Картопляне пюре: користь і шкода, калорійність, рецепт з фото крок за кроком

У схудненні потребує кожна третя жінка в світі, причому більша половина жіночого населення строго стежить за своєю фігурою, намагається відмовитися від вживання спецій та інших добавок до страв.
У цьому випадку представниці прекрасної статі ведуть підрахунок калорій.
Наприклад, ви знаєте, яка калорійність картопляного пюре? Дуже складно відмовитися від цього ароматного гарніру під час дієти! Не варто позбавляти себе ласого страви, досить уникнути використання в рецепті таких жирних компонентів, як масло і молоко.
Як зробити картопляне пюре?
До приготування будь-якої страви слід підходити дуже відповідально. Придбання якісних продуктів, безумовно, є найважливішим пунктом, але алгоритм дій на кухні також потрібно продумувати заздалегідь.
Якщо ви дотримуєтеся дієти, розраховуйте калорійність. Пюре картопляне на молоці має енергетичну цінність в 90 ккал, а з маслом – 120 ккал.
Якщо ці цифри вас не лякають, запасіться усіма продуктами і приступайте до приготування гарніру.
Картоплю відварюють в очищеному вигляді в підсоленій воді. Розтопіть вершкове масло і збийте куряче яйце, приготуйте молоко. За бажанням можете додати подрібнений кріп і зажарку з цибулі.
Гарячий картоплю викладіть в іншу ємність і подрібніть за допомогою качалки, підливаючи періодично молоко, збите яйце, розтоплене масло.
Продовжуйте збивати масу до тих пір, поки не вийде картопляне пюре (калорійність на 100 грамів становитиме 132 ккал).
Три способи приготування
На кухні у господині має бути вся необхідна техніка, за допомогою якої можна зробити блюдо будь-якої складності і консистенції. Щоб вийшло ідеальне картопляне пюре калорійністю від 80 до 130 ккал, можна використовувати три пристосування – у кожного з них є свої переваги, і якому віддати перевагу, вирішувати вам.
- Міксер. За допомогою цього незамінного кухонного агрегату можна приготувати пюре з будь-яких продуктів. Помістіть гарячий варену картоплю в чашу і додайте яйце, масло, молоко і спеції. Вже через кілька хвилин у вас буде готовий чудовий гарнір. Калорійність картопляного пюре, приготованого таким способом, буде складати 132 ккал.
- Сито. Протерті продукти чудово підходять для дітей і літніх людей. Правда, через сито не вийде пропустити яйце з маслом, але зате картопляне пюре буде більш дієтичним – всього 80 ккал в 100 грамах.
- Дерев’яна толкушка. З її допомогою можна приготувати пюре будь-якої однорідності. Цей спосіб набагато швидше, ніж протирання через сито.
Калорійність картопляного пюре: самостійний розрахунок
Маючи попередні дані про енергетичну цінність всіх продуктів, вам буде нескладно дізнатися кількість вуглеводів, жирів, білків та інших компонентів в готовій страві.
У таблиці демонструється калорійність картопляного пюре з урахуванням додаткових інгредієнтів (молока, масла, яєць) в розрахунку на 1,5 кг і 100 грамів.
Знаючи ці дані, ви в будь-який час зможете розрахувати енергетичну цінність порції будь-якої ваги.
компонент | вага | білки | жири | вуглеводи | калорійність |
Картопля | 1 кг | 20 | 4 | 181 | 800 |
молоко пастеризоване | 500 мл | 14 | 12,5 | 24 | 260 |
яйце | 1 шт. | 6 | 5 | 0,3 | 74 |
Масло вершкове (розтоплене) | 5 чайних ложок | 0,13 | 21 | 0,2 | 187 |
Загальний показник | 1,5 кг | 40 | 42,5 | 205,5 | 1321 |
Показник в 100 грамах | 4 | 4,2 | 20,5 | 132 |
Таким чином, калорійність картопляного пюре з молоком і маслом, приготованого з цього рецепту з додаванням одного яйця, становитиме 132 ккал на стограмову порцію. Якщо виключити один з компонентів, енергетична цінність гарніру буде значно менше.
Калорійність картопляного пюре на воді. Кращий рецепт для дієти
Відваріть кілька очищених бульб картоплі в злегка підсоленій воді. Не охолоджуючи, потовчить картоплю. Щіпка чорного перцю і солі поліпшить смак гарніру. Калорійність картопляного пюре на воді, приготованого таким способом, буде складати всього 80 ккал. Комбінуйте цей гарнір з вареними або сирими овочами, невеликим шматочком риби. Під час дієти не подавайте його з м’ясними компонентами або хлібом, відмовтеся від жирних соусів, і тоді в короткий термін вам вдасться привести своє тіло в порядок.
Дієтичне картопляне пюре «Оригінальна»
Під час схуднення варто уникати вживання солі та інших спецій, які можуть несприятливо позначитися на фігурі. Однак остаточно відмовитися від запашних приправ зможе далеко не кожен, адже тоді страви стануть зовсім позбавленими смаку. Якщо ви не визнаєте гарніри без спецій, приготуйте оригінальне картопляне пюре: калорійність на 100 грамів складе всього 80 ккал. Секрет полягає в додаванні унікальних компонентів, завдяки яким пюре стає смачним і запашним навіть без застосування масла і молока. Відварена селера, м’ята, зелений горошок, зелена цибуля, шавлія, болгарський перець, лимонний сік і мускатний горіх – спеції, які не тільки не шкідливі, але і корисні під час дієти. Додавши їх в пюре, зроблене на воді, ви значно поліпшите смак гарніру і з задоволенням будете ласувати цією стравою.
Овочева, грибна та м’ясна підливи до картоплі: спосіб приготування і калорійність
У деяких випадках гарнір буває менш дієтичним, ніж основне блюдо.
Енергетична цінність тушкованих овочів становитиме всього 50 ккал, тоді як калорійність картопляного пюре, приготованого на воді, – 80 ккал.
Подрібніть баклажан, стручкову квасолю, кабачок, моркву, ріпчасту цибулю і помістіть їх в сковороду. Тушкуйте на соняшниковій олії з додаванням томатної пасти і спецій. Подавайте готове овочеве рагу з картопляним пюре.
Грибну підливу також рекомендується подавати з калорійними гарнірами. Залежно від сорту гриби можна використовувати смажені, варені або консервовані. Яка на виході у страви буде калорійність? Пюре картопляне, приготоване на молоці, має енергетичну цінність 90 ккал, а в тушкованих грибах – трохи більше 60 ккал.
Якщо ви не боїтеся за свою фігуру і вважаєте за краще вживати жирну підливу до гарніру, смажене м’ясо – як раз те, що потрібно. Воно буде чудовим доповненням до ніжного картопляного пюре, але враховуйте, що його калорійність становить майже 200 ккал. За бажанням можете замінити м’ясо ковбасою або сосисками.
Бабусин рецепт картопляного пюре: калорійність
«Нелегко бути внуком!», – скажуть ті, хто щоліта проводить час у своїх літніх родичів. Бабусі, як правило, всі страви готують на вершковому маслі, після чого стрункі дівчата набирають зайві кілограми. Якщо вам дуже хочеться побалувати себе чимось смачним і домашнім, зробіть самі картопляне пюре на маслі (калорійність – 120 ккал) або на молоці (90 ккал). У невеликих кількостях воно, зрозуміло, не зашкодить фігурі, але зловживати таким ласощами кожен день не варто.
Вершкове масло додається в гарячий відварену картоплю разом з молоком і спеціями. Враховуйте, що остиглий гарнір стане твердішим. Чудове «бабусине» пюре за смаком краще, ніж в найдорожчих ресторанах. Для аромату додайте кріп і петрушку.
Чим корисно картопляне пюре?
Цей гарнір є найсмачнішим, а й одним із найкалорійніших. Виготовлене за поліпшеною рецептурою картопляне пюре, калорійність якого становить від 80 до 130 ккал (в залежності від кількості додаткових інгредієнтів), насичує організм людьми мікроелементами. Кальцій, калій, магній, натрій і фосфор благотворно позначаються на стані шкіри, зубів і кісток. Незважаючи на те, що картопля в основному складається з вуглеводів і крохмалю, не варто повністю відмовлятися від нього. Не слід також забувати, що в картопляному пюре містяться вітаміни А і С, так що вживання цього гарніру не тільки нешкідливо, але й корисно. Смачного!
Калорійність картопляного пюре і користь чи шкода для схуднення
У звичному розумінні і уявленні більшості людей картопляне пюре – це ситне, ніжне, доступне, улюблене з дитинства блюдо. Варена, товчена картопля з додаванням молока і масла – чудовий гарнір до м’яса, риби або салатів, і приготувати його може навіть недосвідчений кулінар.
Але коли заходить мова про схуднення і всякого роду дієтах, ми зазвичай відразу ж виключаємо картопляне пюре з нашого раціону. Існує думка, що це дуже калорійний продукт. Чи так це? Чи може бути картопляне пюре частиною дієти для схуднення? І яка ж насправді калорійність цієї страви в різних його варіаціях? Давайте розбиратися.
Скільки калорій в картопляному пюре
Саме дієтичне пюре – картопляне пюре на воді без масла. Його краще не солити або використовувати мінімум солі. Для смаку можна додати рубану зелень кропу.
продукт | Калорійність (ккал на 100 грам) |
Картопляне пюре з маслом і молоком | 133 |
Картопляне пюре на воді з маслом | 121 |
Картопляне пюре з яловичої тушонкою | 125 |
Картопляне пюре на воді без масла | 86 |
Картопляне пюре «Ролтон» | 355 |
Картопляне пюре «Доширак» | 352 |
Застосування в дієтології
Загальна улюблениця – картопля. Займає лідируюче місце серед овочів за калорійністю. Містить в собі вітаміни С, РР, Н і бета-каротин.
Завдяки своєму багатому складу картопля зміцнює стінки кровоносних судин, покращує склад крові, зміцнює зубну емаль і кісткову тканину, знімає набряклість, стимулює роботу серця і головного мозку, виводить з організму сіль, нормалізує обмін речовин і уповільнює процес старіння.
У картоплі є практично всі корисні мінеральні речовини, в тому числі фосфор, натрій і калій. Останній просто необхідний людям із захворюваннями серцево-судинної системи. І саме завдяки калію картопля здатна виводити зайву рідину з організму, що і сприяє схудненню.
Енергетична цінність відвареної картоплі «в мундирі» не так вже й велика – 77 ккал / 100 грам.
Але ми звикли їсти картопельку чи пюре з тушкованим м’ясом, смаженою курочкою або рибкою, всілякими підливками і соусами. Щоб не набирати вагу, дієтологи радять подавати до картоплі свіжі овочеві салати або соте. У поєднанні з тваринними білками і жирами картопля не сприяє схудненню, а рівно навпаки.
Те ж можна з упевненістю сказати і про смаженої картоплі. Якщо бажаєте схуднути, від неї доведеться рішуче відмовитися. А ось картопляне пюре, незважаючи на те, що ситне і смачне, є частиною багатьох дієт для схуднення. Правильна дієта на основі пюре з картоплі допомагає нормалізувати обмін речовин, роботу шлунка і зменшити вагу.
Якщо ви хочете позбутися від зайвих кілограмів за допомогою картопляної дієти, потрібно дотримуватися кілька умов: не варто їсти пюре з м’ясними або рибними стравами. На час дієти забудьте про жирні соуси і піджарки. Також дієтологи радять виключити з раціону каші і борошняне в той день, коли ви їсте пюре з картоплі.
Пюре з пакетиків і пластикових стаканчиків не сумісне з уявленнями про здорове харчування і зовсім не годиться для схуднення. Його калорійність занадто висока.
Пам’ятайте, що денну норму вуглеводів забезпечує 300 грам картоплі в день. Зважайте на те, що наш організм засвоює вуглеводи тільки в першій половині дня, до 16 годин. Потім швидкість розщеплення жирів падає, і вся невикористана до сну енергія перетворюється в жирову тканину.
Дієти на основі картопляного пюре
Ось один з варіантів картопляної дієти на основі картопляного пюре, яка розрахована на 3-5 днів. Щоб скинути від 1 до 4 зайвих кілограмів, дотримуйтесь таке меню:
- На сніданок відваріть або запечіть у фользі кілька картоплин. Насолоджуйтесь картоплею зі стаканчиком нежирного молока або кефіру кімнатної температури.
- На обід приготуйте собі 250 грам картопляного пюре на воді, без солі і масла.
- На вечерю зробіть салат з відвареної картоплі (200 грам) з відвареним яйцем. Заправте його невеликою кількістю оливкової або соняшникової олії і лимонним соком. В необмежених кількостях пийте чаї з трав, зелений чай, мате і воду без газу. За день потрібно випивати не менше 2 літрів рідини.
Суть дієти полягає в тому, що за день потрібно з’їдати 10 картоплин середнього розміру і випивати 1 літр нежирного кефіру в рівних пропорціях. Картопля (відварна або запечена) або картопляне пюре повинні бути без олії і без солі. Вечеряти можна не пізніше 18 години.
У будь-якому випадку, перш ніж приступати до практики якої б то не було дієти, порадьтеся з лікарем.
Класичний рецепт картопляного пюре
Легке, повітряне, апетитне пюре. Подавайте до столу гарячим. Кількість продуктів розраховане на дві порції. Список інгредієнтів:
- 500 грам картоплі;
- 0,25 мл молока;
- 30 грам вершкового масла;
- 5 грам солі.
Процес приготування:
Злийте воду і обсушіть картоплю на слабкому вогні 3-5 хвилин. До речі, для пюре картоплю можна відварити і на пару. Поставте молоко підігріватися на вогонь.
Розімніть гарячу картоплю толкушкою, щоб не було грудок. Протертий картопля розведіть гарячим молоком, весь час збиваючи дерев’яною лопаткою або ложкою. Додайте масло, гарненько збийте пюре ще раз. Ніжне пюре з картоплі готове до подачі на стіл.
Калорійність такого пюре – 135 ккал / 100 грам.
Картопляне пюре зі шпинатом
Ще один відмінний помічник у боротьбі з зайвими кілограмами – це шпинат. Його часто застосовують у дієтології. Цей овоч втамовує відчуття голоду, насичує всіма необхідними речовинами і позбавляє організм від токсинів. Картопля і шпинат – хороші друзі. Ви отримаєте смачне пюре екстравагантного зеленого кольору. Список інгредієнтів:
- 500 грам картоплі;
- 100 грам свіжого шпинату;
- 25 грам вершкового масла;
- 50 мл молока;
- сіль за смаком.
Процес приготування:
Помийте, очистіть, поріжте і відваріть картоплю до готовності.
Пюріруйте шпинат занурювальним блендером. Коли картопля буде готова, злийте воду і розімніть товкачем ретельно. Грудочок не повинно бути.
Додайте в пюре з картоплі пюріратний шпинат і масло. Ретельно перемішайте. Якщо пюре вийде занадто густої консистенції, додайте трохи гарячого молока або кип’яченої води. При бажанні можна додати пару зубчиків часнику, пропущених через прес. Подавайте гарячим.
Калорійність такого пюре – 155 ккал / 100 грам.
Пюре, яке найкраще підходить для дієти, – це пюре на воді, без масла і солі. Щоб воно було смачніше, можна додати трохи зелені кропу. Список інгредієнтів:
Процес приготування:
Картоплю потрібно відварити так само, як і в попередньому рецепті або приготувати на пару.
Злийте більшу частину води, залиште приблизно 1/3 частину. Потім розімніть картоплю гарненько, щоб не залишилося грудок, перетворіть її в кремоподібну масу і змішайте з дрібно нарубаною зеленню кропу.
Енергетична цінність цієї страви – близько 80 кілокалорій на 100 грам пюре.
Пюре на воді з рослинним маслом
Це теж дієтичний варіант пюре. Воно ароматизоване цибулею і лавровим листом. Якщо додати трохи запашного соняшникової олії, виходить зовсім непогано. Список інгредієнтів:
- 500 грам картоплі;
- цибулина середнього розміру;
- лавровий лист;
- столова ложка рослинної олії;
- сіль за смаком.
Процес приготування:
Коли звариться картопля, дістаньте варений лук і лаврушку, вони вам більше не знадобляться. Злийте трохи більше половини води. Додайте ложку соняшникової олії. Розімніть картоплю товкачем і збийте її так, щоб вона стала пишною, кремової консистенції.
Калорійність такого пюре невисока – 90 ккал / 100 грам.
У світі повно різноманітних дієт, і, щоб схуднути, не обов’язково сідати на сувору картопляну дієту. Але якщо ви справжній цінитель картоплі, то за допомогою улюбленої страви безумовно можете зменшити вагу і оновити організм. Це доведено останніми дослідженнями дієтологів різних країн світу. Худніть на здоров’я!
Картопляне пюре: користь і шкода, калорійність, рецепт з фото крок за кроком
Користь і шкода картопляного пюре вже багато років вивчаються більшістю дієтологів, оскільки важко знайти людину, яка б не любила картоплю. А приготоване з неї картопляне пюре, без жодних сумнівів, є одним з найбільш шанованих усіма страв на столі.
Історія появи картопляного пюре
Про це коренеплоді, привезеному з Південної Америки в XVII столітті, європейці знали мало. Вперше про товчену картоплю було згадано в книзі «Пірати Америки» А. Ексквемеліна, корабельного хірурга, який брав участь в піратських походах до берегів американського континенту. У ній описано зацікавлений автора спосіб приготування картоплі перуанськими індіанцями, які робили з нього Чуньюй. До яких тільки хитрощів не доводилося вдаватися індіанцям, щоб позбавити дикий коренеплід від гіркуватого присмаку.
Дрібні бульби розсипали для прожарювання на сонці. У сезон дощів їх вимочували, а потім підморозили при перших заморозках. Після такої тривалої обробки гіркота пропадала, і жінкам залишалося перетворити бульби в кашку, тобто потовкти їх прямо в шкірці.
Картоплем’ялки служили їм босі ноги. Так що «розтоптану» картопляну Чуньюй їли всім плем’ям. Ясна річ, такий спосіб приготування в Європі прижитися не міг, і, як справжні гурмани, французи адаптували його: в результаті вийшло картопляне пюре.
Вітамінно-мінеральний склад картопляного пюре
Давно відома користь картопляного пюре. Коренеплід, з якого його готують, містить чимало корисних для здоров’я людини біологічно активних речовин. Про те, що картопля багата вуглеводами (в основному, крохмалем), сказано чимало.
Але не менше в ній мінеральних солей і білків, не кажучи вже про амінокислоти, які в коренеплоді присутні практично в повному складі з усіх вітамінів та мінералів, що зустрічаються в продуктах рослинного походження.
Зміст в бульбах вітамінів С і P настільки велике, що 300 г картоплі має властивість забезпечити добову дозу для організму. Проведені дослідження показали, що включення в щоденний раціон корисних страв з картоплі можна вважати корисною профілактикою проти цинги.
Це привносить неоднозначність в відомі твердження про користь і шкоду картопляного пюре для організму.
Харчова цінність і калорійність картопляного пюре
Якщо говорити про поживну цінність продукту, то в порції вагою 100 г міститься приблизно 3% білка і по 5% жирів і вуглеводів добової норми.
Це не набагато перевищує харчову цінність вареної картоплі, тому помиляються ті, хто вважає, що вживання цієї страви має властивість заважати схудненню.
Якщо 100 г товченого картоплі мають калорійність близько 90 ккал, то в залежності від способу приготування страви, цей показник, звичайно, змінюється. Наприклад, при додаванні молока він збільшується до 110 ккал, а вершкове масло додає всього 10 ккал.
Користь картопляного пюре для організму
Корисні властивості картоплі вже давно використовуються лікарями при лікуванні різних хвороб. Картопляне пюре відносять до розряду дієтичних страв, які рекомендують вживати при гастритах, порушеннях та розладах травної системи.
Користь пюре з картоплі для людей із захворюваннями серцево-судинної системи полягає в чималій змісті в коренеплоді калію. У 200 г картоплі міститься половина його денної норми.
Цей мікроелемент має властивість не тільки благотворно впливати на роботу серця, а й бути корисним для судин і кісток.
Маски з картопляного пюре для обличчя
Спори про користь і шкоду пюре з картоплі ведуться не тільки лікарями, а й косметологами. Правда, в косметичних салонах вважають за краще користуватися дорогими засобами.
З товченої картопляною масою, яка має корисними властивостями, в основному проводять процедури по догляду за обличчям в домашніх умовах. Маска з картопляного пюре – ефективний засіб від зморшок і для зволоження шкіри. Продукт дійсно можна вважати панацеєю для сухої, що лущиться шкіри.
Адже маючи контакт зі шкірою обличчя, він має корисні властивості добре зволожувати епідерміс, оскільки на 2/3 складається з води.
Маска від зморшок для сухої шкіри
Необхідно змішати 2 ст. л. мятого картоплі, 1 яйце і 1 ч. л. соку алое. Теплу масу нанести на обличчя і залишити на чверть години. Змити прохолодною водою.
Маска від зморшок навколо очей
В піалі збити 1 яйце, додати 1 ст. л. оливкового масла і 1 ст. л. теплого пюре. Перемішати масу, сформувати 2 «млинчика», загорнути їх в 2 шари марлі і накласти в області століття. Залишити на чверть години.
Маска з ефектом ліфтингу
Маску з корисним ефектом ліфтингу можна приготувати з 3 ст. л. мятого картоплі, яєчного білка і 1 ч. л. вершків. Збити білок в піалі, додати вершки і картоплю. Масу ретельно перемішати. Для більшої користі перед нанесенням маски шкіру обличчя розпарити і очистити. Тривалість процедури – 20 хвилин. Для закріплення корисного результату можна протерти обличчя кубиком льоду.
Що можна приготувати з картопляного пюре
Відмовитися від гарячого картопляного пюре з молоком і маслом просто неможливо, і все ж трапляється, що воно з’їдається в повному обсязі. Не варто викидати залишки. Адже цей продукт може служити основою для безлічі нових страв.
Легкий суп
Одним з варіантів, що дозволяє використати з користю навіть невеликий залишок пюре – приготування апетитного легкого супу.
- У каструлю покласти невеликий шматок вершкового масла і поставити на вогонь.
- Коли масло розтопиться, додати дрібно нарізану цибулю.
- В обсмажений до золотистого кольору цибулю насипати 1 ст. л. борошна і ще трохи посмажити.
- Влити в каструлю 2–3 ст. молока і довести суміш до кипіння.
- Продовжуючи заважати, покласти залишки пюре.
- Суп посолити, поперчити і поварити ще хвилин 10.
- При подачі можна посипати суп свіжою зеленню і тертим сиром.
Запіканка
- У залишок м’ятою картоплі вбити пару яєць і, добре розмішавши, розділити масу навпіл.
- Одну частину покласти в форму, попередньо змащену олією, і розрівняти.
- Зверху викласти будь-яку начинку і прикрити всі другою половиною м’ятою картоплі.
- Змастити запіканку яйцем і, посипавши тертим сиром, відправити в розігріту духовку на півгодини.
Корисні властивості пасльону
Перетворити смак запіканки можна, подаючи її з улюбленим соусом.
Як зробити смачне картопляне пюре
Напевно, немає такої людини, яка не вміє готувати цю страву. Але як зробити його по-справжньому смачним, мало хто знає. Тим часом є маленькі хитрощі, що дозволяють перетворити банальну пом’ятий картоплю в ніжне за властивостями пюре без грудочок.
Для цього знадобляться інгредієнти:
- 10 – 12 картоплин;
- півсклянки вершків або стакан молока;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- невеликий шматок кореня селери;
- 1/3 ч. л. солі.
Приготування:
- Чистять картоплю, змивають і розрізають бульби на невеликі шматки для швидкого приготування.
- Складають в каструлю, заливають гарячою водою і ставлять варити.
- Як тільки вода закипить, солять.
- Очищають селеру, розрізають і додають в каструлю з картоплею.
- У сотейник наливають молоко, кладуть в нього масло і ставлять підігрівати.
- Варять коренеплоди до готовності і зливають залишки води.
- Обсушивши трохи картоплю і селеру, починають розминати їх картоплем’ялкою.
- У каструлю виливають гаряче молоко з маслом.
- Продовжують розминати масу до останнього грудочки.
- Пюре викладають на тарілку і поливають розтопленим вершковим маслом.
Шкода картопляного пюре і протипоказання
Лікарі попереджають про шкоду властивостей товченого картоплі для тих, хто страждає на цукровий діабет і схильністю до повноти. Глікемічний індекс продукту близько 90 одиниць.
ГІ показує, з якою швидкістю підвищується рівень цукру в крові після вживання товченої картоплі. Організм переробляє всю енергію, що надходить в кров у вигляді глюкози.
Частина непотрібної організму глюкози має властивість перероблятися в жировий запас.
Чи є користь в сухому картопляному пюре
Питання шкоди і користі картопляне пюре швидкого приготування цікавить більшість споживачів. Для однозначної відповіді на нього необхідно знати технологію приготування продукту. Вона досить проста:
- Бульби миють і обробляють паром.
- Потім їх очищають і для прискореного варіння нарізають пластинками.
- Бланшують 2 – 3 хвилини.
- Відправляють в окріп і доводять до готовності.
- Після варіння коренеплоди розминають волами.
- Потім картопляну масу розкладають на гарячому барабані, де вона швидко підсихає.
- Далі сухі пласти ламають і перемелюють в «борошно», додають спецій і розфасовують в упаковку.
У складі сухого картопляного пюре, безсумнівно, присутні хімічні речовини, але їх небагато і великої шкоди вони не завдадуть. Але в цілому від цього продукту немає шкоди, подібного небезпечному фастфуду.
Спори з питання шкоди і користі сухого картопляного пюре серед дієтологів схиляються в бік його користі. Тому існуюче думка про шкоду сухого картопляного пюре насправді є помилкою.
Висновок
Хоча користь і шкода картопляного пюре досі залишаються предметом суперечок, для багатьох воно без жодного перебільшення є улюбленою стравою, без якого важко уявити свій раціон. А з огляду на розвінчані міфи про велику шкоду продукту, при дотриманні помірності в його вживанні і протипоказань, можна отримати не тільки смачний, але і володіє корисними властивостями гарнір.
Чи була Вам дана стаття корисною?
Картопляне пюре: користь і шкода
Картопля, завезений в Європу в XVI столітті з Південної Америки, не відразу став їдальнею культурою для європейців. Якийсь час він прикрашав клумби як декоративну рослину. І тільки пізніше він став оброблятися як овочева культура і зайняв гідне місце в кулінарії.
Серед безлічі кулінарних рецептів, де згадується картопля, приготований різними способами, є один рецепт, який користується заслуженою популярністю. Мова йде про картопляному пюре, яке можна вважати як самостійною стравою, так і універсальним гарніром до овочевих, м’ясних і рибних страв.
Картопляне пюре: властивості
Характерні якості страви неможливо розглядати, не враховуючи властивості бульб, з яких його готують. Так чим же примітний овоч, який є основним інгредієнтом картопляного пюре?
Картопля не тільки доступний і поширений овоч, який широко використовується в кулінарії. Смачний і поживний, він має біологічну цінність для організму людини. Завдяки своїй енергетичній цінності бульб, страви з них вважаються продуктом, що дає ефект швидкого насичення.
Через високу калорійність існує помилкова думка, що картоплю не можна їсти людям, що страждають ожирінням. Насправді цей овоч входить в вегетаріанське меню для людей, охочих схуднути.
Класичний рецепт картопляного пюре:
Для приготування пюре знадобиться:
- Картопля – 0,5 кг.
- Вода – 750 мл.
- Молоко (вершки, домашня сепараторна сметана) – 100 мл.
- Вершкове масло 82,5% – 15 г.
- Сіль, мелений чорний перець за смаком.
Очищену картоплю необхідно добре вимити і помістити в каструлю. Занадто великі бульби необхідно розділити на кілька частин для того, щоб вони швидше зварилися.
Залити вміст каструлі гарячою водою (окропом), приготовленої заздалегідь. Це запобіжить втрату корисних речовин. Вода повинна злегка покривати бульби. Додати в воду сіль і варити до готовності. Коли картопля звариться, потрібно зцідити воду, в якій вона варилася.
Закип’ятити молоко і додати в нього вершкове масло. Товкти картоплю найкраще вручну, підливаючи поступово в каструлю гаряче молоко з маслом. Для того, щоб готове пюре набуло пікантний смак, в нього можна додати мелений чорний перець або інші спеції.
Приготоване за допомогою блендера або кухонного комбайна пюре втрачає свою «легкість». Воно виходить занадто в’язким, чого страждає не тільки зовнішній вигляд, але і смакові якості.
Користь страви
Для того, щоб визначити, наскільки корисно для людини картопляне пюре, необхідно з’ясувати, наскільки корисний овоч, з якого це блюдо готується.
Про користь бульб картоплі, що з’явилася в Європі всього кілька століть назад, сперечалися вчені та лікарі середньовіччя. Відлуння цих суперечок доходять іноді і до наших днів.
З точки зору хімічного аналізу картоплі містять велику кількість корисних і поживних речовин. У сирих бульбах картоплі містяться:
- Вітаміни групи B (тіамін, рибофлавін, ніацин, піридоксин, фолацин).
- Вітаміни C, К, РР, Е, Н.
- Каротин.
- Зеаксатін.
- Лютеїн.
- Холін.
- Кальцій.
- Залізо.
- Магній.
- Фосфор.
- Калій.
- Натрій.
- Селен.
Теплова обробка картоплі призводить до того, що частина корисних речовин, що містяться в ньому, змінюючи свою структуру, руйнується.
Думка лікарів-дієтологів зводиться до того, що пюре, приготовлене з картоплі, ідеально підходить для дитячого (починаючи з грудного віку) і дієтичного харчування для людей різної вікової категорії.
Високий вміст клітковини робить це блюдо незамінним для людей з захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Воно стимулює процес травлення і сприяє виведенню з організму продуктів розпаду і гниття.
Харчові волокна сприяють зниженню холестерину в крові, служать профілактичним засобом проти онкологічного захворювання товстого кишечника.
Що міститься в пюре крохмаль сприятливо впливає на серцево-судинну систему людини. Високий вміст вітамінів К і групи В сприяє зміцненню серцевого м’яза.
Крохмаль, який володіє обволікаючими властивостями, корисний для людей, які страждають на гастрит і виразкову хворобу шлунка. Картопляне пюре є незамінною дієтою для людей, які хворіють на артрит, захворюваннями жовчного міхура і печінки.
Крім вживання в їжу, товчений картопля можна використовувати і зовнішньо. При сильному бронхіті роблять теплий компрес з вареного м’ятого картоплі. Це блюдо також подобається представницям прекрасної половини людства.
Косметична маска з картопляного пюре, нанесена на очищену шкіру обличчя, створює ефект бархатистості і матовості.
Протипоказання
Існує помилкова думка, що пюре з картоплі не можна вживати людям, що страждають ожирінням. Цей міф базується на тому, що бульби картоплі багаті вуглеводами.
Насправді картопля входить в число овочів, рекомендованих для схуднення. Ніяких особливих протипоказань це блюдо не має. Щоб не завдати шкоди здоров’ю, досить дотримуватися норми в споживанні картопляного пюре і дотримуватися деяких правил:
- З обережністю вживати хворим із захворюваннями підшлункової залози, цукровим діабетом та станами, що передують йому.
- Обмежити норму споживання людям, що страждають ожирінням. Розумна порція улюбленого страви не завдасть шкоди ані здоров’ю, ані фігурі.
- Не вживати для приготування страви позеленілого картоплю через вміст в ньому шкідливої речовини – соланіну.
Зовнішній вигляд і смакові якості картопляного пюре безпосередньо залежать від сорту картоплі. Чим вищий вміст крохмалю в вихідному продукті, тим вищий “товарний” вигляд і смакові якості готового блюда.
Скільки б не сперечалися прихильники і противники картопляного пюре про його користь і шкоду, це блюдо є одним з найпопулярніших. Це зумовлено його смаковими якостями, великою енергетичною цінністю і універсальністю. Ця кулінарна продукція є не тільки самостійною стравою, а й основою для інших страв.
Картопляне пюре: калорійність, користь і дієтичні властивості
Чому? Справа в тому, що ми, як правило, переоцінюємо його калорійність. Картопляне пюре ми звикли вважати висококалорійним продуктом.
Але чи так це? Яку, конкретно, має картопляне пюре калорійність, яка його користь і чи дійсно пюре з картоплі несумісне з дієтою? Про це ми поговоримо далі.
Користь картопляного пюре обумовлена багатим складом цього продукту, який містить достатню кількість необхідних для людського здоров’я вітамінів, мінералів та інших біологічно активних інгредієнтів.
Картопля, як прекрасна городня культура, містить велику кількість крохмалю, ряд вітамінів, цукру, амінокислоти, лізин, а також мінерали – кальцій, фосфор. Крохмаль корисний для людей, які страждають на виразкову хворобу, допомагаючи організму боротися з цією недугою.
Серед важливих властивостей картопляного пюре варто зазначити не тільки його калорійність. Картопляне пюре – це хороше блюдо для дієтичного харчування при серцевих або ниркових хворобах. Картопля допомагає усунути біль, має обволікаючі властивості.
Вживання картоплі благотворно впливає на функції мозку, оскільки вона стимулює утворення в головному мозку речовин, які сприяють зміцненню нашої пам’яті.
Є ще одна властивість цього продукту, яка обумовлює його корисні особливості і калорійність. Картопляне пюре містить рекордно велику кількість крохмалю природного походження, а також клітковини і білка. Всі ці компоненти і надають пюре його чудові поживні властивості.
З вітамінного складу картопляного пюре слід зазначити вітамін С (аскорбінову кислоту), вітаміни В1, В2, В6, РР, а також каротин (провітамін А) і інозит (вітамін В8). Картопляне пюре використовують як корисне овочеве прикорм для дітей грудного віку. Але, звичайно, це блюдо корисно не тільки дітям, а й дорослим.
Відмінні смакові якості і багатий вітамінний склад картопляного пюре дозволяють віднести цей продукт до дієтичних і корисних для людського здоров’я.
Про калорії:
Тепер давайте з’ясуємо, скільки ж має дане блюдо калорій.
Калорійність картопляного пюре становить 90 ккал на 100 грам
Якщо ж блюдо включає молоко, то калорійність підніметься до 110 ккал, а додавання вершкового масла в пюре – до 120 ккал, як мінімум. Поживна цінність картопляного пюре не набагато більша за звичайну варену картоплю, тому не варто побоюватися, що це блюдо завадить схудненню.
А яка калорійність картопляного пюре, приготованого різними способами? А ось така:
Таблиця калорійності картопляного пюре на 100 грам продукту:
Картопляне пюре: | Калорії, в кКал |
на воді | 89,0 |
на воді з маслом | 109,0 |
з молоком | 110,0 |
на воді з молоком і маслом | 120,0 |
А харчова цінність картопляного пюре, приготованого різними способами, ось така:
Таблиця харчової цінності картопляного пюре на 100 грам продукту:
Картопляне пюре: | Білки, гр. | Жири, гр. | Вуглеводи, гр. |
на воді | 2,3 | 2,6 | 15,0 |
на воді з маслом | 2,0 | 4,0 | 17,3 |
з молоком | 2,2 | 3,2 | 15,0 |
на воді з молоком і маслом | 2,0 | 5,3 | 12,0 |
Як приготувати цю страву в домашніх умовах? Ось один з рецептів:
Картопляне пюре:
Продукти:
- Картопля – 8 штук
- Молоко – 1 стакан
- Масло вершкове – 2 столові ложки
- Сіль за смаком
Картоплю чистять, промивають, варять до готовності і сушать на слабкому вогні. Потім картоплю, не даючи їй охолонути, розминають, додають сіль і масло і, поступово помішуючи, доливають гаряче молоко.
Отриману суміш добре збивають. Готове пюре подають, як самостійне блюдо або ж, як гарнір. І все! Їжте на здоров’я, а невисока калорійність картопляного пюре не зіпсує вашу фігуру.
Користь картопляного пюре
Картопля – економний продукт, що володіє незвичайною кулінарною універсальністю. Цей овоч зустрічається у багатьох кухнях світу. Наприклад, в Німеччині в пюре часто додають цибулю, в Аргентині дуже поширене блюдо – шніцель з картопляним пюре. У Чилі це блюдо подають з шматочками шинки або свинячими реберцями. В Англії пюре є традиційним гарніром до багатьох страв. В Ірландії цей продукт використовується для приготування крокетів. У Перу це блюдо подають з тушкованим м’ясом, куркою або рибою.
Картопля є джерелом вуглеводів, які є головними постачальниками енергії в організмі. В даний час виявлено понад 50 сортів картоплі, проте зазвичай цей продукт поділяють на три групи: чорний, білий і червоний. Наприклад, золотий картопля вважається різновидом білого. Найкраще готувати пюре з білої картоплі.
Корисні властивості картопляного пюре
- У картопляному пюре міститься калій, який сприяє хорошій циркуляції крові та регуляції кров’яного тиску, що дуже корисно для людей, які страждають від гіпертонії. Крім того, цей мікроелемент сприяє виведенню зайвої рідини та допомагає запобігти артриту та іншим ревматичним захворюванням.
- У картоплі також присутня пантотенова кислота або Вітамін В5, який ефективний у боротьбі зі стресом і мігренню. Цей вітамін здатний знизити високий рівень холестерину.
- Цей овоч також багатий вітаміном В6, який необхідний для відновлення клітин, здоров’я нервової системи та гарного настрою.
- У картоплі міститься гамма-аміномасляна кислота, яка сприяє здоровому сну і володіє заспокійливими властивостями.
- Завдяки високому вмісту міді та заліза, цей овоч покращує роботу мозку. У ньому також міститься цинк, який сприяє правильному функціонуванню імунної системи, підтримує репродуктивне здоров’я, покращує роботу нервової системи та прискорює загоєння ран.
Один стакан домашнього картопляного пюре з додаванням вершкового масла і цільного молока містить близько 240 калорій, 4 грами білка, 9 г жиру, 35 г вуглеводів, 3 г клітковини, 12,5 мг вітаміну С і 600 мг калію. Вітамін С, що міститься в картоплі, нейтралізує вільні радикали, які можуть викликати пошкодження тканин і передчасне старіння.
Рецепт пюре з лободою для зниження рівня холестерину
- два великих картоплі;
- чашка лободи;
- ложка оливкової олії або маргарину;
- молоко або соєве молоко;
- перець, мускатний горіх, сіль.
Приготування:
Ретельно вимити і вичавити лободу. Закип’ятити 200-250 грамів води, додати рослинну добавку, варити приблизно 10 хвилин. У окремій каструлі відварити очищену картоплю до м’якості. З’єднати обидва інгредієнти, додати трохи звичайного або соєвого молока і придушити. В кінці приправити страву сіллю, перцем і дрібкою мускатного горіха, перемішати і додати вершкове масло або маргарин.
Деякі господині та кухарі додають в пюре жирні вершки, однак таке блюдо є дуже калорійним. Якщо ви прагнете скинути вагу, переважно готувати таке блюдо, використовуючи воду або курячий бульйон.
Чи варто регулярно харчуватися картопляним пюре?
Картопляне пюре добре засвоюється і може бути включено в раціон людей, які страждають від хронічних захворювань шлунка, кишечника або печінки. Особи, які дотримуються дієти і вимушені відмовитися від хліба, борошняних виробів та пасти, також можуть успішно включити пюре в своє меню.
У картоплі високий індекс ситості, що дозволяє насититися навіть невеликою порцією страви, приготованої з цього овоча.
Картопля – універсальний продукт, який може бути включений в раціони практично всіх груп населення: дітей, підлітків, спортсменів, студентів і літніх людей. Він безпечний при вагітності та грудному вигодовуванні.
Рекомендовані порції залежать від віку, статі та фізичної активності. Так, після занять спортом або фізичної роботи, щоб насититися, безсумнівно, буде потрібно більшу кількість цього продукту.
Діти зазвичай люблять страви з картоплі, навіть найвибагливіші малюки часто із задоволенням їдять пюре.
Пюре показано практично всім людям, проте варто пам’ятати, що воно містить велику кількість вуглеводів, тому люди, які страждають на цукровий діабет та захворювання обміну речовин, не повинні захоплюватися цією стравою.
Картопляне пюре для схуднення
Якщо раніше вважали, що картопля не може бути складовою частиною дієти для схуднення, то зараз багато рецептів боротьби із зайвою вагою містять поради включити пюре, приготоване на воді, у свій раціон.
З’явилася навіть картопляна монодієта: вона досить проста – кілька днів необхідно їсти лише відварну картоплю. Це дивно, але багатьом людям вдалося скинути вагу за допомогою такої дієти.
Тим, хто хоче схуднути, можна поєднувати картоплю з овочами та салатами; крім того, можна додати ароматні спеції.