Курячі сердечка: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування з фото

Субпродукти оцінюються в сучасній кулінарії суперечливо. Це недорогі і досить смачні види їжі. Але вкрай важливо враховувати їх харчову цінність і значення для здоров’я, а для цього необхідно знати кількість калорій і БЖУ продуктів.
Специфічний смак курячих сердець викликає позитивні оцінки. Цей продукт заслужено входить до числа дієтичних видів їжі.
Для порівняння: калорійність вареної курки становить в середньому 204 ккал на 100 г, а та ж кількість курячих сердечок має енергетичну цінність близько 159 ккал.
Незначні розміри цього субпродукту дозволяють додавати їх в усі страви цілком. Курячі серця використовують наступним чином:
- смажать;
- варять різні страви;
- застосовують для приготування супів;
- готують у вигляді закуски.
Таке блюдо вважається найбільш корисним варіантом, яке вирізняється мінімальною калорійністю (153,6 ккал на 100 грамів). Щоб досягти оптимального балансу користі і смаку, використовують і додаткові компоненти, зокрема сметану. Необхідні інгредієнти:
- 0,5 кг сердечок;
- 1 роздроблену цибулину;
- зубець часнику;
- сметану (0,09 кг);
- тертий сир;
- овочеву зелень на свій розсуд.
Сердечка з цибулею тушкують у сметані близько години, інші компоненти додають в кінці.
Крім властивостей тушкованих курячих сердечок і тонкощів їх застосування, потрібно враховувати універсальні характеристики продукту. На 100 г цього виду їжі (в сирому вигляді) доводиться:
- 16,4 г білка (трохи менше ¼ добової норми);
- 10,2 г жиру (або 13% денної норми);
- близько 1 г вуглеводів.
Формула БЖУ змінюється при гасінні курячих сердець у сметані. Концентрація білка і жиру буде досить близька (8,6 і 7,5 г відповідно). При цьому частка вуглеводів невелика – приблизно 3 г. Енергетична цінність такого блюда виявляється меншою і становить всього 112 ккал.
Спосіб приготування також закономірно впливає на харчову цінність страви. «Проста» жарка істотно підвищує енергетичний запас курячих сердець. Якщо їх підсмажують без доповнення будь-якими компонентами, харчова цінність зростає до 187 ккал. Формула БЖУ в цьому випадку включає:
- 14,8 г білка;
- 12,2 г жиру;
- 2,2 г всіх вуглеводів.
Ненабагато поступаються за енергетичною цінністю відварені сердечка. Калорійність їх становить 185,8 ккал. У стограмовій порції міститься 18,5 г білка. Жирів в ній рівно 10 г, а концентрація вуглеводів становить менше 1%.
Докладний розбір харчової цінності не може обмежитися встановленням формули КБЖУ і поживності продукту. Але все ж слід сказати, що сердечка курок можуть входити в раціон 3 або 4 рази за тиждень. При такій інтенсивності вживання можна зменшити масу власного тіла, одночасно насичуючи організм корисними речовинами.
Курятина не просто рясніє білком, він присутній у легкозасвоюваній формі. Серце домашньої птиці містить цінні амінокислоти, мікроелементи і вітаміни.
Завдяки важливим речовинам, цей субпродукт у будь-якій формі:
- підсилює імунітет;
- пригнічує недуги нервової системи;
- покращує зір;
- допомагає регулювати обмін газів в клітинах організму;
- сприяє виробленню гормонів;
- знімає втому;
- перешкоджає розвитку анемії;
- знижує ймовірність облисіння;
- скорочує небезпеку вірусних інфекцій.
Рецепт смачних курячих сердечок в мультиварці дивіться в наступному відео.
Курячі серця
Курячі сердечка відносяться до субпродуктів і вважаються менш цінною частиною курки, ніж біле м’ясо. Однак вони досить популярні, адже доступні й легкі в приготуванні. Сердечка мають високі поживні властивості і швидко засвоюються.
Користь
Курячі сердечка мають низьку калорійність, тому можуть бути включені до складу дієтичного харчування. Вживаючи продукт 3-4 рази на тиждень, можна значно схуднути і збагатити організм необхідними хімічними елементами. Слід враховувати, що на калорійність приготованих сердечок впливають інші інгредієнти страви, тому кількість сторонніх добавок слід строго обмежити.
Корисні властивості курячих сердечок обумовлені їх багатим складом.
Вони містять велику кількість
- легко засвоюваного білка;
- амінокислоти ізолейцин, яка є джерелом енергії для клітин, беручи участь у виробництві гемоглобіну, стабілізуючи вміст цукру в крові;
- лізину – амінокислоти, яка є основним компонентом кісток, м’язів, шкіри, волосся;
- вітаміну В1, що регулює вуглеводний обмін, відновлює імунний захист, незамінного при захворюваннях нервової системи;
- вітаміну В2, що забезпечує нормальне функціонування органів зору, сприяє загоєнню ушкоджень шкіри, регулює газообмін в клітинах тіла;
- вітаміну В6, який допомагає в правильному засвоєнні жирів і білків, зменшує судоми і оніміння м’язів, бореться з нудотою, виконує функції натурального сечогінного засобу;
- вітаміну РР, який сприяє виробленню необхідних гормонів, знижує шкідливий холестерин, регулює роботу травних органів і нервової системи, зменшує тягу до алкогольних напоїв;
- заліза, що перешкоджає сильної стомлюваності, розвитку анемії, деформації нігтьової пластини, випадання волосся;
- сірки, що забезпечує здорову мікрофлору кишечника, захищає організм від мікробів, уповільнює процеси старіння в клітинах;
- міді, яка бере участь у процесах зростання, покращує стан волосся і шкіри, нормалізує апетит, перешкоджає схудненню, анемії, облисінню;
- цинку, що є незамінним елементом для боротьби з вірусними захворюваннями, усуває втрату смаку, допомагає в лікуванні безпліддя, зменшує холестеринові відкладення;
- фосфору, який бере участь у формуванні кісткової системи, нормалізує обмінні процеси, допомагає у боротьбі з апатією і депресивним станом.
Курячі сердечка обов’язково слід включати в раціон в період відновлення після травм і затяжних хвороб. Вони показані при будь-яких порушеннях у роботі серця та судин. Сердечка важливо вживати в літньому віці, щоб покращити сон і пам’ять, підвищити мозкову активність, відрегулювати рівень цукру в крові, знизити артеріальний тиск.
Шкода
Шкоду можуть завдати курячі сердечка, які зберігалися або транспортувалися з порушенням санітарних норм. Щоб уникнути отруєння, необхідно вживати тільки свіжі субпродукти. Якщо сердечка піддалися заморожуванню, їх термін зберігання не повинен перевищувати 2 дні.
Зміст насичених жирів і вуглеводів в курячих сердечках не перевищено. Продукт не містить ГМО і канцерогенів.
калорійність
Енергетична цінність 100 г курячих сердець дорівнює 158,9 ккал. Це становить 7,63% від рекомендованої норми на добу. Дані по калорійності 1 середнього сердечка представлені в таблиці:
Кількість курячих сердечок |
Маса (г) | Калорійність (ккал) |
1 шт. | 27 | 16,99 |
Протипоказання
За умови нормальної переносимості курячі сердечка не протипоказані в період вагітності.
До 8 місяців дитині не можна давати курячі сердечка. Якщо у малюка старшого віку відсутні проблеми з травленням і він добре переносить м’ясний прикорм, в його меню можна додати цей продукт.
Курячі сердечка практично не мають протипоказань до вживання.
Їх необхідно виключити з раціону лише в разі індивідуальної непереносимості.
Харчова цінність
Кількість курячих сердечок |
білки | вуглеводи | насичені жири |
мононенасичені жири |
поліненасичені жири |
|
Кількість (г) | 100 | 15,8 | 0,8 | 3,47 | 1,66 | 3,4 |
% Від рекомендованої добової норми |
34,3 | 0,3 | 16 | 8 | 21,17 |
Вітаміни та мінерали
Зміст вітамінів в курячих сердечках:
Найменування вітаміну (хімічна назва) |
Зміст в 100 г курячих сердечок (мг) |
% Від рекомендованої норми на добу |
Вітамін А (ретинол) | 0,08 | 8 |
Вітамін В1 (тіамін) | 0,3 | 26,1 |
Вітамін В2 (рибофлавін) | 1,1 | 80,77 |
Вітамін В6 (піридоксин) | 0,3 | 26,7 |
Вітамін PP (нікотинова кислота) | 4,3 | 21,5 |
Вітамін PP (ніаціновий еквівалент) | 6,92 | 34,6 |
Зміст мінералів в курячих сердечках:
Назва мінералу | Зміст в 100 г курячих сердечок (мг) |
% Від рекомендованої норми на добу |
калій | 260 | 5,2 |
кальцій | 10 | 0,85 |
натрій | 94 | 9,4 |
магній | 19 | 5,7 |
сірка | 158 | 31,6 |
фосфор | 178 | 24,5 |
Залізо | 5,6 | 53,2 |
кобальт | 0,012 | 12,6 |
Марганець | 0,054 | 3,24 |
мідь | 0,307 | 31,314 |
молібден | 0,01 | 10 |
цинк | 3 | 35,18 |
хром | 0,009 | 9 |
Щоб вибрати продукт, що володіє найбільш цінними поживними властивостями, слід звертати увагу на зовнішній вигляд курячих сердечок. Найсвіжіші мають дуже щільну структуру і темно-червоний відтінок, схожий з кольором крові. Для вживання з користю вибирати потрібно тільки охолоджений продукт, так як якість сердечок значно псується при заморожуванні.
курячі сердечка
Тому в користь цього субпродукту курячого м’яса сумніватися не доводиться. Так що до невеликих курячих сердечок варто придивитися не тільки з точки зору кулінарії, але й медичних показань.
Курячим серцем називають найменший курячий субпродукт з досить щільною структурою. Найчастіше одна його одиниця важить не більше 30 г, а довжина становить 3-5 сантиметрів.
При виборі продукту необхідно звернути увагу на наступне:
- Особливо щільну структуру (адже це чиста м’яз);
- Темно-червоний колір;
- Відсутність стороннього запаху.
У магазинах і на ринку реалізують сердечка в охолодженому і замороженому вигляді. Фахівці настійно рекомендують вибирати перший варіант.
А заморожену продукцію (якщо вже так вийшло) розморожувати поступово протягом 12 годин в режимі холодильника. Тобто відразу не виставляти на кухонний стіл при кімнатній температурі.
Так щільна поверхня набуває млявий м’який вигляд і характерну слизову липкість.
Корисні властивості і склад курячих сердечок
Незважаючи на досить малий розмір, курячі серця, як чистий білковий продукт, додатково можуть похвалитися наявністю:
- Вітамінів групи В (наприклад, тіамін, піридоксин, рибофлавін);
- Вітаміном А і синтезується організмом людини бета-каротином;
- Ніаціною (або нікотиновою кислотою);
- Амінокислотами, представленими ізолейцином, лізином, лейцином, валіном і метіоніном;
- Мінеральними речовинами у вигляді калію, марганцю, міді, заліза, цинку, молібдену, магнію, кальцію, натрію і кобальту.
Білок – один з головних складових нашого організму, і ми повинні отримувати його з їжею. Багато людей, вибираючи продукт з високим вмістом білка, зупиняють свій вибір не на яловичині або свинині, а на курці і зовсім ігнорують курячі сердечка.
Ізолейцин бере участь у виробництві гемоглобіну і енергії, необхідний для росту і розвитку м’язових волокон, нормалізує рівень глюкози в крові.
Незамінна амінокислота валін бере участь у формуванні нових клітин, зростанні клітин. Потрібна вона для вироблення енергії і регуляції нервових процесів, для нормального гормонального фону.
Лейцин особливо важливий для людей, які інтенсивно займаються спортом, професійних спортсменів. Він допомагає швидко відновитися після інтенсивних навантажень. Бере участь лейцин також в синтезі АТФ, відновленні клітин м’язів, шкіри і кісток.
При нестачі лізину в організмі розвивається порушення білкового обміну.
Метіонін бере участь у багатьох процесах в організмі, зокрема в роботі печінки, допомагає їй впоратися з токсинами та іншими шкідливими речовинами. Без нього порушується робота нервової системи, необхідна для імунітету.
Вітаміни групи В – основні вітаміни, які беруть участь в енергетичному обміні організму людини. Крім того, вітаміни цієї групи беруть участь в процесах кровотворення, роботі головного мозку, у виробленні багатьох ферментів і гормонів.
- Вітамін А потрібен не тільки для очей і слизових, але і для міцного імунітету, запобігає передчасному старінню шкіри.
- У складі курячих сердечок присутні мінерали, які беруть участь у виробленні червоних кров’яних клітин.
- Мідь бере участь у виробленні колагену, покращує стан волосся.
- Фосфор і кальцій потрібні для здоров’я кісткової системи, беруть участь у багатьох інших процесах, в тому числі і нервової системи.
- Калій важливий для нормальної роботи серця, нормалізує артеріальний тиск.
Сердечка – низькокалорійний продукт: 159 ккал на 100 грам продукту. Калорійність смажених сердечок зростає за рахунок жирів.
Єдиним мінусом можна вважати відносно високий вміст холестерину. Але це в порівнянні з курячими грудками. Одна порція (близько 100 грам) містить майже 13 відсотків добової норми жирів.
Користь курячих сердечок
За рахунок поживності і багатого вітамінно-мінерального складу вживання готових курячих сердець рекомендується при:
- Розвитку анемії, особливо в холодний період року;
- Захворюваннях серцево-судинної системи;
- Отриманні різних травм;
- Відновному процесі після затяжної хвороби;
- Необхідності налагодити роботу центральної нервової системи;
- Артеріальної гіпертензії (тобто підвищеному кров’яному тиску);
- Дієтичному харчуванні (протеїни низькокалорійні і легкозасвоювані);
- Необхідності підвищити імунітет і збагатити органи киснем (ізолейцин відмінно впливає на синтезування гемоглобіну);
- Підвищеному рівні глюкози в крові;
- Гормональних і ферментативних збоїв (лізин призведе гормони і ферменти в нормальне рівновагу);
- Епідеміях грипу (сердечка володіють противірусними властивостями);
- Бажанні оптимізувати роботу головного мозку (головну роль тут виконує тіамін);
- Необхідності поліпшити апетит і збільшити тонус м’язів шлунково-кишкового тракту;
- Профілактиці негативного впливу вільних радикалів;
- Очищенні кишкової мікрофлори і організму в цілому;
- Створенні фосфатаз, які є «двигуном» всіх клітинних біологічних реакцій організму людини;
- Формуванні складових тканин людського скелета.
Одним словом, повне виключення цього продукту з раціону категорично заборонено.
Застосування курячих сердець в кулінарії
Зазвичай курячі серця варять або тушкують з цибулею. Основним правилом в даному випадку залишається обов’язкове видалення жирної плівки з невеликого сердечка.
- Смажена варіація продукту (особливо в яєчному або панірувальних клярі) надає більше калорій, ніж варена і тушкована.
- Деякі кухарі надягають сердечка на шпажки і запікають у духовці за типом шашлику.
- Хтось вважає за краще проводити з курячих субпродуктів (сердечок, шлуночків, печінки) фарш і робити котлети, додаючи тільки яйце.
Найбільш же смачними виходять тушковані в сметані з морквою, баклажаном і зеленню. Їх можна вживати з гарнірами з рису, гречки або картоплі.
Протипоказання до вживання курячих сердець
Можна стверджувати, що даний субпродукт відрізняється унікальною винятковою користю для людини.
Правда, не можна забувати про правила споживання. Як радять дієтологи, найкраще вводити курячі серця три рази на місяць.
- Крім того, єдиний шкоду субпродукт може принести алергікам, які можуть реагувати на даний продукт.
Курячі сердечка – користь і калорійність
Щоб вибрати точно свіжий продукт, потрібно купувати сердечка дуже щільної структури і темно-червоного кольору. Перевагу краще віддавати охолодженому продукту, перед приготуванням їх ретельно промивають і зрізують жир з верхівки. Готувати сердечка – варити або тушкувати з овочами – можна розрізаними на дві половинки або цілими.
Хімічний склад
Багатий вітамінний і мінеральний склад цього субпродукту. Так, найбільше в серцях курячих вітамінів групи В, причому лідером цієї групи є вітамін РР.
Однак багато також і вітаміну В6 і В2, В1, а також А.
Що стосується мінеральних речовин, то після того, як людина пообідає таким блюдом, організм отримає кобальт і молібден, марганець і хром, цинк і мідь, фосфор і залізо, магній і натрій, калій і кальцій.
Калорійність курячих сердечок
Саме цей вид субпродуктів має найвищу поживну цінність. Приготовлені з курячих сердечок страви приємні і ніжні на смак, вони прості в готуванні. Дієтологи рекомендують включати продукт в раціон мінімум 2 або 3 рази на місяць.
Однак вживати частіше трьох разів на тиждень це страва все-таки не варто. Калорійність курячих сердечок невисока – вона складає всього 158-159 ккал на 100 грамів продукту. Йдеться про зварених серцях.
Якщо продукт прожарити, калорійність його істотно зростає.
Користь курячих сердечок
Страви з такого субпродукту показані при анемії, а також при таких недугах, як порушення роботи серцево-судинної системи. Рекомендується приготувати таке блюдо і людям після отримання травм.
Багатий натрієм продукт нормалізує роботу нервової системи, а також регулює і нормалізує артеріальний тиск.
Серце куряче – це одна суцільна м’яз, яка багата протеїнами і амінокислотами. Це легкозасвоювані і низькокалорійні білки, а значить, від споживання такого блюда організму буде тільки користь.
У складі субпродукту численні вітаміни і мінерали, які регулюють роботу багатьох органів і систем організму. Також в сердечках багато амінокислот, які також необхідні людині.
Однією з таких кислот є ізолейцин, який здатний благотворно впливати на організм – в крові регулювати рівень цукру, а також благотворно впливає на синтез гемоглобіну.
Саме ізолейцин допомагає відновитися організму після травм і стає одним з джерел енергії.
Багато куряче серце і на лізин, який регулює синтез ферментів і гормонів, а також володіє ще одним цінним якістю – противірусним. Рекомендується вживати страву в період реабілітації після простудних захворювань.
Протипоказання курячих сердечок
Їх практично не існує. Єдиний виняток – індивідуальна непереносимість продукту.
Рецепт приготування салату з курячих сердечок
Курячі сердечка при гастриті – Про метеоризмі
Курячі сердечка представляють собою субпродукт, який використовують в кулінарії для приготування різних страв. В середньому, серце важить близько 30 г, а довжина при цьому становить приблизно 4 см. Вирізняються вони в червоний колір, який багатьом нагадує кров (див. Фото). Сердечка є найменшими субпродуктами серед всіх потрухів курки.
Як вибрати і зберігати?
Щоб блюдо з курячих сердець вийшло смачним і корисним, необхідно правильно вибрати субпродукт. Найкраще віддавати перевагу охолодженим варіантам, але при цьому пам’ятайте, що термін їх зберігання становить 2 дні.
При покупці обов’язково звертайте увагу на колір сердечок, він повинен бути червоним. Якщо субпродукт має бурий або навіть синій колір – це ознака псування або ж повторного заморожування. Структура у свіжих сердець повинна бути щільною.
Коли ви вирішили купити заморожені сердечка, то стежте за тим, щоб в упаковці не було багато льоду, так як це свідчить про повторному заморожуванню.
Після покупки їхніх сердець варто гарненько промити і покласти в вакуумний контейнер, який варто розмістити в холодильнику або морозильнику.
Користь курячих сердечок
Користь курячих сердечок обумовлена наявністю різних вітамінів, мінералів, кислот та інших речовин, які важливі для життєдіяльності. Варто також сказати про низьку калорійність субпродукту, що особливо важливо для людей, які стежать за своїм зовнішнім виглядом або ж хочуть позбутися зайвої ваги.
До складу курячих сердець входять вітаміни групи В, які важливі для нормалізації обміну речовин і виробництва гормонів і ферментів, а ще вони покращують роботу нервової системи. Входить до складу субпродукту і вітамін А, який зміцнює імунітет, поліпшує зір і стан кісткової тканини.
Є також в сердечках вітамін РР, який покращує кровообіг і стимулює перебіг багатьох енергетичних реакцій.
Що стосується мінералів, то серед них варто виділити калій, який важливий для нормальної роботи нервової і серцево-судинної системи, а також він виводить зайву рідину з організму.
Є в курячих серцях залізо, магній і мідь – мінерали, які позитивно позначаються на стані крові. Тому їх варто включати в раціон харчування людям з анемією.
Страви з цього субпродукту допомагають швидше відновитися після серйозного захворювання або травми. З огляду на наявність натрію, сердечка допомагають в нормалізації тиску.
Курячі сердечка – це прекрасний самостійний продукт, який можна подавати до різних гарнірів. Крім цього, субпродукти можна використовувати як доповнення до інших видів м’яса, овочів, грибів і т.п.
Серця можна піддавати різній кулінарній обробці: смажити, тушкувати, варити, запікати і готувати на пару і грилі. Для поліпшення смаку їх варто поєднувати з різними підливками і соусами. На їх основі можна приготувати бульйон для різних перших страв, а також салати і закуски.
Деякі вважають справжнім делікатесом паштет або шашлики з курячих сердечок.
Як смачно приготувати курячі сердечка?
У курячих сердечок, як і у інших продуктів харчування, є свої особливості в приготуванні. Щоб блюдо вийшло смачним, враховуйте такі рекомендації:
- Розморожувати сердечка необхідно в холодильнику. Хоч на це і піде багато часу, зате в субпродукти залишиться більше корисних речовин.
- Важливо перед приготуванням курячих сердечок видалити накопичену кров. В основному, вона згущується в центрі субпродукту, тому вам необхідно розрізати серця навпіл і видалити згустки. Також потрібно видалити жир, який знаходиться зверху серця.
- Якщо ви хочете зварити курячі серця, то робити це потрібно на середньому вогні в злегка підсоленій воді протягом години.
- Серця покриті плівками, які після варіння можна з легкістю видалити.
Шкода курячих сердечок і протипоказання
Шкода курячі сердечка можуть принести при наявності індивідуальної непереносимості продукту. Варто також враховувати, що субпродукти дуже швидко псуються, тому їх слід вживати протягом кількох днів.
Ще одна важлива особливість – при заморожуванні сердечок велика кількість корисних речовин руйнується. Не варто зловживати стравами з курячих сердець. Максимально допустима кількість – 3 рази на тиждень.
Чи можна курячі шлунки при гастриті
Шлунки, серця і інші нутрощі тварин – це продукти «на любителя». Тобто, далеко не всім вони до смаку. Проте, субпродукти є дуже корисними для організму. А в деяких країнах вони вважаються справжнім делікатесом. Так включати їх в меню чи ні, чи можна курячі шлунки при гастриті?
Шлунки будуть корисні тільки в одному випадку
При виборі продуктів для лікувальної дієти дуже важливо співвіднести поживні властивості і характеристики страви з самопочуттям хворого, формою захворювання. А також оцінити, як той чи інший продукт впливає на травну систему.
Фахівці не тільки дозволяють, але і настійно радять включати курячі шлунки при гастриті в дієтичне харчування. У народній медицині навіть є спеціальні рецепти на основі субпродуктів, спрямовані на лікування шлунково-кишкових захворювань. Випадки, коли на самому початку розвитку гастриту правильно приготовлені курячі шлунки гальмували його розвиток, не є рідкістю.
Звичайно, це не означає, що потрібно забути про рекомендації лікаря і посилено їсти субпродукти на сніданок, обід і вечерю.
Вони принесуть користь тільки в одному випадку – якщо будуть вживатися разом з усіма призначеними медикаментами і в складі правильно підібраної дієти.
Курячі серця і шлуночки гальмують розвиток захворювання, мінімізують хворобливі симптоми і не допускають переходу гастриту в хронічну форму.
Чому шлунки курки так корисні?
Можна довго перераховувати всі переваги даного продукту. Однак нас цікавить інший аспект: чому курячі шлунки при гастриті шлунку виробляють лікувальну дію?
Справа в тому, що вони складаються з тваринного білка, який дуже легко засвоюється. Даний компонент виступає «будівельним матеріалом» для м’язової тканини. Коли на слизовій оболонці шлунка розвивається запальний процес, субпродукт сприяє швидкому відновленню тканин. Результат – загоєння ранок і одужання наступають набагато швидше.
Крім того, до складу шлунка птиці входять інші речовини, дуже корисні для організму: вітаміни, ферменти, навіть залізо. До речі, саме воно відповідає за вироблення організмом власних ферментів.
Як вибрати і приготувати шлунки правильно? Зрозуміло, вони повинні бути свіжими. А щоб звести нанівець тверду консистенцію, в процесі приготування рекомендується промити субпродукти, потім дрібно нарізати. Надалі подрібнені шлуночки гасять на повільному вогні (наприклад, з овочами) або відварюють протягом кількох годин.
Народний рецепт лікування гастриту курячими шлуночками
Приготувати ефективний лікарський засіб від гастриту на основі курячих субпродуктів нескладно.
- Візьміть 10-15 шлунків. Розріжте їх навпіл і постарайтеся зняти всю шкірку.
- Потім шкірка промивається у воді кімнатної температури, підсушується і стирається в порошок.
- Дієвий засіб для боротьби з шлунковим захворюванням готове. Однак навіть в цьому випадку рекомендується отримати консультацію лікаря з приводу вживання сухої шкірки і курячих шлуночків.
Курячі сердечка – калорійність
Багатьом відома дієтична цінність курячого м’яса – воно багате білком, низькокалорійне, легко засвоюється. Однак, існує продукт, безпосередньо пов’язаний з куркою, про чудові поживні властивості якого часто забувають, і абсолютно марно, оскільки він має безліч корисних властивостей, а кількість калорій в ньому лише трохи більше, ніж в курячій грудях: мова піде про курячих сердечках.
Чим корисні курячі сердечка?
В першу чергу цей субпродукт багатий повноцінним білком – 16 г на 100 г продукту, тому курячі сердечка особливо необхідні спортсменам, дітям, підліткам – загалом, всім, у кого активно йдуть будівельні процеси в організмі.
Крім білка, в курячому серце багато заліза, причому перебуває воно в легкозасвоюваній формі, що може стати в нагоді людям, у яких знижений гемоглобін.
Крім того, в курячих сердечках міститься калій і магній – що не дивно, адже серцевий м’яз є основним «споживачем» цих мінеральних речовин. До речі, вони також вкрай необхідні для нормальної роботи серцево-судинної системи людини, а їх недолік може призвести до розвитку гіпертонії і захворювань серця.
Курячі сердечка відносяться до продуктів середньої калорійності: так калорійність відварених курячих сердечок становить близько 150 калорій на 100 г. Трохи більше вони «важать» в тушкованому вигляді 160-170 кілокалорій.
Якщо посмажити їх в сметані – як пропонує один з найбільш популярних рецептів – то їх калорійність складе 115-120 кілокалорій. Звичайно, за умови, що в процесі приготування до субпродуктів приєднуються ще цибуля і морква, масла буде зовсім небагато, а сметана – не більше 15% жирності.
Можна побалувати себе шашличком з курячих сердечок, замаринувавши їх у соєвому соусі, лимонному соці, томатній пасті і обсмажити на грилі або традиційно на вугіллі, нанизавши на тонкі шпаги. Калорійність такого м’ясної страви буде залежати від маринаду, який ви виберете, і складе в середньому близько 170 кілокалорій на 100 г.
Найнизькокалорійним стравою є суп з курячих сердечок з картоплею та морквою – калорій в ньому буде зовсім небагато: 42 кілокалорії на 100 г.
Курячі сердечка: калорійність, користь, шкода
Про користь субпродуктів давно ведуться суперечки. Їх противники стверджують, що вони здатні накопичувати свинець, ртуть, кадмій та інші важкі метали, які несприятливо позначаються на здоров’ї людини. Однак прихильники недорогого способу приготування їжі стверджують, що субпродукти містять такі вітаміни і корисні речовини, яких більше немає ні в одній м’ясній частині тварини.
Курячі сердечка: калорійність
До субпродуктів відносяться шлунки, сердечка, печінка, легені, мозок, нирки, язик, вуха і хвости. Всі ці частини організму тварини мають специфічний смак, що відрізняється від вирізки, проте їх часто використовують у багатьох стравах. Найбільш улюбленим м’ясом є курятина і її нутрощі. Найсмачнішими визнані курячі сердечка, калорійність яких зовсім невисока, що дозволяє вживати їх навіть в дієтичній кухні. Куряче м’ясо незаперечно є самим нежирним, а енергетична цінність його нутрощів ще менше. З цієї причини страви з субпродуктів мають широке застосування в дієтичній кухні. Наприклад, у порівнянні з вареною куркою (204 ккал), калорійність курячих сердечок (тушкованих) набагато нижче, і становить всього 158,9 кКал.
Ідеї страв із субпродуктів
Курячі сердечка мають мініатюрну форму, тому в будь-які страви вони додаються цілком. Їх можна відварювати, смажити, готувати супи, закуски і чудові основні страви. Найкорисніші – тушковані курячі сердечка, калорійність яких значно менше, ніж смажених. Приготувати смачну страву з такого продукту зовсім нескладно.
Для цього вам знадобляться півкіло курячих сердечок, 100 грам натертого сиру, подрібнена цибулина, зубчик часнику, 3 столові ложки сметани і зелень. На соняшниковій олії необхідно обсмажити цибулю до золотистої скоринки, потім додати до нього сирі сердечка. Далі необхідно зробити заправку з сиру, зелені і сметани. Додайте спеції за смаком.
Як тільки сердечка будуть майже готові, тушкуйте їх, заливши соусом зі сметани і сиру.
Вплив інших продуктів на калорійність страви
Якщо ви включили в свій раціон дієтичні продукти, звертайте увагу і на інші інгредієнти, які використовуються в страві. Наявність сторонніх добавок вплине і на сердечка курячі (тушковані). Калорійність страви буде залежати від спецій і соусів, доданих в процесі приготування.
Дієтологи радять вживати менш жирні добавки або зовсім обходитися без них. Наприклад, 100 грам самої нежирної сметани (10%) містить 115 кКал, а енергетична цінність сметани 20%, 25% і 30% становить відповідно 210, 284 і 340 кКал. До трійки найбільш низькокалорійних сирів входять ло спальміно (61 кКал), сир білий (100 ккал) і жовтий жирний (260 ккал).
Залежно від збільшення калорій на 100 грам, сири елітних сортів можна розташувати в наступному порядку: ламбер (377 ккал), рокфор (369 ккал), пармезан 45% жирності (389 ккал), чеддер (392 ккал), Емменталь 45% (420 кКал). Калорійність голландського сиру, який найбільш поширений в кулінарії, становить 352 кКал на 100 грам.
За бажанням можете виключити з страви будь-які добавки і обійтися тільки соняшниковою олією.
Користь курячих сердечок для організму
Курячі сердечка: користь чи шкода?
Курячі серця відносяться до субпродуктів найвищого ґатунку, поряд з мовою і печінкою. Незважаючи на те, що ці сердечка зовсім маленькі за розміром, вони дуже високо цінуються в кулінарії. Як то кажуть, малий золотник, та дорог. Їх часто використовують для приготування смачних супів, доповнення до гарніру або як окреме повноцінне блюдо.
Про корисність курячих сердечок
Як і будь-який інший м’ясний продукт, курячі серця виділяються не тільки смаком, але і користю для людського здоров’я. Пристойну кількість вітамінів і мінералів дозволяють навіть замінити багато видів м’яса, хоча фахівці не рекомендують це робити, наполягаючи на розмаїтті.
Вітаміни:
- вітамін А
- вітаміни В1, В2, В6
- вітамін РР
- вітамін РР (ніаціновий еквівалент)
Мінерали:
- калій
- кальцій
- магній
- натрій
- фосфор
- залізо
- цинк
- мідь
- кобальт
- молібден
Якщо ви включите курячі серця в свій раціон, ви помітите, що робота вашої серцево-судинної системи набагато покращиться.
Корисні амінокислоти, які знаходяться в цьому субпродукті, здатні позбавити людину від багатьох захворювань кровоносної системи, тому його настійно радять їсти тим, у кого знижений гемоглобін, і присутній анемія.
Також курячі серця добре запобігають цукровий діабет, вірусні захворювання, хвороби шлунково-кішкового тракту.
Не можна не відзначити чудові дієтичні властивості курячих сердець. Тим, хто прагне схуднути і зміцнити свою м’язову масу, необхідно додати цей продукт собі в меню, оскільки в ньому мінімум калорій.
Протипоказань практично немає. Єдине – не рекомендується вживати тим, у кого індивідуальна непереносимість або алергічні реакції.
Як приготувати курячі сердечка?
Цей субпродукт особливо добре виглядає в якості окремого страви під різними соусами. Ви теж можете поекспериментувати з його приготуванням.
Курячі серця в сметані
Необхідні інгредієнти:
- курячі серця – 500 г
- сметана – 2 ст. л.
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- цибуля-порей – 1 пучок
- оливкова олія – 2 ст. л.
- сіль за смаком
- перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Ріжемо цибулю кільцями. Розігріваємо на сковороді оливкове масло, кладемо туди цибулю, чекаємо, поки він прожаритися.
- Чистимо курячі серця від зайвого жиру, моєму їх пір холодною водою, сушимо, відправляємо на сковороду до цибулі.
- Через 10 хвилин до м’яса відправляємо порізану моркву. Тушкуємо ще п’ять хвилин. Додаємо сіль і перець.
- Поливаємо м’ясо сметаною, чекаємо ще кілька хвилин, поки воно протушкує.
- Готову страву прикрашаємо дрібно нарізаною цибулею-пореєм.
Курячі серця з гірчицею і сиром
Необхідні інгредієнти:
- курячі серця – 500 г
- печериці – 100 г
- сир – 100 г
- вершки – 150 мл
- вершкове масло – 3 ст. л.
- діжонська гірчиця – 2 ст. л.
- борошно – 1 ч. л.
- оливкова олія – 2 ст. л.
- сіль за смаком
- перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Готуємо курячі серця. Змішуємо масло, сіль, спеції і гірчицю, заливаємо цією масою м’ясо, ставимо його в холодильник на годину.
- Поливаємо сковороду оливковою олією, смажимо на ньому серця з печерицями.
- Через деякий час додаємо в сковороду вершки.
- До маринаду додаємо ложку муки, чекаємо, поки вона розчиниться, вливаємо його до м’яса.
- Після того, як м’ясо буде майже готовим, додаємо до нього тертий сир. Коли він розплавиться, сковороду можна знімати з вогню.
Рекомендуємо прочитати:
Рецепт салату з курячими сердечками
Курячі сердечка: користь і шкода для організму людини
У продаж вони надходять в замороженому або охолодженому вигляді. Свіжі сердечка мають темно-червоний колір, щільну пружну консистенцію і легкий м’ясний аромат. Бурі, білі, зелені або сині плями, пухка текстура або неприємний запах є маркерами, які ідентифікують зіпсований продукт, непридатний для вживання в їжу.
Заморожені курячі сердечка можуть зберігатися в морозильній камері до 6 місяців, не втрачаючи при цьому своїх органолептичних, смакових і поживних властивостей. Термін придатності охолоджених субпродуктів менше – до 3 днів в холодильнику в герметично закритій тарі. Після відкриття упаковки продукт слід вжити в їжу протягом доби.
Харчова цінність
У 100 г сирих курячих сердечок міститься:
- 15,734 г білків;
- 10,281 г жирів;
- 0,799 г вуглеводів;
- 72,008 г води;
- 1,087 г золи;
- 309,752 мг холестерину;
- 0,037 г омега-3 жирних кислот;
- 1,617 г омега-6 жирних кислот.
У складі продукту присутня 12 незамінних і 9 замінних амінокислот.
Вітаміни в курячих сердечках
У 100 г субпродуктів, що не піддавалися тепловій і кулінарній обробці, повинно містити:
- ретинолової еквівалент (A) – 60,004 мкг;
- тіамін (B1) – 0,257 мг;
- рибофлавін (B2) – 1,072 мг;
- піридоксин (B6) – 0,278 мг;
- ніаціновий еквівалент (PP) – 4,242 мг.
Корисні елементи в складі продукту
Мікроелементи в 100 г курячих сердечок:
- залізо – 5,579 мг;
- кобальт – 11,978 мкг;
- марганець – 0,049 мг;
- мідь – 309,426 мкг;
- молібден – 9,934 мкг;
- хром – 8,807 мкг;
- цинк – 2,993 мг.
Макроелементи в 100 г продукту:
- калій – 259,088 мг;
- кальцій – 9,914 мг;
- магній – 19,057 мг;
- натрій – 94,182 мг;
- сірка – 157,866 мг;
- фосфор – 177,492 мг.
Калорійність курячих сердечок
У 100 г сирих курячих сердечок міститься 159,116 ккал. У такій же порції смаженого продукту – 270,041 ккал, тушкованого – 178,323 ккал, запеченого – 181,427 ккал, відвареного – 159,182 ккал.
Енергетична цінність одного сирого курячого сердечка (середня вага – 30 г) – 47,735 ккал. Калорійність плову, приготованого на основі цього субпродукту, становить 216,056 ккал на 100 г.
В аналогічній порції котлет – 294,312 ккал, паштету – 173,411 ккал, гуляшу – 215,088 ккал, рагу – 229,017 ккал.
Корисні властивості продукту
- Курячі сердечка – продукт, що містить мінімум вуглеводів і володіє відносно низькою енергетичною цінністю. Це означає, що люди, які прагнуть схуднути, можуть безперешкодно включати їх у своє дієтичне меню. Виключати слід тільки серця, обсмажені у великій кількості масла.
- Субпродукт містить велику кількість тваринного білка, легко засвоюється організмом людини. Тому страви з нього приносять неоціненну користь професійним спортсменам, людям, які перенесли серйозні захворювання або операції, а також особам, які займаються важкою фізичною працею.
- Серце курки корисно людям, страждаючим недокрів’ям (анемію), оскільки містяться в ньому речовини беруть участь у процесі кровотворення, стимулюють вироблення червоних кров’яних тілець і покращують якісний склад крові.
- При регулярному вживанні курячих сердечок у їжу зникає хронічна втома, підвищується загальний тонус організму, поліпшується пам’ять і здатність концентруватися над вирішенням поставленого завдання.
- Вітаміни групи B, що надходять в організм разом з цим продуктом, нормалізують обмінні процеси, перешкоджаючи розвитку ендокринних збоїв. Крім цього, вони благотворно впливають на роботу нервової системи. В результаті людина, регулярно споживає курячі серця, позбавляється від необгрунтованої тривожності й підозріливості, надмірної дратівливості, безсоння. Значно знижується ризик виникнення депресій і неврозів, мінімізується негативний вплив стресів на роботу організму.
- Серця курей багаті вітаміном A. Завдяки цьому з’єднанню, зменшується ймовірність розвитку офтальмологічних захворювань, підвищується гострота зору, зводяться до мінімуму негативні наслідки підвищених навантажень на зоровий апарат.
- Вітаміни і корисні елементи, що входять до складу продукту, сприяють зміцненню імунних сил організму.
- Курячі серця багаті вітаміном PP. Це з’єднання допомагає знизити ризик розвитку пелагри і інших дерматологічних захворювань, поліпшити стан шкіри, нігтів і волосся.
- Фосфор, кальцій та інші корисні речовини, присутні в складі курячих сердець, сприяють зміцненню кісткових тканин. Завдяки їм, зменшується ймовірність виникнення хвороб опорно-рухового апарату і стоматологічних захворювань, прискорюється процес відновлення після переломів.
- Лізин, що міститься в тканинах курячого серця, бере участь у виробленні більшості гормонів і ферментів.
- Субпродукт багатий натрієм, магнієм і іншими речовинами, здатними регулювати артеріальний тиск. Тому дієтологи рекомендують людям, які страждають від гіпертонії, включати його в меню не рідше разу на тиждень.
- Метіонін, що міститься в курячих сердечках, позитивно впливає на роботу печінки, допомагаючи їй переробляти токсини і інші отруйні речовини.
- Калій, що міститься у всіх стравах, приготованих на основі цього субпродукту, зміцнює серцевий м’яз, нормалізує серцебиття, надає додаткову міцність, пружність і еластичність стінок кровоносних судин. З цієї причини лікарі часто рекомендують їх людям, що страждають на кардіологічні захворювання або схильним до їх розвитку.
- Білки, що містяться в цьому субпродукті, здатні стабілізувати рівень цукру в крові. Тому дієтологи радять людям, що страждають на цукровий діабет, як можна частіше включати курячі серця в раціон.
- Тельбухи курей (і серце в тому числі) багаті сполуками, здатними мінімізувати шкідливий вплив нікотину і смол на організм. Тому страви, приготовлені на їх основі, корисні курцям і людям, вимушеним часто бувати в сильно задимлених приміщеннях.
- Серця курей містять цілий комплекс речовин, що мають антиоксидантні властивості. Завдяки їм, нейтралізується або зводиться до мінімуму шкідливий вплив вільних радикалів на клітини, сповільнюється старіння тканин, знижується ймовірність формування злоякісних пухлин.
Протипоказання і шкода курячих сердець
- Курячі сердечка багаті холестерином. Тому здоровим людям рекомендується їсти їх не частіше 3 разів на тиждень. Особам, у яких раніше були діагностовані пошкодження судин або атеросклероз, слід звести до мінімуму споживання цього продукту.
- До складу курячих сердець входять речовини, які є потенційними алергенами. Це означає, що людям, схильним до харчової алергії, необхідно проявляти особливу обережність при включенні їх у раціон.
- Зловживання курячими сердечками, обсмаженими в великій кількості рослинного або тваринного жиру, може привести до набору зайвої ваги.
- Жінкам, які годують дітей грудним молоком, заборонено вводити цей субпродукт у раціон раніше, ніж через 4 місяці після початку годування.
- Педіатри не рекомендують давати курячі сердечка дітям, які не досягли віку 9 місяців. Вводити такий прикорм слід поступово, починаючи з половини чайної ложки (бажано в формі гомогенізованого пюре).
- У періоди загострення панкреатиту слід повністю виключати курячі серця та страви, приготовані на їх основі, з раціону.
Курячі сердечка – користь, калорійність, корисні властивості
Найменшим субпродуктом вважаються сердечка курячі. Незважаючи на їх розміри, у них дуже багато корисних властивостей для нормальної життєдіяльності людини. Користь сердечок курячих величезна, нехай навіть сам продукт важить дуже мало – всього 30 грам.
Що входить в хімічний склад курячих сердечок?
Склад даного субпродукту дуже багатий вітамінами і мінералами. У них дуже багато вітамінів класу B, також PP, В1, В2, В6. Що ж стосується мінеральних властивостей, то після того, як людина з’їсть сердечка на обід, його організм отримує молібден і кобальт, мідь і цинк, марганець і хром, натрій і магній, залізо і кальцій. Загалом, цілий ряд мінеральних речовин.
Яка калорійність курячих сердечок?
Тільки такий тип субпродуктів має найвищу поживну цінність. Страви, приготовані на основі курячих сердечок, дуже приємні на смак. Їх дуже легко готувати. Всі дієтологи світу рекомендують включити даний продукт у свій раціон пару раз на місяць.
Але не варто курячі сердечка вживати більше трьох разів на тиждень. Калорійність даних сердечок невелика – на 100 грам сердечок доводиться 160 калорій. Але це тільки в тому випадку, якщо продукт варений. Якщо ви його пожежі, відповідно, калорійність зростає.
Людина завжди використовував у своєму раціоні курячі сердечка. І нехай зовсім недавно вчені розповіли нам про величезну користь курячих сердечок, цей продукт завжди був в ціні.
Користь курячих сердечок
- Страви з курячих сердечок рекомендуються при анемії, при порушеннях роботи серцево-судинної системи. Після отримання різних травм також рекомендується вживати сердечка, так як вони швидко відновлюють пошкоджені тканини.
- Продукт, багатий натрієм, активізує роботу нервової системи, покращує артеріальний тиск.
- Курячі сердечка – це м’яз, багата амінокислотами і протеїнами. Це білки, які легко засвоюються. Тому організм отримує від такого продукту тільки користь.
У складі курячих сердечок є багато мінералів і вітамінів, які нормалізують роботу багатьох органів. У сердечках дуже багато амінокислот, які важливі для людини.
Однією з таких кислот вважається ізолейцин, здатний сприятливо впливати на весь організм – в крові завжди буде достатній рівень цукру, синтез гемоглобіну завжди буде в нормі. Тільки изолейцин допомагає відновитися організму після операцій, травм. Це один з найактивніших джерел енергії.
Куряче серце багате лізином, який покращує синтез ферментів і гормонів, також у нього є противірусні властивості. Блюдо з курячих сердечок рекомендовано для людей під час реабілітації після інфекційних і застудних хвороб.