Пітахайя (пітаї, драгон фрукт): корисні властивості, фото, смак

Це цікаво. Рослина – своєрідний рекордсмен по плодючості і може давати до 6 врожаїв на рік.
Фрукт може бути різним за кольором як зовні, так і всередині, в залежності від сорту рослини.
Існує 3 сорти пітаї:
- Червона пітахайя. Найбільш розповсюджений різновид. Строго кажучи, червоною вона читається лише номінально, оскільки шкірка у такого плоду рожева, а сама м’якоть у фрукта біла.
- Рожева пітахайя. За зовнішнім виглядом вона нагадує перший варіант, з тією лише різницею, що м’якоть у цього плоду яскраво-малинового кольору.
- Жовта пітахайя має білу м’якоть і не дуже часто з’являється на прилавках наших магазинів.
Всі 3 сорти відрізняються смаковими якостями.
Хімічний склад драгонфрута
Також до складу пітаї входять:
- клітковина;
- вітаміни В, С;
- мінерали: калій, залізо, фосфор та ін.
До відома. Слід зазначити, що хімічний склад драконового фрукта не досліджений ретельно.
Який смак і запах має пітаї
Як їдять екзотичний фрукт
Кілька порад з чищення пітаї:
- Фрукт можна їсти необробленим. Для цього плід розрізають на 2 половинки і вичерпують м’якоть ложкою з імпровізованих піал.
- Можна почати відокремлювати шкірку як з банана, зверху вниз. Таким чином, в руках залишиться тільки очищена серцевина з дрібними, як у ківі, насінням.
- Нарізати пітахайю на манер цитрусів, часточками.
- Злегка надрізати шкірку і зрушити її вниз.
Любителям екзотичних страв напевно сподобається салат з пітахайї
Складові:
- пітаї – 1 шт.;
- ківі – 2 шт.;
- полуниця – 5 шт.;
- інші фрукти – за бажанням.
- йогурт або фруктовий сік – за смаком.
Приготування:
Корисні властивості і протипоказання
Пітахайя – дуже корисний продукт, незважаючи на її незвичайний і навіть кілька страхітливий зовнішній вигляд.
Основна користь фрукта для організму полягає в наступному:
Але, незважаючи на всі ці плюси, драконовий фрукт зовсім не нешкідливий.
Так, перед його вживанням слід врахувати ряд рекомендацій:
- Не варто давати м’якоть фрукта маленьким дітям.
- Людям, схильним до прояву алергічних реакцій, також слід бути обережними, ласуючи плодом.
- Не потрібно вживати велику кількість пітахайї в перший раз.
- Продукт може стати причиною діареї.
Як вибрати і зберігати фрукт
Вибираючи драгонфрут, слід дотримуватися певних правил:
- Плід повинен бути злегка м’яким (як авокадо).
- Якщо при покупці попався твердий екземпляр і вибір обмежений, плід потрібно відправити “пом’якшуватися” в холодильник на пару днів.
- Варто уникати покупки перестиглого фрукта. Пізнати його можна по явно позначеним темним плямам на поверхні.
- Шкірка плоду повинна бути рівною і мати яскравий відтінок.
- Нарости-листи не повинні бути сухими. Пожухлі листя – це вірна ознака того, що фрукт довго лежить після збору.
Користь і шкода пітахайя для організму. Де росте пітахайя. Хімічний склад
Як правило, розмір плода становить 20 см, вага 150-600 г. Зустрічаються і кілограмові екземпляри.
Хімічний склад пітахайя
- Незважаючи на свій приємний смак, драконовий фрукт не містить в собі велику кількість корисних речовин.
- Вітаміни: А, В3, В6, С.
- Мінерали: кальцій, калій, фосфор і залізо.
- До складу пітахайя входить багато води, а також білків, вуглеводів і клітковини.
- Калорійність – 50 ккал на 100 г.
Де росте пітахайя
Корисні властивості і користь пітахайя для організму
- зміцнює імунітет,
- профілактика раку,
- позбавляє від розладу кишечника,
- відновлює природну мікрофлору організму,
- знижує рівень цукру в крові,
- профілактика захворювань серця,
- допомагає при гіпертонії,
- знижує рівень холестерину,
- покращує зір,
- стимулює роботу головного мозку,
- продовжує молодість,
- підвищує настрій.
Фрукт дракона зменшує ризик появи раку, а його насіння борються із запаленням і аутоімунними захворюваннями.
Протипоказання і шкода
- індивідуальна непереносимість,
- алергія.
Як правильно їсти пітахайю
- Перший спосіб: фрукт розрізають уздовж на дві частини, які ще раз ріжуть на часточки.
- Другий: плід ріжуть на дві частини і їдять маленькими ложками.
- Третій спосіб: очищають від шкірки і готово!
- Шкірку пітаї не вживають, а його насіння ретельно пережовують для кращого засвоєння.
На смак драконовий фрукт дуже м’який, нагадує диню, але солодший. Уловлюються також грушоподібні і суничні нотки.
А ви пробували фрукт дракона?
Відео: фрукти Таїланду: Драгонфрут (пітаї)
Пітахайя: користь і шкода для організму – Сайт про вітаміни
Пітахайя – незвичайний фрукт. Перша згадка про неї зустрічається у ацтеків і відноситься до 13 століття. З’їдаючи м’якоть, індіанці смажили насіння, перемелювали їх і використовували для похлебок. В даний час її вирощують в південній Мексиці, в деяких країнах Центральної і Південної Америки, у В’єтнамі, а також в Ізраїлі (в пустелі Негев).
За видатну зовнішність фрукт називають «драконовий фрукт» або «колючий груша». Це кущистий деревовидний кактус, на кінцях стебел якого дозрівають соковиті плоди. Квітки на ньому з’являються строго в перший і п’ятнадцятий день місяця.
Залежно від виду, варіюється розмір плодів, колір м’якоті (білий, рожевий, пурпурний), колір шкірки (від жовтого до помаранчевого, від червоного до пурпурного) і фактура поверхні фрукта (з невеликими виростами, з тонкими кольоровими лусочками). М’якоть плодів завжди наповнена маленькими чорними зернами, які прийнято вичищати.
Смак пітахайї кілька поступається її зовнішньому вигляду – він не ароматний, ненасичений, трохи солодкий.
Привабливі на вид плоди пітіхайї активно використовуються в кулінарії, перш за все при виробництві різних алкогольних напоїв. Сік і м’якоть додають до складу цукерок, морозива, шербетов, йогуртів і різних молочних продуктів, з м’якоті варять джем, соуси і желе. Сік пітахайї змішують з лимонним і лаймовим для приготування «літніх напоїв».
Для приготування пітаї до вживання фрукт зазвичай розрізається вертикально на дві половинки. Після цього можна або розрізати ці половинки на дольки (подібно до того, як нарізають диню), або вичерпати м’якоть ложкою. Хоча насіння пітаї багаті цінними ліпідами, зазвичай вони не перетравлюються, якщо тільки їх не розжувати. Шкірочка неїстівна, крім того, вона може містити пестициди.
Калорійність пітахайї (драконового фрукта)
Низькокалорійний дієтичний продукт, в 100 г якого налічується всього 45 кКал. Він відрізняється підвищеним вмістом вуглеводів, проте в помірних кількостях не принесе шкоди фігурі.
Харчова цінність в 100 грамах:
Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Зола, г | Вода, г | Калорійність, ккал |
0,5 | 0,5 | 13 | 0,5 | 85 | 45 |
Пітахайя малокалорійна, містить білки, воду, фосфор, кальцій, залізо, вітамін C, РР, B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B3 (ніацин).
Ще більшу привабливість фрукту додали останні результати медичних досліджень. На їхню думку, вживання пітахайї сприяє позбавленню від шлункових болів. Крім того, фрукт корисний для людей, які страждають діабетом або іншим ендокринним захворюванням.
Фрукт корисний для людей, які страждають діабетом, сприятливо впливає на серцево-судинну і імунну системи.
Здатний знімати біль в шлунку.
При вживанні великої кількості пітахайї з червоною шкіркою (наприклад, костаріканської) може виникнути псевдогематурія – нешкідливе почервоніння сечі і фекалій.
Пітахайя вважається екзотичним продуктом, тому вживання її у великих кількостях може призвести до діареї, печії або алергії. Щоб цього не сталося, медики рекомендують з’їсти спочатку невеликий шматочок цього фрукта, щоб перевірити реакцію організму.
- Також пітахайю не бажано давати маленьким дітям, адже вона може спровокувати появу діатезу та інших неприємних ситуацій.
- Переглянувши це відео, ви дізнаєтеся не тільки про походження пітахайї і її смакових особливостях, а й побачите цей фрукт у розрізі.
- Будь ласка, оцініть цю статтю:
- Ананас
Банан
Лонган
Лічі
Гранат Маракуйя Дуріан
черімоя
Аннона
Рамбутан
Пітахайя: корисні властивості і шкода. фото
Ця рослина належить до сімейства кактусів з роду Hylocereus. Вирощувані в тропіках, деякі види роду Hylocereus мають великі плоди з великою лускою, через що вони отримали назву фрукти дракона.
Пітахайя [Драконівський фрукт]: # фото ✅, # смак, # як вибрати?
Сьогодні, навіть не буваючи в тропічних країнах, можна побачити багато екзотичних плодів – ними рясніють прилавки вітчизняних супермаркетів. Але що вони собою являють, як їх правильно їсти, в чому їх користь чи шкода – про це знають не всі. Драконівський фрукт – один з таких екзотів, про нього й поговоримо.
Плід дракона (або пітахайя) являє собою фрукт, який відноситься до сімейства кактусових роду пітаєві. Цей екзотичний плід погано переносить транспортування і не підлягає тривалому зберіганню (в холодильнику може зберігатися не довше ніж тиждень), тому не так часто його можна побачити у продажу в наших магазинах, а вартість його досить висока.
Плід дракона і пітахайя – це не всі найменування фрукта. У різних джерелах це тропічна рослина називають по-різному. Яких тільки назв для нього ні вигадано! Драконівський фрукт, драгонфрут, пітаї, лун янь, очі дракона, драконове серце, драконяча ягода – все це назви одного й того ж фрукта.
Існує старовинна легенда, яка пояснює одну з версій походження назви. Згідно давніх переказів, першою пітаї став плід, який вийшов з драконячої вогнедишної пасти.
Це сталося, коли звір був смертельно поранений і не міг оборонятися від нападників на нього людей, які викидали полум’я.
Тоді він став захищати себе, викидаючи назовні дивовижні плоди, так і з’явився драгонфрут, який сподобався воїнам, відразу ставши чудовиськом.
Навіть зовні плід чимось нагадує своїми лусочками драконячу шкіру.
Різновиди
Усі пітахайї зовні схожі одна на одну, але серед них виділяють кілька різновидів:
- Біла пітахайя має яскраво-малиновий колір оболонки, а внутрішньо вміст з білою м’якоттю. Це найбільш вирощуване рослина.
- Жовта різновид пітахайї (лун-янь, або колюча груша) покрита шкіркою жовтуватого забарвлення, як у айви і бананів. Всередині знаходиться м’якоть білуватого кольору. Зустрічається набагато рідше за інших видів, але відрізняється від них більш насиченим ароматом і більшим ступенем солодощі.
- Червона, або коста-риканська, пітахайя має червоний колір шкірки і такий же червоний колір у м’якоті. Цей сорт є досить вибагливим у вирощуванні.
Родина пітахайї – Центральна Америка. На сьогоднішній день рослина росте на всіх територіях з тропічним і субтропічним кліматом і поширене в багатьох країнах Південно-Східної Азії, в Китаї, Мексиці, Японії та на Австралійському континенті.
Пітаєві – епіфітний розлогий чагарник. Рослина досить велике. Довжина широких м’ясистих стебел близько 3-х метрів, вони найчастіше мають тригранний вигляд у поперечнику і пониклу форму. У междоузлиях виростають повітряні коріння, якими рослина чіпляється за опору.
На стеблах знаходяться колючки, які не дуже гострі і м’які. У цих місцях утворюються бутони і нові стебла. Цвітіння кактуса відбувається тільки протягом однієї ночі. Квітка білого або рожевого кольору видає приємні пахощі. Квіти великі – до 30 см в діаметрі, запилюються нічними комахами.
Пітаєві не переносять надлишку вологи, яка негативно впливає на розвиток рослини. Зав’язі в таких умовах гниють і опадають.
При відповідних умовах, наприклад, при промисловому культивуванні, кактус може плодоносити до кількох разів на рік (4-6).
опис плода
На що схожий дракон очей? Чи можна порівняти дивовижний фрукт пітахайю з чимось більш звичним? Що це таке?
Зовні ягода виглядає як велике яблуко, тільки має більш витягнуту форму, зовні покрита досить щільною, але не грубою шкіркою. На ній є листяні нарости, що віддалено нагадують лусочки шишки або ананаса, кінчики наростів світло-зелені. Колір шкірки, в залежності від сорту, може бути рожевим, яскраво-малиновим або жовтим.
Усередині фрукт з жовтою і рожевою оболонкою володіє білою м’якоттю і чорними дрібними насіннями. У коста-риканської різновиди всередині знаходиться червона або малинова м’якоть з чорними насіннями. Вага одного плоду коливається в межах 300-500 грамів, але деякі екземпляри можуть важити і кілограм.
смак
Як виглядає пітахайя, ми розібралися. Тепер з’ясуємо, якою вона має смак. На що найбільше схожий смак плоду пітахайя? Якщо провести асоціацію зі знайомими для всіх продуктами, то вийде щось схоже на асорті з м’якоті ківі і банана одночасно. Але смакові якості більш стерті, іноді майже не відчуваються, а в деяких – можуть повністю бути відсутніми.
Найбільш насиченим смаком відрізняється жовтий сорт, він же найсолодший, інші види більш несмачні і пріснуваті.
аромат
У пітахайї присутній тонкий аромат. Знову ж, запах у різних сортів відрізняється:
- жовте драконівське серце найбільш ароматне;
- червоному виду властивий запах з вкрапленням трав’янистих відтінків.
консистенція
Консистенція всіх плодів за своєю структурою нагадує м’якоть ківі, але відрізняється більшою щільністю, насіння у пітахайї їстівні.
Як вибрати стиглий плід?
Смакові якості серця дракона багато в чому залежать від його стиглості, тому необхідно навчитися, як вибрати його правильно. Зазвичай це визначається зовнішнім оглядом. На шкірці не повинно бути ніяких пошкоджень і потемнілих плям, що свідчить про перезрілість.
Стигла пітахайя злегка м’якувата, а недозрілі – тверда. Незрілий фрукт може дозріти, якщо його помістити на пару днів в холодильник.
back to menu ↑
Як чистити і їсти?
Для нас це незвична дивина, тому розповімо, як же її потрібно їсти. Вживають драконівський фрукт в основному в сирому вигляді, також використовують як інгредієнт у салатах. У країнах зростання з нього готують джеми, щербети, цукерки і йогурти. Роблять напої, соки, коктейлі, смузі і навіть вино.
Щоб поласувати, слід очистити від шкірки. Для цього існує кілька способів, вибирайте найбільш зручний:
- Починаючи з верхівки, зняти шкірку невеликими смужками (так само, як у банана) і їсти м’якоть.
- Розрізати на кілька тонких часточок, як у апельсина, є внутрішність, залишаючи шкірку.
- Розрізати навпіл і використовувати половинки як посуд, виймаючи з них вміст за допомогою ложки.
Краще вживати фрукт злегка охолодженим, це посилить смакові відчуття.
Як зберігати?
Пітахайю не можна піддавати тривалому зберіганню через втрату поживних речовин, смаку і просто псування продукту. Максимальний термін перебування в холодильнику – максимум тижня.
back to menu ↑
Які побічні ефекти від поїдання драконівського фрукта?
Є пітахайю потрібно в помірних кількостях, в іншому випадку можлива поява печії або метеоризму, в рідкісних випадках розвивається діарея.
Якщо ласувати сортами з червоною м’якоттю, то сеча набуває такий же відтінок. У цьому немає нічого страшного, такий ефект жодним чином не зашкодить здоров’ю.
back to menu ↑
Корисні властивості драконівського фрукта
Пітахайя цінується за свої корисні властивості. Розберемося, чому ж:
- У ній міститься велика кількість вітамінів, мінералів і мікроелементів, які позитивно впливають на роботу імунної системи.
- Допомагає впоратися з розладом шлунково-кишкового тракту, нормалізує травлення, розщеплює жири.
- При пережовуванні насіння в організм потрапляють містяться в них ліпіди, які беруть участь у побудові мембран клітин. Також в чорненьких зернятках присутні жири і кислоти, що знижують поганий холестерин у кровоносній системі.
- У плодах є і тіамін, який покращує серцеву діяльність і нервову систему, відповідає за здоровий ріст. Тому добре підійде для тих, чия робота пов’язана з великими фізичними навантаженнями, спортсменів.
- Застосовується в косметичних цілях, так як благотворно впливає на шкіру.
back to menu ↑
Протипоказання
Особливих протипоказань немає. Як і будь-яку екзотику, починати пробувати слід з невеликої кількості. Така обережність допоможе уникнути сильних алергічних реакцій, а в разі появи неприємних симптомів слід відмовитися від вживання.
Не слід давати плід маленьким дітям, незвична їжа може спровокувати проблеми з шлунково-кишковим трактом.
Драконівські фрукти мають невелику калорійність – приблизно 50 кілокалорій на кожні 100 г фруктового ласоща, тому підходять для тих, хто дотримується низькокалорійного харчування.
Додати свій відгук
Драконівські фрукти (пітахайя) корисні властивості, калорійність
Драконівський фрукт або драконяча ягода, пітаї або пітахайя, що ж це таке? Багато хто бачив його, чув про нього або пробував. Насправді драгонфрут, пітахайя – екзотичні представники кучерявих ліаноподібних кактусів, (пітаєві і Стіноцереус), поширених в Центральній і Південній Америці.
Сьогодні плід дракона успішно вирощують у країнах Південно-Східної Азії. Основні експортери пітаї – Таїланд, В’єтнам, Філіппіни, Індонезія, Малайзія, Шрі-Ланка, Китай, Тайвань та інші. Ліаноподібні кактуси з його незвичайними плодами прекрасно ростуть і культивуються в країнах з субтропічним і тропічним кліматом.
Англійська назва цього плоду – dragon fruit, драгонфрут так само поширена назва фрукта.
Ще стародавнім ацтекам був знаком драгонфрут. Оскільки Мексика його батьківщина, індіанці охоче вживали м’якоть драгонфрута в їжу, і використовували насіння, розмелюючи й додаючи в їжу як приправу.
Існує давня легенда, яка, звичайно ж, пов’язана з драконами і розповідає про неймовірне походження плода, нібито з’явився фрукт за часів воєн. Дракони, стомлені битвами, замість полум’я часом вивергали ці плоди.
Люди вірили, що десь у самій середині чудовиська заховані дивно смачні драгонфрути. Так, у гонитві за фруктовими насолодами воїни вбили всіх драконів.
І тільки драгонфрут незвичайної форми і кольору, прекрасно росте, радує нас незвичайним смаком і нагадує своєю зовнішністю луску вимерлих рептилій.
Як виглядає драгон фрукт
Привабливий на вигляд плід пітахайя має шкірку від яскраво-рожевого до червоного кольору, овальної форми, обрамлений гладкими листоподібними наростами з кінцями світло-зеленого, салатового кольору. Якщо подивитися в розрізі, то ми побачимо білу м’якоть з чорними насіннями, крему з приємним, смачним і ніжним ароматом.
Завдяки своєму естетичному зовнішньому вигляду і приємному запаху, дракон фрукт дуже часто використовують для прикраси і декорування столів в ресторанах та залах урочистих заходів.
Вага плоду може бути від 200 грамів, в середньому 500-600 грамів, але зустрічаються і більші представники виду, вагою до кілограма.
Різновиди
Внутрішній зміст м’якоті пітахайї відповідно до сорту також відрізняється за кольором. М’якоть буває білою, яскраво-рожевою, червоною, аж до фіолетового відтінку. Види екзотичного драконівського плода відрізняються за своєю формою і розміром, по частоті розташування лусочок на поверхні плода.
Розглянемо три основних види драконівського фрукта з фото:
- \t
- Пітахайя біла (Hylocereus undatus) — найпоширеніший вид, смак насичений, але пріснуватий по відношенню до інших сортів. Всередині знаходиться біла м’якоть і чорні дрібні насіння, фрукт супроводжує приємний трав’янистий аромат. Плід червоного або яскраво-рожевого кольору зовні, з лусочками світло-зеленого кольору.
- \t
- Жовта пітах (Hylocereus megalanthus), вирощують рідше, лун-янь, «колючий груша», відповідно з жовтою шкіркою, лусочки якої більше схожі на пухирці, і білою м’якоттю всередині, з чорними насіннями. Жовтий фрукт дракона трохи солодший і ароматніший за білу і червону пітахайю.
- \t
- Пітахайя червона (Hylocereus costaricensis) має шкірку яскравого рожевого, майже червоного кольору, всередині яскрава червона м’якоть так само з дрібними чорними насіннями. Це більш примхливий сорт, дуже ароматний драконівський плід.
Як росте дракон фрукт
Як було зазначено, виходець із Мексики і Центральної та Південної Америки, дракон фрукт відноситься до сімейства кактусових, і поширений по всій Південно-Східній Азії та інших країнах. Дракон фрукт воліє тропічний сухий клімат, природними місцями його проживання є листяні ліси з подібним кліматом.
Рослина виростає до 10 м у висоту. Щоб раціонально використовувати землю, на якій вирощують екзотичний фрукт пітахайя, організовують цілу систему опор і підв’язок, щоб зібрати велику гіллясту крону кактуса в єдиний купол, піднявши над поверхнею землі.
Пітаєві — в’юнкий представник сімейства кактусів.
Оскільки рослина епіфітне, дракон фрукт прикріпляється до стовбурів дерев повітряними коріннями і росте по всій висоті стебла, при цьому кактус, як і будь-який епифіт, не харчується корисними речовинами дерев.
Головна мета драконівського плода — досягти освітлених ділянок на вершині і добути вологу з повітря або знайти органіку в численних тріщинах стовбура дерева. У рослини також є коріння і під землею, які ростуть, розвиваються і стеляться на землі по стеблах.
Тригранні стебла пітахайї — видозмінені гілки. Соковиті і м’ясисті, вони досягають в ширину п’яти сантиметрів. У них багато води і поживних речовин, необхідних на можливий період посухи.
На стеблах видно короткі шипи — це своєрідні нирки, з яких розвиваються інші стебла і квіти драконівського фрукта. Період цвітіння пітахайї короткий. Всього за одну ніч вона випускає великі, приблизно тридцять сантиметрів в діаметрі, квіти, рожеві або білі, що виділяють приємний аромат.
Надмірна волога згубна для рослин, призводить до опадання бутонів і гниття плодів. Комахи запилюють рослину. Після в’янення квітів відбувається зав’язь плодів. Сухий клімат важливий для кактуса. Плоди рослини з’являються через 30-50 днів після цвітіння.
А за рік пітахайя здатна давати до 6 врожаїв.
Як їдять пітахайю
На початку розглянемо, як вибрати фрукт “око дракона”. Перевіряємо шкірку — темних плям бути не повинно, шкірка повинна мати рівне забарвлення відповідно до сорту.
Якщо на дотик дракон фрукт трохи м’який, значить “око дракона” зрілий і готовий до вживання. Якщо плід твердий, залиште його на кілька днів у прохолодному місці, він дозріє і порадує вас своїм смаком.
Але пам’ятайте, що дракон фрукт може зберігатися 3-4 дні, інакше він втратить свої смакові і корисні якості.
Способи, як почистити і як є дракон фрукт, прості:
-
- \t
- зняти шкірку з верхньої частини плода і їсти м’якоть;
\t
-
- розрізати на дольки, наприклад, як диню;
\t
-
- обережно надрізати шкірку, відокремлюючи її, поступово поїдаючи внутрішнє вміст;
\t
- розрізати фрукт на дві частини і за допомогою ложечки їсти як десерт.
Драгон фрукт краще їсти охолодженим, при нагріванні смакові якості притупляються. Насіння м’якоті бажано розжовувати, оскільки вони погано перетравлюються, але містять корисні ліпіди. Про користь фрукта поговоримо трохи пізніше. Шкірку в їжу не вживають, та й навряд чи вона припаде до смаку.
На що схожий смак пітахайї
Консистенція плода нагадує густу сметану, пітаї на смак схожа на суміш ківі і банана. Багато людей порівнюють присмак цих фруктів зі смаком пітахайї.
М’якоть пітахайї прекрасно поєднується з іншими фруктами і стравами, головне, щоб інші інгредієнти не включали в себе більш гострі або солодкі продукти, інакше смак та аромат драконівського фрукта просто загубляться.
З драконівського фрукта готують салати, йогурти, смузі, джеми, желе і всілякі десерти. Використовують у приготуванні прохолодних безалкогольних напоїв, алкогольних вин і коктейлів.
Квіти пітахайї (на фото) також не залишаються без уваги, їх додають в чай.
Калорійність, хімічний склад, вітаміни
Пітахайя має калорійність на сто грам м’якоті лише 50 ккал. Драконівський фрукт містить клітковину, вітаміни С і В, мінерали, залізо, калій, кальцій, фосфор, антиоксиданти і харчові волокна.
-
- \t
- білки 0,50 г;
\t
-
- жири 0,30 г;
\t
-
- вуглеводи 12,00 г;
\t
-
- вода до 90 г;
\t
-
- клітковина 07-09 г, рослинна волокнисте речовина, очищає кишечник від шлаків і токсинів;
\t
-
- зола 0,53-0,67 г, сорбент, що виводить з організму отруйні речовини;
\t
-
- нікотинова кислота 0,295-0,427 мг, вітаміни РР, В3 беруть участь в процесі метаболізму жирів, перетворюють їжу в енергію;
\t
-
- аскорбінова кислота 9,0 мг, захищає клітини організму від небезпечного впливу вільних радикалів, на біологічному рівні синтезує колаген, регулює згортання крові, знижує запальні процеси;
\t
-
- кальцій 6,2-8,7 мг, зміцнює кістки і зуби, бере участь у роботі нервової та імунної систем;
\t
-
- фосфор 30,2-36,0 мг, важливий елемент при обміні жирів, допомагає в розпаді вуглеводів, зміцнює скелет, покращує метаболізм;
\t
-
- залізо 0,55-0,65 мг, необхідне при обміні речовин;
\t
-
- каротин 0,006-0,012 мг, має окислювальні властивості, стимулює зростання;
\t
-
- тіамін 0,28-0,042 мг, вітамін В1 відіграє важливу роль у процесах метаболізму жирів і вуглеводів;
\t
-
- рибофлавін 0,042-0,046 мг, вітамін В2 сприяє утворенню еритроцитів і антитіл;
\t
- Е токоферол – 0,08 мг, захищає клітинні стінки від руйнувань.
Дракон фрукт: корисні властивості
Пітахайя відома своїми корисними властивостями. Драконівський фрукт збагачений вітамінами, мінералами та мікроелементами, які, в свою чергу, допомагають в роботі імунної системи. При розладах шлунка і кишечника він допомагає покращити травлення і сприяє розщепленню жирів.
Усередині плода пітахайї знаходиться велика кількість маленьких чорних насіння, що містять багато ліпідів. Ліпіди – це групи природних сполук, які беруть участь у формуванні клітинних мембран, і будова клітин в організмі неможлива без їхньої участі. Вони включають жири та жирні кислоти.
Мононенасичені жири знижують рівень «поганого» холестерину в крові. Але якщо насіння не розжовувати, то особливої користі від них не буде.
У пітахайї міститься тіамін. Тіамін сприяє нормальному росту, підтримує повноцінну роботу серця та нервової системи. Особливо висока потреба в тіаміні у людей, які виконують важкі фізичні навантаження; він необхідний спортсменам для підвищення тонусу скелетної мускулатури.
Пітахайя містить корисну клітковину, яка необхідна нашому організму, адже вона уповільнює всмоктування цукру в кишечнику, знижує глікемічний індекс споживаних нами продуктів. Отже, знижується рівень цукру та інсуліну в крові, що дуже важливо для людей з діабетом 2 типу.
Пітахайя допомагає при проблемах із серцем; нервовий стан і стреси підвищують рівень «поганого» холестерину в крові. Плід сюрпризує очищенням внутрішніх органів від токсинів. Антиоксидантна дія сприяє виведенню вільних радикалів, адже процеси детоксикації та зв’язування вільних радикалів неможливі без потрібного для організму рівня мікроелементів.
Фрукт пітахайї активно використовують у косметології. Наявність фруктових кислот і вітамінів надає корисну тонізуючу і зволожуючу дію на шкіру. Маски із застосуванням пітахайї користуються великою популярністю у жінок. А після тривалого перебування на сонці м’якоть фрукта охолоджує й заспокоює вашу шкіру.
Дієтологи рекомендують нормальне регулярне вживання екзотичних фруктів пітахайї під час вагітності. Давайте розглянемо, чим саме корисний цей фрукт майбутнім мамам.
- Пітахайя містить кальцій і фосфор. Ці мікроелементи сприяють фізичному росту, формуванню зубів і кісток, а також грають величезну роль у внутрішньоклітинних процесах, багато в чому визначаючи функціональність скелетних і серцевих м’язів.
- Без вітамінів групи В і С життєво важливі процеси у майбутньої мами й дитини нормально протікати не можуть, адже вони зміцнюють імунітет, допомагають регулювати липидний обмін речовин організму.
- Під час вагітності в організмі жінки відбувається сильний стрес, що підвищує кількість вільних радикалів. Антиоксиданти покликані віддавати свої електрони вільним радикалам, запобігаючи руйнуванню молекул.
- При вживанні плода пітахайї, прекрасного джерела мінералів, зменшуються набряки, адже причиною набряклості можуть бути проблеми з серцем, і набряклість може додатково навантажувати всі органи, що небезпечно для вагітної жінки й майбутнього малюка.
- Пітахайя як джерело багатьох мікроелементів допомагає справлятися з грибковими та бактеріальними захворюваннями, які можуть проявитися через дефіцит калію, магнію та фосфору у вагітної жінки.
Отже, вагітним жінкам просто необхідно, по можливості, включати пітахайю в свій раціон. Але пам’ятайте, що це екзотичний фрукт, і якщо існує ризик алергії, то потрібно обережно підходити до його вживання.
Шкода і протипоказання
У пітахайї практично відсутні протипоказання, за винятком алергічної реакції. Тому пробувати потрібно потроху, як і будь-який екзотичний фрукт. Переконавшись у відсутності негативної реакції, можете сміливо їсти пітахайю, насолоджуючись смаком і користю чудового плоду.
Зверніть увагу ще на один момент: після активного вживання червоного пітахайї ваша сеча може забарвитися в червоний колір. Не лякайтеся, це ніяк не вплине на ваше здоров’я.
Пітахайя (дракон фрукт) – як їдять, корисні властивості, калорійність
Пітаї або пітахайя – неймовірно красивий фрукт з таким же цікавим назвою, як і його зовнішній вигляд. Цей смачний і дуже корисний екзотичний плід використовують для приготування десертів, салатів і напоїв. Як їсти фрукт пітахайя та яка в нього користь – наша сьогоднішня тема.
У цього цікавого екзотичного фрукта стільки назв, що часом починаєш сумніватися, про один і той же плід йдеться. Дракон-фрукт, фрукт дракона, фрукт очей дракона, пітаї, пітахайя, драконівське серце – і це не все. У країнах, де його вирощують, є ще кілька назв. Досить один раз побачити це диво, і ви більше не забудете.
Що собою представляє фрукт пітахайя
Це фрукт з шкіркою яскраво-рожевого або червоного кольору, гладка з листовими наростами. М’якоть біла з чорними насінням, м’яка і кремоподібна, з приємним, ніжним ароматом. Саме через красу цей плід часто використовують для декору столів на урочистих заходах.
Зростає пітаї на невеликих деревах сімейства кактусових. Плантації з деревами пітахайї є у Південно-Східній Азії, Японії, Китаї, Тайвані. Також культивується в США, Австралії та Ізраїлі.
Сьогодні основним постачальником цих фруктів на світовий ринок є Південно-Східна Азія, незважаючи на те, що батьківщина дракон-фрукта – Америка.
Дракон-фрукт розміром із велике яблуко, лише трохи витягнутої форми. Один плід може важити від 100 до 600 грамів, а деякі можуть досягати кілограма. Смак дракон-фрукта нагадує банан і ківі.
Сьогодні найбільш поширені три види фрукта пітаї:
- Біла пітахайя – рожева або червона шкірка, біла м’якоть, чорні насіння.
- Червона – яскраво-рожева шкірка, яскраво-червона м’якоть, більш насичений смак.
- Жовта – жовта шкірка, біла м’якоть, чорні насіння.
Фрукт пітахайї дуже легко пошкоджується, що ускладнює його транспортування, особливо на великі відстані. Саме тому цей плід є великою рідкістю в Україні та, до того ж, досить дорогий.
Калорійність: цей фрукт містить багато вітамінів та поживних речовин, однак при цьому має дуже низьку калорійність – всього 50 Ккал на 100 грамів м’якоті.
Дракон-фрукт – корисні властивості
Як і всі екзотичні фрукти, пітахайя містить багато вітамінів, особливо вітаміну С, антиоксидантів, мінералів, фруктових кислот і харчових волокон.
Чим корисний фрукт пітахайї:
- Містить багато клітковини, що допомагає регулювати роботу кишечника і виводити шлаки та токсини;
- Багатий антиоксидантами і натуральними нейтралізаторами вільних радикалів, які відіграють роль у формуванні ракових клітин і старінні організму;
- Володіє протизапальними властивостями, що покращує самопочуття при артриті та інших хронічних захворюваннях;
- Корисний при діабеті, оскільки регулює рівень цукру в крові;
Жовті, червоні й білі дракон-фрукти:
- Завдяки високому вмісту вітаміну С зміцнює імунітет, а регулярне споживання є профілактикою виникнення респіраторних захворювань, таких як астма;
- Містить вітаміни групи В – В1, В2 і В3, залізо, кальцій, фосфор, протеїни, клітковину, ніацин і вітамін С. Є гарним джерелом поживних речовин, залишаючись при цьому дуже низькокалорійним продуктом;
- Маска для обличчя з пюре дракон-фрукта є відмінним антивіковим засобом – підвищує пружність шкіри і тонізує її;
- М’якоть пітахайї відмінно заспокоює шкіру, що згоріла на сонці. Перебуваючи на відпочинку в Південно-Східній Азії, це чудовий і натуральний спосіб зволожити та відновити шкіру після сонячних ванн.
До всього сказаного, пітахайя – це просто смачний і вітамінний фрукт, який дарує неймовірне естетичне задоволення.
Як їдять фрукт дракона
М’якоть фрукта дракона має солодкуватий смак, консистенція м’яка, деяким плід може здатися дещо прісним, тому рекомендують його вживати в охолодженому вигляді, робити сік і навіть вино. М’якоть пітахайї не сполучається з продуктами з різким смаком.
Для вживання в їжу, фрукт дракона розрізають вертикально навпіл і вичерпують м’якоть за допомогою ложки, або розрізають на часточки, як диню. Шкірка неїстівна.
Є дуже цікавий спосіб сервіровки пітахайї: фрукт розрізається на 2 половинки, і за допомогою ножа вичерпують весь вміст, залишаються 2 порожні човники. Далі м’якоть розрізається на кубики, при бажанні додаються додаткові прикраси або інгредієнти, і накладається назад у човники зі шкірки. Виходить неймовірно красивий фруктовий салат.
Рекомендується ретельно розжовувати насіння фрукта дракона, так як вони містять багато корисних речовин, проте важко перетравлюються.
Як вибрати і зберігати фрукт пітаї
При виборі фрукта пітахайя потрібно уникати покупки перезрілого плода, у нього на поверхні зазвичай є більш темні плями. Легше орієнтуватися за кольором шкірки, вона повинна бути рівною, а її колір – яскравим.
Сам плід повинен бути трохи м’яким, як авокадо. Якщо фрукт твердий, а вибору немає, то доведеться залишити його в холодильнику на пару днів, він дозріє. Листові нарости не повинні бути сухими, це ознака того, що фрукт довго лежав після збору.
Зберігається фрукт дракона недовго, всього 5-6 днів в холодильнику. Чим свіжіший продукт, тим більше корисних властивостей у нього.
Фрукт драконівське серце – протипоказання і шкода
Як зазвичай буває з екзотичними фруктами, на фрукт дракона у деяких буває алергія, тому в перший раз намагайтеся їсти зовсім небагато. Якщо ніяких негативних реакцій не було, то можна спокійно вживати цей чудовий плід.
Що стосується інших протипоказань, науці про них поки невідомо. Звичайно, люди з хронічними захворюваннями завжди повинні проконсультуватися зі своїм лікарем перед застосуванням в їжу нових продуктів.
Фрукт пітахайя, на жаль, через крихкість, майже неможливо знайти на прилавках магазинів у нашій країні, але у тих, хто любить відпочивати в екзотичних країнах Південно-Східної Азії, є всі шанси його спробувати.
Пітахайя – фрукт: як його їдять, смак, корисні властивості і шкода
Пітахайя – це плід кактусового кучерявого ліанообразного рослини. Питання, це фрукт чи ягода, бути не повинно – цей плід по-іншому називається драконівським фруктом. Спочатку пітахайя росла на території Мексики і Центральної і Південної Америки. Зараз можна зустріти в Австралії і на Південному Сході Азії, в основному в Таїланді та В’єтнамі.
Є три види цього фрукта:
- Червона пітахайя має рожеву яскраву шкірку з зеленими паростками і білу м’якоть. Смак нагадує прісний, водянистий і з трав’яним присмаком. В Україні майже завжди зустрічається саме цей сорт.
- Жовта, з такою ж оболонкою. Всередині біла або жовтувата. Дуже солодка і ароматна. Досить рідкісний вид.
- Костариканський пітаї повністю червоний, навіть м’якоть. Шкурка майже така ж, як у червоного сорту.
Це цікаво: по виду (але не за кольором) м’якоть пітахайї дуже схожа на ківі. За смаком нагадує суміш банана і ківі.
Що містить у складі:
- кальцій, залізо, фосфор, калій;
- вітаміни В1, В2, В3, В6 і С;
- вуглеводи, трохи білків, жирів і клітковини;
- більше 80% води.
Яка є користь?
Цей продукт містить всього 40-50 калорій на 100 г. Його можна їсти при схудненні, допомагає жирам швидше розщеплюватися. Він корисний при проблемах з шлунково-кишковим трактом. Пітаї знімає больові відчуття і усуває здуття живота, має легкий послаблюючий ефект.
Корисний діабетикам, оскільки нормалізує рівень глюкози в крові. Сприяє покращенню стану при захворюваннях ендокринної та серцево-судинної системи. Зміцнює імунну систему, уповільнює процеси старіння. При додаванні до складу домашніх масок підвищує еластичність шкіри і розгладжує зморшки.
Зміцнює кістки, зуби, нігті і волосся. Уповільнює руйнування зору. Знижує артеріальний тиск і рівень холестерину. Має протизапальну дію. Покращує роботу мозку.
Отже, пітахайя – це і смачний десерт, і засіб народної медицини і косметології.
Шкода і протипоказання
Деяким людям не рекомендовано вживати:
- маленьким дітям, оскільки може сприяти виникненню діатезу або проблем із травною системою;
- людям з алергією або індивідуальною непереносимістю будь-якого компонента;
- вагітним і годуючим жінкам.
Якої шкоди може завдати цей плід:
- діарея або алергічна реакція, якщо пробувати вперше;
- печія, метеоризм, болі в животі;
- забарвлення сечі або калу в червоний колір, якщо сорт костариканський червоного відтінку.
Порада: якщо ви пробуєте вперше, потрібно з’їсти невеликий шматочок і почекати деякий час. При відсутності алергічних реакцій можна сміливо вживати пітахайю.
Як вживати
Їдять тільки м’якоть, шкірка для цього не придатна. Кілька способів, як є пітахайю:
- Порізати навпіл, потім на довгі часточки (як диню або кавун).
- Якщо подавати як десерт, розрізати навпіл і запропонувати чайні ложечки, ними зручно виїдати м’якоть – як морозиво з креманки.
- Очистити від шкірки і вживати, відкушуючи, як яблуко.
- Наколоти на шпажку і пропекти на грилі, як зефір.
Пітахайя – фрукт, як його їдять, корисні поради:
- Фруктовий салат – розрізати навпіл і акуратно вирізати м’якоть. Подрібнити її в кубики невеликого розміру. Порізати шматочками такого ж розміру будь-який інший фрукт: банан, полуницю, ківі. Укласти в очищені половинки шкірки і перемішати. Це прекрасна прикраса святкового столу.
- Смак буде приємніше, якщо вживати в охолодженому вигляді. Тому варто покласти його заздалегідь у холодильник на пару годин. Не рекомендується поєднувати ніжну пріснувато м’якоть пітахайї і їжу з різким смаком.
- Саме в насінні знаходяться корисні для зору речовини. Вони погано засвоюються, тому треба ретельно їх пережовувати.
- З фрукта драконів виготовляють сік і вино. Роблять різноманітні десерти: желе, йогурт, щербет, соус, смузі, коктейлі. Пітахайю додають у кондитерські вироби, випічку, різні начинки, молочні продукти. Можна зробити джем на основі цього фрукта.
- Квітки також їстівні, в основному застосовуються, як добавки для чаю. Додають напою ніжний аромат і легкий присмак.
Як готують дракона фрукт в інших країнах:
- В Іспанії роблять освіжаючі легкі напої: лимонний або лаймовий сік змішують із соком пітахайї. Тут цей напій вважається національним.
- Традиційний десерт Центральної Америки: пітахайя з мигдалем. Розрізати навпіл фрукт, обережно витягнути м’якоть і порізати кубиками. Віночком збити 100 г м’якого вершкового сиру, під час приготування додавати потроху 50 мл згущеного молока, 50 г попередньо подрібнених мигдалевих горіхів і м’якоть фрукта. Готову однорідну суміш розділити навпіл і заповнити половинки шкірки. Можна в якості прикраси скористатися цукатами.
- У Мексиці драконів фрукт призначений для виробництва лікерів і вин.
Ця рослина розмножується щепленням, живцюванням або за допомогою насіння. Вирощування в домашніх умовах з насіння – це неважке заняття.
Насіння продається в магазині, але ефективніше самостійно добути їх зі свіжого плоду: трохи серединної м’якоті поміщають у марлю і розминають руками, потім промивають під краном. Отримане насіння можна відразу висаджувати.
Для цього необхідний розсадний горщик з великими дренажними отворами або ціла ємність із середньою глибиною. Як грунту використовують рівний склад з піску, торфу та перліту.
Насіння розподіляють рівно по всій площині, зверху потрібно присипати найтоншим шаром, щоб прикрити їх. Поливають їх розпилювачем після кожного висихання. Тару з розсадою накривають поліетиленом. Два рази на добу необхідно її провітрювати. Температура повітря в приміщенні повинна бути 22-25 градусів.
Через 2-3 тижні з’являться перші паростки. Поліетилен прибирають і поміщають розсаду на вікно, але не під прямі сонячні промені.
Коли міні-кактуси підросли, пора пересаджувати їх в окремі ємності. Це потрібно робити кожен раз, коли попередній горщик стає маленьким. Тут вже необхідна інша грунт: звичайна для кактусів або для квітів, але на третину замінена піском.
Доросла рослина з радістю поглинає сонячне світло. Тому найкраще місце для нього – південне вікно з максимальним висвітленням. Влітку нормальна температура для цієї рослини – 27 градусів. Воно терпимо до змін температур до 0 градусів, тому взимку цілком може жити на утепленому балконі.
Пітахайя – екзотичний фрукт, який має приємний ненав’язливий смак і багато корисних властивостей. Майже не має протипоказань. З нього можна робити різні солодкі страви або їх складові. Драконівський фрукт легко вирощувати вдома.
Пітахайя – фрукт дракона – як є, скільки коштує, корисні властивості
Ще про фрукти Таїланду:
Всі фрукти Таїланду – опис, фото, сезонність. Дуріан – король фруктів, який він на смак? Рамбутан – як правильно вибрати, є і на що схожий? Скільки коштують фрукти на ринку?
Пітахайя – звідки взявся фрукт дракона?
Родина пітахайї, як не дивно, – Америка. Ще ацтеки любили вирощувати і поїдати плоди пітахайї, і звідти фрукт дракона вже розповсюдився в інші країни. Чи знали ви, що пітахайя – це кактус?
Текілу з неї зробити, звичайно, проблематично, але ось вино цілком можна і успішно роблять.
Пітахайя або драконівський фрукт плодоносить до 5-6 разів на рік і любить помірний теплий клімат тропіків. Тому драконівський фрукт прекрасно себе почуває в Таїланді і коштує тут відносно недорого.
Чим корисний фрукт дракона пітахайя?
Старша дочка недавно мене здивувала, почала з’їдати по 3-4 дракона в день. Звідки така пристрасть пояснити легко. Згадайте себе, нас найчастіше тягне до їжі, в якій містяться мінерали-вітаміни, елементи, яких нам не вистачає. Так ось, пітахайя дуже багата кальцієм, селеном, залізом і калієм.
Також фрукт дракона містить в собі пристойну кількість вітаміну B1, B2, а також вітаміну C.
Дівчатам буде цікава інформація про те, що пітахайя – низькокалорійний фрукт. Драконівський фрукт містить всього 42 ккал на 100 грам! Так що, на відміну від нудотно солодких фруктів, в яких величезна кількість фруктози,
пітахайю можуть легко їсти навіть діабетики.
Як правильно їсти драконівський фрукт
Пітахайю правильно розрізати вертикально на 2 половинки і з’їдати чайною ложкою м’якоть. Але є драконівський фрукт можна по-різному.
Хтось любить розрізати на часточки, хтось – горизонтально і полити лаймом, а деякі їдять пітахайю повністю, очистивши шкірку.
Пітахайя – фрукт дракона – як є, скільки коштує, корисні властивості
Так, до речі, чому ж фрукт так називається? Драконівський фрукт названий так тому, що виглядає пітахайя в точності як шкура дракона – з шипами, хоча шипи зовсім м’які.
Скільки коштує пітахайя в Таїланді?
Пітахайя протягом року коштує в Таїланді приблизно однаково – близько 50 гривень за кг. На драконівський фрукт, через те що він плодоносить багато разів, не буває перекосів ціни в кілька разів,
як, наприклад, на манго або мангустін.
Пітахайя – фрукт дракона – як є, скільки коштує, корисні властивості
Зараз, я купую драконівський фрукт в Таїланді за 50 гривень за кг.
Який фрукт дракона на смак?
І найголовніше, звичайно. Який смак у пітахайї?
Пітахайя на смак як прісний ківі. Не знаю, як пояснити краще. Ви або любите їсти очі дракона, чи ні.
- Я чесно кажучи смаку пітахайї не розумію зовсім, хоча визнаю, що на вигляд драконівський фрукт дуже привабливий і служить прикрасою столу, але ось є не тягне.
- Моя пристрасть – це манго (я їх їм кожен день) і мангустіни, рамбутани, і кілька фруктів ще.
- Але багато хто любить і розуміють смак пітахайї, так що спробувати треба обов’язково!
- Пітахайю можна класти в салати, робити варення або джем, як я писала вище – можна навіть вино зробити з фрукта дракона, а також маринувати, солити, а квіти пітахайї заварюють як чай.
- Пітахайя погано переносить перельоти, так що якщо ви надумали пригостити друзів тайською екзотикою, вибирайте драконівський фрукт жорсткіше і позеленівше.
- Так, буває 3 види пітахайї:
Два червоних зверху, але один з білою м’якоттю, інший з червоною. У того, що з червоною м’якоттю, більш насичений смак. А також рідкісний вид драконівського фрукта – жовтий. Варто дорожче, зустрічається рідко.
Усередині м’якоть біла.
Ну ось і все, приємного апетиту!