Харчова добавка Е500 (карбонату натрію): що це таке, з чого роблять, небезпечна чи ні
Ще один представник групи – натрію гідрокарбонат, або гідрокарбонат натрію, формулою – NaHCO3. Називають його також бікарбонатом натрію. Більш відома назва, яку використовують у побуті – сода питна або харчова.
Є і суміш цих двох продуктів – карбонату і гідрокарбонату. Це натрієва сесквікарбонат.
Речовини мають певну схожість як у зовнішніх характеристиках, так і у властивостях. Вони являють собою порошкоподібну масу. Кристали, що складають цю масу, можуть бути безбарвними. Або ж порошок може бути білим.
Промислове виробництво передбачає відповідний технологічний процес. Хоча у світі існує кілька методів отримання соди, найпоширеніший, мабуть, спосіб, іменований «метод Сольве».
У процесі беруть участь кілька речовин – це хлорид натрію (кухонна сіль), діоксид вуглецю (вуглекислий газ), аміак та вода.
90% видобутку соди в промислових обсягах використовують саме цей вищевказаний метод.
Карбонат натрію отримують завдяки процесу кальцинування, тобто підвищеного нагрівання вихідного матеріалу. Тому його і називають содою кальцинованою. На території країн СНД немає масивних покладів природного вихідного продукту для виробництва соди. Тому речовина виробляється промисловим способом.
Є країни, наприклад, Сполучені Штати Америки, де розташовані природні родовища. У зв’язку з цим, більше 40% продукції, що випускається соди в цій країні, отримують саме з цих джерел.
Вплив на організм
На відміну від безлічі інших добавок до продуктів харчування E-500 володіє, в більшості випадків, саме корисними властивостями, які пояснюються її природним походженням. Небезпеку ж добавка представляє лише у випадках її ненормованого вживання.
Шкода
Шкідливий вплив E-500 на організм можна спостерігати при надмірному її використанні. Виявляються негативні симптоми у вигляді різкого болю в шлунку. Можуть виникати навіть порушення в функціонуванні такого важливого органу, як печінка.
Ще один неприємний симптом – поява висипу, яка поширюється не тільки на обличчя, а й на тіло. Може з’явитися утруднення в диханні і навіть непритомність. Тільки отримати з їжею таку дозу добавки практично неможливо.
Користь
Дослідження і багаторічна практика використання соди доводять велику користь, яку приносить ця речовина. Так, наприклад, гідрокарбонат натрію можна знайти в лікарських препаратах, які застосовуються, зокрема, для полоскання носа і горла.
Рідини з цим компонентом мають виражені антисептичні властивості і допомагають швидше долати застуду. Використовують речовину і в препаратах з групи антацидів.
Сода сприяє процесу гасіння соляної кислоти, що допомагає при підвищеній кислотності шлунка.
Таким чином, показаннями для використання даної речовини є такі захворювання шлунково-кишкового тракту, як виразка шлунка та дванадцятипалої кишки.
Содовий розчин – прекрасний засіб, можна сказати, екстрена допомога, у разі зовнішніх опіків кислотою. Є відомості, що сода харчова не менш корисна при гіпертонії та аритмії. Але займатися самолікуванням не варто. У будь-якому випадку варто проконсультуватися з медиками.
Використання
Карбонат натрію входить до списку стабілізаторів, які використовуються в м’ясній промисловості. Добавка E-500 зарекомендувала себе як прекрасний розпушувач. Її використовують у цій якості у різній випічці. Але вона зустрічається і в інших продуктах. До таких належать сухі суміші, наприклад, молоко та вершки. Додають інгредієнт і в желе, джеми, а також у вершкове масло і маргарин.
Добавку E-500 можна зустріти в твердих і плавлених сирах, згущеному молоці. Вона також є в продуктах, де використовується какао-порошок.
Карбонат натрію застосовується в індустрії, що займається виготовленням миючих засобів, а також скла і целюлози. Ця підгрупа знайшла застосування також в галузі нафтопереробки. Гідрокарбонат натрію входить до рецептури деяких лікарських препаратів. Практично всі підгрупи застосовуються для виробництва наповнювача в засобах боротьби з вогнем – вогнегасники.
Законодавство
Група добавок E-500 вважається безпечною при використанні в помірній кількості. Тому на законодавчому рівні речовина дозволена для використання в продуктах харчування у багатьох країнах світу. Це практично всі країни СНД, а також країни ЄС та США.
E500 Карбонати натрію
Карбонати натрію – група хімічних сполук, які отримали назву сода, має кілька різновидів:
- Кальцинована сода – карбонат натрію;
- Харчова або питна сода – гідрокарбонат натрію;
- Суміш карбонату і бікарбонату натрію.
У міжнародній класифікації харчових добавок карбонату натрію присвоєно код E-500, речовини входять до групи емульгаторів, регуляторів pH і речовин проти злежування. Хімічна сполука Na2CO3, натрієва сіль вугільної кислоти.
Загальна характеристика карбонату натрію
Карбонат натрію добували з золи дерева під назвою Salsola Soda, звідки й походить повсякденна назва цього з’єднання.
За своїм хімічним складом карбонат натрію являє собою натрієву сіль вугільної кислоти, фізичні властивості соди – безбарвний кристалічний порошок з кристалами різної конфігурації (ромби, квадрати та дрібні круглі гранули). Речовина добре розчиняється у воді, спирті та ефірі.
Користь і шкода карбонату натрію
Карбонати натрію вважаються нешкідливими для здоров’я людини добавками, всім відомий старовинний спосіб боротьби з печією – розмішати в половині склянки води чайну ложку соди, і «пожежа» в стравоході буде погашено.
Однак, пам’ятайте, що це не спосіб лікування, а лише можливість швидко позбутися від печії на певний час, не впливаючи на її першопричину.
Але надлишок соди в натуральному вигляді може призвести до резям і болів у шлунку, в рідкісних випадках – до алергічних реакцій.
Застосування E500
Карбонати натрію використовують у харчовій промисловості як розпушувач, регулятор кислотності та для того, щоб запобігти злежуванню компонентів. Найчастіше E-500 (к нового недостат мало).” зменшити цінах.
Крім харчової галузі, карбонати натрію застосовуються в кольоровій металургії, виробництві целюлози, скляному виробництві, хімічній промисловості.
Використання E500 в Україні
На території України дозволено застосування E-500 карбонату натрію в якості харчової добавки-емульгатора, розпушувача та регулятора кислотності. Допустима добова норма вживання E-500 офіційно не визначена.
Карбонат натрію: властивості, отримання, застосування:
Ви ходите по супермаркету, розшукуючи пральний порошок без фосфатів. Природно, для того щоб дізнатися, який засіб з цілого арсеналу побутової хімії вам підходить, берете в руки кожну упаковку з потрібною класифікацією і дивіться склад, що міститься в ній продукту.
В даний час поширене застосування соди з метою зниження підвищеної кислотності шлунка. Такий підхід спрямований на полегшення печії. Поспішаємо вам повідомити про те, що фахівці вказують на зворотний ефект. За умов стрімкого ощелачування відбувається потужний викид кислоти, тому печія може загостритися.
Цікаві факти про карбонати натрію
Користь соди
Можна застосовувати гідрокарбонат натрію в домашніх умовах з користю. У складі рідини для полоскання рота присутній Е500. При обробці носоглотки антисептичним розчином слизова знезаражується, знімається запалення, проходять симптоми застуди.
Що таке емульгатори?
По суті, Е 500 – це емульгатор. У цю групу входять харчові добавки, основною функцією яких є формування емульсій. Однорідна емульсія, зручна для виробників і споживачів, можуть стати навіть нездатні змішуватися продукти.
Для прикладу можна навести рослинне масло з водою. При наявності добавок-емульгаторів змінюється консистенція продукту, збільшується пластичність, додається в’язкості.
Завдяки дії поверхнево-активних компонентів витрачається менше зусиль на заміс продуктів.
Про користь і шкоду харчових добавок ведуться активні суперечки, причому про негативну дію йдеться досить багато. Тому пересічному споживачеві незрозуміло, чи варто купувати таку їжу.
Найбільш справедливим рішенням буде помірне вживання в їжу будь-яких продуктів, що включають дозволені інгредієнти з індексом Е, адже часто руйнівну дію емульгаторів і стабілізаторів проявляється при надмірному споживанні.
Е500 – Карбонати натрію
У статті описана харчова добавка (антизлежувач і антікомкователь, розпушувач, регулятор кислотності) кальцинована сода (Е500, карбонат натрію, гідрокарбонат натрію, бікарбонат натрію), її застосування, вплив на організм, шкода і користь, склад, відгуки споживачів антизлежувач і антікомкователь.
Карбонат натрію (також відомий як сода, кальцинована сода, добавка Е500) – це водорозчинна натрієва сіль вугільної кислоти.
Харчова добавка Е500 карбонат натрію – це загальна назва невеликої групи речовин:
- карбонат натрію (кальцинована сода) Na2CO3 – Е500 (i);
- гідрокарбонат натрію (бікарбонат натрію, харчова сода) NaHCO3 – Е500 (ii);
- суміш карбонату натрію і бікарбонату натрію (сесквікарбонат натрію) – Е500 (iii).
Карбонат натрію зазвичай зустрічається у вигляді кристалічного гептагідрату, який легко кристалізується у вигляді білого порошку.
Чиста кальцинована сода має вигляд білого порошку без запаху, який володіє гігроскопічними властивостями (вбирає в себе вологу з повітря), лужним смаком і утворює сильний лужний водний розчин.
Добавка Е500 поводиться як луг, так як при розчиненні у воді дисоціює на слабку вугільну кислоту і сильний луг – гідроксид натрію.
У природі карбонат натрію можна витягти з золи більшості рослин, які ростуть на багатих натрієм грунтах, наприклад, рослини на Близькому Сході, водорості ламінарія в Шотландії та в Іспанії.
Штучним шляхом дана речовина у великих кількостях виробляють із суміші хлориду натрію і вапняку за методом, відомим як спосіб Сольве.
У 60-х роках XIX століття промисловий хімік з Бельгії Ернест Сольве розробив метод перетворення солі в соду за допомогою аміаку.
Завдає карбонат кальцію шкоди організму? Кальцинована сода відноситься до категорії безпечних харчових добавок і, за умови відсутності суттєвої передозування, не завдає шкоди здоров’ю.
Харчова сода – це добавка, яка використовується як регулятор кислотності, що запобігає злипанню компонентів, розпушувач і стабілізатор.
Карбонат натрію (гідрокарбонат натрію) традиційно застосовується в складі кондитерських і хлібобулочних виробів в ролі розпушувача, але також його можна виявити в сухому молоці, згущеному молоці, мармеладі, джемі, маргарині, твердих і плавлених сирах, м’ясних продуктах, продуктах з какао (шоколад).
У кулінарії карбонат натрію іноді використовується замість гідроксиду натрію, який застосовується, особливо в Німеччині, для приготування брецелів і рулетів. Ці страви обробляються розчином лужної речовини, щоб змінити рівень pH на поверхні продукту, що в результаті надає йому коричневу хрустку скоринку.
Карбонат натрію (гідрокарбонат натрію) – одна із складових частин розсолу, розчину лужних солей, які використовуються, щоб локшина рамен зберігала свій специфічний смак і форму. Добавка Е500 також використовується для виробництва порошку, з якого отримують шербет.
Ефект охолодження і шипіння при вживанні шербету є результатом ендотермічної реакції карбонату натрію і слабкої кислоти, зазвичай лимонної. При цьому утворюється вуглекислий газ, який з’являється внаслідок потрапляння слини на шербет.
У Китаї карбонат натрію застосовується при приготуванні традиційного кантонського пирога, а також в інших стравах, наприклад, в булочках або локшині.
Добавка Е500 міститься в зубних пастах, де виступає в якості піноутворювача і абразиву, а також тимчасово збільшує рівень pH в порожнині рота.
Наскільки ви довіряєте даній харчовій добавці? Проголосуйте за 5-ти бальною системою (від 1 до 5 балів).
- Е-добавки
- продукти оброблені
- продукти необроблені
Харчовий емульгатор Е500 Карбонат натрію. Шкода і властивості емульгатора Е500
У харчовій промисловості емульгатори в основному використовуються з метою надання однорідності різним сумішам, які без подібних речовин відразу ж після змішування можуть розшаровуватися. Емульгуючі агенти, як правило, мають штучне походження, в зв’язку з чим вважаються, здебільшого, шкідливими для здоров’я людини.
Щодо основних властивостей харчового емульгатора Е500 Карбонат натрію, який також може виступати в ролі стабілізатора і регулятора кислотності, можна сказати, що йому притаманні ті ж якості, що і подібним йому речовинам.
Відома ця добавка і під іншими назвами, серед яких значаться динатрій карбонат, сода кальцинована, натрій вуглекислий, натрієва сіль вугільної кислоти, Sodium carbonate, Sodium salt of carbonic acid і soda ash.
Зовні харчовий емульгатор Е500 Карбонат натрію являє собою безбарвні кристали, проте часом можна зустріти його в формі кристалічного або гранульованого порошку білого кольору.
За своїми фізичними властивостями харчовий емульгатор Е500 Карбонат натрію характеризується досить високою температурою плавлення – 853°C. При цьому речовина добре розчиняється в воді, чого не можна сказати про етанолі.
Карбонат натрію відрізняється здатністю поглинати з повітря вуглекислоту.
У природному середовищі карбонат натрію можна зустріти в складі ґрунтових розсолів і ропи соляних озер. Крім того, дана речовина нерідко виявляється в золі деяких видів морських водоростей.
Як правило, добавку Е500 застосовують в якості емульгатора і стабілізатора в процесі переробки м’ясопродуктів – варених, копчено-варених, копчено-печених виробів, що містять м’ясо. До категорії таких продуктів харчування відносяться копчена і варена ковбаса, балик, сардельки, сосиски і м’ясні рулети.
Крім цього, досить часто можна зустріти харчовий емульгатор Е500 Карбонат натрію в складі сухого молока і какаовмісних харчових товарів – шоколаді, цукерках, мусах. Як розпушувача його застосовують при виготовленні всілякої випічки, хлібобулочних та кондитерських виробів.
Що стосується нехарчової індустрії, відмінні властивості харчового емульгатора Е500 Карбонат натрію актуальні в процесі виробництва скла, целюлози, алюмінію, пігментів, а також в миловарній галузі. Додатково добавка може брати участь в деяких технологічних процесах з переробки нафти.
Шкода харчового емульгатора Е500 Карбонат натрію
Незважаючи на те, що за впливом на організм людини речовина відноситься до категорії безпечних, певна шкода харчового емульгатора Е500 Карбонат натрію може дати про себе знати в разі його надмірного вживання. Проте використання цієї субстанції не заборонене законом у багатьох країнах світу.
До основних симптомів надлишку карбонату натрію в організмі відносяться різкі шлункові болі, утруднення дихання і навіть непритомність. Крім того, шкода харчового емульгатора Е500 Карбонат натрію полягає в негативному впливі на печінку, а також виражається у формі алергічних реакцій (висип на руках і голові).
Карбонати натрію: карбонат натрію, гідрокарбонат натрію, секвікарбонат натрію
- Дозволяють застосування – 8
- Згадок про добавку – 8
- Україна – дозволена
- Білорусь – дозволена
- Євросоюз – дозволена
- США – дозволена
- Канада – немає даних
- У харчовій промисловості карбонат натрію зареєстрований в якості харчової добавки E-500, регулятор кислотності, розпушувач, що перешкоджає злежуванню. У побуті Е-500 називають звичайною содою.
- Карбонат натрію (Na2CO3) – сіль, утворена катіоном натрію і аніоном вугільної кислоти.
- Сода – загальна назва технічних натрієвих солей вугільної кислоти.
- Na2CO3 (карбонат натрію) – кальцинована сода.
- Na2CO3 · 10H2O (декагідрат карбонату натрію, містить 62,5% кристалізаційної води) – кристалічна сода; іноді випускається у вигляді Na2CO3 · H2O або Na2CO3 · 7H2O.
- NaHCO3 (гідрокарбонат натрію) – питна або харчова сода, натрій двовуглекислий, бікарбонат натрію.
Назва «сода» походить від рослини Salsola soda, із золи якого її добували; кальциновану соду називали так, бо для отримання її з кристаллогідрату доводилося його кальцинувати (тобто нагрівати до високої температури).
Каустичною содою називають гідроксид натрію (NaOH).
Застосування кальцинованої соди
Карбонати натрію або Е-500 застосовуються в кондитерських виробах. Входять до складу великої частини асортименту випічки.
У різних секторах промисловості застосування кальцинованої соди надзвичайно різноманітне. У найбільших кількостях вона застосовується в скляній промисловості. Крім того, карбонат натрію широко використовується в кольоровій металургії, хімічній і нафтохімічній промисловості, а також в целюлозно-паперовій галузі.
Кальцинована сода є одним з найважливіших продуктів хімічної промисловості. У найбільших кількостях продукт застосовується в якості компонента шихти при виробництві скла, при випуску мила та інших миючих засобів, а також в процесах виробництва каустичної соди та інших натрієвих солей (наприклад, Na2B4O7).
Карбонат натрію знаходить широке застосування при знежирюванні і рафінуванні металів, десульфуризації доменного чавуну і обробці бокситів у виробництві алюмінію.
Використовується з’єднання і при варінні целюлози, дубленні шкіри і пом’якшенні води парових котлів, а також для нейтралізації кислих компонентів при очищенні нафтопродуктів.
Карбонат натрію використовують у скляному виробництві, миловарінні та виробництві синтетичних миючих засобів, емалей, для отримання ультрамарину.
Також він застосовується для пом’якшення води парових котлів і взагалі усунення жорсткості води, для знежирення металів і десульфуризації доменного чавуну.
Карбонат натрію – вихідний продукт для отримання NaOH, Na2B4O7, Na2HPO4.
Сода марок А і Б використовується у виробництві скла всіх видів, в тому числі: кришталю, оптичного і медичного скла, склоблоків, піноскла, силікату натрію розчинного, керамічних плиток, компонента фритт для глазурі; чорної і кольорової металургії: для виробництва свинцю, цинку, вольфраму, стронцію, хрому, для десульфуризації і дефосфорації чавуну, в очищенні газів, що відходять, для нейтралізації середовищ. Для виробництва електровакуумного скла використовується сода кальцинована марки А вищого сорту зі строго нормованим гранулометричним складом. Сода кальцинована марки Б застосовується в хімічній промисловості для виробництва синтетичних миючих засобів та жирних кислот, при очищенні розсолів, у виробництві фосфорних, хромових, барієвих, натрієвих солей як карбонатвмісними сировиною, у виробництві гліцерину, аллилового спирту; целюлозно-паперовій, анілінокрасочній, лакофарбовій та нафтовій промисловості.
У хімічній промисловості харчова сода (бікарбонат) застосовується для виробництва барвників, пінопластів та інших органічних продуктів, фтористих реактивів, товарів побутової хімії, наповнювачів у вогнегасниках.
У легкій промисловості – у виробництві підошовних гум і штучних шкір, шкіряній промисловості (дублення і нейтралізація шкір), текстильній промисловості (обробка шовкових і бавовняних тканин).
У харчовій промисловості – хлібопеченні, виробництві кондитерських виробів, приготуванні напоїв.
Харчова добавка найчастіше зустрічається в категоріях: торти.
Приклад продуктів, до складу яких може входити речовина:
Ответы@Mail.Ru: Потрібна сода харчова БЕЗ змісту Е500 (для медичних цілей). Та, що кругом продається – містить Е500.
Це називається «страждати дурню» – оскільки Е500 об’єднує в собі гідрокарбонати і карбонати натрію, і якийсь відсоток карбонату натрію ЗАВЖДИ буде міститися в гідрокарбонат.
Питну соду NaHCO3 домовилися позначати Е500, і там взагалі немає ніяких домішок. Так що локшину Вам вішають ваші хіміки!
Всі справжні хіміки знають, як це зробити. Треба пересипати свіжокуплену соду з пакету в скляну банку. Після цього Е500 моментально випаровується. І вам спасибі!)
Кальцинована сода використовується в багатьох галузях виробництва. У харчовій промисловості це добавка Е500, яка перешкоджає злежуванню продуктів. Служить основою для виробництва каустичної соди. Входить до складу рідких миючих засобів, пральних порошків, мила, емалей, сигарет тощо.
Карбонат натрію знаходить застосування в багатьох продуктах. Важливо розуміти його роль у різних процесах виробництва.
Е-добавки. Які з них небезпечні для печінки?
Тематика статей
Час на читання: 6 хв.
Діоксид титану в харчовій промисловості застосовують при виробництві швидких сніданків, сухого молока, порошкоподібних продуктів.
За допомогою добавки Е171 відбілюють крабові палички, жувальні гумки, майонез, а також освітлюють глазур і білий шоколад.
Ця речовина задіюється також при виробництві пельменів для освітлення борошна: дозування підбирається в залежності від необхідної білизни тесту. Крім того, діоксид титану використовують для відбілювання шпику, паштетів, освітлення тертого хрону.
- Швидкі сніданки
- Сухе молоко
- Крабові палички
- жуйки
- майонез
- Білий шоколад
- пельмені
- Паштет, шпик
- хрін
Згідно з офіційними даними клінічних досліджень, вживання харчової добавки Е171 не несе будь-яких негативних наслідків для здоров’я. СанПин дозволяє підприємствам використовувати діоксид титану при виробництві продуктів харчування.
Разом з тим досліди, проведені на щурах, показали, що вдихання порошку двоокису титану підвищує ризик виникнення ракових захворювань.
Деякі вчені також вважають, що Е171 може викликати захворювання печінки і в цілому руйнувати організм на клітинному рівні.
Е-172 Оксиди та гідроксиди заліза (Iron Oxides and Hydroxides)
Добавка Е-172 в харчовій промисловості використовується в якості барвника для фарбування продуктів в жовтий, оранжевий, червоний, коричневий і чорний кольори.
В Європі оксиди заліза в основному застосовують при виробництві різних кондитерських виробів (шоколаду, льодяників, тістечок).
В Україні їм підфарбовують в основному штучні види ікри (наприклад, для додання насиченого чорного кольору).
- Шоколад, льодяники, тістечка
- Штучна ікра
Гранично допустима норма добового споживання Е-172 для людини – 0,5 мг / кг маси тіла. При передозуванні заліза в організмі починається вироблення вільних радикалів, що може призвести до серцевих нападів і інсультів. Накопичення заліза провокує розвиток раку печінки у людей з гемохроматозом.
Е-173 Алюміній (Aluminium)
Зазвичай добавку Е173 використовують для фарбування кондитерських виробів на кшталт драже, якими прикрашають торти і тістечка. Алюміній також застосовують при виробництві харчової фольги, іноді барвник Е173 додається у водопровідну воду.
- Прикраси для кондитерських виробів
- Харчова фольга
- Водопровідна вода (рідко)
Можливий негативний вплив алюмінію на організм людини до кінця не вивчено, проте існує думка, що надлишок Е173 може спровокувати розвиток захворювань печінки, порушення роботи нервової системи, різні шлункові розлади, знизити концентрацію й погіршити пам’ять. Використання цього барвника заборонено в багатьох країнах, але в Україні він офіційно дозволений.
Е-320 бутилгідроксіанізол / Butylated Hydroxyanisole (BHA)
Бутилгідроксіанізол – це тверде штучно-синтезоване речовину, схоже на віск, яка не розчиняється у воді. Активно застосовується в якості антиоксиданту і консерванту в харчових продуктах (кондитерських та м’ясних виробах).
За рахунок добавки Е-320 виробник може істотно збільшити термін придатності: вона захищає від окислення і прогорклости.
Бутилгідроксіанізол додають в сушене м’ясо, сухі зернові сніданки, концентрати бульйонів і супів, приправи, соуси, горішки та жувальні гумки.
- Кондитерські вироби
- М’ясні продукти
- Сушене м’ясо
- Сухі сніданки
- Концентрати бульйонів і супів
- Соуси
- Горішки
- Жуйки
У медичних колах дотримуються думки, що Е-320 канцерогенний і здатний змінювати клітини ДНК.
Бутилгідроксіанізол підозрюють у можливості викликати захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, провокувати алергічні реакції, а також підвищувати рівень холестерину в крові.
Проте вчені визнали антиоксидант Е-320 умовно безпечним і в даний час він входить в список дозволених харчових добавок в Євросоюзі та Україні.
Е-321 бутилгідрокситолуол / Butylated Hydroxytoluene (BHT)
Харчовий антиоксидант Е321 бутилгідрокситолуол найбільш часто зустрічається в складі хлібобулочних виробів, таких як сухарики або хлібці. Ця харчова добавка може також міститися в складі рослинного або топленого масла, жирів тваринного походження (риб’ячий, яловичий або баранячий жир) і в жувальній гумці.
- Сухарики і хлібці
- Масло
- Жуйка
Провівши ряд досліджень, вчені прийшли до висновку, що Е321 може завдати шкоди організму людини (викликати захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, алергічні реакції), тому добавка була віднесена до розряду небезпечних.
В даний час харчовий антиоксидант бутилгідрокситолуол заборонено використовувати в Україні, Євросоюзі, США, а також країнах Азії. В Україні його продовжують використовувати.
Е-500 Карбонат натрію (Sodium Carbonate)
Добавку Е500 в більшості випадків застосовують в якості емульгатора і стабілізатора при переробці м’ясних продуктів (копчена і варена ковбаса, балик, сардельки, сосиски і м’ясні рулети).
Досить часто карбонат натрію можна зустріти в складі сухого молока і какаовмісних продуктів на зразок шоколаду, цукерок, мусів.
Як розпушувача його застосовують при виготовленні випічки, хлібобулочних та кондитерських виробів.
- Ковбаса, сосиски, сардельки
- Сухе молоко
- Шоколад, цукерки, муси
- Хлібобулочні, кондитерські вироби
До основних симптомів надлишку карбонату натрію в організмі відносяться різкі шлункові болі, утруднення дихання і навіть непритомність. Добавка Е500 робить негативний вплив на печінку, а також провокує виникнення алергічних реакцій (висипання на шкірі). Проте карбонат натрію дозволений в багатьох країнах світу, в тому числі в Україні.
Е-510 Хлорид амонію (Ammonium chloride)
Добавка Е510 рідко використовується в харчовій промисловості. У Фінляндії та ряді інших скандинавських країн вона служить приправою до їжі, а також застосовується при виробництві лакричних цукерок.
В Україні і ряді сусідніх держав хлорид амонію задіють при виробництві борошна, а також для поліпшення смакових і споживчих властивостей хлібобулочних виробів.
Цю добавку можна зустріти і в макаронах, кондитерських виробах, пекарських дріжджах, плодово-ягідних винах.
- Борошно, дріжджі
- Макарони
- Кондитерські вироби
- Плодово-ягідні вина
Нерідко для отримання цього емульгатора використовують хімічну реакцію, в процесі якої на аміак впливають хлором. Попадання великої кількості парів хлориду амонію в легені може призвести до повної зупинки дихання. Саме тому хлорид амонію відноситься до категорії небезпечних харчових добавок. Крім того, він негативно впливає на роботу печінки і нирок.
Е-527 Гідроксид амонію (Ammonium hydroxide)
У харчовій промисловості гідроксид амонію найчастіше використовують як регулятор кислотності в складі продуктів харчування, що містять какао-порошок або масло (шоколадні цукерки, карамель, випічка та інші кондитерські вироби).
Шкода харчового емульгатора Е527 до теперішнього часу науково доведена (речовина може викликати токсичне ураження печінки і кишечника, а також розлади шлунка), в зв’язку з цим небезпечна добавка заборонена для використання у виробництві продуктів в ряді країн світу, зокрема в Австралії та Новій Зеландії. На території України, а також країн Близького зарубіжжя подібної заборони введено не було.
З усіх перерахованих вище харчових добавок чотири (бутилгідроксіанізол, бутилгідрокситолуол, карбонат натрію, хлорид амонію) викликають серйозні побоювання у медиків. Багато фахівців вважають, що при регулярному вживанні продуктів, що містять ці речовини, ризик розвитку захворювань печінки і нирок різко зростає.
І тим не менше в Україні вони залишаються офіційно дозволеними. У цій ситуації залишається уважно читати склад продуктів і вибирати ті, що не містять шкідливих (або навіть умовно безпечних) компонентів.