Кукурудза: користь і шкода, калорійність, як варити

Мало хто залишається байдужим до ароматним і дивно смачним качанів вареної кукурудзи, які до того ж є істинним джерелом корисних для людського здоров’я речовин. Детальніше про корисні якості цього харчового продукту і про його возможу шкоду піде мова в статті.
Склад вареної кукурудзи і корисні речовини
У зернах цього злакової рослини більше крохмалю, ніж у його визнаному носії – картоплі. Крім того, кукурудзяний качан рясніє органічними кислотами, моносахаридами і численними мікро- і макроелементами, представленими:
- міддю;
- кальцієм;
- фтором;
- калієм;
- цинком;
- фосфором;
- натрієм;
- марганцем;
- кобальтом;
- магнієм;
- йодом.
Які вітаміни містяться
Кожне зернятко в вареному кукурудзяному качані несе в собі вітамінний набір, що складається з:
- ретинолу (вітамін А);
- тіаміну (В1);
- рибофлавіну (В2);
- ніацину (В3);
- холіну (В4);
- пантотенової кислоти (В5);
- піридоксину (В6);
- фолієвої кислоти (В9);
- аскорбінової кислоти (С);
- α-токоферолу (Е);
- γ-токоферолу;
- філлохинону (К1);
- β-каротину (провітамін А).
Енергетична цінність
На 100 г продукту припадає:
- жирів – 2,29 г;
- білків – 4,2 г;
- вуглеводів – 22,6 г.
Калорійність вареної кукурудзи
У 100 варених кукурудзяних зернах міститься 123 ккал. Якщо ж початок присмачити вершковим маслом, як це люблять робити багато, то калорійність тих же 100 г піднімається до 898 ккал. Зате сіль, без якої мало хто їсть кукурудзяні качани, володіючи нульовою енергетичною цінністю, ніяк не піднімає калорійність продукту.
Яка користь від вареної кукурудзи
Даний продукт харчування, насичений нутриентами, корисний переважній кількості людей.
- Варена кукурудза сприяє:
- активній роботі головного мозку і зміцненню пам’яті;
- запобіганню проблемам з кістковими тканинами;
- оптимізації діяльності серцево-судинної системи;
- гальмуванню процесів старіння в організмі;
- подоланню депресивних станів;
- омолодженню шкірних покривів;
- поліпшенню згортання крові;
- успішній боротьбі з сечокам’яною хворобою;
- подоланню проблем з підшлунковою залозою;
- лікуванню печінкових захворювань;
- полегшенню подагричних нападів.
Для жінок
Крім актуальної для жінок здатності кукурудзи омолоджувати організм і особливо шкірний покрив, а також суттєвої допомоги під час вимушених дієт в процесі схуднення, даний продукт є надзвичайно цінним для жінок під час вагітності, грудного вигодовування дитини і при складанні повноцінного раціону для маленьких дітей.
Варена кукурудза при вагітності
Якщо немає яскраво виражених протипоказань, то варений кукурудзяний продукт не тільки може, а й зобов’язаний займати почесне місце в меню вагітної жінки.
- Це сприяє:
- оптимізації обмінних процесів в організмі;
- нормалізації травних процесів;
- подоланню наслідків токсикозу на ранніх термінах вагітності;
- зменшенню вмісту в крові поганого холестерину;
- стимуляції виведення з організму отрут і шлаків;
- нівелюванню виникнення набряків;
- ліквідації в організмі дефіциту заліза, що веде до анемії, і підвищенню рівня гемоглобіну в крові;
- зміцненню кровоносних судин;
- стимуляції на пізніх термінах вагітності процесу лактації.
Чи можна їсти годуючим матерям
Фахівці настійно рекомендують жінкам, які годують груддю, включати в свій раціон харчування варені кукурудзяні зерна. В першу чергу це викликано вже згаданою здатністю даного продукту активізувати вироблення молока, а також підвищувати його якість.
Цінність вареної кукурудзи для годуючих матерів підвищується ще й завдяки відсутності в ній глютену, який часто провокує у немовлят алергічні реакції.
Однак годуючим жінкам слід підходити до вживання даного продукту з обережністю, оскільки його надлишок може спровокувати у немовлят здуття живота, тому на початковому етапі годування одного качана щотижня цілком вистачить для отримання від продукту необхідної користі.
Кукурудза для схуднення
Відносно невелика калорійність продукту при досить високій енергетичній цінності дозволяє з успіхом використовувати варені злакові насіння при схудненні.
Вони насичують організм енергією, яка не відкладається в проблемних місцях жировими запасами, і гальмує при цьому почуття голоду.
Один качан в день, з’їдений до 14 годин, здатний оптимізувати метаболічні процеси в організмі.
Дізнайтеся докладніше про користь і шкоду кукурудзяної дієти.
Для чоловіків
Корисний обговорюваний продукт і для представників сильної статі.
Крім згаданих вище корисних якостей, насиченість продукту антиоксидантами, зміцнюючи імунну систему чоловічого організму, гальмує в ньому процеси старіння, запобігає запальним, інфекційним, онкологічним захворюванням. Особливо це актуально в відношенні передміхурової залози.
Надзвичайно важливе для чоловіків якість кукурудзи полягає в її здатності долати виникаючі проблеми з потенцією.
Користь для дітей і як правильно вживати
Наявність великої кількості нутрієнтів в кукурудзяних качанах зумовлює важливість цього продукту для дитячого харчування. Але, з іншого боку, груба клітковина кукурудзяних зерен і складні з’єднання у них ускладнюють їх переробку в шлунково-кишковому тракті малюка. Через це не рекомендується годувати дітей даним продуктом, поки їм не виповниться 3 роки.
- Однак після досягнення цього віку помірне введення варених кукурудзяних зерен в дитячий раціон сприяє:
- насиченню організму дитини енергією;
- нормалізації діяльності нервової системи;
- поліпшенню зору;
- зміцненню емалі зубів, особливо молочних;
- поліпшенню перистальтики кишечника;
- прискоренню розвитку лактобактерій;
- зміцненню імунної системи;
- нарощуванню м’язової маси.
Після досягнення дитиною трирічного віку качан необхідно варити довше, щоб домогтися підвищеної м’якості зерен. Але і після цього спочатку потрібно пропонувати дитині зерна з верхньої частини качана. Починати слід з порції, що не перевищує 20 г.
Особливо турботливі мами на початковій стадії годування дитини кукурудзяними зернами навіть звільняють їх від оболонки. Після перших проб необхідно простежити за реакцією дитини на новий продукт. Якщо все нормально, потрібно поступово збільшувати порції, проте сильно не захоплюватися при цьому.
Якої шкоди може принести варена кукурудза
Чудовим властивістю обговорюваного продукту є відсутність в його початках хімічних речовин, якими рослина обробляється під час вегетації. Тому даний продукт практично не може бути небезпечним через наявність у ньому небезпечних речовин.
Однак варена кукурудза шкідлива людям, у яких є різні хронічні захворювання, оскільки може ще більше загострити їх.
Крім того, при зниженій масі тіла кукурудза також може завдати істотної шкоди через проносного ефекту, що послаблює організм.
Важливо! Оскільки кукурудза є єдина рослина, в якому міститься золото, для максимального збереження його в качанах найкраще варити їх на пару. Золото ж в народній медицині високо цінується як радикальний борець з хвороботворними мікробами.
Протипоказання до вживання
Вкрай не рекомендується захоплюватися вживанням вареної кукурудзи людям, що страждають тромбозом.
Наявність у зернах високої концентрації вітаміну К, що поліпшує згортання крові, провокує посилене тромбоутворення, що може викликати небезпечні наслідки.
З обережністю слід ставитися до вживання даного продукту при проблемах з травною системою, особливо при наявності виразки або гастриту, оскільки грубі волокна оболонок зерен посилюють шлунково-кишкові проблеми.
Крім того, кукурудзяні зерна провокують метеоризм і здуття живота навіть при досить невеликій спожитій порції, тому при кишкових захворюваннях краще утриматися від вживання даного продукту.
Як правильно варити
Ще одним чудовим якістю цього злаку є його здатність зберігати максимум корисних речовин при термічній обробці насіння. Під час варіння у воді частина нутрієнтів йде в рідину, однак в качані залишається досить значна їх кількість. Ще більше їх зберігається при приготуванні продукту на пару.
Важливо! Не слід додавати в воду сіль під час варіння кукурудзяних качанів, оскільки це призводить до їх затвердіння і сухості. Підсолювати продукт можна тільки в готовому вигляді.
Для варіння краще використовувати молоді качани, які можуть досягти готовності вже через чверть години. Старі качани доводиться варити мінімум 2 години.
Перед варінням качани корисно витримати пару годин у холодній воді. Для варіння листя, зняті з качанів, укладають на дно ємності, а потім вже поверх покладених в неї качанів.
Корисно покласти в ємність, де варяться качани, кукурудзяні рильця.
Як зберігати варену кукурудзу
Кукурудза зберігає максимум корисних речовин і при термічній обробці, і в процесі зберігання у вареному вигляді. Єдина умова при цьому – наявність вологи та прохолодне довкілля. Щоб качани після варіння зберегти у такому вигляді деякий час, потрібно ємність з ними накрити кришкою і залишити остигати, а потім перемістити її в холодильник.
Там качани, не втрачаючи смакових, поживних і корисних якостей, можуть зберігатися протягом декількох діб. Варені кукурудзяні качани корисні переважній кількості людей і в гастрономічному, і в медичному планах за умови помірного їх вживання і правильної оцінки стану власного здоров’я.
Варена кукурудза в качанах: користь і шкода для здоров’я людини
Кукурудза є дивовижним продуктом – у одних народів її обожнювали, для інших вона просто екзотичний плід. Стародавні індіанці навіть не міркували про те, що варена кукурудза, її користь і шкода можуть бути причиною проблем зі здоров’ям.
Почали вирощувати культуру на південноамериканському континенті, після чого з нею познайомилися на європейському континенті, сприяв цьому Колумб. Кукурудза варена – улюблений злаковий продукт для багатьох людей у всьому світі, адже її користь не викликає сумнівів.
Калорійність кукурудзи
Завдяки вмісту в ній речовин, кукурудза є продуктом, що володіє підвищеною харчовою і біологічною активністю. Це означає, що вона добре засвоюється, що важливо при дієтах. Якщо споживати цей продукт кожен день, то активація корисних речовин в організмі значно підвищиться.
Людина починає себе набагато краще відчувати, його організм під надійним захистом. Тож варена кукурудза дуже корисна. Треба відзначити, що її калорійність невисока, вона дорівнює 123 ккал.
Також необхідно зазначити, що така невисока калорійність сусідить з великою кількістю вітамінів, а ще тут є білки, вуглеводи та жири у необхідних для організму пропорціях.
Якщо говорити про способи приготування, то варений продукт набагато більш корисний, ніж смажений. Примітно, що в продукті міститься чимала кількість калорій, що не заважає його вживанню людьми, що страждають ожирінням. Це відбувається завдяки тому, що організм швидко насичується і апетит знижується.
Корисні властивості вареної кукурудзи
Отже, чим корисна кукурудза? У продукті міститься багато різних мінералів і вітамінів, які у великій кількості зберігаються після варіння.
Відомо, що регулярне споживання продукту допомагає боротися зі стресом, зміцнює нервову систему, сприяє нормалізації роботи серця і активному виробленню еритроцитів.
Тут також міститься велика кількість вітаміну В1; для денної норми цілком достатньо з’їдати всього по 150 г вареного продукту.
Про користь смачною вареної кукурудзи можна говорити ще багато, але багато що залежить від того, наскільки правильно приготований продукт. Корисна смачна варена кукурудза може позбавити від різних проблем зі здоров’ям, і її гідність полягає в тому, що ніяких особливих знань для якісної варіння не потрібно.
Як правильно варити кукурудзу
Якщо зварити кукурудзу та додати до неї трохи вершкового масла, це буде не тільки дуже смачно, але і корисно. Особливо корисно для тих, хто страждає від різного роду захворювань печінки, судин і серця.
Завдяки регулярному споживанню вареної кукурудзи можна позбавитися від запорів і подагричних нападів.
Корисно таке блюдо і для тих, хто хворий нефритом, їм просто необхідно вживати в їжу цю страву.
Якщо продукт готувати на пару, в ньому зберігається більше корисних властивостей. Але можна варити його й просто у воді – певна частина корисних речовин піде в воду, але залишиться їх все ж достатньо.
Якщо прийнято рішення готувати в пароварці, то качани та зерна будуть готові через півгодини, їх відразу можна їсти. Тоді корисні властивості кукурудзи збережуться в повному обсязі. Варка в качанах – справа не важка, краще купувати молоді плоди. Молода кукурудза вариться швидше і має більш м’який і ніжний смак.
У кукурудзі може бути невелика кількість приправ; деякі додають дрібно нарізану зелень, що є смачно та корисно.
Якщо куплена молода, свіжа кукурудза, то її цілком достатньо варити протягом 10-15 хвилин. Якщо куплена стара, то процес варіння займе набагато більше часу, не менше двох годин.
І ще про сіль – солити треба тільки вже зварений продукт на смак, а не додавати сіль у воду під час варіння. В іншому випадку можна отримати твердий і сухий овоч.
А солі треба додавати поменше.
Коли говорять про те, яка користь і шкода для організму, то шкода часто приносить не стільки сама варена кукурудза, скільки велика кількість солі, якою її присмачують багато людей.
Корисна варена кукурудза в натуральному вигляді, але допустимо додати трохи солі, перцю і вершкового масла.
Вживати в їжу цей продукт не тільки корисно, але й смачно, і для фігури він не шкідливий, особливо при схудненні, адже немає необхідності постійно підраховувати калорії.
Яка ще користь від вареної кукурудзи
Якщо регулярно споживати в їжу варений маїс (так ще можна називати кукурудзу), то можна не турбуватися про слабкий імунітет. Організм ефективно очищається від шлаків, усі шлаки та токсини швидко виводяться.
Холестериновий рівень при регулярному споживанні вареного овоча знижується, так само як і ризик захворіти серцевими хворобами. У продукті є жовчогінна та сечогінна дія, за допомогою нього ефективно лікується гіпертонія, можна позбутися від набряків.
Користь вареної кукурудзи на цьому не закінчується.
Є ще ряд корисних властивостей цього вареного зерна:
- робота кишечника нормалізується;
- жири ефективно спалюються;
- усуваються гнійні процеси і процеси бродіння;
- відмінний засіб проти епілепсії і стресу;
- знижується ризик виникнення онкологічних захворювань;
- можна позбутися від імпотенції.
Багато хто задається питанням – чи можна їсти варену кукурудзу тим, хто хворий на цукровий діабет.
Тут все просто: споживання такого продукту не викликає цукрових стрибків, в той же час він є дієтичним і містить велику кількість вітамінів, так що ніяких перешкод для його споживання немає.
Користь і шкода вареної кукурудзи повинні завжди враховуватися людьми, які мають проблеми зі здоров’ям. Її можна споживати, але кількість повинна бути обмежена.
Якщо регулярно та в міру їсти варений овоч людям, які страждають від цукрового діабету другого типу, слід враховувати, що в продукті містяться клітковина і біологічно активні речовини. Це дозволяє значно знизити глюкозний показник і покращити метаболізм. Якщо їсти по кілька качанів на день, то це допустимо для всіх категорій хворих.
Якої шкоди може принести варена кукурудза
Користь і шкода для здоров’я такого продукту вивчаються науковцями вже давно. Мало хто буде сперечатися з тим, що кукурудза — корисний і цінний продукт, однак у неї є певні протипоказання.
Не варто їсти такий овоч людям, які страждають тромбозами, у кого підвищена згортання крові і є тромбофлебіт.
Варена кукурудза має користь і шкоду в різних ступенях, користі в рази більше, але забувати про протипоказання також не варто.
Люди, які скаржаться на знижений апетит і мають знижену масу тіла, також повинні обмежити споживання цього продукту. Також варто утриматися від споживання цього продукту людям, які страждають виразковими хворобами шлунково-кишкового тракту, особливо під час загострення. Особливо небезпечно таким людям їсти дроблену кукурудзу. При дієті для хворих на виразку шлунку вона протипоказана.
Чи можна їсти варену кукурудзу годуючим матерям
Після пологів жінки повинні ставитися до свого раціону з максимальною уважністю.
Зрозуміло, що варена кукурудза в цьому плані також стає предметом сумніву — а чи можна її їсти в такому положенні? Не тільки можна, а й потрібно, оскільки варені злакові зерна є відмінним засобом для лактації, якість молока підвищується і його стає більше, що сприятливо позначається на стані малюка. Для жінок такий продукт просто незамінний.
Корисний цей продукт ще й тим, що він не містить глютен. Саме він у більшості випадків стає причиною утворення алергічних реакцій у малюків. Однак не варто їсти занадто багато такого зерна, в іншому випадку це може викликати підвищене газоутворення і коліки у грудничка.
У перші 3-5 місяців годування грудьми необхідно обмежити споживання такого продукту до одного качана протягом тижня, не більше. Після цього можна вживати більше, але не більше 5 качанів на тиждень.
Якщо жінка після пологів бажає схуднути, то їсти варені зерна корисно. Вже було зазначено, що калорійність продукту невисока. Це актуально не лише для жінок, але і для чоловіків, які хочуть постройніти, але голодувати при цьому не згодні.
Цікаво, що суворі дієти жінці в період лактації протипоказані.
Але цілком можливо замінити прийом їжі на порцію вареної кукурудзи, таким чином можна скинути зайву вагу, швидко насититися і позбутися від зайвої вологи, що корисно для малюка.
Мамі, що годує, рекомендовано не лише час від часу харчуватися вареними кукурудзяними зернами, але й не уникати кукурудзяного хліба, який в помірних кількостях також корисний.
Як слід зберігати варену кукурудзу
Переваги цього продукту тривають тим, що навіть при зберіганні користь для здоров’я не втрачається. Відварюючи плоди, нічого не заважає відразу наварити велику кількість качанів і їсти їх протягом кількох днів, не витрачаючи кожен раз час на нову підготовку. Якщо продукт відварено правильно, можна сказати, що ситна закуска або основне блюдо готове на кілька днів.
Для того щоб продукт зберігався довше і не втрачав при цьому своїх корисних і смакових якостей, потрібно знати, що він любить вологу. Тож після того, як кукурудза зварилася, її потрібно залишити в відварі до того часу, поки вона не стане холодною.
Після того, як все охолоне, каструлю накривають кришкою і нехай стоїть на столі (максимальний термін — 12 годин), після чого потрібно поставити продукт у холодильник.
При таких простих маніпуляціях можна не сумніватися в тому, що кукурудза залишиться смачною, соковитою і корисною протягом кількох днів.
Корисні властивості та протипоказання цього продукту — предмет багатьох суперечок, але одне можна сказати точно — помірне споживання кукурудзи для організму не тягне за собою ніяких негативних наслідків.
Варена кукурудза – склад та калорійність, користь і шкода
Варена кукурудза — популярне та доступне сезонне ласощі. Багато хто навіть морозять кукурудзу про запас, щоб у зимовий період насолоджуватися солодким смаком продукту. Дізнайтеся, чим варена кукурудза може бути корисна для нашого організму і які можливі протипоказання до її вживання.
Склад кукурудзи
Цей продукт багатий широким спектром нутрієнтів, особливо вітамінів. Але мова йде про сирому продукті. Важливо враховувати, що частина вітамінів руйнується під впливом термічної обробки. Тому вживати варто сорти кукурудзи, які не потребують тривалого варіння.
Вітаміни та елементи в кукурудзі:
- Найбільше вітаміну А (1 мкг на 100 г продукту).
- Високий вміст вітамінів групи В (особливо В3 і В9).
- Вітамін С, а також Е, К.
- Мікроелементи (найбільше калію, фосфору, магнію, натрію).
- Макроелементи (найбільше марганцю, міді, заліза, цинку).
- Антиоксидант селен.
- Крохмаль.
Також у складі вареної кукурудзи багато харчових волокон – цінної рослинної клітковини: 2,7 г на 100 г продукту.
Калорійність та добова норма
Варена кукурудза має велику енергетичну цінність. Кілька качанів можна вважати повноцінним прийомом їжі. З огляду на великий вміст вуглеводів, кукурудза забезпечує насичення на 3-4 години. Калорійність вареної кукурудзи в качанах (без солі) — 128 ккал.
Добова норма продукту становить 2-3 качани для дорослої людини і 1 качан для дитини старше 6 років.
Глікемічний індекс вареної кукурудзи
Сама по собі кукурудза — дуже солодкий продукт. Тим більше, що з кожним роком виводять все нові й нові сорти, в яких вміст цукру стає дедалі більше.
Усі високоуглеводні продукти, включаючи кукурудзу, мають високий значення глікемічного індексу. В середньому цей показник для вареної кукурудзи становить 82 одиниці. Проте чим солодший сорт, тим вищий і цей показник.
Цифри для порівняння: глікемічний індекс яблука — 35, кавуна — 70, огірка — 25.
Що потрібно знати про глікемічний індекс? Це показник швидкості, з якою продукт засвоюється нашим організмом і підвищує рівень цукру в крові. Шкала ГІ розрахована від 0 до 100. Чим вищий показник, тим сильніше скачки глюкози. Продукти з високим глікемічним індексом протипоказані для діабетиків. Але в цілому ГІ — корисний показник для людей, які дотримуються здорового харчування.
Корисні властивості вареної кукурудзи для організму
Незважаючи на те, що продукт є високоуглеводним, кукурудза має певні цінні властивості. Якщо вживати цей продукт у помірних кількостях, нього можна споживати з користю для здоров’я.
Варена кукурудза для фільтрації нирок
Варена кукурудза має посилений сечогінний ефект. Цей сезонний продукт можна включити в раціон людям із запальними процесами в організмі.
Посилюючи фільтрацію рідини через нирки, сечогінні продукти допомагають швидше позбавитися від токсинів і боротися із запаленнями. Також завдяки сечогінним властивостям кукурудзу використовують для профілактики набряків.
Варена кукурудза для стимуляції жовчі
З огляду на особливості сучасного харчування, практично 80% людей страждає від нестачі жовчі. Добова кількість вироблюваної жовчі у середньостатистичної людини критично знизилася до показника в 400-500 мл. А для здоров’я кишечнику та ефективного знезараження їжі від паразитів за добу має продукуватися не менше 1500 мл жовчі.
Знижений вміст жовчі небезпечний кишковими інфекціями, зростанням колоній паразитів, постійними хронічними запаленнями, зниженням імунітету.
Щоб вирішити цю проблему зі здоров’ям, у свій раціон потрібно ввести продукти, що стимулюють печінку у виробленні жовчі. Варена кукурудза добре допомагає налагодити роботу печінки.
Також кукурудзу в вареному вигляді в народній медицині показано вживати при дискінезії жовчовивідних шляхів.
Варена кукурудза при грудному вигодовуванні
Важливо знати, що варена кукурудза в своєму складі не має глютену. Тому цей продукт не здатний викликати алергічну харчову реакцію у малюка, якщо тільки мова не йде про індивідуальну непереносимість продукту.
Кукурудза – це ще й потужне джерело нутрієнтів. Для дорослої людини кукурудза буде багатим джерелом цінних мікро- і макроелементів, великого спектра вітамінів, але для дитячого ШКТ такий біологічно активний склад небезпечний.
Справа в тому, що кишечник малюка ще працює незлагоджено, тому не здатний миттєво засвоювати таке розмаїття хімічних речовин. Як наслідок – у малюків завжди виникають коліки, здуття, метеоризм. Тому лікарі рекомендують у період лактації відмовитися мамам від солодкого сезонного продукту.
Варена кукурудза при схудненні
Кукурудза давно стала популярним продуктом серед бажаючих схуднути. Завдяки багатому вмісту амінокислот, вітамінів, монодієта на кукурудзі насичує організм цінними нутрієнтами, не провокуючи виснаження. Кукурудза ефективно очищає кишечник, виводить шлаки і токсини, що дуже важливо для запуску метаболізму, очищення організму та безпосередньо процесу схуднення.
Груба рослинна клітковина в кукурудзяних зернах працює в кишечнику, як мітла, вичищаючи застої калових мас. Тому варена кукурудза надає послаблюючий ефект. Нерідко хронічні запори також не дають можливості скинути зайву вагу.
Під час схуднення обов’язково вживайте кукурудзу без солі. Важливе правило! Будучи високовуглеводним продуктом, кукурудза вимагає тривалого часу для засвоєння. Тому з метою схуднення з’їдати кукурудзу потрібно виключно в першій половині дня. Завдяки крохмалю в качанах ви мінімум 4 години не будете відчувати почуття голоду.
Варена кукурудза: протипоказання і шкода
- Не можна вживати людям з поганою згортанням крові, тромбозах.
- Надмірне вживання злаку провокує нудоту.
Оскільки кукурудза може викликати метеоризм, лікарі радять не давати продукт дітям молодше 2 років. Але в ідеалі – вперше вводити цей біологічно активний продукт з 5-6 років.
Варена кукурудза: користь і шкода для організму, калорійність
Користь і шкода вареної кукурудзи визначаються властивостями продукту і його хімічним складом. Початки добре насичують і надовго втамовують почуття голоду, тому включаються в меню навіть при дієтах для здобуття стрункості. Не шкідливий продукт і для вагітних, його дають дітям, хоча є кілька протипоказань, на які слід звернути увагу.
Властивості вареної кукурудзи
Найсмачніші страви – запашні варені качани, дуже багаті на клітковину. Це властивість цінно, оскільки ніжні зерна кукурудзи активують процеси в травному тракті. Таким чином, організм ефективніше позбавляється від різних шлаків і токсинів.
Вживання в сезон солодких варених зернівок підтримує і стабілізує стан зорового апарату через значну кількість каротиноїдів. Вчені вказують на таку властивість продукту, як регенерація нервової системи, що приносить користь після перенесених фізичних, розумових і емоційних навантажень.
Страви з злаку позитивно впливають при такому важкому стані, як депресія.
У кукурудзі багато з’єднань, що сприяють нормалізації імунної системи. Навіть при виникненні простудних захворювань нездужання проходить значно легше. Крім того, користь варених солодких зерен проявляється для людей з порушеннями сну.
Особливі речовини, деякі амінокислоти, заспокоюють, знижують поріг дратівливості, що веде до усунення безсоння. Тому при таких хворобливих станах радять з’їдати по 3-4 столові ложки варених зерен кукурудзи перед сном, за 3 години.
У зернах кукурудзи присутні антиоксиданти, є селен, що в сукупності нормалізують стан організму, зменшують можливість виникнення онкології, гальмують процеси старіння. Користь продукту проявляється в тому, що м’якше проходять явища клімаксу.
Страви з варених качанів корисні, оскільки мають сечогінні та жовчогінні властивості. Клітковина, магній і вітамін E попереджають ризик захворювання на діабет другого типу. Речовини зі складу смачного вареного страви сприяють відновленню слизової шлунка при гастритах.
Для цього приготовлену молоду кукурудзу перетирають в пюре або готують суп-пюре з відварених зерен.
Важливо! Початки кукурудзи – цінний, екологічно чистий продукт, адже в них не залишаються мінеральні речовини від добрив.
Склад вареної кукурудзи
Користь варених солодких качанів молочно-воскової стиглості базується на тому, що в їх складі дуже багато клітковини: в 100 г від 40 до 45-50%. Смачна страва швидко насичує і пригнічує відчуття голоду. Інші показники:
- білок -11%;
- жири – 7%;
- вуглеводи – 42%.
Вуглеводи складаються з складних з’єднань – велика частина крохмалю, а потім сахарози, глюкози та фруктози. Крім цього, є 10% пектину від добової норми. У білках кукурудзи багато незамінних амінокислот.
Вітаміни представлені значною частиною B-групи. Особливо багато B4 – 71 мг. Достатньо вітамінів PP- 3,3 мг, E – 1,3 мг, A – 53 мкг. Істотну роль у користі вареної кукурудзи займають необхідні для нормальної життєдіяльності макро- і мікроелементи, в середньому:
- калій – 300 мг;
- фосфор – від 100 до 300 мг;
- сірка – 100-110 мг;
- магній – від 50 до 104 мг;
- кремній – до 60 мг;
- кальцій – 35-47 мг;
- натрій – 15-27 мг;
- залізо – 0,5-3,7 мг;
- цинк – 0,45-1,7 мг;
- марганець – 0,2-1 мг.
У мікрограммах присутні алюміній, мідь, бор, нікель, фтор та інші елементи, створюючи ансамбль неповторних властивостей, на яких заснована чимала користь злаку. Кукурудза – єдиний продукт, де міститься золото – 0,5 мкг.
Користь вареної кукурудзи в качанах для організму
Різноманітні складові забезпечують користь продукту для здоров’я у вареному вигляді:
- покращують функціонування кишечника, який ефективніше очищається, внаслідок чого відновлюється весь організм, в тому числі оздоровлюється шкіра;
- регулюють обмін речовин;
- покращують стан кісток, зубів, нігтів і волосся;
- відбувається нормалізація серцево-судинної системи;
- відзначається позитивний вплив для мозкової діяльності – активуються процеси пам’яті, уваги;
- є дієвою профілактикою онкологічних захворювань;
- легше переносяться стреси, зрівнюються емоції, завдяки укріплюючому впливу на нервову систему.
Користь вареної кукурудзи в качанах для організму дієва і для тих, хто дотримується низькокалорійних дієт. Відчуття ситості допомагає легше переносити розвантажувальні дні, які проводять двічі на тиждень.
Вживання продукту в такому ритмі протягом місяця приносить максимальну користь. Але потім роблять перерву на тиждень або дві.
Також швидко поліпшується стан після вживання алкоголю, завдяки речовинам в варених качанах, що активізують видільні процеси.
Увага! Особливо яскраво користь зерен вареної кукурудзи проявляється в поєднанні з вершковим маслом. У такому вигляді блюдо ефективно при захворюваннях печінки, нефриті і запорах.
Майбутнім мамам рекомендують сміливо включати варену кукурудзу в свій раціон. Цінні властивості качанів приносять неоціненну користь організму вагітної жінки. У вареному продукті присутні вітаміни групи B, а також вітамін E, які позитивно впливають на здоров’я, а також мінеральні елементи. У кожного зернятка тверда оболонка, тому корисні речовини максимально зберігаються.
Організм черпає з продукту користь при токсикозах, прискорює метаболізм. Після вживання варених зерен ефективніше йдуть набряки. Зазвичай одного качана достатньо, щоб виникло відчуття ситості.
Це також важливо для вагітних, адже у деяких жінок у цей період різко підвищується апетит. У вареної кукурудзи досить висока енергетична цінність, але значно нижча в порівнянні з багатьма іншими стравами.
При виборі меню слід враховувати користь унікального злаку.
З якого віку можна дітям
З 6-8 місяців варену кукурудзу можна вводити в меню малюка маленькими порціями у перетертій формі. Частіше та з більшою користю у цьому віковому періоді варять спеціально перероблену для дитячого харчування кукурудзяну крупу. Такі каші можуть бути присутніми в раціоні дитини не більше 2-3 разів на тиждень.
Півторарічним малятам вже дають варені качани з зернами в стадії переходу з молочної до молочно-воскової стиглості – соковиті, м’які і солодкі. Особлива користь організму, що росте, зі свіжих, нещодавно зірваних примірників. Організм дитини 2 років вже здатний переварити порцію з одного качана середнього розміру.
Варені зерна також додають у протерті супи і овочеве рагу.
Як правильно варити кукурудзу
Для варених страв беруть молоді, ще не дозрілі качани:
- іноді в фазі молочної стиглості, коли з пригніченого зерна бризкає сік;
- частіше – в фазі молочно-воскової, коли зерна вже менш соковиті, і рідина при натисканні не розбризкується, але внутрішність зернівки ще досить м’яка.
Сировину для страви вибирають також за кольором, коли тільки трапляються жовті сорти. У молочної стиглості зерна м’якого лимонного забарвлення або кремово-жовті. Насичений золотистий колір у перезрілих примірників. У білих солодких сортах колірна палітра практично неможливо розрізнити за стадіями зрілості.
Початки очищають від листя і волосків, кладуть у воду, кип’ятять 20-40 хвилин, в залежності від стадії зрілості. Варені зерна повинні бути м’якими при вживанні. Для м’якості перезрілі екземпляри радять замочити у воді без будь-яких добавок на 2-2,5 години.
Гурмани варять кукурудзу, укладаючи листя на дно та зверху продукту, щоб яскравіше проявився аромат і смак. Варену кукурудзу дістають і їдять після охолодження, додаючи приправи. Невитрачені порції залишають в гарячій воді, тому що так зерна довше зберігають м’якість.
Злегка проварені качани також запікають на грилі, отримуючи особливий смак.
Протипоказання до вареної кукурудзи
Блюдо може принести не тільки користь, але й шкоду. Перш за все, після надмірної порції – більше 2 качанів за день, це може викликати метеоризм і відчуття тяжкості в животі. Крім того, не слід регулярно вживати продукт людям з такими недугами:
- виразкова хвороба;
- загострення гастриту і панкреатиту;
- підвищене згортання крові;
- алергія на кукурудзу.
Мами, які годують, також повинні рідко вживати продукт – невеликими порціями, щоб не викликати коліки у малюка.
Скільки калорій в качанах вареної кукурудзи
Калорійність одного качана вареної кукурудзи відрізняється за сортами, які бувають менш або більш солодкими. Показники змінюються від 98 до 200 і більше ккал. Іноді солодкі сорти продукують енергію в обсязі понад 300 ккал. Блюдо зазвичай їдять з сіллю або іншими приправами. Але в такому випадку користь дещо зменшується, адже сіль:
- затримує воду в організмі;
- протипоказана при набряках, проблемах з серцево-судинною системою і збоях ШКТ.
За калорійністю варена кукурудза в качанах з сіллю не відрізняється від початкового варіанту.
Висновок
Користь і шкода вареної кукурудзи для більшості людей є відносними і залежать від кількості прийнятої порції продукту. Деякі захворювання виключають вживання подібних страв. Потрібно лише дотримуватися рекомендацій лікарів і прислухатися до реакцій організму.
Користь і шкода вареної кукурудзи. Калорійність і склад
Наш онлайн калькулятор калорій обчислить калорійність, білки, жири та вуглеводи ваших найулюбленіших страв і продуктів.
Довгі роки кукурудза проголошувалася божественною стравою людей різної раси і віку.
Цей злак родом з Центральної та Південної Америки належить до класу священних. З цієї причини його вживали у відвареному вигляді повільно і без зайвих слів. Пізніше злак з’явився в Європі та Україні, знаходячи ще більшу популярність. На сьогодні багатьох людей цікавить питання щодо шкоди і користі вареної кукурудзи.
Завдяки великому скупченню корисних ферментів складно не приділити цьому належну увагу.
Калорійність і склад кукурудзи
- Склад. Кукурудза славиться багатим складом. Вона включає золу, воду, насичені кислоти, ді- і моносахариди, крохмаль (більше, ніж у картоплі та рисі). Крім цього, продукт містить корисні мінерали, такі як фтор, мідь, марганець, кальцій. Не слід забувати про цинк, кобальт, магній, йод, калій, натрій і фосфор. Складно не згадати про наявність вітамінів різних груп, в тому числі E, B1-B5, B9, C, PP.
- Калорійність. Вживаючи 100 г відвареної кукурудзи, ви наситите організм 125 ккал. З них жири займають 2,4 г, білки – 4,2 г, вуглеводи – 22,4 г. Якщо говорити про консервований продукт, калорійність знижується до 119 ккал, де 3 г – білки, 22,6 г – вуглеводи, 1,4 г – жири.
Корисні властивості вареної кукурудзи
- Головна відмінність кукурудзи від інших злакових культур полягає в збереженні всіх корисних ферментів після тривалої термообробки. Перераховані вище мінерали і вітаміни залишаються в кількості 83-85%, чим не може похвалитися жоден інший злак.
- Левова частка вітамінів нормалізує роботу організму на внутрішньоклітинному рівні. Регулярне вживання відвареної кукурудзи підтримує водно-сольовий баланс, контролює холестерин у крові, стимулює обмінні процеси, приводить в тонус психоемоційний фон.
- Кукурудза – єдина культура з роду злакових, яка має в складі справжнє золото. Метал застосовується в домашніх і медичних цілях для купірування складних захворювань.
- Злакова культура покращує діяльність мозку, прискорюючи всмоктування інформації та пам’ять. Складно не згадати, що страва стабілізує роботу серцевого м’яза і підтримує артеріальний тиск на належному рівні (актуально для гіпо- та гіпертоніків).
- Досвідчені лікарі в один голос твердять, що відварну кукурудзу рекомендується вживати тим, хто має порушення функцій печінки і дихальної системи, а також ниркову недостатність. Кукурудза запобігає закупорці судин, звільняючи легені від смол.
- Завдяки високій харчовій цінності і скупченню вітамінів, варена кукурудза швидко засвоюється організмом. Насичення зберігається надовго, що дозволяє людям із зайвою вагою притупити почуття голоду. Кукурудза прискорює метаболізм, піднімає «бойовий настрій», насичує енергією.
- Людям, які постійно борються зі стресами та страждають від безсоння, кукурудза допомагає заспокоїтися. Вона нормалізує нервову систему, усуває зайві подразники і хилить у сон.
- Кукурудза часто використовується в профілактичних цілях для запобігання безпліддя, чоловічих дисфункцій та інших патологій статевих органів. Кукурудза формує кісткову тканину, зміцнює волосся та нігті, сприяє виробленню колагену в шкірних покривах.
- Особливо цінною кукурудза вважається для людей з атеросклерозом. Слід вживати по одному качану на добу, щоб уберегти стінки судин від відкладень і закупорки. Якщо в організмі підвищений холестерин, кукурудза вживається в кількості двох качанів на день. Вона відсіває «поганий» і залишає корисний.
- Злакова культура підвищує тонус стінок жовчного міхура та прискорює частоту скорочень, приводячи в норму обмінні процеси.
- Кукурудза сприяє швидкому виведенню етилового спирту, тому її часто їдять на ранок після грандіозного застілля. Крім цього, відварені зерна запобігають хворобам шлунка у людей, які зловживають важкою їжею.
- Тим, хто відчуває хронічну втому, апатію, постійне нездужання, варто з’їдати мінімум 60 г відварених кукурудзяних зерен на добу. Уже через місяць підвищиться циркуляція крові, нормалізується сон.
Як зберігати кукурудзу в домашніх умовах
Користь вареної кукурудзи при схудненні
- Кукурудза має порівняно невелику калорійність, але високу енергетичну цінність за рахунок вуглеводів (більше 22 г). Саме з цієї причини вона легко всмоктується організмом і не відкладається в проблемних місцях.
- Зміст цукрів дозволяє протягом дієти відчувати себе добре. Виключається зниження артеріального тиску, нездужання. Серце не відчуває навантаження.
- Щоб підвищити метаболізм, досить включити один-два качани (100, 200 Ккал відповідно) відвареного злаку в щоденне меню. Краще вживати кукурудзу до 14:00.
- Досвідчені дієтологи рекомендують вживати відварну кукурудзу в розвантажувальні дні. Таким чином ви очистите кишечник та уникнете запорів.
- Щоб витягти всю користь, дотримуйтесь кукурудзяної дієти протягом місяця, потім зробіть тижневу перерву. При вживанні жуйте повільно, можете додавати зерна в салати, перші та другі страви.
Шкода вареної кукурудзи
- Дізнатися про обмеження вживання злакової культури пов’язано з компонентами, які застосовуються при вирощуванні кукурудзи. Продукт обробляється хімічними засобами, але стартові елементи не вбирають шкідливі речовини. Вони складно піддаються модифікації, тому відносяться до екологічно чистих культур.
- Очевидно, що вживати цей злак не рекомендується людям з індивідуальною непереносимістю кукурудзи. Щоб виявити алергію, достатньо з’їсти пару зерен і почекати. Якщо присутні побічні ефекти (нудота, блювота, висип, загальне нездужання), варто відмовитися від вживання.
- Забороняється їсти кукурудзу людям із ризиком утворення тромбів. Справа в тому, що кукурудза, навіть після термічної обробки, зберігає вітамін К, який впливає на згортання крові. Вживання злаку може бути небезпечним для здоров’я.
- У зоні ризику люди з порушеннями функції підшлункової залози або шлунково-кишкового тракту. У вашому організмі злак буде засвоюватися повільніше, особливо, якщо є гастрит або виразка.
- Слід пам’ятати, що кукурудза провокує посилене газоутворення і здуття живота, навіть при вживанні добової норми (до 200 г). Якщо у вас є хвороби дванадцятипалої кишки, відмовтеся від страви.
Кукурудзяні качани зберігають до 85% вітамінів і мінералів навіть після тривалої термічної обробки. Кукурудзу рекомендується вживати людям з атеросклерозом, нестабільним артеріальним тиском, зайвою вагою. До протипоказань відноситься індивідуальна непереносимість, метеоризм, проблеми з травною системою, тромбози.
Як консервувати кукурудзу на зиму