Користь і шкода індичих яєць

Зустріти на прилавках магазинів індичі яйця можна дуже рідко, це пов’язано з тим, що індичок вирощують виключно для отримання м’яса, а яйця використовують для виведення потомства.
Але якщо вам вдасться знайти їх у продажу, то обов’язково купите – вони дуже корисні.
У даній статті буде розглянута докладна інформація про цей продукт харчування, його позитивний вплив на організм і особливості використання в раціоні.
Чи можна їсти індичі яйця
Безумовно, як і яйця будь-яких домашніх птахів, індичі також можна вживати в їжу. Зазвичай їх їдять в готовому вигляді, попередньо піддавши термічній обробці.
Чи можна вживати сирими
Відомо, що сире яйце дуже корисно для організму, так як може обволікати слизову шлунка і значно знижувати рівень кислотності. Тому часто яйця домашньої птиці вживають в сирому вигляді для того, щоб полегшити самопочуття і знизити болю при захворюваннях шлунка.
Однак з сирими індичими яйцями необхідно бути особливо обережними. Це пов’язано з поганою засвоюваністю організмом білка, який у великій кількості є в складі такої їжі.
Важливо! Після вживання такої сирої їжі з високою ймовірністю можна отримати розлад шлунка.
Крім того, вживання сирого продукту слід мінімізувати або повністю виключити з раціону, так як існує висока ймовірність потрапляння в організм сальмонели. Сальмонельоз є дуже небезпечним захворюванням і вимагає негайної госпіталізації та амбулаторного лікування.
Особливо важкі наслідки при зараженні інфекцією можуть виникати у дітей і людей похилого віку.
Склад
Індичі яйця – джерело корисних вітамінів і мінералів, тому вони дуже цінуються серед білкової їжі. Така їжа вважається досить калорійною: вона містить 165 ккал, з яких більша частина – білки і жири з мінімальною кількістю вуглеводів.
У складі є також ненасичені жирні кислоти, в кількості 3,6 г, вода – 72,5 г, зола – 0,8 г, холестерин – 0,9 г. Не дивлячись на наявність холестерину в цьому продукті харчування, він не є причиною виникнення судинних бляшок в організмі людини.
У складі також присутні вітаміни A, B2, B6, D і E. Крім того, продукт багатий кобальтом, йодом, хлористим натрієм, міддю, кальцієм, цинком, марганцем, калієм, залізом, магнієм, фосфором, селеном.
Користь і шкода
За рахунок великого числа вітамінів і мінералів у складі продукту він, безсумнівно, позитивно впливає на організм людини. Але при недотриманні рекомендацій щодо вживання у людей можуть виникати побічні реакції організму і погіршуватися стан здоров’я.
- До корисних властивостей відносять:
- нормалізацію роботи серця і зміцнення судин;
- нормалізацію обміну речовин в організмі;
- зміцнення імунної системи;
- усунення проблем зі шлунком і кишечником;
- нормалізацію роботи нервової системи, позбавлення від безсоння і боротьбу з втомою;
- нормалізацію кількості кислоти в шлунку;
- відновлення зв’язок і зміцнення кісток;
- поліпшення якості волосся, нігтьових пластин, зубів;
- профілактичне вплив на організм, запобігання рахіту та остеопорозу;
- Нашкодити така їжа може людям, які:
- страждають непереносимістю компонентів продукту (шкода проявляється у вигляді алергічних реакцій організму);
- мають проблеми з розщепленням білків в організмі (шкода від вживання проявляється розвитком проблем з нирками і печінкою);
- мають зайву вагу (в зв’язку з високою калорійністю регулярне вживання індичих яєць може призводити до набору зайвих кілограмів).
Як часто можна їсти
Так як ці яйця мають підвищену калорійність, їх не рекомендується вживати дуже часто. Щоб принести користь організму, наситити його необхідними вітамінами і мінералами, але не нашкодити здоров’ю, досить вживати їх 2-3 рази в тиждень по 1 штуці в день.
Як приготувати
Щоб вживання такої їжі було безпечним для здоров’я, перед вживанням її необхідно термічно обробляти. Готувати продукт слід протягом 10 хвилин. Перед тим, як розбити шкаралупу, її рекомендують ретельно вимити щіткою з господарським милом, щоб всередину не потрапила сальмонела.
Рецептів приготування існує безліч. Продукт можна запекти в духовці, посмажити на сковороді, зварити або приготувати на пару. Також його можна додавати в будь-які страви, які в складі містять яйця. Часто їх піддають маринуванню та солінню, так як вони характеризуються відсутністю характерного яєчного запаху.
Як зберігати яйця
Зберігання індичих яєць повинно здійснюватися в холодильнику, при температурі від +2 до +6 °C. У прохолодному середовищі вони можуть зберігатися протягом 25 діб. Перед тим як помістити їх в холодильник, мити шкаралупу не можна – такими діями ви значно зменшите їх термін зберігання.
Часто господині використовують продукт для випічки, відокремлюючи білки від жовтків. Білки можуть зберігатися до 5 днів в герметично закритому контейнері в холодильнику. Жовтки, для кращого збереження, заливають холодною водою і поміщають в герметично закритий контейнер в холодильник, термін зберігання жовтків в такому випадку – 2-3 дні.
- У зв’язку з пухкою структурою шкаралупи, продукт може легко вбирати неприємні запахи, тому його варто розміщати вдалині від їжі, яка виділяє різкі аромати.
- Щоб знизити ймовірність проникнення сторонніх запахів через шкаралупу і продовжити термін зберігання яєць, їх можна обробити самостійно приготовленою сумішшю на основі соняшникової та льняної олії з додаванням парафіну (всі продукти беруть в рівній кількості).
Важливо! Оброблені такою сумішшю яйця будуть зберігатися набагато довше – приблизно 3 місяці.
Чим відрізняються від курячих
Індичі яйця дуже схожі за смаком на курячі, однак деякі люди відзначають відсутність характерного яєчного аромату у індичих. Також індичі вважаються більш дієтичними і корисними, оскільки містять меншу кількість холестерину і значно більше цінних речовин.
Зовні такий продукт характеризується більшим розміром, наявністю дрібних коричневих плям на поверхні, пухкої, але міцною структурою шкаралупи.
калорійність | 165 ккал |
білки | 13,1 г |
жири | 11,7 г |
вуглеводи | 0,7 г |
Таким чином, можна стверджувати, що індичі яйця є дуже корисним продуктом, який рекомендують включати в меню для забезпечення організму корисними вітамінами і мінералами. Щоб отримати максимальну користь, необхідно лише дотримуватися рекомендацій по приготуванню і вживанню.
Індичі яйця: користь і шкода
Розмір і колір яєць безпосередньо залежить від віку птиці, чим вона молодша, тим менше яйця і світліше шкаралупа. Яйця індиків використовуються для приготування різноманітних страв, в тому числі випічки, салатів, десертів, омлетів і т. п. У холодильнику яйця повинні зберігатися ізольовано від продуктів з різкими запахами, такими як оселедець, спеції, цибуля, часник, цитрусові тощо. Для того, щоб запобігти попаданню запахів в яйця, їх можна обробити спеціальним розчином, який складається з соняшникової та льняної олії і парафіну.
Свіже індиче яйце містить 171 кКал. Продукт з досить високим вмістом жиру і низьким вмістом вуглеводів, що робить його жирним і «небезпечним» для бажаючих схуднути.
За дієтичними властивостями і смаком індичі яйця займають третє місце. Випереджають їх тільки перепели і цесарки.
Систематичне вживання в їжу індичих яєць покращує роботу нервової системи і головного мозку, прискорює обмінні процеси і зміцнює імунітет.
Під час зберігання індичих яєць потрібно враховувати той факт, що шкаралупа має досить пухку структуру, а значить, вона може пропускати сторонні запахи.
Тому цей продукт потрібно розмістити в спеціальний контейнер або ж обробити розчином, в який входить соняшникова олія, рослинне масло і парафін.
Поживність і кількість корисних речовин безпосередньо залежить від того, чим харчувалася птиця і від сезону.
Це можливо завдяки наявності вітамінів групи В, крім цього, вони допомагають позбутися від безсоння і втоми. Позитивно діють яйця індички і на роботу головного мозку.
Ще цей продукт сприятливо позначається на обмінних процесах в організмі і зміцнює імунітет.
Індиче яйце рекомендується вживати людям, у яких є проблеми з шлунково-кишковим трактом, а також при запаленні з підвищеною кислотністю шлунка і кишечника.
Індичі яйця використовують подібно курячим, наприклад, в рецептах салатів, різноманітної випічки та десертів. Також на їх основі готують омлети, а також їх варять і смажать звичайним способом.
На те, щоб зварити яйце індички круто, потрібно витратити приблизно 9 хвилин. Ці продукти ще використовують в перших і гарячих стравах.
Шкода яйце індиче може принести людям з індивідуальною непереносимістю продукту.
Дуже маленькі (приблизно в 4-5 разів менше, ніж курячі) плямисті яйця стали набирати популярність у шанувальників здорового способу життя та кулінарів. Вважаються найкориснішими яйцями, оскільки містять мало жиру, але зате багато вітамінів і мінералів.
У них містяться вітаміни РР, B, A, E і інші. Тому не рекомендуються людям з артрозом і судинними захворюваннями.
Яйця цесарок рекомендують для профілактики анемії та захворювань нервової системи, також вони мають потужні антибактеріальні здібності.
Крім того, яйця цесарки мають дуже міцну шкаралупу, завдяки чому можуть зберігатися при температурі до +10 градусів до півроку.
Склад і калорійність індичого яйця
У яйцях індички міститься велика кількість поживних речовин. Калорійність продукту становить 172 ккал на 100 грамів. Це приносить користь при включенні продукту в дієти для схуднення.
Хімічний склад 100 г яйця:
- білки – 13,69 г;
- жири – 11,87 г;
- вуглеводи – 1,15 г;
- насичені жири – 3,64 г;
- мінерали – 0,79 г;
- холестерин – 932 мг.
Сильний вплив на склад яєць надає період, в який вони з’явилися. Яйця, знесені влітку, містять більше корисних властивостей завдяки свіжій зелені як корму.
Крім зазначених речовин, в цьому продукті присутня велика кількість мікроелементів і вітамінів, в користь яких для організму ніхто не сумнівається:
- вітаміни A, E і кальцій, що поліпшують стан шкіри, кісток;
- вітаміни B2, B6, що стимулюють роботу центральної нервової системи і мозку;
- йод, що нормалізує роботу щитовидної залози;
- вітамін D, що підвищує імунітет;
- натрій, що сприяє збереженню балансу кислотно-лужного середовища;
- залізо, яке відповідає за насичення киснем тканин і клітин.
Чи можна їсти індичі яйця
Чи можна вживати індичі яйця в їжу? Завдяки ідеальному співвідношенню поживних речовин їх не тільки можна вживати, але і рекомендують до включення в раціон для лікувально-профілактичних цілей.
Існує безліч різних способів приготування цього продукту:
- його відварюють;
- смажать;
- запікають;
- маринують;
- додають в різні салати.
Корисні властивості виноградних кісточок, чи можна їх їсти, протипоказання
За деякими показниками здоров’я, наприклад, при високій кислотності або гастриті, радять їсти яйця індички сирими. В інших випадках фахівці рекомендують вживати їх в їжу тільки після термообробки, так як в сирому вигляді вони погано засвоюються організмом і можуть завдати шкоди.
- Попередження!
- Яйце домашньої птиці є одним з основних джерел зараження сальмонелою.
- Тому слід перевіряти наявність тріщин і інших дефектів на поверхні яєць, а також ретельно їх мити перед використанням.
Чим корисні індичі яйця
Збалансований і багатий корисними властивостями склад робить яйця індички відмінним продуктом для підвищення імунітету, зміцнення нігтів, волосся, нормалізації обміну речовин. Крім того, вони підходять для людей, які страждають алергією, які можуть їх їсти без шкоди для свого стану.
- Зауваження!
- Шкаралупа застосовується в лікуванні і профілактиці кісткових захворювань, оскільки насичена кальцієм.
- Користь для організму:
- При регулярному вживанні яєць індички спостерігається поліпшення пам’яті, позбавлення від безсоння, втоми, головних болів, викликаних порушеннями в роботі нервової системи і мозку.
- При хворобах шлунково-кишкового тракту рекомендують дієту, що включає цей продукт, незважаючи на високий вміст холестерину.
- Завдяки високому вмісту білка, а також мікроелементів, які сприяють його ефективному засвоєнню, яйце індички застосовується спортсменами для нарощування м’язової маси.
- Надає профілактичну дію проти атеросклерозу, що представляє собою безсумнівну користь для літніх людей.
Застосування в косметології
Яйце є корисним продуктом для домашньої косметології. З нього можна зробити маски для обличчя, волосся і всього тіла, властивості яких підходять для будь-якого типу шкіри в залежності від додаткових компонентів.
- Маску для шкіри, схильної до сухості, можна отримати, змішавши жовтки з вершками.
- Маска для жирної шкіри готується з білка і глини.
- Ефект омолодження додасть маска з жовтка з додаванням оливкової олії.
- Суміш жовтка і меду має властивість пом’якшувати шкіру, що є безумовною користю для жінок.
Шкода індичих яєць і протипоказання до вживання
Продукт може завдати шкоди:
- при проблемах із засвоєнням білка організмом;
- при хворобах нирок і печінки;
- при індивідуальній схильності до алергії на компоненти;
- при підвищеному холестерині.
Рекомендується утриматися від вживання в сирому вигляді, якщо до цього немає медичних рекомендацій.
Шкода індичих яєць і протипоказання
Можливо це і так, але потрібно ще пам’ятати, що в ньому набагато більше холестерину. Регулярне вживання яєць індички благотворно впливає на нервову систему, роботу мозку, імунітет, обмінні процеси.
Ці великі яйця – за своїми поживними і вітамінно-мінеральними властивостями дуже схожі на курячі. Також страусині яйця відрізняються більш низьким вмістом холестерину в складі. Небезпека: алергія і індивідуальна непереносимість.
Найпоширеніші яйця, вони не присутні на кухні хіба що у веганів і сироїдів. Ну, ще й у алергіків, на жаль. Яйця дуже цінують за їх мінеральний склад, велика кількість вітамінів (групи B, A, E, D, нікотинова кислота, холін), а також за зміст незамінних амінокислот.
Яйце індиче за своїми властивостями практично ідентично курячим варіантам. Всі поживні речовини і властивості яйця знаходяться в ідеальному співвідношенні. Небезпека: як і інші яйця перепелині – містять холестерин. В плюс курячим яйцям йде їх невелика калорійність і легкозасвоюваність.
Склад і калорійність м’яса
Індичка – дієтичне м’ясо, яке цінується у всьому світі. Його дорожнеча, а також популярність обумовлені високим вмістом легкозасвоюваного білка. При цьому найменш калорійною і найбільш корисною з усієї тушки є грудна частина і стегна.
Грудинка складається з безлічі волокон, в яких немає жиру. Саме тому м’ясо має світлий рожевий колір. Вага однієї грудки в порівнянні з куркою більше, тож однієї штуки цілком вистачить для приготування їжі на 3-4 людини.
Калорійність м’яса невелика – в ньому міститься близько 90 калорій на 100 грамів продукту, а також 19,3 грама білків і 0,7 грама жирів.
Індичка – це білковий продукт, в якому крім нього міститься маса інших корисних речовин:
- амінокислоти;
- аргінінова кислота потрібна організму для запобігання мелатоніну;
- триптофан;
- селен (приводить в норму гормони);
- вітаміни групи В (нормалізують роботу нервової системи).
У м’ясі індички занадто мало холестерину в порівнянні з іншими видами м’яса. Воно також містить кальцій, кобальт, залізо, цинк, магній, фосфор, вітаміни групи А, Е.
Унікальною властивістю індички є те, що всі мінеральні речовини так поєднуються між собою, що на їх обробку тіло витрачає невелику кількість енергії.
Які яйця їдять в світі
Найпоширеніші яйця, звичайно, курячі, їх їдять на всіх континентах. Традиційний англійський сніданок: яєчня, кава, підсмажені тости і бекон. Українські люди дуже люблять різноманітні омлети і сирники. Яйця в мішечку, пашот або бенедикт, в нашій країні поширені в меншій мірі, але їх охоче їдять в Європі.
Крім курячих, населення світу вживає перепелині яйця, качині, гусячі, індичі і навіть страусині. У ряді країн їдять яйця рептилій, наприклад, на берегах Атлантичного океану видобувають яйця черепах, запікаючи їх в бамбукових листах на відкритому вогні.
Цікаві страви зі страусиних яєць, які готують так само, як курячі (правда, страусині менш калорійні). Одне таке яйце вміщує близько 25-ти курячих, шкаралупа дуже щільна, її важко розбити.
Так, на популярному конкурсі «МастерШеф», учасники одного разу отримали завдання розбити яйце страуса, не пошкодивши жовток – команди використовували будівельні інструменти для цієї мети.
10 цікавих фактів про яйця
- Курча в яйці дихає завдяки порам в шкаралупі, в ній є близько 7500 пір, і їх можна побачити через сильне збільшувальне скло.
- Курка може нести яйця і без півня. Але тоді в її яйцях не буде жовтка – тобто, зародка майбутнього курчати.
- Щоб оцінити свіжість яйця, потрібно покласти його в воду. Якщо воно свіже, то буде лежати на дні посудини в горизонтальному положенні. Якщо яйцю більше одного тижня, то його тупий кінець буде спливати. Яйце, вертикально зависле в воді, має вік 2-3 тижні, а спливле – 6-7 тижнів.
- Щоб яйце було простіше очистити, після варіння дайте йому полежати в холодній воді.
- Перше місце в світі по споживанню яєць на душу населення займає Мексика. Згідно з даними мексиканських фахівців, кожен житель країни з’їдає 21,9 кг яєць на рік.
- Сіро-зелений жовток у звареному круто яйці означає, що ви його переварили. Яйця не варять довше десяти хвилин, оптимальним вважається час 5-8 хвилин. З’їсти зелений жовток можна, але користі він не принесе.
- Крапельки крові, які трапляються в яйці, це кров курки-несучки, у якій лопнули судини. Вона нешкідлива, але виглядає неапетитно, тому її краще видалити.
- Здорова людина без шкоди для здоров’я може з’їсти 1 зварене яйце в день. Варені яйця вважаються найбільш корисними для споживання.
- Найкраще зберігати яйця не на дверцятах, як рекомендують виробники холодильника, а в самій глибині камери, в окремій упаковці. Яйця схильні до перепадів температур, що для них небажано. Зберігають яйця в холодильнику не довше шести тижнів, перед приготуванням їх обов’язково потрібно вимити.
- Маркування на яйцях означає їх сорт. Д – дієтичне (перші сім днів після того, як були знесені), С – столове. Далі – розміри і вага яєць («В» вища категорія – 75 г і більше; «О» добірне яйце – від 65 до 74,9 г; «1» перша категорія – від 55 до 64,9 г; «2» друга категорія – від 45 до 54,9 г; «3» третя категорія – від 35 до 44,9 г).
Скільки яєць в день ви з’їдаєте?
- Понад п’ять (0%, 0)
- 3-5 (9%, 11)
- 1-2 (57%, 69)
- Жодного (34%, 42)
Індичі яйця: користь і шкода
Індичі яйця за своїми корисними властивостями практично не відрізняються від курячих і гусячих яєць. Вживати їх почали іспанці, тому нерідко яйце індички називають іспанською куркою.
Користь і шкода індичих яєць
Загальна інформація про яйця індичок
Завезені з Америки індички несуть яйця, які в споживчих властивостях найбільш близькі до курячим. Однак, хоч індиче і куряче яйце багато в чому схожі, є у індичок свої особливості:
- середня вага становить близько 70 – максимум 75 грамів, і якщо подивитися на фото і відео, перше, що кидається в очі – яйця індички мають розмір приблизно в півтора рази більший, ніж курячі. При цьому вага знесених молодими індичками яєць трохи менше, ніж тих, що несуть дорослі особини,
- завдяки вмісту в яйці більшого за кількістю вітамінно-мінерального комплексу і амінокислот корисність індичих яєць більша, ніж курячих,
- яєчна шкаралупа досить щільна, але за структурою рихла, світлого кремового відтінку з присутніми на поверхні дрібними темними цяточками. При цьому колір шкаралупи тим світліший, чим молодша індичка.
Індичі яйця не продаються через роздрібні мережі. Купити їх можна лише у фермерів, які розводять індиків. Залежно від породи індиків, несучість домашньої птиці може бути в межах від 25 до 50 штук за рік, що виправдовує те, скільки вони коштують у продавців.
Склад індичого яйця
Цінні за своїм складом, гіпоалергенні жовтки з білком відносяться до дієтичного меню, це клондайк мінералів і вітамінів, тому вони рекомендовані для включення в їжу не тільки дорослим, їх варто давати їсти дітям, але є в них користь і шкода. Дієтичні корисні властивості і користь індичих яєць знаходяться практично на одному рівні з одержуваними від перепелів і цесарок:
- регулярне вживання здатне сприятливо вплинути на функціонування нервової системи людини, мозкову діяльність,
- індичі яйця разом з вітамінами групи В підвищують опірність організму і прискорюють перебіг обмінних процесів, позбавляють від втоми і нормалізують сон,
- включення яєчного індичого продукту з великим вмістом вітаміну D в раціон харчування дитини у віці до року дозволяє запобігти рахіту і остеопорозу,
- при проблемах з високим рівнем шлункової кислотності застосування сирих білків і жовтків здатне обволікати травні стінки, знижуючи больові пороги і нормалізуючи кислотність шлункового соку,
- містяться в яйці фосфор і кальцій регенерують і зміцнюють кісткову систему, вітамін А слугує помічником для зору.
У косметологічних цілях яйця індички несуть в собі корисні властивості для зміцнення нігтів і волосся, а вітамін E допомагає зберегти красу шкіри. В дієтології вони рекомендуються для насичення організму білковими складовими, їх їдять, якщо потрібно нормалізувати зайву вагу і зміцнити м’язову масу.
Калорійність в яйці становить близько 170-171 кілокалорій на 100 грамів продукту.
Не можна їсти багато яєць
В індичих яйцях вчені виявили високі показники вмісту холестерину, однак вони схиляються до того, що його властивості відрізняються від того, що несуть в собі жирні продукти, шкідливі для організму, і при дотриманні рекомендованих норм споживання ризик виникнення атеросклерозу зводиться до мінімуму.
Вважається, що найбільш корисний продукт несе індичка, коли вона сіла на гніздо в літню пору, – в таких умовах її основний раціон харчування складається зі свіжої зелені.
Обмеження у вживанні
При вживанні в їжу корисних індичих жовтків і білків слід дотримуватися обмеження в їх кількості, так як основна харчова цінність розподіляється між білками і жирами:
- білковий компонент – 13,7 г
- жировий компонент – 11,9 г
- вуглеводи – 1,1 г
- зола – 0,8 г
- вода – 73 г
Таким чином, дієтичні індичі яйця – це харчовий продукт з досить великим відсотком вмісту жирів і низькими показниками вуглеводів. Їх можна віднести до продуктів, які при підвищених кількостях вживання можуть завдати шкоди і викликати появу зайвих кілограмів. Рекомендована кількість, безпечне для ваги, – не більше двох-трьох штук на тиждень.
В окремих випадках гіпоалергенні індичі яйця можуть викликати реакцію організму на компоненти, що входять до їх складу, які індивідуально не терпіти.
Серед інших ситуацій, коли яєчним продуктом індичок можна завдати шкоди організму:
- порушення процесів розщеплення білкових складових і виникають з цієї причини нирково-печінкові захворювання,
- погана засвоюваність продуктів.
Особливості використання
В яйці індички можна знайти один з інгредієнтів для приготування багатьох страв:
- з ним можна робити омлети і пашот,
- його використовують в десертах і коктейлях,
- воно додається в салати і в випічку.
Делікатесний дієтичний яєчний продукт вживають як в сирому, так і в смаженому і вареному вигляді.
Середня тривалість варіння яйця становить близько десяти хвилин.
Режим інкубації індичих яєць (температура, вологість) / Збір і зберігання інкубаційних яєць. Початок інкубації індичих яєць. Індюки, індюшата і їх яйця.
При використанні в домашній кулінарії важливе значення має його збереження.
У зв’язку з тим, що яєчна шкаралупа має досить пухку структуру, зберігають цей продукт далеко від копченостей, риби, цибулі і цитрусових, від яких яйце може увібрати запахи.
Для зниження поглинання сторонніх запахів яєчну шкаралупу деякі господині при зберіганні обробляють сумішшю соняшникової і лляної олії з парафіном або поміщають яйце на деякий час у розчин з сіллю.
Для збільшення терміну зберігання невикористаних жовтків досить їх залити холодною водою і покласти в холодильник.
У багатьох випадках індичі яйця на приватному господарстві виступають матеріалом для інкубації, коли індички сідають для висиджування потомства. Для таких цілей підходять ті, які мають правильну форму і гладку шкаралупу, без пошкоджень, що пройшли просвічування за допомогою овоскопа або проаналізовані на якість жовтка візуально.
Яйця індички: користь і шкода, їдять чи індичі яєчка?
Курячі яйця присутні в раціоні майже кожної української родини, тоді як індичі – велика рідкість. Причина в дорожнечі і важкодоступності для пересічного покупця, але висока поживна цінність і відмінні смакові якості перекривають ці мінуси.
Дефіцитний делікатес
У приватному господарстві кожну весну й осінь одна несучка відкладає від півсотні до сотні великих (до 75-90 г) яєць з красивою плямистою, пористою, але міцною шкаралупою темно-вершкового кольору.
З більшої їх частини вирощують потомство, так як індичок прийнято розводити для отримання м’яса. Тому зазвичай в продаж надходять яйця тільки з осінньої кладки (взимку пташенят вирощувати проблематично).
У рядових маркетах така продукція потрапляє рідко. Купити її можна лише на фермі або в спеціалізованому фермерському магазинчику.
Промислові способи не особливо збільшили кількість відкладаються індичкою яєць, незважаючи на цілорічне виробництво.
Цим і пояснюється висока вартість.
Трохи історії
В Європу з Америки яйця одомашнених нащадків дикої індички потрапили завдяки Христофору Колумбу, який виявив цих птахів під час своїх експедицій у Новий Світ. Самих несучок нарекли «іспанськими курми», так як вони були завезені мореплавцями в Іспанію. Зараз звичніше називати цих птахів «домашніми індичками».
Склад і калорійність
Яйце індички – калорійний продукт. В одній штуці міститься 171 ккал, з яких:
- 55 ккал припадає на білки (13,68 г);
- 107 ккал – жири (11,88 г);
- 5 ккал – вуглеводи (1,15 г).
Також присутні: 3,632 г ненасичених жирних кислот, 72,5 г води, 0,79 г золи і 933 мг холестерину.
Примітно, що на склад серйозно впливає сезон виробництва. Наприклад, яйця, відкладені на початку літа, більш збалансовані, оскільки кормом для птахів служить свіжа зелена трава.
Крім вітамінів A, B2, B6, D і E і пурину, індичі яйця містять:
- Кобальт, потрібний для кровотворення і синтезу ферментів, сприятливо впливає на печінку і нервову систему.
- Йод сприяє зростанню і покращує обмін речовин.
- Хлористий натрій необхідний для кислотно-лужного балансу.
- Мідь прискорює білковий обмін і зростання кісткових структур.
- Кальцій важливий для зміцнення кісток.
- Цинк корисний для чоловічого здоров’я.
- Марганець стабілізує функції статевих залоз, бере участь у формуванні кров’яних тілець.
- Калій попереджає розвиток невралгії.
- Залізо забезпечує обмін киснем в організмі, необхідно для профілактики анемії.
- Магній усуває безсоння і втому, позбавляє від мігрені, важливий для кишечника, судинної і жовчовидільної системи.
- Фосфор відповідає за міцність кісток, допомагає нормальній роботі нирок.
- Селен сприяє утворенню гормонів щитовидної залози, регулює обмін речовин, підтримує імунну систему.
Наукові докази
Користь яєць свійської індички незаперечна, і навіть наявність великої кількості холестерину її не применшує.
Утворені з яєчного холестерину з’єднання є високомолекулярними, не провокують появу судинних бляшок і нешкідливі для бажаючих скинути зайву вагу.
Дослідження показали, що яйця домашньої птиці при прийомі по 1-2 штуки в день – відмінне профілактичне засіб від атеросклерозу.
Як приклад можна привести 112-річного довгожителя з США, який щодня з’їдав по 6 штук у вигляді яєчні-брехуха.
Чи можна їсти сирими
Вчені не рекомендують вживати яйця індичок в сирому вигляді через низьку засвоюваність білка.
Увага! Присутній ризик заразитися сальмонельозом. Особливо небезпечні хвороботворні бактерії роду Salmonella для маленьких дітей і людей похилого віку з ослабленим здоров’ям.
Навіщо взагалі їсти сирі яйця? Незаймані термічною обробкою білок і жовток мають обволікаючі властивості і, завдяки вмісту лугу, нейтралізують підвищену кислотність в травному тракті, знижуючи больові відчуття при гастриті.
Властивості приготованих яєць
З приводу дієтичних властивостей думки розходяться. Одні впевнені, що яйця індички повинні бути в раціоні тих, що худнуть. Інші вказують на велику насиченість жирами і малу кількість вуглеводів, що не дозволяє назвати продукт мрією дієтолога.
Інші, які не викликають суперечок, якості індичих яєць:
- Не викликають алергії, тому доступні для вагітних жінок і дітей.
- Для дітей до року, завдяки високому вмісту кальцію, продукт є запобіжним заходом проти рахіту і остеопорозу. Сприяє зростанню дитини. Радувати малюка такими яйцями можна кілька разів на місяць.
- Серед яєць свійської птиці займають третє місце за поживністю (поступаються лише перепелиним і цесариним), тому ними легко вгамувати навіть сильний голод.
- Спортсменам буде важливо знати, що продукт містить багато білка, що дозволяє швидше наростити м’язову масу.
- Корисні для людей з хворобами шлунково-кишкового тракту – нормалізують роботу кишечника, травлення, борються із запальними процесами.
- При регулярному прийомі нормалізують метаболізм.
- Благотворно впливають на роботу нервової системи, головного мозку. При цьому поліпшується пам’ять, йде безсоння, збільшується розумова активність.
- Зміцнюють імунітет.
- Забезпечують здоров’я волосся, нігтів і зубів.
Подібність і відмінності з курячими яйцями
За смаком індичі яйця схожі з звичними, курячими. Вони не мають специфічного смаку або запаху. Правда, деякі гурмани відзначають тонку різницю в смаку.
За зовнішнім виглядом відмінності помітні:
- більший розмір;
- плямиста пухка, але міцна шкаралупа.
Цікаво! Як визначити вік несучки: чим молодша особина, тим світліше шкаралупа і менше розмір яйця.
Протипоказання
Утриматися від прийому в їжу індичих яєць слід:
- людям з індивідуальною непереносимістю білка або жовтка;
- при проблемах з нирками або печінкою.
Як готувати
Щоб зварити яйце круто, буде потрібно десять хвилин, всмятку – вистачить і трьох. Можна посмажити або спекти прямо в шкаралупі.
Чи потрібно мити перед приготуванням
З приводу миття яєць думки розходяться. Найбільше споживачів турбує ризик заразитися сальмонельозом.
Спочатку джерелом недуги виступає несучка. Від неї хвороботворні бактерії потрапляють на шкаралупу. Але через пошкоджену захисну оболонку вони здатні проникнути всередину. Тоді врятує тільки термічна обробка.
Відома американська практика мити яйця на фабриках перед продажем. Як не дивно, саме ця процедура порушує ту саму захисну оболонку і робить яйця уразливими. На щастя, на наших виробництвах такої практики немає.
Так мити чи не мити? Мийте! Теплою водою з милом за допомогою щітки.
У дитячому меню
Для молодшої вікової групи краще приготувати омлет на пару. Дітям постарше припаде до смаку салат з відвареним яйцем. І не забудьте про випічку!
У сирому вигляді давати дітям заборонено!
Косметичні принади
З яєць виходять живильні і зволожуючі маски, креми і муси для шкіри і волосся.
Для сухої шкіри ідеально підійде суміш індичого жовтка з вершками, а для жирної – білок, змішаний з косметичною глиною.
Як вибрати
Оптимальний варіант – яйця з весняної або літньої кладки. Їх відрізняє найбільш збалансований склад.
Чудово, якщо можна придбати продукт у фермерських господарствах або агрофірмах, де професійно займаються розведенням індиків.
При покупці не забудьте перевірити, ціла чи шкаралупа.
Зберігання
У холодильнику яйця індичок зберігаються всього 20-25 діб від моменту знесення.
Не розміщуйте на полицях поруч із сильно пахучими продуктами: пухка шкаралупа легко вбирає сторонні запахи.
Щоб зменшити негативний вплив запахів на смакові якості яєць, обробіть шкаралупу сумішшю з соняшникової і лляної олій і парафіну.
Або покладіть у сольовий розчин (1 ст. ложка солі на 1 л води).
Невикористані жовтки залийте холодною водою. Так вони «протримаються» ще кілька днів.
Індичі яйця були частиною раціону індіанських племен Південної Америки в доколумбові часи. Можливо, саме цей продукт сприяв розквіту Імперії інків. Як думаєте?
Чим корисне м’ясо індички.
Індичі яйця: користь і шкода, чим корисні для організму, чи є протипоказання?
Індичі яйця – не найпопулярніший продукт, що прикрашає наші столи, оскільки найчастіше вирощуванням індиків у нас займаються тільки заради отримання м’яса.
Рідко можна знайти цей делікатес і в звичайних продуктових магазинах, оскільки попит на нього вкрай низький.
Тому багато хто не знає, що яйця індички нітрохи не поступаються за поживністю курячим. Це дієтичний делікатес для людей з анемією або недоліком ваги. У кулінарії їх використовують так само, як і інші пташині яйця.
Якщо ви думаєте включити яйця індички в раціон, ознайомтеся з особливостями впливу продукту на організм людини (яка їхня користь і шкода), правилами вибору та зберігання делікатесу.
Індичі яйця дешевими не назвеш, і дістати такий продукт буває дуже важко, тому варто заздалегідь потурбуватися про критерії вибору якісного делікатесу, щоб потім не пошкодувати про витрачені гроші:
- Уважно огляньте шкаралупи у яєчок. Вони повинні бути чистими, без слідів бруду, посліду, що прилипли пір’їнок тощо. Всі вони повинні бути цілими, без вм’ятин, надколів або слідів пошкоджень;
- Принюхайтесь до запаху. Якщо ви нічого не відчули, то це хороший знак.
- Від делікатесу не повинно виходити неприємного запаху (а також запаху інших продуктів, оскільки рихла структура шкаралупи вбирає всі можливі аромати, тому й зберігати делікати в холодильнику потрібно окремо);
- Струсіть яєчко. Жовток при трясці не повинен бовтатися в яйці;
- Перед приготуванням оцініть свіжість. Цей критерій, звичайно, потрібно оцінювати вже з купленим продуктом. Перед тим як вжити його в їжу або щось з нього приготувати, опустіть його в воду.
Свіжий делікатес практично відразу потоне, а ось тухлий або застарілий спливе на поверхню або зависне десь у середині ємності.
У індичатини є своє «робоче» час року. Наприклад, наприкінці осені – на початку зими придбати індичу продукцію буде неможливо, оскільки індичка продуктивна в кінці зимового сезону – на початку весни до літа.
Пам’ятайте, що зберігати делікатес в холодильній камері потрібно окремо від інших сильно пахучих продуктів (наприклад, м’яса, риби, спецій, цитрусових, сирів тощо). Через свою пористу структуру шкаралупа здатна вбирати в себе запахи.
У яєць індички також існує дієтична градація, що впливає на термін зберігання. Наприклад, дієтичний делікатес можна зберігати тільки протягом 10 днів, столовий – щонайбільше місяць.
Промиту продукцію можна вжити в їжу тільки протягом 12 діб. Температура зберігання в холодильній камері не повинна перевищувати 6-7 градусів, вологість – 70%.
Харчова цінність індичих яєць
У свіжих яйцях індички міститься 170 ккал. Середня вага кожного яєчка досягає приблизно 75 г. Продукт містить велику кількість жирів, не дуже багато вуглеводів, тому можна впевнено назвати його поживним.
У 100 грамів індичих яєць входять:
- Білки (14 г).
- Жири (12 г).
- Вуглеводи (1,2 г).
- Зола (1 г).
- Вода (75 г).
- Вітамін А.
- Вітамін D.
- Вітаміни групи В.
- Залізо.
- Йод.
- Фосфор.
- Кальцій.
- Кобальт.
- Пурин.
- Натрій хлористий.
Яйця індички є дуже недооціненим продуктом. Вони містять велику кількість поживних компонентів, необхідних як дорослому, так і зростаючому організму.
Чим корисні для дорослих
На дорослу людину індичі яйця надають наступну дію:
- Зміцнюють імунітет і підвищують захисні функції організму;
- Жінкам цей продукт буде цікавий як спосіб зміцнити нігті, зуби і волосся;
- Нормалізують метаболічні процеси, так що вони підійдуть людям з порушеним обміном речовин, що страждають від анемії або втрати ваги;
- Спортсменам буде корисно вживати продукт в їжу, оскільки він містить велику кількість білка;
- Регулярне вживання делікатесу відновлює баланс вітамінів і мінералів;
- Нормалізують травні процеси;
- Речовини в складі продукту позитивно впливають на нервову систему, покращують роботу головного мозку.
- Під час вагітності жіночому організму потрібно в два (а то й у три) рази більше всіх необхідних вітамінів і мінералів.
- Особливо важливо в цей час отримувати достатню кількість заліза, оскільки саме воно відповідає за нормальне кровотворення.
- Тому майбутнім мамам буде корисно включити в раціон індичі яйця, оскільки вони містять велику кількість заліза і фолієвої кислоти.
- Тим дівчатам, які тільки планують свою вагітність, теж не завадило б збагатити своє меню цим делікатесом.
- Для молодих мам, що годують, делікатеси стануть відмінним джерелом вітамінів групи В, що підтримують роботу нервової системи.
- Продукт гіпоалергенний, тому негативного впливу на маму і малюка не зробить.
Для дитячого організму
Включення невеликої кількості делікатесу в раціон дітей до року допоможе знизити ризик розвитку рахіту або остеопорозу, оскільки в продукті міститься велика кількість вітаміну D.
Протипоказання
- Яйця індички не завжди дозволені до вживання.
- Доведеться відмовитися від цього продукту, якщо є:
- Ниркові, печінкові патології;
- Непереносимість окремих компонентів у складі;
- Зайва вага і ожиріння;
- Високий рівень холестерину.
Не варто також забувати, що яйця можуть бути джерелами сальмонели. Тому купуйте продукт тільки у перевірених продавців.
Фахівці не радять вживати яйця індички в їжу сирими. При такому способі вживання білок практично не засвоюється, підвищується ризик зараження сальмонелою.
Насолоджуватися делікатесом можна тільки після термічної обробки продукту:
- Перед приготуванням яйця потрібно добре промити під проточною водою. Найкраще використовувати для цього щіточку;
- Покладіть яєчка в каструльку, залийте холодною водою і поставте на конфорку із середнім вогнем;
- Посоліть воду, щоб уникнути появи тріщин на шкаралупі;
- Варіть протягом 6-15 хвилин (в залежності від того, який у підсумку ви хочете отримати делікатес);
- Після закінчення варіння покладіть готові яйця в прохолодну воду на кілька хвилин, щоб вони легше очищалися.
Один з найбільш корисних і поживних сніданків сподобається всім. При бажанні ви можете дещо змінити склад на свій смак (додати або прибрати з нього якісь інгредієнти). Приготування не забере у вас багато часу. Підсумкове блюдо розраховане на три порції.
Для приготування візьміть:
- 3 середніх індичих яєчка;
- 80 грамів сала (або бекону);
- 60 грамів ріпчастої цибулі;
- Сіль і перець за смаком (можете додати сушений базилік або орегано).
Якщо для приготування ви вибрали солоне сало, то спочатку змийте надлишки солі з нього, а потім поріжте на товсті скибочки.
Помідори промийте під проточною водою і теж поріжте на скибочки. Очистіть цибулину і поріжте її півкільцями.
Розбийте в ємність яйця, посоліть. Тепер збивайте суміш. Розігрійте сковороду і злегка обсмажте на ній сало (обсмажувати потрібно до тих пір, поки з нього не виділиться жир). Не пересмажте сало, а то воно стане жорстким і несмачним.
Додавайте до сала цибулю і обсмажуйте його до тих пір, поки він не стане злегка золотистим. Тепер кладіть нарізані помідори і обсмажте всі інгредієнти на сильному вогні протягом 60 секунд, постійно помішуючи.
Тепер заливайте все збитими яйцями, накривайте сковорідку кришкою і зменшуйте вогонь до середнього. Як тільки поверхня омлету стане щільною і пружною, знімайте блюдо з конфорки. Перед подачею на стіл можна прикрасити яєчню свіжою зеленню або посипати спеціями.
Закуска з твердим сиром
- Ще один спосіб приготування індичих яєць – смачна закуска з додаванням сиру.
- Для приготування візьміть:
- 6 середніх яєць;
- 30 г цибулі шалот;
- 35 г вершкового масла;
- 65 г волоських горішків;
- 30 смужок бекону;
- 110 г сметани;
- 170 г твердого сиру;
- 3 ст. ложки оливкової олії;
- 6 зубчиків часнику;
- трохи мускатного горіха, свіжу зелень, сіль і перець для смаку.
Яйця зваріть за стандартним рецептом у солоній воді. Потім поріжте їх половинками, помістіть у форму. Цибулю і часник подрібніть і злегка обсмажте на розігрітому оливковому маслі. Перемішайте сіль, мускатний горіх і перець, додайте до них сметану.
Викладайте суміш на сковороду.
Сир натріть на дрібній тертці. Наріжте бекон кубиками, а потім викладіть його в форму разом із сиром. Зверху заливайте соус. Всі ці інгредієнти запечіть при 180 градусах. Подавайте на стіл разом зі свіжою зеленню і горішками.
У косметології
Часто до допомоги індичих яєць вдаються любительки домашніх косметичних масок. Наприклад, готують для сухої шкіри маску з 2 жовтків і ложки вершків.
Для жирної шкіри можна приготувати глиняну маску з білком. Для омолодження використовуйте маску з 1 жовтка і 1 ст. ложки оливкової олії. А суміш з жовтка і меду допоможе пом’якшити грубу, що лущиться шкіру.
Через рідкість такого продукту, як яйця індички, ми не можемо гідно оцінити всієї краси цих делікатесів. Вони ні в чому не поступаються курячим і перепелиним.
Якщо ви раптово побачите на полицях у магазині або на ринку індичі яйця, обов’язково спробуйте цей поживний і корисний продукт.
Індичі яйця – користь і шкода: Склад, протипоказання та харчова цінність яєць індички
- Час на читання: 5 хв
Багато хто звик вранці готувати курячі яйця в різному вигляді – омлет, варені некруто. Але на прилавках магазинів також є корисний і рідкісний аналог – індичі яйця. Цей продовольчий товар відноситься до преміального класу, оскільки їх важко дістати пересічному покупцеві.
Шановні відвідувачі!
Наші статті носять інформаційний характер щодо вирішення тих чи інших юридичних питань. Разом із тим, кожна ситуація індивідуальна.
Для вирішення конкретного завдання заповніть форму нижче, або задайте питання онлайн-консультанту у спливаючому вікні праворуч внизу екрана або телефонуйте за номерами, вказаними на сайті (цілодобово і без вихідних).
Це швидко і безкоштовно!
Склад і поживність
Щоосені та весною несучка може відкласти від 50 до 100 великих яєць. Важать приблизно 90 г, мають пористу структуру, плямисті на вигляд. Шкаралупа досить міцна.
Фермери здебільшого розводять з яєць потомство, щоб потім отримувати дієтичне м’ясо. На ринки в продаж надходять яйця, які були отримані восени, оскільки проблематично доглядати за пташенятами в зимовий період.
Індичі яйця вкрай важко знайти для покупки. У торгових центрах або звичайних магазинах такий товар можна зустріти рідко. Як правило, люди закуповують яйця на фермерських ринках або в спеціальних магазинчиках. Але не в кожному місті вийде знайти постачальника пересічному споживачеві, який вживає 2-3 шт. в тиждень.
Склад
Субпродукт індички – це калорійний продукт, в одному зразку якого 171 ккал, що містять:
- 55 ккал в білках;
- 107 в жирах;
- 5 ккал у вуглеводах.
У складі також присутній:
- 3,5 г жирних кислот;
- 72 г води;
- 79 г золи;
- 933 мг холестерину.
Фермери, які займаються розведенням індички, стверджують, що склад буде залежати від сезону виробництва. Якщо яйця несучка відкладає влітку, то вони виходять більш збалансованими з живильного боку, оскільки в якості корму використовують зелену траву.
Список вітамінів у 100 г індичих яєць:
Корисні елементи
Корисні елементи:
- Кобальт необхідний для синтезу ферментів. Цей компонент позитивно впливає на центральну нервову систему, а також печінку.
- Йод важливий для активізації обміну речовин.
- Хлористий натрій відновлює кислотно-лужний баланс організму.
- Мідь позитивно впливає на кістки, підвищує обмін білка.
- За допомогою кальцію можна зміцнити кісткову структуру.
- Цинк корисний для чоловічого здоров’я.
- Марганець впливає на створення кров’яних тілець.
- За допомогою калію можна позбутися неврологічних проблем.
- Залізо підсилює обмін киснем в організмі.
- Магній корисний людям, які страждають від частих втом і проблем із засинанням. Приймаючи цей компонент, можна зменшити ризик мігрені і відновити баланс мікрофлори кишечника.
- Фосфат необхідний для зміцнення кісток та стабілізації функції нирок.
- Селен утворює гормони щитовидної залози, покращує обмінні процеси і стимулює імунну систему.
Навіть незважаючи на високий рівень холестерину, яйця індички надають позитивний ефект на організм.
Речовина в цьому випадку виходить високомолекулярним, а тому не буде утворювати бляшки, і його можна без побоювань вживати людям на дієті.
Порівняння яєць індички та курячих
Пробуючи яйця індички на смак, складно помітити різницю з курячим продуктом. У них немає особливого або дивного запаху та смаку. Відчути відмінності складно – за відгуками, це можуть зробити тільки гурмани.
Однак пересічний споживач може розпізнати індичий продукт за формою:
- В очі кидається різниця в розмірах – вони більші і важкіші.
- Друге очевидне відмінність – шкаралупа – дуже міцна, але з пухкою структурою. Сильно відрізняється від курячих яєць кольором – на яйцях індички є яскраво виражені темні цятки.
Користь і шкода
Щоб мати повну інформацію про продукт, потрібно вивчити індичі яйця, користь і шкоду яких описують дієтологи.
Вчені проводили різні дослідження, у результаті яких з’ясували, що якщо з’їдати по дві одиниці індичих яєць на день, то можна позбутися атеросклерозу.
Це науково підтверджений факт: в Америці живе людина, якій вже 112 років. Регулярно він з’їдає 6 яєць, готуючи з них яєчню.
Позитивні властивості
Якщо говорити про вживання продукту індички з точки зору дієти, то думки фахівців з цього приводу не схожі. Одні вважають, що яйця повинні обов’язково бути присутніми в раціоні тих, хто худне. Інші посилаються на жири, що негативно позначаються на харчуванні і процесі схуднення.
Однак продукт має й багато очевидних позитивних властивостей:
- Можна безпечно вживати людям з алергією, маленьким дітям і вагітним жінкам.
- Новонародженим до 1 року навіть корисно з’їдати хоча б по одному яйцю на тиждень, оскільки вони містять кальцій, який зміцнює кісткову структуру. Люди, які вживають продукт індички, роблять це, щоб зменшити ризик утворення рахіту. Але для маленьких дітей небажано готувати такі страви кожен день. Достатньо 3-4 рази на місяць, оскільки передозування кальцієм може завдати шкоди.
- За поживністю поступається лише цесарським і перепелиним яйцям. Тому допускається вживання, якщо людина відчуває сильний голод – можна швидко наситити організм.
- Через високий вміст білка спортсмени використовують їх для нарощування м’язової маси. Бодібілдери часто готують їжу на цілий день заздалегідь і носять з собою, щоб не порушувати режим харчування – їсти маленькими порціями через кожні дві години. Індичі яйця можна зварити і використовувати в якості такого перекусу.
- Гастроентерологи радять вживати людям з проблемами шлунково-кишкового тракту, оскільки це стабілізує роботу кишечника і зменшує запалення. Додатково покращується травлення.
В результаті регулярного прийому продукту індички:
- нормалізується метаболізм;
- ЦНС відновлюється;
- підвищується функція запам’ятовування;
- пропадають порушення сну;
- збільшується розумова активність;
- зміцнюється імунна система;
- зуби, волосся і нігті набувають здорового вигляду.
Можлива шкода від вживання
Незважаючи на ряд позитивних властивостей, у продукту індички є і протипоказання.
Необхідно утримуватися від вживання в таких випадках:
- Коли присутня індивідуальна непереносимість.
- Якщо у людини проблеми з печінкою і нирками.
Зберігання
Основні правила:
- Якщо зберігати продукт в холодильнику, то після несення вони не зіпсуються протягом 25 діб. Але бажано не залишати їх невикористаними до такого терміну і вживати заздалегідь.
- Не можна розміщувати продукт на полицях, де розташовуються поряд продовольчі товари з яскраво вираженим ароматом (сири, ковбаси), оскільки шкаралупа пухка і буде вбирати різні запахи. Для зменшення впливу на смак їжі оболонку потрібно протерти соняшниковою олією або використовувати спеціальний розчин – одна столова ложка солі на літр води.
- Якщо при приготуванні жовтки залишилися, їх потрібно покласти в охолоджену рідину. Тоді вони не зіпсуються протягом 2 діб.
Як вживати
Оскільки багато хто звик варити курячі яйця круто, це можна зробити і з індичими. Для термічної обробки достатньо 10 хвилин, але щоб приготувати всмятку, вистачить і 3 хвилин.
Допускається смажити субпродукт індички звичним способом. Господині будуть раді можливості запікати страви, не розкриваючи шкаралупи.
Фахівці не прийшли до спільної думки з приводу миття перед приготуванням. Багато хто вважає, що є ризик заразитися сальмонельозом. Цю хворобу поширює саме несучка; бактерії можуть потрапити і на шкаралупу. В такому випадку бажано застосовувати термічну обробку.
У багатьох фабриках яйця перед надходженням на ринок ретельно промивають. Але ця процедура може порушити захисну оболонку, і продовольчий товар стане вразливим. Після покупки слід промити в гарячій воді і обробити щіткою шкаралупу.
У сирому вигляді, бажано, не давати продукт дітям.
Рецепти з приготування індичих яєць:
- За 15 хвилин на 3 порції можна створити яєчню. В якості інгредієнтів використовують три штуки, 100 грамів помідорів, за смаком додають чорний перець і сіль. Змішавши всі компоненти, посмаживши, і поклавши зверху томат, можна отримати блюдо на малу сім’ю. За бажанням прикрашають 70 г сала.
- Якщо у господині є рецепти салатів з додаванням курячих яєць, їх можна легко замінити на індичі. Блюдо збереже смакові якості, але стане більш насиченим корисними ферментами і вітамінами.
Індичі яйця в косметології
Професійні косметологи не залишили без уваги продукт і рекомендують робити з нього зволожуючі і живильні маски.
Можна створювати засоби по догляду за сухим епідермісом. В якості основного інгредієнта використовують жовток, змішаний з вершками. Для жінок з жирною шкірою – білок зі спеціальною косметологічною глиною.