Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

Харчові добавки використовували з давніх-давен, зараз їх додають в усі продукти.

Барвники, що надають товару красивий вигляд, сприймаються людьми як нешкідливі, але на ділі це не так.

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок має унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити вашу юридичну проблему – звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте за телефоном +380 (499) 938-50-73. Це швидко і безкоштовно!

приховати зміст

Визначення кожної добавки

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

Е101 – не що інше як вітамін В2 (рибофлавін); Е103 (Алканет, алканін) екстрагується з коренів Середземноморської рослини алканами фарбувальної.

Е104 (Хіноліновий жовтий) має домішки сульфату і хлориду натрію, токсичних сторонніх молекул. Її застосовують у вигляді натрієвої солі.

Е105 – жовтий міцний (кислотний), Е 123 по-іншому називається амарант, а в деяких країнах – «Чарівний червоний».

Особливості та хімічні властивості

Технічний вітамін В2 – тверде гірке лимонно-помаранчеве речовина, майже не розчиняється в спирті і воді, в кислому середовищі стабільно.

Іноді застосовується у вигляді краще розчинної солі натрію. Не розпадається при високій температурі, розкладається на світлі і в лугах.

За хімічною будовою представляє цукор, з’єднаний з речовиною Флавіньо. Не накопичується в організмі, при надлишку виводиться з сечею.

Алканет розчинний в жирах, під дією сильних окислювачів розпадається на вуглець, сірку, оксиди азоту та сірки.

Е 104, Е 105, Е 123 мають два атоми азоту, з’єднаних подвійним зв’язком, що обумовлює шкоду для організму. Хіноліновий жовтий – жовто-зелене речовина, містить кілька атомів сірки, плавиться при 150 °C.

Стійкий в лугах і кислотах, при високих температурах і світлі. Розчиняє фосфор і сірку. Ділиться на дві форми: розчинну в спирті і воді.

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

Амарант отримують з кам’яного вугілля і нафти.

Він розчиняється в воді, при нагріванні до 120 °C розкладається без плавлення. Існує у вигляді солей натрію.

Однорічна рослина амарант і однойменна речовина ніяк не пов’язані між собою.

Рослина відоме червоними квітками і насінням, які багаті білком і корисні.

Цілі застосування

  • Всі розглянуті добавки відновлюють втрачений колір продукту після його обробки і приготування, надають товарний вигляд.
  • Вітаміном В2 збагачують продукти харчування і корми тварин, також використовують для додання їм жовтизни.
  • Е103 – барвник золотого, бордового, червоного або коричневого кольору.

Хіноліновий жовтий використовується самостійно для фарбування страв в лимонний колір або в поєднанні з іншими барвниками для надання зеленого, коричневого, чорного тонів.

Наприклад, жовтувато-золотистий колір копченої риби досягається не за рахунок високої температури, а завдяки цій речовині.

Е 105 підфарбовує продукти в усі відливи жовтого, а Е123 – від синьо-червоного до фіолетового і коричневого.

Харчова добавка Продукти, що її містять
Е 101 сухі сніданки з зерна, каші, макарони, дитяче харчування, плавлений сир, арахісове масло, молоко, соуси, соки, енергетики
Е 103 кондитерські вироби, масла, настойки, вина
Е 104 рибні копченості, ікра, бакалія, напої (в тому числі алкогольні), здоба, плавлений сир, молочні продукти, кольорові драже, цукерки, бурульки, жуйки, морозиво, дитяче харчування, приправи, соуси, фруктові та овочеві консерви, фрукти і овочі в глазурі, джеми, варення, крашанки, супи, їстівні оболонки ковбас, сухі картопляні та зернові закуски
Е 105 кондитерські вироби, соки, напої, чай Ice Tea
Е 123 суміші для випічки, сухих сніданків, желе, безалкогольні напої, ягідні консерви, полуфабрикати. Спільно з іншими барвниками – в пудингах, морозиві, солодощах

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

  1. Для інтенсифікації вироблення вітаміну його отримують з генетично модифікованих бактерій і грибів, а ГМО некорисно.
  2. При промисловому виробництві рибофлавін завжди містить сторонні домішки, які можуть заподіяти шкоду.
  3. При його надмірному надходженні сеча має неприродний колір, але це не приносить шкоди здоров’ю.

Е103 небезпечна і заборонена до використання в Україні та на території інших держав Європи та США.

Хіноліновий жовтий має середній клас небезпеки, ближче до небезпечного. Агентством з харчових стандартів на підставі наукових досліджень його гранична добова норма була знижена в 20 разів. Барвник виводиться з жовчю і сечею в незмінному вигляді, тобто не засвоюється.

Добавка Е104 заборонена в Норвегії, Австралії, Японії та США. Зараз її додають у таблетки (зокрема, відхаркувальні льодяники і валер’янку), косметику, тканини.

Барвник Жовтий міцний високо небезпечний. У Китаї, Індії, Таїланді та інших Східних країнах він масштабно застосовується в їжу; в Митному союзі, Україні, США, Канаді, Японії та країнах Європи заборонений.

Амарант вкрай небезпечний. У деяких європейських країнах, Канаді та Великобританії дозволений.

Яке вплив має на організм?

Рибофлавін переводить ферменти в активну форму, бере участь в реакціях деяких інших білків, зокрема антитіл. Допомагає засвоюватися вуглеводам і білкам, доставляти кисень тканинам. Регулює діяльність щитовидної залози, статевої системи, виробляє еритроцити.

Брак вітаміну В2 чревата наслідками:

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

  • стоматитом;
  • болем в горлі;
  • тріщинами і лущенням на губах, заїдами;
  • слабкістю м’язів;
  • чутливістю очей до світла, їх почервонінням;
  • раком.

Е 103 провокує онкологію (навіть при нерегулярному вживанні в мікроколичествах в довгостроковій перспективі), при короткочасному контакті з очима і шкірою викликає роздратування, висипання.

У барвника немає мінімальної безпечної добової дози. Наукові розробки щодо алканін ведуться до цього дня.

Алканет в Україні був заборонений тільки в 2008 році, тоді як інші країни відмовилися від нього близько 30 років тому.

Незважаючи на доведений шкоду Е 103, деякі країни (Австралія) продовжують додавати його в їжу. Тому, перебуваючи в поїздках і купуючи імпортні товари, слід уважно читати склад.

Яке вплив має на організм Е104 і якої шкоди від неї? Використання в їжу Е 104 викликає:

  • у дітей гіперактивність;
  • задуха у хворих на астму, припиняється лише в медичних установах;
  • висип, запалення шкіри;
  • шкірну алергію;
  • запалення слизової носа;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту;
  • рак.

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

  • Хіноліновий жовтий в поєднанні з часто зустрічається консервантом бензоатом натрію підсилює дитячий синдром дефіциту уваги.
  • Наслідком цього є швидка втома і погане самопочуття.
  • Е 105 – канцероген, при разовому споживанні викликає алергію.
  • Амарант викликає рак, каліцтва і порок серця у плода, висип, нежить, негативно впливає на здатність до розмноження, на нирки і печінку, у дітей викликає гіперактивність.

Шкідливі харчові барвники зустрічаються в повсякденних продуктах. Небезпечні привізні товари надходять на прилавки, минаючи митні заборони. Скільки ще людей втратять здоров’я, поки вчені доведуть незаперечну шкоду якійсь добавки, невідомо.

Чи не знайшли відповіді на своє питання? Дізнайтеся, як вирішити саме Вашу юридичну проблему – зателефонуйте прямо зараз:

+380 (44) 938-50-73 (Київ)

Це швидко і безкоштовно!

Харчова добавка (барвник) Е104 – небезпечна чи ні

Барвники використовуються при виробництві великої кількості продуктів харчування. Один з них – харчова добавка Е104, або жовтий хіноліновий. Споживачам необхідно знати, наскільки небезпечна ця добавка, тому що вона може входити до складу продуктів для дітей.

зміст:

Що таке Е104

Його властивості можна уявити в такому списку:

  • відтінок – жовтувато-зелений;
  • вид – дрібний порошок;
  • запаху у нього немає;
  • добре розчиняється у воді і етанолі;
  • плавиться при температурі приблизно 150 градусів;
  • повністю складається з хімічно синтезованих речовин;
  • не розкладається на сонячному світлі і при тепловій обробці продукту харчування;
  • стійкий до впливу лугів і кислот.

Існує 2 форми добавки: спирторозчинні і водорозчинна. У молекулі міститься азогрупа. Сировина для отримання барвника – анілін і паральдегід. На них впливають концентрованою соляною кислотою. Фарбу Е 104 можуть отримувати і з тваринного жиру.

На підприємствах фарба постачається в пластикових ємностях і полімерних мішках, захищених від вологи. У роздрібній торгівлі не зустрічається.

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

Де застосовується харчова добавка Е104

Головне застосування цього барвника – отримання яскравого і стійкого кольору напоїв, бакалії. Цю речовину можна виявити в:

  • копченій рибі;
  • жувальних гумках;
  • льодяниках;
  • драже;
  • напоях;
  • морозиві і фруктовому льоді;
  • соусах і приправах;
  • макаронах;
  • хлібобулочних виробах;
  • супових сумішах для швидкого приготування;
  • їстівних покриттях для сирів і ковбас;
  • сумішах для дієтичного харчування;
  • продуктах переробки плодової та овочевої продукції.
  • Ця речовина застосовується разом з іншими барвниками для створення необхідного відтінку харчового продукту (синього, зеленого або рожевого).
  • Його також можна зустріти в сумішах для фарбування яєць на Великдень.
  • Ось в якій косметичній продукції можна виявити Е-104:
  • косметичної фарби;
  • губної помади;
  • мила;
  • зубної пасти;
  • різних засобів, які доглядають за волоссям і тілом;
  • пенах для ванної;
  • одеколону і туалетної води.

Добавка зустрічається і в деяких товарах побутової хімії для побутового використання. Її використовують для фарбування деяких тканин – шовку або вовни.

В Україні цю харчову добавку можна зустріти і в складі лікарських препаратів (порошків, таблеток, капсул, суспензій і розчинів) для внутрішнього прийому.

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

Чи небезпечна добавка

Оскільки такої речовини немає в природі, то це означає, що вона не має ніякого корисного впливу на організм. Вона не проявляє ніякого довгострокового шкідливого впливу. Клінічні дослідження не виявили канцерогенної дії або небезпеки для ДНК.

Хімічне з’єднання не засвоюється організмом і повністю виводиться з нього з фекаліями і сечею.

Проте, були опубліковані дослідження, в результатах яких були відзначені негативні наслідки для маленьких дітей. У них зазначалося порушення поведінки. Такі дані були перевірені. Встановлено, що найбільша шкода речовини дещо перебільшена.

Однак існує припущення, що вживання великої кількості їжі, в якій міститься E104 чутливими дітьми, викликає у них гіперактивність.

Особливо небезпечне поєднання виникає, якщо в харчовому продукті є одночасно Е104 і бензоат натрію.

Ця фарба небезпечна для людей, які страждають на бронхіальну астму. У них іноді розвиваються напади задухи, які складно піддаються лікуванню в умовах стаціонару. У деяких чутливих дітей з’являється виражений набряк носоглотки.

Добавка впливає на здоров’я чутливих людей. У них можуть з’являтися:

  • запалення шкіри;
  • кропив’янка;
  • риніт.

Покупцям потрібно знати, скільки барвника не зробить шкідливості для здоров’я. Гранична безпечна доза – 500 мкг на 1 кг ваги тіла на добу.

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

Де дозволена або заборонена добавка

В Австралії та ЄС Е104 дозволена тільки для фарбування напоїв, декоративних прикрас для кондитерських виробів. У США, Канаді, Японії та Норвегії вона заборонена. В Україні застосування Е104 дозволено. У країнах ЄС на етикетці кожного харчового продукту повинна бути вичерпна інформація про наявність харчових барвників, в т.ч. і Е104.

Добавка Е104 відноситься до потенційно небезпечних. Користі від неї немає, так як вона відсутня в природі. Небажано годувати дитину продуктами, що містять барвник. Вона також шкідлива для осіб, схильних до алергії. Якщо у споживача є сумніви щодо безпеки їжі з розглянутою добавкою, йому найкраще знайти безпечнішу альтернативу.

Подивіться відео про найшкідливіші і безпечні добавки:

Е 104 добавка: яку шкоду здатна заподіяти?

Хіба можна пройти повз апетитно пахне золотистої копченої риби? А яка дитина встоїть перед яскравими різнобарвними драже або бурштиновим желе? Щоб надати продуктам товарний вигляд, їх виробникам зовсім не потрібно прикладати кулінарну майстерність. Досить мати під рукою добавку Е104. На яку шкоду вона здатна?

Симпатичний вбивця! Чим небезпечний Е104?

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

Не секрет, що при виборі продуктів багато хто орієнтується на їх зовнішній вигляд. Виглядає апетитно – значить, свіже і смачне! Дехто звертає увагу на термін придатності, і лише одиниці заглядають до складу. Особливо це стосується звичних продуктів, які часто бувають в нашому меню.

Але якщо уважно вивчити, з чого зроблений продукт, який виділяється на тлі інших товарів своїм барвистим виглядом, то можна виявити барвник Е 104. Якої шкоди для здоров’я несе ця добавка, і що це за компонент?

Це повністю синтетична речовина, яка є чужорідним для людського організму. Воно називається хіноліновий жовтий (його інші назви – Food Yellow 13, С.I.47005, КФ 6001). Належить воно до азобарвників і за своєю суттю є натрієвою сіллю. Існує два різновиди цієї речовини – спирторозчинний (SS) і водорозчинний (WS).

Це порошок неприродно яскравого жовтого кольору. Додавання такого інгредієнта дозволяє надати їжі стійкий жовто-золотистий відтінок, привабливий вигляд, посилити її натуральний колір або повернути його продукту після знебарвлення в результаті термообробки.

Ця добавка витримує досить високі температури (вона починає плавитися тільки при 150 градусах і вище), витримує вплив світла, кислот і лугів. Тобто має властивості, які дуже цінуються в харчовій, косметичній та фармацевтичній галузях. Але лікарі б’ють на сполох! Вони стверджують: хіноліновий жовтий небезпечний для здоров’я! І ось чому.

Вплив Е 104 на організм:

  • призводить до алергічних реакцій – свербіння, висипань (по типу кропив’янки);
  • може спровокувати розвиток хронічного риніту;
  • здатний викликати дерматит;
  • у людей, які страждають на астму та непереносимістю ацетилсаліцилової кислоти (аспірину), може стати причиною задухи, бронхоспазму, набряку гортані і анафілаксії;
  • негативно впливає на шлунково-кишковий тракт, провокує дисбактеріоз (тому вкрай небажано, щоб ця речовина виявлялася в організмі тих, хто хворий на гастрит, захворювання кишечника, печінки, шлунка);
  • викликає симптоми токсичного отруєння;
  • призводить до гіперзбудливості, головних болів, агресії, зниження концентрації уваги, різких перепадів настрою у дітей, погіршує їх здатності до навчання.

На замітку! Ходять уперті чутки, що ця харчова добавка має онкогенні властивості і підвищує ймовірність розвитку ракової пухлини. Хоча такі дані вимагають наукового підтвердження, але в США, Норвегії, Японії, Канаді та деяких країнах Єврозони заборонено застосовувати Е 104 при виробництві продуктів.

Позитивних якостей для здоров’я така добавка не має. Єдине, що можна з великою натяжкою віднести до її плюсів – те, що вона не накопичується в організмі.

Де ховається токсичний барвник?

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

Зустріти такий небезпечний компонент можна не тільки в продуктовому магазині. Його широко застосовують при виробництві лікарських препаратів і косметичних засобів. Він дозволений і може перебувати в різній продукції, яку використовують усі – і дорослі, і маленькі, причому щодня, тому Е104 постійно потрапляє в організм і отруює його як зовні, так і всередині.

Продукція, в складі якої часто зустрічається хіноліновий жовтий:

  • льодяники;
  • жувальна гумка;
  • морозиво;
  • фруктовий лід;
  • желе;
  • мармелад;
  • хлібобулочна продукція;
  • копчена риба;
  • сухі сніданки на основі зернових або картоплі;
  • макарони;
  • гірчиця;
  • алкогольні напої;
  • плодові вина;
  • соуси;
  • приправи;
  • риб’яча ікра;
  • здобна випічка;
  • фрукти в глазурі;
  • напої (солодкі і енергетичні);
  • їстівна оболонка для ковбас;
  • дієтичні суміші;
  • харчові барвники і фарба для яєць.

На замітку! Відповідно до європейських стандартів (які не завжди підтримуються) добове споживання такого барвника не повинно перевищувати 0,5 мг на кожний кілограм маси тіла дорослої людини.

Яд за рецептом?

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

Як не дивно, але шкідлива добавка часто міститься в ліках. В імпортних препаратах вона ховається під кодовим найменуванням D & C Yellow. Завдяки такому синтетичному барвнику, таблетки і сиропи набувають жовтий або зелений колір.

Жовтий хіноліновий, якщо вивчати інструкцію, можна виявити в таких популярних препаратах, як валеріана, льодяники від кашлю. Зустрічається він і в вітамінах (в тому числі для дітей) – «асков», «пікових». Навіть гомеопатичні засоби, які вважаються абсолютно нешкідливими, можуть містити такий підозрілий компонент. Зокрема, він є в «Синупрет».

Краса в обмін на здоров’я?

Барвник «сонячного» кольору щедро додають не тільки в продукти і медикаментозні препарати. Він широко використовується при виробництві всілякої косметики і засобів щоденної гігієни. Навіщо? Щоб надати їм приємний золотистий відтінок, який багато хто може зв’язати з наявністю оливкового масла або інших популярних натуральних компонентів.

Косметика з Е104:

  • губні помади;
  • зубні пасти;
  • мило;
  • засіб для фарбування та догляду за волоссям;
  • одеколони;
  • шампуні;
  • піна для ванни.

Зовнішнє застосування цього барвника протягом тривалого часу і на постійній основі здатне викликати запальний процес на шкірі і кропив’янку. Шкода його підтверджено науковими дослідженнями. Йому присвоєно середній рівень небезпеки.

Але як уникнути зустрічі з такою добавкою? Нічого не купувати в магазині, відмовитися від косметики, зубної пасти, побутової хімії? Це неможливо! Однак зменшити її присутність у вашому житті все ж можна! При покупці продуктів, що мають отруйно-жовтий колір, уважно вивчайте склади на етикетках. Читайте інструкцію до ліків. І пам’ятайте: є безпечна альтернатива – натуральний барвник жовтого кольору Е160 а.

Е104 – Жовтий хіноліновий

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

  • Небезпека: середня
  • Категорія добавки: барвники
  • Походження: синтетичне
  • Синонімами Е104 також є: хіноліновий жовтий, хіноліновий жовтий, жовтий хіноліновий, хінолін жовтий, а також quinoline yellow і Е 104.

Загальна інформація

Е104 належить до категорії харчових добавок. Жовтий хіноліновий, як ще називають цю речовину, є синтетичним азобарвником. Назва частково характеризує його власний колір – жовто-зелений. Відноситься даний барвник до органічних сполук з гетероциклічного ряду. У вигляді хімічної формули ця харчова добавка виглядає наступним чином: С18Н9NO8S2Na2.

Даний синтетичний барвник поділяють на два основних типи. Це «Хіноліновий жовтий» з відміткою WS, який розчиняється у воді і «Хіноліновий жовтий» з визначником SS, який розчиняється в спирті.

Вплив на організм

Шкода

Проведені дослідження і тестування показали, що продукт Е104, що відноситься до групи – харчові добавки, при використанні його в їжі, може викликати негативні для організму наслідки.

Зокрема, кропив’янку, запалення покривів шкірних, а також анафілаксію. У астматиків можуть виникати напади задухи. Потрапляючи в організм дитини, барвник сприяє розвитку, так званої, гіперактивності.

Під забороною «хіноліновий жовтий» знаходиться для людей, організм яких проявляє гіперчутливість до аспірину.

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

EFSA – агентство, що займається харчовими стандартами в Європі, винесло рішення, в якому норми щодо застосування деяких добавок, не виключаючи і Е 104 були значно зменшені. Так, сьогодні максимально допустима доза Е 104 складає 0,5 мг на 1 кг продукту. Раніше допускалося 10 мг / кг.

Мається на увазі в мг – барвник, кг – маса тіла. Норма розрахована на добу. Це рішення було обумовлено проведеними щодо «хіноліну жовтого» дослідженнями. Результати остаточно підтвердили шкоду добавки на організм, особливо її зайве вживання.

Е104 сприяє появі риніту, кропив’янки, проблемам з шлунково-кишковим трактом і іншим патологіям.

Користь

Речовина під назвою «хіноліновий жовтий» або Е 104 є повністю синтетичним продуктом, і в природі його не існує. Медичні і наукові дослідження, що проводяться з цим барвником, показали, що корисних впливів на організм людини він не робить.

Використання

Незважаючи на середній рівень небезпеки для здоров’я людини, барвник Е 104 в ряді країн, включаючи Україну, застосовують в харчових виробництвах. А саме, його використовують для фарбування при копченні риби, в напоях (як правило, в газованих), в різних бакалійних продуктах і кондитерському виробництві (для драже, льодяників, цукерок і жувальних гумок).

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

Крім цього, інші галузі промисловості теж не обходяться без даного виду барвника. Його застосовують в одеколонах (парфумерна промисловість), в фарбах для волосся і губних помадах, в милі і зубній пасті (косметична галузь промисловості).

В галузі фармакології застосовуються для фарбування лікарських форм похідні хінолінового жовтого.

Законодавство

Оскільки вченими були надані вагомі докази шкоди для здоров’я людини від Е 104, то в багатьох країнах світу цей барвник заборонений для використання в різних галузях промисловості. На сьогоднішній день Україна поки що не має закону, що забороняє цю добавку, а тому в цих країнах її застосовують практично у всіх промислових виробництвах.

Жовтий хіноліновий (Е104)

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додаютьХіноліновий жовтий відноситься до азобарвників, тобто містить у своїй структурі два атоми азоту, з’єднаних подвійним зв’язком. Речовина має жовто-зелений, неприродно яскравий колір, який і додає продуктам, куди його додають виробники. І хоча з його допомогою можна домогтися стійкого і привабливого відтінку їжі, поліпшити її привабливість і зовнішній вигляд, використання хінолінового жовтого на сьогоднішній день викликає безліч суперечок і питань. Більшість держав відмовилися від цього барвника в їжі, хоча в деяких країнах, наприклад, в Україні, він повсюдно додається в різну їжу. Що з себе являє харчова добавка Е104?

Хімічний склад речовини, його особливості та властивості, способи вироблення

Структура барвника є органічною сполукою гетероциклічного ряду, яка містить, крім атомів азоту, кілька атомів сірки. Його можуть використовувати для розчинення сірки і фосфору.

Температура плавлення добавки – 150 і вище градусів Цельсія. Вона відрізняється стійкістю до агресивних середовищ (кислотам і основам), до світлового і температурного впливу.

З урахуванням деяких особливостей молекулярної будови, розрізняють два різновиди харчової добавки Е104: хіноліновий жовтий WS, який добре розчиняється у воді, і його сульфовану форму – хіноліновий жовтий SS (розчинний у спиртах).

Речовина є повністю синтетичною, його добувають шляхом конденсації 2-метілхіноліна зі фталевим ангідридом. Результат реакції піддають сульфуванню. У структурі можуть бути домішки хлориду натрію і сульфату натрію.

Виражена властивість добавки – барвник, тому в промисловості його застосовують саме з метою надати продуктам колір, відмінний від їх природного забарвлення, посилити природний колір продукту або повернути його, якщо він був втрачений в процесі термічної або іншої обробки. Таким чином, виробникам вдається зробити продукт більш привабливим для покупця.

Використовуючи тільки хіноліновий жовтий, можна забарвити їжу, відповідно, у жовтий або золотисто-жовтий колір. Змішуючи його з іншими барвниками, можна домогтися зеленого, салатового, оранжевого, коричневого або чорного відтінку.

Промислове застосування азобарвника Е104

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додаютьОсновний відсоток видобутої добавки споживає галузь виробництва харчових продуктів. Він часто зустрічається в складах:

  • жувальних гумок;
  • льодяників і драже, в тому числі, для лікування кашлю;
  • копченої риби (для надання їй характерного золотистого відтінку);
  • морозива, десертів, фруктового льоду, глазурованих фруктів та ягід, желе і мармеладу;
  • сухих закусок на основі картоплі, крохмалю, зернових культур;
  • алкогольних напоїв, плодових вин, сидру;
  • здоби, борошняних та хлібобулочних виробів;
  • макаронів;
  • соусів, гірчиці і приправ;
  • рибної продукції (паст, фаршу сурімі, ікри).

У країнах Європи діють вимоги щодо обмеження добового споживання речовини – не більше, ніж 0,5 мг на 1 кілограм ваги дорослої людини, хоча ще десяток років тому ця цифра була значно більшою – до 10 мг.

Крім виготовлення харчових продуктів, добавка Е104 застосовується в косметичній, парфумерній, фармацевтичній та хімічній галузях: її додають у фарби для волосся, в помади, рум’яна і тіні для повік, в одеколони, в мило, шампуні, різні засоби по догляду за волоссям, гелі для душа і зубну пасту. Компонент зустрічається в деяких лікарських препаратах.

Як хіноліновий жовтий впливає на здоров’я людини

Барвник Е104 відноситься до речовин із середнім рівнем небезпеки, ближче до небезпечних. Його добова норма для дорослого строго регламентована, але навіть у такій незначній кількості він здатен заподіювати шкоду людському організму.

Здається, єдиним плюсом хінолінового жовтого є те, що він не накопичується в організмі, а виводиться через нирки разом із сечею.

При цьому вживання речовини може спровокувати появу дерматиту, хронічного риніту, кропив’янки. Для астматиків воно небезпечне тим, що стає причиною появи нападів задухи, анафілаксії, набряку гортані і бронхоспазму. З цієї ж причини його заборонено приймати людям з алергією на аспірин.

  • У дітей харчова добавка викликає синдром гіперактивності і розлади уваги, головні болі, агресію і порушення нервових реакцій.
  • Негативний вплив на органи шлунково-кишкового тракту був виявлений у процесі лабораторних дослідів з тваринами, тому людям із захворюваннями шлунка, печінки, підшлункової залози і кишечника варто утриматися від їжі з хіноліновим жовтим у складі.
  • Крім того, є інформація про онкогенність барвника – його вживання провокує зростання ракових пухлин.
  • Ніяких даних про користь речовини на сьогоднішній день немає.

Деякі країни досить категорично ставляться до хінолінового жовтого, залишивши його для застосування тільки в технічних галузях промисловості.

Україна дозволяє додавання речовини в продукти, призначені в їжу, проте з деякими обмеженнями.

Шкода, принесена харчовою добавкою Е104 науково доведена та обґрунтована, тому споживачам у країнах, де вона використовується в продуктах харчування, доводиться уважніше вивчати склади на етикетках їжі, щоб при її вживанні не отримати з продуктами дозу отруйного і небезпечного хінолінового жовтого.

Його вплив на організм характеризується симптомами токсичних отруєнь і алергії. При тривалому вживанні речовина може викликати онкологічні захворювання, тому відноситься до харчових добавок середнього рівня небезпеки.

Все про харчовому барвнику Е 104 (хіноліновий жовтий)

Хіноліновий жовтий (назва по міжнародній хімічній номенклатурі – Sodium 2- (1,3-dioxoindan-2-yl) quinolinedisulfonate) – синтетичний пігмент жовтого-зеленого кольору, який застосовується в якості харчового барвника.

За європейською номенклатурою зазвичай позначається кодом E 104, позначення в інших країнах:

  • CI 47005;
  • Food Yellow 13;
  • жовтий барвник КФ 6001.

Властивості

Властивості даного харчового барвника наочно відображені в таблиці:

показник стандартні значення
колір жовто-зелений
склад Sodium 2- (1,3-dioxoindan-2-yl) quinolinedisulfonate
Зовнішній вигляд порошок
запах відсутній
розчинність розчинний у воді і спирті
Частка барвників 100%
щільність 1,1 г / см³
Температура плавлення +150 градусів Цельсія

Склад і виробництво

Хіноліновий жовтий – різновид сульфосолі із загальною формулою C18H9NO8S2Na2, номер з міжнародного хімічного реєстру – CAS 8004-92-0.

Існує барвник у двох формах – водорозчинній (WS) і спирторозчинній (SS).

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додаютьВодорозчинна форма являє собою сульфовану варіацію з’єднання. За хімічними властивостями відноситься до числа азобарвників – органічних речовин, що містять азогрупи (азотно-вуглецеві сполуки). Початковою сировиною є суміш аніліну і паральдегіду, піддана впливу концентрованої соляної кислоти. Також є інформація про отримання цієї речовини з тваринної сировини.

Якщо вам цікавий натуральний барвник жовтого кольору, то радимо звернути свою увагу на Е160а (каротини).

В Україні хіноліновий жовтий пропонує за цінами понад 3000 гривень за кілограм компанія ТОВ «БСК» з Дніпра. Із зарубіжних постачальників найбільш відомі індійські компанії:

  • Megha International,
  • Triveni Interchem Pvt Ltd.

Застосування

Добавку E 104 використовують як барвник для напоїв і бакалійних товарів, він дає яскравий, красивий і стабільний колір, нечутливий до обробки і зберігання.

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додають

  • копченої риби;
  • жувальних гумок;
  • льодяників;
  • кольорових драже;
  • напоїв.

Крім харчової промисловості, найбільш широко застосовується для виробництва косметичних засобів, таких як:

  • косметична фарба;
  • губна помада;
  • мило;
  • зубна паста;
  • засоби для догляду за волоссям;
  • одеколон.

Можлива шкода

Водорозчинна форма хінолінового жовтого не проявляє будь-якої відчутної довгострокової токсичності. Не відмічено генотоксичної або канцерогенної дії, так само як і немає ніяких підтверджень негативного впливу на відтворення або розвиток.

Однак були опубліковані дослідження, що встановлювали зв’язок між прийомом барвника і порушенням поведінки у маленьких дітей. Дані були багаторазово перевірені і не підтвердилися, проте залишається припущення, що прийом барвника може провокувати гіперактивну поведінку у генетично схильних до цього дітей.

Вживання даного харчового барвника може бути причиною запалення шкіри і виникнення кропив’янки та риніту. Гранично допустима норма – 0,5 мг / кг тіла на добу.

Заборони та обмеження

У країнах Євросоюзу і Австралії хіноліновий жовтий застосовується тільки для забарвлення напоїв і декоративних покриттів кондитерських виробів.

Він повністю заборонений до застосування в харчових продуктах.

  • При цьому в зазначених країнах ця речовина широко застосовується в фармакології і косметиці під кодовою назвою D & C Yellow.
  • В Україні використання E 104 в харчових продуктах дозволено.

Е104 – жовтий хіноліновий барвник

Барвник Е104: з чого робиться, небезпечний чи ні, вплив на організм, куди додаютьНазва: Жовтий хіноліновий Е104
Інші назви: Анг: Quinoline Yellow WS Е104, Е104,
Група: харчова добавка
Вид: харчові барвники
Вплив на організм: небезпечний
Дозволена в країнах: ЄС, Україна
Заборонено: Японія, США, Норвегія

Опис Е104

На зовнішній вигляд харчова добавка Е104 являє собою жовтий порошок, водний розчин якого має жовто-лимонний колір.

Цей харчовий барвник штучний, походить від органічної сполуки гетероциклічного ряду, хімічна формула його: C18H9NO8S2Na2.

Харчова добавка Е104 розділяється по двох видах: розчиняється у воді (натрієва сіль сульфовані форми з’єднання хіноліновий жовтий SS, хіноліновий жовтий WS), і розчиняється в спирті (хіноліновий жовтий SS).

Вплив Е104 на організм людини

За результатами досліджень впливу харчового барвника Е104 (хінолінового жовтого) на організм людини було виявлено, що він викликає розвиток гіперреактивності у дітей, кропив’янку (запалення шкіри різного ступеня), анафілаксію, у астматиків може викликати гострі напади задухи, сприяє виникненню риніту і хронічних набряків слизових оболонок носоглотки. Вважається, що добова доза Е104 в кількості з розрахунку до 5 мг / на кг ваги тіла дорослої людини не може викликати симптомів перерахованих вище захворювань. У країнах ЄС та України жовтий харчовий барвник Е104 дозволено використовувати для харчової промисловості, він числиться в реєстрі безпечних харчових добавок.

Де застосовують хіноліновий жовтий Е104?

Харчовий барвник Е104 використовують при копченні риби, додають в бакалійну продукцію, жувальну гумку, льодяники, смоктальні цукерки, різнокольорові драже.

В інших галузях промисловості його використовують для фарбування чоловічих одеколонів і жіночих парфумів, блиску для губ і губних помад, фарби для волосся, лаку для нігтів, в засобах особистої гігієни (шампуні, рідке мило і миючі засоби, бальзами для зміцнення волосся, тверде мило, зубні пасти). У деяких лікарських препаратах також міститься цей харчовий барвник.

Список харчових барвників Е100 … Е182
Таблиця харчових добавок

Харчова добавка Е104: небезпечна чи ні? Дізнайтеся тут!

Перед сучасною харчовою промисловістю стоять дві основні завдання – максимально продовжити термін придатності продукту і зробити продукт максимально привабливим для споживача.

У питанні виконання цих завдань харчова промисловість вступила в взаємовигідний симбіоз з хімічною промисловістю.

Це дозволяє задовольнити інтереси харчової промисловості в плані підвищення прибутку, але суперечить інтересам споживачів – так як більшість трансформацій, які відбуваються з продуктами, шкодять людському здоров’ю.

Виробники левову частку прибутку, очевидно, витрачають на замовні наукові дослідження і статті, щоб вселити споживачам нешкідливість багатьох харчових Е-добавок, що є або замовчуванням реального їх шкоди, або відвертою брехнею. Однією з таких небезпечних харчових добавок є харчова добавка Е 104.

Харчова добавка Е 104 – що це

Харчова добавка Е 104 – барвник, який має поетичну назву «жовтий хіноліновий». Однак за красивою назвою, як зазвичай буває, ховається токсична отрута. В першу чергу Е 104 використовується в процесі виробництва продуктів тваринного походження, а саме – м’яса і риби.

Цей барвник дозволяє надати продуктам неприродно привабливу забарвлення, а найголовніше – приховати сліди псування продукту. Продукт «не першої свіжості» завдяки барвнику Е 104 виглядає привабливим і має видимість свіжості. Особливо велика концентрація Е 104 зазначається в різних копчених продуктах – ковбасі та рибі.

Сяючий золотистий відтінок копченої риби досягається за рахунок забійної дози Е 104 в цьому продукті.

Ще однією сферою застосування Е 104 є виробництво напоїв – як алкогольних, так і безалкогольних. Величезний спектр кольорів газованих напоїв досягається саме використанням різних барвників, і Е 104 в цій сфері також вельми популярний.

Е 104 також дуже популярний в виробництві різних кондитерських виробів, особливо орієнтованих на дітей. Додання продуктам яскравого забарвлення приваблює дитячу увагу, що значно підвищує обсяги споживання. Різні льодяники, цукерки, жувальні цукерки, жувальні гумки, желеподібні кондитерські продукти – все це найчастіше містить Е 104 у величезних кількостях.

Харчова добавка Е 104: користь і шкода

Харчовий барвник Е104 застосовується переважно в продуктах, орієнтованих на дитячу аудиторію, і, як показали багато досліджень в Європі, ця харчова добавка згубно впливає у першу чергу саме на дитячий організм, підвищуючи гіперактивність дітей. Регулярне вживання в їжу Е 104 може призводити до поступового зниження розумових здібностей, дефіциту уваги, неможливості повноцінного навчання, дефектів у поведінкових реакціях і так далі.

Небезпечний Е 104 також і для дорослих – він може викликати алергічні реакції, такі як різні шкірні запалення, зокрема, кропив’янку.

В великих концентраціях вживання Е 104 може призвести навіть до нападів задухи і анафілактичного шоку, який, згідно з медичною статистикою, в 10-20% закінчується летальним результатом.

Отже, вживання харчової добавки Е 104 може бути небезпечним не тільки для здоров’я, але і для життя людини.

Виходячи з таких невтішних даних, Європейське агентство з харчових стандартів прийняло певні заходи щодо посилення контролю за використанням харчової добавки Е 104.

Однак до повної заборони справа не дійшла – величезна кількість продуктів виробляється з використанням цієї харчової добавки, і її повна заборона сильно вдарить по прибутку багатьох виробників. Єдине, чого вдалося домогтися, – було знижено максимально допустиму добову норму споживання Е 104 – в два рази.

Максимально можлива добова норма вживання Е 104 на сьогодні становить 0,5 мг / кг маси тіла. Однак це не означає, що таке дозування є нешкідливим – при перевищенні цієї дози можуть виникнути серйозні порушення в роботі організму.

Також Європейське агентство з харчових стандартів вжило заходів для поширення інформації про те, що вживання харчового барвника Е 104 може призвести до розвитку кропив’янки, риніту та інших захворювань запального характеру.

Незважаючи на небезпеку харчової добавки Е 104, вона дозволена в більшості країн світу, зокрема в Україні. Повна заборона на використання цієї добавки введена в таких країнах, як Японія, США та Норвегія у зв’язку із небезпечними для здоров’я наслідками.

Таким чином, харчовий барвник «жовтий хіноліновий» є повністю синтетичним продуктом.

І в цьому випадку навіть улюблений аргумент виробників про те, що та чи інша харчова добавка є натуральною (що, однак, не скасовує шкоди більшості з них), також відсутній.

І нічого, крім шкоди, цей харчовий барвник організму людини не дає. Зате дає величезний прибуток харчовим корпораціям, для яких турбота про здоров’я споживачів знаходиться на самому останньому місці.

Барвник Е104. Жовтий хіноліновий: вплив на організм людини

Коротка довідка про харчову добавку Е104 (Жовтий хіноліновий)

  • Призначення: харчовий барвник
  • Походження добавки: синтетичне
  • Колір: жовто-зелений
  • Дозволений в Україні, Євросоюзі, Австралії та Новій Зеландії
  • Заборонений в США, Японії, Норвегії
  • Небезпечний для здоров’я, може викликати захворювання шлунково-кишкового тракту, алергічні реакції та посилювати гіперактивність дітей
  • Наукові дослідження Жовтого хінолінового тривають досі

Назви харчової добавки Е104 зустрічаються в:

  • жовтий хіноліновий
  • Е104
  • Е-104
  • Хіноліновий жовтий WS
  • Хіноліновий жовтий SS

Міжнародні синоніми Жовтого хінолінового:

  • Quinoline Yellow
  • Acid Yellow 3
  • E104
  • E 104
  • Quinoline Yellow WS
  • Quinoline Yellow SS

На сьогодні харчова добавка Е104 дозволена в багатьох країнах світу, проте це зовсім не означає, що вона не має шкідливого впливу на організм людини.

Достовірно відомо, що «Жовтий хіноліновий» барвник викликає у людей алергічний нежить і кропив’янку (підтверджено Європейським агентством з безпеки продуктів харчування).

У зв’язку з цим середня допустима добова доза барвника Е104 зменшилася в десятки разів у порівнянні з колишнім рівнем, але повної заборони так і не відбулося.

Більш того, раніше британське агентство з харчових стандартів прийшло до висновку, що «Жовтий хіноліновий» у поєднанні з консервантом Е211 здатний підсилювати прояви синдрому дефіциту уваги та гіперактивності у дітей. В результаті виробникам було рекомендовано в добровільному порядку поступово відмовлятися від використання харчової добавки Е104 на користь інших барвників.

Існують свідоцтва (часто не підтверджені об’єктивними дослідженнями), що харчова добавка «Жовтий хіноліновий» може викликати проблеми зі шлунково-кишковим трактом, будь-який вид алергічної реакції аж до анафілактичного шоку, а також провокувати утворення ракових пухлин (канцерогенний).

У харчовій промисловості барвник «Жовтий хіноліновий» (Е104) застосовується для фарбування солодких напоїв, жуйок, льодяників та інших солодощів, копченої риби, круп тощо.

Нехарчові галузі використовують цю добавку для виготовлення декоративної і гігієнічної косметики, а також медичних препаратів.

Leave comment