Щука: користь і шкода, калорійність, як смачно приготувати

Незважаючи на те, що печінка вважається одним з найбрудніших органів в тілі тварин, оскільки головна її функція – очищення організму від шкідливих речовин і токсинів, вона ще й дуже смачна. Печінка багатьох тварин вважається досить дорогим делікатесом.
У нашій статті піде мова про один вишуканий блюді, яке люблять кулінари багатьох країн, – печінку щуки. Про те, яку користь і шкоду вона може принести для організму людини і як її смачно приготувати, читайте нижче.
Чи можна їсти печінку щуки
Щука – це хижа прісноводна риба, яка зарахована до однойменного сімейства. Її м’ясо містить малий відсоток жиру – від 1 до 3, і вважається дієтичним.
В Англії ще до середини минулого століття воно вважалося найбільш смачним серед інших риб, а також дорогим. А ось в Україні щуку відносили до третьосортних риб, оскільки вона вимагає складної кулінарної обробки і маніпуляцій, які покликані пом’якшити м’ясо, поліпшити його смак і заглушити специфічний запах.
Чи знаєте ви? Зубаста паща щуки розкривається настільки широко, що риба може заковтнути здобич набагато ширше, ніж її власне тіло.
Печінка від щуки залишається в тому випадку, якщо, наприклад, рибу використовують для засолювання або смаження котлет. Даний орган для такої обробки не годиться. Є думка, що возитися з ним не варто і краще віддати на корм тваринам.
Однак деякі кулінари стверджують, що не потрібно поспішати, адже за допомогою нескладних дій з неї можна приготувати цікаві страви.
Ми підібрали для вас перелік корисних і шкідливих властивостей щучої печінки, ознайомившись з якими, ви зможете вирішити, що саме ви хочете з нею зробити.
Користь
Користь будь-якого продукту визначають його хімічний склад, харчова цінність і калорійність.
До складу щучої печінки входять нижчеописані компоненти. Вітаміни:
- В1 (тіамін) – 0,1 мг (4,3% від добової норми для людини);
- В2 (рибофлавін) – 0,7 мг (38,9%);
- РР, НЕ – 5 мг (25%).
Макроелементи:
- Ca (кальцій) – 28 мг (2,8%);
- Ph (фосфор) – 412 мг (51,5%).
Мікроелементи:
- Fe (залізо) – 2,1 мг (11,7%).
Чи знаєте ви? У США, в місті Хейвард штату Вісконсін, є будинок у формі щуки. Воно має висоту 44 м. В тулуб розташований музей рибальського слави, в голові – кафе і оглядовий майданчик.
Як можна помітити, склад печінки не дуже різноманітний, проте в ньому є дуже важливі для нормального функціонування людського організму елементи.
Так, тіамін відповідає за стан шкірних покривів, слизових оболонок, органів зору, бере участь у білковому, жировому і водно-сольовому обмінних процесах, нормалізує роботу травної, серцево-судинної та нервової систем, стимулює кровотворення і розумову діяльність.
Рибофлавін допомагає синтезувати в організмі інші вітаміни, заспокоювати нервову систему, розщеплювати жири, білки і вуглеводи, підтримувати еластичність, пружність і молодість шкірних покривів. Вітамін РР, який в досить великих кількостях міститься в печінках щуки, забезпечує нормальну роботу головного мозку, покращує діяльність органів зору, зміцнює волосся та нігті, благотворно впливає на шкірні покриви, знижує артеріальний тиск, рівень холестерину, стабілізує рівень цукру в крові, посилює кровообіг.
Кальцій і фосфор відповідають за здоров’я кісток, зубів, зростання і розвиток м’язової тканини, нормальний перебіг обміну речовин, роботу серця і нирок. Їх нестача призводить до слабкості, нервового виснаження організму, загального нездужання.
- Також добре відома і роль заліза в людському організмі – участь у процесах кровотворення, постачання енергією, киснем тканин і внутрішніх органів, підтримання імунітету.
- Дізнайтеся, чим корисна печінка індички, яловича або куряча.
- Таким чином, при вживанні печінки щуки можна:
- зміцнити імунітет;
- забезпечити організм енергією;
- компенсувати нестачу вітамінів;
- зміцнити кістки, нігті, волосся, зуби, шкірні покриви;
- привести в норму діяльність нервової системи, серця, судин, органів зору;
- допомогти в здійсненні травних процесів;
- боротися із зайвою вагою.
Калорійність продукту не надто висока – 131 ккал / 100 г. Харчова цінність виглядає наступним чином:
- білків – 28,4 г (34,63%);
- жирів – 1,9 г (2,92%).
Вуглеводи, харчові волокна і вода відсутні.
Показники північної щуки дещо відрізняються. Печінка у неї більш калорійна – 156 ккал / 100 г. У ній міститься менше білків – 16,6 г (20,24%), більше жирів – 8 г (12,31%), вуглеводи – 4,3 г (3,36%) і вода – 69,8 г (2,73%).
Важливо! Щуча печінка зазвичай має невелику масу – до 200 г, оскільки для кулінарних цілей краще вибирати рибу не крупніше 2,5 кг. Тому, щоб приготувати страву на кілька персон, її можна збирати і накопичувати в замороженому вигляді поступово. Так вона не втратить своїх цінних якостей.
Шкода
Як і будь-який інший продукт, щуча печінка може приносити не тільки користь, але й шкоду. Існують категорії людей, які в силу свого положення або наявних проблем зі здоров’ям повинні чітко стежити за своїм раціоном і продуктами, що потрапляють у нього, щоб не завдати шкоди своєму організму.
Тому важливо володіти інформацією, їдять чи печінку щуки особи, які відносяться до таких категорій, зокрема, вагітні жінки, жінки-годувальниці, люди з діагнозами цукровий діабет, виразка шлунка, а також мають інші захворювання шлунково-кишкового тракту. Якщо печінка приготована дієтичним способом, тобто без обсмажування і соління, то вона може вживатися всіма цими категоріями людей. Вона нежирна, не дуже калорійна. Входить до переліку сортів риб, які рекомендовані для вживання вагітними та жінками в період лактації.
Єдине протипоказання – це індивідуальна непереносимість продукту. Також не слід захоплюватися даним делікатесом, адже принести користь він може лише в разі дотримання заходів.
Шкоди людському організму може завдати риба, яка виловлена в забрудненому водоймищі. Дізнайтеся, чим корисна риба дорі, скумбрія, хоки, тріска, камбала, зубатка, голець, хек, сайра, навага, путасу, мойва, палтус, морський окунь, судак, пікша, тілапія, лосось, тунець.
Що можна приготувати
Найбільш поширеним застосуванням щучої печінки є її жарка – з овочами, грибами, зеленню, вершками, у клярі, у панірувальних сухарях, зі спеціями. Її можна готувати в мікрохвильовці, мультиварці, на сковороді на плиті, в духовці.
До столу її подають з гарніром. За смаком вона дещо нагадує печінку тріски або минтая, однак є ніжнішою за консистенцією і містить меншу кількість жиру. Блюдо виходить ароматним і соковитим. Смажена печінка апетитна і в гарячому, і в холодному вигляді. Дуже смачними виходять холодні і теплі салати з додаванням щучої печінки. Ніжним і незвичним на смак є салат з додаванням яєць, сиру, огірків, яблук, зеленої цибулі і майонезу. Такі салати підходять як для повсякденного вжитку, так і для подачі до святкового столу.
Цікавий рецепт щучої печінки по-царськи – з ним ми познайомимо вас в останньому розділі нашої статті.
Щуча печінка стане в нагоді і тим, хто любить легкі і швидкі перекуси бутербродами. З неї роблять паштет або обсмажують шматочками, які потім кладуть на хліб. Деякі господині примудряються її консервувати в солоному вигляді з оливковою олією. Ще одне застосування цього органу – для варіння юшки.
Зазвичай, перш ніж запустити щучину печінку в процес, її вимочують у холодній воді протягом 1-3 годин.
Важливо! При покупці потрібно вибирати рибу, яка має блискучі опуклі очі, свіжий запах річкової води і водоростей, яскраво-червоні зябра, чисту, гладку, щільну тушку з блискучою лускою. Слід відмовитися від покупки поламаних, покручених, розчавлених рибних тушок з кислим запахом, з пошкодженням черевця і бляклими зябрами.
Це цікаво: Тримаємо себе в формі
рецепт
Як бачимо, список страв з використанням щучої печінки досить великий. Ми поділимося з вами цікавим, але водночас простим і легким рецептом її приготування, результат якого неодмінно вас порадує.
Для страви вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- печінка щуки – 200 г;
- яблуко – 1 штука;
- цибулина (велика) – 1 штука / 100 г;
- перці горошком (суміш) – 5 г;
- лавровий лист – 1 г;
- мускатний горіх – 10 г;
- сіль за смаком;
- оливкова (соняшникова) олія – 40 мл;
- оцет – 30 мл;
- вода – 1 л.
З кухонного начиння потрібно підготувати:
- каструлю невеликого обсягу;
- дошку для нарізання лука та яблук;
- ніж;
- ємність з кришкою.
Покрокова інструкція по приготуванню виглядає наступним чином:
- Обробити тушку щуки і акуратно витягнути з неї печінку. Відокремлюючи від жовчного міхура, потрібно стежити, щоб він не лопнув і не вимазав жовчю печінку – в іншому випадку блюдо буде зіпсовано гіркотою. Печінку необхідно добре промити і очистити від залишків слизу, крові, замочити в дуже холодній воді мінімум на півгодини. Якщо продукт заморожений, то його слід помістити в холодну воду для розморожування.
- Набрати в каструлю води, всипати половину перцю, лавровий лист, сіль і поставити на вогонь.
- Після закипання води покласти в неї печінку. Варити 15 хвилин.
- Нарізати цибулю півкільцями, яблуко тонкими скибочками.
- Після 15 хвилин дістати печінку з води і дати охолонути.
- Нарізати продукт порційними шматочками.
- Додати в печінку цибулю, яблука, решту перцю, мускатний горіх, оцет, оливкову олію, сіль. Перемішати, закрити кришкою.
- Дати охолонути, після поставити в холодильник на 5-6 годин.
Їдять таке блюдо холодним. Калорійність його становить близько 53 ккал.
Відео-рецепт щучої печінки по-царськи
Важливо! Купуючи охолоджену рибу, натисніть пальцем на спинку тушки. Якщо ямка, яка при цьому утворилася, жевріє тривалий час, значить, щука не свіжа, її вже піддавали заморожуванню і розморожуванню.
Таким чином, печінка щуки – це делікатесне і дієтичне блюдо, яке цінується у багатьох народів.
Вона містить достатню кількість цінних речовин, які дозволяють людському організму нормально функціонувати.
Її використовують для приготування різноманітних страв, а найбільш смачна печінка щуки в смаженому вигляді. Ловлять цю рибу круглий рік, тому є можливість купувати її незалежно від сезону.
Відгуки
Я печінку щуки дрібно рублю, обсмажую і теж роблю бутерброди. Рецепт простий, швидкий і смачний. Навіть у дорослої щуки печінка ніжна і м’яка. Можна при смаженні додати або сметану, або майонез, але я ллю трохи оцту.
Павло З
Після мого останнього відвідування затоки, коли я приволік додому 15 щук, дружина вирішила спробувати приготувати щучью печінку, ну типу як трескову. З усіх щук витягла печінку, промила і пересипавши сіллю залишила на годинку. Потім нарізавши її шматочками поклала в банки з чорним запашним перчиком горошком і лавровим листом.
Потім вміст банки залила оливковою олією, поставила банки в каструлю з водою і кип’ятила їх на повільному вогні приблизно близько години. Потім закрила кришками.
Сьогодні спробував і залишився в захваті!!! Смак ще краще ніж у тріски, така ніжна, що в роті тане!!! На м’яку булочку, та під перцівка – шалений!!! Всім раджу спробувати!
POL71
Поділіться з друзями в соц.мережах
Щука калорійність на 100 грам – Фортефіт
Щука, калорійність якої буде представлена нижче – одна з смачних і корисних риб. Сьогодні ми розповімо про те, які страви з неї можна приготувати, а також розглянемо її корисні властивості. Але спочатку ми визначимо, чи можна цю рибу використовувати в дієтичному харчуванні.
Щука: калорійність
Чи можуть люди, які страждають від зайвої ваги, вживати в їжу дану рибу, не побоюючись за свою фігуру? Щоб відповісти на це питання, давайте розглянемо її склад. Щука має калорійність всього 82 ккал на 100 грам. У смаженій калорій буде трохи більше – 122.
У рибі дуже багато білка і майже немає жиру. До того ж в ній містяться такі елементи: фосфор, калій, залізо і багато інших. Вуглеводи відсутні, але зате є вітаміни: А, групи В, С. Таким чином, враховуючи все вищесказане, щуку не тільки можна, а й потрібно використовувати в дієтичному харчуванні.
Корисні властивості
- Благотворно діє на організм в цілому.
- Легко засвоюється організмом.
- Страви з щуки зміцнюють імунітет.
- Нормалізує роботу щитовидної залози.
- Люди із захворюваннями шлунка можуть без побоювань вживати її в їжу.
- Покращує роботу нервової і серцево-судинної систем.
- Щука (калорійність вказана вище) допомагає організму боротися з інфекційними захворюваннями.
Рецепти з щуки
У кулінарії цю рибу використовують ще з давніх часів. Завдяки своїм відмінним смаковим якостям і корисним властивостям щуку можна піддавати різним тепловим обробкам: гасити, смажити, запікати, варити. Наведемо найпростіші і смачні рецепти приготування.
Щука смажена
Один з найпопулярніших рецептів. Що нам знадобиться для приготування?
- Щука – 1 середня рибина.
- Борошно – 3-4 ст. л.
- Сіль за смаком.
- Рослинна олія – 2-3 ст. л.
- Спеції.
Необхідно правильно підготувати рибу. Для цього прибираємо плавники і нутрощі, відрізаємо голову, очищаємо від луски. Нарізаємо на невеликі порційні шматочки, які можна збризнути лимоном. Це додає особливого запаху і неповторного смаку.
Обвалюємо шматки щуки в борошні, змішаному з сіллю і спеціями. Це може бути перець або спеціальні суміші для приготування риби. На сковороду наливаємо масло, нагріваємо її і складаємо щуку. Обсмажуємо з кожного боку.
Хвилин через 10-15 блюдо буде готове.
Щука в фользі
Є багато варіантів приготування цієї страви, але ми вибираємо найшвидший. Продукти, які нам знадобляться:
- щука;
- цибуля – 1-2 штуки;
- помідори – 2-3;
- майонез або сметана – половина склянки;
- соняшникова олія;
- сіль – 0,5 ч. л.;
- спеції.
Підготовлену рибу (без нутрощів, луски, плавників) натираємо сіллю і спеціями як всередині, так і зовні. Змастити майонезом, щоб прибрати деяку сухість щуки. Деко змащуємо маслом, розкладаємо на ньому фольгу, потім рибу.
Чистимо і нарізаємо кільцями цибулю, помідори. Рівномірно укладаємо овочі на щуку. Можна додати зелень. Потім акуратно загортаємо рибу в фольгу і прибираємо в попередньо нагріту духовку.
Хочемо дати невелику пораду господаркам: через 20 хвилин приготування рибу можна розгорнути, щоб вона підрум’янилася.
Котлети з щуки
Ще одне смачне і корисне блюдо. Правда, деякі господині вважають, що воно вимагає занадто багато часу для приготування. Постараємося переконати, що це не так.
Цікаво буде дізнатися, що калорійність котлет з щуки в духовці становить 274 ккал. Але якщо ви хочете трохи зменшити цю цифру, то можете приготувати страву на пару.
Вибирайте той варіант, який буде для вас більш корисним. Для приготування знадобиться:
- філе щуки;
- цибуля;
- манка – 2-3 ст. л.;
- сіль, спеції;
- кетчуп – 3-4 ст. л.;
- вода;
- масло вершкове – 100 грам.
В першу чергу нам знадобиться філе щуки без кісток. Для полегшення завдання можна купити вже готове філе, але також його можна зробити і самим. Підготовлену рибу (випотрошену, без шкіри і кісток) проверніть через м’ясорубку. Наріжемо і обсмажимо цибулю. Додаємо його в фарш, солимо, перчимо.
Потім будемо формувати котлети. Деко або глибоку сковороду змащуємо вершковим маслом. Духовку заздалегідь нагріваємо. Котлети можна обваляти в панірувальних сухарях або манній крупі. Потім кладемо їх в сковороду і ставимо на кілька хвилин в духовку.
Потім заливаємо водою з кетчупом і прибираємо назад на 15-20 хвилин.
Поради з приготування
Щоб страви з щуки виходили смачними і ароматними, пропонуємо вам скористатися деякими хитрощами:
- Якщо ви хочете, щоб риба зберегла свій смак і корисні властивості, ні в якому разі не піддавайте її заморожуванню. Щуку їдять тільки свіжою.
- Щоб зберегти всі корисні властивості цієї риби, зробіть з неї рибний фарш.
- Для приготування найкраще використовувати щуку, яка важить не більше трьох кілограм.
- Щоб пом’якшити деяку сухість страви з щуки, використовуйте сметану або майонез.
- Якщо ви вирішили приготувати смажену рибу, то готуйте її спочатку на сильному вогні, а потім – на середньому. У щуки з’явиться гарна, апетитна скоринка, і вона добре прожариться.
На закінчення
Рецепти з щуки, наведені в статті, зможе легко приготувати навіть зовсім недосвідчена господиня. Це не тільки смачні, але і дуже корисні страви. Фарширована щука по-єврейськи і багато інших страв з цієї риби зможуть прикрасити ваш святковий стіл.
Щука: види і склад, користь і калорійність, харчова цінність щуки
Щука – це прісноводна риба, відноситься до сімейства щукові. Вона має подовжене тіло і сплюснуту голову. Щука є хижаком, про це говорить її гігантський рот з дрібними і великими гострими зубами. Зуби риби спрямовані вістрями до глотки, тому жертві, яка потрапила в пащу щуки, вже не уникнути сумної долі. Це окуні, плотва та інші види.
Максимальна довжина щуки може становити до 1,5 метра, а вага може перевищити позначку в 35 кг. Але найчастіше зустрічаються щуки середнього розміру, довжина їх тіла не перевищує 1 метра, а вага 8 кг. Тривалість життя деяких особин може бути до 30 років.
Забарвлення хижачки залежить від середовища проживання, віку; вона може бути сірувато-зеленим, сіро-бурим, сіро-жовтуватим. Спинна частина завжди темніше, на боках є великі оливкові плями, які утворюють смуги.
Парні плавці риби оранжевого кольору, а непарні сіро-жовтого.
Риба мешкає тільки в прісній воді в Євразії та Північній Америці. Хижачка веде осілий спосіб життя і живе в прибережній зоні, водних заростях озер, річок, морів.
Цікаво! Щуку спеціально розводять в фермерських угіддях, так як м’ясо щуки віддавна славиться відмінним смаком.
Види
- Щука звичайна – найголовніший і поширений вид;
- Щука американська;
- Щука маськинонг;
- Щука амурська;
- Щука чорна;
Склад
Калорійність щуки становить 84 калорії на 100 г.
Високий відсоток білка в складі, мінімальна кількість жиру, відсутність вуглеводів і вода дозволяють віднести цю рибу до категорії дієтичних продуктів харчування.
У щуці міститься велика кількість вітамінів: A, групи B, C, E, D, K. Багато корисних мінералів: кальцій, калій, натрій, магній, фосфор, кобальт, мідь, залізо, селен і цинк. А також у рибі є фолієва кислота, холін та інші важливі для організму речовини.
Цікаво! Щука вважається рекордсменом за вмістом кобальту.
Користь
- Щука містить цінний білок, який відмінно засвоюється, відповідно позитивно впливає на травну систему.
- Кислоти в філе риби допомагають в розщепленні жирів і покращують обмін речовин.
- Філе щуки надає зміцнюючий вплив на імунну систему організму, підвищує опірність до простудних та інфекційних захворювань.
- М’ясо щуки здатне покращувати стан слизових і шкіри людини.
- Регулярне вживання щуки позитивно впливає на нервову і серцево-судинну системи.
- М’ясо риби регулює рівень цукру в крові, є антиоксидантом.
- Незамінна щука для ендокринної системи, зокрема щитовидної залози; вона допомагає забезпечити її нормальне функціонування. А також знижує аритмію.
Шкода
Якщо вживати щуку в помірних кількостях, то ніякої шкоди її м’ясо не принесе, тільки користь. Варто відмовитися від риби в разі індивідуальної непереносимості, так як можуть виникнути алергічні реакції. І не їсти рибу, виловлену з забруднених місць.
Застосування в кулінарії
Щука дуже популярна в кулінарній сфері. Її м’ясо віддає тванню, тому вона вважається важкою в приготуванні. До того ж щука містить багато кісток, тому обробка займає багато часу, але її приголомшливий смак і корисні властивості стоять цих труднощів.
На прилавках магазинів ця риба зустрічається в живому, охолодженому, консервованому і замороженому вигляді.
Цікаво! Найкращі страви виходять з щуки середнього розміру, не більше 3 кг, адже її м’ясо набагато м’якше і смачніше в порівнянні з великою особиною.
Оскільки щука дуже м’ясиста, то її філе просто ідеально підходить для котлет, кнелі і рубаних рулетів. Завдяки тому, що шкірка риби знімається «панчохою», її можна нафарширувати будь-якою начинкою.
Дрібну щуку зазвичай варять з прянощами і спеціями. Ця риба так само добре йде в соління, її можна підвялити.
Ароматна юшка і ситні пироги виходять з щуки на ура! Крім того, рибу можна запекти під соусом з овочами або просто посмажити.
Майстерно приготоване м’ясо щуки вважається справжнім делікатесом, наприклад, популярне європейське блюдо – «Риба фіш».
Кулінарна порада! Щуку не варто заморожувати, адже після розморожування вона придбає прісний смак.
Юшка з щуки в домашніх умовах: кращі рецепти, користь і калорійність
Вуха – це суп з риби, який вважається найбільш корисним і смачним блюдом, особливо для тих, хто не хоче появи зайвої ваги. При цьому, не кожен вид риби можна використовувати для приготування юшки.
Насправді вважається, що найсмачніша юшка виходить з хижих видів риб, таких як судак, окунь чи щука.
Природно, що все, що приготовлено на природі з тільки що спійманої риби, набагато смачніше від страви, приготованої в квартирі.
І все ж, якщо сильно постаратися, то і домашня юшка з щуки може вийти досить смачною. Найголовніше, знати деякі тонкощі в приготуванні цього наваристого і дуже корисного супу.
;
Зміст
Як приготувати юшку з щуки: особливості
Як вибрати і підготувати рибу
Якщо скористатися деякими рекомендаціями і правильно вибрати рибу, то блюдо обов’язково вийде смачним і поживним. Наприклад:
- Для приготування цієї страви потрібно брати тільки свіжу рибу, а ще краще – живу. Юшка з мороженої риби не матиме такого яскравого смаку.
- Щоб вуха була більш наваристою, в неї потрібно додати, крім щуки, таку рибу, як сом, окунь, стерлядь або йорж. Взагалі-то, вважається, що найбільш наваристий бульйон виходить з йоржів.
- При приготуванні юшки слід віддати перевагу дрібній рибі і не готувати юшку з великої щуки. Велика щука може внести присмак твані.
- Перед приготуванням рибу потрібно ретельно обробити, з видаленням нутрощів. При цьому, її слід дуже ретельно помити в проточній воді.
- Краще використовувати невеликі шматочки, які додають в суп за 10-15 хвилин до його готовності. Вариться вуха на маленькому вогні.
В якій посуді краще готувати юшку
Ідеальною посудом для приготування більшості страв вважається глиняний горщик. Але якщо його немає, то вуха можна зварити і в емальованому посуді.
На замітку! Посуд для приготування юшки не повинна окислюватися, інакше це може привести до втрати смакових якостей цього чудового блюда. Під час приготування вуха не рекомендується накривати кришкою.
Що ще додають в юшку, крім риби?
Деякі поціновувачі цього продукту стверджують, що крім води, картоплі і цибулі до юшки не варто додавати більше нічого. Незважаючи на це, для насичення смаку в суп слід додати ще деякі інгредієнти.
Деякі рецепти передбачають наявність у вусі різних круп, таких як рис або пшоно, а також овочів, часнику та зелені, такої як петрушка або кріп. Крім цього, в блюдо додають лавровий лист. Все це робить юшку досить смачним блюдом, особливо на природі. До того ж, петрушка здатна згладити нав’язливий присмак риби.
Поради щодо застосування спецій
Основне завдання – це додати стільки спецій, щоб вони ледве відчувалися і не змогли перебити аромат риби. Як правило, додають трохи чорного перцю горошком, який надає юшці неповторний аромат. Ще одна порада: юшку солять в самому початку її приготування.
Як зварити юшку з щуки в домашніх умовах
Класичний рецепт
Необхідно приготувати наступні складові:
- 1 кг щуки;
- ріпчаста цибуля – 2 цибулини;
- 4 шт. картоплини;
- одну морквину;
- чорний перець горошком – 7 горошин;
- корінь петрушки – 2 шт;
- лавровий лист – 4 листочка;
- 15 грамів вершкового масла;
- 50-70 мл горілки;
- сіль додається за смаком;
- зелень (петрушка, кріп) так само додається за смаком.
Спосіб приготування
- Береться 2,5-3 літра води і доводиться до кипіння, після чого в киплячу воду кидається картопля, нарізана кубиками. Туди ж відправляються цілі, але почищені цибулини.
- Нарізається на дрібні частини морквина і петрушка, і відправляється слідом за цибулею, після чого це все вариться 10 хвилин.
- Обробляється щука і нарізається на невеликі шматки, після чого вона також потрапляє в бульйон.
- У бульйон з рибою додаються спеції, і суп вариться протягом 15 хвилин.
- Після цього в юшку додається горілка, яка додасть їй особливий смак і прибере запах твані.
- З юшки вилучаються перець і лавровий лист, а на їх місце додається вершкове масло.
- Подається страва з подрібненою зеленню. Крім цього, можна додати сметану або кисле молоко.
Юшка «по-царськи»
- Подібне блюдо, приготоване на курячому бульйоні, буде не тільки відмінно виглядати на святковому столі, але і виявиться неймовірно смачним.
- Що потрібно:
- одна курка;
- 700-800 грамів дрібної риби для бульйону;
- 300-400 грамів щуки шматками;
- 400-500 грамів судака шматками;
- 4 штуки картоплини;
- 1 морквина;
- 1 цибулина ріпчастої цибулі;
- 150-200 грамів пшона;
- 1 ст. ложка вершкового масла;
- яєчний білок з 2-х яєць;
- сіль за смаком;
- зелень за смаком.
Технологія приготування
- Вариться бульйон з цілої курки, після чого курка виймається з бульйону.
- В цей же бульйон поміщається дрібна риба і вариться ще 10-15 хвилин. Риба перед цим обов’язково чиститься.
- Риба витягується, а бульйон фільтрується.
- У рибно-курячий бульйон поміщається щука і судак шматками.
- Бульйон вариться на повільному вогні, після чого бульйон знову фільтрується, і в нього додаються збиті білки двох яєць.
- Після цього в бульйон висипається і вариться пшоно.
- Сюди ж додається нарізана кубиками картопля і вариться до напівготовності.
- Обсмажується цибуля та морква до золотистого відтінку і додається в бульйон.
- Блюдо подається в глибоких тарілках: в них кладуть овочі, шматки риби і поливаються бульйоном.
- Подається «царська» юшка з пшеничними пиріжками.
Юшка з голови риби на розсолі
Досить часто, для приготування юшки використовують рибні голови. Причому, це не обов’язково повинні бути щучі голови. З них виходить наваристий бульйон, а якщо до нього додати імбиру, шафрану або анісу, то вийде неперевершений смак рибного супу.
Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
- 2 або 3 щучі голови;
- одна морквина;
- 3 штуки картоплини;
- один пучок кропу;
- один стакан огіркового (або помідорового) розсолу;
- чорний перець горошком;
- лавровий лист;
- сіль за смаком.
Як приготувати
- Обробити і добре промити рибу. Обов’язково позбутися від нутрощів.
- Помістити риб’ячі голови в воду з розсолом і довести до кипіння.
- Додати цибулю, лавровий лист і варити без кришки на повільному вогні протягом 1 години.
- Бульйон процідити, після чого в нього додати подрібнені овочі і приправи. Варити до готовності і на заключному етапі в юшку додати подрібнений кріп.
- Дістати з страви голови і відокремити м’ясо від кісток. Кістки викинути, а м’ясо повернути назад в суп.
Після таких заходів, юшку можна подавати до столу.
Юшка в мультиварці
З появою мультиварки, багато господинь почали готувати більшість страв саме в ній. Це зручно, просто і не забирає зайвий час.
Що для юшки потрібно:
- 1 кг щуки;
- одна морквина;
- три картоплини;
- 2 ст. ложки пшона;
- 2 цибулини;
- лавровий лист;
- чорний перець горошком;
- зелень;
- сіль за смаком.
Технологія приготування
- Обробити, добре промити і порізати на шматки щуку. У мультиварку набрати води і покласти туди шматки щуки. Вибрати режим «Варка на пару» і варити до точки кипіння.
- Відкрити мультиварку, зняти піну, додати цибулю і спеції. Вибрати режим “гасіння” і тушкувати страву протягом 1 години.
- Після закінчення години, рибу з бульйону витягають і відокремлюють м’ясо від кісток.
- Додати нарізані кубиками овочі і знову готувати в режимі «гасіння» ще одну годину.
- За 15 хвилин до готовності в блюдо додати пшоно, а за 5 хвилин – м’ясо риби.
- Після цього, мультиварка вимикається, а страва повинна настоятися ще протягом 30 хвилин.
Наскільки корисна юшка з щуки
Юшка – це дієтичне блюдо, яке легко засвоюється людським організмом. Якщо правильно приготувати рибу, то в бульйоні зберігаються всі поживні речовини, які знаходяться в рибі. А в рибі є такі мікроелементи, як:
- йод;
- Залізо;
- сірка;
- цинк;
- хлор;
- фтор;
- фосфор;
- калій;
- натрій;
- кальцій;
- молібден;
- кобальт.
Крім цього, в м’ясі щуки багато корисних вітамінів, таких як А, В, С, РР. Незважаючи на це, юшка доповнюється наявністю вітамінів і корисних речовин, овочами.
Тому, юшка – це дійсно «царське» блюдо, яке приносить користь для організму людини, не кажучи вже про те, наскільки смачне це блюдо.
Калорійність юшки з щуки
Щука, як і більшість риби, є низькокалорійним продуктом, а тому, може бути рекомендована дієтологами.
100 грамів м’яса цієї риби містить всього 90 ккал, а навариста юшка, приготована за звичайним рецептом, може містити трохи більше 50 кКал на 100 г продукту. Тому, юшка може входити в щоденний раціон будь-якої людини, без побоювань набрати зайву вагу.
А ось для людей, у яких вже є зайва вага, дуже корисно буде вживати юшку, так як це призведе до зниження зайвої ваги.
Відвар щуки для хворих
Щука (Esox lucius)
Щука вважається хижою прісноводною рибою. Її зовнішній вигляд ясно про це свідчить: у цієї риби довга сплющена голова, величезний рот з безліччю дрібних і великих зубів.
Жертва, потрапивши в пащу щуці, вже не може вирватися, так як її зуби спрямовані вістрями до глотки.
Забарвлення цієї риби залежить від безлічі факторів: від віку, харчування і від типу рослинності в середовищі її проживання. У водоймах щука зазвичай тримається в заростях і під корчами. Там вона нерухомо чекає, зачаївшись, потім раптово кидається на здобич.
Спіймана видобуток проковтує тільки в напрямку з голови – якщо щука вхопила рибу поперек тіла, то перед тим, як проковтнути, вона швидко розгортає видобуток головою в глотку.
Щука поширена у водоймах північної півкулі. Це риба прісноводна.
Існує 5 різновидів щуки, дві з них мешкають в українських водоймах.
Щука зустрічається в Україні в басейнах Чорного, Азовського, Каспійського, Аральського, Балтійського, Білого, Баренцового морів, Північного Льодовитого океану і Охотського моря (річка Анадир, деякі річки північно-західній частині Камчатського півострова). Немає її тільки в озерах Іссик-Куль, Балхаш, в водоймах Криму і Кавказу, в басейні Амура.
Щука має досить велике поширення. Вона зустрічається у всій Європі, за винятком Піренейського півострова, в Скандинавії і в Туркестані. У Східному Скандинавії, цілком ймовірно, зустрічається інший, хоча й близький вид – esox reicherti. Щука уникає холодних, швидкоплинних і кам’янистих річок і вважає за краще спокійний плин.
Щуку широко використовують у приготуванні різних страв. З філе щуки роблять котлети, велику щуку можна фарширувати. Хороша щука також і в засолюванні. Вона може бути від ледве підв’яленої до дуже сухої та твердої. І, найголовніше, щука не любить морозильник, тому їдять її свіжою. Пролежавши в морозильнику, щука втрачає смак і запах.
У м’ясі щуки міститься багато корисних вітамінів і мікроелементів. Воно корисно для здоров’я шкіри і слизових оболонок, нервової та травної системи, регулює цукор у крові, є антиоксидантом. М’ясо щуки корисно при захворюваннях щитовидної залози.
Філе щуки – просто джерело мікроелементів: тут багато калію, магнію і фосфору, що позитивно впливає на обмін речовин в організмі. Крім того, вживання страв з щуки поповнює організм людини вітамінами групи В.
Якщо щука в різному вигляді – смажена, варена, запечена або фарширована – буде регулярно присутня на вашому столі, це значно знизить ризик виникнення аритмії серця.
- Протипоказань до вживання м’яса щуки не виявлено.
- Великі шматки щуки потрібно опустити в киплячу підсолену воду і варити кілька хвилин.
- Калорійність і харчова цінність щуки
- Калорійність щуки – 84 ккал.
- Харчова цінність щуки: білки – 18,4 г, жири – 1,1 г, вуглеводи – 0 г
- Плюсом стає і зниження ризику захворювання на діабет.
Страви з щуки
І все-таки досвідчені кулінари рекомендують віддавати перевагу приготуванню досить складних страв з м’яса цієї риби. При простій варінні, смаженні і навіть гасінні цільним шматком воно виходить кілька жорстким.
Щука ідеальна для приготування страв з рубленого м’яса і рибного фаршу. До того ж при такій обробці всі корисні речовини засвоюються ще простіше. З давніх-давен обов’язковим елементом святкового столу було щучий холодець, фарширована щука та солянка з благородної риби, до складу якої м’ясо щуки теж входило.
Цікавить насадка силіконових принад? Про особливості цих приманок розповість наша стаття.
У цій статті ви познайомитеся з правилами любительського рибальства під час нересту риби.
Щука в народній медицині
Народна медицина теж шанує королеву мулистих донних ям. Для приготування лікарських засобів використовується м’ясо, шкіра, кістки, нутрощі і ікра. Наприклад, жовч щойно виловленої риби, якщо вірити народним медикам, позбавляє від більма на оці. Близько 100 грам свіжозвареного м’яса вранці натщесерце стає ідеальним порятунком від болю в підшлунковій залозі.
У народі були популярні і більш оригінальні лікарські методи. Так ідеальним варіантом порятунку від жовтяниці мало стати прив’язування свіжозловленої живої рибини до живота хворого. Хворий повинен був дивитися щуці в очі до того моменту, поки та не засне. Сучасні медики не рекомендують звертатися до цього варіанту лікування жовтяниці.
Чи може щука нашкодити
У теорії, щука потенційно може нашкодити людині в двох випадках:
Обидва варіанти визнаються фахівцями малореальними. Навіть найбільші особини цього виду риб не нападають на людину, вважаючи за краще ще більше уходити на глибину при виникненні ситуації.
У м’ясі щуки фахівці в області живлення не виявили речовин, які могли б бути потенційно небезпечні для людини. Навпаки, воно повністю гіпоалергенне. Рибалки і дієтологи рекомендують звертати увагу тільки на місця, де риба була виловлена.
М’якоть м’яса будь-якої риби схильна до накопичення небезпечних речовин, що може призвести до появи небезпеки при приготуванні страв з щуки, виловленої в забрудненому водоймищі.
Потенційно щука може бути небезпечна і для частини ортодоксальних мусульман. За їх віруваннями, її м’якоть настільки ж неприйнятна в приготуванні їжі, як і свинина. За даними древніх джерел, причиною цієї заборони став хрест, добре читається на мордах великих особин.
Втім, в реальності щука небезпечна тільки для дрібної річкової риби, на яку любить успішно полювати.
Цікавлять силіконові плаваючі приманки? Про це вам розповість наша стаття.
Ця стаття розповість про користь окуня для здоров’я.
Дієтичне м’ясо щуки вигідно відрізняється не тільки від «червоного» м’яса парнокопитних тварин, а й від дієтичного м’яса курей і кроликів. Адже в ній міститься мінімум жирів (близько 1%) і безліч корисних речовин, серед яких є чимало ненасичених жирних кислот.
Білки щучого м’яса засвоюються набагато швидше, ніж звичні нам свинячі та яловичі білки, а набір мікроелементів покращує роботу серцево-судинної системи (нормалізує ритм). Крім цього, підвищена засвоюваність білків полегшує роботу травної системи людини, завдяки чому щуку можна рекомендувати людям з ослабленою печінкою і підшлунковою залозою.
Вважається, що щучий м’ясо робить наш імунітет більш міцним і змушує його краще справлятися зі своїм прямим обов’язком – захистом організму від усіляких бактерій і вірусів, включаючи вірус грипу.
Підтримка нервової системи в «тонусі», зниження ризику діабету, боротьба з гіповітамінозом і ожирінням – все це робить м’ясо цієї риби незамінним для більшості з нас. Особливо для тих, кому хочеться жити довго і без хвороб.
Шкода м’яса щуки
Негативу ця риба несе стільки ж, скільки і полівітамінні добавки з мінералами. Єдина небезпека щучого м’яса криється в індивідуальній непереносимості. Хоча ні, є ще дещо…
Не можна їсти тухлу, гнилу і екологічно забруднену рибу, виловлену в забрудненому водоймищі. В іншому щука – ідеальний продукт харчування.
Досвід кулінарів
Кухарі усього світу поважають щуку за її м’ясистість, а також за те, що з неї дуже просто зняти шкіру «панчохою». Завдяки цьому факту, її можна нафарширувати чим завгодно!
До речі, найсмачніше і м’яке м’ясо мають 2-2,5-кілограмові щуки. Мабуть, саме з цієї причини з таких «невеликих» щук і готують найбільше делікатесів просунуті кулінари…
Сімейство щукові представлено всього однією рибою – безпосередньо самої щукою. Є особини, які досягають 1,5 метра в довжину і понад тридцять кілограм ваги. Але зазвичай ці параметри знаходяться в середньому діапазоні – довжина один метр, вага до 8 кг.
Щука має тіло, схоже на торпеду, з великою головою, широкою пащею і величезною кількістю гострих зубів. Що стосується забарвлення, колір її може бути різний і залежить від багатьох факторів, зокрема, від умов проживання.
Зустрічаються щуки сіро-жовтуваті, сіро-зелені, сіро-бурі. Як правило, спина темніше, на боках – поперечні смуги, плями (бурі, оливкові). Парні плавці з помаранчевим відтінком, непарні – бурі або жовтувато-сірі, з більш темними плямами.
Є озера, де мешкають щуки сріблястого кольору.
Ця риба – справжній довгожитель, вік окремих особин досягає трьох десятків років. Щуки – хижі риби, дуже ненажерливі, головним чином харчуються більш дрібною рибою (гольянами, плітками, окунями).
Де мешкає щука і як її ловити
Щука – прісноводна риба, що живе в Північній Америці і Євразії. Місця її проживання – порослі травою прибережні зони річок, озер і ставків, де течія слабка або зовсім відсутня, веде осіле існування. Щука водиться і в морях з опрісненими ділянками, наприклад, на Балтиці (Ризькій, Фінській, Куршській затоках) або Азові (Таганрозька затока).
Розмноження жіночих особин у природних умовах починається у віці чотирьох років (іноді трьох), чоловічих – у віці п’яти. Як тільки в водоймах сходить лід, а температура води досягає 3-6 градусів, починається нерест.
У цей період щуки припливають на мілководдя (0,5-1 м) і активно плещуться. Як правило, спочатку нереститься дрібна риба, великі особини – в самому кінці.
При цьому риби збираються в зграї, біля невеликих самок плаває два-чотири самці, а біля великих – до восьми особин чоловічої статі.
Ловлять щуку по-різному. Найпопулярніший серед рибалок-любителів спосіб – ловля на спінінг. Приманка може бути різною – силіконові рибки, воблери, блешні, твістери, ріпери. Добре ловити щуку і на живця.
Найкращі смакові властивості у невеликих щук (від 2 до 2,5 кг), вони м’якше і ніжніше, на відміну від більш великих особин.
Про калорійність та харчову цінність
М’ясо щуки можна назвати дієтичним, 100 г містять всього 82 кілокалорії. У ньому багато білка і мало жиру, тому люди із зайвою вагою можуть спокійно їсти страви з щуки, правда, все ж дотримуючись міру. У 100 г відвареної щуки калорій трохи більше (98 ккал), а ось смажена риба містить вже 122 кілокалорії. Якщо ви стежите за вагою, намагайтеся не вживати багато смаженої щуки.
Що стосується харчової цінності щуки, то у 100 г міститься 18,5 г білків, 1,1 г жирів, вуглеводи відсутні.
Склад і корисні властивості щуки
Як вже було сказано, м’ясо щуки некалорійне і нежирне, тому воно вважається дієтичним продуктом.
Поряд з цим в щуці багато природних сильних антисептиків, які допомагають нашому організму в боротьбі з різноманітними бактеріальними інфекціями, зміцнюючи імунітет.
М’ясо щуки – прекрасний засіб для профілактики грипозних захворювань, а дієтологи визнають його незамінним для організації здорового харчування.
Якщо ви хочете знизити свою вагу і у вас немає алергії на рибні продукти, намагайтеся регулярно включати щуку в свій раціон.
У цій рибі багато фосфору та калію, також в ній є магній, кальцій, сірка, натрій, цинк, йод, залізо, мідь, хром, фтор, марганець, нікель, кобальт, молібден. Щука за змістом кобальту є рекордсменом. Що стосується вітамінів, то м’ясо щуки багате такими видами, як А, В1, В2, В6, В9, С, Е, РР.
Як видно з перерахованого вище, страви з щуки – прекрасний спосіб поповнити наш організм вітамінами з групи В. Наявність у вашому раціоні страв із цієї риби і регулярне їх вживання знижує ризик виникнення серцевої аритмії.
Крім низької калорійності, м’ясо щуки збагачене білком, і організм засвоює його набагато легше, ніж білок тваринного походження. Тому страви з щуки корисні тим, хто має проблеми зі шлунком.
У стародавньому Римі цінували м’ясо щуки, однак сучасні жителі Англії дуже його люблять. А ті, хто стежать за фігурою, французькі жінки взагалі не уявляють свого меню без цієї риби.
Як приготувати щуку
Оскільки щука є дуже мясистою рибою, з неї добре готувати кнелі, котлети, рулети.
Особливий делікатес – фарширована щука, яка прикрасить будь-який святковий стіл. Для фарширування щука підходить дивовижно, оскільки її шкіру без зайвих зусиль можна зняти «панчохою».
Гідні смакові якості має щука, приготовлена в смаженому вигляді або тушкована в білому соусі.
Щука – прісноводна риба, єдиний представник сімейства щукові. Риба ця досить велика і в довжину може досягати півтора метра, а важити до 35 кг.
Щука має торпедовидне тіло, широку пащу і велику голову.
Забарвлення у неї різне, в залежності від оточення, характеру і ступеня розвитку рослинності, і може бути сіро-зеленим, сіро-жовтим, сіро-бурим, з темною спиною і великими оливковими або бурими плямами з боків.
Парні плавці оранжевого кольору, а непарні – жовтуваті, сірі або бурі з темними плямами. У деяких водоймах можна зустріти сріблястих щук. Тривалість життя риби в середньому становить до тридцяти років.
Серед усіх прісноводних риб щука має найширший ареал проживання. Мешкає вона в прісних водах Північної Америки та Євразії.
Віддає перевагу проживати в прибережній зоні, в слабопроточних або проточних водах, у водних заростях. В озерах і річках щука веде осілий спосіб життя.
Іноді її можна зустріти в опріснених частинах морів, наприклад, в Куршській, Ризькому або Фінській затоках Балтійського моря.
Паща у щуки прекрасно пристосована для захоплення жертви за рахунок гострих зубів різного калібру на нижній щелепі і більш дрібних різноспрямованих різців, що сидять глибоко в слизовій оболонці, за допомогою яких риба добре проковтує здобич.
Причому зворотний хід для видобутку неможливий: при найменшому опорі зуби піднімаються з слизової оболонки і впиваються в тіло жертви подібно тисячі голок. Харчуються щуки переважно рибою (гольянами, окунями, пліткою). Характерним для щуки є також канібалізм, тобто поїдання дрібніших представників свого виду.
Також полюють вони на водоплавних ссавців, рептилій і земноводних. Не погребує риба і різними покидьками, падлом і дрібними комахами, внаслідок своєї невгамовної ненажерливості.
У природних умовах самки починають розмножуватися на третьому-четвертому році життя, а самці – на п’ятому. Нерест відбувається на глибині 0,5-1 метри, при температурі 3-6 градусів, відразу після танення льоду.
Під час нересту щука піднімається на мілководді і радісно хлюпається. Спочатку на нерест виходять найдрібніші особини, а великі вже після них. В цей час щуки тримаються групами.
У дрібних самок налічується по два-чотири самця, а у великих – по вісім.
Ловлять щук декількома способами, але найпоширенішим є ловля на спінінг. При ловлі на спінінг в якості приманки використовують такі снасті, як силіконові рибки, воблери, твістери, ріпери, болісно.
Щука в кулінарії
У кулінарії щуку стали використовувати ще з доби середньовіччя. Вона відразу ж завоювала серця багатьох гурманів, оскільки володіє відмінними смаковими якостями в будь-якому вигляді – тушкованому, смаженому, запеченому. З щуки готують дуже смачний паштет, її їдять з квашеною капустою, різними соусами, а також солять, коптять або просто відварюють.
М’ясо щуки не тільки дуже смачне, але, завдяки низькій калорійності, щука є одним із дієтичних продуктів, прекрасно підходить для постів, тому вона є улюбленою їжею в монастирях.
Крім того, м’ясо щуки корисніше багатьох інших сортів риби, а її печінка ще з 17 століття вважається вишуканим делікатесом. В ті часи щука була неодмінним атрибутом на столах найбагатших верств суспільства.
Існували навіть гільдії «видобувачів щук», які володіли виключним правом поставки цієї риби.
Щука – м’ясиста риба і прекрасно підходить для приготування тельного, котлет, рулетів, а також фаршировані. Найкраще в кулінарії вживати невеликі риби вагою не більше 2-2,5 кг, оскільки у більших рибин м’ясо більш сухе.
Склад і калорійність щуки
У 100 г сирої щуки міститься 78,92 г води, 19,26 г білків, 1,2 г золи, 0,69 г жирів; вітаміни: ретинол (А), тіамін (В1), рибофлавін (В2), холін (В4), пантотенова кислота (В5), піридоксин (В6), фолієва кислота (В9), ціанокобаламін (В12), ніацин (РР), аскорбінова кислота (С), альфа-токоферол (Е), кальциферол (D), филлохінон (К); макроелементи: фосфор, натрій, магній, кальцій, калій; мікроелементи: селен, цинк, мідь, марганець, залізо.
Калорійність у щуки низька, приблизно 88 ккал на 100 г продукту.
Корисні властивості щуки
По-перше, безсумнівним корисним властивістю щуки є її дієтичні якості завдяки низькому вмісту жиру і невисокій калорійності.
По-друге, в м’ясі щуки містяться потужні природні антисептики, які сприяють зміцненню імунітету і допомагають боротися з бактеріальними інфекціями. Тому ще однією корисною властивістю щуки є профілактика грипу.
У щуці міститься багато фосфору та калію, вітамінів групи В та інших речовин, тому її регулярне вживання знижує ризик виникнення аритмії серця.