Бородинський хліб: користь і шкода, калорійність, склад, рецепт

Мало хто замислюється про те, в чому полягає користь бородинського хліба для організму. Насправді це поживний продукт, який необхідно включити в раціон кожної людини за відсутності протипоказань. Особливо хлібобулочний виріб буде корисним для жінок під час схуднення, оскільки воно має позитивний вплив на фігуру.
Склад бородинського хліба
Користь і шкода бородинського хліба безпосередньо залежать від його складу. Він визначається згідно з нормами. Згідно з ними, хлібобулочний виріб випікається з наступних компонентів:
- Житнє борошно.
- Пшеничне борошно 2 сорту.
- Житній солод.
- Цукор.
- Сіль.
- Закваска.
- Патока.
- Прянощі.
Важливо! Бородинський хліб готується виключно заварним методом.
Перераховані вище компоненти дозволяють продукту мати у своєму складі наступні корисні для організму речовини:
- Фосфор.
- Кальцій.
- Вітаміни А, В, Е і РР.
- Натрій.
- Залізо.
- Харчові волокна.
Збагачений бородинський хліб також насичений органічними кислотами.
Калорійність бородинського хліба
Тисячі людей переконані, що бородинський хліб має набагато менше калорій, ніж білий. Хоча насправді все не так.
Зверніть увагу! Калорійність бородинського хліба становить 210 калорій на 100 г продукту.
У невеликому клаптику виробу зазвичай міститься близько 60 калорій. З цієї причини дієтичним продуктом назвати його дуже складно.
Користь бородинського хліба для організму людини
Безперечною є користь бородинського хліба для жінок і чоловіків, дорослих і дітей. Нерідко медики і дієтологи рекомендують його ввести в свій раціон, щоб оздоровити організм і нормалізувати роботу окремих внутрішніх систем.
Необхідно пам’ятати! Регулярне вживання бородинського хліба дозволяє поліпшити роботу кишечника і позбутися від хронічних закрепів.
Хлібобулочний виріб має такими корисними властивостями:
- Попередження появи холестеринових бляшок.
- Поліпшення роботи нервової системи.
- Поліпшення стану шкіри.
- Зміцнення серцевого м’яза і судин.
- Зняття спазмів.
- Нормалізація стану ясен, які страждають від кровоточивості.
- Підвищення апетиту.
- Поліпшення процесу перетравлення їжі шлунково-кишкового тракту.
Крім цього, бородинський хліб насичує організм корисними речовинами, які цінні для схуднення та оздоровлення організму.
З чим поєднується бородинський хліб
Щоб була отримана максимальна користь бородинського хліба, необхідно навчитися вживати його в поєднанні з відповідними продуктами. До них сміливо можна віднести:
- Молоко і кисломолочні напої.
- Оселедець.
- Шпроти.
- Борщ.
- Свіжі огірки і помідори.
- Вершкове масло.
У такій комбінації добре розкривається смак і хліба, і додаткового компонента.
Як вживають хлібобулочний виріб
Пропонується кілька варіантів вживання бородинського хліба.
Важливо! Найкраще їсти такий продукт на сніданок, щоб зарядити організм необхідною енергією на весь день. До того ж він дає відчуття насичення на тривалий час.
Бородинський хліб хороший і в свіжому вигляді, і у вигляді сухариків. Останній варіант вважається більш корисним для організму, зокрема для травлення.
Сухарики на основі бородинського хліба зі спеціями допомагають впоратися з нудотою і заколисування. Також в поєднанні з міцним чаєм вони допомагають позбутися від діареї.
Рецепт бородинського хліба в хлібопічці
Інтерес викликає рецепт бородінського хліба, який роблять в хлібопічці. Його варто запам’ятати кожній людині, яка хоче регулярно балувати себе і інших домочадців смачним і корисним продуктом.
Для приготування бородинського хліба потрібні такі інгредієнти:
- Солод (2 ст. л.).
- Окріп (240 мл).
- Кмин (2 ст. л.).
- Пшеничне і житнє борошно (по 210 г).
- Мед (2 ст. л.).
- Сухі дріжджі (1,5 ч. л.).
- Сіль (1,5 ч. л.).
- Мелений коріандр (1 ст. л.).
- Соняшникова олія (2 ст. л.).
- Винний оцет (2 ст. л.).
Спочатку слід пересипати солод в чисту миску, після чого залити доведеною до кипіння водою. Компонентам потрібно дати час на охолодження. Після їх переливають в хлібопічку. Сюди ж додають мед, рослинне масло і оцет.
Борошно потрібно просіяти і додати кмин. Їх теж поміщають в ємність для випікання хліба. Тепер справа за іншими інгредієнтами.
Рекомендується випікати бородинський хліб в режимі «Французька випічка». Колір скоринки буде середнім, а вага дійде до 750 г.
- Час приготування хліба таким способом складає 4 години.
- Перед нарізуванням хліб слід охолодити.
Як вибрати корисний бородинський хліб
Найчастіше хлібобулочний не печуть, а набувають в магазині. Щоб купити дійсно корисний продукт, необхідно відповідально підходити до питання його вибору.
При покупці бородинського хліба потрібно звернути увагу на наступні моменти:
- Хліб повинен мати специфічний аромат.
- Скоринка повинна бути хрусткою.
- Хороший хліб при натисканні на нього швидко приймає первісну форму.
- М’якуш виробу повинен бути еластичним, мати коричневий відтінок.
Необхідно купувати тільки свіжий хліб, у якого відомі склад і термін виготовлення.
Бородинський хліб: шкода і протипоказання
Окремій категорії людей бородинський хліб може завдавати шкоди. З негативними наслідками вживання даного продукту стикаються ті, у кого до нього є протипоказання:
- Реабілітація після операції на органах шлунково-кишкового тракту.
- Хвороби травної системи на етапі загострення.
- Цукровий діабет.
- Глютенова непереносимість.
- Індивідуальна непереносимість житнього борошна.
- Підвищена кислотність шлункового соку.
Зловживання бородинським хлібом в першу чергу негативно позначається на роботі травної системи. Тому варто дотримуватися строго позначених дозувань продукту.
хліб Бородинський
Бородинський хліб є традиційним українським продуктом, рецептура якого була розроблена в Київському тресті хлібопечення. До цього часу ніде не зустрічалося дане названня хліба, хоча за однією з версій, вперше Бородинський хліб був спечений в Спасо-Бородінському монастирі, який заснувала вдова генерала Тучкова Маргарита на місці загибелі коханого чоловіка.
Хліб бородинський випускається у вигляді прямокутної буханки різної ваги, має колір темного шоколаду, глянсову верхню скоринку, посипану насінням коріандру.
М’якуш Бородінського хліба ніздрюватий, м’який і пружний, при натисканні швидко відновлює первісну форму. Пряний, трохи солодкуватий смак і аромат хліба Бородінського знайомий з дитинства, неповторний і оригінальний.
Справжній Бородинський хліб випікається заварним способом відповідно до Держстандарту.
Калорійність хліба Бородінського
Калорійність хліба Бородінського становить 208 ккал на 100 грам продукту. Маса нетто: 0,39 кг, 0,7 кг.
Склад і корисні властивості хліба Бородінського
У складі продукту: борошно житнє, борошно пшеничне 2 сорту, вода, сіль, цукор, патока, солод житній, дріжджі, коріандр.
Продукт містить клітковину для нормалізації травних процесів, вітаміни групи В, особливо В1 і В2, які благотворно впливають на стан шкірних покривів, волосся і роботу нервової системи.
Мінеральні речовини, серед яких кальцій, залізо, фосфор і натрій, необхідні організму для нормального функціонування всіх систем. Хліб Бородинський містить складні вуглеводи, які надовго насичують і дають енергію. Рекомендована добова норма споживання хліба Бородінської становить 30 грам.
Шкода хліба Бородінської
Продукт має досить високий глікемічний індекс (71), тому його з обережністю потрібно вживати при діабеті. Хліб Бородинський містить глютен, протипоказаний при целіакії. У невеликих кількостях рекомендується вживати Бородинський хліб всім, у кого є проблеми зі шлунком, через складові прянощі, що входять до складу хліба.
Вибір і зберігання хліба Бородінської
При виборі Бородінського хліба слід віддати перевагу продукту, виробленому перевіреними виробниками, щоб уникнути негативних наслідків.
Буханки повинні бути пружними, з глянсовою скоринкою, без сторонніх запахів і ознак цвілі. Зберігають хліб Бородинський в лляній серветці в хлібниці не більше 3-х днів.
Хліб можна заморозити, він не втратить своїх смакових якостей і корисних властивостей після розморожування.
Хліб Бородинський в кулінарії
Бородинський хліб використовують для приготування холодних і гарячих бутербродів, сухариків, які гарні як закуска до пива чи основа для приготування квасу. Грінки з Бородінського хліба підходять для салатів і закусок.
Бородинський хліб можна приготувати вдома самостійно. Ось один з рецептів.
Складові:
Заварити солод, заливши його 150 мл крутого окропу, і розмішати. Залишити охолонути. Тим часом змішати 250 мл води з медом. Змішати обидва види борошна з дріжджами, сіллю і додати розведені солод і мед.
Додати масло і вимісити м’яке, злегка липнуче до рук тісто. Тісто викласти в змащену олією миску, накрити плівкою і залишити на годину-півтори в теплому місці, до збільшення в об’ємі в 2 рази.
Тісто обминути, викласти в форму для випікання, вистелену пергаментом, змастити водою злегка і присипати коріандром, злегка вдавлюючи його в тісто. Залишити ще на 30-40 хвилин, накривши рушником. Тісто знову підійшло, можна випікати.
Випікати домашній Бородинський хліб в розігрітій до 180 градусів духовці хвилин 40. Час приготування буде залежати від вашої духовки. Після випічки хліб остудити.
Калорійність Бородинського хліба на 100 грам, в 1 шматку
Якщо знати калорійність Бородинського хліба на 100 грам, можна скласти дієтичне меню при схудненні з урахуванням допустимої кількості продукту. Даний сорт хлібобулочних виробів є популярним ще з часів СРСР.
Він не тільки відрізняється дієтичними властивостями, але й вважається корисним для організму людини.
На сьогоднішній день в магазинах представлено широке розмаїття хліба різних видів, але Бородинський вже кілька десятків років займає почесне місце в списку хлібобулочних виробів, які користуються найвищим попитом.
На замітку! Скибочка Бородинського хліба з соняшниковою олією можна використовувати в якості дієтичного перекусу.
Калорійність Бородинського хліба
Поєднується Бородинський хліб з багатьма стравами, а також є вдалою основою бутербродів. Він виділяється незвичайним ароматом і особливим смаком, завдяки чому користується популярністю. Так скільки калорій в Бородинському хлібі?
Середня калорійність Бородинського хліба з розрахунку на 100 грам досягає 208 ккал. Відповідно, в одному шматку хлібобулочного виробу, середня маса якого приблизно дорівнює 30 г, міститься 62 ккал. Що стосується харчової цінності, в 100 грам Бородинського хліба входять:
- білки – 6,9 г;
- жири – 1,3 г;
- вуглеводи – 40,9 г.
Розглядаючи харчову цінність 1 шматка Бородинського хліба, можна відзначити, що в ньому міститься 2 г білків, 12,3 г вуглеводів і 0,36 г жирів.
На замітку! Оскільки вага 1 шт. (Буханець) Бородинського хліба – близько 350 г, його калорійність становить 725 ккал.
Таким чином, можна зробити висновок, що калорійність Бородинського хліба не надто висока, але перевищує аналогічний показник у деяких інших сортів. На доказ представлена таблиця порівняння кількості кілокалорій, що містяться в найпопулярніших видах хлібобулочних виробів.
Таблиця калорійності хліба різних сортів.
Сорт хліба, 100 г | Калорійність, ккал |
білий | 260 |
Бородинський | 208 |
сіруватий | 206 |
З висівками | 227 |
бездріжджовий | 180 |
Склад Бородинського хліба за стандартом
Відповідно до державного стандарту, склад чорного хліба «Бородіно» наступний:
- житнє і пшеничне борошно (темної більше, ніж білої);
- солод житній;
- цукор;
- закваска;
- сіль;
- патока;
- кмин або коріандр для посипання.
Щоб хліб був смачним і якісним, необхідно використовувати виключно свіжу сировину.
На замітку! Сьогодні у продажу є готові суміші для випічки Бородинського хліба. Однак вимоги державного стандарту на них не поширюються.
Тісто для Бородинського хліба готується заварним способом. Зниження калорій у продукті відбувається за рахунок використання меншої кількості пшеничного борошна, яка відрізняється високою калорійністю.
Хімічний склад Бородинського хліба також різноманітний. Він містить практично всі вітаміни і мінерали, в яких потребує організм людини.
Інші добавки
На жаль, сучасна продукція часто не відповідає вимогам державного стандарту. У більшості випадків виробники використовують різні добавки для економії або з іншими цілями. Якщо застосовувати їх в допустимих дозах, вони не завдадуть шкоди здоров’ю. Однак смак дещо зміниться.
Основними видами добавок, які використовуються при виготовленні Бородинського хліба, є:
- поліпшувачі – роблять готовий виріб більш пористим, а також змінюють його зовнішній вигляд в кращу сторону;
- цукровий колер – додає виробу коричневий відтінок;
- заварки – виготовлені на основі червоного солоду, до складу також входить коріандр;
- закваски – для замішування тіста часто використовуються готові житні закваски, в які додають солод.
Залежно від використовуваних добавок може незначно змінюватися колір, смак і навіть калорійність Бородинського хліба.
Корисні властивості
Для борошняних виробів калорійність, яка складає 208 ккал, вважається порівняно низьким показником. Тому Бородинський хліб є дієтичним продуктом. Від нього не варто відмовлятися навіть людям, що сидять на дієті, звичайно, за умови вживання в розумних обсягах.
Крім низького вмісту калорій, корисні властивості бородинського хліба такі:
- відновлює роботу травної системи;
- прискорює метаболічні процеси;
- виводить шкідливі речовини з організму;
- покращує стан кісток, нігтьової пластини і волосся;
- збагачує організм вітамінами і іншими корисними компонентами;
- покращує зовнішній вигляд шкірних покривів;
- відновлює рівень холестерину в крові і сольовий баланс;
- покращує функції серця і судин;
- є профілактикою появи тромбів.
З огляду на широкий перелік корисних властивостей бородинського хліба, його радять включити в щоденний раціон.
Користь для схуднення
Людям, які намагаються скинути кілька зайвих кілограмів, варто замінити білий хліб з пшеничного борошна бородинським. У його складі багато корисних речовин, але калорій менше. Це означає, що бородинський хліб є більш безпечним для фігури.
Однак не варто зловживати продуктом. Незважаючи на те, що калорійність бородинського хліба нижча, ніж у пшеничного, збільшення порції може стати причиною накопичення жирових відкладень.
Шкода бородинського хліба
Незважаючи на великий перелік корисних властивостей, в деяких випадках бородинський хліб може нашкодити здоров’ю. Як правило, це стосується його вживання в надмірних кількостях.
Показаннями для обмеженого споживання бородинського хліба є:
- цукровий діабет;
- підвищена кислотність;
- метеоризм;
- порушення обмінних процесів;
- алергія на прянощі та інші добавки, що містяться в продукті.
При наявності хоча б одного з перерахованих вище станів необхідно знизити обсяги споживання бородинського хліба або повністю виключити його з раціону.
Відео
Смак бородинського хліба знайомий практично кожному. Хто не пробував його з рослинним маслом і сіллю, салом і часником? Бородинський хліб є основним продуктом української кухні.
- Ознайомившись з відео, можна краще розібратися в корисних властивостях бородинського хліба і його калорійності.
Бородинський хліб
Бородинський хліб присутній на полицях магазинів і на столах людей в Україні не один десяток років та є улюбленим завдяки унікальному аромату і присмаку кмину.
Достеменно невідомо, кому вперше прийшла в голову ідея робити хліб з прянощами. Найвірогіднішою є версія про те, що за близьким до класичного рецептом пекли чорний хліб черниці зі Спасо-Бородінського монастиря.
Втративши чоловіка у пам’ятній Бородінській битві, жінка заснувала неподалік від місця його загибелі церкву, яка потім перетворилася в храм. Ставши ігуменею, Тучкова разом з іншими черницями виготовляла особливий поминальний хліб в пам’ять про чоловіка та інших загиблих солдатів.
За менш популярною теорією, рецепт житнього хліба з тмином привіз зі своїх численних поїздок до Італії хімік і композитор Бородін. Так чи інакше, цей вид хліба став родзинкою на столах багатьох людей.
Класичний бородинський хліб випікається з пшеничного та житнього борошна, дріжджів, патоки, житнього солоду, цукру. Цікаво, що з усієї кількості борошна тільки 15% припадає на житнє, все інше – пшеничне. Але навіть цієї кількості достатньо, щоб надати майбутній буханець колір, смак і аромат чорного.
Як і за оригінальним ГОСТом, тісто робиться заварним, завдяки чому хліб залишається свіжим протягом кількох днів; головне – не зберігати його разом з білим хлібом або в целофановому пакеті.
Скоринка у бородинського завжди добре пропечена, без розломів, має товщину 4-5 мм. Верхня частина блискуча і посипана коріандром або кмином. М’якуш пористий і не липкий.
Хліб може випікатися у вигляді як подових, так і фірмових виробів.
Корисні властивості
Здавна вважається, що чорний хліб корисніший для організму, ніж білий. Чим викликана така думка, і чи виправдано воно? Безумовно.
У бородинському хлібі містяться у великій кількості багато необхідних для здоров’я елементів – наприклад, вітамін РР впливає на процес обміну речовин у живих клітинах; вітамін В1 (тіамін) діє на роботу нервової системи і тих її відділів, що пов’язані з травною системою.
Нестача вітаміну В1 обов’язково позначиться на організмі у вигляді закрепів, тому що людям, які страждають від цієї напасті, вкрай важливо вживати бородинський для нормалізації роботи кишечника.
Крім вітамінів, у хлібі містяться мікроелементи:
- фосфор (157 мг);
- залізо (3,9 мг);
- натрій (406 мг);
- калій (235 мг).
А також сполуки білків і корисні ферменти. Для порівняння, добова норма для організму людини в середньому становить: калію 250 мг, заліза 10-15 мг, фосфору 800 мг. Тобто більшу частину необхідних корисних речовин можна отримати всього з одного буханця бородинського!
Не варто забувати про клітковину. За її рахунок у кишечнику покращується перистальтика (тобто, прискорюється просування їжі по ньому), а також відбувається очищення від шлаків і виведення токсинів.
Варто пам’ятати, що вживати продукти потрібно розумно і не захоплюватися, щоб не викликати негативних наслідків.
Акуратніше з хлібом варто бути тим, у кого є проблема з кислотністю шлункового соку, оскільки наявність виразок у шлунково-кишковому тракті не рекомендується вживати занадто багато бородинського. Не варто зловживати хлібом діабетикам і тим, хто страждає від шлункових кольок.
Дієтичні властивості продукту
Калорійність бородинського хліба цікавить всіх, хто стежить за своїм харчуванням і контролює вагу. Радує, що цей сорт хліба рекомендують дієтологи для схуднення.
На один хліб вагою 300 грам (стандартна вага буханця) припадає 207 ккал, де близько 163 ккал припадає на вуглеводи, 27 ккал – на білки, і 17 ккал відходить жирам. Але не варто забувати, що у звичайного білого хліба калорійність ненабагато вище – близько 260 ккал.
Але багато хто все ж таки вважає за краще бородинський через те, що в ньому більше клітковини.
Рецепти приготування харчового продукту
Бородинський хліб в домашніх умовах приготувати легко – благо, є хороші і зрозумілі рецепти.
Рецепт бородинського хліба в хлібопічці
Бородинський хліб в хлібопічці готується з таких інгредієнтів: 360 мл води, 2 ст. л. меду, 100 г борошна пшеничного, 450 г борошна житнього, 1,5 ст. л. оцту з яблук, 2 ч. л. сухих дріжджів, 2 ст. л. масла (рослинного), 1,5 ч. л. солі, 4 ст. л. житнього солоду, зерна коріандру або кмину за смаком.
Виставляємо на хлібопічці режим випічки житнього хліба. В окрему мисочку потрібно висипати солод, залити крутим окропом, перемішати і дати настоятися 7-8 хвилин. В чашу хлібопічки висипати дріжджі, заздалегідь просіяне борошно обох сортів, сіль, додати мед (бажано в рідкому вигляді). Під кінець додати будь-яку рослинну олію, можна і нерафіновану, і оцет.
В отриману суміш додати солод і залити воду. Рідина бажано вливати поступово, орієнтуючись на консистенцію тіста. Якщо тісто намотується на лопатку – все зроблено правильно. Під час готування краще не заглядати щохвилини, щоб не порушувати процес роботи хлібопічки.
Коли бородинський буде готовий, його слід вийняти і покласти на рушник або грати, щоб трохи охолонути.
Бородинський хліб на свіжих дріжджах
Домашній бородинський хліб за цим рецептом готується, використовуючи такі інгредієнти: 300 г борошна житнього, 1 ч. ложка кухонної солі, 170 г борошна пшеничного (можна брати як 1, так і 2 сорт), 1 ст. ложка меду, 15 г свіжих дріжджів, 1 ст. ложка масла (рослинного), 400 мл води, 2 ст. ложки житнього солоду, по 1 ст. ложці кмину і коріандру. Необхідна температура духовки – 180 °С.
У глибоку миску висипати солод, залити 150 мл крутого окропу, залишити охолонути до кімнатної температури. В іншій ємності в 150 мл гарячої води розвести мед і дріжджі, перемішати і залишити в теплому місці, щоб дріжджі забродили. Якщо все зроблено правильно, над закваскою з’являться бульбашки.
Два види борошна потрібно буде просіяти в ємність, додати сіль. Посередині зробити поглиблення, куди влити закваску і солод, воду, що залишилася, і рослинне масло. Змушують до однорідності тісто, після чого дати відстоятися в теплі 1,5 години. Тісто сильно збільшиться в об’ємі. Перед випіканням розділити тісто по формах.
Перед відправкою в духовку насіння кмину і коріандру висипаються зверху на тісто і трохи вдавлюються. Залишити тісто ще на 30-40 хвилин, прогріти духовку. Випікати треба 40 хвилин при 180 °C. Після приготування вийняти хліб на решітку або рушник і дати охолонути.
Перед тим, як нарізати ароматну буханку, слід почекати ще пару годин.
Хліб з горіхами і родзинками
Третій рецепт можна назвати різновидом класичного бородинського. Для приготування такого хліба треба взяти 400 г борошна, обов’язково пшеничного вищого сорту, по 150 г волоських горіхів, порубаних дрібно, і родзинок, 10 г свіжих дріжджів, 100 г житнього борошна, 10 г солі і 350 мл води.
Борошно просівають і змішують з сіллю, дріжджі з брикету додають в суміш борошна і розтирають руками. Ввести воду і замісити тісто ложкою, так як руками буде просто незручно. Ввести в тісто родзинки і горіхи, вимісити, щоб стало гладким і еластичним, додаючи за потребою борошно.
Перенести тісто в миску і дати постояти в теплі, але не більше 1 години. З плином часу розкласти тісто по формах і залишити в них ще на годину. Запікати спочатку 10 хвилин при 220 °C, а потім ще 20 хвилин при 200 °C. Готовий хліб викласти на рушник або решітку і дати охолонути.
Закуски
А ще бородинський хліб можна (і потрібно) використовувати в якості основи для закусок, коли треба терміново придумати щось цікаве до приходу гостей. Наприклад, бутерброди з печерицями.
Для їх приготування треба натерти часником хліб і обсмажити на сковороді. Після охолодження намазати скибочки майонезом або бутербродною пастою, покласти зверху пару часточок печериць і трохи зелені.
Займає зовсім небагато часу, але дуже смачно.
Відмінна закуска під пиво – часникові грінки. Щоб їх приготувати, необхідно порізати хліб невеликими шматочками. На дуже дрібній тертці натерти часник, додати порубаний кріп, перець і сіль, додати трохи оливкового масла. В отриману суміш занурити шматочки бородинського хліба і викласти на деко. Запікати до хрусткого стану в духовці при 200 °C.
Хороший варіант для застілля – бутерброди з сиром і копченою рибою. Для приготування краще взяти скумбрію гарячого копчення, з якої видалити всі кістки. У блендер завантажити м’який сир, сметану, рибу і подрібнити до однорідної маси. Пересипати в мисочку, додати зелень і зелену цибулю, намазати на хліб – готово!
Ароматний і смачний бородинський хліб, так знайомий нам з дитинства, не тільки корисний для організму, але й служить прекрасною основою для легких або ситних закусок.
Калорійність бородинського хліба, вживання при дієті
Крупи і борошняні вироби
Бородинський хліб є найбільш затребуваним в лінійці чорних хлібів. Він добре підходить для дієтичного харчування за рахунок свого складу. Грає роль і низька калорійність бородинського хліба.
Продукт виготовляється з використанням житнього ферментованого солоду, патоки, кисломолочної закваски, житнього та пшеничного борошна. Підходить такий хліб тим, хто хоче схуднути, але не готовий відмовитися від випічки повністю. Користь і шкода цього продукту обумовлені його багатим складом.
- 1. Калорійність продукту
- 2. Склад
- 3. Користь
- 4. Шкода
- 5. Приготування
Калорійність бородинського хліба дозволяє включати його в дієти, спрямовані на зниження ваги і поліпшення фігури.
Енергетична цінність продукту на 100 грамів становить 208 кілокалорій.
Співвідношення БЖУ бородинського хліба:
- білки – 6,9 г;
- жири – 1,3 г;
- вуглеводи – 40,9 г.
До складу хлібобулочного виробу входять наступні інгредієнти:
інгредієнт | маса |
Шпалерна житнє борошно | 300 г |
Пшеничне борошно другого сорту | 170 г |
Червоний житній солод | 20 г |
Цукор або мед | 20 г |
патока | 4 г |
дріжджі | 15 г |
сіль | 10 г |
кмин | 5 г |
коріандр | 10 г |
Крім перерахованих компонентів, до складу хліба можуть входити:
- родзинки;
- кунжут;
- картопляна мука;
- рослинна олія.
Основна маса продукту – це житнє борошно, багата висівками. За змістом калію, магнію, вітамінів групи В і РР і білка вона перевершує пшеничну в 3 рази. Житнє борошно стимулює обмін речовин, знижує рівень холестерину, покращує роботу серця і шлунка. Саме завдяки цим властивостям бородинський хліб вважається дієтичним продуктом, що підходить для схуднення.
Завдяки великій кількості клітковини в складі він нормалізує роботу кишечника. Це буде особливо необхідно людям, що страждають запорами.
Крім корисної житнього борошна, до складу бородинського хліба входять патока, солод, кмин і коріандр. Прянощі сприяють виведенню сечової кислоти, а солод насичений мікроелементами.
Патока, крім великого набору вітамінів, містить корисний неочищений цукор. При цукровому діабеті і підвищеному холестерин помірне споживання бородинського хліба буде корисно для хворого.
У ньому мало жиру (всього 1 г), а також середній глікемічний індекс.
Одним з протипоказань для вживання бородинського хліба може бути підвищена кислотність шлунка. Також продукт не завжди дає відчуття насичення, що здатно привести до переїдання.
Людям, які дотримуються дієти, варто вживати цей хліб з обережністю. Не можна забувати, що його калорійність майже така ж, як у білого.
Можна приготувати бородинський хліб в домашніх умовах. Для початку потрібно вибрати рецепт. Найпоширенішим є варіант, заснований на Гості-39. Рецепт по ГОСТу розрахований на великий обсяг, але його можна адаптувати і для декількох шматків. Незалежно від місця приготування – в духовці або хлібопічці, для цього знадобляться ті ж інгредієнти, які перераховані в таблиці.
Продукт робиться заварним способом. Для приготування двох цеглинок потрібно 300 г закваски. Спочатку робиться заварка. З’єднуються 60 г житнього борошна, 30 г житнього солоду і 240 г води (+70 °C). Все перемішується до однорідної маси і залишається на 6 годин у термосі для оцукрювання.
Наступний крок – приготування опари. Змішують 150 г закваски, запарку, 150 г теплої води і 150 г житнього борошна міксером. Залишають в теплому місці (духовці) на 4 години. Температура повинна бути на рівні +30 °C.
Готують тісто. Для цього опару, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. цукру, патоку, 2 ч. л. коріандру, 30 г води, 90 г борошна пшеничного II сорту перемішують міксером. Потім додають 240 г житнього шпалерного борошна і вимішують тісто.
Сировина викладають у форму для запікання в духовці або в ємність хлібопічки. Форму попередньо потрібно змастити вершковим маслом. На 40 хвилин ставлять температуру +30 °C, потім піднімають до +200 °C. Печуть 60 хвилин.
І коли на все це час знайти? Та й все одно дуже дорого. Особливо зараз. Тому для себе я вибрала інший спосіб …
Бородинський хліб: користь і шкода, калорійність, склад, рецепт
З усіх різновидів житнього хліба корисних властивостей більше всіх у бородинського. Завдяки прянощам він володіє специфічним запахом і кольором. Користь і шкода бородинського хліба вивчені, і дієтологи рекомендують включати делікатес в невеликій кількості в свій щоденний раціон.
Історія походження бородинського хліба
Існує кілька версій походження делікатесу. За однією з них, місце винаходу незвичайного хліба – Спасо-Бородинський монастир. Розповідають, що чорний хлібець готували в пекарні, розташованій поруч із монастирем, спеціально для поминок.
Прихильники іншої версії стверджують, що авторство рецепта належить композитору Олександру Порфировичу Бородіну, який запозичив спосіб приготування в Італії.
Київський трест хлібопечення затвердив рецепт чорного хліба, який став називатися бородинським і до сих пір користується популярністю у багатьох людей.
Склад бородинського хліба
За ГОСТом 5309-50 до складу буханки входять наступні інгредієнти:
- 80% житнього борошна;
- 15% пшеничного борошна 2-го сорту;
- 5% житнього солоду;
- цукор;
- сіль;
- закваска;
- патока;
- прянощі: коріандр, кмин або аніс.
Відповідно до Держстандарту готувати чорний хліб можна тільки заварним способом.
Харчова цінність і калорійність бородинського хліба
Калорійність бородинського хліба становить 200 ккал на 100 грамів. Один шматочок буде містити приблизно 60 ккал. При низькій калорійності делікатес славиться багатим вмістом вітамінів та інших корисних для здоров’я компонентів. У ньому містяться фосфор, кальцій, магній, калій, залізо, натрій, вітаміни РР, Е, А, а також вітаміни групи В.
Показники харчової цінності продукту:
- білки – 6,8 грама;
- жири – 1,8 грама;
- вуглеводи – 40 грамів;
- харчові волокна – 7,3 грама.
Також у виробі міститься певна кількість органічних і насичених жирних кислот, корисні властивості яких допомагають людині виробити необхідну енергію.
Користь бородинського хліба для організму
Корисні властивості хліба пояснюються хімічним складом. Він покращує обмін речовин і нормалізує роботу жовчного міхура і печінки, а також покращує стан судин і серця.
Користь бородинського хліба для кишечника обумовлена високим вмістом в ньому клітковини. Її волокна розбухають і м’яко очищають стінки кишечника від всього непотрібного, допомагаючи органу нормально функціонувати.
Регулярне вживання оздоровлює мікрофлору всього шлунково-кишкового тракту, заспокоює нервову систему і тримає рівень холестерину під контролем, благотворно позначається на рівні артеріального тиску в разі підвищення.
Насіння коріандру і кмин, що містяться в буханці чорного хліба, запобігають розвитку подагри, так як вони вимивають з організму сечовину. Коріандр має й інші корисні властивості: вважається хорошою профілактикою карієсу, зміцнює ясна.
Чи корисний бородинський хліб при схудненні
Користь і шкода бородинського хліба для схуднення проявляються в залежності від способу вживання. Пряний хліб допоможе знизити вагу завдяки клітковині, що виводить шкідливі речовини та підсилює перистальтику кишечника. Також він викликає посилення обмінних процесів в організмі, а це допомагає знизити зайву вагу без шкоди для організму.
Користь бородинського хліба для фігури можлива при помірному вживанні. Дієтологи рекомендують в день їсти не більше двох шматочків. Цього цілком достатньо для насичення і отримання корисних речовин. Однак зловживання смачним хлібом може призвести не до дієтичного, а до зворотного ефекту.
Бородинський хліб: користь і шкода, вживання при схудненні
Хліб і випічка
- 9 тис.
- 6 тис.
- 7 хв.
Калорійність буханки бородинського хліба становить від 200 до 210 ккал в 100 г, а стандартного порційного шматочка вагою 30 г – приблизно 68-70 ккал. Якщо вживати його в міру, то чорний хліб проявить всі свої позитивні якості, насичуючи організм корисними речовинами, очищаючи від токсинів, що перешкоджають процесу нормалізації ваги.
Здоровим людям при його вживанні слід дотримуватися норми, яка залежить від декількох факторів: статі, віку, ваги. Для молодих чоловіків, які займаються важкою фізичною роботою, вона становить 500 г в день, а жінкам рекомендується зупинитися на 200 г. При надлишку ваги необхідно обмежитися двома стандартними шматочками в день.
У первісному рецепті бородинського хліба дріжджі були відсутні. Бродіння забезпечувалося за рахунок використання зрілої закваски – раніше приготованого тесту. Не було в ньому і коріандру, що з’явився в Україні тільки на початку XX століття.
Відповідно до ГОСТ 5309-50, в «радянському» варіанті тесту були присутні:
- борошно житнє шпалерне – 80 г;
- борошно пшеничне, 2-й сорт – 15 г;
- солод житній червоний – 5 г;
- сіль – 1 г;
- цукор – 6 г;
- патока – 4 г;
- дріжджі пресовані – 0,1 г;
- коріандр – 0,5 г;
Що стосується сучасного бородинського хліба, то його склад зазнав незначних змін. Деякі інгредієнти були замінені штучними аналогами, що не кращим чином позначилося на якості кінцевого продукту.
Традиційний хліб можна купити в магазинах натуральних продуктів або приготувати самостійно.
Зміст БЖУ в 100-грамовому шматку наступне:
- білків – 6,9 г;
- жирів – 1,3 г;
- вуглеводів – 40,9 г;
У 100 г бородинського хліба міститься 42 г води.
Продукт багатий мікроелементами: натрієм, магнієм, кальцієм, залізом, фосфором, калієм і вітамінами Е, А, РР, В1 і В2.
Продукт корисний для організму людини завдяки вмісту в його складі таких речовин:
Компонент в складі | Вплив на організм |
Вітамін В1 (тіамін) |
|
Вітамін В2 (рибофлавін) |
|
Калій та магній | Це мікроелементи, при дефіциті яких порушується робота серцево-судинної системи. Вони виконують такі функції:
|
клітковина | Це оболонка рослинних клітин, присутня в Бородінському хлібі. Вона відрізняється грубою текстурою, тому продукт надає наступну дію:
Розбухаючи при попаданні в шлунок, клітковина дає відчуття ситості, виключаючи переїдання. |
житній солод | Продукт отримують при ферментації пророщеного зерна. Він надає на організм наступне вплив:
|
Народна медицина успішно використовує цілющі якості бородинського хліба в наступних випадках:
- При безсонні. Слід взяти однакову кількість чорного і білого хліба, розкришити, залити ложкою кислого молока і декількома ложками огіркового розсолу, додати подрібнений солоний огірок. Отриману суміш скласти в марлю і прикладати на 15 хвилин до скронь і до чола. Повторювати процедуру треба вранці і ввечері.
- При нежиті. Слід робити інгаляції, поклавши на розігріту сковороду шматочок чорного хліба.
- При мігрені, погіршенні зору, болях в очах, викликаних перевтомою. Сік подорожника потрібно змішати з шматочками хліба, прикладати кашку до скронь і на віки.
- При розладі шлунка. Необхідно розмочити 4 шматочки хліба в літрі води, дати настоятися 3-4 години, процідити. Пити слід щогодини по 100 грамів.
- При застуді. Потрібно натерти хліб часником і їсти, ретельно пережовуючи і запиваючи трав’яним чаєм.
- При герпесі. Чорний хліб розмочити окропом, додати сіль, розмішати і отриману кашку прикладати до уражених ділянок на годину щодня.
Чорний хліб з часником вважається і ефективним глистогінним засобом. Вживання продукту також запобігає хворобам, що виникають у людини в кінці зими-початку весни, причиною яких є нестача вітамінів.
Користь житнього хліба визнає і сучасна медицина, рекомендуючи його як засіб:
- запобігає розвитку ракових пухлин молочної залози;
- знижує ризик утворення холестеринових бляшок;
- підтримує і зміцнює нервову систему;
- виводить сечову кислоту і усуває дисбактеріоз;
- знімає спазми, сприяє відтоку жовчі;
- поліпшує стан хворих при анемії, високому внутрішньочерепному тиску, віковому ослабленні пам’яті і розумових здібностей.
Бородинський хліб з коріандром є засобом профілактики кровоточивості ясен, допомагає уникнути запальних процесів у порожнині рота і очищає печінку. Дієтологи рекомендують його вживати людям з порушеннями травлення, при синдромі ледачого кишечника, деяких захворюваннях шлунка в стадії ремісії.
Бородинський хліб не рекомендується вживати в їжу в наступних випадках:
- після операції на органах травлення;
- в період загострень захворювань шлунково-кишкового тракту;
- при високій кислотності шлунка;
- при целіакії (непереносимості глютену), оскільки в бородинському хлібі міститься високий відсоток глютену – білка, що володіє властивостями, що клеять;
- при цукровому діабеті, через велику кількість цукру в його складі.
Продукт може принести шкоду, ставши причиною підвищеного газоутворення і пов’язаного з ним дискомфорту. Зловживання може спровокувати печію, метеоризм і болі в животі, а також набір зайвої ваги.
Поширена думка про те, що бородинський хліб допоможе швидше схуднути, оскільки в ньому менше калорій, ніж у білих сортах, не зовсім вірно.
Калорійність чорного хліба нижча, але ця різниця незначна: 210 ккал проти 260 ккал (калорійність білого хліба).
Проте, бородинський хліб рекомендують вживати при надмірній вазі, оскільки він випікається з більш грубого зерна, і, отже, містить більше харчових волокон, здатних очистити кишечник і прискорити процес спалювання жиру.
Нормою для схуднення вважається 50-80 г на день.
Неправильним рішенням буде повна відмова від хліба, оскільки це призведе до ослаблення м’язів, розвитку целюліту, в’ялості шкіри. Можливі порушення спорожнення кишечника, погіршення самопочуття, дратівливість і постійне відчуття втоми.
Бородинський хліб можна додавати в раціон при дієтичному харчуванні як окремо, так і в складі наступних страв:
- Житні сухарики. Необхідно порізати хліб кубиками, підсушити в духовці. Поки вони сохнуть, приготувати заправку: це може бути м’ясний бульйон; сметана, змішана з сіллю і зеленню; подрібнений часник з рослинним маслом. На кілька хвилин треба покласти підсохлі кубики в миску з заправкою, почекати, поки вони її вберуть, і ще раз відправити їх в духовку, включивши режим гриля.
- Хлібний квас. Вміщені в бородинському хлібі спеції додадуть напою неповторний смак і аромат.
- Тетеря. Це просте перша страва. Для приготування потрібно покришити шматочок хліба, змішати його з часником і зеленню, залити кислим молоком. Замість нього можна використовувати молоко або квас.
Якщо купувати готовий хліб у магазині, слід вибирати буханку з рівною блискучою темно-коричневою поверхнею, без вм’ятин, тріщин і напливів. Всі ці дефекти вказують на помилки випікання. Рекомендується зупинити свій вибір на невеликих хлібах (вагою в 400 г), оскільки в цьому випадку ризик придбати глевкий продукт мінімальний.
Якісний бородинський хліб має сильний специфічний запах, хрустку скоринку, при натисканні легко стискається і знову приймає вихідну форму. Його м’якуш пружний і еластичний, має чітко виражену пористу структуру однорідного темно-коричневого кольору.
Рекомендується купувати бородинський хліб в упаковці, оскільки на ній присутні всі дані про виготовлення та склад. Повинні бути вказані тільки «правильні» інгредієнти, а не їх штучні замінники.
Обов’язкова наявність таких компонентів в складі:
- житнього та пшеничного борошна;
- закваски;
- солі;
- житнього солоду;
- цукру;
- патоки;
- коріандру.
Не варто купувати хліб, який має наступні ознаки:
- є твердим на дотик;
- злипається при стисканні;
- має пошкодження на поверхні;
- видає сторонні запахи.
Слід утриматися від покупки хліба з підозріло тривалим (більше 2 днів) терміном зберігання, оскільки при його виготовленні виробник використовував синтетичні консерванти, утримувачів вологи та інші шкідливі речовини.
Зберігати його слід окремо від інших хлібобулочних виробів, в прохолодному сухому місці. Не рекомендується використовувати поліетиленові пакети, оптимальний варіант – паперові або тканинні. Чорний хліб черствіє повільніше білого, тому при такому способі зберігання він пролежить 4-5 днів, залишаючись м’яким.