Брусниця: лікувальні та корисні властивості, протипоказання

Брусниця – яскрава і смачна ягода, про користь якої знають дорослі і діти. Що ж стосується листя цієї рослини, то про їх властивості відомо далеко не кожному. Для тих, хто за будь-яких недугах звик покладатися на користь трав, тема «лист брусниці: лікувальні властивості і протипоказання» буде актуальною.
Корисні властивості листя брусниці:
- У складі листя брусниці міститься рекордна кількість вітамінів групи С і В, а також мінералів – таких, як калій, кальцій, фосфор, натрій та інші елементи. Вітаміни та мінерали сприяють швидкому відновленню імунітету, тому при застуді і в холодну пору року чай з листя брусниці послужить засобом профілактики і лікування авітамінозу.
- Листя брусниці містять легкозасвоюваний білок, що допомагає відновлювати сили після перенесення важких захворювань, отруєнь, а також при дотриманні суворої дієти.
- Протизапальний ефект листя брусниці корисний в боротьбі з вогнищами запалення всередині організму і на шкірних покривах.
- В’яжучі властивості листя брусниці дозволяють організму відновлюватися на клітинному рівні.
- Протигрибкові і антибактеріальні властивості листа брусниці дозволяють боротися із захворюваннями, викликаними хвороботворними мікроорганізмами.
- Настої та чаї з брусничного листя володіють заспокійливим ефектом. Їх можна застосовувати як засіб від нападів і безсоння, для поліпшення стану при метеозалежності і вегетосудинної дистонії.
- Брусничний лист має сечогінні властивості, застосовується для лікування ниркової недостатності, а також для нормалізації водного балансу в організмі і усунення набряків.
- Вживання листа брусниці сприяє нормалізації вироблення жовчі.
- Чай з брусничного листа здатний нормалізувати температуру тіла при гарячці. Даний засіб стане корисною і дешевою альтернативою жарознижувальних засобів.
- Біологічно активні компоненти в складі листа брусниці нормалізують рівень глюкози в крові, приводять в тонус весь організм, дарують гарний настрій і підвищують працездатність, позбавляють від хронічної втоми і сонливості.
- При інфекційних і вірусних захворюваннях корисно пити настої і відвари з листя брусниці.
- При порізах, наривах та інших ушкодженнях слизових оболонок цілющі властивості брусничного листа сприяють знезараженню і швидкому загоєнню.
- Пити настої і відвари з листя брусниці рекомендується людям з поганою згортанням крові, а також при анемії.
- Лист брусниці допомагає зняти симптоми алергії, а також зменшує негативний вплив медикаментів на організм при тривалому лікуванні (наприклад, при хронічних захворюваннях).
- Специфічний біологічний склад листя брусниці допомагає позбутися від гельмінтів.
- При захворюваннях суглобів можна застосовувати листя брусниці як доповнення до загального курсу лікування.
- Проблеми зі шлунком і кишечником можна вирішити за допомогою прийому відварів, чаїв і настоянок на листі брусниці.
- При гіпертонії настойка на листі брусниці допомагає нормалізувати і знизити тиск.
- Пити відвари листя брусниці призначають при хворобах нирок. Їх лікувальні властивості сприяють розчиненню каменів, усуненню запалень і зняттю неприємних симптомів. Зокрема, успішно виліковується цистит у жінок.
- Періодично включати в курс лікування брусничний лист можна при остеохондрозі.
- Для чоловіків брусничний лист є засобом профілактики і лікування простатиту.
- Листя брусниці містять антиоксиданти, які сприяють виведенню з організму токсинів. Кошти на їх основі рекомендується приймати після отруєнь.
- Відвари брусничного листа корисно приймати при цукровому діабеті.
- Активні речовини в складі листя брусниці перешкоджають утворенню як доброякісних, так і злоякісних пухлин.
- Брусничний лист можна приймати як додатковий лікарський засіб при лікуванні туберкульозу.
Ягоди брусниці: корисні властивості
Брусничний лист при вагітності
- Оскільки брусничний лист – сильнодіючий засіб, перед його застосуванням потрібно отримати консультацію лікаря. У деяких випадках вживання листя брусниці при вагітності протипоказано через здатність даного засобу приводити в тонус весь організм, в тому числі і матку.
- Починаючи з восьмого місяця вагітності листя брусниці можна вживати для зняття набряклості.
- При сильній нудоті, блювоті і поганому самопочутті зняти симптоми токсикозу допоможе невелика доза настою або чаю з листя брусниці. Інструкція по застосуванню йде вкладишем до аптечним зборам, також можна проконсультуватися з лікарем.
- Вагітним жінкам з цукровим діабетом приймати брусничний лист не забороняється, але тільки за призначенням лікаря і з дотриманням всіх його приписів.
- В період лактації від прийому брусничного листа краще утриматися: активні речовини препарату, що надходять в організм дитини з грудним молоком, можуть нашкодити його здоров’ю.
Кизил: цілющі властивості осіннього дару природи
Лист брусниці: інструкція із застосування
- Брусничний лист не можна приймати на постійній основі. Це погано позначається на стані серця і може призвести до зневоднення організму.
- При вживанні засобів на основі брусничного листа необхідно дотримуватися дозування, прописані лікарем.
- Звичайний курс прийому листя брусниці триває 10 календарних днів, після чого рекомендується зробити перерву на 1-2 місяці.
Протипоказання до застосування
Листя брусниці можна вживати в відварах, чаях, настоянках, але через широкий спектр дії препарату потрібно робити це з великою обережністю. Лікарська рослина має певні протипоказання.
Чорниця: корисні властивості
Кому варто утриматися від застосування листя брусниці?
- Алергікам і людям з непереносимістю даного біологічного компонента.
- Людям, що страждають підвищеною кислотністю шлунка на тлі гастриту.
- Людям з хронічним зниженим артеріальним тиском.
- Людям, що страждають гострою формою ниркової недостатності.
- Дітям до 12 років вживання збору небажано.
Брусничні листя мають безліч корисних властивостей, які можна застосовувати для лікування різних захворювань. Однак корисний ефект від вживання цього лікарського збору настає тільки при відсутності протипоказань і дотриманні інструкції по застосуванню.
Придбати листя брусниці можна в спеціальних аптечних зборах, а також заготовити самостійно в домашніх умовах.
- Глід: корисні властивості та протипоказання
- Чорна смородина: корисні властивості, Ожина: корисні властивості, Калина червона: рецепти на зиму, заготовки калини, Ірга: корисні властивості та протипоказання
Брусниця, корисні властивості і протипоказання
Що таке брусниця, корисні властивості і протипоказання брусниці, які є у неї лікувальні властивості, все це дуже цікавить тих, хто веде здоровий спосіб життя, стежить за своїм здоров’ям, і цікавиться народними методами лікування, в тому числі і за допомогою ягід. Ось ми і спробуємо відповісти на ці питання, у наступній статті.
Так ось:
Брусниця – багаторічний, низький, вічнозелений, розгалужений напівчагарник, що досягає у висоту від 10 до 20 см. Відноситься до сімейства брусничних. Плоди брусниці – невеликі в розмірах яскраво-червоні ягоди з характерним кисло-солодким смаком.
Ця рослина добре знають жителі всього колишнього СРСР, крім хіба що Криму і пустель Середньої Азії. Жорсткі темно-зелені листочки брусниці прекрасно зимують під товстим покривом снігу, і так приємно бачити ранньою весною її зелень.
Брусниця, як і дуб-велетень, – довгожитель. Може жити до 100-300 років.
Таку тривалість мають, правда, не окремі чагарники, а цілий «клон»: багато кущиків, з’єднаних під землею кореневищами. Плодоносить рослина з 10-15-річного віку. Зустріти його можна переважно в хвойних лісах.
Користь:
У лікувальних цілях використовуються листя і ягоди рослини. Листя слід заготовляти під час цвітіння, після цього вони буріють і втрачають цілющі властивості.
Брусницю вживають як коштовні ліки вже не одне століття. Ця ягода багата харчовими волокнами, мінералами та мікроелементами (калій, кальцій, магній, фосфор, залізо). Завдяки міді, яка є в її складі, брусницю використовують для лікування цукрового діабету.
У ній багато аскорбінової кислоти (15 мг), вітаміну В2 і провітаміну А, за змістом якого вона перевершує журавлину, лимони, яблука, груші, чорницю і виноград.
Крім того, в ній є катехіни, цукри, пектинові речовини, мінеральні солі і такі органічні кислоти, як оцтова, лимонна, яблучна, щавлева, мурашина і бензойна.
Остання вберігає ягоди від гниття і бродіння, що дозволяє довгий час зберігати брусницю в прохолодному місці. Дубильні речовини, які входять до складу її листя і плодів, пов’язують в організмі важкі метали (солі кобальту, свинцю, цезію) і виводять їх.
Відвари і настої плодів і листя брусниці мають сечогінну дію і застосовуються при подагрі, ревматизмі, каменях у нирках, циститі та інших захворюваннях. Що входять до складу брусниці речовини підсилюють дію антибіотиків і сульфаніламідних препаратів, тому її рекомендується вживати при лихоманці, а також у відновлювальний період після важких хвороб.
Корисний морс з плодів, що володіє сечогінною і протизапальною дією. Він пригнічує життєдіяльність хвороботворних бактерій, виводить з організму шкідливі речовини, прекрасно вгамовує спрагу і додає сил. У народній медицині брусничний морс використовується при онкологічних захворюваннях.
Плоди брусниці сприяють кращому засвоєнню їжі, посилюють виділення травних соків, тому вони обов’язково повинні бути присутніми в раціоні людей зі зниженою кислотністю шлункового соку і запаленням підшлункової залози. Як допоміжний засіб брусниця застосовується при лікуванні гіпертонічної хвороби.
Завдяки вмісту міді (до 2,5%) брусниця сприятливо діє на організм при цукровому діабеті. Входять у її склад дубильні речовини сприяють зв’язуванню і виведенню з організму важких металів.
Брусничний настій ефективний при ангіні, виразках і маститі, а варення, приготоване на меду, знахарі рекомендують як засіб для профілактики простатиту. Свіжовіджатий сік використовується для компресів при корості і лишаях.
Дослідження, проведені вченими з Швейцарії, показали, що сиропи з брусниці покращують зір, тому їх рекомендується пити водіям.
Шкода:
Є у цієї рослини і певні протипоказання:
- Гастрити з підвищеною кислотністю,
- холецистит,
- знижений артеріальний тиск (гіпотонія),
- при сечокам’яній хворобі, виразці шлунка, виразковій хворобі дванадцятипалої кишки протипоказані свіжі ягоди.
Брусниця має здатність швидко вбирати і накопичувати радіоактивні речовини. Тому потрібно вживати тільки ті плоди, які були зібрані в екологічно чистих районах, далеко від автомобільних трас і промислових заводів.
Ягоди і брусничний сік можна вживати людям з гастритом, виразкою шлунка і 12-палої кишки, зниженим артеріальним тиском. Сік і ягоди можуть стати причиною різкого і сильного падіння кров’яного тиску і заподіяти шкоду.
Не можна вживати препарати, до складу яких входить брусниця, відразу після їжі. У показаннях до застосування завжди зазначено, що вживання можливо натщесерце або перед їжею.
Калорійність брусниці:
Додатковою перевагою брусниці є її низька калорійність:
Таблиця калорійності брусниці, в залежності від способу приготування, на 100 грам продукту:
Продукт | Калорії, кКал |
Калорійність свіжої брусниці | 43,0 |
Мочена | 24,0 |
Джем | 250,0 |
Морс | 41,0 |
Варення | 244,0 |
Таблиця харчової цінності брусниці (БЖУ), на 100 грам продукту:
Продукт | Білки, гр. | Жири, гр. | Вуглеводи, гр. |
Брусниця свіжа | 0,7 | 0,5 | 9,6 |
Мочена | 0,3 | 0,2 | 5,3 |
Джем | 0,9 | 0,7 | 59,0 |
Морс | 0,1 | 0,0 | 10,7 |
Варення | 0,2 | 0,1 | 64,6 |
Чим корисна брусниця дітям?
З ягід брусниці можна приготувати корисні смачні ласощі. Вони містять бензойну кислоту, тому добре піддаються консервації навіть без стерилізації. Для діток можна приготувати брусницю в цукровому сиропі.
Його вживання в зимово-весняний період підвищить імунітет і вбереже від простудних захворювань. Ягоди брусниці сприяють виведенню шлаків і токсинів, тому можуть послужити смачним ліками при лихоманці.
Якщо немає алергії на продукти бджільництва, то під час застуди брусниця з медом стане справжнім порятунком.
Для грудних дітей з діатезом батьки можуть приготувати настій з брусничного листя. При енурезі дитини можна заварювати сухі плоди і листя брусниці для профілактики розвитку захворювань нирок. Брусниця добре збуджує апетит, виводить шлаки з організму, тому так корисна дітям при проблемах зі стільцем і апетитом.
Думки з приводу віку розходяться, дехто вважає, що брусничний морс можна з півроку, але все ж більшість лікарів і батьків сходяться на тому, що вводити цю ягоду в раціон краще з року.
Перша порція – не більше однієї ягоди. З кожним днем збільшуйте її на 1-2 плоди. Найчастіше доводиться мати справу з засушеною брусницею, з неї можна приготувати морс або запропонувати малюкові у вигляді пюре.
Проконсультуйтеся з лікарем! У деяких випадках вживання брусниці протипоказано дитині.
Чи корисна брусниця жінкам?
Питання, чим корисна брусниця для жінок, заслуговує на окрему увагу. Отже, в чому ж користь?
- Брусниця при вагітності здатна захистити жінку від зараження простудними захворюваннями, які негативно позначаються на загальному стані малюка. Вміщені вітаміни збагатять виснажений організм, що призведе до поліпшення загального стану майбутньої матері.
- У вагітних показник гемоглобіну повинен залишатися на рівні, щоб не спровокувати кисневе голодування плода. Брусничний лист при вагітності слід вживати у вигляді настоїв чи чаю. Склади підвищать гемоглобін і позбавлять від набряків, які виникають після 30 тижнів терміну.
- Брусниця при грудному вигодовуванні також сприяє профілактиці і лікуванню мастопатії, лактостазу і інших захворювань молочних залоз.
- Жінкам рекомендується вживати ягоди брусниці, відвари і настої для лікування запальних захворювань сечостатевої системи.
- Регулярне споживання ягід відновить менструальний цикл у жінок і позбавить їх від болів у період критичних днів.
Чим корисні листя брусниці?
Користь листя брусниці пояснюється їх біохімічним складом. У них містяться:
- Глікозиди: арбутин і гіперозид.
- Вільний гідрохінон.
- Органічні кислоти: урсолова, хінна, галлова і елагова.
- Дубильні речовини (таніни), флавоноїди і фітонциди.
- Антиоксидант лікопін і вітаміни.
Завдяки великій кількості дубильних речовин і органічних кислот, листя брусниці мають протизапальну, бактерицидну і антисептичну дію. Препарати із зеленої частини рослини рекомендують приймати для збільшення ефективності антибіотиків. Крім цього вживання листя сприяє виведенню надлишків рідини з організму (знижує набряклість).
Офіційна медицина використовує листя брусниці для виробництва сечогінних, жовчогінних і дезінфікуючих препаратів. А фітонциди пригнічують активність небезпечних бактерій.
Рослина підвищує захисні сили організму і стимулює фагоцитоз.
Також відомі судинозміцнюючі властивості листя брусниці, завдяки яким вони застосовуються для зменшення ламкості дрібних кровоносних судин.
Що лікує брусниця?
У народній медицині брусницю використовують при лікуванні ревматизму, авітамінозів, недокрів’я, сечокам’яної хвороби, туберкульозу легенів, гнійничкових захворювань. Ягоди брусниці покращують зір.
В офіційній медицині листя брусниці застосовують при сечокам’яній хворобі, циститах, цукровому діабеті, ожирінні, захворюваннях печінки.
Ягоди і сік брусниці з давніх пір застосовують при подагрі і на початкових стадіях артритів. У лікувальних цілях рекомендують з’їдати по 0,5-1 склянці сирих плодів на день.
Бактерицидні і протипоказні властивості брусниці сприятливо впливають на організм при лікуванні гастритів зі зниженою кислотністю шлункового соку, а бруснична вода, що залишається після вимочування ягід, діє як сильний проносний засіб.
Рецепти:
Брусничний морс при простудних захворюваннях:
Залити 200-250 г промитої брусниці 500 мл холодної води і довести до кипіння, потім додати 40 г цукру і тримати на слабкому вогні протягом 15 хвилин. Приймати по 150-300 мл 2-4 рази на день.
Чай з брусниці при анемії:
З’єднати 30-40 г сухого листя і 20 г плодів брусниці, залити 500-600 мл окропу і настоювати 10 хвилин, після чого процідити. Пити з цукром або медом.
Чай з брусниці при авітамінозі:
Розім’яти з цукром 200 г плодів брусниці, залити 800 мл води і тримати на вогні 5 хвилин, потім процідити і додати 100 г меду. Випити протягом дня.
Настій листя брусниці і ягід суниці при набряках:
З’єднати 20 г листя брусниці, 5 г лаванди, 5 г листя чорної смородини, 10 г листя берези, 5 г трави будри плющевидної, 5 г плодів ялівцю, 10 г листя мучниці звичайної, 5 г листя подорожника, 15 г листя кропиви, 20 г сушених плодів суниці. Залити 30 г отриманої суміші 500 мл окропу і настоювати протягом 30 хвилин, потім процідити. Приймати по 150 мл 3 рази на день протягом 2 тижнів.
Як лікувати застуду і грип брусницею?
Залити 50 г подрібненого листя і гілок брусниці 400 мл окропу, настоювати протягом 40 хвилин, потім процідити. Приймати в теплому вигляді по 50 мл 4-5 разів на день.
Як лікувати брусницею ревматизм?
Залити 15 г сухого листя брусниці 150 мл окропу, настоювати протягом 1 години, потім процідити. Приймати по 150 мл 3 рази на день.
Настій плодів брусниці при авітамінозі:
З’єднати 40 г плодів брусниці і 40 г плодів шипшини, залити 400-500 мл окропу і настоювати під кришкою протягом 4 годин. Приймати по 100-150 мл 2-3 рази на день.
Відвар листя брусниці при авітамінозі:
З’єднати 15 г листя брусниці, 10 г плодів шипшини, 10 г плодів глоду, 15 г плодів малини і 5 г листя смородини. Залити отриману суміш 500 мл окропу і тримати на слабкому вогні 10 хвилин, потім наполягати в закритій ємності до охолодження. Приймати проціджений відвар з медом по 100-130 мл 2 рази на день.
Плоди і листя брусниці при підвищеній температурі:
З’єднати 20 г листя брусниці, 10 г плодів брусниці, 20 г плодів анісу звичайного, 20 г листя мати-й-мачухи, 20 г квіток липи, 20 г плодів малини. Залити 20 г отриманої суміші 300 мл окропу і тримати на водяній бані 30 хвилин, після чого процідити. Приймати в гарячому вигляді по 200-250 мл на ніч до поліпшення стану.
Відвар плодів і листя брусниці при нетриманні сечі у дітей:
Залити 30 г плодів і листя брусниці 500 мл окропу і тримати на вогні 10 хвилин, потім охолодити і процідити. Приймати протягом дня, розділивши на невеликі порції.
Чим корисна брусниця в дієтах для схуднення?
Для схуднення застосовують листя брусниці у вигляді настоїв чи відварів. Схуднення – до трьох кілограмів в місяць – відбувається при регулярному вживанні за рахунок сечогінних властивостей листя, тому може застосовуватися людьми, які схильні до набряків і накопичення рідини. Крім схуднення, проявляється загальнозміцнюючий ефект і після припинення прийому відвару, вага не повертається.
Так як ягоди брусниці містять достатню кількість мінеральних речовин, то їх застосовують при брусничних дієтах. Найбільш популярною і корисною вважається бруснично-дієта кефіру, яка без особливих зусиль за тиждень допомагає зменшити вагу на три кілограми.
Ця дієта дозволяє скинути 3-5 кілограмів на тиждень. Раціон худнучого повинен складатися з брусниці, кефіру (1-2%), вівсяної каші і яєць. Слід снідати вівсяною кашею без масла і цукру (варити на воді).
Після цього випивати 1 стакан кефіру, змішаного з ½ склянки брусниці. Також можна пити кефір і їсти брусницю окремо. Обід: 1 яйце круто + 1 стакан кефіру + 1 стакан брусничного соку (або подрібненої в блендері ягоди).
Вечеря: вівсяна каша на воді + 1 стакан кефіру + 1 стакан брусниці.
Брусниця: корисні властивості та протипоказання ягоди. Лікувальні властивості
Брусниця – ягода кисло-солодка на смак, але досить корисна для загального зміцнення, підвищення імунітету і лікування різних захворювань. Незважаючи на свої корисні властивості, ця ягода має протипоказання до застосування і вимагає дотримання інструкцій у вживанні. Слід в точності розглянути корисні властивості ягоди брусниці і протипоказання.
Лікувальні властивості і протипоказання брусниці
Користь брусниці для організму багатогранна. Плоди цього вічнозеленого чагарнику мають величезну кількість вітамінів і корисних мікроелементів, які при регулярному вживанні здатні замінити повноцінний комплекс вітамінів, необхідних для застосування в осінній і зимовий час.
- Звичайно ж, ягоди брусниці мають кілька кислий смак, але при правильному приготуванні відварів і настоїв їх вживають для лікування цілком серйозних захворювань.
- Щоб зрозуміти користь брусниці для здоров’я, необхідно розглянути подане питання докладніше.
Користь брусниці для шлунково-кишкового тракту
Плоди описуваних ягід містять в своєму складі велику кількість органічних кислот. Їх розглядають з боку корисних властивостей і несприятливого впливу на стінки шлунка.
Зрозуміло, не можна надмірно споживати брусницю людям з наявністю виразок та інших серйозних захворювань шлунка. Органічні кислоти надають руйнівний вплив.
Однак, ще за старих часів хворим людям і дітям, які відмовлялися від їжі, давали ложку брусничних ягід для підвищення апетиту. Ці ж кислоти здатні стимулювати підвищене слиновиділення, вироблення ферментів і шлункового соку. Такий вплив на орган травлення викликає апетит. Але це далеко не всі корисні властивості ягоди для травного тракту.
Завдяки представленій поведінці органічних кислот, вжита їжа швидше перетравлюється в шлунку, а корисні ферменти продуктів легше всмоктуються в кров.
У шкірці ягід міститься пектин, який позитивно впливає на перистальтику кишечника. У людини, яка регулярно вживає брусницю, не виникають проблеми зі стільцем. Також пектин здатний виводити токсини та інші небезпечні відкладення з організму.
Користь брусниці для зору
Ягоди брусниці, завдяки вмісту бета-каротину, сприяють підтримці та поліпшенню зору людини. Вміщені в складі плодів додаткові ферменти роблять благотворний вплив на кровопостачання сітківки ока.
Подібна дія складових речовин знаходить застосування не тільки в народній медицині, а й у виробництві лікарських препаратів для поліпшення зору.
Корисні властивості брусниці у виведенні паразитів з організму
- Гельмінти – досить небезпечні шкідники, які проникають в більшості випадків в дитячих організмах, оскільки їх імунітет ще не може повністю захистити дитину від подібних неприємних явищ.
- Відомо, що алкалоїди, ефірні масла та кислоти, які входять до складу брусниці, здатні не тільки захистити організм від розвитку паразитів, але і знищити їх.
- Цей факт впливає на вживання ягід в селах, які знаходяться далеко від центрів, в тайзі, де сучасна медикаментозна допомога не настільки розвинена.
Багатий вміст в ягодах брусниці вітаміну C дозволяє захиститися взимку від простудних і вірусних захворювань.
Тут достатньо насолоджуватися смачним брусничним варенням або самостійно приготованим морсом, який легко зробити в домашніх умовах із заморожених ягід.
Лікувальні властивості брусниці поширюються також на обробку ран зі виникненням кровотеч. Зрозуміло, прикладати ягоди до саден і ран не слід. Користь «прийде» завдяки регулярному споживанню свіжих ягід. Кислоти та ефірні масла, які містяться в ягодах, будуть виступати в якості знезаражуючого засобу.
Користь брусниці для кровоносної системи
У брусниці міститься такий корисний хімічний мікроелемент, як калій. Його користь полягає в нормалізації серцевого ритму та зміцненні стінок судин.
Завдяки поліпшенню роботи серцево-судинної системи нормалізується і кров’яний тиск, в результаті чого людина припиняє скаржитися на запаморочення і головні болі.
Зміст в ягодах заліза позитивно впливає на вироблення гемоглобіну, показник якого безпосередньо впливає на загальну діяльність організму. Низький показник гемоглобіну свідчить про те, що кров людини погано насичується киснем, відповідно до чого організм зазнає серйозного недоліку корисних мікроелементів.
Крім того, після підвищення гемоглобіну до нормальних установлених показників, людина стає значно активнішою і бадьорішою, у неї зникає незрозуміла сонливість і апатія. Це відбувається завдяки насиченню киснем і його циркуляції по всьому організму.
Не можна не згадати про багатий вміст клітковини в брусниці. Завдяки їй відбувається очищення кровоносних судин, зниження рівня холестерину та інших негативних характеристик, про які вже йшлося.
Протипоказання до споживання брусниці
Розібравшись у питанні, чим корисна брусниця для людини, слід перейти до протипоказань. Обережними в споживанні ягід повинні бути люди, у яких є такі захворювання, як:
- виразка шлунка і дванадцятипалої кишки;
- гастрит шлунка, особливо в період загострень;
- холецистит;
- підвищена кислотність шлунка;
- заборонено вживати ягоди в післяопераційний період;
- при наявності внутрішніх кровотеч.
- Вживати брусницю також не слід при порушенні цілісності зубної емалі, оскільки це викличе характерне зведення щелеп і інші неприємності, аж до руйнування крихкого зуба.
Користь і шкода брусничного листа
Важливим питанням залишається, «від чого допомагає брусниця», а в чому ще міститься користь організму цієї рослини. Йдеться про листя, в яких містяться такі корисні компоненти, як:
- органічні кислоти,
- вітаміни,
- танін,
- флавоноїди,
- гідрохінон,
- арбутин,
- дубильні речовини.
Лікувальні властивості листя брусниці не поступаються її плодам. В лікуванні деяких захворювань саме листя можуть надавати швидке позитивне дію більше, ніж регулярне споживання плодів.
Зрозуміло, вживати листя в чистому вигляді не можна. Але застосування настоїв та відварів швидко відновить роботу внутрішніх органів.
Наприклад, листя корисні у випадках:
- при лікуванні циститу та інших захворювань сечостатевої системи. Листя брусниці при циститі здатні зняти запалення і поліпшити роботу антибіотиків, які застосовуються для лікування. Крім того, різні настої та відвари мають сечогінну і жовчогінну дію. Також не можна забувати про протимікробні властивості листя брусниці, що корисно в лікуванні захворювань сечовивідної і жовчовивідної систем.
- Відвари з листя брусниці володіють жарознижувальним ефектом, що досить ефективно і охоче застосовується при вагітності або лактації, коли вживання серйозних і небезпечних лікарських препаратів забороняється. Як приймати листя брусниці при вагітності? Висушені листя брусниці, придбані в аптеці, заливаються окропом і проварюються на повільному вогні протягом декількох хвилин. Можна додати мед і сік лимона для смаку. Також рекомендується просто додавати невелику кількість висушеного та подрібненого компонента в чай.
Приготовлені відвари з листя брусниці застосовуються під час застуди як відмінний засіб для полоскання горла. Різні відвари та настої рекомендується використовувати для лікування захворювань суглобів, що спричинили виникнення запального процесу. Детальніше про лікування захворювань брусницею буде розказано пізніше.
Лікувальні властивості брусниці, відео:
Про корисні властивості сказано багато. Тепер слід поговорити про способи приготування різних складів, які можна застосовувати як загальнозміцнюючий засіб або для лікування захворювань. Зі свіжих і стиглих ягід брусниці варять варення, компоти і печуть пироги.
Звичайно ж, корисні властивості в таких приготуваннях не розглядаються, люди прагнуть поліпшити смакові якості ягід і насолодитися ласощами. Розглянути слід саме лікарські та загальнозміцнюючі склади.
Як зварити морс з брусниці?
Брусничний морс найсмачніший. Більш того, він зберігає всі корисні мікроелементи ягід, які так важливі в лікуванні захворювань. Кілограм свіжої брусниці промивають і злегка підсушують, відкинувши плоди на друшляк.
Потім весь вміст висипають в каструлю, перетирають в пюре, використовуючи будь-який кухонний інструмент, і заливають двома літрами холодної води. Кип’ятити морс слід не більше 5 хвилин.
Готовий морс проціджують і додають півтора склянки цукру. Можна скористатися медом, додавши продукт за смаком.
Залишають настоюватися і приймають в охолодженому вигляді. Для загального зміцнення слід вживати щодня не менше півлітра морсу. Курс застосування триває не більше двох тижнів, потім роблять тижневу перерву.
Коктейль з брусниці
Коктейль з брусниці порадує дітей, які не люблять кислі продукти. Тут створюється молочно-брусничний склад з додаванням меду.
Для приготування слід виконати дії:
- півсклянки свіжих ягід промивають і висипають в блендер;
- додають чайну ложку меду і усе збивають до утворення однорідної маси;
- потім необхідно додати півтори склянки молока і ще раз добре збити.
На цьому приготування смачного коктейлю закінчується. Прикрасити стакан з молочно-брусничним коктейлем можна листком м’яти або меліси. Пригощайте своїх дітей коктейлем з брусниці при застуді. Маленькі бешкетники будуть раді такому частуванню.
Смузі банан + брусниця, відео:
Порадувати дітей також можна компотом з брусниці та яблук. Ласощі слід варити в зимовий час, коли відзначається пік проявів простудних захворювань. Для приготування компоту потрібно кілограм кожного компонента, цукор або мед за смаком.
Кілограм порізаних яблук засипають в киплячу воду в кількості трьох літрів. Прокип’ятивши яблука протягом 5 хвилин, засипають кілограм промитої брусниці. Додають цукор і мед за смаком і кип’ятять ще протягом 10-15 хвилин. П’ють охолодженим, але не більше півлітра на день.
Вино
Дивно, але це брусничне вино теж може творити чудеса. Для його приготування знадобиться 4 кг свіжих ягід і 2 кг цукру. Готують вино в даній послідовності:
- Ягоди промивають, злегка підсушують і подрібнюють у блендері.
- Заливають вміст двома літрами води і залишають на 5 днів для настоювання в темному і теплому місці.
- Після закінчення часу готовий склад проціджують, у сік додають цукор і залишають ще для настоювання в теплому місці до закінчення процесу бродіння. Найчастіше цей термін розтягується до 2 місяців.
- Вживати вино слід у невеликих кількостях під час їжі, особливо якщо передбачається щільна і досить жирна вечеря.
Інструкція по застосуванню лікарських складів
Слід також навести корисні лікарські склади, які використовуються для лікування захворювань. Тут виділяють такі різновиди:
- Настій з листя. Свіже листя брусниці промивають і подрібнюють. 4 столові ложки компонента заливають двома склянками окропу і поміщають на водяну баню на чверть години. Після закінчення часу слід зняти настій і дати трохи охолонути. Злегка остиглий настій проціджують через марлю і приймають по 50 мл тричі на день за кілька хвилин до їди.
- Брусничний сік. Сік з плодів допомагає знизити температуру, яка може бути викликана як простудним захворюванням, так і запальним процесом. З ягід брусниці вичавлюють сік і додають кип’ячену воду в співвідношенні 1:1. Приймають кожну годину по склянці.
- Настоянка. Не можна використовувати настоянку для лікування захворювань у дітей, вагітних жінок і молодих мам, які годують груддю. Для приготування слід узяти пляшку якісної горілки і 10 столових ложок свіжих ягід. Складові компоненти змішують і залишають для настоювання в темному місці на місяць, щодня струшуючи вміст посудини не менше трьох разів. Готову настоянку проціджують і вживають для лікування шлункових болів, що виникли при розладах кишечника, хронічного ревматизму та інших захворювань. Настоянку п’ють не більше трьох столових ложок на день. Приймати склад слід до їжі.
- Наведені лікарські засоби домашнього приготування не рекомендуються до споживання без дозволу лікаря.
- Людина може і не знати про наявність у себе протипоказань, які можуть згубно позначитися на загальному стані.
Питання, чим корисна брусниця для жінок, заслуговує на окрему увагу. Представниці прекрасної статі більш схильні до захворювань, ніж сильна половина людства. Це пов’язано з будовою жінки, з можливістю виношувати дитину і годувати його згодом протягом цілого року. У чому ж користь?
- Брусниця при вагітності здатна захистити жінку від зараження простудними захворюваннями, які негативно позначаються на загальному стані малюка. Вміщені вітаміни збагатять виснажений організм, що призведе до покращення загального стану майбутньої матері.
- Про користь гемоглобіну вже згадувалося вище. У вагітних показник гемоглобіну повинен залишатися на рівні, щоб не спровокувати кисневе голодування плода. Брусничний лист при вагітності слід вживати у вигляді настоїв чи чаю. Склади підвищать гемоглобін і позбавлять від набряків, які виникають після 30 тижнів терміну.
- Брусниця при грудному вигодовуванні також сприяє профілактиці та лікуванню мастопатії, лактостазу і інших захворювань молочних залоз.
- Жінкам рекомендується вживати ягоди брусниці, відвари і настої для лікування запальних захворювань сечостатевої системи.
- Регулярне споживання ягід відновить менструальний цикл у жінок і позбавить їх від болів у період критичних днів.
Корисні властивості брусниці, відео:
Перед споживанням ягід брусниці слід вивчити основи їх приготування та інші особливості. Тут виділяють наступні важливі моменти:
- Де росте брусниця? Як правило, ця рослина росте в затіненій місцевості. В Україні велика кількість кущів можна зустріти в тайзі або лісових масивах, де переважають низини. Збирати ягоди необхідно в кінці літа, на початку осені. В цей час ягоди достигають і набувають свій кисло-солодкий смак.
- Як зберігати брусницю в домашніх умовах? Можливо, це буде дивно, але ягоди брусниці здатні зберігатися в холодильнику не більше 5-6 днів. Тому більшість господинь просто заморожують ягоди на зиму і використовують їх у міру потреби.
- Брусниця знижує тиск чи підвищує? Ці ягоди, подібно натуральному меду, нормалізують тиск. У результаті, якщо ви відчули головний біль, не поспішайте за тонометром. Просто з’їжте столову ложку свіжих або розморожених ягід.
Важливим питанням для всіх залишається, що корисніше: журавлина чи брусниця? Це питання виникає цілком справедливо, адже смак цих ягід схожий, виростають вони в однакових умовах.
Відмінності журавлини і брусниці незначні, тому вживати можна обидві ягоди в однакових кількостях. Але слід пам’ятати, що журавлина заборонена до вживання людям зі зниженим артеріальним тиском, оскільки на відміну від брусниці ця ягода знижує наведений показник. Тому зловживати вживанням журавлини не слід.
Брусниця: корисні властивості і протипоказання, заготівля на зиму
Брусниця або брусничник (лат. Vaccínium vítis-idaéa) – вічнозелений чагарник, вид роду Вакцініум (Vaccinium) сімейства Вересові. Поширений і добре відомий у північній і середній смузі України. Виростає в змішаних хвойних сухих лісах, торф’яних болотах, рідше зустрічається в болотистих лісах.
- Ботанічний опис
- Брусниця – вічнозелений, прямостоячий, низький напівчагарник висотою 20-25 см.
- Листя шкірясті, товсті, блискучі, чергові, округло-еліптичні, на коротких черешках, завдовжки 1-3 см, зверху темно-зелені, знизу світло-зелені з бурими крапками.
- Квітки рослини дзвіночки, дрібні, зібрані в верхівкові кисті біло-рожевого кольору з приємним запахом.
- Плід – ягода правильної кулястої форми, яскраво-червоні, блискучі до 8 мм в діаметрі, гіркуватого смаку.
- Кореневище горизонтальне, повзуче з піднімаючими гіллястими пагонами висотою 15-20 см.
- Цвіте з кінця весни-початку літа.
- Збір ягід починається у вересні-початку жовтня.
Хімічний склад
У ягодах брусниці міститься величезна кількість мінеральних речовин і вітамінів, необхідних для здоров’я людини. Недарма вона внесена в реєстр лікарських рослин.
- вітамін С;
- фосфор;
- кальцій;
- каротин;
- мідь;
- залізо;
- марганець;
- калій;
- органічні кислоти: лимонна, яблучна, щавлева, оцтова, гліоксилова, піровиноградна, оксіпіровіноградна, бензойна, урсолова;
- фруктовий цукор: сахароза, глюкоза, фруктоза;
- флавоноїди;
- пектини;
- дубильні речовини.
Завдяки великій кількості органічних кислот ягода добре зберігається і довго не втрачає своїх корисних властивостей. Урсолова кислота надає невеликий гормональний вплив на організм.
Не менш цінним складом володіють листя брусниці:
- флавоноїди, а саме – дубильні речовини і фітонциди;
- глікозиди арбутин, гідрохінон;
- фітонциди;
- органічні кислоти (винна, бензойна, хінна та ін.);
- вітаміни групи В;
- фосфор;
- калій;
- марганець;
- вакцинин.
Корисні і лікувальні властивості
Ягоди брусниці мають загальнозміцнюючу дію на весь організм людини. Їх використовують як самостійний лікарський засіб при запорах, авітамінозі та застійних явищах жовчного міхура. Засоби, приготовані на їх основі, мають антисептичні, бактерицидні, антигельмінтні властивості.
Свіжовичавлений сік корисно пити людям, страждаючим неврозами, недокрів’ям і слабким зором. Він знищує гнильні та інші небезпечні бактерії, що мешкають в кишковому тракті. Основними показниками до застосування брусничних плодів є захворювання:
- Цукровий діабет. Мідь, що входить до її складу, знижує показники глюкози і активізує рецептори, які, в свою чергу, покращують насичення вуглеводами клітин.
- Онкологічні захворювання. У комплексі з медикаментами, завдяки органічним кислотам, відповідальним за зв’язування і виведення солей важких металів, токсичних речовин, радіонуклідів.
- Ревматизм, подагра, цистит. Ягоди мають сечогінну дію та містять речовини, які підсилюють дію антибіотиків спрямованої дії.
- Свіжі ягоди покращують всмоктування корисних мінеральних речовин і інших елементів стінками стравоходу.
- Простудні захворювання. Напої з брусниці прекрасно втамовують спрагу, надають сил і мають протизапальний ефект. Брусничний морс допомагає впоратися з хвороботворними бактеріями і виводить токсини.
- Гіпертонія. Речовини, що входять до її складу, є непоганим аналогом медикаментів для зниження артеріального тиску.
- Свіжі і висушені ягоди є хорошим протидіарейним засобом.
- Настій з додаванням меду допоможе побороти туберкульоз і позбутися від кашлю з кров’яними виділеннями.
- Ягода знижує внутрішньочерепний тиск, борючись з головними болями і пульсуючими скронями.
Плоди брусниці є справжнім порятунком для жінок в період клімаксу. Вони допоможуть не допустити венозні застої, впоратися з виникненням неврозів та знизити напади пітливості.
Відвар ягід вирішить проблему з прискореним і хворобливим сечовипусканням.
Жінкам, які постійно проживають в жарких регіонах або містах з несприятливою екологічною обстановкою, споживання цих плодів, як профілактика онкології молочних залоз і шкіри, просто необхідно.
Корисні і лікувальні властивості листя брусниці
У народній медицині використовують як плоди, так і листя цієї цілющої рослини. Вони відрізняються великим вмістом фітонцидів. Це можливість використовувати їх для боротьби зі зростанням золотистого стафілокока.
Дубильні речовини підсилюють дію антибіотиків, виступають на захист всього організму, сприяють стимулюванню фагоцитозу і надають демінералізуючу дію.
Так як препарати на основі брусничних листя мають сечогінний ефект, то їх застосовують:
- при бронхіті;
- при циститі;
- при уретриті;
- при наявності каменів у нирках.
Гарячий чай на основі брусничного листа має жарознижуючі властивості. Підвищена температура тіла знижується за рахунок потовиділення та боротьби з патогенною мікрофлорою.
Настоянки і відвари використовують для очищення нирок і жовчного міхура від дрібних новоутворень у вигляді каменів і піску, при запаленнях сечостатевої системи у чоловіків.
Листя брусниці в народній медицині вживають для профілактики гастриту. Аерозолі і інгаляції на основі відвару призначаються дітям і використовуються для лікування запальних процесів у дихальних шляхах, при бронхіті, хронічній пневмонії.
Відвари з брусничних листя використовують при випаданні волосся, при запаленнях шкіри, лупи. Основними показниками до застосування брусничного листя є:
- профілактика ревматизму;
- зняття набряків в комплексній терапії гіпертонічної хвороби;
- варикозне розширення вен для зміцнення судинних стінок і зменшення набряклості;
- профілактика гастриту;
- запальні захворювання нирок і сечового міхура: цистит, пієлонефрит;
- діабет з ураженням судин;
- простудні захворювання – як жарознижувальний, антисептичну і бактерицидну дію;
- заповнення вітамінів і мінералів в організмі;
- захворювання ротової порожнини і горла.
Особливості застосування при вагітності
Жінка в період вагітності перед прийомом будь-якого рослинного препарату повинна отримати консультацію свого лікаря.
Індивідуальна непереносимість і неправильна дозування можуть призвести до зниження згортання крові і загрози викидня. Брусниця – одне з небагатьох жарознижуючих і противірусних засобів, дозволених до використання під час вагітності.
Що входять до складу ягід вітаміни підвищать імунітет мами і на ранніх термінах допоможуть впоратися з токсикозом.
Щоб уникнути проблеми набряклості, рекомендується щодня вживати чай з листя брусниці. Кальцій, що входить до складу рослини, корисний для формування скелета плода, одночасно зміцнюючи зуби і кістки вагітної жінки.
У невеликій кількості плоди можна приймати в період лактації. Вони заповнять організм жінки вітамінами, не зашкодивши дитині. Вживання ягід брусниці допоможе позбавити організм вагітної від авітамінозу і залізодефіциту.
Протипоказання
Незважаючи на величезну кількість корисних властивостей, брусниця має ряд протипоказань. Тому перед використанням у лікувальних цілях слід ознайомитися з їх списком:
- виразка шлунку;
- індивідуальна непереносимість;
- дитячий вік до дванадцяти років;
- алергічні реакції;
- холецистит;
- язва дванадцятипалої кишки;
- низький артеріальний тиск – гіпотонія;
- гастрит;
- гостра ниркова недостатність;
Важливим попередженням є особливість листя брусниці накопичувати радіацію. Тому варто звернути увагу, щоб на упаковці було зазначено, що радіаційний фон відповідає нормі. При зборі лікарської рослини, робити це тільки в екологічно чистих місцях.
Заготівля брусниці на зиму
У народі існують різні способи заготівлі брусниці на зиму. Її плоди заморожують, готують з них джем, компот, варення, морс.
- Брусниця мочена. Помістіть ягоди в ємність і залийте водою. Приберіть в прохолодне місце. Так, завдяки вмісту бензойної кислоти, вона може зберігати свої корисні властивості.
- Морс. До одного кілограму свіжих ягід додайте 200 г цукру. Додайте два літри води і прокип’ятіть. За бажанням можна додати гвоздику. Дайте настоятися не менше доби в темному місці. Цей рецепт можна трохи змінити, якщо використовувати не цукор, а мед. У такому випадку його додають перед початком вживання.
- Варення. Ягоди укладіть у каструлю і додайте цукор у співвідношенні 1:1. Коли виділиться сік, поставте каструлю на вогонь. Відразу після закипання вимкніть газ на 10 хвилин для кращого збереження вітамінів. Потім прокип’ятіть 7 хвилин і закатайте в банки.
- Джем. Для такої заготовки цукру в два рази менше, ніж ягід, а води – 2-3 столові ложки. Всі інгредієнти помістіть в посуд і поставте на повільний вогонь. Коли ягоди розм’якнуть, перетріть їх виделкою або пом’яніть толкушкою, не знімаючи з вогню. Джем готовий, як тільки розчиниться весь цукор. Зберігайте як варення.
Листя брусниці мають ряд корисних властивостей. І щоб ними скористатися в холодний період, їх потрібно правильно заготовити. Проводити заготівлю можна навесні до появи ягід або восени, коли плодоношення вже закінчено. Листя, зібрані в літній сезон, чорніють і втрачають корисні якості.
- Зрізати пагони і відокремити від них листя;
- Сушити слід в темному, добре провітрюваному приміщенні, розстеливши тонким шаром на газету або тканину;
- Потемнілі в процесі сушіння листя необхідно видалити;
- Висушене сировину прибрати в суху посудину і зберігати подалі від сонячних променів.
Термін зберігання готового продукту таким способом – 3 роки.
Для підвищення імунітету застосовується настій брусничного листа. Приймають його 3-4 рази на день перед їжею по 1 ст. л.
Приготування:
- Залити 1 ст. л. подрібненого листя брусниці 1 склянкою очищеної води.
- Варити на повільному вогні 5-7 хвилин.
- Дати настоятися близько 2 годин.
- Процідити.
Перед вживанням лікарської рослини і препаратів на його основі необхідно проконсультуватися з лікарем.