Харчова добавка Е100: що це таке, небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм

Помилковою є думка про те, що абсолютно всі харчові добавки – це безумовне зло для організму людини. Яскравим прикладом тому є куркумін або Е100 – добавка, яку багато вчених-медики вважають навіть корисною.
Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.
Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме вашу юридичну проблему – звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте за телефоном +380 (499) 938-50-73. Це швидко і безкоштовно!
приховати зміст
Що це таке?
Речовина відноситься до категорії харчових барвників. Характерним є те, що це одна з небагатьох натуральних фарб, використовуваних в харчовій промисловості.
Її отримують з коренів і кори трав’янистих рослин виду Curcuma – близьких родичів добре відомого всім імбиру. Залежно від способу отримання фарбувального компонента розрізняють два різновиди барвника:
характерні особливості | турмерік | куркумін |
Спосіб отримання | подрібнення кореневищ куркуми до порошкоподібного стану | екстракція (витяг) барвника з рослинної сировини за допомогою дозволених спиртових розчинників |
Галузь застосування | як спеція при приготуванні невеликої кількості їжі | як барвник в промислових масштабах |
Дозволена добова доза | 0,1 мг на 1 кг ваги | 2,5 мг на 1 кг ваги |
Достовірно встановлено, що при дотриманні рекомендованої дози куркуміни не накопичуються в організмі людини, а виводяться з нього в незмінному вигляді.
Інші назви Е100, які можна зустріти на упаковках:
- сurcumin;
- екстракт (порошок) куркуми або турмерика;
- Е-100;
- turmeric;
- natural yellow 3;
- diferuloymethane.
цілі використання
З тих пір спиртовий екстракт цієї речовини або безспиртовий розчин його солей надає жовто-оранжеве забарвлення продуктам як рослинного, так і тваринного походження.
Значно пізніше вчені виявили, що куркума і її похідні володіють яскраво вираженими антиоксидантними властивостями – значно знижують швидкість окислення продуктів харчування і продовжують термін їх придатності. З цією метою їх стали додавати в рослинні масла і тваринні жири.
- Вплив куркуми на смакові якості продуктів також визначає область її застосування: кондитерські та хлібобулочні вироби з додаванням Е-100 позбавляються від гіркуватості, а круп’яні та молочні страви набувають вишуканий смак.
- Непродовольче застосування куркуми пов’язано в основному з її антиоксидантними і антибіотичними властивостями.
- У ряді країн ЄС дозволено її використання куркуміна в фармакології та косметології – для фарбування лікарських препаратів і косметичних засобів, а також в текстильній промисловості – для додання кольору тканинам з натуральних матеріалів.
- На батьківщині куркуми – Індії і Азії – її широко використовують для лікування інфекційних захворювань, стимуляції імунітету і профілактики хвороби Альцгеймера.
де застосовується
Поставивши собі за мету, Е100 можна знайти практично у всіх категоріях продуктів: від м’ясних і рибних страв до кондитерських виробів. Він офіційно дозволений для підфарбовування:
- харчових масел, жирів і маргаринів;
- молочних продуктів: плавлених сирів, морозива, йогуртів;
- порошкоподібних супів і бульйонів швидкого приготування;
- сухого картопляного пюре і чіпсів;
- кондитерських виробів: мармеладу, джему, варення, кремових тістечок і тортів;
- м’ясних і рибних виробів: ковбас, сосисок, сардельок, м’ясних і рибних консервів, рибного фаршу, копченої та «червоної» риби, крабових паличок;
- борошняних і круп’яних видів продукції: сухих каш, пластівців швидкого приготування, хліба і булок;
- напоїв, в тому числі слабоалкогольних: ароматизованих і плодових вин, сидру, лікерів, газованої води;
- соусів і салатних приправ: гірчиці, майонезу.
Хімічна формула | C 21H20O6 |
Як виглядає | Жовто-оранжевий порошок |
Як реагує на високі температури | Стійкий до високих температур. Температура плавлення – понад 170 градусів. |
Як реагує на сонячне світло | Швидко руйнується під впливом прямих сонячних променів. |
Як реагує на зміну кислотно-лужного середовища | У кислому середовищі може поміняти відтінок з жовтого на буро-червоний |
У чому розчиняється | Добре розчиняється в спирті, маслі і оцтовій кислоті. У воді розчиняються тільки похідні куркумина – його солі. |
токсичність | відсутня |
Вплив на органолептичні властивості продуктів (смак, колір, запах) | Змінює смак і колір вихідного продукту, володіє нерізким камфорним ароматом |
Речовина дозволено до застосування в усьому світі і офіційно визнано, шкода Е100 відсутня.
Куркумін вважається безпечною натуральною добавкою до їжі. Його наявність в тому чи іншому продукті харчування не повинно викликати у споживача ніяких побоювань.
- здатний надавати протизапальну дію при інфекційних захворюваннях і діє як природний антибіотик;
- уповільнює процеси окислення клітин і зменшує кількість шкідливих вільних радикалів, тим самим перешкоджаючи старінню;
- здатний викликати загибель ракових клітин при деяких формах онкологічних захворювань і розглядається вченими як потенційна основа для створення потужного протипухлинного препарату нового покоління;
- ефективний в боротьбі з серцево-судинними захворюваннями: володіє антитромботичним ефектом і відновлює функціональність серцевої тканини.
Зрозуміло, всі ці цілющі ефекти дадуть про себе знати лише при систематичному і розумному вживанні куркуми в їжу.
Клінічні випробування на добровольцях показали, що значне перевищення рекомендованих добових доз Е100 може привести до розладу шлунку, диспепсії і діареї. Але для такого антіеффекта потрібно з’їсти як мінімум 12-15 г жовто-оранжевого порошку за один прийом, що практично майже неможливо.
На сьогоднішній день всі факти свідчать на користь куркуміна і його застосування в харчовій промисловості. Це одна з найбезпечніших добавок, наявність якої не повинно викликати ніякого занепокоєння у покупця і споживача.
Чи не знайшли відповіді на своє питання? Дізнайтеся, як вирішити саме вашу юридичну проблему – зателефонуйте прямо зараз:
+380 (499) 938-50-73 (Київ)
Це швидко і безкоштовно!
Барвник Е100 (куркуміни – E100)
Зміст статті
Коротка довідка про харчову добавку Е100 (Куркуміни)
- Призначення : харчовий барвник
- Різновиди : (i) Куркумін ⇔ (i) Curcumin (ii) турмеріка ⇔ (ii) Turmeric
- Походження добавки : натуральне (з кореня куркуми Curcuma longa )
- Колір : від яскраво-жовтого до помаранчевого
- Дозволена в Україні (Митному союзі ЄАЕС), Україні, Євросоюзі
- Вважається безпечною і навіть корисною
- Наукові дослідження куркумін тривають досі
Назви харчової добавки Е100, зустрічаються в :
- куркумін
- curcumin
- куркума
- екстракт куркуми
- Е100
- Е-100
- порошок куркуми
- турмерік
- turmeric
- екстракт турмерика
Міжнародні синоніми куркумина:
- Kurkum
- Turmeric yellow
- CI Natural Yellow 3
- Diferuloymethane
- E100
Для початку варто пояснити, чому харчовий барвник E100 має два зовсім не схожі один на одного назви (куркумін і турмерік):
По суті, турмерік (E100ii) – це просто подрібнений корінь куркуми (цілісний продукт), а куркумін (E100i) – це хімічно вийнятий компонент цього самого кореня.
Природно, краще використовувати цілісний продукт.
Ми рекомендуємо розмежовувати ці назви наступним чином: якщо мова йде про харчову промисловість, то в переважній більшості випадків правильніше буде вживати назву «куркумін». Коли мова заходить про спеції, то правильніше буде або «куркума», або «турмерік».
Харчова добавка E100. Загальна характеристика куркуміна
Куркуміни в основному виробляються з рослини Curcuma longa (сімейство імбирних). Хоча іноді його добувають і з інших рослин того ж сімейства.
Хімічна структура куркумина була визначена понад століття тому. З тих пір цей натуральний барвник широко застосовується для фарбування рослинної і тваринної їжі. І в харчовій промисловості він використовується з того самого моменту, як ця промисловість з’явилася.
- Чистий куркумін (curcumin) погано розчиняється у воді, тому в промисловості його застосовують у вигляді спиртового розчину.
- Втім, відносно недавно вчені навчилися використовувати не чистий куркумін, а його солі, які прекрасно розчиняються у воді, що, в свою чергу, призвело до ще більшого розповсюдження харчової добавки E100.
- Куркумін фарбує будь-які волокна в жовтий або помаранчевий колір, хоча якщо його помістити в лужний розчин, то забарвлення стане буро-червоною.
Вплив на організм. Користь і шкода харчової добавки E100 (куркумін)
Незважаючи на те, що хімічна формула куркумина була відкрита більше ста років тому, про користь і шкоду куркумина сперечаються досі. Однак всі дослідники сходяться в одному: куркумін може не тільки фарбувати їжу, але й сильно впливати на організм людини. Правда, поки невідомо, наскільки ефективно …
Прийнято вважати, що куркумін (curcumin) здатний надавати протизапальну, протиоксидантну і навіть протипухлинну дію на організм людини. Більш того, ці висновки підкріплені науковими дослідженнями, під час яких було виявлено ряд цілющих властивостей цієї харчової добавки. Стало відомо, що куркумін (харчова добавка E100):
- викликає природну смерть ракових клітин (без побічних ефектів)
- бореться з хворобою Альцгеймера (не дає бета-амілоїдам накопичуватися в мозку, а також руйнує тромби, що утворюються через це захворювання)
- проникає в клітини тканин і органів, підвищуючи їх стійкість до інфекцій
- відновлює функціональність клітин організму (що особливо актуально для «сердечників»)
Проте, з огляду на проникаючу здатність куркумина в клітини організму, слід розуміти, що вживання його ложками може завдати шкоди здоров’ю. Так, наприклад, в одному з клінічних досліджень харчової добавки E100 людям давали по 2-12 грамів куркумина, в результаті чого у деяких з них були виявлені легка нудота і діарея.
З іншого боку, про шкоду куркумина (харчової добавки E100) можна і посперечатися, адже під час інших наукових досліджень учасникам протягом 3 місяців давали по 12 грамів куркумина, і ніяких відхилень в їхньому стані не виявлено.
Загалом, робіть висновки самі, але в будь-якому випадку намагайтеся не переборщити …
Продукти, в яких використовується натуральний харчовий барвник E100
У Східній Азії порошок куркуми (турмерика) використовується як смачна і корисна пряність практично на кожній кухні. На смак турмерік гірко-пекучий, запах нагадує камфору. Куркума входить до складу приправи каррі і додається в овочі, рис і тісто, а також у рибні та м’ясні страви.
У західних країнах куркумін (турмерік) застосовується в основному в якості натурального барвника, здебільшого в харчовій промисловості. На кухні цю пряність тримають небагато.
Промисловці додають куркумін (харчову добавку E100) в лікери, консерви, кондитерські вироби, печиво, цукерки, соуси, готові пюре і крупи, хліб, м’ясні та рибні страви (в мережах швидкого харчування), а також в усі молочні продукти (сири, йогурти, морозиво).
Окремо варто згадати маргарини, вершкове і рослинні масла, куди барвник куркумін додається в якості антиоксиданту, що продовжує термін придатності. Також колір виходить більш привабливим …
На закінчення
Харчова добавка E100 має довгу позитивну історію, що дозволяє з певною часткою впевненості вважати її безпечною. Але ось чи корисна вона в тому вигляді, в якому її використовують у харчовій промисловості … Над цим вченим, мабуть, слід ще гарненько подумати …
Відеосюжет про харчовий барвник E100 (куркумін)
Особисто перевірені на практиці методики здоров’я від Ігоря Цаленчука
На сьогоднішній день все більше входить в моду правильне харчування і турбота про своє здоров’я, тому все більше людей задаються питанням про якість продуктів, які лежать на прилавках наших магазинів, і про те, що міститься в них харчових добавках.
Для нас так звично яскраво-рожевий колір ковбасних виробів або молоко, яке не кисне тижнями, що часто люди не замислюються, що це просто неприродно для натурального продукту і є наслідком додавання в них «Е» добавок.
Що таке Е харчові добавки?
Багато років тому, як би не казково це прозвучало, назви харчових речовин, що додаються в продукти харчування, необхідно було писати повністю, що вимагало дуже великої кількості місця. Відповідно, у 1953 році придумали спеціальні коди для таких довгих назв харчових добавок.
Вперше це було зроблено в європейських країнах, звідси й походить індекс E, яким почали позначати присутність в їжі тих чи інших харчових добавок. Є певна таблиця харчових добавок, де перераховано їх класифікація та поділ на групи.
- Коротко розглянемо, що означають «Е» харчові добавки і чи мають вони негативний вплив на організм людини.
- Добавки під номерами E100 і до E182 – це барвники, які додають практично скрізь: і в сосиски, і в звичайну газовану воду, роблячи колір продукції неймовірно привабливим.
- Звичайно ж, більшість з цих барвників є шкідливими, а такі, як, наприклад, E121 і E123, взагалі несуть смертельну загрозу і зовсім заборонені до застосування.
Щоб зберегти продукти харчування якомога довше, виробники використовують такі харчові добавки, як консерванти. Вони починаються з цифри E200. Шкідливі стабілізатори, присутні в продуктах харчування, просто вбивають живі бактерії тих продуктів, які красуються на прилавках магазинів, що дозволяє продовжити їх термін зберігання.
Саме ця група добавок завдає найбільшої шкоди, бо консерванти здатні порушити біохімічні реакції організму людини. Існують навіть такі консерванти, які ідентичні за своїм дією до антибіотиків.
Починаючи від номера Е 300, зашифровані антиоксиданти, а також речовини, що регулюють кислотність продукту, і антиокислювачі. Вони функціонують так само, як і консерванти.
Після індексації Е400 і до Е 430 йдуть загусники і стабілізатори, які мають сильний вплив на густоту і насиченість харчових продуктів, роблячи їх високостабільними незалежно від фактора часу. У кращому випадку стабілізатори можуть бути добавками тваринного або рослинного походження.
Наприклад, агар-агар роблять з морських водоростей. Однак у більшості випадків в продуктах харчування використовуються стабілізатори хімічного походження, що негативно впливають на наше здоров’я. Тому вони потрапляють під маркування шкідливих харчових добавок.
Далі до номера Е 500 ми будемо мати справу з емульгаторами. Найчастіше під маскою емульгаторів заховані такі мінеральні речовини, як сода (Е 500) або сірчана кислота (Е 513).
Коли ми бачимо на упаковці продуктів індекси, які йдуть від Е 520, то ми повинні знати, що в складі продукту є розпушувачі, а якщо бачимо індекси від Е 620 і до Е 642, то ми маємо справу з різноманітними підсилювачами смаку та ароматизаторами, які лише подібні до натуральних.
Все перераховане вище є лише коротким списком, який показує негативний вплив харчових добавок на людський організм.
Як впливають харчові добавки на організм людини?
Людина завжди прагнула до спрощення свого життя, але, на жаль, люди все більше і більше стають марними, постійно знаходячись у русі. Все менше в нас часу на те, щоб приготувати собі страви з домашніх продуктів або просто самостійно.
Через це ми вдаємось до напівфабрикатів або вже готової продукції, але це приховує в собі смертельну для нашого життя загрозу. Те, як впливають шкідливі харчові добавки на наш організм, можна порівняти з бомбою уповільненої дії.
На сьогодні навряд чи ми побачимо в супермаркеті хоча б один єдиний продукт, в якому немає жодної добавки. Давайте ж подивимося, до яких наслідків можуть привести «Е» добавки.
Отже, якщо ми вживаємо багато консервованих продуктів з магазину, то харчові добавки, які містяться там, можуть призвести до виникнення пухлин злоякісного характеру, а також до захворювань нирок і печінки. Дуже сильно також страждає шлунково-кишковий тракт.
Магазинні джеми, варення, згущене молоко містять багато загусників. Тут також йде удар на печінку, нирки і шлунок.
Всі ми чомусь їх любимо з дитинства, але всі ми вже зараз знаємо, що газовані напої дуже шкідливо вживати систематично і постійно, оскільки там міститься велика кількість розпушувачів, підсолоджувачів, а також у хлібобулочных виробах — гліцерини і піногасники. Все це також може спровокувати появу злоякісних пухлин.
Що стосується антиоксидантів, то вони присутні в кисломолочних продуктах, солодощах, таких як шоколад, навіть у вершковому маслі. Знову ж таки, страждає шлунково-кишковий тракт.
Всіма улюблені дитячі солодощі, такі як цукерки-льодяники, газовані солодкі напої, морозиво (не біле, а кольорове), також мають шкідливі речовини, такі як барвники. На жаль, це не натуральні нешкідливі барвники, а такі, які призводять до захворювань нирок, печінки і шлунково-кишкового тракту.
Постарайтеся уникати вживання будь-якого виду копченостей, твердих сортів сирів з магазинів, риби в консервних банках, оскільки в них є добавки нітратів натрію і калію. Такі продукти, в першу чергу, згубно впливають на печінку, нирки, шлунково-кишковий тракт, діючи на організм людини токсичним чином, руйнуючи вказані органи.
Любителі чіпсів, крекерів, сухариків, круасанів та різних кетчупів і соусів будуть трохи розчаровані, дізнавшись, що їх улюблена їжа містить велику кількість підсилювачів смаку і аромату. А такі добавки руйнують центральну нервову систему, також погіршуючи наше зір, негативно впливаючи на сітківку ока.
Чи можна вберегтися від вживання шкідливих харчових добавок?
Якщо ви думаєте, що харчові добавки – це страшний результат хімічної промисловості XXI століття, то ви трохи помиляєтеся, адже добавками користувалися навіть наші предки в давні часи для продовження терміну зберігання продуктів або для фарбування в потрібний колір.
Але є велика різниця між древніми харчовими добавками і сучасними. Тоді, наприклад, для консервації м’яса або риби користувалися просто сіллю, овочі ж зберігалися в маринаді з оцту. Нині люди використовують не природні, а штучно створені харчові добавки в дуже великих кількостях і практично скрізь.
Тому, якщо ви хочете зберегти своє здоров’я, вам слід дотримуватись кількох правил вибору продуктів у магазині та харчової поведінки.
По-перше, самим важливим правилом буде уникати продуктів з індексом «Е» на вашій кухні. Для цього потрібно ретельно перевіряти етикетку продукту, його зовнішній вигляд, дату випуску і термін зберігання. Звичайно ж, не лінуйтеся звертати увагу на склад продукту, дивіться на країну походження.
Найчастіше така шкідлива речовина, як трансгени, потрапляє в сою, картоплю, рис, кукурудзу, буряк, томати, пшеницю, і навіть у дині і кавуни.
Ще одна корисна порада – готуйте страви вдома. Якщо ви не полінуйтеся і зможете самі спекти хліб або тортик, то в ньому напевно буде значно менше або взагалі не буде шкідливих речовин, а ваші рідні з задоволенням оцінять ваші старання!
Людина, яка дбає про своє здоров’я і довголіття, повинна просто відмовитися від магазинної випічки, цукерок, ковбасних виробів, а також, звичайно ж, від фастфуду. І, звичайно, все це можна спокійно приготувати в домашніх умовах. Зате як прекрасно усвідомлювати, що ви самі приготували корисний майонез або смачний і поживний бургер!
Що стосується рослинних продуктів, овочів або фруктів, то їх краще купувати десь у місцевих селищах або у знайомих на дачі.
Так, можливо, вони будуть не такими привабливими, або ви витратите бензин, щоб дістатися до потрібного місця для покупки овочів, але ви будете на 100% впевнені, що рослинність не оброблена хімікатами і точно не потрапите в лікарню з отруєнням.
Остерігайтеся продуктів з великим терміном зберігання або дуже дешевих. Це перша ознака того, що там є консерванти в великій кількості.
Безсумнівно, їжа, приготована штучним способом, є дешевшою та більшою за зручністю у використанні. Але спробуйте на мить задуматися про те, як їжа перетравлюється в організмі, як на ваші внутрішні органи впливають ті чи інші шкідливі хімічні речовини, що здаються такими «солодкими» на смак.
І просто сядьте і розробіть свій новий раціон харчування, де зведете до мінімуму продукти зі шкідливими харчовими добавками або взагалі зможете від них позбутися назавжди, зберігши, при цьому, ваше найцінніше – життя і його якість!
Харчові добавки – корисні і шкідливі, класифікація та вплив на організм
На прилавках магазинів майже неможливо знайти продукти, в яких не міститься харчових добавок. Їх кладуть навіть в хліб. Винятком є натуральна їжа – м’ясо, крупи, молоко і зелень, але навіть в цьому випадку не можна бути впевненими, що в них немає хімії. Наприклад, нерідко обробляють консервантами фрукти, що дозволяє надовго зберегти товарний вигляд.
Харчові добавки – це синтетичні хімічні або натуральні речовини, які самостійно не вживаються в їжу, а тільки вводяться в продукти, щоб надати певні якості, наприклад, смак, консистенцію, колір, запах, тривалість зберігання та зовнішній вигляд. Про доцільність їх використання та вплив на організм ведеться багато розмов.
Словосполучення «харчові добавки» лякає багатьох. Люди стали застосовувати їх багато тисячоліть тому, це не стосується складних хімічних речовин.
Йдеться про кухонну сіль, молочну та оцтову кислоту, прянощі і спеції. Вони також вважаються харчовими добавками.
Наприклад, кармін – барвник, який отримують з комах, використовувався ще в біблійні часи для надання продуктам пурпурного кольору. Зараз речовина іменується Е120.
До 20 століття при виробництві продуктів намагалися використовувати лише натуральні добавки. Поступово така наука, як харчова хімія, стала розвиватися, і штучні добавки замінили більшу частину натуральних. Виробництво покращувачів якості і смаку було поставлено на потік.
Оскільки більшість харчових добавок мало довгі назви, які складно було вмістити на одній етикетці, для зручності Європейським союзом була розроблена особлива система маркування. Назва кожної харчової добавки починається з «Е» – буква означає «Європа».
Після неї повинні слідувати цифри, які показують приналежність даного виду до певної групи і позначають певну добавку. Згодом система допрацювалася, а потім її взяли для міжнародної класифікації.
- з Е100 по Е181 – барвники;
- з Е200 по Е296 – консерванти;
- з Е300 по Е363 – антиокислювачі, антиоксиданти;
- з Е400 по Е499 – стабілізатори, які зберігають консистенцію;
- з Е500 по Е575 – емульгатори і розпушувачі;
- з Е600 по Е637 – ароматизатори і підсилювачі смаку;
- з Е700 по Е800 – резерв, запасні позиції;
- з Е900 по Е999 – антіфламінгі, призначені для зменшення піни і підсолоджувачі;
- з Е1100 по Е1105 – біологічні каталізатори та ферменти;
- з Е1400 по Е1449 – модифіковані крохмалі, які допомагають створити необхідну консистенцію;
- з Е1510 по Е1520 – розчинники.
Регулятори кислотності, підсолоджувачі, розпушувачі та глазірователі входять в усі перераховані групи.
Кількість харчових добавок зростає з кожним днем. Нові ефективні і безпечні речовини витісняють старі. Наприклад, останнім часом популярними стають комплексні добавки, які складаються з суміші добавок. Щороку списки дозволених добавок поповнюються новими. Такі речовини після букви Е мають код понад 1000.
- Барвники (Е1 …) – призначені для відновлення кольору продуктів, який втрачається в процесі обробки, для збільшення його інтенсивності, для додання певного кольору їжі. Натуральні барвники видобуваються з коренеплодів, ягід, листя і квітів рослин. Вони можуть бути і тваринного походження. Природні барвники містять біологічно активні, ароматичні та смакові речовини, надають їжі приємний зовнішній вигляд. До них відносяться каротиноїди – жовтий, оранжевий, червоний; лікопін – червоний; екстракт аннато – жовтий; флавоноїди – синій, фіолетовий, червоний, жовтий; хлорофіл і його похідні – зелений; цукровий колер коричневий; кармін – пурпурний. Існують барвники, які одержують синтетично. Основна їхня перевага перед натуральними – насичені кольори і тривалий термін зберігання.
- Консерванти (Е2 …) – призначені для продовження терміну придатності продуктів. Часто в якості консервантів використовують оцтову, бензойну, сорбінову і сірчисту кислоту, сіль і етиловий спирт. Консервантами можуть виступати антибіотики – низин, біоміцин та ністатин. Синтетичні консерванти забороняється додавати в їжу масового виробництва – дитяче харчування, свіже м’ясо, хліб, борошно і молоко.
- Антиокислювачі (Е3 …) – запобігають псуванню жирів і жировмісних продуктів, уповільнюють окислення вина, безалкогольних напоїв і пива, і захищають від потемніння фрукти і овочі.
- Загусники (Е4 …) – додають для збереження і поліпшення структури продуктів. Вони дозволяють надати їжі необхідної консистенції. Емульгатори відповідають за пластичні властивості і в’язкість; наприклад, завдяки ним хлібобулочні вироби довше не черствіють. Всі дозволені загусники мають природне походження. Наприклад, Е406 (агар) – видобувають з морських водоростей і використовують при виготовленні паштетів, кремів і морозива. Е440 (пектин) – з яблук, цедри цитрусових. Його додають до морозива і желе. Желатин має тваринне походження, його джерелом є кістки, сухожилля і хрящі сільськогосподарських тварин. Крохмалі отримують з гороху, сорго, кукурудзи та картоплі. Емульгатор і антиоксидант Е476, Е322 (лецитин) добувають з рослинних масел. До натуральних емульгаторів відноситься яєчний білок. Останнім часом у промисловому виробництві синтетичні емульгатори застосовують більше.
- Підсилювачі смаку (Е6 …) – їх призначення – зробити продукт смачніше і ароматнішим. Для поліпшення запаху і смаку використовують 4 види добавок – підсилювачі аромату, смаку, регулятори кислотності і смакові речовини. Свіжі продукти – овочі, риба, м’ясо володіють вираженим ароматом і смаком, оскільки в них міститься багато нуклеотидів. Речовини підсилюють смак, стимулюючи закінчення смакових рецепторів. При переробці або зберіганні кількість нуклеотидів знижується, тому їх отримують штучним шляхом. Наприклад, етілмальтол і мальтол підсилюють сприйняття вершкового і фруктового ароматів. Речовини надають відчуття жирності низькокалорійному майонезу, морозиву і йогуртам. Часто додають до продуктів відомий глутамат натрію, який має скандальну репутацію. Чимало суперечок викликають підсолоджувачі, особливо аспартам, відомий тим, що солодше цукру майже в 200 разів. Він ховається під маркуванням Е951.
- Ароматизатори – їх ділять на натуральні, штучні та ідентичні натуральним. Перші містять натуральні ароматичні речовини, добуті з рослинної сировини. Це можуть бути дистилятори летючих речовин, водно-спиртові витяжки, сухі суміші та есенції. Ароматизатори, ідентичні натуральним, отримують, виділяючи з натуральної сировини, або хімічним синтезом. Вони містять хімічні сполуки, що зустрічаються в сировині тваринного або рослинного походження. Штучні ароматизатори включають не менше одного штучного компонента, також можуть містити ідентичні натуральним і натуральні ароматизатори.
Найнебезпечніші м’ясні продукти
При виробництві кисломолочних продуктів використовуються біологічно активні добавки. Не варто їх плутати з харчовими добавками. Перші, на відміну від других, можуть вживатися окремо, як доповнення до їжі.
Вони можуть бути природними або ідентичними їм речовинами. В Україні БАДи відносять до окремої категорії харчових продуктів.
Головним їх призначенням, на відміну від звичайних харчових добавок, є оздоровлення організму і забезпечення його корисними речовинами.
За маркуванням Е ховається не тільки шкідлива і небезпечна хімія, а й прості і навіть корисні речовини. Не варто боятися всіх харчових добавок.
Багато речовин, які виступають в якості добавок – це екстракти натуральних продуктів і рослин. Наприклад, в яблуці є багато речовин, які позначають буквою Е.
Наприклад, аскорбінова кислота – Е300, пектин – Е440, рибофлавін – Е101, оцтова кислота – Е260.
Незважаючи на те, що в яблуці міститься багато речовин, які входять до переліку харчових добавок, небезпечним продуктом його назвати не можна. Те ж стосується і інших продуктів.
Розглянемо одні з популярних, але корисних добавок.
- Е100 – куркумін. Допомагає контролювати вагу.
- Е101 – рибофлавін, він же вітамін В2. Бере активну участь у синтезі гемоглобіну і обміні речовин.
- Е160d – лікопін. Зміцнює імунітет.
- Е270 – молочна кислота. Має антиоксидантні властивості.
- Е300 – аскорбінова кислота, вона ж вітамін С. Допомагає підвищити імунітет, поліпшує стан шкіри і приносить багато користі.
- Е322 – лецитин. Він підтримує імунітет, поліпшує якість жовчі і процеси кровотворення.
- Е440 – пектин. Очищає кишечник.
- Е916 – йодат кальцію. Застосовується для збагачення йодом продуктів харчування.
Нейтральні харчові добавки – відносно нешкідливі
- Е140 – хлорофіл. Рослини знаходять зелений колір.
- Е162 – бетанин – барвник червоного кольору. Його добувають з буряка.
- Е170 – карбонат кальцію, якщо простіше – звичайний крейда.
- Е202 – сорбіт калію. Є природним консервантом.
- Е290 – вуглекислий газ. Він допомагає перетворити звичайний напій у газований.
- Е500 – харчова сода. Речовину можна вважати відносно нешкідливою, оскільки у великих кількостях вона здатна негативно впливати на кишечник і шлунок.
- Е913 – ланолін. Його використовують як глазуруючий агент, особливо він затребуваний у кондитерській промисловості.
Пізня вечеря – що з’їсти, щоб схуднути
Шкідливих добавок набагато більше, ніж корисних. В їх число входять не тільки синтетичні речовини, але й натуральні. Шкода харчових добавок може бути великою, особливо якщо їх вживати з продуктами регулярно і у великих кількостях.
В Україні заборонені добавки:
- поліпшувачі хліба і борошна – Е924а, Е924d;
- консерванти – Е217, Е216, Е240;
- барвники – Е121, Е173, Е128, Е123, Red 2G, Е240.
Таблиця шкідливих харчових добавок
Завдяки дослідженням фахівців, в списки дозволених і заборонених добавок регулярно вносяться зміни. За подібною інформацією бажано стежити постійно, оскільки несумлінні виробники, щоб зменшити собівартість товару, порушують технології виробництва.
Зверніть увагу на добавки синтетичного походження. Формально вони не заборонені, але багато фахівців вважають їх небезпечними для людини.
Наприклад, глутамат натрію, який ховається під позначенням Е621 – популярний підсилювач смаку. Його назвати шкідливим начебто не можна. Він потрібен нашому мозку і серцю. Коли організму його бракує, він може виробляти речовину самостійно.
При надлишку глутамат здатний надавати токсичну дію, і більше від нього дістається печінки і підшлункової. Він може викликати звикання, алергічні реакції, пошкодження мозку і зору. Особливо речовина небезпечна для дітей.
На упаковках зазвичай не вказують, скільки глутамату натрію міститься в продукті. Тому їжею, що містить його, краще не зловживати.
Викликає сумніви безпека добавки Е250. Речовину можна назвати універсальною добавкою, оскільки його використовують як барвник, антиокислювач, консервант і стабілізатор кольору. Незважаючи на те, що шкода нітрату натрію була доведена, його продовжують використовувати більшість країн.
Він входить до складу ковбасних і м’ясних продуктів, може бути присутнім в оселедці, шпротах, копченій рибі і сирах. Нітрат натрію шкідливий для тих, хто страждає холециститом, дисбактеріозом, має проблеми з печінкою і кишечником.
Потрапляючи в організм, речовина перетворюється в сильні канцерогени.
Серед синтетичних барвників майже неможливо знайти безпечні. Вони здатні надавати мутагенну, алергенну і канцерогенну дію.
Антибіотики, що використовуються в якості консервантів, викликають дисбактеріоз і здатні стати причиною кишкових хвороб. Загусники мають властивість вбирати речовини, причому як шкідливі, так і корисні, це може перешкоджати засвоєнню мінералів і потрібних організму компонентів.
Вживання фосфатів може погіршити засвоєння кальцію, що загрожує розвитком остеопорозу. Сахарин здатний стати причиною пухлин сечового міхура, а аспартам за рівнем шкідливості може змагатися з глутаматом. Він при нагріванні перетворюється в потужний канцероген, впливає на зміст в мозку хімічних речовин, небезпечний для діабетиків і надає на організм багато згубних впливів.
За чималу історію існування, харчові добавки довели свою корисність. Вони зіграли чималу роль в поліпшенні смаку, терміну зберігання та якості продуктів, а також в поліпшенні інших характеристик. Існує чимало добавок, здатних негативно позначитися на організмі, але ігнорувати користь подібних речовин буде теж неправильно.
Вельми затребуваний в м’ясо-ковбасній промисловості нітрат натрію, відомий як Е250, незважаючи на те, що не такий уже й безпечний, перешкоджає розвитку небезпечної хвороби – ботулізму.
Заперечувати негативний вплив харчових добавок неможливо. Іноді люди, прагнучи отримати максимальну вигоду, створюють неїстівні, з точки зору здорового глузду, продукти. Людство отримує безліч хвороб.
- Вивчайте етикетки продуктів і намагайтеся вибирати ті, що містять мінімум Е.
- Не купуйте незнайомі продукти, особливо якщо їх склад багатий добавками.
- Уникайте продуктів, що містять замінники цукру, підсилювачі аромату, загусники, консерванти і барвники.
- Віддавайте перевагу натуральним і свіжим продуктам.
Харчові добавки та здоров’я людини – поняття, які починають пов’язувати все частіше. Проводиться багато досліджень, в результаті яких виявляється чимало нових фактів.
Сучасні вчені вважають, що збільшення в раціоні штучних добавок і зменшення вживання свіжих продуктів є однією з основних причин збільшення випадків захворюваності на рак, астму, ожиріння, діабет і депресію.
Шкода харчових добавок
Продуктові магазини сьогодні пропонують величезну кількість різноманітних товарів, які красиво оформлені, чудово виглядають і фантастично пахнуть. Незважаючи на високу інформованість, споживачі в більшості своїй звикли довіряти виробникам і продавцям і не завжди вникають в склад продукту перед покупкою.
А між тим, він може не тільки вразити уяву будь-якого, а й увергнути в шок наявністю величезної кількості незрозумілих абревіатур. Звичайне печиво, яке повинно містити лише 5-6 натуральних інгредієнтів, має цілий перелік харчових добавок. І це не було б проблемою, якби вони не несли небезпеку для організму людини.
Шкода харчових добавок доведений роками досліджень, хоча не всі з них є небезпечними, а деякі просто запобігають швидкому псуванню продуктів.
Виробники продуктів харчування і покупці стоять по різні боки барикад. Для виробника важливо скоротити витрати і випустити товар, який буде користуватися попитом. Магазини при виборі постачальника орієнтуються більше на закупівельну ціну, ніж на якість.
Та й самі покупці, хоча гіпотетично і бажають споживати лише корисні для організму продукти, ведуться на цінову політику магазинів, орієнтуючись не стільки на якість, скільки на ціну.
Все це веде до нескінченної гонитви за здешевленням продукту, а досягти цього допомагають, в тому числі і харчові добавки.
Харчові добавки діляться на:
- Барвники, що дозволяють не тільки надати потрібний колір, а й зберегти його протягом усього терміна придатності продукту.
- Консерванти, які зберігають свіжість їжі і продовжують терміни їх зберігання і вживання.
- Антиокислювачі, регулятори кислотності.
- Желеутворювачі.
- Стабілізатори консистенції і емульгатори.
- Ароматизатори і підсилювачі смаку.
- Влагоутримуючі речовини.
Кожен з інгредієнтів має своє конкретне призначення. Крім того, серед них є речовини як органічного, так і неорганічного походження.
Збільшення терміну зберігання
Збільшити термін зберігання продуктів – це первинне завдання виробника. Їжа взагалі є швидкопсувним товаром, але деякі її найменування можуть зберігатися лічені дні, а то й години.
Цей факт не дозволяє налагодити виробництво у великих масштабах, так як завжди є ризик застою продажів, а отже, прямих збитків. Для збільшення терміну зберігання їжі були придумані консерванти.
Вони широко застосовуються не тільки виробниками, але й у домашніх умовах.
Найпоширенішими консервантами є:
- Бензойна та сорбінова кислоти.
- Лимонна і яблучна кислота.
- Сіль.
Такі речовини, в допустимих межах, не несуть шкоди людині, але дозволяють зберегти придатність продукту на більш тривалий час. Без консервантів у харчовій промисловості не обійтися.
Посилення смаку
Свіжеприготована їжа не вимагає посилення смаку і запаху. Але господині використовують ряд спецій, які додаються до їжі для поліпшення аромату і смакових якостей.
У побуті люди намагаються застосовувати натуральні підсилювачі, наприклад, часник, трави, овочі. Але всі вони здатні надавати смак лише на обмежений період часу.
Чим більше проходить часу з моменту приготування, тим менше відчуваються початкові смакові якості їжі.
Для виробників важливо, щоб протягом всього терміну придатності продукти були приємні на смак і не втрачали своїх первинних властивостей. Завдання, в загальному, досить почесне, але досягається вона, на жаль, не органічними добавками, а штучними замінниками.
Глутамат натрію впорався з поставленим завданням, при його додаванні смак основного інгредієнта посилюється в кілька разів. З одного боку, це дозволяє дратувати смакові рецептори і підсаджувати їх на насичені аромати і запахи.
З іншого боку, виробник може істотно економити вихідні продукти при виготовленні їжі. Наприклад, в ковбасі повинно бути від 60% і вище м’яса, а додається лише 20%, але за рахунок глутамату натрію смак набуває природного.
Дороге м’ясо замінюється соєвими добавками, що веде до здешевлення їжі.
Класифікація добавок
Харчові добавки поділяються на кілька груп:
- Натуральні, які мають рослинне або тваринне походження. У цю ж групу входять деякі мінерали, наприклад, кам’яна сіль.
- Ідентичні натуральним. Їх отримують лабораторним шляхом, проте їх суть і властивості цілком відповідають натуральним продуктам, а тому не вважаються шкідливими для людини.
- Синтетичні – це повністю штучні речовини, яких в природі немає.
Всі вони діляться на шкідливі і нешкідливі. Але навіть натуральні харчові добавки можуть завдати шкоди, якщо їх вживати в кількостях, що перевищують норму.
Всі харчові добавки поділяються за призначенням. Класифікація їх наведена в таблиці:
- Барвники входять у групи під номерами Е100-Е181.
- Консерванти з Е200 по Е296.
- Антиоксиданти і антиокислювачі мають класи з Е300 по Е363.
- Стабілізатори – Е400-Е499.
- Розпушувачі і емульгатори входять у групи з Е500 по Е575.
- Підсилювачі смаку і запаху – Е600-Е637.
- Підсолоджувачі та антіфламінги (знижують пінність) – Е900-Е999.
- Ферменти і каталізатори – Е1100-Е1105.
- Загусники – Е1400-Е1449.
- Розчинники – Е1510-Е1520.
Е700-Е800 вважаються резервними позиціями, оскільки виробництво нових харчових добавок ніхто не зупиняв, і хіміки працюють над отриманням нових позицій.
Шкідливі
Про харчові добавки Е-класу кажуть так багато, що більшість людей сприймає їх усіх як потенційно шкідливі і небезпечні для здоров’я. Тим часом це не так, далеко не всі позиції, представлені в таблиці, чинять негативний вплив на людину.
Шкідливих харчових добавок, на жаль, більше ніж нешкідливих. Деякі з них заборонені до застосування, інші вважаються умовно небезпечними, тому поки законом не обмежені, але при виборі продуктів їх треба уникати.
Міжнародні дослідження шкідливості харчових добавок виражені в таких даних:
- Дуже небезпечними вважаються – Е123, Е510, Е513, Е527, Е102, Е110, Е120, Е124, Е127, Е129, Е155, Е180, Е201, Е220, Е222-Е224, Е228, Е233, Е242, Е400-Е405, Е501-Е503, Е620, Е636, Е637.
- Ракотворними (канцерогени) – Е131, Е142, Е153, Е210, Е212-Е216, Е219, Е230, Е240, Е249, Е280-Е283, Е310, Е954.
- Викликають стійкі розлади шлунково-кишкового тракту – Е154, Е221-Е23, Е226, Е338-Е341, К343, Е407, Е450, Е461-Е463, Е465, Е466, Е626-Е635.
- Провокують шкірні захворювання – Е311-Е313, Е151, Е160, Е231, Е232, Е238, Е239, Е320, Е907, Е951, Е1105.
- Підвищують кров’яний тиск – Е154, Е250-Е252.
- Збільшують рівень холестерину – Е320, Е321.
Всі зазначені Е-добавки об’єднує той факт, що їх небезпека доведена. Але є й інша група, яка хоч і не має доказів заподіяння шкоди, але все ж їх необхідно побоюватися – Е104, Е122, Е141, Е171, Е173, Е241, Е477.
Представлені відомості піддаються постійним змінам, оскільки проводяться нові дослідження, які доводять або спростовують негативний вплив Е-добавок.
Нешкідливі
Не всі харчові добавки несуть шкоди організму людини, деякі з них, навпаки, рекомендуються до вживання. Найяскравішим представником такого речовини є Е322 – лецитин.
Це натуральна добавка, що має рослинне походження. Е322 отримують при виробництві рафінованої соняшникової та соєвої олії.
Вона дозволяє змішати дві взаємно відштовхуючі рідини і надати їм однорідність консистенції.
У список корисних Е-добавок входять:
- Куркуміни, що дозволяють контролювати вагу – Е100.
- Вітамін В2 – Е101.
- Лікопін – Е160d.
- Молочна кислота – Е270.
- Аскорбінова кислота – Е300.
- Лецитин – Е322.
- Пектини – Е440.
- Йодат кальцію – Е916.
Всі ці речовини мають благотворний вплив на функціонування організму. Є й інша категорія, яка включає в себе нешкідливі Е-добавки або нейтральні. До них відносять:
- Е475 – стабілізує густоту і в’язкість продуктів, надаючи їм однорідність.
- Е476 – соєвий лецитин, широко застосовується у виготовленні кондитерських виробів, наприклад, шоколаді.
- Е330 – лимонна кислота.
- Е422 – гліцерин.
- Е471 – рослинні жири, які легко засвоюються організмом.
- Е472е – харчовий емульгатор.
Наявність цих компонентів в продуктах харчування вважається дозволеним і не здатним завдати шкоди організму.
Заборонені харчові добавки
До офіційно заборонених у Е-добавок відносять:
- Е924а і Е924d – ці добавки використовуються для поліпшення смакових якостей хлібобулочних виробів.
- Е216, Е217 і Е240, які відносяться до консервантів.
- Е121, Е123, Е124, Е127, Е128, Е173, Red 2G і Е240 – барвники.
- E107, E103, E125, E140, E160d, E153-155, E160f, E174-175, E166, E180, E209, E213-215, Е218, Е219, E182, Е225-228, E237, E238, E230-233, E241, E252, E264, E253, E281-283, E303, E305, E302, E308-314, E318, E317, E323-325, E343-345, E328, E329, E349, E355-357, E350-352, E359, E370, E375, E365-368, E381, E387-390, E384, E399, E408, E403, E409, E419, E418, E429-436, E446, E441-444, E462, E465, E463, E467, E476-480, E474, E482-489, E491-496, E512, E505, E519-523, E538, E541, E535, E537, E542, E554-557, E550, E552, E559, E560, E576, E574, E577, E580, E579, E622-625, E629, E628, E632-635, E641, E640, E906, E913, E908-911, E916-919, E929, E922-926, E942-946, E959, E957, E1000, E1105, E1001, E1503, E1521.
Запам’ятати всі зазначені коди неможливо, та й, здавалося б, навіщо, адже вони заборонені. Однак для власної безпеки краще мати під рукою весь перелік заборонених кодів, оскільки на прилавках магазину може потрапити будь-яка продукція. Запам’ятати напам’ять необхідно лише кілька найнебезпечніших і важких у ступені впливу:
- Сахарин – Е954.
- Ізомальт – Е953.
- Аспартам – Е951.
Ці харчові добавки повністю заборонені, оскільки викликають важкі захворювання і можуть призводити до летального результату.
Вплив на організм
Навіть найкорисніший продукт може завдати непоправної шкоди організму при зловживанні ним. Те ж саме відбувається і з Е-добавками, навіть ті, що класифікуються як корисні або нейтральні, здатні стати небезпечними при збільшенні норми. А ті, що внесені до списку шкідливих, і зовсім слід максимально уникати.
Харчові добавки можуть:
- Провокувати зростання ракових клітин.
- Дратувати кишечник.
- Погіршувати роботу шлунка.
- Викликати алергічні реакції.
- Проявлятися у вигляді шкірних хвороб.
- Підвищувати артеріальний тиск.
- Збільшувати рівень холестерину.
Проблемою впливу на організм є те, що воно не проявляється миттєво. Речовини повільно накопичуються в організмі, при цьому їх виводимість вкрай низька. Наслідки споживання неякісних продуктів можуть вилитися лише через кілька років.
Особливості впливу на дітей
Діти менш стійкі до зовнішнього впливу, а їх організм ще занадто слабкий, щоб протистояти небезпекам. Саме тому дитина, яка вживає продукти з шкідливими харчовими добавками, може не тільки захворіти миттєво, але і мати незворотні наслідки для функціонування системи життєдіяльності.
Найбільш частим проявом у дітей є алергія. Вона може бути вродженою, якщо почалася ще в процесі вагітності, або набутою.
Щоб уникнути негативних наслідків, матусям під час вагітності та лактації, а також дітям не можна давати:
- Продукти дуже яскравих неприродних забарвлень. Природні барвники не можуть мати яскраво виражених кольорів, тому всі цукерки, печиво, лимонади несуть патологічну шкоду.
- Шкоду дитячому організму завдадуть і ті харчові вироби, які містять у собі цукрозамінники.
- І дітям, і дорослим варто уникати вживання трансгенних жирів.
Особлива підступність Е-добавок у тому, що багато їхніх властивостей до кінця не вивчені.
Сьогодні йдеться про те, що деякі з дозволених сьогодні речовин можуть згодом позначатися не тільки на загальному самопочутті дітей, але й на репродуктивну функцію молодого покоління.
Перш ніж купити ту чи іншу ласощі своїй дитині, подумайте про довгострокову перспективу, зважте користь і шкоду, яку воно може принести.
Використання в їжу
Відмовитися повністю від харчових добавок сучасна людина не здатна. У тих чи інших кількостях вони є у всіх продуктах.
І навіть якщо яйця не мають добавок, то корм курей, які їх несли, складався на левову частку з цих речовин. Тому Е-добавки можуть бути не тільки явними, але й прихованими.
Звичайно, людський організм – це досить потужний самоналагоджувальний інструмент, і він здатний пристосовуватися до навколишнього середовища та виживати в будь-яких умовах. Але процес адаптації у кожної людини свій, тому може статися так, що хтось не переносить певний вид добавок зовсім, а інша людина досить спокійно вживає його.
Щоб убезпечити себе від шкідливого впливу, необов’язково ходити в магазин зі списком Е-добавок. Можна зробити простіше і по максимуму відмовитися від напівфабрикатів, пакетованої їжі, яскравих і дуже ароматних виробів.
Продукти з шкідливими добавками
Намагатися класифікувати продукти за наявністю в них шкідливих добавок досить складно, тому що навіть хліб у різних виробників має свій склад. Вивчати інгредієнти необхідно самостійно, але все ж існує кілька загальних рекомендацій щодо вибору покупок. Однозначно варто відмовитися від покупки:
- Солодкої газованої води.
- Чіпсів і сухариків.
- Морозива; на жаль, знайти справжній пломбір фактично неможливо.
- Льодяників, які складаються повністю з барвників і підсилювачів смаку.
- Копчених ковбас і сосисок.
- Швидкорозчинних супів і вермішелі.
- Плавлених сирків.
- Молочних продуктів тривалого зберігання.
У сучасному світі простіше перерахувати вироби, які можна вживати, ніж ті, що їсти не можна. Якщо у вашому списку покупок є перевірені марки, то не слід їх змінювати і кидатися на акційні пропозиції від невідомих виробників. Підходьте до вибору грунтовно – це допоможе зберегти здоров’я вам і вашій родині.
Користь і шкода харчової добавки Е100 для здоров’я
Для додання красивого виду, яскравого кольору в продукти харчування додаються натуральні та синтетичні харчові барвники. Одним з них є Е100. Споживачам буде корисно дізнатися, де застосовується цей барвник та чи небезпечний він для здоров’я.
вміст:
Що таке Е 100
Під цією речовиною (куркуміном) ховається натуральний барвник. Але його натуральне походження ще не означає, що він нешкідливий. Хімічну сполуку було описано вченими приблизно два століття тому.
Ця харчова добавка виготовляється з куркуми. Барвний агент екстрагується з подрібненого в порошок кореня шляхом впливу на нього петролейного ефіру та етилового спирту. Можливий і штучний метод отримання пігменту. Для цього ацетооцтовий ефір піддають взаємодії з карбоксіметоксіферулоілхлоридом.
Крім того, барвник має специфічний гіркий і пекучий смак. Цим і користуються виробники, додаючи його в різні види м’ясних виробів, щоб вони специфічним чином впливали на смакові рецептори людини.
Фахівці виділяють такі властивості куркуміна Е100:
- стандартна забарвлення – яскраво-жовта або світло-оранжева;
- вид – дрібний порошок;
- у свіжого продукту немає запаху;
- у воді не розчиняється;
- повністю складається з пігментів;
- при температурі 185 градусів плавиться;
- стійкий до нагрівання;
- погано реагує на світло і при попаданні прямих сонячних променів поступово втрачає забарвлення.
Де і як застосовується харчова добавка Е100
Основні способи застосування цієї речовини – це харчовий барвник і гостра приправа в ряді національних кухонь. Барвник додається в:
- різні види напоїв;
- вина;
- маргарини;
- желе та джеми;
- сосиски, варені ковбасні вироби;
- паштети;
- м’ясо;
- ароматизовані сирки;
- різні види гірчиць;
- соуси, зокрема майонез.
Рідше добавка використовується в якості барвника при виробництві косметичних і лікарських препаратів. Її можуть застосовувати і як індикатор під час визначення наявності в розчинах борної кислоти.
Користь добавки
Останнім часом лікарі все частіше говорять про користь барвника натурального походження Е100. На їхню думку, він має протипухлинні властивості. Речовина має антиоксидантні властивості, допомагає боротися з вільними радикалами і з передчасним старінням організму.
Куркумін використовується і для лікування різних запальних процесів. Прийом невеликої кількості куркуміна дозволений при виразковій і жовчнокам’яній хворобі. Він відновлює підвищений артеріальний тиск і позитивно впливає на роботу серцевого м’яза. За деякими даними, куркума сприяє схудненню.
Корисність цієї речовини справедлива тільки, якщо воно видобуто природним шляхом.
Чи може куркумін заподіяти шкоду
Якщо у виробництві харчових продуктів застосовується натуральний куркумін, то шкода від нього практично виключена за умови, що він додається в розумних кількостях. Можливе негативне вплив на здоров’я Е100, якщо вона виготовлена синтетичним шляхом. В порошок можуть потрапити речовини, що утворюються під час технологічного процесу (наприклад, ацетон або метиловий спирт).
Існують неперевірені дані про те, що куркумін може викликати порушення нормального протікання вагітності та її передчасне переривання.
Гранична дозування барвника – 100 мг на кілограм ваги тіла на добу. Добавка небезпечна, якщо значно перевищити її допустиму кількість. У людини можливе появлення алергічних реакцій, нудоти або блювоти.
Шкідливий вплив пігменту може проявлятися при панкреатитах, гастритах і деяких формах діабету.
Заборонений чи барвник
Цей харчовий пігмент дозволений до використання у всіх країнах світу. Він може використовуватися і як основний компонент в процесі приготування безалкогольних та алкогольних напоїв.
Країн, де куркумін заборонений, немає. Добавка Е100 – одна з небагатьох, повсюдно дозволених до застосування у виробництві їжі. При правильному використанні її токсичний вплив на людський організм практично виключено. Застосування ж її синтетичних аналогів в ряді випадків може викликати алергію або отруєння.