Арахісове масло: користь і шкода, рецепт приготування в домашніх умовах

Арахіс (він же земляний горіх) – одне з улюблених ласощів дітей і дорослих. Смажений, зацукрований, в солі, в карамелі і шоколаді, він продається скрізь, і по популярності може посперечатися з насінням соняшнику.
А в Європі і Америці точно так само відомо арахісове масло (хоча це, якщо бути точними, не зовсім масло). З ним роблять бутерброди на сніданок, в школу і на роботу. Його їдять ложкою з будь-якими стравами.
Але дане арахісове масло – це рідкий продукт, який схожий на будь-яку іншу вичавку олійної культури. Якраз його знають найменше.
Як робиться і яким буває арахісове масло
Винахідники цього харчового продукту – американці.
В кінці XIX століття, коли надзвичайно популярним стало вегетаріанство, вчені досліджували рослинні культури в пошуках рівноцінної заміни м’яса і тваринних жирів.
Відповідно до їхніх висновків, масло арахісу найбільше наблизилася до таких. Хоча згодом все ж з’ясувалося, що білки, що містяться в м’ясі, ніякі рослини повноцінно замінити не можуть.
Але тоді спостерігався справжній горіховий бум. Сендвіч з арахісовим маслом був не менше популярний, ніж нинішні гамбургери і хот-доги. Культуру вирощували і переробляли в промислових масштабах, робили з горішків різні види олії:
- нерафінована холодного віджиму;
- рафінована;
- очищена дезодорована.
Для отримання продукту холодного віджиму очищені плоди треба обсмажити і швидко охолодити, після чого подрібнити і пустити під прес. Якщо до отриманого речовини додати цукор та інші жири, це вже буде густе арахісове масло (паста), яке фасується в посуд і так продається.
Очищення відбувається шляхом складної багатоступінчастої обробки сировини, в процесі якої з нього екстрагується масляний сік і максимально віддаляється все інше, в тому числі корисне.
Склад і калорійність арахісового масла
Якщо розкладати по поличках арахісове масло, БЖУ (співвідношення білків, жирів і вуглеводів) у цього продукту наступне:
- жири – 70%;
- білки – 16%;
- вуглеводи – 14%.
Серед складових моно- і поліненасичені (відповідно Омега 9 і Омега 6) і насичені жирні кислоти (арахінова, пальмітинова та інші). Вітамін Е єдиний, який присутній в значних кількостях. Але виробники можуть змінювати склад промислового продукту, випускати його з збагачуючими добавками вітамінів. Однак більшість з них руйнується при нагріванні.
Коли обговорюється арахісове масло, користь чи шкода цього продукту залежить не тільки від виду (очищений/неочищений), але і від споживаної кількості. Калорійність екстракту земляного горіха майже 90 кКал. Випадково чи ні, але в країні, яка споживає найбільше продуктів переробки арахісу, найбільший відсоток населення, що страждає на ожиріння III і IV ступеня.
Чим корисно
Корисні властивості цієї речовини цілком і повністю залежать від жирних кислот і токоферолу (вітаміну Е). Воно:
- підсилює імунний статус;
- зменшує холестеринові бляшки, покращує склад крові;
- при цукровому діабеті знижує рівень глюкози;
- сприяє травленню і розсмоктуванню жовчних каменів;
- зміцнює зір.
Висока калорійність екстракту арахісу робить його незамінним для швидкого поповнення фізичних сил, тому вітається застосування вичавки земляного горіха спортсменами. А щоденне вживання невеликої кількості цього харчового продукту покращує стан нігтів і волосся.
Якої шкоди від нього може бути
Алергія – перша причина, по якій варто відмовитися від вичавки земляного горіха. Інші причини замінити цей продукт іншими – захворювання суглобів і кісток, підвищене згортання крові.
Чим замінити арахісове масло в разі непереносимості продукту: спробувати інші екстракти – оливковий, соняшниковий, конопляний тощо. Але може статися і так, що у вас організм погано сприймає всі рослинні жири. Для цього потрібно обстежитися у гастроентеролога.
Людям з надмірною вагою потрібно обережно ставитися до цього калорійного продукту. Як приймати арахісове масло, щоб не погіршити стан речей: не більше чайної ложки в день – у всіх видах. Тому якщо ви з’їли випічку на такому жирі, посидьте пару днів без нього взагалі.
Застосування
Що таке екстракт арахісу:
- Нерафінований – з овочевими, м’ясними та рибними салатами, холодними закусками, млинцями, оладками і іншою подібною випічкою, вмочуючи її в масло. Так його люблять їсти на Сході – вмочуючи в нього свіжоспечені коржі. Любителям здорового способу життя можна порекомендувати використовувати для цього зерновий або висівковий хліб. Дуже корисно додавати його в їжу для схуднення, малокалорійну вітамінну – робити салат з овочами, зеленню і житніми сухариками, поливаючи їх ароматним маслом, заправляти каші і круп’яні страви.
- Рафінований – з усіма гарячими стравами. Чи можна смажити арахісове олії – так, якщо воно очищене. На ньому смажать, печуть, гасять.
Кулінарією застосування цього продукту не обмежується. Косметичні рецепти з арахісовим маслом так само численні, як і кулінарні. Їм пом’якшують шкіру рук і обличчя, видаляють зморшки, відновлюють пружність і еластичність епідермісу.
Арахісове масло для волосся є відомим давнім східним засобом для пом’якшення локонів, зміцнення коренів, а також боротьби із себореєю і паразитами, що живуть на шкірі голови (в жарких країнах в стародавні часи з цим була проблема з-за дефіциту води). Сучасні красуні роблять живильні і зволожуючі маски для волосся, змащуючи екстрактом локони по всій довжині і укутуючи їх на 30-40 хвилин. Після цього його змивають з шампунем.
Як вибрати якісний продукт при покупці
Найбільше екстракту плодів арахісу виробляють в Китаї та Індії. Цим країнам належить дві третини світового виробництва. І вони ж при виготовленні продукту вводять в його склад консерванти, ароматизатори та інші не корисні добавки. Тому краще утриматися від покупки цього масла.
Вибираючи неочищений, найкорисніший екстракт, звертайте увагу на колір і запах, потім на смак. У холодного віджиму густий червоно-коричневий колір з бурштиновим або зеленуватим відливом, виражений солодкуватий горіховий смак і приємний аромат арахісу. Він годиться для холодних страв, при термічній обробці в ньому виникають канцерогенні речовини. Таке арахісове масло для смаження не годиться.
Після рафінування рідина значно освітлюється, на ній можна смажити, вона не надає стороннього смаку і запаху приготовленій їжі – наприклад, печиво з арахісовим маслом мало чим відрізняється від будь-якого іншого. Найбільші споживачі цього масляного екстракту – американці, трохи менше припадає на частку європейців. На Сході очищений продукт не визнають, використовують насичений нерафінований варіант.
Дезодорована витримка найнейтральніша, і в ній при цьому по суті не залишається корисних речовин. Вона ж і найдешевша.
Чим більше на етикетці вказано добавок, особливо з буквою Е і цифрами, тим менше користі в цьому товарі. Не можна купувати масло з неприємним запахом і смаком, зі сторонніми домішками (для нерафінованого допустимо невеликий осад).
як зберігати
Пляшка з арахісовою олією повинна зберігатися в темному сухому місці, під щільно закритою пробкою або кришкою.
Закритий продукт зберігається 9 місяців, відкритий 6 місяців.
Вживати арахісове масло, яке зберігалося в неналежних умовах і довше покладеного, вкрай небажано. Якщо ж на етикетці вказано, що термін зберігання рік і більше, цей екстракт не може бути холодного віджиму і в ньому є консерванти.
Як зробити арахісове масло в домашніх умовах
Ми часто плутаємо арахісове масло і пасту. Те, що постійно їдять американці, намазуючи на хліб, це паста – подрібнені плоди арахісу (до речі, не горіх – це олійна бобова культура).
Щоб суміш була однорідною і не розсипалася, в неї вводять загусники, гомогенізатори, цукор та інші жири. Найчастіше в ролі «інших» виступає пальмова олія.
В результаті все це разом з цукром і всякими добавками є продукт найвищої калорійності, при цьому практично позбавлений вітамінів.
Масло ж – масляниста рідина, схожа на оливкову або соняшникову, тільки з характерним «рідним» запахом. Щоб добути арахісове масло в домашніх умовах, потрібно взяти попередньо обсмажені горіхи, очистити їх від лушпиння, подрібнити, після чого пропустити через дуже потужний прес. Для приготування літра такого рослинного жиру знадобиться велика кількість плодів.
А пасту приготувати зможе кожен. Вона буде більш прийнятна в якості харчової добавки до раціону, ніж ті, що продаються в супермаркетах. Як приготувати арахісове масло, яке намазують на хліб:
- У духовці обсмажуємо очищені від шкаралупи горіхи, після чого їх легко звільнити від шкірки.
- Перемелюємо в блендері або кавомолці.
- Додаємо рослинну олію – 4 ст. ложки на кілограм сировини. Можна взяти як оливкову, так і соняшникову олію, рафіновану або неочищену. Додавати також мед і сіль. Виходить паста, приготовлена своїми руками. У ній немає сторонніх добавок, консервантів, можна змінювати її смак.
Вам була корисна ця інформація? Ставте лайк ♥ і підписуйтесь на наш канал!
Є що сказати по темі? Пишіть у коментарях!
Арахісове масло – «добавка» до бутерброду
Арахісове масло – солодка, тягуча маса, знайома кожному з нас. Вона буває двох видів: пастоподібна і з хрусткими не перемеленими шматочками горішків. Смачна арахісова паста володіє безліччю корисних вітамінів, кислот і мінералів, але є протипоказання до її вживання. Продукт можна купити в будь-якому супермаркеті, а можна дізнатися в цій статті, як зробити арахісове масло самостійно в домашніх умовах.
Арахіс, з якого готується страва, виростає в багатьох азіатських країнах, а з початку XIX століття його стали вирощувати і в Україні. Але сам арахіс підкорив серця і шлунки любителів смачненького набагато раніше. Крім вживання в їжу його також використовують в лікувальних і косметичних цілях.
Склад арахісового масла
Арахіс – поширений вид бобових культур, все частіше використовується в домашній кулінарії, при виробництві ліків та навіть мила. На 100 грам готового продукту доводиться:
- 14 грам вуглеводів;
- 6 грам клітковини;
- 25 грам білків;
- 50 грам жирів.
При такому розкладі 100 грам арахісового масла має енергетичну цінність 588 калорій! Це можна виділити як один з головних недоліків такого смачного і корисного продукту, адже багато його, на жаль, з’їсти не можна.
Тепер розглянемо вітамінний склад:
- Вітамін Е на 100 грамів продукту складає 45% необхідної добової потреби;
- Вітамін В3 становить 67% добової норми;
- Вітамін В6 – 27% норми;
- Магнію в пасті 39%;
- Міді – 24% від добової норми;
- Марганець становить 73%;
- Крім всіх перерахованих вище, в продукті присутні в невеликих обсягах вітамін А, В5, Е, D, залізо, калій, йод, фосфор, цинк і селен.
Не забувайте, що при багатому змісті вітамінів та інших корисних речовин, калорійність продукту досить висока через великий вміст жирів. Тому не слід вживати його щодня.
Корисні і шкідливі властивості продукту
Вітамінний склад зрозумілий, але що ще є в арахісовій олії корисного і які протипоказання воно може мати? У список корисних якостей можна включити такі речовини:
- антиоксиданти, що містяться в продукті, значно знижують ризик появи раку шлунка;
- ресвератрол – речовина, сприятливо впливає на серцево-судинну систему;
- ензим Q10 – речовина, яка бере участь в процесі метаболізму;
- бетаїн, фітостероли, фосфоліпіди і їм подібні покращують травлення, імунітет, підтримують роботу нервової системи;
- Вітамін В4, або холін – речовина, що допомагає організму виробляти фосфоліпіди, які знижують ризик появи жовчнокам’яної хвороби та жирової інфільтрації печінки;
- Омега-6 і Омега-9 зміцнюють серце і судини, статеву і нервову систему, регулюють кількість холестерину в крові і нормалізують гормональний фон в організмі.
Зрозуміло, користь арахісового масла буде при помірному його вживанні. Перенасичення речовинами і вітамінами можуть завдати істотної шкоди організму, зокрема гіпервітаміноз і алергія на арахіс. При нормальному періодичному вживанні можна:
- поліпшити зір, рекомендується при захворюваннях очей;
- чинити додатковий сприятливий вплив при хворобах нирок;
- поліпшити потенцію чоловіків;
- вживати для профілактики остеопорозу;
- зменшити ризик прояву колоректального раку;
- знизити шанси розвитку діабету другого типу.
Не дивлячись на корисність, буває і шкода арахісового масла для організму:
- можливий зміст афлатоксинів може сприяти раку печінки, порушень у розвитку дітей і їх зростанні. Тому дітям не рекомендується давати продукт, а дорослим з нормальним здоров’ям в помірній кількості і нечасто вживати дозволяється;
- Омега-кислоти в надмірній кількості порушують баланс цих речовин в організмі і провокують серцево-судинні захворювання;
- Арахіс – сильний алерген, і продукти з нього теж;
- Висока калорійність продукту не дозволяє вживання пасти людям з ожирінням.
Приготування арахісового масла своїми руками
Арахісове масло в домашніх умовах приготувати не складно і навіть цікаво. Рецепт арахісового масла не містить неможливих інгредієнтів, їх легко купити в будь-якому продуктовому магазині. Нижче наведені приклади, як самостійно приготувати страву, покрокова схема.
Важливо! При покупці арахісу зверніть увагу на його свіжість. Зморщені сухі горішки зіпсують смак страви.
Рецепт 1 класичний
- сирий арахіс 450 грам;
- сіль за смаком (на 450 гр досить 1/2 маленької ложки);
- масло рослинне очищене 4 великі ложки.
Спеціальна інструкція готування не потрібна.
- Приготування починається з обсмажування арахісу до легкої золотистої, періодично перемішуючи, щоб не підгоріло. Цей процес зробить смак пасти набагато більш насиченим. Можна скористатися мікрохвильовкою. Режим вибрати найпотужніший. Смажити протягом 5-7 хвилин, через кожні 2 хвилини перемішувати.
- Далі горішки перебираються від пригорілих, поміщаються в блендер і перемелюються до кашоподібного стану у вигляді грудочок. Тепер можна додати масло, сіль і ще раз перемішати до однорідної маси. Масло необхідне для отримання рідкої маси без крихт. Тому при необхідності можна регулювати його кількість при додаванні.
Домашнє арахісове масло готове! Зберігати рекомендується в щільно закритій банці в холодильнику не більше двох місяців.
Рецепт 2 десерт з медом
Смачна солодка арахісова паста вийде, якщо додати деякі інгредієнти. Готування практично не відрізняється від першого варіанту:
- 500 гр арахісу;
- 4 великі ложки масла на вибір: соняшникова, кунжутне, оливкова;
- 1-2 великі ложки будь-якого меду на ваш смак;
- 1/2 маленької ложки солі.
Схема приготування проста:
- Арахіс також обсмажується до легкої золотистої, перемелюється в блендері або перетирається вручну за допомогою дерев’яної мисочки і толкушки.
- Потім у блюдо додається сіль і масло, знову перемішується до однорідності, і вже після вводиться мед, остаточно перемішується.
- Тепер можна викласти готовий продукт в баночку і відправити на зберігання в холодильник.
Зверніть увагу! При наявності алергії на мед його можна замінити цукром.
Рецепт 3 десерт з шоколадом
Пропонуємо вашій увазі рецепт арахісового масла з шоколадом. Ласуни неодмінно оцінять!
Для приготування знадобиться:
- 200 гр арахісу;
- 20 гр справжнього какао або несолодкого шоколаду;
- за бажанням можна додати мед або цукор за смаком;
- 1/4 маленької ложки солі.
Покроковий процес готування:
- Підготувати арахіс також, як і в попередніх рецептах – обсмажити і подрібнити.
- Тепер додаємо сіль, тертий шоколад або какао, мед, знову гарненько збити до однорідності.
- Все, домашнє арахісове масло з шоколадом готове. Перекладаємо в ємність з щільною кришкою і відправляємо в холодильник.
Яку користь для здоров’я і краси дає арахісове масло
На жаль, воно не так популярне, як оливкова, мигдальне або соняшникова. Але містить стільки вітамінів і необхідних для організму речовин, що виходить явним рекордсменом в порівнянні з іншими.
Його успішно застосовують для підтримки здоров’я, недавні дослідження підтвердили його благотворний вплив на серце. Воно підходить і для смаження (витримує високі температури), і для приготування салатів, і прекрасно використовується в косметиці.
Корисне масло роблять з земляного горіха – арахісу, який помилково називають горіхом. Арахіс належить до бобових і користується величезною популярністю по всьому світу, адже за своїми властивостями (харчовим і енергетичним) його порівнюють з м’ясом.
Завдяки горіховому смаку, його використовують як закуску у всьому різноманітті варіантів. Масло з цієї бобової культури досить широко застосовується на батьківщині арахісу – в Парагваї, зараз воно досить популярне в країнах Азії.
Користь чи шкода
Говорячи про користь олії, відразу хочеться відзначити, що відомі численні факти прояву алергічної реакції на арахіс. Взагалі, бобова культура земляного горіха є продуктом, що здатний викликати алергію, але виробничі компанії навчилися в процесі переробки бобів прибирати алергени з продукту.
Тому в рафінованій олії арахісу немає алергенів і воно цілком безпечне. Що не можна сказати про олію нерафінованому, яке готується з арахісу шляхом холодного віджиму.
Які речовини входять до складу
Хімічний склад багатий вітамінами, мінералами і активними біологічними речовинами. До складу входять:
- Жирні кислоти, неймовірно корисні для людського організму, і незважаючи на високу жирність масла, в ньому відсутній холестерин. У складі продукту до 60% Омега 9 і 6 і менше 1% Омега 3 жирів;
- У маслі присутні цілий ряд вітамінів. Відзначається великий вміст вітамінів групи В, А, D, Е, нікотинова і фолієва кислота;
- Амінокислоти. Половина склянки горіхів перекриває добову потребу людини, а масла досить від однієї до трьох чайних ложечок;
- З мінерального складу відзначаються магній і фосфор, залізо і калій, цинк та ін.
Подивіться відео про користь продукту:
Властивості, характерні цьому продукту
Хімічний склад продукту обумовлює його корисні властивості. Масло має:
- Протизапальний ефект, для чого його не тільки застосовують всередину, але і використовують зовнішньо;
- Антиоксидантну. Присутність вітаміну А і вітаміну Е допомагає організму боротися з вільними радикалами, знижуючи окислювальні процеси і підвищуючи імунітет;
- Знеболюючим, тому його застосовують зовнішньо для змащення забитих місць, дрібних ран, зубного болю і горла (якщо потримати в роті);
- Проносним, що сприяє своєчасному спорожненню кишечника і очищенню від шлаків.
- Герметичним, що використовується при перев’язках. Воно перешкоджає проникненню інфекції через перев’язувальний матеріал, створюючи захисний бар’єр;
- Пом’якшувальним, зволожуючим і живильним, тому його використовують в косметичних цілях для приготування масок для шкіри і волосся.
Так в чому ж виявляється його користь
Своєрідне поєднання поліненасичених кислот сприяє оздоровленню організму, відновленню нервової, статевої, серцевої систем, підтримці імунітету і рівня холестерину, гормонального балансу.
Наявність вітаміну РР або нікотинової кислоти є профілактичним засобом, який попереджає багато захворювань, пов’язаних:
- зі шлунком і підшлунковою залозою,
- з печінкою і хронічними інфекціями,
- злоякісними запаленнями і стресом,
- захворюванням судин і порушенням мозкового кровообігу,
- а також наявність цього вітаміну необхідно для розвитку плода під час вагітності.
Зміст магнію сприяє підтримці кров’яного тиску на належному рівні і відновленню обміну речовин. А мононенасичені жирні кислоти підтримують роботу серця.
Подібно до масла гарбузового, цей продукт має жовчогінні властивості. Стимулює жовчовиділення, активізує клітини печінки на відновлення, сприяє звільненню печінки від жирових клітин. Тому його рекомендують приймати при всіх видах захворювань печінки, гепатиті і цирозі.
Бобовий продукт з арахісу є помічником в купіруванні депресивних станів. Адже він містить унікальну амінокислоту триптофан, що бере участь в синтезі гормону щастя і доброго настрою, який називається серотонін.
Тому, додавання олії в салати або приготування їжі сприятиме підвищенню працездатності, попереджати занепад сил і позбавляти від перепадів настрою.
Протипоказання і можливу шкоду для здоров’я
Масло має свої побічні ефекти, як і будь-який інший продукт. Дивно, але люди, які не можуть вживати сам арахіс через алергічну реакцію, абсолютно спокійно можуть вживати продукт його переробки. Справа тут у способі виготовлення масла, в процесі якого всі шкідливі алергени просто видаляються (це не стосується олії холодного віджиму).
Інформації про допустиму добову норму відсутня, а це означає, що воно практично нешкідливе, зрозуміло, в помірній дозі.
Боби бувають заражені канцерогенними видами грибів, які можуть потрапляти і в кінцевий продукт і завдати шкоди здоров’ю людини. Такий продукт може викликати не тільки алергію, а й інші проблеми зі здоров’ям.
Небезпечна речовина, що міститься в арахісі – афлатоксин. Тому при покупці масла слід шукати маркування, де зазначено, що цей шкідливий токсин відсутній у продукті. Даний токсин зустрічається у багатьох продуктах, але найбільше – саме в арахісі. Його концентрація залежить від якості вирощування арахісу і способу зберігання.
Афлатоксин не викликає ніяких реакцій організму при одиничному прийнятті. Але якщо продукт з його змістом вживати в їжу постійно, накопичувальний ефект може привести до серйозного зниження імунітету і викликати ракове захворювання.
Не рекомендується приймати масло:
- при астмі та хронічному бронхіті;
- при проблемах із суглобами;
- при гемофілії – поганому згортанні крові;
- при індивідуальній непереносимості.
Види і сорти масла
Бобова культура арахісу має близько 70 різновидів, але в їжу придатний лише один вид, іменований арахісом культурним. З нього-то і віджимають масло, щоб отримати кілограм масла, потрібно 5 кілограмів земляних плодів.
Масло отримують двома способами: пресуванням і екстракцією, в якій застосовують органічні розчинники і ферменти. Перший спосіб найбільш популярний. Шляхом холодного і гарячого віджиму отримують масло:
Нерафіноване натуральне, яке містить в собі всі вітаміни і кислоти в тому ж вигляді, в якому вони є в самому арахісі, і баластні речовини у вигляді клітковини.
Холодним віджиманням отримують сире масло або живе, має темно-коричневий колір, з насиченим горіховим смаком і запахом. Добре підходить для приготування салатів і східних традиційних страв. Для смаження не підходить, а ось для лікувальних цілей застосовують саме живу олію.
Гарячим віджиманням отримують найсмачніше – масло смаженого арахісу. Воно має надзвичайний аромат, але оскільки в процесі виготовлення нагрівається, має трохи менше корисних речовин, ніж у маслі холодного віджиму.
Рафінована олія отримують шляхом екстрагування, вона містить мінімальну кількість вітамінів і мікроелементів і зовсім не містить баластні речовини і клітковину.
Але зате не піниться при приготуванні їжі і витримує високу температуру нагрівання, світло-жовтого кольору, має ледве вловимий запах горіха і м’який смак.
Популярно в Америці і країнах Європи, є дієтичним.
Ще випускають масло, збагачене йодом. За назвою зрозуміло, що містить в собі багато йоду, що дуже зручно додавати до продуктів, де відсутня йодована сіль;
Застосування в народній медицині
Пісне рослинне масло земляного горіха активно застосовується в народній медицині в абсолютно різних галузях і застосовується і всередину, і зовнішньо.
Корисно при:
- лікувальному масажі. Масло добре допомагає знижувати біль при артриті, якщо робити масаж з цим продуктом, можна забути про болі в суглобах;
- вживанні в їжу для зниження ризику виникнення атеросклерозу;
- при підвищеному холестерин;
- при дерматитах і інших проблемах зі шкірою;
- при ниркових захворюваннях;
- зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань;
- при підвищеному апетиті. Прийом олії земляного горіха гарантує зниження апетиту, що допомагає без зусиль скинути зайві кілограми;
- очищає організм від шлаків і часто використовується як проносний засіб, допомагає від закрепів;
- при еректильній дисфункції у чоловіків;
- при депресіях і просто поганому настрої;
- при безсонні і інших порушеннях сну;
- при цукровому діабеті.
Як приймати. У профілактичних цілях, а також і лікувальних, слід приймати по чайній ложці три рази на день перед їдою.
Застосування масла Arāchis у кулінарії
Масло рослинне досить широко застосовують у хлібопекарській та кондитерській промисловості, а в домашній кулінарії – досить рідко. І дарма, адже воно є дієтичним продуктом, оскільки містить рослинні жири високої засвоюваності.
Його харчова цінність в тому і полягає, що воно на 99,9% складається з жирів і 0,1% з води на 100 г продукту. Калорійність 899 ккал, що становить 63,13% від денної норми. За калорійністю і харчової цінності його порівнюють з м’ясними і молочними продуктами, яйцями. Тому часто використовується в раціоні вегетаріанців.
З огляду на його збалансований склад і швидке насичення цим продуктом, дієтологи рекомендують включати його в свій раціон при схудненні. Висока калорійність продукту підходить для використання в раціоні спортсменів.
Найчастіше господині використовують соняшникову олію для смаження, а для заправки салатів – оливкову. Але перевага масла з бобової культури в тому, що воно:
- має приголомшливий аромат і смак, яким сміливо можна заправляти салати;
- не виділяє шкідливих речовин (як оливкова) при нагріванні;
- має високий поріг димоутворення, тобто на ньому можна сміливо смажити і пекти, важливо тільки правильно вибрати: нерафіновану або рафіновану.
Нерафінований сорт масла добре підходить для заправки салатів, для випічки і десертів, соусів і супів. Гарніри з круп або картопляне пюре з додаванням олії набувають неповторний аромат і смак.
Для приготування м’яса на грилі, смаження риби і м’яса краще використовувати рафіноване. Дієтологи рекомендують використовувати цю олію в харчуванні для дітей, з урахуванням його хімічного складу.
Плюс до всіх достоїнств – смак і аромат горіха, який додасть родзинку в будь-яку страву. Аромат і горіховий смак стійкі до впливу температури.
Застосування в косметології
Як косметичний засіб, нерафінована олія (жива) використовується набагато частіше, ніж у кулінарії. Завдяки вмісту жирних кислот і вітамінів воно відмінно справляється із завданням підтримки краси.
Його додають у маски, використовують для догляду за волоссям і шкірою обличчя. Можна використовувати як зволожуючий засіб для дитячої шкіри і для масажу. Який вплив робить на шкіру, нігті і волосся? Масло має:
Добре поглинання, без відчуття слідів жирності на шкірі. Зволожуючий, живильний і пом’якшувальний ефект. Тривале застосування змінює шкіру і волосся, надаючи їм якості:
- пружності та еластичності за рахунок активізації процесу синтезу коллагену в шкірі;
- молодості і сяйва за рахунок прискорення регенерації клітин, що є захистом від передчасного старіння;
- сприяння клітинам в підвищенні власного імунітету і захисних функцій.
Нерафіноване натуральне застосовують для:
- масажу і в ароматерапії;
- в якості добавки при виготовленні домашнього мила або шампуню;
- для догляду за дитячою шкірою;
- як лікувального компонента при догляді за проблемною шкірою обличчя і шкірою з раннім старінням;
- в якості додаткового компонента масок для волосся;
- в поєднанні з ефірним маслом – ароматичні ванни.
Деякі рецепти із застосуванням масла:
Засіб від прищів і чорних крапок. Щоб позбутися від забитих брудом пір, потрібно зробити масаж обличчя з використанням олії. Після цього за допомогою спеціальної щіточки почистити обличчя. Процедура знімає запалення і очищає шкіру від чорних крапок.
Для поліпшення кольору обличчя. Дві столові ложки білої глини змішати з однією столовою ложкою олії (при необхідності розбавити чайною ложкою води) і нанести на очищену шкіру обличчя на десять хвилин. Змити маску і промокнути рушником. Шкіра сяє після такої маски, адже масло надає пружність і розгладжує зморшки.
Засіб від себореї і лупи. Якщо наносити олію на шкіру голови за допомогою легкого масажу, можна позбутися від лущення і вилікуватися від лупи та інших неприємних захворювань, включаючи випадіння волосся.
Засіб від посічених кінчиків. Нанесення олії на волосся гарантує їх блиск, адже масло добре живить волосся і робить їх більш міцними і блискучими, і про посічені кінчики можна сміливо забути.
Для цього нанесіть масло на коріння волосся і прочешіть густим гребінцем, щоб рівномірно розподілити засіб по всій довжині. Замотайте рушником і через годину змийте.
Якщо є можливість – таку маску можна залишити на волоссі на ніч.
Чим відрізняється масло від арахісової пасти
Масло і паста – в чому різниця? Ці два продукти часто плутають, а точніше, арахісову пасту називають маслом, тому що вона по консистенції нагадує вершкове. Але це два абсолютно різні продукти. Паста виготовляється з подрібнених обсмажених горіхів з додаванням рослинної олії.
В Україні паста користується більшою популярністю, ніж масло, і це завдяки американським фільмам. Там на сніданок їдять тости з арахісовою пастою, яка в кадрі нагадує варене згущене молоко, і саме це змушує наших співвітчизників купувати пасту в супермаркетах. А оскільки вона дійсно дуже смачна, то стає постійним пунктом у списку покупок.
Паста дуже калорійна і також корисна. Її рекомендується їсти на сніданок, адже вона прекрасно насичує організм і втамовує голод на тривалий час. Про арахісову пасту читайте в наступній статті.
Масло Arāchis – дивовижний продукт, і смачний, і корисний, і застосовувати його можна не тільки внутрішньо для лікування і приготування їжі, але і зовнішньо для наведення краси.
Головне – не боятися експериментувати: змінювати звичне, але не дороге соняшникове або оливкове масло на досить рідкісне, але абсолютно унікальне за своїм складом арахісове масло. Додайте в своє життя горіховий запах, почніть з заправки салату, і вам сподобається цей продукт.
У статтях блогу використовуються картинки з відкритих джерел Інтернету. Якщо ви, раптом, побачите своє авторське фото, повідомте про це редактору блогу через форму зворотного зв’язку. Фотографія буде видалена, або буде поставлено посилання на ваш ресурс. Дякуємо за розуміння!
Рецепти приготування арахісового масла вдома
Часто при перегляді американських фільмів можна почути фразу: «Ти будеш арахісове масло?» або «Я зробила тобі бутерброди з арахісовою пастою».
Що це за продукт, і яким є його смак, практично ніхто на просторах СНД не знає. Але зараз, мабуть, абсолютно все і навіть приготування горіхового масла.
Якщо приготувати його в домашніх умовах – це 100% гарантія якості, тому що всі інгредієнти ви кладете самі.
У арахісі знаходиться природний антидепресант – магнезія, в світлі всіх подій цей продукт буде найбільш затребуваним.
Арахіс є одним з поширених алергенів у світі, тому бажано перед приготуванням масла перевірити себе і сім’ю на сумісність з арахісом.
З чого почати приготування
Існує величезна кількість рецептів, за якими можна приготувати арахісове масло, або як його ще називають – паста. Основою є арахіс. Для більш насиченого смаку перед початком роботи його прожарюють до золотистого кольору. Арахіс необхідно купувати свіжий, щоб в ньому не було старих і зморщених горіхів, які можуть зіпсувати смак.
Насичена паста готується тільки з арахісу і невеликої кількості соняшникової, ріпакової або оливкової олії, на ваш розсуд. Вона більш поживна і ситна.
Інгредієнти для насиченого арахісового масла:
- Арахіс сирий 450 грам
- Сіль за смаком, але на цю кількість горіхів беруть, як правило, половину чайної ложки
- Соняшникова олія від 4 до 5 столових ложок
Якщо є мікрохвильова піч, горіхи можна підсмажити в ній. Увімкніть максимальну потужність і виберіть час 5-8 хвилин. Кожні 2-3 хвилини арахіс дістаньте, щоб перемішати.
Якщо є можливість підсмажити арахіс на сковороді, його треба ретельно перемішувати, щоб він не підгорів. Те ж саме стосується западання земляного горіха в духовій шафі.
Виберіть усі підгорілі горішки, якщо вони є, а решту масу перемоліть у блендері до утворення дрібних грудочок, таких як пральний порошок або ще дрібніше. Коли все готово, перемішайте і додайте олію, висипте сіль.
Все ще раз збийте до отримання однорідної маси. Якщо суміш буде досить густою і розсипатися на грудочки, можна додати ще одну столову ложку олії.
Приготування страви в домашніх умовах – це відмінна можливість зробити все на свій смак.
Після того як паста буде готова, її треба обов’язково помістити в банку і поставити в холодильник. Щоб ваш кулінарний шедевр приносив не тільки задоволення смаком, але ще й користь, зберігати готовий продукт в холодильнику необхідно два місяці.
Насичена арахісова паста – це натуральний продукт, що має ніжний смак арахісу.
Як зробити солодке арахісове диво
Дітям до школи приємно давати бутерброди з солодкою арахісовою пастою. Вона готується за лічені секунди, але задоволення вистачить на два тижні.
Інгредієнти для солодкого масла:
- Арахіс – 500 грам
- Масло соняшнику, кунжуту або оливок 4-5 столових ложок
- Мед 1-2 столових ложки
- Сіль половина чайної ложки
Арахіс підсмажте до золотистого кольору в духовій шафі, на сковороді або в мікрохвильовій печі, на ваш розсуд.
Потім його висипте в блендер і перемоліть до утворення однорідної маси, спочатку додайте сіль з олією, а в самому кінці влити мед. Кожна господиня обирає потрібну їй консистенцію.
Якщо потрібно, щоб паста була рідкою – додайте одну столову ложку олії більше, а якщо вам більше подобається суха, влите менше.
Готову пасту можна розкласти в пластикові або скляні ємності і поставити в холодильник. Але, ні в якому разі її не можна заморожувати, оскільки пропаде не тільки приємний горіховий смак, але ще загубляться корисні властивості.
Якщо у дитини алергія на мед, його можна замінити цукровим сиропом.
Арахісова паста з додаванням цукрового сиропу
- Земляний горіх 450 грам
- Вода 2 столових ложки
- Цукор 3-4 столових ложки
- Сіль половина чайної ложки
- Масло ріпаку, соняшнику або кунжуту 2-3 столові ложки
Поки арахіс обсмажують, паралельно треба зварити сироп. У двох столових ложках розчиніть цукор, його треба додавати поступово. Як тільки суміш закипить, відставте її.
Арахіс очистіть від шкурок і перемоліть у блендері до стану однорідної маси. Потім додайте сіль і олію, а в самому кінці влійте остиглий сироп. Якщо вдома є кленовий, малиновий або полуничний сироп, можна додати і його. Але найкраще робити цукровий, оскільки запах сиропів може злегка змінювати смак пасти з земляного горіха.
Шоколадне арахісове масло
Щоб порадувати свою дитину, не купуючи дорогих шоколадних паст, в яких консервантів і барвників більше, ніж натуральних інгредієнтів, можна приготувати оригінальне шоколадно-арахісове масло вдома. У домашніх умовах приготування буде тільки в радість, і на виході вийде половина літра чудової арахісової, корисної пасти.
Для приготування потрібні будуть наступні продукти:
- Арахіс 450 грам
- Вершкове масло 50 грам
- Какао в порошку 1-2 столові ложки
- Цукор 2-3 столові ложки
- Ванільний цукор чайна ложка
- Масло соняшнику або кунжуту 2-3 столових ложки
Арахіс підсмажте або купіть вже прожарений. На повільному вогні розтопіть вершкове масло. Щоб не було грудочок, порошок какао змішайте з цукром, а вже потім висипте суху суміш у розтоплене масло. Чим більше буде какао, тим темніше паста, а й смак її гірший.
Якщо шоколад буде готовий, його треба додати в перемелену суміш арахісу і масла. Все добре змішайте, готову суміш покладіть у банку та поставте в холодильник. Така паста стане не тільки улюбленою для вашої дитини, вона припаде до смаку всім друзям. Користь продукту максимальна, оскільки в ньому збережені поживні речовини й вітаміни.
Користь арахісового масла
Арахісове масло містить цілий набір вітамінів, амінокислот і мікроелементів. Велика кількість рослинного білка, повністю позбавленого холестерину – це найголовніша перевага. Вживаючи горіх, ваші вени і судини не будуть схильні до закупорки бляшки холестерину.
Вітаміни А, В1, В2 і Е – це суміш природного стимулятора імунітету, яка допомагає справлятися з будь-якими хворобами. Вітамін РР дарує волоссю і нігтям здоров’я і силу.
Мікроелементи калій, кобальт, залізо, йод, цинк і фосфор у холодні часи підтримують захисні сили організму. Йод і фосфор стимулюють діяльність мозку. Кальцій і калій піклуються про здорову роботу серця.
Фолієва кислота неймовірно корисна, допомагає розщеплювати вітаміни, сприяє регенерації клітин.
Де використовують арахісове масло
Якщо готувати арахісове масло в домашніх умовах, тоді його можна використовувати не тільки в бутербродах.
Коли готуються домашні випічки, наприклад, листкові рогалики, пасту можна використовувати як начинку. Цією пастою можна змащувати апетитні млинці або додавати в пиріг. Тоді смак буде особливим і незвичайним.
У домашніх умовах існує безліч варіантів, де можна використовувати арахісову пасту.
Що треба знати
Тим, хто дочитав статтю до кінця, буде цікаво знати, що соняшникову олію слід використовувати рафіновану – без запаху. Якщо подобається пікантність в стравах, тоді можна приготувати арахісове масло з горіхів, не очищаючи їх від шкурок. У цьому випадку буде приємний червонуватий колір і пікантний смак.
Корисні властивості і шкода арахісового масла
Арахісове масло – це продукт, в якому містяться цінні та поживні речовини. Його добувають із плодів арахісу методом тиску. Масло широко застосовується – від кулінарії до косметології.
Історія арахісового масла давня, його почали використовувати більше 200 років тому спочатку в Америці, а пізніше поширилося по всьому світу.
У арахісовому маслі містяться такі корисні речовини, які більше ні в яких інших продуктах не зустрічаються, а наявність лікувальних властивостей робить його унікальним.
У продукту жовтуватий відтінок, прозорого вигляду. Має слабко виражений смак і запах, витримує великі температури, на ньому можна смажити.
Опис горіхового масла
З горіхів арахісу отримують 2 види масла:
- Рафіноване – має приємний арахісовий відтінок у смаку і запаху. Колір світло-жовтий. Воно найбільш поширене серед споживачів.
- Нерафіноване – має насичений смак і більш яскравий колір, проводиться в країнах Азії. Нерафіноване олія поділяється на дезодороване і недезодороване.
Більше корисних властивостей зберігається в маслі при його виробництві холодним віджиманням.
Є ще один різновид арахісового масла – у вигляді пасти. Арахісову пасту можна просто намазати на хліб і їсти як бутерброд.
Складається на ½ з білків і вуглеводів та ½ з жирів, а точніше:
- У ньому міститься джерело вітамінів: вітаміни групи В (B8, B1, B4, В2, B3, B5, B9), які зміцнюють імунітет, роблять шкіру і волосся здоровими, запобігають ламкість нігтів, сприятливо впливають на зір, а вітамін В4 попереджає хвороби печінки і жовчного міхура; вітаміни А і Е є антиоксидантами, прискорюють загоєння ран і володіють протизапальними властивостями; вітамін D – зміцнює кісткову систему.
- Багате незамінними поліненасиченими амінокислотами Омега 6 і 9, які нормалізують гормони, зміцнюють нервову систему і імунітет.
- Є джерело мікро- та макроелементів, основні з яких: йод, залізо, мідь, магній, калій, кальцій, фосфор, цинк та інші.
- Легкозасвоювані жири, які беруть участь в обміні речовин, і інші корисні елементи, які зміцнюють серцево-судинну та травну системи; ензим Q10, широко застосовуваний у косметології.
Користь арахісового масла
Корисні властивості арахісового масла доведені науково. Вміщені в ньому жири, на відміну від шкідливих жирів, не накопичуються в організмі, а швидко розщеплюються і виводяться.
Арахісове масло, крім зміцнення всього організму, використовується:
- У схудненні через легкі жири. Їжа, приготована на ньому, корисна і дуже ситна. Легко можна втамувати голод. Однак потрібно дотримуватися добової норми споживання продукту – 4 ст. ложки через його калорійність. Їм можна заправляти салати з овочів і зелені. При дотриманні дієти з метою схуднення, арахісове масло краще включити в раціон вранці.
- При наборі м’язової маси спортсменами. Продукт через велику кількість калорій, вітамінів і мікроелементів відмінно відновлює сили організму. При підвищених фізичних навантаженнях його корисний склад добре засвоюється м’язами.
- У косметології. Через вміст так званих “жіночих вітамінів” А і Е, а також корисних жирів і мікроелементів його застосування особливо ефективне для сухої і збезводненої шкіри, а регулярне застосування призупиняє процеси старіння. Крім вживання арахісового масла всередину, з нього готують креми для тіла, шкіри навколо очей і живильні маски для обличчя. Мляві і тьмяне волосся можна врятувати, наносячи його самостійно на волосся або змішуючи з іншими інгредієнтами.
Для лікування і профілактики захворювань більше підходить рафінована олія з більшою концентрацією корисних речовин. Воно застосовується:
- Для серцево-судинної системи – зміцнює стінки судин, виводить токсини з організму, служить профілактикою анемії і перешкоджає утворенню холестеринових бляшок.
- При шкірних захворюваннях – прискорює загоєння ран, знімає гнійні запалення, бореться в комплексній терапії при псоріазі і ефективний при шкірному подразненні і діатезі.
- При порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту – використовується в терапії коліту, виразки шлунка і гастриту.
- Під час легеневих захворювань – надає відхаркувальний ефект і мобілізує сили організму для якнайшвидшого одужання.
- Для поліпшення концентрації і зниження напруги при розумовій діяльності, покращує роботу мозку завдяки корисним жирним кислотам.
- При захворюваннях сечостатевої системи, підтримки фертильної функції.
- При захворюваннях опорно-рухового апарату. У арахісовому маслі міститься вітамін D, який бере участь в засвоєнні кальцію і сприяє зміцненню кісток, їх швидкій регенерації при пошкодженні.
Арахісове масло знижує ризик захворіти на рак і цукровий діабет.
Шкода арахісового масла
Незважаючи на велику користь, воно може нашкодити організму:
- Вхідні в нього жирні омега-кислоти при великій кількості в організмі можуть призвести до серцево-судинних захворювань.
- Велика калорійність масла провокує набір зайвої ваги.
- Алергічні реакції при непереносимості арахісу.
- З особливою обережністю варто давати його дітям, оскільки арахіс відноситься до продуктів, які можуть викликати алергію. У дітей воно може викликати набряк в горлі, нудоту і свербіж шкіри. Краще вводити його в раціон після трьох років поступово, починаючи з невеликої кількості. Бажано, спочатку проконсультуватися з лікуючим дитячим лікарем.
- При варикозних захворюваннях, особливо в період міжсезонних загострень.
Протипоказано вживання арахісового масла при подагрі, артриті, гемофілії та бронхіальній астмі.
Поради щодо застосування арахісового масла
Арахісове масло продається в магазинах. При покупці потрібно звертати увагу на колір. Він не повинен бути темним і непрозорим зі сторонніми домішками. Після відкриття упаковки слід зберігати щільно закритим в холодильнику.
При використанні арахісового масла в комплексній терапії для дорослих варто дотримуватися норми – прийом 1 чайної ложки 3 рази на день. Це оптимальна доза для споживання всіх корисних речовин для організму в добу.
У кулінарії на арахісовій олії смажать, заправляють у салати і використовують у випічці. Його люблять за те, що не підгорає, не виробляє диму і при приготуванні деяких страв підходить для багаторазового використання. Арахісове масло дуже добре поєднується з дарами моря.
У косметології можна самостійно приготувати крем, додавши в нього кілька крапель арахісового масла. Такий крем варто обов’язково зберігати в холодильнику, щоб скоротити взаємодію з повітрям і зберегти корисні властивості при низькій температурі.
Наносити крем потрібно на попередньо очищене обличчя легкими масажними рухами. Щоб запобігти першим ознакам старіння шкіри у вигляді дрібних мімічних зморшок навколо очей, потрібно на ніч наносити арахісове масло круговими рухами по напрямку від перенісся до скроні. Досить буде однієї або двох крапель, які потрібно капнути на подушечки пальців, а потім вже нанести на шкіру.