Печені яблука: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування з фото

Печені яблука корисні при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, вони так само благотворно впливають і на стан шкіри.
Застосування в народній медицині печених яблук
Найчастіше печені яблука використовують не тільки як смачну страву до столу, але і як ліки. Маючи великий спектр корисних властивостей, печені яблука є відмінним натуральним медикаментом. Народне застосування печених яблук полягає в профілактиці багатьох хвороб. Також багато хто проводить розвантажувальні дні, харчуючись печеними яблуками.
Даний засіб радять застосовувати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, ожирінні, депресії, цукровому діабеті і серцево-судинних захворюваннях. Особливо корисні печені яблука дітям, людям похилого віку та майбутнім мамам, які годують грудьми.
Також печені яблука застосовують під час лікування харчового отруєння або інтоксикації. Найчастіше печені яблука використовують у виготовленні натуральних масок і бальзамів. Такі засоби використовуються для лікування акне, алергічних висипань, дерматиту. Вони м’яко впливають на шкіру, допомагаючи позбавитися від шкірних захворювань.
Вживання печених яблук відомо як засіб для схуднення. У печеному яблуці міститься мінімум калорій, і в ньому безліч вітамінів і корисних речовин. Саме це корисно для тих, хто прагне до схуднення. Також печені яблука сприяють нормальному функціонуванню різних систем організму. Печені яблука виводять з організму непотрібні жири і безпосередньо впливають на хороше самопочуття.
Протипоказання, шкода печених яблук
З вживанням печених яблук потрібно бути обережним і дотримуватися протипоказання до їх застосування. Наприклад, протипоказанням до вживання печених яблук можуть бути:
- загострена виразка;
- гастрит;
- тривала діарея або запор.
Застосовуючи печені яблука в їжу, варто враховувати норму. Не переїдайте печені яблука, оскільки вони можуть порушити метаболізм в організмі або призвести до загострення діареї.
Головним і, можливо, єдиним шкідливим властивістю печеного яблука можна вважати виникнення проблем з травленням. Щоб уникнути цих проблем, потрібно дотримуватись норми вживання печених яблук на день. Для кожного віку з урахуванням можливих захворювань існує своя норма вживання запеченого фрукта.
Рецепт приготування печених яблук
Для приготування печених яблук вибирайте цілі і свіжі яблука. Так вони будуть неушкоджені і корисні для організму.
- Ретельно промийте яблука і акуратно виріжте серцевину.
- Роблячи вузький зріз, видаліть насіння.
- Підготуйте форми для запікання і поставте фрукти туди.
- За смаком додайте в яблука цукор, мед, сухофрукти, горіхи, родзинки тощо.
- Заздалегідь розігрійте духову піч до 180-200 градусів і поставте туди яблука на 20-30 хвилин.
- Слідкуйте за процесом запікання. Готовність печеного яблука визначається за станом шкірки – якщо вона почала тріскатися, то яблуко готове.
- Перед подачею дочекайтеся, поки блюдо охолоне. При подачі можна додати до печених яблук морозиво, рідку карамель або шоколад, корицю, сир.
Норма вживання або скільки печених яблук можна з’їдати в день
Сильних побічних ефектів від вживання фруктового ласощі не очікується. Але це не означає, що не варто дотримуватися норми вживання печених яблук. Середня щоденна норма – 3 великі або 5 маленьких печених яблук. Дітям – 3 маленьких яблука, діабетикам – 1 велике яблуко.
Печені яблука не слід їсти на ніч, оскільки вони значно впливають на роботу травної системи.
Вживати печені яблука варто після основного прийому їжі. Вони відмінно підійдуть як десерт.
Скільки зберігаються печені яблука
Звичайно, найсмачніше і корисніше є десерт відразу після приготування, але, якщо є така необхідність, кілька днів їх можна зберігати в холодильнику. Їм дають охолонути, а потім кладуть у закритий посуд.
Правда, якщо чесно, смак з часом зберігання псується, плоди втрачають вологу і зморщуються.
Чи можна годуючим і вагітним жінкам печені яблука
Печені яблука ніяк не зашкодять вагітним і годуючим жінкам. Навпаки, в них міститься багато вітамінів і мінералів, необхідних як мамі, так і дитині. Особливо варто відзначити:
- велика кількість клітковини;
- вміст корисних вітамінів;
- відсутність алергенів;
- полегшення симптомів вагітності;
- зниження зайвої ваги.
Багатьох мам можуть лякати думками, що яблука різних кольорів мають різні алергічні ефекти. Але це помилка. Печені яблука не викликають алергії і дуже корисні. Головне, вживати їх в нормальному обсязі, не переборщуючи.
Але варто врахувати, що при грудному вигодовуванні печені яблука дозволяється вживати тільки після того, як вік малюка досягне 2,5-3 місяців. Не варто боятися вживати печені яблука під час вигодовування, оскільки це не завдасть жодної шкоди дитині.
Саме печені яблука дуже корисні для вагітних жінок. Вони допоможуть впоратися з токсикозом, усунуть печію і здуття живота. Особливою проблемою під час вагітності є важке навантаження і набір ваги. Описуваний продукт зміцнює мускулатуру і судини – це допоможе впоратися з навантаженнями під час вагітності.
Чи можна печені яблука при цукровому діабеті
Можна і навіть дуже корисно, тільки в процесі приготування не варто додавати цукор, мед. Є прекрасні рецепти печених яблук зі стевією, сиром.
Також кислі сорти яблук можна вживати діабетикам і в свіжому вигляді, головне, дотримуватися норми – 1-2 штуки на добу.
Чи можна їсти печені яблука при проносі
На відміну від сирих фруктів, так, можна, але варто дотримуватися помірності, не більше 300-350 г на день, це одне велике або 2 маленьких яблука.
Чи можна печені яблука при гастриті
Печені яблука будуть однаково корисні і тим, у кого кислотність підвищена, і тим, у кого – знижена.
Печені яблука при панкреатиті
Ці фрукти в запеченому вигляді можна вживати навіть при загостренні панкреатиту, але не більше 2 яблук на день і краще солодких сортів. Переважно не натщесерце, щоб уникнути дискомфорту в животі.
Які яблука корисніше – свіжі чи печені
Не можна однозначно відповісти на дане питання. І запечені, і свіжі яблука однаково корисні. Під час термічної обробки яблука не втрачають свої корисні властивості і вміст вітамінів.
Печені яблука містять елементи, які сприяють нормальному функціонуванню багатьох важливих для життя органів.
На відміну від свіжих, печені яблука можуть послужити легким проносним. Також печені яблука легше вживаються в їжу, оскільки вони м’якші за свіжі, більше підійдуть людям похилого віку та тим, у кого є проблеми з зубами або ясенями.
Без добавок | 47 |
Кориця | 55,8 |
Мед | 74 |
Сир | 80,5 |
Мед і кориця | 83 |
- Якщо розглядати продукт з точки зору БЖУ (білки / жири / вуглеводи), то харчова цінність на 100 грам печених яблук має наступні показники в грамах:
- без добавок – 0,4 / 0,4 / 9,8;
- кориця – 0,4 / 0,4 / 13,6;
- мед – 0,4 / 0,4 / 17,3;
- сир – 4,8 / 1,3 / 11,9;
- мед і кориця – 0,5 / 0,4 / 20,1.
Хімічний склад
До складу печених яблук входять практично всі вітаміни з групи В (В1, В2, В3, В6, В9), а також А, С, Е, Н, К, РР. З мікроелементів продукт багатий вмістом різних металів, навіть таких екзотичних, як кобальт і ванадій. У шкірці містяться фолієва і урсолова кислота, а в насінні невелику кількість йоду.
Важливо! Зелені сорти яблук менш алергенні, так як їх компоненти, в тому числі і цукор, легко і швидко засвоюються організмом.
Чим корисні печені яблука в мікрохвильовці
Яблука, приготовані в мікрохвильовій печі, є дієтичним продуктом, який входить у безліч рецептів для схуднення. Відмінний смак і легке засвоєння організмом робить це блюдо не тільки добрим солодким, але й замінником багатьох «важких» для перетравлення продуктів.
Полісахарид пектин, який знаходиться у плодах, допомагає очищати організм від шлаків. При термічній обробці концентрація цієї речовини тільки підвищується. Для серця і кровоносної системи вживання продукту приносить величезну користь.
- Зменшується ймовірність наступних хвороб:
- інфаркт;
- інсульт;
- захворювання крові, включаючи онкологічні;
- зниження рівня гемоглобіну.
Особливості вживання печених яблук
Залежно від віку та стану здоров’я, вживання печених фруктів потрібно регулювати. Однак, дане блюдо рекомендується застосовувати в їжу якомога частіше, а в ідеалі щодня.
Для дитини
Даним продуктом можна починати балувати дитину ще під час грудного вигодовування – вже з шестимісячного віку малюку можна давати пюре. Травна система малюка ще не готова до «дорослої» їжі, але термічно перероблене яблуко цілком можна поступово вводити в раціон.
Важливо! За допомогою пюре з печеного плоду можна проводити профілактику і лікування інтоксикації дитячого організму.
Смакові якості страви принесуть радість малюкові, який із задоволенням буде пізнавати світ через щось відмінне від материнського молока.
Для дорослих
Як і сирі фрукти, запечені допомагають очистити шлунково-кишковий тракт від шлаків і нормалізують травлення та діяльність серцево-судинної системи. Крім медичних і профілактичних показань, вживання продукту принесе задоволення від свого вишуканого смаку. М’якоть яблука після термічної обробки набуває високі смакові якості та легко засвоюється.
Для мами, що годує (при грудному вигодовуванні)
Гіпоалергенність страви є відмінним показанням для його прийому жінкам у післяпологовий період і при лактації. Легке засвоєння всіх корисних елементів допомагає передати їх дитині через молоко. Варто лише обережно приймати фрукти в перші 2-3 рази, щоб поспостерігати стан дитини. Якщо ж не виникає ніяких протипоказань, їх можна включати в раціон на регулярній основі.
При діабеті
Глікемічний індекс, за яким визначається придатність до вживання продуктів при цукровому діабеті, для яблук досить низький. Тому продукт показаний до застосування в їжу при даному захворюванні і в сирому вигляді. Після термічної обробки фрукти відмінно засвоюються навіть при серйозній стадії недуги. Для діабетиків буде корисно включити в раціон 1-2 запечених яблука. Це дасть ефект насичення організму та забезпечить добовою нормою вітамінів і мінеральних речовин.
При панкреатиті
Користь страви безсумнівна навіть при розладах роботи кишечника. При панкреатиті необхідно дотримуватися лише кількох правил, які дозволять вживати печені яблука:
- для запікання вибираються лише фрукти солодких сортів;
- під час загострення недуги, потрібно на тиждень припинити вживати продукт;
- при хронічному перебігу захворювання, плоди потрібно після запікання почистити і перетерти.
При панкреатиті користь яблук очевидна, тому що вони відмінно переробляються, не навантажуючи підшлункову залозу. Також травлення після такої страви не викликає здуття живота і супутнього цьому процесу метеоризму.
Можлива шкода й протипоказання
Особливої шкоди печене яблуко принести не зможе, але зловживати ним все ж не варто. Весь корисний ефект можна зіпсувати переїданням, коли груба клітковина зі складу продукту засмутить діяльність кишечника або призведе до коліту. Не варто вживати страву при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки і гастриті.
Зберігання та заготівля на зиму
Щоб завжди мати можливість приготувати корисну страву, необхідно заздалегідь потурбуватися про заготівлю матеріалів для нього. Для зберігання вибираються зимові сорти, які мають гарну лежкість. Із сучасних видів можна виділити Ред Чіф, Лігол, Антонівка, Голден, Свіжість і інші.
При правильному зберіганні вони можуть долежати навіть до наступного врожаю. Зберігання відбувається при температурі від 0 до 5 °С і вологості близько 85%. Плоди розкладаються в ящики або на полиці стелажів насипом або в піску, землі, тирсі, папері.
Приміщення, де зберігаються фрукти, необхідно хоча б раз на день провітрювати, щоб видалити етилен, який виділяється з солодких зимових сортів. В іншому випадку плоди можуть перезріти і підштовхнути до дозрівання інші фрукти та овочі, які зберігаються поруч. Яблука, запечені в мікрохвильовці, є відмінним дієтичним блюдом, яке з задоволенням з’їдять і діти, і дорослі. Приготувати його дуже просто, а приємні емоції і користь від вживання скрасять будь-який день.
Калорійність печених яблук і дієтичні властивості
Літня пора — це не тільки сонце, повітря і вода. Це ще й величезна різноманітність свіжих овочів, ягід і фруктів.
А які фрукти у нас найпопулярніші? Ну, звичайно ж, яблука! Хто їх не любить, червоні, зелені, жовті… А чи любите ви печені яблука? Для багатьох це практично повсякденне блюдо і, звичайно ж, багатьом хотілося б знати, яку калорійність мають печені яблука, та й взагалі, яка користь печених яблук.
Природно, може виникнути питання: а навіщо запікати яблука? Адже можна їх їсти й сирими, та й яка різниця між сирим і запеченим яблуком? А різниця є.
Перш за все, багато запікають яблука тільки тому, що це смачно. Спробуйте. Але є і своя особлива користь печених яблук, яка для певних категорій людей може бути навіть більшою, ніж від яблук свіжих.
По-перше, потрібно сказати, що порівняно низька калорійність печеного яблука — це далеко не основне його гідність. Є у таких яблук і багато інших корисних властивостей.
Користь печених яблук полягає в тому, що сам процес запікання яблук дає можливість практично повністю зберегти корисні речовини, мінерали і вітаміни, що містяться у свіжих яблуках. За даними наукових досліджень, печені яблука повністю зберігають у своєму складі такі вітаміни, як: С, Е, А, Н, PP та усі вітаміни групи В.
Варто відзначити і те, що печені яблука містять велику кількість калію, що дуже важливо для людей зі серцево-судинними захворюваннями, адже калій необхідний м’язам серця. Багаті печені яблука і залізом, яке підтримує і відновлює склад крові і лімфи.
Дієтичні властивості цієї страви обумовлені не тільки низькою калорійністю печених яблук, але і тим, що їх з успіхом можна застосовувати в дієтичному харчуванні, аби позбутися зайвих кілограмів.
В основі цього методу лежить знову ж високе вміст калію в печених яблуках. Калій є антагоністом натрію, який потрапляє в організм людини зі звичайною кухонною сіллю.
Всім відомо властивість натрію «допомагати» накопичувати надлишкову рідину в підшкірному жировому шарі людини, що в свою чергу сприяє відкладенню жиру.
Якщо ви регулярно їсте печені яблука, то це не тільки допоможе вам прибрати зайві кілограми, але і нормалізує обмін речовин, зробить вашу шкіру гладкою і навіть допоможе прибрати дрібні зморшки. А крім того, допоможе поліпшити роботу печінки і нирок. Високе вміст пектину і клітковини в цій страві дуже корисно для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.
Ну а скільки калорій у печених яблуках?
А ось скільки: калорійність печених яблук в середньому становить:
47 ккал на сто грамів продукту
Що практично стільки ж, як і в свіжих яблуках. Однак варто зауважити, що це стосується тільки яблук, запечених «без нічого». Але якщо ви будете запікати їх із цукром або медом, то калорійність печених яблук у такому випадку буде набагато вищою. Наприклад, калорійність цієї страви з медом і корицею може бути і 80 ккал на сто грам.
А яка калорійність печених яблук, приготованих різними способами? А ось така:
Таблиця калорійності печених яблук на 100 грамів продукту:
продукт | Калорії, кКал |
без цукру | 47,0 |
з медом | 74,0 |
з сиром | 80,5 |
з медом і корицею | 83,0 |
з корицею | 55,8 |
А харчова цінність печених яблук, приготованих різними способами, ось така:
Таблиця харчової цінності печених яблук (БЖУ) на 100 грамів продукту:
продукт | Білки, гр. | Жири, гр. | Вуглеводи, гр. |
без цукру | 0,4 | 0,4 | 9,8 |
з медом | 0,4 | 0,4 | 17,3 |
з сиром | 4,8 | 1,3 | 11,9 |
з медом і корицею | 0,5 | 0,4 | 20,1 |
з корицею | 0,4 | 0,4 | 13,6 |
Як запікати яблука? Дуже просто. Багато запікають їх із цукром. Але корисніше і смачніше буде робити це з медом.
Ось вам простий рецепт:
продукти:
- шість штук яблук
- 2 столові ложки меду
- трохи цукрової пудри
Яблука, природно, моєму, зрізаємо кришечку з боку хвостика і видаляємо серединку яблука разом з насінням. Змащуємо рослинним маслом будь-яку форму або деко, викладаємо на неї фрукти отвором вгору, в яке заливаємо мед і яке після закриваємо яблучною кришечкою. Ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів, і запікаємо до готовності.
Коли яблука будуть готові, дістаємо їх з духовки, даємо їм охолонути і посипаємо цукровою пудрою за смаком. Отримуємо дуже смачну страву, яку їмо на здоров’я. Якщо, звичайно, калорійність печених яблук, приготованих таким способом, вас не турбує.
Печені яблука для схуднення
Цей всім відомий фрукт має невисоку калорійність, має масу достоїнств і тому представляє величезний інтерес для дієтологів. Причому це стосується не тільки свіжих плодів, а й запечених.
Тим більше, що якщо свіжі яблука підвищують кислотність шлункового соку, то у печених плодів вона стає нульовою. А калорійність не підвищується, якщо при обробці не додавати калорійних інгредієнтів.
Особливо корисно їсти печені яблука натщесерце людям із зайвою вагою. Вони надають м’яке послаблювальну і сечогінну дію, покращують травлення, знімають набряки і мають протизапальну дію при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.