Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Любителів шоколаду повно не тільки серед дітей. Практично кожна доросла людина не відмовить собі в задоволенні поласувати цим продуктом, і найпопулярнішим у «великих ласунів» завжди був темний шоколад. Користь і шкода, калорійність, склад і особливості виробництва даного продукту описані в нашій статті.

Сорти шоколаду

Всім відомо, що видів шоколаду існує безліч. Але що відрізняє темний шоколад від білого або молочного? Це питання мало хто собі задавав. А адже вся справа в вирощуванні і сорті какао-бобів. Зрілим вважається плід дерева какао, що має помаранчевий колір. Саме в такому вигляді їх і збирають. Виділяють кілька сортів: «кріолло», «національ», «форастеро» і «трінітаріо».

Найдешевшим вважається «форастеро», так як його найбільше, і виробництво шоколаду з даного сорту становить понад 80%. Елітним називають шоколад, вироблений із сорту «кріолло», а його виробництво становить менше п’яти відсотків.

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Відмінності темного шоколаду

Темний гіркий шоколад вважається найкориснішим, адже в його складі міститься мінімум цукру або він зовсім відсутній, а какао-порошку набагато більше, ніж в інших сортах, і у нього найнижча калорійність.

Темні сорти шоколаду більш глибокого смаку мають легку гірчинку і сподобаються лише справжнім гурманам. Від молочного шоколаду темний відрізняється тим, що в його складі немає сухого молока, яке змінює і колір, і смакові якості, і аромат. Молочні продукти більше подобаються дітям і справжнім ласунам.

Абсолютно різними продуктами є білий і темний шоколад. Склад першого повністю виключає в змісті такий інгредієнт як какао-порошок, а шоколадний смак він отримує завдяки какао-маслу.

Склад темного шоколаду

Сортів темного шоколаду існує дуже багато. Справжній готується з таких інгредієнтів як какао-порошок, какао-масло, цукрова пудра. Чим вищий вміст порошку, тим темніше і гірше виходить продукт.

Для прикладу розглянемо темний шоколад, в складі якого тертого какао міститься від 70 до 80 відсотків. Такий продукт в ста грамах буде містити 48% вуглеводів, 8% білків і 44% жирів.

Також в цьому шоколаді (теперішньому, без вмісту інших добавок у вигляді рослинних і пальмових олій, молока) буде матися безліч мікроелементів, серед яких: натрій, магній, кальцій, фосфор, калій, залізо.

З вітамінів тут знайдеться Е, РР, В1 і В2.

У складі справжнього темного шоколаду не повинно бути великої кількості цукру, солодким компонентом вважається цукрова пудра. Також в такому шоколаді не повинно бути сторонніх наповнювачів, і якщо ви в магазині побачили плитку з нугою або джемом, то цей продукт не є високоякісним. Єдиним винятком є темний шоколад з горіхами.

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Калорійність темного шоколаду

Калорійність шоколаду з вмістом какао-порошку 70-80% становитиме приблизно 550 Ккал на 100 грам. Багато жінок, що худнуть, свято вірять в те, що темні шоколадки не шкодять фігурі, але це не так. Все повинно бути в міру.

Наприклад, щоб худнути, в день дозволяється з’їдати не більше п’яти грам самого чорного шоколаду, а для підтримки фігури протипоказано це більше 25 грам в день.

Калорійність шоколаду, навіть самого темного, дуже висока, і його бажано виключити зовсім на час дієти, щоб домогтися бажаного результату.

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Різновид темного шоколаду

Темний шоколад можна розділити по консистенції:

  • монолітний, поданий у вигляді цільної плитки без поділу на кубики;
  • плитковий, поданий у вигляді декількох з’єднаних часточок, і його легко ламати на рівні шматочки;
  • пористий, приготований з улюбленими багатьма «бульбашками», його текстура більш повітряна і м’яка.

За кількістю какао-порошку:

  • звичайний темний шоколад містить порошку від 40 до 55%, солодший і м’який, у порівнянні з гірким;
  • гіркий містить понад 55% порошку і має гіркуватий смак.

За додатковими інгредієнтами:

  • з горіхами;
  • чистий шоколад без добавок.

Технологія приготування:

  • десертний продукт;
  • звичайний.

Вимоги та класифікацію товару можна дізнатися кожному за відповідними стандартами.

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Виробництво шоколаду

На різних фабриках існують власні технологічні та рецептурні правила, які не розкриваються. Єдине, ми можемо написати про основний процес – підготовку основних інґредієнтів, а після поділитися рецептом приготування справжнього шоколаду в домашніх умовах. Отже, звідки беруться какао-порошок і масло?

Зрілі плоди шоколадного дерева розрізають на половинки. В ідеалі ці половинки розкладають на бананових листах для сушки. Такий процес займає близько двох тижнів і необхідний для бродіння природного цукру. Це надає бобам той самий аромат і смак, які всі знають з дитинства.

Надалі плоди гарненько просушують і вже сухі відправляють на фабрики для обсмажування.

На заводах очищають сировину від сторонніх домішок і сміття, обсмажують і починають готувати з отриманого продукту пасту шляхом подрібнення.

Вмісту какао-масла в цій пасті мало для виробництва шоколаду, тому її відправляють під прес, щоб відокремити макуха від масла. Макуха мелють в порошок, і вже в нього додають необхідну кількість масла.

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Готуємо шоколадки вдома

Виробництво шоколаду в домашніх умовах цілком реальне. Якщо ви не довіряєте магазинній продукції або справжній шоколад занадто дорогий, то скористайтеся нашим рецептом. Інгредієнти, які знадобляться для приготування, нині легко знайти в спеціалізованих магазинах.

Вам знадобиться:

  1. Масло какао (75 грам).
  2. Порошок какао (125 грам).
  3. Цукрова пудра (приблизно три столові ложки, можна більше або менше, залежно від смакових уподобань).
  4. За бажанням горіхи.

Організуйте водяну баню і на ній розтопіть масло какао. У повністю розтанулий інґредієнт додавайте порошок, постійно помішуючи віночком. Коли маса стане однорідною, потихеньку додайте пудру і повністю розчиніть її в загальній масі.

В останню чергу всипте горіхи. Коли все змішається і розчиниться, знімайте з лазні продукт і розливайте по формам. Шоколадки повинні охолоджуватися при кімнатній температурі, а вже після цього їх потрібно помістити в холодильник до повного застигання.

Виробництво шоколаду в домашніх умовах завершено!

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Користь темного шоколаду

Темний шоколад, користь і шкода якого мало відомі багатьом людям, більше все-таки приносить користі. Але це стосується лише вживання його в невеликій кількості. Отже, чим же корисний темний шоколад?

  1. Темні сорти шоколаду через високий вміст какао є відмінними антиоксидантами. Це властивість благотворно позначається на здоров’ї, очищаючи організм від токсинів і шлаків, і продовжує молодість.
  2. Покращує інсулінову чутливість, а це скорочує ризик захворювання діабетом.
  3. Нормалізує циркуляцію крові в головному мозку. Саме це є причиною міцної пам’яті ласунів і гарного настрою після з’їденого шматочка.
  4. Запобігає розвитку серцево-судинних захворювань, допомагає в підтримці здоров’я людей зі слабким серцем.
  5. Сприяє нормалізації тиску у повних людей.
  6. Допомагає організму засвоювати цукор завдяки великій кількості флавоноїдів.
  7. Бореться з запаленням через здатність знижувати розвиток і рівень С-реактивного білка.
  8. Темний шоколад є відмінним антидепресантом. Напевно, багато хто помітив, що при нервових потрясіннях і поганому настрої шматочок шоколадки здатний заспокоїти.

Якщо не переїдати шоколад, то завдяки його властивостям можна значно поліпшити здоров’я і навіть підвищити лібідо. Ось такими корисними якостями наділений темний шоколад!

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Шкода темного шоколаду

Шкода здоров’ю навіть темний шоколад може нанести. В основному це стосується низькоякісних продуктів, які можна відрізнити за смаком. Шоколад високої якості (темний) матиме гіркуватий відтінок смаку, а низькосортний стане кислим. Поїдання такого шоколаду може згубно вплинути на шлунково-кишковий тракт, підвищуючи кислотність, і тим самим провокуючи появу гастриту.

Шоколад – висококалорійний продукт, і його кількість в добу не повинна перевищувати рекомендованої дози (не більше 45 грам!). Він може викликати ожиріння або просто відкладатися надлишком на талії.

Навіть темний шоколад не рекомендований діабетикам. Його ні в якому разі не можна давати дітям, вік яких менше трьох років.

При наявності алергії на шоколадну продукцію ні в якому разі не можна їсти темний шоколад, адже в його складі велика кількість порошку і масла з какао.

Гіркий шоколад – склад, калорійність, корисні властивості і шкода для чоловіків і жінок

Зміст

Як приємно з’їсти часточку цього улюбленого ласощів! Зовсім трохи потрібно, щоб поліпшити настрій у дорослих і дітей. Існує безліч міфів і домислів про користь і шкоду для здоров’я цього продукту. Як все йде насправді, кому можна вживати шоколад без наслідків?

Користь гіркого шоколаду

Натуральний продукт без добавок в складі може використовуватися як ліки, якщо не зловживати дозуванням. Користь темного шоколаду заснована на позитивних властивостях какао-бобів. Якщо людині вживати щодня 20 грам ласощі, це:

  • стимулює мозковий кровообіг;
  • активізує вироблення гормону радості;
  • зміцнює стінки судин;
  • зменшує ризик інсульту;
  • знижує рівень холестерину;
  • служить профілактикою атеросклерозу;
  • нормалізує тиск;
  • заспокоює кашель (завдяки компоненту теоброміну);
  • зміцнює кістки завдяки наявності кальцію.

Чим корисний чорний шоколад? Вживання його в невеликій кількості, на відміну від молочного, покращує працездатність, здоров’я, протидіє захворюванням. При використанні:

  • відбувається захист від онкології завдяки антиоксидантним властивостям;
  • проводиться стимулююча дія завдяки наявності кофеїну;
  • сповільнюється старіння;
  • зменшується відчуття голоду;
  • лікується депресія;
  • знижується вага;
  • поліпшується робота мозку;
  • організм насичується вітамінами;
  • знижується кровоточивість ясен;
  • заповнюється дефіцит цинку, магнію, хрому.

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Чим корисний гіркий шоколад для жінок

Особливий вплив надає шоколад на жіночий організм. Інгредієнти ласощі активізують кровообіг, жировий обмін, тому останнім часом так популярно застосування продукту в косметології. Відзначається користь гіркого шоколаду для жінок, якщо регулярно робити з ним обгортання, маски, масажі:

  • усуваються ознаки целюліту;
  • сповільнюється старіння шкіри;
  • зберігається краса;
  • поліпшується структура і ріст волосся;
  • видаляються дрібні зморшки.

Цей продукт входить до складу дієт, сприяючи схудненню, а також має властивість лікувати захворювання шкіри, зменшує ризик розвитку діабету. Вживання невеликої кількості солодощі є позитивним засобом при:

  • збої менструального циклу;
  • необхідності відновлення функції яєчників після пологів;
  • порушеннях роботи щитовидної залози;
  • появі неприємних симптомів при місячних і клімаксі.

Користь гіркого шоколаду для чоловіків

Останні дослідження довели, що ласощі корисно і чоловікам. Якщо вживати справжній, якісний продукт потроху, можна надовго зберегти бадьорість і здоров’я. Чим корисний гіркий шоколад для чоловіків? Якщо їсти ласощі з натуральними компонентами, можна:

  • знизити ризик захворювань судинної системи і серця – інфаркту на 15%;
  • провести профілактику інсульту;
  • підняти життєвий тонус;
  • поліпшити настрій завдяки утворенню ендорфінів;
  • підвищити чоловічу силу;
  • збільшити статевий потяг;
  • активізувати сексуальне життя – бути афродизіаком.

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Чи можна їсти гіркий шоколад на дієті

Існує думка, що висока калорійність продукту сприяє підвищенню ваги. Це вірно, якщо зловживати кількістю з’їденого ласощі. Кілька шматочків в день лише допоможуть зменшити вагу, адже до складу входять речовини, що стимулюють спалювання жиру. Гіркий шоколад при схудненні застосовують при дієтах, тому що:

  • знижується рівень холестерину і цукру в крові;
  • прискорюється обмін речовин;
  • поліпшується робота шлунково-кишкового тракту;
  • активізується виведення токсинів;
  • запобігає відчуттю голоду.

Скільки калорій у гіркому шоколаді

Продукт відноситься до висококалорійних і при надмірному вживанні може викликати відкладення жиру. Одна плитка містить п’яту частину добової норми. Калорійність темного шоколаду залежить від процентного вмісту какао-бобів, яке зазначено на упаковці.

Чим значення менше, тим більше до складу входить цукру. Це свідчить про те, що калорійність продукту більш висока (в межах 400-610 ккал на 100 грам). Наприклад, Елітний, 75%, від кондитерського концерну має харчову цінність 540 ккал.

Склад гіркого шоколаду

Виробники роблять ласощі, дотримуючись стандартів, де розписані всі компоненти, їх співвідношення в складі. На етикетці вказані цифри – відсотки, які означають зміст тертого какао – воно повинно бути більше 55%. Чим показник вище, тим краще якість, аромат і смак. Склад містить:

  • какао-боби, краще в сирому вигляді. Але частіше на виробництві зерна піддаються ферментації, сушінню, обсмажуванню, ретельному перемішуванню при високих температурах;
  • цукор – 20-40%.

До складу чорного шоколаду входять вітаміни, кальцій, залізо, магній, фосфор і калій. Є в ньому вуглеводи, органічні кислоти, моносахариди, харчові волокна. Небажані компоненти – це етиловий спирт, рослинні жири, ароматизатори. Обов’язковими інгредієнтами продукту вважаються:

  • какао-масло, кількість якого має бути не менше половини ваги плитки, основна складова – насичений жир;
  • лецитин – допомагає створити однорідну масу, вказується на упаковці як «емульгатор Е322» (рослинний або соєвий) або тваринний «емульгатор Е476».

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Як вибрати гіркий шоколад

Щоб уникнути підробок, при покупці потрібно звернути увагу на ряд параметрів. Як правильно вибрати гіркий шоколад? Якщо ласощі продають на вагу, плитка повинна тріщати, кришитися при розламуванні. Зверніть увагу на зовнішній вигляд:

  • колір продукту повинен бути темно-коричневим – світлий говорить про добавку сої;
  • поверхня гладка, глянсова;
  • відсутність білого нальоту – ознака неправильного зберігання.

Для фабричного шоколаду характеристики прописані на упаковці. Повинен бути згаданий ГОСТ Р 52821-2007 – відповідність нормам. Якісний продукт містить мінімум зайвих компонентів. Обов’язково вказані на обгортці плитки шоколаду:

  • висока кількість какао в тертому вигляді – більше 70%;
  • соєвий лецитин – «емульгатор Е322»;
  • какао-масло – не менше 33%.

Ціна гіркого шоколаду

Придбати гірке ласощі можна в найближчому магазині, його вартість невисока. Є невеликі відмінності по маркам. Скільки коштує гіркий шоколад? Ціна в гривнях:

Марка Вага, грам Середня ціна, грн.
Бабаєвський Елітний 75% 100 110
Перемога Горький 72% 100 140
Червоний Жовтень Горький 80% 75 100
Вірність Якості «Апріорі» 99% 100 175
Україна щедра душа Український 70% 90 80
«Натхнення» Елітний з мигдалем 75% 100 125

Який гіркий шоколад найкращий в Україні

Багато вітчизняних кондитерських фабрик випускають це смачні ласощі. Нижче представлений рейтинг гіркого шоколаду в Україні із зазначенням виробника:

  • «Вірність Якості» – «Апріорі» 99%, 610 ккал, немає цукру;
  • «Елітний гіркий пористий» – 70%, 526 ккал;
  • «Перемога» – Горький 72%, природний підсолоджувач, без цукру, 460 ккал;
  • «Україна» – Горький 72%, натуральна ваніль, стабілізатор – жир молочний, 583 ккал;
  • Коркунов 72%, класичний, 568 ккал.

Гіркий шоколад

Шоколад Бабаєвський елітний гіркий

Кондитерський концерн «Бабаєвський» давно і успішно випускає продукти, що відрізняються високою якістю і відмінним смаком. Плитка шоколаду Бабаєвський Елітний 75% має калорійність 530 ккал / 100 грам, до складу входять білки, харчові волокна, вуглеводи, жири. Продукт включає такі інгредієнти:

  • терте какао;
  • какао-порошок;
  • цукор;
  • масло какао;
  • тваринний лецитин Е 476;
  • ароматизатор «Ваніль»;
  • допустимо незначна кількість горіхів.

Гіркий шоколад без цукру Перемога

Відмітна особливість цієї марки, виробленої фабрикою «Перемога», – заміна бурякового цукру рослинним підсолоджувачем – стевією, що зазначено на упаковці. Шоколад Перемога гіркий 72% має енергетичну цінність 460 ккал, не містить ГМО. Склад, крім білків, вуглеводів, жирів, містить інгредієнти:

  • какао терте;
  • какао-масло;
  • магній, залізо та (інулін);
  • какао-порошок;
  • емульгатор (лецитин);
  • ароматизатор (ванілін);
  • натуральний підсолоджувач стевія.

Гіркий шоколад Червоний жовтень

Українське виробництво, яке займається виготовленням шоколадної продукції з 19 століття, славиться відмінною якістю. Шоколад фабрики Червоний жовтень 80% має калорійність 550 ккал.

Склад містить більше ніж у інших марок кількість білка. Зміст какао-продуктів високе, але на 3 місці в переліку варто какао-порошок. Його більше, ніж масла какао, що не найкращий варіант.

Склад шоколаду, крім необхідних компонентів, містить:

  • соєвий лецитин;
  • ванільний ароматизатор.

Гіркий шоколад

Як приготувати гіркий шоколад в домашніх умовах

Хочете порадувати близьких гірким шоколадним ласощами? Ви можете це зробити за домашнім рецептом. Інгредієнти можна замовити і придбати в інтернет-магазині за доступною ціною. Знадобиться по 100 грам какао-бобів і масла какао, 3 ложки меду. Як добавки можуть виступати горіхи, родзинки, ваніль. Для приготування шоколадки слід:

  • розмолоти кавомолкою какао-боби;
  • розтопити на водяній бані масло какао;
  • перемішати, покласти добавки;
  • охолодити, доповнити медом;
  • розкласти в формочки;
  • остудити на холоді.

Є більш доступний рецепт домашнього гіркого шоколаду, в якому такі компоненти: 50 грам вершкового масла, 100 г порошку какао, чайна ложка цукру. Готується ласощі в такій послідовності:

  • масло ріжеться на шматочки;
  • розтоплюється на водяній бані;
  • додається порошок какао;
  • додається цукор;
  • маса виливається в форму, покриту харчовою плівкою;
  • виставляється на холод.

Шкода гіркого шоколаду

Ласощі з відмінним смаком і поживними властивостями, корисно не всім, особливо в великих кількостях. Чим шкідливий гіркий шоколад? Причина криється в компонентах:

  • цукор підвищує кислотність організму, порушує травлення, обмінні процеси;
  • вуглеводи накопичуються у вигляді жиру;
  • на перетравлення продукту потрібна велика кількість ферментів, що викликає проблеми з шлунково-кишковим трактом;
  • кофеїн призводить до порушення нервової системи, порушення сну, появи печії.

Цей смачний і корисний продукт при надмірному вживанні може викликати порушення метаболізму. Речовини в складі шоколаду викликають появу в нирках оксалатних каменів, збільшення кількості сечі. Продукт має такі протипоказання до вживання:

  • порушення обмінних процесів;
  • алергія на компоненти;
  • проблеми з високим тиском;
  • ожиріння;
  • мочекам’яна хвороба;
  • подагра;
  • захворювання суглобів;
  • перенесені інсульт, інфаркт.

Відео

Гіркий шоколад

Відгуки

Шоколад гіркий

Гіркий шоколад

Кондитерський виріб з какао-масла і тертого какао, має високий відсоток вмісту какао (не менше 72%), прийнято називати гірким шоколадом. Шоколад гіркий має специфічний смак натуральних какао-бобів, олійно-гірким з тривалим післясмаком, насиченим ароматом. Гіркий шоколад має темно-коричневий колір і глянцеву поверхню, на місці зрізу або зламу може утворитися білястий наліт. Шоколад гіркий не тане при підвищенні кімнатної температури, навіть при попаданні в ротову порожнину процес танення настає не відразу.

Найкращим шоколадом вважається бельгійський. У Бельгії є стандарт на виробництво шоколаду, згідно з яким повністю заборонено при виробництві додавати рослинні масла.

Калорійність гіркого шоколаду

Калорійність шоколаду гіркого становить 539 ккал на 100 грам продукту.

Склад і корисні властивості шоколаду гіркого

У складі якісного гіркого шоколаду присутні какао терте, масло какао і незначний відсоток цукру або цукрової пудри. Якщо на упаковці шоколаду стоять цифри 99% або 100%, значить, цукру в продукті практично немає.

Гіркий шоколад містить флавоноїди, які мають властивості антиоксидантів.

Шоколад гіркий має здатність нормалізувати артеріальний тиск, знижує ризик виникнення атеросклерозу, тому що перешкоджає виникненню тромбів і бляшок холестеринів на стінках судин.

Шоколад гіркий корисний при порушеннях діяльності серцево-судинної системи, його рекомендують вживати для профілактики миготливої ​​аритмії. Продукт підвищує працездатність, поліпшує настрій завдяки алкалоїдам кофеїну та теоброміну, що надає стимулюючу дію на нервову систему.

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Шкода шоколаду (гіркого)

Гіркий шоколад містить речовини, які часто викликають алергічні реакції, тому надмірне вживання цього продукту загрожує не тільки появою зайвої ваги, але й виникненням алергії.

Вибір і зберігання гіркого шоколаду

Вибираючи гіркий шоколад у плитках, слід віддавати перевагу здоровому глузду і розумному поєднанню якості, смаку та ціни.

Багато виробників вказують на упаковках найвищий відсоток вмісту какао, але при цьому в продукт додаються підсолоджувачі, ароматизатори (добре, якщо натуральні, наприклад, ванільний цукор або коньяк) і інші добавки, що зменшують користь натурального шоколаду.

Уважно вивчивши заявлений склад, кожен зможе вибрати шоколад за своїм смаком. Зберігати гіркий шоколад потрібно в темному місці, при кімнатній температурі, відповідно до вказівок на упаковці продукту.

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Шоколад гіркий у схудненні

Незважаючи на досить високу калорійність, гіркий шоколад часто включають до різноманітних дієт і систем харчування не тільки в якості корисного десерту, а й як самостійний інгредієнт. Наприклад, шоколадна монодієта або розвантажувальний день на шоколаді рекомендують в своєму меню вживати саме гіркий шоколад.

Шоколад гіркий у кулінарії

Темний шоколад – самостійне ласощі та яскраве доповнення до десертів: морозиву, сирному пудингу або запіканці, свіжим фруктам і ягодам.

З гіркого шоколаду готують соуси, глазурі для кондитерських виробів і здобної випічки, продукт відмінно поєднується з горіхами, корицею та іншими прянощами.

Плитка гіркого шоколаду виручить та додасть сил у довгій поїздці, на роботі під час «авралу» або там, де немає можливості для повноцінного харчування, але потрібно зберігати ясність розуму і працездатність.

Гіркий шоколад – калорійність, користь і шкода для організму

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Натуральний гіркий шоколад містить у собі суміш какао-бобів із какао-маслом і мінімальну кількість цукру, при повній відсутності ароматизаторів та інших смакових добавок. Чим вищий вміст какао в плитці шоколаду (починаючи від 55% і до 90%), тим корисніший продукт. Більш того, саме гіркий шоколад дозволяється і навіть рекомендується їсти жінкам під час дієти.

Продукт стимулює мозкову активність і підвищує ефективність фізичних навантажень під час занять спортом. Чоловіки-спортсмени цінують якісний гіркий шоколад за здатність зміцнити серце і наситити тіло енергією.

Хімічний склад і калорійність

Якісний шоколад має виражений гіркий смак і щільну консистенцію, насичений темний колір з блискучою поверхнею. Середня енергетична цінність 100 г гіркого шоколаду становить 500-540 ккал.

Залежно від процентного вмісту какао-бобів у продукті, хімічний склад і калорійність змінюються незначно (але тільки у разі вживання плитки не менше ніж з 55% вмісту какао, в іншому випадку це вже не гіркий, а темний шоколад).

Харчова цінність продукту на 100 г:

  • білки – 6,3 г;
  • жири – 35,3 г;
  • вуглеводи – 48,1 г;
  • вода – 0,7 г;
  • харчові волокна – 7,3 г;
  • зола – 1,2 г;
  • органічні кислоти – 0,8 г.

Співвідношення БЖУ в гіркому шоколаді – 1,2 / 5,6 / 7,9 відповідно, а калорійність 1 часточки (квадратика) гіркого шоколаду становить 35,8 ккал. Енергетична цінність плитки шоколаду безпосередньо залежить від кількості грамів, зазначених на упаковці.

Примітка: добова доза споживання натурального продукту становить 27 г, що дорівнює приблизно одній третій частини плитки шоколаду. Глікемічний індекс плиток з вмістом какао-бобів вище ніж 60-72% досягає позначки 25.

Хімічний склад гіркого шоколаду на 100 г у вигляді таблиці:

Найменування елемента Одиниця виміру Наявність у продукті
тіамін мг 0,04
вітамін РР мг 2,21
вітамін В2 мг 0,08
ніацин мг 0,8
вітамін Е мг 0,7
залізо мг 5,7
фосфор мг 169
калій мг 365
магній мг 132,6
кальцій мг 44,8
натрій мг 7,8
насичені жирні кислоти г 20,68
крохмаль і декстрини г 5,5
дисахариди г 42,7

Гіркий шоколад придатний для дієтичного харчування тільки у разі вживання продукту до 16 годин. Після обіду надлишкові калорії відкладуться у вигляді жиру на боках і стегнах.

Відмінність темного від гіркого шоколаду

Важливий навик при покупці якісної і корисної продукції – вміння відрізнити темний шоколад від гіркого. У складі натурального гіркого шоколаду має бути присутніми всього 3 компоненти:

  • терті какао-боби;
  • цукрова пудра;
  • какао-масло.

Порівняльна таблиця:

Склад продукту Темний (чорний) шоколад Натуральний гіркий шоколад
Процентний вміст натертих какао-бобів 45-55 55-90
Процентний вміст масла какао 20-30 30 і більше
цукор Є в складі Повністю або практично відсутній
ароматизатори, смакові добавки, начинка Можуть бути різноманітними Повністю відсутні

Калорійність темного шоколаду трохи вище, ніж у натурального гіркого, і становить 550 ккал на 100 г і більше. Продукт не відноситься до дієтичних.

Якісна плитка не тане в руках і має характерний хрускіт при розламуванні. Колір шоколаду має бути темно-коричневим, але не чорним.

Корисні властивості для здоров’я

Найцікавіше вплив шоколаду на організм – поліпшення настрою завдяки виробленню в крові ендорфінів.

Інші корисні властивості від регулярного вживання продукту в помірній кількості виявляються в такий спосіб:

  1. Завдяки багатому вітамінами та мінералами складу шоколаду, зокрема підвищується працездатність, поліпшується концентрація і увага, підвищується мозкова активність.
  2. Гіркий шоколад впливає на роботу серцево-судинної системи та перешкоджає розвитку тромбозу. Кондитерський виріб виступає профілактичним засобом від ризику розвитку інсульту та інфаркту.
  3. Завдяки антиоксидантам, що входять до складу продукту, сповільнюється процес старіння та збільшується швидкість регенерації клітин.
  4. Продукт сприяє виведенню з організму шкідливих хімікатів, отрут і токсинів.
  5. Завдяки високому вмісту фосфору, фтору і кальцію, зміцнюється кістковий скелет.
  6. Систематичне вживання продукту сприяє зниженню рівня поганого холестерину в крові.
  7. Завдяки продукту покращується робота нервових клітин. Шоколад використовується для лікування депресії та апатії, хоча наукового підтвердження позитивного впливу продукту на нервові розлади немає.
  8. Шоколад рекомендується їсти під час схуднення вранці або в першій половині дня для насичення організму корисними елементами, якими він обділений через дотримання дієти.

Кілька шматочків натурального продукту підвищать продуктивність роботи та зарядять тіло енергією. Користь від вживання шоколаду однаково велика як для жінок, так і для чоловіків.

Важливо! У невеликих кількостях якісний гіркий шоколад можна їсти при цукровому діабеті, оскільки продукт сприяє нормалізації процесу засвоєння цукру організмом. Для діабетиків випускають спеціальний гіркий шоколад з використанням безпечних підсолоджувачів замість цукрової пудри.

Міфи про гіркий шоколад

Існує думка, що кондитерський виріб відноситься до числа продуктів, що роблять негативний вплив на стан зубів, здоров’я і фігуру.

Міфи про гіркому шоколаді:

  1. Продукт викликає карієс і руйнує емаль. Це переконання вважається невірним, адже в шоколаді майже не міститься цукру, а є таніни, які нейтралізують шкідливі бактерії в ротовій порожнині, що викликають процес руйнування зубів.
  2. Шоколад корисний під час депресії і здатний вилікувати її симптоми. Це невірно, продукт справді впливає на настрій і підвищує його, але ефект короткочасний і не має вирішального терапевтичного значення.
  3. Гіркий шоколад посилює запальні процеси в горлі. Це неправда, гіркий шоколад корисний під час запалення, адже пом’якшує кашель, надаючи обволікаючу дію на слизову.

Гіркий шоколад не підвищує артеріальний тиск у людей, які страждають на гіпертонію, навіть за умови разового вживання цілої плитки. Кількість кофеїну в складі продукту невелика – всього 20 мг на 100 г. Більш того, якісний гіркий шоколад здатний навіть знизити артеріальний тиск.

Протипоказання і шкода для організму

Зловживання гірким шоколадом може призвести до набору ваги. Продукт викликає негативні реакції у разі індивідуальної непереносимості або алергії.

Протипоказання до вживання шоколаду наступні:

  • подагра;
  • сечокам’яна хвороба, адже продукт може вплинути на процес утворення каменів у нирках;
  • систематичне вживання шоколаду у великих кількостях викликає харчову залежність;
  • у літніх людей шоколад підвищує ризик розвитку остеопорозу.

Кількість кофеїну, що міститься в шоколаді, безпечна для здоров’я.

Висновки

Гіркий шоколад – корисний продукт, який може завдати шкоди організму лише при надмірному вживанні.

Кондитерський виріб містить багатий набір вітамінів і мінералів, позитивно впливаючи на роботу внутрішніх органів і стан здоров’я в цілому.

Натуральний гіркий шоколад з 90% вмістом какао-бобів можуть вживати діабетики і худнучі жінки.

Гіркий шоколад – 9 фактів про користь і шкоду

  • Головна
  • інші продукти
  • гіркий шоколад

Гіркий (чорний) шоколад: користь і шкода, склад, калорійність, рецепт

Шоколад – це продукт перероблених насіння какао-бобів. Самі боби поділяють на два види: 1-й вид – сортовий, має ніжний смак і безліч ароматичних відтінків, 2-й вид – ординарний, гіркий на смак і дуже ароматний.

Справжній чорний шоколад містить не менше 72% тертого какао, невелику кількість цукру та масла какао. Чим вищий відсоток тертого какао, тим якісніший продукт.

Чорний шоколад буває 85%, 90% і навіть 99%, виготовлений з якісної сировини. Його смак повинен бути гіркий, але не кислий, як при неякісному какао-порошку.

Завдяки малому вмісту цукру, цей шоколад належить до дієтичних продуктів.

Алкалізація (складний процес переробки) перетворює боби в порошок, який не дратує шлунково-кишковий тракт. При додаванні молока та інших добавок продукт вже не відносять до гіркого шоколаду.

Склад, калорійність і корисні речовини

Велике вміст масла какао робить гіркий шоколад продуктом з високою калорійністю: на 100 г близько 539 ккал.

Він містить:

  • вуглеводи – 48,2 г;
  • ді- і моносахариди – 42,6 г;
  • білок – 6,2 г;
  • харчові волокна – 7,4 г;
  • зола – 1,1 г;
  • вода – 0,8 г;
  • органічні кислоти – 0,9 г;
  • крохмаль – 5,6 г;
  • жирні насичені кислоти – 20,8 г;
  • жир – 35,4 г;
  • макро- і мікроелементи: 5,6 мг заліза, 170 мг фосфору, 363 мг калію, 8 мг натрію, 133 мг магнію, 45 мг кальцію;
  • незначна частка вітамінів В1, В2, Е, РР.

Гіркий шоколад безсумнівно приносить користь для організму, але в деяких випадках може завдати шкоду. Передозування шоколадом, як і будь-яким іншим продуктом, може призвести до небажаних наслідків.

9 корисних властивостей гіркого шоколаду

  1. Гіркий шоколад – відмінний антиоксидант, який має здатність покращувати засвоєння цукру в організмі. Підвищене вміст антиоксидантів – флавоноїдів покращує кровообіг, перешкоджаючи утворенню тромбів. Ці речовини ефективно нейтралізують вільні радикали, очищаючи організм і захищаючи його від можливих захворювань.
  2. Вживання гіркого шоколаду помітно знижує вироблення кортизолу – гормону стресу. Він покращує настрій і підвищує загальний тонус. Це справжній еліксир радості для організму. Крім того, він підвищує імунітет.
  3. Італійські вчені довели, що шоколад знижує рівень реактивного білка і сповільнює його, не допускаючи поширення запальних процесів в організмі. Тому при захворюваннях запального характеру шоколад буде надзвичайно корисним. Регулярне вживання шоколаду слугує профілактикою багатьох вірусних і простудних хвороб.
  4. Шматочок гіркого шоколаду не шкодить не тільки гіпертонікам, але й діабетикам. При підвищеному цукрі в крові забороняється вживати солодку їжу і напої. Але чорний шоколад покращує інсулінову чутливість, що знижує ризик виникнення діабету.
  5. У якісному гіркому шоколаді містяться таніни, які ефективно знищують бактерії. Завдяки їм шоколад запобігає утворенню зубного нальоту і усуває неприємний запах з рота. Фтор, кальцій і фосфор, які також містяться у продукті, зміцнюють зуби, нігті і кісткову тканину.
  6. Гіркий шоколад дуже корисний для здоров’я серцево-судинної системи. Його стеаринова кислота очищає судини, а феноли запобігають їх звуженню. Таке вплив шоколаду на організм запобігає розвитку інсультів, інфарктів і багатьох інших серцево-судинних захворювань. Продукт також помітно підвищує розумову активність і покращує пам’ять.
  7. Гіркий шоколад корисний для жіночого організму, але і про можливу шкоду не варто забувати. Надмірна калорійність продукту може зіпсувати фігуру будь-якій жінці. Але при розумному вживанні (приблизно 25 грамів на день) він принесе тільки користь: шоколад позбавить від ПМС, покращить стан шкіри, волосся, нігтів і зубів, підбадьорить і підвищить настрій.
  8. Що стосується вагітних жінок, то гіркий шоколад може принести їм як користь, так і шкоду. Всі перераховані вище корисні властивості благотворно впливають на жіночий організм, але є кілька протипоказань, якими не слід знехтувати під час вагітності. Гіркий шоколад відноситься до переліку алергенних продуктів, і якщо у майбутньої мами спостерігається схильність до алергічних реакцій, то шоколад їй категорично заборонено, адже малюк може успадкувати недугу. Кофеїн, що міститься в гіркому шоколаді, при надмірному вживанні може призвести до порушень у нервовій системі мами і малюка. Шоколад може викликати запор, особливо на останніх місяцях вагітності. А велика калорійність ласощів може додати вагу вагітної, що також небажано.
  9. Гіркий шоколад – це афродизіак для чоловіків. Він покращує не лише настрій, але й чоловічу потенцію. Корисні властивості шоколаду роблять чоловіків бадьорими, сильними і впевненими в собі, а також покращують роботу серця і судин головного мозку. Однак чоловікам також варто побоюватися калорійного продукту і не перестаратися з кількістю спожитого, щоб не збільшити свою вагу.
  10. Як не дивно це прозвучить, але гіркий шоколад без цукру, звісно, у розумних межах, може допомогти людям, які страждають на ожиріння. Він знижує тиск у людей з високим індексом маси тіла, нормалізує рівень холестерину, покращує кровообіг, а це позитивно впливає на роботу серця. Деякі дієтологи дозволяють вживати гіркий шоколад при схудненні. Головний алкалоїд какао-бобів – теобромін покращує метаболізм і легко виводиться з організму. Кофеїн дуже добре бадьорить, робить людину більш рухливою, а, як відомо, під час руху спалюється найбільша кількість жирів. Шматочок гіркого шоколаду може з легкістю вгамувати голод під час суворої дієти і слугувати маленьким перекусом між основними прийомами їжі.

Шкода гіркого шоколаду

Шоколад – це алергенний продукт, тому нерідко він може спровокувати алергічну реакцію. Зловживати продуктом вкрай протипоказано.

  • Висока калорійність продукту може збільшувати масу тіла.
  • Низькосортний шоколад не приносить ніякої користі для організму, а добавки і емульгатори можуть бути шкідливими і навіть небезпечними для організму людини. Для здешевлення продукту недобросовісний виробник масло какао може замінити транс-жирами: гідрогенізованою пальмовою або кокосовим маслом.

Вживати потрібно тільки хороший, якісний шоколад, який має позитивні відгуки і зарекомендував себе на ринку виключно як якісний і корисний продукт. Наприклад, український гіркий шоколад Бабаєвський відноситься саме до такої категорії.

Чорний гіркий шоколад: користь і шкода для здоров’я людини

Цей солодкий продукт створюється з бобів і масла какао. Він став популярним ще в 19 столітті, і був доступний тільки членам королівської сім’ї. Ці ласощі не тільки приємне на смак, але і корисне. Чи можна тим, хто стежить за своєю вагою або має діабет, вживати його в їжу? У чому полягає користь шоколаду для здоров’я? Що повинно бути в складі натурального продукту? І як його вживати, щоб не нашкодити своєму здоров’ю? Дізнайтеся відповіді на ці питання, прочитавши цю статтю.

Давайте спочатку розберемося в назвах цих солодких ласощів. Виявляється, все залежить від кількості какао-порошку, використовуваного в складі. Отже:

  • Темний шоколад – від 44% до 60% какао;
  • Гіркий – від 72% какао і більше без додавання цукру, або його дуже мало;
  • Чорний – більше 60% какао;
  • Молочний – мінімум 25% какао-порошку.

До складу білого шоколаду подрібнені какао-боби не входять взагалі, хоча є какао-масло. Через додаткові домішки і додавання вершків, калорійність такого виробу може підвищитися до 700 ккал на 100 г.

Чи корисний шоколад? Його склад і калорійність

Перш ніж говорити про користь, необхідно розібратися в тому, що входить до складу гіркого шоколаду, і яка його калорійність. Як вже говорилося вище, головним інгредієнтом для приготування плитки шоколаду є масло какао, яке видобувають з бобів. Цей продукт є дорогим, тому якісна натуральна плитка коштує недешево.

Додатковими інгредієнтами, що входять до складу справжнього шоколаду, вважаються такі компоненти:

  • Цукрова пудра;
  • какао;
  • Соєвий лецитин (натуральний емульгатор Е322, видобувається з соєвого масла);
  • Добавки натурального походження (наприклад, ваніль, кокосова стружка, сушений виноград, чорнослив, горішки).

Важливо знати: соєвий лецитин, який додається в шоколад, вважається безпечною і корисною харчовою добавкою. Лецитин потрібен організму людини, так як він бере участь у будові клітинних мембран, знижує стомлюваність і підвищує розумову активність. Лецитин також потрібен для відновлення клітин печінки і профілактики появи каменів у жовчному міхурі.

Користь темного шоколаду залежить, в першу чергу, від кількості вітамінів і мінералів, що містяться в ньому. Наприклад, в стограмовій плитці гіркого шоколаду міститься:

  • 133 мг магнію (33,3% від денної норми);
  • 5,6 мг заліза (31,1%);
  • 170 мг фосфору (21,3%);
  • 363 мг калію (14,5%);
  • 45 мг кальцію (4,5%);
  • 8 мг натрію (0,6%).

Що ж стосується вітамінів, то можна виділити чотири:

  • Вітамін РР (14,5% від норми);
  • Е (5,3%);
  • В2 (3,9%);
  • О (12%).

Харчова цінність, куди включається і калорійність чорного гіркого шоколаду, така:

  • Білків 6,2 г (7,56% від норми на добу);
  • Жирів 35,4 г (54,46%);
  • Вуглеводів 48,2 г (37,66%);
  • Калорійність 539 ккал (37,85%).

На відміну від чорного, калорійність молочного шоколаду більше і дорівнює 554 ккал на 100 г продукту. Однак, це лише середні показники, адже залежно від рецептури виробника цифри можуть бути більше або менше.

Якщо ж вибирати між чорним і молочним шоколадом, то краще, звичайно, віддати перевагу першому варіанту, так як він більш корисний і має високий вміст какао.

Користь гіркого шоколаду для організму людини

Користь гіркого шоколаду доведена часом. Ось кілька моментів, які показують позитивну дію цього кондитерського виробу:

  • Допомагає справлятися з депресією і поганим настроєм. Що знаходиться в складі кофеїн і речовина під назвою теобромін, є сильним антидепресантом. Теобромін додає енергії.
  • Користь для серця і судин. Наявність калію, антиоксидантів та інших вітамінів робить цей десерт корисним для тих, хто має схильність до інсульту, інфаркту або іншим подібним захворюванням. Проведені дослідження, в яких брало участь кілька десятків тисяч осіб, показали, що регулярне вживання невеликої кількості шоколаду несе користь для організму.
  • Впливає на поганий холестерин. Антиоксиданти, що містяться в шоколаді, перешкоджають окисленню поганого холестерину (ЛПНЩ). Завдяки цьому в організмі не відбувається реакція, яка інакше могла б привести до атеросклерозу і навіть до утворення ракової пухлини.
  • Допомагає справлятися з гіпертонією. Згідно з дослідженнями, проведеними вченими, можна зробити висновок, що гіркий шоколад з 50-70% вмістом какао знижує артеріальний тиск.
  • Зміцнює імунітет і захищає від ультрафіолетового випромінювання. Флавоноїди, що містяться в какао, знижують С-реактивний білок, який збільшується при запальному процесі. Крім того, какао позитивно діє на клітини, які виробляють антитіла для боротьби з бактеріями. Чим більше в плитці в процентному відношенні какао-бобів, тим більше флавоноїдів, які захищають від шкідливого випромінювання.

Що ж стосується діабетиків, то шоколад з невеликим вмістом цукру – це найкращий варіант солодких ласощів. Також шкідливі десерти можна замінити спеціальним шоколадом з додаванням фруктози. Цей діабетичний варіант також не підвищить рівень глюкози в крові.

Користь темного гіркого шоколаду для жінок

А чим корисний гіркий шоколад для жінок? Ось кілька позитивних дій цього солодкого десерту:

  • Полегшує біль під час менструації і ПМС, знімає дратівливість.
  • Завдяки вмісту магнію, чорний шоколад заспокоює і усуває стрес.
  • Чи не перешкоджає схудненню.

Цікаво: існує шоколадна дієта, за якою людині рекомендується вживати в добу 100 г цього продукту разом з кавою. Перевагою такої дієти є відсутність почуття голоду, підтримання гарного настрою, збільшення енергії і зміцнення імунітету.

Чорний шоколад корисний для шкіри. У ньому є вітамін Е, який надає еластичності і пружності. Антиоксиданти захищають від ультрафіолетового випромінювання, яке може привести до швидкого старіння шкіри і навіть до утворення раку. А какао-масло входить до складу косметики. Воно розгладжує шкіру, зволожує і живить її.

А чи можна гіркий шоколад при вагітності? Регулярне вживання справжнього шоколаду знижує ризик виникнення проблем із ще не народженою дитиною і знижує кров’яний тиск.

Користь чорного шоколаду для чоловіків

Користь чорного шоколаду для чоловіків полягає, в першу чергу, в позитивному дії на розумову і фізичну активність. Якщо ви хочете працювати довгий час і не втомлюватися, тоді потрібно з’їсти кілька шматочків цього солодкого десерту. Це допоможе зарядитися енергією і стимулювати мозковий кровообіг.

У складі даного ласощі міститься речовина дофаін, також відома як «гормон задоволення». Це афродизіак природного походження, який стимулює статевий потяг і відновлює потенцію.

Користь шоколаду для дітей

Темний шоколад корисний для мозку, тому він необхідний у раціоні харчування кожного школяра. Він впливає на вироблення серотоніну і підвищує настрій діток.

Якщо ваш малюк особливо енергійний, чорний шоколад – це відмінний варіант солодкого десерту, що є джерелом «швидких» вуглеводів. З’ївши невеликий шматочок, ваше чадо відразу відчує приплив сил.

Що ж стосується малюків, то педіатри радять починати вводити в їжу цей десерт з 1,5 років.

А ви знали, що: деякі кажуть, що від шоколаду буде з’являтися зубний камінь, однак, це твердження є міфом. Навпаки, у ньому є антисептична речовина, яка вбиває бактерії і перешкоджає руйнуванню зубів.

Шкода чорного гіркого шоколаду для здоров’я людини

Однак варто пам’ятати і про шкідливі властивості шоколаду, яким би смачним і корисним він не був. Добова норма цієї солодощі не повинна перевищувати чверть плитки, тобто 25 г. Якщо вживати його в надмірних кількостях, це може призвести до таких наслідків:

  • Набору зайвих кілограмів;
  • алергії;
  • Цукрового діабету.

Якщо ласощі зроблено неякісно або прострочено, його вживання може викликати проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Є й ті, кому протипоказаний шоколад. Це, зокрема, особи, які страждають індивідуальною непереносимістю складових даного продукту, та ті, хто має сильну алергію.

Отже, шкода шоколаду очевидна, але тільки в тому випадку, якщо перевищувати допустиму норму. З іншого боку, якщо обмежитися вживанням тільки гіркого варіанту з мінімальним додаванням цукру, то можна відчути користь для організму. Пам’ятайте, якісний шоколад гладенький, в руках швидко розтає і ламається з певним хрестом.

НАЙЦІКАВІШЕ:

Незвичайний шашлик: 5 нових рецептів м’яса на вогні

7 кращих соусів до шашликів

Як їдять шашлик в різних країнах

10 видів зеленого салату і 6 рецептів з ним

10 продуктів для природної білизни зубів

Як вибрати креветки (заморожені, свіжі)?

Травми на дачі: як надати першу допомогу

Червень: що купувати на ринку

8 найкорисніших видів м’яса

Правила збору лікарських трав

Leave comment