Консервована квасоля: користь і шкода, калорійність, рецепти з фото

Консервована квасоля, користь і шкоду якій необхідно знати для підтримки здоров’я травної системи, можна використовувати для приготування салатів, м’ясних страв, десертів, овочевих супів.
В процесі термічної обробки продукт зберігає до 70% вітамінів і мінеральних сполук від початкового складу.
При регулярному застосуванні продукт заповнює запаси білка, покращує метаболізм і нормалізує водно-сольовий обмін.
Корисні властивості консервованої бобової культури обумовлені високим вмістом поживних речовин:
- ретинол, або вітамін A – підтримує роботу зорового аналізатора;
- вітамінна група B, необхідна для нормальної передачі нервових імпульсів, поліпшення когнітивних функцій: тіамін, рибофлавін, піридоксин, нікотинова кислота;
- аскорбінова кислота – зміцнює стінки судин, знижує проникність артерій, покращує імунітет;
- вітамін E – має антиоксидантні властивості: виводить з організму вільні радикали, уповільнює процес старіння, повертає природну еластичність шкіри, зміцнює структуру волосся і нігтів;
- залізо – підвищує сироватковий рівень гемоглобіну;
- кальцій і фосфор – зміцнюють зубну емаль;
- магній, натрій і калій – покращують скоротливу здатність міокарда, нормалізують водно-електролітний баланс;
- жирні кислоти омега-3 – покращують метаболізм;
- незамінні кислоти – необхідні для підтримки азотистого балансу.
До 60% квасолини становить груба рослинна клітковина. Вона сприяє очищенню шлунково-кишкового тракту від токсичних речовин і зайвої рідини. 25% від загальної маси займають легкозасвоювані білки. Протеїни необхідні для розвитку скелетної мускулатури.
По складу консервований продукт практично не відрізняється від сирого. В процесі обробки зберігається вітамінно-мінеральний комплекс, тому квасоля приносить користь для організму навіть після тривалого зберігання. Після впливу високої температури в складі залишається до 70% вітамінів, 80% мінералів. Токсичні і шкідливі речовини руйнуються. Харчова цінність квасолі залишається колишньою.
Для отримання максимальної користі рекомендується купувати продукцію, до складу якої виробник не додавав сіль, прянощі, будь-які овочі. В такому випадку продукт не буде змінювати свій смак, його можна використовувати для приготування дієтичних салатів або гарячих страв.
Неважливо, яка використовувалася для консервації квасоля: червона або біла. За складом вони практично не відрізняються. Білий сорт частіше використовують для приготування солодкої випічки, варення або десертів. Червона – для створення м’ясних страв.
Обидва різновиди приносять організму наступну користь:
- сприяють позбавленню від зайвої ваги;
- втамовують голод на 2-3 години;
- покращують перистальтику кишечника, позбавляють травний тракт від залишків неперетравленої їжі, продуктів бактеріальної життєдіяльності і бродіння;
- надають легку сечогінну дію, завдяки якому з м’яких тканин виводиться зайва рідина, поліпшується мікроциркуляція у підшкірній клітковині, відновлюється метаболізм;
- виводять з організму вільні радикали, запобігаючи подальшому окисленню і загибелі клітин;
- роблять позитивний вплив на роботу серцево-судинної системи;
- підвищують сироватковий рівень гемоглобіну, знижують ризик розвитку гіпоксії;
- виводять з крові тригліцериди, ліпопротеїди низької щільності і холестерин, з якого формуються жирові бляшки на стінках артерій;
- знижують ризик розвитку злоякісних новоутворень, попереджають розвиток запалення;
- виявляють седативний ефект, нормалізують психоемоційний стан;
- стабілізують гормональний фон.
Крім грубої клітковини до складу бобової культури входять розчинні харчові волокна. Вони заповнюють 18% від добової норми клітковини. При попаданні в шлунок розчинні волокна обволікають стінки органу, попереджаючи запалення і утворення виразок на слизовій оболонці.
Клітковина підтримує нормальну роботу кишечника, сприяє зростанню біфідо-і лактобактерій, пригнічує розвиток колоній патогенних Helicobacter pylori. Останні у великій кількості підвищують ризик розвитку виразкової хвороби та гастриту.
Розчинна клітковина попереджає розвиток закрепів, розм’якшує калові маси і полегшує їх виведення з організму. Що входять до складу квасолини апигенин і даідзеін знижують ймовірність розвитку раку товстої кишки.
До складу консервованої продукції входять такі органічні сполуки, як фітостерини. У шлунку вони руйнують холестерин, який потрапляє в організм разом з їжею.
Вони легко всмоктуються в системний кровотік завдяки мікроворсинкам в тонкому кишечнику. У крові фітостерини знижують сироватковий рівень тригліцеридів і шкідливого холестерину.
Завдяки такому ефекту ризик розвитку гіпертонії, атеросклерозу та ішемічної хвороби серця зменшується.
При регулярному застосуванні рослинного продукту спостерігається поліпшення роботи ендокринних залоз. Нормалізується гормональний фон, проходить хронічна втома і слабкість у м’язах. Відзначається поліпшення настрою, втрата зайвої ваги.
Можлива шкода й протипоказання
Крім корисних властивостей, слід також дізнатися, чи шкідлива квасоля в банках для здоров’я. Поряд з користю вона має низку недоліків. Зловживання або неправильне приготування продукту може негативно відбитися на роботі ендокринної та травної систем.
На відміну від сирої або вареної, біла або червона консервована квасоля містить велику кількість цукру.
Швидкі вуглеводи утворюються в процесі консервації в результаті руйнування полісахаридів. Виробник може додавати цукор, сироп. В середньому 150 мл консервів містять близько 12 г або 3 ч. л. чистого цукру, що становить 20% від рекомендованої добової норми.
Зловживання солодкою білою або червоною квасолею призводить до наступних проблем:
- створює навантаження на підшлункову залозу;
- викликає руйнування зубної емалі;
- підвищує ризик ожиріння;
- погіршує роботу коронарних судин, збільшує ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця;
- підвищує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу;
- погіршує пам’ять.
Рекомендується купувати продукт, цукор в складі якого замінений стевією. Остання являє собою натуральний підсолоджувач. Він відрізняється низьким ГІ, його енергетична цінність становить 0-1 ккал, тому стевія не приносить шкоди організму.
Сумніви в тому, чи корисна консервована квасоля, викликає високий вміст натрію. Його не додають в варення з бобової культури. Продукт солоний, що обумовлено наявністю солі в його складі.
Хлорид натрію викликає порушення водно-електролітного балансу, затримку рідини в м’яких тканинах і підвищення артеріального тиску.
Консервований продукт містить ряд синтетичних добавок, що збільшують тривалість зберігання, які підсилюють смак або запах. Найбільш поширені речовини, які додають до квасолі:
- Крохмаль з кукурудзи. Використовується в якості згущувача. Ця речовина модифіковано з допомогою синтетичних сполук з метою збільшення його терміну придатності. Може викликати алергічну реакцію.
- Натуральні ароматизатори. Витягуються шляхом хімічної обробки з продуктів рослинного походження. Є порошковою речовиною. Високоалергенні з’єднання.
- Карамельні барвники. В їх структурі входить 4-метілімідазол, при попаданні в організм провокує розвиток злоякісних новоутворень. Канцероген становить небезпеку тільки при частому вживанні консервів у великій кількості.
Внутрішня поверхня банок для консервування містить речовину BPA, або бісфенол типу A. В процесі тривалого зберігання луг проникає в продукт.
При проведенні незалежних досліджень було з’ясовано, що бісфенол підвищує ймовірність розвитку ожиріння, погіршує скоротливу здатність міокарда і роботу органів репродуктивної системи.
BPA негативно впливає на загальний стан організму при наявності хронічних захворювань кровоносної, нервової та ендокринної систем.
У білої і червоної квасолі міститься велика кількість грубої рослинної клітковини. Вона не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, частково руйнується біфідо- і лактобактеріями. В результаті виникає підвищене газоутворення, що супроводжується болями в епігастрії, вагою, здуттям. Нерідко спостерігається метеоризм і запори.
Консервований продукт містить лектини – білкові сполуки, які скупчуються в шлунково-кишковому тракті і порушують процес перетравлення їжі, створюють гормональний дисбаланс. Легко руйнуються в процесі термічної обробки і консервації.
Через шкоду, яку консервована квасоля може завдати організму, виділяють ряд протипоказань до її вживання:
- гострі захворювання травної системи: підвищена кислотність, гастрит гіперацидних форми, будь-який вид виразки шлунка і тонкої кишки;
- панкреатит;
- цукровий діабет 1 і 2 типу;
- подагра;
- алергія на бобові культури;
- часті запори;
- порушення кишкової перистальтики.
Рецепти здорових страв
Продукт добре поєднується з м’ясними стравами, грибами, овочевими салатами. Часто квасолю використовують з томатною пастою. Можна готувати супи і рагу. Перемелені в блендері квасолини до пюреобразного стану застосовують для смаження овочевих котлет, запікання пирогів.
Для отримання вітамінів і мінеральних сполук рекомендується приготувати салат. Для нього буде потрібно наступні інгредієнти:
- 2 яйця;
- 200 г квасолі в консервованому вигляді;
- половина фіолетового лука;
- 3-4 огірка;
- 2 ст. л. сметани;
- 4 гілки петрушки;
- чорний мелений перець і сіль за бажанням.
Лук нарізають кубиками або півкільцями, на 3 хвилини поміщають в окріп. Яйця відварюють круто, подрібнюють разом з огірками та зеленню. З банки з квасолею виливають зайву рідину. Інгредієнти змішують в скляній ємності, заправляють сметаною, солять і перчать.
Квасолю можна використовувати для приготування омлету на сніданок. Буде потрібно взяти:
- ріпчаста цибуля;
- 5-6 помідорів чері;
- 4 яйця;
- 1 ст. л. жирних вершків;
- оливкова олія;
- сіль, мелений чорний перець;
- 2 ст. л. білої консервованої квасолі;
- 50-70 г натертого твердого сиру.
Лук і томати подрібнюють, після чого обсмажують на олії. Яйця збивають вінчиком, змішують з вершками, перцем, сіллю. Коли томати разм’ягчаються, до них додають бобову культуру. Після 5 хвилин заливають яєчною масою. Готують омлет на слабкому вогні під закритою кришкою. Готову страву посипають сиром.
Якщо хочеться приготувати квасолю на обід, рекомендується скористатися швидким рецептом овочевого супу:
- 2 л курячого бульйону;
- 2 картоплі, близько 200 г;
- ріпчаста цибуля;
- кріп;
- 300 г квасолі в банці;
- 40 мл оливкової олії;
- морква;
- 2 щіпки меленого чорного перцю;
- сіль.
Коренеплоди очищають, промивають і нарізають середніми кубиками. Картоплю опускають в підігрітий курячий бульйон, починають варити.
Лук подрібнюють, обсмажують в оливковій олії до золотистого, додають до нього натерту моркву, готують ще 10 хвилин. Потім вміст змішують з картоплею в курячому бульйоні, відварюють до розм’якшення овочів.
Кладуть у каструлю квасолю, солять, перчать. Продовжують готувати протягом 7 хвилин. Перед подачею в бульйон кладуть подрібнену зелень.
Для приготування ситного м’ясного блюда з квасолею будуть потрібні наступні інгредієнти:
- 400 г пісної яловичини;
- банка консервованої квасолі;
- ріпчаста цибуля;
- 0,5 ч. л. зіри;
- кріп, петрушка;
- 2 ст. л. оливкового масла;
- сіль, мелений чорний перець.
М’ясо промивають в холодній воді, надлишки вологи видаляють сухою серветкою, нарізають філе кубиками і обсмажують в олії до готовності. Лук подрібнюють і додають до яловичини. Обсмажують 5 хвилин, постійно помішуючи.
Готову суміш кладуть в каструлю, додають перець, зіру, сіль, заливають водою і гасять на середньому вогні протягом 45 хвилин. Після закінчення цього часу додають квасолю, попередньо зливши зайву рідину з банки. Готують ще 15 хвилин.
Кріп подрібнюють, додають до решти інгредієнтів за 3 хвилини до готовності.
Консервована квасоля: користь і шкода, калорійність, склад, застосування при схудненні, вагітності, діабеті
Консервована квасоля сьогодні є затребуваним продуктом харчування. Вона багата корисними елементами, а крім того, в такому вигляді зручна для споживача, так як не вимагає багато часу на приготування. Про її корисні властивості і можливу шкоду поговоримо в цій статті.
Калорійність і склад
Калорійність консервованих бобових невелика – 114 ккал, в 100 г містяться:
- білки – 7,3 г;
- жири – 0,3 г;
- вуглеводи – 21,2 г;
- клітковина – 4,8 г.
У складі присутні:
- вітаміни – В1, В2, В5, В6, В9, Е, К, РР;
- макроелементи – калій, кальцій, магній, натрій, фосфор;
- мікроелементи – залізо, марганець, мідь, селен, цинк;
- амінокислоти – аргінін, аланін, гліцин, валін, метіонін, ізолейцин, триптофан, лізин;
- жирні кислоти – омега-3, омега-6, пальмітинова, олеїнова, лінолева.
Користь і шкода
Крім того, що консервована квасоля вже готова до вживання, вона має ще ряд корисних властивостей:
- продукт не алергенний;
- консервація зберігає корисні речовини практично в повному обсязі;
- група вітамінів – це здоров’я нервової, ендокринної, кровоносної системи, краса і молодість;
- клітковина полегшує процеси травлення;
- мінерали відповідають за здоров’я серця, органів шлунково-кишкового тракту, кровотворення, ріст і утворення клітин організму, роботу мозку і інші функції;
- блюдо рекомендується в багатьох лікувальних дієтах;
- низька калорійність.
Важливо! При гастриті і виразці, панкреатиті консервований продукт можна вживати, але в обмежених кількостях і не в період загострення хвороби. Шкода продукт може принести при зловживанні (метеоризм), при хворобах шлунково-кишкового тракту, оскільки квасоля посилює секрецію шлункового соку.
Чи можна їсти
Чи безпечна консервована квасоля при цукровому діабеті, чи припустима під час вагітності та в період лактації, а також при бажанні скинути вагу, давайте розбиратися.
При вагітності і ГВ
Немає протипоказань до вживання консервованих овочів під час вагітності, а квасоля так і зовсім корисна. Справа в тому, що продукт містить магній, кальцій і калій, а також більшість вітамінів групи В, які необхідні для нормального виношування і здоров’я плоду і майбутньої мами.
Клітковина в складі квасолі полегшить жінці процеси травлення, а в період вагітності з цим часто бувають проблеми. Єдине застереження: намагайтеся вибирати продукт з найменшою кількістю консервантів – оцту, солі, сторонніх допоміжних речовин.
Те ж стосується періоду лактації. Під час грудного вигодовування квасоля, особливо якщо вона вживалася в період виношування, не шкодить здоров’ю малюка. Але їсти її потрібно помірно, постійно спостерігати за якістю стільця у малюка.
При схудненні
Квасоля, в тому числі і консервована, при дієті – дуже корисний і рекомендований дієтологами продукт. Вона багата білком, цілком здатна замінити м’ясну страву, вдало поєднується з овочами, володіє низькою калорійністю. Завдяки клітковині прискорюються обмінні процеси, виводяться шкідливі речовини і розщеплюються жири.
Важливо! Худне людям потрібно врахувати, що більш корисна буде квасоля без томату, у власному соку.
При діабеті 2-го типу
При діабеті як першого, так і другого типу квасоля в консервованому вигляді не протипоказана.
Навпаки, вона має багато корисних властивостей:
- покращує обмін речовин;
- зміцнює кісткову і м’язову тканину, серцевий м’яз;
- у неї низький глікемічний індекс;
- вона багата амінокислотами, які надають дію, подібне інсуліну;
- продукт багатий мінералами і вітамінами, які допомагають підтримувати зір, падаюче при захворюванні.
Що можна приготувати і з чим поєднується
З консервованих бобових можна приготувати безліч страв:
- суп;
- рагу;
- згасити з томатною пастою;
- додати до тушкованим овочам, грибам, м’яса.
Консервований продукт можна додавати в запіканку або використовувати як начинку для пирогів або пиріжків, попередньо злив рідина і розім’явши в пюре.
Як вибрати при покупці
Критерії вибору хорошого продукту:
- відповідний термін придатності;
- відсутність мутного осаду (в скляній тарі);
- по ГОСТу боби повинні бути однакового розміру;
- квасолини не повинні бути пом’ятими;
- відсутність здуття кришки (в жерстяній тарі);
- з усіх допоміжних інгредієнтів повинні бути присутніми лише сіль, цукор і вода питна.
Консервування з томатною пастою значно скорочує термін зберігання продукту.
Як зберігати
Однозначно відкриту банку потрібно зберігати в холодильнику, з бляшаної тари краще перекласти в скляну банку з кришкою. Зберігати не більше доби.
Закриту ємність потрібно тримати при температурі від 0 °C до +20 °C, вологості не вище 75%, в темному приміщенні (льох, комора). Квасоля давно відома в нашому раціоні, вона живильна і корисна.
Консервований продукт зручний в приготуванні, не вимагає попереднього замочування, як сирі боби.
Крім того, з квасолі можна приготувати велику кількість смачних страв, вона прекрасно поєднується з багатьма продуктами.
Квасоля червона: користь і шкода, калорійність, консервована
Червона квасоля є цінним джерелом білка. Як і будь-який інший продукт, ця культура має свої позитивні і негативні сторони. Про корисні властивості, можливу шкоду і сферах використання червоної квасолі, піде мова нижче.
Склад червоної квасолі
Найціннішими елементами, якими багата культура є легкозасвоювані білки (вітаміни групи В), що прирівнюються за своєю харчової цінності до м’ясних.
Продукт включає наступні вітаміни і мікроелементи:
- аскорбінова кислота;
- фосфор;
- калій;
- цинк;
- магній;
- натрій;
- кобальт;
- селен;
- алюміній;
- кальцій;
- лізин;
- триптофан;
- гістидин;
- залізо.
Калорійність і харчова цінність
У 100 г сирих бобів міститься 333 кал, на які припадає:
- 0,2 г насичених жирів;
- 0,6 г поліненасичених жирів;
- 0,1 г мононенасичених жирів;
- 12 мг натрію;
- 61,3 г складних вуглеводів;
- 15,2 г клітковини;
- 2,1 г простих вуглеводів;
- 22,6 г білків.
Калорійність вареної квасолі всього 100 кал, а тушкованої – 140 кал.
Користь і шкода рослини
Корисні властивості продукту будуть помітні при регулярному його вживанні в їжу без перевищення денної норми в 100 г. Червона квасоля надзвичайно корисна при цукровому діабеті.
Її унікальний склад дозволяє відновити рівень глюкози в крові.
Високий вміст білка дозволяє зробити продукт повноцінним замінником м’яса в вегетаріанських дієтах.
- Завдяки багатому складу, продукт надає наступну цілющий вплив на організм:
- забезпечує виведення токсинів;
- сприяє відновленню тканин на клітинному рівні;
- підвищує працездатність імунної системи;
- прискорює виведення рідини;
- покращує працездатність ендокринної системи.
- Інші мінуси:
- сирий продукт містить отруйна сполука, яке розпадається при термообробці;
- клітковина, що міститься в квасолі, важка для перетравлення, тому може завдати шкоди дитячому організму або людям з дисфункцією кишечника;
- бобові культури викликають надмірне газоутворення, тому необхідно вимочувати квасолю у воді перед термообробкою не менше 2 годин.
Користь і шкода плодів цієї рослини визначаються віковими особливостями, а також станом здоров’я людей.
Для чоловіків
Чоловікам регулярне вживання квасолі дозволяє знизити рівень холестерину в крові. Крім того, продукція помітно підвищує потенцію.
При фізичних та розумових перевантаженнях, завдяки клітковині і вітамінного комплексу прекрасно відновлюється електролітичний баланс. Кальцій і магній допомагають відновити структуру кісткової і хрящової тканин.
Норма споживання для чоловіка з вагою від 70 кг становить 150-200 г. В тиждень страви з бобовими можна вживати 2-4 рази.
Важливо! Щоб квасоля швидше розм’якшилася, перед приготуванням замочуйте продукт в окропі. Обов’язково перемішуйте боби кожні 15 хвилин, інакше вони злипнуться.
Для жінок
При регулярному вживанні квасолі, жіночий організм насичується незамінними амінокислотами, що допомагає відновити стабільний гормональний фон.
Антиоксиданти допомагають не тільки поліпшити стан імунної системи, але і уповільнюють старіння шкіри, надають їй пружності. Денна норма споживання для жінки – 100 г. У тиждень можна споживати не більше 300 г продукції.
Для дітей
Дітям краще вводити бобові з 3 років, адже продукт важко перетравлюється.
У дитячому віці спостерігається прискорений розвиток всіх органів, що забирає багато сил і енергії, негативно позначаючи на загальному стані імунітету. Вітаміни групи В беруть участь у побудові нервових та імунних клітин.
Особливо корисна квасоля в період шкільних занять, коли підвищується навантаження на головний мозок. Норми споживання квасолі для дітей від 3 років – 300 г в тиждень.
Наскільки відрізняється від свіжої квасолі консервований продукт?
За калорійністю консервована продукція не особливо відрізняється від вареної і становить 115 кал для бобів, залитих томатним соусом, і 105 – власним соком. Єдина відмінність полягає в смакових особливостях: консервована продукція ніжніша і розсипчаста.
Чи можна їсти червону квасолю?
Норми споживання плодів цієї культури прямо залежать від стану здоров’я людини і цілей. У деяких випадках бобові протипоказані до вживання.
При вагітності
При вагітності бобові є незамінним джерелом амінокислот, а особливо фолієвої кислоти, яка знижує ризик розвитку патологій у плоду. Вміст клітковини сприяє поліпшенню травлення і виведенню токсинів. При регулярному вживанні квасолі в нормованих дозах спостерігається зниження набряклості.
Але продукт протипоказаний, якщо у вагітної спостерігаються розлади в роботі шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються:
- підвищеною або зниженою кислотністю;
- запорами;
- метеоризмом.
При грудному вигодовуванні
При грудному вигодовуванні продукт протипоказаний, оскільки навіть при відповідній обробці може призвести до газоутворення в кишечнику малюка.
Крім того, варто врахувати той факт, що шлунково-кишкового тракту дитини до 3 місяців ще повністю не сформований. Бобові можна ввести в свій раціон не раніше, ніж дитині виповниться 9 місяців.
Для схуднення
Культура є незамінним продуктом для схуднення. Вона сприяє виробленню холецистокініну – гормону, що сприяє прискоренню обмінних процесів і виведенню холестерину з організму.
Тривалий процес перетравлення клітковини допомагає позбутися надовго від почуття голоду і підвищити запаси енергії. Незамінний продукт в дієтах, які передбачають значне зниження цукру.
Допомагає відновити баланс цукру в крові і усунути неприємні відчуття у вигляді запаморочення, дратівливості при відмові від солодкого.
Вам буде цікаво дізнатися, як правильно заморозити стручкову квасолю.
Крім того, в поєднанні з регулярними заняттями спортом бобові сприяють швидкому нарощуванню м’язової маси. Норма споживання – 100 г на день. Щодня можна вживати при дієтах, в яких виключені м’ясні продукти, в інших випадках плоди використовують як заміну гарніру або в супах 3 рази в тиждень.
Червона квасоля в народній медицині
У рецептах народної медицини червону квасолю і відвари з шкірки використовують для:
- підвищення потенції;
- виведення відмерлого плода з маткової порожнини;
- зупинки післяпологової кровотечі;
- лікування захворювань легенів;
- посилення виділення шлункового секрету;
- лікування захворювань сечовивідних шляхів.
Застосування в косметології
Завдяки багатому складу квасоля знайшла застосування не тільки в кулінарії і медицині, а й у косметології. Популярна маска для обличчя на основі вареної квасолі – відновлює пружність шкіри, усуває вугровий висип, сприяє відновленню верхнього шару дерми. Як відлущуючий засіб проти вугрів і прищів застосовують квасоляну борошно в поєднанні з медом.
Протипоказання і можливу шкоду
Вживання плодів цієї культури протипоказано в наступних випадках:
- гастрит;
- пієлонефрит;
- холецистит;
- панкреатит;
- подагра;
- коліт;
- дитячий вік до 3 років;
- період лактації.
Зловживання бобовими викликає розлад в роботі кишечника. У таких випадках спостерігається здуття, сильні коліки.
Важливо! Для зниження побічного ефекту у вигляді метеоризму при вживанні бобових, в процесі варіння додайте трохи соди (5 г на 100 г бобів).
Червона квасоля є цінним продуктом, який може стати повноцінною заміною м’яса. Регулярне нормоване вживання страв з цим продуктом допомагає очистити організм і підвищити його опірність вірусам і бактеріям.
Квасоля червона консервована – користь і шкода, смачні рецепти
Квасоля червона консервована – один з корисних продуктів, який дуже люблять багато господинь. Практично в кожному будинку є в запасі одна або кілька баночок смачних консервованих бобів.
З них можна приготувати безліч корисних страв, наприклад, салатів, супів, гарнірів. Також можна вживати квасолю і в чистому вигляді.
Залишилося розібратися з тим, яка користь і шкода квасолі, а також що саме з неї можна приготувати.
Трохи історії! Історія цієї рослини почалася більше семи тисячоліть тому. Ще в Давньому Єгипті і Китаї активно вживали в їжу цей продукт, а також використовували для виготовлення пудри і білил.
Трохи пізніше почалося культивування рослини в Індії, Центральній і Південній Америці. В Україні рослина стали вирощувати в 18 столітті, спочатку в якості декоративної, а потім і як їстівну культуру.
Чим корисна червона квасоля?
Чим корисна червона квасоля? Це питання дуже цікавить господинь, які роздумують, чи варто вживати її в їжу.
Важливо знати, що корисні властивості продукту, незважаючи на його консервування, не були втрачені. Іншими словами, і свіжа, і консервована квасоля корисні практично на одному рівні.
Фахівці стверджують, що після термічної обробки в продукті зберігається приблизно 70% вітамінів і 80% мінералів.
Для людини найбільш корисними можна назвати такі:
- вітаміни, а саме B3, PP, B6, B2, E, B1, C;
- макроелементи, серед яких кальцій, фосфор, калій, натрій і магній;
- мікроелементи, представлені кобальтом, фтором, марганцем, міддю, цинком, молібденом, залізом.
Можна зробити висновок, що переваги продукту очевидні. У квасолі міститься 75% легкозасвоюваного білка, що дозволяє прирівняти продукт до окремих видів м’яса або риби. Це особливо цінно для вегетаріанців. Зокрема, при регулярному вживанні можна очікувати:
- благотворного впливу на систему шлунково-кишкового тракту, нормалізації обмінних процесів;
- зниження рівня цукру в крові, що робить квасолю дуже корисною для людей з діагнозом «цукровий діабет» (її глікемічний індекс становить 27, що свідчить про її корисність для здоров’я);
- зміцнення імунітету;
- сечогінного ефекту, який допомагає при набряклості;
- заряджання організму силою і бадьорістю завдяки тому, що в складі є крохмаль, який являє собою складний і швидкозасвоюваний вуглевод, що перетворюється в глюкозу під час травлення;
- запобігання анемії, чого вдається досягти за рахунок значного вмісту заліза;
- підвищення гемоглобіну;
- прискорення розчинення каменів у нирках;
- очищення організму.
Крім цього, червона квасоля – природний антидепресант. Цим властивістю продукт має завдяки тому, що в ньому міститься значна кількість амінокислот.
Дієтологи стверджують, що квасоля входить в десятку найбільш корисних продуктів для людського організму. А також вона корисна для жінок і чоловіків, які бажають позбутися від зайвих кілограмів.
Процес схуднення відбувається природним способом завдяки тому, що на 100 грамів сухої квасолі припадає 25 грамів клітковини.
До речі, при регулярному вживанні червоної квасолі (в консервованому або свіжому вигляді) вдається мінімізувати ймовірність утворення зубного каменю.
Шкода продукту
Шкода продукту – це поняття відносне. Деяким людям не рекомендується вживати бобові взагалі або варто мінімізувати їх у раціоні. Зокрема, це актуально для тих, хто страждає від захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок. При наявності будь-яких проблем з цими органами рекомендується консультуватися з лікарем перед вживанням бобових, включаючи червону квасолю.
Деякі люди стверджують, що квасоля є продуктом, який провокує значне газоутворення. Метеоризм – це індивідуальна проблема.
Не можна стверджувати, що від квасолі гарантовано буде підвищене газоутворення. Метеоризм в цілому відбувається через те, що організм не перетравлює окремі полісахариди.
В результаті в нижніх відділах кишечника ними харчуються бактерії, що і призводить до появи газів.
Вибір консервованої квасолі повинен бути правильним. Відповідально підходьте до придбання бобів, щоб вони приносили організму тільки користь. Зокрема, рекомендується звернути увагу на три фактори:
- Склад. Він здатний розповісти про те, наскільки продукт натуральний і якісний. Оптимальний склад – боби, спеції, вода, сіль і цукор. Будь-які добавки, включаючи крохмаль, неприпустимі.
- Якість. У банці не повинно бути розплющених або розламаних бобів. Їх наявність свідчить про те, що технологічний процес був порушений. Відповідно до норм, для консервації повинні бути використані квасолини розмірів 6-10 мм. Це пояснюється тим, що великі боби варяться довше, що призводить до розварювання дрібних. Недостатня термічна обробка для великих також неприпустима, оскільки в цьому випадку в складі залишаються токсини, і продукт стає менш корисним для організму.
- Розсіл. Натуральна квасоля повинна бути в мутнуватому розсолі. При цьому обсяг рідини не повинен бути більше 40% від загального обсягу банки.
Що можна приготувати?
З червоної консервованої квасолі можна приготувати безліч різних страв, якщо знати, з чим поєднується продукт. Серед них радимо звернути увагу на наведені нижче:
- Салат. Квасолю можна комбінувати з морквою (свіжою, вареною або приготованою по-корейськи), помідорами, сиром, перцем, огірками, грибами, сухариками, куркою, тунцем, буряком, шинкою, кукурудзою, капустою, ковбасою, печерицями або яловичиною. Зрозуміло, варто вибрати відповідні продукти і комбінувати їх між собою, створюючи пісний або м’ясний салат.
- Гарнір. Можна приготувати гречку, картоплю чи рис з червоною квасолею. Дуже смачна паста виходить з червоною квасолею і сиром.
- Тушковані овочі. Квасоля стане одним з основних інгредієнтів.
- Страви кухонь різних народів світу. Цікавлячись, з чим їдять квасолю в інших країнах, можна знайти чимало корисних рецептів. Наприклад, лобіо. Це ситне блюдо грузинської кухні, яке створюється з квасолі, спецій і томатного соусу. Також затребувана для домашнього приготування брускетта, яка нагадує собою бутерброд, і пхали, який готується з квасолі зі спеціями і горіхами.
- Суп, щі або борщ. В цьому випадку квасоля стає додатковим компонентом, який робить продукт більш ситним.
- Паштет. Квасоля стане основним інгредієнтом, а також додаються спеції, сіль, перець, волоські горіхи в подрібненому вигляді і рослинне масло. В результаті виходить смачний і ситний продукт.
В цілому червона консервована квасоля – універсальний продукт, який можна використовувати для готування практично будь-яких страв. Цілком можна вживати в їжу квасолю і в чистому вигляді. Вона зарядить організм енергією і подарує відмінний настрій.
А ви знаєте, чим корисна консервована квасоля?
Зміст статті:
Консерви є досить практичним і вигідним видом їжі у багатьох відношеннях. По-перше, вони не дуже дорогі в більшості випадків, та й завжди можна придбати варіант подешевше.
По-друге, консервований продукт не вимагає додаткової обробки – такі ласощі вже готові до вживання. Нарешті, по-третє, консерви, будь то рибні або овочеві, поєднуються з чималою кількістю інших продуктів.
Але чи замислювалися ви коли-небудь про користь або потенційну шкоду подібних ласощів? Якщо ні, прочитайте цю статтю – вона допоможе вам розставити всі крапки над i в цьому важливому питанні.
Що собою являє?
Консервована квасоля є чи не найбільш надійним варіантом зберігання плодів бобової культури. Однак далеко не кожен плід може бути використаний для такого роду обробки. Розмір квасолин, придатних для консервування, прописаний в нормах.
Там сказано, що він повинен варіюватися в межах від 0,04 до 1 см. Обумовлено це правило часом теплової обробки бобів: тривалість варіння великої квасолі перевищує таку у дрібної в 1,5 рази.
Іншими словами, недотримання вимог, що пред’являються до калібрування, може привести до накопичення у великих плодах культури токсинів і розварювання дрібних плодів.
Розрізняють в основному консервовану квасолю двох видів, відмінних один від одного по відтінку: червону і білу. Обидва вони поширені на території України. Для білої квасолі характерні більш ніжні смак і консистенція, зате боби червоної володіють текстурою більшої щільності.
Цінний склад
Його, як правило, вказують на етикетці, наклеєній на банку з ласощами. Тому вміст ємності з бобами легко вивчити, не маючи можливості оцінити таке візуально і за допомогою безпосередньої дегустації. Консервована квасоля складається з власне плодів бобової культури, води, цукру, солі і консерванту – оцтової кислоти.
У банках з червоною квасолею може бути присутньою томатна паста. Інші добавки, а саме компоненти синтетичної природи, такі як ароматизатори, стабілізатори, барвники, підсилювачі смаку, соєвий білок та ін., неприпустимі. Їх присутність у складі консервованої квасолі свідчить про недобросовісність виробника і низьку якість продукту.
У хімічному відношенні консервована квасоля багата високопоживним рослинним протеїном, вуглеводами, клітковиною, вітамінами групи В (особливо В6), Е, мінеральними речовинами (залізом, сіркою, цинком, магнієм, калієм, фосфором, йодом, кальцієм, натрієм).
Цікаво, що склад консервованої квасолі мало чим відрізняється від складу необробленої квасолі. Продукт зберігає після консервації більше 80% поживних речовин.
Жирів консервована квасоля майже не містить, проте калорійність ласощів висока – близько 300 кКал в 100 г – через наявність в ній великої кількості цукрів.
Користь консервованої квасолі
Консервована квасоля досить корисна для здоров’я людини. Квасоля в жерстяних і скляних банках – це перш за все джерело будівельного матеріалу і енергії.
Тому консервована квасоля знайшла широке застосування в дієтичному харчуванні при різних захворюваннях, а також у раціоні тих, що худнуть осіб.
Висока калорійність тому не є перешкодою – навпаки, вона навіть допомагає позбавлятися від надмірної ваги, оскільки консервована квасоля дарує почуття ситості, що наступає від вживання малої кількості бобів.
Наявність клітковини в консервах дозволяє вирішити проблеми, наявні в роботі шлунково-кишкового тракту. Харчові волокна квасолі сприяють очищенню організму від шлаків і токсинів, допомагають розвиватися корисній мікрофлорі кишечника, підсилюють кишкову перистальтику, здійснюючи боротьбу з хронічними запорами.
Вітаміни групи В, що містяться в консервованій квасолі, захищають серцево-судинну і нервову системи від виникнення серйозних захворювань, ліквідують збої в їх функціонуванні. Позитивно впливають зазначені біологічно активні речовини й на шкірний покрив – в тандемі з вітаміном Е. Останній, до речі, ще й запобігає розвитку жіночого безпліддя.
Яка ще користь від консервованої квасолі? Консервована квасоля нормалізує обмін речовин в організмі, головним чином білковий і вуглеводний. Регулярне вживання її в їжу сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину в крові.
Включення в раціон консервованої квасолі допоможе уникнути онкологічних недуг, оскільки продукт містить антиоксиданти (токоферол, цинк та ін.) і усуває запальні процеси.
Консервована квасоля підтримує кровотворення, хороше стан волосся, нормальний рівень гемоглобіну в крові, відмінний апетит, відновлення м’яких тканин і епідермісу. Консервована квасоля – це відмінне сечогінне, відхаркувальне і заспокійливе засіб.
В цілому, ми маємо справу зі справжніми природними ліками, які можна і потрібно брати на озброєння у своєму повсякденному житті.
Є протипоказання
Є деякі протипоказання до вживання консервованої квасолі, які не слід ігнорувати, якщо хочете зберегти власне здоров’я.
Не захоплюйтеся часто і надто квасолею, якщо у вас гастрит, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, особливо в період загострення перелічених недуг, посилена перистальтика кишечника, подагра, холецистит, коліт.
Літнім громадянам і дітям їсти продукт можна, але в невеликих кількостях, причому вводити в меню його потрібно поступово. Жінкам у положенні на ранніх термінах вагітності слід зовсім відмовитися від вживання консервованої квасолі, щоб не заподіяти шкоди малюку.
Як вибирати і зберігати?
В цей час безліч виробників випускають такі ласощі, як консервована квасоля. Щоб не помилитися у виборі якісної продукції, необхідно дотримуватися простих правил при виборі бобових консервів.
- Якщо є можливість, купуйте консервовану квасолю в скляних банках. Тоді ви зможете переконатися, чи відповідає розмір бобів зазначеним у стандартах і перевірите, чи зберігають плоди цілісність.
- У ємності з консервованою квасолею не повинно бути осаду, у бобів – плодоніжок, деформацій, у рідини – мутного кольору.
- Завжди дивіться на термін придатності (термін зберігання) і дату виготовлення продукту перед його покупкою. Перший може становити від 6 місяців до 1 року. Присутність томатної пасти в банці з консервованою квасолею скорочує термін зберігання через утримання в таких консервах продуктів швидкого бродіння. Вживання в їжу простроченого продукту може призвести до негативних наслідків, з яких харчове отруєння – найбільш м’який варіант.
- Відкриту банку з консервованою квасолею потрібно зберігати в холодильнику, проте не більше кількох діб. Для уникнення передчасного псування продукту перекладіть боби відразу ж з бляшаної ємності в скляну – так ви продовжите їм життя.
- Консервоване ласощі не любить прямих променів сонця. Тому, якщо у вас немає можливості зберігати квасолю в холодильнику, поставте її в прохолодне і, безумовно, темне місце.
- Про закінчення терміну придатності не розкритого продукту легко дізнатися за вздувшоюся кришкою жерстяної банки з бобами. Той же ознака спостерігається у ласощів, яке зіпсувалося передчасно через недотримання технології виготовлення консервів.
У висновку кілька слів про застосування консервованої квасолі в кулінарії. В основному цей продукт поєднують з овочами, адже він досить довго перетравлюється в шлунку.
Консервовані боби кладуть у салати, закуски, супи. Добре поєднується продукт і з м’ясом, яловичою печінкою, рибою.
Консервовану квасолю можна вживати як самостійне блюдо – гарнір, наприклад.
Корисні властивості консервованої квасолі для людини
Квасоля колись вважалася продуктом для бідних. За вмістом білка і багатьох інших компонентів вона максимально наближена до м’яса, тому входила в раціон сімей, які не могли його собі дозволити. Ситуація змінилася, і користь квасолі зробила її затребуваним продуктом абсолютно для всіх.
Користь
Дієтологи відносять квасолю до 10 найбільш корисних продуктів у світі. Ця культура з сімейства бобових – справжнє джерело вітамінів, амінокислот і мінералів. Залежно від сорту, в ній може міститися різне їх співвідношення.
Консервована квасоля зберігає всі корисні речовини, а такий спосіб приготування значно спрощує її споживання.
Якщо сиру квасолю потрібно довго вимочувати і потім – варити, то консервовану досить просто купити і відкрити банку.
Квасолю рекомендують як дієтологи, так і медики практично всім. Вона не є алергеном, тому підходить більшості, за винятком окремих випадків.
Червона квасоля багата на вітамін В6. Він відповідає за гарне самопочуття і настрій. Люди, які страждають нестачею цього вітаміну, часто мають поганий апетит, депресії, занепад сил. Крім того, В6 відповідає за хороший стан шкіри й волосся, а також – за кровотворення. Тому консервована квасоля зокрема рекомендується людям, що страждають на анемію і недокрів’я.
Клітковина – ще один компонент, в якому полягають корисні властивості квасолі. У 100 гр. продукту міститься в середньому 25 гр. клітковини. Показник є дуже високим, він перевищує більшість фруктів, овочів і злаків.
Таке вміст цього компонента призводить до швидкого насичення, поповнення сил і енергії людини, а також – стабілізує рівень цукру в крові.
Важливий ефект високого вмісту клітковини – захист від появи злоякісних пухлин в організмі людини.
Клітковина прекрасно виводить з організму токсини, це – ще одна корисна властивість будь-якого з сортів квасолі. Відмінний варіант для тих, хто худне, незважаючи на велику калорійність продукту. До того ж, калорії, отримані з цього продукту, не повнять. Організм їх накопичує, а потім витрачає поступово.
Основні корисні властивості квасолі полягають у тому, що в ній містяться практично всі компоненти, необхідні для нормальної життєдіяльності організму. Високий вміст білків, які засвоюються організмом набагато легше тварин, – одна з унікальних особливостей квасолі. При тому, що вона містить мінімальну кількість жирів, її харчова цінність дуже висока.
Багато дієтологів замість м’ясних продуктів рекомендують саме консервовану квасолю, особливо – тим, хто з яких-небудь причин змушений обмежувати споживання білків тваринного походження.
Квасоля багата сіркою. Ця речовина є незамінним при кишкових інфекціях. Якщо врахувати, що продукт є ефективним антиоксидантом, то його вживання рекомендується людям, що страждають кишковими інфекціями. Цей компонент також бере участь у відновленні шкірного покриву, у лікуванні шкірних захворювань. Відновлює й інші м’які тканини, наприклад – легені і бронхи.
Продукт використовується як сечогінний засіб. Відвар консервованої квасолі діє як відхаркувальний засіб при застоях мокротиння.
При серцевій недостатності, хворобах нирок, жовчного міхура і печінки квасоля рекомендується як дієтичний продукт, оскільки всі корисні компоненти, включаючи білок, з квасолі організмом засвоюються набагато легше, ніж з інших продуктів.
Мало хто знає, що продукт має заспокійливі властивості. Дієтологи і психіатри рекомендують часте вживання страв з квасолі тим, хто страждає підвищеною збудливістю, дратівливістю і станом занепокоєння. Вона сприяє відновленню внутрішнього балансу після нервових зривів.
Антибактеріальні властивості продукту корисні не тільки для захворювань шлунково-кишкового тракту. Вони протистоять появі карієсу і зубного каменю. Також квасоля рекомендується при захворюванні на туберкульоз.
Цей представник сімейства бобових ідеальний для вживання в їжу під час важких простудних захворювань, а також – у період відновлення. Квасоля не просто здатна швидко відновити сили хворого, але й насичує організм вітаміном С, що лише сприяє швидкому одужанню. Це стосується червоних сортів.
Залізо, що міститься в квасолі, швидко відновлює рівень гемоглобіну в крові та сприяє насиченню киснем органів і тканин. Допомагає організму протистояти різним інфекціям. А цинк сприяє зростанню і діленню клітин. Мінерал стабілізує ДНК та РНК, а також активно бере участь в обміні речовин.
За рахунок високого вмісту цинку в квасолі цей продукт вважається дуже корисним для чоловічого здоров’я, адже саме цинк відповідає за підтримання роботи чоловічих залоз.
Квасоля підвищує імунітет до таких інфекцій, як грип і різноманітні кишкові інфекції. Її рекомендують при гіпертонії, порушеннях серцевого ритму і атеросклерозі.
Зелена консервована квасоля в стручках активізує виведення з організму солей та дрібних каменів з жовчного міхура і нирок. А також регулює сольовий баланс в організмі.
Аргінін, що міститься в цих бобових, надає інсуліноподібну дію, тому рекомендується в їжу для людей, які страждають на цукровий діабет. Він же бере участь в синтезі сечовини.
Щоб підсилити секрецію шлункового соку, також рекомендується квасоля. Вона благотворно впливає на роботу печінки, а при виникненні в ній запальних процесів ефективно з ними бореться.
Властивості продукту також застосовуються в косметології. Відварені та перетерті плоди використовуються в якості масок для обличчя, усувають зморшки та омолоджують шкіру. Для посилення ефекту кашку можна змішувати з оливковою олією та лимонним соком.
Корисні властивості квасолі ставлять її в ряд з найуживанішими продуктами під час дієти для схуднення. Калорійність продукту досить висока, близько 300 Ккал на 100 гр. Але вітаміни та мінерали містяться в продукті у великій концентрації, тому її невелику кількість швидко заповнює норму необхідних мікроелементів.
Корисні властивості квасолі обумовлені високим вмістом фосфору, який потрібен для роботи м’язів, нормальної функції нервової системи. Елемент потрібен для гарного стану зубів і кісток.
Сприяє посиленню розумової діяльності, розвитку уваги і здатності до концентрації. Бере участь у синтезі білків і вуглеводів.
Саме тому квасоля може замінювати морепродукти, в яких також досить великий вміст фосфору.
Шкода
Шкода квасолі може проявитися тільки в разі, якщо її неправильно приготувати. Але до консервованої квасолі це не відноситься, оскільки вона вже готова до вживання.
Краще обмежити вживання продукту людям похилого віку та тим, хто страждає гастритами або виразковою хворобою. А також — дітям до року, якщо і починати вводити продукт в дитячий раціон, робити потрібно це поступово і в невеликих кількостях.
Не рекомендується вживання продукту годуючим мамам на перших строках вигодовування дитини.
Калорійність
Залежно від сорту консервованої квасолі, її калорійність становить в середньому близько 300 Ккал на 100 гр. Далі представлена таблиця, яка дозволить обчислювати калорійність квасолі за допомогою різних заходів обсягу.
100 гр. | Склянка | Столова ложка | Чайна ложка |
300 Ккал. | 700 Ккал | 60 Ккал | 25 Ккал |
Протипоказання
Протипоказання відзначаються у випадках гастриту, виразкової хвороби, проблем з посиленою перистальтикою в кишечнику. А також — для дітей віком до року і годуючих мам в перші місяці вигодовування.
У будь-якому випадку протипоказана консервована квасоля з вичерпаним терміном придатності.
Зберігання
Зберігається консервована квасоля досить довго. Термін її зберігання залежить від сорту квасолі і особливостей її приготування. Щоб його визначити, досить подивитися на дату виготовлення і термін її придатності. Ні в якому разі не варто вживати в їжу прострочений продукт, адже це може призвести до серйозних наслідків.
Як правило, термін зберігання консервованої квасолі – від півроку до року. Якщо вона готується з томатною пастою, зазвичай він коротший через вміст у ній продуктів швидкого бродіння.
Краще зберігати консервовану квасолю в прохолодних темних місцях, особливо важливо — без прямого попадання сонячних променів. Якщо зберігати її неправильно, вона може зіпсуватися набагато раніше закінчення терміну придатності. У цьому випадку її вживання неприйнятно.
Якщо термін придатності продукту закінчився, або квасоля зіпсувалася завчасно, жерстяна банка або кришка зазвичай здуваються, на що слід звертати особливу увагу.
Харчова цінність
Харчова цінність квасолі на 100 гр. продукту:
білки | 21,5 гр. | 29% |
жири | 2,1 гр. | 7% |
вуглеводи | 47,5 гр. | 64% |
Вітаміни та мінерали
Вітаміни в 100 гр.:
Назва | Кількість |
вітамін PP | 6,5 мг. |
вітамін В5 | 1,5 мг. |
вітамін E | 0,6 мг. |
вітамін В2 | 0,18 мг. |
вітамін В1 | 0,5 мг. |
Мінерали в 100 гр.:
Залізо | 3,22 мг. |
фосфор | 475 мг. |
калій | 1075 мг. |
натрій | 40 мг. |
магній | 102 мг. |
йод | 12,1 мкг. |
кальцій | 155 мг. |
Щоб підвести підсумок про користь і шкоду квасолі, досить перерахувати набір корисних мікроелементів і вітамінів, що містяться в ній. Безсумнівно, корисні властивості квасолі значно перевершують шкоду, яку вона може принести.