Алюмінієвий посуд: користь і шкода, чи можна в ній готувати, відгуки

Користь і шкода алюмінієвого посуду обговорюється протягом багатьох років. Незважаючи на велику кількість противників, сковороди та каструлі продовжують використовувати. Попит на алюмінієву продукцію зростає.
Сучасний посуд набув красивого вигляду, збільшився асортимент. Харчовий алюміній має корисні властивості, але може завдати шкоди при неправильному використанні кухонного предмета.
Наскільки корисна і шкідлива посуд з цього легкого металу, ми зараз спробуємо з’ясувати.
Що таке алюміній
Щоб з’ясувати, яку шкоду і користь може принести алюміній, давайте познайомимося з цим металом. Виділяють чотири головні якості:
- легкий;
- м’який;
- не іржавіє;
- має гарну теплопровідність.
Перераховані властивості металу вже підтверджують користь кінцевого виробу. Легка алюмінієва посуд зручна у використанні. Господині не доводиться тягати важкі каструлі та сковорідки.
Через м’якість і пластичність матеріал зручний в обробці, що істотно знижує вартість кухонного предмета. Алюміній не іржавіє, а покривається тільки безпечною для людини оксидною плівкою. Це величезна користь для приготованих страв.
Висока теплопровідність – найкорисніше властивість матеріалу. Страви готуються швидше, а енергії на розігрів посуду менше йде.
Алюмінієві сплави, що застосовуються для виробництва посуду
У сучасній алюмінієвій посуді властивості відрізняються, що залежить від складу сировини. Для виробництва кухонних предметів використовують:
- Первинний метал марки А5. Харчовий алюміній у чистому вигляді має відмінну теплопровідність, але він дуже м’який. Для надання виробам міцності в метал додають додаткові елементи. Утворені сплави (АК7, АК9 і ін.) безпечні для здоров’я, при цьому зберігають корисні властивості алюмінію.
- Алюмінієвий чавун. Сплав успадкував кращі властивості двох металів: теплоємність, стійкість до корозії. З сировини виготовляють товстостінні кухонні предмети: казани, сковороди, качатниці.
Важливо! Користь алюмінієвого чавуну полягає в тому, що кухонний предмет виходить легкий. Одночасно зберігаються властивості чавуну – висока теплоємність. Приготована їжа в алюмінієвому посуді менше підгорає, навіть може короткий час залишитися для збереження. - Біметалічний сплав. Сировину застосовують для штампування кухонних предметів. По суті, матеріалом є листи алюмінію і сталі. Каструлі, чайники, коновки зберігають важливу властивість – теплопровідність. Однак за рахунок сталі стінки предметів стали міцнішими і менш пористими.
Якщо говорити про стару алюмінієву посуду, шкода і користь буде аналогічною, як і від нових сучасних кухонних приладів. Раніше для виробництва найчастіше використовувався чистий харчовий алюміній без добавок, про що свідчить швидке поява вм’ятин у каструлях при падінні або ударі.
Технологія виробництва
Властивості посуду можуть відрізнятися залежно від технології її виробництва:
- Технологію листового виробництва називають штампуванням. З листа «видавлюють» виріб. Після надання форми предмету, йде його фінішна обробка. Штампування роблять методом карбування або кування. Найдешевша посуд, виготовлена методом карбування. Предмет видавлюють з листа, обертаючи болванку верстата. Недолік – втрачаються позитивні властивості металу. Погіршується теплопровідність, міцність. Методом карбування виготовляють тонкостінні вироби, у яких дно часто посилюють антідеформаційним диском. Кування застосовується при виробництві дорогої посуди. Технологія покращує властивості алюмінію: збільшує теплопровідність, міцність.
- Найдорожча технологія заснована на методі лиття. Алюмінієвий розплавлений сплав заливають у форми. Технологія дозволяє повністю зберегти всі позитивні властивості алюмінію. Стінки посуду виходять товсті, міцні, складно піддаються деформації.
Важливо! Всі кухонні предмети складної форми виготовлені методом штампування. Литий посуд відрізняється простою конфігурацією.
Дно каструлі, ковша або іншого виробу може бути багатошарове. Винахід дуже корисне, тому що знижується ймовірність підгоряння їжі. Дно при перегріванні менше деформується, рідше прогорає. В якості додаткового шару використовують товсту алюмінієву пластину. Якщо посуд призначений для індукційної плити, то додаткову пластину встановлюють з мідного сплаву.
Доведено, що готувати кислі страви в алюмінієвому посуді шкідливо, так як метал під час реакції виділяє отруйні речовини. Тут на допомогу приходить антипригарне покриття.
Корисний винахід придумано не тільки для того, щоб запобігти пригорання. Антипригарне покриття запобігає контакт алюмінію з їжею.
Посуд зберігає тільки корисні властивості, навіть при варінні компоту або іншого кислого блюда.
Антипригарне покриття наносять методом накату або напилення. Більш корисними властивостями володіє другий шар. Накатане покриття наносять на лист. Після штампування з’являється безліч мікротріщин. Напилення виконують тільки на готову посуд. Чим більше захисних шарів, тим кращими властивостями володіє антипригарне покриття і більше з нього користі.
Захисний шар буває трьох типів:
- Кераміка. Захисний шар має негативну властивість – погано реагує на тривалий контакт з рідиною. Що залишився компот або суп доведеться переливати в іншу ємність для зберігання.
- Тефлон. Покриття відрізняється примхливістю. Неприпустимо використання металевих ложок або половників, щоб уникнути появи подряпин.
- Мінеральний камінь. Найбільш практичне покриття, якщо не потрапила підробка.
Будь-яке захисне покриття корисне, але такий посуд стає примхливим у догляді, вимагає більш дбайливого зберігання.
Важливо! Дорога посуд з литого алюмінію шкоди не принесе навіть при приготуванні кислої їжі, так як зазвичай проводиться з захисним покриттям.
Сучасна алюмінієва посуд в побуті відрізняється привабливим зовнішнім виглядом. Красу надає декоративне покриття. Це може бути:
- емаль;
- лак;
- нанесена напиленням порцелянова суспензія, що зазнала випалу;
- анодування.
Користь від декоративного покриття – збереження привабливого зовнішнього вигляду. Шкода для їжі нульова, так як відсутній прямий контакт. Декоративне покриття наносять на зовнішню частину алюмінієвого посуду.
Дешеві вироби нічим не покривають. Їх можуть піддати тільки шліфовці. Нова каструля буде блискучою, але після декількох використань стінки стануть тьмяними.
Переваги і користь алюмінієвого посуду
Основною перевагою алюмінієвих кухонних предметів вважається те, що вони не завдають шкоди приготованим стравам. Новоутворена оксидна плівка не дає металу вступати в реакцію з їжею. Якщо є антипригарне покриття, то можна готувати навіть кислі страви.
Основні переваги і користь підтверджуються наступними фактами:
- хороша теплопровідність;
- рівномірний прогрів;
- низька вартість;
- мала вага.
Алюмінієві кухонні предмети зручно розміщати на полицях у великій кількості, так як через легку вагу вони не обрушаться.
Чим шкідлива алюмінієва посуду для здоров’я
Існує багато міфів про шкоду алюмінієвого посуду для організму людини, придуманих людьми. Всесвітня організація медиків довела, що метал, використовуваний при виробництві, не є канцерогеном. Алюміній не викликає онкологічні захворювання.
Попадання металу в організм незначне, і то за умови, що використовується посуд без антипригарного шару. Про шкоду можна говорити, якщо неправильно використовувати кухонні предмети. При відсутності антипригарного покриття можна готувати кислі страви.
Ігнорування цього правила може закінчитися харчовим отруєнням.
На відео розповідають, яку користь і шкоду таять алюмінієві кухонні предмети:
Правила використання алюмінієвого посуду
Щоб від посуду було більше користі, ніж шкоди, потрібно вміти правильно користуватися ним. Заборонено виконувати чистку абразивними засобами і мочалками, виготовленими з металевої стружки. При відсутності захисного шару некислу їжу можна готувати, але не зберігати. Якщо їжа підгоріла, виконують замочування. Для миття використовують м’яку губку, гелієві засоби.
Чи можна варити варення в алюмінієвому посуді
При варінні варення посуд з алюмінію може зашкодити, якщо відсутнє антипригарне покриття. По-перше, існує загроза підгоряння дна. По-друге, фрукти виділяють кислоту, а варення часто варять у 3-4 заходи. Однак існують швидкі рецепти – «п’ятихвилинки». Таке варення можна зварити в будь-якій алюмінієвій мисці.
Чи можна солити в алюмінієвому посуді
Для засолення і маринадів алюмінієві каструлі не підходять. Овочі виділяють кислоту. До того ж багато рецептів засновані на використанні оцту. Навіть солити рибу в алюмінієвому посуді не можна. Оптимально соління виконувати в емальованій тарі або дерев’яних бочках. Іноді використовують ємності з харчового пластику.
Важливо! Деякі господині примудряються маринувати в алюмінієвому посуді овочі, помістивши всередину поліетиленовий мішок. Задумка вірна. Маринад залишається в мішку, не контактуя з металом. Однак при випадковому пошкодженні поліетилену весь продукт буде зіпсовано.
Кислі страви в посуді з алюмінію
Контакт кислоти з алюмінієм закінчується викидом металу в їжу. Перші страви з томатом, компот, кисіль краще варити в іншому посуді. Винятком є лише каструлі з захисним покриттям. Кисле блюдо можна буде приготувати без шкоди для здоров’я, але для зберігання його краще помістити в іншу тару.
Що можна готувати в алюмінієвому посуді
Каструлі з алюмінію не принесуть шкоди, якщо в них готувати страви з мінімальним вмістом кислот. Це можуть бути відварені макарони, картопля, м’ясо, риба. На сковороді можна смажити яйця, м’ясні і рибні продукти. Після приготування їжу відразу перекладають на тарілки або поміщають в іншу тару. При наявності захисного шару можна готувати будь-які страви.
Чому в алюмінієвому посуді не можна зберігати продукти
Алюміній не приносить жодної користі організму людини. При тривалому зберіганні продукт продовжує контактувати з металом, що збільшує концентрацію окислених частинок в їжі. Приготовану страву краще відразу пересипати в іншу тару.
Як почистити алюмінієвий посуд в домашніх умовах
Відразу після покупки алюмінієвий кухонний предмет варто прокип’ятити, додавши на 1 л води 5 ч. л. солі. Якщо після приготування їжі стінки потемніли, повернути блиск допоможе полоскання у воді з додаванням аміаку. Можна спробувати натерти стінки м’якою ганчіркою з сухим порошком для чищення зубів.
Якщо з’явилися плями на алюмінієвому посуді, їх перуть розрізаним навпіл яблуком. Темний наліт видаляють вологою мочалкою, змоченою оцтом. Відразу після чищення алюмінієвий предмет миють чистою водою. Для повернення блиску підходить миття водою з розчиненою бурою з розрахунку 1 л/1 ст. л. Підгорілу їжу усувають лише замочуванням на добу.
Вибір і зберігання посуду з алюмінію
При виборі алюмінієвого посуду керуються такими критеріями:
- Об’єм. Параметр повністю залежить від кількості членів сім’ї, для яких готують страви.
- Розмір дна. Оптимальним вважається діаметр від 20 до 24 см. Для електроплити бажано підбирати дно приблизно однакового розміру з конфоркою.
- Товщина стінок. Для звичайного варіння застосовують тонкостінні каструлі. Смажити або тушкувати краще в товстостінному посуді.
- Антипригарне покриття. Дорогий кухонний прилад вибирають для приготування кислих страв. Зварити макарони, закип’ятити воду або молоко краще в звичайній каструлі.
- Наявність кришки. З каструлею вона повинна йти обов’язково. Сковорода може не комплектуватися кришкою. При бажанні її можна підібрати окремо за розміром. Кришка виготовляється з того ж матеріалу, що і сам кухонний прилад, але буває скляною. У другому випадку бажано наявність отвору для виходу пари.
- Ручки. Дешева посуд оснащена алюмінієвими ручками. Вони не бояться нагріву, але потрібні прихватки, щоб зняти каструлю з плити. Ручки з бакеліту не нагріваються. За них можна взятися без прихваток.
При купівлі будь-якого кухонного предмета візуально перевіряють, щоб не було вм’ятин, подряпин. Зберігають посуд в чистому вигляді на полицях. Не можна ставити каструлю в каструлю, якщо є антипригарне покриття.
Висновок
Користь і шкода алюмінієвого посуду буде обговорюватися доти, поки нею будуть користуватися. На сьогоднішній день кухонні прилади користуються попитом і масово випускаються виробниками.
Відгуки
Ірина Петрівна, 49 років, м. Київ
Місяць користувалася набором каструль з нержавіючої сталі. Не сподобалося. Їжа постійно пригорає, незважаючи на подвійне дно. Вода закипає довго. Повернулася до традиційного алюмінію. Про шкоду намагаюся не думати. Ще невідомо, з якої нержавійки виготовлені каструлі.
Ольга Олександрівна, 37 років, м. Львів
Алюмінієві сковороди завжди купую товстостінні. Є прості і з антипригарним покриттям. Нержавійка якось не підійшла. Шкоди від алюмінію на своє здоров’я не відчуваю. Бабуся все життя користувалася і нічого, все нормально.
Чи була Вам дана стаття корисною?
Алюмінієвий посуд – користь і шкода для організму людини, догляд за виробами і огляд кращих з цінами
Встановлено, що чоловік щодня отримує порцію природного алюмінію разом з їжею і водою, але це ніяк не відбивається на здоров’ї. Але як справи з посудом з цього металу? Вчені провели дослідження і довели, що мінімальна доза алюмінію, яка потрапляє в їжу при зберіганні і готуванні, не перевищує 3 мг, а це в 10 разів менше, ніж безпечна кількість.
Переваги
Алюмінієвий посуд має масу плюсів, тому від її виробництва ніхто не відмовляється. Серед достоїнств виділяються такі фактори:
- ціна;
- довговічність;
- легкість;
- різноманітність форм;
- стійкість до корозії (не іржавіє).
Ці якості пояснюються поширеністю алюмінію і його малою вагою. Цей метал пластичний, він легко піддається механічній обробці (штампування, гнуття) на виробництві. Температура плавлення у алюмінію невисока, що дозволяє виробляти лиття. На виготовлення виробів з цього матеріалу не потрібна велика кількість енерговитрат і грошових вкладень.
Якщо ви вирішили обзавестись новою мискою, то поцікавтеся у продавця, яким методом була виготовлена алюмінієва посуд. Відра, листи, миски прослужать менше, якщо їх виконати методом штампування, а посуд з литого алюмінію є міцною і довговічною, але вона коштує дорожче.
Зверніть увагу на товщину стінок: якщо це сковорода, то товщина дна не повинна бути менше 1,5-2 мм. Тонкостінна штампована посуд з алюмінію легко гнеться, піддається деформації, швидко виходить з ладу, але при правильному догляді і експлуатації вона буде служити довго.
Чим небезпечна
Приготування кислих продуктів, наприклад, маринаду в каструлі, може призвести до біління стінок посуду.
Це пов’язано з тим, що під дією агресивного середовища руйнується оксидна плівка, яка з’являється в результаті реакції окислення алюмінію на повітрі.
Ця плівка є корозійним шаром, що виникає при дифузії молекул кисню з металом. Спочатку вона утворюється після анодного оксидування (хімічне анодування) під час виготовлення.
Якщо посуд анодувати, то отримана штучна оксидна плівка буде більш стійкою і міцною. Вона перешкоджає проникненню чистого металу в їжу.
Якщо її зруйнувати, їжа може отримати металевий присмак, але це ніяк не позначиться на здоров’ї. Плівку можна відновити, але вона буде менш міцною. Для цього потрібно набрати в тару воду, почекати 15 хвилин.
Після цього посуд потрібно витерти сухою чистою ганчіркою. Ці дії призведуть до часткового відновлення плівки.
Що можна готувати в алюмінієвому посуді
Квасити капусту в алюмінієвому посуді або готувати і зберігати в ній кислі страви не можна, інакше каструлька прийде в непридатність. Не врятує навіть відновлення плівки. У посуді, виготовленій з алюмінію, можна приготувати будь-які страви, які не містять кислих інгредієнтів:
- каша будь-якого виду;
- молочне, але не кисломолочні продукти;
- суп;
- м’ясо;
- риба;
- макаронні вироби;
- некислі овочі, приготовані без додавання оцту;
- варення з солодких фруктів.
Чому в алюмінієвому посуді не можна зберігати
Візьміть для зберігання і готування маринадів і заквасок емальовану каструльку, а металеву відкладіть для іншого випадку.
В іншому випадку захисна плівка посуду з алюмінію розчиниться і додасть продуктам неприємного присмаку. Якщо все ж ви зварили в такій каструльці борщ, то краще перелийте його в іншу тару після приготування.
Алюмінієві ложки не встигають зазнати впливу кислоти, тому ними можна спокійно їсти ту ж квашену капусту.
Як доглядати за алюмінієвим посудом
За кухонним інвентарем з алюмінію потрібно доглядати дуже дбайливо. Не можна користуватися залізними щітками або абразивними речовинами. М’яка губка і рідкий миючий засіб прекрасно видаляють з посуду з алюмінію всі забруднення. Якщо під час приготування до каструлі або сковороді щось пригоріло, скористайтеся наступними засобами:
- Содовий розчин. Розведіть в одному літрі теплої води одну столову ложку харчової соди. Вимийте нагар і проведіть маніпуляцію з відновлення оксидної плівки.
- Оцтовий розчин. Це засіб для миття використовується для додання блиску із зовнішнього боку. Розведіть оцет з водою в рівних пропорціях. Змочіть в отриманій суміші чисту серветку і протріть каструлю, сотейник, гусятницю та інші алюмінієві вироби. Витріть насухо рушником.
- Гірчичний порошок. Таке просте засіб позбавить вашу кухонне начиння від жиру і очистить антипригарне покриття. Потрібно натерти гірчицею стінки і змити чистою теплою водою.
- Кока-кола. Ви здивуєтеся, але відмити старий нагар або накип можна звичайною колою. Змочіть губку в напої і акуратно протріть стінки посуду з алюмінію, залиште на кілька хвилин і змийте. Якщо забруднення є на дні каструльки або сковороди, просто налийте колу, закип’ятіть, почекайте дві хвилини і сполосніть чистою водою. Накип зійде.
- Нашатирний спирт. Повернути посуді з алюмінію колишню красу і блиск можна за допомогою нашатирного спирту. На літр води візьміть одну столову ложку нашатирю і трохи миючого засобу. Змішайте ці компоненти і протріть отриманою сумішшю посуд, змийте водою. Вона знову блищить.
Ціна на алюмінієвий посуд
Виробництво ложок, мисок і каструль з алюмінію не зупинене. Популярні компанії випускають серії таких виробів, які на кухонній плиті виглядають не гірше, ніж дорога посуд. Ціни на посуд з алюмінію наступні:
Тип | Обсяг, літр | Ціна, гривні |
бідон | 10 | 1160 |
Каструля велика | 4,5 | 370 |
Каструля маленька | 2,5 | 260 |
друшляк | 3 | 280 |
відро | 10 | 710 |
казан | 8 | 1300 |
Відео
Алюмінієва кухонний посуд «Як це працює» №93
Як мити алюмінієвий посуд
Відгуки
Посуд з литого алюмінію – плюси і мінуси
Литий алюміній є більш якісним і дорогим матеріалом. Основні відмінності – технологія виробництва і технічні характеристики. Виріб активно використовують для виготовлення посуду.
Характеристика
При виробництві посуд відливають з алюмінію, як гіпсові фігури. Метал плавлять і заливають у підготовлену форму.
У якісного виробу товщина складає 5-10 мм. Такою посудом можна користуватися щодня. Після приготування необхідно перекласти їжу в контейнер для зберігання.
З литого алюмінію виробляють:
- Каструлі різного об’єму.
- Будь-які типи сковорідок (ківш, млинниця та ін.).
- Жаровні.
Більшість сковорідок має антипригарне покриття. При експлуатації допустимо використання будь-якого типу плити.
Рекомендації по догляду:
- Перед використанням нового виробу бажано промити поверхню теплою водою і миючим засобом.
- Якщо утворився темний наліт, посуд необхідно обробити оцтом або 10 хвилин прокип’ятити в ній розчин (на 1 л води додати 0,5 ч.л. лимонної кислоти).
- Заборонено зберігати різні соління: капусту, огірки, гриби та ін.
- При чищенні не можна використовувати хімію з високим вмістом лугів.
Переваги посуду з литого алюмінію
- Міцність. Алюміній є одним з найміцніших матеріалів. Виріб зберігає технічні характеристики протягом років використання. При якісному догляді сковороди і каструлі прослужать кілька років. Для більшої надійності корпус потовщується. Так, посуд витримує тривалу експлуатацію, перегрів і падіння.
- Теплопровідність. Посуд швидко нагрівається під час готування. Тепло рівномірно розподіляється по всій конструкції. Їжа не пригорає, всі сторони однаково розігріті. Приготовану страву надовго залишається гарячою.
- Легкість. Більшість виробів має дуже легку вагу, що є ефективним у використанні. Алюміній широко застосовується на великих виробництвах, завдяки легкості виготовлених виробів. Посуд легко переміщати по кухні. Полиці не прогинаються і не ламаються, як це часто трапляється зі сталевими моделями.
- Універсальність. Готувати страви в алюмінієвому посуді можна на будь-якому типі врученої поверхні (газова, електрична, склокерамічна та ін.). Якщо купується модель для використання на склокераміці, товщина дна повинна бути більше 4-6 мм.
- Готування. Моделі з товстими стінками і дном, в більшості випадків, підходять для: прожарювання м’яса і риби, гасіння овочів та різних гарнірів, запікання курки та індички. Продукти не смажаться, а тушатся всередині посуду. Такий метод дає приємний аромат і смак.
- Нагрівання. Максимальна температура – 400 градусів. Даний параметр залежить від якості виробництва, матеріалів і покриття. При порівнянні з іншими моделями, посуд з литого алюмінію витримує найбільші температурні навантаження.
- Корозія. При контакті з повітрям, алюмінієва поверхня покривається оксидною плівкою. Це забезпечує якісний захист від іржі.
- Різноманітність моделей. Індустрія пропонує широкий вибір посуду. Досвідчена господиня знає, яка модель їй потрібна. Можна придбати комплект посуду, який включає кілька виробів одночасно. Це дасть значну економію, на відміну від покупки окремих моделей.
- Вартість. Посуд з литого алюмінію коштує набагато дешевше за чавунні аналоги. За ціну одного виробу можна придбати 2-3 алюмінієві моделі. При цьому технічні характеристики не залежать від вартості. Однак не можна вибирати найдешевші вироби, важливо грамотно зіставити ціну та технічні характеристики.
- Чистка. Якісний виріб не має пір. Забруднення не проникають в структуру посуду, що значно полегшує прибирання. Досить використовувати побутові засоби і теплу воду. Моделі з титановим або алмазним покриттям легко чистяться в посудомийній машині. Тефлон потрібно мити вручну.
Недоліки моделей з литого алюмінію
- Зберігання страв. Після приготування їжа не повинна тривалий час перебувати всередині алюмінієвого посуду. Метал вступає в реакцію з органічними кислотами. Алюміній потрапляє в страви, а далі – в організм людини, що може призвести до серйозного отруєння.
- Хімічна реакція. Через особливості матеріалу в посуді не можна готувати занадто гостру і кислу їжу. Алюмінієва модель не підходить для приготування маринаду і варення. В процесі готування дрібні частинки можуть осідати на продуктах.
- Постійний контроль. Незважаючи на сучасні методи нанесення покриттів і обробок, їжа може підгоріти та спровокувати пожежу, тому необхідно постійно контролювати процес приготування. Якщо вечерю перетримати, блюдо втратить свій смак і може підгоріти.
- Абразивні елементи. При збиранні заборонено використовувати засоби з абразивними речовинами, оскільки вони можуть зіпсувати поверхню посуду. Виріб може стати непридатним.
- Пошкодження. Механічний вплив може зіпсувати посуд, і модель не буде підлягати реставрації. Доведеться купувати новий виріб.
- Шкода. Фахівці стверджують, що при експлуатації алюмінієвого посуду в організм людини потрапляє надмірна доза металу. Його висока концентрація може викликати харчове отруєння і розвиток різних захворювань. Однак вивчення даного питання ще триває, і точно сказати про шкоду алюмінієвих моделей не можна. Якщо дотримуватися правил експлуатації, вони не представляють небезпеки для здоров’я.
Чи варто купувати посуд з литого алюмінію?
Для професійної кулінарії алюмінієвий посуд – найкращий варіант. Вона дозволяє готувати різноманітні страви, не змінюючи комплект. Всі значні недоліки можна усунути, якщо грамотно використовувати виріб. При належному догляді, висока якість і технічні характеристики збережуться на кілька років.
Для приготування солінь і варених страв знадобиться модель з іншого матеріалу, щоб уникнути хімічних реакцій. Важливо пам’ятати, що не можна тривалий час зберігати їжу в алюмінієвому посуді.
Алюмінієвий посуд: користь і шкода. Чи можна і що можна готувати в алюмінієвому посуді?
В даному матеріалі буде розглянуто, як використовувати алюмінієвий посуд у побуті.
Посуд, виготовлений з алюмінію, – це незамінний предмет на кожній кухні. Сковорода, ківш, каструля, миска та інша подібна кухонне начиння приваблює сучасних господинь, оскільки вони легкі і коштують зовсім недорого.
Незважаючи на те, що посуд славиться своїми незаперечними перевагами, вона може іноді чинити негативний вплив на людське здоров’я. Напевно, і вас хвилює питання – корисна чи алюмінієвий посуд, чи вона шкідлива? У цьому ми спробуємо розібратися.
Чи можна користуватися алюмінієвим посудом: правда і міфи, користь і шкода
Отже, для початку дізнаємося з яких саме матеріалів випускається алюмінієвий посуд. У харчовому виробництві для виготовлення такого посуду застосовують чистий алюміній і деякі сплави цього металу. Вони змінюють фізичні якості алюмінію, впливають на термостійкість, а також на його пластичність.
Як правило, у виробництві застосовуються готові алюмінієві листи. Потім з цих листів штампується кухонне начиння. В основному в процесі використовують спосіб карбування або кування. Звичайно ж, не всі люди, коли купують подібну посуд, приділяють особливу увагу питанню виготовлення. Однак слід зазначити, що кована посуд має велику міцність і теплопровідність.
Та посуд, яка виготовлена тільки з алюмінію, без додавання додаткових речовин, користується величезною популярністю. Однак вона коштує порівняно дорожче.
Міфи, які пов’язані із застосуванням посуду з алюмінію:
- Застосування алюмінієвого посуду може викликати різноманітні захворювання. Даний міф вважається найпоширенішим і непідтвердженим. Як би там не було, відсутні дослідження, які стосуються даної теми. До того ж неможливо точно визначити, скільки алюмінієвих частинок проникає в організм людини.
- При цьому, завдяки численним обстеженням стало відомо, що в організм людини алюміній потрапляє двома методами: через ліки від печії і з дезодорантів-антиперспірантів, які містять гідроксохлорид алюмінію. Багато людей щодня користуються такими косметичними засобами.
- Вони навіть не думають про наслідки. Вплив цієї речовини на шкірний покрив офіційно досліджувалося, і вважається негативним. Отже, говорити про те, що причина виникнення певної хвороби полягає у використанні алюмінієвого посуду, неправильно, оскільки наші предки готували в цьому посуді і були абсолютно здорові.
- Алюмінієвий посуд недовговічний. Та кухонне начиння, що виготовлена з тонкого металу, може, звичайно ж, деформуватися, і на цьому підставі формується цей висновок. Щоб посуд не деформувалася, необхідно купувати ту, що має товсті стінки. Вона коштує значно дорожче, має товсті стінки, але більшу вагу. Важливо вибрати якісну кухонне начиння і правильно за нею доглядати, і тоді вона зможе прослужити не один рік.
Тепер перерахуємо позитивні і негативні сторони алюмінієвого посуду. Позитивні:
- Невелика ціна. Це стосується також виробів, які покриті тефлоном, каменем, керамікою. Завдяки наявності алюмінієвої основи посуд коштує трохи дорожче, ніж подібні аналоги.
- Підвищена теплопровідність. Посуд, виготовлений з алюмінію, має властивість швидко нагріватися, а також швидко остигати. Це дає можливість заощадити час, витрачений на приготування їжі. Для підігріву каші, молока, для варіння яєць, зазвичай, застосовуються такі ємності.
- Посуд з алюмінію не іржавіє. І все тому, що вона має тонку оксидну плівку, яка з’являється на поверхні каструль, тарілок, ложок. Дана плівка дуже міцна, отже, їжа з самим металом не контактує.
- Сучасний посуд з алюмінію має захисне покриття. Воно продовжує термін експлуатації посуду, а також знижує ризик проникнення алюмінієвих частинок в їжу. Завдяки цьому зменшується ймовірність зміни смакових якостей їжі, її аромату, що часто відбувалося раніше, коли запускалися процеси окислення.
Негативні:
- Підвищена теплопровідність алюмінію часто є причиною, чому їжа пригорає до поверхні. Якщо не стежити за кожним моментом, можна зіпсувати страву.
- Хоча посуд не потребує ретельного догляду, на усунення пригорілої їжі необхідно витратити багато часу. Використання агресивних миючих засобів псує поверхню або прибирає її захисну плівку.
- Також такий посуд, як було зазначено вище, іноді деформується. Навіть якщо акуратно поводитися з нею, немає ніякої гарантії, що початковий вигляд посуду не буде зіпсований згодом.
Чи можна і що можна готувати, кип’ятити в алюмінієвому посуді і що не можна?
Багатьох господинь хвилює це питання. Тут точної відповіді немає, оскільки деякі продукти можна готувати, а деякі – ні. Найголовніше тут – щоб даний посуд не взаємодіяла з кислотами або з лугами.
Чи можна варити варення в алюмінієвому посуді? Ні, звичайно. Також не можна:
- варити компот
- робити дріжджове тісто
- квасити капусту
- солити рибу, сало
- кип’ятити молоко
- робити заготовки, наприклад, солити огірки, гриби
- готувати кисло-солодкі соуси
- готувати щі
- готувати дитяче харчування
Продукти, в яких присутня сірка і кальцій, після нагрівання мають властивість залишати на внутрішній поверхні посуду плями темного кольору.
Продукти в алюмінієвій посуді:
Дозволяється готувати такі страви:
- варити холодець (нежирний), м’ясо теж нежирне
- макаронні вироби
- різноманітні каші
- запікати хліб, паски
- варити рибу
- овочі (тільки не кислі, наприклад, картопля)
- кип’ятити просту воду
Також можна фарбувати яйця (варити не можна), кип’ятити дитячі пляшки в алюмінієвому посуді. Ще дозволяється варити пиво. Якщо ви будете дотримуватися перераховані правила, ви зможете без проблем скористатися цією посудом.
Чому в алюмінієвому посуді не можна зберігати лужні і кислi розчини, збирати в неї ягоди?
Алюміній – це хімічно активний метал. Він без проблем вступає в реакції з лужними і кислими сполуками. Коли проходять такі реакції, виділяється водень. Наприклад, алюміній за рахунок оцтової кислоти перетворюється в сіль, яка називається ацетат алюмінію.
Також каустична сода реагує на алюміній, проте тільки в воді. Під час цієї реакції утворюється гідрооксоалюмінат, плюс відбувається виділення водню. На поверхні такого посуду присутня плівка окису. Якщо ви коли-небудь варили в подібній посуді варення, напевно помічали, як стінки всередині посуду ставали блискучими.
Все тому, що плівка окису в процесі варіння за рахунок органічних кислот, що входять в овочі і фрукти, руйнується. Внаслідок цього алюміній проникає в їжу.
Отже, в алюмінієвому посуді можна варити тільки ті продукти, які ми вам перерахували вище. У них майже немає солі і кислот, а тому плівка окису не знищується.
Якщо ви вирішите відварити в посуді солону їжу або кислу, тоді продовжити підготовку бажано в емальованому або скляному посуді.
Чи можна зберігати їжу, воду, м’ясо в алюмінієвому посуді?
У багатьох сучасних господинь в арсеналі є велика кількість кухонного посуду, яка виготовлена з різних матеріалів і має власні унікальні якості. Приготування їжі в домашніх умовах передбачає присутність на кухні різного посуду.
Наприклад, алюмінієвий посуд – це класичне кухонне начиння, без якої часом не можна обійтися. Яка б чудова посуд з алюмінію не була, зберігати в ній готову їжу не можна.
Чи можна ставити посуд з алюмінію в мікрохвильовку, духовку, мити в посудомийній машині?
А чи можна поставити алюмінієвий посуд в духовку або мікрохвильову піч, помити її в посудомийній машині? Розберемося докладніше в цих питаннях.
- Категорично заборонено використовувати посудомийну машину для миття алюмінієвого посуду. Причина ось у чому – звичайна посуд з алюмінію, яка була виготовлена кілька десятків років тому, має властивість окислюватися від впливу лугу та окислювача, що містяться в миючих засобах. Отже, на ній дуже скоро виникнуть дірки.
- Щодо сучасної кухонного начиння з алюмінію, то вона від втручання даних речовин втратить гарний зовнішній вигляд – помутніє, стане не такою блискучою.
- У мікрохвильову піч металевий посуд бажано не ставити. Але ж є і виключення, до них відноситься алюмінієвий посуд.
Чи можна ставити такий посуд в мікрохвильовку?
- Тепер розберемося в тому, чи можна ставити алюмінієвий посуд в духову шафу? Так, можна. Адже в духовці можна готувати кашу або суп, в результаті страви виходять поживні і дуже смачні. Наші бабусі запікали в алюмінієвому посуді, пекли паски, варили холодець. Якщо ви теж захочете спекти, наприклад, пиріг, після приготування перекладіть готову страву в іншу ємність. Боїтеся готувати в такому посуді? Тоді виберіть ту, яка має захисну поверхню.
Чи можна використовувати алюмінієвий посуд на індукційній плиті?
Мало хто знає, яку посуд можна використовувати для індукційної плити. Розробники цієї техніки рекомендують купувати спеціальний посуд, який має рівне, обтяжене дно, плюс магнітиться.
Для індукційної плити підходить спеціальний посуд, але не алюмінієва.
А чи можна скористатися для приготування, наприклад, алюмінієвим посудом? Ні, звичайно. Традиційна посуд, до якої ми звикли, для такої плити не підходить. Можна замінити її кухонним начинням, яка виготовлена з нержавіючої сталі, чавуну, з емалевим покриттям.
Алюмінієвий посуд: чи можна варити варення в каструлі, шкода на організм людини, користь для здоров’я, що можна готувати в такій посуді
Алюмінієвий посуд легка, міцна і дозволяє швидко приготувати їжу. Незважаючи на раніше виниклі сумніви в її шкоді та користі для здоров’я, за правильної технології виготовлення, що дозволяє створити міцну оксидну плівку, і дотриманні правил догляду, вона буде корисною в господарстві.
Алюмінієвий посуд
Популярність алюмінію як металу для виготовлення кухонного начиння почалася в середині 20-го століття і не втратила своїх позицій до теперішнього часу. Різноманітність форм і предметів сервірування столу викликана наступними причинами:
- низька вартість;
- хороші експлуатаційні та теплопровідні властивості;
- придатність для обробки як у штампованому, так і литому варіанті;
- висока корозійна стійкість.
Посуд з алюмінію легка, довговічна і естетично виглядає. Завдяки цьому прийшов з авіабудування метал зайняв серйозні позиції на кухні. Попит на алюмінієвий посуд не падає вже протягом століття, виробництво збільшується, а використвання відрізняється постійністю.
Така кухонне начиння може бути виготовлена з чистого алюмінію або із сплавів, до складу яких він входить. Сучасні методи виробництва дозволяють комбінувати алюміній з іншими металами, покращувати його експлуатаційні характеристики покриттями різного виду.
Шкідлива посуд поради експертів в нашому відео:
Переваги
Основною перевагою цього металу є утворення на поверхні тонкої, але міцної оксидної плівки, яка протидіє руйнуванню посуду та збільшує термін її корисного використання.
Завдяки захисному шарові їжа зберігає свій смак і аромат, не стикаючись під час термічної обробки безпосередньо з самим металом. Тому готувати в ній можна найрізноманітніші страви.
Основні переваги алюмінію наступні:
- відмінна теплопровідність, що забезпечує швидке і рівномірне нагрівання їжі. Це якість робить посуд ідеальним варіантом для кип’ятіння молока та приготування каш;
- невисока ціна, що робить його привабливим для виготовлення. Адже вартість однієї чавунної сковороди порівнянна з ціною цілого набору алюмінієвого посуду та литої сковороди з антипригарним покриттям;
- має невелику вагу, внаслідок чого вся посуд дуже легка, що є цінним при її розміщенні на кухні і не викличе обвалення кухонних полиць.
недоліки
До недоліків посуду, виготовленого з алюмінію, можна віднести наступні:
- неприпустимість довгого зберігання готової їжі в таких ємностях, тому запускається процес реакції металу з органічними кислотами, через що відбувається окислення, і сам алюміній може накопичуватися в готових продуктах, проникаючи потім в організм людини;
- при приготуванні їжі потрібен контроль, адже їжа може швидко підгоріти та спровокувати пожежу;
- не підходить для приготування гострих і кислих страв, варення та маринадів через реакцію з металом;
- схильність до механічних пошкоджень і деформації навіть від невеликих навантажень;
- сприйнятливість до впливу агресивних хімічних речовин.
Користь і шкода
Перераховані вище переваги та недоліки алюмінію мають пряме відношення до посуду з нього. Вона схильна до появи подряпин, механічних пошкоджень, окислення, для догляду не підходять хімічні засоби для миття.
У той же час така начиння легка, міцна і ідеально підходить для приготування каші або підігрівання молока. А низька вартість підтримує попит покупців на високому рівні. Не підходить даний тип посуду для мікрохвильовки.
Сучасний розвиток технологій виробництва посуду дозволяє нейтралізувати недоліки за допомогою методу виготовлення. Антипригарні та керамічні покриття зберігають теплопровідність, але перешкоджають окисленню і проникненню вільного алюмінію в готову їжу.
Не так давно дослідження канадських учених винесли вердикт алюмінію, згідно з яким він викликає хворобу Альцгеймера завдяки накопиченню в клітинах мозку, а також сприяє утворенню ракових клітин, будучи канцерогеном.
Це не зовсім вірно, адже людина може спожити на добу до 50 мг вільного металу без шкоди для здоров’я, тоді як навіть самі кислі продукти не дозволять виділитися при приготуванні їжі більше 3 мг, що абсолютно безпечно для здоров’я. Сумніви щодо шкоди алюмінію існують, але не отримали наукового підтвердження.
Правила експлуатації посуду з алюмінієвим покриттям
Кухонне начиння з алюмінію має властивість темніти при недотриманні правил догляду, до яких відносяться наступні:
- не можна терти її грубими мочалками та використовувати агресивні абразивні засоби, це може викликати витончення та руйнування оксидної плівки;
- використовувати її для приготування, а не для зберігання їжі, а також небажано готувати страви, що містять кислоти та луги;
- застосовувати для миття гелієві чистячі засоби та м’які ганчірочки та губки.
Як очистити алюмінієву посуд від гару:
При виборі алюмінієвого посуду слід звернути увагу на спосіб її виготовлення. «Штампована» буде дешевше, але й менш довговічна, в той час як литий зазвичай має товсті стінки та опір до механічних пошкоджень. Товщина дна може коливатися від 1,5 до 3 мм, оптимальний варіант – 2 мм.
правильний догляд
Дотримання правил догляду за посудом з алюмінію дозволить продовжити термін її служби і не допустити проникнення шкідливих речовин в готову їжу.
Перед початком використання нової каструлі її необхідно прокип’ятити з додаванням солі (5-6 чайних ложок на літр води). Для додання блиску при полосканні у воду додають нашатирний спирт, для цієї ж мети використовують сухий зубний порошок.
- Як очистити сковороду від нагару:
- Якщо ж на поверхні утворилися плями від пригорілої їжі після того, як ви варили або смажили їжу, їх видаляють, протираючи розрізаним яблуком.
- Протирання ганчірочкою, змоченою оцтом, допоможе позбутися від темного нальоту на стінках, каструлю після цього промивають і витирають насухо та відправляють зберігати в шафу для посуду.
Дуже корисно мити (почистити, робити чистку) посуд бурою (1 столова ложка на літр води), що додасть їй сяйво і красивий зовнішній вигляд. Якщо ж їжа підгоріла і з’явилася чорнота на посуді, замочіть каструлю на ніч в солоній воді, вранці забруднення легко відчистити.
Універсальний рецепт для очищення алюмінієвого посуду: 10 л води, 125 г кальцинованої соди і 100 г силікатного клею. Таку суміш потрібно закип’ятити і обробити нею посуд протягом півгодини, залишки забруднення видалити протиранням.