Брюссельська капуста: користь і шкода для здоров’я людини

Я навіть не відразу зрозуміла, що це таке, коли вперше побачила ???? Виявляється, так зростає брюссельська капуста – її користь і шкода відомі не тільки дієтологам, але і всім, хто стежить за своїм здоров’ям.
Давайте
розбиратися, чим вона цікава, що в ній міститься. А ще я розповім, як правильно
її готувати, щоб зберегти всі корисні властивості.
Раніше я купувала брюссельську капусту тільки замороженою. Йшла в найближчий супермаркет, брала, варила … А тут
раптом побачила цікаву рослину, мало схожу на звичні овочі. Що з ним
робити – здогадатися нескладно: відрізати головки і приготувати.
Брюссельська капуста – штучно створена культура. Це мініатюрна копія білокачанної розміром з лісове яблучко. У дикому вигляді вона ніде не зустрічається. Її вивели городники з Брюсселя кілька століть тому. В їх честь вона отримала назву.
З Бельгії культура поширилася по європейським країнам, а потім дійшла до України. Сьогодні її культивують в Південній Європі, Канаді, Сполучених Штатах.
На
вітчизняних прилавках брюссельська капуста з’явилася до кінця минулого століття. Найчастіше
– в замороженому вигляді. Вона так і не стала популярною. Купити свіжий примірник непросто. Я буквально «полювала», щоб зробити власні
фото.
А ось заморожені плоди легко знайти в будь-якому супермаркеті. Їх вибирають прихильники правильного харчування і любителі оздоровчих дієт.
Міські жителі важко уявляють, як зростає брюссельська капуста. Вона не схожа на інші культури. Рослина утворює потужний стебло з невеликими листками на верхівці. Їх підстави усипані маленькими качанчиками.
Плоди схожі на звичайні капустяні вилки, тільки маленькі. Діаметр – 3-5 см. Вираженого запаху я не помітила.
Через кліматичні
особливості брюссельська капуста ніяк не піддається вирощуванню на більшій
частині нашої країни. Вона переносить низькі температури, але урожай не встигає
дозріти через довгий період вегетації.
Хімічний склад
Серед овочів брюссельська капуста лідирує за змістом корисних компонентів. У ній в 2,5 рази більше аскорбінової кислоти, ніж в кольрабі. З жиророзчинних сполук присутній альфа токоферол, бета каротин.
Особливо багато філлохінону (K). Невелика порція забезпечить півтори добових потреби. З водорозчинних вітамінів найбільше значення мають:
- тіамін,
- рибофлавін,
- PP,
- фолати,
- холін,
- піридоксин,
- B5.
Мінеральний склад представлений в таблиці.
Найменування | Кількість в 100 г, мг | % Добової норми |
калій | 375 | 15 |
кальцій | 34 | 3,4 |
кремній | 28 | 93,3 |
магній | 40 | 10 |
фосфор | 78 | 9,8 |
Залізо | 1,3 | 7,2 |
Марганець | 0,337 | 16,9 |
мідь | 7 | 7 |
У складі – 10 незамінних і 8 замінних амінокислот, важливі для здоров’я омега-3 жирні кислоти.
Користь пояснюється наявністю сульфорофану – органічної сполуки з антибактеріальним ефектом.
Калорійність на кожні 100 грам становить 35 ккал. Дані за харчовою цінністю я вивела в таблицю.
Найменування | Кількість на 100 г | % Від норми |
білки | 4,8 | 5,16 |
жири | 0,3 | 0,44 |
вуглеводи | 3,1 | 2,2 |
Харчові волокна | 4,2 | 21 |
Капуста брюссельська: користь і шкода для організму
Вона має приємний смак та ніжний аромат. Її люблять за легкість приготування і поживні властивості. Не менш важливо знати, чим корисна брюссельська капуста.
Вона принесе особливу користь в період сезонних авітамінозів. Мікроелементи і аскорбінова кислота підтримують імунітет, оздоровлюють, покращують зовнішність.
Брюссельська капуста демонструє кілька цікавих якостей:
- Природні пігменти зберігають здоров’я сітківки очей.
- Клітковина м’яко очищає кишечник, усуває затримку стільця.
- Регулярне вживання – ефективна профілактика ГРВІ. Компоненти з антиоксидантною активністю знижують ризик простудних захворювань.
- Омега-3 жирні кислоти корисні для судин.
- Біофлавоноіди – потужні антиоксиданти. Вони захищають від мутацій ДНК і негативного впливу вільних радикалів.
- Натуральне з’єднання сульфорафан сприяє виробленню ферментів, необхідних для детоксикації. Речовина допомагає зберегти зір, запобігає розвитку пухлин.
- Ще одна корисна особливість – зменшення рівня холестерину, попередження накопичення ліпідних бляшок на стінках судин.
- Вітамін K регулює згортання крові, зміцнює кісткову тканину.
Брюссельську капусту вживають для профілактики інфекційних захворювань. Аскорбінова кислота – найважливіше для самопочуття органічна сполука. Вона зменшує пошкодження клітин, перешкоджає запаленням, захищає від вірусів.
Плоди містять альфа-ліпоєву кислоту, яка бере участь в утилізації глюкози. Вона не тільки є антиоксидантом, але й підвищує чутливість клітин до інсуліну.
Брюссельська капуста – джерело калію і вітамінів групи B. Вона благотворно впливає на нервову систему, підтримує м’язову активність, покращує роботу мозку.
Крім позитивної дії, продукт може чинити негативний вплив. Його небажано вживати при хронічному ентероколіті, гастриті, проблемах з травленням.
Від грубої клітковини краще відмовитися, якщо спостерігаються спазми або підвищене газоутворення.
Як і всі хрестоцвіті, сирі головки містять глюкозинолати. Багато з них мають гойдогенними властивістю – перешкоджають засвоєнню йоду. Деякі лікарі вважають, що глюкозинолати пригнічують функцію щитовидної залози.
Тим, хто страждає на гіпотиреоз, не раджу зловживати сирим овочем. Варіть на пару або запікайте.
Користь і шкода для чоловіків
У брюссельської капусти низький глікемічний індекс, як у Романеско. Вона уповільнює всмоктування вуглеводів, перешкоджає різким стрибкам глюкози в крові.
Це лідер серед овочів за вмістом амінокислот і рослинного білка. Крім того, вона має ряд корисних якостей:
- Знижує рівень ліпопротеїнів низької щільності.
- Стимулює набір м’язової маси.
- Бореться з запаленнями.
- Збільшує силові показники.
- Запобігає застою жовчі.
- Зміцнює судини, серце.
- Регулює кислотність шлунка.
- Знижує ризик розвитку простатиту.
Регулярне вживання позитивно впливає на репродуктивну функцію. Це ідеальний продукт для спортивного харчування. Він відновлює сили в період підвищених фізичних навантажень, стимулює роботу мозку і ЦНС.
Користь для жінок
Брюссельська капуста багата кремнієм. Сім-вісім кочанчиків забезпечать добову потребу. Елемент необхідний для красивого волосся, гладкої шкіри, міцних нігтів.
Продукт – цінне джерело фолатів, тому корисний майбутнім мамам. Це хімічна речовина потрібно для правильного розвитку нервової системи дитини.
Рослинна їжа допомагає впоратися з запорами на останніх місяцях вагітності, збагачує організм кальцієм та аскорбіновою кислотою. А ось що годують слід дотримуватися обережності, щоб не нашкодити дитині.
У брюссельській капусті високий відсоток глюкозинолатів. Ці речовини стають активними тільки під дією ферментів, які утворюються при подрібненні. Їх головна функція – знешкодження токсинів, захист від окислювального стресу.
У листі багато хлорофілу, який нейтралізує дію канцерогенів.
Для дітей
Брюссельська капуста для дитячого харчування рекомендована у вигляді пюре. Його можна придбати консервованим або зробити самостійно. Іноді педіатри рекомендують продукт для першого прикорму.
Така їжа рідко викликає алергічні реакції. Головне, ретельно проварити, подрібнити за допомогою блендера або протерти через сито.
Час варіння становить не менше 5 хвилин для свіжих і 10 – для заморожених вилочок. Їх поєднують із картоплею, морквою, кабачками або гарбузом.
при схудненні
Брюссельська капуста просто необхідна під час схуднення. Вона низькокалорійна, багата клітковиною. Варена або тушкована їжа надовго насичує і не сприяє набору ваги.
Продукт містить речовини, які нормалізують метаболізм. Вони розщеплюють і виводять жири з організму.
для літніх
Присутність в раціоні зміцнює кісткову тканину, зберігає зір, підтримує роботу травної системи.
Багато джерел відзначають позитивний вплив продукту на когнітивні функції. Сульфорофан захищає клітини мозку, запобігає нейродегенеративним захворюванням.
Кремній необхідний для збереження міцності і гнучкості суглобових хрящів. Він бере участь в засвоєнні десятків необхідних організму елементів, попереджає остеопороз і зміцнює кістки.
Брюссельська капуста містить зеаксантин – пігмент каротиноїдної групи. Як і лютеїн, він відіграє важливу роль у захисті сітківки ока від ультрафіолету.
Як вибрати і зберегти?
Не бійтеся купувати заморозку. Рецепти приготування майже не відрізняються, а цінних речовин не набагато менше. Критеріями якості є наступні ознаки:
- щільні, без явних пошкоджень екземпляри;
- насичений, рівномірний колір;
- відсутність темних плям.
Якщо берете на вагу, віддавайте перевагу качанчикам невеликого розміру, щільним, без вад і ознак старіння. Вони будуть ніжними і солодкуватими.
Не женіться за розміром. Найсмачніші ті, що трохи менше. Чим більше розмір, тим сильніше виражений характерний присмак.
На упаковці повинна бути позначена дата виготовлення і видно термін придатності. Уникайте повторної заморозки. Якщо вміст розтануло, відразу використовуйте його.
Брюссельська капуста: як готувати правильно?
Я б не назвала її вишуканим делікатесом, але капуста урізноманітнює сезонне меню і радує незвичайною формою.
Качанчики красиво виглядають на тарілці. Вони підійдуть для святкового столу. Смак не надто виразний, зате чудово поєднується з будь-якими приправами і спеціями.
Не всі знають, як приготувати брюссельську капусту смачно і корисно. Нічого складного в цьому немає. Потрібно тільки знайти «золоту середину».
Щоб плоди були ніжними, їх необхідно добре проварити, а щоб вони залишилися корисними – робити це не надто довго.
Одного разу я смажила на сковорідці. Вийшло щось зовсім їстівне. З тих пір завжди спочатку варю, потім розрізаю навпіл і доводжу до готовності у вершковому маслі.
Цінні компоненти руйнуються при сильному нагріванні. Це відбувається при бланшуванні перед заморожуванням або тривалому варінні. Найбільшою користю володіє свіжий, недавно зібраний урожай.
Для більш повного засвоєння жиророзчинних вітамінів поєднуйте з тваринними жирами. Ідеальний дует – зі свинячими реберцями.
Брюссельська капуста стає все популярнішою. Її часто подають у ресторанах. На тарілці вона виглядає ефектно, лаконічно.
Її включають до складу перших страв, рагу, запіканок. Це вдалий гарнір до м’яса, апетитна закуска або оригінальний інгредієнт салату. Капуста прикрасить стіл, зробить їжу більш насиченою і поживною.
Недоварені плоди мають гіркуватий присмак, а ті, що занадто довго готувалися, стають м’якими і несмачними.
Як приготувати брюссельську капусту смачно?
Найпростіший спосіб – зварити в киплячій воді протягом 3-5 хвилин, а потім обсмажити у вершковому маслі з куркумою і кунжутом. Бутони виходять м’якими, соковитими, покритими ніжною хрусткою скоринкою.
Не раджу запікати сиру брюссельську капусту. Є ризик, що вона вийде грубуватою. Надішліть її в мультиварку і включіть режим «на пару».
Гіркота великих головок зникне, якщо їх до варіння розрізати навпіл, а в воду додати дрібку солі, цукру або трохи лимонного соку.
Рецепт запеченої капусти:
- Опустіть підготовлені плоди в киплячу воду. Бланшируйте кілька хвилин до напівготовності.
- Відкиньте на друшляк.
- Перекладіть у вогнетривкий посуд, посипте чорним перцем, паприкою.
- Змастіть верх нежирною сметаною, посипте тертим сиром.
- Поставте в розігріту духовку на 10 хвилин до утворення скоринки.
- Замість запікання можна обсмажити в маслі.
- Щоб блюдо виглядало апетитно, насипте на сковороду 1-2 столові ложки мелених сухарів.
- Гарний колір додасть панірування в кукурудзяній муці, змішаній з куркумою і насінням кунжуту.
Це відмінна вечеря для тих, хто худне, або сніданок. Його можна додати до макаронів, омлету, використовувати окремо або поєднувати з чимось іншим.
Мініатюрні кочанчики – здорове доповнення до будь-якої дієти. Вони добре поєднуються з багатьма інгредієнтами, а приготування не забере багато часу.
Брюссельська капуста доступна в будь-який час року. У неї велика користь і умовний шкода, який можливий при надмірному споживанні або індивідуальній нестерпності. З її допомогою можна прикрасити святковий стіл, додати яскравості зимового раціону. Вона дарує енергію і покращує самопочуття.
Брюссельська капуста: користь і шкода для організму, калорійність
Брюссельська капуста може похвалитися високим вмістом багатьох поживних речовин і дуже корисна для здоров’я. У цій статті ми дізнаємося наукові факти про те, що таке брюссельська капуста, її користь і шкоду, а також перерахуємо 9 основних переваг, якими брюссельська капуста може забезпечити організм чоловіків, жінок і дітей.
Брюссельська капуста – що це за овоч
Брюссельська капуста – це зелений овоч, член сімейства хрестоцвітних (Brassicaceae). За смаком брюссельська капуста дуже схожа на суміш білокачанної і цвітної капусти, приправлену гірчичною зеленню.
- Ці хрестоцвіті овочі за формою нагадують міні-версію білокачанної капусти і зазвичай використовуються для приготування страв аналогічним чином: їх очищають, ріжуть і готують як поживний гарнір або основне блюдо.
- Брюссельська капуста містить низьку кількість калорій, але дуже багата клітковиною, вітамінами і мінералами.
- Нижче перераховані лише основні поживні речовини, які містяться в чашці (150 грам) приготовленої брюссельської капусти:
Калорії: 56 ккал
Білок: 4 гр.
Вуглеводи: 12 гр.
Клітковина: 4 гр.
Вітамін K: 260%
Вітамін C: 160%
Вітамін A: 24%
Фолієва кислота: 24%
Марганець: 20%
Омега-3 жирні кислоти: 25%
- Брюссельська капуста особливо багата на вітамін К – важливий вітамін, необхідний для здоров’я згортання крові та здоров’я кісток.
- Вона також містить вітамін С – антиоксидант, який сприяє засвоєнню організмом заліза і бере участь у процесі відновлення тканин та роботі імунної системи.
- Більш того, високий вміст клітковини допомагає підтримувати здоров’я шлунково-кишкового тракту.
- На додаток до живильних речовин, позначених вище, брюссельська капуста містить невелику кількість вітаміну B6, калію, заліза, тіаміну, магнію та фосфору.
Резюме:
Брюссельська капуста – низькокалорійний і дуже корисний продукт, містить багато поживних речовин, у тому числі вітаміни C та K і клітковину.
Користь брюссельської капусти
1. Багата антиоксидантами
Брюссельська капуста має багато переваг для здоров’я, але особливо вражає велика кількість антиоксидантів, що міститься в цьому овочі.
Антиоксиданти – це з’єднання, які знижують окислювальний стрес в клітинах організму людини і допомагають знизити ризик виникнення і розвитку хронічних захворювань.
Одне дослідження показало, що, коли учасники щодня їли близько 2 чашок (300 гр.) брюссельської капусти, пошкодження їх клітин від окисного стресу зменшилося на 28%.
Найголовніший антиоксидант, що входить до складу брюссельської капусти – кемпферол. Він володіє багатьма оздоровчими властивостями і широко вивчається.
Дослідження в пробірці показують, що кемпферол може знизити ріст ракових клітин, полегшити запалення і поліпшити здоров’я серця.
Вживання брюссельської капусти в якості частини вашого збалансованого раціону, багатого фруктами і овочами, може допомогти забезпечити надходження антиоксидантів, які принесуть користь організму для підтримки хорошого здоров’я.
Резюме :
Брюссельська капуста містить кемпферол, антиоксидант, який може знизити ріст ракових клітин, зменшити запалення і поліпшити здоров’я серця.
Володіє протипухлинними властивостями
Дослідження показують, що високий рівень антиоксидантів в брюссельській капусті може допомогти захистити від деяких видів раку.
Наприклад, одне з досліджень показало, що брюссельська капуста може захищати від канцерогенів та запобігати окисному пошкодженню клітин.
В іншому невеликому дослідженні вживання брюссельської капусти збільшило кількість деяких детоксикаційних ферментів на 15-30%. Дослідники припустили, що цей ефект може призвести до зниження ризику розвитку колоректального раку, хоча необхідні подальші дослідження.
Крім того, антиоксиданти в брюссельській капусті можуть нейтралізувати вільні радикали. Це з’єднання, які утворюються в процесі «окислення» організму і можуть стати причиною росту пухлин.
Таким чином, брюссельська капуста як частина збалансованого харчування і здорового способу життя може допомогти знизити ризик розвитку раку, але потрібні додаткові дослідження.
Резюме :
Деякі дослідження показують, що сполуки, виявлені в брюссельській капусті, можуть знизити ризик розвитку раку.
Містить велику кількість клітковини
Тільки одна чашка (150 гр) приготовленої брюссельської капусти містить 4 гр клітковини, що становить до 16% від ваших щоденних потреб у клітковині.
Клітковина є важливою частиною здорового харчування. Щоб організм функціонував добре, кожен день необхідно з’їдати як мінімум одну порцію продуктів, що містять клітковину.
- Дослідження показують, що клітковина може полегшити запор, збільшуючи частоту і зменшуючи консистенцію стільця, щоб полегшити проходження через кишечник.
- Клітковина також сприяє травленню, допомагаючи «годувати» корисні лакто- і біфідо-бактерії в кишечнику.
- Збільшення вживання клітковини пов’язане і з іншими корисними властивостями для здоров’я, такими як зниження ризику сердечних захворювань і нормалізація рівня цукру в крові.
Лікарі-фахівці з харчування рекомендують жінкам вживати, щонайменше, 25 гр клітковини в день, тоді як чоловіки повинні їсти мінімум 38 гр клітковини в день.
Поїдання брюссельської капусти, поряд з іншими хорошими джерелами клітковини, такими як фрукти, овочі та цільні зерна, може допомогти вам задовольнити ваші потреби в клітковині.
Резюме :
Брюссельська капуста містить величезну кількість клітковини, яка може сприяти регулярності випорожнень кишечника, підтримці травлення й зменшенню ризику сердечних захворювань і діабету.
Багата на вітамін К
Брюссельська капуста є хорошим джерелом вітаміну К. В одній чашці (150 гр) приготовленої брюссельської капусти міститься 270% добової норми вітаміну К. Тобто для отримання необхідної кількості цього вітаміну вам досить з’їсти половину чашки брюссельської капусти.
Вітамін К відіграє важливу роль в організмі. Він необхідний для правильної роботи системи кровообігу, а саме для коагуляції – здатності організму утворювати згустки крові, які зупиняють кровотечу.
Вітамін К також може грати роль у нарощуванні кісткової маси і допомогти захистити від остеопорозу – захворювання, що характеризується підвищеною крихкістю кісток та прогресуючою втратою кісткової маси.
Дослідження показують, що прийом добавок вітаміну К є важливим для жінок у період постменопаузи, коли існує ризик розвитку остеопорозу. Вітамін К може збільшити міцність кісток і знизити ризик переломів.
Майте на увазі, що ті, хто приймає препарати для розрідження крові, повинні зменшити вживання вітаміну К, адже велика його кількість може завдати шкоди організму. Проте для більшості людей збільшення споживання вітаміну К може принести багато користі для здоров’я.
Резюме :
Брюссельська капуста містить велику кількість вітаміну К – поживного інгредієнта, важливого для згортання крові і метаболізму кісток.
Брюссельська капуста може допомогти в підтримці оптимального рівня цукру в крові
На додаток до вражаючого профілю поживних речовин і довгого списку переваг для здоров’я брюссельська капуста може також принести користь людям, що страждають на діабет, адже здатна підтримувати рівень цукру в крові.
Численні дослідження, пов’язані зі збільшенням споживання хрестоцвітних овочів, в тому числі брюссельської капусти, доводять зменшення ризику розвитку діабету.
Це пояснюється тим, що брюссельська капуста має високий вміст клітковини, що допомагає регулювати рівень цукру в крові.
Клітковина повільно переміщується по тілу, не переварюючись і сповільнюючи потрапляння цукру в кров.
Брюссельська капуста також містить альфа-ліпоєву кислоту – антиоксидант, який широко досліджується на предмет потенційного впливу на рівень цукру в крові та інсуліну.
Інсулін – це гормон, який відповідає за транспортування цукру з крові в клітини організму.
В одному дослідженні пацієнтам з діабетом, яким було додано альфа-ліпоєву кислоту в дієту, спостерігалася підвищена чутливість до інсуліну. Дослідники дійшли висновку, що альфа-ліпоєва кислота дозволила інсуліну працювати ефективніше, щоб знизити рівень цукру в крові.
Збільшення вживання брюссельської капусти разом з іншими корисними продуктами допоможе підтримувати рівень цукру в крові стабільним.
Резюме :
Клітковина і антиоксиданти в брюссельській капусті можуть допомогти зберегти рівень цукру в крові на оптимальному рівні і в стабільному стані.
Містить Омега-3 жирні кислоти
Відомо, що найбільшим джерелом корисних Омега-3 жирних кислот є риба і морепродукти. Однак для тих, хто не вживає рибу або морепродукти, є багато інших здорових продуктів, які мають в своєму складі омега-3 жирні кислоти.
Рослинні продукти містять тільки альфа-ліпонову кислоту (ALA), тип омега-3 жирних кислот, який менш ефективно використовується в організмі, ніж жири омега-3 з риби та морепродуктів. Це пов’язано з тим, що організм людини може перетворювати альфа-ліпоєву кислоту в більш активні форми омега-3 жирних кислот в обмежених кількостях.
- З цієї причини, щоб заповнити щоденну потребу організму в жирних омега-3 кислотах, вам потрібно буде вживати більшу кількість жирних кислот омега-3 з рослинних продуктів, ніж ви могли б отримати з риби.
- Брюссельська капуста є одним з кращих рослинних джерел омега-3 жирних кислот, маючи в своєму складі 270 мг (25% від добової норми) в чашці, об’ємом 150 гр.
- Доведено, що омега-3 жирні кислоти знижують рівень тригліцеридів в крові, уповільнюють процеси старіння мозку, знижують резистентність до інсуліну і зменшують запалення.
- Таким чином, кілька порцій брюссельської капусти в вашому раціоні кожного тижня допоможуть вам легко задовольнити ваші потреби в омега-3 жирних кислотах.
Резюме :
Брюссельська капуста є хорошим джерелом омега-3 жирних кислот (альфа-ліпонової кислоти), які можуть зменшити запальні процеси і рівень тригліцеридів у крові, поліпшити резистентність до інсуліну і уповільнити процеси старіння мозку.
7. Володіє протизапальними властивостями
- Запалення є нормальною імунною реакцією при наявності інфекції в організмі, але хронічне невилікуване запалення може сприяти розвитку захворювань, таких як рак, діабет і серцеві захворювання.
- Деякі дослідження in vitro показали, що сполуки, виявлені в хрестоцвітних овочах, таких як брюссельська капуста, володіють протизапальними властивостями.
- Одне дослідження виявило, що більш високе споживання хрестоцвітних овочів пов’язане з більш низьким рівнем запальних маркерів у крові.
- Крім того, брюссельська капуста має високий вміст антиоксидантів, що може допомогти нейтралізувати вільні радикали, які можуть викликати запалення.
- У кількох дослідженнях in vitro та на тваринах було виявлено, що кемпферол, один з основних антиоксидантів, виявлених у брюссельській капусті, має особливо сильні протизапальні властивості.
- Грунтуючись на цих висновках, дієта, багата хрестоцвітними овочами, такими як брюссельська капуста, може зменшити запалення і знизити ризик запальних захворювань.
Резюме:
Брюссельська капуста містить багато антиоксидантів і інших сполук, які можуть боротися із запаленням в організмі.
8. Брюссельська капуста багата на вітамін С
Брюссельська капуста забезпечує 160% щоденної потреби організму у вітаміні С.
Вітамін С важливий для росту і відновлення тканин в організмі. Він також діє як антиоксидант, бере участь у виробництві білків, таких як колаген, і може навіть підвищити імунітет.
Один з оглядів, в тому числі за участю понад 11 тисяч осіб, показав, що вітамін С зменшує тяжкість перебігу застуди, зменшуючи її тривалість в середньому на 8% у дорослих.
Вітамін С також може збільшити поглинання негемового заліза – форми заліза, знайденого в рослинній їжі, яку організм людини не може поглинати так само легко, як залізо з продуктів тваринного походження. Дослідження показало, що прийом 100 мг вітаміну С з їжею збільшив поглинання заліза на 67%.
Вітамін С міститься в багатьох фруктах і овочах, але брюссельська капуста – один з кращих доступних джерел. Додавання навіть однієї або двох порцій брюссельської капусти до вашого раціону кілька разів на тиждень може допомогти вам задовольнити ваші потреби у вітаміні С.
Резюме:
Брюссельська капуста відрізняється високим вмістом вітаміну С, антиоксидантом, який має важливе значення для імунного здоров’я, абсорбції заліза, виробництва колагену, росту і відновлення тканин.
10. Брюссельська капуста – доступний овоч, який легко додати в свій раціон
Брюссельська капуста є здоровим доповненням до будь-якої дієти, ставши відмінним гарніром або основною стравою у вашому харчуванні.
Існує безліч рецептів приготування брюссельської капусти: її можна варити, тушкувати, смажити або запікати.
Для приготування простого гарніру відріжте живці брюссельської капусти. Змішайте качани з невеликою кількістю оливкової олії, солі і перцю, а потім обсмажте їх на сковороді, поки вони не стануть хрусткими.
Брюссельська капуста також може бути додана в макарони або смажені страви для ароматної і поживної вечері.
Кращий спосіб приготувати брюссельську капусту – відварити овочі на пару, так вони збережуть максимальну користь для організму.
Резюме:
Брюссельська капуста проста в приготуванні, і ви можете насолоджуватися нею в різноманітних смачних стравах.
Шкода брюссельської капусти
Як вже було зазначено, брюссельська капуста не рекомендується для вживання людям, які приймають ліки для розрідження крові, оскільки капуста має зворотний ефект – збільшує здатність до згортання крові. Одночасний прийом може завдати шкоди організму.
Також рекомендується обмежити вживання брюссельської капусти людям, що страждають на метеоризм. Брюссельська капуста, як і всі хрестоцвітні, може підвищувати газоутворення в кишечнику.
Висновки
Брюссельська капуста має високий вміст клітковини, вітамінів, мінералів і антиоксидантів, що робить її живильним доповненням до вашого раціону.
Вона також може приносити додаткові переваги для здоров’я, в тому числі потенціал для зниження ризику розвитку раку, зменшення запалення і покращення контролю цукру в крові.
Додавання брюссельської капусти до збалансованої дієти, багатої фруктами, овочами і цілими зернами, може принести значну користь вашому здоров’ю. Але не забувайте про можливу шкоду брюссельської капусти при прийомі антикоагулянтів.
Брюссельська капуста – користь і шкода для здоров’я
Брюссельська капуста відноситься до сімейства хрестоцвітних.
Ця овочева культура є копією білокачанної капусти, але лише в зменшеному розмірі. Вага однієї брюссельської капусти варіюється від 10 до 30 г, за обсягом овоч не перевищує параметрів волоського горіха.
На цих цікавих особливостях все не закінчується, капуста також має ряд позитивних якостей.
Різновиди брюссельської капусти
Існує безліч сортів овоча, популярність кожного виду залежить від території зростання та вподобань населення. На просторах нашої країни користуються попитом такі сорти:
- Долмік. Ранньостигла брюссельська капуста, виведена голландцями. Сорт має округлі корінці з тьмяним зеленуватим відтінком і середнім розміром. Найчастіше «Долмік» споживається в свіжому вигляді, його заморожують на зиму, а також гасять.
- Боксер. Сорт став популярним завдяки своїй стійкості до перепадів температури і перших заморозків. Боксер, подібно до попереднього сорту, виведений у Нідерландах. Його корінці круглі, щільні, середнього розміру, насичено зелені. Капуста підходить для приготування пюре, заморозки на зиму, гасіння та споживання в свіжому вигляді.
- Завитка. Капуста пізньостигла, виведена чехами. Корінці мають середню щільність і відносно невелику вагу, колір варіюється від жовто-зеленого до блідо-зеленого. «Завитка» користується попитом завдяки чудовим смаковим якостям, а сам сорт є високоврожайним. Капуста підходить як у свіжому вигляді, так і після обробки.
- Геркулес. Сорт виведений і культивований нашими співвітчизниками. Пізньостигла капуста надзвичайно стійка до перших морозів і перепадів температури. Корінці мають овальну форму, діаметр варіюється в межах 3-5 см, щільність низька. Різновид капусти підходить для консервації та домашнього використання (гасіння тощо).
Користь і шкода червонокачанної капусти
Користь брюссельської капусти
- Слід включати капусту в повсякденне меню, щоб заповнити недолік корисних речовин. Овоч зосереджує фолієву кислоту, яка позитивно впливає на здоров’я майбутньої матері і плоду.
- Капуста накопичує і інші вітаміни групи B, які відповідальні за діяльність центральної нервової системи. Частий прийом налагоджує психоемоційну атмосферу і знижує ймовірність безсоння.
- Брюсельський овоч налагоджує травні процеси, його часто використовують для боротьби з запорами. Низька калорійність дозволяє їсти капусту людям із зайвою вагою і при цьому поступово худнути.
- Амінокислоти в поєднанні з природними сахаридами очищають кров від холестерину і захищають серце від збоїв. Мінерали зміцнюють судини і артерії, покращують циркуляцію крові.
- У капусті є мінеральні сполуки, які збільшують свої позитивні властивості при поєднанні овоча з оливковою олією.
- Культура містить зеаксантин і лютеїн, ці речовини потрібні для підтримки здоров’я очей. Капусту рекомендується споживати людям із низькою гостротою зору. Особливі речовини запобігають дегенерації клітковини і профілактують глаукому.
- У брюссельській капусті зосереджений великий обсяг вітаміну К. Він необхідний для стимуляції нейронів головного мозку, підвищення розумової активності, поліпшення пам’яті і концентрації. У поєднанні з вітамінами групи B покращується робота серця і ЦНС.
- Бета-каротин разом з антиоксидантами, імуностимуляторами, харчовими волокнами очищає організм комплексно. Капуста необхідна для запобігання передчасному старінню тканин, виведення токсинів і профілактики раку.
- Овочева культура несе користь людям похилого віку. Капуста зміцнює кістки і знижує ймовірність переломів, змащує суглоби, попереджає старече недоумство. Також овоч позитивно впливає на серце, скорочуючи ризик прояву вад.
- Не обійшлося без цінності капусти для дітей. У складі присутні вітаміни та інші сполуки, які покращують засвоєння кальцію і формують нервову систему дитини.
- Брюссельську капусту можна сміливо назвати чоловічим овочем. Культура овочевого типу необхідна для профілактики захворювань, пов’язаних із сечостатевою системою. Також капуста підвищує здатність до зачаття, посилюючи активність сперматозоїдів.
- Досвідчені лікарі радять приймати термічно оброблену капусту людям, які нещодавно перенесли хірургічне втручання або важку хворобу. Овоч має регенеруючі властивості, тому одужання настане швидше.
користь і шкода цвітної капусти
Користь брюссельської капусти для жінок
- Всі вищенаведені корисні якості можна сміливо застосувати для здоров’я жіночої половини населення. Але існують ще деякі особливості. Так, культура покращує стан шкірного покриву, волосся і нігтів.
- Капуста показана дівчатам, які виношують дитину або перебувають на грудному вигодовуванні. У першому випадку плід буде формуватися відповідно до терміни, в другому – посилюється лактація і жирність молока.
- Індол-3-карбінол, який є в складі овоча, необхідний для профілактики онкології молочних залоз і лікування вже наявних захворювань. Це складне з’єднання перекриває потік крові до пухлини, запускаючи її знищення.
- Корисні якості поширюються і на тих, хто тільки планує зачати дитину. Фолієва кислота позитивно впливає на репродуктивну систему, підвищуючи шанси на відтворення дітей.
користь і шкода пекінської капусти
Брюссельська капуста при схудненні
- Калорійність брюссельської капусти надзвичайно мала. На порцію вагою 100 г відводиться всього лише 42 Ккал. Кінцеве значення залежить від сорту, іноді калорійність піднімається до 50 Ккал.
- Незважаючи на такі показники, поживність овочевої культури висока. Поїдання двох порцій на добу позбавить від різких нападів голоду і підвищить метаболізм.
- Брюссельська капуста добре поєднується з тушкованим м’ясом та іншими овочами. Завдяки цьому ви зможете збалансувати правильний раціон харчування.
- Щоб був ефект від схуднення, збалансуйте свій раціон. Відмовтеся від фаст-фуду і інших шкідливих страв. Візьміть за звичку робити зарядку або почніть відвідувати спортзал.
Брюссельська капуста від раку
- Були проведені дослідження, в ході яких доведено корисні властивості капусти для хворих на онкологію.
- Овоч зосереджує ізотіоціанати і індол-3-карбінол. Ці речовини профілактують рак легенів, молочних залоз, яєчників, товстої кишки.
- Дія капусти на організм вражає. Особливі речовини перекривають циркуляцію крові і утворення нових капілярів в районі пухлини. Новоутворення починає розсмоктуватися, настає часткове або повне одужання.
- Крім усього іншого, ізотіціанати звільняють внутрішні органи від радіонуклідів, виводять токсичні речовини, солі важких металів. Все це веде до покращення серцевої діяльності.
Шкода брюссельської капусти
- Якщо споживати овочеву капусту в тушкованому вигляді, м’язи травного тракту починають розслаблятися. Це може призвести до печії, метеоризму.
- У деяких випадках може виникати алергічна реакція, про це також варто пам’ятати.
- Якщо у вас є хронічні недуги шлунка або кишечника, перед першим знайомством з овочем відвідайте гастроентеролога.
- У овочевої культури відзначено високе скупчення гоитрогенів, які не найкращим чином впливають на діяльність щитовидної залози. Тому при недугах ендокринної системи будьте обережні.
- Індол перешкоджає повноцінній засвоюваності йоду. Виключіть споживання капусти, якщо у вас помічено дефіцит цього елемента.
Брюссельська капуста корисна для людського організму, якщо вживати її правильно. Знайте міру, враховуйте протипоказання, переконайтеся у відсутності хронічних захворювань.
Готуйте овоч або споживайте у свіжій формі, поєднуючи з м’ясом, зеленню і навіть горіхами. Капуста такого типу часто використовується для позбавлення від зайвих кілограмів.
користь і шкода квашеної капусти для організму
Відео: як приготувати брюссельську капусту
(Рейтингу поки немає)
Брюссельська капуста: користь і шкода для організму, калорійність
Ця капуста зовсім непопулярна в Україні, в той час як вся Європа сходить з розуму від цього вишуканого делікатесу. І це не дивно – маленькі качанчики, якими усипана ця культура, не тільки оригінальні на вигляд, але й справжнє джерело корисних речовин.
Її обов’язково потрібно їсти і дітям, і дорослим, і літнім людям. Вона корисна вагітним і худне, сердечникам і онкохворим, гіпертонікам і діабетикам. І взагалі всім хоча б раз на тиждень потрібно готувати з цієї незвичайної капусти страви. Тільки готувати це потрібно вміючи, адже у неї вельми специфічний і незвичайний смак і запах.
Як виглядає брюссельська капуста
Цей сорт капусти належить до категорії дворічних. У перший рік формується стебло рослини, довжина якого може досягати 50 см, а товщина – 1,5 см. На ньому ж з’являються невеликі листя на тонких черешках, середня довжина яких – 20 см.
Терміни, що вживаються в їжу качани розташовуються на стеблі, їх діаметр коливається в діапазоні від 3 до 4 см, при цьому на кожному стеблі може бути до 50 одиниць. У другий рік цвітіння формуються насіння, необхідні для повторної посадки.
На 1 г припадає понад 500 насіння, які зберігають свої властивості протягом п’яти наступних років.
Найпоширенішим сортом брюссельської капусти вважається Геркулес. Він відрізняється хорошою врожайністю і підвищеною стійкістю до морозів.
Чи можна вагітним і годуючим?
Головна користь брюссельської капусти для вагітних жінок полягає у високому вмісті фолієвої кислоти.
Саме цей вітамін (B 9) відповідає за формування і розвиток нервової трубки плода, яка в майбутньому стане хребтом.
Доведено, що недостатнє надходження фолієвої кислоти в перші 8 тижнів вагітності підвищує ризики вроджених дефектів і вад в кілька разів, тому страви з брюссельської капусти стануть відмінним джерелом найголовнішого вітаміну.
Продукт містить багато аскорбінової кислоти, яка знижує ризик кровотеч у післяпологовий період, підвищує захисні функції організму і сприяє збереженню вагітності. При нормальній переносимості і відсутності травних проблем лікарі радять майбутнім і годуючим мамам включати в раціон брюссельську капусту хоча б раз на тиждень.
Склад і калорійність
Цей вид капусти вважається справжнім джерелом вітамінів, макро- і мікроелементів. Найбільше в ній вітамінів групи B (B1, B2, B6, B9), аскорбінової кислоти – до 104 мг на 100 г сухого продукту. Вона також багата на фосфор, натрій, калій, кальцій, магній, мідь, йод, залізо і незамінні амінокислоти.
Що стосується калорійності, то на 100 г продукту припадає лише 43 ккал. На білки припадає 4,8 г, на вуглеводи – 8,0 г, а жири повністю відсутні.
Саме брюссельська капуста вважається рекордсменом серед інших різновидів за вмістом білка. У пекінської його всього лише 1,2 г на 100 г, в звичайної білокачанної – 1,8 г, а в брокколі – 3 г. Така кількість білка складно знайти в будь-якому іншому овочі.
Тому на цей сорт потрібно звернути увагу спортсменам і людям, які ведуть боротьбу із зайвою вагою.
Біохімічний склад брюссельської капусти робить її не тільки відмінним продуктом харчування, але і дозволяє використовувати в медичній практиці.
Чому вона гірчить. Поради, як прибрати гіркоту
Причин може бути кілька:
- Цей вид капусти сам по собі схильний до гіркоти (до речі, всі різновиди хрестоцвітних трохи гірчать). Однак цікаво, що дрібні качани менше гірчать, ніж великі;
- Капуста може сильніше гірчити, якщо її погано поливали;
- Гіркоту посилюється, якщо овоч кілька разів розморожували і заморожували.
Порада! Вибираючи капусту, зверніть увагу на листя. Вони не повинні бути жовтими або мати чорні плями. Качанчики повинні бути твердими і зеленими.
Є кілька способів прибрати гіркоту
Якщо капуста гірчить, використовуйте такі способи.
Спосіб 1. Проварити. Нагрійте воду, нехай вона скипить, киньте промиті кочанчики і проваріть хвилин 5-7. Деякі просто обдають її окропом. В цьому випадку вона і не варена, і не гірка.
Спосіб 2. Замаскувати приправами. Використовуйте в стравах яскраві приправи: часник, хмелі-сунелі, базилік.
Спосіб 3. Використовувати оцет. Можна варити її 5 хвилин у воді з додаванням щіпки цукру і 1 ч. ложки оцту на 1 л води.
Порада! Якщо ви вирішили готувати рагу з брюссельською капустою, додайте її хвилин за 10 до закінчення варіння.
Чим корисна брюссельська капуста
Загальна користь
За кількістю вітаміну C ці маленькі качани перевершують звичайну білокачанну капусту в кілька разів. За концентрації цього вітаміну овоч можна сміливо прирівняти до смородині. До числа її переваг можна віднести такі властивості:
- Зміцнення імунітету, стимуляція вироблення антитіл (за рахунок комбінації аскорбінової кислоти і вітаміну B5).
- Поліпшення роботи серцево-судинної системи.
- Зміцнення стінок судин.
- Попередження розвитку раку (за цю функцію відповідають глюкозинолати, які також надають брюссельській капусті характерну гірчинку).
- Прискорене загоєння ран.
- Призупинення процесів старіння.
- Підтримка зору (антиоксиданти запобігають катаракту).
- Запобігання ушкодження нейронів і профілактика хвороби Альцгеймера (за це відповідає вітамін K).
- Збільшення обсягу легень, мінімізація ризику вірусних і респіраторних захворювань.
- Стимулювання відтоку жовчі.
- Нормалізація стільця і усунення запорів.
- Сприятливий вплив на роботу підшлункової залози.
- Оскільки брюссельська капуста зріє досить довго (за умови прямого висаджування в ґрунт їй буде потрібно до 150 днів), то вона вважається прекрасним джерелом вітамінів саме в осінньо-зимовий період.
- Радимо почитати:
- чим корисна капуста броколі
Для жінок
Крім усіх вищевказаних властивостей, брюссельська капуста вкрай важлива для жіночого організму, оскільки стабілізує стан нервової системи, зміцнює волосся і нігті, допомагає в боротьбі з хворобами шкіри. Оскільки це дієтичний продукт, то його можна їсти жінкам, які прагнуть схуднути.
Для чоловіків
Одне з унікальних властивостей качанів брюссельської капусти саме для чоловіків полягає в перешкоджанні відкладень холестерину на стінках артерій. Але для досягнення найкращого ефекту найкорисніше їсти таку капусту без магазинних соусів і майонезу.
Органічне поєднання амінокислот і глюкози не допускає руйнування кров’яних судин і має протизапальний ефект.
Академія кардіологів рекомендує вживати брюссельську капусту всім чоловікам, які входять до групи ризику серцевих захворювань.
Вчені також довели, що брюссельська капуста позитивно впливає на кількість сперматозоїдів, підвищує їх рухливість і живучість. Тому її потрібно додати в раціон сімейної пари, яка планує вагітність.
При вагітності
Дієтологи настійно рекомендують додати цей сорт капусти в щоденний раціон майбутніх мам через великий вміст в ній фолієвої кислоти.
Вона відповідає за правильне формування і розвиток нервової системи дитини, зводить до мінімуму ризики внутрішньоутробних вад.
Вітамін C, який виступає в ролі антиоксиданту, допомагає жінкам у положенні прекрасно виглядати. Клітковина є натуральним проносним.
При грудному вигодовуванні
Раціон годуючої мами обов’язково повинен складатися з корисних овочів. І брюссельська капуста – не виняток. Але дозволено її вживання тільки в тушкованому або відварному вигляді (від смажених страв або сирого овоча краще відмовитися).
Молодим мамам брюссельська капуста важлива саме в якості натурального вітамінно-мінерального комплексу з високим ступенем засвоєння. Але почати її їсти бажано не раніше, ніж дитині виповниться 1 місяць.
Брюссельська капуста прискорить відновлення жіночого організму після пологів і буде стимулювати вироблення молока.
Для дітей
Унікальність брюссельської капусти полягає в легкозасвоюваному залозі, яке запобігає розвитку анемії. Це обумовлено присутністю в продукті вітаміну C, який також зміцнює дитячий імунітет і допомагає в боротьбі з сезонними захворюваннями.
Багато лікарів рекомендують використовувати саме цей вид капусти в якості першого прикорму. Це пов’язано з тим, що він рідко провокує появу алергічної реакції, при цьому несе колосальну користь здоров’ю малюка. Але починати потрібно з 1-2 ложок відварених головок, перетертих в пюре.
При схудненні
У брюссельській капусті відзначено велику кількість білка при повній відсутності жирів. Це робить її відмінною заміною класичним гарнірам. При переході на правильне харчування і бажанні позбутися зайвих кілограмів, таку капусту краще їсти в салаті або відвареному вигляді.
Корисні властивості
Брюссельська капуста містить багато клітковини, тому вона корисна при схильності до запорів і труднощі з дефекацією. Клітковина, потрапляючи в кишечник, вбирає в себе рідину і всі шкідливі речовини, тому у людей, які регулярно вживають даний овоч, завжди красива шкіра і блискуче волосся.
Клітковина поліпшує травні процеси, сприяє кращому засвоєнню поживних речовин і швидкому насиченню, тому брюссельська капуста часто входить до меню дієт для схуднення.
Калорійність продукту всього 40 калорій на 100 г, а вітамінів і мінеральних солей в ньому міститься більше, ніж в деяких видах фруктів. Під час дієти капусту можна вживати в будь-якому вигляді, обмежуючи вживання рослинної олії.