Червонокачанна капуста: користь і шкода, властивості, рецепти з фото

Дрібні і дуже щільні качани червонокачанної капусти завжди виділяються на грядці або на прилавку. Крім яскравого кольору цей різновид відомої культури наділений чудовим смаком. У статті піде мова про те, яку користь приносить організму вживання фіолетових качанів і якої шкоди. Рецепти страв дозволять ще ближче познайомитися з овочем.
Трохи відомостей про різновиди
Капуста з ліловими листям прийшла до нас з узбережжя Середземного моря ще в кінці XVII століття, проте до цих пір не зуміла придбати заслуженої популярності.
Вона більш стійка до холоду і менше уражується хворобами, але незважаючи на ці характеристики, фіолетові рослини не часто зустрічаються як на грядках, так і на столах. Синюватий колір листю надає особлива речовина – антоціан. Ця ж речовина відповідає за гострий присмак.
Варіація забарвлення повністю залежить від кислотності ґрунту, на якому вирощувалася культура. Наприклад, на лужних ґрунтах вони більш сині, а на кислих набувають червонуваті відтінки.
Увага! Червона капуста прекрасно зберігається тривалий період. Без будь-якої обробки вона залишається свіжою і соковитою протягом усієї зими.
У кулінарії найчастіше використовують фіолетові качани в свіжому вигляді. З них виходять дуже смачні салати.
За вмістом клітковини різновид перевершує родичок, що проявляється високою жорсткістю листя. Вирішують цю проблему просто – ошпарюють подрібнений продукт окропом.
Підходить овоч для квашення, для маринування, для гасіння і смаження. Правда, готувати її доводиться трохи довше, ніж білу сестричку.
Порада. Щоб зберегти в стравах красивий колір капусти, слід додати трохи соку лимона або оцтової кислоти.
Корисні властивості і шкода
Лілова капуста, завдяки своєму складу, безсумнівно корисна для людини. У листі містяться:
- клітковина;
- білки;
- мінеральні речовини;
- вітаміни;
Окремо хочеться виділити великий вміст вітаміну С, який зміцнює імунітет організму, робить міцними стінки судин і підтримує в нормі психічне здоров’я. Причому в червоній різновиди його міститься в 2 рази більше, ніж у білій.
Речовина, яка фарбує листя (антоціан) наділена здатністю руйнувати вільні радикали і нейтралізувати токсини і шлаки, тому культуру з червоним качаном рекомендують вживати людям, які проживають в зонах підвищеної радіоактивності.
Введення овоча в раціон допоможе стабілізувати рівень холестерину в крові і зміцнити стінки судин, що благотворно позначається при регулярному підвищенні артеріального тиску. Червонокачанна капуста також здатна позитивно впливати на обмінні процеси, тому її добре вживати людям з їх помітними порушеннями.
Увага! Термообробка руйнівно діє на складові капусти. Наприклад, кількість вітаміну С після занурення в окріп зменшується в половину.
Ще одна перевага листя фіолетового забарвлення – великий вміст вітаміну К. Саме він впливає на специфічні білки, що не дають кальцію «вимиватися» з кісток.
Включення в меню корисного овоча значно скорочує ризик захворювання остеопорозом. З цієї ж причини дієтологи рекомендують їсти капусту жінкам у період менопаузи.
У цей час у них кальцій особливо швидко йде з кісток.
Салати з капусти дуже корисні
Вельми небажано вживати ліловий овоч людям, що страждають певними порушеннями в шлунково-кишковому тракті. Це пов’язано з тим, що в ньому багато вуглеводу під назвою рафіноза, який погано перетравлюється і викликає підвищене газоутворення.
При різних відхиленнях в роботі щитовидної залози також не рекомендується використовувати в їжу вилки з фіолетовими листям. Якщо в організмі недостатньо йоду, деякі речовини, що містяться в них, прискорюють розвиток захворювань.
Рецепти страв
Салат з червоної і білої капусти. Для приготування знадобиться:
- половина вилка червоної капусти;
- половина вилка білої капусти;
- пучок шпинату;
- олія оливкова;
- сік лимона;
- горіхи;
- сіль, перець, дижонська гірчиця.
Готують цей смачний і корисний салат так:
- Білу і червону капусту шаткують.
- Поливають соком лимона і підсолюють.
- Додають подрібнений шпинат.
- Поливають заправкою з масла і спецій.
- Посипають обсмаженими горіхами.
Цей салат подають відразу ж після змішування з маслом. Крім відмінного смаку, блюдо чудово виглядає як на столі, так і на фото.
Порада. В якості заправки в салаті можна використовувати майонез. Від цього смак тільки виграє.
Тушкована капуста. У цьому рецепті знадобиться:
- 1 червонокачанна капуста;
- 1-2 великі цибулини;
- 1-2 морквини середнього розміру;
- 0,5 ст. томатного соку;
- 1-2 яблука з вираженою кислинкою;
- тваринний жир для смаження;
- цукор, сіль, перець.
Гасять фіолетову капусту наступним чином:
- Лук кришать півкільцями і обсмажують.
- Туди ж додають крупно натерту морквину.
- Все змішують з капустою, нарізаною квадратиками, і поміщають у товстостінну посуд для гасіння.
- В середині готування додають терті яблука, томат і спеції.
Для подачі цієї страви ідеально підійдуть картопляне пюре і сосиски.
Звичайно ж, вживання червонокачанної капусти може принести більше користі, ніж шкоди. Введення в раціон цього овоча дозволить не тільки насолодитися смачними стравами, а й допомогти організму впоратися з певними проблемами.
Рецепт тушкованої капусти: відео
Користь і шкода червонокачанної капусти для організму
Червонокачанна капуста – це дивовижна і корисна їжа, позитивно впливає на здоров’я, особливо на травлення людини. Капуста містить велику кількість вітамінів, мінералів і всіх поживних речовин, необхідних для оптимального стану здоров’я.
Червонокачанна капуста володіє багатьма позитивними якостями, такими як благотворний вплив на травлення, прискорення обміну речовин, поліпшення регулярного спорожнення, очищення організму, загальний захист від хвороб (запалень, інфекцій).
Про червонокачанну капусту
Червонокачанна капуста – дворічний овоч. Для росту він вимагає багато сонця, тепла, поживних речовин, що містяться в ґрунті. Червонокачанна капуста не схильна до морозу, стійка до шкідників, яких не приваблює (можливо, їм не подобається запах).
Користь для здоров’я
З огляду на багатий зміст поживних речовин, вітамінів і мінералів, користь червонокачанної капусти для організму незаперечна.
Харчова цінність (100 г):
- кДж – 121.
- Ккал – 29.
- Білок – 1,6 г.
- Вуглеводи – 5,9 г.
- Жир – 0,1 г.
- Клітковина – 2,5 г.
- Вода – 92 г.
Мінерали (мг / 100 г):
- Залізо – 0,9.
- Цинк – 0,35.
- Кальцій – 48.
- Марганець – 0,15.
- Магній – 17,4.
- Омега-3 – 50.
- Омега-6 – 37.
- Фосфор – 33,8.
- Калій – 260.
- β-каротин – 0,71.
- Натрій – 30.
- Лютеїн – 0,34.
Вітаміни (мг / 100 г):
- А – 1150 МО.
- Е – 0,25.
- В3 – 0,35.
- К – 0,04.
- В6 – 0,4.
- С – 60.
- Пантотенова кислота – 0,3.
- Фолієва кислота – 0,022.
Нерозчинна клітковина, що міститься в червонокачанній капусті, запобігає запорам, знижує ризик захворювань кишечника, усуває деякі проблеми з травленням, зокрема, синдром подразненого кишечника.
Крім того, капуста містить багато води і, відповідно до Гарвардської школи охорони здоров’я, є хорошою їжею для редуктивних дієт або при підтримці ваги тіла.
100 г сирого овоча покривають денну потребу тіла у вітаміні С, що робить її зіставною з цитрусовими. Вітамін С – хороший антиоксидант. Він має протизапальний ефект.
Захищаючи клітини в організмі, він допомагає запобігти хронічним захворюванням, зокрема, хворобам серця. Організму вітамін С необхідний для вироблення колагену, що важливо, наприклад, при лікуванні різних травм. Цей вітамін також зміцнює імунітет.
Червона капуста містить в 2 рази більше вітаміну С, ніж білокачанна.
Овоч сприяє зниженню рівня холестерину, і оскільки відноситься до крестоцветних, містить сполуки сірки, звані глюкозинолатами, знижує ризик розвитку раку. Глюкозинолати утворюють ізотіоціанати, які зменшують запалення, борються з бактеріями.
Червоний пігмент забезпечується присутністю флавоноїдів, особливо ціанідину, який діє як антиоксидант. Ціанідин разом з ізотіоціанатами сприяє запобіганню деяким видам раку, зупиняючи ріст ракових клітин.
Вплив на здоров’я:
- Підтримка імунітету.
- Захист клітин від вільних радикалів.
- Захист організму від запалень та інфекцій (антисептичні ефекти).
- Детоксикація організму.
- Підтримка травлення.
- Підтримка регулярного стільця.
- Підтримка мікрофлори кишечника.
- Запобігання запорам.
- Профілактика раку.
- Профілактика серцево-судинних захворювань.
- Профілактика ожиріння.
- Профілактика анемії.
- Профілактика діабету.
- Зниження високого кров’яного тиску.
- Зниження високого рівня холестерину в крові.
- Нормалізація рівня цукру в крові.
- Підтримка кровотворення.
- Підтримка здоров’я нервової системи.
- Підтримка функції мозку.
- Прискорення обміну речовин.
- Прискорення спалювання підшкірного жиру.
Ефекти при схудненні
Червонокачанна капуста – це відповідний овоч для схуднення. Її можна вживати як в якості гарніру, так і як основне блюдо. Вона сприяє травленню, спорожненню, обміну речовин, виведенню зайвої води з організму, тому з червоною капустою худнути легше.
Її можна вживати як овочеву добавку до м’ясних страв, готувати на пару або варити зі спеціями на свій смак. Червонокачанну капусту рекомендується вживати 4 рази на тиждень (наприклад, 2 рази в якості основного блюда і 2 рази в вигляді овочевого салату).
Шкода і протипоказання
Червонокачанна капуста, крім безсумнівної користі, здатна принести шкоду тілу. Наприклад, велика кількість магнію, калію, заліза, кальцію може спровокувати метеоризм. Овоч протипоказаний людям, які страждають на запалення підшлункової залози. Високий вміст клітковини може утруднити роботу шлунково-кишкового тракту.
Не рекомендується споживати червонокачанну капусту з антоціанинами. Ці речовини містяться в наступних продуктах:
- Журавлина.
- Чорниця.
- Аронія.
- Червоний буряк.
- Редис.
- Ожина.
- Малина.
- Чорна смородина.
- Червоні яблука.
Приготування
Найкраще споживати сиру капусту, наприклад, в салаті. Так вона збереже більше вітамінів. Більший відсоток вітамінів, що містяться в овочі, розчинні у воді, тому постарайтеся максимально скоротити час варіння. Деякі дослідження показали, що навіть при термічній обробці (варіння, тушкування) червонокачанна капуста зберігає важливі антиоксиданти.
Рекомендується готувати овоч вдома, тому що приготована в промислових умовах червонокачанна капуста містить багато інших інгредієнтів, не тільки не корисних, але іноді навіть шкідливих для організму.
Нарізаний овоч (400 г) пролийте окропом, залиште стекти. Потім посоліть, поперчіть, покрапте маслом, Вустерським соусом, додайте подрібнений часник. Нарешті, залийте заправкою, приготованою з води, цукру (або підсолоджувача) і лимонного соку. Перед подачею охолодіть.
Рада на закінчення
Незважаючи на те, що червонокачанна капуста відноситься до групи superfood, сприяє як запобіганню різних захворювань, так і боротьбі з ними, підходить для схуднення, завжди збагачуйте раціон іншими фруктами і овочами. Не можна покладатися на один тип їжі, навіть якщо він дуже корисний.
Користь і шкода червонокачанної капусти для здоров’я
Червона капуста по формі нагадує білокачанну. Головна їхня відмінність – це, звичайно ж, колір і більш щільний качан. Перша відрізняється красивим червоно-фіолетовим забарвленням, який дають водорозчинні пігменти антоціани, що містяться в продукті у великій кількості. Крім цього, в червонокачанній капусті багатший вітамінний склад.
Хімічний склад червонокачанної капусти
Вітаміни: А (в 4 рази більше, ніж у білоголової капусти), В1, В2, В5, В6, В9, С (в 2 рази більше, ніж у звичайній капусті), Е, К, РР, Н, U.
Мінерали: залізо, йод, калій, кальцій, магній, марганець, натрій, селен, цинк, фосфор.
Важливо виділити вміст фолієвої кислоти, необхідної для здорової мікрофлори кишечника і нормального процесу кровотворення. До того ж до складу овоча входять такі рідкісні вітаміни, як U і К.
Червона капуста також містить велику кількість клітковини, вуглеводів, рослинного білка, амінокислот. Цей продукт є джерелом біологічно активних компонентів, наприклад, фітонцидів і антоціанів. Перші борються з бактеріями і грибками, а останні зміцнюють стінки судин, лікують лейкоз і нейтралізують дію вільних радикалів.
Калорійність червонокачанної капусти – 26 ккал на 100 г.
Корисні властивості і користь червонокачанної капусти для здоров’я
- має антибактеріальну, сечогінну дію;
- має антиоксидантну дію;
- зміцнює імунітет;
- усуває кашель;
- профілактика і лікування білокрів’я;
- допомагає при гіпертонії;
- зміцнює стінки судин і капілярів;
- знижує рівень шкідливого холестерину;
- нейтралізує патологічну дію алкоголю;
- нормалізує кислотність шлунка;
- очищає організм від токсинів і шлаків;
- відновлює мікрофлору кишечника;
- нормалізує роботу щитовидної залози і нирок;
- профілактика раку;
- покращує зір;
- профілактика і лікування остеопорозу;
- підвищує працездатність головного мозку;
- зміцнює нервову систему;
- допомагає при ВСД;
- усуває безсоння;
- захищає від депресії;
- прискорює загоєння ран і саден;
- надає омолоджуючий ефект;
- покращує стан шкіри.
Сік червоної капусти
У народній медицині цей напій рекомендують пити при наявності слабких капілярів, різного роду кровотечах і для профілактики онкологічних захворювань.
Крім цього, сік червонокачанної капусти бореться з туберкульозною паличкою, лейкозом і виводить мокроту. За рахунок останнього властивості його прийнято вживати для усунення кашлю.
А якщо їм прополоскати рот, то пройде запалення і кровоточивість ясен.
Але від соку варто відмовитися при наявності спазм в жовчних протоках, хронічних і гострих захворювань травної системи, включаючи виразку і гастрит.
Червонокачанна капуста при вагітності
Червону капусту під час вагітності вживати можна за умови відсутності індивідуальної непереносимості.
Вдячна високому вмісту аскорбінової кислоти, вживання продукту посприяє захисту організму майбутньої матусі від простудних захворювань.
Вітамін А і кальцій поліпшать стан шкіри, волосся і зубів, що дуже актуально в даний період. І, звичайно ж, багатий хімічний склад червонокачанної капусти позитивно позначиться на здоровому розвитку плода малюка.
Протипоказання і шкода червонокачанної капусти
- індивідуальна непереносимість,
- загострення хвороб травної системи,
- виразка шлунку,
- годівлі грудьми (може спровокувати коліки у малюка),
- діти до 1 року.
Червона капуста є цілком безпечним продуктом харчування, її можна їсти навіть при цукровому діабеті.
Шкода овоч може завдати тільки в разі зловживання та ігнорування перерахованих протипоказань.
Рецепти з червоною капустою
Найбільшу користь від червонокачанної капусти можна отримати, вживаючи її в свіжому вигляді. Під час термічної обробки, як і в інших рослинних продуктах, корисні речовини руйнуються. Тому пропонуємо вам raw-рецепти, які наситять ваш організм цінними вітамінами і мінералами.
Від кашлю. 1 стакан соку з червонокачанної капусти з додаванням 0,5-1 ч.л. меду відмінно допомагає впоратися з кашлем і хрипким голосом.
Від гіпертонії, білокрів’я, туберкульозу. Щодня їжте капусту або овочевий салат з нею протягом 14 – 20 днів. Крім цього, можна пити по 1 склянці соку в день.
Від ударів і садна. Прикладайте листя капусти у вигляді компресу на проблемне місце.
Цінні властивості червонокачанної капусти шанували ще в Стародавньому Римі. Сьогодні про її корисні властивості трохи забули. Обов’язково додавайте даний продукт у свій раціон для різноманітності і балансування харчування.
А ви любите червону капусту? Які страви готуєте з неї?
Капуста червонокачанна: яка її користь і можливий шкоду? Рецепти страв з цим овочем
Червонокачанна капуста – одна з численних представниць роду капустяних. Вона має синювато-фіолетові, іноді з пурпуровим відтінком листя, специфічна забарвлення яких видно вже у сіянців. Володіє хорошими якостями: врожайність, корисні властивості, придатність до переробки. Крім того, не вимоглива до догляду і дає прекрасний урожай.
За смаком вона порівнянна з білокачанною, тільки більш жорстка і з невеликою острінкою. У цій статті докладно описано, яка її користь і можливий шкоду. Також представлені рецепти страв з цим овочем.
Хімічний склад
Хімічний склад на 100 г червоної капусти наступний:
- Калорійність 26 ккал.
- Білки 0,8 г
- Жири 0,6 г
- Вуглеводи 5,1 г
- 91% представлено водою.
Хімічний склад капусти багатий і різноманітний, що говорить про її користь для здоров’я. У складі капусти є такі макроелементи, як калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, мікроелементи такі, як залізо. Червонокачанна капуста є джерелом вітамінів А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, біотин, PP.
Корисні властивості червоної капусти для організму:
- Червона капуста буде корисна для жінок і чоловіків, які стежать за фігурою. У ній багато клітковини, яка дає швидке насичення їжею. При цьому калорій в капусті небагато.
- Клітковина – це профілактика захворювань серця і судин, запорів, цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань. Також волокна сприяють нормалізації рівня холестерину в крові, оскільки вони його поглинають і сприяють виведенню холестерину з організму.
- Фіолетовий колір листя капусти говорить про наявність у її складі пігментів антоціанів. Антоціани – це потужний антиоксидант, що сприяє профілактиці хвороб серцево-судинної системи і онкологічних захворювань. Антиоксидант направляє свою діяльність на зниження активності вільних радикалів.
- У складі червонокачанної капусти є нещодавно відкритий вітамін U, який сприяє загоєнню ушкоджень у шлунково-кишковому тракті, має антигістамінні властивості, нормалізує жировий обмін речовин, мозковий кровообіг, чим і корисна червона капуста.
- Вітамін А у складі червонокачанної капусти підтримує імунітет і зір.
- Вітаміну С в червонокачанній капусті більше, ніж у білокачанній, а це зміцнює імунітет, протистоїть простудним, інфекційним захворюванням, покращує заживлюваність пошкоджень на тілі.
- За рахунок вітаміну К капуста добре працює в профілактиці недоумства, хвороби Альцгеймера, нервових захворювань.
- Червонокачанна капуста є хорошим профілактичним засобом такого захворювання, як остеопороз, і служить хорошим помічником при зміцненні кісткових тканин. І все це завдяки наявності в її складі кальцію, магнію і калію.
- Капуста має сечогінні властивості. Нормалізує роботу кишечника і кислотність шлунка.
Одне блюдо в день з червонокачанною капустою допоможе завзятим курцям уникнути проблем з дихальною системою. Вона допомагає очищати організм від нікотинових опадів. Але щоб не було проблем зі здоров’ям, краще взагалі не курити, а жувати замість цього листя капусти.
Капуста – це безпечний продукт. Шкода може завдати тільки в разі індивідуальної непереносимості, при зловживанні в обсягах споживання, при ігноруванні особистих рекомендацій по харчуванню.
Заборона і обмеження
- Не рекомендується їсти капусту при грудному вигодовуванні, так як це може спровокувати коліки у дитини.
- Маленьким дітям можна давати капусту у вигляді пюре з 1 року. Прищепити звичку до свіжих овочів легше в дитинстві.
- Непомірність в споживанні червонокачанної капусти може призвести до метеоризму, здуття живота і іншим неприємним симптомам.
- Високий рівень вітаміну К у капусті сприяє загущенню крові. Якщо за показаннями лікаря необхідно приймати препарати для розрідження крові, то їх ефективність в тандемі з червонокачанною капустою буде знижена. Але і абсолютно здоровим людям не варто експериментувати зі здоров’ям, вживаючи надмірну кількість червонокачанної капусти.
- Також людям з нестачею йоду в організмі варто контролювати кількість червонокачанної капусти у своєму раціоні. Капуста може спровокувати придушення функцій щитовидної залози.
- При загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту капусту виключають з раціону.
Що з неї можна приготувати?
Куди використовується цей овоч? Рецепти з червонокачанної капусти мало відрізняються від рецептів з білокачанної капусти. В основному її використовують для приготування салатів і гарнірів. Також капусту маринують.
Салат з грибами
Складові:
- 300 г капусти;
- 300 г грибів;
- 2 середніх солоних огірка;
- 200 г сметани;
- цибулина;
- сіль і цукор за смаком;
- зелень.
Готувати так:
- Для приготування салату необхідно дрібно порубати капусту, злегка посолити, перемішати та жорстко розтерти руками до утворення соку.
- Потім нарізати соломкою відварені гриби. Це можуть бути білі гриби або печериці.
- Далі треба порубати солоні огірки і свіжу цибулину.
- Всі продукти перемішати, заправити сметаною, посолити, додати цукор до смаку, прикрасити зеленню.
Маринування
Інгредієнти на 10 кг шінкованої капусти: 200 г солі дрібного помелу.
- 400 г води;
- 20 г солі;
- 40 г цукру;
- 500 г оцту.
Прянощі на 1 банку:
- 5 горошин чорного перцю;
- 5 горошин запашного перцю;
- шматочок кориці;
- 3 гвоздики;
- 1 лавровий лист.
- Такий рецепт буде залучати господинь, тому що він дуже простий у застосуванні.
- Для маринування найбільше придатний сорт Кам’яна головка.
- Про особливості сортів червонокачанної капусти, а також який з них найкращий, читайте в нашому матеріалі.
- Необхідно вибрати для маринування найщільніші, здорові качани, очистити їх від верхніх пожухлих листя, акуратно вирізати качан.
- Потім можна приступити до шатківниці капусти.
- В емальованому тазу ретельно перетерти сіль із капустою і залишити на 2 години.
- Потім взяти добре вимиті банки, покласти на дно прянощі і щільно утрамбувати в них капусту.
- Після в банки заливають маринад, а зверху – рослинне масло.
- Зберігати в прохолодному місці: у погребі чи підпіллі.
Червонокачанна капуста – корисний продукт завдяки високому вмісту вітамінів, клітковини, макро- і мікроелементів. Рекомендована дієтологами денна норма становить 200 г. Готуйте гарніри і салати, і ваш організм віддячить міцним здоров’ям.
Червонокачанна капуста
Червонокачанна капуста є різновидом білокачанної. Вона має синювато-фіолетові, іноді з пурпуровим відтінком листя, специфічне забарвлення яких видно вже у сіянців. Наявність цього кольору зумовлена підвищеним вмістом особливої речовини – антоціану.
Червонокачанна капуста відрізняється пізньостиглістю і не має скоростиглих сортів. Період зростання і розвитку триває до 160 днів.
Качани щільні, в основному округлі, овальні, плоско-округлі, рідше – конусоподібні, масою 1,0-3,2 кг (в залежності від сорту). Стебло і міжвузля дуже вкорочені, корінь потужний, розгалужений.
Насіння формує на другий рік життя. Плід – стручок, що досягає 8-12 см в довжину. Насіння округле, коричнево-бурого забарвлення.
Це холодостійка культура. Оптимальна температура для росту і розвитку рослин 15-17 °C. Загартована розсада витримує короткочасні заморозки -5 … -8 °C; дорослі рослини -7 … -8 °C.
Завдяки добре розвиненій кореневій системі червонокачанна капуста більш жаростійка, ніж інші види, тому у неї рідше спостерігається цвітіння.
Рослина дуже світлолюбна, при вирощуванні в затіненні затягуються фази розвитку, листя стає зелено-фіолетовими, качан – пухким, утворюється він на 2-3 тижні пізніше, ніж у рослин, які ростуть на добре освітлених ділянках.
Культура вимоглива до вологості ґрунту, особливо в період формування розетки листя – до змикання їх в міжряддях і на початку утворення качана. Але перезволоження переносить погано, тому треба уникати низинних місць, де застоюється вода, або вирощувати її на гребенях.
Батьківщиною червонокачанної капусти, як і білокачанної, вважаються прибережні країни Середземного моря. Звідти вона поширилася в країни Західної Європи. До України була завезена в XVII столітті.
Калорійність червонокачанної капусти
Складає всього 26 кКал. Вживання цього продукту не викликає ожиріння.
Харчова цінність в 100 грамах:
Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Зола, г | Вода, г | Калорійність, ккал |
0,8 | 0,2 | 5,1 | 0,8 | 91 | 26 |
Червонокачанна капуста містить білки, клітковину, ферменти, фітонциди, цукор, залізо, калій, магній; вітаміни С, В1, В2, В5, В6, В9, РР, Н, провітамін А і каротин. Каротину міститься в 4 рази більше, ніж у білоголовій капусті.
Антоціан, що міститься в ній, позитивно впливає на організм людини, підвищує пружність капілярів і нормалізує їх проникність. Крім того, він перешкоджає впливу радіації на організм людини і запобігає білокрів’ю.
Цілющі властивості червонокачанної капусти обумовлені також вмістом у ній великої кількості солей калію, магнію, заліза, ферментів, фітонцидів.
У порівнянні з білокачанною капустою, вона суха, зате більш багата поживними речовинами і вітамінами. Вміщені в червонокачанній капусті фітонциди перешкоджають розвитку туберкульозної палички.
Ще в Давньому Римі соком червонокачанної капусти лікували захворювання легень, а для лікування гострих і хронічних бронхітів використовують і сьогодні.
Червонокачанну капусту рекомендують включати в раціон людей, які страждають на гіпертонічну хворобу, адже вона сприяє зниженню кров’яного тиску. Її лікувальні властивості також використовують для профілактики судинних захворювань.
Її корисно вживати перед застіллям, щоб пом’якшити дію не в міру випитого вина. Вона сприяє загоєнню ран і корисна від жовтяниці – розлиття жовчі. Есенція з неї є універсальним засобом.
Червонокачанна капуста поширена не так широко, як білокачанна, оскільки не є такою ж універсальною в застосуванні. Її не так активно вирощують на садових ділянках через особливості її біохімічного складу та специфіки використання в кулінарії. Все той же антоціан, який відповідає за колір цієї капусти, надає їй гостроту, яка не всім до вподоби.
Сік з червонокачанної капусти застосовується в тих же випадках, що і сік білокачанної. Тому можна абсолютно спокійно використовувати рецепти, призначені для соку білокачанної капусти.
Варто тільки відзначити, що у соку червонокачанної капусти, в зв’язку з великою кількістю біофлавоноїдів, більш виражені властивості щодо зниження проникності судин. Тому він показаний при підвищеній ламкості капілярів і кровотечах.
Протипоказано вживання червонокачанної капусти при індивідуальній непереносимості. Не можна вживати зовнішні листя і качан такої капусти через скупчення в них нітратів.
Також через великий вміст важко засвоюваної клітковини не рекомендується вживати червонокачанну капусту в сирому вигляді людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Варто розповісти про те, як приготувати легкий дієтичний салат із червонокачанної капусти, а також про її корисні властивості.
Користь і шкода червонокачанної капусти для людини, застосування в кулінарії і медицині
Капуста – корисний овоч, активно застосовується в кулінарії. Червонокачанна капуста не популярна так, як білокачанна, але користі в ній не менше, а можливо, і більше.
Розповімо, ніж корисна червона капуста для здоров’я жінок і чоловіків, які її корисні властивості для літніх, яка користь для дітей, кому вона може завдати шкоди, чи є протипоказання до її вживання, поділимося смачними рецептами приготування.
Червонокачанна капуста – близька родичка білокачанної. У представників цього сорту більш щільний качан і червонувато-фіолетове забарвлення листя, яке видно навіть у сіянців.
Нетипова для плода забарвлення пояснюється наявністю в складі великої кількості антоціану, який дуже корисний для людини.
Листя червоного кольору часто використовуються для приготування страв і їх прикраси. У цьому овочі дуже мало калорій – всього 24 ккал на 100 г, абсолютно немає жиру, тому вона часто включається в дієтичне меню.
Як і близька білокачанна родичка, цей сорт має дуже цінний біологічний склад. Він включає клітковину, білки, необхідні для організму ферменти, фітонциди і цукри.
У складі є залізо, магній і калій, вітаміни групи В, С, Н, РР, каротин. Останнього в кілька разів більше, ніж у білокачанній капусті.
Корисні властивості для здоров’я
Для дорослих чоловіків і жінок
Безліч корисних властивостей червоної капусти пояснюються її складом. Для дорослої людини вона цінна наступним:
- В складі багато води та харчових волокон, які забезпечують відчуття ситості. А калорій в ній дуже мало. Вона дуже корисна тим, хто стежить за своєю вагою;
- Це хороше джерело клітковини. Її в складі сорту вдвічі більше, ніж в білокачанній. У сирому вигляді вона злегка жорстка.
- Клітковина – це профілактика захворювань серця і судин, запорів, цукрового діабету, ожиріння, певних видів онкологічних захворювань.
- Волокна сприяють нормалізації рівня холестерину в крові, оскільки вони його поглинають, сприяють його виведенню з організму;
- Колір листя забарвлюється рослинним пігментом антоцианом. Він ще не повністю вивчений, але вже відомо, що це потужний антиоксидант, що сприяє профілактиці хвороб серця, раку. Антиоксидант знижує негативний вплив вільних радикалів на організм;
- Ця речовина також допомагає поліпшити стан судин, підвищити їх еластичність, нормалізувати рівень лейкоцитів у крові, попередити білокрів’я.
-
- Склад включає достатню кількість вітаміну А. Він підтримує роботу імунної системи і органів зору, знижує ризик онкологічних захворювань, інших небезпечних хвороб;
- Багато в червоному овочі вітаміну С. Про його користь ми чуємо з дитинства. Це найкраще зміцнення імунної системи, профілактика інфекційних захворювань. Загоює рани, захищає від депресії, раннього старіння;
- Вітамін К також необхідний для нашого здоров’я. Червонокачанна капуста – найкраща їжа для нашого мозку, профілактика недоумства, хвороби Альцгеймера, ряду проблем з нервовою системою;
- Заслуговує на увагу рідкісний вітамін U, який вчені відкрили порівняно недавно.
- Загоює пошкодження шлунково-кишкового тракту, нормалізує кислотність шлунка, має антигістамінні властивості, благотворно впливає на жировий обмін і мозковий кровообіг, що особливо важливо при атеросклерозі;
- Червонокачанна капуста – джерело кальцію, магнію і калію. Дані мінерали допомагають запобігти остеопорозу, ослабленню кісткової тканини.
Особливо багато в складі калію, який відповідає за нормалізацію кров’яного тиску, правильну роботу кожної клітини організму. Це джерело заліза, кремнію, фосфору, марганцю.
При відсутності індивідуальної непереносимості червону капусту вживати можна і навіть потрібно вагітним жінкам.
Вона стає джерелом ряду вітамінів і мінералів, зміцнює організм майбутньої мами, сприяє правильному розвитку плода.
Годуючим жінкам вживати цю капусту небажано, так як вона може спровокувати коліки у грудничка. Вводити продукт в раціон дитини можна після досягнення нею одного року в формі пюре.
Для дітей
Як і інші овочі, червонокачанна капуста дуже корисна для дітей. Наявність в складі вже перерахованих мікроелементів сприяє правильному формуванню та зміцненню кісткової системи.
Вітаміни зміцнюють імунітет, допомагають забезпечити нормальну роботу шлунково-кишкового тракту.
Ряд корисних мікроелементів в складі овоча сприяє поліпшенню розумової діяльності, покращує пам’ять і концентрацію уваги, благотворно впливає на успішність дитини.
Для літніх
Користь продукту для людей похилого віку пояснюється наявністю в складі антиоксидантів: антоциану, сірки, вітаміну С.
Вони допомагають підтримувати здоров’я, молодість шкіри або всього організму. Дані речовини борються з вільними радикалами, які провокують ознаки старіння.
- Люди похилого віку, які регулярно вживають червонокачанну капусту, можуть протистояти всім віковим змінам, які хочеться не помічати якомога довше.
- Вітаміни та мінерали в складі – це профілактика ряду захворювань, ризик яких з віком підвищується.
- Вживаючи овоч, люди у віці забезпечують профілактику проблем з серцем і судинами, зміцнюють імунітет, запобігають проблеми з пам’яттю, хворобу Альцгеймера.
Протипоказання, запобіжні заходи
Протипоказань до вживання продукту, крім його індивідуальної непереносимості, немає. Але при загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту рекомендується відмовитися від вживання овоча в сирому вигляді.
Міра важлива у всьому. Навіть дуже корисна капуста при безконтрольному її вживанні може провокувати здуття живота, метеоризм, діарею, відрижку, дискомфортні відчуття в животі.
У червонокачанній капусті багато вітаміну К, що згущує кров. Тому потрібно врахувати, що, якщо ви вживаєте препарати для розрідження крові, овоч знизить їх ефективність.
Тому потрібно проконсультуватися з фахівцем, хоча в розумній кількості негативні реакції виникають рідко.
При дефіциті в організмі йоду капуста може спровокувати придушення функцій щитовидної залози і гіпотиреоз, але можливо це, якщо вживати овоч кілограмами.
Рекомендації по вживанню
- Найбільшу користь червонокачанна капуста принесе в сирому вигляді, оскільки термічна обробка сприяє руйнуванню в ній цінних речовин.
- Щоб мінімізувати втрати вітаміну С, при приготуванні овоча використовуйте мінімум води та закривайте кришку.
- Корисні салати з цим овочем, які підійдуть тим, у кого вживання його в чистому вигляді провокує дискомфорт в животі.
Обмежень за кількістю споживаної капусти немає.
Звичайно, кілограмами є її не варто, але це вам навряд чи вдасться, оскільки клітковина в овочі заповнює шлунок, провокуючи швидке насичення.
Щоб захистити себе від нітратів в продукті, зніміть верхні листки овоча. Не варто вживати і качан. Тут накопичуються нітрати при їх підвищеному вмісті в продукті.
Способи приготування і рецепти
Цей сорт капусти використовують не так часто, як інші сорти. Це абсолютно незаслужено, адже користі в ній, як ми вже встигли переконатися, більш ніж достатньо.
Часто червоно-фіолетові листочки застосовуються для прикраси салатів, інших страв. У сирому вигляді капусту додають в салати. Вона добре поєднується з м’ясом, сприяючи кращому його засвоєнню.
Підходить овоч для квашення і маринування. З нею готуються гарніри. Можна звернути увагу на наступні прості рецепти із застосуванням червонокачанної капусти.
Салат з хріном і ананасом
Це пікантне блюдо оцінять гурмани. Для його приготування потрібно 300 г червоної капусти, болгарський перець, 300 г свіжого або консервованого ананаса, лимон, 50 г майонезу, 3 зубчики часнику, ложка хрону, пучок петрушки.
Спочатку потрібно нарізати ананас, залити його лимонним соком. Капусту нарізати соломкою, розім’яти її руками, перемішати з нарізаним перцем, помістити в салат і додати ананаси.
Далі робиться заправка: у майонез видавлюється часник, приправляється хріном і сіллю. Соус потрібно з’єднати з продуктами і прикрасити все рубаною петрушкою.
Тушкована в червоному вині
Для рецепта потрібно кілограм червоного овоча, 200 мл червоного вина, 80 г вершкового масла, 30 г борошна і сіль.
Спочатку треба розтопити масло в каструлі. Тонко нашаткувати капусту, помістити її в каструлю і тушкувати на повільному вогні протягом півгодини, посолити та поперчити, додати борошно, все змішати.
Вилити вино і тушкувати під кришкою на повільному вогні протягом півгодини. Отримане блюдо – чудовий гарнір до рибних і м’ясних страв.
Рецепт з журавлиною
Для цього смачного рецепта вам буде потрібно половина качана червоної капусти, 200 грам свіжої журавлини, чиста вода, ложка подрібненого кореня імбиру, соєвий соус, цукор і масло кукурудзи.
Журавлину промити, потовкти її в ступі, сік пропустити через дрібне решето або марлю. Капусту нарубати тонкою соломкою, залити отриманим соком, залишити настоятися на 30 хвилин.
Потім додати в замаринований овоч соєвий соус, масло, імбир і цукровий пісок.
Салат з огірками і сиром
- Для цього рецепта потрібні червонокачанна капусту, огірки, твердий сир, зелень і майонез.
- Сир і капусту потрібно натерти на тертці, соломкою нарізати огірок, подрібнити зелень, перемішати всі продукти і заправити салат майонезом.
- Салат з червоної капусти, відеорецепт:
до змісту ↑
- Мала кількість калорій в червонокачанній капусті і наявність у ній харчових волокон дозволяє використовувати її як дієтичний продукт.
- Можна їсти овоч в чистому вигляді в якості перекусу, щоб позбутися від почуття голоду, а можна готувати на його основі низькокалорійні страви.
- У народній медицині продукт використовують для боротьби з підвищеним тиском, атеросклерозом, пневмонією, бронхітом, порушеннями судин, злоякісними новоутвореннями.
- Показано її вживання при підвищеному рівні цукру і холестерину в крові, порушеному метаболізмі, зниженому імунітеті, схильності до набряків.
Сік овоча корисний при жовтяниці, стоматиті, кровоточивостях ясен, кровотечах. Сік у поєднанні з відваром сприяє боротьбі з безсонням і нервовими збоїв.
Відвар насіння застосовують від глистів. Для усунення кашлю і осиплості використовується капустяний сік з цукром і медом.
У косметології застосовується сік овоча. Його використовують як лосьйон, що очищає шкіру від вугрів, чорних крапок, фурункулів.
Можна додавати його в маски, які допомагають усунути надмірну жирність шкіри, відновити вітамінний баланс.
Червонокачанна капуста – гідна альтернатива звичній білокачанній. Регулярно її вживаючи, можна забути про багато проблем зі здоров’ям.
Червонокачанна капуста: користь, шкода і рецепти приготування
Червонокачанна капуста має приємний гострий смак, її листя кілька жорсткіші, ніж листя звичної білокачанної капусти. Колір листя варіюється від пурпурного до темно-фіолетового, що обумовлено високим вмістом антоціанів – пігментних речовин роду глікозидів.
Відомо, що антоціани надають бактерицидну, імуностимулюючу, протинабрякову і протизапальну дію на організм людини, який не в змозі виробляти ці речовини самостійно.
Антоціани надходять в організм разом з їжею, тому необхідно ввести в щоденний раціон продукти, що містять антоціани, в тому числі і червонокачанну капусту. Поряд з чорницею і чорною смородиною, червонокачанна капуста, завдяки вмісту антоціанів, особливо корисна для здоров’я очей.
Крім того, в листі червонокачанної капусти міститься велика кількість клітковини, що робить її легкозасвоюваним дієтичним продуктом.
Також червонокачанна капуста має багатий вітамінно-мінеральний склад, у її листі містяться вітаміни групи В, вітаміни А, Е, РР, С та вітамін U.
Вітамін U володіє унікальними властивостями загоювати виразки і ерозії слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, а також нормалізувати рівень кислотності шлунка. Тому сік червонокачанної капусти показаний при виразках і гастритах.
Однак, перш ніж приступити до регулярного вживання соку в лікувальних цілях, рекомендується порадитися про безпеку і доцільність терапії з лікарем.
Також у листі червонокачанної капусти міститься кератин – особливий білок, що відповідає за здоров’я нігтів і волосся. Вживання червонокачанної капусти може нашкодити лише людям з проблемами роботи щитовидної залози, через здатність овоча перешкоджати засвоєнню організмом йоду.
Що приготувати з червонокачанної капусти
Приготувати з червонокачанної капусти можна, в першу чергу, звичайно, салати. Для цього листя свіжої капусти тонко шинкують і змішують з різними інгредієнтами, такими як буряк, морква, чорнослив, часник, гарбуз, ріпа, ядра горіхів, селера тощо.
Червонокачанну капусту можна згасити з яблуками.
Для цього візьміть 2-3 столові ложки вершкового масла, розтопіть його в глибокій сковороді, обсмажте пару зубчиків часнику, тушкуйте дрібно нарізану невелику цибулю, додайте очищене і нарізане довільними шматочками кисле яблуко, потім тонко нашінковану червонокачанну капусту – знадобиться один качан невеликого розміру. Приправте мускатним горіхом, кмином, гвоздикою. Накрийте сковороду кришкою і тушкуйте на слабкому вогні приблизно півгодини, періодично знімаючи кришку і помішуючи овочі. В кінці приготування додайте сіль за смаком, тушкуйте ще пару хвилин і знімайте з вогню.
Також хороша червонокачанна капуста, тушкована з апельсином. Для приготування цієї страви знадобиться вершкове масло (50 грамів), яке необхідно розтопити в каструлі або глибокій сковороді. У маслі тушкуйте одну маленьку дрібно нарізану цибулю. Гасіть до тих пір, поки цибуля не стане м’якою.
Додайте до цибулі тонко нашатковану капусту. Влийте сік половинки апельсина і 1 столову ложку лимонного соку, покладіть подрібнену м’якоть і натерту цедру половини апельсина.