Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

Ксантан – безпечна харчова добавка, яка використовується для поліпшення текстури. У випічці вона замінює алерген глютен.

У статті розповімо про E 415: що це таке, чим може бути шкідлива, історію походження, як застосовується, небезпечна чи ні.

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок має унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме вашу юридичну проблему – звертайтеся до форми онлайн-консультанта справа або телефонуйте за телефоном +380 (44) 123-45-67. Це швидко і безкоштовно!

приховати зміст

E 415 – що це

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

  • У харчовій промисловості використовуються солі калію, натрію, кальцію.
  • За хімічною природою є полімерним вуглеводом.
  • Ксантан отримують дією ферментів певних бактерій (від яких пішла назва добавки) на патоку, глюкозу, лактозу або сахарозу протягом 1-4 днів.

Потім до продукту бродіння доливають ізопропіловий спирт, внаслідок чого ксантанова камедь осідає. Просушений і відфільтрований білий несмачний порошок є промисловою харчовою добавкою Е 415.

ДОВІДКА. Полімеру ксантанового типу надають різні властивості, змінюючи умови життя мікробів.

Харчова добавка контролює плинність речовини. При додаванні мізерно малих її кількостей будь-яка рідина стає в’язкою, при цьому сама вона з водою не взаємодіє.

Ксантан, як жоден інший загущувач, стабільний в діапазоні від сильно негативних до вкрай високих температур, в сильних кислотах і лугах, сольових розчинах, стійкий до механічних пошкоджень. В’язкість гарячого ксантану вища.

Порошок не розкладається в органічних розчинниках, добре розчиняється в підсолодженій воді, солях, молоці, соляній кислоті. Ця особливість дозволяє продуктам не втрачати вологу при термічній обробці і зберіганні, не зменшуватися в обсязі студням та мармеладом, подовжувати термін придатності товару.

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

  1. З камеддю ріжкового дерева, яка також вживається в харчовій промисловості як стабілізатор і емульгатор, утворює гель, який може застигати і танути багато разів без втрати своїх властивостей.
  2. У суміші з іншими камедями густота сировини виходить вищою.
  3. Харчова добавка не змінює інші характеристики продукту.
  4. Має здатність утворювати плівки.

ДОВІДКА. Прийнятна для вегетаріанців, веганів та інших груп людей, що мають переконання по харчуванню.

Д.Р. Аллін, вивчаючи полімери при Департаменті сільського господарства США, виділила ксантанову камедь.

На початку 1960-х років компанія Kelco почала випускати її в промисловості. Тоді ця речовина називалася келзан.

До 1968 року полімер проходив дослідження на тваринах, і його поганого впливу на організм вчені не виявили. З цього року порошок був дозволений в їжу в США.

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

Завдяки властивості пластичності – розріджувати при струшуванні або перемішуванні і повертатися в початковий стан при припиненні впливу – використовується в соусах і приправах.

При перевернутій пляшці соус не вивалюється, а при струшуванні тари його легко наливати.

Емульгатор дозволяє не змішуватися компонентам легко перемішуватися, зберігати однорідну консистенцію продукту. Ця властивість використовується, наприклад, при виробництві майонезів для скріплення жовтка яйця з жировою фазою.

У хлібопекарській промисловості в борошно з недостатньою кількістю клейковини додатково вводять Е 415 для додання замісу липкості і густоти. Без клейковини тісто виходить розсипчастим. Також полімер ксантанового типу піднімає бульбашки вуглекислого газу.

Незамінна добавка для хворих, які мають проблеми з ковтанням і обміном речовин.

Як стабілізатор вживається в морозиві, як загущувач – в заправці для салатів.

Оскільки в життєвому циклі однойменних бактерій ксантан захищає їх оболонки від пересушування, він знайшов застосування для виготовлення зволожуючих гелів і лосьйонів у косметиці, як стабілізатор і емульгатор – в зубних пастах і шампунях, а також у фармацевтичній індустрії. Висока міцність і еластичність камеді використовуються в буровій промисловості і техніці.

ДОВІДКА. Стабілізатор – речовина, що зберігає консистенцію і текстуру їжі.

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

В організмі не перетравлюється, є баластом.

І так, добавка E 415, шкода від неї можна звести до несприятливих наслідків від її вживання:

  1. При надходженні в надлишку викликає метеоризм. Втім, це спостерігається при поглинанні будь-яких солодощів.
  2. Діє як проносне або алерген.
  3. Знижує рівень цукру в крові.
  4. Бактерії, що виробляють ксантан, вирощують на кукурудзі, сої (які завжди генно-модифіковані), пшениці. У людей з непереносимістю до глютену або алергією на злаки споживання добавки небажано.

УВАГА. У новонароджених полімер може викликати порушення шлунково-кишкового тракту.

Е 415 нешкідлива, але спочатку вона додається в низькоякісні продукти, чим і славиться як негативна. Якщо у складі кетчупу або морозива є загусники, значить, туди не поклали потрібну кількість томатів, молока або масла.

Чи не знайшли відповіді на своє питання? Дізнайтеся, як вирішити саме вашу юридичну проблему – зателефонуйте прямо зараз:

+380 (44) 123-45-67

Це швидко і безкоштовно!

Ксантанова камедь: користь і шкода

Ця речовина має широке поширення в сучасній харчовій промисловості, і його можна побачити в складі великої кількості продуктів, що продаються в магазині. Також можна купити її окремо і використовувати для своїх кулінарних шедеврів. Найчастіше рекомендують використовувати камедь як стабілізатор.

Ксантанова камедь – що це таке?

Багато з нас знають, що в продуктах харчування, які ми купуємо в магазинах, є так звані Е-добавки. Однією з таких добавок, під номером Е415, і є ксантанова камедь, яку також можна називати просто ксантан.

Для всіх, хто не любить харчові добавки з літерою «Е» в назві, повідомляємо відразу, що ця речовина є природного походження, а не «хімією». Ксантан застосовується як стабілізатор, або, іншими словами, загущувач.

За своєю суттю камедь є полісахаридом, і отримують її за допомогою спеціальної бактерії чорної гнилі, що має наукову назву Xanthomonas campestris. Зазвичай для отримання речовини досить 4 днів бродіння.

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

У 50-х роках XX століття добавка була вперше отримана в США. Використовувати її в харчових продуктах дозволили ще в 1969 році. На даний момент цей полісахарид застосовується повсюдно майже в усіх країнах світу, і не існує будь-яких обмежень на його використання при приготуванні їжі.

Користь ксантанової камеді

Якщо говорити про користь вживання ксантану в їжу для організму людини, то, на жаль, ніякими цілющими властивостями Е415 не володіє.

Дана добавка для людини є хімічно нейтральною, тобто не вступає в реакції при попаданні в шлунково-кишковий тракт і через деякий час виводиться з організму природним шляхом без будь-яких змін.

Вона має деякий вершковий смак, але їжа не стає смачнішою від її застосування. Навіщо ж її додають в їжу?

Справа в тому, що ксантанова камедь є чудовим загустителем або гелеутворювачем.

Її використовують для надання продуктам харчування вищої густоти, щоб продукт не розвалювався на маленькі шматочки. Це актуально при виробництві желе, морозива, варення, шоколадної пасти і безлічі інших продуктів.

При цьому можна відзначити особливі якості ксантану, які відрізняють його від речовин аналогічного призначення:

  • Має природне походження.
  • Абсолютно нешкідливий для людини.
  • Потрібно в малих кількостях і при цьому дешевий у виробництві, тобто застосування цієї добавки виправдано і з економічної точки зору.
  • Не змінює своїх властивостей навіть при великій кількості циклів заморожування і розморожування продукту.
  • Має високу розчинність в воді, при цьому вода може мати широкий діапазон температур.
  • Стійкий до впливу кислотності середовища.
  • Передає властивість псевдопластичні рідини тим продуктам, в яких він міститься. Це означає зменшення в’язкості речовини при наданні на нього високого тиску. Наприклад, кетчуп має значну густоту, але при сильному стисненні пластикової пляшки, в якій він міститься, може витекти звідти так, як ніби це вода. Однак при попаданні на тарілку у нього відновлюється початкова в’язкість.
  • Чи не вступає в конфлікт з пектином, желатином та іншими харчовими добавками, що мають високе поширення в кулінарії.
  • Інертний по відношенню до тих ферментам, які діють в шлунку і кишечнику людини.

Саме завдяки цьому унікальному набору властивостей добавка Е415 отримала настільки широке поширення в харчовій промисловості.

Як ксантан може нашкодити?

Чи може вживання в їжу ксантанової камеді мати негативні наслідки для організму людини? Дана речовина було отримано вченими понад півстоліття тому, і майже відразу стало активно застосовуватися в харчовій промисловості. За цей час було проведено безліч досліджень, що стосуються безпеки цієї добавки і її токсичності.

Висновки вчених однозначні – продукт абсолютно безпечний і не несе ніякої шкоди здоров’ю людини. Це пов’язано з його високою хімічною інертністю. Він при вживанні всередину не всмоктується в кров і не бере участі в біохімічних реакціях всередині людського організму.

Проте, іноді можна зіпсувати продукт харчування, куплений в магазині, якщо господиня вирішить для збільшення його в’язкості на свій розсуд додати в нього занадто багато ксантанової камеді. В цьому випадку може вийти неприємного вигляду слиз. Вона буде цілком їстівна і нешкідлива, але з естетичної точки зору неапетитною.

Можливе застосування ксантану

Найбільш широке поширення Е415 отримала в харчовій промисловості при виробництві різних напівфабрикатів. Найчастіше її можна виявити в таких продуктах, як:

  1. Заготовки з риби і м’яса.
  2. Соуси типу гірчиці, майонезу, кетчупу, аджики, хрону тощо.
  3. Випічка і інші хлібобулочні вироби.
  4. Морозиво, йогурти, кефір та інші молочні продукти.
  5. Солодощі – мармелад, желе.
  6. Продукти, що піддаються багаторазовій розморожуванні і заморожуванні.

Цікаво, що ксантан застосовують також в косметичній та текстильній промисловості. Адже така ж псевдопластичність потрібна не тільки для кетчупу, але і для, наприклад, зубної пасти!

Однак і звичайна господиня може застосовувати у своїй діяльності цю унікальну добавку. Якщо ви заготовлюєте варення з ягід і фруктів, і вас не влаштовує в’язкість отриманої суміші, спробуйте додати в неї ксантанову камедь.

Також досвідчені кухарі, що займаються молекулярною гастрономією, люблять використовувати Е415 для своїх страв. Як приклад можна привести «Диню з шинкою», придуману шефом Ферраном Адріа.

Тут за рахунок добавки вдається утримувати динячі сфери в складі прозорого консоме. Ще одним рецептом, де використовується ксантан, є «Бульбашки з лічі, наповнені парами шавлії на устрицях».

У цьому випадку поєднуються яєчний порошок і Е415, що створює стійкі бульбашки.

У добавки є і медичне застосування. Якщо пацієнт хворий дисфагією, тобто має проблеми з ковтанням їжі, можна готувати крем з м’яса, овочів та інших продуктів. Таку їжу простіше ковтати, ніж цільні шматочки продуктів.

Також для людей, що знаходяться на низькокалорійній дієті, з використанням ксантанової камеді можна приготувати страви з малою енергетичною цінністю, адже сама добавка не засвоюється організмом і виводиться в незмінній формі, тобто вона містить нуль калорій.

Ксантанова камедь (Е415): що це таке, користь і шкода

У харчовій промисловості та домашній кулінарії без загусників ніяк не обійтися. Ксантанова камедь – широко застосовувана добавка, яка дозволяє зробити консистенцію будь-якого продукту щільною. Щоб користь цієї речовини не перетворилася на шкоду, не слід використовувати його бездумно.

Ксантанова камедь – що це таке?

Ксантанова камедь – це природний полімер, полісахарид, його продукують Xanthomonas Campestris. У природі ця бактерія поселяється на капусті, вона виділяє з’єднання для захисту своїх клітин. Таку здатність мікроорганізмів застосовують для отримання ксантану, їх спеціально культивують на середовищах, що містять вуглеводи. Потім речовина осаджують і очищають. Готове з’єднання виглядає як порошок з легким жовтим відтінком.

Полісахарид при змішуванні з водою сильно розбухає, робить будь-яку рідину в’язкою. За рахунок цієї здатності його використовують в ролі згущувача та стабілізатора консистенції.

Ксантан володіє такими властивостями:

  • розчиняється в холодній і гарячій воді;
  • не має запаху і смаку;
  • переносить заморожування без втрати якостей;
  • в солоних і солодких розчинах утворює більш міцний гель;
  • не реагує на зміни рН;
  • термостабільний: витримує нагрівання до 120-150 градусів;
  • підсилює свої якості в присутності інших камеді;
  • при активному перемішуванні рідина з полісахаридом втрачає в’язкість, а в стані спокою знову густіє.

Речовина продається в різній упаковці, це залежить від сфери застосування. Для споживачів доступна дрібна фасовка по 50-200 г, для цілей промисловості мішки по 25-500 кг. Його код ТН ЗЕД (для специфікації на продукт) 1301900000.

Харчова добавка Е415 небезпечна чи ні? Вплив ксантанової камеді на організм людини

Ксантанова камедь визнана безпечною харчовою добавкою, вона маркується Е415. Її кількість у продуктах не обмежується, кожен виробник може дозувати по-своєму в залежності від технологічної необхідності. З’єднання має багато корисних властивостей для організму людини, але при неконтрольованому вживанні полісахарид може бути шкідливим.

Користь ксантанової камеді

Вуглевод мікробного походження практично не всмоктується кишечником, тому працює, як і інші харчові волокна. Його користь для організму:

  • активізує роботу кишечника;
  • очищає від токсинів, важких металів;
  • знижує рівень цукру і холестерину;
  • розбухає в шлунку і забезпечує почуття ситості;
  • сприяє схудненню.

Добавка є натуральною. Її можна застосовувати при безглютеновій дієті, підійде вона вегетаріанцям і сироїдам.

Можлива шкода

Як речовина мікробного походження, у деяких людей ксантанова камедь може провокувати алергію. При вживанні великої кількості камеді вона шкідлива тим, що викликає розлади травлення (діарея, метеоризм), болі в животі.

При вагітності не слід застосовувати ксантан в чистому вигляді, але в продуктах добавки побоюватися не варто: її концентрація дуже мала. Речовина не рекомендовано для харчування дітей віком до 3 років.

Де застосовується ксантан

Природний полімер використовується в різних галузях. Він зустрічається в складі продуктів харчування, косметики і навіть ліків. У таблетках ксантан уповільнює їх розчинення, забезпечує пролонговану дію. Застосовують смолу в хімічній і нафтовидобувній галузях, сільському господарстві, металургії.

Використання в харчовій промисловості

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

Ксантанова камедь володіє важливими якостями:

  • надає необхідну консистенцію, робить її більш густий;
  • не дає продуктам розшаровуватися при зберіганні, відокремлювати рідина;
  • запобігає формуванню великих крижаних кристалів при заморожуванні;
  • утримує вологу, забезпечує соковитість, захищає від пересихання;
  • робить тісто більш пластичним, покращує якості борошна.

Добавку Е415 застосовують для виготовлення багатьох продуктів: майонезу і різних соусів, морозива, сирних десертів, напоїв з наповнювачами.

Разом з іншими камедями ксантан додають в безглютенову випічку, щоб компенсувати відсутність клейковини. Речовина не є консервантом – не пригнічує мікроорганізми, але уповільнює черствіння і тим самим подовжує термін зберігання хлібобулочних виробів.

Як використовувати ксантанову камедь в кулінарії

Купувати для кулінарних цілей слід порошок тонкого помелу, так він швидше перетвориться на гель при взаємодії з рідинами. Добавка Е415 підходить для рецептів солоних страв, десертів. Орієнтовна дозування з розрахунку на 1 кг така:

  • випічка, хлібобулочні вироби – від 0,5 г до 2,5 г;
  • коктейлі на основі молока, йогурт – 2 г;
  • кисіль, желе, пудинги, щільні десерти – 3 г;
  • креми, соуси, майонез – 5-6 г;
  • морозиво, варення, джем – до 10 г;

Камедь потрібно додавати невеликими порціями, добре перемішуючи з водою або іншою рідиною, щоб не утворювалися грудки. Припустимо з’єднання з міцним алкоголем. Якщо вміст цукру більше 60%, стабілізатор перестає працювати.

Це потрібно враховувати під час приготування варення. Речовина не втрачає своїх властивостей протягом року. Умови зберігання звичайні: сухе темне місце.

Використання в косметиці і засобах особистої гігієни

Пластична і текуча консистенція важлива не тільки в продуктах, але і в косметиці. Ксантан разом з емульгаторами входить до складу крему для шкіри обличчя і шампунів, лосьйонів. У зубній пасті його зручно застосовувати за рахунок нейтрального смаку.

Полісахарид утримує вологу і не дає пересихати при зберіганні, продовжує термін придатності засобів особистої гігієни, робить їх більш приємними на дотик.

Речовина додають в маски з глиною для домашнього приготування, щоб при змішуванні з холодною водою не утворювалося грудочок. Ще ксантан допомагає утворювати піну в засобах для ванн і гоління.

У косметиці допускається використовувати до 10% стабілізатора, але частіше його концентрація не більше 0,5%, так як і цієї кількості цілком достатньо.

Використання в нафтовій промисловості

Ксантанова смола також застосовується для буріння свердловин. Речовина здатна утворювати гель навіть при низьких температурах, що має велике значення при видобутку корисних копалин.

В’язкі бурові розчини, одержувані з полісахариду з прісною і солоною водою, запобігають падінню тиску в обладнанні, знижують тертя. Ксантан в цій галузі є економічно вигідним через малої витрати. До того ж він сумісний з іншими присадками.

Чим можна замінити, які є аналоги?

Ксантанова – не єдина камедь, що використовується як загущувач. Її технологія виробництва не найпростіша, тому добавка коштує дорожче аналогів. Крім неї існує гуарова, ріжкового дерева, тари, всі вони видобуваються з рослин. Це найближчі замінники ксантану, названі смоли також є полісахариди.

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

Як стабілізатор консистенції можна застосовувати гуміарабік, лушпиння насіння з подорожника. З водоростей виробляють харчові загусники агар-агар і альгінат натрію. Надати необхідну консистенцію продуктам і косметичних засобів допоможуть пектин, крохмаль, очищена целюлоза, желатин.

Все це натуральні речовини, але у кожного з них є свої особливості. Деякі сполуки (желатин, крохмаль) вимагають нагрівання, щоб утворити холодець.

Де купити

Ксантанову камедь в звичайному супермаркеті знайти складно. Її пропонують в еко-крамницях, інтернет-магазинах, що спеціалізуються на здорове харчування і БАД. Відшукати добавку можна на сайтах, що продають інгредієнти для шеф-кухарів: камеді використовують в молекулярної кухні. Для кулінарії слід купувати тільки харчової, добре очищений ксантан.

Основні виробники

В Україні діє ГОСТ 33333-2015 “Камедь ксантанова. Технічні умови”. Однак основна країна виробник Е415 – Китай. Також речовина випускають в Швейцарії (компанія Jungbunzlauer), США (ADM), Австрії і Німеччини (CP Kelco), в Данії (Danisco).

З популярних марок варто відзначити “Живи здорово”, “Майстер слим”, Criamo manufacturing, Evolution Food, Now Foods, Bob’s Red Mill. Для домашньої косметики загущувач пропонує “Арома леді”.

Упаковка різна: паперові і полімерні пакети, баночки з пластика. Всі харчові інгредієнти зобов’язані мати маркування (назва, виробник, вага, термін придатності).

Висновок

Ксантанова камедь – ефективний, повністю натуральний і безпечний загущувач. Її можна застосовувати в кулінарії, при виготовленні домашньої косметики. Речовина витрачається економно, дозволяє створювати продукти необхідної консистенції. Так що лякатися Е 415 не варто.

Чи небезпечна харчова добавка Е415

Харчова добавка Е415 – це інша назва ксантанової камеді. Відноситься до харчових полімерів. Незважаючи на те, що вона зустрічається в природі, при неправильному застосуванні може завдавати шкоди здоров’ю людини.

Зміст:

Характеристики речовини

Добавка перший раз була досліджена американськими дослідниками в середині минулого століття. Перше її комерційне назва – Kelzan.

Ксантанова камедь – це біологічний полісахарид, що продукується мікроорганізму Campestris Xanthomonas. Класифікується як загусники, стабілізатори та емульгатори. Ксантан характеризується не як агент для желеобразования, а як агент для регуляції в’язкості і реологічних властивостей розчину. Це означає, що при додаванні ксантану Е415 розчин стає в’язким.

Камедь володіє високою розтяжністю. Така її властивість дозволяє використовувати її для отримання жувальних кондитерських виробів. Добавка легко змішується з іншими речовинами і добре поглинається ними. Добре розчиняється у воді, молоці, сиропах. Виявляє стійкість до дії спиртів, ензимів, поверхнево активних речовин, лугів і кислот (крім хлористоводородної).

Найважливіше корисна властивість речовини – освіту в’язкого розчину при використанні навіть незначного обсягу ксантану.

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

Де застосовується Е 415

Продукти, що містять у складі ксантанову смолу, мають так званої псевдопластичні рідини. Це означає, що під час змішування, струшування або пережовування продукт має текучі властивості. А в спокійному стані він знову твердне. Якщо ж в продукті одночасно присутня смола ріжкового дерева, то Е 415 знаходить гелеобразущі властивості.

Ксантанова камедь E 415 знаходить своє використання в приготуванні великої кількості харчових продуктів. Її зустрічають в:

  • мармеладах;
  • джемах;
  • морожених продуктах;
  • желе;
  • йогуртах;
  • деяких видах кондитерських виробів;
  • кисломолочних виробах;
  • фарші (підвищує його в’язкість і еластичність).

Ця добавка використовується і в процесі приготування їжі. Вона допомагає отримати стабільну структуру готового продукту, знизити втрати вологи під час теплової обробки і збереження готового продукту.

Камедь застосовується і в парфюмерно-косметичній продукції для виробництва гелів, кремів та ін.

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

Можлива шкода харчової добавки

Через велику кількість продуктів з харчовими замінниками і стабілізаторами на ринку споживачі справедливо цікавляться, чи не небезпечна ксантанова камедь. Результати досліджень показують повну безпеку Е-415. Ксантан не розкладається під впливом ферментів і не засвоюється організмом.

Деякі неофіційні дані свідчать про те, що використання ксантанової камеді призводить до метеоризму – підвищеного газоутворення.

Впливу ксантану на розвиток алергічних реакцій не виявлено.

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

Де дозволена добавка

Оскільки вона практично не має шкідливого впливу на організм, вона дозволена у всіх країнах і не має меж. Немає жодної країни світу, де б була заборонена ксантанова камедь.

Харчова добавка E-415 – одна з небагатьох речовин, які застосовуються в промисловості і не мають шкідливого впливу на організм.

Це зовсім не означає, що вона може використовуватися в необмежених кількостях. Існують суворі норми додавання речовини в їжу.

Якщо в продукті зустрінеться ксантан, можна сміливо вживати і не боятися за наслідки, тому що він не засвоюється в шлунково-кишковому тракті.

Подивіться відео про найнебезпечніших харчових добавках:

Е415 – Ксантанова камедь

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

  • Використовується ця речовина вільно як стабілізатор в харчових виробництвах, оскільки рівень небезпеки для людини визначено як нульовий.
  • Походження: природне;
  • Категорія добавки: стабілізатор;
  • Небезпека: відсутня;
  • Синонімічні назви: камедь ксантанова, E 415, ксантанова смола, камідь ксантанова, E-415, ксантанова камедь, камедь ксантанова, камедь ксантану, ксантанова смола, камідь ксантану, ксантанова камедь, ксантанова камідь.

Загальна інформація

Е 415 є натуральним рослинним полісахаридом, який має властивість надавати рідинам гелеобразну форму.

Щоб отримати добавку Е 415, застосовується спосіб ферментації сахарози або глюкози такими бактеріями, як Xanthomonas campestris. Вихідний продукт залишається на 4 доби для природного бродіння, а після цього в нього додають ізопропіловий спирт.

Результатом цього процесу є випадання полісахариду в осад. Його, цей осад, зраджують фільтрування і сушці. І вже підсумковий порошок поставляють на підприємства, як добавку Е 415.

Безпека даної речовини для організму людини була встановлена, як результат численних перевірок і досліджень, проведених на тваринах.

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

У виробничій промисловості використовується в основному властивість цієї речовини збільшувати рівень в’язкості рідких середовищ при додаванні його (Е 415) в цю рідину вкрай малій кількості, навіть нижче 1%.

І на відміну від інших емульгаторів, ця добавка має потужні стабільні властивості при широкому температурному діапазоні – від -18 ºС до 120 ºС, а також відрізняється потужними кислотними властивостями – 2-12 pH.

Вплив на організм

Шкода

Шкоди дана добавка організму людини не завдає абсолютно ніякого. Саме тому її вважають за краще багато виробників харчових продуктів.

Користь

На жаль, корисних властивостей для організму людини в Е 415 виявлено не було.

Використання

Добавку Е 415 можна побачити в складі таких продуктів, як: йогурт, майонез, інші соуси, салати (в цих продуктах добавка зберігає їх однорідну консистенцію), в хлібобулочному пекарському справі (додають в тісто для збільшення клейкості і в’язкості),

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

Крім того, в продуктах харчування добавка ця допомагає знизити рівень втрати рідини під час термічної обробки і надалі їх зберіганні.

Крім харчових виробництв, ксантанову смолу використовують у буровому справі (з її допомогою можна значно поліпшити характеристики бурового розчину) і в косметології, щоб отримати гелеобразну консистенцію косметичного засобу.

Законодавство

Дозволена для продуктів харчування дана добавка є в країнах: США, Канаді, Євросоюзі, Україні і багатьох інших. Практично у всьому світі на виробництвах їжі виробники віддають перевагу саме ксантановій камеді як емульгатору і стабілізатору.

Чи впливає вживання ксантанової камеді Е415 на наше здоров’я?

Ксантанова камедь, або добавка з індексом Е415, є натуральним речовиною, джерелом для якого служить бактерія Xanthomonas campestris. Унаслідок природного походження застосовують її досить активно, а відсутність шкідливих властивостей зробило цю речовину неймовірно популярним в промисловому виробництві продуктів харчування і косметичних засобів.

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

Характеристики речовини

Ксантанова камедь відноситься до групи стабілізаторів.

Її хіміко-фізичні властивості будуть наступними:

  • в’язкість – 1300 … 1800;
  • в гарячому стані в’язкість більш висока, ніж у холодному;
  • ефект синергізму виникає при контакті з іншими колоїдними речовинами;
  • сумісна з солями, лугами та кислотами;
  • проявляє температурну нечутливість;
  • здатна створювати плівку;
  • термообратімим.

Технологічні функції

  1. Виступаючи в ролі згущувача, ксантанова камедь допомагає збільшувати в’язкість суміші.
  2. Виконує функцію емульгатора, який сприяє з’єднанню речовин, незмішуваних в звичайних умовах.
  3. Як стабілізатор відповідає за формування і збереження форми і текстури продуктів.

Вплив на організм

Інформація щодо шкідливого впливу ксантанової камеді на наше здоров’я відсутня. Її походження натуральне, і тому клас небезпеки прийнято вважати нульовим.

Відомо, що даний стабілізатор є баластовим речовиною, яка не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті. Ксантанова камедь проявляє стійкість до впливу ферментів і абсолютно не засвоюється організмом, а тому про будь-яку користь чи шкоду в даному випадку говорити не доводиться.

Згідно з дослідженнями, загущувач з індексом Е415 характеризується низькою алергенністю. Деякі джерела стверджують, що висока концентрація ксантанової камеді здатна надати негативний вплив на організм, яке проявиться у вигляді здуття живота і метеоризму.

На замітку! Щодо побічних ефектів при помірному вживанні продуктів, у складі яких міститься ця речовина, інформації немає!

Галузі застосування

Продуктам, до складу яких входить ксантанова камедь, властива псевдопластичні рідини. Це означає, що при перемішуванні, струшуванні або жуванні їх консистенція стає текучою, а повернувшись в стан спокою, вона знову густіє.

Добавка Е 415 використовується в харчовій промисловості, де виступає в ролі регулятора в’язкості. При цьому вона виконує функцію стабілізатора і запобігає розшарування емульсії. Завдяки ксантановій камеді тверді частинки, наприклад, спеції, не осідають на дно. Вона приносить користь і при зберіганні продовольчих товарів, дозволяючи уникнути втрати вологи.

На замітку! При використанні ксантанової камеді запах, колір і смак продуктів залишаються незмінними!

Стабілізатор Е415 додають в такі продукти харчування:

  • соуси;
  • майонези;
  • салатні заправки;
  • джеми;
  • кондитерські вироби;
  • мармелад;
  • желе;
  • йогурти;
  • морозиво;
  • м’ясні продукти;
  • глазурі;
  • сири;
  • кисломолочні продукти;
  • хлібобулочні вироби.

Ксантанова камедь зустрічається також в косметиці. Вона входить до складу зволожуючих препаратів, таких як гелі, лосьйони, креми, кондиціонери і шампуні. Дана речовина створює на поверхні шкіри і волосся найтоншу плівку, насичуючи вологою і перешкоджаючи її випаровуванню. Крім того, добавка Е415 перешкоджає поділу компонентів суміші.

Всі матеріали на сайті представлені виключно для ознайомлення з інформаційною метою. Перед застосуванням будь-яких засобів консультація з лікарем обов’язкова!

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

Ольга Корольова

  • Головний редактор

Чи є шкода ксантанової камеді (Е415) для людини?

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

При перегляді в мережі Інтернет матеріалів про харчові стабілізатори в очі кинулося припущення, що ксантанова камедь шкідлива.

Це асоціативно викликало чітке уявлення про метаморфози в умонастрої обивателя.

Заздалегідь прошу вибачення за те, що не можу втриматися і привожу весь ланцюжок повністю: розсудливість, розбірливість, обережність, пильність, підозрілість, тривожність, недовірливість, психастенія, фрустрація.

Щоб пояснити свою іронію, розповім про предмет докладніше.

Ксантанова камедь являє собою натуральний полісахарид, що утворюється в результаті ферментації глюкози в процесі життєдіяльності бактерій Xanthomonas campestris.

Для отримання камеді в промислових кількостях цих бактерій спеціально вирощують у великих ємностях у живильному розчині, що містить вуглеводи, джерело азоту та інші натуральні компоненти.

Встановлюється контроль над температурою, подачею повітря і хімічним складом живильного середовища, забезпечується перемішування розчину. Йде процес бродіння. Приблизно через чотири доби ферментація завершується.

Бактерії зробили свою справу, і за добре виконану ними роботу (жарт) в розчин наливають спирт. В результаті захмелілі бактерії відпускають найдорожче, що у них є – камедь, і та випадає в осад. Після просушування і подрібнення (розмелювання) продукт готовий.

Отримана промисловим шляхом камедь за складом повністю ідентична тій, що утворюється в природному середовищі.

Властивості ксантану

Ксантанова камедь або, інша назва того ж речовини, ксантан утворює захисну плівку, є ідеальним природним гелеутворювачем.

Розчиняється як в гарячій, так і в холодній воді; має значну стабілізуючу активність і високу в’язкість навіть при низькій концентрації.

Зберігає свої якості після заморожування з подальшим розморожуванням, проявляє стійкість до температурних перепадів.

На властивості ксантанової камеді не впливає зміна рівня кислотності середовища, крім того, вона не схильна до впливу ферментів. Це її властивість ми додатково обговоримо в останньому розділі.

Ксантанова камедь безконфліктно поєднується з крохмалем, желатином, пектином, декстрином та іншими загустителями і стабілізаторами для кулінарії, що робить її дуже привабливою для використання в харчовій промисловості.

Електроліти, такі як сода (NaHCO3) і сіль (NaCl), підвищують в’язкість колоїду або суміші, до складу яких включено ксантанова камедь.

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

Області застосування ксантанової камеді

Згідно з логікою, застосування ксантанової камеді обумовлено її властивостями, які ми обговорили вище, а використовувати їх навчилися в таких галузях промисловості: харчовій, текстильній, косметичній, фармацевтичній.

Ну, може бути і ще де-небудь по дрібницях, наприклад, в сільському господарстві. При обприскуванні с/г культур іноді буває важливо контролювати розмір краплі, ось в цих випадках камедь «підробляє» суспендуючим агентом.

У харчовій промисловості для камеді, мабуть, саме велике поле діяльності. Вона задіяна у виробництві м’ясних і рибних виробів (і це не тільки фарші).

Використовується при виготовленні молочних, в тому числі дієтичних, дитячих продуктів і морозива.

У різних кетчупах, майонезах, соусах і салатах; в мармеладі та інших кондитерських продуктах; у численних хлібобулочних виробах.

У косметиці і фармацевтиці ксантанова камедь необхідна в миловарному виробництві, при виробництві кремів, гелів для душу, шампунів. Камедь входить до складу масок, сонцезахисних, зволожуючих, що очищають, на основі гелю. У цих засобах концентрація ксантанової камеді, як правило, не перевищує 0,5%. Входить вона також до складу зубних паст.

Чи є обмеження в застосуванні?

В Європейських країнах, у США і Канаді, в Японії і Китаї ксантанова камедь визнана безпечною для здоров’я людей, тому давно застосовується без будь-яких обмежень. В даний час в Україні, як і в усьому світі, ксантанова камедь позначена кодом Е415 і включена до реєстру дозволених до використання харчових добавок.

Відомості про будь-який негативний вплив камеді на людський організм відсутні. Даний продукт є повністю природною речовиною, рівень його небезпеки визначено як нульовий.

Отже, говорити про шкоду ксантанової камеді не доводиться. І все ж є один нюанс: камедь стійка до впливу ферментів, значить, не перетравлюється (не засвоюється) організмом.

Але і не отруює його.

Все, що не було засвоєно – буде виведено. Найбільше, що може чекати людину при передозуванні вживання даного продукту, це метеоризм і/або розлад шлунка. Але так буває завжди при надмірному вживанні вуглеводних продуктів. Проявляйте розсудливість і … не заходьте занадто далеко.

Радимо вам також подивитися список шкідливих Е добавок.

А що ви думаєте про це?

E415 Ксантанова камедь: шкода і користь

Ксантанова камедь (Е415): що це, для чого використовується, небезпечна чи ні, вплив на організм

Безглютенова випічка – річ примхлива: то не вистачає розсипчастості, то клейкості, то багато крохмалю, то мало розпушувача. Ймовірно, ви стикалися з такими проблемами. Один із шляхів їх вирішення – використання промислових сумішей для приготування хліба, млинців тощо, до складу яких часто входять емульгатори і стабілізатори. У число найбільш часто використовуваних добавок входить ксантанова камедь (ксантан). Ми постаралися розібратися, наскільки вона безпечна для людського організму, і як нею користуватися в домашніх умовах.

  • Що таке ксантанова камедь
  • Вплив ксантанової камеді на організм людини
  • Використання ксантанової камеді в кулінарії

Що таке ксантанова камедь

Ксантанова камедь (E415) – природний полісахарид, одержуваний шляхом ферментації глюкози або сахарози. У готовому вигляді являє собою порошок кремового кольору, який не має запаху.

Завдяки своїм властивостям, камедь широко використовують у різних галузях промисловості: у харчовій – в якості емульгатора і стабілізатора, у косметології – для гелеутворення, у буровій промисловості – для поліпшення характеристик бурового розчину, у фармацевтиці – для виробництва кровозамінників.

Як харчова добавка ксантанова камедь дозволена до використання в багатьох країнах, у т.ч. в Україні, США, Канаді, країнах Європи, Японії. Її можна зустріти в складі соусів, молочних продуктів, борошняних виробів, напоїв тощо.

Застосування ксантану в харчовому виробництві дозволяє:

  • Отримати більш пластичну структуру продукту,
  • Зберегти однорідну консистенцію продукту,
  • Надати клейкість тесту, в т.ч. безглютеновому,
  • Збільшити в’язкість і еластичність фаршу,
  • Збільшити термін зберігання готового продукту.

Вплив ксантанової камеді на організм людини

Ксантанова камедь була відкрита в 1950-х роках, в промисловості її використовують уже понад півстоліття. У 1968 році в США були проведені дослідження, які визначили вплив ксантанової камеді на організм людини.

В результаті експериментів вона була визнана безпечною для здоров’я. На сьогодні немає даних про будь-який токсичний вплив ксантанової камеді на людський організм. Цій харчовій добавці присвоєно нульовий рівень небезпеки.

Вона має низьку алергенність і допускається до застосування при виготовленні дієтичних та дитячих продуктів харчування.

Не існує норм споживання ксантанової камеді, проте надмірне споживання може призводити до шлунково-кишкових розладів (газоутворення, діарея), адже дана добавка не перетравлюється і не засвоюється в шлунково-кишковому тракті людини.

Існує думка, що споживання продуктів, до складу яких входить ксантанова камедь, може знижувати рівень холестерину і забезпечувати відчуття ситості. Однак ці позитивні ефекти споживання ксантану не були доведені.

Використання ксантанової камеді в кулінарії

Як ми вже говорили, ксантанова камедь широко використовується в промисловому виробництві харчових продуктів. Багато хто використовує ксантанову камедь і в домашніх умовах для приготування безглютенової випічки, повидла, крему для торта.

Зразкові дозування ксантанової камеді наведені в таблиці:

продукт Орієнтовна дозування ксантанової камеді на 100 г продукту
Борошняні вироби 0,05 … 0,25 г
Борошняні вироби без глютену 0,5 … 1 г
Білкові коктейлі 0,2 г
Пудинги і желе 0,3 г
Фруктові та овочеві соуси, підливи 0,5 … 0,6 г
Морозиво 1 г
Густі соуси, майонез 3,5 г

Ксантанова камедь розчиняється в рідині будь-якої температури (в воді, молоці, солодкому або солоному розчині). У крижаній воді можливе утворення грудочок.

Е415 – Ксантанова камедь

У статті описана харчова добавка (загущувач, стабілізатор) ксантанова камедь (Е415, ксантан, камедь ксантану), її застосування, вплив на організм, шкода і користь, склад, відгуки споживачів України.

Ксантанова камедь (Е415) вперше була описана групою дослідників з США і в першій половині 60-х років XX століття отримала комерційне застосування у вигляді продукту під назвою Kelzan. За результатами тривалих досліджень у 1968 році ксантанова камедь (ксантан) як харчова добавка E415 була дозволена до застосування у виробництві продуктів харчування в Європі, Канаді та США.

Ксантанова камедь, як і подібні до неї добавки, хімічно відноситься до полісахаридів. Ксантан запасається бактерією Xanthomonas campestris в процесі своєї життєдіяльності, від якої і походить назва цієї харчової добавки. Це та сама бактерія, яка викликає появу чорної гнилі на капусті брокколі, а також на цвітній капусті і подібних до них овочах.

Ксантанова камедь не приносить шкоди людському організму. Харчова добавка Е415 визнана безпечною для здоров’я людей в Китаї, США, Канаді, Японії, Україні, а також в Європі і не має обмежень до застосування.

Ксантан нечутливий до дії ферментів, тому не засвоюється організмом.

Головне корисна властивість ксантанової камеді – здатність отримувати досить густі водні розчини при розчиненні дуже незначної кількості ксантану.

Продукти, що мають у складі ксантанову камедь, мають псевдопластичні рідини.

Цей термін означає, що розчин камеді, підданий перемішуванню, струшуванню або навіть при жуванні, на час стає текучим, а в стані спокою знову густіє.

Ксантанова камедь (Е415) застосовується у виробництві продуктів харчування і в суміжних галузях як регулятор в’язкості (наприклад, у соусах і заправках для салатів) та стабілізатор (наприклад, в косметичних засобах, перешкоджаючи поділу компонентів).

Ксантан не змінює колір, смак чи запах продуктів. Так само в майонезах, соусах і салатних заправках ксантанова камедь сприяє запобіганню відділенню масла, стабілізуючи емульсію. Ксантанова камедь також уповільнює осідання твердих частинок, наприклад, частинок спецій.

При використанні в охолоджених продуктах і напоях ксантан, так само як камеді ріжкового дерева і гуара, допомагає зберігати структуру при заморожуванні і розморожуванні. Ксантан можна знайти в складі випічки без глютену.

Часто ксантанова камедь входить до складу зубних паст, допомагаючи їм зберігати форму.

Наскільки ви довіряєте цій харчовій добавці? Проголосуйте за 5-бальною системою (від 1 до 5 балів).

  • Е-добавки
  • продукти оброблені
  • продукти необроблені

Камедь ксантанова – що це? Є від неї шкода? Який вплив на організм?

Ксантанова камедь – це мікробіологічний полісахарид. У харчовій промисловості – емульгатор, стабілізатор, натуральна харчова добавка Е415. Інші назви – камедь кукурудзяного цукру, ксантан, ксантановий віск, ксантанова смола. У світі ця речовина відома, як xanthan gum. Підвищує в’язкість продуктів, зберігаючи їх консистенцію. Зовнішній вигляд – білий або сіруватий порошок. Запах, смак – відсутні. Дана субстанція не тільки добре розчиняється в воді, але при цьому не втрачає своїх властивостей у широкому діапазоні температур і кислотності. Харчова добавка Е415 не залежить від дії кислот і солей, механічних впливів і високих температур. У поєднанні з камеддю ріжкового дерева, ксантан-загущувач набуває властивостей гелеутворювача.

Походження ксантанової камеді

Як природний полісахарид, ксантанова камедь була відкрита в кінці 50-х років ХХ століття в процесі наукових досліджень з промислового використання мікробних біополімерів.

Досліди проводилися на базі науково-дослідної лабораторії департаменту сільського господарства Сполучених Штатів Америки. Вчені прийшли до висновку, що бактерія Xanthomonas campestris, знайдена в рослинах сімейства капустяних, виробляє захисний високомолекулярний полісахарид.

Цей полісахарид отримав назву «Камедь КСАНТА». Дана речовина проявляє дуже цікаві властивості з економічної та технічної точки зору. Ксантанова камедь – це мікробіологічний продукт, характеристики якого в основному залежать від мікроорганізмів.

Якщо змінювати умови життєдіяльності мікроорганізмів, то таким чином можна регулювати властивості і молекулярну масу КСАНТА.

Застосування харчової добавки Е415

Ксантанова камедь як гелеутворювач і згущувач дозволена в одинадцяти стандартах. Згідно з Кодексом міжнародних стандартів на харчові продукти (Codex Alimentarius), добавка Е415 офіційно дозволена в харчовій промисловості в країнах ЄС, Японії, США, Канаді та ряді інших держав.

Ксантанова камедь створює густу, в’язку і стабільну консистенцію продуктів, особливо солесодержащих та кисломолочних. Застосування цієї харчової добавки дозволяє зменшити втрату вологи під час виготовлення та зберігання продуктів.

У харчовій промисловості Е415 використовують для виробництва різних соусів, майонезів, желе, джемів, мармеладу, морозива, кисломолочних продуктів, йогуртів, кондитерських кремів, м’ясних і рибних продуктів, хлібобулочних і кондитерських виробів.

У косметології камедь ксантану застосовується для виробництва широкого асортименту зволожуючих засобів – кремів, тоніків, лосьйонів, молочка, гелів, пін для ванн, зубних паст, репелентів, лубрикантів.

Вплив ксантанової камеді на організм

На сьогоднішній день шкоди камеді ксантану не доведено. Оскільки це харчова добавка натурального походження, вона дозволена для виробництва продуктів дитячого харчування. Ця добавка не викликає алергії і не засвоюється організмом.

Побічні ефекти

Leave comment