Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Лаваш при схудненні дозволений в тому випадку, якщо з’їдати його в невеликій кількості. При надмірному вживанні такого продукту велика ймовірність набору зайвої ваги. Під час дієти дозволено використовувати його замість хліба. Існує багато рецептів приготування такої випічки.

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

Склад і калорійність лаваша

Лаваш – це коржик, яку вживають замість хліба на Кавказі і в країнах Близького Сходу. Виготовляють цей продукт кавказької кухні з пшеничного борошна, води і солі. Коли хліб випікається, на його поверхні з’являються дрібні бульбашки. За товщиною борошняний виріб може бути тонким і товстим. Існують наступні види лавашей:

  • вірменський – в 100 г продукт міститься 235 ккал;
  • грузинський – в 100 г – 273 ккал;
  • азербайджанський – в 100 г міститься 233 ккал.

Невелика калорійність випічки пояснюється її простими складовими, співвідношення яких наступне:

  • білки – 8 г;
  • жири – 1,1 г;
  • вуглеводи – 48 г.

До складу лаваша входять наступні компоненти:

  • вітаміни B, D, E, PP;
  • молочнокислі бактерії;
  • клітковина;
  • мінерали – калій, натрій, селен, магній, фосфор.

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

До переваг такої випічки відносять низький вміст жирів і можливість приготування з неї великої кількості страв. Борошняний виріб використовують для рулетів, салатів, супів. На дієті його комбінують з низькокалорійними продуктами: сиром, курячим філе, зеленню, рибою.

Користь і шкода

Користь лаваша полягає в тому, що це натуральний продукт. Під час приготування випічка зберігає всі вітаміни і мінерали. Велика кількість вітамінів допомагає організму протистояти простудним захворюванням і зміцнює імунітет. Молочнокислі бактерії, які утворюються в тесті під час випікання, сприятливо впливають на шлунково-кишковий тракт, очищаючи його і нормалізують рівень вуглеводів.

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фотоТісто для тонкого лаваша не містить дріжджів

Коржик багата мінералами, завдяки яким організм ефективніше пручається простудним захворюванням, поліпшується метаболізм і швидко виникає почуття насичення. Хліб регулює рівень глюкози і вуглеводів в крові. Оскільки ці борошняні вироби мають низьку кислотність, вони дозволені при дисбактеріозі і грибкових захворюваннях кишечника.

Але лаваш може бути не тільки корисний. Він безпечний тільки в тому випадку, якщо була дотримана правильна технологія приготування. Багато виробників для збільшення терміну зберігання часто додають до складу тесту дріжджі і консерванти. Через це продукт стає звичайною випічкою, що містить багато калорій і вуглеводів.

Щоб таке вони не зашкодило організму, його слід зберігати в герметичній упаковці. Якщо лаваш буде контактувати з повітрям, то швидко запліснявіє, що нерідко призводить до розладу шлунка і навіть отруєння.

Види коржі

Існує кілька видів такої коржі:

  • азербайджанська;
  • вірменська;
  • грузинська.

У них різний склад, різні технології приготування і калорійність.

Азербайджанський

Азербайджанський лаваш готують з борошна і води. Сіль кладуть в обмеженій кількості, оскільки вона перешкоджає виведенню води з організму. Виглядає такий продукт як тонка хлібна коржик.

Вірменський

Вірменський тонкий лаваш відрізняється легким складом. Щоб його приготувати, використовують воду і борошно, іноді його солять. Такий хліб можна вживати при схудненні.

Цей дієтичний продукт несмачний, тому не впливає на смак страв, з якими він подається. У процесі приготування корж тонко розкочують, надягають на спеціальну форму і занурюють в тандир. Готується вона 20-40 хвилин.

Такий продукт використовують для створення смачних страв, наприклад, рулету з нежирними сортами риби і м’яса.

Грузинський

Грузинська випічка відрізняється від вірменської складом. Це товсте виріб, круглої або овальної форми. В його рецепт входить додатковий компонент – дріжджі. Такий хліб нерідко готують вдома. Його не рекомендують застосовувати під час дієти. Крім того, цей продукт довго не зберігається.

Чи можна їсти лаваш на дієті?

На правильне харчування лаваш можна вживати замість хліба, тому що він низькокалорійний і корисний для здоров’я.

Щоб не перевищити добову норму, слід враховувати калорійність з’їденої їжі і підраховувати кількість споживаних жирів, білків і вуглеводів.

Якщо дієта строга, то не можна порушувати рекомендоване меню, але лаваш виключають з раціону. При більш щадному варіанті дозволено вживання в їжу невеликої кількості такого продукту.

Існує спеціальна дієта, основа якої представлена лавашем. Дотримуватися її потрібно протягом тижня. Перед сном таку випічку не їдять. Найкраще її вживати в першій половині дня, щоб коржик встигла перетравитися.

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фотоЛаваш – це джерело вуглеводів, тому його краще вживати в першу половину дня

Під час дієти необхідно:

  • випивати багато води;
  • не їсти перед сном важку їжу;
  • вести активний спосіб життя;
  • напої пити без цукру;
  • приймати їжу невеликими порціями.

Така методика схуднення виключає з меню наступні продукти:

  • алкоголь;
  • сметану;
  • майонез;
  • соління;
  • копченості;
  • напівфабрикати;
  • солодощі;
  • здобу;
  • ковбасні вироби;
  • газовані напої.

Якщо людина страждає на захворювання шлунково-кишкового тракту, то перед тим як почати дотримуватися таку систему харчування, слід отримати консультацію лікаря.

Дієтичні рецепти

Існує багато рецептів приготування страв з лаваша. До найбільш популярним відносять такі:

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

Сирна коржик. Щоб приготувати начинку, використовують сир м’яких сортів, оскільки він не такий жирний. Зелень беруть будь-яку – кріп, петрушку, щавель.

Лаваш нарізають на рівні шматки і на кожен кладуть натертий сир. Додають зелень і загортають начинку в корж на зразок конверта.

У сковороду кладуть шматок вершкового масла, розтоплюють його і поміщають в ємність лаваш на 4 хвилини. За цей час сир встигає добре розплавитися.

Черкеський рулет «Бертуччо». Будуть потрібні такі компоненти:

  • тонкий лаваш;
  • кавказький сир – 50 г;
  • кінза, кріп, петрушка;
  • білий йогурт – 2 ст. л.

Коржик розгортають, промазують йогуртом і додають натертий сир і подрібнену зелень. Загортають її в щільний рулет, нарізають на невеликі порції і викладають в тарілку. На 2-3 хвилини поміщають в мікрохвильову піч. Такий рулет швидко позбавляє від відчуття голоду.

Вірменський рибний рулет. Необхідні інгредієнти:

  • вірменський лаваш;
  • тріска – 100 г;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • стручкова квасоля;
  • базилік;
  • рис – 1/2 склянки;
  • зелень за смаком.

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

Відварюють рис, рибу і стручкову квасолю. Тріску і квасоля подрібнюють за допомогою ножа. Промащують корж томатною пастою і посипають зеленню. Викладають шарами: рибу, рис і квасоля. Щільно загортають лаваш, утворюючи рулет. Таке блюдо подають окремо кожному гостю або ріжуть на кілька шматків і ставлять на стіл у вигляді закуски.

Лаваш з шинкою, руколою і сиром. Необхідні інгредієнти:

  • тонкий лаваш;
  • рукола – 10 г;
  • свіжі помідори – 50 г;
  • нежирна шинка – 80 г;
  • плавлений сир – 20 г.

Коржик розгортають і всю поверхню змащують сиром. Кладуть тонко нарізану шинку. Поверх неї викладають тонко нарізані кружечки помідорів і гілочки руколи. Лаваш акуратно загортають в рулет і дають настоятися протягом 10 хвилин. За цей час тісто добре просочується вершковим сиром.

Лаваш з грибами і сиром. Складові:

  • тонка коржик;
  • свіжі шампіньйони – 250 г;
  • сир твердих сортів – 150 г;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • курячі яйця – 2 шт.;
  • кріп і базилік;
  • йогурт або нежирна сметана – 2 ст. л.;
  • сіль;
  • чорний перець.

Ріпчасту цибулю нарізають півкільцями, трохи обсмажують на олії. Додають дрібно нарізані печериці, солять, перчать і смажать до повної готовності.

В окремій тарілці натирають сир і ріжуть кубиками варені яйця. Всі компоненти змішують між собою. Всю поверхню лаваша змащують йогуртом або сметаною, викладають смужками гриби, яйця і сир.

Зверху посипають подрібненою зеленню. Лаваш згортають і дають настоятися 10 хвилин.

Калорійність лаваша тонкого залежно від начинки, скільки калорій у вірменському

Навколо коржі, родом з країн Близького Сходу, серед дієтологів до сих пір не вщухають суперечки. Одні фахівці рекомендують худне вживати лаваш замість звичайного хліба, інші, навпаки, відносять виріб до заборонених продуктів.

Спробуємо розібратися, що з себе представляє східна випічка, і чи варто її включати в раціон людям, охочим схуднути?

Лаваш: від чого залежить калорійність

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

Традиція випікати хліб, властива практично всім народам. Круглі коржі є невід’ємною стравою на столі у жителів Кавказу і Азії. Смачна випічка швидко завоювала широку популярність у світі. Сьогодні виріб можна купити в будь-якому супермаркеті.

Людей, які дотримуються здорового харчування і тих, хто веде боротьбу із зайвою вагою, в першу чергу, цікавить питання, скільки калорій в лаваші? Відповісти на це питання однозначно неможливо. Все залежить від інгредієнтів, які використовуються в рецепті.

Класична коржик складається всього з трьох компонентів – води, борошна і закваски. Спеції, в тому числі сіль, не використовуються навмисно, щоб не перебивати смак основного блюда, до якого подаються хлібні листи. Продукт, виготовлений відповідно до технологічних норм, може зберігатися довго і має незначну калорійність.

При додаванні в тісто дріжджів, олії, розпушувача, підсилювача смаку, сиру або інших компонентів терміни придатності виробу значно скорочуються, а ось калорійність стає на порядок вище.

Калорійність лаваша тонкого

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

Тонка коржик – це найбільш корисний вид лаваша. Вона може подаватися до гарячої страви або використовуватися для приготування закусок.

Для виготовлення прісної випічки, зазвичай, на півсклянки рідини, береться 250 г пшеничного борошна.

Спосіб замішування тіста досить простий:

  • закип’ятити воду, додати трохи солі;
  • в глибоку миску висипати борошно, зробити посередині поглиблення;
  • невеликим струменем залити рідину в підготовлену ємність;
  • акуратно вимішувати до отримання однорідної консистенції;
  • готове тісто загорнути в прозору плівку і залишити на 25-30 хвилин;
  • масу розділити на рівні 6-8 частин;
  • кожен шматок розкачати як можна тонше;
  • викладати на суху сковороду і злегка обсмажувати з двох сторін.

Універсальний варіант хлібних кіл, відмінно поєднується з м’ясною, овочевою або ягідною начинкою.

Середній показник страви становить 220 ккал / 100 г. Одна коржик (вагою 50 г) містить 100 ккал.

Калорійність продукту в залежності від начинки

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

При виборі хлібних рулетів важливо враховувати не тільки склад тесту, але і зміст продукту. Самим дієтичним варіантом вважаються начинки з овочів, найбільш калорійними – сирні і м’ясні.

Таблиця №1 Енергетичний склад лаваша з різними типами начинок.

Коржик з начинкою Ккал.
в 1 шт.
(50-80 г)
співвідношення БЖУ
білків жирів вуглеводів
Курка з огірками 118 13 0,9 12
З сиром і кропом 212 11 10 22
гриби 198 9 13 12
риба червона 177 11 6 20
Яйце з зеленою цибулею 199 12 8 10
З крабовими паличками 150 6 4 17
З ковбасками і тертим сиром 233 7 13 18
сирна 200 12 9 17
З овочами 158 8 4 22
З фруктами 153 6 2 28
Свіжі огірки і помідори 92 5 3 11

Лаваш: калорійність на 100 грам

Розрізняють два основних типи лаваша: вірменський і грузинський. Інші види виробів виготовляються практично за тими ж рецептами, але з додаванням різних інгредієнтів.

Таблиця №2. Кількість калорій в 100 г продукту.

Тип виробу Ккал на 100 г
класичний вірменський 236
сирна коржик 261
грузинський 274
тонкий бездріжджовий 220
дріжджовий круг 280

Лаваш: калорійність 1 листа

  • Харчова цінність 1 порції страви буде залежати від ваги виробу і його калорійності на 100 г.
  • Точний показник вираховується за спеціальною формулою: маса коржі ділиться на цифру 100, перемножену на калорійність продукту на 100 г.
  • Таблиця №3. Калорійність 1 листа лаваша
Тип продукту Маса виробу (м) Ккал 1 шт.
класичний вірменський 80 189
сирна коржик 160 417
грузинський 230 632
тонкий бездріжджовий 50 120
дріжджовий круг 250 600

Якщо виріб купується в магазинах або на ринках, вся необхідна інформація зазвичай вказується виробником на упаковці товару.

Калорійність лаваша вірменського

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

Вірменський сорт вважається найбільш дієтичною і легкою закускою. Випічка, приготована за всіма традиціями, не містить ніяких додаткових компонентів, крім борошна, води і солі.

Простий склад містить багато корисних вітамінів групи РР, А, В і поживних речовин: фосфор, хлор, натрій, селен, магній. Пісна коржик підходить навіть тим, хто дотримується дієти.

В 100 грамах вірменського лаваша міститься не більше 235 ккал.

Скільки калорій в лаваші різного типу

Таблиця №4. Типи лаваша.

Найменування вага виробу Ккал / на 100 г.
тонкий Використовується для приготування закусок і солодких страв. 220
Вірменський Підходить для заміни звичайного хліба. 235
Грузинський (з додаванням дріжджів) Досить пишний і об’ємний круг. Подається з різними соусами. 275
Кавказький круг Вживається як самостійне блюдо. 262
Гезлеме (турецька коржик) Часто випікається на основі кефіру. Готується на сніданок або до обіднього столу. 240

Чи можна їсти лаваш при схудненні

Найбільш підходящим для дієтичного раціону є тонкий тип хлібного коржа. Продукт покращує роботу шлунково-кишкового тракту, має гарну засвоюваність, забезпечує стабілізацію вуглеводного балансу в організмі і має прийнятну калорійність. Така випічка не принесе шкоди здоров’ю.

Однак, щоб отримати користь від борошняної закуски, необхідно дотримуватися ряду рекомендацій:

  • віддавати перевагу виробам на основі дріжджового тіста;
  • вживати не більше 2 порцій на день (250-300 г);
  • не замінювати хлібними рулетами основний прийом їжі;
  • вибирати нежирні, легкі продукти в якості начинки (гриби, овочі, курка, сир);
  • по можливості готувати страву самостійно, використовуючи тільки низькокалорійні і корисні компоненти.

При дотриманні кількох нескладних принципів можна харчуватися смачно, не турбуючись про фігуру.

Висновок

Ситна випічка легко готується в домашніх умовах. Щоб максимально підвищити корисність страви, пшеничне борошно рекомендується замінити на суміш вівсяного з висівками.

В якості начинки найкраще використовувати сир із зеленню, курку або варене яйце. На десерт можна спекти трубочки з нарізкою з яблук або бананів.

Чи можна їсти лаваш при схудненні замість хліба, калорійність і види – Краса і харчування – все про ЗСЖ

Низькокалорійна дієта вимагає ретельного дотримання раціону харчування. Багато охочих скинути зайві кілограми намагаються знайти заміну своїм звичайним продуктам, насиченим жирами і вуглеводами.

Чи можна їсти тонкий вірменський бездріжджовий лаваш з низьким вмістом калорій при схудненні і на дієті? Кавказький корж може бути заміною звичайному хлібу.

Така випічка не калорійна, її можна вживати без начинки або ж за рецептом загорнути в неї продукти, що мають невисоку харчову цінність.

Що таке лаваш

Люди, які хочуть важити менше, повинні виключити зі свого раціону дріжджовий хліб. Деяким важко відмовитися від мучного і шкідливого, в цьому випадку вірменська випічка допоможе урізноманітнити меню.

Лаваш – це тонкий корж, який замість хліба використовують у країнах Близького Сходу і на Кавказі. Основна форма мучного виробу кавказької кухні – лист.

Корж є відмінною заміною звичайному хлібу, тому що не містить дріжджових грибків.

З чого роблять лаваш

Такий хліб має великий попит. Лаваш роблять з води, пшеничного борошна і солі. Цей продукт не має м’якушки, за кольором – білий, кремовий.

Під час випікання на тандирі (внутрішня частина печі) на поверхні утворюються невеликі пухирці, які красиво підрум’янюються. Спекти в домашніх умовах такий виріб нелегко, але можливо.

Свіжий лаваш з тандира популярний не тільки на Кавказі, але й в Азії, Америці та Європі. З даного мучного продукту готують рулети з начинкою. Найвідоміший з них – з сиром і кропом.

Вірменський

Вірменська випічка славиться не тільки своїм неперевершеним смаком, але й легким складом. За кілька століть технологія приготування трохи змінилася, але смак і аромат залишилися такими ж апетитними.

Перші коржі були виготовлені з пригнічених зерен пшениці, їх форма дуже нагадувала сучасний виріб. Зараз кавказька випічка складається з борошна, води, іноді додають сіль.

Цей продукт рекомендують їсти при схудненні.

Оригінальний вірменський лаваш буде несмачним, оскільки він не повинен впливати на смак страв, з якими його подають.

З попередньої партії обов’язково залишають невеликий шматок тіста, який використовують для нової закваски.

Корж тонко розкочується, надівається на спеціальну форму, виготовлену з дерев’яного матеріалу, і занурюється в тандир. Приготування займає приблизно 20-40 хвилин.

Грузинський

Грузинський хліб відрізняється від вірменського не тільки формою, а й складом. Виріб товсте, має овальну або круглу форму. Серед інгредієнтів цієї випічки присутні дріжджі.

У Грузії випікають хліб, використовуючи спеціальні печі, які називаються «тоне». Грузинський лаваш не важко приготувати вдома в звичайній духовці.

Таку корж можна їсти навіть під час посту і при схудненні, оскільки серед її складових відсутня здоба.

Чи можна їсти лаваш на дієті

Кавказька корж стала популярною завдяки невеликій кількості калорій. Існує думка, що лаваш при дієті не заборонений.

Це дійсно так, але тільки в разі, коли споживач точно знає, що виріб складається з традиційних інгредієнтів.

Багато компаній, що займаються виробництвом цього продукту, додають різноманітні додаткові компоненти (дріжджі, яйця, ароматизатори), які збільшують калорійність продукту.

Чи можна їсти лаваш при схудненні? Однозначно так. Випічку можна начинити апетитною куркою або грибами. Якщо дієта пов’язана із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, наприклад, гастритом, перед вживанням кавказької коржі необхідно проконсультуватися з лікарем. Щоб бути впевненим у правильному складі продукту, можна спекти борошняний виріб в домашніх умовах.

Скільки калорій в лаваші

Хліб – виріб, без якого не обходиться жодне вживання їжі. Це борошняне виробництво може мати різну форму, готуватися з різних інгредієнтів, за різноманітними технологіями. У кожній країні ця випічка виглядає по-різному.

Традиційний кавказький хліб виглядає, як прісна коржик. Вірменський хліб містить 236 ккал в 100 грамах, а кавказький – 274 ккал в 100 грамах. Низька калорійність лаваша обумовлюється простими інгредієнтами.

Співвідношення БЖУ вироби таке:

  • білків – 7.9 г;
  • жирів – 1.0 г;
  • вуглеводів – 47,6 г.

Аналіз показників БЖУ дає відповідь на питання «Чи можна їсти лаваш при схудненні?». Низька кількість жирів, приємний смак, можливість приготування різних страв з продуктом – це переваги борошняного виробу.

З ним можна приготувати салати, рулети, супи. Він часто фігурує на святковому столі.

Головне при схудненні – у комбінації з кавказькою випічкою використовувати продукти низької калорійності: сир, зелень, рибу, куряче філе.

Користь і шкода лаваша

Свіжоспечене бездріжджове борошняне виріб корисно для здоров’я людини. Продукт поживний, і не варто турбуватися про те, що можна поправитися. Начинку для рулету можна легко придумати самостійно. Завдяки технології приготування, що дозволяє зберегти всі корисні речовини, виріб містить клітковину, залізо, цинк, магній, мідь, вітаміни групи В, Е, РР.

Чи можна їсти лаваш на дієті для схуднення? Так! Такий продукт сприяє поліпшенню травлення і зміцнює імунну систему. Він відмінно підійде людям, які страждають грибковими ураженнями кишечника, дисбактеріозом, захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Велика користь лаваша і шкода, яка дорівнює нулю, роблять його здоровою їжею для тих, хто дотримується правильного харчування або має надлишкову вагу.

Приготування

Лаваш досить універсальний і простий у приготуванні. Готування не займе багато часу. Товщина його зазвичай не перевищує 3-5 міліметрів, а діаметр – 0,35-0,5 метра. Вага може досягати 300 грам, довжина 100 сантиметрів, а ширина 40 сантиметрів.

Випікається в спеціальних глиняних печах, без використання жирів і масел. Однак сьогодні його можна приготувати і вдома, на сковороді або в духовці, в залежності від того, який вид лаваша вам потрібен.

Основні інгредієнти – борошно, вода і сіль, іноді також можуть використовуватися кунжутне або макові зерна.

Його можна вживати як окремо, так і з різноманітними начинками, оскільки тісто виходить досить прісним, що зручно для приготування страв кавказької кухні.

Особливістю є те, що лаваш можна зберігати досить довго в порівнянні з іншими хлібобулочними виробами. У багатьох країнах є традиція готувати його на 2-3 місяці вперед.

Після випікання коржі підвішуються для висихання і складаються стопками. Потім їх прибирають, а якщо потрібно, дістають, оббризкують теплою водою, і хліб знову стає м’яким і ніжним.

Найвідомішими видами вважаються вірменський і грузинський.

Калорійність тонкого лаваша

Вірменський лаваш, або, як його називають, тонкий, — один з найкорисніших видів лаваша. Щоб приготувати його, нам знадобиться пшеничне борошно, вода, сіль і закваска.

Іноді замість закваски використовують тісто, що залишилося з попереднього приготування. Коржик роблять дуже тонким, випікають на гарячій сковороді (краще брати з антипригарним покриттям) без додавання масла.

Через те, що тісто не піддається тривалій термічній обробці, зберігається багато корисних речовин.

Щоб на тесті не з’являлися бульбашки, на нього треба натискати дерев’яною лопаткою. Універсальний, оскільки в нього можна загорнути зелень або будь-яку іншу начинку, зробивши з нього рулет. Наприклад, у вірмен дуже популярна сирна начинка, а начинка з рису і м’яса поширена в Азербайджані, ну і, звичайно ж, не варто забувати про смачну турецьку шаурму.

Один такий лист важить приблизно 250 грам, а це означає, що калорійність листа близько 590 ккал.

Калорійність на 100 грам продукту становить 236 ккал, а це майже однаково зі звичайним хлібом. Проте лаваш містить більше корисних речовин і вітамінів, які покращують роботу травного тракту. В середньому людина вживає приблизно 60 грам лаваша, тобто 150 ккал.

Калорійність товстого лаваша

Товстий лаваш, або грузинський, за своїм виглядом і смаком може нагадати білий хліб, оскільки його роблять досить пишним. Тому часто в кавказькій кухні він повністю замінює хліб.

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

Калорійність на 100 грам продукту становить 280 ккал. Часто його використовують для приготування піци, різних сендвічів, а також для бульйону, вживаючи замість хліба.

Ширина може досягати 3 сантиметрів, а діаметр може бути дуже різним. Цей вид не рекомендується вживати в більшій кількості людям, які мають проблеми з зайвою вагою або тим, хто хоче схуднути.

Який лаваш краще?

На це питання немає точної відповіді, оскільки це справа смаку. Кожен буде стверджувати, що його блюдо корисніше і краще. І насправді, обидва види мають свої недоліки і переваги. Основна відмінність: вірменський лаваш дуже тонкий, в нього можна щось загорнути, спорудивши рулети з різними начинками. Форма може бути різноманітною — від прямокутної до круглої.

Грузинський лаваш зазвичай випікають у формі овалу або кола, він набагато пишніший, оскільки для його приготування використовують дріжджі. Відрізняється також кількість калорій на 100 грам.

У вірменському лаваші калорій менше, ніж у грузинському, хоча і не набагато; у першому до 250 ккал, у другому до 350 ккал. Але потрібно пам’ятати, що за калорійністю вірменський і грузинський коржі відрізняються, тож при складанні меню варто звертати увагу на поживну цінність цих хлібобулочних виробів.

Калорійність сирного лаваша

Лаваш з начинкою з сиру — це один з найулюбленіших і найпоширеніших перекусів в вірменській кухні. Його часто готують на сніданок. Крім сиру, у начинку можна додати зелень, наприклад, петрушку або кріп. Для приготування начинки можна використовувати будь-який сир, але найчастіше віддають перевагу «Адигейському» або моцареллі, оскільки це більш м’які сорти.

Калорійність лаваша з сиром і зеленню, обсмаженого на вершковому маслі, становить 213 ккал на 100 грам, хоча калорійність може змінюватися залежно від сорту сиру. Це відмінна легка закуска на всі випадки життя.

Дієтичний лаваш

Тонкий або грузинський лаваш вважається одним з найбільш корисних виробів. Його рекомендують навіть дієтологи, оскільки він має невисоку калорійність і не містить жодних хімічних добавок. Для його приготування не використовують жири, що дуже важливо для тих, хто дотримується правильного харчування або особливого режиму.

Незважаючи на те, що калорійність становить 270 ккал на 100 грам, листи цього продукту дуже тонкі і великі, тому в середньому використовується лише половина листа. Це означає, що середня порція в 50 грам буде містити приблизно 135 ккал, що є частиною раціону людини, що дотримується дієти.

Калорійність можна зменшити, використовуючи житнє борошно грубого помелу замість пшеничного. У цьому випадку калорійність на 100 грам буде приблизно 115 ккал, а на 50 грам — 56 ккал. Цей вид міститиме більше клітковини, що сприяє хорошому травленню.

Однак варто бути обережним, якщо ви купуєте лаваш у магазині. Деякі виробники використовують консерванти і дріжджі для продовження терміну придатності, тому уважно читайте склад.

Користь і шкода

Склад тесту досить багатий різними вітамінами, особливо, якщо його готувати з борошна грубого помелу. Лаваш містить клітковину, яка очищає організм від шлаків і токсинів, а також нормалізує роботу кишечника і стілець.

Високий вміст мінералів і вітамінів групи B, E, PP, заліза, магнію і фосфору, які покращують настрій людей і загальний стан організму, підвищуючи імунітет. Відмінним будівельним матеріалом для клітин є білки і амінокислоти, що містяться в достатній кількості, надаючи шкірі сяючий вигляд. Це борошняне виріб містить кальцій, необхідний для кісток.

В цілому, цей продукт досить корисний, проте не варто ним зловживати, як і будь-якими іншими продуктами. Шкода може виникнути лише від надмірного вживання і неправильно приготованого тіста, наприклад, з маслом. Особливо це стосується грузинського лаваша, в якому присутні дріжджі, які закисають в кишечнику і можуть викликати здуття живота.

Не варто забувати про калорійність цієї страви, хоча воно само по собі не є особливо калорійним. Однак його рідко їдять всухом’ятку, а начинки, що використовуються в його приготуванні, можуть заподіяти шкоду фігурі, якщо не знати міри.

Дієтична піца на лаваші

Любителі смачної і соковитої піци, які намагаються стежити за своєю фігурою, можуть використовувати вірменський лаваш для її приготування.

Середня калорійність цього блюда всього лише 180 ккал на 100 грам. А готувати легше, ніж піцу на дріжджах, і вона містить більше корисних компонентів.

Ця піца — хороший варіант для розширення вашого меню та ідея для прихильників правильного харчування.

Для приготування нам знадобиться:

  • Тонкий лаваш – 1 великий аркуш;
  • Куряче філе – 200 грам;
  • Тертий твердий сир – 100 грам;
  • Помідор – 1 штука;
  • Болгарський перець – 1 шт.;
  • Лук (за бажанням) – частина ¼;
  • Томатний соус (за бажанням) – 1 чайна ложка.

Приготування:

  1. Вирізаємо потрібний розмір і форму (тут можна дати волю своїй фантазії);
  2. Ставимо на деко пергаментний папір, щоб нічого не підгоріло;
  3. На пергаментний папір кладемо наш лаваш;
  4. Змащуємо лист тонким шаром томатного соусу;
  5. Викладаємо кільця болгарського перцю;
  6. Викладаємо куряче філе, спочатку дрібно нарізавши;
  7. Зверху кладемо помідори;
  8. Все посипаємо твердим сиром і спеціями;
  9. Відправляємо в духовку, розігріту до 185 градусів, на 5-6 хвилин.

Наша піца готова. Даємо їй охолонути і подаємо на стіл.

Дієтичні чіпси з тонкого лаваша

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

Коли людина дотримується певної дієти, їй завжди хочеться чогось шкідливого і дуже калорійного, однак ми не завжди можемо це собі дозволити. Навіть одна маленька чіпсінка з пакета може стати приводом для великого мук нашої совісті або ж приводом для зриву.

Однак калорійність даного продукту, зробленого в домашніх умовах, приблизно 112 ккал на 100 грам, що в п’ять разів менше чіпсів, куплених в магазині. А також у складі не містяться консерванти і хімія, які викликають розвиток ракових клітин або звикання, тому такою закускою легко можна ділитися і з дітьми. Ви легко зможете вписати його у свій раціон як легкий перекус.

Складові:

  • Тонкий лаваш – 2 листи;
  • Приправа – за смаком;
  • Сіль – за смаком;
  • Свіжа зелень – 2-3 пучка;
  • Соняшникова або оливкова олія – ​​4 ст.л.

Спосіб приготування:

  1. Включаємо духовку, щоб вона розігрілася до 210 градусів;
  2. Промиваємо і дрібно кришимо зелень і часник;
  3. Прибираємо зайву вологу і додаємо масло, сіль і спеції (збиваємо міксером чи виделкою до більш однорідної маси);
  4. Листи лаваша розрізаємо у вигляді прямокутників або квадратів;
  5. Розкладаємо на деко з перманентного паперу, попередньо змастивши листи з одного боку;
  6. Відправляємо в розігріту духовку на п’ять хвилин;

Дуже важливо не перетримати нашу закуску, оскільки вона може запросто згоріти. Чіпси повинні вийти хрусткими і дуже смачними, тому перевіряйте ступінь готовності. Після того, як вони охолонуть, їх можна подавати на стіл. Якщо їх правильно приготувати, ніхто не зможе відрізнити від покупних.

Таким чином, можна зазначити безсумнівну користь і багатофункціональність лаваша, адже з нього можна створити безліч різних страв. Приготований за правильною методикою, він дуже поживний і корисний.

Одним із незрівнянних переваг є термін зберігання коржів, вони можуть залишатися свіжими набагато довше нашого звичайного хліба (термін зберігання в сухому стані – 1 рік), який ми звикли бачити на своєму столі.

Ще одним безсумнівним плюсом є можливість вживати лаваш навіть під час найсуворіших дієт, тому що в нього не додаються жири. Він містить велику кількість вітамінів, які допомагають нашому травленню і стану шкіри. На думку дієтологів і гастроентерологів, при правильному вживанні лаваш сприяє стабілізації вуглеводного балансу організму і навіть зміцненню імунітету.

Лаваш вірменський

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

Лаваш – прісний хліб із пшеничного борошна у вигляді найтоншої коржі. Традиційні вірменські лаваші випікаються в тандирі і складаються стопками для охолодження. Підсохлі коржі можуть зберігатися дуже довго, для їх використання потрібно злегка збризнути лаваш водою і на кілька хвилин загорнути в чистий рушник.

Лаваш вірменський з повним правом претендує на звання родоначальника всіх відомих лавашів, адже навіть в Ірані, де були виявлені найдавніші рештки лаваша, коржик називали «вірменською».

Лаваш вірменський випікається круглої або прямокутної форми із закругленими кутами, розміром до 100 см в довжину і 40-50 см в ширину. Колір вірменського лаваша жовто-кремовий, іноді коричневий, з характерними бульбашками неправильної форми на обох сторонах; при натягуванні лаваш спочатку тягнеться, потім рветься. Вірменський лаваш має яскравий хлібний аромат і приємний нейтральний смак.

Калорійність лаваша вірменського

Калорійність вірменського лаваша становить 236 ккал на 100 грам продукту.

Склад і корисні властивості лаваша вірменського

У складі вірменського лаваша: борошно пшеничне, вода, сіль і закваска.

Тонкі коржі готують без додавання дріжджів, тому бродіння в шлунку не відбувається.

Вітаміни групи В, які містяться в лаваші, мають важливе значення: регулюють обмінні процеси, стимулюють процеси кровотворення, покращують стан шкіри і волосся, благотворно впливають на діяльність нервової системи. Молочнокислі бактерії, що утворюються в заквасці, стимулюють метаболізм.

Шкода лаваша вірменського

Як такого шкоди від лаваша бути не може, якщо тільки не замінювати тонкими коржиками всю їжу і не зловживати занадто калорійними добавками.

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

Вибір і зберігання лаваша вірменського

Найсмачніші та найправильніші лаваші продаються у Вірменії та в місцях, де зустрічаються автентичні вірменські продукти.

У звичайних магазинах лаваші в целофанових пакетах або вакуумних упаковках представлені досить широко, тому вибирати потрібно, виходячи зі смакових переваг.

Велика кількість тонких лавашей можна заморозити, попередньо нарізавши на різні розміри. Свіжий вірменський лаваш зберігається добу і потім засихає; його можна «реанімувати», окропивши водою.

Лаваш вірменський в кулінарії

Лаваш – самостійна страва і ідеальна «упаковка» для безлічі продуктів. У лаваш загортають сир і свіжу зелень (спробуйте сир замінити вареним яйцем), різні начинки – м’ясні, курячі, рибні, овочеві та сирні.

Національний вірменський хаш їдять, наламавши лавашем, попередньо підсушеним в духовці, використовуючи коржик замість ложок. Вірменський лаваш використовують для приготування шаурми, ачми, вертути, гарячих конвертиків з сиром та зеленню, з тонких коржів готують чебуреки і кутаб.

Лаваш подають з шашликом і запеченими овочами, в нього загортають курку-гриль.

Калорійність: лаваш тонкий. Користь і шкода лаваша

Лаваш є підсмаженою коржиком. Це борошняний виріб замінює хліб у раціоні народів Близького Сходу і Кавказу. Лаваш кардинально відрізняється від звичного нам хліба, в тому числі і за своїм складом.

Цей продукт можна назвати універсальним, оскільки його їдять не тільки окремо, але й з різноманітними начинками. Він також відрізняється від звичайного хліба своєю калорійністю. Лаваш тонкий радять навіть дієтологи.

Про корисні властивості цього виду хліба і можливу шкоду для здоров’я ви дізнаєтеся далі в статті.

Що таке лаваш і як його готують

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

Калорійність тонкого лаваша

Існують різні види лаваша, однак на прилавках супермаркетів можна зустріти лише грузинський і вірменський. Вірменський лаваш найчастіше називають тонким. Досить цікавою темою, що стосується цього продукту, є його калорійність. Лаваш тонкий, наприклад, рекомендують їсти навіть на дієтах. Крім того, він неймовірно корисний.

Калорійність лаваша вірменського тонкого вагою в 100 грамів становить близько 275 калорій. Така енергетична цінність не поступається калорійності звичайного білого хліба, якого так бояться всі, хто стежить за фігурою. Але чому ж лаваш вважають дієтичним?

Вся справа в тому, що стандартна коржик важить 250 г, але для приготування порції на одну людину береться лише її частина – 60 г. Тому і має лаваш тонкий калорійність 100-130 ккал, приблизно, – це і вся його енергетична цінність. Крім того, лаваш не містить ні краплі жиру, зокрема тваринного, що теж відповідає принципам дієтичного харчування.

Взагалі, на упаковці будь-якого продукту вказана його калорійність. Також вказують, скільки калорій містить лаваш тонкий. Калорійність у 100 грамах може налякати недосвідчену людину. Головне зрозуміти, що ви все одно не зможете з’їсти це за один раз, на відміну від звичайного білого хліба, який важить більше.

Порівняння вірменського і грузинського лаваша

На відміну від вірменського, грузинський лаваш більш калорійний. Крім того, він відрізняється і за складом, і за способом випікання, і за зовнішнім виглядом.

Грузинський лаваш виходить не тонким, а пишним, завдяки дріжджам, що входять до його складу. А термін зберігання у нього набагато менший, ніж у вірменського.

Подібність же в тому, що обидва не містять жиру. Про дріжджах ходить багато суперечок, але на даний момент дієтологи радять виключати їх з раціону. Отже, грузинський лаваш – це не дієтичний продукт.

Який лаваш – дієтичний

Тепер порівняємо енергетичну цінність двох видів лаваша більш детально.

Калорійність вірменського лаваша, як уже було згадано, становить 275 калорій. У грузинського – 290 ккал. Як бачите, калорійність лаваша тонкого демонструє не набагато меншу.

Виходячи з різниці в калорійності, можна зрозуміти, що в грузинському калорії додають дріжджі. Калорійність лаваша тонкого без дріжджів на 20 калорій менше. Хоча це і небагато, але все ж для дієтичного харчування краще вибирати продукт з меншою енергетичною цінністю.

Сирний лаваш

Лаваш з сирною начинкою – це одне з найулюбленіших і найпоширеніших закусок в вірменській кухні. Крім сиру, в начинку йде ще й зелень.

Для приготування начинки підійде будь-який сир, однак краще віддати перевагу м’яким сортам – вони менш жирні. До них відносяться сулугуні, моцарелла, а також знаменитий адигейський сир. Зелень теж підійде будь-яка, на ваш смак. Це може бути і петрушка, і кріп, і навіть щавель, але врахуйте, що він додасть закусці кислинку.

Для того щоб приготувати сирний лаваш, потрібно нарізати корж на порційні шматочки і на кожен викласти натертий на не дуже дрібній або крупній тертці сир. Все присмачити зеленню. Начинку загортають у лаваш, як в конверт.

На сковороді розтоплюють трохи вершкового масла і обсмажують конвертики хвилини 3. Стільки часу потрібно, щоб сир встиг гарненько розплавитися.

Калорійність лаваша тонкого з сиром і зеленню, обсмаженого на вершковому маслі, становить 210 калорій на 100 г.

Корисні властивості лаваша і його шкода

Склад тесту для лаваша дуже багатий на вітаміни. Лаваш містить клітковину, марганець, фосфор, цинк, мідь, залізо, магній, вітаміни В, Е, РР. Регулярне вживання цього продукту покращує травлення, нормалізує стілець, зміцнює імунітет людини. Завдяки магнію, з’їдений лаваш здатний не лише втамувати голод, а й підняти настрій, заспокоїти нерви і зняти втому.

Описані коржі мають ще одну цікаву властивість – вони регулюють баланс вуглеводів в організмі. Це борошняний виріб містить мінерали – селен і кальцій, які так необхідні кісткам. Також в ньому присутня фолієва кислота.

В цілому, цей продукт дуже корисний. Шкода здоров’ю може нанести лише надмірне його вживання і неправильно приготоване тісто. З огляду на те, що у цього мучного виробу немаленька калорійність, лаваш тонкий і товстий слід їсти в міру. Втім, це правило працює і з будь-якими іншими продуктами харчування.

Рецепт дієтичної піци і чіпсів

На дієті кожній людині хочеться смачненького ще більше, ніж при звичайному харчуванні. У хвилини слабкості, коли ви вже готові піддатися спокусі і з’їсти жирний пиріжок або пачку чіпсів, на допомогу прийдуть дієтичні рецепти звичних страв, наприклад, чіпсів і піци.

Щоб приготувати дієтичні чіпси, вам знадобляться: вірменський лаваш, оливкова олія, сушена зелень, перець, сіль.

  • Лаваш злегка змастіть оливковою олією, потім посипте спеціями і сіллю.
  • Розріжте корж на маленькі шматочки і викладіть на деко, помістіть в духову шафу.
  • Можна викласти на тарілку і готувати в мікрохвильовці протягом хвилини.
  • Після обробки в мікрохвильовій печі чіпси потрібно витягнути і дати їм підсохнути якийсь час.

Тепер про рецепт дієтичної піци. Вам знадобляться: лаваш, куряче філе, томат, солодкий перець, сир твердих сортів.

  • Застеліть деко пергаментом.
  • Викладіть лаваш.
  • На корж розкладіть нарізані овочі і куряче м’ясо.
  • Поверх усього натріть сир.
  • Запікайте в духовці 7 хв при 180 градусах.
  • Витягніть продукти з духовки.

Піца готова. Смачного!

Лаваш: вміст корисних речовин, користь і шкода, властивості

Лаваш: користь і шкода, калорійність, домашні рецепти з фото

Харчова цінність | вітаміни | Мінеральні речовини

Скільки коштує Лаваш (середня ціна за 1 шт.)?

Київ та Київська область.

30 грн.

Тонка біла прісна коржик з рум’яними підсмаженими цятками – це лаваш, який є хлібом у народів Кавказу та інших близькосхідних регіонів. Роблять лаваш з пшеничного борошна, води і солі, після чого його випікають у спеціальних печах. Калорійність лаваша дорівнює 275 калорій на 100 грамів.

Цей незвичний для багатьох з нас хліб досить унікальний продукт: всього за півгодини з сухаря він перетворюється в ніжну корж. Досить скропити лаваш водою, і борошняний виріб набуває апетитності та надзвичайної м’якости. Крім безпосереднього вживання в їжу, в цю корж прийнято загортати всілякі начинки, зокрема в Вірменії в лаваш кладуть сир з кропом.

Багато кулінарних традицій національних кухонь пов’язані з лавашем. Наприклад, ті ж вірмени здавна використовують оригінальний метод гасіння риби, загорнутої в тонкий лаваш.

В Азербайджані в нього загортають рис і подають до м’ясних страв. Крім того, вони використовують цей хліб для сервірування люля-кебабу і приготування традиційного плову.

Не можна не згадати, що в усьому світі шаурму готують саме з лавашем.

Види лаваша

Взагалі прийнято розрізняти 2 види лаваша: вірменський лаваш і грузинський, які відрізняються своїм зовнішнім виглядом. Вірменський варіант надзвичайно тонкий, з нього готують смачні рулети, а грузинський лаваш – значно більш пишний, тому він відмінно підходить для приготування різноманітних різновидів швидкої піци.

Склад лаваша

Склад лаваша досить багатий: в цьому продукті є клітковина, марганець, фосфор, цинк, мідь, магній і залізо поряд з великою кількістю вітамінів групи В, Е і РР. Тому при включенні лаваша в щоденний раціон харчування поліпшується травлення і зміцнюється імунітет.

Користь лаваша

Тим, хто просто не мислить прийому їжі без цього хліба, слід враховувати, що користь лаваша зберігається виключно в сьогоденні, правильно приготованому продукті. Заморожений хліб, який привозять з інших країн, не несе в собі такої цінності, як свіжа тонка коржик, що володіє неймовірною поживністю і цінними дієтичними властивостями.

Крім того, користь лаваша полягає в здатності регулювати рівень вуглеводного балансу в організмі людини. Це пов’язано з його складом, до якого не входять дріжджі, тому турбуватися з приводу ненависних сантиметрів на талії немає причин.

Шкода лаваша

Leave comment