Молочко лососевих риб: користь і шкода, рецепти приготування з фото

Всі ми прагнемо смачно і здорово харчуватися. Раціон повинен бути збалансованим і повноцінним, а це значить, що в ньому має бути присутня різноманітна їжа.
Ніхто не сперечатиметься з тим, що риба є одним з корисних продуктів, а особливо лососеві види, які цінуються ще більше за свої поживні якості і багатий вітамінний склад.
А ось про те, що молочко цих риб не менш корисне, ніж їх м’якоть, відомо далеко не всім, тому сьогодні ми з’ясуємо, в чому їх цінність, для кого вони корисні і як їх приготувати, щоб отримати не тільки корисне, але і дуже смачне блюдо.
Що це
Молочком називають насінники самців. На момент дозрівання вони пофарбовані в білий або молочний колір, за що і отримали свою назву.
Хімічний склад продукту
Якщо абстрагуватися від того, що це риб’яча сперма, а переключитися на те, скільки користі може принести цей продукт людському організму, то стає очевидним те, що він здатний не тільки допомогти впоратися з різними захворюваннями, але і запобігти їм.
А все це завдяки унікальному складу, оскільки в молочках присутня безліч вітамінів і мінеральних речовин. Давайте розглянемо їх більш детально.
Важливо! Молочко лососевих обов’язково повинно бути присутнім в раціоні людей зі зниженим імунітетом, захворюваннями ендокринної системи, при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту, проблеми з судинами, а також порушенні обміну речовин.
Вітаміни
У молочках містяться вітаміни групи В, а саме В1, В2, В6 і В12, які корисні для головного мозку і нервової системи, а також для шкіри, волосся і нігтів. Крім цього в продукті є досить багато вітамінів А, С, РР і Е.
Мінеральні речовини
Мінеральний склад цього продукту також дуже насичений: в ньому присутні кальцій, магній, залізо, фосфор і натрій. Все це щодня необхідно людині для гарного самопочуття.
Калорійність і харчова цінність
Крім того що молочко лососевих відрізняється хорошим вітамінно-мінеральним складом, вони ще й низькокалорійні і при цьому дуже поживні. У них міститься багато білка (12-17 г), достатня кількість жирів (1,5-2 г) і мінімальна кількість вуглеводів (0,1-0,8 г). Також до їх складу входять поліненасичені і мононенасичені кислоти.
Рекомендуємо вам почитати про корисні та шкідливі властивості таких продуктів харчування, як білий хліб, морська капуста, сочевиця, перловка, гарбуз, кукурудза, кунжутне насіння, арахісове масло, приправа карі, червона калина, селера, топінамбур, імбир.
У чому користь?
Якщо регулярно вживати молочко лососевих риб, можна оздоровити свій організм і підвищити продуктивність функціонування деяких його органів і систем.
Важливо! Молочко лососевих риб можна порівняти по користі з риб’ячим жиром, так як кількість поліненасичених кислот в 100 г продукту перевищує 10.
Цей продукт несе в собі наступну користь:
- Виступає в ролі імуномодулятора.
- Сприяє зміцненню зубів і кісток.
- Допомагає регулювати рівень цукру в крові.
- Підсилює дію деяких лікарських препаратів.
- Ефективний в боротьбі зі стресом, пригніченим станом і депресією.
- Сприяє швидкому виведенню алкоголю з організму.
- Надає захисну дію від ультрафіолетових променів.
- Допомагає нормалізувати роботу печінки.
- Сприятливо впливає на мозок, сповільнюючи відмирання його клітин.
- Допомагає контролювати кількість вісцеральних жирів.
- Застосовується для профілактики ГРВІ та простудних захворювань.
- Підвищує потенцію у чоловіків.
- Має протизапальну дію.
- Здатний поліпшити стан шкіри, при зовнішньому застосуванні має відбілюючими властивостями.
- Позитивно впливає на кровотворення.
- Збільшує витривалість до фізичних навантажень.
- Ефективний при лікуванні атеросклерозу.
Застосування в дієтичному харчуванні
Молочко лососевих риб вважається одним з найбільш дієтичних продуктів, який активно використовують в здоровому харчуванні. Він насичений вітамінами і мінералами, а найголовніше, містить мінімум калорій.
Для тих, що худнуть, спортсменів і людей, які стежать за своєю вагою і здоров’ям, – це ідеальна їжа, так як від неї швидко настає насичення, організм отримує всі необхідні корисні речовини і достатню кількість білка, щоб правильно функціонувати і не перевтомлюватися.
Чи можна
Для вживання в їжу бажано використовувати молочко лососевих, які були виловлені в відкритих водоймах. Це пов’язано з тим, що при вирощуванні на фермах є ризик того, що вони вберуть шкідливі речовини з застояної води і не тільки не принесуть користі вашому організму, але і зможуть нашкодити.
Дітям
Малюкам до 3 років цей продукт протипоказаний категорично. Потім, за умови відсутності алергії, його можна з обережністю вводити в раціон дитини.
Годуючим
Через те, що молочко є алергенним, під час грудного вигодовування небажано їх присутність в раціоні мами. Як такої заборони не існує, але щоб не ризикувати своїм здоров’ям і здоров’ям малюка, спірних продуктів краще уникати.
Вагітним
А от жінкам в «цікавому положенні» можна їсти страви з молочка лососевих, але, звичайно ж, потроху і не дуже часто. При найменших ознаках алергії або нездужання таку їжу потрібно виключити.
Правила вибору продукту
В першу чергу слід відзначити те, що купувати цей рибний продукт слід в спеціалізованих магазинах і перевірених торгових точках, тобто в тих місцях, де здійснюється контроль за якістю продукції. Переважно, щоб це були молочко з риби, виловленої в відкритих водоймах, але, на жаль, іноді навіть продавці в хороших магазинах можуть не володіти такою інформацією, тому цей момент можна опустити.
Найголовніше – це зовнішній вигляд продукту, а саме:
- колір – білий, рожевий або з червонуватим відтінком;
- консистенція – цілісні і гладкі;
- запах – рибний, без будь-яких інших неприємних шлейфів.
Важливо! Якщо молочко має кашоподібну консистенцію – купувати їх ні в якому разі не можна.
Чи можна їсти сирими?
Заборонено вживати в їжу цей продукт в сирому вигляді. Теплова обробка або засолювання необхідні в зв’язку з тим, що є ймовірність того, що в молочках можуть перебувати паразити. Тому їх рекомендується відварювати, смажити або засолювати.
Як смачно приготувати молочко: рецепт смаження
Найголовніше – добре приготувати і красиво подати молочко. У цьому випадку вони обов’язково припадуть до смаку навіть самому запеклому скептику або розпещеному гурману. Спробуйте створити власний кулінарний шедевр за наступним рецептом.
Необхідні інгредієнти
Для приготування страви вам знадобляться:
- молочко лососевих риб – 500 г;
- майонез – 1,5 ст. л;
- часник – 1 зубчик;
- сіль – 1 ч. л;
- приправа «Каррі» – 1 ч. л;
- хлібні крихти або панірувальні сухарі – 100 г;
- рослинне масло (для обсмажування) – 50 мл.
Рецепт приготування
- Для початку необхідно промити молочко під проточною водою і висушити паперовим рушником.
- Потім нарізаємо риб’ячі насінники на шматочки по 4-5 см, відставляємо в сторону і готуємо маринад.
- Для маринаду потрібно змішати майонез з натертим або віджатим через прес зубчиком часнику, сіллю і приправою «Каррі».
- Змішуємо молочко з маринадом і залишаємо на 2-2,5 години.
- Тим часом треба подрібнити хліб, для цього можна використовувати подрібнювач блендера або ж натерти його на крупній тертці.
- Після вказаного часу розігріваємо сковороду і скроплюємо її рослинним маслом.
- Кожен шматочок молочка обвалюємо в хлібних крихтах з усіх боків і викладаємо на сковороду. Смажимо 5 хвилин на середньому вогні, потім перевертаємо, накриваємо кришкою і смажимо ще 5 хвилин на повільному вогні.
- Готовність страви можна перевірити, розрізавши шматочок: в середині він повинен бути білого кольору.
- Готове молочко можна подавати з овочевим гарніром. Для страви підійдуть будь-які свіжі овочі, а також відварені брокколі або цвітна капуста, тушкована білокачанна капуста. Якщо ж ви хочете, щоб страва була більш ситним, можна подати його з відвареним рисом, картоплею та макаронами. Смачного!
Важливо! Якщо ви не їсте майонез, його можна замінити рослинним маслом з краплею оцту або лимонного соку.
Про правила зберігання
Молочко не рекомендується заморожувати. У свіжому вигляді вони можуть зберігатися 5-8 діб при температурі 0-6 °С. Маринований продукт зберігатиметься в холодильнику до 4 місяців.
Про шкоду і протипоказання
Цей продукт не має протипоказань, окрім індивідуальної нестерпності риби та морепродуктів. Якщо така їжа викликає у вас алергічні реакції, ризикувати і пробувати насінники лососевих не варто. Крім цього, варто з обережністю вживати молочко під час вагітності та краще виключити в період грудного вигодовування.
Самі по собі насінники лососевих дуже корисні. Але винятком можуть бути ті випадки, коли вони були витягнуті з риб, вирощених у забруднених водоймах, і ввібрали в себе шкідливі речовини.
На жаль, не існує методу, який допоможе визначити це на око, і залишається розраховувати тільки на добропорядність продавців та постачальників.
Якщо ви збираєтеся вводити блюдо з сім’яників лососевих у своє меню і переслідуєте мету схуднути, то віддавайте перевагу тим рецептам, в яких молочко не обсмажується в жирі, а вариться або готується на пару, так як при смаженні в рослинному маслі продукт перестає бути низькокалорійним і стає важким для шлунка.
Популярні і доступні види з сімейства лососевих
До родини лососевих входить більш ніж десяток прісноводних і анадромних риб. Їх використовують в промислових масштабах для отримання цінного м’яса та делікатесної червоної ікри. Давайте трохи докладніше зупинимося на тих видах, які найчастіше можна зустріти на прилавках наших магазинів.
Форель
Це прісноводна рибка з сімейства лососевих, вона дуже чутлива до складу води, в якій мешкає. Тому форель, як правило, живе в дуже чистих водоймах, що і обумовлює користь від дієтичного, ніжного м’яса цієї риби. Слід зазначити, що різновидів форелі досить багато, але всіх їх об’єднують високі смакові якості і користь.
Сьомга
Сьомга, або атлантичний лосось – одна з найпоширеніших риб сімейства лососевих. Вона володіє винятковими гастрономічними якостями і цінується за багатий вітамінний і мінеральний склад.
До її складу входять поліненасичені жири, завдяки яким вона в 2 рази більш поживна за будь-яку білу рибу. Молочко сьомги найлегше знайти в рибних магазинах або ж витягти їх самостійно після покупки цієї поширеної риби.
Горбуша
Найменша представниця лососевих (до 2 кг) – не така делікатесна, як сьомга і форель, але теж досить високо цінується. Поступається вона своїм родичам більш сухим м’ясом. Хоча з цим, звичайно ж, можна посперечатися, адже питання лише в тому, як правильно її приготувати.
У будь-якому випадку, це ніяк не позначається на насінниках. Молочко цієї риби буде вкрай корисним, так як вона вважає за краще жити в холодній і чистій океанічній воді. З вищесказаного можна зробити висновок, що молочко лососевих риб дуже корисне і їх, безумовно, потрібно включати в раціон.
Природно, мова не йде про те, що вживати їх потрібно щодня, але цей дуже корисний і смачний продукт здатний стати гармонійним доповненням будь-якого здорового і дієтичного харчування.
Тому настійно рекомендуємо вам спробувати приготувати лососеві насінники хоча б один раз – і цей продукт неодмінно увійде в ваше меню.
Молочко лососевих риб: користь і шкода, рецепти приготування з фото
Очищаючи свіжоспійману або щойно куплену сьомгу або лосося, багато хто, не замислюючись, викидають як непотріб риб’ячі молочко.
А тим часом наші предки дуже цінували цей природний продукт і харчувалися ним протягом століть. Вже тоді були відзначені його незвичайна поживність і корисні властивості.
Всім любителям цього делікатесу і навіть тим, хто не дуже його поважає, буде незайвим розібратися, в чому полягає користь і шкода молочка лососевих риб.
Що таке молочко
Молочко є насіннєві залози риб, які знаходяться в черевній порожнині статевозрілих самців. Назву свою вони отримали завдяки білому кольору, що нагадує колір молока. В їжу молочко вживають переважно в східноєвропейських країнах та Японії. А ось на Заході такий продукт вважається екзотикою через досить своєрідний смак.
Які молочко відносяться до лососевих
Загальновизнано найбільш поживними та корисними вважаються молочко саме риб сімейства лососевих, так як в них присутня найбільша кількість вітамінів і мікроелементів.
Риби цього сімейства можуть сильно відрізнятися за зовнішнім виглядом, ареалу проживання і способу харчування, але мають і деякі загальні риси. Більшість з них мають довге, трохи сплюснуте з боків тіло з великою округлою лускою, на якій, як правило, чітко простежується бічна лінія.
Ще одним відмітним властивістю лососевих риб є червоне м’ясо. До цього сімейства можна віднести наступних представників:
- форель;
- горбушу;
- сьомгу;
- лосося;
- нерки;
- кету;
- харіуса.
Хімічний склад лососевих молок
Молочко лососевих видів риб володіє чималою користю завдяки багатому хімічному складу. У них міститься запас вітамінів А, РР, С, Е, а також цілий перелік вітамінів групи B. У них також присутні корисні мікро- і макроелементи:
- залізо;
- калій;
- магній;
- фосфор;
- натрій;
- фолієва і аскорбінова кислоти.
Харчова цінність і калорійність молочка
Унікальність риб’ячих молочок в тому, що в них практично відсутні вуглеводи, а велика частина калорій доводиться на білкову складову. Незважаючи на те, що насінні залози риб є джерелом поліненасичених жирних кислот, жиру як такого в них дуже мало. Загальна калорійність 100 г цього продукту становить всього 95 ккал, що дозволяє зарахувати його до дієтичної їжі.
Корисні властивості молочка лососевих риб
Завдяки великій кількості різних речовин молочко будь-якої лососевої породи, будь то сьомга або кета, має колосальну користь для людини.
Вони є джерелом корисних жирних кислот Омега-3 і Омега-6, які підтримують правильне функціонування серцево-судинної системи, надають венах і капілярах еластичність і перешкоджають підвищенню рівня шкідливого холестерину.
Ці кислоти також беруть участь в роботі центральної нервової системи і благотворно впливають на роботу мозку, знижуючи ризик виникнення хвороб Альцгеймера і деменцій.
Рибні молочко також містять протаміни – особливі білкові сполуки, які мають унікальну властивість, що дозволяє продовжувати ефект різних лікарських препаратів і збільшити їх засвоюваність. Так, лікарі нерідко використовують протаміни в поєднанні з інсуліновими ін’єкціями для лікування діабету.
Оскільки молочко риб складається в основному з протеїну, у їх склад входять корисні амінокислоти, частина з яких не виробляється організмом. Численні функції цих незамінних речовин включають регуляцію роботи всіх внутрішніх систем, підвищують імунітет і нормалізують рівень глюкози в крові.
Крім того, властивості молочка лососевих риб здійснюють позитивний вплив на кровотворні процеси завдяки залізу, що міститься в них. Калій і фосфор, які входять до складу риб’ячих залоз, беруть участь у формуванні кісткової тканини, а магній і натрій сприяють очищенню печінки від шкідливих сполук і продуктів розпаду алкоголю.
Особливо відзначають користь молочка лососевих риб для жінок. Нуклеотиди, які містяться в продукті, мають противовозрастні властивості, підсилюють вироблення колагену, а також захищають шкіру від шкідливого ультрафіолетового випромінювання.
У поєднанні з корисним для епідермісу вітаміном E вони покращують стан шкіри, надають їй м’якість і здоровий колір, а волосся і нігті роблять міцними і блискучими.
Через ці особливості молочко використовують у косметології при виробництві косметичних засобів для обличчя з відбілюючими і антибактеріальними властивостями.
Доведено користь рибних молочка, зокрема, горбуші, і для чоловіків. Амінокислоти в їх складі сприяють поліпшенню потенції і підвищенню сексуального бажання. Крім цього, вони характеризуються протизапальними властивостями, а тому будуть особливо корисні людям із захворюваннями органів сечостатевої системи.
Молочко лососевих риб для схуднення
Багато людей, які прагнуть позбутися зайвих кілограмів, не додають рибні молочка до свого раціону, оскільки переконані, що користь їх не окупить шкоди, завданої фігурі. Однак ці побоювання марні. Молочко вважається низькокалорійним продуктом завдяки невеликій кількості жирів і вуглеводів і нерідко рекомендується при дієтичному харчуванні.
Крім того, у них містяться корисні вітаміни групи B, властивістю яких є регуляція метаболізму людини. З їх допомогою в тілі нормалізується обмін речовин, ефективніше виводяться шкідливі токсини, і, як наслідок, організм швидше витрачає внутрішні жирові запаси.
А, будучи чудовим джерелом протеїну, молочко лососевих риб надовго позбавляє від почуття голоду, дозволяючи обходитися без додаткових перекусів.
Чи можна молочко вагітним і годуючим жінкам
Корисні властивості молочка лососевих риб роблять цей морепродукт безпечним для жінок під час вагітності. У невеликих кількостях він принесе користь не тільки організму майбутньої матері, але і надасть позитивний ефект на розвиток плода. Так, Омега-3 кислоти візьмуть участь у формуванні нервової системи і судин зародка, кальцій вплине на міцність кісток і зубів, а магній допоможе жінці впоратися зі стресом у цей важливий період життя. Вживати молочко без шкоди для здоров’я можна і в період грудного вигодовування. Однак робити це варто тільки після консультації з лікарем, строго дотримуючись рекомендованої дози.
Молочко лососевих риб для дітей
Незважаючи на свою м’яку консистенцію і масу корисних властивостей, молочко лососевих риб погано підходить у якості першого рибного прикорму для дитини.
Розвивається травній системі немовляти буде непросто впоратися з такою поживною їжею, тому батькам слід почекати з введенням молочка лососевих у раціон дитини до 2,5 – 3 років. Після досягнення цього віку можна спробувати додати в меню невелику кількість молочка, попередньо порадившись з педіатром.
Після першого прийому нового морепродукту варто почекати 24 години, щоб визначити, чи немає у дитини симптомів алергії. Якщо таких не спостерігається, можна поступово збільшувати дозування.
Що стосується дітей трохи постарше, то для них молочко лосося не несе шкоди, а навпаки, підходить лише на користь. Зростаючі організми потребують білкової їжі для нормального розвитку м’язів і кісток, а магній і фосфор будуть необхідні школярам і дошкільнятам для посилення мозкової активності і підвищення концентрації уваги.
Чи їдять сирі молочко
Хоча сирі риб’ячі молочка приносять не менше користі, ніж приготовані, вживати їх без попередньої обробки небажано, оскільки існує небезпека зараження шкідливими паразитами, які можуть бути в рибі.
Щоб уникнути шкоди здоров’ю, найкраще перед додаванням у страви посмажити або відварити молочко протягом 20 хвилин.
На щастя, існує маса смачних і корисних рецептів, де в якості інгредієнтів використовуються молочко лососевих риб у готовому вигляді.
Як смачно приготувати молочко лососевих риб
Для недосвідченого кулінара рибні молочка можуть здатися досить специфічним продуктом для приготування, але насправді з них виходить безліч різноманітних страв, які поєднують у собі користь і чудові смакові властивості. Молочко входять до складу корисних і легких салатів, юшки, паштетів і можуть доповнити другі страви, наприклад, омлет. Їх додають у фарш для котлет або роблять начинку для пирогів.
Чим корисний хром і в яких продуктах він міститься
Молочко смажене в паніровці
Не меншою користю володіє і смажене молочко лососевих риб. Ця страва добре втамовує апетит і може подаватися як з гарніром, так і без нього. Для його приготування знадобляться:
- молочко лососевих риб 500 г;
- яйце куряче 2 шт.;
- борошно 4 ст. л.;
- мінеральна вода з газом 30 мл;
- соєвий соус 4 ст. л.;
- рослинне масло 2 ст. л.;
- сіль і перець – за смаком.
Приготування:
- Заморожені рибні молочка попередньо розморожують, ретельно промивають проточною водою і нарізають великими шматками.
- У глибоку ємність викладають молочко, додають соєвий соус і спеції. Залишають маринуватися 30 хв.
- Яйця збивають з борошном і мінеральною водою до консистенції рідкого однорідного тесту.
- Замариновані молочко умочують в кляр і викладають у розігрітий сотейник або сковорідку з рослинним маслом.
- Обсмажують з обох сторін протягом 8 – 10 хвилин до появи рум’яної скоринки.
- Подають в холодному або гарячому вигляді з гарніром або як самостійну страву.
Важливо! Смажені молочка в поєднанні з великою кількістю масла можуть заподіяти шкоду людям з ожирінням і проблемами шлунково-кишкового тракту. В якості альтернативи можна приготувати морепродукт на пару або замінити соняшникову олію натуральним фруктовим оцтом.
Молочко тушковані зі сметаною
Риб’ячі молочка послужать корисною і поживною закускою, якщо згасити їх зі сметаною. Для цієї страви будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Молочко лососеві 500 г;
- Сметана 100 г;
- Цибуля ріпчаста 1 шт.;
- Цибуля зелена 1 пучок;
- Сіль за смаком.
Приготування:
- Дрібно нарізану ріпчасту цибулю обсмажують на розігрітій сковороді з рослинним маслом, поки він не стане золотистого кольору.
- Молочко нарізають на невеликі шматки і додають до цибулі.
- Обсмажують на слабкому вогні близько 10 хвилин, регулярно помішуючи.
- Заправляють сметаною і спеціями. Накривають кришкою сковороду і дають згасити 15 – 20 хвилин.
- Готову страву посипають зеленню. Подають гарячим.
Шкода лососевих молок і протипоказання
При всій своїй користі, риб’ячі молочка можуть завдати шкоди при певних станах здоров’я. Так, залози лососевих риб протипоказані людям:
- з індивідуальною непереносимістю;
- алергічними реакціями на морепродукти;
- порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту.
Але люди, які не страждають цими захворюваннями, можуть без побоювань вживати корисний продукт.
Як вибрати молочко
Щоб молочко риб принесли для здоров’я лише користь, а можливу шкоду був зведений до мінімуму, важливо навчитися правильно вибирати продукт. Наступні рекомендації допоможуть придбати корисний і якісний товар:
- Оскільки риба має властивість накопичувати в тілі шкідливі сполуки, необхідно вибирати молочко тільки у сумлінних постачальників або в магазинах, де продукція проходить контроль якості. Ненадійні рибоводи нерідко вирощують промислові види в забрудненій воді, через що в філе осідають важкі метали та інші речовини, що роблять шкідливий вплив на людину.
- Багато що про якість молочка скаже їх зовнішній вигляд. Вони повинні бути щільні і гладкі на дотик. Колір може варіюватися від молочно-білого у зрілих особин до рожевих у молодих. Якщо поверхня молочка пухка і має різкий неприємний запах, такий товар краще не купувати: нічого, крім шкоди, він не принесе.
Як зберігати молочко
Зберігати молочко лососевих риб рекомендується в свіжому або замороженому вигляді для збереження корисних властивостей продукту. Свіжі молочко слід вжити протягом 8 діб з моменту покупки, якщо воно зберігалося при температурі не вище 5 °C. Термін зберігання заморожених або маринованих риб’ячих залоз становить від 3 до 4 місяців при тому ж температурному діапазоні.
Важливо! Розморожене молочко не можна піддавати повторному заморожуванню, щоб уникнути появи в них шкідливих мікроорганізмів.
Висновок
Вивчивши уважно питання, в чому ж полягає користь і шкода молочка лососевих риб, можна зробити висновок, що їх корисні властивості переважують гіпотетичний шкідливий вплив. Вибираючи якісні молочко і дотримуючись дозування, можна без побоювання насолоджуватися стравами з цим незвичайним морепродуктом.
Чи була Вам дана стаття корисною?
Молочко лососевих риб: корисні властивості і шкода
Молочко – це насінники (сперма) риб, які отримали своє найменування завдяки своєму молочно-білому кольору. Найбільшою популярністю цей продукт користується в Японії і Україні.
І, тим не менш, слід зазначити, що в Україні рибні молочко вважаються їжею «на любителя». Відмова від нього може означати що завгодно: незадоволення смаковими якостями, гидливість або невміння правильно приготувати.
Можливо, в деяких випадках люди не використовують в їжу цей продукт тільки тому, що не інформовані, чого більше від його вживання в їжу: шкоди або користі? Ті ж самі сумніви стосуються і сім’яників лососевих риб.
Склад і калорійність
Одними з численних мешканців Тихого і Атлантичного океанів, а також прісних водойм Північної півкулі є риба сімейства лососевих:
- Сьомга.
- Горбуша.
- Кета.
- Нерка.
- Кижуч.
- Чавича.
- Кумжа.
- Сиг.
- Нельма.
- Таймень.
- Льонок.
- Омуль.
- Голець.
- Харіус.
- Форель.
- Ишхан.
З великого списку різних видів найпоширенішими є збірні назви – форель і лосось.
Насінники сімейства лососевих містять цілий ряд вітамінів і мінералів:
- Вітаміни: В1, В2, В6, В12, С, Е, РР.
- Білки.
- Жири.
- Вуглеводи.
- Протаміни.
- Нуклеотиди.
- Амінокислоти.
- Поліненасичені жирні кислоти (в т.ч. Омега-3).
- Калій.
- Кальцій.
- Фосфор.
- Магній.
- Залізо.
- Натрій.
Калорійність продукту коливається від 90 до 100 Ккал на 100 г продукту. А за своїм живильним складом вони прирівнюються до риб’ячого жиру.
Корисні якості продукту
Завдяки насиченому складу, що складається суцільно з корисних компонентів, насінники лососевих риб забезпечують нормальну роботу внутрішніх органів і систем організму.
Продукт просто необхідно включати в меню не тільки для того, щоб урізноманітнити повсякденний раціон. Достатньою підставою для цього є сприятливий вплив на здоров’я людини:
- Регенерує клітини печінки і покращує її функції.
- Виводить з організму токсини, в т.ч. і солі важких металів.
- Захищає від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання.
- Перешкоджає старінню і руйнуванню тканин мозку.
- Підвищує фізичну активність і витривалість.
- Перешкоджає утворенню вісцеральних жирів.
- Регулює гіперглікемічний індекс крові.
- Захищає і укріплює центральну нервову систему.
- Зміцнює імунну систему.
- Виводить з організму радіонукліди.
- Зміцнює кісткові тканини.
- Сприяє поліпшенню складу крові і утворення кров’яних тілець.
- Перешкоджає розвитку атеросклерозу.
- Знижує ймовірність серцево-судинних захворювань (інфаркт, інсульт).
- Має яскраво виражену протизапальну дію.
- Допомагає підвищити опірність організму захворюванням на ГРВІ (синусити, риніти).
- Підвищує потенцію (у чоловіків).
- Надає омолоджуючий ефект на шкірні покриви.
- Прискорює обмін речовин.
Збагачені вітамінами і мінералами молочко лососевих риб ідеально підходять для дієтичного та спортивного харчування. Цьому сприяє і досить невисока калорійність продукту.
Іншим призначенням рибних насінників є косметологія. Екстракти цього продукту, додані в косметичні засоби для обличчя, не тільки розгладжують шкіру, роблять її шовковистою, а й відбілюють.
Компоненти, додані в шампуні, бальзами та маски для волосся, полегшують догляд за ними. Одночасно зміцнюють коріння волосся, додають волоссю силу і блиск. Регенерують клітини епітеліального шкірного покриву голови і перешкоджають себореї.
Використання насінників червоної риби в кулінарії
Рибний продукт, який з великою натяжкою можна назвати популярним, проте має безліч способів приготування. Його використовують для приготування рибних супів, гарячих і холодних закусок, салатів і омлетів.
Молочко з просоленій риби є готовою до вживання їжею. Їх можна їсти з відвареною картоплею, салатним луком і зеленню. Або використовувати для приготування ситних бутербродів.
Хорошим поєднанням для бутерброда буде житній хліб (або тост), шматочок молочка, свіжий огірок, кільця салатного лука і зелень. Ця страва з невисокою калорійністю вгамує почуття голоду і наситить енергією.
Для того, щоб з рибних сім’яників приготувати смачне і ситне дієтичне блюдо, цілком підійде рецепт збірного салату.
Салат «Рибний вишукування»
Складові:
- Молочко – 500 г.
- Картопля – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Огірок маринований або солоний – 2 шт.
- Лук ялтинський (або інший салатний) – 2 шт.
- Майонез або нежирна сметана для заправки – 3 ст. л.
- Сіль, чорний мелений перець і зелень – за смаком.
Приготування:
Для початку необхідно відварити насінники в підсоленій воді протягом 5-7 хвилин. Картоплю і моркву відварити в окремому посуді. Поки варені продукти остигають, потрібно очистити цибулю, перебрати і вимити зелень.
Остиглі овочі та молоко порізати середнім кубиком і викласти в салатник. Туди ж додати нарізаний півкільцями салатний цибулю і огірки, нарізані кубиками. Всі інгредієнти посолити і поперчити за смаком. Заправити салат легким (салатним) майонезом або знежиреною сметаною. Зверху все рясно посипати дрібно нарізаною зеленню.
Насінники червоної риби практично не мають протипоказань. Невеликі обмеження все-таки існують, і приводом для них може стати:
- Алергічна реакція на продукт.
- Ожиріння або надмірна вага.
Правильно приготовлений продукт показаний до вживання всім віковим категоріям, в тому числі: дітям і вагітним жінкам. Денна норма споживання для дорослої людини не повинна перевищувати 150 г.
Висновок
Будь-який продукт, навіть дуже корисний, не можна вживати надміру. У разі, якщо включення в раціон рибних молочка викликає побічні ефекти, такі як дискомфорт в області шлунково-кишкового тракту, нудота або діарея, найкраще виключити їх з меню.
Щоб розвіяти сумніви: вибирати цей продукт чи ні, краще звернутися за консультацією до досвідченого дієтолога.
Молочко лососевих риб: рецепти приготування, користь і шкода, як приготувати на сковороді
Мало хто господині знають, що з молочка лососевих риб можна приготувати смачні і приголомшливі страви, ніжні та ароматні.
Даний продукт можна варити, запікати, смажити, а також використовувати як самостійне блюдо або в вигляді гарніру для котлет або салату, що додасть страві ніжний і насичений смак. Молочко лососевих риб не потребує додаткової обробки: все, що вам потрібно, це промити їх і відразу ж почати приготування.
Навіть ті, кого не приваблює зовнішній вигляд продукту, оцінять відмінний смак і аромат страви. Якщо не вірите, приєднуйтесь до мене, і побачите все на власні очі!
Чим корисні молочко
Користь і шкода молочка лососевих риб доведені вченими. Вони стимулюють процеси кровотворення завдяки вмісту натрієвої солі, підвищують захист організму від зовнішніх факторів. У складі всього 10% жирів, але всі вони високоцінні Омега-3. Молока осетрових риб і лосося регенерують ланцюжки нуклеотидів, що сприяє антивіковому та лікувально-профілактичному ефекту.
Гліцин покращує роботу мозку, усуває ризики нервозності та порушень у системі кровообігу. У 100 г продукту 90% вітаміну В12. У чоловіків підвищується потенція, а у жінок активізується вироблення колагену. Калорійність молочка приблизно однакова і становить 90-100 ккал, 16 г білків, 3 г жирів і не містить вуглеводів.
Рецепт приготування паштету з молочка лососевих риб
Час приготування: 25-35 хвилин. Калорійність (на 100 г): 133-139 ккал. Кількість порцій: від 6 до 10.
Кухонне приладдя: каструля невеликого розміру; керамічний довгий ніж; сковорода великого діаметра, бажано з протипригарним покриттям; дерев’яна обробна дошка; кухонні ваги і мірний стакан; дерев’яна лопатка з тонким краєм; паперовий рушник; блендер.
Складові
молочко з лососевих риб | 800-900 г |
добірне куряче яйце | 1 шт. |
ріпчаста цибуля невеликого розміру | 1 шт. |
рафінована рослинна олія | 10-15 мл |
кухонна сіль | за смаком |
подрібнений чорний перець або суміш перців | за смаком |
вершкове масло (жирністю 72%) | 40-50 г |
Покрокове приготування
Підготуємо інгредієнти
- Заливаємо воду в каструлю і варимо в ній куряче яйце до готовності. Після виймаємо його з води і очищаємо від шкаралупи. Видаляємо лушпиння з цибулини, миємо її і нарізаємо маленькими квадратиками.
- Сковороду ставимо на середній вогонь і вливаємо в неї рослинне масло.
- Викладаємо подрібнену цибулю на розпечене масло і обсмажуємо її до прозорості.
- Молочко в кількості 800-900 г гарненько промиваємо і обтираємо паперовим рушником. Додаємо в сковороду підготовлене молочко і продовжуємо обсмажувати інгредієнти.
- Солимо і перчимо масу відповідно до ваших смакових уподобань, добре все перемішуємо. Тушкуємо отриману суміш до готовності під закритою кришкою приблизно 10-15 хвилин, періодично перемішуючи масу.
Приготуємо паштет
- У чашу блендера викладаємо варене яйце, 40-50 г вершкового масла. Туди ж перекладаємо обсмажене молочко з цибулею. Включаємо блендер і подрібнюємо масу до отримання однорідної консистенції.
- Пробуємо паштет на сіль, при необхідності додаємо ще, знову перемішуємо масу блендером. Перекладаємо готове ласощі в невелику глибоку посудину і подаємо на стіл.
Відео рецепта паштету з молочка лососевих риб
Пропоную переглянути нижче наведений відеоматеріал, який є покроковою інструкцією приготування смачного та ніжного паштету.
На сковороді
За бажанням, з поверхні молочка можна зняти плівки, але найчастіше молочко готують цілком. Складові рецепту: 300 г субпродуктів, яйце, 2 ст. л. дрібних панірувальних сухарів, щіпка солі і рибних приправ.
Покроковий рецепт приготування. Приправити молочко дрібною сіллю і спеціями. Кожен шматочок занурити в збите виделкою яйце, панірувальні сухарі, а потім підсмажити в гарячому маслі до золотистого кольору. Подати можна з вершковим або томатним соусом, а також з гарніром з картоплі.
Скибочки вийдуть соковитими всередині і хрусткими зовні при смаженні в клярі.
Кулінарні рекомендації
- При виборі головного інгредієнта слід знати деякі правила. По-перше, зверніть увагу на колір: свіжі молочка мають рожево-білий відтінок, сірий колір говорить про те, що продукт уже не придатний до вживання. По-друге, інгредієнт повинен мати гладку, рівну поверхню без пошкоджень.
- Приступати до готування потрібно відразу після придбання молочка, оскільки вони швидко втрачають свіжість. Не рекомендую купувати заморожені інгредієнти, оскільки вони, швидше за все, вже втратили свої корисні властивості.
- При обсмажуванні виробів на сковороді рекомендую змішувати борошно і манку для панірування в однакових пропорціях – тоді страва вийде більш ніжною. Тим, хто любить хрустку скоринку, раджу обвалювати заготовки в суміші панірувальних сухарів і тертого сиру.
- Молочко лососевих риб можна легко приготувати в мультиварці за будь-яким з наведених вище рецептів. Для смаження молочка в клярі використовуйте програму «Обсмажування», а для приготування запіканки – режим «Гасіння» або «Випічка».
В духовці
Текстура молочка залишається ніжною, а смак – підкреслено делікатним. Необхідний перелік продуктів: 400 г молочка, 3 картоплини, соковита морква і цибулина, 3 помідори, сіль і свіжомеленого перцю – по щіпці, 2 ст. л. олії, 2 ст. л. майонезу, пучок кропу.
Рецепт приготування страви покроково. Промиваємо молочко і ділимо його на шматочки. Картоплю подрібнюємо тонкою соломкою, помідори – кружальцями, а моркву натираємо.
У промаслену форму викладаємо картоплю, на неї кладемо цибулю і приправляємо спеціями. Розкладаємо шматочки молока, помідорів та моркви. Блюдо за смаком приправляємо, посипаємо нарубаною зеленню і покриваємо майонезною сіточкою.
Запікаємо півгодини при температурі 180 градусів. Подаємо молочко з овочевою піджаркою в гарячому вигляді.
Користь і шкода кокосового молока для організму людини.
Рекомендовані рецепти приготування рибних страв
- Хочете побалувати рідних смачною і ароматною стравою? Приготуйте скумбрію з картоплею в духовці! Ніжні шматочки риби і хрустка скоринка картоплі обов’язково будуть оцінені по достоїнству.
- Настільки ж смачною і апетитною виходить щука в духовці. Це частування має незвичайний аромат і апетитний, багатий вигляд, який не дозволить страві загубитися серед найвишуканіших кулінарних шедеврів.
- Новачкам в кулінарії непогано б ознайомитися з основними правилами приготування риби з картоплею в духовці, а також навчитися готувати корисне і поживне блюдо – рибу з морквою і цибулею в духовці.
- Дуже примхливою і складною в приготуванні вважається риба макрурус. Однак, дотримуючись порад досвідчених кулінарів, ви зможете приготувати чудове блюдо з неймовірним смаком і божественним ароматом, яке, без сумніву, сподобається вашій родині.
Сподіваюсь, що я вас заінтригувала, і ви обов’язково зважитеся спробувати приготувати закуски за будь-яким з перерахованих вище рецептів.
Не забудьте пізніше поділитися враженнями. Якщо ви знаєте інші рецепти приготування страв з молочка, обов’язково поділіться ними зі мною. Я заздалегідь дякую вам за нову інформацію. Насолоджуйтесь і отримуйте щире задоволення та похвали за ваші старання! Смачного!
В мультиварці зі сметаною
Молочко з додаванням сметани та сиру стає схожим на класичний французький жульєн. Складові компоненти: 500 г основного продукту, велика цибулина, скибочка 60 г українського сиру, 100 г (1/2 пачки) масла, рибна приправа – 1 ч. л., сіль – за смаком, 250 мл сметани.
Готувати блюдо потрібно за планом: Вимиті молочко лососевих риб нарізати кубиками. Лук пасерувати на режимі «Жарка» в мультиварці до золотистого кольору на олії, відправити до нього молочко зі спеціями і протушкувати 10 хвилин. Викласти сметану і протушкувати на режимі «Гасіння» 20 хвилин під закритою кришкою. Готове частування подати з присипкою з тертого сиру на нарубаній зелені.
Цікаво! Сметану можна замінити грецьким йогуртом або вершками.
Рецепт приготування молочка лососевих риб в духовці
Час приготування: 45-55 хвилин. Калорійність (на 100 г): 137-139 ккал. Кількість порцій: 6-9. Кухонні приналежності: прямокутна форма для випічки; керамічний довгий ніж; кухонні ваги і мірна чаша; дерев’яна обробна дошка; терка з великими зубцями.
Складові
Молочко з лососевих риб | 800-900 г |
Сметана (жирністю не менше 15%) | 400-450 мл |
Гірчиця | 20-30 г |
Ріпчаста цибуля невеликого розміру | 1 шт. |
Кухонна сіль | За смаком |
Зелень петрушки і кропу | По 2 гілочки |
Суміш перців | За смаком |
Базилік | 1 щіпка |
Зіра | 1 щіпка |
Вершкове масло | 20-30 г |
Сир твердих сортів | 40-60 г |
Покрокове приготування
Підготуємо інгредієнти
- Молочко в кількості 800-900 г ретельно промиваємо проточною водою і обрізаємо непотрібні елементи. Солимо і перчимо підготовлений продукт залежно від особистих смакових переваг.
- Додаємо туди ж щіпку базиліка і дрібку зіри, щоб страва мала більш насичений аромат. Тщательно перемішуємо молочко, рівномірно розподіляючи прянощі. Очищаємо цибулину від лушпиння, промиваємо її і нарізаємо тонкими півкільцями.
Приготуємо соус
- В окремій мисці змішуємо 400-450 мл сметани і 20-30 г гірчиці.
- Додаємо туди ж щіпку солі і трохи суміші перців, після чого ретельно перемішуємо масу до отримання однорідної консистенції. Гарненько промиваємо по 2 гілочки петрушки і кропу, злегка просушуємо їх, після чого дрібно рубаємо. Відправляємо подрібнену зелень в підготовлений соус і перемішуємо.
Приготуємо виріб
- Форму для випічки рясно змащуємо 20-30 г вершкового масла. Підготовлені молочко щільно викладаємо на дно форми.
- Поверх них рівномірно розподіляємо нарізану цибулю. Заливаємо заготовку приготованим соусом. Зверху посипаємо виріб 40-60 г твердого сиру, попередньо подрібненого на крупній тертці.
- Відправляємо блюдо в розпечену духовку до температури 200-210 градусів. Запікаємо приблизно півгодини. Готову запіканку нарізаємо на порційні шматочки.
Відео рецепта запечених молочок лососевих риб
Подивіться запропонований нижче відеоматеріал, і приготування такого смачного страви в духовці для вас вже ніколи не стане проблемою.
Террін
Ніжне рибне суфле з молочка осетра гідно подачі до святкового столу. Важливо не перестаратися з приправами, щоб підкреслити, а не перебити смак риби.
Складові для готування: філе тріски – 200 г, молочко – 200 г, нежирні 10%-і вершки – 50 мл, скибочка 50 г сиру, крупа манна – 2 ст. л., яйце, цибулина, зубчик часнику, зерниста гірчиця – 1 ст. л.
По щіпці мелкоперемолотої солі, перетертого перцю і нарізаної зелені.
Террін необхідно готувати за технологією. Рибну м’якоть нарізати шматочками і перетворити в однорідну масу разом з часником і цибулею за допомогою блендера. Ввести в суміш вершки, яйце, зернисту гірчицю і порошковий перець. Всі компоненти збити до консистенції пишного суфле. Всипати манку і перемішати. Додати нарізані шматочками молочко з зеленню і вимішати террин.
У промаслений форму перемістити заготівлю і встановити на ємність з водою, щоб створити ефект парової лазні. Поверхня заготовки присипати сирною стружкою і запекти частування 45 хвилин при 180 градусах.
М’який террин з рум’яною скоринкою слід подати в злегка остудженому вигляді зі склянкою томатного соку і скибочкою хрусткого хліба.
Шедеври рибного меню
Сервіровка різдвяного столу стане набагато багатше, якщо внести в меню різноманітність, приготувавши деякі з нижчеперелічених рибних страв:
- Поцікавтеся рецептом скумбрії з картоплею в духовці;
- Пропоную велику добірку рецептів приготування щуки в духовці;
- Будь-яка запечена риба з картоплею може стати як повсякденним, так і святковим блюдом;
- Поцікавтеся, що за «звір» – риба макрурус;
- Цікаві нетрудомісткі і прості рецепти на кожен день.
Якими рибними стравами ви плануєте накривати святковий стіл?
Молочко лососевих риб: користь і шкода, застосування
Молочко лососевих риб (кети, горбуші) їдять не скрізь. Популярні вони в Україні і Японії, але для європейської людини така їжа нагадує філіппінське БАЛЮТА або перуанських смажених морських свинок.
Тим часом люди їдять молочко більше 800 років. Не відстають від них і дикі хижаки: коли ведмедю вдається зловити лосося, насамперед він з’їдає ікру або молоки – найпоживніші частини риби.
Ось що говорив відомий середньовічний лікар Адмірдовлат Амасиаци: “Були і такі ліки, про користь яких люди дізналися від звірів, побачивши, як вони їх застосовують. А їх навчив цьому Творець.”
Можливо, нам слід взяти приклад з ведмедів і занести лососеві молочко в число улюблених делікатесів?
Склад і калорійність
Калорійність однієї стандартної порції молочка – 90-100 ккал. Подібно риб’ячому жиру, в цьому продукті багато поліненасичених жирних кислот: більше 10% на кожні 100 г.
Протаміни (низькомолекулярні білки, що містяться в сперматозоїдах) підсилюють дію деяких медикаментів, корисні при цукровому діабеті.
Амінокислота гліцин у складі молочка покращує діяльність клітин мозку.
Продукт багатий на вітаміни групи B, особливо хочеться відзначити високу концентрацію кобаламіну (B12): 27 мкг на стограмову порцію, що становить 90% добової норми для дорослої людини.
Мінеральний профіль включає:
- Кальцій;
- Натрій;
- Фосфор;
- Магній;
- Залізо.
Корисні властивості і перспективи
Останні наукові дослідження довели, що молочко лососевих риб (зокрема – кети) володіє сильним антивіковим ефектом. Секрет – у високій якості містяться в продукті нуклеотидів.
Дослідники виявили, що організм людини використовує ці послідовності для синтезу нових і заміни пошкоджених ДНК-ланцюжків.
Інші корисні властивості:
- Покращують функції печінки;
- Прискорюють метаболізм алкоголю;
- Захищають від UV-випромінювання;
- Уповільнюють старіння мозку;
- Підвищують витривалість;
- Контролюють кількість вісцерального жиру;
- Регулюють рівень цукру в крові;
- Захищають клітини тіла від гамма-променів;
- Надають антистресову дію;
- Діють як імуномодулятор;
- Зміцнюють кістки і зуби;
- Сприяють кровотворенню;
- Корисні при атеросклерозі;
- Знижують ризик інфаркту та інсульту;
- Надають сильну протизапальну дію;
- Купірують симптоми риніту, синуситу та ГРВІ;
- Підвищують потенцію у чоловіків;
- Покращують стан шкіри, виявляють помітний відбілюючий ефект при місцевому застосуванні.
Популярність порівняно нового для України продукту після серії досліджень досягла вражаючих висот.
Починалося з косметичних екстрактів, а закінчилося повноцінними харчовими добавками, при виробництві яких використовують складні багатоступінчасті технології (ферментацію, сушку, виморожування та ін.). Про їх користь сьогодні розповідають усі закордонні ЗМІ.
Але і про шкіру забувати не будемо: при регулярному застосуванні косметики, що містить екстракт риб’ячих молочка, стануть помітні відбілюючий і розгладжуючий ефекти. Справа в тому, що продукт містить поліаміни, які покращують клітинний метаболізм і стимулюють вироблення колагену.
Незаперечна користь молочка лососевих риб і для волосся. При регулярному застосуванні шампунів і масок прискорюється ріст волосся.
Важливий момент: продукт не впливає на рівень сечової кислоти в організмі.
Наскільки перебільшень шкода
- За умови, що лосось був виловлений в чистій воді, в молочках, як правило, не виявляється шкідливих речовин і канцерогенів. Селянська риба не відрізняється високою якістю, тому її молочко краще в їжу не використовувати, оскільки вони легко вбирають шкідливі речовини.
- Якщо ви страждаєте від алергії на будь-які морепродукти, вживання молочка може завдати серйозної шкоди здоров’ю. Взагалі, людям, що страждають від харчової непереносимості, настійно рекомендується коригувати свій раціон під наглядом лікаря.
- Препарат протипоказаний при ожирінні і порушенні обміну речовин. Особливо шкідливі молочко, приготоване у великій кількості масла: крім зайвої калорійності ви можете завдати шкоди своєму організму ударною порцією канцерогенів.
Інших протипоказань до вживання на даний момент фахівці не виявили. Навіть вагітним жінкам можна вживати в їжу молочко лососевих риб в невеликій кількості. Не забороняється їсти ці специфічні дари моря і годуючим мамам.
Але в раціоні маленьких дітей присутність такого продукту небажано. Відкладіть знайомство дитини з молочком лососевих риб як мінімум до трьох років, навіть якщо ви їх дуже любите.
Дієтологи наголошують: максимальна денна норма для дорослої людини складає 100-150 г – не більше.
Коротка кулінарна довідка
Навіть якщо раніше ви не вірили в користь молочка лососевих риб і не розглядали їх вживання в їжу, ніколи не пізно. Тим більше їх приготування не зажадає від вас позамежних кулінарних навичок. Продукт можна відварювати, засолювати або смажити.
Популярна закуска – молочко, приготоване в яєчному клярі. Але вводити її в раціон на постійній основі не поспішайте: занадто велике навантаження на організм. В якості начинки добре підходять для пирогів. Покращують смак юшки і рибного паштету. Гурмани зможуть по достоїнству оцінити салати і омлети з вареними молоками.
Користь лососевих молок вже зараз не викликає сумнівів, але багато аспектів ще вимагають наукових досліджень. Можливо, в найближчому майбутньому ми дізнаємося нові факти про це дивовижне джерело жирних кислот, поліамінів і протамінів.