Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Крес-салат – це трав’яниста рослина з гіркуватим присмаком, яку рекомендовано вживати як у свіжому вигляді, так і піддаючи кулінарній обробці. Скоростигла, холодостійка культура володіє багатьма корисними властивостями та невибагливістю у догляді.

Цей корисний овоч останнім часом викликає підвищений інтерес у любителів зміцнювати здоров’я за допомогою правильного харчування і лікування народними засобами.

Корисні властивості

У хімічному складі

У крес-салаті містяться важливі для людини речовини:

  • Вуглеводи.
  • Мінеральні солі та сполуки.
  • Вітаміни (групи B, C, K, E, A, D).

Крес-салат багатий на рослинний білок, ефірні і жирні натуральні oils, бета-каротин та інші корисні компоненти. Калій і мідь, фосфор і кальцій, залізо і магній, сірка і йод, каротин і аскорбінова кислота, гірчичне масло і глікозиди, рибофлавін – ось далеко не повний їх перелік.

Кресс-салат: фото, користь і шкода

Про користь усіх частин овоча

Вживання свіжого листя крес-салату популярне у споживачів: так зберігаються корисні речовини, вітаміни та смакові якості рослини. Цю зеленню можна прикрашати страви, її добре додавати у випічку, салати, супи, рибні та м’ясні вироби, з нею роблять омлети і соуси.

Кресс-салат: фото, користь і шкода

У сушеному вигляді використовується дуже рідко: листя салату неприємно пахнуть, стають не тільки позбавленими смаку, але й не приносять користі за харчовою цінністю.

З насіння можна витягувати жирні олії, а коренева система багата на корисні гіркоти. Їх рекомендовано фахівцями як антисептики.

Свіжовичавлений сік рослини – потужний лікувальний засіб від багатьох недуг. Його використовують також, додаючи у косметичні засоби.

Кресс-салат: фото, користь і шкода

Лікувально-оздоровчий ефект при регулярному вживанні крес-салату

Народна медицина радить широко застосовувати цей овоч при різних захворюваннях.

Регулярне вживання корисне:

  • При різних дерматологічних поразках (короста, алергія, погано загоюються рани, що гнояться) можна застосовувати мазі та олії з насіння салату. Якщо виготовлення мазі важко в домашніх умовах, допоможе і настоянка з цих інгредієнтів, приготована в пропорції 2:1.
  • Листя салату прекрасно допомагають при шкірних ушкодженнях (опіки, сильні удари, синці, садна).
  • Сумішшю з товчених коренів та листя цього зеленого доктора можна купірувати лихоманку, позбутися кашлю, побороти бронхіт і болі в суглобах, лікувати жовчнокам’яну хворобу.
  • Систематичне вживання салату або препаратів на його основі забезпечує підвищення апетиту.
  • Народні цілителі рекомендують його як ефективний засіб для схуднення. Цей природний лікар налагоджує діяльність кишкового тракту, позбавляє від шлаків і скупчення токсичних речовин. Метаболізм очищеного організму помітно підвищується, а вага знижується.
  • Зелений салат здатний м’яко розкрити кровоносні судини, очистити лімфу, знизити артеріальний тиск, забезпечити профілактику тромбоутворення та атеросклерозу.
  • Це чудовий засіб володіє протизапальною дією: швидко знімаються симптоми переохолодження, добре виводиться слиз з дихальних шляхів, ефективні гірчичники з меленькими насінням крес-салату замість гірчиці.
  • Сечогінна дія сприяє широкому використанню його для активізації роботи нирок, боротьби з набряками, позбавлення від тяжкості в ногах.
  • Здатність зберігати водно-сольовий баланс дерми покращує стан шкіри у тих, хто виправдано стурбований регулярним застосуванням продукту в своєму харчуванні.
  • При тривалому (не менше місяця) вживанні проходить депресивний настрій, нормалізується психоемоційний стан людини.
  • Ще одне цінне властивість – покращувати якість крові – нагородила природа ця рослина. Завдяки цьому, вона забезпечує профілактику розвитку онкології, пухлини як би самознищуються.
  • Салат – помічник людині у боротьбі з мастопатією, простатитом, висипом вугрів, явищами себореї.
  • Медичні препарати, виготовлені на основі цього скромного овоча, допоможуть при погіршенні апетиту, безсонні, гіпертонії, анемії та авітамінозі, при вікових проблемах із зором.
  • На його основі отримують кошти, які ефективні у боротьбі з імпотенцією, порушеннями чоловічої репродуктивної діяльності, захворюваннями простати.
  • Лікувальний курс відновлює діяльність щитовидної залози, знижуючи ризик розвитку ендокринних патологій.

Кресс-салат: фото, користь і шкода

Корисні рецепти

Ось кілька популярних і нескладних, але корисних рецептів для бажаючих випробувати цілющі властивості крес-салату:

  1. Приблизно сто грам свіжого сировини протушкувати на слабкому вогні не більше 7 хвилин після закипання у 300 г води. Приймати по 60-70 г за півгодини до їжі, останній прийом – за годину до сну, щоб нормалізувати нічний відпочинок, заспокоїтися, купірувати тривожність.
  2. Уникнути негативних наслідків хіміотерапії можна, приготувавши суміш у пропорції 1:1:2, з свіжоприготованих соків буряка, моркви та нашого овоча, і випиваючи по 2 столові ложки за півгодини до кожного прийому їжі.
  3. При стійкій гіпертонії включити в щоденний раціон близько ста грам свіжого листя цього чудового засобу, показники тонометра при вимірюванні тиску незабаром будуть показувати заповітні нормальні цифри.
  4. При лікуванні статевої дисфункції у чоловіків рекомендується дрібно нарізати по 50 г свіжої зелені диво-салату і петрушки, додати стільки ж за вагою подрібнених кешью та 1 ст. ложку соку лимона, приймати свіжоприготований склад приблизно два тижні на ніч.
  5. Якщо заморозити сік крес-салату, щоб потім крижинками протирати обличчя вранці, то шкіра незабаром прийме свіжий і здоровий вигляд.

Кресс-салат: фото, користь і шкода

Протипоказання

Володіючи дивно корисним ефектом зміцнювати здоров’я, ця рослина здатна нанести і істотну шкоду організму.

  • При наявності у споживача алергічної реакції (поява висипу або подразнення) вживання їжі з цим продуктом слід припинити і за потреби надати медикаментозну допомогу.
  • В меню гіпотоніків слід обмежувати нашу горезвісну зелень у будь-якому вигляді. Активні ферменти крес-салату здатні сильно знизити показники артеріального тиску.
  • Небажаний цей природний лікар і в раціоні людей з недугами шлунково-кишкового тракту через свою здатність загострювати стан цих захворювань.
  • Крес-салату властиво вбирати токсини. Вживання в будь-якому вигляді цього чудового лікаря, вирощеного поблизу шосейної або залізниці, а також у будь-якій іншій екологічно неблагонадійній зоні, заборонено. Таке «ласощі» в мінімальній кількості протипоказано навіть здоровим людям, не кажучи вже про хворих.

Висновок

Природа подарувала людині безліч корисних рослин, дала можливість розумно лікуватися з їх допомогою. Крес-салат – унікальний засіб, здатне вирішити багато проблем зі здоров’ям, якщо йому відвести належне місце у нашому харчуванні.

Користь і шкода крес-салату для організму

Кресс-салат: фото, користь і шкодаКрес-салат (або клоповник) – неймовірно смачне і поживне рослина, що володіє масою корисних властивостей, які надають сприятливий вплив на організм. Його використовують у їжу, прикрашаючи різні страви. Багатьом ця рослина знайоме як свіжа і ароматна зелень, яка прекрасно поєднується з овочами в вітамінних салатах. Також цю сільськогосподарську культуру використовують у терапевтичних цілях, оскільки вона допомагає позбутися багатьох неприємних хвороб і значно зміцнює організм.

Корисні і лікувальні властивості крес-салату (блощичника)

У медицині крес-салат рекомендований, якщо є симптоми поганого травлення, безсоння, зниженого апетиту. Всі ці неприємності виникають на тлі недостатнього вживання вітамінів і мінералів.

Завдяки тому, що в рослині присутній значний список біологічно активних компонентів, його вживання допомагає зняти загальну втому, повернути тонус, а також уникнути виникнення депресії і стресу.

Значна кількість вітаміну C робить крес-салат прекрасним протицинговим засобом.

Крес-салат використовується при набряках, недугах дихальних шляхів та при гіпертонії. Соком рослини полощуть горло, щоб вгамувати кашель, а також з його допомогою лікують анемію. Народна медицина рекомендує використовувати корисні властивості рослини для поліпшення травлення, стимуляції мозкової діяльності і покращення репродуктивних функцій.

Кресс-салат: фото, користь і шкодаДо інших корисних властивостей крес-салат відносять:

  • нормалізація складу крові;
  • виведення шлаків з організму;
  • якнайшвидше загоєння ран і опіків;
  • допомога при жовчнокам’яній хворобі;
  • нормалізація артеріального тиску;
  • засіб для профілактики простатиту;
  • профілактика захворювань очей;
  • зниження ризику виникнення раку;
  • зняття болю в суглобах.

Такі великі можливості, якими володіє крес-салат, позитивно позначаються на загальному стані організму, дозволяючи уповільнити процеси старіння. Недаремно лікарі рекомендують вживати листя цієї рослини жінкам старше 45 років. Регулярне вживання крес-салату допомагає виглядати свіжо і молодо.

Крес-салат використовується в косметології і є незамінним компонентом багатьох цілющих масок для обличчя. На його основі готують засоби, що покращують стан шкіри, які допомагають позбутися зморшок і жирного блиску. Щоб така маска працювала на 100% ефективно, спочатку її необхідно змивати теплою, а потім холодною водою.

Крес-салат – доступне джерело біологічно активних речовин, життєво необхідних для нормального розвитку організму. Ця невибаглива зелень володіє низькою калорійністю (32 ккал / 100г), тому лікарі радять її додавати в будь-яку страву, не переживаючи за фігуру.

Енергетична цінність:

  • білки – 2,6 г;
  • жири – 0,7 г;
  • вуглеводи – 5,5 г;
  • клітковина – 1,1 г;

У свіжому листі зібрана найбільша концентрація корисних вітамінів, в той час як у сушеному матеріалі їх набагато менше.

вітаміни Кількість в 100 г / мг
А 346 мкг
B1 0,08
B2 0,26
B5 0,242
B6 0,247
B9 80 мкг
C 69
E 0,7
K 541,9
PP 1
B4 19,5

Корисний склад крес-салату підкріплений різними мінералами, а їх поєднання з вітамінами дуже вдале.

Рослина настільки невибагливе, що його можна вирощувати вдома і вживати в будь-який час року. Також лікарі рекомендують вживати в їжу пророщене насіння салату, оскільки в них міститься найбільша концентрація корисних речовин.

Чим корисний крес-салат для схуднення

Кресс-салат: фото, користь і шкодаДоведено, що вживання крес-салату призводить до схуднення. Ця рослина на 90% складається з води, а також містить корисну клітковину. Тому продукт можна їсти в необмежених кількостях, не переживаючи, що його вживання вплине на фігуру. Молоде листя салату покращують травлення, нормалізують роботу кишечника, виводять з організму зайву воду, шлаки і токсини. Все це сприяє здоровому схудненню і позбавленню від зайвих кілограмів, які більше ніколи не повернуться, якщо харчуватися правильно.

Цінність крес-салату в дієтичному харчуванні пояснюється вітамінно-мінеральним складом. У природі існує не так багато рослин, здатних запропонувати таку ж велику кількість корисних речовин. Завдяки такій підтримці, будь-яка дієта проходить без зривів, оскільки наявність біологічно активних речовин сприяє нормалізації роботи організму і нервової системи.

Крес-салат можна вживати в свіжому, сушеному вигляді, як мазі, соку, компресу або настою. За смаком листя нагадує пекучу суміш хрону, редьки та часнику. Однак лікарі рекомендують додавати його в страви виключно в свіжому, а не в сушеному вигляді. Чим раніше будуть зірвані листя, тим більше в них буде корисних речовин.

Найкорисніше додавати цю рослину в салати, заправляючи їх оливковою олією, оскільки жиророзчинний вітамін A буде краще засвоюватися організмом.

Молоді пагони також прекрасно підкреслюють смак сирів, сиру, холодних супів і соусів. Не дарма французи обожнюють додавати цю траву в свої смачні і легкі страви, посипаючи нею омлети, м’ясо і каші.

Такая, здавалося б, звичайна зелень, здатна перетворити будь-який продукт в делікатес.

Крес-салат відмінно поєднується з бобовими культурами, грушами і яблуками, абрикосами і апельсинами, баклажанами і огірками. Але незалежно від страви, важливо запам’ятати, що листя салату краще рвати, ніж різати. Ця особливість також важлива, якщо потрібно зберегти максимум корисних властивостей.

Як вибрати хороший продукт

Кресс-салат: фото, користь і шкодаВ першу чергу, важливо звернути увагу на колір листя. Вони повинні бути яскраво-зеленими і пружними. Не варто купувати зелень з жовтими і коричневими плямами, а також зі слідами надрізів. Найкраще купувати цю рослину цілком у незрізаному вигляді.

Також можна знайти в продажу насіння салату і виростити їх в домашніх умовах. Паростки проявляються вже через тиждень і повністю готові до вживання.

Як вживати продукт

Хоч крес-салат в більшості випадків не шкодить здоров’ю, все ж слід обмежити його вживання. Бажано не перевищувати денну норму в 100 г, дітям – 50 г.

Особливості зберігання крес-салату

Свіжозібрані листя слід з’їсти одразу, але якщо зелень залишилася, її необхідно прибрати в пластикову тару і помістити в холодильник. Не слід зберігати крес-салат більше двох днів, в іншому випадку листя втратять корисні властивості і пряний аромат.

Шкода і протипоказання

Крес-салат має яскраво виражену алергенну дію, особливо якщо перевищити норму споживання. Крім того, цей продукт не рекомендують людям з посиленим сечовипусканням, низьким тиском, гастритом, колітом і дуоденітом. Зловживання зеленню також викликає безсоння і головний біль.

Гіппократ рекомендував крес-салат своїм пацієнтам. У наші дні з кожним роком з’являються нові, все більш цінні корисні властивості цієї рослини.

На сьогодні вчені стверджують, що крес-салат значно допомагає в запобіганні ракових захворювань, відновлює пошкоджені клітини печінки, а також стимулює активність головного мозку.

Стає зрозуміло, що вживання цієї рослини приносить багато користі. В які страви ви віддаєте перевагу додавати цю зелень?

Що таке крес-салат і як його їдять: опис, користь і шкода для організму, застосування

Головна> Опис

Крес-салат застосовувався в якості вітамінного і засобу для чищення самим Гіппократом. Рослина має запах свіжості і гоструватий смак, схожий на смак гірчичного або хрінового листя. Салат невибагливий у вирощуванні, його додають в їжу, використовують як лікувальний і косметичний засіб.

Кресс-салат: фото, користь і шкода

Що таке крес-салат

Крес-салат – використовується в кулінарних і лікувальних цілях овочеве трав’янисте рослина. У різних країнах його називають по-різному:

  • в Україні – водяний крес, настурція;
  • в Грузії – ціцматі;
  • в Вірменії – котем;
  • в Афганістані – тертізак.

В Україні за островатий присмак зелень отримала назву «хренніца» або «перечнік». У складі крес-салату є велика кількість мінеральних речовин, вітамінів:

  • вітаміни групи В;
  • аскорбінова кислота;
  • каротин;
  • кальцій;
  • калій;
  • магній;
  • залізо.

Островатий присмак рослині надає гірчичне масло. Калорійність трави – 32 ккал на 100 грам; містить білків – 2,6 грама, вуглеводів – 5,5 грама, жирів – 0,7 грама.

Найбільша концентрація корисних речовин міститься в мікрозелені – перших листочках молодої рослини.

Крес-салат є біоіндикаторами забруднення ґрунту і повітря. Трава чутлива до змісту нітратів, чадного газу, важких елементів. У лабораторіях її використовують для оцінки якості ґрунту і повітря.

Види і сорти трави

Виділяють кілька сортів водяного салату, що відрізняються зовнішнім виглядом і терміном дозрівання:

  • для скоростиглого Ажур характерні листя химерної форми, розетка досягає 15 см в діаметрі, на смак злегка гострі;
  • Дукатом називають пізньостиглий сорт з цілісним листям, великою розеткою до 20 см, смак гострий, гірчичний;
  • для Забави і Данського салату характерна скоростиглість, листя великі, злегка розсічені;
  • Курлед – найшвидкозростаючий сорт з гострим гірчичним смаком;
  • крупнолисті сорти дозрівають довше, але володіють яскраво вираженим смаком;
  • вузьколистий підходить для домашнього вирощування, має терпким смаком.

Листя мають зелене забарвлення, деякі сорти мають червону окантовку. Квіти дрібні, білого або рожевого кольору. Це рання весняна культура, зелень визріває в кінці квітня – початку травня. Цвіте весь червень, а восени дозрівають стручкові плоди.

Трава має стійкість до холоду, тому її можна висівати навіть взимку.

Корисні властивості крес-салату

Вживання крес-салату несе користь для всього організму людини. Корисні властивості трави відомі з часів Гіппократа. Ефекти:

  • протизапальний;
  • загальнозміцнюючий;
  • заспокійливий;
  • сечогінний;
  • відхаркувальний.

Трава покращує травлення, підвищує апетит, зменшує газоутворення в кишечнику. Очищає організм від токсинів, шкідливих продуктів обміну речовин. Антиоксиданти рослини сприяють підвищенню настрою, нормалізації сну. Настоянка крес-салату робить позитивний вплив на шкіру, покращуючи її стан, зменшуючи прояви шкірних захворювань.

Зелень має антиканцерогенні властивості, знижує ризик розвитку раку.

При вагітності і лактації

Крес-салат корисний вагітним жінкам, тому що має легку сечогінну дію, зменшує набряклість ніг. Клітковина нормалізує роботу кишечника, допомагає впоратися з запорами. Благотворно впливає на кровотворення, запобігаючи розвитку анемії.

Годуючим жінкам вживати траву в їжу слід з обережністю – можлива алергічна реакція у дитини.

Для дітей

Зелень корисно давати дітям, тому що вона містить багато аскорбінової кислоти. Це підвищує опірність організму інфекціям, простудним захворюванням. Каротин корисний для зору малюка, а вітаміни групи В регулюють роботу нервової системи.

За рахунок вмісту йоду трава регулює роботу щитовидної залози. Засіб використовують для лікування сухого кашлю при бронхітах або трахеїтах.

Для літніх людей

Регулярне вживання зелені підтримує здоров’я літньої людини. Трава запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок, зменшує суглобові болі. Служить профілактикою зниження гостроти зору. Покращує засипання, забезпечує повноцінний сон.

Протипоказання і можливу шкоду

Трава здатна викликати сильні алергічні реакції. Спочатку потрібно з’їсти кілька листочків або крапнути сік на шкіру ліктьового згину, оцінити реакцію через кілька годин. Якщо не з’явилося висипання або відчуття браку повітря, значить, рослину можна вживати в їжу.

Протипоказано надмірне вживання рослини людям з низьким артеріальним тиском – можливо ще більше його зниження аж до непритомності. Велика кількість трави, з’їдене за раз, може викликати головний біль, запаморочення.

Небажано їсти траву людям з гастритом або виразковою хворобою шлунка.

Застосування крес-салату

Пікантний смак рослини робить його прекрасним доповненням до будь-яких страв. Особливо цінується приправа в грузинській, вірменській кухнях. У Франції трава є обов’язковим доповненням до овочевих або м’ясних страв. Крес-салат, завдяки своїм лікувальним властивостям, використовується в народній медицині, косметології.

У кулінарії

У кулінарії використовують свіже рослина, так як тільки воно має приємний смак і аромат. Крес-салат можна використовувати як самостійну страву або додавати його до супів, м’яса або риби, омлетів, запіканок.

Страви, які готують з крес-салатом:

  1. Салат. Відварити 3 яйця, порізати кубиками, подрібнити пір’я зеленої цибулі і листя крес-салату. Все перемішати, заправити оливковою олією і лимонним соком.
  2. Соус для овочевих салатів або м’ясних страв. Взяти пучок зелені, промити, подрібнити. Змішати з 100 мл оливкової олії, вичавити четвертинку лимона, додати перець за смаком. Соус можна зберігати в холодильнику до місяця.
  3. Овочевий суп. Картоплю порізати кубиками, моркву натерти на тертці, цибулю порізати кільцями. Помідори ошпарити, зняти шкірку, натерти. Засипати картоплю в холодну воду, поставити на вогонь. Моркву з луком обсмажити на вершковому маслі, додати пюре з помідорів, гасити п’ять хвилин. Влити заправку до картоплі, варити 7-10 хвилин. Вимкнути вогонь, рясно посипати суп дрібно нарізаним крес-салатом.
  4. Гарнір до запеченого м’яса. Пучок зелені промити, крупно порубати. Нарізати часточками болгарський перець, обсмажити на рослинному маслі. Додати крес-салат, тушкувати 5 хвилин. Додати сіль і перець за смаком.
  5. Омлет. Збити три яйця, влити 50 мл молока. Додати дрібно порубані листя крес-салату, перемішати. Вилити суміш на гарячу сковороду, готувати під кришкою 7-10 хвилин. Перед подачею посипати сиром.

Завдяки низькій калорійності, всього 32 ккал на 100 грам, вживання трави не приносить шкоди фігурі. Біологічно активні речовини, клітковина допомагають скинути вагу. Для схуднення траву їдять щодня на сніданок або вечерю. При цьому слід обмежити споживання вуглеводів, займатися спортом.

У народній медицині

Народні цілителі здавна використовували траву для лікування таких хвороб, як:

  • кон’юнктивіт – промивання слизової трав’яною настоянкою;
  • виразки і рани – змазування уражених ділянок пастою з листя;
  • дерматит, екзема – примочки з трав’яною настоянкою;
  • бронхіт, застуда – прийом всередину відвару з листя;
  • артрит, артроз – компреси з розтертої трави.

З крес-салатом роблять мазь, яка допомагає при гнійничкових ураженнях шкіри.

Беруть стерильний вазелін, підігрівають його на водяній бані. Подрібнюють жменю листя, змішують з вазеліном. Наносять мазь точково на ділянки запалення.

З насіння рослини роблять гірчичники. Сухі насіння насипають в паперовий пакетик, змочують теплою водою, прикладають на груди або спину.

У косметології

Маски на основі крес-салату очищають шкіру, роблять її пружною, скорочують кількість зморшок. Рослина корисна для волосся – скорочує їх випадання, позбавляє від лупи.

  1. Маска при жирній шкірі. Яєчний білок збивають, змішують з 1 ч. л. підігрітого меду. Додають подрібнений крес-салат. Отриману масу рівномірно наносять на шкіру обличчя, змивають теплою водою через 15 хвилин.
  2. Маска при нормальній шкірі. 1 ч. л. оливкового масла змішують з 5 краплями лимонного соку. Подрібнюють 5-6 листків приправи, змішують з маслом. Наносять на шкіру обличчя, через 15 хвилин змивають теплою водою.
  3. При вугрових висипаннях подрібнене листя прикладають до проблемних ділянок, через 10 хвилин змивають прохолодною водою. Для профілактики вугрів вранці протирають шкіру кубиками льоду з трав’яного відвару.
  4. При сухій, що лущиться шкірі корисна вершкова маска. 2 ст. л. жирних вершків змішують з подрібненим листям, наносять на шкіру обличчя на 15 хвилин, потім змивають теплою водою і змащують живильним кремом.
  5. Освітлюючий тонік для обличчя. Протирання шкіри обличчя соком рослини освітлює веснянки, пігментні плями.
  6. Маска для жирного волосся. Кілька листів подрібнюють, злегка розчавлюють до появи соку. Додають 1 ч. л. соку алое. Масу наносять на корені волосся, покривають поліетиленом. Через півгодини змивають теплою водою.
  7. Маска для сухого волосся. Підігрівають 50 мл реп’яхової олії, додають подрібнений крес-салат. Масу наносять на волосся по всій довжині, загортають поліетиленовою плівкою і рушником. Змивають через півгодини теплою водою.

Як вибрати і зберігати салат

При покупці потрібно ретельно оглядати листя – вони повинні бути щільними, без чорних або білих плям. Мляву, зморщену, покриту плямами зелень купувати не можна. Кращий варіант – зелень, що росте в горщику із землею.

Зберігайте зрізану траву в паперовому або поліетиленовому пакеті з отворами. Якщо вживання планується не відразу, мити її не потрібно. Зелень зберігається в холодильнику не більше 5 днів.

Листя можна заморозити на зиму, поклавши в пластиковий контейнер.

Вирощування крес-салату

Зелень відрізняється невибагливістю в плані вирощування. Будинки крес-салат може давати урожай круглий рік, рости може навіть на піску. Оптимальний ґрунт для нього — ґрунт, очищений від бур’янів і добрив перегноєм.

Розмножується рослина за допомогою насіння, які визрівають в плодах-стручках. Їх висівають ранньою весною або взимку. Перші листя, придатні до вживання, з’являються через тиждень-два, а повністю рослина виростає через місяць.

Зростаючий крес-салат потрібно рясно поливати, інакше листя будуть жорсткими і гіркими. У спекотну погоду полив потрібно щодня, в похмуру — кожні три дні. Сильно заливати водою теж небажано, щоб рослина не загнило.

Зрізати листочки потрібно ножицями ближче до ґрунту, поки вони не загрубелі. Орієнтовно, коли рослина досягне 8-10 см у висоту.

Зрізаний крес-салат зберігається недовго, тому беріть кількість листочків на один раз.

  1. Салат можна посадити в невеликі ємності, висівати насіння кожні два тижні, так зелень можна отримувати цілий рік.
  2. Дивіться відео на тему, як я виростив свою власну зелень:

Крес-салат — зелена рослина з приємним терпким смаком. На його основі готують салати, гарніри, соуси до м’ясних страв. Зелень корисна дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку. Має лікувальні властивості, допомагає при шкірних захворюваннях, бронхітах, покращує настрій. Використовується з косметичною метою у вигляді масок для шкіри і волосся.

А як ви використовуєте крес-салат? Поділіться своїми рецептами, розкажіть про статтю друзям у соціальних мережах.

Крес-салат, користь і шкода для здоров’я людини

Що таке крес-салат, які його корисні і шкідливі властивості, що є у нього лікувальні властивості, все це цікавить тих, хто веде здоровий спосіб життя, стежить за своїм здоров’ям і цікавиться народними методами лікування, у тому числі і за допомогою овочів. Ось ми і спробуємо відповісти на ці питання у наступній статті.

Блощичник посівної, або крес-салат (Lepidium sativum) — це їстівна однорічна або дворічна трав’яниста рослина, вид роду Блощичник (Lepidium) сімейства Капустяні, або Хрестоцвіті (Brassicaceae).

Батьківщиною цієї рослини вважається Іран. У дикому вигляді рослина зустрічається в Африці (Єгипет, Ефіопія) та Азії — від східного узбережжя Середземного моря до Пакистану.

Стебло крес-салату прямостояче, неопушене. Висота його складає від 30 до 60 см. Коренева система проста. Листя, розташовані внизу, перисторозсічені, у верхній частині — лінійні, в середній — тричірассечені. Квітки рожевого або білого кольору. Цвітіння відбувається в період з червня по липень. Плід — стручок. Плодоношення триває з червня по листопад.

Крес-салат відноситься до групи скоростиглих і холодостійких городніх культур. Для його вирощування підходять майданчики з легкими суглинними ґрунтами.

Насіння висівають рядним способом, залишаючи між рядами інтервал 45 см.

При правильному догляді перші сходи з’являються вже через 2-3 дні після завершення посіву. Після їх проріджування грядки поливають, розпушують і очищають від бур’янів.

Насіння рослини прибирають на 35-50-й день після початку цвітіння. Їх витримують у прохолодному приміщенні, після чого обмолочують і розсортовують. Для тривалого зберігання заготовляють також листя крес-салату, які сушать і подрібнюють.

Крес-салат — трав’яниста рослина, овочева культура, яка використовується в кулінарії виключно в свіжому вигляді.

Корисні властивості крес-салату:

У листі крес-салату містяться рослинний білок, вуглеводи, мінеральні солі: заліза, калію, фосфору, кальцію, йоду, міді, магнію і сірки, а також каротин, аскорбінова кислота, рибофлавін, глікозиди, гірчичне масло. У коренях містяться гіркоти, в насінні — жирне масло.

Крес-салат містить вітаміни С, К, Е, А, D і групи В, а також важливі мінеральні речовини, такі як калій, кальцій, мідь, залізо, йод і магній.

Препарати з крес-салату рекомендують вживати при погіршенні апетиту, безсонні, гіпертонії, анемії і авітамінозі. Їх також використовують як антисептики.

Товчене листя і коріння крес-салату купируют лихоманку. Мазь, приготована на основі сушених і розтертих в порошок насіння рослини, показана при корості, алергії, погано гояться гнійних ранах.

Протипоказання:

Доведено, що корисними властивостями володіє тільки крес-салат у свіжому вигляді. Висушене рослину ніякої харчової цінності не має і навіть починає неприємно пахнути. Його вживання в сухому вигляді є марним. Серед протипоказань до вживання салату можна виділити кілька найбільш важливих.

Не рекомендується їсти крес-салат людям, які мають схильність до алергічних реакцій. У цьому випадку на шкірі можуть з’явитися висип та роздратування.

Обмежити вживання листя салату потрібно гіпотонікам, оскільки речовини, що містяться в рослині, сприяють зниженню тиску.

Крес-салат не слід включати в раціон людям з гастритом, виразкою та іншими захворюваннями шлунка і кишечника.

Крес-салат має властивість вбирати в себе токсини. Саме тому не слід збирати його уздовж траси і залізничного полотна.

Дотримання представлених рекомендацій дозволить уникнути негативних наслідків для здоров’я і отримати від салату тільки користь для організму.

Лікувальні властивості крес-салату:

У народній медицині крес-салат застосовується в основному для профілактики раку і як засіб від зморшок.

Останнім часом доведено позитивний вплив препаратів крес-салату при імпотенції, фригідності і хворобах щитовидної залози.

Крес-салат має легку сечогінну та м’які проносні дії. Є відомості, що регулярне вживання цієї рослини в їжу запобігає розвитку лейкозу та ряду інших онкологічних захворювань.

Вважається, що крес-салат нормалізує артеріальний тиск, підвищує потенцію і сприяє омолодженню. Наявність великої кількості йоду робить крес-салат ефективним лікарським засобом при хворобах щитовидної залози.

Крес-салат показаний при лікуванні таких хвороб: онкологічні захворювання, гіпертонія, еректильна дисфункція, хвороби щитовидної залози.

Рецепти:

Лікування лейкозу і профілактика онкологічних захворювань:

Рецепт 1

200 г крес-салату нарізати, влити невелику кількість окропу, ретельно віджати.

Отриманий сік змішати з 2 столовими ложками бурякового соку, 1 столовою ложкою соку чорноплідної горобини і 2 чайними ложками кунжутного масла. Випити протягом дня в три прийоми при лейкозі.

Курс лікування — 21 день. Зробити перерву на 14 днів, потім приймати тільки сік крес-салату: по 1 столовій ложці 4 рази на день.

Рецепт 2

100 мл соку крес-салату змішати з буряковим і морквяним соками в співвідношенні 2: 1: 1. Приймати по 2 столові ложки 3 рази на день за 30 хвилин до їжі під час курсу хіміотерапії.

Рецепт 3

100 г крес-салату, 3 зубчики часнику, 5 г шкірки граната і 10 г цибулиння залити 0,5 л горілки, настояти 7 днів, періодично збовтуючи, процідити. Приймати по 2 чайні ложки 2-3 рази на день за 1 годину до їжі для профілактики раку. Курс профілактики — 28 днів. Профілактику проводити 2-3 рази на рік.

Лікування і профілактика гіпертонії:

Рецепт 1

При стійкому підвищенні артеріального тиску щодня з’їдати по 100 г свіжого крес-салату. Лікування проводити аж до нормалізації тиску.

Рецепт 2

100 мл соку крес-салату змішати з соком чорноплідної горобини в співвідношенні 2: 1. Приймати по 50 мл 3 рази на день за 30 хвилин до їжі для профілактики гіпертонії. Курс профілактики — 21 день. Профілактику проводити 3 рази на рік.

Лікування еректильної дисфункції крес-салатом:

рецепт 1

50 г крес-салату нарізати і змішати з 1 пучком подрібненої зелені петрушки, додати 50 г товчених кешью і 1 столову ложку лимонного соку. З’їсти в два-три прийоми. На ніч випити 2 столові ложки соку крес-салату. Курс лікування – 14 днів.

рецепт 2

Змішати сік крес-салату, петрушки, кінзи і лайма в співвідношенні 2: 1: 1: 3. Приймати по 1 столовій ложці 4 рази на день. На ніч випити 2 столові ложки препарату. Курс лікування – 7 днів.

Маски від зморшок з крес-салату:

рецепт 1

Крес-салат дрібно нарізати, змішати з сирим яєчним жовтком, нанести на шкіру обличчя, шиї і області декольте на 15 хвилин, змити теплою водою. Щодня протирати обличчя соком крес-салату, змішаним із зволожуючим лосьйоном в співвідношенні 2: 1.

рецепт 2

Сік крес-салату заморозити. Кубиками льоду протирати обличчя 1 раз в день (краще вранці).

рецепт 3

Змішати соки крес-салату, огірка, гарбуза і кабачка в співвідношенні 2: 1: 1: 1, додати до суміші кілька крапель соку лайма, перемішати і заморозити. Кубиками льоду протирати очищену шкіру обличчя, шиї і області декольте 1 раз в день (краще вранці).

рецепт 4

2 столові ложки подрібненого крес-салату змішати з 1 чайною ложкою меду і 1 столовою ложкою розім’ятої полуниці. Маску нанести на обличчя, шию і область декольте на 15 хвилин, змити прохолодною водою. Процедуру проводити не рідше 1 разу на тиждень протягом 2 місяців і довше.

Профілактика захворювань щитовидної залози:

рецепт 1

100 г крес-салату подрібнити, змішати з м’якоттю фейхоа і 1 столовою ложкою меду. Приймати по 3 столові ложки 3 рази на день за 1 годину до їжі. Курс профілактики – 21 день. Профілактику проводити 2-3 рази на рік.

Три рази в тиждень з’їдати по 50 г крес-салату. Можна в складі овочевих салатів. Профілактику проводити не менше 3-4 місяців.

Використання в кулінарії:

Крес-салат здавна використовують в якості пряної добавки.

Листя рослини, що мають гіркий присмак, можна вживати як в сирому, так і в тушкованому вигляді. Їх додають в салати, м’ясні і рибні страви, супи, омлети і соуси.

Салат з брокколі і апельсинів з крес-салатом

складові

  • Брокколі – 500 г
  • Апельсин – 300 г
  • Листя крес-салату – 400 г
  • Цибуля ріпчаста (цибулини) – 50 г
  • Олія – ​​10 мл
  • Мед-10 г
  • Перець мелений білий і сіль за смаком

Брокколі вимити, розібрати, викласти в киплячу підсолену воду, відварити до готовності, відкинути на друшляк і промити холодною водою.

Апельсини віджати і змішати отриманий сік з залишилося м’якоттю, ввести розтоплений мед, рослинне масло, мелений перець, сіль і все ретельно перемішати.

Варену брокколі викласти в глибоку миску, додати нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю, дрібно рубані листя крес-салату. Салат перемішати і заправити апельсиновим соусом.

Цікаве відео про корисні властивості крес-салату!

Доведено, що вживання крес-салату призводить до схуднення. Ця рослина на 90% складається з води, а також містить корисну клітковину. Тому продукт можна їсти в необмежених кількостях, не переживаючи, що його вживання вплине на фігуру.

Молоде листя салату покращують травлення, нормалізують роботу кишечника, виводять з організму зайву воду, шлаки і токсини. Все це сприяє здоровому схудненню і позбавленню від зайвих кілограмів, які більше ніколи не повернуться, якщо харчуватися правильно.

Цінність крес-салату в дієтичному харчуванні пояснюється вітамінно-мінеральним складом. У природі існує не так багато рослин, здатних запропонувати таку ж велику кількість корисних речовин. Завдяки такій підтримці, будь-яка дієта проходить без зривів, оскільки наявність біологічно активних речовин сприяє нормалізації роботи організму і нервової системи, а також схудненню.

Крес-салат – користь і шкода для жінок, чоловіків, при схудненні і хворобах

Крес-салат, користь і шкода якого не всім відомі, може скласти хорошу альтернативу засобам схуднення з аптеки, крім того харчова цінність рослини і багатий вітамінний склад сприяють профілактиці багатьох захворювань, як у жінок, так і чоловіків, вживати натуральний продукт краще в свіжому вигляді, використовуючи різноманітні смачні рецепти …

зміст:

  1. Крес-салат, користь і шкода – чим корисний, склад і властивості
  2. Як використовувати крес-салат – рецепти
  3. Шкода крес-салату для здоров’я

Крес-салат, користь і шкода – чим корисний, склад і властивості

Крес-салат, користь і шкода якого не відомі багатьом, відноситься до сімейства хрестоцвітних і, рослини, що належать йому, відрізняються від інших наявністю фитонутриентов – з’єднань, які запобігають трансформацію здорових клітин в ракові, саме їх вживання допомагає попередити онкологію, а в окремих випадках виліковує рак різних органів. Але це далеко не єдина корисна властивість крес-салату. У всіх частинах рослини, включаючи коріння, стебла і листя, містяться:

  • мінеральні солі – в листі міститься практично вся таблиця хімічних елементів
  • вітаміни, в тому числі ті, які вважаються потужними антиоксидантами
  • ефірне масло, яке надає листю рослини терпкий смак і запах, і бореться з патогенними мікроорганізмами
  • глікозиди

Саме такий багатий склад надає смак, що запам’ятовується зелені рослини, яке відоме як крес-салат, користь і шкода якого обумовлена, в тому числі і смаковими якостями продукту, адже листочки зелені рекомендується додавати в їжу для підвищення апетиту у ослаблених людей, а вдихання аромату розтертої зелені допомагає усунути головний біль і полегшити нежить. Володіє крес-салат і іншими корисними властивостями:

  • заспокоює нервову систему
  • підвищує загальний тонус і знімає втому (в тому числі психологічну)
  • розслабляє стінки кровоносних судин, знімає спазми
  • покращує відходження мокроти
  • знімає запалення на слизових оболонках, внутрішньосуглобових тканинах, м’язах, внутрішніх органах
  • очищає кров від токсинів і шлаків
  • стимулює регенерацію тканин
  • нормалізує синтез гормонів щитовидної залози, тестостерону, естрогену і прогестерону
  • зміцнює кістки при загрозі остеопорозу
  • сприятливо впливає на роботу серця

Корисний крес-салат при вагітності – він містить фолієву кислоту, яка потрібна для правильного розвитку плоду в утробі матері, користь цієї рослини стане в нагоді і під час підготовки до зачаття. Зелень крес-салату в цьому плані буде корисна чоловікам і жінкам в будь-якому віці.

Як використовувати крес-салат – рецепти

Щоб використовувати з максимальною користю описані раніше властивості рослини, крес-салат, користь і шкода якого описані в медицині, дієтології, кулінарії, дієтологи рекомендують щодня включати в раціон 80-90 г свіжої зелені натурального продукту. Є його в чистому вигляді не доведеться – існує безліч рецептів з крес-салату:

  • салат з великого пучка свіжого крес-салату, 100 г натертої моркви і 50 г гарбузового насіння, заправлений сумішшю меду, оливкового масла і бальзамічного оцту
  • салат з пучка крес-салату і зеленої цибулі, 4 перепелиних яєць, 4 в’ялених томатів, 100 г консервованого тунця, 50 г апельсинів або мандаринів, свіжого огірка та солодкого перцю – заправляють сумішшю оливкового масла і бальзамічного оцту
  • закусочний рулет з тонкого омлету з сумішшю відварених креветок або кальмарів (їх можна замінити обсмаженим філе будь-якої білої риби), маслин і крес-салату

У ароматної травички крес-салат, користь і шкода для жінок і чоловіків прекрасно розкриваються в перших стравах, ця пряна рослина нерідко використовують в якості основного інгредієнта супів, найпопулярніші з них:

  • суп-пюре з картоплі, шніт-цибулі, вершків і крес-салату
  • молочний крем-суп з червоним солодким луком, часником, капустою брокколі і крес-салатом
  • крем-суп з огірків, зеленої цибулі, часнику і крес-салату

Не менш смачні і корисні і другі страви з крес-салатом, цю ароматну траву можна використовувати як начинку для запеченої риби або приготувати з неї густий пряний соус для заливки вже готової риби або морепродуктів.

Подають крес-салат, заправлений крапелькою оливкової олії, до запеченої на вугіллі баранячій лопатці, гарні з такою добавкою і інші сорти жирного м’яса, приготовані будь-яким способом. Перераховані страви можна вживати щодня для профілактики онкології, заповнення дефіциту вітамінів і мінералів, оздоровлення травного тракту.

Використовують рослину крес-салат, користь і шкода якого нітрохи не менше, ніж у деяких ліків. Для усунення проблем зі здоров’ям – для відновлення еректильної функції у чоловіків зелень змішують з протертими горіхами. Для стабілізації артеріального тиску при гіпертонії клоповник їдять у суміші з плодами чорноплідної горобини, з цією ж метою приймають його сік з медом і м’якоттю плодів фейхоа.

Кашку з листя крес-салату в суміші з жовтками яєць наносять на шкіру для позбавлення від зморшок – користь стає видно вже через 2-3 застосування. Хорошим косметичним ефектом володіє лід із соку крес-салату, паста з полуниці з медом і пюре із зелені блощичника.

Шкода крес-салату для здоров’я

Наскільки б не був корисний крес-салат, рецепти для здоров’я з його використанням можна застосовувати не всім. Як і інші рослини, клоповник може провокувати алергію. Якщо від запаху листя з’являється нежить або кашель, шкіра починає покриватися висипом, крес-салат рекомендується виключити з меню. З обережністю слід використовувати крес-салат і тим, у кого діагностовано:

  • гіпотонія
  • сечокам’яна хвороба (крес-салат може спровокувати рух каменів)
  • загострення гастриту і виразки шлунка
  • язвений коліт

Щоб від рослини крес-салат користь і шкода були максимально гармонізовані, не слід використовувати рослину, зібране у автострад або в місцях з несприятливою екологічною обстановкою – клоповник буквально вбирає в себе токсини, які потім можуть потрапити в організм людини. Особливо виражений шкода такі “отруєні” рослини надають на організм маленьких дітей, а користь від нього мінімальна. Зів’ялий клоповник не володіє будь-якими корисними властивостями, більш того, в такому вигляді він починає неприємно пахнути.

Крес-салат – корисна рослина з яскравим смаком, яке лікарі рекомендують вживати щодня в свіжому вигляді. Додавайте його в улюблені салати, закуски і перші страви, щоб зберегти здоров’я, молодість і красу максимально довго.

Leave comment