Запитай

Будь в центрі цікавих ідей
  • Коллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатиніДобавки для підтримки суглобів, краси і молодості шкіри, БАДи та вітаміни проти звичайного, непоказного пакетика з желатином – хто ж переможе в цій битві?
  • Чи може бюджетний желатин замінити дорогий коллаген і чи не втратимо ми бажану ефективність?
  • Вивчимо питання «з усіх боків» і знайдемо однозначну відповідь!

Желатин або гідролізований коллаген

Коллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатині

Існують окремі добавки з коллагеном і харчовим желатином. Яка між ними різниця? Спочатку розберемося, що таке коллаген і желатин.

Коллаген – це білок, що становить від 25% до 35% білків в усьому тілі і який міститься у всіх тканинах нашого тіла:

  1. У шкірі. Вона складається з волокон коллагену і еластину і основної тканини – матриці. Коллаген складає близько 75% сухої маси, а еластин – близько 4%.
  2. У м’язах. До складу м’язів входить сполучна тканина, що складається з волокон коллагену і еластину.
  3. У тканині кровоносних судин.

Види

  1. Нативний (природний) коллаген. Це природна форма коллагену, що міститься в шкірі, зв’язках, хрящах. Саме такий коллаген ми отримуємо з їжею, поїдаючи курячу ніжку або гризучи хрящі.Коллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатиніЗа своєю біодоступності і засвоєнню організмом він вкрай складний. Чим природніше форма коллагену (менш оброблена), тим більше зусиль потрібно докласти організму для його перетравлення і засвоєння, затратити більше енергії, ферментів і інших ресурсів.

    Так що коли бачите рекламу з гучними «хвастощами» – «в нашому продукті справжній, природний коллаген» – йдіть від нього геть, ніякої користі він вам не принесе.

    При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, зниженій кислотності, захворюваннях підшлункової залози, нестачі ферментів і інших проблемах з травленням, такий коллаген не зможе засвоїтися. Так як для засвоєння необхідно зруйнувати досить міцні зв’язки між молекулами коллагену, щоб отримати окремі елементи.

    А якщо організм щось не може засвоїти, це буде просто виведено «по-прямій». Якщо ж щось проникає з якихось причин далі (наприклад, не до кінця розщеплені великі білкові ланцюжки), то це викликає різку реакцію імунної системи у вигляді алергій і захворювань.

    Саме тому нам важко перетравлювати хрящі, зв’язки і сухожилля, і взагалі, їх не варто споживати. А вид коллагену, як кістки, нігті і волосся, взагалі не здатний перетравитися нашими ферментами.

    Так що є шкіру і хрящики – даремний і неефективний спосіб поповнення раціону харчування амінокислотами і коллагеном.

    Занадто багато потрібно сил, ресурсів і енергії, а результат може бути нульовим.

  2. Желатин. Коли ж коллаген піддається певній обробці, наприклад, кип’ятіння у воді, його структура руйнується, і частково гідролізується, продуктом даного процесу стає желатин. Його переварити, звичайно, набагато легше.Коллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатиніКоллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатині

    Желатин – це друга за засвоюваністю форма коллагену. При варінні кісток, хрящів і інших субпродуктів коллагенові зв’язки руйнуються і виходить більш доступний вид коллагену, що складається з більш дрібних ланцюжків амінокислот.

    Наше знамените блюдо холодець – це звичайний желатин. Такий коллаген більш доступний для засвоєння організмом. На відміну від глюкозаміну і хондроїтину, які руйнуються при термічній обробці і які не можна отримати з желатину в готовому вигляді, желатин є непоганим джерелом коллагену для організму.

    Постійне вживання желатину не рекомендується. При проблемах зі шлунком желатин теж може погано засвоюватися. Крім того, желатин – це білок, а надлишок білка сприяє згущенню крові і для деяких людей, особливо в літньому віці і наявності інших захворювань, може принести шкоду.

    Однак, для різноманітності, курсами приймати покупний желатин з пакетика можна. І в деякій кількості коллаген I, II і III типів, необхідних для наших зв’язок, хрящів, шкіри і суглобів, ми отримаємо.

    Так що желатин – це коллаген, який був схильний до руйнування. Засвоюється легше, ніж просто сирий матеріал. На виробництвах желатин отримують варінням і обробкою різними лугами кісткової маси, перемелених зв’язок, хрящів і т.д.

  3. Гідролізований коллаген – це желатин, який ще кілька разів обробили. Він ще більше зруйнувався і ще легше перетравлюється і розщеплюється до амінокислот.Коллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатиніОрганізму не треба докладати зусиль для перетравлення такої форми, не треба витрачати і виробляти ферменти для розщеплення. Треба тільки розпізнати і всмоктати готові амінокислоти і пептиди.

    Звідси можна зробити висновок, що найкращий коллаген, який ми можемо дати організму – це гідролізований (повністю розщеплений) коллаген. Таку форму можна отримати тільки заводським способом, а ми можемо спожити його тільки у вигляді добавок. Вся різниця в обробці. Желатин – середній ступінь обробки. Гідролізований коллаген – високий ступінь обробки.

ВИСНОВОК: рекомендуємо все ж приймати желатин з цілком банальним і логічним причинами: чи варто він дешевше і до того ж теж непогано засвоюється, просто повільніше, ніж його дорогий аналог. Головне, як його приймати.

Обов’язково розмішуйте желатин у воді і приймайте до їжі або як мінімум з аскорбіновою кислотою для того, щоб в шлунку була підходяща кислотність. Це дуже важливо! Желатин не стимулює рецептори і наш організм не відреагує на нього належним чином.

До речі, можете вдома зробити САМЕ желешки желатинові. Куплені желе містять мало желатину і багато цукру, так що їх їсти не варто.

Оптимальна доза 3-5 гр за раз. Не варто пити відразу денну дозу, краще розподілити на весь день.

На скільки ж ефективні

Коллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатині

І в желатині, і в коллагені нас хвилюють тільки певні незамінні амінокислоти – пролін, гліцин, аргінін і аланін. Як відомо, білок складається з цеглинок-амінокислот. Будь-який білок, який ми з’їмо, буде зруйнований до цеглинок (амінокислот). І тільки потім наше тіло, використовуючи цеглинки, будуватиме свій власний унікальний білок.

І в желатині, і в коллагені (гідролізованому) мало незамінних і багато замінних амінокислот. Що це означає? А це означає, що якщо ми будемо їсти багато різноманітної білкової їжі, то ефект від добавок буде меншим, ніж у людей, які харчуються за схемою куряча грудинка-гречка.

Коллагенові добавки допоможуть тим людям, що погано харчуються і не доїдають білка. Людям з розвиненою м’язовою масою і мають багатий білковий раціон навіть в разі різкої потреби в побудові коллагену і в амінокислотах резервів організму вистачить.

Чому відбувається уповільнення синтезу коллагену, та й взагалі старіння організму, поки вченими до кінця не з’ясовано. Існує безліч теорій, але факт залишається фактом – цей процес незворотній. Але ми можемо зробити його менш швидким і помітним, істотно відстрочити.

Просто потрібно усвідомити, що найголовніший шлях до цього, зовсім не прийом спеціалізованих добавок, як багато хто думає, а все ті ж правила здорового способу життя.

  • Здорове харчування забезпечить повноцінне харчування тканин і надходження необхідних речовин для процесу утворення колагену і еластину.
  • Рух прискорить і зробить більш ефективними ці процеси, і, перш за все, насичення киснем і постачання працюючих тканин необхідними корисними речовинами.
  • Вода забезпечить умови для протікання всіх процесів життєдіяльності.
  1. Все до неподобства просто і тому так складно.
  2. Звичайно, можна використовувати добавки, вони, як і СпортПит, просто несуть готову формулу і необхідний набір елементів у підвищеній кількості для синтезу власного колагену, що полегшує організму його засвоєння і виробництво власного унікального білка.
  3. Висновок: пропити можна, але краще на ці гроші купити собі білкової їжі або просто протеїн.

Різниця між колагеном, гідролізованим колагеном і желатином

Колаген і желатин: в чому різниця, чи міститься колаген в желатині

Має значення, якщо приймати колаген або простий желатин? Або може їсти більше м’яса і хрящів, щоб отримати додатковий колаген? Є чи желатин дешевим замінником більш дорогих колагенових добавок?

Форми колагену

Желатин і гідролізований колаген сходяться в тому, що їх обидва отримують з колагену. З усіх білків в тілі колаген є найбільш поширеним. Він формує суглоби, м’язи, кістки, шкіру, волосся і нігті. Через те, що колаген починає руйнуватися з віком, на шкірі починають з’являтися зморшки і кістки стають крихкими.

Колаген є унікальною формою білка, тому що це потрійна спіраль, побудована з амінокислот. Ця потрійна структура спіралі супереластична і дуже важко розривається. Вона більш еластична, ніж сталеві пружини, і більш гнучка, ніж гума. Колаген визначає молодість, гнучкість і рух тіла.

Вживаючи колаген у вигляді частин тварин, таких як кістки, м’ясо і шкіра, травна система не може ефективно його засвоїти. Ковтати кістки або шматки хрящів не представляється можливим. Навіть якщо це вдасться, вони пройдуть через всю травну систему, не перетравленими і не засвоєними.

Тому колаген повинен бути розбитий. Цей процес покращення засвоюваності колагену зроблений шляхом створення кісткових бульйонів, де кістки, шкіра і суглоби тварин варили протягом багатьох годин, після чого колаген утворює гелеобразну масу при охолодженні (холодець, желе).

Колаген – сильно пов’язана форма білка, яку розбивають у кілька етапів, званих гідролізом (дією з використанням води). Гідроліз – це фактично попереднє переварювання колагену, щоб він легше міг бути засвоєний організмом.

Коли колаген потрійної спіралі розщеплюють на окремі нитки, виходить желатин (частково гідролізований колаген). Желатин розчиняється тільки в гарячій воді і застигне в желе, коли охолоне.

Желатин набагато легше засвоюється організмом, ніж колаген у вигляді частин тварин. Саме тому вживання желатину приносить користь організму. Желатин дійсно може допомогти відновити суглоби, кістки і шкіру. Протягом багатьох років фахівці в галузі охорони здоров’я рекомендують желатин для поліпшення болю в суглобах. Дослідження показують, що желатин може принести користь тим, хто має проблеми з апетитом. Довгі ланцюги амінокислот желатину допомагають нормалізувати різні проблеми кишечника.

В капсулах:

Колаген і желатин: в чому різниця, чи міститься колаген в желатині

Now Foods, Яловичий желатин, 550 мг, 200 капсул

Якщо желатин гідролізують ще далі, ці окремі нитки білка розбивають більше в те, що називають «пептиди». Тепер це повністю «попередньо розщеплений» колаген. Ці пептиди готові до поглинання організмом.

На відміну від желатину, гідролізований колаген у вигляді порошку легко розчиняється в холодній воді, і ніколи не затвердіє в воді.

Дослідження показують, що при вживанні пептидів колагену вони безпосередньо всмоктуються в кров і накопичуються в шкірі, кістках і суглобах.

Оскільки пептиди колагену вже «переварені», організм поглине їх відразу. Більш ніж 90% гідролізованого колагену поглинається протягом шести годин після прийому. Це називається біодоступністю. Пептиди доступні для негайного використання в організмі без проміжних стадій. Більшість з них накопичується в шкірі і суглобах.

Незважаючи на те, що споживання колагену в будь-якій формі краще, ніж не мати достатньої кількості колагену в раціоні, я б сказав, що біодоступність гідролізованого колагену – це набагато кращий варіант для доповнення харчування, ніж желатин.

Це дуже корисно для тих, у кого є артрит. 10 грамів гідролізованого колагену, споживаного в день, зменшують болі в суглобах. Це діє навіть на молодих спортсменів, коли вони приймають гідролізований колаген.

Гідролізований колаген підвищує рівень колагену в кістках, як тільки його вжили. 10 грамів гідролізованого колагену на день призводять до збільшення щільності кісткової тканини, що є корисним для тих, у кого крихкі кістки при остеопорозі.

Також при споживанні гідролізованого колагену амінокислоти колагену накопичуються в шкірі і розгладжують зморшки. Після 2-х до 3-х місяців результатом буде більш еластична і гладка шкіра, збільшиться волога в шкірі.

Гідролізований колаген діє як внутрішній сонцезахисний крем, захищаючи вас від UVA і UVB променів. Хоча існує багато різних типів колагену в організмі, гідролізований колаген збільшує типи I і IV в організмі.

Гідролізований колаген корисний для артерій. Всі стінки артерій зроблені з колагену, тому прийом гідролізованого колагену допоможе збільшити гнучкість цих кровоносних судин.

Різниця між різними формами колагену зводиться до біодоступності (здатності тіла засвоювати пептиди колагену). Результати, отримані при вживанні гідролізованого колагену, можна отримати від споживання желатину або їжі тваринного походження, хоча обидва ці продукти також гарні для організму.

Біодоступність пептидів гідролізованого колагену складає 90% – 99% засвоєння тілом. Тож гідролізований колаген є більш дорогим за вартістю, ніж желатин, але результати показують, що додаткові витрати добре себе окуповують.

Найважливіше те, що пептиди гідролізованого колагену поглинаються організмом і направляються в тканини, роблячи шкіру, суглоби, м’язи і кістки сильними.

Різниця в поглинанні між желатином, колагеном з їжі тваринного походження і гідролізованим колагеном протягом 6 годин після прийому: 90% гідролізованого колагену виявляється в крові і в тканинах по всьому тілу, 27% колагену поглинається з желатину або м’ясних продуктів. Дуже низька молекулярна вага пептидів гідролізованого колагену робить його більш засвоюваним в порівнянні з желатином.

Рідкий питний гідролізований колаген
Зручний, не потрібно збовтувати міксером або блендером. В одній порції Health Direct 16 г колагену. Достатньо приймати 10 г на день, тому можна пити по півпорції – це одна столова ложка. Вигідніше брати велику упаковку вагою близько 900 мл, якої вистачить на 2 місяці по півпорції (8 г колагену) або на 1 місяць, якщо пити по 16 г. Пити можна відразу або розбавити у воді на порожній шлунок до їди або на ніч. Мінімальний курс повинен складатися з 90 днів прийому (3 місяці). Пити можна і більше, якщо необхідна додаткова кількість білка, наприклад, спортсменам.

Коллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатиніКоллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатині

  • Health Direct, AminoSculpt, Anti-Aging Type 1, Collagen Peptides, Sugar Free, Natural Cherry, 30 fl oz (887 ml)
  • Neocell, Коллаген + C, гранатовий сироп, 16 рідких унцій (473 мл)
  • Health Direct, Amino Sculpt, Anti-Aging Type 1, Collagen Peptides, Natural Mango, Sugar Free, 16,000 mg, 30 fl oz (887 ml)

Основні впливи пептидів коллагену на організм людини:

– Гідролізований коллаген містить 20 амінокислот, переважно гліцин, пролін і гідроксипролін.

– Більше 90% гідролізованого коллагену всмоктується протягом 6 годин після прийому препарату. Велика частина накопичується в хрящах та шкірі.

  1. – Гідролізований коллаген поглинається в формі пептидів в кров.
  2. – Пероральний прийом гідролізованого коллагену збільшує щільність коллагену в шкірі.
  3. – Через 8 тижнів прийому гідролізату коллагену значно покращує еластичність шкіри, вологість і гладкість.
  4. – Значні поліпшення вирівнювання глибини зморшок, поліпшення еластичності і зволоження шкіри.
  5. – Гідролізований коллаген запобігає пошкодженню шкіри від впливу UVA і UVB променів сонячного світла.
  6. – Гідролізований коллаген збільшує коллаген типів I і IV, і зменшує вікові зміни в шкірі.
  7. – Пептиди коллагену є ефективними для зменшення ознак старіння шкіри.
  8. – Регулярний прийом гідролізованого коллагену протягом 6 місяців призводить до явного поліпшення зовнішнього вигляду шкіри у жінок з проблемою целюліту.
  9. – 10 г гідролізованого коллагену в день зменшує біль у суглобах, особливо у людей з найсерйознішими симптомами.
  10. – 24 тижні прийому гідролізованого коллагену значно зменшують біль у суглобах.
  11. – Прийом 10 г гідролізованого коллагену протягом від 4-х до 24-х тижнів збільшує щільність кісткової маси.
  12. – Гідролізований коллаген зміцнює кістки, стимулюючи створення кісткових клітин, що утворюють остеобласти.

Гідролізований коллаген або пептиди коллагену в формі порошку

Коллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатиніКоллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатиніКоллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатині

Vital Proteins, Пептиди коллагену, без ароматизаторів, 10 унцій (284 г)

Добавки одного II типу коллагену або поєднання типів I і III є неповними, і приймати їх краще для вирішення конкретних завдань або проблем зі здоров’ям. Повний гідролізований коллаген має 27 різних типів коллагену. Вони будуть діяти в синергії, і постачатися до різних тканин.

Тема коллагену дійсно велика, так як його вплив на здоров’я людини добре вивчено. З цієї причини я розділив цю тему на кілька статей.

Що таке коллаген, його склад, типи і види коллагену, який тип коллагену вибрати і як його приймати читайте в статті «КОЛЛАГЕН – ЖИТТЄВО ВАЖЛИВА ДОБАВКА ДЛЯ ВОЛОССЯ, ШКІРИ, ЗДОРОВ’Я ТА ОМОЛОДЖУВАННЯ!

Також буде корисно прочитати статті:

СПОСОБИ ПРИРОДНОГО ЗБІЛЬШЕННЯ ВИРОБНИЦТВА КОЛЛАГЕНУ ОРГАНІЗМОМ!
КЕРАТИН – ЗДОРОВ’Я І КРАСА ВОЛОССЯ, ШКІРИ І НІГТІВ.
ЦІНАТІН І ВЕРІСОЛ У СКЛАДІ АНТИВІКОВИХ ФОРМУЛ.
СТІНКИ КРОВОНОСНИХ СУДИН СКЛАДАЮТЬСЯ З КОЛЛАГЕНУ І ЕЛАСТИНУ! ХВОРОБИ СЕРЦЯ ТА АТЕРОСКЛЕРОЗ!

Різниця між коллагеном, гідролізованим коллагеном і желатином.

Чи має значення, якщо приймати коллаген або простий желатин? Або можна їсти більше м’яса і хрящів, щоб отримати додаткове …

Коллаген або желатин: в чому різниця і що краще?

Хочете збільшити споживання білка, при цьому отримати додаткові переваги, такі як покращення шкіри, підтримка суглобів та багато іншого? Подивіться за межі стандартного сироваткового білка і розгляньте коллаген, желатин і гідролізат коллагену.

Швидше за все, вам цікаво, в чому ж відмінність між коллагеном і желатином.

Коллаген і желатин

Щоб зрозуміти, що таке желатин, ми повинні розібратися з коллагеном. Коллаген є основним білком у сполучній тканині, шкірі і кістках. Насправді, у вас більше коллагену в організмі, ніж будь-якого іншого типу білка – він становить 25-35% від усього білка в організмі! Недолік коллагену може викликати широкий спектр проблем – від зморшок до зниження пружності суглобів.

Коллаген є потужним джерелом амінокислот. Хоча він і не є повноцінним, коллаген має вражаючий профіль незамінних амінокислот, забезпечуючи 18 з 20 амінокислот.

На жаль, ми часто викидаємо частину їжі, яка містить коллаген: шкуру, сухожилля, кістки, мембрани й інші сполучні тканини в м’ясі. Тому, замість того, щоб отримати коллаген, ми можемо з’їсти желатин.

Желатин – це просто приготована форма коллагену, і це один з кращих та найбільш зручних способів вживання важливих амінокислот з коллагену.

Але як щодо гідролізату коллагену?

Гідролізат коллагену (іноді називають гідролізованим коллагеном) є просто желатином, який піддається більш інтенсивній обробці, щоб розбити білки на більш дрібні шматочки.

Вони (коллаген і гідролізат коллагену) мають однакові амінокислотні профілі і виробляються з одного сировини, але по-різному реагують на рідини. В основному, єдина істотна різниця між ними полягає в тому, як ви використовуєте їх на кухні.

Оскільки розмір білка в гідролізаті коллагену менше, деяким людям його легше засвоювати.

Коллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатині

Можливо, вам цікаво – чи має значення, якщо ваш желатин виготовлений з курки, свинини, яловичини або риби? Так, амінокислотний профіль трохи відрізняється, але не значно. Якщо вам потрібна більш висока доза певної амінокислоти, подивіться на етикетки склад для порівняння. Але якщо немає потреби в конкретній амінокислоті, яку ви шукаєте, можна використовувати будь-який желатин!

Чи є інші способи отримати коллаген?

Є різні шляхи отримання коллагену і желатину! Желатин отримують з кісток і хрящів тварин, чи не так? Так, кістковий бульйон, який зроблений з кісток тварин – це один із способів отримати желатин, не купуючи порошок.

Ви не прив’язані до кухні, щоб отримати коллаген! Ви можете отримати переваги коллагену, набуваючи добавки.

Якщо ви будете переглядати каталог коллагенових добавок, ви помітите, що багато брендів вказують тип коллагену, який використовується в їх продукті. Так в чому різниця?

Існує багато різних типів коллагену (було ідентифіковано 28), але типові типи I, II і III є найбільш поширеними. У наведеній нижче таблиці будуть показані відмінності.

Коллаген і желатин: в чому різниця, чи міститься коллаген в желатині

Якщо ви купуєте чистий желатин або гідролізат коллагену, вам не потрібно турбуватися про типи коллагену. Коллаген типів I, II, III і далі – це з невеликим округленням одне і те ж, і особливої різниці ваш організм не відчує.

Сподіваємося, що детальний розбір допоможе вам уникнути плутанини!

Лікування суглобів желатином, або не всякий коллаген корисний для здоров’я

У народній медицині існує безліч корисних рецептів. Цілющі трави, відвари сушених ягід, червоний перець, імбир – що тільки не пропонуєприродна комора для лікування найрізноманітніших хвороб.

Є і рецепти, в яких рекомендують зцілювати захворювання суглобів за допомогою регулярного прийому звичайного желатину. І хоча це – один з підвидів білка коллагену, дійсно потрібного організмові та корисного для суглобово-зв’язкового апарату і м’язової тканини, його вживання може зашкодити здоров’ю.

Щоб розуміти, який продукт корисний, а який ні, потрібно знати і розрізняти типи білків і типи коллагену.

Наносити на шкіру косметичний колаген у складі кремів і гелів варто розділяти від харчового колагену, прийнятого всередину.

У першому випадку колаген дозволяє утримувати вологу в епідермісі і активізує дію інших компонентів, що входять до складу цих косметичних засобів. Для здоров’я ж корисний тільки внутрішній прийом колагену.

Принципово важлива і ступінь переробки, від якої залежить біодоступність продукту – кількість без втрат засвоєного організмом діючої речовини.

Типи колагену і білків. У чому відмінність між ними

Колагени відносяться до групи фібрилярних білків, що мають витягнуту ниткоподібну структуру і, як відомо, складаються з двох десятків видів різних амінокислот.

Існує два основних типи білка: з живих організмів, а також з рослин і грибів. Відразу зазначимо, що тільки тваринний білок колаген має амінокислотний склад, найбільш близький білкам в організмі людини.

Склад рослинних білків має обмежений набір амінокислот, хоч і корисний, але недостатній для збалансованого харчування організму.

У свою чергу, колаген з живих організмів поділяється на тваринний (проводиться з тваринної сировини) і морський (з істот, що живуть у воді).

Тваринний колаген видобувається зі шкіри великої рогатої худоби, кісток, хрящів.

Він найчастіше є сировиною для подальшої переробки, кінцевим продуктом якої є гідролізат колагену, що складається з низькомолекулярних пептидів (коротких ланцюгів амінокислот), які добре засвоюються організмом. Його амінокислотний склад найбільш повно відповідає складу колагену в людському організмі.

В якості сировини для отримання білка часто виступає молоко (молочна сироватка) або яйця. Білки з молока або яєць є дуже цінним харчовим продуктом, але набір амінокислот у них все-таки не повністю відповідає потребам організму при синтезі власного колагену.

Морський колаген виготовляють з дрібної риби, шкур великих риб або морепродуктів. Це більш дорогий продукт, ніж вироблений з шкір тварин і вимагає особливих умов зберігання. Морський колаген нерідко використовують для виробництва косметики.

Рослинний білок виробляється із зернових або бобових, але це саме білок, а не колаген. Колаген є тільки у багатоклітинних організмів, а «рослинний колаген» просто не існує в природі! Тобто типи колагену, (НЕ білка, а саме колагену), необхідного організму – тільки тваринний і морський.

Який колаген краще, морський або тваринний?

Амінокислоти колагену є основними компонентами, найкращим будівельним матеріалом, який організм використовує для створення власних молекул колагену. Причому тваринний колаген містить кілька незамінних амінокислот, які самим організмом не виробляються і можуть надходити в нього тільки з тваринною їжею.

Ці амінокислоти є і в морському колагені, однак, відповідаючи на питання, який колаген краще, морський або тваринний, можна сказати, що тваринний кращий. По-перше, тому, що морський може викликати сильну алергію, а по-друге, через його більш високу вартість.

Гідролізат морського колагену за своїми властивостями подібний до гідролізату, отриманого зі шкіри, кісток і хрящів тварин.

Колаген для суглобів у формі гідролізату колагену – в чому його користь?

Колаген для суглобів просто необхідний. Його достатня кількість – запорука здоров’я сполучної тканини, суглобів, сухожиль. З віком кількість натурального колагену, що виробляється організмом, зменшується.

І всім, хто стежить за своїм здоров’ям, займається спортом і не хоче отримати захворювання суглобів і хребта, необхідний гідролізований колаген для суглобів. Він є продуктом глибокої переробки тваринної сировини, швидко засвоюваний організмом у потрібних обсягах. Саме гідролізат колагену входить до складу добавки Колаген Ультра.

Вибираючи, «що пити для суглобів», можна зупинити свій вибір саме на ньому. Цей легкозасвоюваний препарат рекомендовано приймати курсом протягом трьох місяців.

Що пити для суглобів? Лікування суглобів желатином

Можна знайти рекомендації, в яких застосовують желатин для лікування суглобів як джерело колагену. Проте користь желатину для суглобів абсолютно неоднозначна. З одного боку, харчовий желатин є продуктом першої ступені переробки тваринної сировини з відносно високим ступенем очищення.

Але молекули колагену в желатині мають дуже великий розмір і міцну в хімічному відношенні структуру і погано перетравлюються, внаслідок чого желатин має дуже низьку біодоступність. Під впливом різних факторів (хвороб, шкідливої навколишнього середовища, похилого віку, фізичних навантажень) желатин в організмі засвоюється не повністю або не засвоюється взагалі.

Його молекули, через відсутність в організмі травних ферментів, не розщеплюються в шлунку і залишають його неперетравленими. Потрапляючи в подальшому в дванадцятипалу кишку, під впливом її кишкових соків, ці неперетравлені молекули все-таки розчиняються, але в тонкому кишечнику вже не всмоктуються, утворюючи шкідливі шлаки в шлунково-кишковому тракті.

Тому приймати желатин, та ще в більших кількостях, як це іноді рекомендують народні рецепти для лікування суглобів, ні в якому разі не можна.

Чим ще небезпечно лікування суглобів желатином?

  • Харчовий желатин збільшує в’язкість крові. Його регулярний прийом протипоказаний людям з тромбофлебітом і тромбозом.
  • Якщо постійно вживати желатин для лікування суглобів, це може призвести до сечокам’яної хвороби.
  • Якщо щодня вживати желатин для суглобів більше двох тижнів, можуть початися проблеми з боку шлунково-кишкового тракту.
  • Постійно застосовуючи харчовий желатин для суглобів, можна викликати запор і геморой.

Що краще, желатин або колаген у формі гідролізату? У чому переваги гідролізату колагену?

Користь желатину для суглобів дуже сумнівна. Це малоефективний, погано засвоюваний тваринний продукт, який викликає безліч побічних ефектів. Єдина його перевага перед глибоко переробленим колагеном – дешевизна.

Гідролізат колагену, що входить до складу Колаген Ультра, дійсно допомагає, зберігаючи здоров’я суглобів. Він сприяє процесу лікування складних хронічних захворювань, таких як артрит, артроз та інших.

Коли фахівцям задають питання, що краще, желатин або колаген у формі гідролізату, вони відповідають однозначно – гідролізований колаген. Для суглобів він друг і помічник.

Після прийому він максимально швидко всмоктується в кров, не викликаючи алергії, і починає діяти через дві-три години після прийому.

Гідролізат колагену, що входить до складу Колаген Ультра, сприяє процесу лікування складних хронічних захворювань, таких як артрит, артроз та інших.

Вирішуючи, що пити для суглобів, споживачеві слід пам’ятати, що всі типи колагену мають накопичувальний ефект, тому приймати Колаген Ультра потрібно курсом, розрахованим на 3 місяці. Саме стільки часу необхідно, щоб наситити поживними амінокислотами суглобову і сполучну тканини. Перші позитивні результати помітні вже через місяць регулярного прийому.

Колаген проти желатину: в чому різниця?

Колаген і желатин – це два білка, які сьогодні отримують багато уваги.

Вони призначені для того, щоб зцілити все від нашого кишечника до наших суглобів і звернути назад старіння шкіри, волосся і нігтів. Ці білки схожі, але різні.

Ймовірно, ви бачили, що желатин і колаген використовуються як взаємозамінні. Хоча вони схожі, є деякі ключові відмінності, про які потрібно знати.

Колаген є найпоширенішим білком в організмі людини. Він утворює ваші кістки, суглоби, шкіру, волосся і нігті. З віком наше тіло виробляє менше колагену, що призводить до зморшкуватої шкіри і ослаблених кісток.

Колаген – це білок, який дуже еластичний і міцний до руйнування, і це те, що забезпечує рух рідини в людському тілі. Люди довгий час споживали колаген з продуктів тваринного походження, таких як кістки, шкіра, суглоби, сухожилля і зв’язки.

Людський організм ефективний при руйнуванні сирого колагену вниз, який може бути використаний, тому його необхідно приготувати або обробити.

Ви, напевно, раніше їли желатин і не усвідомлювали цього.

Желатин – це те, що надає йому унікальну, хоча й дивну, смішну текстуру.

Що таке желатин? Желатин являє собою білок, отриманий з колагену, що складається з ниток амінокислот. І желатин, і колаген зустрічаються в сполучній тканині, зв’язках, кістках, шкірі та тканині тварин. Саме ці амінокислоти надають нам певні переваги, коли ми споживаємо їх в якості їжі або добавки.

  • Желатин = Приготований колаген
  • Оскільки вживання сирого колагену у формі жорстких зв’язок, шкіри і сполучної тканини було б складно і непривабливо, існують процеси екстракції колагену та желатину в форми, які легше засвоюються.
  • Частково гідролізований колаген = желатин

Хоча повний гідроліз руйнує колаген на окремі пептиди, частковий гідроліз розриває колаген на окремі нитки.

Це полегшує переварювання колагену і робить його більш біодоступним, що означає, що організму доводиться робити менше роботи, щоб поглинути амінокислоти і змусити їх працювати.

Подумайте про цей процес як про перетравлення, що робить колаген легшим для нашого тіла для поглинання та використання.

Оскільки желатин не розбито на окремі пептиди, його білкова структура дозволяє йому гелеподібно загусати при охолодженні.

Желатин являє собою форму колагену, що міститься в кістковому бульйоні. Цей еліксир включає в себе об’єднання кісток, суглобів і сполучної тканини у воді з повільним кип’ятінням при низьких температурах протягом тривалого часу, зазвичай не менше 24 годин. Цей повільний процес м’яко готує колаген і екстрагує його в рідину.

Потім рідину можна використовувати як бульйон для приготування їжі або пиття, або, подібно до гідролізованого колагену, рідину можна пропустити через випарник для видалення вологи та концентрування желатину.

Концентрат бульйону потім можна висушити в барабанних сушильних машинах або висушити розпиленням, а потім подрібнити в порошок, створюючи порошок кісткового бульйону.

Повністю гідролізований колаген = колагенові пептиди

Якщо ви приймаєте желатин і продовжуєте його гідролізувати, руйнуючи амінокислотні нитки на окремі пептиди, ви отримуєте повністю гідролізований колаген. У цій формі колаген повністю попередньо засвоюється і готовий до абсорбції організмом.

Цей спосіб екстракції включає вимочування частин тварини, багатих колагеном, у лужному або кислому розчині для полегшення звільнення колагену.

Потім частини промивають і кип’ятять у воді для отримання колагену. Цю рідину пропускають через випарник, щоб видалити вологу і зосередити колаген.

Нарешті, колагеновий концентрат потім висушують у барабанних сушарках і подрібнюють у порошок.

Цей метод руйнує зв’язки між окремими амінокислотами в окремі пептиди, що полегшує їх перетравлення. Подумайте про цю форму колагену як про повністю попередньо переварену, що робить її легшою для засвоєння нашими тілами.

На відміну від желатину, колагенові пептиди можуть розчинятися як у теплій, так і в холодній воді.

Дослідження показали, що, коли ми споживаємо окремі пептиди, вони безпосередньо поглинаються кров’ю та накопичуються в наших кістках, шкірі та суглобах.

Додавання колагену й желатину в вашу дієту

Дослідження показують, що з віком наші тіла виробляють менше колагену. Ми виробляємо приблизно на 1% менше колагену в нашій шкірі щороку після 20 років.

Також дослідження підтверджують, що споживання колагену щодня може знизити деякі ефекти старіння, такі як зморшки, і поліпшити еластичність шкіри, ось чому ми рекомендуємо купити Колаген Б’юті Білдер.

  • Ось кілька способів включити желатин і колаген у свій раціон.
  • Колаген дуже важливий у повсякденному житті; він потрібен не лише спортсменам та людям, які страждають на болі в спині та суглобах, а й звичайним людям, особливо жінкам, адже він допомагає шкірі виглядати на всі сто відсотків.
  • Купити колаген можете в нашому інтернет-магазині.

Легенди про желатині: між правдою і вигадкою

У гонитві за красою волосся і нігтів, за здоров’ям суглобів і гладкістю шкіри населення витрачає тюбики кремів «з колагеном» і активно ділиться порадами в інтернеті про те, як вжити побільше желатину.

Ця речовина – народна панацея для всіх органів, де присутня сполучна тканина.

Але чого більше в досягнутому результаті: віри чи реальної користі від споживання желатину? MedAboutMe розбирався в желатинових пристрастях.

Колаген, желатин і інші білки

Колаген – це найпоширеніший структурний білок у тваринному світі. Третина від загальної кількості білка, що міститься в тваринних організмах, становить саме колаген.

Кожна молекула колагену складається з трьох ланцюгів, що містять приблизно 1000 амінокислот. Залежно від видів ланцюгів і їх поєднань виділяють 29 типів колагену, які кодуються більш ніж 30 різними генами.

Різні типи з різною частотою зустрічаються в кістках, сухожиллях, судинах і внутрішньом’язових сполучних тканинах.

З віком кількість зшивок між окремими молекулами в живій тканині збільшується, відповідно, і еластичність тканин знижується.

Джерелом колагену традиційно служили відходи м’ясних виробництв, де використовувалися туші корів і свиней. Але спалахи губчастої енцефалопатії великої рогатої худоби викликали настороженість серед споживачів колагену та продуктів з нього.

Крім того, для релігійних євреїв і мусульман був потрібний спеціальний підхід до вбивства тварин і отримання продукту з їх туш, а яловичий колаген неприйнятний для індусів.

В результаті підвищений попит на ринку отримав колаген, який добувається з риби, точніше з відходів рибної промисловості – шкіри, кісток і плавальних міхурів. У різних видів риб переважає колаген різного типу.

Факт!

Наука не залишила без уваги і вегетаріанців – для них проводиться агар-агар – свого роду рослинний замінник колагену, що отримується з морських водоростей. Білка в агар-агар немає – це суцільні полісахариди: агаропектін і агароза. З колагеном його зближує здатність до загустіння.

Желатин – це суміш білків, яка вийшла в результаті гідролізу колагену. При гідролізі руйнуються зв’язки між молекулами колагену та всередині самих молекул.

При цьому утворюються різноманітні невеликі білки (олігопептиди), які в сукупності складають желатин.

А саме, які білки будуть переважати в ньому, залежить від використаних ферментів для гідролізу (розщеплення) колагену.

Желатин в лабораторії

Дослідження желатину в лабораторіях всього світу ведуться давно. Звичайно, є певні результати, і деякі з них дуже обнадійливі.

Наприклад, в пробірці (in vitro) було доведено, що деякі фрагменти желатину здатні виступати в якості інгібіторів ангіотензин-перетворюючого ферменту, тобто теоретично можуть знижувати артеріальний тиск у гіпертоніків.

Окремі білки, отримані в ході гідролізу желатину, навіть виявилися згубними для ракових клітин – також в лабораторних умовах.

Желатин має антиоксидантні властивості, які змінюються в залежності від складу його білків. По крайней мере, в ряді досліджень доведено, що деякі білки з желатину ефективно видаляють активні форми кисню та іони металів.

  • Желатин також має цікаву особливість: при додаванні його в їжу, він запобігає утворенню кристалів льоду в процесі заморожування – і тим самим зберігає смак і консистенцію продукту.
  • Взагалі, вивчення колагену і результатів його розщеплення – це ціла детективна історія, про яку варто згадати особливо.
  • Колаген, шкіра і чудеса косметики

Завдяки вищепереліченим властивостям, а особливо антиоксидантній активності, колагеном і желатином зацікавилися компанії, що виробляють косметику. На ринку з’явилися продукти, які, за твердженням їхніх творців, здатні зупинити старіння шкіри й навіть повернути його назад.

Правда, наукових доказів такого ефекту застосування колагенових і желатинових продуктів у вигляді препаратів, що наносяться на шкіру, немає.

Дерматологічні засоби – креми і лосьйони – не можуть проникати глибоко, тому їх зволожуючий ефект зникає відразу після припинення використання.

А ось при вживанні желатину перорально, тобто шляхом поїдання його в чималих дозах, ефект спостерігався: шкіра ставала еластичнішою – і це було не лише суб’єктивним спостереженням випробовуваних жінок, але й зафіксованими приладами змінами. Здавалося б, все логічно: з’ївши ложку желатину, він одразу переміщається в шкіру і «омолоджує» її.

Є один нюанс: дослідження показують, що з’їдені продукти, що містять колаген або желатин, в шлунково-кишковому тракті розщеплюються на окремі «цеглинки світобудови», з яких складаються білки – амінокислоти. На цьому індивідуальна сутність і унікальні особливості колагену і желатину повинні закінчитися, а значить, і говорити про унікальну біологічну ефективність цих продуктів не можна. Але шкіра-то «омолоджується».

Виявилося, що в шлунково-кишковому тракті колаген і його похідні, як їм і належить, розщеплюються за допомогою ферментів на окремі компоненти: поодинокі амінокислоти, а також короткі ланцюжки з амінокислот (олігопептиди), здатні пройти крізь стінки кишечника і відправитися в подорож по організму. Деякі види олігопептидів при попаданні в м’язи і шкіру активували фібробласти – клітини, які займаються виробництвом колагенових волокон. При цьому механічні властивості шкіри помітно поліпшувалися.

Тобто, сам по собі желатин не проникає в шкіру і інші сполучні тканини, але деякі його окремі компоненти працюють як каталізатори і запускають процеси виробництва потрібних структурних білків «на місцях».

Поки до кінця незрозумілий механізм впливу цих невеликих білків, одержаних з колагену, на фібробласти. Вчені припускають, що останні мають спеціальні рецептори, поки невідомі науці, або повинні існувати якісь молекули-посередники, що зв’язують олігопептиди певного виду і фібробласти.

Тут слід уточнити, що в експериментах використовувався колаген тільки одного конкретного типу, так що не факт, що колаген іншого типу (а їх, як ми пам’ятаємо, 29) дасть при розщепленні ті самі «чарівні» короткі ланцюжки амінокислот, що запускають процеси «омолодження» шкіри.

Желатин і суглоби: вигадка і правда

Існує думка, що якщо є желатин пачками, то можна вилікувати хворі суглоби і зв’язки, зробити нігті міцними і здоровими, зростити переломи, повернути молодість хребців … Кожен пацієнт знайде собі причину за смаком. При цьому цілющий желатин рекомендується отримувати «натуральним» шляхом, тобто, поїдаючи холодець кілограмами або з’їдати щодня по кілька пакетиків харчового желатину, призначеного для кулінарних потреб.

На сьогоднішній день вдалося довести лише відносну користь колагенових добавок для шкіри, як ми писали вище, причому при прийомі перорально.

Є також дані про те, що при вживанні продуктів колагену незначно, але поліпшується стан суглобів у мишей з ревматоїдним артритом, а також зменшується больовий синдром у хворих з остеоартритом.

Причому паралельно є результати досліджень, що спростовують ці твердження.

Чи може желатин бути шкідливий для здоров’я?

Желатинові добавки не всім до смаку. Вони можуть стати причиною розладу шлунку, метеоризму і сполученню живота. Так як желатин – це суміш білків, не дивно, що на світі є люди, які страждають від алергії на нього.

До речі, пріонові хвороби поки ніхто не відміняв. Медицині поки не відомо про випадки зараження ними через желатин, але в принципі це можливо. А значить, залишаються вкрай незначні, але все ж ненульові ризики зараження при вживанні желатину яловичого походження.

Желатин є оксалогеном, тобто при надмірному його вживанні зростає ризик формування оксалатних каменів в нирках (каменів нирок).

Нарешті, желатин підвищує ймовірність утворення тромбів. При надмірній любові до нього зростає ризик розвитку тромбофлебіту.

Leave comment