вперше масово почали додавати порошок в їжу в 1990-х роках у Японії. Звідти продукт знайшов собі шлях у США і Європу. Потім дістався і до України.
Як правильно говорити: Еритреї або ерітрітол? Яка між ними різниця? І чому взагалі є два конкуруючі назви?
Насправді це один і той же. У українській мові для з’єднань класу поліолів використовується суфікс «-ит». Строго кажучи, єдино правильний варіант – саме Еритреї.
Але як часто буває, втручається фактор історії і звички. В англійській мові поліоли позначаються суфіксом «-itol» ( «-ітол»). Цукрозамінник прийшов до нас із Заходу і купувався в західних інтернет-магазинах. Так варіант-калька обігнав у популярності наукову назву. Грішимо попсою і ми – ні, нам не соромно .;)
Непитущим на замітку! Хоча Еритреї – цукроспиртів, сп’яніти від нього неможливо. Рідкісний випадок, коли слова «спирт» можна не побоюватися.
Ерітрітол як цукрозамінник
На сьогодні цей продукт – один з найулюбленіших підсолоджувачів у світі.
Що ж дозволило йому вирватися в лідери? Факторів успіху вистачає.
- Калорійність ерітрітолу майже в 20 разів нижча, ніж у звичайного цукру (сахарози).
- Він володіє помірно солодким смаком. Коефіцієнт солодощі – приблизно 60-70% від сахарози. З ним можна забути давні синтетичні асоціації зі словом «цукрозамінник» – щось нудотне до нудоти. Ерітрітол солодкий саме так, як потрібно.
- А дещо менша, ніж у стандартного вуглеводу, солодкість дозволяє точніше регулювати смак готових страв.
- Хочете насиченість десерту, як зазвичай?
- Беріть 1,5 ложки ерітріта там, де брали ложку звичного піску.
- Хочете поступово відучувати себе від солодкого смаку?
- Кладіть стільки ж низькокалорійного порошку, скільки раніше додавали сахарози.
- Ерітрітол ніяк не шкодить зубам – на відміну від полі- і моносахаридів на чолі з фруктозою. Про останню – поцікавтеся! Тут чітке досьє всупереч міфам і помилкам минулого.
- Близько 90% сполуки засвоюються ще до того, як речовина потрапляє в товстий кишечник. Сахароза майже не має послаблювальної дії. Хоча це вагомий мінус його близьких родичів – ксиліту і мальтіту.
- З’єднання ніяк не впливає на рівень глюкози та інсуліну в крові. Якщо гіперинсулінізм або клінічний діабет вже затьмарюють ваші будні, ерітрітол допоможе отримати солоденьке без шкоди для метаболізму.
- Глікемічний індекс ерітритол – 0 … Чудо наяву!
Користь для здоров’я: коротка довідка
Зізнайтеся: ви під враженням? ???? А ми розповімо ще більше! Про те, чим наш герой краще конкурентів і як він допоможе всім, кому до вподоби здоровий спосіб життя (ЗСЖ).
Спочатку коротка довідка з корисними властивостями.
- Має м’який смак, який легко регулювати в стравах.
- Не впливає на кишечник при звичайному рівні споживання.
- Переважно виводиться нирками з сечею.
- Не бере участі у вуглеводному обміні.
- Захищає від карієсу.
- Без наслідків виручає при діабеті, на дієті для схуднення, в ПП та інше ЗСЖ, коли хочеться солоденького.
Тепер про все – в подробицях.
Приємний смак і низька калорійність
Найважливіша перевага – неяскравий смак. Це не сахарин або аспартам (фенілаланін), де дрібкою більше – і рецепт перетворюється в патоку. Навпаки! Потрібно добре постаратися, щоб пересолодити їжу, коли готуєш на ерітрітному порошку.
Серед колег по групі цукроспиртів наш герой лідирує за мінімальною калорійністю. Достатньо погляду на таблицю нижче.
речовина | Ккал на грам |
цукор | 4 |
мальтіт | 3 |
сорбіт | 2,6 |
ксиліт | 2,4 |
ерітрітол | 0,24 |
Чи впливає на роботу кишечника
Ще одна вкрай важлива перевага. У разі групових сусідів (ксиліту і, особливо, сорбіту та мальтіту) в кров потрапляє близько половини речовини. Друга половина доходить до товстого кишечника. Там спиртові цукрозамінники надають двояке дію:
- Подразнюють стінки кишечника безпосередньо;
- Сприяють розмноженню численних бактерій.
Результат – раптові позиви до дефекації і здуття живота (метеоризм).
З ерітритом ситуація інша.
До 90% його потрапляє в кров, не надаючи при цьому ніякого ефекту на баланс інсуліну і глюкози. Весь цей обсяг просто виводиться нирками з сечею – як ніби його й не було. У кишечник потраплять лише решта 10%.
При звичайному споживанні такої кількості недостатньо, щоб привести до послаблення і метеоризму. Тим більше, якщо ви знайшли свою комбінацію з 2-3 нейтральних замінників.
Найбільш цікаві читачі зададуть логічне запитання.
- Чи є точні дані, скільки грамів можна з’їсти ерітриту, щоб не бігти в туалет негайно?
Так, граничний рівень відомий. Він становить 0,66 грама на кілограм маси для жінок і 0,8 г/кг для чоловіків. Шукайте потрібну цифру згідно поточної маси тіла в таблиці нижче.
Підлога | Вага людини в кг і скільки ерітриту можна з’їсти максимально | |||||
жіночий | 39,6 | 42,9 | 46,2 | 49,5 | 52,8 | 56,1 |
чоловічий | 48 | 52 | 56 | 60 | 64 | 68 |
Як бачите, ризик діареї починається з відчутного кількості ерітриту. Цілих 2 столові ложки з невеликою гіркою для жінки середньої ваги і 3,5 таких же ложок – для чоловіка.
Цілком безпечно помірно підсолоджувати порошком напої, смузі, оладки, каші, сирні десерти і відправляти його в випічку. Тим більше комбінуючи з надійними побратимами – стевіозидом і сукралозою.
Захист зубів від карієсу
Ще одна властивість, незаперечна на свою користь для здоров’я – захист зубної емалі від бактерій.
- По-перше, мікроби, що живуть на зубах, ніяк не вбудовують ерітритол у свій метаболізм.
- По-друге, підсолоджувач (так само як і його побратим-ксиліт з жувальної гумки) має помітне антимікробне дію. Особливо він ефективний проти стрептококів.
- По-третє, він безпосередньо заважає бактеріям ферментувати лактозу з утворенням кислоти, яка руйнує емаль.
Результат – на обличчя: ерітритол зменшує зубний наліт і гальмує розвиток карієсу. Точно так, як в рекламі жуйки!
Міф про антиоксидантні властивості
На жаль, в інформації про доброчинні характеристики не обійшлося без тиражування помилок. Іноді можна прочитати про антиоксидантну дію обговорюваного з’єднання. Насправді воно ніяк не захищає клітини від вільних радикалів.
Але чи варто хотіти від і так корисного продукту якихось надмірних магічних звершень?
Ерітрит при діабеті і для схуднення
Отже, ви вирішили відмовитися від цукру і перейти на солодкий цукрозамінник. Чи немає тут підводних каменів? Є один – досить істотний.
Багато людей помилково трактують «відмову від цукру». Вони міркують так: раз моє харчування майже повністю звільнилося від «швидких» порожніх калорій, то можна їсти що завгодно в будь-якій кількості.
В результаті «обжерливість без цукру» обертається поглинанням надлишку жирів і «повільних» вуглеводів. Але переїсти-то можна і з корисною їжею! В результаті організм не тільки не втрачає зайвий жировий запас, а й набуває додаткові кілограми.
Що ж робити діабетикам? І як обходитися з цукрозамінником, щоб схуднути?
Пам’ятайте: сам по собі солодкий низькокалорійний замінник – не панацея, а всього лише один із засобів на шляху до стрункості. Навіть вибравши ерітритол, продовжуйте вважати КБЖУ денного раціону і окремих страв. Відмовтеся від систематичного переїдання. А посильні фізичні вправи виконуйте регулярно.
Можлива шкода й протипоказання
Ще стародавні лікарі знали: лише доза визначає, бути знахідці ліками або отрутою. Ерітритол – не виняток.
- Якщо ви з’їсте порошку більше, ніж в таблиці максимальних доз (див. вище), високий ризик послаблення стільця, метеоризму і нудоти.
- Зафіксовані поодинокі випадки алергії – виражена червона висипка на шкірі. Тестуйте новий для вас продукт у малій дозі і 24 години спостерігайте за реакцією.
При вагітності, лактації та хворобах
На сьогодні немає досліджень вищої доказовості про вплив ерітриту на здоров’я жінки в трепетні періоди життя.
Передбачається, що сам по собі ерітритол нейтральний для організму вагітних і годуючих. Однак важливо пам’ятати про обережність до новинок в меню. Подібну пораду можна дати і тим, хто страждає на хронічні захворювання. Перед пробою підсолоджувачів отримайте консультацію у лікаря-дієтолога.
Три головних міфу-страшилки
Міфи про «згубність» обговорюваного продукту різноманітні. Давайте оцінимо самі розхожі.
Насправді, крім згаданих побічних дій, немає ніяких медичних даних про токсичність сполуки. Не доведений збиток від нього для шлунково-кишкового тракту, нервової системи, інших органів і функцій.
Швидше за все, десятки років тому оману викликав той факт, що наш герой скорочує життя мухи-дрозофіли і порушує її моторну функцію. На щастя, людина – не комаха.
Такі легенди ходять давно. Однак до сих пір немає жодного дослідження, яке безпосередньо пов’язувало б застосування цукрозамінника з розвитком онкології.
- «Ерітрітол – ГМО, споживати – небезпечно»
Перша частина – правда. Дійсно, в промисловості цукроспиртів отримують в основному з кукурудзяного крохмалю (дуже часто – ГМО). Його переробляють в глюкозу. Потім вже її ферментують за допомогою дріжджових бактерій – наприклад, Moniliella pollinis. Наразі частіше експлуатують інший штам – ГМО-версія – Yarrowia lipolytica. Він дозволяє отримати великий вихід готового продукту.
Разом з тим, синтетичний аналог по формулі не відрізняється від натурального. До речі, їм багаті дині, груші, виноград. Крім того, цей ГМО-зразок ніяк не переробляється внутрішніми органами.
Вся кількість, що надійшла з їжею, виводиться з сечею (90%) і калом (10%). Наше тіло не використовує його для живлення клітин, роботи ферментів, синтезу тканин. З’єднання проходить транзитом.
Тому, навіть якщо ви побоюєтеся ГМО-їжі, Еритреї – щасливий виняток із правил.
І все ж, чи є ідеальний вихід у тих, хто ні в якому вигляді не сприймає ГМО? Так. Наприклад, у продажу можна знайти органічний, повністю натуральний ерітрітол. Єдиний мінус: вартість його зазвичай вище (до 10%), ніж у стандартного аналога.
Еритреї: як використовувати
За формою, виглядом і текстурою Еритреї дуже нагадує столовий цукор.
Однак у кристалів немає липкості і гігроскопічності. Вони не притягають вологу, їх завжди легко насипати і подрібнювати. Ось вам і безвуглеводна цукрова пудра: просто подрібніть порошок на кавомолці.
Зберігається продукт дуже довго – без будь-яких змін у споживчих властивостях. Йому байдуже навіть волога атмосфера.
Ерітрітол можна додавати у випічку: в комбінації зі столовим цукром, низькокалорійним побратимом або сам по собі.
При цьому варто врахувати важливі моменти.
- Смак страв буде різним в перший і наступні дні. На першу добу блюдо мало чим відрізняється від варіанту на цукрі. Потім цукрозамінник кристалізується і втрачає вологу. Відкусили шматочок? Кристали знову розчиняться, і ви відчуєте характерний «м’ятний» холодок.
- Випічка на підсолоджувач швидше стає сухою. Тут втрущається негігроскопічність. Ерітрітол відштовхує молекули води, вони випаровуються, а блюдо втрачає вологу.
- На відміну від цукру, наш герой при високих температурах не карамелізується, а просто тане. Текстура готової випічки буде м’якшою, ніж зазвичай.
Хтось вважатиме особливості недоліками. Інші оцінять їх по достоїнству і впровадять в оригінальні рецепти з неповторним смаком. Кулінарія – безкрає поле для творчості!
Ціна і де купити – особистий досвід
Згідно з відгуками лікарів і тенденціями в світовій науці, ми уникаємо цукру в раціоні. Це стосується всіх аналогів. Наприклад, меду і всіх сиропів – від фінікового до агави. А також яскравих прикладів недобросовісної реклами (коричневий, кокосовий та інший цукор).
Чому так? Все просто: склад продукту вирішує.
Є сахароза, глюкоза, фруктоза? Значить, перед нами – цукор, який підсилює гиперинсулинизм, провокує набір ваги і переїдання, прискорює старіння.
На фото ви бачите наші поточні солоденькі запаси.
Вони радують смакові рецептори і не повинні впливати на здоров’я. Принаймні, не так невблаганно, як рафінад і його найближчі вуглеводні сусіди. Тому що в складі наших фаворитів – безпечні з’єднання, глибоко досліджені за останні 20 років.
Шукати аналоги можна в супермаркетах і аптеках. Відділ – товари для діабетиків. Уважно читайте етикетки! Можна вживати далеко не всі відомі солодкі речовини з нульовою калорійністю.
На вітчизняному ринку є торгова марка ФітПарад. Залежно від номера на упаковці можна вибрати серед різних комбінацій. Основа їх – три сучасних заміни цукру: Еритреї, стевіозид, сукралоза.
У невеликій кількості також зустрічається пребиотик інулін, L-лейцин і лактоза.
При виборі з найближчої магазинної полиці розумно порівнювати ціни – з сертифікованими лідерами на айхерб.
Для нас iHerb – улюблений магазин харчових добавок і здорових смаколиків. Інтернет-портал зручний для вдумливого вибору. Доступна швидка і варіабельна доставка по всьому світу, включаючи Україну. Цілодобово чекає широкий асортимент і хороше співвідношення «ціна / якість».
Особливо радує повноцінне заповнення товарних карток. У кожній є рейтинг, різноманітні відгуки (негатив не приховують!), детальний склад, спосіб застосування від виробника, відповіді на запитання. Ще один важливий плюс – завжди в наявності солідні світові бренди.
Звичайно, за вартістю чистий Еритреї виходить дорожче цукру, адже їх витрата в рецептах приблизно рівна. Але яка ціна бадьорості і довголіття? – резонне питання на правильному харчуванні, при хронічних хворобах, та й в цілому в сучасному світі, де надлишок цукру ховається всюди і повільно вбиває.
Наостанок повторимо, як бюджетно і гармонійно домагатися солодкого смаку в звичних стравах. Комбінуйте Еритрею та стевіозид. І не забувайте: нейтральною для тіла людини також визнана сукралоза.
Які ще речовини і добавки ви хотіли б вивчити за нашими оглядами?
Чи залишилися у вас питання про ерітрітол (Еритреї)? Що це таке, користь і шкода, з чого отримують, які відгуки у лікарів і фанатів.
Факти і міфи, секрети як використовувати в кулінарії, а також надійна інформація, де купити і пароль на знижку. ???? Ми поділилися з вами всім, що використовуємо самі.
З цікавістю дізнаємося і ваш найсмачніший рецепт на безпечних замінниках цукру. Бажаємо вам гарного апетиту до корисного раціону!
Цукрозамінник ерітрітол – характеристики і властивості
Цукрозамінники присутні в раціоні багатьох людей.
- Їх використовують люди з діабетом, при схудненні і ті, хто не є прихильником цукру.
- За допомогою сучасних технологій було отримано новий підсолоджувач ерітрітол, багатоатомний спирт з характерним солодким смаком, що не володіє властивостями етанолу.
Ерітрітол – що це таке?
Ерітрітол відноситься до одного класу поліолів разом з сорбітолом і ксилітом. Він вважається об’ємним підсолоджувачем і представлений у вигляді білого кристалічного порошку без характерного запаху.
Добре розчиняється у воді, має термостійкість і низьку гігроскопічність. У природі Еритреї міститься в овочах, фруктах і в деяких ферментованих продуктах.
В їх число входять:
- дині – до 50 мг / кг;
- виноград – 42 мг / кг;
- груші – 40 мг / кг;
- сухе виноградне вино – 130 мг / л;
- соєвий соус – 910 мг / кг.
Речовину отримують з глюкози спеціальним промисловим методом за участю дріжджів. Має ряд переваг в порівнянні з іншими підсолоджувачами класу поліолів. Еритреї некалорійний – його енергетична цінність наближена до нуля. У харчовій промисловості маркується як Е968.
Його поєднують з іншими сахарозамінниками. Використовують у харчовій, косметичній та фармакологічній галузях. Речовину можна зустріти в зубних пастах, жувальних гумках, лікарських засобах. Завдяки своїй термостійкості ерітрітол використовують при виробництві кондитерських і борошняних виробів.
Характеристики та хімічний склад
Речовина за смаком нагадує звичайний цукор з невеликим охолоджуючим ефектом. При термообробці не втрачає своїх властивостей. Рівень солодощі становить 70% від солодощі цукру.
Для збільшення інтенсивності смаку на 30% поєднується з іншими замінниками. Ерітрітол прибирає гіркуватий присмак у інтенсивних підсолоджувачів. Одна з переваг – здатність довго зберігатися і не поглинати вологу.
Практично не засвоюється і не береться участі в обмінних процесах, оскільки має калорійність 0-0.2 ккал. Не впливає на рівень цукру на відміну від інших поліолів. Низький інсуліновий індекс не провокує вироблення цього гормону підшлунковою залозою.
Для усунення «охолоджуючого впливу» речовини в деяких випадках додають спеціальні волокна. В процесі виробництва Ерітритол добавляють у продукти для зниження їх калорійності. В результаті енергетична цінність шоколаду знижується до 35%, бісквітів – на 25%, тортів – на 30%, цукерок – до 40%.
Ерітрітол визнаний безпечним цукровим спиртом, рідко викликає проблеми шлунково-кишкового тракту. Всмоктується в тонких відділах, в товсті відділи кишечника надходить лише 5%.
Особливістю речовини, як і у інших представників цього класу, є повільна абсорбція. При цьому створюється тиск у кишечнику і посилюється перистальтика. При збільшенні дозування підсолоджувача може виникнути осмотичний пронос.
Основні фізико-хімічні властивості:
- хімічна формула – C4H10O4;
- температура плавлення – 118 градусів;
- рівень солодощі – 0.7;
- точка плавлення – 118ºС;
- гігроскопічність – дуже низька;
- термічна стійкість – більше 180 °C;
- інсуліновий індекс – 2;
- в’язкість – дуже низька;
- глікемічний індекс – 0.
Інструкція із застосування
Допустима добова доза, яка не викликає розлади кишечника, для жінок – до 0,8 г / кг і для чоловіків – до 0.67 г / кг. При розладах шлунково-кишкового тракту дозування речовини скорочується до 10 г або повністю скасовується використання добавки.
У випічку та інші страви підсолоджувач добавляється відповідно до рецептури. У готові страви – за смаком, не перевищуючи допустимої добової дози.
Примітка! Прийом багатоатомних спиртів хворим з діабетом рекомендований на тлі компенсації або субкомпенсації. Додатково цій категорії пацієнтів необхідно уточнювати інформацію і допустиму дозу у лікуючого лікаря.
Ерітрітол в ході дослідження довів свою безпеку і практично відсутність побічних реакцій.
Було виявлено наступні позитивні впливи на організм:
- не підвищує інсулін і цукор;
- не впливає на вагу;
- не впливає на роботу шлунково-кишкового тракту;
- не викликає карієс і не служить їжею бактеріям в ротовій порожнині;
- має антиоксидантні властивості.
Основний негативний вплив при збільшенні допустимої дози – диспепсичні явища. Як і всі поліспирти, ерітрітол може викликати розлад кишечника, здуття і метеоризм. Дуже рідко виявляється алергія і непереносимість підсолоджувача.
Відео про цукрозамінники:
Переваги перед іншими цукрозамінниками
До переваг ерітрітолу відноситься:
- завдяки термостабільності використовується при термічній обробці продуктів;
- застосовується під час вагітності та лактації;
- не впливає на вагу – енергетична цінність 0-0.2 ккал;
- допустима добова доза більше, ніж для інших підсолоджувачів;
- не підвищує рівень глюкози;
- не приносить шкоди організму при дотриманні встановленої добової дози;
- не має стороннього присмаку;
- не викликає звикання;
- продукт довго зберігається;
- нейтралізує гіркий присмак цукрозамінників;
- не впливає на кишкову мікрофлору;
- натуральний природний компонент.
Способи отримання і застосування
З чого отримують ерітрітол? Виробничий процес досить складний і витратний. Речовина отримують з кукурудзяного крохмалю в результаті процесів ферментації. Після гідролізу утворюється глюкоза, яку ферментують спільно з харчовими дріжджами. Так виходить підсолоджувач зі ступенем чистоти > 99.6%.
Сьогодні Ерітритол використовується в багатьох країнах. Він був схвалений спеціальним комітетом з добавок. Тепер речовина застосовується в харчовій, косметичній та фармакологічний індустрії.
У медицині Ерітритол застосовується для усунення неприємного присмаку ліків, для надання солодощі емульсіям. Використовується також у виробництві харчових добавок.
Присутній в сиропах, спреях, жувальних таблетках, льодяниках. У косметичній галузі речовина входить до складу ополіскувачів для ротової порожнини, кремів, лосьйонів, лаків, зубних паст.
Практичне застосування підсолоджувача стало найбільш затребуваним в харчовій галузі. Ерітритол активно використовують для виготовлення комбінованого продукту «замінник цукру».
Відео-рецепт дієтичної Нутелли:
У його склад входять оптимальні дозування інтенсивного і об’ємного підсолоджувача. Також Ерітритол використовується в наступних випадках: для виготовлення жуйок, соків, морозива, напоїв, при виробництві діабетичного харчування, виготовлення кондитерських, хлібобулочних виробів, при виробництві дієтичного харчування, в якості замінника цукру для додання смаку готових страв і напоїв.
Ерітритол відносно недавно з’явився на вітчизняному ринку.
Торгові марки на його основі:
- «ISweet» від «МАК» (виробництво Україна) – за упаковку від 420 гривень.
- «ФітПарад» від «Пітеко» (виробництво Україна) – за упаковку близько 250 гривень.
- «Сукрін» Funksjonell Mat (виробництво Норвегія) – за упаковку 650 гривень.
- «100% ерітрітол» NowFoods (виробництво США) – за упаковку близько 900 гривень.
- Лаканто від Сарайя (виробництво Японія) – ціна упаковки 800 г становить 1280 гривень.
Думка споживачів і фахівців
Цукрозамінник завоював довіру серед споживачів. Користувачі відзначають його безпеку і відсутність побічних явищ, чистий смак без неприємного присмаку, низьку калорійність. До недоліків деякі люди віднесли високу ціну продукту. Лікарі у своїх відгуках про ерітритол заявляють про його безпеку і доцільність вживання людям з ожирінням і діабетом.
Дуже подобається ерітритол. Немає жодного неприємного присмаку, який зазвичай зустрічається у цукрозамінників. Дуже схожий на натуральний цукор, тільки без вмісту калорій.
Останнім часом перейшла на комбінований натуральний цукрозамінник, оскільки він солодший. У його склад входять сам Ерітритол та стевія. Всім, хто стикався зі стевією, відомо про її специфічний смак.
У поєднанні з ерітритолом повністю прибирає гірчинку. Смаком і ступенем солодощі дуже задоволена. Рекомендую спробувати.
Світлична Антоніна, 35 років
Через діабет мені довелося відмовитися від цукру. Довго підбирала різні підсолоджувачі і замінники. Стевія давала гірчинку, ксиліт і сорбіт проявляли послаблюючий ефект. Хімічні замінники не зовсім корисні, натуральна фруктоза дуже калорійна. Потім мені порадили ерітритол.
У нього дуже природний смак без неприємного і хімічного післясмаку, достатній рівень солодощі. Додаю його в дієтичну випічку і в інші страви. Раджу всім прихильникам здорового харчування і діабетикам, як гідну альтернативу цукру.
Єдиний момент – висока ціна, а так – задоволена.
Єлизавета Єгорівна, 57 років
Ерітритол – оптимальний замінник цукру для пацієнтів з діагностованим діабетом, а також для людей, які страждають від ожиріння. Не впливає на важливі для цієї групи пацієнтів показники – рівень глюкози, вага, не провокує виділення інсуліну. Одне з його відмінностей – речовина по-іншому метаболізується. Допустиму добову норму краще обговорювати зі своїм лікарем.
Абраменко Р.П., терапевт
Ерітритол – ефективний об’ємний підсолоджувач, максимально схожий за смаковими якостями з цукром. Він має високий профіль безпеки, добрі хіміко-фізичні властивості, дуже низьку калорійність і не впливає на рівень глюкози в крові. Активно використовується пацієнтами з діабетом і людьми, які дотримуються дієти.
Наслідком такої нераціональної життя є неправильне харчування, яке пов’язане з вживанням висококалорійних продуктів, солодощів та інших шкідливих ласощів. Це суперечить головному принципу збалансованого харчування, завдяки якому людина повинна контролювати енергетичну цінність щоденного раціону.
Рівень енергетичних витрат повинен відповідати кількості енергії, що надходить в організм. Якщо це правило не буде виконуватися, людині загрожує дуже серйозне захворювання, що називається «цукровий діабет». Причиною захворювання може стати надмірне споживання легкозасвоюваних вуглеводів, на першому місці серед яких знаходиться сахароза.
Для чого потрібні цукрозамінники
Вчені вже давно проводили дослідження речовин природного генезису, які можна використовувати замість сахарози для надання харчовим продуктам солодкого смаку. Крім того, цей продукт повинен, як і сахароза, насичувати організм необхідними елементами.
Ці речовини називаються замінниками цукру. Їх відмінна риса від інших підсолоджувачів полягає у високому ступені солодощі, яка навіть перевищує показник цукру. Підсолоджувачі зазвичай синтезуються хімічним шляхом і відносяться до категорії «інтенсивних підсолоджувачів».
Цукрозамінники, які здобули значне практичне поширення, за своїми хімічними ознаками є поліолами (поліспиртами). Серед них добре відомі:
- Лактит.
- Ксиліт.
- Вабіт.
- Сорбіт.
- Ізомальт.
- Мальтіт.
Щоб зменшити шкоду від подібних препаратів, в кінці минулого століття вчені почали розробку нової промислової технології виробництва інноваційного цукрозамінника, який називається ерітрітол (Еритреї, E968).
Сьогодні цей препарат реалізується на фармакологічному ринку під торговою маркою W’RGOTEX E7001.
Основні переваги препарату
Якщо порівнювати цей продукт з іншими відомими цукрозамінниками, стає зрозуміло, що він має масу безперечних переваг:
- По-перше, ерітрітол на 100% є натуральним природним компонентом. Це обумовлено тим, що ерітрітол – природний елемент багатьох видів фруктів, овочів та інших продуктів:
- У промислових масштабах ерітрітол отримують з натурального крохмальосодержащого сировини (кукурудза, тапіока). Тому шкода речовини виключена. Для його виробництва широко застосовують такі відомі технології, як ферментація з природними дріжджами. Такі дріжджі спеціально виділяють для цих цілей зі свіжої пилку рослин.
- Завдяки тому, що в молекулі ерітрітолу відсутні функціональні групи з високою реакційною здатністю, препарат має високу термічну стабільність при нагріванні до 180 °C і вище. Це дозволяє використовувати ерітрітол у виробництві всіх видів кондитерських і хлібобулочних виробів, отже, його користь очевидна.
- У порівнянні з сахарозою і рядом інших поліолів, ерітрітол має дуже низьку гігроскопічність. Це значно полегшує умови тривалого зберігання.
- Через невеликий індекс молярної маси розчини ерітрітолу мають низькі значення в’язкості.
Центральна характеристика ерітрітолу: це білий кристалічний порошок, на смак дуже солодкий, схожий на сахарозу. Якщо порівнювати ерітрітол з сахарозою за солодкістю, співвідношення становить 60/100%.
Це означає, що ерітрітол є достатньо солодким та може легко підсолоджувати продукти харчування, напої, а також використовуватися в приготуванні їжі та в деяких випадках у випічці.
З точки зору хімії препарат належить до групи тетраолів, тобто цукрових спиртів з чотирма атомами вуглецю. Хімічна стійкість ерітрітолу дуже висока (в діапазоні pH від 2 до 12). Крім того, він має високу біохімічну стійкість проти впливу багатьох грибків і мікроорганізмів, що можуть завдати значної шкоди.
Однією з специфічних особливостей органолептичних якостей ерітрітолу є виникнення при його вживанні відчуття «прохолоди», ніби продукт трохи охолоджує. Цей ефект досягається шляхом високого поглинання тепла в момент розчинення сполуки в рідині (близько 45 ккал / гр). Для порівняння: показник у сахарози близько 6 ккал / гр.
Ця характеристика дозволяє розробляти харчові композиції на основі ерітрітолу з новим комплексом смакових відчуттів, що розширює сферу застосування цукрозамінника.
Сфера застосування
При необхідності комбінування ерітрітолу з сильними підсолоджувачами часто виникає ефект синергізму. Він пояснюється тим, що солодкість отриманої суміші є вищою за суму компонентів, що входять до її складу. Це дозволяє досягти загального поліпшення смакових якостей використовуваної суміші через посилення гармонії та відчуття повноти смаку.
Стосовно метаболізму ерітрітолу в людському організмі, результати численних експериментів встановили, що препарат практично не засвоюється, а тому його користь очевидна: калорійність ерітрітолу дуже низька (0-0,2 ккал / гр). У сахарози ж цей показник дорівнює 4 ккал / гр.
Це дозволяє, при введенні ерітрітолу в продукти харчування, досягти необхідної солодощі, але при цьому зменшити загальну калорійність самого продукту. Наприклад, при виробництві:
- шоколаду на основі ерітрітолу калорійність продукту знижується більш ніж на 35%;
- кремових тістечок і тортів – на 30-40%;
- бісквітів та кексів – на 25%;
- помадних сортів цукерок – на 65%.
Шкода відсутня, а користь очевидна!
Важливо! Клінічні випробування і фізіологічні дослідження препарату показали, що його вживання не призводить до підвищення рівня глюкози в крові. Це дозволяє включати речовину в раціон хворих на цукровий діабет 2 типу в якості замінника цукру.
Це цікаво: Чому підвищуються лейкоцити в крові
Цей факт пояснюється тим, що після прийому їжі, до складу якої входить ерітрітол, рівень pH в роті залишається без змін протягом багатьох годин. У порівнянні з сахарозою, після її вживання рівень pH приблизно через 1 годину сильно знижується. В результаті структура зубів поступово руйнується. Чи це не шкода?!
З цієї причини ерітрітол все частіше використовують виробники зубних паст та інших аналогічних продуктів. У фармацевтичному виробництві речовина популярна в якості наповнювача таблеток лікарських препаратів. У цьому випадку воно виконує функцію маскування неприємного або навіть гіркого смаку ліків.
Завдяки чудовому поєднанню фізіологічних і фізико-хімічних характеристик, препарат стає все більш затребуваним у випічці кондитерських борошняних виробів. Його введення до складу компонентів дозволяє, окрім зниження калорійності, значно покращити стабільність продуктів та збільшити терміни їх зберігання та реалізації.
При виробництві шоколаду використання препарату вимагає лише невелику зміну традиційної рецептури та технології. Це дозволяє повністю виключити сахарозу, а отже, виключити шкоду продукту; не дарма випічка для діабетиків часто використовує саме цей замінник.
Висока термічна стабільність препарату дозволяє проводити досить відповідальний процес – конширування шоколаду при дуже високих температурах.
Завдяки цьому тривалість процесу скорочується в кілька разів, а ароматичні характеристики кінцевого продукту посилюються.
Сьогодні запропоновані конкретні рецептури, які дозволяють повністю виключити або частково замінити сахарозу при виробництві кондитерських виробів:
- жувальних і помадних сортів цукерок;
- карамелі;
- готових сумішей для приготування кексів;
- кремів на масляних та інших основах;
- бісквітів та інших виробів кондитерського виробництва.
Велика увага останнім часом приділяється розробці нових видів напоїв на основі ерітрітолу. Їх перевагами є:
- приємний смак;
- низька калорійність;
- придатність для вживання при цукровому діабеті;
- антиоксидантні властивості.
Такі напої не приносять шкоди організму і мають великий споживчий попит. Користь від тривалого вживання ерітрітолу підтверджується цілою низкою тривалих токсикологічних та клінічних випробувань, проведених у всьому світі. Про це свідчать нормативні документи, прийняті на національному та міжнародному рівні.
Згідно з цими документами препарату привласнений найвищий статус безпеки (з можливих). У зв’язку з цим денна норма уживаного ерітрітолу не має обмежень.
- Таким чином, виходячи з природного походження речовини, гарного набору фізико-хімічних якостей і абсолютної безпеки, ерітрітол сьогодні можна розглядати як один з найбільш перспективних цукрозамінників.
- Крім того, вкрай важливо відзначити, що абсолютна безпека препарату дозволяє його використовувати для діабетиків, не викликаючи стрибків цукру в крові.