Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Користь і шкода зеленого горошку

Консервація дозволяє зберегти практично всі корисні речовини і вітаміни в зеленому горошку. Овоч успішно використовують для запобігання розвитку захворювань нирок і печінки, як профілактичний засіб проти авітамінозу.

У зеленому горошку знаходиться рослинний білок у великій кількості, який практично повністю засвоюється організмом. У складі овочу присутні майже всі вітаміни групи B, ретинол, аскорбінова кислота. В горошку присутній рідкісний вітамін K, який нормалізує роботу нирок, сприяє кращому засвоєнню кальцію, поліпшує згортання крові.

Основні мікроелементи – натрій, калій, селен, цинк. Зелений горошок рекомендують вживати при цукровому діабеті і атеросклерозі. Присутність у складі горошку вітаміну B1 дозволяє використовувати продукт для зміцнення нервової системи, усунення стресових станів. Горошок рекомендують включати в раціон дітей для поліпшення розумової активності.

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Чим корисний зелений горошок:

  • покращує стан кришталика і сітківки;
  • нормалізує артеріальний тиск, корисний гіпертонікам;
  • виводить з організму шкідливі й токсичні відходи, знижує ризик розвитку онкологічних захворювань;
  • уповільнює процеси старіння, покращує стан шкіри завдяки присутності в складі нуклеїнової кислоти;
  • знижує рівень холестерину;
  • має сечогінну властивість, усуває набряклість;
  • запобігає інфаркту.

У 100 г горошку міститься 300 ккал – продукт допомагає швидко утамувати відчуття голоду, при цьому швидко засвоюється, він незамінний для людей, які ведуть боротьбу із зайвою вагою. Горошок покращує перистальтику – відмінна профілактика запорів.

Корисний і розсіл від консервованого горошку – оптимальне співвідношення мікроелементів допомагає швидко усунути похмільний синдром.

При розумному вживанні горошку шкоди від нього немає. При зловживанні можуть виникнути проблеми з переварюванням їжі, зростає навантаження на нирки, розвивається метеоризм. При подагрі зелений горошок слід вживати в мінімальній кількості.

Якість консервованого зеленого горошку визначається не тільки смаком і структурою зерен, але і співвідношенням горошин і заливки в банку. Оптимальні пропорції – 70% горошку і 30% розсолу.

Як законсервувати горох на зиму

На полицях супермаркетів можна побачити банки консервованого зеленого горошку від різних виробників. Але не завжди покупної продукт потрапляє якісний, та й шкідливих добавок в ньому може бути чимало. Без особливого клопоту можна самостійно законсервувати горошок на зиму.

Класичний рецепт консервованого горошку

Такий горошок за смаком нітрохи не поступається магазинному продукту, при цьому в ньому немає шкідливих консервантів і інших добавок.

Що необхідно:

  • зелений горох – 1,2-1,3 кг;
  • вода – 1,5 л;
  • сіль – 35-40 г;
  • цукровий пісок – 40-45 г;
  • кислота лимонна – 7 г;

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Як приготувати:

  1. Горошок очистити, промити, висушити.
  2. Для розсолу воду довести до кипіння, додати цукор і сіль.
  3. Залити маринадом, готувати на слабкому вогні чверть години. За 2 хвилини до закінчення процесу додати лимонну кислоту.
  4. Банки заздалегідь простерилізувати, розкласти горох – до краю ємності повинно залишатися 1,5-2 см.
  5. Залити киплячим розсолом, закатати.

Цієї кількості інгредієнтів вистачить на 5 банок ємністю 0,5 л. У холодильнику такий продукт можна зберігати 12 місяців. Консервувати можна як лущений горох, так і в стручках.

Маринований зелений горошок

Цей ароматний і пряний горох можна використовувати як гарнір, додавати в салати і основні блюда.

Що необхідно:

  • горох лущений – 4,2 кг;
  • чорний перець горошком;
  • бутони гвоздики;
  • вода – 1,7 л;
  • сіль і цукор – по 80-85 г;
  • оцет 9% – 55-60 мл;

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Як приготувати:

  1. Залити горох прохолодною водою, залишити на ніч.
  2. Вранці довести воду до кипіння, висипати овоч, варити 2 хвилини на сильному вогні.
  3. В іншій ємності приготувати маринад – в киплячу воду додати цукор, сіль і оцет.
  4. Відварений горох розкласти по банках, додати по кілька штук гвоздики і перцю, залити гарячим розсолом.
  5. Закатати кришками.

Для зимових заготовок краще використовувати горошок середньої зрілості. Молодий горох може лопнути в процесі консервування, а старі горошини мають менше вітамінів і корисних речовин, будуть жорсткими і не дуже смачними.

Прості і оригінальні рецепти з консервованим горошком

Консервований зелений горошок прекрасно поєднується практично з усіма овочами, рибою та м’ясними виробами. Його можна використовувати не тільки для приготування салатів, а й основних страв і гарнірів.

Яскравий вітамінний гарнір

Цю страву можна готувати в будь-який час року – влітку використовувати свіжі овочі, взимку чудово підійдуть заморожені продукти.

Що необхідно:

  • рис – 180 г;
  • вода – 220 мл;
  • перець солодкий – 75 г;
  • кукурудза – 110 г;
  • горошок – 225 г;
  • часник – 25 г;

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Як приготувати:

  1. У розігрітій олії обсмажити нарізаний пластинами часник.
  2. Додати промитий рис, продовжувати обсмажувати ще 10 хвилин на середньому вогні.
  3. Влити воду, посолити.
  4. Після закипання засипати горошок і кукурудзу, порізані невеликими шматочками перець.
  5. Перемішати, прикрутити вогонь до мінімуму, тушкувати 30 хвилин.
  6. У міру необхідності можна додавати воду.

Цей гарнір чудово поєднується з будь-яким видом м’яса. Якщо змішати в блендері консервований зелений горошок з невеликою кількістю м’яти і базиліка, вийде чудовий гарнір для відвареної або парової риби.

Салат Боярський

Цей простий і оригінальний салат підійде як для сімейної вечері, так і для святкового застілля.

Що необхідно:

  • куряче м’ясо без шкірки і кісток – 350 г;
  • морква – 120 г;
  • цибуля-порей – 120 г;
  • горошок – 170 г;
  • сметана – 45 мл;
  • сік лимона – 15 мл;
  • оцет 15 мл;
  • цукор – 12 г;
  • листя салату;
  • чорний мелений перець, сіль.

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Як приготувати:

  1. М’ясо нарізати тонкими пластинами, обсмажити в сковороді гриль або в невеликій кількості рослинного масла.
  2. Очищену цибулю нарізати півкільцями.
  3. Приготувати маринад з оцту, цукру і 120 мл окропу.
  4. Замаринувати цибулю.
  5. Моркву натерти довгою соломкою. Її можна обсмажити або використовувати в сирому вигляді.
  6. Змішати сметану з чорним перцем і цитрусовим соком.
  7. Змішати всі складові, заправити соусом, розкласти на салатних листках.
  8. Зверху можна посипати кедровими горішками або сухариками.

У цьому салаті можна використовувати відварене або копчене куряче м’ясо.

Зелений горошок можна додавати в усі овочеві супи, розсольник, незвичайний смак він додасть борщу або солянці.

Курка по-італійськи

Зелений горошок вельми популярний в стравах середземноморської кухні.

Що необхідно:

  • порційні шматки курки – 1,1 кг;
  • горошок консервований – 370 г;
  • морква – 270 г;
  • сметана нежирна – 190 мл;
  • листя лаврові, орегано, лимонна цедра.

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Як приготувати:

  1. Шматки курки обсмажити, скласти в каструлю з товстими стінками.
  2. Моркву натерти, припустити в тому ж маслі, де готувалася курка.
  3. Перекласти моркву до м’яса.
  4. Додати горошок разом з маринадом, сметану, спеції.
  5. Готувати в духовці чверть години.

Зелений горошок на зиму (відео)

Консервований зелений горошок – корисна вітамінна добавка в дитячому і дієтичному раціоні. Його можна використовувати в салатах і гарнірах: такі страви будуть не лише смачними, а й допоможуть запобігти розвитку багатьох захворювань.

Рейтинг:

Завантаження …

Чи можна їсти консервований горошок при схудненні, корисні дієтичні страви

Під час проходження багатьох дієт зелений горох є обов’язковим продуктом, адже вживаючи консервований горошок при схудненні, ви допомагаєте організму відновити обмін речовин, а кишечнику очиститися від шлаків та інших шкідливих компонентів. Ознайомтеся з популярними дієтами, основною стравою в яких є цей представник сімейства бобових, дізнайтеся, в яких випадках не рекомендується вживати горох при дієті.

Чим корисний зелений горошок консервований

Крім того, що горошини мають низьку калорійність, вони ще й на здоров’я і організм діють сприятливо. Користь консервованого горошку для людини очевидна, адже він:

  • знижує рівень холестерину;
  • нормалізує травлення;
  • зміцнює серцевий м’яз;
  • покращує стан судин;
  • виводить камені з нирок;
  • допомагає при різних захворюваннях печінки;
  • запобігає розвитку онкологічних захворювань;
  • запобігає кровоточивість ясен.

Склад

Вибираючи серед розмаїття банок, варто звернути особливу увагу на склад зеленого горошку консервованого.

Краще віддати перевагу продукту в скляній банці, виготовленому за ГОСТом (адже це гарантує якість), у якого в списку інгредієнтів є тільки сам горох, сіль, вода і цукор.

Для приготування консервованого горошку будь-якого сорту консерванти не потрібні, тому їх там бути не повинно.

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Вітаміни та мікроелементи

Якщо для закачування використовуються кращі горошини лущильних сортів, то навіть після термічної обробки їх вітамінний склад залишається таким же багатим. Які вітаміни в зеленому горошку? Корисних речовин, які допомагають в схудненні, навіть в консервованих плодах багато:

  • фосфор;
  • нікель;
  • білок рослинний;
  • клітковина;
  • крохмаль;
  • селен;
  • кальцій;
  • метіонін;
  • лецитин;
  • вітаміни групи А, В, Е, РР, К;
  • флавоноїди;
  • залізо;
  • аскорбінова кислота;
  • хром;
  • холін;
  • калій;
  • каротин;
  • магній;
  • фтор.

Чи можна їсти зелений горошок при схудненні

Дрібні круглі зерна зеленого кольору люди часто вживають не тільки через їх насиченого смаку, але і для допомоги в боротьбі з кілограмами.

Консервований горошок для схуднення підходить відмінно, тому що він дуже поживний, у ньому міститься багато білка рослинного, потрібних організму мікроелементів, вітамінів, амінокислот і мінеральних речовин.

Завдяки настільки багатому складу горошок для схуднення є одним з кращих засобів. Консервований продукт допомагає привести в порядок вага, тому що він має такі властивості:

  • сприяє насиченню, знижує відчуття голоду;
  • очищає організм від важких металів, шлаків;
  • допомагає нормалізувати жировий обмін;
  • виводить зайву воду з організму;
  • запобігає появі жиру на печінці;
  • в рази прискорює метаболізм.

На дієті Дюка

Якщо брати до уваги етап Чергування дієти доктора Дюка, то можна помітити, що на цій фазі заборонені крахмалосодержащие продукти, тому що основною складовою крохмалю є глюкоза.

Консервують горошок, який має так звану мозкову стиглість, тому його категорично не можна вживати під час харчування за методикою доктора.

Стручковий же зелений горошок на дієті Дюка дозволений – його можна їсти в рекомендованому для овочів кількості.

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

дієта Улюблена

Багатьох дівчат цікавить, чи можна їсти консервований горошок на дієті Улюблена. Згідно з відгуками тих, хто включає в меню овочевих днів порцію продукту в такому вигляді, їх вага значно зменшується.

Дієта Улюблена вельми сувора, в її меню немає багатьох продуктів, які допомагають організму нормально працювати, тому порція консервованого горошку при такому схудненні піде тільки на користь – горошини компенсують нестачу вітамінів.

Калорійність консервованого горошку

Для закачування використовується молодий зелений горох, який навіть після обробки практично не втрачає наявні в складі корисні компоненти. Калорійність представника сімейства бобових в свіжому вигляді становить 70 ккал / 100 грамів.

Скільки калорій в консервованому горошку? При закатку його калорійність зменшується до 53 ккал, що дозволяє вживати консервований горошок і при схудненні.

Вартість відзначити, що горох краще вживати разом з рідиною, що знаходиться в банку, тому що вона теж має велику кількість цінних для організму речовин.

Дієта на зеленому горошку консервованому

Є горошок дієтичним продуктом, за допомогою якого можна досягти ефективних результатів у схудненні.

Завдяки багатому складу плодів рослини сімейства бобових, його давно і успішно використовують в якості основи для багатьох програм, спрямованих на зниження ваги.

Наприклад, горохова дієта за тиждень 10 кг допоможе втратити, але при цьому ви не будете відчувати виснажливого почуття голоду.

В даному варіанті дієти передбачено три прийоми їжі невеликими порціями. Харчування на 7 днів не відрізняється різноманітністю, але зате вам вдасться схуднути на 10 кг. Меню для такого роду горохової дієти виглядає так:

  • сніданок – Геркулес на воді, терте яблуко;
  • обід – горохова каша, овочеве рагу або суп;
  • вечеря – 200 грамів консервованого горошку, шматочок грудки курки або риба.

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Страви з консервованого горошку

Тим, хто хоче скинути зайву вагу, не вдаючись до фізичних навантажень в тренажерному залі, варто додати в свій раціон страви з вмістом консервованого горошку. На основі даної консервації існують різні дієтичні рецепти, наприклад, особливою популярністю користуються супи і салати, адже вони передбачені в меню практично кожної програми для схуднення.

Дієтичний салат

Приготування цього легкого салату не вимагає наявності дорогих компонентів і часу у господині, тому можете сміливо вносити блюдо в свій дієтичний раціон. Салатик краще заправляти оливковою олією, а за бажанням і для більшої поживності можна додати ще яйце. Ознайомтеся, як приготувати салат з горошком консервованим і капустою білокачанної.

Складові:

  • сіль – щіпка;
  • морква свіжа – 1 шт.;
  • горох консервований – 50 г;
  • оливкова олія – ​​за смаком;
  • капуста – 200 г;
  • яйце – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Відварити до готовності яйце, остудити.
  2. Кочан вимити, прибрати погані листки, решта порубати.
  3. Очищену моркву порізати на тертці. За аналогією вчинити і з остиглим яйцем.
  4. Змішати нарізані продукти, висипати до них консервований горох.
  5. Підсолити салат, полити зверху маслом з оливок, перемішати.

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Суп із зеленим горошком

Якщо ви сидите на дієті і вашому організму не вистачає вуглеводів, мікроелементів, вітамінів, то суп, приготований за цим рецептом, вам підійде.

У таке гаряче не рекомендується закладати картоплю через її високу калорійність і сіль, оскільки вона, затримуючи воду, перешкоджає схудненню.

Дізнайтеся, як приготувати дієтичний суп із зеленим горошком, тарілочку якого можна з’їсти навіть на ніч і при цьому не нашкодити фігурі.

Складові:

  • помідори – 2 шт;
  • перець болгарський – 1 шт;
  • морква – 2 шт;
  • зелений горошок – 0,5 кг;
  • цибуля – 1 шт;
  • капуста – 0,25 качана.

Спосіб приготування:

  1. У каструлі середнього розміру закип’ятити воду.
  2. Нарізати овочі: цибулю півкільцями, томати часточками, капусту тонкими смужками, перець соломкою. Моркву натерти.
  3. Підготовлені овочі відправити в каструлю, на сильному вогні закип’ятити.
  4. Додати консервований горошок, можна для смаку додати бульйонний кубик.
  5. Варити до м’якості, зменшивши вогонь до мінімуму.
  6. Дати супу трохи настоятися і можна вживати.

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Шкода горошку при схудненні

Користь, яку організм отримує від горошку, незаперечна, але якщо не обмежувати себе у вживанні даного продукту, це може зашкодити здоров’ю. Чим шкідливий консервований зелений горошок? Він може спровокувати в кишечнику підвищене газоутворення, здуття живота. Через це з обережністю варто вживати страви з горошком – супи і гарніри.

Зелений горошок – протипоказання

Навіть для допомоги в схудненні плоди бобових не рекомендується вживати деяким людям. Протипоказання до вживання горошку включають:

  • вагітність, період лактації;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • холецистит;
  • подагра;
  • мочекам’яна хвороба;
  • нефрит;
  • алергічна реакція на продукт;
  • цукровий діабет;
  • вік до 3-х років та старше 60 років.

Відео: Чим корисний консервований зелений горошок для схуднення

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фотоЗелений горошок при схудненні. Схуднення без дієт. Як скинути вагу в домашніх умовах. Юліанна ЗСЖ

Відгуки

Вероніка, 22 роки: Коли подруги запитують, чи можна їсти консервований горошок на дієті, я показую їм свої фото до того, як почала свою улюблену дієту. Після її проходження я внесла в повсякденний раціон цей продукт, іноді проводжу розвантажувальні дні тільки на горосі.

Дивлячись на свою фігуру, можу сказати, що з консервованим горохом поправитися мені не загрожує.

Тетяна, 28 років: Їла консервований горошок при схудненні, буквально через кілька днів почалися проблеми з животом – здуття і, я б сказала, занадто посилене газоутворення.

Не можу сказати точно, чи допоміг мені горох для схуднення, але я налаштувалася на успішні результати, тому буду шукати інші дієти.

Маргарита, 23 роки: Люблю овочевий суп, але ніяк не можу зрозуміти, як приготувати бульйонний кубик самостійно, тому доводиться класти звичайний курячий.

Варю одразу велику каструлю супу з консервованим горохом і їм, коли захочеться. Результатами такого харчування задоволена – навіть іноді додаючи хліб, я схудла за три місяці на 14,5 кг.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер.

Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.

Консервований зелений горошок: користь і шкода

Зелений горошок, особливо консервований – дуже зручний універсальний продукт, який використовують багато господинь.

Декілька баночок такого продукту обов’язково повинні бути в запасі у раціональної жінки, оскільки горошок можна використовувати як інгредієнт для салату, так і як гарнір до повсякденного або святкового страви. Дуже зручно використовувати цей консервований продукт, коли несподівано приходять гості або просто немає часу на приготування.

Дещо про зелений горошок

Добре було б постійно мати на столі свіжий горох з грядки, але це неможливо, тому в харчовій промисловості давно застосовується консервація даного продукту.

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Для консервування використовують горошини не в зрілій стадії, а в молочній. Саме тоді цей овоч (на відміну від стиглого гороху, молочний – не рахується «зернобобовою культурою») найбільш багатий на вітаміни і є максимальним за ніжністю, найбільше підходить для консервації.

У сезони дозрівання гороху – навесні і влітку, консерви готують зі свіжих горошин «мозкових» сортів. Восени та взимку консервують висушені «відновлені» горошини, тому краще купувати баночки, випущені з травня по серпень.

Горох містить величезну кількість вітамінів і інших корисних речовин.

Корисні властивості зеленого горошку

  • У цьому овочі багато білка, що робить його дуже ситним. Природно, горох став невід’ємною частиною раціону для людей, які дотримуються дієти. У 100 грамах цього продукту всього 60 калорій.
  • Горох багатий вітамінами, один з них – нікотинова кислота. Цей вітамін виконує судинорозширювальний ефект, допомагає роботі серця, може зменшити рівень холестерину в крові, полегшує головний біль, а також усуває запаморочення.
  • Форма мозкового сорту цього овоча нагадує людський мозок (тому він так і називається). Людьми давно помічено, що продукти, які мають цю форму, благотворно впливають на мозок. Ця рослина містить тіамін, який добре впливає на нервову систему, розумову активність, стимулюючи роботу мозку.
  • У горосі міститься необхідний для організму рибофлавін. Цей вітамін потрібен для щитовидної залози, волосся, шкіри та нігтів.
  • Не можливо переоцінити позитивну роль ретинолу, який містить горошок. Цей вітамін прискорює процес загоєння шкірних покривів при їх ушкодженнях. Виробники косметики давно використовують цей вітамін при виготовленні кремів. Ретинол – дуже сильний антиоксидант. Недолік цього вітаміну призводить до «курячої сліпоти».
  • У горосі містяться лимонна і щавлева кислоти, які позитивно впливають на нирки. Завдяки сечогінній дії вживання цього овоча сприяє усуненню набряків.
  • Наявність в цьому продукті розчинної клітковини – складного вуглеводу, допомагає очистити кишечник.
  • Крім того, горошок містить залізо, яке поповнює нестачу гемоглобіну, а також допомагає виводити важкі метали з організму.

Буде несправедливим не помітити, що всі ці вітаміни містить свіжий горох, що не піддався тепловій обробці, частина з них зберігається й у консервованому вигляді, тому консервований горошок також корисний.

На жаль, у такого корисного, а також смачного продукту є протипоказання.

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Можлива шкода консервованого горошку

  • При проблемах з шлунково-кишковим трактом справжній овоч вживати не варто, він може подразнювати слизові оболонки.
  • Не потрібно захоплюватися консервованим горошком маленьким дітям, вагітним, матерям, що годують, через підвищене газоутворення. Дітям до трьох років краще вживати невелику кількість свіжого гороху, а малюкам до одного року зовсім його їсти не варто.
  • Цей продукт у будь-якої людини може спровокувати появу метеоризму, тому не можна ним зловживати.
  • Високий вміст кислот у даному продукті може погіршити стан хворого подагрою, тому людям із цим захворюванням краще горошок не вживати.
  • Також не варто їсти горошини при холециститі, гастриті, а також виразці, щоб уникнути загострення.
  • Тривале застосування у великих дозах нікотинової кислоти, що міститься в горосі, може викликати жирову дистрофію печінки, тому не потрібно вживати даний продукт кожен день у рясних кількостях.
  • У великій кількості ретинол, що містить справжній овоч, стає токсичним. Але для цього потрібно з’їсти досить багато гороху.
  • Літнім людям варто обмежувати вживання такої їжі, оскільки в їх сухожиллях і м’язах може затримуватися пуринова кислота, що може спровокувати біль.

Щоб зменшити можливе газоутворення при вживанні гороху, необхідно замочити його на 12 годин.

Вживати горох у невеликих кількостях можна досить часто, якщо у вас немає протипоказань і якщо ви не відчуваєте дискомфорту після його застосування.

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Як вибирати і застосовувати консервований горох

При виборі консерви із зеленого горошку варто звернути увагу на наступні моменти:

  • Дата випуску продукту. На ній повинен значитися кінець весни або літо, тобто сезон збору врожаю.
  • Краще, щоб на баночці з горошком був напис «з мозкових сортів», а не «відновлений».

Застосовувати консерви з горошком досить просто:

  1. Цей продукт підходить практично для будь-яких салатів. Досить мати ще один інгредієнт, наприклад, свіжу капусту або огірок, додати до нього горошок, заправити – і салат готовий.
  2. Як гарнір до м’яса, риби та інших страв. Особливо зручно користуватися цим продуктом при нестачі часу: можна просто розігріти будь-який напівфабрикат, наприклад, сосиски, і додати до нього 3-4 ложки горошку.
  3. Для прикраси. Набагато цікавіше і смачніше стає блюдо, якщо на тарілку покласти всього лише ложку горошин: зовсім по-іншому виглядають і картопляне пюре, і рис, і нарізка з ковбаси або оселедця.

Консервований зелений горошок: користь і шкода, рецепт з фото

Консервований зелений горошок, безумовно, дуже корисна і смачна їжа, але при його вживанні необхідно знати міру і не є її, якщо у вас є протипоказання до прийому гороху.

Якщо ви правильно виберете і використовуєте цей поживний і цінний продукт, то відчуєте приємні смакові відчуття і отримаєте користь для свого організму.

Зелений горошок: користь і шкода. Як консервувати горошок в домашніх умовах?

У статті – про користь зеленого горошку і способах його консервації на зиму.

«Висять стручки, на кінцях гачки. В середині поряд соковиті ядерця». У цій дитячій загадці мова йде про зелений горошок, плодах бобової рослини, корисні і кулінарні властивості якого багато хто недооцінює. Тим часом його можна назвати продуктом харчування, який зобов’язаний бути присутнім у раціоні кожної людини в свіжому або консервованому вигляді.

Користь зеленого горошку свіжого і консервованого

Рослинна сімейство бобові різноманітне і численне. Одним з його представників, смакові і корисні якості якого людство оцінило тисячі років тому, є горох звичайний (зелений). Це однорічна витка трав’яниста рослина родом з Індії, але сьогодні його вирощують повсюдно.

ВАЖЛИВО: До появи картоплі саме зелений горошок був основним продуктом харчування в Україні. Його називали «царем».

Горох – рослина невибаглива, він росте практично на всіх городах і дачних ділянках. Жителі сіл ласують їм свіжим і сирим, тільки зірваним з грядки. У сезон вони готують горохові супи і салати, тушкують рагу, печуть пиріжки.

Міським пощастило трохи менше – якщо вони не встигли запастися свіжим горошком з ринку, їм доводиться задовольнятися тим, що продається загорненим у банки. Корисний він так само, як і свіжий? Адже відомо, що під час консервації частина речовин у продукті розпадається. Необхідно детальніше розглянути це питання.

У свіжому зеленому горошку багато рослинного білка та інших поживних речовин.

Спершу потрібно пройтися по складу свіжого продукту:

  1. Протеїну (рослинного) в продукті досить багато, від 5% до 7%. Він швидко і повністю засвоюється організмом і витрачається на побудову нових структурних одиниць. Якщо людина з якихось причин не їсть м’ясо, йому потрібно подбати про те, щоб горошок був у нього на столі хоча б пару разів на тиждень.
  2. Жиру в горосі незначна кількість, до 1%.
  3. Вуглеводів, представлених цукрами (глюкоза, мальтоза, сахароза) і крохмалем, продукт містить 10-14%. Вони також добре засвоюються організмом і переробляються в енергію, необхідну йому для життєдіяльності.
  4. Харчових волокон в продукті до 5%.
  5. Продукт відрізняється високим відсотком вмісту амінокислот (аргінін, лізин, гліцин, валін, інші) і органічних кислот (омега 3 і омега 6, пальмітинова, олеїнова, стеаринова, лінолева і ліноленова).
  6. На 70 – 75% зелений горошок складається з води.
  7. Мікронутрієнти в складі гороху – це вітаміни (А і бета-каротин, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, D, E, H, К, РР), мікро- та макроелементи (залізо, кальцій, калій, кобальт, магній, марганець, молібден, натрій, селен, фосфор, цинк, інші, всього 26).

ВАЖЛИВО: Тим, хто стежить за вагою, зелений горошок не зашкодить: 100 г містять всього 73 ккал.

Консервація зеленого горошку – це спосіб зберегти продукт для його вживання поза сезоном. Заготівля можлива в домашніх і промислових умовах. На жаль, деяка користь горошку в процесі консервації втрачається.

При температурній обробці, під впливом кислоти і солі, розпадається частина білка, руйнуються деякі вітаміни, а амінокислот в продукті стає менше практично в половину. Проте взимку, під час відсутності свіжих овочів і фруктів, консервований горошок все ще здатний заповнити дефіцит вітамінів і мінералів в організмі людини.

Хоча трохи менше, ніж свіжий, якісний консервований горошок корисний для організму.

Вживання зеленого горошку свіжого або в консервах робить позитивний вплив на важливі системи органів людини:

  1. Рослинний білок необхідний для побудови організмом нових клітин.
  2. Вітаміни групи В і піридоксин, що містяться в горошку, благотворно впливають на роботу головного мозку і нервової системи людини.
  3. Продукт має протисудомну властивість.
  4. Антиоксиданти в горошку перешкоджають потраплянню в організм радіонуклідів, що перетворює продукт на протираковий засіб.
  5. Вода в горосі і малий відсоток харчових волокон дозволяють використовувати його як сечогінний, жовчогінний і м’яке послаблюючий засіб.
  6. Горошок очищає судини від холестеринових бляшок, покращує тонус кровоносних судин, стабілізує роботу серця.
  7. Вживання гороху стимулює регенеративні процеси по всьому організму, він має оздоровчий і омолоджуючий ефект.
  8. У народній медицині і косметології горошок у вигляді пюре, настойки з його бадилля використовують зовнішньо для догляду за шкірними покривами, лікування шкірної алергії, дерматитів, лущення шкіри, якнайшвидшого загоєння ран.

Шкода зеленого горошку свіжого і консервованого

Свіжий зелений горошок, якщо він виріс в екологічно чистому місці, не зіпсувався і вживається в помірних кількостях, не шкодить організму. Якщо ж з’їсти його занадто багато, можливі:

  • розлад шлунку;
  • здуття живота;
  • метеоризм.

Свіжий зелений горошок корисний для дітей, але вводити його в їх меню потрібно обережно.

ВАЖЛИВО: Вагітні жінки і матері-годувальниці можуть їсти свіжий горошок, адже в ньому багато корисного.

Але починати пробувати його потрібно поступово, спостерігаючи за реакцією власного шлунково-кишкового тракту і реакцією дитини. Мамі малюка, у якого коліки, від вживання горошку слід тимчасово відмовитися.

Також потрібно стежити за тим, щоб продукт не викликав алергічну реакцію: ймовірність її, хоч і мінімальна, але існує.

Що ж стосується горошку консервованого, тут все неоднозначно.

  1. Нашкодити організму людини може не сам продукт, а помилки і порушення технології під час його заготівлі та зберігання.
  2. Велику впевненість викликає домашній горошок в банках, в ньому немає нічого, крім власне продукту, солі, цукру і води (іноді і оцту). В виготовлених промисловим чином банках часто містяться консерванти.
  3. Консерви часто виготовляють не зі свіжого, а з сухого гороху. Дійсна обробка знижує його харчову цінність. Щоб підстрахувати себе, при виборі консервів слід звертати увагу на їх виготовлення. Це має бути «гороховий сезон» – з травня по липень.

Важливо, щоб консервований горошок був якісним.

Калорійність зеленого горошку консервованого

Залежно від способу заготовки і марки виробника калорійність зеленого горошку консервованого коливається від 50 до 70 ккал на 100 г.

Заготовка горошку на зиму

Заготовити горошок на зиму шляхом консервації будинку можна різними способами:

  • використовувати лише цукор і сіль;
  • використовувати лимонну кислоту;
  • використовувати оцет (замаринувати);

ВАЖЛИВО: Здається, що чистити горох дуже довго? Є простий і швидкий спосіб! Потрібно висипати стручки в каструлю з окропом і варити 5 хвилин. Стручки розкриються, горошини легко відділяються. Досить буде виловити і викинути шкірку, а горошини відкинути на друшлаг.

РЕЦЕПТ: Консервований зелений горошок солодкий

Потрібно (на 1 банку об’ємом 0,5 л): горошок зелений очищений – 300 г, вода – 1 л, сіль – 1 ч. ложка, цукор – 1 ст. ложка.

  • Воду вливають в емальовану каструлю;
  • Всипають у воду горошок, додають цукор і сіль;
  • Доводять воду до кипіння, варять горох 15-20 хвилин;
  • В цей час стерилізують банки і кришки;
  • Відкидають відварений горошок на друшляк;
  • Відвар проціджують двічі через марлю;
  • Горох розкладають по підготовленим банках, заливають відваром;
  • Ставлять банки стерилізувати на 20-30 хвилин;
  • Після їх закочують стерильними кришками;
  • Банки з консервованим горошком остигають перевернутими на кришку.

ВАЖЛИВО: Стерилізують банки так: їх ставлять в каструлю, наповнену водою так, щоб вона покривала банки на три чверті. На дні каструлі повинна бути простелена пелюшка. Банки повинні бути накриті кришками, але не загорнені. Доводять воду до кипіння і витримують в ній банки з горошком потрібну кількість часу.

РЕЦЕПТ: Консервований горошок з лимонною кислотою

Продукти для консервованого горошку з лимонною кислотою:

В даному випадку лимонна кислота виступає в ролі консерванту, тому приготований таким чином горошок не потребує стерилізації.
Потрібно (на 1 банку об’ємом 0,5 л): горошок зелений очищений – 300 г, вода – 1 л, цукор – 2 ст. ложки, сіль – 1 ст. ложка, лимонна кислота – 1 ч. ложка.

  • З води, солі і цукру готують маринад і ставлять його кипіти;
  • В киплячий маринад всипають вимитий зелений горошок;
  • Варять горошок чверть години, за п’ять хвилин до завершення додають в маринад лимонну кислоту;
  • Після перекладають горох в стерильні банки так, щоб вони були заповнені не повністю, на 2 см не доходячи до верху;
  • Банки закочують стерильними кришками, остуджують і поміщають в холодильник, де і слід зберігати заготовку.

З оцтом зелений горошок виходить пікантним, таким він добре підходить для салатів і закусок.
РЕЦЕПТ: Маринований зелений горошок з оцтом

Маринований зелений горошок з оцтом.

Потрібно: горошок очищений – 300 г, вода – 1 л, цукор і сіль – по 1 ст. ложці, оцет 9% – 0,3 склянки.

  • Горошок проварюють в окропі протягом 5 хвилин;
  • Окремо варять маринад – воду з сіллю, цукром і оцтом;
  • В стерильні банки розкладають горошок і вливають маринад;
  • Накривають банки стерильними кришками і стерилізують протягом півгодини;
  • Закочують банки;
  • Остуджують банки перевернутими, під рушником.

Склад, користь і шкода консервованого зеленого горошку

  • Консервуванням кращих зелених зерен посівного гороху фермери займалися вже в XVI столітті, а ще через сто років традиція вживання цього продукту поширилася на всю Європу.
  • У XIX столітті в більшості розвинених держав функціонували механізовані заводи, які виробляли десятки тисяч банок бобових щодня, але попит як і раніше перевищував пропозицію.
  • Розберемося, у чому причина такої популярності зеленого горошку, якими корисними властивостями він володіє, як відбувається консервація.
  1. Для консервації відбирають трохи недостиглі плоди мозкових або лущильних сортів.
  2. Мозкові сорти злегка зморщені в зрілому стані, більш цукристі і простіше в культивуванні, лущильні мають гладку поверхню, трохи крупніше і не такі соковиті.
  3. Відібрані продукти доставляють на консервний завод в ящиках або заповнених водою герметичних ємностях.
  4. Другий варіант простіший з точки зору технологічного процесу, однак негативно позначається на якості кінцевого продукту. На заводі зерна проходять чотири цикли обробки:
  • Підготовка консервації. Цей етап починається в лущильному машині, де горошини відокремлюють від стручків. За лущенням слідує відсіювання домішок на автоматичних ситах і віялках. Очищені зерна сортуються за розміром, щільністю і стиглістю, потім кожна з партій проходить через мийний апарат і надходить на конвеєр. За рухом конвеєрної стрічки стежать робочі фабрики і видаляють дефектні горошини спеціальними усмоктувальними механізмами.
  • Обробка. Минулий перший етап контролю якості горошок надходить в бланшувальну машину, де обробляється гарячою водою або парою для деактивації крохмалю і деяких білків. Це запобігає помутніння і «закисання» готового продукту. Після декількох хвилин бланшування його струшують і різко охолоджують, щоб зберегти цілісність і щільність. Після цього відбувається повторний контроль якості.
  • Розфасовка. До етапу розфасовки добираються тільки кращі горошини. Їх розподіляють по скляних або бляшаним банкам, заливають водним розчином, що містить по 2-4% цукру і солі. На частку розчину доводиться 30-35% загальної маси консервів.
  • Стерилізація. Банки надходять на стерилізацію, де проходять термообробку при температурі до 130 градусів, охолоджуються до 40 градусів і герметично закупорюються. На цьому консервація завершується.

На частку сухого залишку припадає до чверті загальної маси, яку складають:

  • цукор – 5-8%;
  • крохмаль – 3-7%;
  • сполуки азоту – 3-5%;
  • клітковина – 1-2%;
  • жир – 0,1-0,5%;
  • зола – 0,1-0,5%;
  • вітаміни – А, В1, В2, С, К, РР;
  • лимонна кислота;
  • амінокислоти;
  • мікро- і макроелементи.
  • Калорійність становить до 300 ккал на 100 г продукту.
  • Корисні властивості консервованого продукту для дорослих чоловіків і жінок:
  • Вживання горошку в консервах здатне викликати ускладнення, наприклад:
  • Здуття кишечника (при індивідуальній непереносимості або занадто частому вживанні).
  • Відчуття тяжкості в животі.
  • Метеоризм.

Багатьох цікавить питання: чи є користь у консервованому зеленому горошку при вживанні, корисний він вагітним жінкам? Як і інші бобові культури, горох дуже корисний при вагітності, оскільки насичує організм білками, вітамінами і мінералами.

Крім загальних корисних властивостей, він чинить специфічний вплив на організм вагітних і годуючих жінок:

  • Легкозасвоюваний білок сприятливо впливає на перебіг вагітності.
  • Фолієва кислота забезпечує нормальний розвиток плода.
  • Вітамін К корисний для кісткової тканини як матері, так і дитини.
  • Вітамін С захищає від інфекцій.
  • Знижує ризик запалення апендикса, що особливо важливо під час вагітності.

Ніяких додаткових ускладнень продукт викликати не може, але необхідно враховувати, що при вагітності здуття живота небажано. Тому рекомендується обмежити споживання до рекомендованого лікарем, не поєднуючи його з іншими білковими продуктами.

Корисні властивості для дітей

Консервований продукт корисний для дитини, прискорює і стабілізує процеси росту, нормалізує склад крові, зміцнює кісткову тканину, збагачує організм мікро- і макроелементами.

Дітям дошкільного віку він буде корисний, як смачне джерело амінокислот. Підліткам допоможе подолати перехідний вік, впоратися із зайвою вагою, покращити стан шкіри, волосся та нігтів.

Давати зерна краще не раніше 1,5-2 років, порадившись з педіатром. Краще вибирати продукт мозкових сортів – він м’якший, соковитіший, містить більше білка.

Для літніх людей

Дослідники стверджують, що регулярне вживання гороху уповільнює процеси старіння, перешкоджає появі зморшок і посивіння волосся. Ослаблені тканини організму відновлюються, насичуються поживними речовинами. Вітаміни групи C і K, кальцій та магній сприятливо впливають на стан кісток і суглобів, знижують ризик виникнення травм.

Вік сам по собі не може викликати жодних додаткових ускладнень від вживання продукту, але ряд вікових змін, а також деякі характерні хвороби можуть слугувати серйозним протипоказанням. Його небажано вживати людям похилого віку, які ведуть малорухливий спосіб життя.

Чи знаєте ви, чим шкідливий консервований горох? Найчастіше шкоду викликає порушення технології його виготовлення або зберігання, вживання простроченого продукту. В організм потрапляють бактерії, здатні викликати харчове отруєння.

Інша поширена причина погіршення самопочуття – індивідуальна непереносимість та схильність до метеоризму. Небезпечно і переїдання.

Протипоказаннями до вживання можуть слугувати деякі захворювання, наприклад:

  • подагра;
  • коліти;
  • тромбофлебіт;
  • постінфарктний та постінсультний стан;
  • сечокислий діатез;
  • мочекам’яна хвороба.
  1. Зелений горошок краще вживати як самостійну добавку до основної небілкової страви або як інгредієнт салату.
  2. Але в такому випадку салат краще не поєднувати з іншою їжею.
  3. Небажано використовувати горошок у стравах, що піддаються сильній термообробці – він може втратити частину корисних властивостей.
  4. Добова доза препарату не повинна перевищувати 100-150 грамів.
  5. Вживати його слід не частіше 3-4 днів на тиждень, щоб кишечник встигав обробити їжу.

Застосування в народній медицині

У народній медицині консервований горох використовують для таких цілей:

  • антиоксидант;
  • стабілізатор роботи серцево-судинної системи;
  • стабілізатор роботи шлунково-кишкового тракту;
  • сечогінний засіб;
  • засіб від печії;
  • омолоджуючий засіб.
  • Більшість народних курсів лікування рекомендують вживати щодня по 80-120 г (до 2/3 вмісту банки) протягом 7-12 днів, потім робити перерву такої ж тривалості.
  • Лікарі не заперечують потенційну користь продукту в зазначених сферах, але наполягають на необхідності консультації перед початком лікування народними методами.

Пропонуємо кілька простих рецептів, які урізноманітнюють раціон смачними та корисними стравами з горошком з банки.

Салат з гороху і курки

Візьміть:

  • Відварене куряче філе – 200 г.
  • Горошок – 100 г.
  • Картопля відварна – 100 г.
  • Майонез – 100 г.
  • Огірки – 1 шт.
  • Горіхи волоські – 100 г.
  • Сіль за смаком.

Куряче філе порізати кубиками середньої величини, скласти у велику миску. Картоплю нарізати рівними за величиною кубиками, додати до філе. Огірок помити, висушити, розрізати уздовж на чотири частини, кожну частину дрібно нашаткувати.

Ядра волоських горіхів на декілька хвилин обсмажити на вершковому маслі. Коли вони охолонуть, натерти їх на дрібній тертці. Все змішати в одній мисці. Додати горошок, попередньо зливши воду, посолити, знову перемішати. Заправити майонезом, перемішати до однорідності. Готовий салат можна прикрасити гілочкою зелені.

Горохові котлети

Продукти:

  • Зелений консервований горох – 50 г.
  • Консервована кукурудза – 50 г.
  • Картопля відварна – 3 шт.
  • Морква відварна – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Сіль за смаком.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Вода – 0,5 склянки.
  • Панірувальні сухарі.

Змішуємо у великій місткості дрібно порізану моркву, горошок, кукурудзу, часник і цибулю. Картоплю виделкою розминаємо у пюре, додаємо до інших овочів. Ретельно перемішуємо. З отриманої маси формуємо котлети невеликого розміру круглої форми.

В окремій мисочці розмішуємо у воді борошно так, щоб не утворилися грудочки. Кожну котлету занурюємо в кляр з обох сторін, потім в панірувальні сухарі. Викладаємо на сковороду з гарячим маслом. Обсмажуємо до утворення золотистої скоринки.

Пиріжки з рибою

Для приготування візьміть:

  • Дріжджове тісто.
  • Горошок – 50 г.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Сардини в олії консервовані – 250 г.
  • Яйця курячі – 1 шт.
  • Рис відварний білий – 0,5 склянки.
  • Сіль, перець – за смаком.

Сухий, вимитий цибулю дрібно нарізати. З’єднати у великій мисці рис, цибулю, горошок, сіль, перець і рибу, попередньо зливши масло, добре перемішати. Підготовлене тісто нарізати невеликими шматочками, розплющити.

У центр кожного коржика покласти трохи начинки, сформувати акуратні пиріжки. Змастити маслом форму для випічки, щільно вкласти в неї пиріжки. Змастити зверху яєчним жовтком. Випікати при температурі 200 градусів до утворення рум’яної скоринки.

Підведемо підсумки.

Leave comment