Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Артишок – цінний трав’янистий багаторічник, що належить сімейству айстрових. Його культивують з метою збору розкритих квіткових бутонів. У цій статті ми розглянемо користь і шкоду артишоків для здоров’я.

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Біохімічний склад

Він в артишоку унікальний. Ця рослина – комора антиоксидантів, вітамінів, мінералів і мікроелементів. Клітковина, що входить до його складу, сприяє нормалізації стільця, перешкоджає утворенню жирових відкладень на стінках внутрішніх органів.

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Вітамін K благотворно впливає на кровоносну систему і метаболізм. Завдяки великій концентрації заліза артишоки є відмінним засобом від недокрів’я. Міститься в цій рослині і мідь.

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Також варто відзначити, що в ньому присутні ще такі корисні речовини, як поліфеноли.

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Користь і протипоказання

Тепер безпосередньо поговоримо про користь і шкоду артишоку для організму людини. Ще в Стародавніх Греції та Римі ця квітка використовувалася для створення ліків проти подагри і жовтяниці. Крім того, його застосовували як афродизіак.

На сьогоднішній день науково доведені сечогінні і жовчогінні властивості артишоку. Його екстракт застосовують як сильнодіючий пробіотик для відновлення мікрофлори кишечника.

А завдяки міститься в рослині лютеоліну можна домогтися:

  • зниження холестерину;
  • зменшення ризику тромбоутворення;
  • нормалізації артеріального тиску.

Застосування артишоку є відмінною профілактикою хвороби Альцгеймера. Завдяки інуліну вживання квітки сприяє зростанню корисних бактерій в кишечнику.

  • Ось ще список того, чим корисні артишоки:
  • активізація вироблення жовчі, що дозволяє швидко очистити організм від шлаків і токсинів;
  • попередження виникнення шлункових розладів, печії і нудоти;
  • допомога при позбавленні від зайвої ваги;
  • допомога при цукровому діабеті;
  • збільшення засвоюваності йоду щитовидкою;
  • уповільнення старіння;
  • захист шкіри від ультрафіолету.

Ця рослина протипоказано:

  • алергікам;
  • хворим на сечокам’яну хворобу;
  • пацієнтам, що страждають від газоутворення або діареї;
  • дітям молодше 10 років;
  • годуючим матерям;
  • людям з низьким артеріальним тиском.

Чим корисний артишок жінкам

Повною мірою користь артишоку для жінок проявляється в період виношування дитини. Він полегшує токсикоз, дозволяючи забути про нудоту вранці.

  1. Крім цього, включення його в меню на пізніх термінах вагітності дозволяє нормалізувати діяльність жовчного міхура в умовах тісного простору.
  2. Благотворно впливає артишок і на шкіру обличчя, підтягуючи її, і додаючи їй пружності та здорового сяйва.

Способи лікування за допомогою артишоку

Цілющі властивості помічені не тільки в квіткових бруньках, а й біля коріння, а також іншої зеленої частини рослини.

Настоянка

Бутони і листочки дрібно порізати, засипати в тару з темного скла і залити спиртом. Врахуйте, чим більше обсяг сировини, тим більша концентрація готової настоянки.

Тривалість настоювання в темному, прохолодному місці – 2-3 тижні. Причому тару з ліками необхідно систематично струшувати – так результат вийде більш насиченим.

  • Після закінчення часу настоянку потрібно акуратно процідити і прибрати в холодильник.

Правила прийому: по 1 ст. л. 3 рази на добу, попередньо розбавивши склянкою води. Це прекрасний засіб для очищення печінки, виведення надлишків жовчі і позбавлення від набряклості.

Відвар з корінців

Рекомендований діабетикам і людям з високим вмістом холестерину. Корінці дрібно порізати, залити окропом і залишити настоюватися на 60 хв. Процідити і приймати по 0,5 склянки на сніданок і вечерю.

Сік

Зробити його легко – потрібно просто використовувати соковижималку. Правила вживання: 1 ст. л. 3 рази на добу.

Свіжий сік знижує цукор, допомагає боротися з неврологічними проблемами. Його застосовують і в косметології, оскільки він має антисептичний ефект. Для збереження соку його допускається заморозити.

Підводячи підсумки, потрібно відзначити універсальність цієї рослини. Його використовують не тільки в медицині і при виготовленні косметичних засобів, але й в кулінарії. Бутони маринують, смажать, додають в заправки для салатів і соуси та ін.

Фото артишоку

Будь ласка, зробіть репост

Артишок: користь і шкода, лікувальні властивості та протипоказання до застосування:

Артишоки – що це таке? Кулінарні делікатеси з оригінальним вишуканим смаком, ефективні природні засоби, що містять в своєму складі безліч активних речовин, незвичайні овочі, які нескладно виростити на власній ділянці – це і є артишоки.

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгукиТрав’янисті рослини культивувалися ще стародавніми єгиптянами, римлянами і греками. Сьогодні основним постачальником такого унікального продукту, що вирощується в якості овочевої культури, є Іспанія, Італія, Греція, Франція і американський штат Каліфорнія.

Артишок в кулінарії

У їжу вживається плід артишоку, який представляє собою нерозпустилися квіткову бруньку з м’ясистими лусочками зеленого кольору і смаком, що віддалено нагадує волоський горіх.

Плоди маленького розміру ідеальні як закуска, середні – гарні для кулінарної обробки, а розпустилися сині квітки оригінальні як декор. Такий продукт можна готувати будь-якими способами: смажити в панірувальних сухарях, запікати на вугіллі, проварювати у вині, фарширувати, бланшувати, консервувати.

Заморський плід смачний в салатах і омлетах, незрівнянний в пирогах і піці, неповторний в складі пасти. Калорійність 100 грамів артишоку становить 28-47 ккал.

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Очищення «земляної колючки» (саме так перекладається назва розглянутого нами рослини з арабської мови) вимагає певної вправності: спочатку потрібно відламати зовнішні, грубі по структурі листя. Потім підстригти внутрішні ніжні, зішкребти залишені ворсинки, діставшись, таким чином, до головної мети – м’ясистої серцевини.

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Важливим фактором повного розкриття смакових якостей овоча є його свіжість; не рекомендується зберігати продукт довше 3-5 днів, адже вже буквально після зрізки він починає втрачати свій аромат і насичуватися іншими запахами. При зберіганні артишок темніє; цей процес можна зупинити, зануривши овоч у воду з оцтом або лимонним соком.

Хімічний склад

Артишок, користь і шкода якого були оцінені ще кілька століть тому, здатний лікувати людей. Цілющі властивості рослини пояснюються його багатим хімічним складом:

  • солі заліза, магнію, кальцію, фосфору, цинку, калію, селену, натрію, міді;
  • вітаміни А, В, К, Е, С;
  • клітковина;
  • вуглеводи;
  • органічні кислоти;
  • дубильні речовини;
  • білки;
  • аскорбінова, хінна, кофеїнова кислота.

Артишок: користь

Корисні властивості артишоку по достоїнству оцінені народною медициною. Високий вміст інуліну, що заміняє крохмаль, дозволяє їсти плоди рослини людям, які страждають на цукровий діабет.

Вживання артишоків благотворно впливає на травну систему і особливо актуально при отруєннях їжею, алкоголем або ліками. Чаї і відвари на основі трав’янистої рослини містять високий відсоток солей калію і натрію, допомагають зменшити кислотність шлункового соку при гастритах.

Унікальний продукт вважається високоефективним засобом, що надає желчогінну і сечогінну дію. Завдяки багатому хімічному складу артишок для печінки — просто знахідка! У складі різних препаратів продукт використовується при хронічному гепатиті, нефриті, нирковій недостатності, холециститі, цирозі (початковій стадії).

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Артишок, користь і шкода якого особливо цікаві шанувальникам народної медицини, є відмінним засобом для відновлення мікрофлори при прийомі антибіотиків.

джерело клітковини

Унікальний овоч має здатність гальмувати розвиток злоякісних пухлин. Це багате джерело клітковини, що сприяє:

  • нормалізації холестерину і цукру в крові;
  • виведенню токсичних речовин з організму;
  • стимуляції травлення;
  • здоров’ю мікрофлори кишечника;
  • регулюванню ваги.

Артишок, користь і шкода якого вивчаються у всьому світі, завдяки високому вмісту антиоксидантів наповнює організм енергією, дає сили і уповільнює старіння.

У 100 г продукту міститься 7 г клітковини; денна норма становить 30-35 г.

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Постачальник фолієвої кислоти

Артишок, користь і шкода якого залежать від обсягу його споживання, містить в своєму складі велику кількість фолієвої кислоти (вітаміну В9): 20% від добової норми дорослої людини, або 68 мкг на 100 г продукту. Даний елемент є незамінним учасником таких процесів в організмі, як:

  • синтез клітин крові (лейкоцитів, еритроцитів, тромбоцитів);
  • синтез амінокислот і РНК, що особливо важливо для формування плоду і запобігання дефектам його розвитку;
  • нормалізація обміну речовин і травного процесу;
  • регуляція хімічних процесів і розвитку нових клітин;
  • регенерація шкірного покриву;
  • підвищення активності ферментів.

Фолієва кислота підвищує в організмі кількість метіоніну – будівельного матеріалу для «гормону радості» (серотоніну). Саме тому вітамін В часто називають «вітаміном гарного настрою».

Застосування в народній медицині

Сік рослини благотворно впливає на стан волосся, зміцнює їх коріння. Його властивості були оцінені ще в Стародавній Греції: вже тоді цілющу рідину втирали в шкіру голови, борючись з облисінням.

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Сік артишоку використовується для полоскання ротової порожнини при стоматиті і неприємному запаху з рота.

Вважається, що цей приємний на смак і запах напій ефективний при запальних процесах кишечника і шлунка. Листя артишоку, додані в страви, допомагають регулювати холестерин.

Чим корисний артишок для печінки і жовчного міхура? Лікувальні властивості даного продукту полягають в гепатопротекторну і жовчогінну дію. Застосовується рослина у вигляді відвару суцвіть: 40 г сухої сировини потрібно залити окропом (1 літр), настояти, процідити. Пити 3 рази на день по 1 склянці за 20 хвилин до їди.

Відвар листя виводить зайвий холестерин, очищає кров, зміцнює судини, активізує функціонування центральної нервової системи. Приготувати зілля легко: 2 ст. л. сухої сировини потрібно залити 1 літром окропу, настояти 30 хвилин, профільтрувати. Пити 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Разова дозування – 1 склянка. За смаком рекомендується додавати мед.

Компреси з відварів на основі артишоку добре допомагають при кропивниці, екземі і псоріазі.

Артишок для сексуальної сили

Артишок вважається найсильнішим афродизіаком, стимулюючим і відновлює статевий потяг. Дана властивість рослини використовувалося за часів Катерини Медічі французькими дамами, які вживали його плоди для посилення привабливості, пристрасті і розкріпачення. Занадто розбещене поведінка стала причиною, чому жінкам у цій країні заборонили їсти артишок.

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Здатність культури посилювати статевий лібідо і відновлювати сексуальну функцію була підтверджена сучасними сексологами. Свіжовичавлений сік рослини (приблизно ¼ склянки), що вживається щодня (вранці і ввечері), допоможе чоловікам, які мають проблеми з потенцією.

Якщо в статевій сфері ніяких розладів не спостерігається, артишок можна використовувати для посилення сексуального потягу. Відмінним варіантом стане романтична вечеря, на якому ви приготуєте страви, в складі яких міститься артишок.

Відгуки лікарів щодо вживання цього унікального продукту для підвищення чоловічої витривалості свідчать: у всьому повинна бути міра! При безконтрольному прийомі можливе загострення хронічних хвороб і розвиток запальних процесів.

Екстракт артишоку: застосування

Навіть прихильники офіційної медицини (лікарі) рекомендують своїм пацієнтам застосовувати екстракт артишоку, що входить до складу великої кількості препаратів і біологічно активних добавок.

Зокрема, цілющу речовину використовується як жовчогінний засіб або гепатопротектор (позитивно впливає на роботу печінки) у комплексному лікуванні цирозу печінки, жирового гепатозу, гепатиту, холециститу, дискінезії жовчовивідних шляхів.

Може призначатися разом з антибіотиками з метою захисту печінки від токсичного впливу лікарських засобів.

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Екстракт рослини характеризується жиросжигаючими властивостями, тому багато власників надлишкових кілограмів звертаються до даного препарату за допомогою. Лікарі артишок для схуднення не призначають, оскільки насправді овоч більше шкідливий для фігури, ніж корисний: посилює апетит, тим самим сприяючи максимальному засвоєнню калорій. Тому краще вживати його після їди.

Екстракт артишоку, зазвичай випускається в капсулах, слід приймати за призначенням лікаря за 15-30 хвилин до їжі 3 рази на добу. Добова доза – 20-30 мл. Тривалість лікування від 2 тижнів до 1 місяця, не більше. Далі необхідно зробити перерву в 1-2 місяці, після чого повторити терапію.

Артишок: протипоказання

Не рекомендується використовувати артишок у лікувальних цілях при гастриті, гіпотонії (зниженому кров’яному тиску), жовчнокам’яної хвороби, хронічної ниркової недостатності, а також індивідуальної нестерпності. Іноді прийом препаратів на основі артишоку може викликати ряд побічних ефектів:

  • діарею;
  • біль в животі;
  • печію;
  • метеоризм;
  • нудоту.

Варто відзначити, що побічні ефекти не є частим явищем, а можуть виникати при тривалому застосуванні препарату або перевищенні його дозування.

Відповідаючи на питання: «Артишоки – що це таке?», можна з упевненістю заявити:

  • Це корисні овочі, особливо важливі для печінки.
  • Це прикраса будь-якої страви.
  • Це виробники «гормонів радості».
  • Це афродизіаки.

Артишок, властивості якого в повній мірі вивчені як офіційною, так і народною медициною, повинен стати обов’язковою складовою раціону людини. Це овоч для здоров’я, для любові, для хорошого настрою!

Корисні властивості і калорійність артишоку – Поради

  • Артишок: склад, калорійність, рецепти, корисні властивості і протипоказання
  • Корисні властивості артишоку, харчова цінність артишоку, склад і шкода, як готувати артишок
  • Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки
  • Артишок: корисні властивості, склад і калорійність артишоку
  • Артишок: корисні властивості, склад і калорійність артишоку. Артишок в медицині та кулінарії: рецепти
    • Артишок в медицині. Лікування артишоком
    • Суп з артишоком: рецепт і приготування

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Добрий день, дорогі читачі! Напевно, багато господинь зустрічали на прилавках магазинів дивний продукт. Не те реп’ях, не те айстри садові!? І що це таке? І як його готувати?

Ось про цей незвичайний рослині, яке називається – артишок, про корисні властивості і протипоказання ви дізнаєтеся в цій статті.

Артишоки є цікавими овочами з оригінальним смаком, що вирощуються в основному в південних країнах.

Їх особливо люблять готувати американці, французи, італійці. Їстівними вважається квіткова брунька з товстими лусочками.

Дрібні плоди використовують в якості закуски, середні вживають після теплової обробки. Це ще дуже красивий синій квітка, яким навіть декорують приміщення.

Артишок: корисні властивості і чому його треба вживати в їжу

До складу артишоку входить інулін, необхідний людям з цукровим діабетом.

Артишоки допомагають при отруєння організму від неякісної їжі, спиртними напоями або ліками.

Препарати з овоча багаті солями калію, натрію. Вони благотворно впливають на шлунок, знижуючи його кислотність. Це актуально при деяких формах гастриту.

Дивовижний овоч має жовчогінну та сечогінну властивість. Це дуже корисно для печінки.

Артишок використовують для виробництва лікарських засобів, що застосовуються для лікування гепатиту, особливо в хронічній формі, нефриту, ниркової недостатності і холециститу, спочатку захворювання цирозом.

Під час прийому антибіотиків, уражається мікрофлора кишечника. Вживання артишоків сприяє її відновленню.

Дивовижний овоч приводить в норму кількість холестерину і цукру в кровоносних судинах.

Артишоки очищають організм від шкідливих речовин, на зразок шлаків і токсинів.

Завдяки великій кількості антиоксидантів, артишоки наповнюють організм енергією, уповільнюють старіння.

Фолієва кислота використовується для утворення клітин крові, синтезу амінокислот. Це приносить користь для вагітної жінки, для профілактики вад у розвитку дитини. Фолієва кислота збільшує вироблення серотоніну, активує оновлення клітин епідермісу.

Соком рослини змащують коріння волосся, для профілактики облисіння. Соком також полощуть рот, для запобігання стоматиту і неприємного запаху. Вживання соку підвищує чоловічі здібності в інтимній сфері.

В’єтнамці з листя артишоку заварюють чай, особливо, якщо є запалення в шлунку або в кишечнику.

Сексологи переконалися, що овоч підсилює лібідо і нормалізує сексуальну функцію.

Артишок посилює апетит, тому є його слід після основного прийому їжі.

Рослина зміцнює зубну емаль, нігтьові пластинки і волосся.

Калорійність і хімічний склад артишоків

Артишок: склад

Артишоки запікають, фарширують, бланшують, консервують і навіть варять у винних напоях. Його застосовують для приготування коктейлю. Овоч входить до складу салатів, пасти, піци, омлету.

Особливо корисний артишок в перші 3-4 дні після зрізання. Тоді він містить багато солей заліза, калію, натрію, міді і вітамінів.

Крім того, в артишоку виробляється достатньо клітковини, вуглеводів, органічних кислот, дубильних речовин, білків.

Є в овочі багато кислоти: аскорбінової, хінної, кофеїнової, фолієвої, необхідні для життєдіяльності організму.

Артишок в кулінарії. І рецепти приготування артишоків

Готувати артишоки необхідно тільки в емальованому посуді, інакше вони почернеють. Ножем з гострим лезом відрізають всі бурі або пошкоджені листя.

Кожен лист приблизно на 1/3 зрізають, він не годиться для їжі. Листи миють і місця зрізу змащують соком лимона, щоб вони не потемніли. Овочі складають у друшляк, корінцями вгору.

Ємність опускають в окріп на півгодини. У воду також слід додати сік лимона, достатньо 4-х ложок на літр окропу. Тоді артишоки залишаться зеленуватого кольору. Листя готових овочів легко відокремлюються. Для приготування холодної закуски листя остуджують, опускаючи в прохолодну воду, яка повинна стекти повністю.

Чайною ложкою вискребають серцевину і викидають, вона не їстівна.

Для приготування теплих закусок, у середину овоча наливають соус Голландез або рослинного масла. Поліпшить смак додавання базиліка, естрагону, чебрецю або соку апельсина. При вживанні від овоча відривають по 1 листу і змочують його в соусі, висмоктують м’якоть, використовуючи ніж і виделку.

Тушковані артишоки

Як гарнір до м’яса або риби. Зварені листя артишоку накладають на сковороду, змащену оливковою олією. Додають 3 зубчики часнику і тушкують 5 хвилин. Слідом на сковороду наливають половину склянки білого вина.

Як тільки вино випарується, посипають овочі подрібненою зеленню петрушки і наливають 2 склянки овочевого бульйону. Закривають сковороду і залишають для гасіння ще на 10 хвилин. При відкритій кришці варять ще трохи і солять, перчать за смаком.

Салат з артишоками

Щоб приготувати салат необхідно 200 гр. свіжих артишоків, пекінську капусту, сік граната, варену курятину і 2 великі ложки лляної олії.

Артишоки тримають над парою протягом 3-х хвилин. Капусту нарізають на маленькі шматочки і змішують з соком граната за смаком. Кладуть шматочки курятини та остиглі листя артишоку. Поливають олією.

Приготування коктейлю з артишоку

Щоб приготувати цілющий коктейль для зміцнення імунітету, доведеться через блендер пропустити листя овоча. Перемішують 50 мл отриманої суміші, 15 мл імбирного чаю, 50 мл березового соку. Почекати близько 25 хвилин, і коктейль готовий до вживання. Пити краще натщесерце і з крапелькою меду.

Приготування артишоків по-римському

Щоб приготувати римські артишоки, доведеться в миску наполовину налити воду і додати сік половини лимона. Артишоки обробляють, зрізаючи тверді листя, неїстівну середину, але зберігаючи черешки, і ненадовго кладуть в миску.

Черешки овоча очищають від жорстких волокон, дають висохнути і роздрібнюють їх разом з 2 зубчиками часнику і гілочкою петрушки. Артишоки сприскують оливковою олією. Потім накладають в жаростійкий ємність з додаванням 350 мл води, варять 1 годину. Перед їжею блюдо слід посипати м’ятою.

Чай з артишоку

Навіть з дрібних плодів можна приготувати корисний чай. Їх сушать, подрібнюють. Півтори щіпки отриманої маси кладуть в ємність і наливають склянку окропу.

Вживати слід двічі за 20 хвилин до трапези щодня. Для лікування органів травлення доведеться пити після прийому їжі. Для поліпшення смаку в чай кладуть краплю меду або трохи цукру.

Чай можна придбати в магазині, на упаковці має бути написано: «Tra Atiso Tui Loc» або «Artichoke».

Артишок смажений

Плід варять 30 хвилин, поділяють навпіл і смажать на сковороді з додаванням соняшникової олії. Солять і додають спеції за смаком. Артишоки слід обсмажувати з двох сторін до появи скоринки.

Приготування артишоку в мікрохвильовці

Після очищення 4-х плодів, їх розрізають на 2 половинки і солять. Збризкують лимонним соком і оливковою олією, посипають чебрецем, розмарином і на 10 хвилин викладають у жароміцних ємність, яку можна використовувати в мікрохвильовці.

Приготування артишоків в духовці

Перед вживанням артишоку не завадить проконсультуватись з дипломованим фахівцем, особливо малюкам і вагітним жінкам.

Редиска і бадилля редиски: склад, калорійність, користь і шкода здоров’я… Картопля: склад, калорійність, користь і шкода для організму людини. Огірки: склад, калорійність, користь і шкода для здоров’я і краси. Корисні властивості для здоров’я червоного буряка (вареного і сирого) і соку… Часник: склад, калорійність, користь і шкода для здоров’я і краси. Брюсельська капуста: склад, калорійність, користь і шкода для організму… Кабачки: склад, калорійність, користь і шкода для схуднення і здоров’я. Японська редька дайкон: калорії, норма в день, користь і шкода для організму. Ріпа: склад, калорії, корисні і лікувальні властивості, рецепти

Корисні властивості артишоку, харчова цінність артишоку, склад і шкода, як готувати артишок

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Артишок відносно недавно став користуватися попитом серед споживачів колишніх країн СНД, хоча світові він відомий 5000 років. Ще стародавні греки і римляни цінували цей овоч за його смакові якості, а пізніше – за цілющі. Кожному варто «познайомитися» з артишоком, тим більше, що обмежень у його вживанні практично немає.

Хімічний склад артишоку, його калорійність

Харчова цінність 100 г:

  • Калорійність: 28,2 кКал
  • Білки: 1,2 г
  • Жири: 0,1 г
  • Вуглеводи: 6 г

Показати весь список »

  • Харчові волокна: 0,5 г
  • Органічні кислоти: 0,1 г
  • Вода: 90 г
  • Моно- і дисахариди: 5 г
  • Крохмаль: 0,5 г
  • Зола: 1 г

Макроелементи:

  • Кальцій: 15 мг
  • Магній: 9 мг
  • Натрій: 20 мг
  • Калій: 238 мг
  • Фосфор: 34 мг
  • Хлор: 47 мг
  • Сірка: 15 мг

Вітаміни:

  • Вітамін A: 0,02 мг
  • Вітамін PP: 0,6 мг
  • Вітамін A (РЕ): 20 мкг
  • Вітамін B1 (тіамін): 0,04 мг
  • Вітамін B2 (рибофлавін): 0,05 мг
  • Вітамін B6 (піридоксин): 0,2 мг
  • Вітамін B9 (фолієва): 18,5 мкг
  • Вітамін C: 5 мг
  • Вітамін PP (ніациновий еквівалент): 0,7992 мг

Мікроелементи:

  • Залізо: 0,4 мг
  • Цинк: 0,29 мг
  • Йод: 2 мкг
  • Мідь: 135 мкг
  • Марганець: 0,21 мг
  • Фтор: 14 мкг
  • Молібден: 10 мкг
  • Бор: 100 мкг
  • Кобальт: 1 мкг
  • Алюміній: 815 мкг
  • Розглянутий продукт на 85% складається з води, в ньому також є клітковина, білки і вуглеводи, а ось жири відсутні повністю.
  • Цей овоч багатий на вітаміни групи В – ніацин, фолієва кислота, піридоксин та інші.
  • Дуже цінний артишок тим, що має у складі вітамін К – цей елемент рідко зустрічається в продуктах, хоча і необхідний організму для нормального обміну речовин і синтезу білків.
  • Калорійність цього продукту дуже низька – всього 28 ккал на 100 грам, але в його складі є практично повний комплекс необхідних для нормальної життєдіяльності елементів – цинк, залізо, мідь, натрій, фосфор та інші.

Корисні властивості артишоку

Артишок – ідеальний продукт для хворих на цукровий діабет, тому що містить у собі вуглеводи, зокрема, інулін – він замінює крохмаль і не провокує «стрибки» цукру в крові. Розглянутий овоч лікарі настійно рекомендують включати в харчування діабетиків – він абсолютно нешкідливий, але робить звичні страви більш пікантними на смак і додає різноманітності в їжу.

Часто артишок використовують при отруєннях різної етіології – цей продукт сприяє очищенню печінки і нирок від токсинів, покращує і прискорює обмінні процеси. Навіть жінкам у період вагітності рекомендується вводити в меню розглянутий овоч – він допоможе організму впоратися з підвищеним навантаженням і запобігає появі порушень в роботі нирок.

Артишок використовується і при захворюваннях органів травної системи – його потрібно вживати людям з діагностованими холециститом, хронічним гепатитом, нирковою недостатністю, нефритом.

Якщо була проведена операція на печінці чи нирках, артишок буде обов’язково включений у дієту на реабілітаційний період. Цей продукт добре допомагає впоратися з такими неприємними явищами, як метеоризм, нудота, тяжкість у шлунку.

Цілителі використовують розглянутий продукт для вирішення наступних проблем зі здоров’ям:

  • набряки обличчя і верхніх/нижніх кінцівок;
  • прогресуючий ревматизм;
  • серцево-судинні захворювання;
  • стоматити і тріщини мови в дитячому віці;
  • запалення слизової шлунка і кишечника.

Артишок також добре підвищує апетит – це дуже важливо для людей, які пройшли хіміотерапію. Смак цього овоча досить незвичайний і нагадує горіх, але навіть невелика кількість артишоку здатна викликати апетит.

Шкідливі властивості артишоку

Насправді шкоди від артишоку практично немає. Його потрібно з обережністю вживати тільки в двох випадках:

  1. Жінка перебуває в періоді лактації і годує дитину грудьми – розглянутий овоч може вплинути на кількість молока, знизити його.
  2. В анамнезі є жовчнокам’яна хвороба – вживання артишоку може призвести до руху каменів і закупорки жовчних проток.

Зверніть увагу – лікарі не забороняють вживання артишоку в обох цих випадках, а просто рекомендують знизити його кількість і уважно спостерігати за станом здоров’я.

Деякі лікарі стверджують, що артишок вкрай небажано вводити в меню людям з гіпотонією (знижений артеріальний тиск) і гастритом зі зниженою кислотністю. Але у разі якщо цей овоч вживати в малих кількостях, ніякої шкоди завдано не буде.

Як готувати артишок

У кулінарії розглядуваний продукт широко застосовується – його варять у вині, запікають в духовці і на вугіллі, смажать, фарширують і бланшують. Нерідко артишок у сирому вигляді додають в різні салати, подають його як пікантне доповнення до м’ясних страв.

Щоб вживати артишок грамотно, потрібно запам’ятати декілька рекомендацій від фахівців:

  1. Свіжий артишок потрібно вживати відразу після покупки – так він буде набагато смачніше. У будь-якому випадку, зберігати овоч більше 5 днів не варто, навіть якщо він проведе цей час у холодильнику.
  2. Якщо купили дрібні артишоки, їх сміливо можна вживати у свіжому вигляді – просто з’їжте їх як яблуко. Середні за розмірами артишоки також дозволено вживати в сирому вигляді, але найбільш повно вони розкриють свій смак в омлетах, запіканках і смажених м’ясних стравах. А великі артишоки потрібно обов’язково піддавати термічній обробці, причому тривалій – корисні властивості при цьому не «випаровуються».
  3. Якщо на прилавку магазину або ринку побачили занадто великий артишок з розкритими пелюстками, краще його не купувати – вік цього овоча уже великий, та й зберігається він довго, тому навряд чи зможе принести якусь користь.

Смак артишоку дуже цікавий – поєднання горіха і відвареної капусти, як характеризують його любителі кулінарних шедеврів. Насправді, багатьом людям артишок категорично не подобається за смаком, але потрібно спробувати його ще раз, щоб зрозуміти його пікантність і оцінити.

Артишок вважається одним з найбільш корисних овочів для організму. Він не тільки сприяє поліпшенню, зміцненню здоров’я, але й реально допомагає впоратися з деякими хворобами. Навіть якщо самопочуття відмінне і нічого не турбує, артишок бажано вводити в своє меню – поліпшення обмінних процесів, зниження маси тіла і зміцнення імунітету ще нікому не завадило.

Артишок: корисні властивості і протипоказання

Артишок: корисні властивості та протипоказання, фото, відгуки

Опис рослини

Артишок (лат. Cynara) – це багаторічна, трав’яниста рослина з великим суцвіттям, сімейства складноцвітих, що віддає перевагу теплому і сухому клімату. Він виглядає як нерозпущена квіткова брунька, яка являє собою сукупність великих щільних лусочок. У їжу вживаються саме нижні м’ясисті частини артишоку.

Рідним краєм артишоку є Середземномор’я, Північна Африка і Південна Європа, де його вирощують вже понад п’ять тисяч років. Стебло цієї рослини має зелено-сірий колір, гіллясте, рівне, може досягати до 2 метрів заввишки.

Квіти артишоку сині або синьо-фіолетові і являють собою великий кошик, діаметр якого близько 25 см. Цвіте ця рослина в червні та липні.

На сьогоднішній день існує близько 140 різновидів артишоку, але культивуються лише 40 з них.

Варто відзначити! Наукова назва артишоку – Cynara – в перекладі з грецького означає «собака», це можна пояснити схожістю жорстких листя з собачими зубами.

Артишок заслужено вважається дієтичним продуктом. В організмі він відмінно засвоюється; при наявності цукрового діабету його рекомендують як замінник крохмалю. Ще з давніх часів артишок рекомендовано хворим на подагру і жовтяницю. У сучасній медицині існують докази його сечогінних і жовчогінних властивостей.

СКЛАД артишоку

Це продукт харчування, багатий на велику кількість корисних елементів, які необхідні людському організму. У пелюстках артишоку є ефірні масла, які забезпечують вишуканий смак цього продукту. Артишоки вважаються низькокалорійним продуктом, так як в ньому міститься всього 47 ккал на 100 грам сирого продукту.

Найменування кількість добова потреба
калорії 47 ккал 2%
вуглеводи 10.51 г 8%
білки 3.27 г 6%
жири 0.15 г 0.5%
Харчові волокна 5.4 г 14%

Збирають артишок польовий на різних стадіях дозрівання, тому калорійність може відрізнятися. Поживна цінність становить від 30 до 47 ккал / 100 г продукту.

В їжу використовують не всю кошик, а лише її нижню частину. На калорійність впливає спосіб її приготування. Поживна цінність продукту підвищується при використанні масла, вершків та інших калорійних продуктів.

електроліти
натрій 94 мг 6%
калій 370 мг 8%
мінерали
кальцій 44 мг 4%
мідь 0.231 мг 27%
Залізо 1.28 мг 16%
магній 60 мг 15%
Марганець 0.256 mg 11%
фосфор 90 мг 13%
селен 0.2 мкг

Артишок – лікувальні властивості і протипоказання

Артишок – багаторічна рослина з великими суцвіттями. Його батьківщина – всі країни Середземномор’я, Південна Європа і Північна Африка. Відомо, що вирощуванням артишоку займалися ще до нашої ери.

В їжу придатні нижні м’ясисті частини шишки. Квітки артишоку сині або фіолетові, їх діаметр до 25 сантиметрів. Вони зацвітають у середині червня або липні.

Нараховують близько 140 видів рослини, але цілеспрямовано вирощують 40 з них.

Унікальна властивість артишоку – повна засвоюваність. Хворим на цукровий діабет рекомендують замінити гарнір цим продуктом. Екстракт активно використовується в традиційній медицині. Також з артишоку готують багато народних ліків.

Артишок – продукт, багатий на корисні елементи. Всі вони підтримують здоров’я людини. Листя артишоку містять велику кількість ефірних масел. Саме вони надають рослині вишуканий смак. Це низькокалорійний продукт (30-47 ккал / 100 грам залежно від стиглості). Харчова цінність на 100 грам виглядає наступним чином:

Назва Зміст, в грамах
вуглеводи 10,51
жири 0,15
білки 3,27
Харчові волокна 5,4

В їжу придатні лише нижні частини кошика. Хімічний склад кожної окремої рослини може трохи відрізнятися – на це впливають терміни дозрівання та конкретний сорт рослини. Серед корисних речовин в артишоку виділяють натрій, калій, кальцій і інші. Також в складі рослини присутні вітаміни:

  • В9, або фолати, – покращують роботу нервової системи;
  • С, або аскорбінова кислота, – потужний антиоксидант;
  • В1, або тіамін, – виводить токсини з організму;
  • В2, або рибофлавін, – важливий фермент для функціонування внутрішніх органів;
  • В6, або піроксін, – покращує засвоєння білка;
  • К – необхідний для синтезу білків.

Жителі Середземномор’я стверджують, що в артишоку міститься велика кількість афродизіаків. Також цей продукт може впливати на стать майбутньої дитини. У Франції деякий час існувала заборона на вживання цієї рослини жінками. Вважалося, що рослина має потужний збудливий ефект.

Багато хто намагаються лікуватися народними методами. Артишок для них є дуже популярним продуктом. Вчені вивчали цілющі властивості рослини, їм вдалося визначити його користь і шкоду. Воно має корисні властивості:

  • Захищає від токсинів;
  • Перешкоджає утворенню пухлин;
  • Зміцнює імунітет;
  • Прискорює роботу мозку;
  • Відновлює обмін речовин;
  • Покращує засвоєння кальцію;
  • Відновлює роботу травного тракту;
  • Очищує печінку від токсинів;
  • Нормалізує рівень холестерину.
  • Захищає печінку. Продукт є натуральним гепатопротектором. Відомо, що за допомогою екстракту цієї рослини можна вилікувати печінкову недостатність, навіть на запущених стадіях.
  • Нормалізує вироблення ферментів і деяких гормонів. Завдяки унікальному набору вітамінів і органічних кислот в організмі відновлюється вироблення білірубіну і холестерину. Все це позитивно позначається на глікемічному обміні та рівні глюкози в крові.
  • Прискорює вироблення і відтік жовчі. У хімічному складі артишоку близько 7-8% займає цинарин і інші гіркі компоненти. Саме вони сприяють виробленню жовчі та її відведенню в шлунково-кишковий тракт. Таке властивість артишоку перешкоджає утворенню конкрементів.
  • Перешкоджає розвитку запальних процесів. Це забезпечується за рахунок флавонідів. Найбільша їх кількість міститься в молодих нераспустившихся нирках. Артишок дозволяє знизити інтенсивність запальних процесів при гепатиті, а чай з листя цієї рослини усуває неприємні відчуття при виразці або гастриті шлунку.
  • Приводить в норму рівень холестерину і сечовини в крові. В артишоку містяться фосфати, які пов’язують шкідливі компоненти та виводять їх з організму.
  • Відновлює водно-сольовий баланс в організмі. Ця рослина має потужний сечогінний ефект. Невелика кількість чаю з листя артишоку допомагає швидко вивести солі та позбутися постійних набряків.
  • Бореться з диспепсичними розладами. Дуже часто лікарі рекомендують включати артишок у лікувальну дієту, щоб відновити вироблення травних ферментів. Тому рослину активно застосовують при запорах, здутті, нудоті та блювоті.
  • Відновлює організм після зневоднення. Шишки і нирки артишоку містять велику кількість калію та натрію. З цієї причини чай на основі цієї рослини допомагає впоратися з сильним зневодненням. Такий напій рекомендовано вживати після алкогольної інтоксикації.

Користь для печінки

Артишок – рослина, яке представляє величезну користь для всього шлунково-кишкового тракту і печінки в тому числі. Його дія полягає в наступному:

Використання для схуднення

Артишок – одне з найцінніших рослин. Його використовують для підвищення імунітету. Він швидко виводить накопичені шлаки і токсини, відновлює обмін речовин. Також він є відмінним діуретиком і спалювачем жиру. Доведено, що ця рослина сприяє більш швидкій переробці ліпідів.

Артишок розчиняє жири, проте він так переробляє їх, що вони легше залишають організм. Ця рослина містить велику кількість клітковини, яка очищає травний тракт від калових мас.

Ще в артишоку присутні магній, калій і вітамін В1, які змушують організм втрачати вагу.

Якщо ви зможете ввести цей продукт у свій раціон, зможете повільно і впевнено позбавлятися від зайвих кілограмів.

Завдяки своєму багатому хімічному складу артишок популярний як у народній, так і в традиційній медицині. Він є основою для багатьох лікарських засобів. Часто з артишоку роблять лікувальні препарати для відновлення печінки або схуднення.

Екстракт

Екстракт артишоку – найцінніший продукт, призначений для лікування печінки та органів жовчовиділення. Продукт містить мікроелементи, які необхідні для повноцінного функціонування організму.

Чистий екстракт – порошок зеленого кольору. Рослину висушують і ретельно подрібнюють. Отриманий порошок упаковують по 0,5-1 граму. Такі порції призначені для розчинення в теплій воді.

Приймати їх потрібно вранці і ввечері під час їжі протягом 10-12 днів.

Витяжка

Витяжка з артишоку – густа чорна рідина. Її отримують після тривалого впливу високих температур на рослину. Витяжка призначена для розчинення у воді. Досить просто дотримуватися наступного алгоритму:

  1. Розчиніть витяжку в воді в пропорції ¼.
  2. Ретельно перемішайте розчин.
  3. Отриманий засіб приймайте 3 рази на день за півгодини до прийому їжі.

Зберігати готове ліки слід в холодильнику не більше доби. Тривалість лікувальної терапії становить 10 днів. Організм отримує корисні елементи.

Таблетки

Дуже часто артишок можна зустріти в таблетках. Ці БАДи прискорюють вироблення жовчі, мають діуретичну дію, завдяки чому застосовуються для лікування захворювань печінки. Стандартно 1 таблетка містить 590 мг діючої речовини. Приймати їх рекомендовано під час їжі:

  • Дорослим – 2 таблетки 2 рази на день;
  • Дітям – 1 таблетка 3 рази на день.

Тривалість такої терапії повинна складати місяць. Багато лікарів рекомендують приймати препарат «Хофітол», в основі якого лежить артишок. Препарат добре засвоюється організмом, надає потужний відновлювальний вплив на печінку.

Капсули

На фармакологічному ринку представлена ​​достатня кількість капсул з артишоком. Найбільшою популярністю користуються «Artichoke Extract». Вони покращують роботу кишечника, відновлюють організм після отруєння. Приймати такі капсули рекомендовано по 1 штуці тричі на день під час їжі. При появі перших ознак алергічної реакції прийом слід припинити.

Артишок можна використовувати не всім. Він протипоказаний при підвищеній кислотності шлунка, гіпотонії, конкрементах в жовчному міхурі.

Він уповільнює роботу видільної системи, тому заборонений при хронічній нирковій недостатності, а також алергії на сам продукт. Також його можна вживати вагітним, годуючим жінкам і дітям.

Іноді організм переносить суцвіття артишоку погано. У такому випадку можуть виникнути такі побічні ефекти:

  • розлад травлення;
  • гострий біль в животі;
  • здуття;
  • печія;
  • нудота і блювота.

Враховуйте, що вживання артишоку вкрай рідко призводить до появи побічних ефектів. Найчастіше цьому передує передозування екстрактом цієї рослини. Слідкуйте за кількістю артишоку – і жодних побічних ефектів вас не застануть.

Не рекомендується вживати артишок в сирому вигляді. Шлунок може не впоратися з грубими харчовими волокнами. Також не можна готувати розкрилася вже буру розетку – в ній містяться шкідливі ефірні масла. Зберігати свіже рослина можна в холодильнику не більше тижня – після цього терміну він починає накопичувати неприємний запах і шкідливі речовини.

Вирощувати артишок досить просто. Це багаторічна овочева культура з раннім терміном дозрівання. Існує кілька способів вирощування, серед них:

  • Насіннєвий. Найпростіший спосіб, що підходить тільки для південних регіонів. Рослина не переносить заморозки, через що не завжди встигає визріти.
  • Рассадний. Вирощування артишоку як однорічної культури. Насіння висівають в лютому-березні, а перші плоди можна буде отримати вже в серпні.
  • Вегетативний. Артишок нарощує потужну кореневу систему, яку можна розділити. Робити все потрібно ранньою весною.
  • Дітками. Від материнської рослини беруть кущ з суцвіттями, після чого пагони зрізають і садять в горщик. Через деякий час вони вкорінюються і стають повноцінними кущами.

Догляд за артишоком досить простий, він полягає в поливі, розпушуванні, регулярному підживленні і видаленні бур’янів. Потрібно пам’ятати, що це вологолюбна рослина. Щоб воно отримало ніжну текстуру, необхідно не менше 3 разів на тиждень поливати великою кількістю води. Особливо важливо це робити під час закладання бутонів.

Щоб уповільнити випарювання вологи з землі, її необхідно ретельно замульчувати. При цьому переливати артишок не слід – так ви можете загноїти кореневу систему. При посадці не забудьте облаштувати хороший дренаж. Регулярно проводьте позакореневе підживлення, вносьте деревну золу, хлористий калій або суперфосфат.

Ця рослина цінується в харчових цілях, народній медицині, косметології. Висока популярність пояснюється цілющими властивостями.

Для самостійного лікування

Для лікувальних цілей артишок використовують так:

  • Для відновлення печінки і більш активному виробленню і відтоку жовчі застосовують відвар з суцвітть. Для цього на 40 грам квіток береться 1 літр окропу, після чого суміш настоюється 1 годину. Приймати потрібно по склянці 3 рази в день перед їдою.
  • Чай з листя артишоку (20 грам на літр окропу) допоможе поліпшити травлення, позбавить від запорів, нудоти.
  • Вилікувати імпотенцію допоможе 50 грам концентрованого соку з суцвітть. Такий продукт також допомагає при молочниці і стоматиті.
  • Простимулювати ріст волосся. Речовини перешкоджають випаданню, активізують роботу цибулин. Засіб залишають на дермі на 2-3 години, після чого змивають великою кількістю води.

У косметології

Артишок популярний у виробництві косметичних і доглядаючих засобів. Діючі компоненти прискорюють регенерацію дерми, мають антивікову дію. Приготувати косметику з артишоку можна і вдома.

Змішайте кашку з суцвіть цієї рослини з оливковою олією і лимонним соком, після чого нанесіть на обличчя і залиште на 10-15 хвилин.

Отримати додаткову користь допоможе додавання 1 краплі соку рослини в порцію будь-якого крему або маски.

У їжу вживають бутони і м’ясисті пелюстки. Артишок активно фарширують, маринують, солять, використовують в якості начинок для інших страв. Він може виступати в якості гарніру до м’яса.

Салат

Любителі артишоків дуже люблять салат з цієї рослини. Для його приготування потрібні 2 суцвіття, 4 ложки оливкової олії, 1 – лимонного соку, по 100 грам руколи, в’ялених томатів. Також для прикраси беруть винний оцет і 70 грам оливок. Сіль додають за смаком.

  1. Зріжте квітка, стебло і верхні темні листя з артишоку. Ретельно промийте.
  2. Закип’ятіть воду з лимонним соком, додайте туди артишок і варіть протягом 30 хвилин.
  3. Промийте та висушіть листя. Викладіть їх у великій тарілці.
  4. Додайте в’ялені томати.
  5. Змішайте оливкову олію з винним оцтом, сіллю, викладіть все в тарілку.
  6. Смачного!

Паста

Для приготування пасти з цієї рослини необхідно 4 суцвіття, 6 оливок без кісточки, масло, лимонний сік, сир пармезан, дрібно нарізаний часник. Ці інгредієнти занурюють в блендер і ретельно подрібнюють. Якщо маса вийшла дуже густою, можна додати трохи кип’яченої води.

Чай з рослини

Щоб приготувати в’єтнамський артішоковий чай, будуть потрібні листя, стебла і коріння. Напій виходить гірким, проте корисним. Він містить велику кількість вітамінів, інуліну. Чай має імуностимулюючу, що відновлює, гіпертензивну і інші дії.

Leave comment