Печінка тріски: користь і шкода для здоров’я

Користь і шкода печінки тріски – це те, що обов’язково необхідно знати, перш ніж налягати на цей продукт. До того ж є деякі протипоказання.
Хімічний склад тріскової печінки
Печінка тріски – продукт, який містить у собі багато жиру, тому відразу варто зазначити, що часте її вживання не рекомендується. Особливо потрібно остерігатися тим, хто хоче позбутися від зайвих кілограмів – тут слід дотримуватися особливої дієти.
Але саме ці жири є основними джерелами користі продукту.
Крім цього, тріскова печінка багата такими компонентами:
- різними вітамінами: А, D, E, C, PP, B;
- необхідними організму амінокислотами і декількома видами кислот: аспарагінова, пантотенова;
- мінеральними речовинами: калій, фосфор, йод, цинк, мідь, кальцій і ін.
В її складі майже 56 грам жирів, п’ять грам білків і мінімум вуглеводів – всього один грам. Калорійність – близько 610 калорій на 100 грам продукту.
Печінка тріски: користь свіжого і консервованого продукту
Основна перевага печінки тріски в тому, що вона містить риб’ячий жир, який добре засвоюється. Це дозволяє зберегти азотистий матеріал, необхідний для побудови нових тканин.
Цей вид жиру набагато легше проникає через мембрани і вважається більш корисним, ніж будь-які інші види, навіть рослинного походження.
Крім цього, відомі такі позитивні моменти:
- печінка активно перешкоджає виникненню і розвитку серцево-судинних захворювань;
- полінасичені жирні кислоти практично повністю зменшують ризик виникнення діабету;
- риб’ячий жир, що входить до складу, знижує рівень холестерину, робить позитивний вплив на пам’ять і мозкові процеси в цілому, знижує запалення суглобів;
- впливає на зір і є профілактичним засобом від курячої сліпоти;
- покращує зовнішній вигляд шкіри, вона стає більш гладкою, зволоженою і сяючою;
- велика кількість вітаміну C зміцнює імунну систему;
- стабілізує фізичний стан, тому особливо рекомендується людям, які займаються важкою працею і спортсменам.
До речі, хімічний склад консервованого продукту зберігається, оскільки печінка не піддається обробці, а відразу закладається в банки. А значить, що вона залишається корисною.
Корисні властивості для чоловіків і жінок
Тріскова печінка впливає на організм в цілому, але є деякі відмінності, які проявляються в залежності від гендерної приналежності людини.
Користь продукту для жінок:
- Склад мікроелементів омолоджує шкіру, робить її більш здоровою.
- Висока калорійність продукту підживлює організм енергією. Дозволяє довго залишатися ситим без набору зайвих кілограмів.
- Риб’ячий жир і вітамін А благотворно впливають на сітківку ока і покращують гостроту зору.
- Омега-3 стимулює обмінні процеси в хрящах, знімає запалення суглобів.
- Жирні кислоти допомагають виробляти гормони щастя, які сприяють гарному настрою.
Користь продукту для чоловіків:
Печінка тріски незамінна для спортсменів і обов’язково повинна бути включена в їх раціон, адже багатий вітамінний склад допомагає швидко відновити організм після навантаження. Найголовніше – не забувати про кількість, адже надмірне її вживання може мати негативні наслідки.
Вона також корисна для чоловічої потенції – підвищує її, надає сил і впевненості в собі. Збільшує статевий потяг. Це відбувається за рахунок мінералів і правильного холестерину, який сприяє виробництву тестостерону. Не дарма ж морепродукти вважаються своєрідними замінниками Віагри.
Як приймати печінку тріски для схуднення?
Цей, безумовно, корисний продукт можна і потрібно їсти всім, навіть тим, хто худне, але дуже важливо знати, як приймати печінку тріски під час дієти, щоб не набрати зайву вагу, а отримати тільки позитивний результат. Вона надовго зберігає відчуття ситості і покращує обмінні процеси.
В першу чергу, візьміть за правило, що калорійну і жирну печінку варто вживати в першу половину дня, щоб вона встигла засвоїтися і переробитися. Неважливо, в чистому вигляді чи у складі якогось страви – тільки до 12 години дня.
Друге правило – добова норма споживання, не більше 30 грам.
Печінка тріски: користь і шкода при вагітності
Тріскова печінка не забороняється жінкам у положенні, але її потрібно вживати з особливою обережністю. Вона може бути корисна в невеликій кількості. Але особливу увагу варто приділити міститься в ній вітаміну А.
Звичайно, коли у плода його нестача, то це може загрожувати затримкою розвитку, але ще гірше, якщо він виявиться перенасиченим. Велика кількість вітаміну А в організмі жінки під час вагітності здатне викликати патології у майбутнього малюка, а у самій матері викликати болі в тілі, блювоту, нудоту і сонливість.
Як найкраще вживати продукт у їжу?
Є печінку тріски можна відразу після відкривання консерви. Додаткова обробка не потрібна, хіба що за смаком можна злити масло, оскільки воно додає жирності і є консервантом.
Те, що залишилося, розминається виделкою до стану паштету і намазується на хліб або ж додається в різні страви, наприклад, в салати.
Дуже важливо правильно зберігати продукт і дотримуватися денну норму. Закрита консервна банка може зберігатися близько двох років, зберігаючи всі свої якості, а ось якщо ви її відкрили, то протягом двох днів продукт необхідно вжити. Причому зберігати доведеться в холодильнику і в скляній ємності, яка закривається, але не в заводській банці.
- Дорослим людям в день достатньо їсти не більше 40 грам печінки – саме така кількість буде корисним і не завдасть шкоди.
- Літнім людям дозволяється на 20% менше, але краще всього проконсультуватися з лікарем, адже можуть бути протипоказання.
- Дітям тріскова печінка заборонена до трьох років, в такому маленькому віці вони ще не зможуть її перетравити. Пізніше можна потроху почати вводити її в раціон.
Протипоказання і можливу шкоду
Будь-який навіть найбезпечніший продукт має протипоказання і в першу чергу – це наявність алергії, яка може бути на морепродукти або ж на риб’ячий жир. Перш ніж вживати, варто провести пробу або здати аналізи на алергени.
Шкода консервів не такий вже великий, але все ж він може бути.
Не можна безконтрольно вживати дуже жирний продукт. Варто задуматися про наслідки. Велика кількість жиру має згубний вплив на внутрішні органи.
Є й інші протипоказання:
- При наявності каменів у нирках або жовчному про цей продукт краще забути. Не рекомендується тим, у кого гіпотонія;
- Отримання великої кількості вітаміну А разом з печінкою може привести до сонливості, лущення шкіри, нудоті, висипань і підвищення рівня холестерину;
- Вітамін D, який зазвичай накопичується, може викликати головний біль, блювоту, втрату апетиту і загальну слабкість.
З обережністю рекомендується приймати печінку людям, що мають проблеми з нирками, печінкою та шлунком. А також тим, хто приймає препарати, що розріджують кров.
І, звичайно ж, зовсім не варто налягати на продукт і страви з нього, тим, хто страждає ожирінням. В цьому випадку ви не тільки наберете зайву вагу, але надасте подвійний тиск на внутрішні органи.
Печінка тріски – користь і шкода для здоров’я, калорійність
Користь і шкода для здоров’я печінки тріски, її склад та калорійність, лікувальні властивості для організму і застосування в народній медицині, як вибрати якісний продукт – все про тріскової печінки і багато іншого. Печінка тріски – цінний продукт, насичує організм людини корисними вітамінами і мікроелементами. Використовується в кулінарії, входить до складу багатьох страв: салати, супи, закуски, паштети.
Тріска і її печінка
Місце проживання тріски – Тихий і Атлантичний океан. У промислових цілях її розводять в спеціальних розплідниках. Риба має достаток корисних речовин, необхідних для гармонійного розвитку і періодично повинна входити в раціон харчування.
До її складу входять життєво необхідні амінокислоти. На 100 грам тріски доводиться 16 грам білка. Може бути гідною альтернативою м’яса.
Морську рибу відносять до розряду дієтичного харчування. Містить всього 0,6 грама жирів. Ідеальний продукт для людей, які страждають ожирінням, а також тим, хто стежить за фігурою. Вживаючи тріску, можна не хвилюватися про зайві сантиметри на талії і стегнах. Ідеальний варіант для людей із захворюваннями печінки, яким протипоказано жирна їжа.
- М’ясо тріски легко готується і швидко засвоюється організмом в цілому.
Завдяки вітаміну РР (нікотинова кислота) має профілактикою захворювань шлунково-кишкового тракту. У свою чергу нікотинова кислота не накопичується, необхідно забезпечити постійне надходження вітаміну РР в організм.
- Низькокалорійний продукт – тріска.
Риба тріска має низьку калорійність (69 ккал на 100 грамів). Відсутність вуглеводів дає можливість застосовувати її в їжу у величезній кількості.
Тріска в своєму складі має такі хімічні елементи, як: сірка – забезпечує здоров’я шкіри і волосся, зміцнює нігтьову пластину; натрій і магній – для профілактики захворювань серця; йод – для розвитку розумових здібностей; калій – насичує мозок киснем.
У пісної трісці є і жирна її частина, а саме печінка. Продукт займає важливу роль у харчовому раціоні.
Склад печінки тріски і калорійність
Складається в основному з жирів. Печінка тріски – дуже калорійний продукт на відміну від самої риби, становить 613 ккал. На 100 грам припадає 65 грам жирів і 1,2 г вуглеводів.
Печінка тріски багата на такі вітаміни:
Сприяє зростанню і розвитку організму, зміцнює кістки. Завдяки антиоксидантам виводить токсини, уповільнює старіння клітин, зміцнює імунну систему. Бере участь у синтезі білка, нормалізує обмін речовин. Допомагає в боротьбі з вірусами і простудними захворюваннями.
Покращує зір особливо в сутінковий час. Дефіцит же призводить до такого захворювання, як «куряча сліпота» (погана видимість в сутінках).
Рибофлавін (В2) бере участь у метаболізмі білків, вуглеводів і жирів. Бере участь в утворенні еритроцитів, забезпечує гармонійну роботу нервової системи і щитовидної залози.
Фолієва кислота регулює процес кровотворення, позитивно впливає на кишечник і печінку. Покращує роботу головного мозку. Брак цих вітамінів призводить до недокрів’я, порушення травлення, проблем з пам’яттю.
Даний компонент міститься у великій кількості. Служить захистом від згубної дії вільних радикалів. Зберігає молодість шкіри, зміцнює судини і капіляри, збільшує фізичну і розумову активність. Застосовують для профілактики атеросклерозу.
- Печінка тріски багата на життєво необхідний вітамін D.
Допомагає у регуляції кальцію і фосфору в крові. Бере участь у синтезі гормонів, в розмноженні клітин і тканини, знижує розвиток рахіту у майбутньої дитини. Необхідно включити печінку в меню вагітним жінкам і годуючим мамам, а також маленьким діткам.
Присутність аскорбінової кислоти в печінці зміцнює імунітет, виводить токсини, розріджує кров, сприяє виробленню колагену (який підтримує молодість організму і уповільнює старіння).
- Субпродукт містить такі мінерали, як:
- фтор – зміцнює зубну емаль;
- кальцій – будівельний матеріал кісткової тканини;
- магній – надійний помічник у боротьбі з мігренню і втомою;
- залізо – забезпечує надходження кисню в тканини;
- мідь – стимулює імунну систему, потрібна для регенерації тканин;
- фосфор – незамінний елемент для росту зубів;
- Ще один важливий мікроелемент, як хром, перевищує добову норму в печінці.
Здійснює транзит глюкози по клітинам. Дефіцит, якого призводить до ожиріння і цукрового діабету.
- Людське тіло не здатне самостійно виробляти жирні кислоти.
Які містяться у величезній кількості в печінці тріски. Омега-3 грає величезну роль для здоров’я мозку, підтримує рівень холестерину в нормі. Попереджає розвиток захворювань серцево-судинної системи, неврологічних і онкологічних захворювань.
Лікувальні властивості тріскової печінки
Ще з часів лікаря Авіценни цей натуральний продукт застосовували в медицині. Стародавні скандинави використовували її для поліпшення гостроти зору.
З печінки тріски виготовляють лікарський препарат риб’ячий жир. Випускається у вигляді рідкого продукту або капсул. Багато лікарів рекомендують вживання продукту для профілактики і лікування деяких хвороб.
- При переломах і запальних процесах в суглобах. Сприяє швидкому відновленню і росту тканини.
- Для лікування серцевих захворювань (стенокардія, ішемічна хвороба). Знижує рівень холестерину в крові, попереджає ризик розвитку аритмії і атеросклерозу.
- Рекомендується при харчових захворюваннях (виразках, гастритах).
- Для підняття імунітету. Регулярне застосування допомагає знизити простудні захворювання (кашель, нежить, біль у горлі). Ефективно бореться з вовчак.
- Рекомендовано при ожирінні. Входить до складу різних дієт для схуднення, поєднуючи з регулярними заняттями спортом.
- Застосовується для профілактики ракових захворювань молочних залоз.
Застосування в народній медицині печінки тріски
Часто печінка тріски застосовується і в народній медицині. Завдяки своєму цінному складу:
- покращує еластичність суглобів;
- зменшує або зовсім усуває больові відчуття;
- сприяє швидкому загоєнню ран;
- зникнення запальних процесів.
Печінка використовується для приготування різних страв. Також приймається у вигляді препарату (риб’ячий жир).
Протипоказання, шкода печінки тріски
Печінка тріски – справжній скарб, багатий на вітаміни і мікроелементи. Через високий вміст жиру і калорій слід включати в раціон не частіше, ніж один раз на тиждень.
Добова норма для здорової людини – до 40 грам готового продукту. З обережністю варто приймати людям, які мають алергію на морепродукти, а також особам з періодичним низьким артеріальним тиском і гіпотонікам.
Не варто вживати людям із захворюваннями сечового міхура, нирок і жовчного міхура (особливо при наявності каменів). Велика кількість в раціоні майбутньої мами може принести шкоду плоду.
Консервована печінка тріски – користь і шкода для організму
Вибираючи консервовану або сиру печінку тріски, в першу чергу варто звертати увагу на колір (справжня печінка світла, без червоного відтінку).
На жаль, ви більше ніде не зможете придбати свіжий продукт з тільки що потрошеної тріски, в крайньому випадку, вам може бути доступна заморожена печінка, а більшості населення – лише консерви.
Перед покупкою варто подивитися на термін придатності, консервована тріскова печінка зберігається близько 2-3 років. Банка повинна бути не деформованою.
До складу не повинно входити рослинне або інше масло. З рідини рекомендований тільки власний сік продукту, а з спецій – лавровий лист і перець. Консервована печінка готується у власному соку і зберігає всі корисні речовини.
Печінка тріски для вагітних
Застосовувати субпродукт варто в розумних межах (раз на тиждень), в період вагітності і лактації.
Печінка містить багато вітаміну А, нестача якого може призвести до затримки розвитку плода. У період годування груддю необхідно включити в раціон харчування цей субпродукт. Малюк з материнським молоком буде забезпечений усіма необхідними поживними речовинами.
Як приймати печінку тріски, вибирати і зберігати
Печінка тріски – дуже жирний субпродукт, бажано вживати в їжу разом з гарніром: вареною картоплею, рисом і овочами. Консервовану печінку можна їсти з чорним хлібом або додати до салату.
При виборі консервів з печінкою тріски варто віддавати перевагу виробництву в зонах, де реально ловиться тріска – Біле, Баренцове море.
Рецепт легкого салату з печінкою тріски
Для приготування страви знадобиться:
- консервована печінка;
- свіжі огірки;
- помідори;
- пучок зеленої цибулі;
- сіль і перець;
- для заправки – масло з банки.
Перераховані інгредієнти нарізати і з’єднати разом, заправити власним соком печінки за бажанням. Страва готова!
Відкритий консервований субпродукт перекласти в іншу ємність (у відкритій жерстяній банці продукт окислюється). Зберігати в холодильнику не більше 24 годин при температурі 3-8 градусів.
Печінка тріски – користь і шкода: властивості для організму
Один з делікатесів, смачний і корисний – це печінка тріски. Одні стверджують, що цей продукт не рекомендується вживати через його високу калорійність. Інші, навпаки, люблять додавати печінку морської риби до страв. У всьому важлива міра. Дізнайтеся, як правильно вживати продукт.
Чим корисна печінка тріски
На основі смачних консервів розроблено безліч рецептів приготування незвичайних салатів і холодних закусок.
У багатьох випадках морську рибу просто додають у супи або вводять у вже готові страви з цибулею, щоб надати пікантності смаку. У вигляді консервів печінку купують частіше, ніж свіжу. У всьому небезпечний перебір.
Краще вживати потроху та балувати себе часом лікувальним морським делікатесом.
Чим корисна печінка тріски в консервах:
- утримання великої кількості амінокислот, омега-3 жирів, необхідних організму для функціональної роботи;
- риб’ячий жир, який цінний для всього організму;
- запобігання більшості запальних реакцій у суглобах;
- зниження ризику серцевих захворювань;
- максимальне зміцнення імунітету;
- забезпечення насичення організму вітаміном D;
- потужна профілактика захворювань, пов’язаних з онкологією;
- підтримує хороший стан шкіри, запускає її омолодження.
Які вітаміни в печінці тріски
Людина завжди потребує підтримки організму вітамінами. Що ж містить у собі печінка тріски? В ній є велика кількість Омеги-3, хрому та інших необхідних кислот. Вітаміни в печінці тріски – це:
- вітамін А для зростання і зору;
- вітамін D – для скелета і міцних кісток;
- жиророзчинний вітамін E;
- представники групи В – В2, В6 і В9 – необхідні для нервової системи і кровотворення.
Мікроелементи в печінці тріски
Не у кожної морської риби можна виявити настільки багатий склад. Це пояснює, що лікарі рекомендують їсти тріску пацієнтам з переломами або болями в суглобах. Наявність елементів дуже важлива для розвитку і зростання. Вам додадуть сил наступні мінерали та мікроелементи в печінці тріски:
- калій;
- фосфор;
- натрій;
- залізо;
- кальцій;
- мідь.
Риб’ячий жир з печінки тріскових риб
Найголовніший компонент – риб’ячий жир з печінки тріски.
Завдяки його властивостям продукт рекомендують вживати завжди, щоб підтримувати здоров’я і виглядати добре.
Купити цінну речовину можна у вигляді спеціальних таблеток в аптеці. Однак приємніше скуштувати звичайну рибу, яку легко приготувати вдома. Чому важливий і корисний риб’ячий жир? Він забезпечує:
- відновлення структури волосся, нігтів, шкіри, зубів;
- поліпшення зору;
- боротьбу з авітамінозом;
- профілактику атеросклерозу, гіперліпідемії та інших ускладнень, пов’язаних із судинами;
- загоєння опіків, ран і слизових оболонок.
Користь печінки тріски в маслі для жінок
Жінкам під час вагітності часто рекомендують вживати більше риби. Це аргументується тим, що в продукті багато мікроелементів. Є й інші переваги. Чим корисна печінка тріски для жінок:
- поліпшення якості уваги, слуху, мислення;
- стабільний хороший настрій;
- досить гарний стан шкіри на всіх ділянках тіла;
- менше болю в м’язах і суглобах;
- відмінна робота серця, правильний склад крові, зниження холестерину;
- чудове зір.
Печінка тріски для чоловіків
Для тих, хто займається спортом і веде здоровий спосіб життя, вживання печінки тріски обов’язкове, але не в великих кількостях. Продукт дуже калорійний, його вводять в раціон помірно для харчового балансу.
Також печінка тріски є корисною й в інтимному плані. Багато хто порівнює його з віагрою. Насправді це так і є: годуйте чоловіків печінкою частіше.
У складі є компонент, який відповідає за статевий потяг.
Як вживати печінку тріски правильно
Найголовніше – не переїдати рибний субпродукт. Через калорійність і жирність усі переваги риби можуть мати негативний вплив. Вживання великими порціями не лише некорисно.
Через морську рибу можливо погладшати. Людині потрібно намагатися стримувати себе, щоб їжа була помірним ласощами, а не заїданням.
Як їсти печінку тріски правильно, щоб це було корисно:
- Важливо зливати консервне масло. Воно дуже жирне для організму. Його вживають тільки в самих виняткових випадках, при повній впевненості у власному здоров’ї.
- Добова норма становить всього 30-40 грам. Бажано не перевищувати її, інакше кишечник може дати збій.
- При приготуванні салату з печінки тріски не використовують майонез для заправки. Риба дуже жирна, цього цілком вистачить, щоб все просочилося і вийшов цілісний смак.
- Найкращі поєднання з рибним натуральним продуктом дають овочі, хліб або яйця.
Печінка тріски – протипоказання
Маючи величезну кількість корисних властивостей, цей продукт має свої недоліки, про які варто знати. Є люди, кому протипоказана печінка тріски. Це трапляється:
- при непереносимості – алергії на рибу і морепродукти;
- при проблемах з печінкою та шлунком – організм не в змозі переварити настільки жирну і важку їжу;
- при проблемах, пов’язаних з жовчним міхуром;
- якщо у людини дуже низький артеріальний тиск.
Крім цього, завжди варто звертати увагу на склад і термін придатності. Як вибрати консерви:
- Можна просто отруїтися і погано себе почувати навіть при близькому терміні придатності продукту. Багато хто говорить, що якщо їжа не досягла крайнього терміну – значить, її можна їсти. На ділі ж варто орієнтуватися і на вигляд, запах продукту.
- Крім того, на етикетці банки є вказівка сировини. Напис джерела печінки вкаже, чи корисна консерва. Наприклад, якщо вказана свіжозаморожена риба будь-якого сорту, то кінцевий продукт містить мінімум поживних речовин. Якщо назва сировини зовсім не написано – відмовтеся купувати таку консерву.
Краще обійти кілька магазинів у пошуках потрібного продукту, ніж отруїтися або нашкодити своєму організму. У більшості випадків лікарі схиляються до того, щоб рекомендувати людям є тріскову печінку.
Так, багатьом вагітним і дівчатам під час грудного вигодовування в персональному раціоні окремо зазначено, що необхідно приймати 1 раз на тиждень тріску. Вживання такої їжі кожен день загрожує шкодою дитині.
У всьому важлива міра – переїдання, як і уникнення цінного продукту, принесе тільки шкоду здоров’ю.
Варто звертати увагу на сировину і його властивості, з якого виготовлені консерви – це важливо. Якщо часто вживається печінка тріски – користь і шкода продукту можуть виявитися несумісними. Кілька наочних прикладів, що може трапитися при «передозуванні»:
- сильна нудота;
- повна відсутність апетиту;
- блювота кожен раз при прийомі їжі;
- розвиток проблем, пов’язаних зі здоров’ям (від печії як реакції на жирне до запалення жовчного міхура).
Печінка тріски: користь і шкода
Корисні продукти останнім часом все частіше цікавлять сучасних людей. Печінка тріски, користь і шкода, сьогодні ми поговоримо саме про це.
Ще недавно трісковий морепродукт був недоступним більшості населення України, смачний і корисний делікатес коштував чималі гроші, і як виглядає трісковий субпродукт, знали тільки в багатих сім’ях.
Зараз картина значно змінилася, цей ніжний на смак і дуже поживний продукт сьогодні можуть собі дозволити практично всі.
З огляду на це, у багатьох назрівають питання, чому ж так корисний морський делікатес для організму людини і чи має даний продукт якісь протипоказання, які вітаміни входять до його складу і чому його часто рекомендують фахівці-медики, як правильно вибрати печінку тріски, і яка краще? Про все це докладно трохи нижче.
Печінка тріски: склад
Часто люди запитують: печінка минтая або тріски, що корисніше? Відповісти на це питання не беруться навіть вчені, так як кожен із зазначених продуктів хороший в тому чи іншому випадку. Обидва делікатеси містять в своєму складі великий список вітамінів, жирних поліненасичених кислот та інших корисних речовин.
У 100 грамах субпродукту, а саме така норма споживання рекомендується за один раз, повинно містити:
- вітаміни групи А, В, E, С, В, PP;
- амінокислоти (метіонін, лізин, триптофан);
- фолієва кислота;
- легкоусвояємие білки – 4-4,3 грн;
- вуглеводи – 1,3 грн;
- жирні (омега) кислоти – 10,5 грн;
- риб’ячий жир – 65-66 грн;
- вода – 26-27 грн;
- дисахариди і моносахариди – в межах 1,1-1,3 грн;
- холестерин – 240 міліграм.
Якщо ви часто вибираєте для свого раціону печінку тріски консерви, користь і шкода від цього продукту при надмірному його вживанні можуть бути практично однаковими і це важливо розуміти.
Норма споживання консервованого субпродукту для дорослої людини повинна складати:
- для чоловіків не більше 100 гр. в день і тільки в поєднанні з салатами або хлібобулочними виробами.
- для жінок – не більше 50 гр. в день по тій же схемі, що і чоловікам, тобто в поєднанні з іншими продуктами.
При цьому важливо знати, що щоденне споживання зазначеного делікатесу в їжу не рекомендовано.
Сучасні дієтологи вважають, що вживати цей морепродукт необхідно в помірних кількостях, все полягає в високій калорійності.
Порівняйте: в 100 грамах тріскової печінки міститься від 600 ккал, теж кількість жирного сиру – 230 ккал. Щоб принести організму тільки користь, досить вказане кількість печінки внести в тижневе меню 1 або 2 рази.
Не вживати або обмежити споживання тріскового делікатесу медики рекомендують:
- при алергії на будь-які морепродукти;
- при надлишку в організмі вітаміну D (в цьому випадку можуть початися сильні головні болі, нудота, блювота, відчуватися сильна слабкість);
- при зниженому артеріальному тиску;
- при проблемах з жовчним міхуром;
- при хворобах нирок;
- при гіпотонії.
Не можна категорично включати названий субпродукт і в раціон харчування дітей до 3 років. Це, стверджують медики, може привести до розладу шлунково-кишкового тракту і іншим серйознішим наслідкам.
- Яка ж справжня користь печінки тріски консервованої, адже саме в цьому виді нам найчастіше пропонують придбати даний продукт.
- [Message type = “attention”] Продукт рекомендується вживати всім людям при переломах, суглобових захворюваннях, оскільки поєднання кальцію і вітаміну D позитивно впливає на ріст кісток. [/Message]
У морському делікатесі цінується не стільки сама тріскова печінка, а її риб’ячий жир, який повністю складається з ненасичених жирних кислот. Цінність їх полягає в тому, що вони захищають судини від атеросклерозу, що важливо в зимовий період, коли наше харчування стає більш калорійним і жирним.
На замітку!
- Жир з тріскової печінки – єдине джерело для поповнення корисних форм омега-3.
Чим корисна печінка тріски в консервах для чоловіків
Отже, печінка тріски, корисні властивості, які вона надає на сильний чоловічий організм:
- Заповнює сили при серйозних фізичних навантаженнях, а, як відомо, більшість сучасних чоловіків не тільки працюють фізично, а й проводять чимало часу в тренажерних залах, на спортивних кортах тощо.
- Підвищує потенцію, налагоджує еректильну дисфункцію.
- Як і будь-який морепродукт, сприяє статевому потягу, надає представникам сильної половини особливі сили в ліжку.
Чим корисна печінка тріски в консервах для жінок
Чим корисний делікатес для жінок? Дієтологи і лікарі з упевненістю заявляють, що даний продукт несе величезну користь для жіночого здоров’я, зокрема:
- Сприяє омолодженню шкіри, наданню їй здорового, свіжого вигляду.
- Покращує зір, слух і роботу головного мозку.
- Нормалізує рівень холестерину.
- Запобігає болю в суглобах і м’язах.
- Дозволяє швидко справлятися зі стресом.
- Налагоджує сон.
- Покращує роботу серця і серцевих м’язів.
- Збагачує жіночий, не завжди стійкий до тих чи інших проблем організм вітамінами, мінералами та іншими важливими сполуками.
- Особливо важливий продукт при грудному вигодовуванні, оскільки в цьому випадку користь отримує не тільки матуся, а й її немовля, який завдяки речовинам, які йдуть з молоком в його організм, прекрасно розвивається і росте.
Чим корисна печінка тріски в консервах для вагітних
Чи можна вагітним трісковий делікатес? Це питання також часто турбує жінок, особливо тих, які знаходяться «в положенні», адже вагітність – це процес, до якого слід підходити відповідально і серйозно.
Печінка тріски при вагітності можна, однак, дуже важливо в даному випадку не перестаратися і споживати морепродукт з обережністю, в виключно встановленій дозуванні – не більше 30 гр. на день. Крім того, важливо врахувати і ту інформацію, коли субпродукт протипоказаний взагалі.
У чому основна користь для вагітних від морепродукту:
- збагачує організм, який тепер працює з подвійним навантаженням, всіма необхідними вітамінами, швидко засвоюваними білками, фолієвою кислотою, амінокислотами, залізом та іншими важливими мікро- і макро сполуками;
- підвищує гемоглобін;
- зупиняє і запобігає запальним процесам;
- покращує роботу мозку;
- зміцнює імунітет, як самої матусі, так і плода;
- сприяє доброму розвитку в утробі матусі малюка;
- запобігає появі тромбів.
Які вітаміни містяться в делікатесі? Їх кількість, варто зауважити, в даному випадку може позаздрити більшості морепродуктів.
- Будь-яка печінка тріски містить велику кількість вітаміну D, який сприяє зміцненню кісткових і м’язових тканин та допомагає справлятися з такою недугою, як псоріаз.
- Вітамін А. Його в складі тріски трохи менше, ніж D, але цей вітамін є і відмінно засвоюється в організмі. Він корисний для зору і допомагає краще справлятися з різного роду інфекціями.
- Вітаміни групи В (список: B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B6 (піридоксин), B9 (фолієва кислота)). Тіамін підтримує роботу нервових клітин, серця та судин. Рибофлавін – прекрасний антиоксидант. Піридоксин – виводить шкідливі домішки і холестерин, підвищує працездатність. Фолієва кислота відіграє важливу роль у виробленні потрібних гормонів, особливо для вагітних, оскільки сприяє правильному розвитку плода.
- Вітамін РР. Сприяє виробленню тестостерону та естрогену, позитивно впливає на підшлункову і щитовидну залозу.
- Вітамін С. Корисний для імунної системи, сполучних тканин і судин, підвищує захисні функції організму в боротьбі з хворобами.
- Вітамін Е. Кращий антиоксидант, омолоджує, допомагає запобігти швидкому старінню клітин.
Нам пропонують товар у двох видах – в консервах з натурального свіжого сировини і з охолодженого. Якщо ви вирішили споживати печінку тріски і не знаєте, яку вибрати, краще купити продукт зі свіжого морепродукту, оскільки в ньому міститься найбільша кількість вітамінів.
Печінка тріски: калорійність на 100 грам
- Якщо ви не знаєте, яку печінку тріски вибрати – з охолодженого сировини чи зі свіжого, вам буде корисно дізнатися про калорійність одного й іншого продукту.
- Отже, калорії:
- – Консерви з свіжої сировини.
Енергетична цінність делікатесу (100 грам) в консервованому вигляді становить від 600 до 650 ккал.
При цьому важливо знати, що це практично четверта частина тієї норми, яку рекомендовано споживати людині в день.
– Консерви з охолодженого продукту.
Цей вид консервів має дещо нижчу енергетичну цінність, ніж перший, і становить від 550 до 600 ккал на 100 г. При цьому важливо розуміти, що цей варіант містить менше корисних речовин.
Як правильно вживати субпродукт
Щоб корисний риб’ячий жир з печінки тріски та інші корисні речовини добре засвоювалися, важливо правильно вживати субпродукт.
Правила споживання в даному випадку будуть однаковими для печінки тріски з охолодженого сировини і зі свіжого.
- Не потрібно споживати морепродукт величезними порціями, оскільки це не лише некорисно, а в деяких випадках може бути небезпечно. Норма споживання субпродукту за один раз не повинна перевищувати 50 г.
- Їсти консерви слід, злив з них все масло, оскільки воно має надмірну жирність і не приносить користі.
- Використовуючи морський делікатес у салатах, не додавайте в них майонез або олію, адже субпродукт вже жирний сам по собі.
- Споживаючи консерви, найкраще поєднувати їх з вареною картоплею, хлібом, яйцями або свіжими овочами.
[Message type = “attention”] На замітку! Знаючи всю користь екзотичного морепродукту, важливо усвідомлювати, що при неправильному зберіганні він може містити некорисні мікроорганізми, які можуть викликати серйозні нездужання. Зберігати консерви рекомендується суворо за правилами, вказаними на етикетках. [/Message]
Печінка тріски: як вибрати консерви правильно:
За датою виготовлення
Якщо ви не знаєте, як вибрати консерви печінки тріски, насамперед важливо подивитися на дату виготовлення морепродукту. На консервах в жерстяних банках дата зазвичай вибивається на самій кришці, її складно підробити, тому ви купите справжній свіжий субпродукт.
Якщо дата виготовлення вказана лише на етикетці, краще відкласти таку банку в сторону, оскільки її термін придатності легко підробити.
Склад
При покупці звертайте увагу на склад, зазначений на етикетці. В ідеальних консервах повинні бути лише печінка, натуральний жир, сіль і спеції (лавровий лист, чорний перець).
Корисна інформація!
Краща тріскова печінка – приготована відразу після вилову, у власному соку. Багато виробників використовують для приготування морепродукт попередньо заморожене сировину. Запечатаний в банки свіжий продукт коштує дорожче, але в ньому збережені всі корисні речовини.
Найбільш якісними вважаються консерви, на банках яких написано «Вищий сорт» або «ГОСТ», що свідчить про використання свіжої сировини.
Ще одне питання: чому гірчить морепродукт – чи може це бути пов’язано з датою виготовлення. Гіркота залежить, в основному, від способу зберігання субпродукту. Вона з’являється, якщо продукт часто заморожувався та розморожувався. Як правило, такий товар на ринку коштує значно дешевше, ніж якісний.
Контрольна закупівля
Печінка тріски: ціна за банку
Скільки коштує печінка тріски на ринку, і яку краще купувати.
- Краще купувати консерви, приготовані зі свіжої сировини, на банках яких зазначено ГОСТ. Ця продукція відноситься до преміум класу та є дорожчою за конкурентів з охолодженої печінки.
- В середньому банка 200-230 г вищого сорту чорної ікри обійдеться в 160-200 гривень.
- Печінка тріски нижчого сорту обійдеться в середньому за 220 г від 100 до 130 гривень.
- Цікаво знати!
- [Message]
- Печінка тріски, відгуки про яку можна зустріти в інтернеті, є однією з найбільш затребуваних і коштує на ринку від 150 до 200 гривень за 230-grams банку.
- Непогана печінка тріски обійдеться покупцеві в 110-150 гривень за 230 грам.
- [/Message]
- Тепер вам відомо, які користь і шкода печінки тріски для організму, а також, яку консерву вибрати – з охолодженого чи свіжого сировини, вирішувати тільки вам, це залежить від ціни, яку ви готові заплатити за морський делікатес.
Печінка тріски: корисні властивості і шкода, як приймати
Печінка тріски заслужила звання делікатесу. Вона має приємний смак і ніжну консистенцію. Крім цих якостей, вона є джерелом необхідних для здоров’я вітамінів та мікроелементів. Її не варто включати в щоденний раціон, але періодичне вживання здатне надати значну допомогу в боротьбі з різними недугами та попередити їх появу.
Хімічний склад і харчова цінність
Користь і шкода консервів печінки тріски у багатьох людей викликає сумніви. У продажу немає свіжого продукту, оскільки продовжити термін її зберігання можна лише таким способом. Але якщо виробництво відповідає всім встановленим правилам, то цінні компоненти залишаються практично в первісній кількості. Тому якісні консерви можна безпечно вживати.
Тріскова печінка відрізняється багатим набором хімічних компонентів. У ній знаходяться:
- Практично повний комплекс вітамінів групи В, а також A, C, D, E, PP;
- Мінеральні речовини – залізо, кальцій, фосфор, цинк, магній, калій, фтор, мідь;
- Амінокислоти, які не синтезуються в організмі;
- Жирні кислоти.
Розглянувши склад консервованого субпродукту, стає ясно, чому його часто радять їсти при травмах та суглобових захворюваннях. Поєднання кальцію та вітаміну D позитивно діє на стан кісткової тканини. Продукт слід давати дітям у період активного росту та людям, які зазнають значних фізичних навантажень.
Продукт відрізняється дуже високою калорійністю – близько 620 кКал на 100 г. З них 65 г складають жири, а 1,2 г – вуглеводи.
Чим корисна печінка тріски: свіжа і в консервах
Багатий хімічний склад пояснює широкий діапазон позитивного впливу цього субпродукту на організм людини.
При консервуванні він не втрачає своєї цінності, оскільки в тару фасують свіжу печінку, яка не зазнала термічної обробки.
При розумному вживанні вона допомагає вирішити багато проблем зі здоров’ям. Про її доброчинні якості згадував ще середньовічний лікар і вчений Авіценна.
Печінка тріски відрізняється наступними корисними властивостями:
- Очищення судин і поліпшення роботи серцевого м’яза. Це хороша профілактика розвитку аритмії, атеросклерозу і захворювань серця;
- Поліненасичені жирні кислоти практично повністю виключають ризик появи цукрового діабету;
- При систематичному, але помірному вживанні відбувається зниження рівня «поганого» холестерину в крові;
- Благотворно позначається на функціонуванні нервової системи;
- Омега-3 жирні кислоти, джерелом яких є продукт, підтримують мозкову активність і запобігають появі старечого недоумства;
- Забезпечує здоров’я кісткової тканини і її правильне формування в період зростання;
- Аскорбінова кислота зміцнює імунітет і підвищує опірність організму в період епідемій грипу.
Деякі специфічні якості продукту проявляються в залежності від статевої приналежності людини.
Чим корисна печінка тріски для чоловіків:
- Відновлює запас енергії після активних занять спортом і нервового перенапруження. Це якість особливо цінують спортсмени, яким доводиться регулярно витримувати високі фізичні навантаження.
Чим корисна печінка тріски для жінок:
- Набір вітамінів і мінералів позитивно позначається на зовнішньому вигляді – покращує стан волосся, нігтів, зубів і шкіри, а також підтримує гостроту зору і попереджає розвиток курячої сліпоти;
- Жирні кислоти підсилюють вироблення серотоніну і ендорфіну, яких називають гормонами щастя. В результаті підвищується настрій і зникає емоційна напруга;
- Незважаючи на високу енергетичну цінність, продукт дозволено вживати під час дієти. Але щоб він приносив користь, а не шкоду, необхідно знати, як приймати печінку тріски. Її можна їсти в чистому вигляді або в складі інших страв. Кращий час – перша половина дня. Тоді організм встигне переробити всі калорії в енергію. Добова доза не повинна перевищувати 30 гр;
- За погодженням з лікуючим лікарем печінку тріски можна вживати при вагітності. Вона наситить організм необхідними елементами, підтримає його роботу в цей непростий період, допоможе в розвитку опорно-рухового апарату малюка.
Джерело багатьох хронічних захворювань – недолік необхідних жирних кислот в організмі. Знаючи про те, чим корисна олія печінки тріски, можна запобігти їх наступ. Систематичне вживання є відмінною профілактикою цукрового діабету, ревматизму, рахіту, гепатиту, авітамінозу і післяпологової депресії.
Але не варто обмежувати меню цим субпродуктом. Свіжа риба також володіє позитивними якостями:
- Багата білком і амінокислотами, здатна замінити в раціоні м’ясо;
- Містить мало жиру, тому вважається дієтичним продуктом. Низька енергетична цінність (69 кКал на 100 гр) дозволяє худне сміливо їсти її. Дуже добре підходить для людей із захворюваннями печінки;
- Вітамін РР попереджає появу проблем з шлунково-кишковим трактом;
- Комплекс мікроелементів стимулює мозкову активність, збагачує тканини киснем, оздоровлює шкірні покриви, запобігає розвитку хвороб судин і серцевого м’яза.
Благотворно діє тільки якісний і свіжий субпродукт. Тому слід відповідально підходити до його вибору.
Можлива шкода й протипоказання
Як і будь-який продукт, що приносить користь, печінка тріски іноді може завдати шкоди. Її не слід їсти при наявності наступних проблем:
- Індивідуальна непереносимість морепродуктів;
- Захворювання сечостатевої системи, жовчнокам’яна хвороба;
- Підвищений або знижений артеріальний тиск;
- Гіперфункція щитовидної залози;
- Надлишок вітаміну D і кальцію.
Безпечна доза для дорослої людини – 30-40 грамів в день. Це дуже жирний і поживний продукт, тому частота його вживання не повинна перевищувати 1 разу на тиждень. При вагітності його можна включати в раціон тільки після узгодження з фахівцем.
При перенасиченні вітамінами внаслідок надмірного захоплення цим продуктом спостерігається поява таких побічних ефектів, як:
- Сонливість і загальна слабкість;
- Нудота;
- Головний біль;
- Шкірні висипання;
- Збільшення кількості холестерину в крові.
- При появі будь-якого із зазначених симптомів необхідно терміново звернутися до лікаря.
- Як вибрати якісний продукт
- При виборі консервованої тріскової печінки слід керуватися наступними правилами:
- Адреса місця виготовлення повинен перебувати поруч з морем. Продукт потрібно переробляти відразу після вилову риби. Попередньо заморожувати, а потім консервувати сировину не можна. Це вважається грубим порушенням технології виробництва;
- Необхідно перевірити цілісність тари і термін придатності. Якщо видно вм’ятини, здуття або тріщини, то від покупки краще відмовитися;
- При струшуванні якісних консервів не повинно бути чутно булькання. Бажано, щоб на них були позначки ГОСТ і «вищий сорт».
Особливу увагу варто звернути на склад – добре, якщо в ньому вказані тільки сам субпродукт, натуральний жир, спеції, сіль і цукор. Хімічні добавки значно знижують благотворний вплив.
Після розтину жерстяної банки печінку потрібно перекласти в скляну тару з герметично закривається кришкою. Її можна зберігати в холодильнику протягом 2-х днів.