Молочна сироватка: користь і шкода, властивості, дози прийому, рецепти, відгуки

- Дезінфікує шкіру, рекомендується для дам, які часто роблять макіяж.
Курс догляду може становити від 7 до 14 днів. Якщо довіри до магазинної сироватці немає, її можна зробити з домашнього молока самостійно.
- Можна окислити молоко, кинувши туди шматочок чорного хліба, а можна заморозити кефір (при розморожуванні сироватка почне стікати в судно).
- Що можна зробити з сироватки:
- Розпарювальні компреси – пом’якшують шкіру, позбавляють від запалення і мікротріщин.
- Засіб для вмивання.
- Лід з сироватки – позбавить від жирного «світіння» шкіри.
Допоможе позбутися від прищів і вугрів маска з сироватки і вівсянки. Необхідно подрібнити чайну ложку вівсянки, а потім змішати її з двома столовими ложками сироватки, додатково можна додати трохи меленої кави. Масу масажними рухами наносять на обличчя, після чого змивають теплою водою.
Висновок
Більшість жінок, які встигли оцінити бабусині поради щодо використання молочних продуктів в косметології і вживанні, говорять про позитивні зміни.
Сироватка відмінно позначається при регулярному ранковому вживанні на стані нігтів і волосся. Більш того, сироватка позитивно позначається на стільці дітей і дорослих, особливо, коли з-за стресу часто виникають проблеми з запором.
Відгуки про молочну сироватку свідчать про її нешкідливість. Вона добре підходить для заміщення іншої молочки в період схуднення.
Головна особливість цього цінного продукту полягає в економії коштів. Щоб приготувати смачні млинці або оладки зовсім не обов’язково купувати дороге молоко, вартість пакета сироватки ледь доходить до 15 гривень.
Молочна сироватка – користь чи шкода
Тема сьогоднішньої розмови – молочна сироватка – користь і шкода для організму людини, дози прийому, як вживати. У процесі переробки молока залишається жовтувата каламутна рідина – сироватка. Я в магазинах і на ринку бачила, що продають сироватку, але як її використовувати ніколи не цікавилася. Минулого разу я ділилася своїм досвідом приготування сиру в домашніх умовах, і тепер, крім сиру, у мене в достатній кількості є ще й сироватка. Тому я вирішила вивчити питання користі і застосування цього продукту.
Молочна сироватка – хімічний склад і харчова цінність
- Щоб зрозуміти, корисний це продукт для нашого організму, треба дізнатися її вітамінно-мінеральний склад.
- Вітамінний склад – вітаміни групи B, вітаміни C, E, PP, H, холін
Мінеральний склад – калій, кальцій, магній, натрій, сірка, фосфор, хлор, залізо, цинк, йод, мідь, молібден, кобальт.
Інші корисні речовини – молочна, лимонна, нуклеїнова, оцтова, мурашина, пропіонова, масляна кислоти, в малих дозах азот, кисень, вуглекислий газ.
Молочна сироватка – користь для організму людини
Вивчивши хімічний склад сироватки, питання – користь чи шкода – відпадає сам собою. Виявляється, що при приготуванні сиру не всі корисні речовини вона йому віддає, залишає і собі, а значить, просто виливати в раковину такий цінний продукт недоцільно.
Треба просто знати, як вживати сироватку, але для початку з’ясуємо яку користь вона дасть нашому організму. Про користь сироватки знали з давніх років і «відхідним» продуктом її не вважали. Ще в Стародавній Греції сироватку застосовували як загальнозміцнюючий засіб, а так само її використовували при проблемах з кишечником, отруєннях.
- Багатий вітамінний склад цього молочного продукту сприяє зміцненню імунітету і рекомендується до вживання особливо в холодну пору року, коли недолік вітамінів відчувається більш гостро. Це буде відмінним профілактичним засобом від вірусних та простудних захворювань.
Доза прийому: щодня приймати 1 стакан сироватки, можна в один раз вранці, можна розділити на 2 – 3 прийоми.
- Сироватка благотворно діє на наші судини, очищаючи їх, покращуючи кровообіг, сприяє нормалізації артеріального тиску. Її застосовують при таких захворюваннях як стенокардія, кардіосклероз, ішемічна хвороба, атеросклероз.
- Покращує якість крові, тому людям, які страждають недокрів’ям, сироватка особливо корисна.
- Здатна очищати наш організм від шлаків і токсинів, знижує холестерин.
- Прекрасний продукт для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту – очищає кишечник, покращує мікрофлору, знижує кислотність, тому радять вживати сироватку людям, що страждають такими захворюваннями, як панкреатит, гастрит, запалення кишечника, лікує дисбактеріоз.
- Добре впливає на роботу нирок і наднирникових залоз, печінки.
- Корисна сироватка жінкам, які страждають різними видами гінекологічних захворювань – молочниця, генітальний герпес, кольпіт. У сироватці міститься достатня кількість лактози, яка потрібна для життєдіяльності лактобактерій, що відповідають за нормальну мікрофлору піхви і пригнічують ріст дріжджових грибків. Це доступне протигрибковий засіб можна застосовувати внутрішньо і зовнішньо.
- Фахівці прийшли до висновку, що сироватка благотворно впливає не тільки на внутрішні органи. З її допомогою можна поправити своє емоційне стан – вона допомагає боротися з втомою, дратівливістю, депресією, покращує якість сну.
- Корисні властивості сироватки роблять її хорошим засобом для домашньої косметології, вона зміцнює волосся, володіє омолоджуючими властивостями. Ефективна вона і при проблемах зі шкірою, таких як акне, діатез, харчова форма алергії та інші. Добре допомагає при сонячних опіках.
Як вживати молочну сироватку, дози прийому
Про загальний вплив молочної сироватки на наш організм ми з’ясували, поговоримо про те, як правильно її вживати і про дози прийому сироватки при конкретних захворюваннях і проблемах.
Тут важливо розуміти, що це не сильнодіючі ліки, а додаткова терапія, яка діє дуже м’яко і поступово, але дає стабільні та довгострокові результати.
Відчути результати застосування сироватки для лікування можна тільки при регулярному її застосуванні і не менше ніж через 3 тижні.
Сироватка молочна для схуднення
Для людей, які бажають скинути вагу, сироватка прекрасно підходить, і ось чому:
- Продукт низькокалорійний, присутність в ньому білка, який засвоюється організмом краще ніж, наприклад, курячий білок, зменшить апетит, а також тягу до солодкого і жирного.
- Прийом під час навіть суворої дієти не дозволить організму залишитися без необхідних для нормальної життєдіяльності вітамінів і мінералів.
- Молочна сироватка поліпшує роботу травної системи, прискорює метаболізм, чистить організм, нормалізує водно-сольовий баланс.
Доза прийому: за півгодини до їди невеликими ковтками випити склянку молочної сироватки.
Кращий ефект буде від охолодженого напою, можна в нього додати подрібнену зелень або якісь прянощі. Для схуднення і не тільки можна готувати на основі сироватки окрошку, овочеві супи, робити вітамінні коктейлі.
Рецепт вітамінного коктейлю: з 300 г полуниці або будь-якої іншої ягоди зробити пюре. Змішати ягідне пюре з літром молочної сироватки, додати трохи цукру, а краще меду для смаку. Можна просто добре перемішати, а можна збити за допомогою блендера – вийде відмінний кисневий коктейль – смачний і корисний.
Користь молочної сироватки при цукровому діабеті
Дослідження щодо застосування сироватки для лікування цукрового діабету ще ведуться, але вже є результати, що даний продукт корисний людям з цим захворюванням.
Вчені прийшли до висновку, що сироватковий білок діє практично так само, як деякі сучасні препарати, які призначаються при діабеті. Прийом цього кисломолочного продукту до їжі поліпшує вироблення інсуліну.
Регулярний прийом сироватки впливає на вироблення глюкагоноподібного пептиду – цього гормону, який регулює рівень глюкози після їди і не дає їй підвищуватися.
Молочна сироватка – користь чи шкода для рослин
Знаючи про багатий мінеральний склад молочної сироватки, немає сумнівів – користь для рослин, звичайно ж, очевидна. І користь буде не лише в якості добрива. Її застосовують також для профілактики грибкових захворювань рослин, таких як борошниста роса і фітофтороз.
Але й тут потрібно знати «дози прийому»:
- Для поливу рослин з метою добрива сироватку розводять з водою кімнатної температури в пропорції 1:10, відповідно 10 – це вода. Для кращого ефекту і підвищення врожайності можна додати в цей розчин 10 крапель йоду.
- Для обприскування рослин можна використовувати більш концентрований розчин – 1:3, а для кращого прилипання до листя додати натертого на тертці господарського мила.
- Кажуть, що сироватка добре працює в якості приманки для шкідників саду.
Спосіб застосування: наповнити на третину невеликі ємності напоєм, розвісити на ніч на дерева, а вранці збирайте «урожай» з потонулих плодожерок і листовійок.
Особисто я багато цікавого дізналася про користь і шкоду молочної сироватки, дозах прийому і тепер обов’язково буду використовувати її для оздоровлення організму і для рослин на дачі. Якщо ви досі не використовували молочну сироватку, придивіться уважніше до цього доступного, але корисного продукту.
Сироватка молочна: користь і шкода, дози прийому
Що таке молочна сироватка і в чому користь?
Сироватка, або як її ще називають, сирна пахта, виходить в результаті приготування сиру. Тим, хто далекий від цього, поясню, що молоко при певній температурі згортається, а потім проціджують. Отриману сировину використовують для виробництва, а рідину виливають або віддають домашнім тваринам.
Принаймні, так було раніше, до тих пір, поки людина не усвідомила своєї помилки. Сирна і сирна сироватка відрізняються одна від одної за смаком. У першому варіанті вона злегка солодкувата, а в другому – з легкою кислинкою.
Основними компонентами сироватки є:
- лактоза;
- амінокислоти;
- білки і вітаміни.
Велика кількість білків популяризує сироватку серед спортсменів, особливо серед бодібілдерів. Знаючи про цю особливість, дієтологи рекомендують замінити нею вечерю (адже для схуднення вона повинна складатися з білка).
Амінокислоти позитивно впливають на всі людські системи і органи. Потрапляючи в організм, вони впливають на кожну клітинку, очищаючи і омолоджуючи її.
Лактоза (в сирному варіанті її значно більше, ніж в сироватці) сприяє підвищенню настрою, забезпечує запас енергії, позитивно впливає на мікрофлору кишечника, а також значно підвищує захисні сили організму.
Здатність молочної сироватки допомагати в позбавленні від зайвої ваги доведена лікарями давно. Але не лише на обридлі кілограми впливає її вживання. Склад сироватки допомагає:
- нормалізувати роботу всіх систем і внутрішніх органів;
- зміцнювати волосся, роблячи їх здоровими і блискучими;
- очищати шкіру, стимулюючи процеси регенерації;
- створювати невеликий проносний ефект;
- «Розганяти» метаболізм;
- позитивно впливати на нервову систему.
Ті, для кого сироватка стала обов’язковою складовою раціону:
- не страждають від безсоння;
- відрізняються підвищеною працездатністю і стійкістю до стресів;
- не страждають від закрепів і метеоризму (хоча на початку застосування відзначається легкий послаблюючий ефект);
- можуть похвалитися прекрасним зовнішнім виглядом, здоровою шкірою, волоссям і нігтями, а також не бояться сезонних епідемій грипу і застуди, оскільки володіють сильним імунітетом.
Навіть мінімальна кількість сироватки при регулярному вживанні сприяє виробленню гормону щастя – серотоніну.
Як пити молочну сироватку для схуднення
Сироватка для позбавлення від зайвої ваги стає все більш затребуваною, але все ж часто сирна сироватка використовується саме для цієї мети.
Вона стимулює вироблення необхідних для нормального перетравлення продуктів і засвоєння корисних речовин ферментів. Саме завдяки цьому жири не відкладаються про запас, а для нормальної життєдіяльності використовуються створювані роками «склади».
Варто відзначити вплив на схуднення вітаміну В, у великій кількості міститься в сирній сироватці. Він відповідає за стимулювання вироблення енергії, очищення крові, приведення в порядок гормонального фону і нормалізацію роботи нервової системи.
Основні правила
Щоб схуднути, потрібно не просто пити сироватку. Є деякі особливості вживання цього продукту, які необхідно враховувати для отримання бажаного результату.
Правило №1
Пийте сироватку кожен раз перед прийомом їжі і перекусами за 20-30 хвилин. Це наповнить шлунок і знизить апетит, що призведе до меншої кількості вживаних під час їжі продуктів.
Правило №2
Придбайте корисну звичку – пити сироватку перед сном і поступово навчіться замінювати нею вечерю. Це зовсім не означає, що потрібно просто пити молочний напій. Можна поєднувати його з фруктами, овочами або зеленню (легкий салат зі свіжих овочів, заправлений натуральним йогуртом або оливковою олією, прекрасно вгамує голод).
Правило №3
Використовуйте сироватку для приготування різних страв (окрошка, салати, мюслі). Якщо будете робити це регулярно, а на додачу ще замініть магазинну ковбасу курячими грудками або приготованими на пару дієтичними ковбасками, а майонез – натуральним йогуртом або кефіром, то результат буде помітний дуже скоро.
Рецепт молочної сироватки в домашніх умовах
Для приготування напою треба купити молоко (якщо ж ви не впевнені в продукті, краще купити магазинний) і поставити його в тепле місце для скисання.
Коли це станеться, молоко перелийте в каструлю з антипригарним покриттям (хоча це не обов’язкова умова) і поставте на повільний вогонь. У міру нагрівання молоко буде «згортатися». До кипіння доводити не треба.
Коли буде чітко видно сирок, можна вимикати. Залишилося лише остудити і процідити.
Як і будь-який натуральний продукт, сироватка має короткий термін придатності, тому заготовлювати про запас її не варто.
Розвантаження на сироватці і дози прийому
Використання сироватки в повсякденному раціоні, безсумнівно, принесе результати, але процес досягнення поставленої мети швидкістю не відрізняється.
Для отримання швидкого і помітного ефекту можна випробувати розвантажувальні дні і дієти на сироватці. Для одного дня розвантаження знадобиться 1,5-3 літра сироватки. Кількість напою залежить від обраного меню на цей день.
Якщо впевнені у своїй витримці, можна пити тільки сироватку протягом дня. Для цього знадобиться 3, а можливо і більше літрів, адже стакан напою треба буде випивати кожні 1-1,5 години. Щоб протриматися, можна поєднати розвантаження з прогулянкою, з виїздом на природу тощо. За один день можна втратити до 3-х кг.
Більш м’якими способами вважається використання сколотин в комплексі з овочами і фруктами. Умова одна – вони повинні бути свіжими і сезонними. Тобто, якщо це літо, то на столі будуть присутні сливи, яблука, огірки і помідори, якщо зима – цитруси. На день треба 1,5 л сколотин і така ж кількість фруктів або овочів. Є два варіанта:
- розвантаження складається з 12 прийомів їжі;
- розвантаження складається з 6 прийомів їжі.
Кращі дієти на сироватці
Розвантажувальний день допомагає скинути вагу за рахунок позбавлення від зайвої рідини і очищення організму. Регулярне проведення подібних разгрузок дає стійкий результат, але якщо схил виходить не таким, як хотіли б худнуть, можна спробувати дієти з використанням цього молочного продукту.
дієта 1
Щодня натщесерце треба випивати по склянці холодної пахти. Прийм їжі повинен бути не раніше ніж через 20, але не пізніше ніж через 40 хвилин, і це є обов’язковим.
Так вийде «завести» організм, поліпшити метаболізм і обмінні процеси. Прийом холодного напою змушує витрачати більше енергії на перетравлення їжі.
Дотримуватися правила треба не менше одного тижня, але більше місяця це робити не варто, так як відбудеться звикання, і толку особливого не буде.
дієта 2
Їсти цілий день можна як зазвичай (звичайно, ми не маємо на увазі кілограми тортів або фаст-фуд), але вечерю треба замінити напоєм з 500 мл сироватки та пучка (приблизно 200 г) подрібненої зелені (найкраще підходить цибуля, часник і петрушка). Робити так потрібно не менше 3-х тижнів.
дієта 3
Це один з експрес-варіантів. Протягом 3-4 днів потрібно випивати по 2 л сироватки, а також включити в раціон воду і зелений чай. Головний сенс – виняток твердої їжі. Можна їсти рідкі каші на воді, овочеві пюре тощо, але все в мінімальній кількості.
- Тост або шматочок висівкового хліба, кава і часточка сиру
- Яблуко або грейпфрут
- 200 г будь-якої відвареної яловичини, свіжі овочі
- Стакан натурального йогурту або нежирного кефіру
- 180 г сиру, яблуко або грейпфрут
- Посилити ефект сироватки можна за допомогою жироспалюючих напоїв, приготованих на її основі.
Рецепти з молочною сироваткою
Користь сироватки неоціненна, та й отриманий ефект також не може не радувати, проте смак її подобається далеко не кожному, а навіть якщо вживає її, то дуже скоро це може набриднути, тим більше в таких кількостях.
Вихід є! Потрібно просто приготувати жироспалюючий напій, який ще більше стимулює спалювання відкладених організмом жирів, а ще відрізняється приємним смаком і ароматом.
шоколадний коктейль
Складові:
- сироватка – 1 л;
- какао сухий – 1 ст. л.;
- цукор – 150 г.
Готувати дуже просто. Потрібно тільки збити всі компоненти за допомогою блендера. Замінюйте напоєм ранкову каву, полуденок або вечерю, і результат не змусить себе чекати.
журавлинний коктейль
Складові:
- сироватка – 300 мл;
- цукор – 150 г;
- вода – 400 мл;
- журавлина свіжий або заморожений – 300 г.
З цукром і журавлини треба зварити сироп, потім перетерти отримане в пюре і змішати з сироваткою. Коктейль допоможе не тільки скинути вагу, але і надасть загальний зміцнюючий ефект.
овочевий коктейль
Складові:
- сироватка – 200 мл;
- томатний сік (свіжовичавлений) – 350 мл;
- корінь селери – 200-250 г;
- спеції за смаком.
Селера замочити в холодній воді з кількома краплями лимонного соку. Це допоможе уникнути почорніння напою і збереже корисні властивості овоча. Потім з томатів і селери вичавити сік за допомогою соковижималки. Додати сироватку, збовтати і пити охолодженим.
Желе з сироватки
Любителям оригінальних закусок цей рецепт сподобається. Щоб його приготувати знадобляться:
- сироватка – 700 мл;
- фруктовий сік – 200 мл (може бути будь-який, головне – свіжовичавлений);
- цукор – 120 г;
- одне яйце (обов’язково найсвіжіше);
- желатин – 30 г.
Сироватку трохи нагріти, розчинити в ній желатин. Відокремити білки від жовтків і ввести їх в отриману масу, постійно перемішуючи. Потім додати сік і варити до освітлення. Отриманий відвар остудити, процідити і знову поставити на вогонь. Додати цукор, довести масу до кипіння (не забувайте знімати плівку), розлити по формах і поставити в холод до застигання.
Чи є протипоказання?
Сироватка дуже корисна для організму, але приймати її можна далеко не кожному. В першу чергу обережність варто проявити тим, хто має загальну непереносимість молочних продуктів. Також заборонено використання сироватки людям, які страждають від алергії на лактозу.
Відгуки про застосування
Наталя, 23 роки, Одеса
Знаючи, що на вечерю треба їсти білок, я щодня їла сир, але чомусь голод тільки посилювався.
Коли перейшла на сироватку, спочатку пила її тільки натщесерце вранці, ефект був, але він мене не дуже влаштовував. Думаю, що худнуть мене зрозуміють, коли бачиш, що вага починає йти, хочеться все більше і більше.
Я ввела в звичку триразовий прийом приготованого самостійно напою. За місяць скинула 7 кг, буду продовжувати.
Дарина, 32 роки, Київ
Після народження дитини у мене стався збій в гормональному фоні, і вага постійно набирався.
Я регулярно ходжу в спортзал, займаюся з особистим тренером, намагаюся дотримуватися принципів правильного харчування, але спочатку результат був, а потім зупинився на одній стрілці і все.